Www.protectiacopilului6.ro



Atac

Duşuri în centrul Capitalei

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a declarat, ieri, că este nemulţumit de faptul că nu există un plan de acţiune în caz de caniculă după care să se ghideze toate autorităţile statului. În acest context, Videanu a solicitat Guvernului să elaboreze o „procedură de intervenţie unitară pentru situaţiile de caniculă, astfel ca fiecare instituţie serioasă să lucreze şi să ia măsuri în baza acesteia“. Potrivit primarului Videanu, acest „manual de intervenţie“, în caz de caniculă, trebuie realizat de specialiştii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi de cei ai Ministerului Mediului. „Există Hotărârea 853/2006, elaborată de cele două ministere, dar aceasta face referire numai la codificări şi atenţionări. O procedură unitară de intervenţie nu există. La ora actuală, suntem în situaţia în care trebuie să luăm măsuri aşa cum credem noi de cuviinţă. După părerea mea, o instituţie trebuie să funcţioneze în baza unor proceduri, şi nu prin intervenţia subiectivă a unui om, în ceea ce priveşte măsurile care trebuie luate“, a adăugat primarul general al Capitalei. Totodată, el a precizat că nu acuză Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi Ministerul Mediului din cauza faptului că nu au realizat până acum „procedura“ de intervenţie în caz de caniculă: „Este doar o constatare şi eu, ca reprezentant al administraţiei publice locale, vreau să ştiu cu exactitate şi din timp ce paşi trebuie să urmez dacă ne vom mai confrunta cu asemenea situaţii“. Pe de altă parte, primarul Videanu a declarat că, ieri, când a fost „cod roşu“, în Capitală nu s-au înregistrat evenimente deosebite: „Municipalitatea a monitorizat alimentarea cu apă rece şi caldă a populaţiei, ridicarea gunoiului şi transportul în comun. Doar la RATB s-a înregistrat un mic incident, când vatmanului de pe linia tramvaiului 41 i s-a făcut rău. Mijloacele de transport în comun vin mai rar având în vedere că şoferii se schimbă mai des“. Despre evoluţia vremii, primarul Adriean Videanu a spus că „în această seară (n.r. - aseară), la ora 21.00 încetează «codul roşu»“ şi că pentru azi noapte se aşteptau intensificări ale vântului.

„La răcoare“ pentru câteva minute

Bucureştenii care au trecut, ieri, prin faţa Cercului Militar Naţional au avut ocazia să se răcorească la „duşurile“ instalate aici de către municipalitate. De fapt, este vorba despre un sistem special de pulverizare a apei printr-o instalaţie asemănătoare duşurilor. Trecătorii, îndeosebi cei tineri, au fost foarte încântaţi de idee şi nu au ezitat să treacă pe sub stropii de apă. „Doamne, ce bine e!“, le striga un puşti prietenilor săi. Băiatul s-a dezbrăcat de tricou, şi-a ridicat pantalonii şi a început să alerge de la un capăt la altul pe sub duşurile puse la rând. Un biciclist a trecut lent pe sub stropii care te făceau să te simţi „un norocos că ai scăpat pentru câteva minute de arşiţă“. După biciclist şi-a făcut apariţia un distribuitor de pizza. Acesta şi-a „parcat“ motocicleta lângă „duşuri“ şi s-a oprit pentru câteva minute sub stropii de apă: „N-aş mai ieşi de aici, dar am treabă“. O doamnă „bine“, cu câteva dosare sub braţ, a preferat să treacă rapid pe sub duşuri şi să-şi stropească puţin hainele, numai ca să simtă pentru câteva secunde senzaţia de răcoare. Un alt domn a preferat să-şi ude hainele până la piele. S-a aşezat pe un ziar şi nici că-i mai venea să se ridice. O tânără, când s-a văzut „la răcoare“ a început să ţopăie de bucurie. Nu-i mai venea să plece de aici. Puţini au fost cei care nu s-au încumetat să facă un duş în centrul Capitalei. Doar câţiva trecători se spălau pe mâini sau îşi dădeau pe faţă şi cap cu apa pulverizată din duzele duşurilor. O bătrână nu s-a lăsat sub nicio formă convinsă de nepoată să facă o băiţă: „Păi, îmbrăcată aşa? Dacă aveam costum de baie era altceva“. Un alt trecător doar a examinat sistemul şi a plecat mai departe: „Trebuie să merg la aeroport şi nu vreau să ajung cu hainele ude acolo“. Numai că stropii pulverizaţi nu-ţi udă rău hainele decât dacă stai minute bune sub duşuri. Sistemul vă rămâne montat aici până la 30 iulie.

„Unitate de Primiri Urgenţe“ în stradă

Tot în faţa Cercului Militar Naţional a fost amplasat un cort militar al Spitalului Clinic de Urgenţă Militar, dotat cu aer condiţionat, frigider, două paturi, medicamente, perfuzii. La acest punct de prim-ajutor, vin, zilnic, câte 40-50 de bucureşteni care necesită consultaţii sau îngrijiri medicale: măsurarea tensiunii, cazuri de deshidratare şi spasmofilie. „Lângă cort există şi o ambulanţă. Dacă vin persoane cu probleme grave de sănătate, le oferim primul ajutor aici, după care le transportăm la spital. Deocamdată, nu a fost nevoie să transportăm pe nimeni la spital. În frigider avem apă rece pentru cei care intră în cort şi ne cer un pahar cu apă. Totodată, avem şi gheaţă pentru cazurile de şoc termic. Cortul este dotat precum o Unitate de Primiri Urgenţe de spital, numai că noi suntem afară“, ne-a declarat unul dintre cadrele medicale de aici.

