Rode Morgen



11 aug. 2004 Vakbond naar ILO over algemeen verbindend verklaring

De dreiging van Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De Geus (CDA) om CAO’s biet meer algemeen verbindend te verklaren als zij een loonsverhoging bevatten of doorbetalen van 100% ziekengeld in het tweede ziektejaar wordt door vice-voorzitter A. Jungerius van de FNV gezien als een strafexpeditie tegen de vakbonden. Zij benadrukt dat dit vooral mensen in een zwakke positie zal treffen, o.a. in de horeca en bij uitzendbureaus. Als De Geus de wet doorzet wil de bond naar de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de VN stappen, omdat de staat hiermee in zou grijpen in de inhoud van de CAO’S.

11 aug. 2004 De Waal: 40 uur werken niet van deze tijd

Is een loonsverlaging en leidt tot meer werkloosheid. Als alternatief geeft hij slimmer en flexibeler werken.

21 aug. 2004 College van Zorgverzekeringen wil ABWZ afschaffen

Hillen, voorzitter van deze voortzetting van de Ziekenfondsraad en ex-kamerlid van het CDA: Huishoudelijke thuiszorg en begeleiding en activering moet naar de gemeenten via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dan kan de rest van de AWBZ wel naar de gewone ziektekostenverzekeringen. Daarbij moeten de commerciële verzekeraars die die uitvoeren wel garanties krijgen van de staat. M.a.w.: Extra omzet en winst voor de verzekeraars, terwijl de staat garant staat als de kosten te hoog worden.

21 aug. 2004 Zalm stelt afschaffen OZB voor huurders een jaar uit.

Een extra koopkrachtverlaging van 70 tot een paar honderd euro per jaar!

21 aug. 2004 Wilde staking in haven Halifax

In de haven van deze Canadese stad is een swilde staking uitgebroken om het ontslag terug te draaien van een collega, die twee wilde werkonderbrekingen had geleid ()

21 aug. 2004 Arbeidsvoorwaarden in Californië onder druk

Bedrijven voeren campagne om de arbeidswetgeving in Californië uit te kleden in verband met de concurrentie van andere Amerikaanse staten. (news)

23 aug. 2004 De Geus: 40 uur onvermijdelijk

De Volkskrant meldt dat De Geus in het weekend voor T.V. verklaarde invoering 40 uur onvermijdelijk te vinden, zowel om (later) vergrijzing op te vangen als om productiekosten omlaag te brengen. Over invoering en betalen moesten mensen via hun vakbond onderhandelen. Bij ambtenaren zou dit zeker doorgaan.

23 aug. 2004 Enquête M. de Hondt ziet ‘radicalisering’ vakbondsleden

Volgens de enquête zouden vooral de CNV-ers linkser gaan stemmen. In jan. 2003 stemde van een panel CNV-leden 42% CDA en 7% SP. In juni 2004 was dat resp. 13 en 17%. De Hondt relativeert nu zelf de betekenis van deze uitslag.

23-8-2004 L. de Waal (FNV): Terughalen bij werkgevers

” De nullijn - het bevriezen van de lonen - is niet alleen voor 2005 van de baan, maar ook voor de jaren daarna. Wij zijn niet gek. Wij komen heus niet met enorme looneisen, maar wat het kabinet lichtvaardig afpakt van de mensen zullen wij bij de werkgevers terughalen.Voor reparatie van dit kabinetsbeleid is loonruimte nodig en die gaan wij opeisen. Het wordt keihard,'' aldus De Waal. Het is ongelooflijk waar het kabinet mee denkt weg te komen. Keer op keer schept het een gat in de rechten en inkomens van mensen met werk of een uitkering. Vervolgens komt minister De Geus (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) met een plan om de ergste gevolgen van die ingrepen een beetje te verzachten. Dat wordt dan gepresenteerd als het sociale gezicht van dit kabinet!'' Lodewijk de Waal vindt het onbegrijpelijk dat zovelen, binnen en buiten de politiek, deze truc niet door hebben. Het sociale gezicht dat het kabinet met regelmaat presenteert, is volgens hem vals. ,,De CDA-bewindslieden in het kabinet zijn in feite ouderwets rechts-conservatief. Hun natuurlijke bondgenoten zijn de boekhoudliberalen van de VVD. Deze politieke combinatie leidt tot een beleid dat neerkomt op het pesten van mensen, door middel van inkomensverslechteringen Wie wordt hier nu wijzer van? Uit het bedrijfsleven wordt de sociale smeerolie weggehaald. Ook bedrijven merken dat het steeds moeilijker wordt afspraken te maken over sociale plannen. Het bedrijfsleven is zeker niet gebaat bij een klimaat waarin het verzet alleen maar toeneemt.'' De Waal heeft op dit moment geen recept voor vrede in sociaal-economisch polderland. De verhoudingen zijn ernstig verstoord, er zijn te veel plannen in de maak of in uitvoering om zonder meer terug te keren naar de overlegsituatie van een jaar geleden. ,,Ik vrees dat we de hele kabinetsperiode vastzitten aan strijd. De FNV is altijd bereid te praten over oplossingen voor de ziektewet, de WAO, vut en prepensioen. Dat zijn voor ons geen gemakkelijke problemen, maar we lopen er niet voor weg. Maar het eenzijdig hakken van dit kabinet is onaanvaardbaar.''

23-8-2004 Grote reorganisatie Werven K. Damen

Damen ontkent dat de huidige financiële zorgen hebben geleid tot de forse ingrepen bij de vier reparatiewerven in de Rotterdamse haven, waarbij twee werven op de nominatie staan te sluiten en voor 240 man ontslag dreigt. Deze sanering wordt volgens Damen veroorzaakt door de verslechterende marktomstandigheden. Vakbondsbestuurder Ruud van den Bergh van FNV Bondgenoten zei vanochtend dat er al geruime rijd wordt gesproken over de toekomst van de vier Rotterdamse werven uit de Damen-groep. ,,Daarbij gingen we er vanuit dat één werf op termijn zou worden gesloten en dat de sociale problematiek middels een goede ouderenregeling zou worden opgelost. De plannen van minister De Geus om alle prepensioenregelingen te schrappen, heeft een dikke streep door deze oplossing gehaald.''Dat nu aangekondigde reorganisatie harder uitpakt dan aanvankelijk de bedoeling was, heeft volgens Van den Bergh ook te maken met de controverse binnen de top van Damen. Het operationele management zou een 'zachte sanering' voorstaan, terwijl de financiële managers kiezen voor een harde ingreep in het Rotterdamse om zo 'in een keer klaar te zijn'.Volgens het Financieel Dagblad van vanmorgen zouden de banken Damen in een houdgreep houden. Van den Bergh zegt zulke geruchten wel te kennen, maar daarvoor geen hard bewijs te hebben.Voorzitter Sjaak Meijer van de ondernemingsraad van Rotterdam Shipyards, de reparatiedochter van Damen in de Rotterdamse haven, hoopt dat de verliezen niet als een molensteen om de nek van Damen komen te hangen. ,,Dan kunnen we fluiten naar het potje met geld dat we hard nodig hebben voor een goede sociale regeling voor de mensen van wie afscheid zullen moeten nemen, '' concludeert hij. Meijer verwacht niet dat de adviseur die zij in de arm heeft genomen, helderheid zal geven over de werkelijke financiële situatie bij Damen. ,,Dat valt niet onder de bevoegdheden van onze ondernemingsraad en dus kan ook onze adviseur daar niet naar kijken.''

23 aug. 2004 AKZO ruilt verfbedrijven met BASF

AKZO heeft van de Duitse BASF-monopolie de bedrijven voor verf van deuren en ramen gekocht en zijn verfbedrijven voor landbouwwerktuigen verkocht. Concentreren op kernactiviteiten geeft ook een betere monopoliepositie op de (deel)markten

23 aug. 2004 3 miljoen vrachtwagenchauffeurs in India in staking

Staking is gericht tegen een belastingverhoging door de regering. Gaat ook door in deelstaten, waar de regering de staking verboden heeft.

23 aug. 2004 Weer meer mensen bij “Montagsdemonstrationen” in Duitsland.

In tegenstelling tot wat o.a. de media beweren waren er weer meer mensen dan de vorige week bij deze demonstraties tegen o.a. de afbraak van de WW in Duitsland naar een plan van VW-directeur Hartz. Dit ondanks veel antipropaganda in de media en pogingen door de PDS en Attac-mensen om verdeeldheid te zaaien. Slechts in een paar steden lukt het de PDS alternatieve demo’s te organiseren naast de bestaande niet partijgebonden, waaraan de MLPD meedoet. Alleen in Berlijn en Leipzig zijn de demo’s van de PDS groter. (zie verder rf-news.de)

23 aug. In Canada breken paar vakbonden in bij Wal-mart

Deze supermarktketen, qua omzet het grootste bedrijf ter wereld, doet alles om de vakbonden buiten de deur te houden en dat is hem tot nu toe in de VS gelukt. In een paar deelstaten van Canada heeft het bedrijf echter vakbonden moeten toestaan. ()

24 aug. 2004 Aankondiging acties door 3 federatievoorzitters.

Doen dit met een gokkast met “Powerplay” erop. Hierbij moet bedacht worden, dat de Waal ruim een week geleden tegen journalisten zei met de acties een gok te nemen, omdat hij niet wist of er genoeg mensen wilden.

Beklemtoont wil tot overleg, maar deze regering is te arrogant. Over de nationale staking van 13 oktober wordt niet meer gepraat. Alleen over moeilijke CAO-onderhandelingen (bij de werkgevers terughalen, wat de regering afpakt) en mogelijke acties daar rond, inclusief stakingen die samen kunnen vallen. En dat vanaf januari 2005!

Vinden voorstel Groen Links voor referendum over prepensioen/VUT interessant.

24 aug. 2004 Strijdbare vakbondsvergadering in Rotterdam:

Ongeveer 500 FNV-leden bespraken dinsdag acties tegen regering-Balkenende, die moeten uitmonden in een staking op 20 september met demonstraties en een manifestatie in Rotterdam. Kaderleden uit de haven zeggen voor 2 oktober 5 maal plat te gaan. Het openbaar vervoer van Rotterdam gaat of tussen de spitsuren plat, of als directie en gemeentebestuur star blijven, 24 uur. Ook uit andere takken als de bouw en de grafische sector en het onderwijs worden stakingen aangekondigd. De bedoeling is dat ook de studentenbond mee doet.

24 aug. 2004 Ultimatum bij Sociale Werkplaatsen

De al maanden voortslepende CAO-onderhandelingen bij de WSW hebben geleid tot een ultimatum aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Als die uiterlijk 30 augustus niet positief reageert komen in Gelderland en Overijssel op 9 september stakingen.

24 aug. 2004 Strijd op komst bij VW in Duitsland

IG Metaal heeft een loonsverhoging van 8,5 % over 2 jaar geëist, het bedrijf wil alleen maar arbeidsvoorwaarden afbreken om de loonkosten in 2011 met 30% teruggebracht te hebben, oftewel met een bedrag van € 2 miljard.

Hiertoe wil het o.a.: huidige lonen bevriezen en nieuwe mensen ca. 20% minder betalen; prestatiebeloning invoeren; mensen verplichten in alle VW-fabrieken in Duitsland te werken; opleidingen meer in eigen tijd laten volgen; mensen verplichten tijdelijk minder te werken als er geen orders zijn. Directeur Personeelszaken is hier de algemeen gehate Hartz van Plan Hartz gemaakt voor de regering-Schröder (SPD-Grünen) om o.a. de WW uit te kleden.

24 aug. 2004 Kabinet: Geen bezuiniging op topsport

maar wel op sport enz. voor werkende mensen, tot op de speelmogelijkheden van de kinderen toe (Duimdrop).

25 aug. 2004 Honderden mensen, w.o. veel kinderen, protesteren bij het stadhuis in Rotterdam tegen het verdwijnen van toezichthouders in speeltuinen, bij Duimdrop e.d.

Het gemeentebestuur van Rotterdam voelt er weinig voor hier normale banen van te maken.

25 aug. 2004 Zoon Margaret Thatcher gearresteerd wegens poging tot staatsgreep

De zoon van de Conservatieve ex-premier van Engeland, Margaret Thatcher, is in Zuid-Afrika gearresteerd wegens betrokkenheid bij een poging tot staatsreep met een groep huurlingen in Equatoriaal Guinee, na Nigeria en Angola het derde olieproducerende land van Afrika.

25 aug. 2004 Nog meer ontslagen bij RDM Technology.

Bestuurder R. van den Bergh van FNV Bondgenoten zegt te vrezen, dat na de vele ontslagen bij RDM in Rotterdam ook via faillissement van zusterbedrijven er nu bij het overgebleven RDM Technology nog eens 50 arbeidsplaatsen zullen vervallen. Verder verwacht hij dat het verwante SP Aerospace uit Oost-Brabant sterk afgeslankt zal worden overgenomen door Stork in samenwerking met het Duitse RMW.

26 aug. 2004 Gemeentelijk Havenbedrijf wil RDM Technology kopen

Het zelfstandig geworden bedrijf, wel nog eigendom van Gemeente Rotterdam, wil dit failliete voor defensie werkende bedrijf kopen om “technisch geavanceerde activiteiten voor Rotterdam te behouden”.

26 aug. 2004 Zorginstellingen beloven 1,25% meer mensen te helpen voor hetzelfde geld

Wie gaat dat betalen? Het personeel en de patiënten. Overigens zijn de verzekeraars hier nog niet tevreden mee.

26 aug. 2004 Minister Hoogervorst wil lekendokters

De VVD-minister van Volksgezondheid wil, dat mensen als ze ziek zijn eerst een boekje lezen, om te zien of ze wel naar de dokter moeten. Terwijl er nu al veel mensen sterven, omdat ze te laat naar de dokter gaan of omdat die ze niet serieus neemt.

26 aug. 2006 Ook Opel in de aanval

Na Mercedes en Volkswagen heeft Opel nu een loonsverlaging van het personeel geëist. Het wil de productiekosten per auto met minstens 10% verlagen, o.a. ook door de werkweek weer te verlengen naar 40 uur zonder extra betaling en door loonsverhogingen te laten zitten.(rf-news.de)

26 aug. 2004 Balkenende wil dat vakbonden acties stoppen voor een aalmoes

Het kabinet kondigt de volgende maatregelen aan om de koopkrachtdaling van de minima volgens zijn zeggen te beperken tot gemiddeld 0,25%

- de AOW wordt verhoogd met €5 per maand, ongeveer 16,5 cent per dag. Daarnaast krijgen zij nog een extra belastingaftrek van nog geen 18 cent per dag.

- de kinderkorting gaat omlaag van … maar …. De aanvullende kinderkorting gaat omhoog.

- de gemeenten krijgen 25 miljoen extra voor bijzondere bijstand.

- een zelfde bedrag is vrijgemaakt voor langdurig zieken.

De 405 miljoen euro die dit moet kosten wordt grotendeels gehaald door het direct afschaffen van het PC-privé-project en de mogelijkheid voor mensen met 2 banen om 2 maal spaarloon te hebben. Verder wordt het percentage van de tweede belastingschijf iets verhoogd. Dit treft ieder die net boven het minimum zit.

- de eigen bijdrage in de kosten van de zorg voor mensen met alleen AOW wordt niet afgeschaft, zoals minister de Geus eerst had beloofd.

- mensen die 1 januari 2005 57 jaar zijn mogen nog volgens de oude fiscale voorwaarden met VUT of prepensioen. Voor anderen tot 50 jaar mogen extra sparen. Met ingang van 1 januari 2006 introduceert het kabinet een levensloopregeling. Werknemers mogen jaarlijks maximaal 12 procent van hun brutoloon sparen om langer durend verlof te financieren. De belasting wordt pas betaald als het spaartegoed wordt opgenomen, maar wel zijn over de inleg premies voor de werknemersverzekeringen verschuldigd. Ook extra gewerkte uren of bijvoorbeeld atv-dagen kunnen worden opgespaard. Er mag maximaal 150 procent van het bruto jaarsalaris worden gespaard of anderhalf jaar verlof in opgespaarde dagen. Deze regeling kan ook gebruikt worden voor pre-pensioen. Als je 70% genoeg vindt kan je dan vlak voor je 63 wordt met prepensioen. Mensen tussen de 50 en 57 mogen die 150% vlugger opbouwen. De levensloopregeling kan worden aangeboden door banken of verzekeraars en kan de vorm hebben van een spaar- of verzekeringsproduct. Het kabinet wil dus nog steeds een individuele regeling, die de regeling voor laagbetaalden veel te duur maakt. Bovendien is de leeftijd van 63 jaar veel te hoog.

De spaarloonregeling blijft bestaan. Jaarlijks moet de werknemer kiezen of hij gebruik maakt van de spaarloonregeling of de levensloopregeling.

Balkenende schrijft aan de vakbonden, dat dit zo sociaal is, dat de bonden nu met hun acties moeten stoppen.De vakbonden (CNV-voorzitter Terpstra: ‘Schaamlap’ en de gezamenlijke ouderenbonden (voorzitter Sturkenboom: ‘We zijn belazerd’ en ‘De Geus moet opstappen’) hebben verontwaardigd gereageerd.

26 aug. 2004 Gemeentebestuur Rotterdam zet buiten deur houden armen door

De gemeenteraad gaat ermee akkoord, dat vanaf 1 oktober a.s. huizen met een huur tussen de €250 en €500 in een aantal wijken niet meer gehuurd mogen worden door mensen met een inkomen minder dan 120% van het wettelijk minimumloo, dat is bruto ongeveer €1518 per maand. Verder mag het huis hoogstens één kamer minder hebben als er bewoners zijn. Grote gezinnen zonder een inkomen hoog genoeg om een groot huis te betalen komen er dus ook niet in. Verder krijgt ieder die zich inschrijft voor een goedkope huurwoning in een van de “probleemwijken” een controleur van de gemeente op bezoek.

26 aug. 2004 Rotterdam sloopt de meeste woningen

Zowel in 2003 als in het eerste halfjaar van 2004 (1143) werden van alle Nederlandse gemeenten in Rotterdam de meeste woningen gesloopt. In Nederland is 70% van de gesloopte huizen huurwoning, terwijl 80% van de nieuwbouw koopwoning is.

26 aug. 2004 Woonbond pleit voor verhoging huursubsidie

In een brief aan de ministers Zalm en Dekker pleit de Woonbond hiervoor in plaats van de verlaging die de regering wil doorvoeren/doorgevoerd heeft. 70% van de ontvangers van huursubsidie zit rond het minimum, de overige 30% onder modaal.

26 aug. 2004 Randstad grootste uitzendbureau Polen na overnames

Door de overname van “Intersource”en “Job Net” heeft R. een marktaandeel van 15 tot 128% in Polen, met ca. 3000 uitzendkrachten aan het werk. Randstad verwacht dat uitzendwerk in Polen sterk zal toenemen in verband met vele internationale bedrijven die zich in Polen vestigen. 1 jan. Is een wet aangenomen, die uitzendwerk gemakkelijker maakt. Randstad zegt niet van plan te zijn Polen in andere lidstaten in te zetten. Het heeft ook al een bureau in Hongarije geopend en onderzoekt de mogelijkheden in Tsjechië. Randstad is het vierde uitzendconcern ter wereld na Manpower, Adecco en Vedior.

27 aug. 2004 CAO DeltaLLoyd

Volgens de nieuwe CAO krijgen de mensen volgend jaar 1,35% loonsverhoging en dit jaar een eenmalige uitkering van 1,25% van hun loon. Wel is afgesproken, dat de helft van deze loonstijging ieder jaar op zal gaan aan een door de mensen zelf betaald deel van de pensioenpremie, tot dat deze 6,67% is.

27 aug. 2004 Randstad koopt 2 Poolse uitzendbureaus.

Randstad wordt hiermee het grootste uitzendbureau in Polen. Het wil zo profiteren van het feit, dat steeds meer westerse bedrijven zich in het land vestigen. Met het oog hierop is pas een wet aangenomen, die het gebruik van uitzendkrachten in Polen gemakkelijker maakt.

Randstad is het vierde uitzendbureau ter wereld.

27 aug. 2004 Armoede in VS neemt toe

Volgens een Amerikaans onderzoeksbureau leeft 12,5% van de Amerikanen onder de armoedegrens ($18.810 voor gezin van 4 personen; $9.393 voor alleenstaanden) en heeft 15,6 % van de bevolking (45 miljoen personen) geen ziektekosten verzekering. Een groot deel van deze armen heeft werk, vaak zelfs een hele baan.

28 aug. 2004 Onthullingen over schnabbelen journalisten bij regering en aanverwante instanties.

Veel journaal en nieuwsrubriek journalisten blijken zich te verhuren voor presentaties en mediatrainingen aan de instanties die zij kritisch zouden moeten volgen. Jammer is, dat niet veel over het klussen voor bedrijven wordt gesproken. Artikelen NRC 28-8-2004;

28 aug. 2004 Inbev grootste bierbrouwer ter wereld

De fusie van het Belgische Interbrew en het Braziliaanse Ambev tot Inbev leidt tot de grootste ter wereld met een capaciteit van 190 miljoen hectoliter.

28 aug. 2004 Herdenking zelfstandige havenstaking 1979

In Rotterdam werd de 25ste verjaardag van de zelfstandige havenstaking herdacht met een discussie over de betekenis voor de huidige strijd tegen de aanvallen op de werkende mensen van het kabinet-Balkenende en de ondernemers. Velen trokken de conclusie: Er moet weer geknokt worden, ook na 20 september en niet beperkt tot CAO-strijd.

28 aug. 2004 Massale staking Indiase vrachtwagenchauffeurs maakt eerste week vol

Deze staking tegen hogere belastingen gaat door ondanks arrestatie van 130 chauffeurs en een vakbondsbestuurder. Toyota heeft ten gevolge van de staking al een fabriek moeten stilleggen.

28 aug. 2004 Coördineringsbijeenkomsten maandagdemonstraties in Duitsland.

Op de grootste, in Leipzig, waren meer dan 180, grotendeels democratisch gekozen vertegenwoordigers uit 65 steden. Zij verkozen een comité dat opdracht kreeg voor 3 oktober een mars op Berlijn voor te bereiden.

In Berlijn kwamen 60 mensen uit steden bij elkaar, waar Attac-vertegenwoordigers de leiding namen. Zij willen een mars op Berlijn op 2 oktober. Op de bijeenkomst in Berlijn waren echter ook afgevaardigden die sterk aandrongen op eenheid. Er werd een afvaardiging van 3 personen aangewezen die overleggen moet met het Leipziger netwerk.

De Duitse regering wordt nerveus en stelt een centrum in dat direct op alle kritiek op de Harz-plannen moet reageren en een werkgroep die verbeteringen moet uitwerken. De vakbondsleiding overlegt over hoe ze kan voorkomen, dat de strijd escaleert ten koste van de sociale vrede.

28 aug. 2004 Greenspan: Ook in VS langer werken in verband met de vergrijzing

Aldus de grote man van de Amerikaanse Federal Reserve (centrale bank). En dan te bedenken, dat volgens de Nederlandse ondernemers er in de VS al veel langer gewerkt wordt en bovendien de bevolking veel sneller groeit dan in Nederland en de meeste andere Europese landen. Zou er dan toch iets anders aan de hand zijn?

30 aug. 2004 Fortis schrapt 200 arbeidsplaatsen door automatisering baliewerk

Ook bij goed renderende financiële concerns wordt de werkgelegenheid afgebroken.

30 aug. 2004 Reistijd naar het werk langer

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek moeten Nederlanders steeds langer reizen om op hun werk te komen. Het gemiddelde ligt voor mannen op 30 km, voor vrouwen op 24. Overigens eisen de uitkeringsinstanties van werklozen, dat zij werk op 1,5 uur reizen van hun woning accepteren.

30 aug. 2004 Staatssecretaris Rutte (VVD) wil studeren duurder maken

Rutte wil studenten die langer dan 5 jaar over hun studie doen tot 6500 euro collegegeld laten betalen. Daar veel studenten lang over hun studie doen, omdat ze erbij moeten werken, maakt hij het tegelijk gemakkelijker om te lenen. Studeren is voor Rutte immers een economische investering.

30 aug. 2004 Infrastructureel bedrog

Een kamercommissie o.l.v. Duyvesteijn (PvdA) doet onderzoek hoe het komt, dat o.a. de kosten voor de aanleg van de Betuwelijn in 14 jaar tijd meer dan verviervoudigd zijn(van 1,1 naar 4,7 miljard) en die van de HSL-lijn in 7 jaar vrijwel verdubbeld (van 3,4 naar 6,7 miljard). Dit soort zaken komt niet alleen in Nederland voor. Volgens een internationale onderzoeker wordt bij dit soort projecten in 9 van de 10 keer verkeerde informatie gegeven of informatie achtergehouden door de projectontwikkelaars en de betrokken politici en ambtenaren. Over directe fraude, zoals bij de Schipholtunnel, is nog niet gesproken. Overigens is de vraag of alles boven tafel komt: De commissie kan getuigen niet eens onder ede horen. De politieke consequenties zullen we zelf moeten trekken.

30 aug. 2004 Directeur Rotterdams Havenbedrijf geeft 100 miljoen euro weg

W. Scholten stelde het Gemeentelijk Havenbedrijf garant voor de schulden van RDM-bedrijven van Joep van den Nieuwenhuijze bij de Commerz en de Barclays Bank. Die bedrijven, die vooral militair materieel produceren (van duikboten tot tanks) zijn failliet en nu eisen de banken hun geld op. In de tijd dat Scholten de garantie gaf was het GHB nog een gemeentelijke dient, sinds 1 januari is het een zelfstandig bedrijf met de gemeente nog als enig aandeelhouder. 100 miljoen is veel geld voor de gemeente, die zegt b.v. op het speeltuinwerk te moeten bezuinigen. Het is moeilijk vol te houden dat Scholten dit in z’n eentje gedaan heeft. Blijkbaar stellen ook B en W van Rotterdam andere prioriteiten.Volgens Van den Nieuwenhuijze was de garantstelling bedoeld om hem af te houden van de duikbootorder uit Taiwan. Uitvoeren van die order zou ertoe geleid hebben, dat de belangrijke handel en scheepvaartverkeer met China onder druk kwam te staan.

30 aug. 2004 Geschipper met WW kunstenaars

In een poging olie op de golven van verzet te gooien deelde staatssecretaris van de Laan tijdens de Amsterdamse Uitmarkt mee, dat in de nieuwe wetgeving kunstenaars al na 26 weken recht op WW zullen krijgen in plaats van na 39, dat voor alle anderen gaat gelden. Daar zij veel kortdurende contracten hebben geldt voor kunstenaars nu 16 weken als referte-eis. De kunstinstellingen toonden zich blij met de toezegging, de vakbonden verwerpen het plan, omdat hiermee nog meer dan een derde van de kunstenaars op de bijstand aangewezen zou zijn.

30 aug. 2004 Ook in Frankrijk maandagavonddemonstratie

Op initiatief van “Agir contre le chômage” (=ageren tegen de werkloosheid) is maandag 30 augustus in Parijs in navolging van Duitsland ook een demonstratie georganiseerd. Deze richtte zich vooral tegen het verkorten van de WW-duur en het dwingen van werklozen om laagbetaalde baantjes aan te nemen.

1 sept. 2004 Demonstraties tegen IMF in Argentinië.

De nieuwe voorzitter van het IMF, de Spanjaard Rodrigo Rato bezocht Argentinië om het land te pressen zijn buitenlandse schulden zo snel mogelijk af te betalen. Tijdens zijn bezoek waren er strijdbare demonstraties van werkende en werkloze Argentijnen, die de IMF mede verantwoordelijk stellen voor de economische crisis in hun land. De leus “Fuera FMI de Argentina y América Latina” werd veel gezien en gehoord.

1 sept. 2004 Van den Nieuwenhuyzen: Bankgaranties Havenbedrijf in ruil voor laten schieten duikbootorder Taiwan

2 sept. 2004 VNO tegen vakbonden: In plaats van acties samen naar de regering.

Het VNO roept de vakbonden op samen bij de regering te pleiten voor verlaging van de leeftijd, waarop mensen nog met prepensioen kunnen. Het zegt zelf niet schuldig te zijn aan de plannen van de regering, maar de vakbeweging. Nu samen naar de regering gaan is beter dan door stakingen het economisch herstel beschadigen. De FNV wijst dit als ‘schandelijk’ af. De tijd van praten is voorbij.

2 sept. 2004 Schraven: Werkgevers zullen acties niet gedogen.

Naar aanleiding van een verzoek van bondsbesturen aan de werkgevers om de acties tegen de regering te gedogen, heeft VNO-voorzitter Schraven geantwoord dat zij dit niet zullen doen. De bonden hebben zijns inziens bij prepensioen en WAO de kans op een compromis niet gegrepen en zijn daarom schuldig aan de ontstane situatie. Hij roept de bonden op samen met de werkgevers bij het kabinet aan te dringen op een betere overgangsregeling voor het prepensioen voor 50-plussers.

2 sept. 2004 Gemeentebestuur Rotterdam hield bankgaranties van de Nieuwenhuyzen geheim

Volgens wethouder van der Sluis (LPF) in verband met onderhandelingen met het Rijk over zijn deelname in het Havenbedrijf.

2 sept. 2004 Vakbondsbesturen antwoorden Balkenende

In een antwoord op de brief van Balkenende, waarin die de bonden vraagt de acties niet door te zetten, antwoordden de voorzitters van de 3 federaties, dat zij “met frisse tegenzin”de acties toch zullen doorzetten, omdat de regering geen “enkele opening heeft geboden voor een rol van de vakbonden om het ingezette beleid bij te sturen”.

