Www.primariabistrita.ro



CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI

B I S T R I Ţ A

COMPARTIMENT PREGĂTIRE DOCUMENTE,

CONTENCIOS

PROCES-VERBAL

Încheiat azi, 27.11.2014, în şedinţa ordinară

a Consiliului local al municipiului Bistriţa

La şedinţă participă: consilierii locali ai municipiului Bistriţa, Primarul municipiului Bistriţa – Ovidiu Teodor Creţu; Viceprimarul municipiului Bistriţa – Avram George; Viceprimarul municipiului Bistriţa – Kiss Laszlo, Secretarul municipiului Bistriţa – Floare Gaftone; Frandeş Florin – director general Poliţia Locală a Municipiului Bistriţa; Cincea Dumitru-Matei – director executiv Direcţia Administraţie Publică, Juridic; Scurtu Nicolae – director executiv adjunct Direcţia Economică-Cheltuieli; Cismaş Adrian – director executiv adjunct Direcţia Economică-Venituri; Pop Monica – arhitect şef; Coceşiu Liliana – director executiv Direcţia Integrare Europeană; Moldovan Sever – şef Serviciu monumente istorice; Ionescu Alina – şef Serviciu Administrarea domeniului public şi privat - Direcţia Patrimoniu; Horotan Mihaela – consilier la Serviciu Administrarea domeniului public şi privat - Direcţia Patrimoniu; Fechete Valentina – director executiv Direcţia Tehnică; Bretfelean Nicoleta – şef Serviciu investiţii; Dreptate Radu – director executiv Direcţia Municipală de Servicii Sociale; Măgheruşan Oniţa – contabil şef - Direcţia Municipală de Servicii Sociale; Răzoare Luca – director executiv Direcţia de Administrare a Pieţelor; Antoneac Adriana – şef Serviciu educaţie, turism – Direcţia comunicare; Ruşti Mihai – şef Serviciu relaţii publice, comunicare - Direcţia comunicare; Cionca Terezia Tanţa – consilier Compartimentul Pregătire Documente, Contencios; Butnariu Camelia – consilier juridic Compartimentul Pregătire Documente, Contencios; Morariu Dorina - Maria – consilier Compartimentul Pregătire Documente, Contencios. De asemenea, la şedinţă participă delegaţii săteşti ai localităţilor componente ale municipiului Bistriţa şi reprezentanţi ai mass-media locală.

Şedinţa ordinară a Consiliului local al municipiului Bistriţa a fost convocată prin Dispoziţia Primarului municipiului Bistriţa nr.1.339/20.11.2014, care a fost publicată în presa locală, respectiv în cotidianul „Mesagerul de Bistriţa-Năsăud” nr.5376/21.11.2014 şi pe pagina web a instituţiei, primariabistrita.ro.

Şedinţa este legal constituită. Sunt prezenţi 19 consilieri locali din numărul de 21 consilieri locali în funcţie. Lipsesc de la lucrările şedinţei ordinare doamna consilier Ilieş Narcisa şi domnul consilier Taloş Florin.

Domnul preşedinte de şedinţă Bria Dumitru Alexandru declară deschise lucrările şedinţei ordinare a Consiliului local al municipiului Bistriţa. Se intonează Imnul de stat al României, după care invită consilierii locali şi delegaţii săteşti să formuleze interpelări şi întrebări executivului.

Domnul consilier Moisil Filip: mulţumesc, domnule preşedinte! Deci o întrebare care, eu cred că poate să fie şi răspuns pentru ea şi poate ne interesează pe toţi: după ce s-a rezolvat, deci a început să funcţioneze bine colectarea deşeurilor din zona acelor containere mai sunt încă, probabil, anumite lucruri care trebuie reglementate dar apar alte probleme vis – á - vis de mijlocul de transport. Sunt anumite zone unde ajung nişte mijloace de transport destul de mari, nu ştiu dacă sunt agrementate să transporte din oraş până la platformă sau le duc direct la Tărpiu. Acele maşini eu consider că ar trebui să le ducă din zona de depozitare spre Tărpiu, de pe Valea Boilor spre Tărpiu, pentru că sunt foarte mari, apar foarte multe probleme cu accesul acelor maşini pentru că în situaţii proaste se simt şi şoferii care intră în acele zone, toată ziua se ceartă cu oamenii, sunt aleile care sunt destul de strâmte şi atunci nu reuşesc să ajungă să colecteze acele pubele.

Şi a doua întrebare, vreau să întreb pe zona oraşului cine şi cum se face curăţenia? Pentru că dacă v-aş arăta în fiecare zi, acum de vreo trei săptămâni am în fiecare zi, am pozate gunoaie fix în aceeaşi poziţie. Aceleaşi gunoaie se tot înmulţesc, vorbesc de pasaje. Acum ca întrebare: pasajele fiind în execuţie, e treaba executantului să facă curăţenie sau e treaba primăriei? Sau a celui care trebuie să facă şi cel care trebuie să facă curăţenie, ne puteţi spune şi nouă cine e? Mulţumesc!

Domnul consilier Seserman Sorin Alin: mulţumesc, domnule preşedinte! Domnule primar, în urmă cu câteva luni v-am atras atenţia că la o jumătate de an aţi reuşit performanţa să executaţi 3% din bugetul de dezvoltare. Încheiem acest an, nu ştiu dacă o să reuşiţi să executaţi 30% din buget, cred că e cea mai mare ….performanţă care-am întâlnit-o, şi nu ştiu cum vă asumaţi fiindcă de fiecare dată atunci când am propus ceva ne-aţi spus că nu aveţi bani. Ne rămân în cont multe, multe milioane de euro. Sigur că o să aveţi aici o justificare, am primit-o şi atunci, şi de la profesionişti, economişti, dar vedem că de la an la an lucrurile nu se schimbă deloc, dimpotrivă. Aşa aţi procedat în 2010, anul trecut. Anul trecut ştiţi că am votat bugetul şi nici una din propunerile care le-am formulat nu au reuşit să fie realizate de către dumneavoastră. Am fost în luna octombrie, în ultimele zile, în multe zone ale oraşului, şi oamenii aşteaptă să le faceţi străzile, vă dau şi multe exemple, în zona Budacului, în zona Valea Jelnei, pe Drumul Dumitrei Vechi, şi la spuneţi că n-aveţi bani. Bani sunt în cont, o să rămână acolo. Ştiţi cum a spus preşedintele către contracandidatul lui. Din păcate suferim noi, ceilalţi, dacă ne uităm la bugetul de funcţionare, la manifestări, la festivaluri, acolo executăm tot, câţi bani am alocat, mulţi. Iar la partea de dezvoltare de care aţi spus că vă ocupaţi foarte atent, v-aţi angajat şi administrator public, ne-aţi spus că, s-aveţi timp să vă ocupaţi de investiţii, de marile proiecte ale municipiului Bistriţa, constatăm că nu reuşiţi nici măcar să cheltuiţi bugetul pe care-l aprobăm în fiecare an. N-aş vrea să intrăm în detalii legate de fonduri europene, să deviem de la subiect, fiindcă aproape orice comună din ţara asta a depus proiecte şi le sunt finanţate, deci nu mai trebuie să facem atâta tevatură pe teoria asta.

Vă rog, ca din timp, principalele proiecte pentru anul viitor să le discutăm împreună, comisia economică cu ceilalţi consilieri, în aşa fel încât să nu mai avem situaţia respectivă, adică nu vreau să vă mai aduc aminte de anul 2010 când de foarte multe ori ne-aţi spus că nu ştiu cine opreşte economia - noi o oprim. Dacă nu cheltuim aceşti bani pe care să-i introducem în dezvoltare către firmele private, într-adevăr blocăm economia, blocăm dezvoltarea, blocăm creşterea salariilor. Iar după atâţia ani am crezut c-aţi învăţat. Din 2010 totuşi, au trecut patru ani, e destul de mult. Şi atunci v-aţi plâns că unele instituţii care nu vi-s prietene, Consiliul Judeţean nu vă ajută, v-a ajutat cu patru milioane de lei, dar nu-i cheltuiţi. Anul acesta v-a dat un milion de lei, nu ştiu de ce. Eu am fost la şedinţa de la Consiliul Judeţean, mi-au spus că sunt siguri vă vi-i dă degeaba. Şi constatăm, din nefericire, că lucrurile stau aşa.

Sper să colaborăm mult mai bine, am crezut că o putem face, cum a fost anul trecut, dar noi am colaborat, dumneavoastră n-aţi colaborat deloc. Noi, acel angajament l-am onorat 100%, dumneavoastră l-aţi onorat în proporţie de 0%. Mulţumesc!

Domnul consilier Tuţă Gheorghe: mulţumesc, domnule preşedinte! Fără îndoială că execuţia bugetului, într-o sinteză, îţi arată în nişte procente ceea ce ai lucrat tu într-un an de zile sau, mă rog, în nouă luni de zile, că avem sinteza la nouă luni de zile. Sigur, colegii au amintit aici aceste aspecte, dar, fără îndoială, intervenţia mea doreşte să se refere la câteva aspecte concrete.

Primul aspect şi prima problemă: să ne spuneţi, domnule primar, şi nu nouă, ci mai ales cetăţenilor, când finalizaţi legătura dintre Str. Tărpiului şi Str. Subcetate? Aţi făcut o jumătate de lucru, când se putea constitui într-o alternativă de intrare către LEONI pentru a se putea debloca aglomerarea de acolo, aţi asfaltat-o până la un punct şi aţi lăsat 80 – 100 de metri în care sunt numai gropi şi mizerie – acesta este un aspect. Să ne spuneţi şi să le spuneţi cetăţenilor şi mai ales celor care folosesc zona aceea, când finalizaţi acest lucru. V-am mai întrebat, aţi dat un răspuns ambiguu, vă rugăm să fiţi mai explicit şi cu termene, când finalizaţi? Acesta este un aspect.

Al doilea aspect sau a doua întrebare care are legătură cu ce s-a spus aici, cu execuţia bugetului, s-au aprobat la început de an, la iniţiativa colegilor liberali la vremea respectivă, s-au aprobat sume de bani pentru amenajarea parcării din spatele Direcţiei de Finanţe. S-au alocat bani pentru proiectare şi execuţie. Nu ştiu care aţi fost de curând în zona aceea, putem să mergem şi astăzi, putem să mergem şi mâine, lucrurile sunt în aceeaşi situaţie: noroi, mizerie, maşini parcate, în toate zonele acelea, care toată mizeria este adusă pe străzile oraşului. Că propunerile pe care le-am făcut noi, cei de la PDL, în bugetul pe 2014, dar în bugetul pe 2013, deşi aţi fost de acord cu ele şi nu le-aţi executat, sigur, mai poţi înţelege. Propunerile pe 2014 le-aţi respins la unison spunându-ne că priorităţile dumneavoastră sunt mult mai acute, mai importante, dar văd că nu realizaţi nici priorităţile pe care aşi convenit să le cuprindeţi în buget.

Apoi, a treia întrebare se referă la situaţia de pe strada Miron Cristea – când se realizează modernizarea acestei străzi şi iluminatul public pe această stradă? Cei care locuiesc pe această stradă sunt exasperaţi de această situaţie. Sigur ca situaţia Miron Cristea, cred că printr-un răspuns pentru Miron Cristea ar trebui să daţi răspuns pentru toate străzile care n-au iluminat public în municipiul Bistriţa. Şi această situaţi nu se datorează unei lipse financiare, se datorează unui management greşit, unei abordări greşite, adică unui refuz practic, de a include în priorităţile de dezvoltare ale oraşului problemele cele mai importante pentru cetăţeni acolo unde locuiesc să aibă strada modernizată, să aibă iluminat public, să aibă siguranţă.

A patra chestiune pe care doresc s-o ridic acum, domnule primar, vă solicit public să stopaţi angajarea împrumutului de aproape cinci milioane de euro pentru pârtia de schi. Vă solicit public – este o investiţie greşită, nefezabilă. În toate documentaţiile pe care le-aţi prezentat opiniei publice şi consiliului local aţi făcut, de fiecare dată, trimitere la finanţare în parteneriat public – privat sau pe fonduri europene. Vă solicit să stopaţi angajarea acestui împrumut.

Şi un ultim aspect la care doresc să mă refer, nu este o interpelare la adresa domnului primar, doresc să fac un apel la câţiva colegi consilieri de la această masă pentru a înţelege că poziţia şi statutul dânşilor de consilieri şi de viceprimari, astăzi se face, prezenţa la şedinţă şi calitatea de viceprimari, se face prin încălcarea legii. Avem pe masă o plângere prealabilă pentru hotărârile care au fost adoptate vis - á - vis de aceste situaţii, şi eu fac apel la colegii noştri pentru a nu complica şi mai mult existenţa, pe viitor, a consiliului local şi a deciziilor care se vor lua în acest consiliu local.

Vă reamintesc că la o speţă similară, în ceea ce priveşte calitatea de consilieri ai celor doi colegi consilieri ai Partidului Naţional Liberal, dânşii nu mai sunt membri ai Partidului Naţional Liberal, într-o speţă similară, Ministerul Administraţiei, prin domnul Dragnea, a dat un răspuns în care s-a spus că partidul liberal în care dânşii au subscris să treacă nu există înregistrat juridic şi cei care au făcut acest demers înseamnă că rămân membri ai partidului de la care au plecat. Partidul de la care dânşii au plecat au prezentat aici retragerea sprijinului lor politic şi a prezentat public, aici, şi cu documente, faptul că dânşii şi-au pierdut calitatea de membri ai Partidului Naţional Liberal. Sunt nişte lucruri care stau în felul acesta şi cel mai uşor, lucrurile acestea, se deblochează în mod administrativ printr-o decizie individuală în sensul că ar trebui să nu participe la luarea deciziilor.

În ceea ce priveşte, sigur, colegul nostru, domnul consilier Kiss Laszlo – eu i-am spus-o şi-n particular şi-i spun şi de la această masă, când va obţine calitatea de viceprimar cu 11 voturi valabil exprimate, atunci eu şi noi îi recunoaştem această calitate. Până nu are această situaţie, nu-i recunoaştem această calitate de viceprimar şi cred că onest ar fi ca lucrurile acestea să se poată regla prin decizii individuale şi nu pe calea instanţei. Vă mulţumesc!

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian: domnule primar, în acest final de sezon am urmărit cu interes şi am apreciat lucrările pe care le-aţi făcut în cursul lunilor septembrie şi octombrie la aleile şi parcările din cartierele de locuit, în special la cele din zona centrală. Mărturisesc că am fost şi un pic invidios când am văzut ce frumos au aranjat aleile în zona Pieţei Morii şi când aţi ajuns la aleea din faţa blocului meu am considerat că e necesar să vă mulţumesc direct şi în forma asta. Avem, în sfârşit, după mulţi ani, o alee care arată bine, şi a fost finalizat exact la timp, pentru ca toţi vecinii să aprecieze calitatea lucrului bine făcut. Şi pentru că nu ştiu dacă e corect, din punct de vedere politic, să vă aduc numai laude, mă voi referi tot în această intervenţie de început de şedinţă şa chestiunea pe care am ridicat-o şi în şedinţa de comisie, şi anume la modul în care mă aştept să se aplice Hotărârea Consiliului Local nr.29/2014 prin care am vizat creşterea transparenţei pentru acele proiecte care au caracter normativ şi sigur, profit şi de prezenţa reprezentanţilor presei pentru a reaminti că, conform hotărârii pe care am citat-o, în momentul în care demarează această procedură de transparenţă decizională prevăzută în Legea nr.52/2003, reprezentanţii presei trebuia să fii primit chiar proiectul de act normativ cu toate anexele, deci… sigur, ele sunt pe site-ul instituţiei, pe site-ul primăriei, dar solicit, încă o dată, mai multă atenţie pentru transmiterea acestor documente. Avem primele două proiecte de pe ordinea de zi care sunt în această situaţie şi chiar am fost sunat de asociaţii care erau interesate de viziunea energetică până-n 2050, acel Road-map care erau în anexă la hotărâre şi care, până când nu am primit materialele de şedinţă, nu aveau cunoştinţă despre ele, dacă le-ar fi primit atunci când materialele au fost puse pe site, pentru că sunt mulţi colaboratori de-ai dumneavoastră tradiţionali, probabil că aţi fi avut şi un feed - back mai bun. Mulţumesc!

Domnul consilier Peteleu Ioan: mulţumesc, domnule preşedinte! Domnule primar, pe Bulevardul Independenţei în faţă la Kaufland şi în faţa staţiei de pietoni de la Kaufland, deci pe aceeaşi parte, acum câţiva ani s-au făcut două rigole pentru scurgerea apei de pe acea bandă. S-a lucrat câteva luni de zile la ele, nu eram în consiliu dar având birou în zonă vedeam în fiecare zi ce eforturi se depun să se termine şi în câteva luni s-au terminat, într-adevăr. Dar nu cred că au ajutat nimănui pentru că starea lor astăzi este una deplorabilă, banda respectivă, în faţa Magazinului Kaufland este necirculabilă. Nu comentez cine a lucrat pentru că nu ştiu cine a lucrat dar nu am văzut lucrare mai proastă. Pe lângă faptul că acea rigolă este colmatată, practic lipseşte şi o parte din grila de deasupra şi, practic, este o groapă acolo, nimic altceva. Cred că şi dumneavoastră circulaţi prin zonă şi aţi sesizat lucrul acesta.

Un al doilea aspect, acum două săptămâni cred, am văzut un articol în presă şi m-am bucurat citind că problema de la staţia de epurare, cu mirosul, s-a rezolvat. Chiar m-am bucurat pentru că locuiesc de zece ani în zonă şi am ajuns, credeţi-mă, să nu mai suport nici eu mirosul. Am văzut că s-a rezolvat, în sensul negativ, acum chiar miroase în fiecare zi. Alaltăieri am trecut pe Str. Împăratul Traian şi se simţea mirosul chiar până acolo, dar în zona pasarelei mirosul este insuportabil, vă rog să mă credeţi. Nu ştiu ce intervenţii s-au făcut sau ce ar trebui să se facă, dar dumneavoastră, cu autoritatea cu care aţi fost investit de cetăţeni, puteţi să cereţi public celor care administrează această staţie, să rezolve problema. Dacă nu, haideţi să găsim variante şi să alocăm noi, din banii municipiului, sume, ca să rezolvăm această problemă pentru că nu mi se pare normal ca acei cetăţeni care contribuie la acest buget să suporte această bombă biologică de ani de zile. Este greu de evaluat impactul, dar vă spun sincer, este o bombă biologică. În atmosferă, ca să miroase la cum miroase, trebuie să se degaje nişte microorganisme, bacterii şi aşa mai departe, ca să producă mirosul acela. Ori acolo cresc copii, sunt blocuri ANL unde sunt foarte mulţi copii, şi în toată zona. Zona este foarte populată. Avem şi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie la societatea respectivă şi vă rog să le cereţi să ia toate măsurile, urgent să se rezolve problema.

Un al treilea aspect: în multe zone din oraş, ca şi pe Dornei şi pe Independenţei, sunt nişte containere pe care scrie ceva de genul „deşeuri municipale”. Nu cred că aţi văzut, eu cel puţin nu am văzut în nici un oraş civilizat, şi mai ales un oraş european, cum vrem să ajungă şi Bistriţa, nu am văzut aşa ceva. deci nu cred că asta este ce vrem să arătăm celor care trec prin oraşul nostru - containere pe marile bulevarde.

Un alt aspect: în data de 18 noiembrie, deci imediat după alegeri, într-un interviu aţi declarat că poporul, chiar şi când greşeşte tot are dreptate. Domnule primar, nu ştiu sincer la ce v-aţi referit, dar sper că nu v-aţi referit la faptul că 70% din cetăţenii municipiului Bistriţa au votat într-un fel, pentru că ar fi o jignire pentru aceşti cetăţeni şi atunci ar trebui să vă cereţi scuze.

Un alt aspect: în vechiul USL, nu în USL 20, atunci când am făcut propuneri pe buget, aţi fost de acord cu o serie din propunerile noastre şi mă refer aici la sistemul de canalizaţie pentru cablurile de telecomunicaţii. Am observat în această campanie, pentru că am bătut oraşul pe jos, că s-au făcut foarte multe intervenţii la trotuare, s-a înlocuit asfaltul cu pavele – un lucru bun până la un moment. Cablurile, în schimb, au rămas tot atârnate pe stâlp. Şi ştiţi foarte bine care sunt costurile desfacerii unui trotuar pe 40 – 50 de centimetri şi refacerea acestuia. Costurile sunt mai mari decât a pune un tub atunci când este într-o anumită fază decopertat, totul, să punem un tub care să fie la dispoziţia celor care vor să-şi pună fibră optică sau eu ştiu ce reţele.

La fel am sesizat în ultima vreme că s-au montat mai multe semafoare.

Domnule primar, am făcut o propunere pentru realizarea unui sistem integrat de semaforizare pe tot ce înseamnă DN 17 în zona Viişoara – Bistriţa – Unirea. Şi am spus atunci că este un traseu foarte intens circulat şi este necesar să fie semaforizat, dar nu în fel şi chip. Şi de asta am propus acel studiu care să abordeze clar toate variantele traseului acolo unde este zona cu o bandă de circulaţie, două benzi de circulaţie, cu refugiu şi aşa mai departe. Deci să fie făcut de cei care ştiu să facă aşa ceva şi să nu facem tot felul de improvizaţii.

De asemenea, am mai propus realizarea unui incubator de afaceri şi a unui centru de cercetare pentru noi tehnologii. Nu ştiu care este stadiul temelor de proiectare în acest moment, dar sper ca aceste propuneri să nu rămână la stadiul de propuneri şi să se treacă la elaborarea documentaţiilor.

O altă propunere a fost pentru acea linie verde de transport public utilizând mijloace de transport ecologice sau, mă rog, acţionate electric. Ştiu că s-a început elaborarea unui studiu, dar nu ştiu în ce fază este, dacă ne puteţi prezenta rezultatele, v-aş mulţumi.

La fel, stadiul la apele pluviale, mă rog, la canalizarea pluvială de pe Mihai Viteazu şi capela de la Sărata. Acestea au fost nişte propuneri cu, care dumneavoastră aţi fost de acord şi dacă îmi puteţi spune care este stadiul lor, v-aş rămâne recunoscător. Mulţumesc!

Domnul consilier Sărmăşan Mihai – Lucian: mulţumesc, domnule preşedinte! O chestiune, domnule primar: vedem cu toţii aceste pasaje la care se lucrează, a venit sezonul rece şi ziua are mai puţine ore. Dacă s-ar putea pune un iluminat provizoriu pe acele pasaje. Trecem cu toţii şi acele guri de canal care sunt descoperite, unele chiar la nivelul solului – se pot întâmpla nenorociri pentru oamenii care traversează acolo, mai ales noaptea. Vă mulţumesc!

Domnul preşedinte de şedinţă: mulţumesc! Alte intervenţii? dau cuvântul delegaţilor săteşti.

Domnul Someşan Ioan – reprezentantul localităţii componente Ghinda: de la Ghinda două lucruri: în primul rând, pe strada Alba Iulia din Bistriţa şi cred că şi în alte părţi există multe cabluri care sunt pe trotuar. Unul îl găsiţi chiar la colţ, înfăşurat de mine, pe stâlpul de beton, altul este şi acum pe trotuar în dreptul Tribunalului. Oamenii se feresc să calce că nu ştiu că nu sunt dotate sau nu circulă curent electric prin ele. Bănuiesc că sunt ale firmelor de cablu, v-aş ruga să aplicaţi sancţiunile de rigoare ca să şi le strângă de acolo că nu arată bine şi, repet, sperie trecătorii.

Apoi, în legătură cu Ghinda acum direct, ţin minte că înainte v-am întrebat, domnule primar, faptul că nu există contracte de ridicare a gunoiului încheiate de către toţi cetăţenii. Şi mi-aţi spus atunci că urmează o altă firmă, respectiv VITALIA, care va avea mici şi va ridica gunoiul de la toţi. Eu ştiu că-n legea nouă se prevede că cel care nu încheie contract i se va trece taxe în impozite şi taxe, cred că nu greşesc. Oricum, vă rog să luaţi măsurile necesare ca să aibă, într-adevăr astfel de maşini care să poată să meargă şi-n oraş, pe străduţele mai mici, cum s-a spus deja, şi-n localităţile componente acolo unde maşinile mari nu pot intra pentru că n-au unde să întoarcă. Cel puţin la Ghinda, în continuare se aruncă gunoaie peste tot şi pe mine, cel puţin, mă deranjează şi cred că şi pe alţii. Mulţumesc!

