Media.seu-e.cat



ACTA DE SESSIÓ DEL PLE DE L'AJUNTAMENT

Identificació de la sessió

Número: 06/2013

Caràcter: Ordinari

Data: 16 d’octubre de 2013.

Horari: De 20:30 hores a les 21:15 hores

Lloc: Sala de sessions de la casa consistorial de Camós

Hi assisteixen els regidors següents:

Sr. Narcís Masanas Xargay (CiU)

Sr. Pere Roura Daranas (CiU)

Sra. Consol Bagué Padrosa (CiU)

Sr. Pere Fauró Saus (CiU)

Sr. Josep Jordi Torrentà (JpC-Esquerra-AM)

Sra. Teresa Brunsó Puigvert (JpC-Esquerra-AM)

Justifiquen la seva absència:

Sra. Rocío Abelenda Carrillo (JpC-Esquerra-AM)

Actua de secretària la Sra. Mireia Acosta i Piqué, Secretària interventora de la Corporació, qui estén la present acta.

Desenvolupament de la sessió

A les 20 hores 30 minuts es constata l’existència de quòrum legal per a la seva vàlida celebració, el Sr. Alcalde-President declara oberta la sessió. Dóna fe de l’acte la secretària interventora.

A continuació, s’inicia la sessió sota l'ordre de dia següent:

01. Proposta d’aprovació de les actes de les sessions anteriors.

02. Donar compte dels Decrets d’alcaldia.

03. Donar compte del Decret d’alcaldia núm. 2013.143 d’aprovació del marc pressupostari 2014-2016.

04. Proposta acord de ple per a l’aprovació provisional de la Modificació puntual núm. 13 de les NNSS de Camós per dotar de normativa a la qualificació “Sectors edificats en sòl de valor agrícola” dins del sòl no urbanitzable.

05. Proposta acord de ple per a l’aprovació provisional del Pla especial urbanístic “Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable” del municipi de Camós.

06. Proposta acord de ple per a l’aprovació provisional del Pla especial urbanístic de l’ampliació edifici d’oficines del Mas Ginabreda de Camós.

07. Proposta d’aprovació de les festes locals de l’any 2014.

08. Aprovació provisional d’ordenances fiscals municipals.

09. Proposta aprovació conveni de col·laboració econòmica entre l’Ajuntament de Camós i Aigües de Banyoles per al finançament del projecte anomenat “Renovació i desplaçament d’una canonada de transport d’aigua potable a la població de Camós”.

10. Proposta d’aprovació d’una moció de Limnos en defensa de la salut i contra l’ús d’herbicides i plaguicides agrotòxics en els espais públics.

11. Assumptes urgents.

12. Precs i preguntes.

01. PROPOSTA D’APROVACIÓ DE LES ACTES DE LES SESSIONS ANTERIORS

PROPOSTA

Es proposa l’aprovació de l’acta núm. 4/2013 de data 10 de juliol de 2013 i l’acta de sessió extraordinària núm. 5/2013 de data 04 de setembre de 2013.

Sense cap comentari al respecte, es sotmet a votació les actes de la sessions anteriors i el Ple de l’Ajuntament, per unanimitat, ACORDA aprovar-les.

02. DONAR COMPTE DELS DECRETS D’ALCALDIA.

Per indicació de l’alcalde, es dona compte dels decrets d’alcaldia des del número 2013.108 fins al 2013.148 (ambdós inclosos).

El Ple es dóna per assabentat dels decrets d’alcaldia.

03. DONAR COMPTE DEL DECRET D’ALCALDIA NÚM. 2013.143 D’APROVACIÓ DEL MARC PRESSUPOSTARI 2014-2016

Es dona compte del contingut del Decret núm. 2013.143:

“Antecedents.

Vist l'informe d'Intervenció relatiu a l'elaboració del marc pressupostari a mig termini pel període 2014-2016, coherent amb els objectius d'estabilitat pressupostària, del deute públic i la regla de despesa.

Fonaments de dret.

- L'article 29 de la LOEPSF estableix que les Administracions Públiques elaboraran un marc pressupostari a mig termini en el que s’emmarcarà l'elaboració dels seus pressupostos anuals i a través del qual es garantirà una programació pressupostària coherent amb els objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic. Els marcs pressupostaris a mig termini tindran un període mínim de 3 anys i contindran, entre d'altres paràmetres:

a) Els objectius d'estabilitat pressupostària i deute públic de les respectives administracions públiques.

b) Les projeccions de les principals partides d'ingressos i despeses tenint en compte la seva evolució tendencial.

c) Els principals supòsits en els quals es basen les esmentades projeccions d'ingressos i despeses.

- L'article 6 de l'Ordre HAP/2105/2012, d'1 d'octubre, per la qual es desenvolupen les obligacions de subministrament d'informació previstes a la Llei Orgànica 2/2012, determina l'obligació de remetre anualment abans del 15 de març els marcs pressupostaris a mig termini en els que s'enquadrarà l'elaboració dels seus pressupostos anuals.