Gata cu canicula!

Avertizarea „cod roşu“ s-a transformat, începând de aseară în „cod portocaliu“ pentru şase judeţe şi pentru municipiul Bucureşti, iar de mâine autorităţile au anunţat „cod verde“ în toată ţara. Asta înseamnă că, începând de mâine, temperaturile revin la valori normale pentru această perioadă a anului, cu maxime cuprinse între 26 şi 35 de grade. De asemenea, nu se vor înregistra fenomene meteo periculoase. Avertizarea „cod portocaliu“ este valabilă doar azi, pentru judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţ a, Brăila, Ilfov, Constanţa şi Municipiul Bucureşti. Pentru restul ţării se menţine avertizarea „cod galben“, din cauza intensificărilor de vânt sau temperaturilor de 35-38 grade Celsius. Ca urmare, restricţia impusă vehiculelor de peste 7,5 tone rămâne valabilă doar în judeţele cu „cod portocaliu“, iar încetarea activităţii între orele 11.00 şi 18.00, nu mai este obligatorie, ci doar recomandată de către autorităţi.

Cotidianul

Codul rosu a trecut discret, vremea se racoreste de astazi

Pina si angajatii Inspectiei Muncii, institutie care trebuia sa verifice respectarea masurilor impuse de Guvern, au intrerupt programul din cauza caniculei.

Avertizarea cu cod rosu a expirat marti seara, cind meteorologii asteptau deja vijelia. Joi se va institui cod verde in toate judetele tarii, a anuntat Comitetul Interministerial pentru Canicula, care isi va inceta activitatea o data cu scaderea anuntata a temperaturilor. Alerta „cod rosu“, prima de acest fel din Romania, a durat doar o zi, in care o interdictie ambigua de lucru cu publicul sau in spatii deschise a fost tratata fie cu indiferenta, fie cu exces de zel.

Inspectorii bucuresteni de la Inspectia Muncii si-au inceput programul la ora sapte dimineata, pentru a verifica daca angajatorii iau toate masurile de prevenire a lucrului in spatii deschise intre orele 11.00 si 18.00, dar si ca sa nu fie prinsi de ora 11.00 in plin cod rosu. „Noi ne terminam programul la ora 11, pentru ca si noi sintem oameni si, in plus, avem doar o singura masina cu aer conditionat“, explica Vlad Cristian, cel care a coordonat ieri echipele de inspectori de munca din Bucuresti. Un singur echipaj a lucrat peste programul stabilit prin decizie a Comandamentului pentru Situatii de Urgenta.

„In mod normal, nici noi nu trebuie sa muncim in intervalul 11.00-18.00 in spatii deschise, pentru ca si noua ni se aplica interdictia. Dar, pentru ca deja ne aflam pe teren cind am primit sesizarea privind un santier pe Bulevardul Dacia unde s-ar lucra, am venit aici ca sa verificam“, povesteste inspectoarea Ciulacu, coordonatoarea echipajului. Insa, la sosire, pe santier mai erau in jur de zece muncitori, pe jumatate dezbracati, o parte dintre ei surprinsi la masa, la primul etaj al viitorului imobil rezidential. Ceilalti stateau adapostiti intr-o baraca improvizata, destinata celor din provincie si pentru odihna pe timpul zilei. „Restul au plecat acasa, cei care erau din Bucuresti, si se intorc la sase dupa-masa. Noi am ramas aici. Stam la umbra, ne odihnim. Am fi nebuni sa muncim pe caldura asta, nici daca ne-ar obliga nu am munci, doar nu sintem cumparati la tirg“, povesteste un navetist carunt.

Nu la fel de siguri pe interdictia autoritatilor erau doua grupuri de muncitori angajati la proiectul de reparatii de pe Calea Mosilor. In plin cod rosu, la ora 14.00, un pilc de capete rosii, umflate de soare, se vedea miscind intre coloanele de masini care goneau pe cele doua sensuri de mers. La citiva metri mai sus, alti sase-sapte indirjiti si o masina-macara scirtiind de la caldura se zbateau sa termine cu o parte din trotuar. „Aseara am ajuns acasa tirziu si nu am aflat de interdictia asta cu orele“. „Daca asa ni s-a zis de sus, sa venim, ce sa facem?“. „Ce vreti, sa nu muncesc si sa ma apuc sa dau in cap la oameni pentru bani?“. Acestea au fost citeva dintre explicatiile pe care muncitorii incinsi de canicula le-au dat pentru a justifica sporul cu care puneau umarul la reparatiile Capitalei. Seful uneia din cele doua echipe, inalt si membru vadit al aripii tinere a lucratorilor, era de-a dreptul indignat de interdictia de a lucra, spunind ca oamenii au ales sa munceasca pentru ca vor sa cistige bani, indiferent de ce directive dau capetele de sus. Nici unul dintre reprezentantii companiilor care aveau in subordine cele doua echipe de lucratori nu a putut fi contactat.

In timp ce Inspectia Muncii a luat masura autoritatilor ca pe un „trebuie“, desi au recunoscut ca nu ajunsese pe masa lor nici un act oficial privind incetarea activitatii in spatiile deschise, muncitorii au ales sa fie stapini pe programul lor de munca. „S-a muncit azi in mai multe locuri. Si pe Colentina, si pe Stefan cel Mare, si la Pasajul Basarab. Daca nu exista o lege in acest sens, toate aceste masuri sint doar recomandari, iar responsabilitatea este a antreprenorilor, care trebuie sa aiba grija de angajati“, a declarat Gheorghe Udriste, director la Drumuri si Transporturi Bucuresti. Informatie sustinuta si de Paul Pacuraru, ministrul Muncii, care a spus ca „masurile decise in Comandamentul pentru Situatii de Urgenta nu pot fi decit recomandari, nu obligatii“. Ministrul spune ca Ordonanta 99 din 2000 va fi modificata astfel incit sa cuprinda foarte clar obligatiile angajatorilor in cazul celor trei tipuri de coduri, galben, portocaliu si rosu.