Domnul Pop Maftei - reprezentantul localităţii componente Slătiniţa: vă mulţumesc. Domnule preşedinte!

Acum eu pot să spun că rezultatul alegerilor, deci aşa a fost pe toată Transilvania, asta nu înseamnă că administraţia nu-şi face treaba în continuare. Să zicem, era o discuţie cu domnul viceprimar, acum ce facem, ne punem ceva eşarfă neagră şi gata? Nu. Uite că, continuăm şi mulţumesc că cel puţin morţii cât de repede i-am îngrădit şi nu mai ies de acolo, ştiţi? Mergem înainte, asta e viaţa – la cimitir am un sprijin deosebit acolo şi e foarte bine. Începând de la apă şi până la ce mai e pe acolo. Tot facem câte ceva. Înseamnă că uite, cum zice domnul avocat, cred că şi morţii au votat, în sfârşit.

Acum, am văzut că avem la punctul 20 şi 21 ceea ce interesează localitatea pe care o reprezint eu şi cred că face parte din ceea ce am intervenit eu, cu drumul. Deci cred că acolo unde e surpat, acolo e, că m-am uitat. Şi următoarea cred că toţi consilierii vor fi de acord pe programul de alimentare cu apă şi canal, cred că acelaşi lucru, pentru 2016 – 2020, deci studiul de fezabilitate să se aprobe ca să nu mai ducem cu cisterna din municipiu, că tot cheltuielile municipiului sunt, nu-s a altcuiva. Şi autobuzul, la fel, în sus se discuta tot la fel, că dacă nu s-a votat cu, cutare – nu merge, şi era în discuţie că autobuzul pe la ultima staţie, că am avut tot acceptul şi domnul primar se interesa de acesta. Păi că vine dimineaţa - nu vine la amiază, sper că, domnul primar, să se pună-n cuie, deci nu că…, că la urmă lumea interpretează sub altă formă. Zice da, n-am votat cu Ponta – nu mai vine autobuzul acolo. Dar asta nu înseamnă că nu vine, deci merge înainte treaba. Deci, vă rog să mă credeţi că lumea interpretează în fel şi chip şi atunci, de ce? Dacă am continuat, să mergem în continuare, administraţia să-şi facă datoria şi domnii consilieri să se gândească că mai urmează şi alte alegeri, şi nu s-a terminat, gata, cu alegerile acestea. Noi trebuie să lucrăm pe zonă şi de aceea vă rog, domnilor consilieri, la punctele 20 şi 21 – ce interesează localitatea Slătiniţa, vă rog să votaţi că viaţa merge înainte. Ne întâlnim la Slătiniţa oricum, mai devreme sau mai târziu. Doamne ajută, numai bine! Vă mulţumesc!

Domnul consilier Bria Dumitru Alexandru - preşedinte de şedinţă: mulţumim! Am parcurs şi partea de întrebări-interpelări.

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: pentru domnul consilier Moisil, referitor la maşinile mari de colectare a deşeurilor, am solicitat firmei să se doteze şi cu maşini mai mici. Au început destul de greu, acesta este adevărul. N-au fost pregătiţi pentru Bistriţa. Încet – încet lucrurile se rezolvă, din păcate prea încet, aveţi dreptate.

Referitor la pasaje – acum vreau să vă spun că pe străzi curăţenia este asigurată de URBANA sub contractul care îl avem, vechi, şi suntem acum în procedură de a licita curăţenia pe străzi pentru că am aşteptat să se finalizeze prima parte – colectarea deşeurilor şi acum cred că până la finele anului vom reuşi să semnăm contractul cu cel care va câştiga la licitaţie pe străzi. Pe pasajele pe care se lucrează maşinile Vitaliei nu pot intra să adune sau să golească pubelele. Cetăţenii din zona respectivă, în general au pubele, nici nu le pot trage şi atunci la înţelegere cu constructorul s-au format anumite zone în care cetăţenii îşi duc sacii cu gunoaie şi VITALIA le ridică în fiecare zi, dar în fiecare zi sunt gunoaie acolo. Am avut câteva situaţii de genul acesta – nu este o soluţie până când nu au acces cu maşinile pe străzile respective, de exemplu în Piaţa Mică dar şi pe alte pasaje. Cetăţenii nu-şi pot trage acum pubelele pe roţi, pe rotile până la stradă pentru că-s blocate pasajele. Deci soluţia asta este.

Pentru domnul consilier Seserman – eu vă asigur ca şi-n anii trecuţi că până la sfârşitul anului şi partea de dezvoltare va ajunge la cel puţin 80%. Aşa sunt calculele făcute, în partea ultimă a anului vin plăţi pe facturi pentru care am dat deja avizul şi pot să vă spun că pe axe, octombrie + noiembrie aproximativ 2,6 milioane; în final de decembrie 1,9; Casa de cultură: 0,5 milioane octombrie-noiembrie; 0,6 - decembrie. Parcul industrial: 7 milioane octombrie-noiembrie; 6,7 milioane decembrie. Blocurile reabilitate unde nu s-a plătit aproape nimic: aproximativ 19 milioane. Deci vom avea plăţi şi spun eu că vom merge până la 80% din ceea ce ne-am propus. Vreau să vă spun că pentru mine a fost mai important, de exemplu, să mai atragem încă 7 milioane de euro pentru reabilitarea şi realizarea complexului, Campusului şcolar Liviu Rebreanu, lucru care nu s-a făcut simplu ci prin muncă. Decât să cheltuim banii în altă parte - banii care nu se cheltuiesc nu se pierd, obiectivele rămân şi se vor realiza. Faptul că nu realizăm 100% este adevărat şi asta se datorează şi faptului că încă lucrarea de cadastru general mai are multe părţi de-a se realiza, nu suntem în clar cu multe proprietăţi, chiar unul dintre exemple este aici, însă repet, am preferat să ne concentrăm pe a semna contracte de finanţare să atragem bani chiar dacă ei vor fi cheltuiţi în anul viitor. Faptul că lucrurile nu se schimbă de la an la an, v-aş ruga să vă uitaţi cu mai multă atenţie în oraş şi-o să vă daţi seama că acolo se schimbă lucrurile. Dacă faceţi referire la străzi, nu mai puţin de 18 străzi de pământ am asfaltat de când sunt primar. Ştiţi câte s-au asfaltat înainte, domnule consilier? Sigur că nu contează, nimic nu contează. Nu cred că blocăm noi economia necheltuind sume care urmează să fie cheltuite în anii următori. Este mult mai complexă economia şi pot spune că economia bistriţeană chiar s-a dezvoltat, nu numai că nu s-a blocat, şi asta datorită faptului că pe lângă taxele şi impozitele pe care le plătesc bistriţenii, au intrat în bugetul nostru fonduri importante care au fost atrase de cei care se ocupă şi de cheltuirea bugetului.

Pentru domnul consilier Tuţă: spuneaţi de finalizarea legăturii între Subcetate şi strada Tărpiului. Ar trebui să discutăm despre investiţii, domnule consilier. E vorba de o investiţie care a fost promovată şi care a fost realizată 100%. Partea la care vă referiţi dumneavoastră face parte din amenajarea pe orizontală a zonei de la blocurile ANL, blocuri care nu sunt finalizate de foarte multă vreme. Nu putem să finalizăm zona respectivă pentru că ea este pe un alt proiect, este un alt obiectiv de investiţie, cu proiectare şi cu tot ceea ce trebuie. Finalizarea lor se va face în momentul când blocurile respective vor fi finalizate, vom scoate şantierul de acolo, se vor face utilităţile şi se va asfalta, inclusiv porţiunea respectivă. Până atunci o întreţinem pietruită şi cilindrată.

În legătură cu amenajarea parcării din spatele finanţelor, terenul respectiv nu ne aparţine şi nu am reuşit să-l aducem la noi. Iar, scuzaţi-mă, spuneaţi de strada Busuiocului sau de legătură, că v-am dat un răspuns ambiguu. Îl mai precizez o dată: acea porţiune este alt obiectiv de investiţii şi se va realiza odată cu acel obiectiv, sper că nu este nici o ambiguitate în ceea ce am spus acum.

În legătură cu strada Miron Cristea, eu mă aştept să vă documentaţi ceva mai bine, acea stradă nu este în domeniul public al municipiului Bistriţa. Şi dacă tot discutaţi cu oamenii, ceea ce este foarte bine, sfătuiţi-i să facă şi cedarea străzii respective, astfel încât să ne ocupăm de ea, pentru că e o stradă care merită să fie luată în considerare. Dar atât timp cât ea nu este a noastră, nu putem să alocăm bani de nici un fel, nici măcar de proiectare.

Îmi cereţi public stoparea angajării împrumutului pentru pârtia de schi. Tot public vă spun: nu. Pârtia de schi se va realiza.

În legătură cu consideraţiile referitoare la consilierii liberali, eu cred că dumneavoastră nu sunteţi justiţia şi cred că aveţi obligaţia să lăsaţi justiţia să îşi facă treaba. Dacă s-a ajuns în justiţie, cred că trebuie să ne supunem toţi justiţiei şi să nu încercăm să ne substituim.

Pentru domnul consilier Toniuc: vă mulţumesc pentru apreciere! M-am străduit să prioritizez zonele cu blocuri de locuinţe pentru că în acele zone locuiesc cei mai mulţi locuitori ai oraşului. Sigur că n-am reuşit să le finalizăm pe toate şi poate nu toate sunt cum trebuie, dar mi-amintesc acum de o carte celebră deja, „Pas cu pas”. La fel şi cu Hotărârea 29/2014, creşterea transparenţei, cred că trebuie să insistăm mai mult şi vom insista. N-am reuşit să ajungem la nivelul aşteptat.

Pentru domnul consilier Peteleu: în legătură cu groapa de la Kaufland, o ştiu, trec în fiecare zi prin zona respectivă, este o rigolă care s-a rupt parţial, am înlocuit-o, de când am realizat-o, de câteva ori. Va trebui să schimbăm şi să facem o rigolă acolo pentru tonaj greu, dar asta cred că nu mai intră în discuţie s-o realizăm acum, discutăm de anul viitor.

În legătură cu staţia de epurare, şi eu locuiesc tot în zona respectivă, şi „beneficiez” , cu ghilimelele de rigoare, de acelaşi regim ca şi mulţi dintre cetăţenii care locuiesc în partea de jos a oraşului şi sunt, pe bună dreptate, foarte nemulţumiţi. Trebuie, însă, să recunoaştem că în anul 2014 lucrurile au avut o evoluţie pozitivă, şi inclusiv 2013, faţă de 2010, de exemplu. Dar nesatisfăcătoare şi, şi eu spun că nu este în regulă. Din păcate, tehnologia care este acolo nu este una corespunzătoare. Au făcut acum o investiţie de 300 de mii, peste 300 de mii de euro, pentru a-şi înlocui nişte pompe care nu funcţionau bine sau, mă rog. S-a simţit câteva zile faptul că au înlocuit pompele, dar lucrurile revin. Ceea ce ni s-a spus de către conducerea AQUABIS că prin modernizările care sunt prinse în acest an, începând din vară, de la sfârşitul lunii iulie, se vor reduce 80% din efectele nocive care sunt acolo. Acum „nocive” – vă citez pe dumneavoastră. În general nu este vorba de microorganisme, ci amoniac şi alte gaze care nici ele nu sunt sănătoase, preferăm să respirăm oxigen.

Containerele de deşeuri stradale, pentru că despre ele este vorba, de deşeurile stradale, adică praful, hârtiile care sunt şi care se depozitează în aceste containere. O să vedem, să fie atâtea câte trebuie. N-o să le putem anula pe toate, dar e clar că în zonele centrale, în zonele istorice, nu e în regulă.

Îmi pare bine că citiţi ceea ce declar şi v-aş ruga să interpretaţi ad litteram, „poporul şi când greşeşte are dreptate”.

Aveţi apoi câteva propuneri ale liberalilor de pe vremea USL – ului din prima variantă. Domnule consilier, am solicitat când eraţi viceprimar, împreună eraţi cu doamna director Fechete, să vă ocupaţi de aceste probleme, să le analizaţi periodic şi să le determinaţi să se realizeze. Îmi pare rău că ajungem acum la discuţie, după 9 luni în care aţi fost viceprimar, să întrebaţi ce-i cu ele. De ce nu s-au rezolvat în 9 luni? Cine le-a oprit, vă întreb eu? Îmi cereţi să vă spun la Linia verde, stadiul. Da, studiul de soluţie pentru linia verde a fost aprobat în CTE, urmează să facă corecturile de rigoare şi o să ni-l prezinte după care, bineînţeles, îl vom prezenta şi în consiliu şi sigur şi dezbatere publică.

Canalizarea de pe Mihai Viteazu – noi am împuternicit, după cum bine bănuiesc că ştiţi, AQUABIS, să rezolve această problemă, am asigurat finanţarea, dar lucrurile n-au mers mai departe.

Capela de la Sărata – suntem în târguială cu terenul pentru că pentru respectiva capelă avem nevoie de un teren care să fie în zona centrală şi care, totodată, să nu determine cortegiul funerar să utilizeze drumul judeţean. Am găsit un astfel de teren, el aparţine bisericii reformate şi suntem în negocieri cu ei, să le dăm la schimb astfel încât să putem să realizăm investiţia respectivă.

Pentru domnul consilier Sărmăşan – da, am reţinut propunerea dumneavoastră, sesizarea dumneavoastră. Eu am cerut celor care au deschise şantiere să menţină acele şantiere unde se lucrează, iar restul să le pregătească de iarnă. O să mă ocup să fie acoperite canalele pentru că într-adevăr sunt pericole, cu toate că trebuie să spun, în mod firesc ei trebuiau să închidă pasajele pentru că noi am predat amplasamentul şi acolo este şantier. Însă oricât au încercat să le blocheze cu panouri… nu oamenii care locuiesc pe pasaj - cei care treceau, care sunt obişnuiţi să treacă prin zona respectivă, n-au mai vrut să ocolească, au rupt ceea ce au găsit şi au trecut tot pe acolo. Şi atunci au început să se adapteze şi ei. Dar ceea ce sesizaţi iau în considerare, să acoperim gurile de canal şi să facem circulaţia rezonabilă.

Pentru domnul Someşan - în legătură cu, cablurile care le-aţi văzut pe Str. Alba Iulia, pe trotuar, pot să vă spun că din cablurile care sunt în oraş, cu zecile, cam 20% sunt folosite, restul sunt deşeuri lăsate acolo pentru că pentru firmele respective este mai costisitor să dea cablul jos şi să îl valorifice, nu reuşesc să scoată banii şi atunci le abandonează în felul acesta. O să facem, o să ajungem ca şi la Bucureşti, să le dăm toate jos, care funcţionează - care nu, şi-o să le ţinem, să le punem la dispoziţia lor să şi le ia.

Referitor la taxele pentru salubritate, lucrurile evoluează în sensul că cei de la VITALIA au obligaţia, până la sfârşitul anului, să realizeze contracte şi să ne dea o listă cu cetăţenii care au contracte pentru că legea ne obligă ca la ceilalţi să le impunem taxe. Eu le-am solicitat să vină cu lista acum, astfel încât să putem să prindem, prevedem taxa aceea să-şi facă stadiul şi să o putem aplica de anul viitor.

Pentru domnul Pop Maftei – referitor la drumul de la Slătiniţa, domnule delegat sătesc, v-am spus că lucrarea respectivă nu este una simplă. Dacă v-aţi uitat şi peste valoare o să constataţi că nu este uşor ceea ce trebuie să facem acolo. Trebuie făcut şi-o să facem, inclusiv celelalte lucruri angajate pentru Slătiniţa. Vă mulţumesc!

Domnul preşedinte de şedinţă: vă mulţumesc, domnule primar!

Vă rog, dacă ne daţi voie să continuăm şedinţa, din sală?

Domnul consilier Seserman Sorin Alin: e bine, domnule primar, că citiţi cărţi bune şi dacă v-aţi inspira şi din administraţia de la Sibiu, n-ar fi rău deloc, să faceţi o excursie acolo, cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, n-ar strica. Sau la Timişoara sau la Alba – Iulia, la Tîrgu – Mureş, la Braşov, la Arad. Cred că dumneavoastră vă inspiraţi de la Constanţa sau de la Craiova, de la colegii dumneavoastră. Şi mai ales că vine 1 Decembrie, să nu vă inspiraţi de la ei, aşa ca şi anul trecut, când aţi transformat Pietonalul într-o atmosferă feudală, spre dezamăgirea mea totală, că am participat în fiecare an, de 15 ani. Să facem o zi naţională europeană de data asta, sper. Să nu mai împărţim fasole şi alte lucruri de genul acesta. N-aţi avut timp pentru că…

Domnul preşedinte de şedinţă: îmi cer scuze, interpelările sunt încheiate, dacă vreţi să intraţi în replică, v-aş ruga s-o faceţi, dacă nu…

Domnul consilier Seserman Sorin Alin: tocmai am intrat, dar trebuia s-aveţi răbdare.

Domnul preşedinte de şedinţă: sau vă amintiţi, aşa, câte una, şi mai ziceţi asta cu 1 Decembrie?

Domnul consilier Seserman Sorin Alin: domnule preşedinte, eu de fiecare dată vă ascult cu interes, chiar dacă nu spuneţi lucruri interesante, dar am răbdare.

Domnul preşedinte de şedinţă: ţine de profilul meu să nu spun lucruri interesante, eu spun numai ce-i de spus. Eu n-am făcut filozofie.

Domnul consilier Seserman Sorin Alin: v-aş recomanda, nu v-ar strica, să ştiţi.

Domnul preşedinte de şedinţă: o să mă gândesc, s-o iau în calcul.

Domnul consilier Seserman Sorin Alin: luaţi-o.

Dacă retrageţi atribuţiile viceprimarului şi a altor angajaţi, nu aveţi timp, normal. Dumneavoastră vreţi să vă ocupaţi de toate, de festivaluri, de materiale de acest gen care costă foarte mulţi bani, care nu interesează aproape pe nimeni, şi atunci sigur că nu aveţi timp. Nu ne mai ţineţi teorii cu faptul că v-aţi ocupat cu Liviu Rebreanu şi cu alte lucruri, că asta trebuia să faceţi, de asta sunteţi primar. De fiecare dată nu ştiu ce am făcut şi nu ştiu ce am realizat. De asta v-au ales oamenii acolo, să faceţi lucrurile acestea. Deci, de fiecare dată veniţi şi vă justificaţi atunci când nu sunteţi în stare să duceţi lucrurile la capăt. Iar aceşti bani vin datorită faptului că în urma licitaţiilor care au avut loc în perioada guvernării trecute s-a făcut economie, au rămas nişte bani care trebuie cheltuiţi. Nu ştiu ce merite fantastice vă arogaţi acum? Acum îmi spuneţi cu atenţie să mă uit ce se întâmplă în oraş, mă uit. Data trecută mi-aţi zis să mă duc să vorbesc cu cetăţenii să-mi spună cât de bine conduceţi oraşul – am fost şi am discutat cu ei. Nu-s mulţumiţi deloc, absolut deloc – asta pot să concluzionez.

Iar ce spuneţi de buget, aici, e semnat de dumneavoastră, aveţi un capitol cu 6%. Nu ştiu cu cât o să terminaţi anul acesta, dar e semnat de dumneavoastră, nu de mine. Deci, ce să mai discutăm? Acum, dacă vreţi să le faceţi toate în decembrie, lucrările, ştim şi ce bine o să le faceţi.

Domnul consilier Tuţă Gheorghe: legat stric de răspunsul pe care domnul primar l-a dat, ne-a spus că e foarte explicit. Eu am întrebat când se finalizează legătura, nu pe ce proiecte se vor face. Daţi-le un răspuns oamenilor, când? Anul viitor? În luna mai, în luna octombrie? Daţi un răspuns de natura aceasta şi atunci putem aprecia că răspunsul este explicit şi fără echivoc. Aceasta e legat de Legătura de Subcetate. Altfel, poveştile acestea că acela e pe alt proiect, asta vă arată incapacitatea de a găsi soluţii astfel încât să finalizezi un lucru până la capăt. L-aţi făcut pe jumătate şi acum, 200 de metri în direcţia drumului, în dreapta, sunt neasfaltaţi. Acesta este un aspect.

Al doilea aspect, legat de Strada Miron Cristea – lucrurile sunt foarte clare, această stradă este în intravilanul municipiului Bistriţa şi obligativitatea este a administraţiei, de a asigura utilităţile şi de a asigura confortul şi siguranţa cetăţenilor. Şi mai mult de-atâta nu cred că este de spus. Dumneavoastră oricum le spuneţi oamenilor povestea asta, de fiecare dată, că e, nu e predată. N-aţi făcut nimic s-o preluaţi, dacă puteţi să arătaţi pe Miron Cristea sau pe altă stradă un demers minimal prin care doriţi, cu adevărat, să rezolvăm aceste lucruri şi nu să dăm explicaţii la infinit legate de că e în proprietate privată, că e în proprietate de nu ştiu care, că e mai largă, că-i mai îngustă – aceste răspunsuri eu nu le accept, fiindcă dacă s-ar fi întreprins un demers să se rezolve problema, aş fi acceptat un timp, până se rezolvă, ori nu există nici un demers de natura aceasta. Şi referitor la aspectul cu justiţia, nimeni nu impietează justiţia, eu nu m-am adresat dumneavoastră, domnule primar, legat de ultima parte a intervenţiei, m-am adresat colegilor consilieri şi consiliului, să readuc în atenţie această situaţie de încărcare, de conflict, de încălcare a legii. Este şi o plângere prealabilă în sensul acesta şi am făcut un apel, bineînţeles, la colegii noştri care sunt la această masă, nimic mai mult. Vă mulţumesc!

Domnul consilier Peteleu Ioan: mulţumesc, domnule preşedinte!

Domnule primar, aveţi dreptate că am fost viceprimar şi în urma discuţiilor pe care le-am avut cu dumneavoastră, bineînţeles că am şi reacţionat. Am în faţă, dacă doriţi vă pot face for la informaţiile pe care le-am trimis la Direcţia Tehnică, unele-n luna mai, altele-n luna iulie, altele-n luna septembrie, toate vizând aceste obiective. Întrebarea mea se referea la perioada de după septembrie, adică în ultimele două luni ce s-a-ntâmplat cu acele proiecte, pentru că până la sfârşitul lui septembrie ştiu cu exactitate. Dar, am aflat săptămâna trecută, de exemplu, despre Incubatorul de afaceri, că aţi dori ca acel incubator să se realizeze în parcul industrial şi nu acolo unde am stabilit acea locaţie. Domnule primar, într-un incubator de afaceri, aşa cum îi spune şi denumirea, sunt afacerile la început de drum. Nu ştiu câte firme aţi fondat până acum, eu vă pot spune că prima am fondat-o în 1992, după ce un an de zile am lucrat la prima întreprindere privată din Bistriţa înfiinţată în 1991. Dar asta este altceva. Deci, fiind afaceri la început de drum nu putem să-i ducem pe acei mici investitori în Parcul industrial. Nu au ce căuta acolo, nu au ce face acolo. Nu trebuie să-şi cheltuiască banii pe navetă până la Sărata şi-napoi. Ei au altceva de făcut cu puţinii lor bani. Iar vis-á-vis de „pas cu pas”, aveţi dreptate, lucrurile trebuie făcute pas cu pas, dar lucrul trebuie făcut bine, de la bază, de la temelie înspre acoperiş, am mai spus lucrul acesta. Nu putem face o casă să sprijinim acoperişul pe trei leţuri şi după aceia să venim cu zidăria şi cu fundaţia. Şi aici se aplică foarte bine tot ce s-a făcut acum cu trotuarele. Facem trotuarele şi peste un an, doi, domnule primar, le decopertăm că ne obligă legea. Ne obligă legea ca să ascundem cablurile acestea care atârnă pe toţi stâlpii. Numai că se pare că doar pe unii îi obligă. Era mult mai simplu acum dacă acel studiu era făcut şi dacă este să vorbim de acel studiu, vă amintesc că am transmis o notă internă direcţiilor care, mă rog, trebuiau să elaboreze documentaţiile pentru acel studiu, direcţii care sunt în subordinea dumneavoastră, şi am primit un răspuns într-o singură propoziţie, că acea documentaţie sau tema de proiectare este în faza de elaborare, asta se poate verifica – sunt documentele înregistrate, este notă internă, deci se pot verifica lucrurile acestea. Iar la fel, linia verde de transport era, mă rog, tot într-o direcţie din subordinea dumneavoastră directă. Mulţumesc!