3 sept. 2004 Regering wil: Migranten pas na 5 jaar recht op sociale zekerheid

En als het aan de VVD en de LPF ligt wordt die termijn zelfs 10 jaar. Dit is niet alleen een discriminerende maatregel, die de verdeeldheid tussen autochtone en allochtone werkende mensen moet stimuleren in een periode van toenemende strijd. Het betekent ook, dat deze mensen gedwongen worden werk tegen een laag loon en slechte andere voorwaarden te accepteren. En het is een voorschot op de uitvoering van een idee, dat in Den Haag al de ronde doet: Ieder wordt verantwoordelijk voor zijn eigen sociale zekerheid. Dus geen WW-uitkering meer, maar daar moet je zelf voor sparen of je particulier verzekeren.

3 sept. 2004 Unicef : Ook in Nederland kinderhandel

De VN-organisatie kwam na onderzoek tot de conclusie, dat in Nederland zowel Nederlandse als buitenlandse kinderen ingezet worden in de prostitutie, in naaiateliers, de horeca, het huishouden en in criminele organisaties. De politie krijgt onvoldoende tijd om deit te bestrijden en kinderen zonder papieren, die niet in de sexidustrie werkten worden gewoon het land uitgezet.

3 sept. 2004: Regering wil geen afvloeiingsregeling meer bij ontslag

Het kabinet-Balkenende kondigt een wet aan, die bepaalt dat alle ontslagvergoedingen, aanvullingen op WW en dergelijke voortaan gekort zullen worden op de WW. Alleen outplacement of scholing mag een baas voortaan nog betalen, als hij mensen op straat zet. Een aardige opsteker voor de ondernemers die iedere maand weer duizenden mensen op straat zetten. Ook omdat de werklozen nu eerder werk voor het minimumloon zullen moeten accepteren. CNV-voorzitter Terpstra is bang, dat nu de eis “Geen man gedwongen de poort uit” weer meer naar voren zal komen. De angst van een vakbondsvoorzitter!

Minister de Geus (SZW, CDA) laat weten, dat als werklozen bij ontslag van hun oude baas geld meekrijgen voor omscholing of loopbaanbegeleiding dit niet van hun WW-uitkering afgetrokken zal worden. MKB: Wel aftrekken van aanvulling maakt dat mensen zich meer tegen hun ontslag zullen verzetten.

3 sept. 2004 Textielconcern Gamma schrapt 380 banen

Dit textielconcern, niet te verwarren met de doe-het-zelf-keten, wil 150banen kwijt bij dochterbedrijf Vlisco in Helmond, 230 bij haar bedrijf in Ivoorkust heeft het al geschrapt. Oorzaak: de sterk gedaalde vraag naar exotische stoffen in West-Afrika. Toch maakte heel Gamma altijd nog 13, miljoen euro winst, 27% minder dan het jaar daarvoor.

3 sept. 2004 Uitzendburea USG schrapt 250 banen

De meeste hiervan bij twee voormalige Start -onderdelen.

3 sept. 2004 Publieke HBO Inholland neemt 50%-belang in private Nijenrode Universiteit.

3 sept. 2004 Russische troepen bestormen school in Beslan

Naar het lijkt door een samenloop van omstandigheden bestormen Russische troepen de school in Beslan, Noord – Ossetië, waar Tsjetsjeense en Ingoesjeetse rebellen meer dan duizend kinderen en volwassenen gijzelden. Dit in tegenstelling tot eerdere uitspraken over de te volgen strategie. Het leidt tot een bloedbad met zoals uiteindelijk blijkt zeker meer dan 330 doden.

3 sept. 2004 Commissie-Duyvestein: Nooit eerlijk debat over Betuwelijn

Bij de verhoren door de Tijdelijke Commissie Infrastructurele projecten, naar zijn voorzitter de Commissie Duyvestein genoemd, blijkt, dat er in de Tweede Kamer nooit een goede en eerlijke afweging gemaakt is over het al of niet aanleggen van de Betuwe-lijn. Het voorgekookte plan werd er gewoon doorgeduwd.

3 sept. 2004 Woningcorporaties willen komende 10 jaar 3 maal zoveel huizen slopen

Uit een onderzoek van de TU Delft blijkt, dat de corporaties 8% van hun woningen, 191.000 stuks, willen gaan slopen. In de grote steden bedraagt het percentage 16%. Op een totaal van 2155 al gesloopte sociale woningen zijn er maar 1976 nieuw gebouwd en hiervan heeft slechts 14% een sociale huur.

4 sept. 2004 Pensioenfonds Verenigde Glasfabrieken waarschuwt voor tekort

Het bestuur van het pensioenfonds zegt, dat het de huidige en toekomstige pensioenen met 7,25% moet verlagen als er geen oplossing komt voor een tekort van 30 miljoen euro. 3 maanden geleden voerden de vakbonden hier al actie voor. Mensen waarschuwden toen voor hardere acties, als het bedrijf, dat dit tekort had laten ontstaan, niet over de brug kwam.

4 sept. 2004 VNG wil alle gemeenteambtenaren tot 65 laten werken

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft bij de heropening van de CAO-onderhandelingen gezegd, dat ze af wil van het functioneel leeftijdsontslag van brandweerlieden en ambulancepersoneel bij 55 jaar en ook alle andere gemeenteambtenaren zoveel mogelijk laten werken tot ze 65 zijn. Wie zijn werk niet meer aankan, moet ander werk krijgen. De vakbonden hebben woedend gereageerd.

4 sept. 2004 Proef: In justitiële jeugdinrichtingen 4 kinderen in een cel.

Jeugdgevangenissen moeten 16% besparen van het kabinet en nog eens honderden plaatsen extra creëren. Om dit te bereiken gaat men volgend jaar in 3 inrichtingen een proef doen met het plaatsen van 3 of 4 kinderen in één cel. In de jeugdgevangenissen zitten ook veel kinderen, die niet in aanraking met de politie zijn geweest, maar waar geen plaats voor is in b.v. een psychiatrische inrichting! Donner beloofde voor meer internaten te zorgen, maar ‘ dat kon nog wel een paar jaar duren’ .

4 sept. 2004 Kabinet gaat internationale verdrag voorrang havenarbeiders opzeggen.

De bedrijven stopten hun medewerking aan de pasjesregeling waarbij werkeloze havenarbeiders voorrang krijgen bij vacatures al eerder op. De bonden wilden dit wettelijk regelen, maar de regering weigert.

4 sept. 2004 Havenarbeiders gereed voor de actie

Niet alleen hebben de Rotterdamse havenarbeiders, inclusief ECT, EECV en EBS en EMO zich bereid verklaard op 20 september in staking te gaan tegen de regeringsplannen, daarboven op dreigen de sjorders nog met een extra staking omdat wethouder van der Sluis de sjorverordening voor zich uitschuift in afwachting van de Europese Portpackage II.

4 sept. 2004 Bij onderzoek kamercommissie blijkt hoe in Nederland beslist wordt, ook over miljarden

Een opvallend openhartig stuk in het NRC van 4-9-2004, waaruit blijkt hoe de grote bedrijven in Nederland de dient uitmaken en de democratie niets voorstelt. Het gaat over de beslissing de Betuwelijn aan te leggen waarvan de kosten intussen opgelopen zijn van ruim 1 naar bijna 5 miljard euro.

“Eind jaren tachtig kreeg een klein clubje belanghebbenden greep op het proces van besluitvorming. Vertegenwoordigers van de haven, de NS, Shell en Hoogovens zorgden ervoor dat de Betuweroute op de politieke agenda belandde. Het departement volgde. Aan de hand van verhoren van betrokken topambtenaren werd vervolgens duidelijk dat Economsche Zaken, Verkeer , Waterstaat en Algemene Zaken de touwtjes strak in handen hadden bij de verdeling van de miljarden voor ruimtelijke ordening. Kamerleden van de oppositie vertelden openlijk over hun frustraties bij het indienen van moties. Voormalige coalitiegenoten deden een boekje open over de deals die in de wandelgangen werden gesloten. En voormalig minister Kroes hield zonder met haar ogen te knipperen vol dat onder haar bewind de term Betuweroute nog niet eens bestond.

Duivesteijn c.s. haalden naar boven dat bij verschillende coalitiewisselingen steeds cruciale stappen zijn gezet in de aanleg van Betuweroute en HSL. Zo mocht Kroes dan nog nooit van de term Betuweroute hebben gehoord, toen haar opvolgster Maij-Weggen (CDA) in 1989 aantrad, was de spoorlijn eigenlijk al een feit. Toen Lubbers-III in 1994 plaatsmaakte voor Kok-I (en Maij-Weggen voor Annemarie Jorritsma) werd in het regeerakkoord een heroverweging van de Betuweroute aangekondigd, die achter slechts bedoeld bleek als legitimering van de aanleg van de spoorlijn. En toen Kok-II in 2002 van plaats ruilde met Balkenende-I, bleek minister De Boer (LPF) ineens een risicoreservering van een miljard euro op zijn begroting te hebben staan, iets waar zijn voorganger Netelenbos (PvdA) nog nooit van had gehoord.

Als een beeld overeind is gebleven na een week van verhoren, is het dat de politieke beslissing over de Betuwelijn eigenlijk nooit genomen is door de Tweede Kamer, maar dat de route vanaf het eerste moment onomkeerbaar vastlag. Opeenvolgende ministers gaven ettelijke adviesbureaus en commissies opdrachten nut en noodzaak of rentabiliteit van de lijn te onderbouwen. Vervolgens werd er selectief omgesprongen met de uitkomsten van de raporten. Kritische rapporten werden nauwelijks serieus genomen of zelfs niet openbaar gemaakt. Lobbyisten die voor iets anders dan de Betuweroute pleitten vonden geen gehoor, hoogleraren die kritiek hadden, werden genegeerd. Echt onderzoek naar betere benutting van bestaand spoor of investeringen in de binnenvaart kwam niet van de grond. Een onderzoeker van het Centraal Planbureau verwoordde het als volgt: ,,De Betuwelijn was de oplossing, maar niet duidelijk was voor welk probleem.” In dezelfde krant lezen we in een interview met LPF-lid Hermans, hoe Tweede Kamerleden van grote partijen proberen te voorkomen, dat er teveel boven tafel komt.

4 sept. 2004 Balkenende nodigt Sharon uit om in oktober naar Nederland te komen

Deze minister-president van Israël is schuldig aan de bezetting van Palestina, het negeren van VN-resoluties, martelingen en vele andere overtredingen van de mensenrechten, vele duizenden doden, waaronder kinderen en ouden van dagen. Hij heeft in tegenstelling tot Saddam Hussein wel massavernietigingswapens. Maar Balkenende nodigt hem uit. Dit zijn dus de normen en waarden waar Balkenende zo veel over praat.

6 sept. 2004 : Kabinet wil VUT en prepensioen definitief kapot maken

De regering wil het per 1 januari 2006 voor iedereen mogelijk maken zijn tegoed in de VUT- en prepensioenfondsen op te nemen en naar eigen goeddunken te besteden. Dit zou waarschijnlijk het einde betekenen van alle collectieve fondsen hiervoor.

6 sept.2004 Kritiek op (te veel) winstgerichtheid universiteiten

Na vorig jaar nog ‘marktwerking’ en concurrentie bij de universiteiten aanbevolen te hebben, waarschuwt o.a. staatssecretaris Rutte (VVD, ex-Unilever) voor het verwaarlozen van fundamenteel onderzoek, omdat men te veel kijkt naar winst op korte termijn van de universiteiten. Het gaat immers niet om de winst van de universiteit, maar om die van de grote bedrijven. Universiteiten moeten het onderzoek leveren, dat die nodig hebben.

6 sept. 2004 Bedrijfsleven: Natuurlijk investeren wij niet in infrastructuur

O.a. Wormmeester (ex-ECT): Natuurlijk zijn wij nooit van plan geweest zelf te investeren in iets als Betuwelijn. Taak overheid.

T. Netelenbos, voormalig minister van verkeer en Waterstaat zegt i.v.m. uitspraken ex-topambtenaar van Wijnbergen voor onderzoekscommissie kamer over uitgaven Betuwe- en HSL-lijn, dat zij de Kamer niet misleidt heeft.

6 sept. 2004 Studenten protesteren ludiek tegen meer lenen

‘Bespaar u de moeite van uw eigen ontwikkeling met Rutte Financieringen’ staat er op een -website: ruttefinancieringen.nl met reclame voor nep-leningen.

6 sept. 2004 Kabinet: Bij afschaffen prepensioen kan werknemer zijn tegoed ook opnemen

Dan zou hij er b.v. een auto of een wasmachine voor kunnen kopen. Later bleek dat dat alleen zou kunnen als het betreffende (pre)pensioenfonds akkoord gaat en dat de werknemer er belasting over zou moeten betalen. Samen met de mogelijkheid het over te brengen naar een andere pensioenverzekering maakt dit het het goed blijven functioneren van de prepensioenfondsen zeer moeilijk

6 sept. 204 De Geus: ’ Voor zover ik kan overzien geen nieuwe ingrepen in sociale zekerheid’

7 sept. 2004 Donner geeft toestemming voor uitlevering bestuurslid PKK Kesbir aan Turkije

7 sept. 2004 Onderhandelingen CAO-Rijksambtenaren gestrand

Oorzaak: Minister Remkes (VVD) wil bij lonen, WW, 2de ziektejaar e.d. het kabinetsplan aanhouden.

7 sept. 2004 3 Vakbondsfederaties kondigen aan polderoverleg 3 weken op te zeggen

Die 3 weken zullen besteed worden aan acties tegen het regeringsbeleid.

8 sept. 2004 Rusland dreigt met ingrijpen in het buitenland tegen terrorisme

De stafchef van het Russische leger Baloejevski dreigde dat overal ter wereld te doen en preventief als dat nodig zou zijn. Dit n.a.v. het gijzelingsdrama in Beslan.

8 sept. 2004 DSM breekt vele honderden banen af bij van La Roche overgenomen vitaminentak

In Zwitserland, Duitsland, België, Frankrijk. Schotland staat nog op de rol.

9 sept. 2004 Aanvullende AOW niet altijd gebruikt

Ouderen die onder het sociale minimum leven krijgen niet altijd een aanvullende AOW-uitkering, ondanks het feit dat ze daar recht op hebben. Dit schrijft minister Aart Jan De Geus van Sociale Zaken in antwoord op vragen van het Kamerlid Niny van Oerle (CDA). Deze mensen weten niet dat ze recht hebben op meer geld en de gemeenten blijken deze gegevens veelal niet op te vragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De minister heeft de Tweede Kamer vorig jaar beloofd dat gemeenten een overzicht van deze groep ouderen ontvangen. Volgens de privacyregels van het College Bescherming Persoonsgegevens moeten gemeenten echter eerst een verzoek indienen om deze gegevens te krijgen. Dit gebeurt lang niet altijd. Meer dan vierhonderd gemeenten hebben hier geen gebruik van gemaakt. 81 van de 483 gemeenten hebben de gegevens opgevraagd en ontvangen. Precieze cijfers over het aantal AOW'ers dat te weinig geld krijgt ontbreken bij het ministerie, omdat deze mensen zich nergens melden. De minister erkent het probleem. 'Niet-gebruik van sociale zekerheidsuitkeringen, terwijl daar wel recht op bestaat, is een probleem dat nog altijd voorkomt', schrijft De Geus. Hij zal de kwestie daarom aankaarten bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Tevens zal hij de SVB vragen AOW-gerechtigden voor te lichten over de mogelijkheid van het aanvragen van een aanvullende uitkering.

9 sept. 2004 “ No Claim” per 1 januari kan niet.

De no-claim regeling kan onmogelijk op 1 januari volgend jaar ingevoerd worden. Dat komt naar voren in een gesprek tussen de Tweede Kamer en verschillende betrokken organisaties. Het kabinet wil de regeling op 1 januari invoeren in het ziekenfonds. Volgens de organisaties is de invoeringsdatum onrechtvaardig, ondoelmatig en onhaalbaar. Ook over invoering op de langere termijn bestaan twijfels. No-claim leidt tot een verhoging van de nominale ziekenfondspremie met 63 euro per jaar. Na een jaar krijgen mensen die geen of weinig gebruik hebben gemaakt van de zorg tot maximaal 250 euro terug. De ouderenbond Unie KBO wijst erop dat zwakke ouderen en mensen met een chronische ziekte de dupe worden van de regeling. De patiënt wordt volgens de bond in veel gevallen zijn eigen huisarts. "Zorg wordt een keuze." De overconsumptie van zorg kan niet bewezen worden. "Er moet dus eerst gekeken worden naar de oorzaak van de hoge kosten", zegt Jan Troost, voorzitter van de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad. De FNV wijst erop dat de ziektekosten sowieso ieder jaar veranderen. Om tegelijkertijd met die verandering een nieuwe regeling als no-claim in te voeren vindt de vakcentrale zeer onverstandig. Ook wil zij geen lastenverzwaring voor mensen met een laag inkomen. De Landelijke Huisartsen Vereniging is bang dat mensen veel minder vaak naar de huisarts gaan met klachten. Dat kan betekenen dat mensen bijvoorbeeld pas in een laat stadium kanker ontdekken. De zorg wordt dan alleen maar duurder omdat de kosten om de ziekte te behandelen hoger zijn naarmate de ziekte verder gevorderd is. Binnenkort zal de Kamer zich buigen over de uitkomsten van het gesprek.

9 sept. 2004 Export Nederland blijft achter

Volgens een analist van een Londense bank bestaat een derde van de Nederlandse export uit wederuitvoer, dat wil zeggen uitvoer van elders geproduceerde goederen met een toegevoegde waarde van gemiddeld 10%.Bij hier geproduceerde exportgoederen ligt de toegevoegde waarde op 65%. De laatste 10 jaar nam deze met gemiddeld 4% per jaar toe tegenover 11% per jaar voor de wederuitvoer.

9 sept. 2004 Brazilië door WTO in gelijk gesteld

Namelijk bij zijn klacht tegen de subsidies op suiker en katoen door de EU en de VS. Werd gesteund door Australië en Thailand.

9 sept. 2004 Europese werkgevers willen geen nieuwe sociale regels meer

Dit heeft de Unice, de Europese werkgeversvereniging laten weten aan de nieuwe EU-voorzitter Barroso. Zij willen ook vermindering van de Kyoto-regels omdat de VS, Rusland en China zich daar ook niet aan houden.

9/10 sept. 2004 Privatisering leidt tot hogere WAO-premie

De regering is van plan de WAO per 1-1-2006 op te splitsen in een IVA voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten en een WGA voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten (35-80%). De WAO-premie wordt thans geheel door de werkgevers betaald, na een uitruil bij de afschaffing van de overhevelingstoeslag. Werknemers betalen nu alleen premie voor een eventuele WAO-hiaatverzekering, die de verslechtering van de WAO van begin 90-er jaren moet repareren. De premie voor de IVA zou betaald blijven worden door de werkgevers en afgesloten bij de UWV. De premie voor de WGA zou door werkgevers en werknemers samen opgebracht moeten worden. Bij deze verzekering zouden commerciële verzekeraars moeten kunnen concurreren met de UWV. Deze hebben echter voor deze verzekering nog geen buffer en moeten daarom geld lenen. Bekend wordt dat de regering een deal heeft gesloten met particuliere verzekeraars over de WGA. Deze mogen een hogere premie vragen en om de concurrentie ‘eerlijk’ te maken moet ook de UWV een opslag op de goedkopere premie die zij kan rekenen leggen. Die opslag moeten zij teruggeven aan (uitsluitend) de werkgevers door hun premie voor de IVA te verlagen. Overigens wordt verwacht dat veel bedrijven voor een commerciële verzekeraar zullen kiezen, omdat die in tegenstelling tot de UWV ook andere verzekeringen aan bedrijven aan kan bieden en daarom pakketkorting geven.

9 sept. 2004 Vanaf 2006 hervullen plastic flessen niet meer verplicht

Volgens staatssecretaris van Geel (Milieu, CDA) kan de verplichting niet gehandhaafd worden, omdat de EU dat als concurrentiebeperkend beschouwd.

9 sept. 2004 Topambtenaren Ministerie OCW geven zichzelf hoger loon en bonussen

10 sept. 2004 Inspectie Gezondheidszorg: Zorg in meeste verpleeghuizen ondermaats.

Dit leidt o.a.tot onnodig vastbinden dementerenden; maar eenmaal per week douchen

10 sept. 2004: NMA: Grote bouwfraude bij aanleg Betuwelijn en HSL

10 sept. 2004 AKZO en TPG open hoofdkantoor in Sjanghai

AKZO wil omzet in China in 5 jaar verdubbelen tot 1 miljard dollar.

10 sept. 2004 Poolse bedrijven dienen klacht in tegen Nederland bij de EU

Dit omdat Nederland van door de bedrijven gedetacheerde werknemers werkvergunningen verplicht stelt, controleert of ze volgens de Nederlandse wet betaald worden en minimaal een jaar bij het bedrijf in dienst zijn. Volgens de Poolse bedrijven kan Nederland geen werkvergunningen eisen, omdat het geen voorbehoud heeft gemaakt bij de vrijheid voor dienstverlenende bedrijven.

11 sept. 2004 Rotterdamse accountantdienst waarschuwde al jaren dat Havenbedrijf zijn bevoegdheden overschreed

11 sept. 2004 Afbraak democratische rechten met beroep op terreurbestrijding

De ministers Donner en Remkes stellen o.a. de volgende maatregelen voor:

- Zeer hinderlijk volgen van verdachten die nog geen strafbare handelingen gepleegd hebben.

- Vermoeden betrokkenheid asielvrager bij documentvervalsing, diefstal of drugshandel om terrorisme te financieren: toegang tot Nederland weigeren.

- Telefoontaps, infiltratie en observatie mogen ook als er geen concrete verdenking maar slechts vermoedens zijn over beramen/plegen ernstige misdrijven in georganiseerd verband.

- Het OM hoeft niet meer binnen 10 dagen alle relevante stukken aan advocaat verdachte te geven.

Mogelijkheid preventief fouilleren uitgebreid.

- Verdachten terroristische activiteiten langer in verzekerde bewaring.

9/10 sept. 2004 Privatisering leidt tot hogere WAO-premie

De regering is van plan de WAO per 1-1-2006 op te splitsen in een IVA voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten en een WGA voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten (35-80%). De WAO-premie wordt thans geheel door de werkgevers betaald, na een uitruil bij de afschaffing van de overhevelingstoeslag. Werknemers betalen nu alleen premie voor een eventuele WAO-hiaatverzekering, die de verslechtering van de WAO van begin 90-er jaren moet repareren. De premie voor de IVA zou betaald blijven worden door de werkgevers en afgesloten bij de UWV. De premie voor de WGA zou door werkgevers en werknemers samen opgebracht moeten worden. Bij deze verzekering zouden commerciële verzekeraars moeten kunnen concurreren met de UWV. Deze hebben echter voor deze verzekering nog geen buffer en moeten daarom geld lenen. Bekend wordt dat de regering een deal heeft gesloten met particuliere verzekeraars over de WGA. Deze mogen een hogere premie vragen en om de concurrentie ‘eerlijk’ te maken moet ook de UWV een opslag op de goedkopere premie die zij kan rekenen leggen. Die opslag moeten zij teruggeven aan (uitsluitend) de werkgevers door hun premie voor de IVA te verlagen. Overigens wordt verwacht dat veel bedrijven voor een commerciële verzekeraar zullen kiezen, omdat die in tegenstelling tot de UWV ook andere verzekeringen aan bedrijven aan kan bieden en daarom pakketkorting geven.

13 september 2004 J-C Juncker (Luxemburg) benoemt als voorzitter van de Eurogroep

Voor termijn van 2 jaar. Moet politieke tegenhanger worden van directeur Europese Centrale Bank (Trichet).

De EU-landen kunnen het niet eens worden over harmonisering van de politiek voor vennootschapsbelasting.

13 sept. 2004 FNV Bondgenoten blokkeert kantoren van commerciële pensioenfondsen

Doet dit gedurende enkele uren om een gesprek te eisen over pensioenplannen kabinet.

13 sept. 2004 Werkonderbreking bij ENCI

Se werknemers van de Maastrichtse cementfabriek protesteren tegen de reorganisatie die de directie voorbereidt.

14 sept. Spoedeisende hulp in bijna alle ziekenhuizen onder de maat

Oorzaak is, dat bijna nergens ervaren, goed opgeleide artsen ingezet worden.

14 sept. 2004 VNG schort overleg over Wet Maatschappelijke Ondersteuning op

De gemeenten zijn wel voorstander van het leggen van de verantwoordelijk voor o.a. bijstand en huishoudelijke thuiszorg bij de gemeenten, maar vinden dat hier onvoldoende financiële armslag tegenover staat.

14 sept. 2004 Spaanse scheepswerfarbeiders in actie tegen privatisering.

Arbeiders van de Izar-scheepswerf in het zuiden van Spanje staken en bezetten de snelweg tussen Cadiz en San Fernando in protest tegen de privatisering van hun bedrijf.

14 sept. 2004 Radongas in kiezelbeton, veel gebruikt bij huizenbouw, leidt jaarlijks tot 800 mensen met longkanker

Regering en bouwers gaan er wat maatregelen tegen nemen.

15 sept. 2004 Veel jongeren verlaten onderwijs zonder diploma

OESO-rapport: Aantal jongeren tussen 20 en 24 zonder diploma in NL. een van de hoogste van Europa.

15 sept. 2004 Wetenschapper: Emissiehandel ten koste van innovatie technologie

Promovendus J. Bollen concludeert dat pogingen van de Europese landen om vrijwel uitsluitend via emissiehandel te voldoen aan de Kyoto-criteria ten koste gaat van technologische ontwikkeling van milieuvriendelijke technologie als windenergie, energie uit biomassa enz.

16 sept. 2004 Amerikaanse inlichtingendiensten: Pessimistisch over stabiliteit en veiligheid Irak in de toekomst

16 sept. 2004 Miljoenennota lekt uit. Extra bezuinigingen van 2,5 miljard euro

Minder geld vooral voor sociale zekerheid, onderwijs, zorg en lagere overheden. Meer alleen voor veiligheid. Regering wil zich meer uit publieke domein terugtrekken. Verwacht, tegenover andere landen, door extra bezuinigen, structurele aanpak een betere economische groei in een later stadium.

Plannen kabinet voor volgend jaar :

Geen loonsverhoging ambtenaren

Collegegeld 100 euro omhoog

Tien miljoen extra voor terrorismebestrijding

Eén ziektekostenverzekering voor iedereen

Accijns voor tabak verder omhoog

Achtduizend nieuwe cellen

Kortere procedures asielzoekers

Drie miljard voor achterstallig onderhoud wegen

Minder regels voor scholen

Prestatiebeloning wetenschappelijk onderzoek

Winstbelasting omlaag

Grootste tegenvaller uitgaven bij rentebetalingen

16 sept. 2004 Veel twijfel in Europarlement over eerlijkheid en onafhankelijkheid Nelie Kroes als eurocommissaris

16 sept. 2004 800.000 Zuidafrikaanse ambtenaren staken voor hoger loon

Vakbondsfederatie COSATU dreigt de staking te verlengen tot dinsdag als de regering niet over de brug komt.

17 sept. 2004 Kabinet: Iedereen verliest volgend jaar koopkracht

Variërend van 1,75 voor alleenstaanden met modaal inkomen tot -0,25% voor AOW-ers en minima.

17 sept. 2004 TPG wil komende jaren nog eens 7 tot 8 honderd banen schrappen

Dit door samenvoegen van de afdelingen sortering, distributie en transport. Het komt naast de geplande omzetting van 9.000 postbodebanen in 21.000 deeltijdpostbezorgers.

17 sept. 2004 Railion wil 90 van de 1300 arbeidsplaatsen schrappen.

Er zou minder werk zijn in de grensgebieden.

18 sept. 2004 Kabinet wil RVD meer greep geven op communicatie ministeries

De regering maakt zich blijkbaar bezorgd, dat haar beleid niet goed ontvangen wordt door de mensen.

18 sept. 2004 Nederland in Europese politie-groep

Nederland gaat samen met Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal een Europese Gendarmerie vormen, die tijdens of kort na een militaire interventie ingezet kan worden. Deze militaire politiemacht zal uit ca. 800 persoenen bestaan. Verder zullen, door alle EU-landen, 9 battlegroups van elk 1500 man gevormd worden die binnen een week naar elke crisishaard waar ook ter wereld gestuurd kunnen worden als de NAVO het niet doet. Nl.vormt er een samen met Engeland en een samen met Duitsland.

18 sept. 2005 Gasrekening in 2005 waarschijnlijk 100 euro omhoog

Door de Consumentenbond en energiebedrijven wordt hiervoor gewaarschuwd i.v.m. de hoge olieprijzen, het vervallen van de korting die de Gasunie aan zijn afnemers gaf en een toename van de energiebelasting.

18 sept. 2004 Honderden banen op de tocht bij Nedcar

I.v.m. een tegenvallende vraag naar de auto’s wil de directie de pas gestarte 3-ploegendienst weer terugdraaien naar een 2-ploegendienst. Vooral uitzendkrachten zouden hun werk verliezen.

20 sept. 2004 Vakbondsactie in Rotterdam groot succes

In plaats van de geplande 20.000 trokken 50.000 betogers over de Erasmus- en de Willemsbrug naar de Coolsingel in Rotterdam om te betogen tegen de afbraakpolitiek van het kabinet-Balkenende. Zij waren afkomstig uit Rotterdam en wijde omgeving, van Zeeuws-Vlaanderen over Breda tot Leiden. De meesten staakten die dag , variërend van een halve dag (de RET) tot 24 uur, zoals de Rotterdamse haven. Maar b.v. ook de Heineken-brouwerij in Zoeterwoude, gemeente-ambtenaren e.d. uit Rotterdam, bouwvakkers enz. Zeker ook de brandweer toonde zich erg strijdbaar. Een duidelijk signaal aan regering en vakbondstop.