De conformitat amb el que estableix la normativa en vigor, s'ha elaborat el marc pressupostari prenen com a base les previsions de la liquidació de l'exercici 2013, elaborant una previsió pels exercicis 2014, 2015 i 2016, juntament amb l'informe d'Intervenció on es detallen les hipòtesis que s'han considerat per la seva realització.

En base a tot allò exposat, RESOLC:

PRIMER.- APROVAR el marc pressupostari a mig termini pel període 2014-2016 de l'Ajuntament de Camós que hi figura com Annex I del present Decret.

SEGON.- REMETRE certificació del present Decret i el marc pressupostari a mig termini al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, d'acord amb l'article 6 de l'Ordre HAP/2105/2012, d'1 d'octubre, per la que es desenvolupen les obligacions de subministrament d'informació previstes a la Llei Orgànica 2/2012.

TERCER.- Assabentar al Ple en la seva propera sessió.”

El Ple es dona per assabentat.

04. PROPOSTA ACORD DE PLE PER A L’APROVACIÓ PROVISIONAL DE LA MODIFICACIÓ PUNTUAL NÚM. 13 DE LES NNSS DE CAMÓS PER DOTAR DE NORMATIVA A LA QUALIFICACIÓ “SECTORS EDIFICATS EN SÒL DE VALOR AGRÍCOLA” DINS DEL SÓL NO URBANITZABLE.

PROPOSTA

“En data 10 de juliol de 2013 el Ple de l’Ajuntament de Camós, en sessió ordinària, va aprovar inicialment la modificació puntual número 13 de les Normes Subsidiàries de Camós per dotar de normativa a la qualificació “Sectors edificats en sòl de valor agrícola” dins el sòl no urbanitzable.

Segons el que preveu l’article 85 del Decret Legislatiu 1/2010, de de 3 d'agost, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei d'urbanisme (TRLUC), modificat per la Llei 3/2012, de 22 de febrer, l’expedient s’ha sotmès a informació pública mitjançant anunci al BOP de Girona núm. 156 de data 14 d’agost de 2013, així com al Diari de Girona, sense que contra el mateix s’hagin presentat al·legacions.

Per altra banda s’ha sol·licitat informes als organismes afectats per raó de llurs competències sectorials i s’ha donat audiència als ajuntament l’àmbit territorial confinen amb el municipi de Camós i a les persones afectades per l’àmbit d’aplicació de la modificació.

En data 17 de setembre de 2013 (NRE 2013.651) la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ens remetia un escrit en el qual s’informava que per aquest expedient no correspon emetre informe d’impacte i integració paisatgística.

En data 20 de setembre de 2013 (NRE 2013.667) l’Agència Catalana de l’Aigua informa favorablement.

En data 23 de setembre de 2013 (NRE 2013.674) l’Oficina territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Girona emet escrit indicant que la modificació de les NNSS no s’ha de sotmetre a avaluació ambiental.

En data 23 de setembre de 2013 (NRE 2013.676) la Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya envia un escrit comunicant que no es formula cap objecció al projecte de la modificació puntual núm. 13 de les NNSS de Camós.

En data 8 d’octubre de 2013 L’àrea d’Acció Territorial de la xarxa viària Local de la Diputació de Girona tramet informe favorable pel Servei de Xarxa Viària Local sobre la C-66 a Camós per Palol de Revardit.

Atès el que disposen els articles 85 i 96 del Decret Legislatiu 1/2010 de 3 d’agost pel qual s’aprova el Text Refós de la llei d’urbanisme, on es determina que la modificació de qualsevol dels elements d’una figura de planejament urbanístic se subjecte a les mateixes disposicions que en regeixen la formació.

Atès que de conformitat amb l’article 52.2 c), en relació amb l’article 114.2 k) del Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei Municipal i de règim local de Catalunya, és competència del Ple l’aprovació inicial del planejament general i l’aprovació que posa fi a la tramitació municipal dels plans i altres instruments d’ordenació urbanística, així com el quòrum necessari per a l’adopció d’acords:

Primer.- Aprovar provisionalment la modificació puntual núm. 13 de les Normes Subsidiàries de Camós per dotar de normativa a la qualificació “Sectors edificats en sòl de valor agrícola” dins el sòl no urbanitzable.

Segons.- Fer públic l’acord d’aprovació provisional per mitjans telemàtics, d’acord amb l’art. 8.5.c) del Decret legislatiu 1/2010, del 3 d’agost.

Tercer.- Trametre la documentació de l’expedient a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona, perquè l’aprovi definitivament.

Quart.- Contra aquest acord, per tractar-se d’un acte administratiu de tràmit no qualificat, no procedeix la interposició de cap tipus de recurs”.

El Sr. Alcalde informa sobre l’entrada en el registre de la Corporació d’informe favorable del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural respecte a la modificació puntual de les normes subsidiàries número 13 del terme municipal de Camós.

VOTACIÓ

La proposta queda aprovada amb 4 (quatre) vots a favor i 2 (dues) abstencions.