Domnul consilier Hangan Sorin: mulţumesc,domnule preşedinte!

Domnule primar, n-o să vă fac nici o observaţie pentru că de când sunt consilier aşa, în parte, am reuşit să vă cunosc şi am văzut că nu vă plac, deşi ca unul mai tânăr, dacă acceptaţi un sfat, pe unele chiar la puteţi lua de bun simţ şi de bună credinţă, şi chiar să ţineţi cont de ele. Vreau să vă adresez o simplă rugăminte: de câte ori am discutat şi înainte de a aproba şi când am aprobat Planul Urbanistic General, şi cu alte discuţii vis-á-vis de zona centrală, de centrul pietonal, îmi aduc aminte că am stabilit vis-á-vis de reclamă, de panourile publicitare, anumite dimensiuni sigur, anumite preţuri şi taxe, şi nu-mi amintesc să fi fost de acord în zona centrală şi mai ales pe pietonal să fi fost de acord cu anumite panouri de dimensiunile unui perete şi de aceea vreau să vă rog, cred că aţi înţeles la ce mă refer, dacă, mă rog, aţi autorizat sau nu, nici măcar nu mai are importanţă, dacă a fost pe perioada campaniei electorale, am rugămintea să dispuneţi să fie dat jos acel panou care, din punctul meu de vedere, este sfidător şi ca mărime şi ca formă şi ca mesaj, exact în nota în care se comportă foarte mulţi dintre cei care fac astăzi politică şi administraţie şi am rugămintea, sau dacă ne spuneţi că luăm cam o mie de lei, dacă-mi aduc aminte ce tarife am dispus atunci, o mie de lei pe lună, nu-i nici o problemă, din punctul meu de vedere chiar nu mă deranjează, m-aş bucura cu banii aceştia să facem ceva. Mulţumesc!

Domnul consilier Muthi Adrian – Gelu: mulţumesc, domnule preşedinte!

Eu n-am vrut să-i răspund domnului Tuţă, dar dacă întrebarea spune că mi-a fost adresată direct mie şi colegului consilier Armeanu, să-i spun: la punctul 28 este foarte clar punctul nostru de vedere şi recomand să se citească atât ordinea de zi, cât şi materialele puse la dispoziţie. Eu cred că sunt suficient de clare. Atât am avut de spus, mulţumesc!

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: sunt câteva întrebări noi, la care doresc să răspund şi pentru că nici domnul Seserman nu mi s-a adresat mie, s-a adresat presei, o să fac şi eu acelaşi lucru, o să mă adresei presei, că poate prin intermediul presei o să citească.

În legătură cu inspiraţia din administraţia Sibiului, pot să-i spun domnului consilier Seserman că Sibiul are de învăţat de la noi în multe privinţe. Nu mergeţi numai în zona centrală din Sibiu, amenajată cu fonduri exorbitante, obţinute prin faptul că un guvern întreg s-a ocupat ca Sibiul să devină capitală europeană. Mergeţi în cartierele dintre blocuri în Sibiu şi-o să vedeţi că lucrurile stau mult mai prost decât la Bistriţa. Şi mai pot să dau şi alte exemple, dar aia nu înseamnă că Sibiul nu este un oraş frumos şi că trebuie să învăţăm de la ei ceea ce au făcut bun, să devenim şi noi capitală europeană sau să atragem bani aşa de mulţi încât să putem să facem orice.

În legătură cu atmosfera feudală de pe pietonal, păi noi tocmai asta vrem: să realizăm un pietonal care să aibă caracteristicile medievale. Ne mândrim cu centrul nostru istoric, ne mândrim cu o istorie, în perioada medievală, glorioasă a municipiului Bistriţa şi chiar vrem să ne întoarcem acolo şi într-adevăr fac eforturi ca să mă ocup de toate, inclusiv de aceste probleme, de aceea vin dimineaţa la şapte şi plec seara la opt din primărie.

Referitor la partea de 6% din buget, ar trebui să se uite, cine studiază, mă refer la un consilier, că este vorba de banii care i-am alocat la Direcţia Patrimoniu pentru achiziţia unor terenuri, printre care este, sau în special, terenul din spatele BCR care a fost câştigat în instanţă de domnul Harşian. Sigur că noi dorim să cumpărăm terenul acela la nişte preţuri cinstite, date din expertiză, nu la nişte preţuri visate care, după aceea, te duc în zone izolate prin gratii, via DNA.

Domnul consilier Tuţă nu-nţelege că lucrurile trebuie făcute în conformitate cu legea. Când, data şi ora, va fi asfaltată porţiunea aceea de drum, am spus: după ce se vor finaliza blocurile ANL. Dacă noi am fi cei care realizăm blocurile respective, aş fi putut spune: până atunci realizăm blocurile, după care realizăm drumul. Dar trebuie să aşteptăm agenţia naţională să finalizeze şi în funcţie de aceasta vom finaliza şi noi lucrurile acolo.

Sunt multe zone în oraş de care putem să ne ocupăm şi care au linie deschisă pentru lucru şi preferăm să ne ocupăm de acele zone, să nu ne străduim să dezlegăm nişte chestiuni care se vor rezolva în timp, pentru că acelaşi grad de prioritate l-a avut şi Strada Compozitorilor şi Strada Miron Cristea, ori pe Compozitorilor locuiesc mult mai mulţi oameni. Acolo am avut câmp deschis şi-am preferat s-o asfaltăm. Ne vom ocupa şi de Miron Cristea, dar mai avem multe altele de realizat.

Domnule consilier Peteleu, eu nu mă refeream dacă ştiţi ce s-a realizat până la sfârşitul lui septembrie. Trebuia să le rezolvaţi problemele acelea până la sfârşitul lui septembrie. Adică să fie încheiate, pentru că erau şapte sau opt probleme, nu mari, de care vă puteaţi ocupa şi să le închideţi. Faptul că unul din servicii, la care aţi dat o notă internă, v-a dat un răspuns de care sunteţi nemulţumit, trebuia să veniţi la mine şi-l discutam răspunsul, pentru că de-aceea v-am rugat să vă ocupaţi, chiar dacă, mă rog, aveaţi în Fişa postului coordonarea direcţiei respective. Dar v-am rugat să vă ocupaţi special de ele ca să se finalizeze şi să puteţi să le şi raportaţi.

În legătură cu „pas cu pas” vreau să vă spun că noi discutăm de reabilitări, să ştiţi că reabilitarea unei case începe cu acoperişul, nu cu fundaţia, pentru că dacă se începe invers riscăm să se strice tot.

Iar în legătură cu trotuarele şi cu canalizaţia, dacă am fi avut canalizaţia finalizată şi investiţia începută, atunci puteam s-o legăm de reabilitarea trotuarelor. Dar atâta timp cât proiectul acela nu este şi n-avem studiu şi n-avem expertiză, ar fi însemnat să blochez realizarea trotuarelor, aşteptând să se realizeze partea cealaltă. Ori prefer să se realizeze lucrările pentru că oricând pot apărea probleme de desfacere a unui trotuar. Fie că-şi îngroapă Electrica instalaţiile, fie că-şi îngroapă Gazul instalaţiile, fie că sunt defecte la apă sau canalizare. De aceea am şi mers pe varianta „pavele”, tocmai pentru a se putea reface fără costuri mari şi fără multe probleme.

Domnule consilier Hangan şi dumneavoastră şi cazul chiar concret, domnul Sărmăşan care a sesizat cu o problemă pe care am preluat-o ca atare şi cred că-i OK. Cred că putem avea un dialog de acest gen. Dar dacă domnul Seserman sau domnul Tuţă vrea să mă tragă de urechi în şedinţa de consiliu, bineînţeles că reacţionez. În legătură cu acel panou, la campania electorală sau în campania electorală lucrurile nu merg pe linia obişnuită. Aici apar meş - uri şi alte elemente de promovare care nu fac parte din regulamentul de reclamă al oraşului, însă aveţi dreptate, ceea ce a fost s-a încheiat şi trebuie să revenim la normal şi cei care au pus acel panou – să-l dea jos, dacă nu – o să-l dăm noi. Vă mulţumesc că m-aţi sesizat.

Domnul consilier Peteleu Ioan: mulţumesc, domnule preşedinte! Domnule primar, nu-mi stă-n caracter să intru în polemici, ştiţi foarte bine că dumneavoastră aţi condus şi conduceţi totul în primărie. Deci faptul că îmi spuneţi acum că trebuia să le fac eu, da, puteam să le fac eu, credeţi-mă. Eu, dacă stăteam două luni de zile la birou, fără să fac altceva, făceam toate studiile acelea de fezabilitate care trebuiau făcute sau, mă rog, nu numai temele, ci şi studiile. Pentru că nu eu, nu eu, domnule primar, conduc Direcţia tehnică. Nu eu pot să dau programul care şi l-a fixat directorul Direcţiei tehnice, să-l dau peste cap, să-i spun eu: pune pe omul acela să facă că acesta e studiu sau tema mea de proiectare. Lucrurile nu merg chiar aşa, ştiţi foarte bine. Acum, astea eu le consider, mă rog, mici reproşuri. Vă mulţumesc!

Domnul consilier Tuţă Gheorghe: mulţumesc, domnule preşedinte! Îmi pare rău că domnul primar interpretează ceea ce am făcut noi până acum, în sensul că am pus întrebări sau i-am solicitat anumite răspunsuri pentru probleme din oraş, aspect pe care-l apreciez că este o formă foarte importantă de manifestare a democraţiei, deci confundă aceste aspecte cu trasul de urechi. Trasul de urechi vă este specific dumneavoastră, noi nu facem lucrul acesta, eu – cel puţin - nu vă trag de urechi. Vin aici să spun public ceea ce prevede şi regulamentul ca formă de a avea dialog cu primarul, altfel decât de a te duce în birou la dânsul sau, eu ştiu, a-l ruga frumos ceva, adică aşa cum este prevăzut în raporturile dintre primar şi consilieri, şi consiliul local. V-am interpelat, v-am întrebat şi nimic mai mult. Trasul de urechi, v-am spus, vă este specific dumneavoastră în raport cu altcineva, nu cu noi. Mulţumesc!

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: n-aş vrea să reiau afirmaţiile domnului consilier Tuţă referitor la incapacitatea de a găsi soluţii, la obligaţia administraţiei de a rezolva probleme de pe domeniul privat şi aşa mai departe, lucruri care sunt categoric înafara atribuţiilor noastre. Nu pentru asta am cerut. Ci pentru domnul consilier Peteleu, pentru că, domnule consilier, v-am chemat la mine împreună cu doamna director Fechete, cu lista la mine-n mână şi v-am rugat să vă ocupaţi, să le analizaţi, să le faceţi şi să le rezolvaţi. Asta v-am cerut-o în luna mai şi aşteptam să fie rezolvate. Aţi plecat amândoi de la mine şi gata.

Domnul consilier Bria Dumitru Alexandru – preşedintele de şedinţă: închid secţiunea de interpelări, replici, mai avem un pic până la pauză.

Vă rog, pe procesul – verbal al şedinţei din 15 octombrie 2014, stimaţi colegi, dacă puteţi să-mi daţi un vot?

Domnul consilier Peteleu Ioan: domnule preşedinte, înainte de a vota procesul – verbal, dacă-mi permiteţi? A fost un caz în care nu s-au făcut înregistrările, a fost un caz, ca atare, aş dori dacă ni se poate comunica dacă acest proces – verbal este integral, da, cap – coadă, pentru că au fost situaţii în care au venit cetăţeni să ceară extras din procesul – verbal al şedinţei din data de … şi nu li s-a putut da sau ce li s-a dat a fost o aiureală completă.

Domnul preşedinte de şedinţă: opriţi, vă rog, votul. Şi dacă puteţi să răspundeţi, doamna secretar sau cine are informaţia asta? Alte nelămuriri nu sunt. Vă rog vot, stimaţi colegi. Daţi, vă rog, drumul la vot! S-a blocat sistemul sau funcţionează în continuare? Funcţionează, ok.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |0 |

|Abţinere |5 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Nu a votat |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abs |

|Moldovan Vasile |Abţ |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Abţ |

|Seserman Alin |Abţ |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abţ |

Cu 12 voturi „pentru”, 5 „abţineri” şi un consilier nu a votat, procesul – verbal a fost aprobat.

Cu privire la ordinea de zi, stimaţi colegi, dacă există, faţă de cea comunicată, propuneri de modificare?

ordine de zi iniţială:

1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentelor pentru desfăşurarea activităţilor comerciale pe raza municipiului Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Viziunii energetice 2050 şi a Road-map-ului energetic pentru municipiul Bistriţa, elaborate în cadrul proiectului INTERREG IV C – IMAGINE

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

3. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii duratei contractului de închiriere încheiat cu fosta S.C. ROMTELECOM S.A., actual TELEKOM ROMÂNIA COMMUNICATIONS S.A., pentru terenul proprietate a publică a municipiului Bistriţa, situat în str. Valea Budacului, pe care este amplasat un dulap telefonic stradal

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

4. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii duratei unor contracte de închiriere pentru suprafeţele proprietate publică a municipiului Bistriţa, situate pe coşul de fum al fostei centrale termice din str. Zefirului nr.1, pe care sunt amplasate echipamente de telefonie mobilă

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

5. Proiect de hotărâre pentru aprobarea Procedurii Operaţionale privind Regulamentul aplicabil schimbului de locuinţe aflate în administrarea Consiliului local al municipiului Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea cooperării între Institutul Confucius de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Primăria municipiului Bistriţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Asociaţia de Prietenie cu Republica Populară Chineză, Filiala Judeţeană Bistriţa-Năsăud, pentru înfiinţarea Centrului de Predare a Limbii Chineze în municipiul Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii duratei protocoalelor încheiate pentru camerele în regim de internat situate în corpul B din incinta Colegiului Tehnic „Grigore Moisil”, proprietate publică a municipiului Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

8. Proiect de hotărâre pentru aprobarea unor măsuri privind cuantumul chiriilor cuprinse în contractele de închiriere încheiate pentru amenajarea terenurilor de sport cu gazon sintetic şi iluminat nocturn din incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

9. Proiect de hotărâre privind aprobarea trecerii din proprietatea publică a municipiului Bistriţa în proprietatea privată a municipiului Bistriţa a unor bunuri, în vederea demolării şi realizării proiectului „Edificare şi construire campus şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

10. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii duratei contractelor de închiriere încheiate cu unele asociaţii şi fundaţii din municipiul Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

11. Proiect de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.75/11.05.2006 privind aprobarea închirierii prin licitaţie publică a unor suprafeţe de teren, aparţinând domeniului public al municipiului Bistriţa, pentru amplasarea de staţii de transport public, cu modificările şi completările ulterioare

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

12. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.13/20.02.2014 privind atribuirea în folosinţă gratuită a unui spaţiu în suprafaţă de 72,06 mp, situat în municipiul Bistriţa, Piaţa Centrală nr.1, în favoarea Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice Bistriţa-Năsăud

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

13. Proiect de hotărâre privind aprobarea închirierii directe a spaţiului proprietate publică a Municipiului Bistriţa, situat în Piaţa Mică nr.21, în favoarea Ligii Dreptăţii Împotriva Corupţiei şi Abuzurilor din România, Filiala Judeţeană Bistriţa-Năsăud – organizaţie neguvernamentală

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

14. Proiect de hotărâre privind închirierea locuinţei proprietate publică a Municipiului Bistriţa, situată în Bistriţa str. Gheorghe Şincai nr.3, în favoarea domnului Iosif Ferencz, cu destinaţia de locuinţă de serviciu

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

15. Proiect de hotărâre privind aprobarea inventarului bunurilor proprietatea Statului Român aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, care urmează a fi preluate în proprietatea publică a municipiului Bistriţa şi în administrarea Consiliului local al municipiului Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

16. Proiect de hotărâre privind prelungirea prin act adiţional a duratei contractelor de închiriere pentru mesele din Piaţa Independenţei Nord şi Piaţa Decebal, în vederea comercializării de produs

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

17. Proiect de hotărâre privind prelungirea prin act adiţional a duratei contractelor de închiriere, pentru terenurile pe care sunt amplasate chioşcuri şi tonete în pieţele municipiului Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

18. Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii unui contract de comodat, pentru folosinţa gratuită a imobilului situat în Calea Moldovei nr.9A către Regia Publică Locală Ocolul Silvic al Municipiului Bistriţa RA

– iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

19. Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere pentru anul 2015, datorat de persoanele vârstnice îngrijite în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bistriţa şi a contribuţiei lunare de întreţinere a acestora

– iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

20. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici şi a cofinanţării Proiectului “Extindere de reţele de alimentare cu apă, canalizare, tratare ape uzate şi branşamente individuale în localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud”, finanţat prin POS Mediu–Axa Prioritară 1

– iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

21. Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentaţiei de avizare pentru lucrările de intervenţie pentru obiectivul de investiții „Consolidarea străzii Slătinița între km 1+300 și km 3+600 în municipiul Bistrița”, obiect – tronson I de la km 3+355 – la km 3+430

– iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

22. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii “Extindere spatii pentru birouri in podul existent la mansarda clădirii din str. Gheorghe Şincai, nr.2” municipiul Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

23. Proiect de hotărâre privind acordarea normei de hrană polițiștilor locali din cadrul Poliției Locale a municipiului Bistrița

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

24. Proiect de hotărâre privind desemnarea domnului Avram George, viceprimar al municipiului Bistriţa, în calitate de înlocuitor al primarul municipiului Bistriţa, domnul Ovidiu Teodor Creţu, reprezentantul municipiului Bistriţa în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Bistriţa-Năsăud

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

25. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului local, bugetului instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local si bugetul creditelor interne al municipiului Bistriţa pe Trim. III 2014

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

26. Proiect de hotărâre privind înfiinţarea unei pieţe volante în municipiul Bistriţa – „Piaţa Mică”

– iniţiativa consilierilor locali Toniuc Alexandru Marian şi Gagea Maxim

27. Adresa Tribunalului Bistriţa-Năsăud înregistrată la Primăria municipiului Bistriţa sub nr.90.227/05.11.2014, cu privire la dosarul nr.2897/112/2014, având ca obiect anulare act emis de autorităţi publice locale, cu cerere de intervenţie în favoarea pârâtului, din partea Partidului Naţional Liberal Filiala Bistriţa-Năsăud.

28. Adresa Tribunalului Bistriţa-Năsăud înregistrată la Primăria municipiului Bistriţa sub nr.90.671/06.11.2014, cu privire la dosarul nr.2964/112/2014, având ca obiect acţiune în anulare act emis de autorităţi publice locale, din partea domnului Muthi Adrian-Gelu.

29. Cererile domnului Huprich Mathias din Bistriţa, str. Gheorghe Pop de Băseşti, înregistrate la Primăria municipiului Bistriţa cu nr.57427/02.07.2014 şi nr.87924/28.10.2014, Informarea nr.39970/10.06.2014 întocmită de Direcţia Patrimoniu şi Raportul nr.92070/11.11.2014 întocmit de Poliţia Locală a municipiului Bistriţa.

30. Cererea nr.92281/12.11.2014 a domnului Varva Marius din Bistriţa, str. Tărpiului nr.72, în numele cetăţenilor de pe str. Tărpiului şi Informarea Direcţiei Tehnice şi a Direcţiei de Servicii Publice.

31. Cererea nr.258/01.10.2014 a domnului Lumperdean Ovidiu Valeriu, administrator al SC WINTER COM SRL cu sediul în Bistriţa, localitatea componentă Sărata nr.131F, înregistrată la Primăria municipiului Bistriţa sub nr.80.344/01.10.2014 şi Informarea nr.80.343/03.10.2014 a Arhitectului Şef şi a Serviciului Urbanism.

32. Adresa nr.68/13.10.2014 a Asociaţiei Transcena Bucureşti, a Asociaţiei Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului GRADO Bucureşti şi a Asociaţiei Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA.

33. Cererea nr.82893/09.10.2014 a domnului Mureşan Mihai din Bistriţa, str. Zăvoaie nr.36A, în numele cetăţenilor de pe str. Zăvoaie şi Informarea nr.82.893/17.11.2014 a Direcţiei Tehnice.

34. Diverse:

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: domnule preşedinte, retrag de pe ordinea de zi proiectul nr.23 cel privind acordarea normei de hrană poliţiştilor locali ca urmare a sesizării din comisia economică, aceea că la ora actuală nu avem prevederi bugetare pentru respectiva alocaţie, chiar dacă este vorba de alocare de anul viitor şi o să revin cu acest proiect de hotărâre odată cu bugetul sau imediat după aprobarea bugetului.

Domnul consilier Tuţă Gheorghe: domnule preşedinte, propun suplimentarea ordinii de zi cu plângerea prealabilă pe care o avem aici, pe masă, ea a fost înaintată în termen legal, din 14 noiembrie este intrată la primărie şi nu a fost pusă pe ordinea de zi. Propun suplimentarea ordinii de zi cu acest document. Mulţumesc!

Domnul preşedinte de şedinţă: la propunerea domnului Tuţă, vă rog vot!

|Rezultat |Vot |

|Da |15 |

|Nu |3 |

|Abţinere |1 |

|Au votat |19 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Nu |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Nu |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Abţ |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Nu |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Da |

Cu 15 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi o abţinere, propunerea a fost adoptată.