20 sept. 2004 Ook gezinnen met een modaal inkomen komen niet rond

Uit een onderzoek door Intromart in opdracht van Netwerk blijkt dat meer dan de helft van de gezinnen met een inkomen tussen 1200 en 2000 Euro netto per maand zegt moeite te hebben om ieder maand rond te komen. 51% staat vaak rood, een derde slaapt slecht door financiële zorgen.

20 sept. 2004 UWV schrapt nog eens 3000 voltijdsbanen

Deze komen bovenop de al eerder aangekondigde 6300 banen, die de uitvoeringsinstantie wil schrappen. Van de thans 19.200 voltijdsbanen (in 2002 nog 22.000), vervuld door 22.900 mensen, zouden er maar 9.900 overblijven. 800 bamem gaan over naar de Belastingdienst, die de premie-inning van de UWV over moet nemen. De nieuwe ontslagronde heeft te maken met het afschaffen van de vervolg- en de kortdurende uitkering in de WW en het plan de verzekering voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten te privatiseren.

20 sept. 2004 FNV eist 3% loonruimte

De vakbondscentrale eist 1,25% voor hogere lonen en 1,75% vooral voor reparaties van de kabinetsmaatregelen.

21 sept. 2004 Arbeidsproductiviteit Nederland een van de hoogste ter wereld

Volgens het Centraal Planbureau moet het gegeven, dat deze relatief niet groeit toegeschreven worden aan het feit dat in Nederland vergeleken met andere landen meer laaggeschoolden aan het werk zijn. Dit verhoogt op zich de welvaart. Productiviteit in de dienstensector is laag. In de industrie is ook de groei ervan beter

21 sept. 2004 Hoofdpunten uit de rijksbegroting voor 2005 (NRC 21-09-2004)

Volgend jaar groeit de economie in Nederland met 1,5 procent, tegen 2,5 procent voor de hele Europese Unie.

Volgend jaar wordt 2,5 miljard euro extra bezuinigd om het begrotingstekort te beperken. Bezuinigingen en lastenverzwaringen lopen in 2005 op tot 19 miljard euro in totaal.

Iedereen gaat er in koopkracht op achteruit, variërend van min 1,75 procent voor onder anderen alleenstaanden met een modaal inkomen tot min een kwart procent voor

AOW'ers en minima.

De inflatie blijft met 1,25 procent volgend jaar gelijk aan die van dit jaar.

De staatsschuld neemt toe van 255 miljard euro dit jaar naar 275 miljard, ofwel 16.890 euro per hoofd van de bevolking.

Door extra maatregelen ter waarde van 2,4 miljard euro moet het begrotingstekort in 2005 dalen van 3,0 procent naar 2,6 procent.

De werkloosheid loopt op van 495.000 mensen dit jaar naar 550.000 volgend jaar.

Het aantal nieuwe, volledig arbeidsongeschikten moet in 2007 maximaal 25.000 zijn.

De lonen van ambtenaren gaan niet omhoog.

Het collegegeld wordt met 100 euro verhoogd.

Naar terrorismebestrijding gaat tien miljoen euro extra.

Er komt één ziektekostenverzekering voor iedereen in 2006.

De tabaksaccijns wordt verder verhoogd

De winstbelasting gaat omlaag naar 31,5 procent.

De pc-privé-regeling en het dubbele spaarloon worden geschrapt.

Om de stijgende kosten van de zorg in te dammen wordt het zorgstelsel hervormd. Het kabinet voert op 1 januari 2005 een eigenrisicoregeling in, die de vorm krijgt van een no-claimregeling.

Enkele medisch niet-noodzakelijke behandelingen, zoals correctie van flaporen, worden uit het ziekenfondspakket geschrapt.

De celcapaciteit wordt tussen 2005 en 2008 uitgebreid met 8.000 plaatsen.

Het openbaar ministerie moet in 2006 40.000 extra zaken aanbrengen bij de rechtbanken. In dat jaar moet het aantal afgehandelde misdrijven 40.000 hoger liggen dan in 2003.

Opvallende prestaties van politiekorpsen worden beloond en gepubliceerd. Daarvoor is volgend jaar 67,9 miljoen euro beschikbaar.

In 2006 moeten alle burgemeesters in één keer direct worden gekozen door de bevolking.

Volgend jaar moet de helft van de dienstverlening van de overheid via internet plaatsvinden.

Gemeenten en provincies krijgen meer ruimte en verantwoordelijkheid om zelf beleid te maken.

Asielprocedures moeten efficiënter worden afgerond, in gemiddeld twee in plaats van drie maanden. Volgend jaar moeten 5.000 uitgeprocedeerde asielzoekers extra worden teruggestuurd.

De arbeidsinspectie mag illegale werknemers gaan oppakken.

Voor achterstallig onderhoud aan wegen wordt de komende zes jaar bijna drie miljard euro gereserveerd. Snelwegen worden beter benut door het aanleggen van spitsstroken.

Het aantal storingen op het spoor moet in 2007 met 35 tot 40 procent zijn verminderd.

Bestrijding van terrorisme krijgt de hoogste prioriteit.

De omvorming naar een kleinere maar kwalitatief hoogwaardige krijgsmacht wordt voortgezet. De inzetbaarheid van de krijgsmacht voor operaties in crisissituaties moet worden vergroot.

Duurzame armoedebestrijding blijft de voornaamste doelstelling van het beleid voor ontwikkelingssamenwerking.

Nederland moet assertiever worden in het buitenlands beleid.

In 2007 komt er een prestatiebekostiging voor wetenschappelijk onderzoek om concurrentie tussen universiteiten en onderzoeksgroepen te stimuleren.

Basisscholen en middelbare scholen moeten meer met elkaar concurreren. Daarom breidt de

Onderwijsinspectie de informatie over de kwaliteit van scholen uit. Scholen moeten met minder regels te maken krijgen.

Er wordt komend jaar tien miljoen euro extra gestoken in het cultuuronderwijs op basis- en middelbare scholen om de kennis van kunst en het Nederlands cultureel erfgoed te vergroten.

De subsidietarieven voor windenergie worden volgend jaar verhoogd.

Tot 2010 moeten er 462.000 woningen worden bijgebouwd om het woningtekort terug te brengen.

Er komt minder geld voor biologisch boeren en meer geld voor Europees landbouwbeleid.

De coördinerende rol van de Rijksvoorlichtingsdienst voor de propaganda van alle ministeries zal worden versterkt.

Een aantal ministeries:

Sociale Zaken en Werkgelegenheid Begroting 23,9 miljard / 17,6 %

Minister A.J. de Geus (CDA)

Om de sociale zekerheid betaalbaar te houden moet er meer gewerkt worden. De werkweek kan langer, werklozen en zieken moeten aan het werk, ouderen kunnen langer doorwerken en werk en zorg moet makkelijker te combineren zijn. Daarnaast moeten de lonen worden gematigd. In CAO's zouden regels die een langere werkweek onmogelijk maken moeten verdwijnen. De regelingen voor werklozen en zieken worden minder makkelijk toegankelijk en van minder lange duur, zodat deze mensen aan het werk gaan en geen beroep op de sociale zekerheid doen. Verder wordt geïnvesteerd in reïntegratietrajecten om werklozen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten aan werk te helpen. Het afschaffen van VUT en prepensioen in 2006 moet ouderen stimuleren langer door te werken. De levensloopregeling moet vanaf 2006 werk en zorg makkelijker te combineren maken. Ze stelt werknemers in staat fiscaal voordelig te sparen voor vrije dagen. Loonmatiging hoopt de minister te bereiken door loonstijgingen in CAO's tot eind 2005 niet algemeen verbindend te verklaren. Om meer jongeren aan het werk te krijgen wil de minister deze kabinetsperiode 40.000 jeugdbanen creëren.

WAT IS ER AL GEBEURD? De plannen zijn rond om WAO, WW en de VUT- en prepensioenregelingen af te schaffen dan wel drastisch te hervormen. De toegang tot de opvolgers van de WAO in 2006, de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten en de Wet Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten, is moeilijker door verscherpte criteria. Begonnen is met het volgens dezelfde verscherpte maatregelen keuren van de helft van

de WAO'ers. Dit zal ruim twee jaar duren.

Volksgezondheid, Welzijn en Sport Begroting 11,3 miljard / 8,3 %

Minister H. Hoogervorst (VVD)

Ofschoon de manier van leven (roken, te veel eten, te weinig beweging) maar in beperkte mate de gezondheid beïnvloedt, subsidieert en stimuleert de overheid campagnes die de burger tot een gezondere levensstijl moeten aanzetten. Mede daardoor is bijvoorbeeld het aantal rokers sinds 1999 met bijna 20 procent gedaald. Daarnaast begint Hoogervorst een actieprogramma voor een betere aanpak van diabetes en wil hij bestrijding van infectieziekten beter organiseren. De burger krijgt daarnaast te maken met invoering van een eigen risico bij het bezoek aan onder meer huisarts, ziekenhuis en apotheek. Dat gebeurt in de vorm van een no claim van 250 euro per volwassen verzekerde per jaar. Wie minder kosten maakt krijgt het verschil terug. Per 1 juli wordt de regeling vereenvoudigd voor de eigen bijdrage die onder andere in verpleeghuizen en thuiszorg moet worden betaald.

Economische Zaken Begroting 1,6 miljard / 1,2 %

Minister L.J. Brinkhorst (D66)

Wil Nederland ‘ economisch sterker en innovatiever maken’. De energiebedrijven splitsen in netwerkbedrijven en leveringsbedrijven. De postmarkt verder liberaliseren. De huidige stand van de welvaart is geen vanzelfsprekendheid. Daarom draagt Brinkhorst uit dat alle Nederlanders langer, harder en slimmer zullen moeten werken. Om dit te bereiken vindt de minister van EZ dat hij moet `interveniëren' op het terrein van zijn collega's. Of het nu gaat om verblijfsvergunningen voor buitenlandse `kenniswerkers' (Justitie) of om het prepensioen (Sociale Zaken): Brinkhorst denkt hardop mee.

Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu Begroting 3,1 miljard / 2,3 %

Minister S.M. Dekker (VVD)

Deze doelstellingen had Dekker vorig jaar en voor komend jaar zijn ze hetzelfde. Ze beloofde na te gaan hoe betrokken partijen, zoals woningcorporaties, kunnen worden geprikkeld om meer te investeren in de stedelijke woningmarkt. Opdat er in twintig stedelijke regio's de komende vijf jaar 400.000 woningen bijkomen, stelt Dekker 650 miljoen euro beschikbaar. Harde afspraken, zegt de minister: ,,Ik ga afrekenen op werkelijk geleverde prestaties.'' Verder worden er 56 achterstandswijken afgebroken om nieuwbouw te kunnen realiseren; daarmee wordt de leefbaarheid vergroot. Het gaat om 540.000 woningen.

Dekker zit wat dit laatste betreft nog niet op de helft: in 23 van de 56 wijken zijn afspraken gemaakt tussen woningcorporaties, gemeentebesturen en andere partijen. Dekker en haar ambtenaren besteedden veel tijd en energie aan de huursubsidie. Er bleken grote problemen bij de uitbetaling van duizenden huursubsidies. Deze forse tegenvaller leidde tot ontevredenheid bij de Tweede Kamer. Verder is Dekker begonnen honderd regels te schrappen en nog eens honderd andere samen te voegen. `Van hindermacht naar ontwikkelkracht' is Dekkers leus. Dat kenmerkt ook de nota Ruimte die Dekker eerder dit jaar presenteerde.

Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Begroting 5,1 miljard / 3,8 %

Minister J.W. Remkes (VVD)

De aanpak van terrorisme wordt ondergebracht in een nieuwe organisatie bij het ministerie van Justitie. De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de aansturing. In urgente situaties leidt de minister van Justitie. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) krijgt meer geld. Op binnenlands niveau richt de aandacht zich onder meer op enkele honderden mogelijke moslimterroristen die Nederland in- en uitreizen.

De politie moet volgend jaar zichtbaarder, bereikbaarder en publieksgerichter werken. Alle aangiften van misdrijven moeten in behandeling worden genomen. De politiesterkte moet volgend jaar uitkomen op 51.100 formatieplaatsen. Politie en openbaar ministerie hebben in 2004 meer verdachten aangebracht dan het jaar daarvoor. Dat kan leiden tot intensivering van de prestatieafspraken met de korpsen.

Korpsbeheerders moeten over hoofdlijnen van hun beleid verantwoording afleggen aan Binnenlandse Zaken. Volgend jaar moet een evaluatie van de wet duidelijk maken of verdergaande centralisatie nodig is.

Vreemdelingenzaken en Integratie Begroting 1,3 miljard / 1,0 %

Minister M.C.F. Verdonk (VVD)

Doelstellingen:Het overbruggen van de afstand tussen etnische minderheden en autochtonen in sociaal, cultureel en economisch opzicht. Een snellere asielprocedure. Effectiever omgaan met uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen. Het terugdringen van huwelijksmigranten en het weren van laagopgeleide `importbruiden'.

Nieuwkomers en oudkomers worden verplicht om op eigen kosten binnen vijf jaar Nederlands te leren en kennis op te doen van de Nederlandse samenleving. Doen ze dat niet, dan krijgen nieuwkomers geen permanente verblijfsvergunning. Dit nieuwe inburgeringsstelsel moet vanaf 2006 van kracht worden. Verder moeten gezinsherenigers al in het land van herkomst inburgeren. Hiervoor wordt midden volgend jaar het inburgeringsexamen in het buitenland ingesteld. Alle integratiecursussen worden aan de vrije markt overgelaten. De overheid ontwikkelt het komende jaar een systeem van certificering voor aanbieders van cursussen om zo duidelijkheid te scheppen over de kwaliteit van de lessen. Om uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen effectiever te kunnen uitzetten, wordt de capaciteit van de vreemdelingenbewaring met 432 plaatsen uitgebreid tot 2.000. Nieuwe asielzoekers moeten straks binnen zes maanden te horen krijgen of ze wel of niet mogen blijven. Wie blijft gaat naar een zogeheten oriëntatielocatie, de anderen naar een terugkeerlocatie. Een van de pijlers van het nieuwe Europese immigratie- en asielbeleid is de opvang van vluchtelingen in de regio. Nederland wil daarvoor volgend jaar één of meer pilotprojecten opzetten.

,,Het jaar 2005'', schrijft Verdonk in de begrotingsstukken voor het komend jaar van Justitie, waaronder haar portefeuille valt, is dan ook vooral ,,een voorbereidend jaar.'' De wet- en regelgeving moet door de Tweede Kamer worden geloodst.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Begroting 26,5 miljard / 19,6 %

Minister M.J.A. van der Hoeven (CDA)

Wil aantal voortijdig schoolverlaters met een derde verminderen. Scholen veiliger maken. Het vmbo verbeteren. Meer vrijheid voor scholen. Meer bèta- en techniekstudenten en een efficiëntere besteding van het hogeronderwijsbudget.

HOE? Veel scholieren vallen uit in het vmbo en mbo, omdat het onderwijs onder de maat is en de scholen in de grote steden soms onveilig zijn. Van der Hoeven steekt daarom vijftig miljoen euro in het verbeteren van de veiligheid op school. Het geld om de onderwijsachterstanden weg te werken zal meer ten goede komen aan vmbo-scholieren in de steden. Honderd miljoen euro komt vrij om meer leraren voor de klas te krijgen. Scholen krijgen ook meer vrijheid om zelf het onderwijs vorm te geven. Het aantal kerndoelen eisen waaraan een leerling aan het einde van zijn schoolcarrière moet voldoen gaat omlaag. Vanaf 2006 krijgen scholen een eigen budget, de lumpsum. Komend jaar is daar al 57 miljoen euro voor.

Bezuinigd wordt met name in het hoger onderwijs. Het collegegeld gaat met honderd euro omhoog, de bekostiging voor studenten buiten de EU houdt op, net als die voor mensen die na hun dertigste beginnen met een studie. Een deel van dit geld gaat naar het stimuleren van toponderzoek. Ook bezuinigt het kabinet honderd miljoen euro op het gemeentelijk budget om achterstanden bij allochtone leerlingen weg te werken. Het geld voor achterstanden wordt bovendien anders verdeeld: niet langer is de etnische achtergrond een criterium voor geld dat een school krijgt, maar de gemeten achterstand.

Met het extra budget van 185 miljoen euro is onder meer al het Innovatieplatform betaald, waarin overheid, bedrijfsleven en instellingen samenwerken voor de kenniseconomie. Met een bedrag van 71 miljoen euro is het lerarentekort bestreden. Met succes, want het aantal vacatures is gehalveerd naar een landelijk gemiddelde van ongeveer 1.200.

21 sept. 2004 vakbondsmanifestaties tegen kabinetsplannen in verschillende steden

In Den Haag (o.a. ambtenaren, brandweer, TPG), Arnhem (o.a. AKZO), Zwolle (Scania), Franeker, Eindhoven (o.a. Philips) vonden werkonderbrekingen en manifestaties plaats rond de troonrede, waar vele duizenden vakbondsleden aan mee deden. Het was overduidelijk dat de werkers de hele afbraakpolitiek afwijzen, niet alleen de afschaffing van VUT en prepensioen. Een brandweerauto probeerde op het Binnenhof te komen, maar werd door de politie tegengehouden. In Den Haag waren ook veel mensen met een Melkert-baan bij de Haagse Stichting “Werkbij en mensen van TPG-Post. In Arnhem van AKZO Nobel. Op de bijeenkomsten, maar ook op veel scholen werd op een groot scherm naar de troonrede gekeken.

21 sept. 2004 Werkonderbreking bij Nedcar

Georganiseerd door de vakbonden uit protest tegen het schrappen van honderden banen.

21 sept. 2004 Algemene staking bij openbare sector in Israël

Georganiseerd door vakbond Histradoet tegen achterstallige salarisbetalingen.

21 sept. 2004 48-uursstaking bij Armstrong

De werkers van dit plafondbedrijf in Hoogezand doen dit onder leiding van de vakbond omdat het moederbedrijf de productie geheel wil overplaatsen naar de fabriek in Duitsland. Dat zou 132 mensen hun werk kosten.

21 sept. 2004 Enna Aerosols steelt pensioengeld

De directie van dit bedrijf uit Dokkum gaf toe een deel van 376.000 euro pensioengeld van de werknemers gebruikt te hebben om een reorganisatie te betalen.

21 sept. 2004 ABP: Prepensioen zelf regelen 30% duurder

21 sept. 2004 genetisch gemanipuleerd gras blijkt zich over 21 km te verplaatsen

Dit in tegenstelling tot ruim 1 km, wat het producerende bedrijf beweerde. Dit betekent, dat het inderdaad veel meer invloed kan hebben op andere grassoorten.

22(?) sept. 2004 Vakbondsmanifestatie in Alkmaar

22 sept. 2004 Hogere boetes voor illegale arbeid. Vergunning uitzendbureaus

Vanaf 1 november worden de boetes voor het in dienst hebben van illegale werkers verhoogd van 980 naar 8000 euro voor bedrijven en 4000 voor particulieren.

Vanaf volgend jaar moeten de uitzendbureaus weer een vergunning hebben.

22 sept. 2003 Regeringsfracties willen miljoenennota voor ruim 1 miljard aanpassen

In een poging kiezers te paaien maakten Verhagen (CDA), Van Aartsen (VVD) en Dittrich (D66) een deal, waarbij het grijze kenteken grotendeels gehandhaafd blijft(VVD), het geboortejaar van degenen die nog onder de oude voorwaarden met de VUT kunnen 2 jaar wordt verhoogd naar 1949, de leeftijdsgrens voor IOAW 50 jaar blijft en een deel van de ontslagvergoeding behouden mag blijven(CDA) en de bezuiniging op onderwijsachterstandsbeleid en de verhoging van het collegegeld(€100 voor iedereen en nog veel meer voor 30-plussers) ongedaan wordt gemaakt en de bezuiniging op kunsten van 19 naar 10 miljoen gaat en wat extra geld voor jeugdzorg en film(D66). Ter financiering willen zij o.a. bezuinigen door minder bureaucratie en verhogen ecotax en accijnzen. Door oneigenlijk gebruik van het grijze kenteken wel te voorkomen wil men al 300 miljoen inboeken.

22 sept. 2004 Minister de Geus: “Ik verwacht in 2020 2 miljoen kanslozen.”

De Geus zegt dit in een interview met “Trouw”. Hij ziet hier geen oplossing voor, behalve verlaging van het minimumloon, maar zegt dat niet te willen.

Brinkhorst laat weten, dat er nog veel meer bezuinigd moet worden op de sociale zekerheid, zeker op de WW. Een dag later zegt hij in de Tweede Kamer: ‘De discussie moet doorgaan, maar deze kabinetsperiode gebeurt er waarschijnlijk niets meer met de WW.

23 sept. 2004 Oppositie presenteert alternatief plan voor prepensioen

Wordt gesteund door hele oppositie behalve de SGP. Mensen in slijtende beroepen moeten na 40 jaar met prepensioen. Voor allen moet het mogelijk worden vakantie en ATV-dagen hiervoor in te zetten. Pas als ombouwen VUT naar prepensioen ‘niet genoeg zou helpen’ verdere wetgeving om ouderen langer te laten doorwerken.

23 sept. 2004 Kritiek op grotere bevoegdheden veiligheidsdiensten

De oppositie protesteert tegen plannen kabinet om ook telefoontaps, volgen enz. mogelijk te maken bij personen tegen wie geen concrete verdenking bestaat. De VVD wil dat op Schiphol permanent gefouilleerd moet mogen worden.

23 sept. 2004 Regering vindt eigen asielwet (soms) te streng

Minister van Ardenne wil de asielwet omzeilen, omdat het officieel niet mogelijk is Ruandese mensenrechtenactivisten die door de Nederlandse regering gesteund worden asiel te verlenen. Deze vrezen voor hun leven, ook nadat ze naar Burundi zijn gevlucht.

23 sept. 2004 Nederlandse bouwbedrijven in fraude op Antillen

Na de veroordeling van een dochterbedrijf van het Nederlandse KWS voor omkoping van ambtenaren en politici op de Antillen hebben de overblijvende twee, Koop Tjuchem en Jansen de Jong, weinig concurrentie meer.

23 sept. 2004 Vakbondsdemonstratie in Maastricht

Vooral brandweerlieden, ambulancepersoneel en politieagenten.

23 sept. 2004 Vakbondsmanifestatie bij Corus

23 sept. 2004 Staking bij Armstrong verlengd tot 4 dagen

Dit omdat de directie nog niet heeft gereageerd op de eis dat de vestiging open moet blijven.

24 sept. 2004 Rumsfeld: Eventueel maar in deel Irak verkiezingen

De VS-minister van Defensie verklaarde dat als het verzet zo sterk blijft er in bepaalde delen van Irak maar geen verkiezingen gehouden moeten worden in januari. ‘Niets in het leven is perfect’, aldus Rumsfeld.

24 sept. 2004 Nationaal coördinator terrorismebestrijding Tj. Joustra krijgt bureau

Dit bureau wordt samengesteld uit 80 gedetacheerde specialisten van diverse opsporings- en veiligheidsdiensten.

24 sept. 2004 Overheidswerkgevers vierkant achter de regering

Ina Sjerps, voorzitter van het Verbond van Sectorwerkgevers Overheid en Onderwijs, is tegen het voorstel van het VNO ook mensen die 1 januari tussen de 50 en 57 zijn nog op de oude wijze met VUT of prepensioen te laten gaan.

24 sept. 2004 IMF: Ga zo door regering!

In een half augustus voltooid rapport is het IMF tevreden over de afbraakpolitiek van de regering, maar beveelt aan het minimumloon te verlagen, meer prestatieloon in te voeren en het gemakkelijker te maken werknemers te ontslaan.

24 sept. 2004 China uitgenodigd voor het eerst G-7 top bij te wonen begin oktober

24 sept. 2004 IHC Holland wil 151 van 1100 banen schrappen

25 sept. 2004 Ex-BVD-agent: MLPN was mantelorganisatie BVD

Volgens deze F. Hoekstra was de BVD via deze club vooral succesvol in het verkrijgen van belangrijke inlichtingen van de partijen van China en Albanië, die er volgens hem helemaal intrapten. De BVD was hiermee de CIA behulpzaam.

25 sept. 2004 Veel gezinnen met onoplosbare schulden

Volgens een onderzoek op verzoek van de regering hebben 67.000 tot 124.000 gezinnen met een inkomen tot maximaal 1,5 minimumloon schulden die zij niet af kunnen lossen.

27 sept. 2004 Stakingen en manifestatie in Amsterdam

Uit protest tegen de sloop van het kabinet-Balkenende gaat het gemeentelijk vervoerbedrijf de hele dag plat en verschillende andere gemeentelijke diensten (Brandweer, vuilophaaldienst enz.), het onderwijs en bedrijven een halve dag. Zo b.v. Verkade, distributiecentrum A-H, de streekbussen van Connexion en de voormalige Stadsdrukkerij. Geprobeerd wordt de stakers in een slecht daglicht te stellen door het ontbreken van openbaar vervoer bij de herdenkingsbijeenkomst van André Hazes breed uit te meten.

27 sept. 2004 Invoeren no-claimregeling voor huisartsenbezoek per 2005 onmogelijk

Volgens zowel de Landelijke Huisartsenvereniging als brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland is dit administratief onmogelijk. In tegenstelling tot ZN is de LHV ook om inhoudelijke redenen tegen het betrekken van huisartsbezoek bij de zogenaamde no-claimregeling.

28 sept. 2004 Werkers van Armstrong staken ook deze week verder

Komende vrijdag zal een gesprek tussen bonden en directie plaatsvinden.

28 sept. 2004 Werkervaringsplaatsen met bonus

Volgens Hans de Boer ex-MKB en nu voorzitter Taskforce Jeugdwerkloosheid kost het hem veel moeite om 7500 jongeren aan een werkervarings- of stageplaats te helpen door wettelijke regels. Zo kan hij alleen via een experimenteerregeling beteiken dat werkloze jongeren met een werkervaringsplaats naast hun uitkering een bonus van 450 euro mochten krijgen.

28 sept. 2004 De NMA verlaagt boetes voor belbedrijven met 40%

De Nederlandse Mededingingsautoriteit verlaagt de boetes wegens prijsafspraken tussen de telefoonmaatschappijen van in totaal 88 miljoen naar 52,2 euro. Dit omdat bij nader onderzoek vooral bij KPN en Vodafone minder strafbare feiten geconstateerd zouden zijn.

28 sept. 2004 Coalitiepartijen dienen motie in voor 1,1 miljard afwijking van miljoenennota

Al in de eerste termijn van de algemene politieke beschouwingen dient Verhagen (CDA) de motie mede namens VVD en D66 in. Hierbij zit ook een financiële onderbouwing die met Financiën is besproken. Voor de voorstellen zie 22 september. De coalitiepartijen zeggen dat het kabinet het goed doet, maar het beter moet overbrengen. Beweren het niet voor besproken te hebben en dat er een crisis dreigt als het kabinet het niet overneemt. De oppositie zegt dat ook, maar heeft in meer of mindere mate ook kritiek op de feitelijke maatregelen. PvdA, GL en SP trekken samen op, vooral bij VUT/prepensioen.

28 sept. 2004 Commissie-Jeserun stelt afschaffing Landsregering Ned. Antillen voor

Deze door de regering ingestelde commissie stelt voor Curacao en Sint-Maarten een autonome positie voor en voor de andere 3 directe banden met Nederland. De nationale schuld zou grotendeels door Nederland overgenomen moeten worden.

28 sept. 2004 Protestactie op Schiphol tegen kabinetsplannen

Media fixeren de actie op de oefengranaat die een brandweerman in een afvalbak gooide.

29 sept. 2004 Minister Kamp (VVD) wil kruisraketten op fregatten

Kunnen doelen op 1600 km raken. Oppositie: Die Tomahawks o.d. afgevuurd van schepen worden alleen in de beginfase van een conflict gebruikt. Kan beter aan grote landen overgelaten worden. CDA: Wel duur. Verder hebben alleen Amerikanen en Britten deze raketten.

29 sept. 2004 Zware kritiek op gebrek aan onafhankelijkheid Kroes

Bij haar bevraging door een commissie van het Europese parlement met het oog op haar voordracht als Eurocommissaris voor Mededinging worden veel vragen gesteld met het oog op haar banden met allerlei sectoren van het bedrijfsleven en met naar fraude riekende zaken uit haar verleden. Van een kleine(?) meerderheid van de commissie mag zij het toch worden.

29 sept. 2004 Sharon zegt officieel bezoek aan Nederland af

29 sept. 2004 Grote verontwaardiging over inval bij onschuldige familie

De zondag gearresteerde Marokkaanse familie uit Utrecht, bij wie ook het hele huis doorzocht werd op verdenking van het verbergen van explosieven is weer vrijgelaten, zonder enige beschuldiging. De buurt is zeer verontwaardigd.

29 sept. 2004 Kabinet accepteert wijzigingsplannen coalitiepartijen

Alleen in de dekking mag Zalm nog wat veranderingen aanbrengen.Financieel het belangrijkste in de veranderingen is het handhaven van het grijze kenteken. De alternatieve begrotingen van de oppositiepartijen wees het kabinet af.

30 sept. 2004 Israël begint offensief in Gazastrook

Israël is een offensief met 200 tanks en duizenden militairen begonnen in de Gazastrook om te proberen het Palestijnse verzet te breken.

30 sept. 2004 Havenbedrijf vraagt faillissement aan voor RDM TDS

Nu het Duitse bedrijf KWM beslist heeft definitief een andere Nederlandse onderaannemer in te schakelen bij het uitvoeren van de Fennek-order voor Defensie, gaat het Rotterdams Havenbedrijf faillissement aanvragen voor RDM Technology and Defense Systems, dat haar als onderpand van de leningen aan Joep van den Nieuwenhuijzen was toegevallen.