05. PROPOSTA ACORD DE PLE PER A L’APROVACIÓ PROVISIONAL DEL PLA ESPECIAL URBANÍSTIC “CATÀLEG DE MASIES I CASES RURALS EN SÒL NO URBANITZABLE” DEL MUNICIPI DE CAMÓS.

PROPOSTA

En data 23 de juliol de 2013, per Decret d’Alcaldia, s’ha aprovat inicialment el Pla Especial urbanístic “Catàleg de Masies i Cases rurals en sòl no urbanitzable” del municipi de Camós.

Segons el que preveu l’article 85 del Decret Legislatiu 1/2010, de de 3 d'agost, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei d'urbanisme (TRLUC), modificat per la Llei 3/2012, de 22 de febrer, l’expedient s’ha sotmès a informació pública mitjançant anunci al BOP de Girona núm. 157 de data 16 d’agost de 2013, així com al Diari de Girona, sense que contra el mateix s’hagin presentat al.legacions.

Per altra banda s’ha sol·licitat informes als organismes afectats per raó de llurs competències sectorials i s’ha donat audiència a les persones afectades per l’àmbit d’aplicació del pla especial.

En data 28 d’agost de 2013 (NRE 2013.620 de 4/09/13) el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya emet informe favorable.

En data 9 de setembre de 2013 (NRE 2013.631) l’Agència Catalana de l’Aigua envia informe favorable.

En data 17 de setembre de 2013 (NRE 2013.653) la Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya envia informe de recomanacions i propostes a tenir en compte en el redactat del Catàleg de Masies i cases Rurals en sòl no urbanitzable del municipi de Camós.

En data 25 de setembre de 2013 (NRE 2013.681) l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Girona del Departament de Territori i Sostenibilitat envia informe amb les següent condicions:

• Es recomana justificar la viabilitat ambiental de la reconstrucció de Can Teixó i Can Pentinador per trobar-se en terrenys forestals i consistir en restes d’escassa entitats.

• Condicions respecte als projectes que desenvolupin el Catàleg.

Atès el que disposen els articles 85 i 96 del Decret Legislatiu 1/2010 de 3 d’agost pel qual s’aprova el Text Refós de la llei d’urbanisme, on es determina que la modificació de qualsevol dels elements d’una figura de planejament urbanístic se subjecte a les mateixes disposicions que en regeixen la formació.

Atès que de conformitat amb l’article 52.2 c), en relació amb l’article 114.2 k) del Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei Municipal i de règim local de Catalunya, és competència del Ple l’aprovació inicial del planejament general i l’aprovació que posa fi a la tramitació municipal dels plans i altres instruments d’ordenació urbanística, així com el quòrum necessari per a l’adopció d’acords:

Primer.- Aprovar provisionalment el Pla Especial urbanístic del “Catàleg de Masies i Cases rurals en sòl no urbanitzable” del municipi de Camós.

Segon.- Fer públic l’acord d’aprovació provisional per mitjans telemàtics, d’acord amb l’art. 8.5.c) del Decret legislatiu 1/2010, del 3 d’agost.

Tercer.- Trametre la documentació de l’expedient a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona, perquè l’aprovi definitivament.

Quart.- Contra aquest acord, per tractar-se d’un acte administratiu de tràmit no qualificat, no procedeix la interposició de cap tipus de recurs”.

L’Alcalde pren la paraula abans de la votació de la proposta d’acord per advertir que en data 14/10/2013 la Xarxa Viària Local de la Diputació de Girona presenta un informe favorable respecte a la modificació puntual núm. 1 del Text Refós del Pla Especial Urbanístic “Catàleg de Masies i Cases Rurals en sòl no urbanitzable”.

Per altra banda, informa que, en data 14 d’octubre de 2013, es presenta escrit d’al·legacions (NRE 2013.748) sobre la modificació del Pla Especial i en concret sobre la possibilitat limitada de la proposta de modificació sobre les ampliacions dels xalets catalogats en el Pla Especial urbanístic i l’error en la numeració dels xalets.

En data 15 d’octubre el Sr. Jordi camps i Costa, redactor de la modificació puntual núm. 1 del Text Refós del Pla Especial Urbanístic “Catàleg de Masies i Cases Rurals en sòl no urbanitzable” emet informe acceptant l’al·legació.

En data 16 d’octubre el tècnic municipal emet informe indicant que l’estimació de l’al·legació no suposa cap canvi substancial segons preveu l’article 112.4 del Reglament de la Llei d’urbanisme (Decret 305/2006).

Per tot el que s’exposa es proposa adoptar els següents acords:

Primer.- Estimar les al·legacions presentades en relació amb la tramitació de la modificació puntual núm. 1 del Text Refós del Pla Especial Urbanístic “Catàleg de Masies i Cases Rurals en sòl no urbanitzable”, pels motius expressats en l’informe del tècnic redactor del Pla Especial, entenent que les al·legacions presentades no comporten canvis substancials en el contingut del Pla Especial. En conseqüència, s’introduiran en l’expedient les modificacions indicades en aquest Informe.

