Spreekbeurt Audi



Spreekbeurt over Audi

Hallo allemaal! Jullie hebben al eerder spreekbeurten over auto’s meegemaakt. Dit is er ook één, maar toch is hij anders dan anders. Dit is namelijk een spreekbeurt over Audi. Het leuke is dat Audi Audi’s maakt, maar er is nog veel meer. Ook het coole motormerk Ducati hoort bij Audi. En wist je dat ook Lamborghini met zijn supersnelle sportwagens onderdeel is van de Audi-groep? Daar ga ik jullie alles over vertellen. Maar je krijgt ook meer te horen over hoe Audi ontstaan is, waar de naam vandaan komt en welke bijzondere auto’s ze maakten én maken. Ook maken we uitstapjes naar de autosport, naar duurzame energie en manieren om auto’s zuiniger en veiliger te maken. Bijna te veel om op te noemen dus!

Hoe is Audi ontstaan?

Ik begin met een geschiedenislesje. En die begint eind 1899, meer dan honderd jaar geleden dus. De auto was toen nog maar net uitgevonden. De Duitse meneer August Horch besloot in Keulen een autofabriek te beginnen. Meneer Horch was een superslimme man. Hij ging geen eenvoudige auto’s bouwen, maar juist automobielen met veel nieuwe technieken er in. Horch-auto’s waren zo goed, dat ze in 1906 zelfs de zwaarste race ter wereld wonnen. In dat jaar verkocht Horch voor het eerst meer dan 100 auto’s. Dat was toen een hele prestatie! In 1909 gebeurde er iets vervelends: meneer Horch en andere leden van de directie van zijn autofabriek waren het niet met elkaar eens – ze kregen zelfs ruzie. Toen besloot August Horch om op te stappen. De Horch-autofabriek bleef echter gewoon bestaan. August Horch zelf wilde direct weer een nieuwe autofabriek beginnen. Hij mocht zijn eigen naam daarvoor niet gebruiken. En toen verzon hij iets leuks: Horch spreek je in het Duits uit als ‘hork’ en dat betekent: ‘luisteren’. Meneer Horch besloot het Latijnse woord voor ‘luisteren’ voortaan als merknaam te gebruiken. En dat woord is… Audi!

Weetje: het merk Horch bestaat nu niet meer. Horch-auto’s vind je nog wel in musea.

De eerste Audi’s

In 1910 (dat is nog steeds langer dan 100 jaar geleden!) kwam de eerste Audi uit de fabriek. Al snel werd het merk heel bekend, dat kwam vooral doordat Audi’s heel veel zware races in de bergen wonnen. Veel mensen wilden daardoor graag een Audi hebben. Door races te winnen, kreeg het merk dus ook veel klanten. In 1928 werd Audi overgenomen door een bedrijf dat DKW heette. Deze firma maakte motorfietsen en auto’s. Nog eens vier jaar later kwam er een samenwerking tussen DKW, Audi en de merken Horch en Wanderer. Samen vormden ze een nieuw bedrijf: Auto Union. Het logo van Auto Union bestond uit vier gevlochten ringen, met elk merk een eigen ring. Vandaag gebuikt Audi de vier ringen nog steeds!

Weetje: Auto Union maakte supersnelle racewagens. Deze waren zilverkleurig. Door de combinatie van snelheid en kleur werden ze Silberpfeile (Zilveren Pijlen) genoemd.

Let op: nu ga ik heel kort nog meer over de geschiedenis vertellen! Na de Tweede Wereldoorlog werden de Russen de baas van Auto Union. De directeuren van Auto Union verhuisden toen naar Beieren, in het zuiden van Duitsland. In de stad Ingolstadt begonnen ze het nieuwe Auto Union. Dat bedrijf groeide hard. In 1969 kwam ook de fabrikant NSU erbij. Vanaf dat moment heette het bedrijf Audi NSU Auto Union. In 1977 werd de laatste NSU gebouwd. Daarna werden er alleen nog maar Audi’s gemaakt. Dat gebeurde in fabrieken in Ingolstadt en nabij gelegen Neckarsulm. Hier staan vandaag ook nog Audi-fabrieken!