30 sept. 2004 Schulden bij jong en oud 3 maal zo groot

Volgens een onderzoek van incassobureau “Intrum Justitia”zijn de schulden van jongeren onder de 15 en ouderen boven de 65 in 3 jaar tijds 3 maal zo groot geworden. De grootste groep met schulden zit tussen de 25 en de 35 jaar.

30 sept. 2004 CBS: Dankzij export groeit Nederlandse economie harder dan verwacht

30 sept. 2004 Nelie Kroes wuift alle kritiek weg

Bij haar ondervraging door een commissie van het Europese Parlement stelt Kroes, dat zij ondanks haar (vroegere) banden met talloze bedrijven onafhankelijk zal optreden als commissaris voor mededinging. De beschuldiging van fraudepraktijken in het verleden wijst ze verontwaardigd af

30 sept.2004 Vertrouwen in kabinet-Balkenende op dieptepunt

Volgens een TNS NIPO-onderzoek heeft 77 % van de stemgerechtigde bevolking weinig of heel weinig vertrouwen in dit kabinet en 19% veel of heel veel.

30 sept. 2004 Milieudefensie: Groente en fruit in Nederlandse supermarkten bevatten meer gif

Dit in vergelijking met andere Europese landen. Zij wijten dit aan de lage prijzen die de boeren krijgen.

1 okt. 2004 Grote opkomst verwacht bij vakbondsdemonstratie op 2 oktober

Ondanks dat door het afsluiten van de algemene politieke beschouwingen het formeel niet gemakkelijk is nog belangrijke wijzigingen aan te brengen in de begroting.Ook Lodewijk de Waal vindt de veranderingen van de coalitiepartijen veel te weinig: ’20 ramen ingegooid, 1 deur gerepareerd’.

1 okt. 2004 Dassault-topman benoemt hoofdredacteur

S. Dassault, leider van het gelijknamige concern dat o.a. straaljagers (Mirages) produceert benoemt persoonlijk N. Beytout tot hoofdredacteur van “Le Figaro”. Dassault is eigenaar van 82% van de aandelen van de groep Socpresse die o.a. deze krant bezit.

1 okt. 2004 ABP-bestuur wil overgangsregeling prepensioen vanaf 45 jaar

In dit bestuur zitten o.a. E. Brinkman (voorzitter bouwwerkgevers;CDA) en E. Snoeij (ABVA KABO).

1 okt. 2004 Rotterdams Havenbedrijf gaf bankgaranties voor 180 miljoen euro

Door nader boekenonderzoek werd bekend, dat ex-directeur Scholten voor nog eens 80 miljoen bankgaranties gaf aan Joep van den Nieuwenhuijzen. De gemeente Rotterdam betwist nu het recht van Scholten die garanties af te geven, maar in juni zei wethouder van der Sluis nog dat hij tot bepaalde hoogte dat wel mocht.

2 okt. 2004 Grootste vakbondsdemonstratie ooit in Nederland

Tussen de 300 en 400 duizend mensen kwamen naar Amsterdam, ook al melden de meeste media nog dagen lang dat het er maar 200.000 waren. De politie riep de mensen op niet meer naar het Museumplein te komen omdat dat overvol was. Zo’n 40.000 mensen bleven in het land op de stations staan, omdat de NS onvoldoende treinen had ingezet. Jong, oud, man, vrouw, autochtoon en allochtoon. Uit gesprekken met de demonstranten en meegedragen borden en spandoeken werd duidelijk, dat het niet alleen om VUT en prepensioen ging en dat men ook niet bereid was weer met een slap akkoord genoegen te nemen. Een overduidelijk signaal aan regering en ondernemers, dat de sociale sloop niet geaccepteerd wordt. De vakbondsleiding zegt dat de acties nu verder per sector voortgezet moeten worden, telkens één dag. Van de CNV-leiding mag het woord staking hierbij niet gebruikt worden. Vice-premier Zalm laat weten, dat hij met de vakbeweging wil praten, maar dat het besluit over VUT en prepensioen vast staat. Vakbondsleiding en oppositiepartijen willen bemiddeling, waarbij vooral H. Wijffels (CDA), SER-voorzitter en ex-topman van de RABO Bank naar voren geschoven wordt. Op de vraag van de NRC, “Steunt u het kabinetsbeleid?”, antwoordt deze als volgt: “In beginsel wel. En dat is ook het drama: over de richting van het beleid bestaat tussen partijen geen verschil van opvatting, en ook niet dat er stevige stappen moeten worden gezet. Het is fout gegaan bij de concrete vormgeving van de maatregelen ...... Bij de vakbeweging is het beeld ontstaan dat het kabinet zijn positie wil aantasten…….Dus de vakbeweging wil bewijzen, dat ze wel serieus te nemen is en dat is ze gelukt.......” Verder zegt Wijffels nog te vrezen, dat succesvolle stakingen de loonkosten zullen opdrijven en dat daarmee de twee hoofddoelstellingen van dit kabinet, loonmatiging en langer doorwerken, zullen mislukken. Bij zo’n bemiddelaar weet je wat je kan verwachten!

4 okt. 2004 Yudhoyono wint presidentsverkiezingen Indonesië

Volgens de officiële uitslag heeft SBY (Susilo Bambang Yudhoyono) de verkiezingen van 20 sept. 2004 met 60% van de stemmen gewonnen van de zittende president Megawati Sukarnoputri, die 39% van de stemmen kreeg. Hij zal 20 oktober geïnstalleerd worden.

4 okt. 2004 Israëlisch offensief kost vele doden

Het offensief van het Israëlische leger in de Gazastrook heeft al 70 doden gekost, waaronder veel burgers. Talloze huizen, wijken en boomgaarden zijn verwoest. Het leger is van plan nog weken door te gaan.

5 okt. 2004 Steeds minder boeren in Nederland

Volgens het Ministerie van Landbouw stoppen in Nederland per dag 8 boeren met hun bedrijf. Drie van de acht zijn melkveehouders.

5 okt. 2004 J. Kamminga wordt nieuwe voorzitter FME

Kamminga, thans Commissaris van de Koningin in Gelderland, volgt per 1 januari resp. na het afsluiten van de CAO-onderhandelingen Metaal, A. Kraaijeveld op als voorzitter van de metaalwerkgevers. Kamminga was o.a. voorzitter van de VVD en van het MKB.

5 okt. Wereldbank rapport: Wereldeconomie in 2050 4 maal zo groot

Bij een geschatte economische groei per jaar van 2% in de geïndustrialiseerde wereld en van 3,3% zou de omvang van de wereldeconomie in dat jaar 135.000 miljard dollar zijn, terwijl er 9 miljard mensen op aarde zouden wonen. Het voorziet meer welvaart voor mensen in China en India, maar ook grote problemen met de natuurlijke hulpbronnen.

5 okt. 2004 Vakbonden en oppositiepartijen willen referendum over prepensioen

Zo’n raadgevend (dus niet beslissend) referendum kan nog tot 1 januari aangevraagd worden, want de mogelijkheid wordt niet verlengd, ondanks dat D66 in het kabinet zit. De procedure kan pas begonnen worden als de betreffende wet door het parlement is goedgekeurd. Tussen die datum en 1 januari moeten dan in ieder geval 40.000 mensen op het gemeentehuis hun handtekening onder de aanvraag van een referendum gezet hebben.

6 okt. 2004 Feitelijke jeugdwerkloosheid veel hoger

Uit onderzoek van de Raad voor Werk en Inkomen blijkt dat tweederde van de werkloze jongeren niet staat ingeschreven bij het CWI. In werkelijkheid zijn volgens dit onderzoek bijna 130.000 jongeren werkloos.

6 okt. 2004 Regering Israël wil geen Palestijnse staat

Dit werd vandaag in een interview gezegd door de kabinetschef D. Weissglass

van A. Sharon, de Israëlische president. Het vredesproces met de Palestijnen heeft men voor onbepaalde tijd bevroren.

6 okt. 2004 Europese Commissie: Onderhandelingen met Turkije kunnen beginnen

Wel zouden strenge voorwaarden aan de onderhandelingen verbonden moeten worden. De lidstaten moeten in december een beslissing nemen. Er bestaat veel verdeeldheid in en tussen landen. Als redenen tegen worden vaak de islam, de democratie en de vele goedkope arbeidskrachten genoemd. Verder speelt een rol: Waar houdt de uitbreiding van de EU op?De feitelijke toetreding zou nog zeker 10 jaar kunnen duren. Bulgarije en Roemenië zouden in principe in 2007 kunnen toetreden. Met Kroatië mogen de onderhandelingen in 2005 beginnen.

6 okt. 2004 Advocaten: Bouwfraudeproces eenzijdig en vooringenomen

In het vandaag begonnen bouwfraudeproces betoogden advocaten van Koop Tjuchem en zijn directeur-eigenaar Koop, dat de meerderheid van de zaken uit de Koop-administratie gehaald zijn, terwijl alle bouwbedrijven zich er schuldig aan gemaakt hebben. Ten tweede kan volgens hen na de parlementaire enquête over de bouwfraude geen enkele Nederlandse rechter nog onbevooroordeeld rechtspreken.

6 okt. 2004 Rapport-Duelfer: Geen massavernietigingswapens in Irak

Dit is de conclusie van de Iraq Survey Group, die in opdracht van de CIA na de Amerikaanse met meer dan 1200 man een onderzoek instelde in Irak o.l.v. eerst Kay en later Duelfer.

6 okt. 2004 Concurrentieslag Boeing vs. Airbus voor WTO

Europa en de VS hebben tegen elkaar klachten ingediend wegens het geven van subsidies en/of andere steun aan de eigen luchtvaartindustrie.

7 okt. 2004 Europese klacht tegen weren Poolse rietdekkers zonder werkvergunning

De Polen wilden gebruik maken van de vrijheid voor dienstverlenende bedrijven in andere EU-landen te werken. Volgens de Nederlandse arbeidsinspectie werkten de Polen in feite voor Nederlandse bedrijven en hadden daarom een tewerkstellingsvergunning nodig. Hiervan zijn er overigens tot nu toe 17.00o verstrekt.

7 okt. 2004 Bouwbedrijf wil ministers laten getuigen in fraudeproces

Advocaten van KWS, dochjter van Volker Wessels willen dat de oud-ministers Jorritsma, Netelenbos en Korthals Altes getuigen en verder procureur-generaal De Wijkersloot en oud-topman Kist van de NMA. Volgens hen wist het OM al eind 2001 van de schaduwadministratie van Koop, maar deed pas wat na bekendmaking via tv-programma Zmbla. Overigens mag de NMA van minister Brinkhorst geen boekhoudgegevens van de bouwbedrijven aan de belastingdienst geven.

7 okt. 2004 General Motors wil meer dan 10.000 banen in Europa schrappen

Volgens een bericht in de Frakfurter Allgemeine Zeitung zou of de fabriek in Rüsselheim (Duitsland, Opel) of die in Trollhättan (Zweden, Saab) mogelijk gesloten worden. In het kader van het saneringsplan Olympia heeft GM sinds 2002 het aantal arbeidsplaatsen in Europa al teruggebracht van 70.000 naar 53.000. GM thans het bedrijf dat de meeste auto’s ter wereld verkoopt wil de kosten verder drukken, omdat het zich bedreigd voelt door Toyota.

7 okt. 2004 Rechtbank: Aanklacht vooroverleg bouwbedrijven verjaard

Oorzaak: Het OM was vergeten erbij te zetten, dat de bouwbedrijven opzettelijk aan het vooroverleg deelgenomen hadden. Dan is het een overtreding en die verjaard sneller dan een misdrijf volgens de Wet Economische Mededinging.

7 okt. 2004 Bonden: Actiedag Bouw op 10 november

Mag van CNV geen staking heten.

7 okt. 2004 Actiedagen in verschillende sectoren

Aangekondigd worden een staking in het openbaar vervoer op 14 oktober. Dit betreft de spoorwegen en het interlokale busvervoer. Stadsvervoersbedrijven zullen zich soms aansluiten. Rover en de onderwijsbeurs in Utrecht reageren boos. Op 27 oktober zal er actie gevoed worden in de metaal zoals bij Corus. De acties kunnen qua bond verschillen. CNV en Unie zijn tegen politieke stakingen maar zeggen niet als stakingsbreker op te willen treden.

De Waal: Acties te voorkomen door bemiddeling, maar dan moeten de hoofdonderwerpen ter discussie staan.

8 okt. 2004 Centraal PlanBureau : “Beter plan dan kabinet”

Volgens het CPB zijn de kabinetsplannen voor VUT en prepensioen het verkeerde (paarden)middel voor het juiste doel, omdat ze verwacht dat mensen niet veel langer zullen doorwerken en vraagtekens zet bij de bezuinigingen. De levensloopregeling zal z.i. alleen gebruikt worden door bemiddelde ouderen. Het CPB stelt een spaar-VUT voor, waarbij de mensen het gespaarde bedrag houden als zij toch doorwerken. Het CPB schrijft een en ander in een notitie ter voorbereiding over de hoorzitting in de Tweede Kamer op 11 oktober. In een kamerdebat leek Zalm hier iets in te zien. Later uitten hij en De Geus kritiek op het CPB. De directie van het CPB moet op het matje komen bij Zalm en Brinkhorst

8 okt. 2004 Nobelprijs voor de vrede naar Keniase milieuactiviste Wangari Mathaai

Zij is plaatsvervangend minister van milieu in haar land en de eerste Afrikaanse vrouw die deze prijs krijgt. Zij is leider van de Groene Gordelbeweging tegen ontbossing, die al ruim 30 miljoen bomen in Afrika geplant heeft. Stukken regenwoud worden in Kenia vaak als steekpenningen e.d. gebruikt.

8 okt. 2004 Commissie-Jeserun: Hef Ned. Antillen als land op.

De adviescommissie, waarin o.a. G. Dales (VVD) en P. Rösenmuller (Groen Links) willen dat Curaçao en St. Maarten zelfstandige landen binnen het koninkrijk worden en de andere 3 ‘koninkrijkseilanden die rechtstreeks verdragen sluiten met Nederland. Er zou volgens het voorstel feitelijk veel meer directe controle van de Nederlandse regering moeten komen. ER wordt een Koninkrijksregering voorgesteld met ministers van de Antillen en meest betrokken Nederlandse ministers en een koninkrijksparlement, waar ook de Antilliaanse parlementarioërs stemrecht hebben. Beide zouden alleen bij Antilliaanse zaken optreden. In ruil daarvoor zou deze de Antillen helpen om van hun buitenlandse schuld af te komen.

8 okt. 2004 KPN wil opnieuw 750 banen schrappen bij vaste telefonie

Dit nadat in 2001 al 500 en in januari van dit jaar al 800 banen bij dit bedrijfsonderdeel geschrapt waren.

10 okt. 2004 Presidentsverkiezingen in Afghanistan

Klachten over fraude van tegenstanders Karzai.

11 okt. 2004 Prijs Noordzee olie stijgt tot 50 dollar na bericht over staking in Nigeria

De vakbonden protesteren met een meerdaagse nationale staking tegen een verhoging van de benzineprijzen door de regering.

11 okt. 2004 Van der Knaap moet mogelijkheden bij bonden en werkgevers verkennen

De CDA-staatssecretarisvan Defensie en oud-vakbondsbestuurder van het CNV gaat alleen verkennen, welke mogelijkheden er zijn om het overleg te hervatten. Hij mag geen toezeggingen doen. Er wordt onduidelijkheid gecreëerd over de vraag,of hij namens het kabinet, namens De Geus en Balekenende of de CDA-ministers op pad wordt gestuurd.

11 okt. 2004 CPB-directeur blijft bij voordeel spaar-VUT

Dit tijdens de hoorzitting in de Kamer. N.a.v. zijn gesprek met Zalm en Brinkhorst van vrijdag jl. zegt hij alleen, dat de formulering van het CPB-bericht niet zo gelukkig was.

11 okt. 2004 4 ambtenaren Rotterdam doen aangifte tegen brandweerlieden

Namelijk wegens mishandeling en geweldpleging tijdens de acties op 20 september toen brandweerlieden het stadhuis binnen gingen en daar vuurwerk afstaken, ook in het portiershok. Volgens het geweldsprotocol van de gemeente zijn de bewakers verplicht aangifte te doen.

11 okt. 2004 Akkoord Iraakse “interimregering”met Muqtada Sadr

Deze belooft zijn wapens (voor geld) in te leveren in ruil voor vrijlating gevangenen en geld voor wederopbouw van wijk ‘Sadr City’ in Bagdad.

11 okt. 2004 Veel kritiek op levensloopregeling kabinet

O.a.: vroeger met pensioen gaan kan ook op andere manieren. Via levensloop alleen bij veel geld. Niet te gebruiken voor zorgverlof kinderen: Nog niet genoeg gespaard. Kan niet op 1-1-2006 ingevoerd worden, want kost minstens 3 jaar voorbereiding. Uitvoeringskosten veel en veel hoger. Geld niet voor langere tijd vast te leggen zoals bij pensioenen.

12 okt. 2004 Commissie Europarlement wijst Buttiglione af als commissaris

Met 27 tegen 26 stemmen wijst de commissie ‘Burgerlijke vrijheden’van het EU-parlement de Italiaan af als commissaris voor Justitie en ook voor alle andere posten i.v.m. zijn opvattingen over homoseksualiteit (“zonde”) en alleenstaande moeders (“slecht”). Buttiglione geldt als vertrouweling van Berlusconi.

12 okt. 2004 Volgend jaar huisartsbezoek niet in no claim ziekenfonds

Dit is door coalitiepartijen afgesproken i.v.m. bezwaar van vooral CDA-er Buijs. Wordt o.a. gefinancierd door korting op huisartsenbudget. Partijen beloofden elkaar serieus te kijken naar VVD-voorstel om no claim inclusief huisarts in te voeren, maar hoogte per groep te variëren. Zou dan 1-1-2006 ingevoerd moeten worden, tegelijk met een ziektekostenverzekering voor iedereen.

12 okt. 2004 Na NS roept ook Corus op tot onderhandelen

Toch zal de openbaarvervoersstaking de 14de doorgaan. Behalve alle spoorweg- en regionale busbedrijven zullen in ieder geval de stadsvervoerbedrijven van Groningen, Maastricht en Nijmegen meedoen. In Utrecht tussen 10.00 en 14.00 uur. In Rotterdam wordt nog gestemd. De bedrijven in Amsterdam en Den Haag doen niet mee, met als argument dat die 27 sept. al 24 uur gestaakt hebben.

12 okt. 2004 Ambassadeur: Britse geheime dienst gebruikt door foltering verkregen informatie

De ambassadeur in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent, Craig Murray, schrijft in een rapport, dat de Britse geheime dienst gebruik maakt van informatie, die de Oezbeekse politie door foltering van gevangenen heeft verkregen en die haar via de Amerikanen bereikt. Murray zegt dat de info. waardeloos is, omdat de Oezbeekse regering zulke verklaringen zoekt om indruk te maken op de Amerikaanse en Britse bondgenoeten.De Britse regering laat hem daarom niet terugkeren naar Oezbekistan.

12 okt. 2004 Britse verzekeraar Royal and Sun verhuist 1100 banen in callcentra en administratie naar India.

Hij hoopt daarmee per jaar 18 miljoen euro aan arbeidskosten te besparen en meer flexibiliteit te bereiken.

12 okt. 2004 Staking Armstrong beëindigd na akkoord

Deze staking begon op 21 sept. tegen de sluiting van het bedrijf en overbrenging naar Münster in Duitsland. Een commissie gaat nu een alternatief plan van de bonden bekijken. Bij onenigheid moet er arbitrage volgen.

12 okt. 2004 Zalm knijpt hem

Zalm zei ’s morgens in de Kamer een mogelijkheid voor heropening van het overleg met de vakbonden te zien. B.v. via spaar-VUT of deeltijdpensioen. Overigens zei hij achter de missie van Van der Knaap te staan, maar dat geheim te hebben willen houden.

’s Middags sprak Zalm bij het Nationaal Pensioendebat bestuurders van pensioenfondsen toe, waaronder vakbondsbestuurders. Hem werd gevraagd om buiten aan een paar honderd vakbondsleden de regeringsplannen uit te leggen. Zalm kneep hem en vroeg garanties aan de bonden dat hem niets zou gebeuren. Hij wist de vakbondsleden niet te overtuigen met zijn verhaal dat zij zouden moeten inleveren voor hun kinderen. “Opstappen”en “Dit kabinet dat moet naar huis” waren de reacties.

13 okt. 2004 D66 steunt oppositie bij poging tijdelijke referendumwet jaar te verlengen

Dit zou meer ruimte scheppen om referendum te organiseren over wet over VUT en prepensioen.

13 okt. 2004 Convenant Hoogervorst met farmaceuten en verzekeraars

De minister van Volksgezondheid maakt afspraken over verlaging van de prijzen voor (bijna) patentloze medicijnen en van de kortingen voor apotheken. Samen zou dit 685 miljoen euro moeten schelen.

13 okt. 2004 KRO wil zendtijd kopen bij commerciële zenders

Dit omdat de omroep vindt, dat ze in het huidige publieke bestel niet steeds belangrijk geachte programma’s uit kan zenden op gewenste tijdstippen.

13 okt. 2004 B. Wientjes opvolger Schraven als voorzitter VNO-NCW

Wientjes was eerder voorzitter van de AWVN. Zit in de Raad van Bestuur van het Duitse sanitair- en serviesconcern Villeroy & Boch, dat in 1999 zijn familiebedrijf overnam. Wordt gekarakteriseerd als ‘polderman’.

13 okt. 2004 staking bij VW in Duitsland

VW wil lonen voor 2 jaar bevriezen, IG Metall wil 4% loonsverhoging en baangarantie. Het gaat om 103.000 werkers in 6 bedrijven in Duitsland. Vierduizenden mensen staakten vandaag om de eisen kracht bij te zetten.

De EU stapt op aan dringen van Bolkestein naar het Europese Hof, omdat de Duitse staat dankzij ‘een gouden schoen’(preferente aandelen) e.a. te veel zeggenschap heeft bij het concern en daarmee buitenlandse bedrijven in de weg zou zitten, die zeggenschap over VW zouden willen verkrijgen.

13 okt. 2004 World Economic Forum: Nederland 12de economie qua concurrentiekracht

Volgens een paar economen zou Nederland vooral aan sociale innovatie moeten doen om niet achterop te raken.

13 okt. 2004 EU Commissie doet nieuw voorstel liberalisering havendiensten

Afhandeling door scheepsbemanningen zou nu beperkt moeten worden tot schepen met regelmatige korte routes in Europa. Reders zouden verplicht een vergunning moeten hebben, waardoor ze ook aan sociale en veiligheidsregels gebonden zouden zijn. De vakbonden vrezen sociale dumping van de plannen en staakten het vorige voorstel van De Palacio weg.

14 okt. 2004 Openbaar vervoersstaking groot succes

Het spoor en de geplande streek- en stadsvervoersbedrijven lagen voor het overgrote deel plat, ondanks pogingen van sommige directies om zoveel mogelijk te laten rijden. Ook de RET reed niet. De boosheid bij de reizigers was niet groot. Zij hadden veel begrip voor de acties en hadden er rekening mee gehouden. Er werden deze dag wel een paar vakbondsmanifestaties gehouden, maar helaas lang niet overal.

14 okt. 2004 Coalitiefracties willen werken onder minimumloon mogelijk maken

In ruil voor medewerking bij het buiten de no claim houden van huisartsbezoek heeft de VVD bij de coalitiefracties bedongen, dat het mogelijk moet zijn werkloze alleenstaanden in de Bijstand tijdelijk aan het werk te zetten voor 80 tot 90% van het wettelijk minimumloon. Zogenaamd om hen te helpen aan het werk te komen. Hierover ontstaat grote verontwaardiging.

13 okt. 2004 Levensloopregeling veel duurder dan prepensioen

Volgens voorzitter Beuker van de Vereniging van bedrijfstakpensioenen kan dit oplopen tot 30 of 50%. Hiervoor zijn 2 redenen: Het geld kan niet voor een bepaalde tijd vastgelegd worden en individuele verzekeringen zijn veel duurder dan collectieve.

13 okt. 2004 VVD en D66 willen versoepeling ontslagrecht

Dit lieten zij weten tijdens het Kamerdebat over de begroting van Economische Zaken.

13 okt. 2004 Mosa Porselein failliet: 130 man op straat

Het is de laatste producent van porseleinen serviezen in Nederland, die dit als enige activiteit heeft.

13 okt. 2004 C1000 trekt vertrekregeling ouderen in

Onder druk van de vakbonden heeft supermarktketen C1000 de ‘vrijwillige’vertrekregeling ingetrokken waarmee het probeerde mensen ouder dan 23 jaar kwijt te raken.

14 okt. 2004 Opelarbeiders in Bochum in wilde staking tegen ontslagen

Zij protesteren hiermee tegen de plannen van de General Motors-directrie in Detroit om 12.000 arbeidsplaatsen in Duitsland te schrappen en in het bijzonder in Bochum en Rüsselheim. Zij zullen die bijna een week volhouden, ondanks oproepen van velen, waaronder de vakbondsleiding, om weer aan het werk te gaan.

14 okt. 2004 NMA: Meer dan 400 weg- en waterbouwbedrijven deden aan vooroverleg

De Nederlandse Mededingingsautoriteit concludeert dit op basis van onderzoek. Twee groepen van 6 bedrijven deden dit structureel rond grote projecten als HSL en Betuwelijn. Bouwondernemingen, ook uit andere sectoren, die meewerken bij het onderzoek kunnen een korting op hun boete krijgen die oploopt tot 50%. De wegenbouwbedrijven krijgen daarnaast alle een korting, zodat ze slechts 25% van het oorspronkelijk bedrag hoeven te betalen. Dit na overleg tussen NMA-chef Kalbfleisch en ex-CDA-minister Brinkman, voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf. Opgegeven reden: Anders zou de hele sector omvallen.Het totale boetebedrag zou dan boven 1 miljard euro komen.

14 okt. 2004 Accountantskantoor Deloitte weigert te getuigen

Dit in de zaak wegens fraude bij A-H, dat door accountants van dit kantoor werd gedekt.

14 okt. 2004 Motie van wantrouwen tegen De Geus

PvdA, Groen Links en SP dienen een motie van wantrouwen in tegen CDA-minister De Geus, omdat hij zich onvoldoende wil distantiëren van het plan van de coalitiepartijen om het wettelijk minimum loon (WML) te verlagen. Dit terwijl hij eerder zei dit te willen handhaven. De oppositie wijst ook op het afschaffen door het kabinet van gesubsidieerd werk en ID-banen. De Geus en CDA-kamerlid Verburg zeggen dat ze het WML niet willen afschaffen. Verburg: Alleen tijdelijke ontheffing om bepaalde langdurig werklozen te helpen. Overigens wees kamerlid Bakker (D66) erop, dat Kok en Melkert hetzelfde paln al in 1994 hadden bij Paas I, maar dat dat toen niet is doorgegaan, omdat Melkert dit niet voor bijstandsgerechtigden met een gezin wilde laten gelden. De motie krijgt geen meerderheid.

14 okt. 2004 Ouderen extra de dupe van “no claim”-regeling.

Hoewel ouderen, chronisch zieken en gehandicapten vrijwel altijd boven een bedrag van €255 euro aan ziektekosten zullen komen en dus geen geld terugkrijgen, moeten zij toch ook de €5,65 per maand extra premie gaan betalen. Een voorstel van de oppositie hen vrij te stellen haalde het niet.

14 okt. 2004 Tijdelijke referendumwet niet verlengd

D66 stemde mee met PvdA, Groen Links en SP, maar de andere partijen steunden VVD en CDA die de referendumwet niet willen verlengen.

14 okt. 2004 De grenzen van de grondwet

In de toekomst mogen waarschijnlijk ook in Nederland als laatste Europese land wetten aan de grondwet getoetst worden door de rechter. Maar daarop zijn uitzonderingen: Het recht op bijstand; het nationaliteitsbeginsel en de bescherming van persoonsgegevens. Nadat Halsema (Groen Links) deze beperkingen in haar wetsvoorstel had opgenomen stemde alleen het CDA nog tegen, maar de VVD voor. Het wetsvoorstel moet nu nog door de Eerste Kamer en, omdat het een grondwetswijziging betreft, na de verkiezingen nogmaals door beide kamers.

15 okt. 2004 Luchtkwaliteit Randstad een van de slechtste ter wereld. 5000 extra doden.

Samen met Vlaanderen, het Ruhrgebied, de Po-vlakte en delen van de Amerikaanse oostkust en van China heeft de Randstad de twijfelachtige eer de hoogste stikstofdioxideconcentraties ter wereld te hebben. Dit is de uitkomst van een onderzoek van de Universiteit van Heidelberg. Oorzaak: Veel verkeer en uitstoot bedrijven. Dit leidt tot:

1. Verzuring en vermesting lucht, bodem en water

2. aanslag op de gezondheid van de mens

3. dragen bij aan vorming ozon, slecht voor luchtwegen en hart.

Stikstofdioxiden, fijn stof en ozon zorgen in Nl. voor 5000 extra doden per jaar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

16 okt. 2004 Onderzoek: Rotterdam wist al eerder van bankgaranties Havenbedrijf

Nadat eerder een onderzoek van CDA-senator Lemstra (berucht omdat hij indertijd als topambtenaar bij VROM er aan meewerkte dat Tankcleaning jarenlang de Rotterdamse haven kon vervuilen) concludeerde, dat Scholten als directeur van het Rotterdams havenbedrijf op zijn eentje bankgaranties gaf aan Van den Nieuwenhuijzen, komt het NRC tot de conclusie dat het al jaren intern bekend was.

16 okt. 2004 Kamerleden Dittrich en Ferrier Cuba uitgezet

De kamerleden van resp. D66 en CDA werden het land uitgezet toen zij samen met de Spaanse parlementariër Moragas van de Partido Popular op een toeristenvisum binnenkwamen met als doel gesprekken met dissidenten.