Segon.- Notificar la present resolució a l’interessat, remetent còpia de l’informe del tècnic i de l’acord del Ple adoptat.

Tercer.- Aprovar provisionalment el Pla Especial urbanístic del “Catàleg de Masies i Cases rurals en sòl no urbanitzable” del municipi de Camós.

Quart.- Fer públic l’acord d’aprovació provisional per mitjans telemàtics, d’acord amb l’art. 8.5.c) del Decret legislatiu 1/2010, del 3 d’agost.

Cinquè.- Trametre la documentació de l’expedient a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona, perquè l’aprovi definitivament.

Sisè.- Contra aquest acord, per tractar-se d’un acte administratiu de tràmit no qualificat, no procedeix la interposició de cap tipus de recurs.

VOTACIÓ

La proposta queda aprovada amb 6 vots a favor.

06. PROPOSTA ACORD DE PLE PER A L’APROVACIÓ PROVISIONAL DEL PLA ESPECIAL URBANÍSTIC DE L’AMPLIACIÓ EDIFICI D’OFICINES DEL MAS GINABREDA DE CAMÓS.

PROPOSTA

En data 23 de juliol de 2013, per Decret d’Alcaldia, s’ha aprovat inicialment el Pla Especial urbanístic de l’ampliació edifici d’oficines del Mas Ginabreda.

Segons el que preveu l’article 85 del Decret Legislatiu 1/2010, de de 3 d'agost, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei d'urbanisme (TRLUC), modificat per la Llei 3/2012, de 22 de febrer, l’expedient s’ha sotmès a informació pública mitjançant anunci al BOP de Girona núm. 157 de data 16 d’agost de 2013, així com al Diari de Girona, sense que contra el mateix s’hagin presentat al·legacions.

Per altra banda s’ha sol·licitat informes als organismes afectats per raó de llurs competències sectorials i s’ha donat audiència a les persones afectades per l’àmbit d’aplicació del pla especial.

En data 23 de setembre de 2013 (NRE 2013.677) l’Agència Catalana de l’Aigua presenta informe favorable amb prescripcions a tenir en compte en el projecte executiu.

En data 23 de setembre de 2013 (NRE 2013.673) l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Girona presenta un escrit indicant que l’esmentat projecte no s’ha de sotmetre a avaluació ambiental.

Atès el que disposen els articles 85 i 96 del Decret Legislatiu 1/2010 de 3 d’agost pel qual s’aprova el Text Refós de la llei d’urbanisme, on es determina que la modificació de qualsevol dels elements d’una figura de planejament urbanístic se subjecte a les mateixes disposicions que en regeixen la formació.

Segons el que preveu l’apartat 9 de l’article 85 del TRLUC, l’executivitat de aprovació definitiva del Pla Especial urbanístic de l’ampliació de l’edifici d’oficines del Mas Ginabreda quedarà condicionat a l’aprovació definitiva de la modificació puntual núm. 13 de les Normes Subsidiàries de Camós per dotar de normativa a la qualificació “Sectors edificats en el sòl de valor agrícola” dins dels sòl no urbanitzable

Atès que de conformitat amb l’article 52.2 c), en relació amb l’article 114.2 k) del Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei Municipal i de règim local de Catalunya, és competència del Ple l’aprovació inicial del planejament general i l’aprovació que posa fi a la tramitació municipal dels plans i altres instruments d’ordenació urbanística, així com el quòrum necessari per a l’adopció d’acords:

Primer.- Aprovar provisionalment el Pla Especial urbanístic de l’ampliació edifici d’oficines del Mas Ginabreda.

Segon.- Fer públic l’acord d’aprovació provisional per mitjans telemàtics, d’acord amb l’art. 8.5.c) del Decret legislatiu 1/2010, del 3 d’agost.

Tercer.- Trametre la documentació de l’expedient a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona, perquè l’aprovi definitivament, tenint en compte que, segons el que preveu l’apartat 9 de l’article 85 del TRLUC, l’executivitat de aprovació definitiva del Pla Especial urbanístic de l’ampliació de l’edifici d’oficines del Mas Ginabreda quedarà condicionat a l’aprovació definitiva de la modificació puntual núm. 13 de les Normes Subsidiàries de Camós per dotar de normativa a la qualificació “Sectors edificats en el sòl de valor agrícola” dins dels sòl no urbanitzable

Quart.- Contra aquest acord, per tractar-se d’un acte administratiu de tràmit no qualificat, no procedeix la interposició de cap tipus de recur”s.

VOTACIÓ

La proposta queda aprovada amb 4 (quatre) vots a favor i 2 (dues) abstencions.

07. PROPOSTA D’APROVACIÓ DE LES FESTES LOCALS DE L’ANY 2014

PROPOSTA

Vista l’ordre EMO/202/2013, de 22 d’agost, per la qual s’estableix el calendari oficial de festes laborals per a l’any 2014.

Vist que l’article 2 de l’ordre EMO/202/2013 diu que els ajuntaments han de proposar dues festes locals, retribuïdes i no recuperables.

