Www.cdep.ro



PROPUNERI

pentru modificarea unor prevederi din proiectul de

Lege pentru completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi

MOTIVAREA PROPUNERII

Legislația cadru din sistemul unitar de pensii publice și cel de pensii de serviciu, existent în prezent pentru unele categorii profesionale de salariați, a reglementat echitabil și echilibrat acordarea drepturilor la data pensionării acestora, fără a institui discriminare între beneficiarii prevederilor acestor legi.

Contrar echității și echilibrului care se regăsesc, în prezent, în legislația privind pensiile, proiectul de lege conține în corpul său câteva prevederi care nu respectă aceste principii, fapt pentru care prezint, în continuare, neconcordanțele pe care le consider discriminatorii și inechitabile.

Astfel la aliniatele (2), (3) și (8) se utilizează sintagma ”vârsta de 60 de ani” ca limită de vârstă pentru beneficiarii pensiei de serviciu, ori legislația din domeniile muncii și pensiilor stabilește limita de vârstă pentru pensionare ”vârsta de 65 de ani”, care este cunoscută în legislație ca ”vârstă standard de pensionare”, sintagmă care, până în prezent, nu a lăsat loc de interpretare din punct de vedere juridic. Mai mult, această sintagmă prin care s-a asigurat o limită de vârstă pentru pensionarea unui angajat, nu creează o discriminare pentru dreptul primirii unei recompensări a muncii depuse de salariat, chiar dacă nu are vârsta standard de pensionare, asigurând un statut nediscriminatoriu pentru toții salariații care au desfășurat aceeași ocupație profesională.

Dacă pentru beneficiarii care au exercitat profesia de auditor public extern peste limita impusă prin lege se acordă un bonus pentru fiecare an lucrat peste acest prag, pentru cei care, din motive ce nu țin de voința lor, nu au putut să presteze funcția până la limita impusă, pentru echilibru juridic pot fi penalizați, dar nu și excluși din categoria beneficiarilor, indiferent de perioada de timp cât au prestat funcția de auditor public extern. Susțin aceasta pentru că vor fi situații determinate, în cele mai multe cazuri, de ciclul biologic uman sau de îmbolnăviri, care nu se pot imputa salariatului, cu atât mai mult cu cât pentru cei care, ”din motive neimputabile acestora”, chiar dacă au părăsit Curtea de Conturi, pot beneficia de pensie de serviciu, recunoaștere care, se regăsește la alin. (9). Legislația cadru privind sistemul de pensii nu exclude de la dreptul de a fi recompensat un angajat care nu îndeplinește criteriul de ”vârstă standard de pensionare”, ci îi asigură acestuia alte forme de subzistență decentă și în corelație cu funcția pe care a ocupat-o până la pensionare. Corelarea pensiei de serviciu, pentru auditorii publici externi, cu pensia pentru limită de vârstă, se face prin dispozițiile alin. (13) care prevăd că: ”Pensia prevăzută la prezentul articol, are regimul juridic al unei pensii pentru limită de vârstă.”, astfel că, inechitatea care se instituie prin prezentul proiect de lege contravine acestor dispoziții și art. 16 din Constituție, care prevede următoarele:

”Art. 16 Egalitatea în drepturi

(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege.”

Având în vedere cele prezentate mai sus, pentru a se evita încălcarea cu bună știință a prevederilor Constituției, pentru proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, propun următoarele:

AMENDAMENTE

alin. (2) să se reformuleze astfel:

1. ”(2) Persoanele care au îndeplinit funcția de auditor public extern în cadrul Curții de Conturi beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare.”

2. alin. (3) să se reformuleze astfel:

”(3) De pensia de serviciu, prevăzută la alin. (2), beneficiază și auditorii publici externi care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauzele prevăzute la art. 68 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.”

3. alin. (4) să se reformuleze astfel:

”Copiii și soțul supraviețuitor beneficiază de pensie de serviciu de urmaș, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii de serviciu.”

4. alin. (5) să se reformuleze astfel:

”Cuantumul pensiilor de serviciu prevăzute la alin. (2), (3) și (4) reprezintă 80% din venitul brut lunar câștigat în luna anterioară lunii în care se depune cererea de pensionare. Veniturile ce vor constitui baza de calcul a pensiilor de serviciu nu vor include sporul de risc și suprasolicitarea neuropsihică de 50%, precum și majorarea de până la 75% din salariul de bază, câștigat în instanță. Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptățite, începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reședință a solicitantului.”

5. alin. (8) să se reformuleze astfel:

”Persoanele care au lucrat ca auditori publici externi în cadrul Curții de Conturi beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare, chiar dacă la data pensionării au avut sau au altă ocupație. În acest caz, baza de calcul a pensiei de serviciu o reprezintă venitul brut lunar câștigat, în luna anterioară lunii în care se depune cererea de pensionare, de auditorii publici externi aflați în activitate în condiții identice de funcție, vechime, grad sau treaptă unde și-a desfășurat activitatea solicitantul, înaintea eliberării din funcția de auditor public extern.”

Moise Popescu

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download