18 okt. 2004 Rechtbank spreekt schutter vrij

De rechtbank in Arnhem heeft sergeant-majoor Eric O. vrij gesproken, die eind vorig jaar een Irakees dood schoot, omdat hij dacht dat die een wagen wilde plunderen. Het Openbaar Ministerie had 6 maanden voorwaardelijk en 240 uur taakstraf geëist, omdat het slachtoffer geen plunderaar was en er geen sprake was van een levensbedreigende situatie. De oorspronkelijke aanklacht wegens moord had het al laten vallen, hoewel het wel van mening is, dat O. niet op de grond, maar in de menigte schoot. De rechtbank vond echter, dat je het verhaal van een militair, dat de situatie levensbedreigend geweest zou zijn moet geloven, tenzij het tegendeel bewezen is. Zij grijpt daarbij terug op jurisprudentie uit de tijd van de zogenaamde politionele acties in Indonesië. O. maakte eerder deel uit van een Bijzondere Eenheid voor Speciale Opdrachten in het Buitenland. Parlementariërs kritiseren openlijk het OM.

18 okt. 2004 11 november vakbondsdemonstratie tegen Bolkesteinrichtlijn in Brussel.

18 okt. 2004 Shell krijgt gasopdracht in Irak

Het concern moet onderzoeken wat de beste methode is om de grote gasvelden in Irak te ontwikkelen. Dit maakt de kans groot, dat zij zelf bij de exploitatie een rol krijgt. Dank voor Nederlandse en Britse steun aan de oorlog?!

19 okt. 2004 Ondernemingsraden mogen bij grote bedrijven een derde commissarissen benoemen

Sinds 1 oktober mogen ondernemingsraden van ca. 250 grote bedrijven (16 miljoen euro eigen vermogen; meer dan 100 werknemers)in principe een derde van de commissarissen benoemen, waartegen de andere commissarissen slechts in bijzondere gevallen een veto uit kunnen spreken. Van de oude regeling maakte overigens nog niet de helft van de betrokken ondernemingsraden gebruik. Wat heel begrijpelijk is. Aandeelhouders kunnen sinds dezelfde datum alle commissarissen naar huis sturen. Multinationals beperken steeds meer de invloed van hun O.R. tot de Nederlandse dochter. Nog belangrijker: Wat kan je überhaupt afdwingen ion zo’n college. Overigens wordt tegelijkertijd een mogelijkheid gecreëerd advies- en instemmingsrecht van O.R.-en onderuit te halen.

19 okt. 2004 Strengere regels huwelijksmigratie doorgezet

Minister Verdonk verwacht bijna de helft minder huwelijksmigranten naar Nederland, omdat als minimumleeftijd per 1 november 21 jaar wordt aangehouden en als minimum inkomen 120% van het wettelijk minimumloon(€1319 netto per maand)

19 okt. 2004 AKZO: Veel minder banen, veel meer winst

Het concern maakte in het derde kwartaal 213 miljoen euro winst, 20% meer dan vorig jaar. Het schrapte dit jaar al 2500 banen.

19 okt. 2004 Actiedag van alle Europese Opel-arbeiders

Tegen het plan van General Motors om in Europa 12.000 banen te schrappen. Hiertegen waren de arbeiders in het Duitse Bochum al sinds de 13de in een wilde staking. Vandaag acties in andere Duitse fabrieken, in Zweden, Spanje, Polen, Groot-Brittannië en België. In de laatste fabriek en in Rüsselheim vielen delen van de productie stil door de staking in Bochum. Voor andere Europese bedrijven nadert dat moment.Een akkoord tussen Opel in Duitsland en de top van vakbond en O.R. (‘besparen op loonkosten tegenover ‘zoeken naar sociaal aanvaardbaar afbouwen van arbeidsplaatsen’) wordt pas een dag later de arbeiders door de strot geduwd.

20 okt. 2004 Vakbondsleden blokkeren ministerie Sociale Zaken

Meededen o.a. werkers van DAF en Corus. "Het massale protest vanuit de samenleving laat het kabinet nog steeds koud. Maar het wordt tijd dat de ministers hun ogen openen. Ze zeggen wel te willen praten, maar bieden vervolgens geen opening. Vandaar dat we ons hier laten zien, bij het ministerie waar veel van de plannen vandaan komen", aldus voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk. Hij laat de actie stoppen als de ME om half tien wil ingrijpen.

20 okt. 2004 Kadervergadering in Rotterdam roept op tot landelijke staking begin december

Op een vergadering van kaderleden uit Rotterdam en wijde omgeving van FNV Bondgenoten, ABVA en KIEM, waar 268 mensen aanwezig waren wordt unaniem een motie met die strekking aangenomen.

20 okt. 2004 ENCI schrapt 220 banen in Maastricht en 250 elders.

De cementfabriek, eigendom van het Duitse HeidelbergCement, stopt volgend jaar de mergelwinning in de Sint-Pietersberg. In andere Nederlandse vestigingen verdwijnen nog eens 50 arbeidsplaatsen en in België 200. Volgens de directie is een teruglopend bedrijfsresultaat (20 miljoen in 2003) door concurrentie uit Duitsland en economische situatie de oorzaak. De mergeloven in Nl. zou een lagere capaciteit hebben en de reserve aan mergel maar 30 jaar tegenover 100 in België.Er wordt (door anderen) ook gewezen op protesten tegen de aantasting van de Sint-Pietersberg en de luchtvervuiling door het bedrijf.

20 okt. 2004 De Hoop Scheffer: Schending mensenrechten geen beletsel voor goede band NAVO met Oezbekistan

21 okt. 2004 Toenadering vakbonden tot regering

CNV en VNO gaan vanaf morgen praten met kabinet, de FNV nog niet, hoewel De Waal zich al wel vriendelijker uitlaat over de regering.

21 okt. 2004 Rotterdams Havenbedrijf ook door olieconcerns in het nauw

De olieconcerns Shell, Exxon, BP, Chevron voeren al jaren juridische actie tegen het Rot. Havenbedrijf omdat zij h.i. 3 maal meer betalen aan havengelden dan containerschepen. Als zij winnen- en die kans lijkt groot – zou dat het Havenbedrijf nog eens meer dan 270 miljoen euro kunnen kosten.

22 okt. 2004 Kopstukken propageren beperking tot sociale basisuitkering

Deze dag verschijnt discussiestuk in de “Volkskrant”, waarin (op persoonlijke titel) mensen als Henk van der Kolk (Bondgenoten), Heerts (FNV), Wijffels( SER, CDA, ex-Rabo), De Leij (werkgevers), verzekeraars als Fischer van de verzekeraarslobby en Van der Pol van Interpolis enz. pleiten voor:

- een basisvoorziening door de regering, afgestemd op levensfase (vormingsfase, werkzame leven, postactieve leven).

- aan te vullen door bedrijfsregelingen en

- individuele regelingen.

Sociale zekerheid zou van kostenpost investeringsproject moeten worden. De levensloopregeling zou een rugzak met individuele rechten moeten worden, waarmee studie, zorgverlof, aanvulling op WW of WAO gefinancierd kan worden. Volgens R. Linschoten (VVD) lijkt het veel op de plannen voor een ministelsel, die hij midden jaren 80 lanceerde.

Minister de Geus en kamerlid Crone (PvdA) laten zich positief uit over het plan.

22 okt. 2004 VNG vergadert als protest op Malieveld

De gemeenten zijn boos op het kabinet, omdat dit steeds meer taken naar de gemeenten schuift, maar minder geld ter beschikking stelt. Tegelijkertijd wordt door centralisering van regels de ruimte voor de gemeenten beperkt.

22 okt. 2004 Brabantse politieagenten voeren actie in Den Bosch

Honderden agenten van de 3 Brabantse korpsen onderbreken het werk enkele uren.

22 okt. 2004 Wekenlange acties Spaanse scheepsbouwarbeiders

O.a. met stakingen, demonstraties en wegblokkades protesteren zij tegen dreigende massaontslagen bij het staatsconcern Izar. De EU wil Spanje dwingen te stoppen met als concurrentievervalsende subsidie aangemerkte hulp aan het concern en eist honderden miljoenen terug.

22 okt. 2004 Nationale 24-uursstaking openbaar vervoer in Italië succesvol

De inzet is de strijd om de CAO, in het bijzonder de loonsverhoging.

23 okt. 2004 Verwachting: Kabinet en vakbonden gaan volgende week weer praten

Achter de schermen is zoveel gepraat en geschipperd, dat de gesprekken naar een offici|ëler niveau getild kunnen worden.

23 okt. 2004 Prijzenslag supermarkten kost banen.

Niet aan een concern verbonden supermarkten zeggen dat zij d0oor de prijzenslag, waarbij soms onder de kostprijs verkocht wordt, al bijna 10.000 arbeidsplaatsen geschrapt hebben.

23 okt. 2004 Steeds meer justitiële samenwerking tussen Europese landen

Maar de (juridische) hulp aan verdachten is op Europees niveau nog slecht geregeld. Ook de Nederlandse regering hikt aan tegen het geld van bijstand en de ‘problemen’ voor het verhoor als er een advocaat bij is.

25 okt. 2004 Rapport SCP: Kloof tussen wat volk wil en wat regering

Uit het rapport 2004 van het Sociaalcultureel Planbureau blijkt dat 70 tot 80% van de ruim 2000 ondervraagden vreest dat de sociale voorzieningen (sociale zekerheid, zorg)kariger zullen worden, de mensen meer op hun eigen verantwoordelijkheid teruggeworpen zullen worden en dat de pensioenleeftijd omhoog zal gaan. Maar dat is wat ze niet willen. Ze willen juist in grote meerderheid een sociale, solidaire maatschappij in plaats van de hardere meer competitieve die ze op zich af zien komen. Zo willen ze ook niet dat het onderwijs voor de studenten duurder wordt en dat daar meer concurrentie wordt ingevoerd. De ministerraad was geschokt door het verschil tussen wensen en verwachtingen van het volk.

25 okt. 2004 Vakbonden willen ook toegevingen kabinet bij WAO

Is ook prestigekwestie: SER-akkoord

25 okt. 2004 Grote verhoging premies ziektekosten

Zorgverzekeraars voorspellen een verhoging van de premie voor particuliere ziektekostenverzekering van minimaal tussen 8,8 en 13%. Minister Hoogervorst vindt dat 4% al genoeg is.

25 okt. 2004 Mittal na overname grootste staalbedrijf ter wereld

De uit India afkomstige Mittal, die al eigenaar was van de staalbedrijven LNM en Ispat heeft de tweede staalproducent in de VS, International Steel Group, overgenomen. De fusie krijgt de naam Mittal Steel.Dit bedrijf krijgt een omzet van 24,6 miljard euro en een productiecapaciteit van 70 miljoen ton staal. De werkelijke productie is thans 57 miljoen ton staal. Er werken 165.000 mensen. Het Luxemburgse Arcelor (43 miljoen ton staal) wordt nu tweede. Mittal heeft zijn hoofdkantoor in Rotterdam.

26 okt. 2004 EU wil biometrisch paspoort

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU hebben besloten dat de Europese paspoorten voorzien moeten worden van vingerafdrukken van de houder en – op wat langere termijn – van een gelaatscan. Verder wil men de nationale politieregisters makkelijker toegankelijk maken voor elkaar.

26 okt. 2004 Inburgeringsplan Verdonk stoot op problemen

Het plan van de VVD-minister om ook alle allochtone werklozen en vrouwen tot een inburgeringscursus te verplichten zou al een half miljard meer kosten dan ze kan betalen. Verder krijgt ze ook wel juridische problemen met deze verplichting voor allochtonen met de Nederlandse nationaliteit. Een soortgelijke beperking geldt voor Turken van de eerste generatie krachtens afspraken in een verdrag met Turkije uit 1963.

26 okt. 2004 Kabinet wil behandeling prepensioenwet uitstellen

Eigenlijk wel i.v.m. de verwachte onderhandelingen.

26 okt. 2004 Manifest tegen marktwerking in de zorg

Het manifest, opgesteld door SP-kamerlid Agnes Kant en ondertekend door artsen, wetenschappers enz., vreest dat de zorg door de marktwerking duurder, slechter en minder solidair zal worden. Volgens de wet die de regering heeft ingediend zouden verzekeringsmaatschappijen zonder opgaaf van reden een aanvullende verzekering mogen weigeren. Ook vreest het rapport door de concurrentie versnippering van de zorg in plaats van noodzakelijke samenwerking.

26 okt. Israëlisch parlement akkoord met ontruiming Gaza-strook

De regering-Sharon krijgt 67 tegen 45 stemmen voor het plan tot ontruiming van 21 nederzettingen in de Gaza-strook en 4 op de westelijke Jordaanoever.

27 okt. 2004 Massale staking in de metaal. Informele onderhandelingen.

Meer dan 20.000 metaalarbeiders staakten vandaag tegen de afbraakplannen van het kabinet. Staalconcern Corus en autofabrieken DAF en Nedcar kenden een grote actiebereidheid, maar er waren ook bedrijven met minder dan 10 werknemers waar gestaakt werd. Als eerste ging gisteravond Fundia (staaldraad) uit Alblasserdam 24 uur plat. Het blijkt dat zondag 24 oktober al een geheim informeel overleg van vakbonden en regering heeft plaatsgevonden. De Waal zegt echter, dat er nog niets is afgesproken en dat dat in deze week ook niet meer zal gebeuren. Tegelijkertijd vindt er technisch overleg plaats over hoeveel de te maken afspraken kosten en hoe ze in wetten enz. vorm gegeven moeten worden. Hieraan nemen behalve ambtenaren en vakbondsmensen ook de werkgevers deel. Agnes Jungerius liep hier even weg, toen bleek dat de pers op de hoogte was van de bijeenkomst, volgens haar ingeseind door werkgevers om de vakbondsleden in verwarring te brengen.

27 okt. 2004 Gemeente Eindhoven besteed geld voor de armen aan de rijken

De gemeente Eindhoven heeft ongeveer 1 miljoen euro EU-geld voor achterstandswijken gebruikt voor het verbouwen van de stadsschouwburg en een muziekprogramma.

27 okt. 2004 Barroso trekt Commissie terug

De toekomstige voorzitter van de EU, de liberale Portugees Barroso heeft zijn voorstel voor de toekomstige samenstelling van de Europese Commissie ingetrokken, nu blijkt dat er bij het Europees Parlement ernstige bezwaren bestaan tegen vooral de Italiaan Buttiglione, die commissaris van Justitie zou moeten worden. Hij vindt homosexualiteit zonde en dat alleenstaande vrouwen slechte moeders zijn. Er bestaan ook bezwaren tegen een aantal andere kandidaten, waaronder de Nederlandse Kroes. Dit omdat velen betwijfelen of zij zich bij mededingingszaken wel onafhankelijk genoeg kan opstellen gezien de vele functies die zij in het bedrijfsleven bekleed heeft.

27 okt. 2004 Kabinet en coalitie voor uitkleden AWBZ

In de Kamer is een meerderheid voor het overhevelen van de huishoudelijke zorg van de AWBZ naar de gemeenten in 2006. Later zouden andere aspecten van de thuiszorg moeten volgen, onder te brengen in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dit betekent dat mensen niet zonder meer recht hebben op de voorzieningen, maar afhangen van het oordeel van de gemeenten. De laatsten vinden, dat zij te weinig geld krijgen van de regering om deze taak over te nemen.

27 okt. 2004 Artsenbonden en Ned. Patiënten Consumentenfederatie tegen SP-manifest

Ze vinden het manifest goedbedoeld, maar menen dat marktwerking, mits beheerst, heilzaam kan zijn voor de zorg.

27 okt. 2004 Spanje legaliseert honderdduizenden illegalen

Ieder die minstens een halfjaar in Spanje is en een arbeidscontract heeft voor minstens een halfjaar krijgt papieren.

27 okt. 2004 Commissie-Kok: geen alternatief voor Lissabonstrategie

In tegenstelling tot Commissie-voorzitter Prodi vindt de commissie de strategie ook niet helemaal mislukt. Het is “een gemengd beeld”.

28 okt. 2004 Shell fuseert Britse en Nederlandse deel tot één bedrijf

Onder druk van de grote beleggers wordt het een Brits bedrijf met de naam Royal Dutch Shell, maar met het hoofdkantoor in Nederland (Den Haag) en wat de belasting betreft vallend onder Nederland. Er komt een Angelsaksische bestuursstructuur met 1 Chief Executive Officer. De eerste is Jeroen van ’t Veer.

28 okt. 2004 Nieuwe menssoort ontdekt op Indonesisch eiland Flores

Het gaat om schedel en skeletdelen van een dwergvorm van de homo erectus van nog maar 13.000 jaar geleden. Op het eiland gaan verhalen, waaruit afgeleid zou kunnen worden, dat deze menssoort ook nog recenter leefde of zelfs nog. De herseninhoud van deze homo floresensis is veel kleiner dan die van de homo sapiens. De vondst is een bevestiging van de theorie, dat de ontwikkeling van de mens uit de gemeenschappelijke voorouder met de chimpansee geen rechte lijn was, maar een ‘struikgewas’, waarbij lang verschillende soorten naast elkaar hebben bestaan. Naar nu blijkt tot nog vrij kort geleden.

28 okt. 2004 Hulp bij rampen werkt vaak averechts

Dit concludeert het Rode Kruis. Veel hulporganisaties trekken met heel hun apparaat naar een rampgebied zonder de plaatselijke kennis en ervaring serieus te nemen.

28 okt. 2004 Rotterdams Havenbedrijf: B & W gespaard

Dankzij steun van de coalitiepartijen (Leefbaar Rotterdam, CDA, VVD) kunnen havenwethouder van der Sluis (LR) en de rest van het college blijven zitten, hoewel duidelijk is, dat zij op de hoogte waren van de bankgaranties, die het bedrijf gaf en nu worden opgeëist. Ook weigeren zij een enquête omdat dit de banken die geld eisen van het Havenbedrijf in de kaart zou spelen.

29 okt. 2004 Wetenschappelijke studie: Meer dan 100.000 burgerdoden in Irak

Uit een studie van wetenschappers van 2 Amerikaanse en een Irakese Universiteit blijkt, dat het aantal civiele doden sinds de inval in Irak drie maal zo hoog is als tot nu toe werd gezegd. De belangrijkste oorzaak is direct geweld, zoals bij luchtaanvallen. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

29 okt. 2004 Europese regeringsleiders ondertekenen in Rome Europese Grondwet

Het duurt echter nog 2 jaar voordat alle lidstaten de wet aan het parlement of het volk, via een referendum voorgelegd hebben. De mogelijkheid is reëel, dat de wet in een aantal lidstaten zal worden verworpen.

29 okt. 2004 Kamer akkoord met uitkleden Thuiszorg

Ook de PvdA steunt nu de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die regelt dat te beginnen met huishoudelijke hulp allerlei voorzieningen uit de AWBZ gehaald worden en overgelaten aan de gemeenten (of naar de toekomstige basisverzekering gaat zoals kortdurende geestelijke gezondheidszorg).

29 okt. 2004 Palestijnse president Arafat overgebracht naar ziekenhuis in Parijs

Er wordt gezegd dat Arafat ernstig ziek is, maar niet wat hij mankeert.

29 okt. 2004 Stakingen bij VW in Duitsland tegen loonbevriezing

Duizenden arbeiders bij de VW-bedrijven in Duitsland legden het werk neer na het opnieuw mislukken van het CAO-overleg. IG Metall eist 4% loonsverhoging en een arbeidsplaatsgarantie. De directie wil de lonen bevriezen en verlagen en dreigt anders duizenden arbeidsplaatsen te schrappen.

1 nov. 2004 Najaarsakkoord dichtbij

Na enige malen geheim overleg tussen vakbonden en kabinet, o.a. in de Julianakazerne in Den Haag, schijnt een najaarsakkoord dichtbij. Het kabinet heeft een paar honderd miljoen nextra voor de levensloopregeling toegezegd en een paar dingen toegegeven bij de WAO. De werkgevers worden wel op de hoogte gehouden, maar doen niet mee aan het overleg om niet de rekening gepresenteerd te krijgen.

1 nov. 2004 Privatisering biedt verzekeraars veel gevoelige gegevens

Door de voorgenomen privatisering van de zorg- en WAO-verzekering krijgen verzekeraars veel informatie over personen, die zij kunnen combineren met en gebruiken bij b.v. al of niet afsluiten van levensverzekeringen, aanvullende zorgverzekeringen enz. Twee mensen van het College bescherming persoonsgegevens roepen de regering op duidelijke wettelijke regels te stellen.

1 nov. 2004 Nigeriaanse vakbondsleider stelt Shell aan de kaak

Voorzitter A. Oshiomhole van het Nigeria Labour Congress is Shell een vijand van het Nigeriaanse volk, omdat het de kant van de regering gekozen heeft bij het onderdrukken van het volk. Na een waarschuwingsstaking van 4 dagen in oktober kondigt Oshiomhole nu een algemene staking voor onbepaalde tijd aan, die op 16 november moet beginnen. Dit tegen de verhoging van de brandstofprijzen door de regering. De bedoeling is, dat nu ook de productie van ruwe olie wordt stil gelegd. Shell probeert via juridische procedures dit te voorkomen door het mee laten doen van de vakbond Pengassan te blokkeren, waarvan veel Shell-werknemers lid zijn. De bonden blijven overigens in overleg met de regering.

1 nov. 2004 Nederlandse staat koopt aandelen Shell en Exxon van gastransport

De staat betaalt hiervoor 2,7 miljard. Een poging de 2 maal van 25% aandelen te ruilen tegen de 50% aandelen van de staat in de gashandel mislukte.

1 nov. 2004 De Waal (FNV) wil nog geen formeel overleg

FNV-voorzitter de Waal zei, na overleg met de federatieraad, nog geen formeel overleg met het kabinet te willen, omdat dat ‘maar één keer kan en dat op dit moment veel te risicovol is’. Er zijn volgens hem nog te veel verschillen. CNV en MHP willen al wel formeel al ziet Terpstra (CNV) ook nog ‘echte dilemma’s. Het informeel overleg gaat gewoon door en de komende woensdag komt de federatieraad weer bijeen.

1 nov. 2004 Milosevic mag weer eigen verdediging voeren

Na protest van Milosevic heeft het VN-hof bepaalt dat M. zijn eigen verdediging mag voeren, maar dat hij de twee advocaten houdt, zodat het proces door kan gaan als hij ziek wordt.

2 nov. 2004 Cineast en columnist van Gogh vermoord

Theo van Gogh, bekend om zijn provocerende uitlatingen o.a. over islamieten en zijn film “Submission” met Hirschi Ali wordt dinsdagochtend op straat in Amsterdam doodgeschoten en gestoken door Mohammed B., die zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit heeft. Uit een brief die op van Gogh’s lichaam is geprikt blijkt, dat zijn uitlatingen over de islam het motief zijn voor de dader. De inhoud van deze brief wordt pas later deze week bekend gemaakt. Deze wordt na een achtervolging en schietpartij gearresteerd.

2 nov. 2004 lawaaiherdenking en reacties n.a.v. dood van Gogh

Ongeveer 20.000 mensen houden een herdenkingsbijeenkomst op de Dam in Amsterdam (op voorstel van burgem. Cohen met veel lawaai) n.a.v. de dood van Van Gogh. Dat ook minister Verdonk spreekt – op eigen verzoek (‘Theo steunde mij’) valt slecht bij veel mensen.

Het blijkt dat de dader een tijd gevolgd en afgeluisterd is door de AIVD, omdat hij veel contact had met vermeende terroristen. Zelf werd hij echter niet als gevaarlijk beschouwd.

In Den Haag wordt een groep rechtsextremisten opgepakt bij het Centraal Station, voordat ze het Binnenhof kunnen bereiken. In de media wordt de tegenstelling Nederlandse maatschappij – islam sterk aangezet. Paul Scheffer (Er is veel te lang gezwegen door moslims, weggekeken), Bart Jan Spruyt (Dit is niet het werk van een gestoorde enkeling. Het komt voort uit een bepaalde cultuur)Zalm (“We gaan de oorlog aan om dit soort extremisme en radicalisme te bestrijden”). Bolkestein en Wilders doen ook hun best de tegenstellingen aan te wakkeren.

2 nov. 2004 Bush wint presidentsverkiezingen. Weer veel fraude.

Bush wint met ca. 51% van de stemmen (3% meer dan Kerry) en met 286 tegen 252 kiesmannen de presidentsverkiezingen in de VS. De opkomst, 60% van de geregistreerde kiesgerechtigden, was voor de begrippen van de VS hoog. Er zijn weer allerlei onregelmatigheden zoals stemmachines waarop al duizenden stemmen stonden voordat er iemand gestemd had, mensen die niet op de kieslijst bleken te staan, te veel kiezers voor de capaciteit van een stembureau, zodat er vele uren gewacht moest worden.

3 nov. 2004 Minister de Geus wil banken en verzekeraars bij pensioenen

Met een beroep op Europese regels heef t De Geus advies van de werkgevers en de vakbonden gevraagd: Hij wil dat de pensioenfondsen de administratie en de beleggingen gaan uitbesteden. Gedeeltelijk gebeurt dit al, maar ABP en PGGM b.v. doen dit niet. Soms zijn er ook personele unies tussen pensioenfondsen en uitvoerders. Het is sterk de vraag of uitbesteding de pensioenen goedkoper zal maken.

3 nov. 2004 Bush voelt zich gesterkt

Bush en Kerry, die zijn nederlaag bij de presidentsverkieizngen erkent, roepen op tot nationale eenheid. Bush laat er echter geen misverstand over bestaan dat hij zich in zijn koers gesterkt voelt.

3 nov. 2004 Federatieraad FNV akkoord met formele onderhandelingen

Verwacht wordt nu, dat er in het weekend een akkoord komt. Vrijdagochtend overleggen werkgevers en vakbonden. Het MKB wil meer invloed op de uitkomsten, vreest de rekening te krijgen.

3 nov. 2004 IG Metall sluit slap akkoord bij VW

Afgesproken is 2 jaar bevriezen van de lonen (behalve eenmalig €1000) en korting op overwerktoeslagen. VW denkt hier € 1 miljard mee te besparen, de helft van haar doelstelling. In ruil daarvoor geldt een afzien van “betriebsbedingte”ontslagen tot 2011.

4 okt. 2004 Vooraanstaande CDA-ers kritiseren sociale gehalte kabinet

Ze doen dit in een open brief, o.a. ondertekend door W.Aantjes, B. de Vries, W. Albeda, L. de Graaf, T. Lodders, A. Westerlaken. Zij zeggen zeer bezorgd te zijn over het ontbreken van de herkenbaarheid van het “christelijke –sociale erf- en gedachtegoed” in het kabinetsbeleid en de verstoorde verstandhoudingen met het (christelijke) middenveld.

4 nov. 2004 Politie arresteert verdachten van terrorisme

Naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh arresteert de politie een aantal mensen, die zij van fundamentalistisch extremisme verdenkt. Burgemeester Cohen van Amsterdam zegt de indruk te hebben, dat de AVID belangrijke informatie voor hem achtergehouden heeft.

4 nov. 2004 EU-commissie-Kok stelt doel bij en schuift milieu naar tweede plan

Economische groei en werkgelegenheid moeten bovenaan staan. Kok en bondskanselier Schröder zeggen eraan te twijfelen of de EU in 2010 de VS ingehaald zullen hebben.

4 nov. 2004 Ministerie sluit 140 veebedrijven

In het veevoer is een te hoge dosis dioxine aangetroffen, waarschijnlijk afkomstig van uit Duitsland afkomstige mergelklei, die gebruikt was bij het wassen van aardappelschillen door fritesfabriek McCain.

4 nov. 2004 Regering Ivoorkust valt rebellen aan

Dit verbreekt de wapenstilstand en de regering van nationale verzoening die al langer onder druk stonden. Vliegtuigen bombardeerden een rebellenstad, maar ook een kamp van de Franse interventiemacht waarbij 9 Franse soldaten en een Amerikaan werden gedood. Volgelingen van president Gbagbo staken de gebouwen van 3 oppositiekranten in brand.

5 nov. 2004 Vakbondstop sluit najaarsakkoord en stopt acties

Het akkoord houdt in, dat er meer fiscale ruimte komt voor levensloopregeling en ouderdomspensioen (waarna dit gedeeltelijk voor vervroegd pensioen gebruikt kan worden). De regeling wordt echter duurder dan thans en voor mensen van boven de 40 heel duur. 55-plussers mogen nog met VUT of prepensioen, maar vaak zal er door het wegvallen van de premies van jongeren te weinig geld in kas blijven voor volledige uitbetaling van de premies.

Wat de WAO betreft: Het verschil is, dat een groep mensen, die heel misschien ooit nog eens zouden kunnen werken, maar waarvan dat op het moment van keuring uiterst onzeker is, ook in de “volledige WAO” komen. Dan moeten ze wel ieder jaar zich laten herkeuren. Verder zou iemand die nog 50% weet te verdienen van wat volgens de keuringsarts theoretisch mogelijk is ook nog een uitkering krijgen die vergelijkbaar is met thans. De anderen komen op 70% van het minimumloon maal hun uitkeringspercentage. Verder moeten de werknemers de helft van deze premie betalen, die ook nog extra hoog is omdat de particuliere verzekeringsmaatschappijen met de UWV moeten kunnen concurreren en toch veel winst maken. Die premie moet gecompenseerd worden, mogelijk door verlaging van de WW-premie. De strengere keuringseisen blijven voor de honderdduizenden geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikte collega’s onder de 50 jaar gewoon bestaan.Het verbod op aanvullen van 70 naar 100% in het tweede ziektejaar is vervangen door de mogelijkheid de ellende over de twee jaar te verdelen.

Bij de WW is alleen een jaar uitstel bereikt tot 1 april. De SER mag met alternatieven komen als maar dezelfde vermindering van het aantal werklozen wordt bereikt.