Atès que habitualment es proposen els mateixos dies festius que a Banyoles, proposo al Ple, l’adopció del següent ACORD:

Primer. Proposar com a festes locals per a l’any 2014 el 16 d’agost i el 20 d’octubre.

Segon. Comunicar aquest acord al Departament d’Empresa i d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

VOTACIÓ

La proposta queda aprovada amb 6 vots a favor.

08. APROVACIÓ PROVISIONAL D’ORDENANCES FISCALS MUNICIPALS.

PROPOSTA

D’acord amb l’establert a l’article 15 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s’aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aquest Ajuntament pretén aprovar les següents ordenances fiscals:

-Modificacions d’ordenances existents:

• Ordenança Fiscal núm. 5, reguladora de l’Impost sobre Construccions, Instal.lacions i Obres (ICIO)

• Ordenança Fiscal núm. 8, reguladora de la taxa per a la realització d’activitats jurídico administratives de competència local

• Ordenança Fiscal núm. 12, reguladora de la taxa per la utilització de les instal.lacions, edificis municipals i prestació de serveis.

-Aprovació nova ordenança fiscal:

• Ordenança Fiscal núm. 15, reguladora de les taxes per la prevenció i control ambiental de les activitats, dels establiments oberts al públic i dels espectacles públics.

En data 1 d’octubre de 2013, la secretària interventora ha emès informe del tràmit a seguir.

Per tot el que s’exposa, l’Alcalde proposa al Ple l’adopció dels següent ACORDS:

Primer.- Aprovar provisionalment per a l’exercici de 2014 i següents la modificació de les Ordenances fiscals que a continuació es relacionen:

• Ordenança Fiscal núm. 5, reguladora de l’Impost sobre Construccions, Instal.lacions i Obres (ICIO)

• Ordenança Fiscal núm. 8, reguladora de la taxa per a la realització d’activitats jurídico administratives de competència local

• Ordenança Fiscal núm. 12, reguladora de la taxa per la utilització de les instal.lacions, edificis municipals i prestació de serveis.

Segon.-- Aprovar provisionalment per a l’exercici 2014 i següents la nova ordenança fiscal que s’indica a continuació:

• Ordenança Fiscal núm. 15, reguladora de les taxes per la prevenció i control ambiental de les activitats, dels establiments oberts al públic i dels espectacles públics.

Tercer.- Aquest acord provisional i els textos de les ordenances fiscals que s’hi annexen s’han d’exposar al públic en el tauler d’anuncis d’aquest Ajuntament per un període de trenta dies des del següent al de la publicació de l’anunci d’exposició al BOP de Girona, dins el qual els interessats podran examinar l’expedient i presentar, si s’escau, al·legacions.

Quart.- Quan no s’hagin presentat reclamacions, s’entendrà definitivament adoptat l’acord provisional. L’acord provisional elevat a definitiu més el text íntegre de les ordenances, es publicaran al Butlletí Oficial de la Província, moment en que entraran en vigor.

Contra la present resolució, per tractar-se d’un acte administratiu de tràmit no qualificat, no procedeix la interposició de cap tipus de recurs.

El Sr. Josep Jordi vol deixar constància que la modificació de les ordenances municipals no s’havia de rebre mitjançant convocatòria del Ple sino que s’hauria d’haver consensuat prèviament entre tots els membres de la Corporació i vol deixar constància de la queixa de falta de conicilació al respecte.

VOTACIÓ

La proposta queda aprovada amb 4 (quatre) vots a favor i 2 (dues) abstencions.

09. PROPOSTA APROVACIÓ CONVENI DE COL·LABORACIÓ ECONÒMICA ENTRE L’AJUNTAMENT DE CAMÓS I AIGÜES DE BANYOLES PER AL FINANÇAMENT DEL PROJECTE ANOMENAT “RENOVACIÓ I DESPLAÇAMENT D’UNA CANONADA DE TRANSPORT D’AIGUA POTABLE A LA POBLACIÓ DE CAMÓS”.

PROPOSTA

Vist el Conveni de col·laboració econòmica entre l’ajuntament de Camós i aigües de Banyoles per al finançament del projecte anomenat “Renovació i desplaçament d’una canonada de transport d’aigua potable a la població de Camós” que literalment diu:

“CONVENI DE COL·LABORACIÓ ECONÒMICA ENTRE L’AJUNTAMENT DE CAMÓS I AIGÜES DE BANYOLES PER AL FINANÇAMENT DEL PROJECTE ANOMENAT “RENOVACIÓ I DESPLAÇAMENT D’UNA CANONADA DE TRANSPORT D’AIGUA POTABLE A LA POBLACIÓ DE CAMÓS”.

I. PARTS QUE INTERVENEN

AJUNTAMENT DE CAMÓS, amb NIF P-1703900I representada pel seu Alcalde, el Sr. Narcís Masanas i Xargay, assistit per la Secretària Interventora, Sra. Mireia Acost i Piqué.