Pe ordinea de zi cu, completarea deja făcută, vă rog să vă pronunţaţi, stimaţi colegi!

|Rezultat |Vot |

|Da |17 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |2 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Nu a votat |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Nu a votat |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Da |

Cu 17 voturi „pentru” şi 2 consilieri nu au votat, ordinea de zi a fost adoptată.

ordine de zi aprobată:

1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentelor pentru desfăşurarea activităţilor comerciale pe raza municipiului Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Viziunii energetice 2050 şi a Road-map-ului energetic pentru municipiul Bistriţa, elaborate în cadrul proiectului INTERREG IV C – IMAGINE

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

3. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii duratei contractului de închiriere încheiat cu fosta S.C. ROMTELECOM S.A., actual TELEKOM ROMÂNIA COMMUNICATIONS S.A., pentru terenul proprietate a publică a municipiului Bistriţa, situat în str. Valea Budacului, pe care este amplasat un dulap telefonic stradal

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

4. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii duratei unor contracte de închiriere pentru suprafeţele proprietate publică a municipiului Bistriţa, situate pe coşul de fum al fostei centrale termice din str. Zefirului nr.1, pe care sunt amplasate echipamente de telefonie mobilă

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

5. Proiect de hotărâre pentru aprobarea Procedurii Operaţionale privind Regulamentul aplicabil schimbului de locuinţe aflate în administrarea Consiliului local al municipiului Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea cooperării între Institutul Confucius de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Primăria municipiului Bistriţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Asociaţia de Prietenie cu Republica Populară Chineză, Filiala Judeţeană Bistriţa-Năsăud, pentru înfiinţarea Centrului de Predare a Limbii Chineze în municipiul Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii duratei protocoalelor încheiate pentru camerele în regim de internat situate în corpul B din incinta Colegiului Tehnic „Grigore Moisil”, proprietate publică a municipiului Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

8. Proiect de hotărâre pentru aprobarea unor măsuri privind cuantumul chiriilor cuprinse în contractele de închiriere încheiate pentru amenajarea terenurilor de sport cu gazon sintetic şi iluminat nocturn din incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

9. Proiect de hotărâre privind aprobarea trecerii din proprietatea publică a municipiului Bistriţa în proprietatea privată a municipiului Bistriţa a unor bunuri, în vederea demolării şi realizării proiectului „Edificare şi construire campus şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

10. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii duratei contractelor de închiriere încheiate cu unele asociaţii şi fundaţii din municipiul Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

11. Proiect de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.75/11.05.2006 privind aprobarea închirierii prin licitaţie publică a unor suprafeţe de teren, aparţinând domeniului public al municipiului Bistriţa, pentru amplasarea de staţii de transport public, cu modificările şi completările ulterioare

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

12. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.13/20.02.2014 privind atribuirea în folosinţă gratuită a unui spaţiu în suprafaţă de 72,06 mp, situat în municipiul Bistriţa, Piaţa Centrală nr.1, în favoarea Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice Bistriţa-Năsăud

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

13. Proiect de hotărâre privind aprobarea închirierii directe a spaţiului proprietate publică a Municipiului Bistriţa, situat în Piaţa Mică nr.21, în favoarea Ligii Dreptăţii Împotriva Corupţiei şi Abuzurilor din România, Filiala Judeţeană Bistriţa-Năsăud – organizaţie neguvernamentală

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

14. Proiect de hotărâre privind închirierea locuinţei proprietate publică a Municipiului Bistriţa, situată în Bistriţa str. Gheorghe Şincai nr.3, în favoarea domnului Iosif Ferencz, cu destinaţia de locuinţă de serviciu

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

15. Proiect de hotărâre privind aprobarea inventarului bunurilor proprietatea Statului Român aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, care urmează a fi preluate în proprietatea publică a municipiului Bistriţa şi în administrarea Consiliului local al municipiului Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

16. Proiect de hotărâre privind prelungirea prin act adiţional a duratei contractelor de închiriere pentru mesele din Piaţa Independenţei Nord şi Piaţa Decebal, în vederea comercializării de produs

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

17. Proiect de hotărâre privind prelungirea prin act adiţional a duratei contractelor de închiriere, pentru terenurile pe care sunt amplasate chioşcuri şi tonete în pieţele municipiului Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

18. Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii unui contract de comodat, pentru folosinţa gratuită a imobilului situat în Calea Moldovei nr.9A către Regia Publică Locală Ocolul Silvic al Municipiului Bistriţa RA

– iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

19. Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere pentru anul 2015, datorat de persoanele vârstnice îngrijite în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bistriţa şi a contribuţiei lunare de întreţinere a acestora

– iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

20. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici şi a cofinanţării Proiectului “Extindere de reţele de alimentare cu apă, canalizare, tratare ape uzate şi branşamente individuale în localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud”, finanţat prin POS Mediu–Axa Prioritară 1

– iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

21. Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentaţiei de avizare pentru lucrările de intervenţie pentru obiectivul de investiții „Consolidarea străzii Slătinița între km 1+300 și km 3+600 în municipiul Bistrița”, obiect – tronson I de la km 3+355 – la km 3+430

– iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

22. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii “Extindere spatii pentru birouri in podul existent la mansarda clădirii din str. Gheorghe Şincai, nr.2” municipiul Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

23. Proiect de hotărâre privind desemnarea domnului Avram George, viceprimar al municipiului Bistriţa, în calitate de înlocuitor al primarul municipiului Bistriţa, domnul Ovidiu Teodor Creţu, reprezentantul municipiului Bistriţa în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Bistriţa-Năsăud

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

24. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului local, bugetului instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local si bugetul creditelor interne al municipiului Bistriţa pe Trim. III 2014

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

25. Proiect de hotărâre privind înfiinţarea unei pieţe volante în municipiul Bistriţa – „Piaţa Mică”

– iniţiativa consilierilor locali Toniuc Alexandru Marian şi Gagea Maxim

26. Adresa Tribunalului Bistriţa-Năsăud înregistrată la Primăria municipiului Bistriţa sub nr.90.227/05.11.2014, cu privire la dosarul nr.2897/112/2014, având ca obiect anulare act emis de autorităţi publice locale, cu cerere de intervenţie în favoarea pârâtului, din partea Partidului Naţional Liberal Filiala Bistriţa-Năsăud.

27. Adresa Tribunalului Bistriţa-Năsăud înregistrată la Primăria municipiului Bistriţa sub nr.90.671/06.11.2014, cu privire la dosarul nr.2964/112/2014, având ca obiect acţiune în anulare act emis de autorităţi publice locale, din partea domnului Muthi Adrian-Gelu.

28. Cererile domnului Huprich Mathias din Bistriţa, str. Gheorghe Pop de Băseşti, înregistrate la Primăria municipiului Bistriţa cu nr.57427/02.07.2014 şi nr.87924/28.10.2014, Informarea nr.39970/10.06.2014 întocmită de Direcţia Patrimoniu şi Raportul nr.92070/11.11.2014 întocmit de Poliţia Locală a municipiului Bistriţa.

29. Cererea nr.92281/12.11.2014 a domnului Varva Marius din Bistriţa, str. Tărpiului nr.72, în numele cetăţenilor de pe str. Tărpiului şi Informarea Direcţiei Tehnice şi a Direcţiei de Servicii Publice.

30. Cererea nr.258/01.10.2014 a domnului Lumperdean Ovidiu Valeriu, administrator al SC WINTER COM SRL cu sediul în Bistriţa, localitatea componentă Sărata nr.131F, înregistrată la Primăria municipiului Bistriţa sub nr.80.344/01.10.2014 şi Informarea nr.80.343/03.10.2014 a Arhitectului Şef şi a Serviciului Urbanism.

31. Adresa nr.68/13.10.2014 a Asociaţiei Transcena Bucureşti, a Asociaţiei Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului GRADO Bucureşti şi a Asociaţiei Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA.

32. Cererea nr.82893/09.10.2014 a domnului Mureşan Mihai din Bistriţa, str. Zăvoaie nr.36A, în numele cetăţenilor de pe str. Zăvoaie şi Informarea nr.82.893/17.11.2014 a Direcţiei Tehnice.

33. Plângerea prealabilă a domnului consilier Petelu Ioan înregistrată la Primăria municipiului Bistriţa cu nr.93175/14.11.2014, prin care solicită revocarea Hotărârilor Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.94/16.10.2014 privind schimbarea din funcţia de viceprimar al municipiului Bistriţa a domnului Peteleu Ioan şi nr.95/16.10.2014, privind alegerea domnului consilier Kiss Laszlo în calitate de Viceprimar al municipiului Bistriţa.

34.Diverse:

Domnul preşedinte de şedinţă: suntem exact la termenul de pauză. Deci, pauză, vă rog!

Domnul Tuţă nu a venit? Reluăm şedinţa, stimaţi colegi, înţeleg că aceştia suntem.

Domnul consilier Tuţă Gheorghe a plecat de la şedinţa ordinară a consiliului local.

Se trece la punctul 1 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentelor pentru desfăşurarea activităţilor comerciale pe raza municipiului Bistriţa

Proiectul de hotărâre cuprinde 8 articole şi se adoptă cu votul deschis majorităţii consilierilor locali în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu – preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană:

Comisia, în şedinţa din data de 24.11.2014 emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 membri prezenţi, cu următoarea propunere de modificare:

Se modifică art.6 alin.(2) lit.”d” din anexa nr.2, şi va avea următorul cuprins:

„Art.6 alin.(2) lit.”d” – personalul de servire al terasei să fie calificat sau în curs de calificare pentru activitatea de comerţ cu produse alimentare şi alimentaţie publică”.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală:

Comisia, în şedinţa din data de 26.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre cu 6 voturi „pentru”, din numărul de 6 consilieri prezenţi, cu următoarele propuneri de modificare:

1. Anexa 1 la proiectul de hotărâre - „Regulament de autorizare şi desfăşurare a activităţilor comerciale pe raza municipiului Bistriţa” se modifică astfel:

La Capitolul II, Art. 4 după alineatul 2 se introduce un nou alineat 3 cu următorul conţinut: „Orarul de funcţionare a unităţilor de alimentaţie publică situate în incinta blocurilor de locuinţe va fi stabilit în intervalul orar 8-22”

2. Anexa 2 la proiectul de hotărâre - „Regulament privind desfăşurarea activităţilor de comerţ stradal şi condiţiile de amplasare a construcţiilor cu caracter provizoriu, pe raza municipiului Bistriţa” se modifică astfel:

La Secţiunea III, Art.13, alin.1, litera “c” se va completa cu precizarea că „mobilierul va fi din lemn, metal şi/sau ratan”, care, între noi fie vorba, e o specie de palmier, tot un fel de lemn.

Domnul preşedinte de şedinţă: mulţumesc, adică îmi mulţumesc mie că mi-am adus rapoartele.

Dezbateri, vă rog, propuneri de modificare? Dacă nu sunt, luăm în discuţie propunerile care ne-au provenit din comisiile de specialitate şi anume, din comisia pentru dezvoltare urbană, propunerea de a modifica art.6 alin.2 lit.”d” din anexa nr.2, cu următorul conţinut: „personalul de servire al terasei să fie calificat sau în curs de calificare pentru activitatea de comerţ cu produse alimentare şi alimentaţie publică”. Daţi-mi, vă rog, un vot! Votaţi, vă rog acum, stimaţi colegi, pentru propunerea din comisia pentru dezvoltare urbană. Mai încercaţi, dacă nu opresc votul. Încercaţi să scoateţi şi să reintroduceţi cartele, poate se reiniţiază.

|Rezultat |Vot |

|Da |16 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |16 |

|Nu au votat |2 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Nu a votat |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Nu a votat |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 16 voturi „pentru” şi 2 consilieri nu au votat, propunerea de modificare a fost adoptată.

Pentru propunerile din comisia juridică, prima propunere: la Capitolul II, Art. 4 după alineatul 2, în Anexa 1 din proiectul de hotărâre, se introduce un nou alineat 3 cu următorul conţinut: „Orarul de funcţionare a unităţilor de alimentaţie publică situate în incinta blocurilor de locuinţe va fi stabilit în intervalul orar 8-22”.

Vă rog pentru această propunere să vă pronunţaţi! Poftiţi, votaţi acum!

|Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 18 voturi „pentru” propunerea de modificare a fost adoptată.

A doua propunere: la Anexa 2 din proiectul de hotărâre la Secţiunea III, Art.13, alin.1, litera “c” se va completa cu precizarea că „mobilierul va fi din lemn, metal şi/sau ratan”. Pentru această propunere de modificare o să vă rog să votaţi, stimaţi colegi, acum!

| Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 18 voturi „pentru” propunerea de modificare a fost adoptată.

Pe proiectul cu propunerile de modificare deja adoptate, vă rog să vă pronunţaţi, stimaţi colegi! Votaţi, vă rog acum!

| Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 18 voturi „pentru” proiectul de hotărâre a fost adoptat.

Se trece la punctul 2 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea Viziunii energetice 2050 si a Road-map-ului energetic pentru municipiul Bistriţa, elaborate în cadrul proiectului INTERREG IV C – IMAGINE

Proiectul de hotărâre cuprinde 6 articole şi se adoptă cu votul deschis majorităţii consilierilor locali prezenţi.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice: Comisia, în şedinţa din data de 25.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre, în forma prezentată de iniţiator, cu 5 voturi „pentru” şi o „abţinere” din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu – preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană:

Comisia, în şedinţa din data de 24.11.2014 emite aviz nefavorabil pentru proiectul de hotărâre, în forma prezentată de iniţiator, cu 3 voturi „pentru” şi 3 „abţineri” din numărul de 6 membri prezenţi.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală:

Comisia, în şedinţa din data de 26.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul preşedinte de şedinţă: dezbateri, intervenţii, vă rog!

Domnul consilier Moisil Filip: noi am pus o întrebare şi am descoperit în această strategie, de fapt viziunea energetică – că sistemul de canalizare şi epurare a apelor uzate se va finaliza în 2025. Ştiu că s-a explicat, dar nu putem să lăsăm aşa ceva. Deci în 2025, atunci ce-i mai zicem la domnul… unde-i? A plecat domnul Pop.

Domnul preşedinte de şedinţă: s-a dus acasă. Care-i întrebarea, vă rog?

Domnul consilier Moisil Filip: să ni se explice care e motivul de s-a ajuns să apară sistem de canalizare şi staţie de epurare sau epurarea apelor în 2025?

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: 2025 este termenul aprobat de dumneavoastră în Strategia de dezvoltare a municipiului Bistriţa, este un termen maximal, noi în Slătiniţa trebuie să ne ocupăm de apă cu prioritate. În momentul când vom avea apa sau apa va fi într-o formă de investiţie, sau putem să începem proiectarea să mergem şi pe canalizare, însă vă reamintesc, că dumneavoastră ştiţi ce se întâmplă cu canalizările prin sat. Deci şi Slătiniţa va trebui să aibă canalizare, dar este un termen maximal. Dacă apa, aşa cum cred eu, se va rezolva într-un an – doi, după aceea putem să începem să discutăm şi despre canalizare şi s-o realizăm, poate chiar prinde – se deschid finanţările pe fondul de mediu.

Domnul preşedinte de şedinţă: alte intervenţii?

Domnul consilier Moisil Filip: n-aş vrea, acum vorbim de sate. Ştim, într-adevăr, cât de multe localităţi îşi doresc să aibă canalizare. Sunt altele, într-adevăr, că te duci cu conducta şi decât forţaţi ajung să se lege la acel sistem, dar Slătiniţa nu e un sat, deci nu e un sat. Automat, în primul rând apa, dar în ziua de azi nu mai discuţi că mergi cu apă fără canal. Deci e foarte important, dacă se poate, să mergi paralel.

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: eu, în oraşul Bistriţa, la un kilometru - poate că-i de aici, am stat cinci sau şase ani cu apă fără canalizare. Dar am avut şi am, în continuare, fosă septică – una corespunzătoare, iar când s-a introdus canalizarea la mine pe stradă, am montate pompe şi, pentru că e foarte la suprafaţă, din fosa septică arunc în canal. Deci vă dau dreptate că trebuie făcută şi canalizare după apă sau preferabil deodată, dacă se poate, dar canalizarea costă, în general, mult mai mult, şi atunci eu spun că se poate funcţiona cu apă fără canalizare, o perioadă, după care sigur că se vor rezolva şi problemele acestea.

Domnul consilier Gagea Maxim: domnule preşedinte, la articolul 3 se precizează: viziunea se va revizui la fiecare 5 ani, va fi actualizată şi corectată.

Domnul preşedinte de şedinţă: la articolul 3 din proiectul de hotărâre?

Domnul consilier Gagea Maxim: din proiectul de hotărâre.

Următoarea… aşa, în acelaşi timp se va efectua o coordonare cu celelalte politici energetice. Următoarea dată de actualizare este 2020.

Păi în condiţiile în care anumite cartiere ale Bistriţei, nu contează că-i Slătiniţa sau altele, nu au apă, nu au canalizare şi nu sunt prevăzute, nu ştiu, mă gândesc că pare aşa, hilară treaba.

Propun ca perioada să fie, înlocuit cinci ani – termen fix, să fie „ori de câte ori este cazul” sau găsiţi dumneavoastră alt termen care să nu fie limitativ în timp, aceasta e ideea.

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: limitativ în timp este maximal cinci ani, nu ne opreşte nimeni, dacă mâine vrem s-o revizuim – s-o revizuim. Dar la cinci ani avem obligaţia, cel mult sau cel târziu la cinci ani să luăm în discuţie, să vedem ce s-a întâmplat. Acum, termenul acesta de cinci ani e făcut şi având în vedere rata înlocuirii materialelor din domeniul construcţiilor, ritmul foarte dinamic de dezvoltare şi produsele noi care apar în zona energetică, mă refer, în special, la energia regenerabilă. Dar, încă o dată spun, faptul că se poate revizui când dorim noi, la doi ani, la şase luni, la patru ani, nu este nici un fel de problemă.

Domnul preşedinte de şedinţă: da, vă menţineţi propunerea, domnule consilier?

Domnul consilier Gagea Maxim: astfel de instalaţii au durata normată de 30 de ani, încât se lucrează cu polietilenă.

Domnul preşedinte de şedinţă: mulţumesc, alte intervenţii?

Dacă nu sunt, o să vă rog să vă pronunţaţi prin vot pe propunerea de modificare a articolului 3 din proiectul de hotărâre – făcută de domnul consilier Gagea Maxim, respectiv „viziunea se va revizui la fiecare 5 ani sau ori de câte ori este nevoie, va fi actualizată şi corectată”. Votaţi, vă rog, acum!

| Rezultat |Vot |

|Da |17 |

|Nu |0 |

|Abţinere |1 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Abţ |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 17 voturi „pentru” şi o „abţinere” propunerea a fost adoptată. Mulţumesc!

Cu propunerea deja adoptată, o să vă rog să vă pronunţaţi pe proiectul de hotărâre. Votaţi, vă rog, acum!

| Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |0 |

|Abţinere |6 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Abţ |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abţ |

|Moldovan Vasile |Abţ |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Abţ |

|Seserman Alin |Abţ |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 12 voturi „pentru” şi 6 „abţineri” proiectul de hotărâre a fost adoptat. Mulţumesc!

Se trece la punctul 3 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii duratei contractului de închiriere încheiat cu fosta S.C. ROMTELECOM S.A., actual TELEKOM ROMÂNIA COMMUNICATIONS S.A., pentru terenul proprietate publică a municipiului Bistriţa, situat în str. Valea Budacului, pe care este amplasat un dulap telefonic stradal

Proiectul de hotărâre cuprinde 7 articole şi se adoptă cu votul deschis a cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice:

Comisia, în şedinţa din data de 13.10.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre, în forma prezentată de iniţiator, cu 4 voturi „pentru” şi 3 „abţineri” din numărul de 7 consilieri prezenţi.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu – preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană:

Comisia, în şedinţa din data de 24.11.2014 emite aviz nefavorabil pentru proiectul de hotărâre, în forma prezentată de iniţiator, cu 2 voturi „pentru” şi 3 „abţineri” din numărul de 5 membri prezenţi.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală:

Comisia, în şedinţa din data de 14.10.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator, cu 7 voturi „pentru” din numărul de 7 consilieri prezenţi.

Domnul preşedinte de şedinţă: intervenţii, dezbateri?

Domnul consilier Seserman Sorin Alin: da, avem o propunere, ca prelungirea să fie pe o durată de doi ani.

Domnul preşedinte de şedinţă: vă rog să vă reiniţializaţi cartelele!

Domnul consilier Peteleu Ioan: mulţumesc! Vroiam să rog să se rezolve problemele acestea pentru că sunt neplăcute. Nu poate să dea un sistem de genul acesta „out of memory” în timpul votului. Deci, este chiar neplăcut. Plus înregistrări se pierd şi aşa mai departe. Deci, problema poate fi rezolvată, suntem, totuşi, în secolul XXI.

Domnul preşedinte de şedinţă: la buget, la anul.

Domnul consilier Peteleu Ioan: nu ştiu, să vină cu o propunere, dar să rezolve problema. Probabil şi soft-ul este vechi.

Domnul preşedinte de şedinţă: deci, pe propunerea domnului consilier Seserman Sorin Alin, vă rog să vă pronunţaţi!

| Rezultat |Vot |

|Da |16 |

|Nu |0 |

|Abţinere |2 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Abţ |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Abţ |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Da, tot răul spre bine, avem 16 voturi „pentru” şi 2 „abţineri”. Mulţumesc!

Pe proiectul de hotărâre cu modificarea adoptată, o să vă rog! Votaţi, vă rog acum, stimaţi colegi!

| Rezultat |Vot |

|Da |17 |

|Nu |0 |

|Abţinere |1 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Abţ |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 17 voturi „pentru” şi o „abţinere” proiectul a fost adoptat.

Se trece la punctul 4 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii duratei unor contracte de închiriere pentru suprafeţele proprietate publică a municipiului Bistriţa, situate pe coşul de fum al fostei centrale termice din str. Zefirului nr.1, pe care sunt amplasate echipamente de telefonie mobilă

Proiectul de hotărâre cuprinde 7 articole şi se adoptă cu votul deschis a cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice:

Comisia, în şedinţa din data de 13.10.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre, în forma prezentată de iniţiator, cu 4 voturi „pentru” şi 3 „abţineri” din numărul de 7 consilieri prezenţi.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu – preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană:

Comisia, în şedinţa din data de 24.11.2014 emite aviz nefavorabil pentru proiectul de hotărâre, în forma prezentată de iniţiator, cu 2 voturi „pentru” şi 3 „abţineri” din numărul de 5 membri prezenţi.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală:

Comisia, în şedinţa din data de 14.10.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator, cu 7 voturi „pentru” din numărul de 7 consilieri prezenţi.

Domnul consilier Hangan Sorin: am eu o intervenţie - de ce în comisie am votat împotrivă nu am înţeles, justificarea direcţiei de specialitate mi s-a părut puerilă, a schimba cuantumul chiriei din euro în lei pentru faptul că până ajung şi penalităţi şi întârzieri facturile, deşi contractul spunea clar, se facturează cursul în lei, cursul euro – lei, din ziua facturării. Păi dacă primeau factura după o lună, care-i problema? Chiar nu ne interesa pentru că, cursul era din ziua în care se făcea acea factură. Drept urmare propunerea e să menţină cuantumul chiriei în euro şi prelungirea contractului pe doi ani de zile - ca termen, astea erau obiecţiunile şi sunt propunerile de astăzi. Mulţumesc!

Domnul preşedinte de şedinţă: mulţumesc! Deci aţi făcut o propunere…

Domnul consilier Hangan Sorin: cuantumul chiriei să fie stabilit în euro. Păi nu suntem pe fond, nu suntem la dezbateri vis-á-vis de proiect?

Domnul preşedinte de şedinţă: nu am dat curs încă la a doua discuţie, eram la rapoartele comisiilor, dar v-o reţin acum. Chiriei în euro şi?

Domnul consilier Hangan Sorin: durata contractului pe doi ani de zile. Mulţumesc!

Domnul preşedinte de şedinţă: da, mulţumesc! Şi rămăsesem cu raportul comisiei juridice, vă rog!

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală: comisia, în şedinţa din data de 14.10.2014, emite aviz favorabil în unanimitate.

Domnul preşedinte de şedinţă: cu privire la cele două propuneri de modificare: de a păstra cuantumul chiriei în euro, ceea ce nu înţeleg acum este, bănuiesc că ei nu au de a alege şi trebuie s-o ia aşa cum le-o stabilim noi, că n-o să spună că „nu suntem de acord şi plecăm”.

Domnul consilier Hangan Sorin: dacă s-ar fi justificat în raport că datorită negocierilor, şi aşa vor partenerii că altfel îşi ia antenele şi pleacă, eu unul, personal, aş fi înţeles. Dar justificarea suna că din momentul în care se face factura, până ajunge la aceşti chiriaşi trec câteva zile şi penalităţi, n-am înţeles absolut deloc justificarea, nu am în faţă raportul dar asta am văzut studiind proiectul şi mi s-a părut hilar, de vreme ce era stabilit în ziua facturării, n-avea nici o penalitate sau nu aveau, chiar dacă primeau factura după cinci zile.

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: eu nu-mi amintesc, din comisie, o discuţie de genul acesta pentru că acceptam pe loc să se facă plata, să redactăm în euro, nu este nici un fel de problemă. Nu reţin din comisie.

Domnul preşedinte de şedinţă: suntem lămuriţi, atunci.

Domnul consilier Rus Constantin: domnule preşedinte, pe procedură. Mai devreme am intervenit fără să vorbesc la microfon, pentru că se pare, confundăm planurile. Se cereau rapoartele comisiilor, al momentul acela. De aceea l-am rugat pe domnul consilier Hangan să intervină pe fond, când face propunere, pentru că altfel trebuie să ne retragem comisia de urbanism, să facă propunerea, să fim sau să nu fim de acord şi după aceea să revenim în plen. Altfel, am rugămintea domnule preşedinte, să acceptaţi propunerea. Dacă îi veţi da voie să facă propunerea domnul coleg în discuţiile pe fond, să nu vină din comisie, pentru că nu s-a ….

Domnul preşedinte de şedinţă: o luăm ca o propunere individuală.

Domnul consilier Rus Constantin: deci, în comisie nu s-a votat aşa ceva, ci s-a votat pur şi simplu, dumnealor au votat „împotrivă”, noi - eu şi domnul Avram - am votat „pentru”.