Hoe hoger het getal, des te groter de Audi

In 1968 bouwde Audi een grote en luxe auto: de Audi 100. Het was voor het eerst dat Audi zo’n luxe auto maakte. Maar dat deed de fabriek wel héél goed: in zeven jaar tijd werden er bijna 800.000 Audi’s 100 gemaakt, meer dan 100.000 per jaar dus. Moet je voorstellen: in Nederland worden per jaar tussen de 400.000 en 500.000 nieuwe auto’s verkocht. Toch maakte Audi niet alleen grote en luxe auto’s. Er kwamen ook kleinere modellen zoals de Audi 50 en de Audi 80. In die tijd was het zo: hoe hoger het getal van het model, des te groter de Audi.

Audi ging in de jaren 1960 en 1970 samenwerken met Volkswagen. Voor Volkswagen was dat erg fijn. Dat merk was vooral bekend van de Kever. Daar werden er miljoenen van verkocht, over de hele wereld. Dankzij Audi konden de dealers van volkswagen veel nieuwe en luxere auto’s verkopen en die werden ook heel populair. Volkswagen was dus hartstikke blij met Audi!

Weetje: Audi en Volkswagen werken nog steeds samen. Audi is en blijft wel het luxere merk.

Voorsprong door techniek

Bij Audi hebben altijd superslimme mensen gewerkt. Sommigen daarvan kun je gerust uitvinders noemen. Zij hebben heel veel dingen bedacht waardoor auto’s bijvoorbeeld sneller, veiliger of zuiniger werden. Bij Audi hebben ze sinds 1971 een motto: Voorsprong door techniek’ (in het Duits: Vorsprung durch Technik). Je ziet het bijvoorbeeld in reclames van Audi. Ook vandaag nog, want de mensen bij Audi blijven nieuwe dingen uitvinden.

Ik zet even wat belangrijke uitvindingen op een rijtje:

1980: quattro vierwielaandrijving. Bij veel auto’s gaat de kracht van de motor naar de voorwielen of de achterwielen. Als je die kracht over vier wielen verdeelt, heb je meer grip. Dat betekent dat je sneller kunt rijden en de auto minder snel slipt – dat is veiliger! Audi was het eerste merk dat vierwielaandrijving voor ‘gewone’ auto’s gebruikte. Daarvoor hadden alleen terreinauto’s het.

1982: een super stroomlijn. In 1982 kwam de nieuwe Audi 100. Die zag er heel cool uit. Maar het belangrijkste was dat hij super gestroomlijnd was. Hij snijdt als het ware door de lucht. Daardoor was deze Audi sneller en zuiniger dan andere auto’s.

1985: Aluminium. Audi heeft altijd zijn best gedaan om auto’s zo licht mogelijk te maken. Als je veel onderdelen van aluminium gebruikt lukt dat, want aluminium is lichter dan staal. Vergelijk het maar met een wandeling: als je een zware rugzak om hebt, moet je veel moeite doen om te lopen. Als je de rugzak afdoet, loop je een stuk makkelijker.

1989: TDI. Let op: nu wordt het even technisch – niet gek natuurlijk, want we hebben het nog steeds over Voorsprong door Techniek! TDI is een slimme techniek voor dieselmotoren waardoor de brandstof beter verbrandt. Zo kun je op een liter diesel verder én sneller rijden. TDI is er vandaag nog steeds.

1994: Porsche. Audi is ook een beetje familie van Porsche. Samen deden ze iets heel leuks: ze bouwden met zijn tweeën een auto. Die zag er uit als een ‘gewone’ stationcar, maar hij was zo snel als een sportwagen. Die auto heette Audi RS 2.

1999: A2. Audi maakt de eerste auto die helemaal van aluminium is gemaakt en dus heel licht is: de Audi A2. Doordat de A2 zo licht was, had hij niet veel benzine of diesel nodig.

2003: LED. Audi ontdekt een nieuwe manier van verlichten: met LED’s. Dat is een Engelse afkorting voor lichtgevende diodes. LED’s geven veel licht en hebben daarvoor maar weinig energie nodig. Ook gaan ze heel lang mee. Er komen steeds meer Audi’s met LED-licht.

2006: R8. De R8 is een prachtige sportwagen. Hij heeft alle toptechnologie van Audi. Daardoor is hij supersnel, hij kan meer dan 300 kilometer per uur rijden!