AIGÜES DE BANYOLES, S.A.U, amb NIF A17000977, representada pel Sr. Àngel Dutras i Congost.

II. ANTECEDENTS I MOTIVACIÓ

Primer.- l’Ajuntament de Camós ha executat les obres del projecte anomenat “Renovació i desplaçament d’una canonada de transport d’aigua potable a la població de Camós”.

El motiu principal de la prioritat en aquest projecte ha estat poder prestar correctament el Servei d’aigua potable que, degut a la fatiga mecànica que patia la canonada actual, ha provocat importants fuites i perjudicis als veïns del municipi.

Segon.- L’empresa Aigües de Banyoles, S.A.U va ser l’adjudicatària de les obres objecte del projecte indicat, mitjançant acord de Ple de data 12 de març de 2013.

Tercer.- En data 14 d’agost de 2013 van finalitzar les obres, segons informe de l’arquitecte tècnic municipal i director d’obres.

Quart.- L’empresa Aigües de Banyoles, S.A.U té intenció de realitzar una aportació econòmica per tal de finançar parcialment l’import de l’execució de les obres.

En virtut de tot el que s’exposa, es formalitza el present Conveni amb subjecció als següents

PACTES

Primer.- Objecte. L’objecte del present Conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Camós i l’empresa Aigües de Banyoles, S.A.U., és la participació econòmica d’aquesta segona en el finançament del projecte anomenat “Renovació i desplaçament d’una canonada de transport d’aigua potable a la població de Camós”, amb un pressupost de 58.436,83 euros, de conformitat amb el projecte degudament aprovat per l’Ajuntament.

Segon.- Import de l’aportació econòmica. L’aportació de l’empresa Aigües de Banyoles, S.A.U es concreta en 23.436,83 euros (vint-i-tres mil quatre cents trenta-sis amb vuitanta-tres euros) que suposa un 40,10% del cost de la inversió.

Tercer.- Jurisdicció aplicable. En cas de conflicte sobre el contingut i el compliment d’aquest Conveni serà la jurisdicció contenciosa administrativa la competent per a la seva resolució.”

Atès el que disposa la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, aquesta Alcaldia proposa al Ple l’adopció dels següents

ACORDS:

Primer.- Aprovar el Conveni entre l’Ajuntament de Camós i aigües de Banyoles per al finançament del projecte anomenat “Renovació i desplaçament d’una canonada de transport d’aigua potable a la població de Camós”

Segon.- Facultar l’Alcaldia presidència per a dur a terme tants actes i gestions com siguin necessaris per implementar el present acord.

VOTACIÓ

La proposta queda aprovada per unanimitat (6 vots a favor).

10. PROPOSTA D’APROVACIÓ D’UNA MOCIÓ DE LIMNOS EN DEFENSA DE LA SALUT I CONTRA L’ÚS D’HERBICIDES I PLAGUICIDES AGROTÒXICS EN ELS ESPAIS PÚBLICS

PROPOSTA

“Atès que els plaguicides i herbicides són productes químics de síntesi qualificats com de risc per a l’ésser humà, la fauna, la flora i tots els ecosistemes en general, la normativa referent a aquests productes els classifica segons la seva toxicitat per la salut i el medi ambient i la seva possible degradació.

Atès que l’ús d’agrotòxics implica severs impactes en el medi ambient. Tenint en compte que gran part dels agrotòxics són persistents, no es descomponen naturalment i poden romandre llargs períodes (fins i tot anys) en l’ambient abans de desintegrar-se, possibilitant, a més, que es vagin acumulant en els teixits humans i animals, concentrant-se i superant les quantitats que es detecten en l’ambient.

Atès que l’Ajuntament té la responsabilitat de vetllar pel manteniment d’un entorn saludable per a la vida de les persones, així com per la sostenibilitat medi ambiental, ja que té atribuïdes competències en salut pública i medi ambient.

Atès que les vies més importants d’entrada d’agrotòxics a l’organisme de les persones són la pell i la via respiratòria, així com també poden penetrar per via ocular o per la via oral, en ser ingerits accidentalment o voluntàriament.

Atès que en cas d’estar contaminats, l’aire, la pols, l’aigua, el sòl, la sorra o els aliments poden ser una font d’exposició a agrotòxics. Aquesta exposició pot causar intoxicacions agudes o cròniques, depenent del temps de la mateixa i de la quantitat d’agrotòxics a la qual la persona s’exposa.

Tenint en consideració els riscos directes per a la salut humana que suposa l’ús de Glifosat, i els danys que genera aquesta substància tòxica sobre l’ecosistema natural, essent classificat el producte emprat com a perillós per al medi en el registre de productes fitosanitaris.

Tenint en consideració, així mateix, els riscos directes per a la salut humana que suposa l’ús del Glufosinat d’armoni i que està inclòs en la llista dels 22 pesticides que desapareixeran del mercat per la seva perillositat en base a les noves normes de la Unió Europea.