Domnul preşedinte de şedinţă: am reţinut propunerea domnului consilier de astăzi, nu din comisie.

Doamna Floare Gaftone – Secretarul municipiului Bistriţa: precizez că în conformitate cu Regulamentul, punctul de vedere al comisiei este prezentat numai de către preşedintele de comisie, iar restul consilierilor, prezenţi sau nu în cadrul comisiei, pot face amendamente în nume propriu sau prin liderul de grup. Dacă amendamentul a fost supus de către un grup de consilieri în comisie şi a căzut, liderul de grup poate veni pe plenul consiliului local cu amendamentul respectiv.

Domnul consilier Hangan Sorin: vreau să-mi cer scuze, să elimin confuzia aceasta. Am crezut că s-a terminat cu rapoartele pe comisie. Eu discutam deja, eram la dezbateri pe plen, îmi cer scuze că am fost repezit. Şi acum să vă citesc de ce propunerea mea. În raport, uitaţi aici, spune: de asemenea, având în vedere faptul că, cuantumul chiriei era stabilit în euro, respectiv 559 de euro/lună, cu plata în lei la cursul valutar la data emiterii facturii, precum şi solicitările reprezentanţilor celor trei societăţi, de a găsi o soluţie, pentru problemele cu privire la emiterea şi primirea facturilor având drept consecinţă acumularea de penalităţi de întârziere la plată. Aşa propunem stabilirea chiriei în lei la suma fixă de 2400 – n-am înţeles ce-i aici, de ce se adună penalităţi că „emiterea şi primirea facturii”, eu nu am înţeles, mi se pare o justificare dacă mi s-ar spune că numai aşa vor chiriaşii să plătească în lei şi sumă fiică, atunci sunt de acord şi-mi retrag propunerea. Dacă pentru faptul că de la emitere, cine emite, şi acela care primeşte e o problemă de acumulează penalităţi, nu văd o justificare pentru persoane de nivelul nostru, care ne aflăm la masa aceasta. Mulţumesc!

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian: dacă-mi permiteţi, aş completa cele spuse de domnul consilier Hangan cu faptul că în expunerea de motive se arată că această sumă de 2467 lei/lună pe care primăria urmează s-o încaseze este calculată la cursul valutar de 4,4136 din data de 06.10.2014. Mie mi se pare normal să avem contracte în lei şi cred că prea mult facem trimitere la un curs în euro. Dar, în altă ordine de idei astăzi, ministrul finanţelor Ioana Petrescu, a anunţat că accizele nu se vor mai calcula în euro începând din 2015, ci în lei, iar cursul la care se va face conversia este cel aferent anului 2014, adică 4,738 lei/euro în condiţiile în care astăzi cursul este sub 4,2. Deci eu sunt de acord să rămână în lei, dar să-l calculăm la 4,738, dacă nu se poate să recalculăm la 4,738 pentru că sunt bani pe care urmează să-i încasăm, nu să-i plătim, atunci eu zic să rămânem la euro.

Domnul consilier Peteleu Ioan: mulţumesc, domnule preşedinte! Majoritatea operatorilor de acest gen practică contracte în euro. Nu văd de ce noi ar trebuie să le aplicăm alte tratamente şi să mergem cu factură emisă în lei la nu ştiu ce curs din 2014. Întrebarea mea este dacă în 2015 cursul euro variază la 4,7 – 4,85, eu exemplu, da. Ce se întâmplă? Contractul acesta rămâne în lei? Practic, noi pierdem atunci. Ca urmare, penalităţile se încasează doar dacă nu plătesc în termen, nu că… astea sunt nişte motive care nu au nici o justificare, zic eu, şi ca urmare voi susţine ca acest contract să rămână în euro iar facturarea să se facă la cursul zilei stabilit în contract. Mulţumesc!

Domnul preşedinte de şedinţă: rămâne la 560 virgulă nu ştiu câţi… agreaţi un 560 lei fix, domnule consilier Hangan? 560 sau 550? 560. Acela nu-l am la dispoziţie.

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: chestiunea cu euro sau lei, care pentru mine e indiferent, produce încurcătură în momentul facturării în lei pentru că noi ar trebui să facturăm în euro, să ne plătească în lei la cursul zilei din data plăţii, nu din data facturării. Deci asta ar trebui, să facturăm în euro - dar nu putem factura în euro, şi să ne plătească la cursul zilei din data plăţii. Aceea este valoarea reală pe care trebuie s-o încasăm, însă nu se poate, dar repet, bani mărunţi n-are rost să…

Domnul consilier Peteleu Ioan: se poate factura şi-n euro, la cantitate se trece 590, la unitate de măsură – euro, şi cursul respectiv dă o valoare în lei, deci nu este nici o problemă – sau se specifică pe factură, la o notă, că valoarea respectivă, în lei, reprezintă suma din contract de 590 de euro la cursul la care s-a calculat, deci… el numai în lei poate plăti.

Doamna Floare Gaftone – Secretarul municipiului Bistriţa: un contract s-a încheiat, stă în puterea consiliului local să prelungească în aceleaşi condiţii, poate să ajusteze preţul sau poate să dispună încetarea. Ultimul preş a fost cu 9 la sfârşit, cred că este firesc să rotunjiţi la 60, deci 560.

Domnul consilier Hangan Sorin: eu fac operaţiuni din acestea şi v-am înţeles ce vreţi să spuneţi. Şi la mine se întâmplă la fel, în ziua când fac factura fac şi pentru partenerul extern în euro, pentru mine în lei, pentru contabilitate. Sigur că în momentul în care încasez banii mă înregistrez cu o altă sumă şi există diferenţe, sunt ani în care am profit, acela îl trec la profit, când am pierderi, pentru că pierd din schimbul valutar, sau câştig, dar din punct de vedere contabil se rezolvă problemele acestea, nu-i un mare bai.

Domnul preşedinte de şedinţă: bun, am înţeles.

Pe propunerea domnului consilier Hangan, completată de mine, de a stabili cuantumul chiriei la 560 de euro pe lună, o să vă rog să vă pronunţaţi, stimaţi colegi!

| Rezultat |Vot |

|Da |16 |

|Nu |0 |

|Abţinere |1 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Abţ |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Nu a votat |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 16 voturi „pentru”, o „abţinere” şi un consilier nu a votat, propunerea a fost adoptată.

A doua propunere de modificare cu privire la stabilirea duratei de doi ani a contractului. Votaţi, vă rog acum, stimaţi colegi!

| Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 18 voturi „pentru” propunerea a fost adoptată. Mulţumesc!

Proiectul de hotărâre cu propunerile de modificare adoptate, cu modificările adoptate, votaţi, vă rog, acum!

| Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 18 voturi „pentru” proiectul a fost adoptat. Mulţumesc!

Se trece la punctul 5 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre pentru aprobarea Procedurii Operaţionale privind Regulamentul aplicabil schimbului de locuinţe aflate în administrarea Consiliului local al municipiului Bistriţa

Proiectul de hotărâre cuprinde 6 articole şi se adoptă cu votul deschis a cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală:

Comisia, în şedinţa din data de 14.10.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator, cu 7 voturi „pentru” din numărul de 7 consilieri prezenţi.

Domnul preşedinte de şedinţă: dezbateri? Dacă nu sunt, o să vă rog să vă pronunţaţi pe forma prezentată de iniţiator a proiectului. Votaţi, vă rog, acum!

| Rezultat |Vot |

|Da |17 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Nu a votat |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 17 voturi „pentru” şi un consilier nu a votat, proiectul a fost adoptat.

Se trece la punctul 6 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea cooperării între Institutul Confucius de la Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj Napoca, Municipiul Bistriţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Asociaţia de prietenie cu Republica Populară Chineză, filiala Judeţeană Bistriţa-Năsăud pentru înfiinţarea Centrului de Predare a limbii Chineze în municipiul Bistriţa

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul deschis a cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală:

Comisia, în şedinţa din data de 26.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul preşedinte de şedinţă: mulţumesc! Propuneri sunt?

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian: aş vrea să spun două vorbe cu privire la acest proiect. Sigur că apreciem asemenea iniţiative, pe de altă parte e clar că iniţiativa venind din partea Institutului Confucius avem o dovadă evidentă a faptului că pe măsură ce statele devin mai puternice încearcă să-şi impună propria cultură în lume. În urmă cu 30 de ani chinezii importau produse culturale din România, firme – în special.

Domnul preşedinte de şedinţă: acum produc.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian: e invers, da. Eu am ţinut să intervin în discuţie încercând, în acest cadru, să-i propun doamnei inspector general ca această iniţiativă, dacă se poate, să o multiplicăm. De ceva vreme mă întreb de ce în şcolile noastre, în privinţa învăţării limbilor străine, nu s-a mai schimbat nimic în ultimii, să spun, 30 – 40 de ani şi e iarăşi evident că o mare parte din concetăţenii noştri sunt interesaţi de limba spaniolă, de limba italiană. Şi doream să vă propun, având în vedere că inerţia în sistemul educaţional e foarte mare, dacă se poate, de data asta, pornind cu iniţiativa de aici, de la nivel local, cu iniţiativa dumneavoastră, poate să contactaţi Institutul Cervantes, poate că găsim şi un partener italian şi pe acest model să propunem şi cursuri de italiană, cursuri de spaniolă, sigur, deocamdată înafara programei şcolare. Mulţumesc!

Doamna consilier Tabără Camelia şi Inspector general al Inspectoratului judeţean şcolar: mulţumesc, cu siguranţă e un lucru foarte bun, şi noi ne-am pus problema şi-am fi vrut, italiana şi spaniola sunt cerute, ar fi de dorit să le înveţe copiii noştri, rămâne singura problemă – resursa umană. Acolo unde avem colegi profesori de limbi străine, de regulă sunt cu engleză - italiană sau engleză – spaniolă, şi nu vor decât limba engleză. Am mai avut profesoare care, din păcate, au părăsit sistemul de învăţământ. E un lucru bun şi interesant, italiana se face la Liceul „Corneliu Baba” şi la Liceul de muzică dar, copii care după ciclul gimnazial se duc în alt liceu unde nu se poate constitui o grupă de minim 10 copii, practic trebuie să schimbe limba şi cumva compromit şi limba care n-o mai continuă şi limba franceză sau germană pe care trebuie să o recupereze. Oarecare semnale am primit de la Cervantes în sensul unei asemenea soluţii. Practic, Confucius a venit cu această ofertă, ei vor plăti cadrul didactic care va face 12 ore normă didactică, din punctul lui de vedere, cu copiii şi alte ore cu adulţi care se vor înscrie la cursurile respective. Bineînţeles, suntem deschişi, e un lucru bun, din punctul meu de vedere practic, el va preda în engleză, ceea ce este cu atât mai interesant pentru copii şi, bineînţeles, orice fel de soluţii auzim, de acest fel, vom încerca să le dezvoltăm. În oraşele mari există portugheză, bilingv există spaniolă, nu mai vorbim, italiană, dar oricât am încercat, cumva ne blocăm în cadru titular care să rămână patru ani, care să se stabilizeze, specializat în limba respectivă. Mulţumesc!

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: eu am preluat, ca idee, nu în varianta de a introduce în curriculum a şcolii, ci aşa cum facem şi cu limba chineză şi o să încercăm să aducem sau să organizăm, învăţarea limbilor de interes, şi cele două sunt de interes, nu spun că şi thailandeza e de interes, dar deocamdată o mai lăsăm - să mergem pe aceeaşi variantă, deci să introducem în anumite şcoli voluntari şi, mă rog, dacă elevii vor dori şi să-i lămurim. Bănuiesc că serviciul educaţie - turism a reţinut problema.

Domnul consilier Peteleu Ioan: mulţumesc! Vis – á - vis de limba spaniolă, am avut anul trecut, în decembrie, un contact cu Institutul Cervantes care şi-a exprimat dorinţa de a iniţia un proiect, au fost ceva măsuri pe „Erasmus+” sau, mă rog, nu mai ştiu exact ce fond, sinergii pentru viitor, pentru copii şi tineri în situaţii de risc. Problema a fost că acest apeluri au fost lansate tot în luna decembrie şi, practic, nu prea s-a mai putut face nimic, dar am toate datele de contact şi dacă se doreşte se poate iniţia o colaborare cu institutul respectiv.

Domnul consilier Rus Constantin: cu siguranţă că nu dorim să prelungim discuţia pe acest proiect de hotărâre, domnul consilier Toniuc a venit cu o chestiune generoasă, cu o propunere generoasă, să dezvoltăm, numai că existe nişte limite legale, din nefericire, adică: nu poţi să faci grupă decât din minim 10 copii – ca să poată să fie plătit omul, trebuie să ai fond de salarii şi nu ştiu dacă consiliul local poate rezolva această problemă pentru şcoli. Relaţia cu Cervantes, relaţia cu British Consulate, relaţia cu absolut toate institutele culturale care funcţionează în România este una excelentă la nivelul municipiului Bistriţa. La noi la şcoală, bunăoară, avem relaţii cu aceste institute culturale, dar când e vorba de oameni, voluntariatul nu se materializează aici. Probabil, de ce spun asta în plenul consiliului, probabil că va exista nevoia ca noi să luăm o hotărâre, pe o anumită nevoie să zicem, de data asta iată Confucius vine cu limbă chineză – să găsim noi soluţii financiare, consiliul local, pentru anumite şcoli unde să vină un specialist să predea o limbă mai dificilă. Vreau să vă spun că limbă spaniolă, la noi la şcoală am introdus anul acesta limba spaniolă ca limbă 3 la clasele de filologie, există această posibilitate, curriculum diferenţiat, la dispoziţia şcolii, din nefericire profesoara pleacă. A început cursul şi pleacă. Nu sunt, doamna inspector general, doamna consilier Tabără spunea aici că, din păcate, resursa umană este una deficitară. Eu aş completa ceea ce spunea dumneaei că ar trebui să găsim, dacă într-adevăr dorim să încurajăm şi să dezvoltăm această atitudine faţă de învăţarea limbilor străine, probabil altele decât cele care se studiază în şcoală acum, prin soluţii financiare ale consiliului local, altfel nu le putem dezvolta. De foarte multe ori vin părinţi şi mulţi de aici sunteţi în calitatea aceasta: de ce nu faceţi limbă spaniolă? Eu mi-am dorit de foarte multă vreme să facem limbă spaniolă – nu există profesori sau nu este titular, la Rebreanu, bunăoară, este titular în altă parte şi acolo face ore de spaniolă. Nu ştiu dacă este în Bistriţa, eu nu cunosc să fie, să se predea limba spaniolă. Omul nu vine fără bani. Ce spunea domnul primar aici, pe voluntariat – dacă găsim astfel de institute care să trimită voluntari şi să fie eficienţi în activitate, ar fi excelent. Eu m-am fript în acest an, limbă 3 – spaniolă – şi mă lasă, la finalul acestui semestru pleacă. Mulţumesc!

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian: domnule preşedinte, doar o completare la ceea ce spunea domnul director, şi eu cred că ar fi de dorit ca să găsim nişte soluţii financiare la nivelul consiliului local şi de multă vreme mă gândesc la chestiunea aceasta, având în vedere şi situaţia liniei germane unde ştiu că aveţi dificultăţi cu profesorii care trebuie să predea alte materii, nu limbi străine şi, eu cred că, dat fiind contractul pe care-l aveţi şi obligaţia de a menţine această linie germană, că şi acolo am putea face mai mult. Aşa cum avem aici un contract de colaborare cu Institutul Confucius, eu cred că am putea, ca şi consiliu, să ne implicăm în susţinerea liniei germane şi găsirea unor soluţii financiare, prin oferirea unui spaţiu de locuit şi chiar a unei bonificaţii salariale în plus faţă de salarul care poate fi legal oferit unui profesor care vine din Germania. Deci asta mă gândesc, dacă am putea să susţinem linia germană tot într-un cadru similar prin care, inclusiv financiar faţă de salarul unui profesor, sigur că nu este … pentru profesorii din România dar, dacă până la urmă nu găsim alte soluţii decât de a aduce un profesor din Germania şi este posibil acest lucru, cred că şi ca şi consiliu local ar trebui să sprijinim acest lucru.

Domnul consilier Antal Attila: dacă tot a venit vorba despre învăţarea altor limbi decât sunt acum, noi, la Secţia maghiară Andrei Mureşanu oricum avem nevoie de cât mai mulţi copii, vă oferim, cu drag, să veniţi să învăţaţi limba maghiară.

Domnul preşedinte de şedinţă Bria: îmi permit să-mi dau şi mie cuvântul, să fac o observaţie: vedeţi că ceea ce se întâmplă acum este aplicaţia practică a unui concept care spune că-n ziua de astăzi „optimiştii învaţă engleză, pesimiştii învaţă chineză” ştiţi?

Domnul consilier Kiss Laszlo – Viceprimarul municipiului Bistriţa: domnule Toniuc, referitor la limba germană, eu am de mai mult timp o idee de a implementa în Bistriţa un Centru cultural german. N-am apucat să discut cu domnul primar pe această temă, în Casa Argintarului, care se va renova, pe Str. Dornei, dacă am putea să implementăm acest proiect. Fac şi eu o discuţie, împreună cu domnul primar, după ce dânsul va fi sau nu va fi de acord, vom putea, probabil, merge mai departe. După cum bine ştiţi, în Cluj – Napoca este acest centru cultural german, eu, personal, am contacte acolo şi n-ar fi o problemă să reluăm acele contacte şi discuţii pentru aducerea şi în Bistriţa a limbii şi culturii germane. Mulţumesc!

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: noi suntem în faţa Clujului, din acest punct de vedere, dar Casa Argintarului se reabilitează tocmai pentru că ea are destinaţia de Centru cultural german realizat integral de Consiliul Judeţean, deci nu trebuie să-l mai facem noi. Pentru asta se reabilitează, proiectul este „Casa Culturii Germane” sau, mă rog, ceva de genul acesta - Casa germană, deci asta se realizează acolo. Ei, la nivel de judeţ, merg pe „Casa germană”, noi suntem cam de-a saşilor.

Domnul consilier Peteleu Ioan: cineva a avut o idee bună cu Casa Argintarului.

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: păcat că n-a făcut traducerea corectă a denumirii Casei Argintarului, care de fapt e Casa Aurarului.

Domnul preşedinte de şedinţă: nu am înregistrat propuneri de modificare a proiectului am avut o serie întreagă de propuneri de viitor.

Vă rog vot pe forma prezentată de iniţiator a proiectului, poftiţi!

| Rezultat |Vot |

|Da |17 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Nu a votat |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 17 voturi „pentru” şi un consilier nu a votat proiectul a fost adoptat. Mulţumesc!

Se trece la punctul 7 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii duratei protocoalelor încheiate pentru camerele în regim de internat situate în corpul B din incinta Colegiului Tehnic „Grigore Moisil”, proprietate publică a municipiului Bistriţa

Proiectul de hotărâre cuprinde 9 articole şi se adoptă cu votul deschis a cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice:

Comisia, în şedinţa din data de 25.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre, în forma prezentată de iniţiator, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu – preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană:

Comisia în şedinţa din data de 24.11.2014 emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 membri prezenţi.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală:

Comisia, în şedinţa din data de 26.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi, cu următoarea propunere de modificare:

Art.1 din proiectul de hotărâre se completează cu alineatul (4) care va avea următorul conţinut: „Nu beneficiază de prevederile alineatului (1) chiriaşii care nu respectă prevederile alineatelor (2) şi (3)”.

Domnul preşedinte de şedinţă: mulţumesc! Dacă sunt intervenţii?

Dacă nu sunt, vă rog să vă pronunţaţi prin vot pe forma prezentată de iniţiator a proiectului? Votaţi, vă rog, acum!

| Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 18 voturi „pentru” proiectul a fost adoptat.

Se trece la punctul 8 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri privind cuantumului chiriilor cuprinse în contractele de închiriere încheiate pentru amenajarea terenurilor de sport cu gazon sintetic şi iluminat nocturn din incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Bistriţa

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul deschis a cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice:

Comisia, în şedinţa din data de 25.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre, în forma prezentată de iniţiator, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu – preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană:

Comisia în şedinţa din data de 24.11.2014 emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator, cu 4 voturi „pentru” şi 3 abţineri din numărul de 7 membri prezenţi.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală:

Comisia, în şedinţa din data de 26.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi, cu propunerea de modificare deja citită: „Nu beneficiază de prevederile alineatului (1) chiriaşii care nu respectă prevederile alineatelor (2) şi (3)”.

Domnul preşedinte de şedinţă: mulţumesc! Propuneri de modificare, dezbateri?

Dacă nu sunt, vă rog să vă pronunţaţi prin vot pe propunerea de modificare a proiectului de hotărâre ce ne-a venit din comisia juridică.

| Rezultat |Vot |

|Da |17 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Nu a votat |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 17 voturi „pentru” şi un consilier nu a votat, propunerea a fost adoptată.

Pe proiectul de hotărâre modificat cu propunerea deja adoptată, o să vă rog să vă pronunţaţi, stimaţi colegi! Votaţi, vă rog, acum!

| Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 18 voturi „pentru” proiectul de hotărâre a fost adoptat. Vă mulţumesc!

Se trece la punctul 9 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea trecerii din proprietatea publică a municipiului Bistriţa în proprietatea privată a municipiului Bistriţa a unor bunuri, în vederea demolării şi realizării proiectului „Edificare şi construire campus şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”

Proiectul de hotărâre cuprinde 6 articole şi se adoptă cu votul deschis a cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice:

Comisia, în şedinţa din data de 13.10.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre, în forma prezentată de iniţiator, cu 7 voturi „pentru” din numărul de 7 consilieri prezenţi.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală:

Comisia, în şedinţa din data de 14.10.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu – preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană:

Comisia în şedinţa din data de 24.11.2014 emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul preşedinte de şedinţă: mulţumesc! Propuneri de modificare, dezbateri? Dacă nu sunt, vă rog să vă pronunţaţi pe forma prezentată de iniţiator a proiectului, votaţi, vă rog, acum!

| Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 18 voturi „pentru” proiectul de hotărâre a fost adoptat.

Se trece la punctul 10 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii duratei contractelor de închiriere încheiate cu unele asociaţii şi fundaţii din municipiul Bistriţa

Proiectul de hotărâre cuprinde 9 articole şi se adoptă cu votul deschis a cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice:

Comisia, în şedinţa din data de 25.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre, cu 4 voturi „pentru” şi 2 abţineri din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală:

Comisia, în şedinţa din data de 26.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul preşedinte de şedinţă: mulţumesc! Intervenţii?

Domnul consilier Seserman Sorin Alin: domnule primar, am recomandat şi anul trecut să veniţi cu proiect de hotărâre pentru fiecare asociaţie în parte. Cred că aşa e corect. Pot fi de acord cu cinci dintre ele şi cu una să nu fiu de acord şi cred că nu mai puteţi acum să faceţi nimic, decât …, şi luaţi-o ca o propunere, domnule preşedinte, să amânăm proiectul până la şedinţa viitoare. Am avut discuţii şi în comisii legat de faptul că anumite asociaţii cred că ar trebui să aibă în altă parte spaţiu, n-o să nominalizez, dar dacă mă gândesc că Piaţa Mică o modernizăm şi menţinem contracte de închiriere pentru nişte asociaţii care nu au fonduri, nu pot să modernizeze, la rândul lor, spaţiile, cred că nu facem un lucru bun.

Domnul preşedinte de şedinţă: da, mulţumesc! Am înregistrat propunerea dumneavoastră.

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: este anexa, vreau să văd exact cum spune, în material aveţi anexa. Dacă deschideţi anexa respectivă aveţi cele şapte asociaţii pentru care se propune prelungirea contractului. Dumneavoastră puteţi să faceţi propunere în cadrul comisiilor sau în cadrul şedinţei de plen, de modificare a proiectului de hotărâre. Una din modificările acestea poate să fie modificarea în anexă, adică eliminarea, de exemplu, din anexă, a poziţiei cutare pentru care nu doriţi. Se supune la vot propunerea şi este acelaşi lucru cu venirea cu proiecte separate pentru fiecare. Deci, procedural se poare rezolva problema aici şi acum.