Pe de alta parte, majoritatea institutiilor publice din Capitala au respectat, ieri, hotarirea Comitetului pentru Situatii de Urgenta de a sista lucrul cu publicul intre orele 11.00 si 18.00 din cauza temperaturilor ridicate. Functionarii publici de la Casa de Pensii Bucuresti nu au putut insa sista programul la ora 11.00 din cauza cozilor de la ghisee si a oamenilor nemultumiti, potrivit Realitatea TV. Astfel, nemultumiti ca dupa ora 11.00 nu isi pot depune actele la Casa de Pensii, bucurestenii au refuzat sa plece din institutie. Angajatii nu au putut sa plece si au fost nevoiti sa lucreze in continuare, chiar daca temperaturile din birouri erau ridicate. Dupa ce s-au terminat cozile de la ghisee, salariatii de la Casa de Pensii Bucuresti au plecat acasa si s-au intors la lucru la ora 18.00.

Inspectoratul Teritorial de Munca Ilfov, Brigada de Politie Rutiera Bucuresti, respectiv serviciul de inmatriculari si sectiile de politie au respectat programul hotarit de Guvern, chiar daca unii bucuresteni au fost nemultumiti. „Ieri la opt dimineata mi-au spus sa vin azi la trei, si acum m-au chemat la sase. Este inadmisibil sa stau pe caldurile astea sa ma plimb trei ore, cind ei m-au chemat la ora trei“, spune un motociclist care astepta sa-si ia numarul de inmatriculare in fata Brigazii de Politie Rutiera. Si pietele Capitalei au fost ieri inchise intre orele 11.00 si 18.00.

• Corturi modeste versus corturi clasa 1

La iesirea de la gura de metrou din fata Teatrului National Bucuresti este amplasat, in plin soare, cortul unui lant de farmacii, in care se afla un punct de prim ajutor. Inauntru, o masa, trei scaune si un pat, toate din plastic. Intr-un colt zac sase baxuri cu apa minerala care avea temperatura asfaltului. „Este cumplit in cort, mai ales ca e cu aproape 4 grade mai cald decit afara“, ne spune Domnita Alexandru, medic pediatru, care a ridicat lateralele cortului pentru a face curent. La acest punct de prim ajutor se da apa, se verifica tensiunea si se dau sfaturi pacientilor. Medicul are cam 100 de cazuri pe zi, cele mai multe de hipertensiune.

La citiva pasi mai incolo, in fata Cercului Militar National, a fost amplasat alt cort, care arata ca unul de pe fronturile de razboi: kaki si cu gemulete din plastic. Linga el zace in soare o ambulanta. Inauntru, doua aparate de aer conditionat. Sub unul dintre ele, un frigider, un racitor de apa, iar in apropiere, doua vitrine cu medicamente si truse de prim ajutor: antihipertensive, perfuzii, seringi. La ora la care am intrat in cort, pe unul dintre cele doua paturi era o tinara palida, care spunea ca are dureri in piept. Medicii au intins-o pe pat si i-au facut o electrocardiograma. Diagnosticul stabilit a fost lipsa de calciu, iar medicii i-au scris o reteta. Asa arata punctul de ajutor medical al Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila“. Echipa are un medic, un asistent si un om pentru ambulanta. Pe linga EKG, medicii masoara tensiunea, iau glicemia si sint dotati cu truse de urgenta pentru eventuale stopuri cardio-respiratorii. Ei au aproape 60 de cazuri pe zi, iar majoritatea vin doar sa-si verifice starea sanatatii. (Paula Safta)

Cronica Romana

Specialistii calmeaza populatia

“Avem apa suficienta”

A.P. Oprea

Pe fondul isteriei generale create de decretarea Codului Rosu in cinci judete din tara si a secetei care chinuie Romania, populatia s-a panicat, consumul de energie electrica in Capitala a inregistrat un record istoric, iar vanzarile de apa minerala au crescut de cateva ori. In urma speculatiilor facute, timp de cateva zile, in presa centrala, cum ca nu am avea suficienta apa, directorul general al ANAR vine si ne linisteste. Marius Postelnicescu a declarat ieri ca exista o rezerva de apa suficienta, chiar si in conditiile in care nu vor avea loc niciun fel de precipitatii in urmatoarele doua luni. El a explicat ca, in lacurile de acumulare, exista un volum de apa total de 2,92 miliarde metri cubi, in conditiile in care cerinta totala este de circa 2,2 miliarde metri cubi.

Directorul general al ANAR, Marius Postelnicescu, a declarat ieri ca exista o rezerva de apa suficienta, chiar si in conditiile in care nu se vor produce niciun fel de precipitatii in urmatoarele doua luni. „Perioada de doua de zile reprezinta intervalul maxim de timp in care Administratia Nationala „Apele Romane” prin Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor poate face estimari exacte in ceea ce priveste rezerva de apa, corelate cu prognozele meteorologice si hidrologice”, a precizat Marius Postelnicescu. El a explicat ca in lacurile de acumulare, exista ieri un volum total de 2,92 miliarde metri cubi de apa, in conditiile in care cerinta totala a folosintelor de apa in trimestrul III este de circa 2,2 miliarde metri cubi.