Per tot el que s’exposa, l’Alcalde proposa al Ple l’adopció dels següents ACORDS:

Primer. L’Ajuntament, en defensa de la salut pública i del medi ambient, es compromet a dur a terme únicament pràctiques alternatives de jardineria, de manteniment dels parcs i jardins, marges de camins i vials i arbrat públic fonamentades en l’ús de productes biològics accetats en la pràctica de l’agricultural ecològica.

Segon. L’Ajuntament instarà suspendre de forma immediata l’ús d’herbicides i plaguicides agrotòxics en àrees potencials d’esbarjo infantil i zones pròximes, als marges de superfícies conreades i de camins i vials i, per tal d’evitar la contaminació de les aigües, en terrenys situats en cotes superiors de rierols, aigües freàtiques i altres aqüífers.

Tercer. L’Ajuntament per preservar la qualitat de l’aigua de l’Estany de Banyoles, utilitzada com a aigua potable s’adreçarà als responsables de la carretera de circumval·lació de l’Estany i dels camps de conreu en contacte amb aquest i amb les rieres que hi aporten aigua per demanar informació de l’aplicació de Glifosat en el terme municipal de Banyoles i sol·licitar que, com a mesura preventiva de protecció de la salut, no s’apliqui aquest herbicida i s’adoptin mesures alternatives.

Quart. L’Ajuntament farà arribar aquesta moció al Consell Comarcal del Pla de l’Estany i al Consorci de l’Estany per tal que aquestes entitats deixin d’utilitzar agrotòxics com el glisofat i el glufosinat d’armoni.

Cinquè. Per tal de promoure la salut pública, l’Ajuntament difondrà aquest acord entre el conjunt de la població, en un termini inferior a 4 mesos. En el mateix termini iniciarà una campanya per advertir, a través dels mitjans de comunicació municipals, dels perills per a la salut i dels riscos per al medi ambient que es deriven de l’ús d’herbicides i plaguicides agrotòxics.

Sisè. L’Ajuntament s’adhereix a la campanya de Som lo que Sembrem contra els herbicides amb glifosat i informarà a l’entitat sobre els acord presos pel Ple”.

El Sr. Josep Jordi pregunta als membres de l’equip de govern si estan disposats a complir aquesta moció i afegeix que durant el mes d’agost l’Ajuntament va comprar un herbicida.

El Sr. Alcalde comenta que la moció fa referència a una marca concreta i no a la totalitat d’herbicides del mercat.

El Sr. Josep Jordi i la Sra. Teresa Brunsó entenen que la moció fa referència a la no utilització d’herbicides químics en zones públiques.

El Sr. Jordi comenta que les zones públiques haurien d’estar exemptes de l’ús dels herbicides i plaguicides i que s’hauria de buscar alternatives per aquestes zones.

L’Alcalde respon que es tindrà en compte i que es parlarà amb el jardiner municipal.

VOTACIÓ

La proposta queda aprovada per unanimitat (6 vots a favor).

11. ASSUMPTES URGENTS

De conformitat amb l’article 83 i 91.4 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s’aprova el Reglament d’organització, funcionament i règim jurídic dels ens locals, l’Alcalde proposa al Ple votar la urgència i l’acord sobre el següent assumpte:

PROPOSTA PER TAL DE DONAR COMPTE AL PLE DE L’INFORME DE MOROSITAT DEL PRIMER TRIMESTRE DE 2013.

Per tal de complir amb el que preveu la llei 15/2010 de modificació de la llei 3/2004 per la que s’estableixen mesures de lluita contra la morositat, la intervenció de la Corporació ha d’emetre un informe respecte als terminis de pagaments imposats per la llei, el qual s’ha de donar compte al Ple:

La urgència és aprovada per unanimitat.

“INFORME DE INTERVENCIÓ núm. 44/2013

Assumpte: compliment dels terminis de pagaments imposats per la llei 15/2010 de modificació de la llei 3/2004 per la que s’estableixen mesures de lluita contra la morositat.

Període: TERCER TRIMESTRE 2013

I. A la vista dels següents mandats legals:

Primer.- D’acord amb l’article 4 de la llei 15/2010:

“3. Els Tresorers o, en el seu defecte, els Interventors de les Corporacions locals elaboraran trimestralment un informe sobre el compliment dels terminis previstos en aquesta llei per al pagament de les obligacions de cada Ens locals, que inclourà necessàriament el número i quantia global de les obligacions pendents en les que s’estigui incomplint el termini.

4. Sens perjudici de la seva possible presentació i debat en el Ple de la Corporació local, aquest informe haurà de remetre’s, en tot cas, als òrgans competents del Ministeri d’Economia i Hisenda i, en el seu respectiu àmbit territorial, als de les Comunitats Autònomes que, d’acord amb els seus respectius Estatuts d’Autonomia, tinguin atribuïda la tutela financera de les Entitats locals. Aquests òrgans podran igualment requerir la remissió dels citats informes.”