Domnul preşedinte de şedinţă: dacă doriţi, iertaţi-mă, doamna secretar îmi confirmă că putem să abordăm diferenţiat, deci dacă doriţi o putem lua, dacă doriţi, dacă nu – am înregistrat propunerea dumneavoastră deja.

Domnul consilier Seserman Sorin Alin: dacă, eventual, facem o pauză de consultări, atunci sigur…

Domnul preşedinte de şedinţă: amânăm proiectul atunci, şi-l discutăm, vreţi să-l amânăm după pauza propriu – zisă?

Domnul consilier Seserman Sorin Alin: da, dacă se va face aşa, da.

Domnul preşedinte de şedinţă: vă rog vot pentru amânarea proiectului pentru după pauza legală pe care o facem, de la ora 18,00.

| Rezultat |Vot |

|Da |17 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Nu a votat |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 17 voturi „pentru” şi un consilier nu a votat, proiectul se va dezbate primul după pauză. Vă mulţumesc!

Se trece la punctul 11 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre pentru completarea Hotărârii nr. 75/11.05.2006 a Consiliului Local al municipiului Bistriţa privind aprobarea închirierii prin licitaţie publică a unor suprafeţe de teren, aparţinând domeniului public al municipiului Bistriţa, pentru amplasarea de staţii de transport public, cu modificările şi completările ulterioare

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul deschis a cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice:

Comisia, în şedinţa din data de 25.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre, în forma prezentată de iniţiator, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală:

Comisia, în şedinţa din data de 26.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul preşedinte de şedinţă: bun, deci din motive tehnice, votul pe proiectul anterior, respectiv 11 – nu s-a înregistrat, şi-o să vă rog să reluăm votul pe punctul 11 de pe ordinea de zi, votaţi, vă rog, acum!

| Rezultat |Vot |

|Da |17 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |4 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Abs |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 17 voturi „pentru” proiectul de hotărâre a fost adoptat.

Se trece la punctul 12 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr.13/20.02.2014 privind atribuirea în folosinţă gratuită a unui spaţiu în suprafaţă de 72,06 mp, situat în municipiul Bistriţa, Piaţa Centrală nr.1, în favoarea Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice Bistriţa – Năsăud

Proiectul de hotărâre cuprinde 7 articole şi se adoptă cu votul deschis a cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice:

Comisia, în şedinţa din data de 25.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre, în forma prezentată de iniţiator, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală:

Comisia, în şedinţa din data de 26.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator, cu 5 voturi „pentru” din numărul de 5 consilieri prezenţi.

Domnul preşedinte de şedinţă: dezbateri, intervenţii?

Domnul consilier Seserman Sorin Alin: aici aş vrea, domnule primar, să vă întreb dacă mai avem spaţii libere? Deci la nr.1, aici, vis-á-vis, da?

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: folosibile nu, deci folosibile nu. În acea clădire noi am avut mai multe încăperi, nu le-am mai întreţinut pentru că am început construcţia la Şincai 2 – unde s-au mutat toate serviciile de acolo. În prima etapă, pentru că cei din consiliu – practic, pensionarii din Bistriţa, au fost scoşi din încăperea care o aveau în curtea Casei de pensii, trebuie să le dăm un spaţiu. Le-am oferit şi în altă parte, aici era spaţiu mai mare, dar n-am putut să le dăm tot spaţiu care era utilizabil pentru că aveam acolo nişte materiale care n-am vrut să le ducem dincolo nesortate. Şi vreo cinci luni de zile, şase luni, cineva a tot stat acolo şi-a tot sortat documente. Pe urmă s-au eliberat spaţiile respective. Spaţiile respective le-am dat pentru că ei sunt foarte mulţi şi aceşti pensionari, 40 – 50, se duc zilnic acolo. Îşi beau cafeaua, îşi beau ceaiul, povestesc, joacă table, joacă şah. Au cerut spaţiu şi mai mare. Restul spaţiului nu este utilizabil, decât dacă se fac nişte lucrări serioase de infrastructură, consolidare şi aşa mai departe. Deci, este spaţiu acolo dar neutilizabil, decât cu lucrări substanţiale.

Domnul consilier Seserman Sorin Alin: trebuie să facem ceva cu ele, nu? Aveţi…

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: ONG – uri, inclusiv sau mai ales Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice vor fi beneficiarii unei clădiri situată într-un punct termic, Casa ONG – urilor, în care fiecare asociaţie, mă refer în special la asociaţiile din domeniul social, vor avea o încăpere în care să-şi desfăşoare activitatea de birou şi o sală mare în care în mod curent să se desfăşoare activitatea acestui Consiliu Judeţean al Persoanelor Vârstnice, iar celelalte să-şi ţină adunările lunare, trimestriale, anuale, mă rog - o sală mare, centrală. În momentul în care vom finaliza, zic eu doi ani, trei ani, locul acesta se eliberează. Noi n-are rost să ţinem pentru noi spaţiul de acolo. Ori cumpărăm toată casa şi găsim o formulă, ori vindem spaţiul, iar cei care deţin spaţiul de la parter vor să cumpere spaţiile de acolo, n-am avea ce să facem cu pensionarii acum, dacă am vinde acum. Din punctul meu de vedere cred că varianta vânzării şi transformării construcţiei respective într-un hotel cu restaurant la parter, cu chestii civilizate, pare o chestie – cam asta intenţionează cei care deţin spaţiile de la parter. Deci asta este intenţia referitoare la spaţiile care le avem în clădirea „Cadouri” – aşa e cunoscută în oraş.

Domnul consilier Seserman Sorin Alin: eu vă întreb fiindcă avem şi proiectul care l-am amânat un pic, da. Deci, dacă avem acolo câteva spaţii – bun, dacă vă gândiţi să-l vindem, şi eu sunt de părere să-l vindem, dar aţi spus că nu avem ce să facem cu pensionarii – dar închiriem ceva pe o perioadă de timp, de pe piaţă. Trebuie să avem noi neapărat, să fim proprietari ca să …, deci nu văr aşa o problemă, adică, sau cumpărăm altul, adică vindem ceva ce nu că nu ne mai trebuie, îl putem valorifica cât mai bine şi cumpărăm ceva ce ne interesează. Avem şi aici, văd spre exemplu, nu cunosc exact, dar Societatea filatelică bistriţeană Dornei, are 20 de metri, da? Aia înseamnă un birou de patru pe cinci. Acolo câte birouri aveţi? Bănuiesc că multe.

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: sunt vreo trei sau patru, dar repet, trebuie băgaţi bani mulţi ca să le facem.

Domnul consilier Seserman Sorin Alin: bun. Înţeleg că mergem aşa şi eventual anul viitor…

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: deci repet, pentru mine, inclusiv aici este Casa ONG – urilor. Asta adună pe toţi cei care, în mod firesc, trebuie să-i sprijinim, pentru că nu se descurcă şi atunci toate spaţiile acestea le eliberăm. Şi bineînţeles că varianta cea mai bună – să fie vândute pentru că ele sunt, în general, în nişte spaţii care, mă rog, restul aparţin altcuiva. Să-i dăm posibilitatea să-şi facă treaba cum se cade.

Domnul preşedinte de şedinţă: da, mulţumesc!

Propuneri de modificare nu am înregistrat şi de aceea vă supun votului proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator. Votaţi, vă rog, acum!

| Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 18 voturi „pentru” proiectul de hotărâre a fost adoptat.

Se trece la punctul la punctul 13 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea închirierii directe a spaţiului proprietate publică a Municipiului Bistriţa, situat în Piaţa Mică nr.21, în favoarea Ligii Dreptăţii Împotriva Corupţiei şi Abuzurilor din România Filiala Judeţeană Bistriţa-Năsăud – organizaţie neguvernamentală

Proiectul de hotărâre cuprinde 9 articole şi se adoptă cu votul deschis a cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice:

Comisia, în şedinţa din data de 25.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre, în forma prezentată de iniţiator, cu 5 voturi „pentru” şi o abţinere din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală:

Comisia, în şedinţa din data de 26.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul preşedinte de şedinţă: intervenţii dacă sunt? Dacă nu sunt, vă rog să votaţi pentru forma prezentată de iniţiator a proiectului. Votaţi, vă rog, acum!

| Rezultat |Vot |

|Da |17 |

|Nu |0 |

|Abţinere |1 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Abţ |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 17 voturi „pentru” şi o „abţinere” proiectul de hotărâre a fost adoptat.

Se trece la punctul 14 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre privind închirierea locuinţei proprietate publică a municipiului Bistriţa, situată în municipiul Bistriţa, str. Gheorghe Şincai nr.3, în favoarea domnului Ferencz Iosif, cu destinaţia de locuinţă de serviciu

Proiectul de hotărâre cuprinde 9 articole şi se adoptă cu votul deschis a cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice:

Comisia, în şedinţa din data de 25.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre, în forma prezentată de iniţiator, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală:

Comisia, în şedinţa din data de 26.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator, cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi.

Domnul preşedinte de şedinţă: intervenţii? Dacă nu sunt, vă rog să votaţi pentru forma prezentată de iniţiator a proiectului. Vreţi să interveniţi dumneavoastră? Vă rog, doamna secretar!

Doamna Floare Gaftone – Secretarul municipiului Bistriţa: cred că se cuvin câteva precizări. Dacă aţi observat, până recent această locuinţă a avut statutul de locuinţă socială, fiind deţinută cu contract de închiriere de către o persoană cu venituri reduse, respectiv o persoană pauperă. Prin acest proiect de hotărâre dumneavoastră schimbaţi categoria din „locuinţă socială” în „locuinţă de serviciu”. Având în vedere fişa postului anexată, dumneavoastră, la fel de bine aţi fi putut s-o intitulaţi şi „locuinţă de intervenţie” pentru că angajatul instituţiei care va beneficia de această locuinţă, având în vedere şi iniţiativa domnului primar, având în vedere şi propunerea şefilor ierarhici a angajatului nostru, este un muncitor aşa – zis „bun la toate”, după cum aţi văzut are trei sau patru şefi ierarhici. Locuinţa se transformă deci din „locuinţă socială” în „locuinţă de serviciu”. Prin Politica publică care aţi aprobat-o dumneavoastră în urmă cu doi ani, prin planul de măsuri se arte în vedere ca în centrul istoric numărul locuinţelor sociale să fie tot mai redus, în favoarea unor alte spaţii cu alte destinaţii. Deci asta am vrut să vă spun că ori o cheamă locuinţă de intervenţie, ori locuinţă de serviciu, în conformitate cu art.54 alineatul 2 din Legea 114 – Legea locuinţei, ele au acelaşi regim. Am făcut această intervenţie pentru că după comisia juridică de ieri, după avizul favorabil, au fost câteva discuţii.

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: vreau să subliniez faptul că acest proiect de hotărâre, în forma dată, are avizul de legalitate al doamnei secretar.

Doamna Floare Gaftone – Secretarul municipiului Bistriţa: eu am făcut câteva precizări, dacă apreciaţi că proiectul nu este … care sunt suspiciunile, care sunt temerile? Este real că locuinţa a avut destinaţie de „locuinţă socială”, este adevărat că Bistriţa are foarte mulţi cetăţeni pauperi care aşteaptă repartizarea unei locuinţe. Dacă dumneavoastră apreciaţi că trebuie să rămână pe Şincai nr.3, lângă zidul primăriei, în continuare, „locuinţă socială”, decizia vă aparţine. Şi atunci, intră în competiţie cetăţenii care au, în prezent, depuse cereri în acest sens dar, repet, contravine unei hotărâri a dumneavoastră, în vigoare care spune că centrul istoric să fie rezervat persoanelor cu venituri mai mari. Din discuţia pe care am avut-o cu domnul director Marina care spunea că locuinţele sociale care le avem în prezent în centrul istoric sunt, de regulă, locuinţe cu suprafeţe foarte mici care nu respectă suprafeţele minimale prevăzute de legea locuinţei. Şi într-o altă etapă vom veni ca să schimbăm încadrarea acestor locuinţe în conformitate cu Legea 114. Mulţumesc!

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: doamna secretar, oportunitatea este a consiliului local şi este clar. Problema de care dumneavoastră răspundeţi este legalitatea. Nu trebuie decât să confirmaţi consiliului local că acest proiect de hotărâre este legal şi are viza de legalitate. Viză are, am spus-o eu.

Domnul consilier Armean Lucian – Marius: am vrut numai să întreb dacă domnul respectiv mai are şi altă locuinţă? Care e situaţia lui locativă, la ora actuală?

Domnul preşedinte de şedinţă: mulţumesc! Nu am înregistrat propuneri de modificare. Vă rog să vă pronunţaţi, stimaţi colegi, pe forma prezentată de iniţiator a proiectului. Votaţi, vă rog, acum!

| Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs |

Cu 18 voturi „pentru” proiectul de hotărâre a fost adoptat.

Se trece la punctul la punctul 15 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea inventarului bunurilor proprietatea Statului Român aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, care urmează a fi preluate în proprietatea publică a municipiului Bistriţa şi în administrarea Consiliului local al municipiului Bistriţa

Proiectul de hotărâre cuprinde 4 articole şi se adoptă cu votul deschis a cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice:

Comisia, în şedinţa din data de 25.11.2014, emite aviz nefavorabil pentru proiectul de hotărâre, în forma prezentată de iniţiator, cu 3 voturi „pentru” şi 2 „abţineri” din numărul de 5 consilieri prezenţi.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu – preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană:

Comisia în şedinţa din data de 24.11.2014 emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator, cu 7 voturi „pentru” din numărul de 7 membri prezenţi.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală:

Comisia, în şedinţa din data de 26.11.2014, emite aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre , cu 6 voturi „pentru” din numărul de 6 consilieri prezenţi, cu următoarea propunere de modificare:

În Art.1 din proiectul de hotărâre cuvântul „inventarul” se înlocuieşte cu cuvântul „lista”.

Domnul preşedinte de şedinţă: bun. Intervenţii, dezbateri? Dacă nu sunt… îmi cer scuze, credeam că doar eu am văzut astăzi pentru prima dată ordinea de zi, eu am fost plecat.

Domnul consilier Peteleu Ioan: domnule preşedinte, trebuie să studiem, pentru că aşa, înlocuind un cuvânt, nu mai ştiu cum sună articolul 1, ne permiteţi. Mulţumesc. Este vorba de proiectul în sine, cum sună acum art.1, pentru că această comisie a fost după comisia economică şi nu aveam această propunere.

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: în momentul apariţiei hotărârii de guvern le şi iau terenul, în secunda doi le iau terenul. Şi atunci să facă ce vor, dacă nu le predau cu proces-verbal…

Domnul consilier Peteleu Ioan: m-am edificat, am văzut că a apărut şi o notă de constatare semnată de domnul consilier Melian care spună că în urma verificării toate construcţiile sunt la locul lor. Dar întrebarea era: doar domnul consilier Melian trebuia să semneze documentul acesta? Bănuiesc că sunt nişte ierarhii care trebuie respectate şi pentru mine nu-i suficient. Mulţumesc!

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: de fapt nu trebuia să semneze nimeni – nimic pentru că este un acord pe care şi-l dă consiliul local de a prelua nişte bunuri. Preluarea urmează să se facă, aşa cum scrie şi-n hotărâre, după apariţia hotărârii de guvern şi acea preluare se face pe bază de proces-verbal de predare-primire şi-n momentul respectiv bunurile trec în administrarea noastră şi răspundem de ele. Acum puteam să trimitem pe cine vrem noi. Lista bunurilor e semnată de un general al armatei române, generalul Nistor. Noi l-am pus şi pe domnul consilier să se ducă acolo pentru că domnul consilier Tuţă a zis: cineva să verifice. Dar până la preluăm acele bunuri pot să dispară, pot să se distrugă, pot să fie furate şi noi când le vom prelua, s-ar putea ca din lista aceea o parte să le tăiem, să spunem: nu sunt acum. De aceea am spus eu în repetate rânduri că nu are nici un rost inventarierea. Nu cumpărăm ceva, ne dăm doar acordul ca să ni le însuşim după ce va fi emisă hotărârea de guvern. Deci, la ora actuală, dacă am fi avut de-a face, ştiu eu, cu nişte bişniţari, poate că mergeam să verificăm, să nu luăm o ţeapă. Discutăm totuşi cu Ministerul Apărării Naţionale, este un general care a semnat lista aceea şi-a pus ştampila pe ea şi el spune că-s acolo. S-ar putea să dispară, repet. Din momentul acesta, verificate la faţa locului, până când le primim. Ce se întâmplă? Păi când ni le însuşim, le preluăm şi-n administrare şi le preluăm doar pe cele care sunt.

Doamna Floare Gaftone – Secretarul municipiului Bistriţa: deci acest proiect s-a întocmit şi avizat în timpul când eu eram în concediu. Am avut o discuţie şi cu, colonelul care a întocmit această adresă care a fost anexată la documentaţie. Eu am avut reţineri cu privire la formularea „se aprobă inventarul”.şi reprezentantul Ministerului Apărării este de părere că nu aceasta este sintagma care o aşteaptă Ministerul Justiţiei pentru hotărârea de guvern. Mi

s-a spus, de către colegii care au lucrat la proiectul de hotărâre, că s-au eschivat şi n-au folosit expresia cerută prin adresă de către Ministerul Apărării, respectiv să fie lista însuşită de către consiliul local, de temere să nu se interpreteze că transferul se face acum şi responsabilitatea ne revine nouă imediat după adoptarea hotărârii de consiliu local. Şi am zis că este potrivit să pună un alineat 2 la articolul 1, că predarea – primirea se va face în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern privind bunurile care vor fi preluate conform procedurilor prevăzute de lege. Deci dacă nu vorbim de „se aprobă inventarul” şi vorbim de o listă, atunci lucrurile se simplifică. Dar putem proceda aşa cum a spus şi domnul primar că, consiliul local îşi dă acordul pentru preluarea bunurilor proprietatea statului prevăzute în anexă. Şi atunci este clar că nu suntem în faza unei aprobări. Este prematur să vorbim că se aprobă un inventar care oricum priveşte nişte bunuri care încă nu sunt ale noastre.

Domnul preşedinte de şedinţă: da, mulţumesc!

Domnul consilier Peteleu Ioan: în cazul acesta, dacă s-a schimbat art.1, ar trebui schimbat inclusiv titlul proiectului de hotărâre. Proiectul de hotărâre sună exact la fel, „privind aprobarea inventarului”.

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: şi-n una, şi-n alta.

Domnul consilier Peteleu Ioan: deci aici sună clar „aprobarea inventarului”.

Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: deci propunerea a fost făcută şi pentru titlu şi pentru articolul 1.

Domnul consilier Peteleu Ioan: nu am auzit, mă scuzaţi.

Preşedintele de şedinţă supune la vot propunerea Comisiei juridice privind schimbarea termenului de „inventar” cu termenul de „listă” în tot cuprinsul hotărârii şi se aprobă cu 12 voturi „pentru” şi 6 „abţineri”.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |0 |

|Abţinere |6 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Abţ |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abţ |

|Moldovan Vasile |Abţ |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Abţ |

|Seserman Alin |Abţ |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Domnul preşedinte de şedinţă propune introducerea unui nou alin.2 la art.1 cu următorul cuprins: „Predarea-primirea bunurilor se face în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern privind bunurile ce urmează a fi preluate conform procedurilor prevăzute de lege” şi o supune la vot, obţinându-se 13 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 4 abţineri. Propunerea se aprobă.

|Rezultat |Vot |

|Da |13 |

|Nu |1 |

|Abţinere |4 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Abţ. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abţ. |

|Moldovan Vasile |Nu |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ. |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Abţ. |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Preşedintele de şedinţă supune la vot proiectul de hotărâre cu cele 2 propuneri de modificare aprobate, şi se obţin 12 voturi „pentru” şi 6 abţineri. Proiectul de hotărâre nu se adoptă.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |0 |

|Abţinere |6 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Nu |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Nu |

|Moldovan Vasile |Nu |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Nu |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Nu |

|Seserman Alin |Nu |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Se trece la punctul 16 – Proiect de hotărâre privind prelungirea prin act adiţional a duratei contractelor de închiriere pentru mesele din Piaţa Independenţei Nord şi Piaţa Decebal, în vederea comercializării de produse.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul a două treimi din numărul consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Domnul consilier Toniuc Alexandru, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Nefiind propuneri de modificare cu privire la proiectul de hotărâre, preşedintele de şedinţă îl supune la vot şi se adoptă cu 18 voturi „pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Se trece la punctul 17 – Proiect de hotărâre prelungirea prin act adiţional a duratei contractelor de închiriere, pentru terenurile pe care sunt amplasate chioşcuri şi tonete în pieţele municipiului Bistriţa.

Proiectul de hotărâre cuprinde 6 articole şi se adoptă cu votul a două treimi din numărul consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Domnul consilier Toniuc Alexandru, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Nefiind propuneri de modificare cu privire la proiectul de hotărâre, preşedintele de şedinţă îl supune la vot şi se adoptă cu 18 voturi „pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Se trece la punctul 18 – Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii unui contract de comodat pentru folosinţa gratuită a imobilului situat în str. Calea Moldovei nr.9A către Regia Publică Locală Ocolul Silvic al Municipiului Bistriţa RA.

Proiectul de hotărâre cuprinde 7 articole şi se adoptă cu votul a două treimi din numărul consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Domnul consilier Toniuc Alexandru, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil cu următoarea propunere de modificare: „Art.1 din proiectul de hotărâre se completează şi va avea următorul conţinut: „Se aprobă încheierea unui contract de comodat între Municipiul Bistriţa şi Regia Publică Locală Ocolul Silvic al Municipiului Bistriţa RA pentru folosinţa imobilului, situat în str. Calea Moldovei nr.9A, de către Regia Publică Locală Ocolul Silvic al Municipiului Bistriţa RA”.

Preşedintele de şedinţă supune la vot propunerea comisiei juridice exprimată mai sus şi se aprobă cu 18 voturi “pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Preşedintele de şedinţă supune la vot proiectul de hotărâre cu propunerea de modificare aprobată şi se adoptă cu 18 voturi “pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Se trece la punctul 19 – Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere pentru anul 2015, datorat de persoanele vârstnice îngrijite în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bistriţa şi a contribuţiei lunare de întreţinere a acestora.

Proiectul de hotărâre cuprinde 9 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei econimice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Toniuc Alexandru, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Nefiind propuneri de modificare cu privire la proiectul de hotărâre, preşedintele de şedinţă îl supune la vot şi se adoptă cu 18 voturi „pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Se trece la punctul 20 – Proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici şi a cofinanţării Proiectului "Extindere de reţele de alimentare cu apă, canalizare, tratare ape uzate şi branşamente individuale în localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud”, finanţat prin POS Mediu – Axa Prioritară 1.

Proiectul de hotărâre cuprinde 9 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei econimice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Toniuc Alexandru, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu, preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Moisil Filip – aş vrea să întreb în ce stadiu se află achiziţia acestor lucrări? Cine a câştigat licitaţia? Documentaţia a fost postată pe SEAP, a fost anulată, s-a reluat în data de 17.05.2014, şi în momentul de faţă contractele sunt semnate. Apoi urmează să mai aprobăm studiul de fezabilitate. Vă spun, e în lotul nr.2. Este o achiziţie în care sunt 3 loturi şi noi ne aflăm în lotul nr.2 împreună cu Cetate, Budacu de Jos, Şieu Măgheruş şi municipiul Bistriţa. Sunt date publice.

Domnul preşedinte de şedinţă – vă propun amânarea proiectului de hotărâre până după pauză, spre sfârşitul şedinţei.

Doamna director Fechete Valentina – aş dori să spun eu, atâta cât ştiu, noi am venit cu acest proiect de hotărâre ca urmare a solicitării Aquabis. Deci în ceea ce priveşte procedurile şi toate lucrurile, nu suntem implicaţi. Aquabis ne-a solicitat aprobarea studiului de fezabilitate şi a cotei aferente, întrucât trebuie depuse la finanţator în dosarul pe POR cererii de finanţare. Deci astea au fost elementele. Dacă finanţatorul pe cererea de finanţare a acceptat anumite lucruri şi au fost solicitate acuma, eu nu cred că facem o ilegalitate. Aceste lucrări sunt din economia celuilalt proiect care a fost depus tot de către Aquabis.