Raportat la avertizarea meteorologica cu cod rosu pentru cinci judete si Bucuresti, nu se aplica Planul de restrictii la folosirea apei in perioadele deficitare, a anuntat Administratia Nationala „Apele Romane”. Potrivit unui comunicat emis ieri, debitele sunt in general stationare pe raurile din Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, bazinele raurilor: Barlad, Baseu si Jijia si in scadere usoara pe celelalte rauri. „Debitele raurilor din bazinele hidrografice: Mara, Tur, Salauta, Sieu, Lapus, Cavnic, Crasna, Barcau, Crisuri, Tarnava Mare, Sebes, Strei, Iara, Moravita, Caras, Vedea, Buzau, Barlad, Baseu, Jijia (in regim amenajat), Suceava, Trotus, Putna, Ramnicu Sarat, ca si raurile din Dobrogea sunt in scadere”.

Curierul National

Scapam de canicula. Deocamdata

Diseara se ridica si codul portocaliu

Masinile grele vor putea circula normal

Se mentin restrictiile pe calea ferata

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ne-a dat ieri o veste imbucuratoare: avertizarile cu cod rosu si, respectiv, cod portocaliu din sud-vestul tarii vor fi ridicate incepand din seara aceasta, cu posibilitatea ca si atentionarea cu cod galben din nord-vestul si centrul tarii sa fie eliminata.

Avertizarea cu cod rosu a fost ridicata aseara, la ora 21.00, codul portocaliu fiind restrans pentru sase judete si municipiul Bucuresti, pana in aceasta seara la ora 21.00. Cele sase judete sunt Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Ilfov, vestul judetului Constanta.

Nicolaescu a anuntat ca si avertizarea cod galben va fi ridicata miercuri seara la ora 21.00, astfel ca niciun judet nu va mai fi atentionat pentru canicula.

Tot ministrul Sanatatii a anuntat, ieri, ca in curand se va ridica si interdictia de circulatie impusa masinilor grele. "Restrictiile de circulatie pentru mijloacele auto care au o maxima capacitate de 7,5 tone raman valabile in judetele avertizate cu cod portocaliu, in rest ele se elimina", a spus, citat de Mediafax, Nicolaescu. Restrictiile de circulatie pe calea ferata vor fi insa mentinute, diferentiat, in urmatoarele 24-48 de ore, iar trenurile vor avea in continuare intarzieri, a aratat Nicolaescu.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a interzis circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata de peste 7,5 tone pe toate drumurile nationale, judetene si autostrazi, in intervalul orar 11.00-20.00, pentru a preveni deteriorarea asfaltului ca urmare a caniculei. Au fost exceptate doar autovehiculele care transporta apa si produse alimentare de baza.

Masuri suplimentare

Ministrul Sanatatii si cel al Reformei Administrative si Internelor, Cristian David, au propus o serie de masuri suplimentare pentru combaterea efectelor caniculei, precum cresterea numarului de ambulante si evitarea deplasarilor in intervalul orar 11.00 -18.00, in principal cu mijloace de transport in comun in regim interurban.

Astfel, MIRA a pus ieri la dispozitia Ministerului Sanatatii, la solicitarea lui Nicolaescu, patru ambulante impreuna cu personalul specializat al Directiei Generale Medicale. Doua ambulante urmau sa actioneze in Bucuresti si cate una in judetele Giurgiu si Olt.

Si Primaria Capitalei s-a implicat, montand, cu ajutorul unei firme de publicitate, in centrul Capitalei, primele instalatii anticanicula pe baza de vapori reci de apa.

Sistemul a fost montat experimental la intersectia Calea

Victoriei cu Bulevardul Regina Elisabeta, in fata cladirii Cercului Militar National, instalatiile urmand sa fie montate si in alte zone cu trafic pietonal intens.

Potrivit municipalitatii, instalatia este formata din tevi prin care trece apa rece, prevazuta cu duze speciale care vaporizeaza apa pe o distanta de doi metri.

Bilant sumbru: au murit 30 de oameni

Temperaturile ridicate au provocat, luni, decesul a 12 persoane in varsta, de peste 70 de ani, care au circulat pe strada in conditii de canicula fara masuri de protectie, a anuntat, ieri, la Guvern, Nicolaescu. Datele prezentate luni indicau un numar total de 18 decese urmare a temperaturilor ridicate din ultima saptamana.

La serviciile de urgenta din spitalele publice au apelat, luni, 18.942 persoane, in crestere cu 17% comparativ cu cele 15.793 cazuri inregistrate duminica, iar numarul solicitarilor de ambulante a crescut cu 6% fata de ziua anterioara, la 9.255 apeluri. Numarul persoanelor cazute pe strada din cauza temperaturilor ridicate a crescut, luni, cu 14,8%, la 869 cazuri.

Criza de apa minerala si plata in benzinarii

Consumul ridicat de apa minerala si plata din ultimele zile a redus considerabil stocurile benzinariilor. "Este o criza generala de apa. Nu mai avem apa plata si minerala de doua saptamani, iar furnizorii nu mai fac fata. Acelasi lucru se intampla si pe segmentul bauturilor racoritoare care dispar de pe rafturi imediat ce au fost aduse", a declarat, citat de NewsIn, reprezentantul unei benzinarii Auto Service din Bucuresti.