2006: Overwinning! Audi wint voor het eerst de 24-uursrace van Le Mans met een auto die een dieselmotor heeft (TDI). Dit is nog nooit eerder gebeurd. Straks vertel ik er meer over!

2009: Feest! In 2009 viert Audi dat het merk 100 jaar bestaat. Er zijn feesten waar zelfs de Duitse president Angela Merkel bij is. Ook komen er veel nieuwe Audi’s op de markt.

2010: A1. De Audi A1 is de kleinste Audi. Zeg maar gerust: klein maar fijn, want hij kan alles wat grotere Audi’s ook kunnen.

2012: De toekomst. Audi denkt elke dag na over morgen en overmorgen. Voor drukke steden heeft het de Urban Concept bedacht, een elektrische auto waar je met zijn tweeën in kunt en die je overal makkelijk kunt parkeren. Hij lijkt wel op een raceauto!

Niet alleen auto’s

Audi maakt natuurlijk auto’s, maar het denkt ook na over energie. Audi heeft een eigen windmolenpark. Hier wordt elektriciteit opgewekt. Daar kunnen elektrische auto’s mee rijden. Maar je kunt met die elektriciteit ook gebruiken om gas te maken (synthetisch gas). Audi heeft daarvoor een eigen fabriek. Het gas dat Audi daar maakt lijkt precies op aardgas. En daar kunnen verschillende Audi’s en andere auto’s op rijden. Het mooie is dat dit gas uiteindelijk door windenergie is opgewekt. Wind is er altijd en daarom noemen we het een hernieuwbare energiebron. Nu gebruiken we nog veel olie, maar die raakt op. Daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk hernieuwbare energiebronnen te ontdekken en te gebruiken.

Weetje: Audi gebruikt ook veel zonne-energie. Op veel gebouwen van Audi staan zonnecollectoren. Deze wekken elektriciteit op. Dat gebruikt Audi in zijn fabrieken.

Een Italiaanse tintje

Audi is een heel groot bedrijf en valt onder de Volkswagengroup. Het merk komt dus uit Duitsland, maar het is over de hele wereld actief. Zo staan er Audi-fabrieken in Duitsland, België, Hongarije en binnenkort ook in China en Mexico. In 2012 werkten er heel veel mensen bij Audi: ruim 67.000, zeg maar zo veel als er in de Amsterdam Arena kunnen! In 2012 heeft Audi in totaal bijna anderhalf miljoen auto’s gemaakt.

Audi is vooral de laatste jaren hard gegroeid. Audi heeft bijvoorbeeld bedrijven overgenomen. Zo hoort het Italiaanse sportwagenmerk Lamborghini bij Audi. Bij Lamborghini maken ze ongelooflijk snelle sportauto’s die er heel speciaal uitzien. Sommige hebben zelfs vleugeldeuren. Lamborghini’s zijn bijna raceauto’s voor op de weg. En dat hoor je ook: de motoren brullen het uit! Je ziet niet vaak een Lamborghini, maar dat is ook niet zo gek: per jaar worden er maar 2.000 gemaakt. Het is dus een heel duur merk!

Wat ik je nu ga zeggen is misschien een verrassing: Audi heeft sinds vorig jaar (2012) ook een eigen motormerk. Het heet Ducati en het komt ook uit Italië. Ducati bestaat al heel lang en Audi heeft het overgenomen omdat de motorfietsen van het merk spannend en snel zijn – dat past dus goed bij Audi. Ducati heeft ook een eigen raceteam in de MotoGP, dat is de Formule 1 van de motorracerij! En dan is er nog meer Italië: Audi is ook eigenaar van Italdesign/Giugiaro. Daar bedenken en ontwerpen ze nieuwe auto’s. Dat kunnen ze heel goed: ze hebben bijvoorbeeld de allereerste Volkswagen Golf bedacht. Audi en Italdesign werken steeds meer samen. Samen zorgen ze ervoor dat elke nieuwe Audi nog mooier is dan de vorige!