Domnul consilier Moisil Filip – acuma nu trebuie să ne depăşim atribuţiunile, dar de la masa asta sunt în Consiliul de Administraţie al Aquabis, îl avem pe domnul director aici, managerul primăriei, şeful Direcţiei Tehnice, 2 viceprimari.

Domnul consilier Molnar Iosif Augustin – pentru că mi-a fost pomenit numele, aş vrea să-i spun domnului consilier Moisil Filip că mă aflu la această masă în calitate de consilier local şi nu de director al Aquabis. Dacă vreţi, în particular vă răspund la această problemă, aici discut strict, întrebările sunt adresate domnului primar şi nu aş vrea să mă substitui, sau Direcţiei Tehnice. Nu că nu ştiu nimic, ba ştiu despre ce este vorba, ştiu foarte bine, mai multe decât ştiaţi dumneavoastră pe vremea când eraţi director la Aquabis.

Domnul consilier Moisil Filip – domnule consilier, coleg, nu m-am referit la dumneavoastră cu nume şi prenume. Puteam să spun orice director, poate şi eu puteam să spun că am fost director Aquabis. Deci nimeni de la masa aceasta nu poate da nici o explicaţie. Eu cred că sunt persoane care pot să răspundă. Nu poţi să licitezi ceva fără să ai studiu de fezabilitate. Suntem acţionari, municipiul Bistriţa este acţionar, nu? Şi studiul de fezabilitate stă la baza unui proiect tehnic.

Preşedintele de şedinţă supune la vot amânarea proiectului de hotărâre pentru partea a doua a şedinţei.

Domnul consilier Moldovan Vasile – domnule preşedinte de şedinţă, mie îmi pare rău, domnul coleg Molnar în loc să-i lămureacă pe toţi ceilalţi toţi consilierii, pentru că nu suntem aici în calitate numai de consilieri să spunem ce vrem şi ce nu vrem. Vedeţi că ne-am blocat pentru că nu ştim ceva şi dânsul spune că ştie. Eu cred că e foarte bine că îl avem aici şi trebuie să lămurim. Nu cred că are secrete faţă de noi când e vorba de o activitate pe care o desfăşoară zi de zi. Nu mi-a plăcut deloc poziţia dânsului şi cred că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată când erai angajat la firmă şi când era vorba de probleme care privesc aprobarea printr-o hotărâre a consiliului local.

Domnul consilier Moisil Filip – revin cu întrebarea, în ce stadiul este achiziţia, dacă s-a câştigat lucrarea şi încep lucrările? Se lucrează, nu se lucrează?

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – da, lucrarea este adjudecată, nu ştiu dacă sunt începute lucrările, dar cred că sunt şi începute. Noi avem contribuţie de 1,81% din valoarea pentru municipiul Bistriţa. Asta este contribuţia noastră la acest studiu de fezabilitate, la valoarea totală. Lucrurile s-au tergiversat foarte mult, aveţi dreptate, aşa este.

Domnul consilier Moisil Filip – atunci de ce aprobăm, pentru că trebuia în momentul respectiv să vină să treacă prin consiliul local, eu aşa consider şi aşa este legal.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – nu pot decât să vă dau dreptate, aşa trebuiau să facă, să vină la noi şi să nu organizeze licitaţia până când nu se clarifică lucrurile. Au mers aşa pentru că lucrurile se precipitau, venea iarna, au vrut să dea drumul ca să poată cheltui banii. Au făcut-o pe răspunderea lor. Având în vedere faptul că pentru noi este o valoare extrem de mică, cred că putem trata problema ca pe o formalitate.

Domnul consilier Moisil Filip – într-adevăr au venit târziu, dar asta nu înseamnă că la începutul anului au postat pe SEAP primul anunţ. Proiectul şi studiul de fezabilitate probabil a fost amendat pentru că au fost foarte multe solicitări de clarificare şi abia a doua oară s-a postat după ce s-a anulat această achiziţie. Eu cred că în această perioadă putea să vină să treacă prin consiliul local. În data de 17.05.2014 s-a pus a doua oară pe SEAP.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – domnule consilier, nu pot decât să vă dau dreptate. Am primit solicitarea asta după şedinţa de data trecută, am venit cu ea aici, mi s-a explicat că fiind vorba de o sumă foarte mică pentru noi, ar trebui să îi sprijinim să meargă înainte cu lucrările. Asta este tot ceea ce pot să vă spun, dar vă dau dreptate.

Domnul consilier Toniuc Alexandru – mă gândesc că în condiţiile date, poate găsesc cei de la Aquabis altă formulă. Dăm un proiect de hotărâre prin care să fim de acord să participă cu 1%, dar noi avem aici un proiect de hotărâre privind aprobarea unui studiu de fezabilitate. Deci nu vorbim numai de partea noastră de cofinanţare. Ei trebuiau să aibă o documentaţie tehnico-economică aşa cum aţi confirmat şi dumneavoastră cu toate avizele şi acordurile. Dar acuma ei au o problemă. Eu nu am nici o problemă să mai dăm 1%, dar mi-e că lucrând în felul acesta s-ar putea să avem noi probleme când la un moment fad cineva va veni din urmă şi v-a întreba cum am făcut contractele acestea în condiţiile în care nu aveam indicatorii aprobaţi. Acuma Aquabis are o problemă, aşa cum noi avem cu Staţia de epurare şi poate discuţi în ADI şi poate că găsesc o soluţie la ambele probleme.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – într-adevăr, ei ar fi trebuit să aştepte, să obţină toate avizele şi apoi să meargă mai departe. Aşa se dau la toate, inclusiv comuna Budac a aprobat un studiu şi pentru Bistriţa şi pentru toată lumea, pentru că aşa trebuie, aşa este regulamentul, în ADI să aprobi totul. Eu îmi întotdeauna problema, e OK, dar noi aprobăm ce primim şi cu ce contribuim. Şi având în vedere diferenţa esenţială între ce primim şi cu ce contribuim, am venit şi am propus pe ordinea de zi şi îl susţin să-l aprobăm pentru că este o chestiune care repet, e aşa cum spune domnul Moisil Filip. Nu am acum o chestie de întors sau aşa mai departe, eu pot, dacă consideraţi că e cazul să îl chem pe domnul Şandru, să vină să ne explice ăncă odată ceea ce v-am explicat eu.

Domnul consilier Toniuc Alexandru – domnul Şandru poate să aducă informaţii suplimentare, pentru că lucrurile sunt destul de clare. Eu aş fi liniştit s[ am o adresă de la Autoritatea de Management de la Ministerul Mediului că e corect să lucrăm în condiţiile astea.

Preşedintele de şedinţă supune la vot proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator şi se obţin 9 voturi „pentru”, 2 voturi „pentru” şi 6 abţineri. Un consilier nu a votat.

|Rezultat |Vot |

|Da |9 |

|Nu |2 |

|Abţinere |6 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Nu a votat |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Abţ. |

|Hangan Sorin |Nu |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abţ. |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Nu |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Abţ. |

|Seserman Alin |Abţ. |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Abţ. |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Se trece la punctul 21 – Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentaţiei de avizare pentru lucrările de intervenţie pentru obiectivul de investiție „Consolidarea străzii Slătinița între km 1+300 și km 3+600 în municipiul Bistrița”, obiect - tronson I de la km 3+355 la km 3+430.

Proiectul de hotărâre cuprinde 6 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu, preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Moisil Filip – dacă mă înşel o să-mi spună doamna Fechete. Este o consolidare pe o anumită porţiune, pe 75 de metri în momentul de faţă. La fel se vine cu studiu de fezabilitate sau cu valori puţin umflate rău. Am dat la specialişti de drumuri. Deci undeva în jur de de 500.000 se poate realiza frumos, bine, şi rămâne şi constructorul cu bani. Acuma sunt curios că tot anul acesta este venit pentru km 5 172 + km 6 172. Tot anul acesta o să veniţi? Pe acelaşi drum de pe Slătiniţa unde aţi făcut deja achiziţie pentru studiu.

Domnul primar – este continuarea în sat, cu totul altceva.

Domnul consilier Moisil Filip – deci este continuarea, nu e intervenţie pe km, pe acea bucată. Deci e continuarea. Bine. Iată, consider că aici totuşi preţurile sunt destul de umflate şi nu consider că e necesar să le dăm aproape 750.000 euro, mă refer la C+M, pentru 75 metri pe soluţia pe care s-a ales. Deci lucrările nu s-au început acolo, domnule primar, nu? Deci nu.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – eu m-aş bucura dacă cineva reuşeşte să facă mai ieftin consolidarea respectivă, pentru că este vorba de forare la adâncime şi de turnare coloane. Procedura este una costisitoare, categoric. Sigur că noi avem proiectantul care este SC Drumex, care a câştigat licitaţia pentru realizarea lucrării respective, este o zonă sensibilă, dacă cineva o face cu 500.000 lei, mă îndoiesc. Spuneţi de euro? Noi oricum o scoatem la licitaţie, dacă doreşte să vină, cu mare drag.

Preşedintele de şedinţă supune la vot proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator şi se adoptă cu 12 voturi „pentru” şi 6 abţineri.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |0 |

|Abţinere |6 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Abţ. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abţ. |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ. |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Abţ. |

|Seserman Alin |Abţ. |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Se trece la punctul 22 – Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii “Extindere spaţii pentru birouri în podul existent la mansarda clădirii din str.Gheorghe Şincai nr.2”, municipiul Bistriţa.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu, preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Peteleu Ioan – am văzut în studiul de fezabilitate prezentat că este vorba practic de o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 170 mp în discuţie şi o valoare de 101.000 euro. Vreau să vă spun că toată clădirea asta a costat aproximativ un milion de euro, puţin peste. Şi acuma venim să amenajăm o suprafaţă cu 100.000 euro, deci 10% din valoarea clădirii. Mi se pare exagerat de mult, ţinând cont că nu trebuie să turnăm fundaţie, nu trebuie să facem structuri de rezistenţă, trebuie eventual să turnăm o şapă autonivelantă, să punem o suprafaţă de parchet sau de ce se pune, şi nişte compartimentări. Cu 100.000 euro dacă ne chinuim facem o casă din cărămidă de la zero.

Domnul preşedinte de şedinţă – eu văd şi foarte mult mobilier domnule consilier aici.

Domnul consilier Peteleu Ioan – ok, tocmai asta am spus, o fi mobilier, dar totuşi, pentru 150 mp suprafaţă utilă, că eu vorbeam de suprafaţă desfăşurată. Cât mobilier poate fi pe acea suprafaţă?

Domnul preşedinte de şedinţă – atunci luăm noi scaunele şi le trimitem pe astea acolo.

Domnul consilier Peteleu Ioan – pe mine mobilierul la o suprafaţă similară, m-a costat undeva la 1.000-1.500 euro maxim, tot mobilierul pentru o suprafaţă de 140 mp utili.

Domnul preşedinte de şedinţă – aveţi o propunere de modificare?

Domnul consilier Peteleu Ioan – nu, vroiam să vă spun de ce o să mă abţin la acest proiect de hotărâre.

Domnul consilier Toniuc Alexandru – profit de subiect ca să întreb dacă în privinţa legăturii dintre clădirea de pe str.Gheorghe Şincai nr.2 şi clădirea veche din vecinătate se poate face ceva pentru a reface fontul la stradă, şi să întreb de ce pe pasajul de pe partea cealaltă avem acum doar 2 arcade în loc de 3 cum erau înainte de construirea noi clădiri. Şi având în vedere că se doreşte mansardarea podului în vederea câştigării de noi spaţii, reînnoiesc propunerea de a studia dacă nu se poate mansarda şi clădirea în care se reabilitează acuma fostul Centru de Tineret, sigur pe fonduri europene. Dar intervenţia să o facem cu fonduri din bugetul local.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – eu nu ştiu să fi fost 3 arcade, nu vă contrazic, ştiu că una a fost dărâmată şi a fost pusă înapoi, nu ştiu când au fost celelalte 3, dar în orice caz dacă au fost 3 înainte de a demola noi clădirea, atunci trebuie să fie 3 şi acuma. Reţinem chestiunea asta, sincer, nu pot să vă spun ceva.

Referitor la mansardare dincolo, clădirea aceea din câte îmi amintesc eu este monument istoric. Şi ceea ce am prevăzut noi acolo, podul este jos, ar trebui să o înălţăm ca să facem mansardarea. Deci nu putem să intrăm păstrând acoperişul. De aceea am mers pe varianta de a păstra ceea ce este aici.

În legătură cu cheltuielile, ele sunt defalcate cât se poate de clar, sunt construcţii şi instalaţii, pentru că instalaţii sunt multe. Dacă discutăm în euro, 65.000 euro, utilaje şi echipamente tehnologice 3.685 euro, dotările 28.000 euro. Deci sunt date pe fiecare bucăţică. Există liste care stau în spate la fiecare, se pot analiza. Este făcut un proiect pentru o lucrare care se face la alb, cu toate legal. Eu mi-am făcut casă, ştiu ce însemană să faci casă, dar la negru, nu la alb. În momentul în care vrei să construieşti o casă de dimensiunea asta şi toate le faci la alb, altele sunt preţurile. Dar avem pe fiecare element desfăşurat ce şi cât costă.

Domnul consilier Peteleu Ioan – mulţumesc domnule primar pentru precizări, chiar am găsit datele respective în studiul de fezabilitate şi chiar de astea spuneam, nu vorbeam de altceva. Mi se par costurile exagerate penru această suprafaţă, ţinând cont că nu este o construcţie de la zero, ci doar nişte închideri, compartimentări, instalaţii şi dotări.

Domnul consilier Moisil Filip – odată am întrebat şi mi s-a răspuns că în momentul de faţă nu există nimic în acea mansardă. Ar fi trebuit să mergem până acolo. Vreau să întreb, problema din subsol, acolo era o problemă destul de gravă, s-a rezolvat? Pentru că erau infiltraţii în multe zone, erau foarte, foarte mult mucegai în acea zonă. Probabil că, crescând costul pe undeva, încerc să rezolv şi alte probleme care trebuie rezolvate, pentru că, clădirea respectivă a fost executată, a fost executată în urma unei licitaţii, un constructor s-a prezentat la licitaţie şi a ofertat în aşa fel încât să poată să execute lucrările. Eu consider că clădirea trebuie să fie din toate punctele de vedere executată corect.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – aveţi perfectă dreptate, de aceea nici nu am eliberat garanţia. Pentru că partea de subsol a avut iniţial nişte şprobleme mari, cu infiltraţii, au făcut nişte remedieri, discuţia a fost între executant şi proiectant. Proiectantul a ptevăzut un beton care era etanş, cei care au făcut execuţia au spus că au făcut betonul respectiv, dar el nu este etanş. Mă rog, până la urmă s-a realizat o başă acolo ca să colecteze apa, dar trebuie să spun că soluţia nu este 100% închisă, partea de subsol. În orice caz este alta situaţia decât cea care am avut-o înainte. Adică subsolul este utilizabil.

Preşedintele de şedinţă supune la vot proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator şi se adoptă cu 12 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 5 abţineri.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |1 |

|Abţinere |5 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Abţ. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abţ. |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Nu |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Abţ. |

|Seserman Alin |Abţ. |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Domnul preşedinte de şedinţă – revenim la punctul 10 Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii duratei contractelor de închiriere încheiate cu unele asociaţii şi fundaţii din municipiul Bistriţa. Vă propun să abordăm din anexă fiecare asociaţie în parte.

Preşedintele de şedinţă supune la vot prelungirea contractului de închiriere pentru Societatea Filatelică Bistriţeană. Se aprobă cu 17 voturi “pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |17 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Nu a votat |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Nu |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Preşedintele de şedinţă supune la vot prelungirea contractului de închiriere pentru Reuniunea Culturală a Meseriaşilor Unguri Bistriţa. Se obţin 12 voturi “pentru” şi 5 „abţineri”. Nu se aprobă.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |0 |

|Abţinere |5 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Nu a votat |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abţ. |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ. |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Abţ. |

|Seserman Alin |Abţ. |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Preşedintele de şedinţă supune la vot prelungirea contractului de închiriere pentru Asociaţia Folclorică Balada Bistriţa. Se obţin 12 voturi “pentru” şi 5 „abţineri”. Nu se aprobă.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |0 |

|Abţinere |5 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Nu a votat |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abţ. |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ. |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Abţ. |

|Seserman Alin |Abţ. |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Preşedintele de şedinţă supune la vot prelungirea contractului de închiriere pentru Asociaţia Handicapaţilor Fizic Bistriţa, str. Liviu Rebreanu nr.16. Se aprobă cu 17 voturi “pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |17 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |4 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Abs. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Preşedintele de şedinţă supune la vot prelungirea contractului de închiriere pentru Asociaţia Handicapaţilor Fizic Bistriţa, Piaţa Centrală nr.21. Se aprobă cu 17 voturi “pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |17 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |4 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Abs. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Preşedintele de şedinţă supune la vot prelungirea contractului de închiriere pentru Asociaţia Club Rotary Bistriţa. Se aprobă cu 15 voturi “pentru” şi 2 abţineri.

|Rezultat |Vot |

|Da |15 |

|Nu |0 |

|Abţinere |2 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |4 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Abţ. |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Abţ. |

|Hangan Sorin |Abs. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Preşedintele de şedinţă supune la vot prelungirea contractului de închiriere pentru Asociaţia Social - Democrată a Rromilor Ardeleni Bistriţa. Se obţin 12 voturi “pentru” şi 5 abţineri. Nu se aprobă.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |0 |

|Abţinere |5 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |4 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Abţ. |

|Hangan Sorin |Abs. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abţ. |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Abţ. |

|Seserman Alin |Abţ. |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Domnul consilier Peteleu Ioan – această asociaţie are raportul foarte amplu şi aş vrea să vă citez şi să-mi spuneţi eventual dumneavoastră dacă să votez sau nu. “ASDRA a participat la conferinţa Organizaţiei Judeţene PSD prin domnul preşedinte Lacatuş Mihai, Asociaţia Social - Democrată a Rromilor Ardeleni fiind un susţinător devotat şi fidel al politicii sociale-democrate din judeţul Bistriţa-Năsăud”. În raportul de activitate trebuie scrisă activitatea din alt punct de vedere, pe câţi a ajutat dacă au participat la Congresul PSD sau la conferinţa judeţeană sau la convenţia.

Domnul preşedinte de şedinţă – problema este dacă mai pot vota eu în aceste condiţii.

Domnul consilier Peteleu Ioan – nu ştiu, v-am întrebat.

Domnul consilier Toniuc Alexandru – am citit şi spunea, şi la şedinţa de comisie că eu sunt mulţumit cu rapoartele pe care ni le-au prezentat asociaţiile şi vreau să fac o observaţie, ceea ce cita domnul consilier Peteleu se referă la activitatea din 2013. Activitatea din 2014 este pe prima pagină a raportului şi se spune că a eliberat scrisori de recomandare. Deci nu putem să-i pedepsim pentru eventuale greşeli de interes total. Au oferit dulciuri, pop-corn copiilor de la Grădiniţa Benita. Cele din raportul pe 2014 sunt în regulă.

Domnul consilier Peteleu Ioan – dar se pare că nu ştiau că PSD se afla în USL.

Preşedintele de şedinţă supune la vot prelungirea contractului de închiriere pentru Asociaţia „Bistriţa 22 Decembrie 1989” Bistriţa. Se aprobă cu 15 voturi “pentru” şi o abţinere.

|Rezultat |Vot |

|Da |15 |

|Nu |0 |

|Abţinere |1 |

|Au votat |16 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |4 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Abţ. |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Abţ. |

|Hangan Sorin |Abs. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Nu a votat |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Preşedintele de şedinţă supune la vot proiectul de hotărâre care se adoptă cu 15 voturi “pentru” şi o abţinere.

|Rezultat |Vot |

|Da |15 |

|Nu |0 |

|Abţinere |1 |

|Au votat |16 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |4 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Abţ |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Abs. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Nu a votat |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Punctul 23 – Proiect de hotărâre privind acordarea normei de hrană poliţiştilor locali din cadrul Poliţiei Locale a municipiului Bistriţa, a fost retras.

Se revine la punctul 24 – Proiect de hotărâre privind desemnarea domnului Avram George, viceprimar al municipiului Bistriţa, în calitate de înlocuitor al primarul municipiului Bistriţa, domnul Ovidiu Teodor Creţu, reprezentantul municipiului Bistriţa în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Bistriţa-Năsăud

Proiectul de hotărâre cuprinde 4 articole şi se adoptă cu votul secret al majorităţii consilierilor prezenţi.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Domnul consilier Toniuc Alexandru, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Moldovan Vasile – pentru că hotărâm noi, consiliul local, propun ca reprezentantul municipiului Bistriţa în AGA să fie un specialist, respectiv domnul consilier Moisil Filip.

Domnul preşedinte de şedinţă – primul vot va fi pentru domnul Avram George şi pe urmă pentru domnul Moisil Filip.

Domnul consilier Toniuc Alexandru – vă rog să-mi clarificaţi următorul aspect – eu am întrebat în comisie ce urmăreşte acest proiect de hotărâre. Reprezentantul ADI este domnul primar. Este posibil ca domnul primar să fie înlocuit de un consilier? Oricum viceprimarii înţeleg că îl înlocuiesc pe domnul primar în anumite situaţii. Domnul primar ne-a explicat că cei de la ADI Apă-Canal au cerut să existe o hotărâre pentru înlocuirea domniei sale în situaţiile în care domnul primar nu poate fi prezent. Eu nu am nimic împotrivă să fie domnul consilier Moisil Filip, dar el poate fi ca înlocuitor al primarului prin hotărâre a consiliului, sau asta contravine unor atribuţii de serviciu normale din primărie care sunt stabilite în Legea nr.215/2001?

Domnul preşedinte de şedinţă – în statul ADI, dacă ar spune că primarul reprezintă, că despre municipiu vorbim, atunci primarul poate să-şi delege atribuţia doar viceprimarilor. Dacă asta este prevederea statutară şi îmi confirmaţi dumneavoastră, atunci probabil nici trebuia să facem propunerea pentru domnul Moisil Filip.

Domnul consilier Moldovan Vasile – aşa cum este propus aici, pentru mine este caducă, pentru că primarul împuterniceşte viceprimarii să-l înlocuiască.

Domnul preşedinte de şedinţă – probabil că cei de la ADI au nevoie şi de un document.

Domnul consilier Moldovan Vasile – nu e prima dată când primarul îi dă împuternicire în scris şi o dă la ADI şi gata. Nu ştiu de de acum se face treaba asta. Eu de aceea am făcut propunerea.

Domnul preşedinte de şedinţă – dar şi pe domnul primar l-am împuternicit tot prin hotărâre.

Doamna secretar Gaftone Floare – în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr.742/2014, „În cazul în care reprezentantul unuia dintre asociaţi nu poate participa la şedinţa unei Adunări Generale a Acţionarilor a asociaţiei la care a fost convocat, acesta poate fi înlocuit de un alt reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale împuternicit în acest scop prin hotărâre a autorităţii deliberative a UAT-ului asociat”. Deci pentru ca un viceprimar, care este înlocuitorul de drept al primarului, părerea mea este că nu trebuie o hotărâre separată. Exact cum a procedat domnul primar până acum, de câte ori domnul primar nu participa, emitea o dispoziţie prin care era înlocuit de viceprimar. Când primarul lipseşte din instituţie, toate atribuţiile sunt delegate unuia dintre cei doi viceprimari. Viceprimarul care are dispoziţia de delegare, poate participa şi reprezintă primarul în AGA. Deci din această exprimare extrem de permisivă, se poate desemna prin hotărâre a consiliului local un reprezentant al UAT-ului. Părerea mea este că poate să fie exact cum reprezentantul consiliului local în Consiliul de administraţie poate să fie altcineva decât un consilier local, aici poate fi desemnat un consilier local. Sau dacă vreţi să ieşiţi din arcul consiliului local, puteţi merge la un specialist din afara consiliului local. Deci reglementarea este extrem de permisivă, puteţi apela dacă doriţi la un specialist în domeniu.