In prezent, produsele precum apa plata, minerala sau bauturile racoritoare inregistreaza vanzari record in toate magazinele sau benzinariile, care trebuie aprovizionate zilnic pentru a putea face fata cererii de pe piata, aflata in continua crestere. "Ne aprovizionam in fiecare zi cu apa plata, minerala si sucuri aduse de furnizori, dar tot nu este suficient. De ieri pana azi am vandut cu mult peste 100 de litri de apa si momentan mai facem fata situatiei deoarece lucram cu mai multi furnizori", au explicat angajatii benzinariei Shell Bucuresti.

ANAR: Avem rezerve suficiente, chiar daca nu ploua doua luni

Pe de alta parte, Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) a comunicat ieri ca, raportat la avertizarea meteorologica cu cod rosu pentru cele cinci judete, plus Capitala, nu se aplica Planul de restrictii si folosire a apei in perioadele deficitare.

Directorul general al ANAR, Marius Postelnicescu, a anuntat ca exista o rezerva de apa suficienta, chiar si daca nu se vor produce niciun fel de precipitatii in urmatoarele doua luni.

Perioada de doua luni reprezinta intervalul maxim de timp in care ANAR, prin Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, poate face estimari exacte in ceea ce priveste rezerva de apa, corelate cu prognozele meteorologice si hidrologice. Astfel, ieri, in lacurile de acumulare exista un volum total de 2,92 miliarde metri cubi de apa, in conditiile in care cerinta totala a folosintelor de apa in trimestrul III este de aproximativ 2,2 miliarde metri cubi. Gradul mediu de umplere al principalelor acumulari, in 24 iulie, este de 71,1%, din care 85% lacuri din administrarea Administratiei Nationale "Apele Romane" si 65% lacuri din administrarea S.C. Hidroelectrica S.A.

EVZ

Portretul-robot al caniculei

25 Iulie 2007

Valurile de caldura reprezinta fenomenul meteorologic care face cel mai mare numar de victime, arata statisticile.

  Ce e canicula? De unde vine ea? La ce trebuie sa ne asteptam dupa ce arsita demna de cod rosu a pus Romania pe jaratic? Foarte schematic, canicula, sau valul de caldura, se poate defini ca o perioada prelungita de vreme excesiv de calda.

Totusi, o definitie universal valabila a termenului nu exista, fiind vorba despre un termen relativ, raportat la o zona data, cu propriile caracteristici climaterice. Organizatia Internationala de Meteorologie a incercat sa ajunga la un compromis si recomanda o serie de repere.

Mai precis, daca temperatura maxima din cinci zile consecutive depaseste cu 5 gradeC temperatura ma-xima normala - perioada normala luata ca punct de reper fiind cea dintre 1961 si 1990 -, se poate spune ca este vorba despre un val de caldura. Definitia termenului variaza insa de la o tara la alta.

Reglementarile din Olanda, de pilda, li s-ar parea chiar hilare romanilor in aceste zile: olandezii definesc valul de caldura drept o perioada de cinci zile consecutive in care temperatura maxima depaseste, la statia meteorologica De Bilt, 25de gradeC. Problemele ridicate de definirea caniculei sunt insa minore in comparatie cu efectele ei, cel mai grav dintre acestea fiind bilantul anual de cateva mii de morti.

Caldura, mai ucigatoare decat inundatiile si taifunurile

Valurile de caldura reprezinta fenomenul meteorologic care face cel mai mare numar de victime, in sprijinul acestei afirmatii fiind aduse statisticile. In perioada 1992-2001, de pilda, numarul deceselor cauzate de caldura excesiva din Statele Unite ale Americii a ajuns la 2.190, comparativ cu 880 de decese inregistrate in urma inundatiilor, respectiv 150 in urma uraganelor.

In memoria colectiva au ramas insa doua valuri de caldura recente, cele care au lovit Europa in 2003 si 2006, acestea fiind resimtite si in Romania. Vara lui 2003 a fost una dintre cele mai calde inregistrate vreodata pe batranul continent. Consecintele au fost dezastruoase: circa 35.000 de oameni au murit, numai in Franta fiind inregistrate 15.000 de decese. In mai multe tari, sistemul sanitar s-a confruntat cu o situatie de criza, iar pagubele din agricultura au fost majore.

In 2006, majoritatea regiunilor din SUA, Canada si Europa au fost lovite de un alt val de caldura. Acesta a fost insotit, in Europa, de noi maxime istorice de temperatura si de incendii care au produs pagube de miliarde de euro, iar in SUA - de uriase pene de curent generate de suprasolicitarea retelelor de catre aparatele de aer conditionat utilizate la maximum.

CE PATESC OAMENII

Hipertermia poate culmina cu socul caloric, care e fatal

> Hipertermia, numita si atac de caldura, cea mai cunoscuta afectiune determinata de canicula, este expresia clinica a hipertermiei extreme.  Hipertermia e generata de incapacitatea mecanismelor de termoreglare a organismului de a face fata caldurii, dovada ca peste 84a dintre cei care sufera astfel de atacuri manifesta absenta transpiratiei.

> Socul caloric (hiperpirexia termica) este cea mai grava forma de manifestare a hipertermiei, care poate conduce chiar la deces.

> Edemele de caldura se manifesta prin umflarea mainilor, a picioarelor si a incheieturilor. Caldura genereaza secretia crescuta de aldosteron, un hormon care intervine in reglarea echilibrului hidroelectrolitic, sporind retentia de apa, in special in zonele periferice ale organismului.

> Alergia la caldura e o afectiune care se manifesta printr-o eruptie cutanata, de culoare rosie sau roz, insotita de mancarime. Alergia la caldura poate aparea cand canalele de eliminare a transpiratiei se inflameaza sau se blocheaza. Eruptia afecteaza in special zonele corpului care sunt acoperite de haine stramte.