Segon.- Alhora, l’article 5è del mateix text legal:

“4. La Intervenció o òrgan de l’Ens local que tingui atribuïda la funció de comptabilitat incorporarà a l’informe trimestral al Ple regulat a l’article anterior, una relació de les factures o documents justificatius amb respecte els quals hagin transcorregut més de tres mesos des de la seva anotació en el registre i no s’hagin tramitat els corresponents expedients de reconeixement de l’obligació o s’hagin justificat per l’òrgan gestor l’absència de tramitació dels mateixos. El Ple, en el termini de quinze dies comptats des de el dia de la reunió en què tingui coneixement d’aquesta informació, publicarà un informe agregat de la relació de factures i documents que se li hagin presentat agrupant-los segons el seu estat de tramitació.”

II. Emeto els següents INFORMES:

1. EN RELACIÓ AL COMPLIMENT DELS TERMINIS DE PAGAMENT DE LES FACTURES PRESENTADES A LA CORPORACIÓ.

Primer.- D’acord amb el que estableix l’article 3.3 de la llei 15/2010, el termini de pagament aplicable a les factures emeses des del dia 1 de gener de 2013 fins el dia 31 de desembre de 2013 és de 30 dies següents a la data d’expedició de les certificacions d’obra o dels corresponents documents que acreditin la realització total o parcial del contracte.

Segon.- La mitjana del temps de pagament de factures registrades a l’Ajuntament de Camós durant el tercer trimestre natural (1 de juliol a 30 de setembre de 2013) és de 17,34 dies.

Tercer.- S’ha complert el termini de pagament imposat per l’article 3.3 de la llei 15/2010 abans transcrit. Només en el cas d’una factura (J. Estarriola –material jardineria) s’ha incomplert el termini de pagament, excedint en 23 dies, respecte el termini legalment establert. Aquesta factura va quedar traspaperada amb el llistat de factures d’agost i no es va pagar fins a la remesa de setembre. Això ha suposat una demora en el seu pagament, tot i que el mateix ha estat efectuat dins el trimestre.

Quart.- No hi ha factures pendents de pagament al final del trimestre.

2. EN RELACIÓ AL TERMINI DE TRAMITACIÓ DEL RECONEIXEMENT DE L’OBLIGACIÓ.

Del total de factures registrades, cap d’elles té una antiguitat superior a 3 mesos pendent de reconèixer l’obligació.

I això és el que informo al Ple de la Corporació”.

Els assistents es donen per assabentats.

12. PRECS I PREGUNTES

1-El Sr. Josep Jordi pregunta com està la situació administrativa de Can Japet, ja que la finca continua en mal estat.

El Sr. Alcalde respon que s’ha tornat a fer una inspecció i que es vol seguir l’expedient oportú.

2-El Sr. Jordi comenta que el mirall que finalment s’ha posat en la intersecció dels carrers del veïnat d’en Ponç ha quedat molt bé.

3-El Sr. Josep Jordi pregunta si l’Ajuntament de Camós va assistir a la reunió que es va fer a Porqueres sobre la lluita del canvi climàtic en relació al PAES.

L’Alcalde respon que coneixien la convocatòria de la reunió i que estan al cas del tema però que no van poder assistir-hi.

4-El Sr. Josep Jordi vol fer un prec a l’equip de govern respecte als pressupostos 2014 que s’estan elaborant.

Comenta que el curs 2012-2013 la Diputació de Girona se’n farà càrrec de part de la subvenció que li tocava liquidar a la Generalitat i que s’està parlant d’uns 875 euros per nen. A més no es té cap coneixement sobre el finançament pel curs 2013-2014.

Comenta que amb el que pagarà pel curs 2012-2013 la Diputació de Girona a l’Ajuntament li costarà uns 30.000 euros l’any.

Per tant, es vol que en pròxim Ple d’aprovació del pressupost 2014 es tingui en compte aquest dèficit i es proposa agafar la meitat dels 30.000 euros i utilitzar-los per subvencionar als nens del municipi amb llibres, transport escolar,...

L’Alcalde pregunta si, per tant, el que es proposa és tancar la Llar d’infants.

El Sr. Jordi respon que el que es proposa és no gastar 30.000 euros per un servei que es beneficien nens de fora del municipi.

L’Alcalde replica que a cada Ple es treu el mateix tema.

Els Sr. Josep Jordi respon que els diners dels ciutadans de Camós són pels mateixos ciutadans.

L’Alcalde respon que la seva intenció no és tancar la llar d’infants.

El Sr. Jordi demana que en el pròxim Ple sobre el pressupost una part dels 30.000 euros es destinin als nens de Camós.

El Sr. Pere Roura comenta que és un tema més que discutit.

L’Alcalde diu que l’Ajuntament té prou superàvit per fer front a aquestes despeses.

El Sr. Josep Jordi respon que llavors s’hauria de plantejar baixar impostos i destinar-los a altres coses.

No havent-hi cap més assumptes per tractar, el Sr. Narcís Masanas Xargay, Alcalde-President, aixeca la sessió, quan son les nou i quinze minuts del migdia, de la qual com a Secretària, estenc aquesta acta.

La Secretaria interventora Vist i plau

L´Alcalde-President

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download