Na de belofte dat de loonsverhogingen zeer terughoudend zouden zijn (officieus max. 1,25%), beloofde de regering te AVV-en.

Het vakbondsbestuur gelast alle acties af, te beginnen met die gepland voor 9 november van procesindustrie en verpakking. Later wordt beslist dat er een referendum onder de leden gehouden zal worden.

De PvdA, groen Links en SP zeggen, dat de vakbonden gewonnen hebben, CDA en VVD dat de regering haar plannen op hoofdlijnen kan doorvoeren. Volgens vertegenwoordigers van VVD en VNO stelt vooral de zaak van vervroegd uittreden niet veel voor. VVD-er de Vries: ‘Wie kan dat betalen’. De Unie is kritisch over deze zaak en de WW.

5 nov. 2004 Van Aartsen en Dittrich: Radicalen met dubbele nationaliteit uitzetten

De fractieleiders van VVD en D66 willen dat zogenaamde moslimextremisten die ook een andere nationaliteit hebben de Nederlandse ontnomen wordt en dat zij dan uitgezet worden.

5 nov. 2004 Regering richt National High Tech Crime Center op

Dit NHTCC een samenwerking van de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken wordt met 15 mensen op Schiphol gevestigd. Het kan worden uitgebreid en werkt verder samen met honderden andere ‘cybercops’. Het moet zich bezighouden met zaken als hacken en stilleggen van computers en sites van regering en bedrijfsleven, bankfraude per computer, kinderporno en cyberterrorisme.

5 nov. 2004 Merck wist al 4 jaar van risico’s pijnstiller

Volgens de hoofdredacteur van het wetenschappelijk tijdschrift “The Lancet” wist farmacieconcern Merck al in 2000, dat haar pijstiller Vioxx een verhoogde kans op een hartaanval veroorzaakt. Het medicijn werd pas eind september 2004 van de markt gehaald, omdat het veel geld opbracht (€ 2,5 miljard in 2003). Ook de toezichthoudende instantie van de Amerikaanse regering (Food and Drug Administration) greep niet in.

6 nov. 2003 Nederland nr. 3 in Europa met slopen van goedkope huizen

Gemeenten proberen de bevolkingssamenstelling te veranderen van wijken of buurten met veel werklozen, allochtonen en laaggeschoolden. Een methode om dit te doen is goedkope huizen te slopen, en deze te vervangen door duurdere nieuwbouw. In Nederland wordt dit beleid sinds enige jaren op grote schaal toegepast. Rotterdam is er het actiefst mee. In 2003 is daar de totale woningvoorraad zelfs afgenomen. In totaal werden daar dat jaar 2.811 huizen gesloopt - dat is 1 procent van alle woningen in die stad. Ook in Ierland, vooral rondom Dublin, lopen dergelijke projecten.

6 nov. 2004 Samenwerken steden en universiteiten voor research bedrijven

Sinds maart dit jaar vormen Eindhoven, Leuven en Aken met de (technische) universiteiten in die steden een samenwerkingsverband om technologisch onderzoek te doen waar bedrijven wat aan hebben. Geheel in de lijn van het rapport van de Commissie-Kok aan de EU. Niet alleen grote bedrijven worden hierbij betrokken, ook kleinere. Philips doet dat zelf ook: “Sommige uitvindingen renderen beter als we ze door een andere partij op de markt laten brengen.”

6 nov. 2004 Discussie over rapport Kok

Het rapport van de ‘high level group’ o.l.v. Wim Kok bedoeld om de Lissabon-strategie van de EU een impuls te geven heeft kritiek opgeroepn bij Duitsland en Frankrijk (‘het geeft te weinig aandacht aan de sociale (en milieu- Schröder)doelstellingen en geeft te weinig ruimte bij het stabiliteitspact en bij de werkgeversfederatie Unice; rapport concentreet zich onvoldoende op de concurrentiekracht. De voorzitter van het Europees Verbond van Vakverenigingen Monks prees het rapport als evenwichtig.

6 nov. 2004 Frankrijk vernietigt luchtmacht Ivoorkust

Dit als reactie van een aanval van de luchtmacht op een kamp van de rebellen, waarbij 9 Franse militairen en een Amerikaan omkwamen.

8 nov. 2004 Bom en brandstichtingen bij islamitische scholen en moskeeën

Bom ontploft bij islamitische school in Eindhoven, poging tot brandstichting in moskeeën in Rotterdam, Breda en Huizen. Andere gebouwen worden beklad met racistische leuzen.

8 nov. 2004 Irak: Noodtoestand en aanval op stad Falluja

7 november kondigt Irakese interim-premier Allawi voor 60 dagen de noodtoestand af, behalve voor het Koerdische gebied. 8 november geeft hij bevel om de stad Falluja van ‘terroristen te zuiveren’. 10.000 Amerikanen en 2000 Irakezen beginnen met aanval op ziekenhuis aan de rand van de stad. Tegelijkertijd worden in veel andere steden van Irak aanvallen door de rebellen gepleegd.

8 nov. 2004 Wetenschappers: Temperatuurstijging op Noordpool heel snel

Volgens een organisatie van wetenschappers uit diverse landen stijgt de temperatuur op de Noordpool tweemaal zo snel als elders in de wereld. In de komende 100 jaar zou dit kunnen oplopen tot een verschil van 4 tot 7 graden Celsius. Dit kan grote gevolgen hebben, die al zichtbaar zijn. Beperking van de uitstoot van broeikasgassen is dringend nodig.

9 nov. 2004 Nederland krijgt corrupter imago

Het land is van de 7de naar de 10de plaats gezakt op de Corruption Perception Index van Transparency International.

9 nov. 2004 AIVD op jacht naar “Hofstadgroep”

Volgens de geheime dienst is dit een stel radicale moslims met terroristische plannen, waartoe ook Samir A. behoort (eerder dit jaar gearresteerd). Mohammed B., die Th. Van Gogh doodschoot werd tot voor kort als randlid beschouwd. Verschillende leden van deze groep worden nu opnieuw gearresteerd. De als leider beschouwde Syriër Redouan Al-I is nog niet gevonden. Ook deze groep kreeg de geheime AIVD-stukken van een inmiddels gearresteerde AIVD-medewerker.

Intussen vinden nog meer brandstichtingen plaats bij moskeeën en kerken.

9 nov. 2004 Commissarissen van de Koningin hebben veel bijbanen

De meeste van deze bijbanen hebben niets met hun functie te maken. Een deel ervan is in het bedrijfsleven. Niet iedereen maakt al zijn bijbanen publiek, zoals wettelijk is voorgeschreven.

9 nov. 2004 Zalm schat kosten sociaal akkoord op 364 miljoen euro in 2006

In 2011 kan dat €639 zijn, maar het hangt ervan af hoeveel mensen gebruik maken van de levensloopregeling. Het CPB waarschuwt voor de mogelijkheid dat het ongeveer tweemaal zo duur wordt.

9 nov. 2004 Campagne voor veiligheid in de bouw

Met o.a. radiospotjes. Gemiddeld valt er iedere twee weken een dode op een bouwplaats!

9 nov. 2004 Staking bij DSM Pharma in Venlo

Deze is gericht tegen het verplaatsen van onderzoeksafdeling en proeffabriek naar Oostenrijk, wat tot 45 arbeidsplaatsen zou kosten.

9 nov. 2004 Centrale Raad van Beroep: WAO-keuring moet anders

De in 2002 ingevoerde keuring wordt o.a. bekritiseerd op het niet rekenen houden met de extra druk van een arbeidssituatie. Verder is er verschil tussen de functies die de arts hanteert en die van de arbeidsanalist. Deze uitspraak biedt kansen aan veel mensen die in beroep zijn gegaan tegen hun indeling.

9 nov. 2004 Belgische Hof van Cassatie verbiedt het Vlaams Blok wegens racisme

Dit neemt een nieuwe naam aan (‘Vlaams Belang’), maakt de officiële publicaties wat ‘netter’ en gaat gewoon verder.

10 nov. 2004 Moslimschool in Uden afgebrand

Op de muren waren racistische leuzen geschilderd

10 nov. 2004 Grootschalige politie actie in Den Haag

De politie wil ’s nachts een huis binnenvallen, waar het ‘moslimterroristen’ vermoedt, maar wordt tegen gehouden door een ontploffende granaat, die politieagenten verwondt. Het huis wordt de hele dag belegerd, de wijk afgesloten. Eind van de middag worden 2 mannen gearresteerd.

Het kabinet kondigt uitbreiding van de bevoegdheden en capaciteiten van veiligheidsdiensten en politie aan.

10 nov. 2004 LPF-voorzitter valt door de mand

Sergej Moleveld is door de politie aangehouden, omdat bleek dat hij de bedreigingen aan hemzelf, de LPF en fractievoorzitter Mat Herben uit naam van een ‘islamitische groepering’ zelf had verstuurd.

10 nov. 2004 Belgische Post houdt nationale staking voor ATV

Dit omdat de directie weigert de een paar jaar eerder afgesproken ATV naar 36 uur uit te voeren. Deze afspraak was mede tot stand gekomen, omdat in een grote reorganisatie, gericht op toekomstige privatisering, veel arbeidsplaatsen geschrapt worden en de werkdruk sterk opgevoerd.

10 nov. 2004 Nedtrain wil komende jaren 600 banen schrappen

11 nov. 2004 Yasser Arafat, leider PLO, overleden

Arafat overlijdt in een Parijs ziekenhuis aan een niet bekende oorzaak. Een kleine 2 weken geleden was hij vanuit Ramallah hierheen overgebracht. Hoewel ook bij zijn eigen volk fel omstreden, wordt hij toch door de meesten geëerd, omdat hij indertijd de bevrijdingsstrijd van de Palestijnen een grote impuls gegeven heeft.

11 nov, 2004 Indonesische mensenrechtactivist vergiftigd

De 38-jarige Munir, voorzitter van KontraS (comité voor de verdediging van vermiste personen en geweldslachtoffers) overleed 7 september in het vliegtuig van Indonesië naar Nederland. Het Nederlands Forensisch Instituut vond in zijn lijk arsenicum.

11 nov. 2004 China zoekt economische banden met Latijns-Amerika

President Hu-Jintao bezoekt Argentinië, Brazilië, Chili en Cuba op zoek naar olie, aardgas, ijzer, koper, nikkel en sojabonen. Het wil ook investeren in die landen.

11 nov. 2004 Economische groei Nederland laag en vooral door export

In derde kwartaal vergeleken met jaar eerder 1,4%, ten opzichte van tweede kwartaal 0,2 %. Particuliere consumptie en bedrijfsinvesteringen krompen, overheidsuitgaven en vooral export groeide.

12 nov. 2004 Politie doet inval in zogenaamd trainingskamp PKK

De Nationale recherche doet een inval op een camping in Liempde, Noord-Brabant, die gebruikt zou worden als trainingskamp voor terroristische activiteiten van de voortzetting van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De politie deed ook invallen op andere locaties. 29 mensen zijn gearresteerd.

12 nov. 2004 Palestijnen rouwen massaal bij begrafenis Arafat in Ramallah

’s Ochtends was er nog een herdenkingsbijeenkomst in Cairo, waar ook veel ministers van Buitenlandse Zaken van Europoese landen aanwezig waren. Bush en Sharon condoleren de Palestijnen nadrukkelijk niet.

12 nov. 2004 Betoging tegen opsplitsing energiebedrijven

Ongeveer 3000 werkers van energiebedrijven Delta, Eneco, Essent, en Nuon demonstreren in Den Haag tegen de voorgenomen opsplitsing van de energiebedrijven in netbeheer en verkoop. Zij overhandigden een petitie aan een vertegenwoordiger van minister Brinkhorst (Economische Zaken, D6) die dat wil. De werkers vrezen dat de bedrijven dan opgekocht zullen worden door grote buitenlandse bedrijven en dat honderden arbeidsplaatsen verloren zullen gaan.

13 nov. 2004 Jacht op illegalen, meer werknemers uit nieuwe EU-staten

Tussen mei en september dit jaar is bijna het maximale aantal werkvergunningen van 22.000 verstrekt aan werknemers uit vooral Polen. (Dit nog naast degenen met een Duits paspoort en andere constructies). Tegelijkertijd worden de razzia’s naar illegalen op o.a. bouwplaatsen opgevoerd. De laatste zijn trouwens ook gericht op uitkerings- en belastingfraude.

14 nov. 2004 Ruzie in kabinet over strafbaarstelling godslastering

Donner (CDA) wil dit dode artikel weer tot leven wekken in een kennelijke poging provocatieve uitlatingen vooral ten aanzien van moslims te voorkomen. Verdonk (VVD) verzet zich daartegen, omdat haars inziens de moslims daartegen moeten kunnen.

14 nov. 2004 CDA-congres kritiseert sociaal beleid kabinet.

In een motie verwijt het congres het kabinet-Balkenende gebrek aan solidariteit en het afwentelen van bezuinigingen op de minima.

15 nov. 2004 Amerikanen houden vreselijk huis in Falluja

Bij hun aanval op de stad sinds een week gebruiken de Amerikanen en hun Irakese helpers o.a. clusterbommen en witte fosfor, dat ernstige brandwonden veroorzaakt en erg giftig is. Wijken worden gedeeltelijk met de grond gelijk gemaakt. Hoewel de Amerikanen en Allawi het ontkennen komen ook honderden burgers om. Elektriciteits- en watervoorziening vallen uit.

15 nov. 2004 Grote onderwijsstaking in Italië

Dit is de eerste in een reeks van 30 stakingen gericht tegen de politiek van het kabinet-Berlusconi. De staking gaat om loonsverhoging van 8% i.v.m. de lage lerarensalarissen in Italië, tegen verslechtering in het onderwijssysteem en ontslagen.

In de komende dagen zullen het openbaar vervoer (16/11), de verkeersleiders, de piloten, rechters, vuilnismannen, brandweerlieden en musici nog volgen.

15 nov. 2004 Protestactie in Peking tegen sloop huizen

Bewoners protesteerden tegen de sloop van hun traditionele huizen die moesten wijken voor nieuwbouw. De politie dreef de betogers uiteen zodat de bulldozers de huizen konden slopen.

15 nov. 2004 Amerikaans marinier schiet ongewapende Irakees dood

In Amerika worden op t.v. beelden vertoont, hoe een Amerikaanse marinier in Falluja een ongewapende Irakees die gewond op de grond ligt met verschillende schoten doodschiet.

16 nov. 2004 Nieuwe EU-commissie gewijzigd goedgekeurd

Na de vervanging van o.a. de conservatieve Buttiglione door de (ex-)fascist Frattini wordt de nieuwe commissie van Barroso goedgekeurd. Wel houdt een groot deel van de parlementariërs zijn grote twijfels over de onafhankelijkheid van Neelie Kroes.

16 nov. 2004 Bush zal ‘gematigde’ Powell vervangen door Condoleezza Rice

Gezegd wordt dat Bush met het aanstellen van zijn huidige veiligheidsadviseuse hoopt dichter op het buitenlands beleid te zitten.

16 nov. 2004 Nederland gaat meedoen aan twee Europese “battlegroups”.

Deze zijn bedoeld als snelle interventiemacht van de EU. De ene zal ze samen met Duitsland, de andere samen met Engeland vormen. Een derde, geheel Nederlandse battlegroup is van de baan.

16 nov. 2004 “Innovatieplatform”: Meer onderzoek voor bedrijven

Dit platform is breed samengesteld, maar vooral ook met mensen uit grote bedrijven (Shell, Philips). Balkenende is voorzitter. Geadviseerd wordt dat regering en bedrijven extra geld geven aan succesvolle universiteiten; dat de research meer op commerciële toepassingen wordt gericht; dat winsten over research minder worden belast en dat de werkers met geld en verplichtingen tot scholing worden gebracht.

16 nov. 2004 Ook CNV: ‘Looneis maximaal 1,25%’

Ook de FNV had dat al geëist. MKB en LTO (agrarische werkgevers) laten weten, dat dat al te veel is.

16 nov. 2004 MKB: Flexibeler rooster belangrijker dan langer

De organisatie voor het midden-en kleinbedrijf laat weten, dat ze liever b.v. een aantal uren per jaar afspreekt met naar behoefte kortere en langere werkweken dan een algemene verlenging van de werkweek naar 40 uur.

18 nov. 2004 PvdA-fractie wil flexibeler AOW

De partij wil, dat de regering onderzoekt of het mogelijk is een paar jaar eerder of een paar jaar later dan 65 jaar AOW te geven, die dan wel resp. lager of hoger is dan het standaardbedrag. In feite een poging om langer doorwerken aantrekkelijker te maken resp. de verplichting daartoe voor te bereiden. Dit laatste wordt gezegd door CDA-kamerlid Verbug die tegen is.

18 nov. 2004 Universiteiten vinden wetenschappelijke tijdschriften te duur

Daarom zeggen zij een flink aantal abonnementen, vo0oral van Reed Elsevier op. Het is ook merkwaardig, dat zij veel moeten betalen voor tijdschriften met bijna gratis geleverde artikelen door mensen in dienst bij de universiteiten.

18 nov. 2004 Hoge Nederlandse ambtenaar diende in WO II Duitse belangen

Dit wordt gesteld in de biografie van Arie van der Zwan over H.M. Hirschfeld, die van 1931 tot ver na WO II, dus ook tijdens de oorlog, een heel belangrijke rol speelde in het Nederlands economisch beleid.

18 nov. 2004 Jaarlijks 7,5 miljard hypotheekrenteaftrek en 1,6 miljard huursubsidie

Op grond van deze wanverhouding pleit econoom F. de Kam voor drastisch aanpakken van de hypotheekrenteaftrek.

18 nov. 2004 KPN wil nog eens 700 banen schrappen

Ook deze weer bij de vaste telefonie, evenals de 1550 eerder dit jaar al aangekondigde. Deze 700 betreffen vooral de IT-afdeling.Volgens KPN is dit nog niet de laatste reorganisatie.

18 nov. 2004 Meerderheid Kamer wil uitstel besluit Tweede Maasvlakte

Men wil meer duidelijkheid over wat er mis gegaan is bij het Rotterdams Havenbedrijf en ook her rapport over Betuwe- en HSL-lijn afwachten.

18 nov. 2004 Werkloosheid weer gestegen

Na 4 maanden daling is het officiële WW-cijfer in oktober gestegen naar 476.000, 6,1 procent van de beroepsbevolking. Dit is 16.000 meer dan in september.

18 nov. 2004 Philips gaat productie zonnebanken naar Oost-Europa verplaatsen

Dit zal 60 arbeidsplaatsen in Drachten kosten.

19 nov. 2004 Afghanistan steeds meer een narcostaat

De productie van papaver (opium) is sterk toegenomen sinds het verdrijven van de Talibaan, aldus de organisatie voor drugs en criminaliteit van de VN, UNOCD.

19 nov. 2004 Commissie Havermans op fouten betrapt

De commissie-Havermans, die op verzoek van de regering een rapport schreef over de AIVD met als conclusie o.a. dat deze goed werk doet, maar meer mogelijkheden moet krijgen, beweert daar ook ten onrechte dat een aantal personen dankzij de AIVD zijn veroordeeld, terwijl zij niet of nog niet veroordeeld zijn.

19 nov. 2004 Telefoontaps advocaten bewaard in strijd met de wet

Toevallig kwam uit, dat opgenomen telefoongesprekken tussen advocaten en verdachten in strijd met de wet niet waren vernietigd, maar een jaar bewaard.

19 nov. 2004 Belangrijk deel Yukos zal worden geveild

De Russische regering zal dochterbedrijf Yuganskneftegaz, dat meer dan de helft van de energievoorraden van Yukos bezit, op 19 december laten veilen om de belastingschuld van het bedrijf te voldoen. De openingsprijs is vastgesteld op 6,6 miljard euro, minder dan de helft van de geschatte marktwaarde. Vermoedt wordt dat de Russische regering het aan het bedrijf Gazprom wil toespelen, waar het betere relaties mee heeft dan met ex-topman Chodorkovski van Yukos, die al meer dan een jaar gevangen zit.

19 nov. 2004 Omzet Rotterdamse haven groeit in 2003 met 12,8%

Vooral dankzij containers uit China.

Vopak gaat meer opslagruimte voor olie bouwen.

19 nov. 2004 Veel patiëntenorganisaties gesponsord door farmaceutische bedrijven.

19 nov. 2004 Scheepsbouwondernemingen optimistisch ondanks veel ontslagen

Ondanks veel sluitingen en ontslagen is de Vereniging van Nederlandse Scheepsbouwindustrie vrij optimistisch: Vooral bij de productie van feederschepen die de grote containerschepen bevoorraden en verder in meer gespecialiseerde takken als baggerschepen en plezierjachten.

K. Damen wil dat de marine fregatten koopt in plaats van de Tomahawk-raketten die Defensieminister Kamp wil, want anders mist hij dat werk op zijn werf “De Schelde” in Vlissingen.

19 nov. 2004 Verlaging winstbelasting aangenomen

De vennootschapsbelasting wordt van nu 34,5% naar uiteindelijk 30% in 2007 verlaagd. Ondanks veel oppositie hield staatssecretaris Wijn vast aan de compensatie via afschaffing van het grijze kenteken voor particulieren. Ook de verhoging van de energiebelasting voor het MKB gaat door, al komt er wel een tijdelijke verlichting als overgangsmaatregel.

19 nov. 2004 VVD-minister Dekker wil veel huren vrijgeven

Dekker deelt mee vanaf 2006 voor een vijfde van de huurwoningen (600.000) de huren vrij te geven. Het gaat om huurwoningen met WOZ-waarde van meer dan 100.000 euro. Hiermee wordt de vrije sector vervijfvoudigd. Voor deze huurwoningen mogen de verhuurders tussen 2006 en 2009 ook meer vragen, oplopend tot het inflatiepercentage plus 4%. Vanaf 2009 zouden deze huren vrij gegeven moeten worden. In ruil daarvoor moeten de verhuurders (Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties) beloven in 2005 en 2006 19.000 woningen te bouwen en in 2007 25.000. Mensen die het niet kunnen betalen krijgen meer huursubsidie en daarvan moeten de corporaties minstens 250 miljoen per jaar mee betalen. Volgens het CPB scheelt dit de regering 300 miljoen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten betekent dit dat bepaalde wijken en randgemeenten onbetaalbare huren gaan krijgen. Verder hebben o.a. de woonbond en de PvdA kritiek geuit. De bij Aedes aangesloten corporaties hebben nu al 30 miljard waar ze huizen mee kunnen bouwen. De markt wordt als overspannen beschouwd, dus gaan de huren echt omhoog. Zelfs in het CDA leeft twijfel. De belangrijkste reden voor Dekker is bezuinigen.

19 nov. 2004 Minister De Geus wil niet over flexibele AOW praten

De PvdA wilde, met steun van VVD, D66 en Groen Links het mogelijk maken eerder of later AOW te ontvangen met dienovereenkomstige aanpassing van de hoogte. Zoals in Zweden. De Geus wil dit niet om problemen met de vakbond te vermijden. Hetzelfde geld voor een plan van de VVD de levensloopregeling ook te gebruiken om inkomensachteruitgang op te vangen, zoals bij deeltijd gaan werken of demotie.

19 nov. 2004 Yageo verplaats 300 banen naar Azië

Het gaat om een fabriek van keramische condensatoren in Roermond, die het een paar jaar geleden van Philips overnam.

21 nov. 2004 Tegenstellingen over presidentsverkiezingen in Oekraïne

Volgens de officiële uitslag zijn de verkiezingen gewonnen door de huidige premier, de als pro-Russisch beschouwde Janoekovitsj. Maar volgens zijn tegenstander, de als pro-Westers beschouwde Joesjtsjenko, is er fraude gepleegd. Veel aanhangers van hem verzamelen zich op het centrale plein in Kiev. Zijn aanhangers komen vooral uit het meer agrarische Westen an het land, die van Janoekovitsj vooral uit het Oosten met meer mijnbouw en industrie, waar ook meer Russen wonen.

21 nov. 2004 Kritiek D66-congres op kabinet

Zelfs oproepen eruit te stappen. Alleen bezuinigen, niets op gebied milieu en onderwijs. Motie Jonge Democraten het sociaal akkoord niet te tekenen haalde het net niet.

21 nov. 2004 Concert tegen aanwakkeren tegenstellingen succes

Het ‘Stay close’-concert op het Museumplein in Amsterdam n.a.v. van de tegenstellingen opgeroepen na de moord op Theo van Gogh trekt 20.000 bezoekers.

22 nov. 2004 Mensen onwel door lekkend gif uit trein

Een lek in een ketelwagon van een goederentrein met een brandgevaarlijke stof tussen Arnhem en Zutphen. Het treinverkeer werd enige tijd stilgelegd. was wel de oorzaak van het onwel worden van diverse passagiers en personeelsleden van de NS.

22 nov. 2004 B en W Rotterdam wil scholen witter maken door dubbele wachtlijst

Namelijk een voor allochtone en een voor autochtone leerlingen.

22 nov. 2004 Vluchtelingenwerk Nederland roept asielzoekers op illegaal te gaan

Namelijk gezinnen van asielzoekers, die dreigen gesplitst te worden, omdat zij deels mogen blijven, deels niet.

22 nov. 2004 Rotterdams Havenbedrijf speculeerde ook met onroerend goed.

22 nov. 2004 Flink deel Irakese schuld kwijt gescholden

De club van Parijs, o.a. de G7, Rusland, China, Brazilië en India schelden onder druk van de VS 80% van een Irakese schuld van ongeveer 40 miljard dollar vrij. Frankrijk verzette zich het langst. Hiernaast heeft Irak nog ongeveer 80 miljard dollar schuld bij andere landen, vooral uit het Midden-Oosten.

22 nov. 2004 Meeste bouwbedrijven kiezen voor snelle en goedkope sanctieprocedure

Dit betekent o.a. een korting van 15% op de boete.

23 nov. 2004 Strafbaarstelling godslastering blijft nog in de wet

Hoewel een meerderheid van de Tweede Kamer voor het schrappen van dit artikel 147 uit het Wetboek van Strafrecht is, haalde een motie met deze strekking van D66-kanmerlid Van der Laan het niet. Grote delen van de PvdA, Groen Links en SP vinden het op dit moment ‘niet opportuun’ dit artikel uit de wet te halen.

23 nov. 2004 Rel om islamitische Nederlander die dood van Wilders wenst

De tot moslim bekeerde Nederlander A. van der Ven, zegt op t.v., uitgelokt door EO-presentator Knevel, dat hij wel zou willen dat het zeer rechtse kamerlid Wilders door kanker o.d. dood zou gaan. Direct wordt hier weer een grote rel van gemaakt.

23 nov. 2004 Duizenden WSW-ers demonstreren in Den Bosch voor een goede CAO

Georganiseerd door ABVA KABO FNV en CNV Publieke Zaak. Er waren vertegenwoordigers van 60 van de 100 werkplaatsen. Het gaat om compensatie voor de stijgende premies voor de ziektekostenverzekering en volledige vergoeding van de reiskosten woon-werk.

23 nov. 2004 Helft Palestijnen leeft in armoede

Volgens een rapport van de Wereldbank leeft 47% van de Palestijnen onder de armoedegrens tegenover 20% in 19999. Dit is vooral te wijten aan de invloed van de fysieke blokkade door Israël op de Palestijnse economie.

23 nov. 2004 Giftige luchtverfrissers

Volgens de Europese consumentenorganisatie BEUC bevatten veel luchtverfrissers giftige en kankerverwekkende stoffen. Dat is vaak niet op de etiketten te zien. Volgens het RIVM geldt dit maar voor een deel van de luchtverfrissers.

23 nov. 2004 Franse vrachtrijders tegen hoge dieselprijzen

Vrachtwagens zijn al op weg naar Parijs en het Noorden van het land, waar men morgen operatie-slak wil houden, langzaam naast elkaar rijden op de snelweg en blokkades opwerpen.

24 nov. 2004 De Unie: Koopkracht daalt veel meer dan CPB zegt

Vakbond de Unie stelt dat de koopkracht van de Nederlanders volgend jaar (gemiddeld) 2% daalt ten gevolge van o.a. hogere premies ziektekosten, energieprijzen en pensioenpremies. Dat is 2 maal zoveel als door het CPB wordt voorspeld en meer dan in de laatste 20 jaar is voorgekomen.

24 nov. 2003 Twijfel aan betrouwbaarheid Amerikaanse Keuringsdienst

Naar aanleiding van de rel rond de pijnstiller Vioxx van farmaceutisch bedrijf Merck, dat enige jaren werd verkocht, terwijl bekend was dat het hartproblemen veroorzaakte, wordt de Amerikaanse Food and Drug Administration scherp bekritiseerd. Naar voren komt, dat dit zeker niet de enige keer is, dat de FDA zoiets liet gebeuren. (Zie art. NRC 24-11-2005).

24 nov. 2004 FNV-voorzitter: ‘Overlegeconomie vervangen door onderhandelingseconomie.

Lodewijk de Waal wil de indruk wegnemen dat de ‘polder’ een soort herensociëteit is. “De deelnemende partijen moeten herkenbaar blijven tegenover elkaar en zeker tegenover hun achterban.” Blijkbaar kampt de vakbondsleiding met een image-probleem.

24 nov. 2004 Justitie onderzoekt ambtelijke corruptie

In de kop wordt het vooral als onderzoek naar allochtonen gebracht, zoals tolken bij de IND. Er blijken echter ook aanwijzingen te zijn, dat hooggeplaatste ambtenaren bij corruptie en/of chantage betrokken zijn.