> Crampele de caldura (crampele termice). Dureroase si, de cele mai multe ori, severe, acestea reprezinta contractii involuntare bruste si violente ale unor grupuri musculare mari, in special la nivelul membrelor inferioare, si apar mai ales dupa efectuarea unor exercitii fizice intense in caldura. In general, crampele mus-culare sunt generate de pierderea de saruri din cauza transpiratiei excesive.

> Sincopa de caldura (sincopa termica) se manifesta la persoanele care se expun la caldura, dar al caror organism nu se poate adapta. In conditii de hipertermie, efortul fizic determina vasodilatatie periferica si acumulare periferica de sange, iar ulterior, pierderea cunostintei.

> Epuizarea de caldura. Este considerata de experti drept predecesoarea atacului de caldura. Se caracterizeaza prin deshidratare si deficienta electrolitica majora. Simptomele includ dureri de cap, greata si stare de voma, ameteli, tahicardie si dureri musculare. 

> Efecte psihologice. Caldura excesiva poate determina si un stres la nivel psihologic. Acesta poate fi suficient de grav pentru a afecta randamentul la locul de munca. Totodata, in perioadele de canicula creste rata infractionalitatii, specialistii sustinand ca de vina este tot declansarea stresului psihologic.

DE UNDE VINE NUMELE

Canicula, sub semnul stelei Sirius

Valurile de caldura sunt adesea numite canicula, termen care provine din frantuzescul „canicule”, ce deriva din latinescul „canicula”, care inseamna catea de mici dimensiuni si care face referire la steaua Sirius, cea mai stralucitoare a cerului, ce face parte din Constelatia Cainele Mare.

 „Dies caniculae” („zilele catelei”, in latina) desemnau un interval de 40 de zile in care Sirius rasarea in acelasi timp cu soarele. Capetele perioadei depind de epoca la care facem referire, precum si de latitudinea de observare. De pilda, in antichitate, cand expresia incepea deja sa fie folosita in legatura cu zilele toride, la latitudinea Romei (in anul 400 i.H., de pilda), perioada era intre 22 iulie si 23 august.

Azi, dupa mai bine de doua milenii, aceasta expresie n-ar mai putea fi asociata arsitei din miezul verii, fiindca perioada respectiva incepe pe 11 august. Limba engleza a preluat o traducere nedaptata a expresiei latine, zilele fierbinti din perioada unui val de caldura fiind numite „Dog Days”.

DE UNDE VINE CALDURA

Fenomenele extreme, aduse de incalzirea globala

Climatologii spun ca schimbarile dramatice ale vremii sunt puse pe seama incalzirii globale. „Exista o tendinta de crestere a frecventei perioadelor de canicula pe timpul verii in toata lumea, nu numai la noi in tara, care se datoreaza fenomenului de incalzire globala. Ne asteptam la astfel de fenomene frecvent, dar asta nu inseamna ca nu e posibil sa mai avem si veri reci.

Doar ca va fi predominanta canicula si seceta”, explica Aristita Busuioc, seful Sectiei de Climatologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Masele de aer cald sunt in relatie directa cu fenomenele meteorologice extreme care se petrec in alte parti ale lumii, in aceeasi perioada: in timp ce anul trecut, in perioada verii australiene, aceasta tara se confrunta cu cea mai mare grava perioada de seceta din istorie, Statele Unite luptau cu inundatii de amploare. „Exista un echilibru care trebuie mentinut pe planeta”, explica Teodora Cumpanasu, de la ANM.

CE URMEAZA

Romania va avea clima Greciei

Vara acestui an va fi marcata de perioade mai lungi de canicula urmate de cateva zile de furtuni puternice, cu intensificari ale vantului si ploi torentiale insotite de descarcari electrice si chiar grindina. Pe termen lung insa, schimbarile climatice cauzate de incalzirea globala vor avea efecte serioase asupra climei din tara noastra.

Clima noastra o sa se apropie cat mai mult de cea din tarile din sudul Europei: din ce in ce mai calda si secetoasa vara si iarna. „E posibil ca peste 150 de ani sa ajunga sa se desertifice sudul tarii daca se continua in acelasi ritm. Vom avea veri din ce in ce mai lungi, ierni mai calde si cu din ce in ce mai putina zapada. Anotimpurile de trecere vor exista in continuare, dar vor fi scurte si vor avea alte caracteristici”, prognozeaza Aristita Busuioc.

Schimbarile vor fi atat de dramatice incat,  potrivit scenariilor intocmite de climatologi din toata lumea, pana la sfarsitul acestui secol vor disparea 10-20a din speciile de plante si animale.

Gandul

Primăria Capitalei a montat un sistem de răcorire cu vapori de apă rece

25 IULIE 2007

Primăria Capitalei şi o firmă parteneră au montat, ieri, în faţa Cercului Militar Naţional o instalaţie de răcorire pentru trecători. Instalaţia nu este altceva decât un sistem de ţevi şi duze prin care este pulverizată apă rece, în particule foarte fine, pe o rază de aproximativ doi metri.

Cei care trec prin acest „duş” răcoros simt o uşoară umezeală, dar hainele nu se udă. Proiectul-pilot se derulează în perioada 24-30 iulie, cu posibilitatea de a fi prelungit, iar costurile sunt suportate în totalitate de partenerul municipalităţii.

Astfel de instalaţii sunt montate în mai toate oraşele europene, pentru a diminua efectele caniculei asupra trecătorilor.