Domnul consilier Gagea Maxim – eu cred că este o problemă internă a primăriei. Primarul ca demnitar local are capacitatea şi împuternicirea să desemneze înlocuitorul în ADI. Nu cred că trebuie noi consiliul local să avem o imixtiune în treburile interne ale domnului primar.

Preşedintele de şedinţă supune la vot, prin vot secret, nominalizarea domnului viceprimar Avram George în calitate de înlocuitor al primarului municipiului Bistriţa Ovidiu-Teodor Creţu, reprezentantul municipiului Bistriţa în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Bistriţa-Năsăud. Se obţin 12 voturi “pentru” şi 5 abţineri.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |0 |

|Abţinere |5 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |4 |

|Total |21 |

Preşedintele de şedinţă supune la vot, prin vot secret propunerea domnului consilier Moldovan Vasile, respectiv nominalizarea domnului consilier Moisil Filip în calitate de înlocuitor al primarului municipiului Bistriţa Ovidiu-Teodor Creţu, reprezentantul municipiului Bistriţa în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Bistriţa-Năsăud. Se obţin 7 voturi “pentru”, 3 voturi “împotrivă” şi 5 abţineri. Propunerea nu se aprobă.

|Rezultat |Vot |

|Da |7 |

|Nu |3 |

|Abţinere |5 |

|Au votat |15 |

|Nu au votat |2 |

|Absenţi |4 |

|Total |21 |

Preşedintele de şedinţă supune la vot, prin vot secret proiectul de hotărâre în ansamblu şi se adoptă cu 12 voturi “pentru” şi 5 abţineri.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |0 |

|Abţinere |5 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |4 |

|Total |21 |

Se trece la punctul 25 – Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului local, bugetului instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local si bugetul creditelor interne al municipiului Bistriţa pe Trim III 2014

Proiectul de hotărâre cuprinde 6 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat nefavorabil.

Domnul consilier Toniuc Alexandru, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul preşedinte de şedinţă – comisia economică a motivat avizul nefavorabil?

Doamna consilier Tabără Camelia – nu s-a discutat nimic, s-a votat pur şi simplu.

Domnul consilier Seserman Alin – domnule primar, în afară de procentele pe care ni le-aţi pus aici la dispoziţie, sper ca până la Comisia economică să veniţi cu toate datele concrete. Ne-aţi zis că 80% o să fie realizabil. Haideţi să vedem în luna decembrie ce e realizat, ce e realizat în proporţie de 50% şi ce nu e realizat deloc. Sau mă rog, pentru unele faceţi acuma licitaţie pentru drumuri, dar chiar şi lucrurile astea cred că trebuie să le ştim înainte de şedinţa din decembrie. Trebuia să le avem de acuma. Acuma ne-aţi spus numai nişte cifre, 62%, 6%. Dar sper ca până la şedinţa Comisiei economice care am înţeles că v avea loc săptămâna viitoare ne veţi spune.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – nu înţeleg excat ce vreţi pentru comisia economică. Estimările pe care le am eu până la sfârşitul anului? Ce doriţi să vă prezint?

Domnul consilier Seserman Alin – totuşi cred că ar trebui să ştim de ce nu este executat bugetul? Nu s-au făcut lucrările? Vedem că unele nu s-au făcut, doar trecem pe pasaje. Am aprobat la începutul anului modernizarea unei străzi sau a unei şcoli, trebuia să ştim de ce nu s-au realizat până acum. Nu trebuie să ştim? Doar să constatăm la sfârşitului anului că în ianuarie am discutat aici ore întregi să facem multe lucruri? Nu mai revin la faptul că atunci când am propus să facem anumite lucruri, ni s-a spus că nu sunt bani. Dar cred că ar trebui să ştim de ce nu s-a realizat bugetul până la această oră. Suntem în noiembrie şi mă refer la obiectivele importante, nu numai la cele cu milioane de euro.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – dumneavoastră aveţi nu numai în raport, aveţi execuţia bugetară dată pe CD sau prin e-mail. Şi acolo aveţi fiecare poziţie care a fost prinsă în buget. Acuma, eu să iau fiecare poziţie din listă să o justific până săptămâna viitoare, e clar că nu am timp să o fac. Pe anumite poziţii importante putem discuta şi vă pot da, dar să iau lista cu sute de poziţii şi să scriu la fiecare cum s-a realizat, asta nu o pot face şi vă spun foarte clar. Dacă dumneavoastră spuneţi că vreţi să ştiţi că acolo şi acolo, 10-15 poziţii, e în regulă.

Domnul consilier Seserman Alin – şi dacă eu vă întreb dacă aţi achiziţionat terenul pe care vi l-aţi propus să-l achiziţionăm, dacă am alocat o sumă de bani, pot primi un răspuns?

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – da.

Domnul consilier Seserman Alin – nu o să vă întreb dacă aţi cumpărat două calculatoare care figurau în lista de investiţii. Dar nu ştiu dacă ştie vreun coleg ce s-a făcut şi ce nu s-a făcut de aici din listă.

Preşedintele de şedinţă supune la vot proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator şi se adoptă cu 11 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 5 abţineri.

|Rezultat |Vot |

|Da |11 |

|Nu |1 |

|Abţinere |5 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |4 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Abţ. |

|Hangan Sorin |Abs. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abţ. |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ. |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Nu |

|Seserman Alin |Abţ. |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Se trece la punctul 26 – Proiect de hotărâre privind înfiinţarea unei pieţe volante în municipiul Bistriţa – „Piaţa Mică”.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu, preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Toniuc, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală – proiectul de hotărâre a fost avizat nrfavorabil.

Domnul consilier Gagea Maxim – întrucât la acest proiect de hotărâre avem susţinerea scrisă a Asociaţiei Bistriţa Civică, iar în sală se află un reprezentant al acestei asociaţii, membru fondator, domnul Bălan Marius, aş dori să i se dea cuvântul pentru 2-3 minute.

Preşedintele de şedinţă supune la vot luarea de cuvânt a domnului Bălan Marius şi se aprobă cu 16 voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”.

|Rezultat |Vot |

|Da |16 |

|Nu |1 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |4 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Abs. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Nu |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Domnul Bălan Marius – domnilor consilieri, vă vorbesc pentru prima dată în calitate de membru fondator al Asociaţiei Bistriţa Civică. Astăzi nu fac politică, tocmai de aceea vă rog să-mi încuviinţaţi cuvântul în numele a multor bistriţeni. Cu mâna pe inimă vă spun, nu ştiu câţi dintre dumneavoastră, aleşii noştri staţi de vorbă zilnic cu câţi bistriţeni stau eu de vorbă. Ne dorim revitalizarea zonei Piaţa Mică, pieţişor. Mie îmi place cum arată Bistriţa şi asta se datorează şi iniţiativelor dumneavoastră. Dar ca Bistriţa să fie mai frumoasă şi mai interesantă, cred că a sosit momentul să numai fiţi încăpăţânaţi, în special domnul primar să aplece mai mult urechea spre societatea civilă, şi astăzi aveţi ocazia să o faceţi. Dacă veţi da un vot favorabil pentru înfiinţarea unei pieţe volante nu o să taxez nici un partid, dacă nu sunteţi o să îi taxaţi pe bistriţeni. Vă asigur încă odată că foarte mulţi din bistriţenii autentici, dar şi cei născuţi nu de mult, doresc ca pieţişorul să fie repus în drepturi. Haideţi să încercăm măcar o zi pe săptămână cu 10 măsuţe, 5-6 căbănuţe de lemn. Ştiu răspunsul deja domnule primar, am citit în presă că nu o să se poată face genul acesta de comerţ acolo. Dar oare pe pietonal, nu s-a făcut comerţ din prima secundă? Pentru amenajarea Pieţei Centrale tot aşa se doreşte, comerţ în jurul Bisericii Evanghelice. Ca atare, vă rog să cântăriţi cu atenţie doleanţele Societăţii Civile şi merită o încercare, o zi pe săptămână. O piaţă în centrul oraşului cu produse eco, iar comercianţii să fie verificaţi de Poliţia Locală, să aibă adevărate certificate de producători şi nu falsificate de primăriile din judeţ. Vă rog să ţineţi cont de doleanţa noastră, să sprijiniţi şi iniţiativa ecologiştilor.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – cred că era bine dacă Asociaţia Bistriţa s-ar fi documentat cum va arătă Piaţa Mică după modernizare. Cred că dumneavoastră domnule Bălan, ca ecologist, bănuiesc că nu aţi fi de acord să amplasăm tarabe şi mese peste un gazon irigat. Marea parte a suprafeţei din pieţişor este prevăzută să se acopere cu gazon de tipul celui care îl avem în parc, irigat. Aşa cum se prezintă situaţia, pieţişorul nu este propice realizării acolo a unei pieţe agroalimentare cu produse bio. Nu avem unde să amplasăm. În legătură cu Piaţa Centrală, probabil că aţi văzut soluţia câştigătoare de la concursul de soluţii, Piaţa Centrală este prevăzută toată cu paviment de piatră. Dacă ar fi fost la fel şi în pieţişor, deci numai piatră, atunci putem organiza acolo piaţa, aşa cum spuneţi. Dar zona respectivă este prevăzută cu gazon, pe când Piaţa Centrală este prevăzută numai cu pavaj din piatră naturală. Chiar şi pe pietonalul Liviu Rebreanu se pot organiza pentru că este pavat integral. Cred că dacă ar avea o fâşie de gazon pe mijloc, nu aş fi fost de acord să amplasăm terase pe pietonal. Însă el aşa a fost gândit de către cine l-a proiectat, să fie destinat socializării în stilul în care este acuma, cu terase. La fel şi în soluţia pentru Piaţa Centrală, sunt prevăzute mai multe activităţi de dimineaţa în anumite zile, inclusiv piaţă volantă de acelaşi tip de care spuneţi dumneavoastră, doar că aici se poate organiza pentru că este pe pavaj de piatră. Iar la ora 12 sau 14, mă refer la zilele de sâmbătă, de luni sau de joi, lucrurile se adună şi piaţa rămâne piaţă de tip urban. Pavimentul de piatră permite acest lucru, varianta din gazon din păcate sau din fericire, nu. Deci acesta este motivul pentru care am dat un raport nefavorabil pentru această iniţiativă. Nu în sensul că nu mi-aşi dori o piaţă aşa cum este organizată în foarte multe oraşe europene, în jurul catedralei. Cam acolo se organizează, în jurul catedralei. Nu cred că avem o problemă să o organizăm aici, dar dincolo vom avea o problemă, datorită spaţiului redus pavat şi a spaţiului verde care este este proiectat să se amenajeze acolo.

Domnul viceprimar Kiss Laszlo – doresc să fac o propunere, respectiv amânarea proiectului până la finalizarea pieţei.

Domnul consilier Toniuc Alexandru Marian – înţeleg că eu aş putea să ajung la această amânare prin retragerea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi şi cred că este o idee bună. Să aşteptăm finalizarea pieţei, mai ales că este într-un stadiu avansat de execuţie, evident că nu ne gândeam la tarabe pe spaţii verzi. În partea dinspre est trotuarul este destul de lat şi ne vom face o imegine clară în momentul când toate vor fi finalizate. Mulţumim pentru dezbaterea care a avut parţial loc şi cred că este mai bine să retragem proiectul de hotărâre în acest moment.

Domnul preşedinte de şedinţă – am înregistrat retragerea proiectului de hotărâre din partea iniţiatorului.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – din păcate nu o să reuşim să punem în toamna asta gazon, pentru că sezonul este trecut, dar deja se poate observa în piaţă că partea cu pământ va fi cu gazon. Se poate vedea şi la ora asta cum va arăta piaţa, este păcat că nu am reuşit să punem gazonul.

Se trece la punctul 27 – Adresa Tribunalului Bistriţa-Năsăud înregistrată la Primăria municipiului Bistriţa sub nr.90.227/05.11.2014, cu privire la dosarul nr.2897/112/2014, având ca obiect anulare act emis de autorităţi publice locale, cu cerere de intervenţie în favoarea pârâtului, din partea Partidului Naţional Liberal Filiala Bistriţa-Năsăud.

Domnul preşedinte de şedinţă – este fără raport, înţeleg că doar luăm act de această adresă.

Se trece la punctul 28 – Adresa Tribunalului Bistriţa-Năsăud înregistrată la Primăria municipiului Bistriţa sub nr.90.671/06.11.2014, cu privire la dosarul nr.2964/112/2014, având ca obiect acţiune în anulare act emis de autorităţi publice locale, din partea domnului Muthi Adrian-Gelu.

Domnul preşedinte de şedinţă – de asemenea luăm act.

Se trece la punctul 29 – Cererile domnului Huprich Mathias din Bistriţa, str.Gheorghe Pop de Băseşti, înregistrate la Primăria municipiului Bistriţa cu nr.57427/02.07.2014 şi nr.87924/28.10.2014, Informarea nr.39970/10.06.2014 întocmită de Direcţia Patrimoniu şi Raportul nr.92070/11.11.2014 întocmit de Poliţia Locală a municipiului Bistriţa.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiilor de specialitate.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu, preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană – comisia a emis aviz favorabil pentru însuşirea punctului de vedere exprimat în Informarea nr.39.970/10.06.2014 al Direcţiei Patrimoniu şi Raportul nr.92.070/11.11.2014 al Poliţiei Locale a municipiului Bistriţa.

Preşedintele de şedinţă supune la vot însuşirea de către consiliul local a punctului de vedere exprimat în Informarea nr.39.970/10.06.2014 al Direcţiei Patrimoniu şi Raportul nr.92.070/11.11.2014 al Poliţiei Locale a municipiului Bistriţa. Se aprobă cu 13 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 2 abţineri.

|Rezultat |Vot |

|Da |13 |

|Nu |1 |

|Abţinere |2 |

|Au votat |16 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |5 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Abs. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abs. |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ. |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Nu |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Se trece la punctul 30 – Cererea nr.92281/12.11.2014 a domnului Varva Marius din Bistriţa, str.Tărpiului nr.72, în numele cetăţenilor de pe str.Tărpiului şi Informarea Direcţiei Tehnice şi a Direcţiei de Servicii Publice.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – comisia a emis aviz favorabil.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu, preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană – comisia a emis aviz favorabil pentru însuşirea punctului de vedere exprimat în informare.

Preşedintele de şedinţă supune la vot însuşirea de către consiliul local a punctului de vedere exprimat în Informarea nr.92.281/18.11.2014 al Direcţiei Tehnice. Se aprobă cu 12 voturi „pentru” şi 3 abţineri.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |0 |

|Abţinere |3 |

|Au votat |15 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |5 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Abs. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abs. |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ. |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Nu a votat |

|Seserman Alin |Abţ. |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Se trece la punctul 31 – Cererea nr.258/01.10.2014 a domnului Lumperdean Ovidiu Valeriu, administrator al SC WINTER COM SRL cu sediul în Bistriţa, localitatea componentă Sărata nr.131F, înregistrată la Primăria municipiului Bistriţa sub nr.80.344/01.10.2014 şi Informarea nr.80.343/03.10.2014 a Arhitectului Şef şi a Serviciului Urbanism.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu, preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană – comisia a emis aviz nefavorabil pentru însuşirea punctului de vedere al executivului exprimat în Informarea nr.80.343/03.10.2014 a Arhitectului Şef şi a Serviciului Urbanism.

Domnul preşedinte de şedinţă – şi atunci ce îi comunicăm părţii?

Preşedintele de şedinţă supune la vot însuşirea de către consiliul local a punctului de vedere al executivului exprimat în Informarea nr.80.343/03.10.2014 a Arhitectului Şef şi a Serviciului Urbanism. Se aprobă cu 11 voturi „pentru” şi 5 abţineri.

|Rezultat |Vot |

|Da |11 |

|Nu |0 |

|Abţinere |5 |

|Au votat |16 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |5 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Abţ. |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Abs. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abs. |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ. |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Abţ. |

|Seserman Alin |Abţ. |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Se trece la punctul 32 – Adresa nr.68/13.10.2014 a Asociaţiei Transcena Bucureşti, a Asociaţiei Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului GRADO Bucureşti şi a Asociaţiei Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA.

Preşedintele de şedinţă supune la vot transmiterea răspunsului pregătit de către serviciul de specialitate. Se aprobă cu 12 voturi „pentru” şi 4 abţineri.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |0 |

|Abţinere |4 |

|Au votat |16 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |5 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Abs. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abs |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ. |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Abţ. |

|Seserman Alin |Abţ. |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Se trece la punctul 33 – Cererea nr.82893/09.10.2014 a domnului Mureşan Mihai din Bistriţa, str.Zăvoaie nr.36A, în numele cetăţenilor de pe str.Zăvoaie şi Informarea nr.82.893/17.11.2014 a Direcţiei Tehnice.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – comisia a emis aviz nefavorabil.

Domnul consilier Muthi Adrian Gelu, preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană – comisia a emis aviz nefavorabil pentru însuşirea punctului de vedere al executivului exprimat în Informarea nr.82.893/17.11.2014 a Direcţiei Tehnice.

Preşedintele de şedinţă supune la vot însuşirea de către consiliul local a punctului de vedere al executivului exprimat în Informarea nr.82.893/17.11.2014 a Direcţiei Tehnice. Se obţin 12 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 3 abţineri.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |1 |

|Abţinere |3 |

|Au votat |16 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |5 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Armean Lucian Marius |Da |

|Avram George |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Abs. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Da |

|Moisil Filip |Abs. |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Molnar Iosif-Augustin |Da |

|Muthi Adrian-Gelu |Da |

|Peteleu Ioan |Nu |

|Rus Constantin |Da |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Abţ. |

|Seserman Alin |Abţ. |

|Tabără Camelia |Da |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Domnul consilier Peteleu Ioan – vis-a-vis de ce s-a întâmplat la ultimele 3 adrese, nu mai văd rolul avizelor comisiilor de specialitate. Adică vin avize negative din 2 comisii şi pe plen supuneţi la vot şi trece, v-aţi mirat mai devreme şi am vrut să vă atrag atenţia că nu e nimic de mirare.

Domnul preşedinte de şedinţă – eu tocmai de asta am întrebat dacă e motivată respingerea, pentru că vroiam să o aud. Câtă vreme este un vot politic, paritar, aşa cum iese...

Domnul consilier Peteleu Ioan – dar nu este un vot politic, s-a motivat pe comisie. În comisia economică s-a motivat de ce se votează împotrivă sau de ce se abţine. Şi rugămintea mea este ca să li se comunice cetăţenilor împreună cu răspunsul şi votul din consiliu. Adică vi se comunică acest răspuns ca urmare a numărului de voturi din consiliu.

Domnul preşedinte de şedinţă – aşa li se şi comunică.

Domnul consilier Peteleu Ioan – să nu aibă impresia cetăţenii că toţi consilierii au votat pentru a li se trimite acel răspuns, care este unul banal.

Domnul preşedinte de şedinţă – am reţinut solicitarea dumneavoastră de a li se comunica exact rezultatul votului.

Doamna secretar Gaftone Floare – domnilor consilieri, petiţia a fost îndreptată către consiliul local, la baza deciziei dumneavoastră a fost o informare întocmită de către direcţia de specialitate. Răspunsul se va da cetăţeanului sub semnătura preşedintelui de şedinţă, a secretarului, a directorului care a întocmit informarea şi desigur, se va aduce la cunoştinţa cetăţeanului că petiţia sa a fost analizată în cadrul şedinţei consiliului local din 27.11.2014 şi cu numărul de voturi obţinute, aceasta este recomandarea şi soluţionarea petiţiei.

Şi dacă tot am luat cuvântul, vreau să vă spun cu privire la punctele 27 şi 28, respectiv adresele Tribunalului, am pregătit şi vom trimite aşa cum ne obligă legea, toate documentele care au stat la baza adoptării hotărârii de consiliu. Sigur că dumneavoastră aţi avut la îndemână să vă angajaţi un apărător, nu asta a fost voinţa consiliului local, sigur, instanţa va decide.

Plângerea prealabilă a domnului consilier Peteleu Ioan înregistrată la Primăria municipiului Bistriţa cu nr.93175/14.11.2014, prin care solicită revocarea Hotărârilor Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.94/16.10.2014 privind schimbarea din funcţia de viceprimar al municipiului Bistriţa a domnului Peteleu Ioan şi nr.95/16.10.2014, privind alegerea domnului consilier Kiss Laszlo în calitate de Viceprimar al municipiului Bistriţa.

Preşedintele de şedinţă supune la vot revocarea celor 2 hotărâri.

Doamna secretar Gaftone Floare – au obiect total diferit, pentru că nu aţi ales 2 viceprimari.

Preşedintele de şedinţă supune la vot revocarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.94/16.10.2014 privind schimbarea din funcţia de viceprimar al municipiului Bistriţa a domnului Peteleu Ioan. Se obţin 7 voturi “pentru” şi 10 voturi “împotrivă”. Nu se aprobă.

|Rezultat |Vot |

|Da |7 |

|Nu |10 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |4 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Nu |

|Armean Lucian Marius |Nu |

|Avram George |Nu |

|Bria Dumitru Alexandru |Nu |

|Gagea Maxim |Da |

|Hangan Sorin |Abs. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Nu |

|Kozuk Andrei Ioan |Nu |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Nu |

|Muthi Adrian-Gelu |Nu |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Nu |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Nu |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Preşedintele de şedinţă supune la vot revocarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.95/16.10.2014, privind alegerea domnului consilier Kiss Laszlo în calitate de Viceprimar al municipiului Bistriţa. Se obţin 6 voturi “pentru”, 9 voturi “împotrivă” şi o abţinere. Nu se aprobă.

|Rezultat |Vot |

|Da |6 |

|Nu |9 |

|Abţinere |1 |

|Au votat |16 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |4 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Nu |

|Armean Lucian Marius |Nu |

|Avram George |Nu |

|Bria Dumitru Alexandru |Nu |

|Gagea Maxim |Abţ. |

|Hangan Sorin |Abs. |

|Ilieş Narcisa-Simona |Abs. |

|Kiss Laszlo |Nu |

|Kozuk Andrei Ioan |Nu |

|Moisil Filip |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Molnar Iosif-Augustin |Nu |

|Muthi Adrian-Gelu |Nu a votat |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Nu |

|Sărmăşan Mihai-Lucian |Da |

|Seserman Alin |Da |

|Tabără Camelia |Nu |

|Taloş Florin |Abs. |

|Toniuc Alexandru-Marian |Da |

|Tuţă Gheorghe |Abs. |

Domnul preşedinte de şedinţă – au fost respinse ambele solicitări de revocare a actelor administrative.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – aş vrea să vă anunţ domnilor consilieri că şedinţa din luna decembrie va avea loc cu aproximaţie în 17-18.12.2014, asta datorită faptului că în săptămâna următoare 22-28.12.014 este săptămâna Crăciunului, iar apoi Anul Nou. Este posibil ca şedinţa să o convoc pentru data de 17.12.2014.

Domnul consilier Peteleu Ioan – am vrut să ştiu dacă se comunică un răspuns în scris vis-á-vis de această plângere.

Domnul preşedinte de şedinţă – sigur că da.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – doresc să vă invit la festivităţile care vor marca Ziua Naţională a României, începând cu ora 11,00 la statuia poetului Andrei Mureşanu şi de asemenea, în data de 05.12.2014 la ora 17,00 pe pietonal vom aprinde luminile feerice şi vom începe concertele de colinzi pe pietonal. Aşa cum am făcut şi anii trecuţi, va fi organizat Târgul de Crăciun, care se inaugurează tot în data de 05.12.2014 de dimineaţă. Vă invit să participaţi la aceste acţiuni.

Doamna consilier Tabără Camelia – joia viitoare Comisia economică şi Comisia juridică, la ora 14,00 – comisie de început de lună. O să primiţi ordinea de zi pe e-mail.

Nefiind alte probleme de ridicat, domnul preşedinte de şedinţă Bria Dumitru-Alexandru declară închise lucrările şedinţei ordinare din data de 27.11.2014 a Consiliului local al municipiului Bistriţa.

PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ, SECRETARUL MUNICIPIULUI,

BRIA DUMITRU-ALEXANDRU GAFTONE FLOARE

REDACTAT,

Consilier MORARIU DORINA-MARIA

Consilier SUCIU ANCA-EMILIA

MDM/SA/2 ex.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download