24 nov. 2004 Ministers praten over censuur, al of niet vrijwillig

Naar aanleiding van doodswens Wilders door Van der Ven.Remkes kondigde gisteren aan dat morgen de rol van de media op de agenda van het kabinetsberaad staat. Daarbij zou onder meer de vraag aan de orde komen of media in voorkomende gevallen aan banden moeten worden gelegd. Zijn collega Donner vindt dat niet van het allergrootste belang, zo zei de minister van Justitie gisteren. Belangrijker vindt hij het dat de media ,,hun verantwoordelijkheid nemen''. Hij noemt de opvatting van Van de Ven ,,een vrij exotische mening'', die niet representatief is voor wat moslims in Nederland denken. ,,De media moeten zich afvragen of ze een platform willen bieden aan dit soort meningen en eigenlijk als geluidsversterker voor dit soort meningen gaan functioneren. Bij vrijheid van meningsuiting gaat het om wat in het algemeen de meningen zijn, niet om ieder geluid maar te versterken en zo een steeds grotere kakofonie te verzorgen. Op dit moment zit de samenleving daar niet op te wachten.'' Verdonk wil strafbaarheid uitlatingen Van der Ven onderzoeken.

25 nov. 2004 Twentse huisartsen voeren actie tegen bezuinigingen

84 Twentse huisartsen sturen sinds deze week patiënten zoveel mogelijk door naar specialisten, fysiotherapeuten enz. als protest tegen een voorstel van Zorgverzekeraars Nederland om het normaantal patiënten voor een huisartsenpraktijk te verhogen van 23500 naar 3000 en het gebrek aan financiële tegemoetkoming. Ze worden gesteund door de Landelijke Huisartsenvereniging. Zorgverzekeraars Nederland beweert dat ze een financiële vergoeding zullen krijgen om praktijkondersteuners als verpleegsters aan te trekken. Minister Hoogervorst vraagt de Inspectie voor de Gezondheidszorg of er maatregelen tegen de huisartsen genomen kunnen worden, wegens onverantwoordelijk gedrag.

25 nov. 2004 meerderheid Tweede Kamer wil 4 korvetten kopen voor de marine

Zou nuttig zijn voor kustwachttaken maar ook voor Nederlandse scheepsbouw. In ruil zouden 2 fregatten verkocht moeten worden. Minister Kamp vindt de bouw van de fregatten te duur, maar wil wel Tomahawk-raketten voor (andere) fregatten en dat wil de meerderheid van de Kamer weer niet. Gedeeltelijk omdat de F-16 ze al kan afschieten (CDA), gedeeltelijk omdat men vreest dat Nederland zo eerder bij (het begin van) een conflict betrokken zal worden (PvdA,Groen Links, SP).

25 nov. 2004 Shell verhoogt pensioenleeftijd van 60 naar 65 jaar

Het bedrijf blijft wel een eindloonregeling hanteren.

25 nov. 2004 Veel minder uitgaven aan cadeaus

Bij een onderzoek spreken de mensen de verwachting uit aan Sinterklaas- en Kerstcadeaus 35% minder uit te geven dan vorig jaar.

25 nov. 2004 Supermarktconcern Walmart laat in China wel (staats)vakbond toe

Het zeer grote Amerikaanse supermarktconcern dat steeds probeert de vakbonden buiten de deur te houden is door de Chinese regering gedwongen daar wel de(officiële) vakbonden toe te laten.

25 nov. 2004 Sanering in Europese marinebouw op komst

Volgens een artikel in het NRC zouden de Europese marinewerven veel meer samen moeten werken, omdat zij nu te veel hetzelfde maken en de orders met pieken en dalen geplaatst worden. Nationale veiligheidsbelangen en onrust over massaontslagen zouden dit tot nu toe tegen houden.

In de Tweede Kamer wordt minister Kamp ook door de VVD gedwongen nog eens door te rekenen wat de korvetten, inclusief onderhoud kosten in vergelijking met 2 af te stoten fregatten.

25 nov. 2004 10.000den aanhangers van Joesjtsjenko blijven op straat in Oekraïne

Zij eisen, dat Joesjtsjenko als winnaar van de presidentsverkiezingen wordt erkend in plaats van de huidige premier Janoetskovtsj, die door de kiescommissie tot winnaar is uitgeroepen. Die uitslag zou op basis van fraude zijn. Aanhangers van Janoekovitsj komen ook naar Kiev, maar het komt niet tot gevechten.Zowel Rusland als de EU trachten te bemiddelen, waarbij het duidelijk is dat Rusland graag Janoekovitsj als president heeft en de EU Joesjtsjenko. Als huidig voorzitter van de EU bespreken Balkenende en Bot (o.a.)dit met de Russische president Poetin, die in Den Haag op bezoek is. In deze weken gaan ook regelmatig delegaties naar KIEV, waarbij vooral ook de Poolse president Kasniewski een rol speelt.

25 nov. 2004 Demonstratie tegen Bolkestein-richtlijn

Duizenden vakbondsleden uit verschillende EU-landen demonstreren in Brussel, omdat de door Bolkestein voorgestelde richtlijn om de interne markt voor dienst te liberaliseren voor het eerst door de Europese ministers besproken wordt. Deze richtlijn wordt door de vakbonden ook wel “Frankenstein-richtlijn”genoemd, maar door de commissie-Kok als van cruciaal belang beschouwd voor de Lissabonstrategie. Kern van de richtlijn is het ‘oorsprongslandbeginsel’: Voor een bedrijf dat elders zijn diensten aanbiedt geleden slechts de regels van het land van oorsprong. Dumping in arbeidsvoorwaarden, veiligheid (zoals in de bouw) worden gevreesd. Volgens fungerend EU-voorzitter voor Economie Brinkhorst ten onrechte. Ook voor de kwaliteit van de aan de consument geleverde diensten wordt gevreesd. Er is nog veel discussie over, ook bij een deel van de Europese ministers en in het Europese parlement.

26 nov. 2004 CPB: ‘Hoe meer privatisering, hoe meer welvaart’

Het Centraal Plan Bureau publiceert een studie naar de ontwikkeling van Nederland tot het jaar 2030. Het rapport stelt, dat Nederland er op dit moment beter voor staat dan de andere oorspronkelijke 15 EU-landen wat betreft werkloosheid en vergrijzing. Scholingsniveau en arbeidsproductiviteit (15%) liggen hier boven het gemiddelde.

Voor de economische groei geeft het CPB 4 scenario’s, waarbij de mate van privatisering en internationalisering varieert. Bij een zeer geprivatiseerde en open maatschappij zou de economie in 2040 met 120% gegroeid zijn, maar de inkomensverschillen het grootst. Bij een grote publieke sector en met geen internationalisering zou de economie slechts 30% groeien. De werkloosheid zou resp. 4% en 7% zijn. Het milieu komt er in het laatste scenario het beste af.

26 nov. 2004 Belgische rechter stopt onderzoek naar netwerk Dutroux

De Kamer van Inbeschuldigingstelling van Luik heeft deze week geoordeeld, dat het geen zin meer heeft de theorie van netwerken om de Belgische verkrachter en moordenaar van kinderen na te gaan. (Er wordt gezegd, dat Dutroux handelde voor en in opdracht van hooggeplaatste personen in België.)

26 nov. 2004 Melkboeren uit 7 landen samen voor hogere melkprijzen

De klacht is, dat zij door melkfabrieken en vooral supermarktconcerns zo’n lage melkprijs krijgen, dat zij in ieder geval niet meer kunnen investeren. Veel veeboeren stoppen ermee. Om niet verder tegen elkaar uitgespeeld te worden hebben veeboeren uit Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland de European Milk Board op.

26 nov. 2004 Kamer akkoord met afschaffen VUT

SP en Groen Links stemmen tegen. De PvdA voor, hoewel het de invoeringsdatum (2006) niet voor zijn verantwoording neemt: administratief niet haalbaar. Verder steunt een ruime meerderheid (VVD, D66, Groen Links, Christen Unie, LPF) de PvdA-motie om de AOW flexibel te maken. Nadat de PvdA in de motie zelf verklaard had, dat AOW bij 65 jaar uitgangspunt blijft, liet ook minister de Geus zijn bezwaar varen.

26 nov. 2004 Achterban CNV stemmen ‘morrend’ in met sociaal akkoord

Voorzitter Terpstra: Er is veel meer weerstand dan verwacht. Het wantrouwen tegen vooral de overheid is groot en de mensen hebben grote zorgen over de toekomst.

26 nov. 2004 Vakbonden Bouw dreigen met acties

Dit kunnen ook stakingen worden, uit boosheid over de verslechteringen in de CAO die de bouwwerkgevers voorstellen.

26 nov. 2004 Grote uitbuiting in Chinese speelgoedfabrieken

Onderzoek van Europese consumentenorganisaties brengt aan het licht, dat in Chinese speelgoedfabrieken, waar veel voor Europa gemaakt wordt, werkdagen van 12 tot 15 uur geen uitzondering zijn.

26 nov. 2004 Kabinet: Bij ‘misdaad tegen de staat’ Nederlandse nationaliteit kwijt

Op voorstel van minister Verdonk gaat het kabinet hiermee akkoord.Dit op voorwaarde dat men nog een andere nationaliteit heeft. Er zijn ca. 900.000 mensen in Nederland met meer dan 1 nationaliteit. Hierop is veel kritiek. Ook de juridische houdbaarheid van de maatregel is omstreden.

26 nov. 2004 Onenigheid over verkiezingsdatum in Irak

Soennietische, Koerdische en seculiere partijen pleiten voor uitstel verkiezing i.v.m. geweld en betere voorbereiding. Twee grote shi’itische willen de verkiezingen wel door laten gaan. De shi’iten krijgen waarschijnlijk de meerderheid. Bovendien wordt vooral in het soennitische deel nog hard gevochten.

26 nov. 2004 Voorzitter Turkse parlementscommissie: Irak ergste genocide ooit

Volgens Mehmet Elkatmis, voorzitter van de mensenrechtencommissie van het Turkse parlement en lid van de regerende Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij. Erger dan Hitler en Mussolini.

26 nov. 2004 Kabinet: Ruim baan voor Oost-Europese bedrijven

Voortaan hoeven bedrijven uit een EU-lidstaat die in Nederland diensten verrichten geen werkvergunning meer aan te vragen voor werknemers uit Midden-Europa of van buiten de EU. Ze hoeven ze alleen te melden en onder welke voorwaarden ze gaan werken, zodat bij illegale constructies opgetreden kan worden. Uitzendbureaus en Nederlandse bedriujven moeten wel werkvergunningen aan blijven vragen.

27 nov. 2004 (Hoge) ambtenaren Amsterdam klagen over macht en willekeur wethouders

27 nov. 2004 Twentse huisartsen klagen bij ombudsman over Hoogervorst

Deze huisartsen die hun actie tegen vergroting van hun praktijk wat de verzekeringsmaatschappijen willen voor onbepaalde tijd willen doorzetten, dienen een klacht in over ‘criminaliserende’ bejegening door minister Hoogervorst in de media. Deze zei daar dat zij hun actie over de ruggen van hun patiënten voerden en in strijd met hun beroepsethiek. Dit zonder dat hij zich precies op de hoogte gesteld had. De Landelijke Huisartsenvereniging zal de volgende week een beslissing nemen over uitbreiden van de acties.

27 nov. 2004 Protest Consumentenbond tegen bespioneren klanten

In een C1000-supermarkt in Alphen aan den Rijn wordt met een webcam geregistreerd hoe klanten reageren op Unileverproducten. Unilever zegt dat een adviseur van C1000 de webcam heeft opgehangen.

27 nov. 2004 Vanaf 1 januari loonadministratie eenvoudiger voor werkgever

De werkgever hoeft alleen nog maar op te geven aan de belastingdienst, die weer gegevens doorgeeft aan het UWV. Ook worden de loonbegrippen geharmoniseerd.

27 nov. 2004 Bos (PvdA) wil eventueel met Wilders regeren

Bos zegt zich zorgen te maken, dat de PvdA in Amsterdam hetzelfde overkomt als in Rotterdam door te passief te reageren op tegenstellingen in oude wijken. Zegt het fors oneens te zijn met de Islamstandpunten van Wilders, maar een coalitie met hem op voorhand niet uit te sluiten.

28 nov. 2004 Demonstratie als afsluiting Nederlands Sociaal Forum

In Amsterdam vindt van vrijdag 26 tot zondag 28 november het Nederlands Sociaal Forum plaats als onderdeel van het Wereld Sociaal Forum. Vakbonden, NGO’s, diverse trotskisten en anarchisten houden workshops over zaken als globalisering, armoede, buitenlandse schuld, milieuvervuiling, vakbondsrechten en andere democratische rechten, racisme. Als afsluiting vindt op zondagmiddag een demonstratie plaats van enige duizenden personen tegen racisme en vreemdelingenhaat.

28 nov. 2004 Waarschijnlijk 166 doden bij mijnongeluk in China

Zij zijn waarschijnlijk omgekomen door koolmonoxidevergiftiging. De kompels hadden geweigerd de mijn in te gaan omdat bekend was, dat er een hoge concentratie giftige gassen was, maar ze waren door hun bazen geprest. Dergelijke zaken gebeuren momenteel veel in Chinese mijnen.

28 nov. 2004 Chileense president kent ex-gevangenen compensatie toe

De president Lagos van Chili heeft mensen die onder de militaire dictatuur gevangen zaten en/of gemarteld zijn een pensioentje en andere hulp voor hen en hun familieleden toegekend. Dit omdat illegale detentie en marteling toen onderdeel van een systematische staatspolitiek waren. Lagos zei dit na de presentatie van een rapport van de Nationale Commissie over Politieke Gevangenneming en Marteling. 27.255 van de ruim 35.000 beoordeelden werden als slachtoffer erkend. Van nog 7000 werd de gevangenschap erkend. 94% van de gevangenen werd gemarteld.

29 nov. 2004 Ayaan Hirsi Ali gaat nieuwe film maken

Het VVD-kamerlid, dat sinds de moord op Theo van Gogh zit ondergedoken deelt in een interview mee, dat zij een vervolg wil maken op de film “Submission”, die zij samen met van Gogh maakte en nogal shockerend was voor orthodoxe moslims.

29 nov. 2004 Van Geel(CDA): Minder boetes, meer beloning bij milieubeleid

De CDA-staatssecretaris wil het milieubeleid “ingrijpend” wijzigen. Hij verwacht hier meer van bij bedrijven en hoogopgeleiden. Verder moet er meer marktwerking komen bij b.v. handel in CO2 en NOx-rechten. Ook moet er een vergroening van het belastingstelsel komen, waarbij over vervuilende zaken als auto- en vliegreizen meer belasting betaald wordt.

29 nov. 2004 Ex-geheime-dienstfunctionaris: We mochten Karadzic niet pakken

Deze anonieme ex-topfunctionaris van een Westeuropese geheime dienst die zelf in 1995 in Bosnië werkte was arrestatie van Karadzic mogelijk geweest, maar kregen ze geen groen licht van de regeringen. In die tijd verzette niet alleen Frankrijk zich, maar hielden ook de VS de boot af. Nu hebben de Amerikanen en prijs op het hoofd van Karadzic en Mladic gezet en bedreigen ze Servië met sancties als dit land de vroegere leiders van de Serviërs in Bosnië niet uitlevert.

30 nov. 2004 Kamp (VVD) duidelijk over reden interventies

Minister Kamp van Defensie wil na Irak meer samenwerken met de Japanners bij “internationale operaties”. De reden voor Japan om meer te gaan doen bij internationale operaties formuleert Kamp als volgt: als “een der sterkste landen ter wereld” heeft Japan “belang bij stabiliteit in de wereld als geheel, bij ongestoord handelsverkeer, bij gecontroleerde migratiestromen en bij het voorkomen van terrorisme”.

30 nov. 2004 Arbeidsinspectie: Glastuinbouw nog gevaarlijk

In minstens tweederde van de bedrijven wordt nog onverantwoord met bestrijdingsmiddelen gewerkt en te weinig rekening gehouden met zware lichamelijke belasting.

30 nov. 2004 Nationale Ombudsman stelt regering aan de kaak

De ombudsman zegt, dat het langdurig plaatsen van jongeren met ernstige gedragsstoornissen in gevangenissen ontoelaatbaar en in strijd is met het Europese mensenrechtenverdrag. Het verweer van minister Donner (CDA), dat dit niet anders kan, verwerpt de ombudsman: Het probleem is al sinds 2000 bekend.

30 nov. 2004 Rode Kruis-rapport: VS martelen in Guantánamo Bay

30 nov. 2004 Amerikaanse infiltratie in Servië, Geörgië en Oekraïne

Spreekt het NRC meestal vooral over pogingen van Rusland om de Oekraïne onder controle te houden, een enkele keer geeft ze meer duidelijkheid over andere ‘geïnteresseerden’. De Servische jongerenbeweging “Otpor” (= Verzet”), die actief was bij het ten val brengen van Milosevic in Servbë is overgegaan in het “Centrum voor geweldloos verzet”, dat betrokken was bij de zogenaamde rozenrevolutie in Geörgie via steun aan de gelijksoortige beweging “Kmara”(= Genoeg), is nu ook nauw betrokken bij de “kastanjerevolutie in Oekraïne. Zij trainden activisten uit de Oekraïne.

Het NRC over het Centrum: “De activiteiten van het Centrum worden voor een groot deel gefinancierd door de Amerikanen - Amerikaanse adviseurs, opiniepeilers en diplomaten, zo berichtte vorige week The Guardian, werken nauw samen met de ex-activisten van Otpor en de twee grote Amerikaanse partijen en Amerikaanse niet-gouvernementele organisaties sturen geld. Richard Miles, voormalig Amerikaans ambassadeur in Belgrado, speelde in 2000 al een sleutelrol bij het omverwerpen van Milosevic. Een jaar geleden speelde hij als Amerikaans gezant in Tbilisi opnieuw een rol toen Sjevardnadze werd gewipt. In Oekraïne steken de Amerikanen volgens de internet-krant Zaman officieel veertien miljoen dollar in de campagne van de oppositie. Onbekend is hoeveel het in werkelijkheid is geweest. ………………

één poging mislukte: in Wit-Rusland. Ook daar werd een op Otpor lijkende organisatie gesticht, Zoebr. Maar daar kwam de campagne niet van de grond. Toen niet. Maar deze week werden in Minsk alweer activisten opgepakt die oranje folders uitdeelden - oranje is de kleur van het verzet in Oekraïne.”

30 nov. 2004 Renault wil groot worden in Azië

Daartoe gaat het ondermeer 570 miljoen euro in Zuid-Korea investeren de komende 3jaar.

30 nov. 2004 Algemene staking in Italië tegen regering-Berlusconi

(NRC) Een algemene staking tegen het economisch beleid van de regering Berlusconi heeft het openbare leven in Italië vandaag grotendeels stil gelegd. Miljoenen Italianen hebben gestaakt. Vliegtuigen, treinen, bussen en metro's zijn vier tot acht uur uit de dienst genomen. Banken, ziekenhuizen, schoonmaakbedrijven en alle ambtelijke diensten zijn geheel of gedeeltelijk gesloten. Kranten komen niet uit, de staatstelevisie RAI is gedurende vier uur uit de lucht en in zestig steden worden protestdemonstraties georganiseerd. Het is de vijfde keer sinds het aantreden van de regering Berlusconi dat Italië wordt geconfronteerd met een zo massale staking tegen de economische politiek van de regering. Deze keer richten de acties zich ondermeer op het verlies van arbeidsplaatsen. Men protesteert verder tegen de nieuwe begroting die 24 miljard bezuinigt op publieke diensten.Het zwaartepunt van de acties ligt in Noord-Italië, traditioneel het meest welvarende deel van het land. Juist hier is veel werk verloren gegaan. Volgens de vakbonden ging het in 2003 om 11,9 miljoen arbeidsuren. Het is met name de werkgelegenheid in de gespecialiseerde schoen- en textielindustrie waar nog veel met de hand wordt gemaakt die onder druk staat, nu veel bedrijven hun productie naar lagelonenlanden als Roemenië, India en China verplaatsen.

In de publieke sector concentreert het verzet zich tegen de financiële ombuigingen die de regering heeft aangekondigd om de belastingverlaging van 6,5 miljard euro te realiseren. Deze plannen zullen tot 2007 75.000 ambtenaren hun baan kosten.

30 nov. 2004 Geen werkvergunning nodig voor bedrijven nieuwe EU-staten

Na een klacht van Poolse bedrijven bij de EU heeft het kabinet besloten om aan dienstverlenende (incl. bouw-) bedrijven, die in Nederland werkzaamheden verrichten geen werkvergunning meer te vragen, zelfs niet voor werknemers van buiten de EU. Ze hoeven zich alleen te melden zodat achteraf gecontroleerd kan worden of zij zich aan de Nederlandse regels voor loon en arbeidsomstandigheden houden.

30 nov. 2004 Huisartsacties uitgebreid naar heel Nederland

Regionale afgevaardigden van de Landelijke Huisartsenvereniging besluiten, dat de acties zoals die al enige tijd door de Twentse huisartsen gevoerd worden tegen sterke verhoging van de patiëntenaantallen, naar heel Nederland uitgebreid zullen worden.

30 nov. 2004 VN-commissie doet compromisvoorstel Veiligheidsraad

Door de commissie, waarin de vroegere nationale veiligheidsadviseur Scowcroft en onder voorzitterschap van Thaise ex-premier Panyarachun wordt voorgesteld de Veiligheidsraad uit te breiden van 15 naar 24 leden. De Veiligheidsraad zou ook, ‘zo nodig’, goedkeuring moeten geven aan een preventieve aanval. Zij geeft 5 vage criteria aan de hand waarvan een beslissing over militair ingrijpen genomen zou moeten worden. Door onderlinge onenigheid worden 2 voostellen gedaan voor uitbreiding van de Veiligheidsraad:

1. 6 nieuwe permanente leden (2 Azië, 2 Afrika, 1 Amerika, 1 Europa) zonder vetorecht en 3 niet-permanete voor 2 jaar.

2. 8 semi-permanente leden voor 4 jaar, die herkozen kunnen worden.

In beide voorstellen houden alleen de huidige 5 permanente leden hun vetorecht.

30 nov. 2004 Nederlandse regering laat onderzoek moord op Munir aan Indonesië over

Minister Bot (CDA) zegt dat hij voldoende vertrouwen heeft in een eerlijk onderzoek door de nieuwe Indonesische regering van Yudhoyono naar de moord op de mensenrechtenactivist Munir door vergiftiging met arsenicum tijdens een vliegreis naar Nederland. O.a. Munirs weduwe heeft kritiek op de Nederlandse regering, omdat die wel de Indonesische regering maar niet haar informeerde.

1 dec. 2004 Kritiek op wetsvoorstel over apotheken

De regering-Balkenende wil het wettelijk mogelijk maken, dat er apotheken zijn, waar de apotheker zelf niet aanwezig is. Dit wordt door het verbond van apothekers en door de Raad van State als onverantwoord afgewezen.

1 dec. 2004 Energieprijzen sterk omhoog per 1 januari

Eneco verhoogt de prijzen voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3000 KWh stroom en 1620 m3 aardgas met €11,85 per maand door de gestegen olieprijzen en de energiebelasting. Nuon kondigde al eerder een verhoging met €14 aan.

1 dec. 2004 Discussie over zorgverlof

Met het invoeren van de levensloopregeling vervallen zorgverlof en ouderschapsverlof. Het eerste moet volgens de regering dan maar tussen werkgever en werknemer geregeld worden met een wettelijk raamwerk van 6 weken te verdelen over twaalf bij een levensbedreigende ziekte van een zeer naast familielid, kamerleden willen een dwingender regeling. Ouderschapsverlof zou ook 1-1-2006 vervallen, terwijl Kamerleden bang zijn dat mensen dan nog te weinig verlof gespaard hebben.

1 dec. 2004 Dood Bernhard vult de media

Hele t.v. avonden en vele krantenpagina’s zullen hiermee gevuld worden ten koste van het belangrijke nieuws.

1 dec. 2004 Voorlopig alleen VVD achter plan-Dekker voor vrij laten huren

In januari zal opnieuw een discussie plaats vinden over het plan de huren van een kwart van de woningen te liberaliseren. CDA en D66 vrezen een grote huurverhoging nu er te weinig aanbod is.

1 dec. 2004 Moslims in Rotterdam willen integreren, LPF en VVD assimileren

Na interne debatten doen Marokkaanse en Turkse moslims zelfkritiek en roepen op tot tweezijdige integratie. Wethouder Pastors en VVD-fractievoorzitter van Gent vinden echter, dat de moslims zich maar aan moeten passen.

1 dec. 2004 VS sturen meer militairen naar Irak

Er zullen nog 12.000 militairen naar Irak gestuurd worden, waarmee het aantal op 150.000 komt. Om “veiligheid te verschaffen voor de verkiezingen”, maar vooral ook om de opstand te onderdrukken. Irakese militairen en veiligheidsmensen lopen in groten getale weg of over.

1 dec. 2004 Naast Abbas ook Barghouti kandidaat voor opvolging Arafat

De in Israëlische gevangenschap verblijvende Barghouti heeft zich toch kandidaat gesteld om Arafat op te volgen als voorzitter van de Palestijnse Autoriteit. Hij geldt als radicaler dan Abbas, daar hij de intifadah als legitieme zelfverdediging van het Palestijnse volk ziet.

2 dec. 2004 Kamer wil ‘witte werkster’ houden

Dit tegenover staatssecretaris van Hoof (VVD) die de regeling af wil schaffen, omdat er slechts 1200 mensen gebruik van maken.

2 dec. 2004 Van Baalen (VVD) en Blom (PvdA); Dienstplicht goed voor integratie

Beide kamerleden vinden dat serieus onderzocht moet worden om de dienstplicht weer in te voeren met dit doel. Blom denkt aan meer dan militaire dienstplicht.

2 dec. 2004 Meerderheid Tweede Kamer veroordeelt acties huisartsen

Namelijk tegen verhoging van het aantal patiënten.

2 dec. 2004 “Overgangsregeling voor iedereen”

Door een fout in het aangenomen amendement van Kamerlid Vendrik (Groen Links) geldt/zou gelden de overgangsregeling voor prepensioen en VUT tot 2014 voor iedereen.

2 dec.2004 Huisartsen houden 20 januari landelijke actiedag

Namelijk in Utrecht. Daarna zal de actie tegen verhoging aantal patiënten uit Twente landelijk gevoerd worden.

3 dec. 2004 FNV-leiding maakt uitslag referendum sociaal akkoord bekend

Als uitslag wordt gegeven dat 27% van de leden stemde en dat daarvan 91% voor het akkoord stemde en 9% tegen. In november 2003 en juni 2004 deden resp. .. % en …% mee.

Bij de kappersbond stemden de meesten voor (98%), bij de politiebond de minsten (72%).

De Waal liet weten dat de strijd zich nu naar de bedrijfstakken verplaatst. Minister de Geus reageerde verheugd op het ‘breed draagvlak’ voor het akkoord.

3 dec. 2004 Rijk heeft weinig gehandicapten in dienst

In antwoord op PvdA-vragen gegeven cijfers laten zien, dat bij de rijksambtenaren slechts 7,1% een arbeidshandicap heeft tegenover 10,7% landelijk. Ook het aantal jongeren (1% tegenover 7,6%) en vrouwen (38,4 tegenover 41,5) is lager.

3 dec. 2004 Inburgeringsplan-Verdonk juridisch onhoudbaar

Dit concludeert de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken, omdat Verdonkbij haar verplichting tot het volgen van inburgeringscursussen onderscheid maakt tussen 3 soorten Nederlanders, nl. 1) zij die voor 1-4-20o3 zijn genaturaliseerd 2) zij die buiten de EU geboren zijn (ook op de Antillen) 3) zij die in de EU geboren zijn. Als alternatief stelt de commissie voor inburgeringscursussen te verplichten voor wie niet tenminste 8 jaar van de leerplichtige leeftijd in Nederland heeft doorgebracht. Verder is de inburgeringsplicht in strijd met het Associatieverdrag tussen EU en Turkije uit 1963.

Verdonk wil inburgeren tot 65 jaar verplicht stellen.Dit staat in een nog geheime brief van Verdonk aan het kabinet, waarmee dat akkoord is gegaan. Verdonk neemt als maatstaf ook ‘minder dan 8 jaar in Nederland tijdens leerplichtige leeftijd’. Wie niet op een afspraak hierover komt, zou een boete krijgen. Zij denkt met 260 miljoen euro ieder jaar bijna 85.000 mensen zo’n inburgeringscursus te kunnen laten volgen.

3 dec. 2004 Onderzoekscommissie kritisch over leiding zorginspectie

Dit betreft vooral hoofdinspecteur Lucieer, maar in mindere mate ook zijn 4 collega’s en directeur-generaal Kingma. Er wordt o.a. gesproken over intimidatie.

3 dec. 2004 Veel doden op Filippijnen door ontbossing

De tropische storm Winnie en de tyfoon Nanmadol kosten deze week op de Filippijnen meer dan 700 doden. Dat het er zoveel zijn komt door grootschalige houtkap, waardoor water en modder niet meer door bomen tegengehouden worden.

3 dec. 2004 Conservatieve Republikeinse Amerikanen willen Annan weg bij VN

Zij eisen dit met een beroep op onregelmatigheden bij het olie-voor-voedselprogramma van de VN. Annans’zoon was daar zijdelings bij betrokken’.(Werkte in Afrika voor een van de betrokken firma’s en kreeg na vertrek nog maanden loon doorbetaald). Achtergrond is wel Annans’ kritische houding ten opzichte van de Irakpolitiek van de VS en de voorstellen voor hervorming van de VN, die de macht van de VS in het orgaan iets kleiner zouden maken.

3 dec. 2004 Meeste jongeren willen op tijd stoppen met werken.

Volgens verschillende onderzoeken gemiddeld met 58 jaar. 25% zelfs met 55 jaar.

3 dec. 2004 Internationaal Energie Agentschap: Europa teveel afhankelijk van Russisch gas

Het waarschuwt, dat in Rusland Gazprom steeds machtiger wordt op de gasmarkt en een monopolie. Verder ligt een deel van de gasleidingen in de Oekraïne, dat als instabiel beschouwd wordt.