Autosport

Audi is altijd actief geweest in de autosport. Ik zei al dat Audi’s in het begin van de 20e eeuw al Alpenraces wonnen en daardoor populair werden. In de jaren ’30 waren de Zilveren Pijlen de snelste raceauto’s die er waren. Er was zelfs een versie die 400 kilometer per uur kon. Deze auto heet Avus Streamliner. Hij was zelfs zo snel dat hij in drie dagen tijd 15 wereldsnelheidsrecords haalde!

In de jaren ’80 (toen onze ouders nog kinderen waren) deed Audi mee in het wereldkampioenschap rally. Dat deed het met de quattro, dus met vierwielaandrijving en heel veel grip. Daardoor waren de Audi quattro’s supersnel: niet alleen op asfalt, maar ook op sneeuw en ijs. Ze waren zelfs zó snel dat Audi vier keer wereldkampioen rally werd.

Audi had alles gewonnen wat er te winnen viel bij de rally’s. En toen ging het op zoek naar een andere klasse. Dat werden de toerwagens. Eigenlijk zijn dat auto’s die je elke dag op straat ziet, maar dan geschikt gemaakt voor het circuit. Ook daar won Audi heel veel kampioenschappen en dat was ook weer te danken aan de quattro vierwielaandrijving. In 1998 werd vierwielaandrijving op het circuit verboden. En weer ging Audi op zoek naar een nieuwe vorm van topsport…

Le Mans

In het jaar 2000 kwam Audi voor het eerst aan de start bij de 24 uur van Le Mans in Frankrijk. Dat is misschien wel de zwaarste race die er is. Hij duurt wel 24 uur; de coureurs moeten dus ook in het donker rijden. Bij een 24-uursrace moet je snel zijn, maar de auto moet het ook heel lang volhouden en de coureurs ook! Bij zo’n race is ook het brandstofverbruik heel belangrijk: hoe minder je verbruikt, hoe minder je vaak hoeft te stoppen om te tanken (een zogenaamde pitstop). Er zijn dus heel veel dingen waar je rekening mee moet houden. Audi kwam aan de start met lichte en toch sterke auto’s die ook nog eens zuinig waren. Al bij de eerste keer won Audi de race. In totaal heeft Audi deze belangrijke race al elf keer gewonnen. Het mooie is dat Audi telkens nieuwe dingen uitprobeert in deze races. Zo was Audi in 2006 het eerste team dat de race in Le Mans met een raceauto met dieselmotor won. En afgelopen jaar won Audi met een hybride-racewagen. Dat betekent dat hij niet alleen een dieselmotor heeft, maar ook een elektromotor. Audi gebruikt de zwaarste race ter wereld ook om dit soort nieuwe technieken te testen. En dat is leuk voor alle Audi-rijders, want daardoor worden nieuwe modellen gestroomlijnder, zuiniger, lichter, sneller en ook veiliger.

Weetje: de raceauto’s op Le Mans hadden voor de nacht ook LED-verlichting. Ook dat test Audi dus op het circuit!

Audi in Nederland

Audi is ook in Nederland een populair merk. Er is ook een Audi voor iedereen. Dat begint met de compacte A1 en dan is er de A3. De A4 is weer een stuk groter en de A6, de A7 Sportback en de A8 zijn echt luxe auto’s! Ook heeft Audi veel stoere SUV’s zoals de Q3, de Q5 en de Q7. En natuurlijk zijn er veel sportieve modellen zoals de A5 Coupé en cabriolet, de TT en natuurlijk de sportwagen R8. Toch is Audi niet alleen populair omdat er veel modellen zijn. Veel mensen houden van het design – ze vinden de vormgeving van de Audi’s mooi. Ook zijn ze enthousiast over de techniek en de kwaliteit; Audi’s zijn goede en betrouwbare auto’s.

Audi wordt in ons land geïmporteerd door Pon, een groot bedrijf in Leusden bij Amersfoort. Daar vind je een mooie showroom met alle Audi’s – je kunt er zo een keer gaan kijken! En daar zie je ook de ‘familie’ van Audi, namelijk Volkswagen, Porsche en natuurlijk ook Lamborghini.

Nou, ik kan nog een heel tijd doorgaan over Audi, maar ik zag de juf/meester al op de klok kijken, dus ik stop er nu mee.

Nou OK, nog een laatste weetje:

Weetje: Audi vind je natuurlijk ook op Facebook en Twitter.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download