Funcţionarii - forţaţi să lucreze la 50 de grade

25 IULIE 2007

Deşi Executivul a aprobat ca programul de lucru cu publicul, în zilele cu cod roşu,  să fie între orele 7.00 şi 11.00, se pare că nimeni nu este de acord cu acest lucru. Din cauza faptului că populaţia nu respectă acest program, la ghişeele caselor de pensii, administraţiilor financiare şi ale trezoreriilor au apărut incidente.

Astfel, personalul de la ghişee este forţat să lucreze la temperaturi de 50 de grade celsius, în spaţii neventilate şi fără a avea asigurată apă minerală necesară conform legii.

Mai mult,  funcţionarii nu pot închide ghişeele la ora prevăzută de lege din cauză presiunii oamenilor. În ciuda acestui fapt, funcţionarii sunt trimişi acasă la orele 13.00 şi sunt rechemaţi la 17.30 pentru a putea începe programul de lucru la orele 18.00. (Ş.C.)

Ziua

44,2 grade la umbra. Urmeaza vijelii

Ieri a fost depasita si cea mai mare temperatura inregistrata vreodata in luna iulie. La Calafat, mercurul termometrului a urcat pana la 44,2 grade, in conditiile in care masuratorile au fost facute in conditii standard: la umbra si la distanta de sol, ceea ce presupune ca la soare temperatura a fost mult mai mare. Temperatura maxima inregistrata in Romania a fost consemnata in Braila, in localitatea Ion Sion, in august 1951, cand au fost 44,5 grade Celsius, iar cea mai mare temperatura a lunii iulie a fost de 43,5 grade. Ultimul val de caldura a rapus 30 de persoane, numai luni fiind rapuse 12 persoane, cu varste peste 70 de ani, care au circulat pe strada fara protectie. Meteorologii atrag atentia ca valul de caldura

[pic]

nu a trecut, desi se va mai "racori" putin, dar apar furtunile si vijeliile in toata tara.

[pic]

Cald si furtuna

[pic]

Codul rosu a fost ridicat de catre meteorologi, dar l-au transformat intr-unul portocaliu. Pentru astazi, avertizarea vizeaza judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Ilfov, vestul judetului Constanta, precum si municipiul Bucuresti, unde se asteapta temperaturi de 38-40 de grade. In judetele Dolj, Olt, Teleorman, Galati, Tulcea si local in Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau si Vrancea valorile maxime de temperatura se vor situa intre 35 si 38 de grade. Pe de alta parte, in toata tara vor fi manifestari de instabilitate atmosferica - frecvente intensificari ale vantului, ce vor lua aspect de vijelie, descarcari electrice, izolat ploi torentiale si grindina. Pentru aceasta, meteorologii au trimis o atentionare cod galben in toata tara.

[pic]

Asta seara canicula inceteaza

[pic]

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a anuntat ca avertizarea cod galben va fi ridicata miercuri seara la ora 21.00, astfel ca nici un judet nu va mai fi atentionat pentru canicula. Ministrul Sanatatii a precizat ca punctele de prim-ajutor din farmacii si cabinetele medicilor de familie raman la dispozitia populatiei, ca spatii de protejare impotriva caniculei, iar linia telefonica gratuita pentru recomandari de evitare a afectelor temperaturilor ridicate va putea fi apelata in continuare. Comitetul interministerial pentru canicula isi va inceta astazi activitatea, avand in vedere ca, incepand de maine, pentru toate judetele va fi valabil codul verde.

[pic]

30 de morti

[pic]

Canicula din ultima saptamana a ucis 30 de persoane. Eugen Nicolaescu a anutat ieri ca temperaturile ridicate au provocat, luni, decesul a 12 persoane in varsta, de peste 70 ani. Aceste persoane au circulat pe strada in conditii de canicula fara masuri de protectie a precizat Nicolaescu. Datele prezentate luni indicau un numar total de 18 decese urmare a temperaturilor ridicate. (L.M., C.S.)

[pic]

Innebuniti de caldura

[pic]

Efectul caniculei asupra romanilor este ingrijorator: zeci de oameni mor pe capete in fiecare zi iar multi dintre ei isi pierd controlul si recurg la acte reprobabile de violenta. Potrivit medicilor legisti, pentru 90% dintre cei care au murit in ultima luna, caldura a avut un rol favorizant.

[pic] O parte si-au pierdut viata din cauza ca temperatura ridicata i-a afectat in mod direct (batrani, cei cu afectiuni cardiace etc.). Altii si-au pierdut controlul si au generat acte de violenta: agresiuni, omoruri, sinucideri sau enervarea la locul de munca ori la volan. In aceasta categorie intra, sustin medicii, cei care sufera de boli psihice, cei care au o activitate intensa (cum sunt soferii, de exemplu), cei care nu se odihnesc suficient si, din aceasta cauza, nu fac fata temperaturilor de peste 40 de grade inregistrate in aceste zile in Romania si cei care consuma bauturi alcoolice.

[pic]

Opt morti pe zi

[pic]

In ciuda informarilor oficiale prezentate, ieri, de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, numarul celor decedati din aceasta cauza este mult mai mare. Practic, numai in Bucuresti si judetul Ilfov numarul deceselor inregistrate la Institul National de Medicina Legala "Mina Minovici" (INML) a ajuns, potrivit unor estimari ale legistilor, la circa 6-7 pe zi. "Am luat vreo opt morti intr-o singura zi (duminica spre luni n.n.). Dar sunt cazuri in care au murit si vreo 12 oameni sustine un angajat al INML. Efectul caldurii excesive asupra populatiei este explicat de specialisti ca un fenomen care se manifesta, de obicei, in fiecare vara. In acest an, insa, primul cod rosu declarat de guvernati demonstraza ca pericolul este mult mai mare decat cel preconizat de statisticieni.

[pic]

Un sinucigas pe zi

[pic]

Sinuciderile sunt, si ele, o cauza a dezechilibrului comportamental favorizat de temperaturile ridicate, sustin medicii. Multi dintre cei care si-au pus capat zilelor in cea mai fierbinte perioada a acestui an se impart in doua categorii: cei care se arunca de la etaj sau cei care se spanzura. Numai in ultimile 24 de ore, doi bucuresteni au fost gasiti atarnati in streang. Totodata, in medie, in fiecare zi un locuitor al Capitalei ori s-a aruncat de la etaj ori si-a pus streangul de gat. "Au fost cazuri in care s-au sinucis cate trei sau patru, dar au fost zile in care doar cate unul era gasit decedat, fie prin spanzurare, fie prin precipitare (cadere de la inaltime n.n.), cazuri cel mai des intalnite in Bucuresti", ne-au precizat surse din cadrul INML "Mina Minovici".

[pic]

Comportament impulsiv

[pic]

"Caldura creste agresivitatea interindividuala, accentueaza starile de anxietate, provoaca insomnia, iar prin deshidratare poate creea stari de confuzie, dezorientare spatio-temporala", a explicat pentru ZIUA doctorul Florin Tudose, medic psihiatru, in cadrul Spitalului Clinic Universitar din Bucuresti. Specialistul a subliniat: "Caldura favorizeaza comportamentele impulsive, comportamentele explozive. Intai fac si apoi ma gandesc, asta inseamna". Potrivit celor declarate de medicul Florin Tudose, comportamentul multora dintre romani este afectat, indirect, de dogoarea soarelui. Practic, expunerea la soare, sustine medicul, scade controlul si capacitatea de apreciere. "Nu dezvolt un comportament agresiv pentru ca ma bate soarele in cap dar, in contact cu altcineva, mai repede ma pot enerva", a subliniat Florin Tudose. Unul dintre aspectele subliniate de medic indica faptul ca soferii sunt cei care pot provoca accidente rutiere, cum a fost cel din Dambovita, de pilda, in urma caruia autobuzul lovit de tren s-a soldat cu opt morti si 24 de raniti. Pe fondul oboselii acumulate in noaptea precedenta, soferul a reactionat impulsiv si a vrut sa treaca calea ferata, fara sa tina cont de avertismentele celorlalti. De asemenea, soferii care conduc pe vreme caniculara sunt predispusi la accidente. "Scade controlul, nuantarea comportamentului in conditiile caldurii excesive, scade capacitatea de apreciere, soferii trebuie sa conduca cu maxima prudenta", a explicat doctorul Florin Tudose. (Petrisor CANA)

[pic]

Videanu cere un cod pentru canicula

[pic]

"Nu avem proceduri! De aceea, va trebui sa improvizam permanent niste masuri pe care unii dintre noi le consideram utile... Codul Rosu ar impune, numai prin denumire, o mobilizare si o serie intreaga de masuri, toata lumea ar intra in dispozitiv si ar sti ce are de facut... In schimb, nu pot sa nu constat ca stam, iesim pe televizor, numaram gradele - a mai crescut cu un grad - dar nimeni nu se ocupa de o procedura", a declarat ieri primarul general Adriean Videanu, care s-a ferit sa comenteze deciziile luate de autoritatile centrale privind intreruperea programului cu publicul sau alte restrictii impuse populatiei. Videanu a precizat ca municipalitatea a infiintat 15 noi puncte de prim-ajutor. De asemenea, au fost puse la dispozitie mai multe rezerve de apa pentru populatie in sase teatre. La intersectia Calea Victoriei cu bulevardul Regina Elisabeta un sistem de racorire pentru trecatori. Instalatia prevede amplasarea unor tevi prin care trece apa rece, prevazuta cu duze speciale foarte fine care imprastie apa

[pic]

pe o raza de 2 metri.

[pic]

186 de bucuresteni au lesinat pe strada

[pic]

Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti a inregistrat cel mai mare numar de solicitari in 24 de ore, respectiv 1122, din care 186 au fost pentru persoane care au cazut in strada sau care au lesinat de caldura, a declarat, ieri, pentru Mediafax, Lucia Oana, director medical SAMB. Ieri, in intervalul orar 8-13, au fost inregistrate 320 de apeluri, 66 fiind pentru cazuti in strada sau lesinuri si doua insolatii. "Din pacate, sunt foarte multi bolnavi cronic nu pot merge la medicul de familie si cheama salvarea. Nici acestia nu pot fi refuzati, intrucat noi le cerem sa stea in casa. Totusi, aceste cazuri care ar putea fi rezolvate de catre medicul curant, dar, din nu stiu ce motiv, doctorii de familie nu se implica pentru rezolvarea cazurilor care ii privesc personal sau pentru care obtin venituri lunare", a mai spus directorul medical. (C.P.)

[pic]

Berzele cred ca sunt in Africa

[pic]

Ornitologii din judetul Covasna se declara nedumeriti in fata unui fenomen pe care nu l-au mai intalnit si pe care l-au numit "sindromul Africii", respectiv acela ca sute de berze se muta des in diferite locatii, fara sa aiba cuiburi, informeaza Mediafax. "Noi am numit acest fenomen sindromul Africii. Este clar ca aceste berze sunt dezorientate. Pasarile se comporta de parca ar fi in Africa, deoarece acolo migreaza de la un loc la altul si nu-si fac cuiburi", a explicat Kelemen. (L.M.)

[pic]

[pic]

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download