3 dec. 2004 Rotterdams Havenbedrijf wil Betuwelijn op weg helpen

Het stelt dat deze goede vooruitzichten heeft, o.a. i.v.m. ontsluiting Oost-Europa en behoefte aan kolen van Duitsland. Het wil ook gevaarlijke stoffen over de spoorlijn vervoeren. Samen met Prorail wil het een paar miljoen euro in het opstarten van de lijn investeren. Niet in de exploitatie.

3 dec. 2004 Werknemers gijzelen directie, die 300 mensen wil ontslaan

De werknemers van de autoruitenfabriek AGC Automotive hebben 15 managers van het bedrijf sinds gisteren gegijzeld, omdat de directie had aangekondigd 300 van de 900 mensen te willen ontslaan.

3 dec. 2004 Oekraïne gaat tweede verkiezingsronde overdoen

Het Hooggerechtshof van het land heeft bepaald dat dit op 26 december moet gebeuren wegens fraude bij de verkiezingsronde van 22 november. Op dit besluit is enthousiast gereageerd door de demonstranten. Die hebben hun blokkade van de regeringsgebouwen in Kiev echter nog niet opgeheven.

3 dec. 2004 Coalitiepartijen willen laten werken voor minder dan minimumloon

CDA, VVD en D66 hebben afgesproken in de Kamer een voorstel in te dienen, waarbij bijstandsgerechtigden een leerwerktraject aangeboden wordt, waarbij ze 90% van het WML

verdienen. Voorwaarde zou dan moeten zijn, dat ze na het afronden van de opleiding nog minstens 2 jaar in dienst moeten blijven bij die werkgever tegen CAO-loon.

3 dec. 2004 Wiegel ingeschakeld voor goedkope arbeid

VVD-coryfee Hans Wiegel is lid van de Raad van Advies van Otto Uitzendkracht geworden. Een in 2000 opgericht bedrijf, dat momenteel 5000 Polen in Nederland aan het werk heeft

3 dec. 2004 Bush vraagt Rumsfeld aan te blijven als minister van Defensie

4 dec. 2004 Bekende Colombiaanse drugsbaron Rodríguez O. uitgeleverd aan de VS

Dit onder druk van de Amerikanen en in het diepste geheim.

5 dec. 2004 Terpstra volgend jaar weg als CNV-voorzitter

Terpstra, die een paar maanden terug nog vergeefs solliciteerde naar burgemeester van Tilburg, zegt in 2005 na 25 jaar CNV en 2 voorzitterstermijnen te vertrekken.

5 dec. 2004 Uitwisseling gevangenen tussen Israël, Palestijnen en Egypte

Egypte laat een Israëlische spion vrij, Israël 8 Egyptische studenten en heeft zich verplicht nog enige Palestijnen vrij te laten.

6 dec. 2004 Centraal Plan Bureau: Betuwelijn overbodig

Het CPB zegt, dat de lijn nooit aangelegd had moeten worden. Het bestaande spoor zou voldoende geweest zijn. Nu hij er ligt is hij alleen met hoge prijzen rendabel te maken, maar dat zal het gebruik verminderen. Volgens een ander onderzoeksbureau is personenvervoer over de Betuwelijn niet rendabel, omdat dan allerlei aanpassingen plaats zouden moeten vinden. Groen Links bestrijdt dat nog.

6 dec. 2004 Tegenstellingen over transportnet elektriciteit

Staatsbedrijf Tennet wil alle bovengrondse electriciteitstransportlijnen van meer dan 50 volt kopen van de energiebedrijven om ‘alle transport centraal aan te sturen’. De electriciteitsbedrijven willen de leidingen minstens voorlopig zelf houden. Het is hun meest waardevolle bezit en ze vrezen zonder snel overgenomen te zullen worden door buitenlandse energiebedrijven, die wel nog hun transportleidingen hebben.

6 dec. 2004 DSM verplaatst penicillinefabrieken naar China

Het bedrijf sluit 2 fabrieken, in Delft en in Geleen en dat kost samen 250 banen.

6 dec. 2004 Opnieuw foto’s van mishandelde gevangenen in Irak

In het weekend komen weer zo’n 60 mensen om, waaronder 8 Amerikaanse militairen en veel Irakese politieagenten en andere overheidsfunctionarissen.

6 dec. 2004 45 miljoen kinderen zullen komende 10 jaar van armoede sterven

Dit verklaart de internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Als oorzaak wijst ze op het feit dat de rijke landen hun belofte uit de 70-er jaren niet nagekomen zijn om 0,7 % van hun BNP aan ontwikkelingshulp te geven.

6 dec. 2004 Nederlander aangehouden verdacht van levering gif aan Saddam Hoessein

De man wordt ervan verdacht dit in de 8o-er jaren gedaan te hebben, in strijd met het geldende verbod. Hij kocht de thiodiglycol in Amerika en Japan en leidde het via België en Jordanië naar Irak.Werd in 1989 gearresteerd in Milaan, ontsnapte en vluchtte naar Irak. Kwam vorig jaar terug naar Nederland. Amerikanen trokken hun arrestatiebevel in. Economisch delict is verjaard. Nu aangeklaagd wegens meewerken aan genocide i.v.m. de aanval met gifgas op Iraniërs en o.a. de Koerdische stad Halabja in 1987.

6 dec. 2004 Aanslag op Amerikaans consulaat in Jeddah

Hierbij komen 5 niet-Amerikaanse stafleden van dit consulaat in Saoedi-Arabië om en 4 aanvallers.

7 dec. 2004 Kabinet weigert de koopkracht zelfs gedeeltelijk te repareren

Volgens minister De Geus zal de koopkracht voor iedereen gemiddeld nog 0,25% extra dalen, variërend van 0,5 tot 1,75%. Ook volgens de parlementaire oppositie is het koopkrachtverlies voor verschillende groepen veel groter. Het kabinet weigert echter in te gaan op elk voorstel van de oppositie en zelfs het CDA om te repareren, al was het maar voor bejaarden en chronisch zieken. ‘Die moeten dan maar bijzondere bijstand aanvragen’, zegt De Geus.

7 dec. 2004 Wilders wil meer aandacht

In de media wordt breed uitgemeten, dat de rechtse ex-VVD-er G. Wilders klaagt, dat hij niet goed een nieuwe partij kan oprichten, omdat de AIVD potentiële leden niet voldoende beschermd.

7 dec. 2004 Namaakfolder stelt beleid minister Dekker aan de kaak

Een onbekende actiegroep heeft een kaart verspreid, die van het ministerie van VROM lijkt te komen, maar de echte achtergronden en gevolgen weergeeft van het beleid van sloop en huurliberalisering van VVD-minister Dekker.

7 dec. 2004 Libanese asielzoekster met 7 kinderen op straat gezet

De politie gaf haar in Groningen een treinkaartje naar Rotterdam. Zij werden in de kou onderweg in een bushokje door mensen gevonden en meegenomen.

7 dec. 2004 Corruptie in de Oekraïne

Corruptie is zeker niet beperkt tot het kamp van Janoekovitsj. Joelia Timosjenko, een van de leiders van de beweging van Joesjtsjenko, heeft een verleden van grote corruptie en zelfverrijking in de industrie. Werkte samen met Koetsjma, maar kreeg later grote ruzie met hem. Als vice-premier onder Joesjtsjenko kreeg ze ruzie met de oligarchen, die hetzelfde deden als zij 10 jaar eerder.

7 dec. 2004 FBI-chef bevestigt mishandeling van gevangenen op Guantánamo Bay

7 dec. 2004 Kabinet wil helpen “terroristische organisaties”strafbaar stellen

Hierbij gaat het uit van de Europese lijst, waarop o.a. de PKK, de Filippijnse New People’s Army en Hamas staan. Daar kan een jaar cel voor opgelegd worden. De civiele rechter kan ook andere organisaties in strijd met de openbare orde verklaren met zelfde gevolgen voor wie ze ‘helpt’.

7 dec. 2004 ILO : Wereldwijd leeft de helft van de werkenden in armoede

Het gaat om ongeveer 1,5 miljard mensen, die ondanks hun werk arm zijn. Daarnaast zijn er nog 186 miljoen mensen zonder werk.

7 dec. 2004 China onder druk gezet haar textielexport te matigen

Zowel de VS als de EU zijn hierbij betrokken uit angst dat de Chinese textielindustrie in korte tijd de helft van de wereldmarkt zou beheersen.

7 dec. 2004 Banken en bedrijven maken zich klaar voor ‘lucratieve’ handel in CO2 – emissie

O.a., Shell, Siemens en Fortis zien hier goede winstkansen.

7 dec. 2004 Chinese Lenovo koopt PC-divisie IBM

Dit grootste Chinese computerbedrijf koopt zo snel een ‘goede merknaam’ markt en een distributienetwerk. Deze tactiek wordt door meer Chinese bedrijven gevolgd.

7 dec. 2004 Kabinet weigert stop op UMTS-masten

Deze masten blijken meer gezondheidsschade op te leveren dan de oudere antennes voor mobiele telefonie. De Gezondheidsraad heeft voor nader onderzoek gepleit. De regering weigert in te gaan op het verzoek van Groen Links en SP om de bouw te stoppen of om – zoals de PvdA vroeg – dit niet meer op flatgebouwen te doen. Er staan op dit moment al 1800 UMTS-masten in Nederland.

7 dec. 2004 Parlement VS keurt hervorming inlichtingendiensten goed

Het Huis gaat akkoord met het bundelen van alle 15 inlichtingendiensten onder één directeur die rechtstreeks onder het Witte Huis valt.

8 dec. 2004 Grote krantenfusie van AD met regionale kranten

Krantenuitgevers PCM en Wegener hebben besloten augustus volgend jaar het landelijke Algemeen Dagblad en een aantal regionale kranten in de Randstad te laten fuseren tot één krant met diverse regionale edities. Ze richten daartoe een joint-venture op. PCM brengt naast het AD het Rotterdams Dagblad, Rijn en Gouwe en De Dordtenaar in (nu samen 440.000 abonnees). Wegener de Goudsche Courant, de Haagsche Courant, de Amersfoortse Courant en het Utrechts Nieuwsblad (nu samen 210.000 abonnees). Het plan heeft te maken met de oplage daling van de kranten en de concurrentie met De Telegraaf. Hoeveel arbeidsplaatsen dit moet kosten wordt nog niet gezegd. In vakbondskringen denkt men aan honderden. Verder wordt zorg uitgesproken over de diversiteit van de nieuwsvoorziening.

8 dec. 2004 EU steunt VN-secretaris-generaal Annan

Dit na oproepen aan hem af te treden door conservatieve Republikeinen en de weigering van Bush Annan te verdedigen. De EU sprak schriftelijk en mondeling zijn steun uit via het Nederlandse voorzittersschap.

8 dec. 2004 EU zal op termijn wapenembargo tegen China opheffen

Balkenende maakte dit als voorzitter bekend. Het embargo werd ingesteld na het neerslaan van de betoging op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. De VS willen het embargo handhaven.

8 dec. 2004 Honger neemt nog toe in de wereld

Volgens de FAO is het aantal mensen dat honger lijdt in de wereld tussen 1995 en 2002 gegroeid van 834 tot 852 miljoen, terwijl in de VN was afgesproken dat het aantal voor 2015 gehalveerd zou worden tot 400 miljoen. 815 miljoen mensen met honger leven in ontwikkelingslanden, 9 miljoen in geïndustrialiseerde landen en 28 miljoen in overgangslanden. Jaarlijks sterven 5 miljoen kinderen van de honger. De Voedsel en Landbouworganisatie van de VN becijfert, dat als het oorspronkelijke doel alsnog gehaald zou worden dit aan extra productiviteit, opleiding, minder ziekteverzuim 3000 miljard dollar zou opleveren tot 2015, terwijl het slechts een investering van 24 miljoen dollar per jaar zou kosten.

8 dec. 2004 Campina en Arla fuseren tot op een na grootste zuivelconcern ter wereld

De Friese en de veel grotere Deense zuivelcoöperatie worden na Nestlé het grootste zuivelconcern ter wereld. Arla is bijna 2 maal zo groot, maar een Nederlander wordt directeur. Men gaat werken met 2 hoofdkantoren, maar het belangrijkste komt in Kopenhagen. Een nog onbekend aantal fabrieken zal gesloten worden en arbeidsplaatsen geschrapt.

8 dec. 2004 Journalisten Rotterdams Dagblad protesteren tegen opheffen RD

‘Rotterdam verdient een eigen dagblad’.

8 dec. 2004 Staking Dynea werpt vruchten af

Het personeel van de lijmfabriek in Delftzijl was boos omdat de werkgever de extra gewerkte uren in de afgelopen zomermaanden weigerde uit te betalen. Voor sommige werknemers ging het om enkele honderden euro's. Rond één uur werd bekend dat de werkgever het geld alsnog zou gaan uitbetalen.

FNV Bondgenoten had geen hand in de organisatie van de staking, maar heeft wel begrip en sympathie voor de actie. Vakbondsbestuurder Harry Wellenga: "Mensen uren extra laten werken en daar vervolgens niet voor uitbetalen, dat kan natuurlijk niet." Bij Dynea werken 35 mensen.

8 dec. 2004 Leden vakbond “De Unie” kritisch over sociaal akkoord, maar toch meerderheid: “beter dan geen akkoord”.

8 dec. 2004 Regering en Kamer weigeren stop op gasprijs

Dit was de reactie van een meerderheid van de Kamer op een actie voor zo’n stop van de Consumentenbond. De prijzen stijgen zo door de hoge olieprijs.

8 dec. 2004 Israëlische militairen klagen misstanden aan

Een aantal Israëlische militairen hebben in de publiciteit gebracht dat door militairen regelmatig ‘voor de grap’ of uit woede Palestijnen worden mishandeld en vernederd, hun bezittingen gestolen of kapot gemaakt.

8 dec. 2004 Akkoord in Oekraïne

Partijen zijn het eens geworden over herhaling van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 26 december en beperking van de macht van de president ten voordele van de premier en het parlement.

8 dec. 2004 Leiders van 12 landen richten Zuid-Amerikaanse Unie op

het betreft alle Zuid-Ameriokaanse landen behalve Frans Guyana. Sommige leiders willen een eenheid worden zoals de EU, maar voorlopig is de betekenis beperkt, o.a. dooronderlinge tegenstellingen. Men wil sterker staan tegenover zowel de VS als de EU. Het economisch akkoord met de EU gepland voor oktober mislukte en de grote Amerikaanse vrijhandelszone gaat 1 januari 2005 ook niet door.

8 dec. 2004 Tweede Kamer: Brinkhorst en energiebedrijven opnieuw overleggen

Dit om te zien of er een alternatief is voor het afsplitsen van het netbeheer van de verkoop van energie.

8 dec. 2004 Arriva-chauffeurs mogen staken

Chauffeurs van Arriva mogen donderdag staken. Dat heeft de rechtbank van Utrecht woensdag bepaald. Arriva probeerde een staking donderdag in het noorden van Nederland met de gang naar de rechter te voorkomen. Chauffeurs van dit bedrijf eisen dat wordt afgezien van 62 voorgenomen ontslagen. Door de staking zullen in grote delen van Groningen, Friesland en Drenthe geen bussen rijden. Arriva schrapt de arbeidsplaatsen wegens bezuinigingen van de rijksoverheid.

9 dec. 2004 Staking Arriva groot succes

De meeste bussen in Drenthe, Groningen en Zuid-OostFriesland rijden niet uit. De vakbond dreigt met een nieuwe staking in de volgende week.

9 dec. 2004 Bijna tweemaal zoveel mensen vragen om schuldhulpverlening

Namelijk 152.000 huishoudens in plaats van 78.000 zoals in 2003

9 dec. 2004 Zorgverzekeraars Nederland: 4,3 miljoen verzekerden krijgen niets van ‘no-claim’ terug.

9 dec. 2004 Huisartsen in regio Den Haag en Midden-Kennemerland ook in actie

260 resp. 52 huisartsen uit deze regio’s sluiten zich aan bij de acties die hun Twentse collega’s al langer voeren.

9 dec. 2004 Nedcar wil ook nog 135 kantoormensen kwijt

100 zouden gedwongen ontslag krijgen, de rest zou met een 58-plus-regeling kunnen.

9 dec. 2004 Ook Rusland en NAVO zijn het nu eens over de Oekraïne

9 dec. 2004 Klimaatconferentie Buenos Aires: Gletsjermeren Himalaya bedreigd

Deze week is in Buenos Aires een vervolgconferentie op Kyoto 1997 begonnen.Steeds minder wetenschappers twijfelen aan de invloed van de mens op het opwarmen van de aarde. In het Himalaya-gebergte bevinden zich de meeste gletsjers ter wereld. Als die smelten bedreigen ze niet alleen de omgeving met modderstromen en dergelijke, maar komt ook de levering van zoetwater aan de 7 grootste rivieren van Azië in gevaar en daarmee de drinkwatervoorziening van ongeveer een derde van de wereldbevolking.

9 dec. 2004 Complete genetische code van de kip ontrafeld

9 dec. 2004 Huurplannen Dekker nog asocialer dan je dacht

Vanaf 2010 zou een verhuurder de huur van de dan geliberaliseerde huizen ook bij de zittende huurder al sterk mogen verhogen.

9 dec. 2004 Slap akkoord bij Opel

Directie, vakbond en Betriebsrat komen overeen dat Opel 9500 banen mag schrappen, ‘zonder dat er gedwongen ontslagen vallen.’ 5500 in Rüsselheim, 3600 in Bochum en 400 in Kaiserslautern. Het is onduidelijk of er ook bij andere fabrieken banen zullen verdwijnen en in hoeverre de fabrieken ook op langere termijn zullen blijven bestaan.

9 dec. 2004 Kartelboete voor chemische bedrijven

De nieuwe EU-commissaris Nelie Kroes legt de 3 bedrijven (AKZO Nobel, BASF en UCB) de boete op wegens prijsafspraken over vitamine B4, gebruikt in kippen- en varkensvoer.

9 dec. 2004 ABP verhoogt pensioenpremie

Ondanks een aanzienlijke verslechtering van de rechten wil het ABP volgend jaar de pensioenpremie verhogen van 19 naar 22, 4% van het pensioengevend salaris. 75% van de premie wordt door de werkgever betaald, de rest door de werknemer.

9 dec. 2004 De Geus positief over werken onder minimumloon

In tegenstelling tot eerdere uitspraken uitte De Geus zich positief over het plan van de coalitiefracties om langdurig werklozen voor 90% van het wettelijk minimumloon aan het werk te zetten, als ze een opleiding krijgen en – als ze die afmaken – minimaal een 2-jarig contract tegen CAO-loon. De Geus noemde het “bijna te sociaal om in de praktijk te werken”.

9 dec. 2004 Ook Amerikaanse regering uit zich nu positief over Annan

9 dec. 2004 EU grootste handelspartner China. Handelstop in Den Haag

EU is de VS gepasseerd. De balans is wel voordeliger voor China (64 miljard euro in 2003, waarvan 14 voor Engeland en 13 voor Nederland). Philips zegt de grootste buitenlandse onderneming in China te zijn.

9 dec. 2004 Toezegging staatssecretaris Ross over recht op huishoudelijke hulp

Ross beloofde bij de overheveling van deze zorg van de AWBZ naar de WMO en daarmee naar de gemeenten, de kwaliteitseisen landelijk te blijven vaststellen, het recht op de hulp te garanderen en de gemeenten evenveel geld en tijdelijk “geoormerkt” voor deze taak te geven als ze nu van de AWBZ ontvangen.

9 dec. 2004 Arbo Unie laat weten honderden banen te schrappen

Het bedrijf wil volgend jaar 265 banen kwijt en in 2006 nog eens 320. Dat zal niet zonder gedwongen ontslagen gaan. De reorganisatie wordt o.a. aan het lagere ziekteverzuim geweten, maar is ook wel aan de nieuwe wetgeving te wijten.

Overigens maakt de UWV bekend, dat bij bedrijven met een collectieve verzekering voor WAO 0,9% van de werknemers in de WAO komt en bij die met een commerciële verzekering maar 0,4%.

10 dec. 2004 Topambtenaren willen afbraak doorzetten

Topambtenaren van de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Sociale Zaken verenigd in de Centraal Economische Commissie, adviseren in een vertrouwelijk advies de pensioenleeftijd naar 67 jaar te verhogen, de WAO uitkering van 70 naar 55% te verlagen en de koppeling tussen lonen en uitkeringen los te laten. Zij reageren hiermee op hert recente rapport van het CPB.

10 dec. 2004 Nederland voldoet niet aan Europese milieuwet

Om daar wel aan te voldoen zal het land dure maatregelen moeten nemen, waarvan de kosten volgens sommige schattingen op kunnen lopen naar 16 miljard. Het betreft voorlopig het terugbrengen van de maximum snelheid op drukke stukken tot 80 km, het aanleggen van tunnels en overkappingen, het uitstellen van wegverbredingen. Auto’s zullen schoner gemaakt moeten worden en ook andere vervuilende bronnen aangepakt. Staatssecretaris van Geel weet niet goed, hoe eronder uit te komen. Misschien met behulp van een voorbehoud dat Jan Pronk in 1999 maakte bij de invoering.

10 dec. 2004 50 Bouwvakkers blokkeren werkgevers kantoor in Gouda

Dit met de eis de vastgelopen CAO-onderhandelingen weer op te nemen. De werkgevers beloven dit.

10 dec. 2004 Berlusconi en Boonstra vrijgesproken

Berlusconi van het omkopen van rechters in de 80-er en 90-er jaren, Boonstra van het handelen in aandelen Endemol met voorkennis. Het OM gaat bij bepaalde zaken wel in beroep bij Berlusconi en in andere is de zaak verjaard. Boonstra moet wel een boete betalen voor niet aanmelden handel in Ahold-aandelen, toen hij daar commissaris was. Een goede vriend en partijgenoot van Berlusconi, Dell’Utri wordt wel tot 9 jaar veroordeeld wegens samenwerking met de maffia.

10 dec. 2004 Woordvoerder Bush: VS doen nooit mee aan iets als Kyotoverdrag

Dat stelt zijns inziens onmogelijke doelen. De VS zien meer in het ontwikkelen van technologiën, waarbij de markt maar moet bepalen welke de beste zijn.

11 dec. 2004 Vermogen woningcorporaties groot genoeg

Uit een rapport van de controle instantie namens de minister blijkt, dat het vermogen van de gezamenlijke corporaties vorig jaar met 10% is gegroeid tot 36,9 miljard euro. Dit doordat zij goed verdienen aan de verkoop van huizen en weinig nieuwe huizen bouwen. Per saldo hadden de corporaties vorig jaar in totaal bijna 5000 woningen minder in bezit.

11 dec. 2004 Rotterdams Havenbedrijf deed nog meer dubieuze zaken

Namelijk met havenbaron H. van de Lande, Havenman van het jaar … , die ook relaties had met de onlangs vermoorde vastgoedhandelaar Endstra, getypeerd als ‘bankier van de onderwereld’. Zo kocht het Havenbedrijf grond van Van de Lande voor een haventerminal in Limburg, waarvoor ze hem ruim 45 maal de aanschafprijs (op dezelfde dag!) betaalde.

11 dec. 2004 Duitsland en Japan willen vetorecht in de Veiligheidsraad

Dit verklaarden Schröder en Koizumi tijdens een bezoek van de eerste aan Japan.

11 dec. 2004 Boete voor Arriva wegens staking

De provincies Groningen en Drenthe en de stad Groningen leggen de busmaatschappij de boete op, omdat het zich op de stakingsdag niet aan zijn vervoerscontract gehouden heeft.

11 dec. 2004 Weense artsen: Er was poging Joesjtsjenko te vergiftigen met dioxine

Waarschijnlijk is dit begin september r gebeurd. Diverse organen zijn aangetast en zijn gezicht ernstig verminkt. De dosis was niet dodelijk en Joesjtsjenko zou geheel herstellen. Hij verdenkt zelf de chef van de geheime dienst van de Oekraïne, waarmee hij toen at.

12 dec. 2004 Dreiging nieuwe olieramp in Alaska

Een Maleisisch vrachtschip liep aan de grond bij het eiland Ualaska en brak doormidden. Een deel van de olie is er al uitgestroomd. In totaal is er 2,3 miljoen liter aan boord. Het bedreigt een nabijgelegen wildreservaat. Minstens 6 mensen zijn bij een poging tot redding van de bemanning al omgekomen.

12 dec. 2004 Zalm: 130 miljoen extra voor ‘terrorismebestrijding’

Zalm verklaart dit in het radioprogramma “Buitenhof”. O.a. voor 500 man voor de AIVD.

12 dec. 2004 Barghouti trekt zich toch weer terug

13 dec. 2004 Staking om erkenning havenwerkers bij overslag ADM

Bij de havenoverslag van ADM in de Europoort is maandagmorgen een staking voor onbepaalde tijd begonnen. Het bedrijf weigert op papier vast te leggen alleen met erkende havenwerkers te blijven werken. "Dit is voor ons een principieel punt", zegt stakingsleider Ruud Wennekes die zaterdag over de andere onderwerpen voor een nieuwe CAO overeenstemming bereikte met de directie. "Dit heeft alles te maken met de toekomst van het havenwerk in Port Package 2, het nieuwe voorstel van de Europese Commissie om het havenwerk te liberaliseren."Staking om erkenning havenwerkers bij overslag ADM

Werknemers blokkeerden de ingang van het ADM-terrein met vakbondsvlaggen hoewel FNV Bondgenoten daar niet toe had opgeroepen. Personeel van het Amerikaanse voedingsconcern konden wel naar binnen maar moesten hun auto buiten de poort laten staan. Maandagochtend sprak FNV Bondgenoten bestuurder Wennekes opnieuw met de directeur van het havenbedrijf die daarop ruggespraak ging houden met zijn bazen.

FNV Bondgenoten had eerder een aantal ultimata gesteld om de directie van ADM European Bulk Terminal, het voormalige op- en overslagterrein van EBS, aan de onderhandelingstafel te krijgen. Dat lukte pas zaterdag. Partijen spraken af het systeem van automatische prijscompensatie voor de 52 werknemers te handhaven.

13 dec. 2004 CBS: 46% van de Nederlanders werkt in deeltijd

In 1995 was dit nog 40%. De meeste deeltijders zitten in Horeca en Zorg, de minste in de Bouw.

14 dec. 2004 Akkoord bij Arriva

Na de staking en onder dreiging van 2 dagen gratis rijden later deze week is er een akkoord gesloten tussen vakbonden en Arriva over de geplande 62 ontslagen. Arriva gaat nu proberen deze mensen kwijt te raken door oprotpremies, detacheren en het laten opnemen van achterstallig verlof. Een definitief sociaal plan is er nog niet en Arriva sluit ‘als het niet lukt’ mensen anders kwijt te raken’ gedwongen ontslagen niet uit, maar de acties voor deze week zijn afgeblazen.

14 dec. 2004 Opschudding over postuum verschenen interview met Bernhard

Het enige dat hij toegeeft is dat hij dom is geweest in de Lockheed-affaire en dat hij niet een maar 2 buitenechtelijke dochters heeft, maar de media staan er bol van. Historici vragen eindelijk de staatsarchieven eens open te stellen.

14 dec. 2004 Actie huisartsen breidt zich uit

Deze week sluiten ook huisartsen uit Amersfoort en Drenthe zich aan bij de doorverwijsactie tegen het vergroten van de huisartsenpraktijk en andere verslechteringen.

14 dec. 2004 General Motors en Daimler werken samen tegen Toyota

Namelijk in het ontwikkelen van een hybride auto, die zowel electrisch als door een benzinemotor aangedreven kan worden. Toyota heeft die al en boekt daarmee veel succes, vooral in de VS, waar de emissienormen in een deel van de staten veel strenger zijn dan in Europa.

14 dec. 2004 Arbeidsplaatsen weg bij Smith en Besi

De chipfabrikant, eigendom van PepsiCola, schrapt 49 arbeidsplaatsen in Broek op Langendijk. De productie wordt gedeeltelijk verplaats naar het buitenland.

Besi Semiconductors schrapt 81 vaste en 50 tijdelijke arbeidsplaatsen in Duiven en Brunssum wegens tegenvallende omzet.

14 dec. 2004 Amerikanen folteren op grote schaal in Irak

Uit openbaar geworden rapporten van de Amerikaanse marine blijkt, dat het martelen al direct na de inval in Irak begon en overal plaatsvond, niet alleen in de Abu-Ghraib-gevangenis.

15 dec. 2004 Corporaties: (Veel) te weinig sociale huurwoningen

Koepelorganisatie Aedes van de woningbouwcorporaties constateert een toenemende vraag naar sociale huurwoningen, terwijl er minder gebouwd en meer gesloopt worden. Men klaagt over problemen om aan grond te komen (in de strijd met de projectontwikkelaars) en vergunningen. De koepel geeft toe, dat sommige corporaties meer onder druk gezet moeten worden door gemeenten.

15 dec. 2004 Verzekeringsmaatschappijen binden in t.o.v. huisartsen

Zorgverzekeraars Nederland heeft zijn plan tot vergroting van de normpraktijk voor huisartsen ingetrokken. De acties van de Landelijke Huisartsenvereniging gaan toch door, omdat die ook gericht zijn tegen bezuinigingsvoorstellen van minister Hoogervorst.

15 dec. 2004 Palestijnse leider Abbas wil geen gewapende strijd meer

Mahmoud Abbas, die Arafat al is opgevolgd als PLO-leider en de belangrijkste kandidaat is bij de presidentsverkiezingen van 9 januari, riep de Palestijnen op bij hun ‘legitieme opstand’ geen geweld te gebruiken.

15 dec. 2004 Noordzee bij Nederland heel vuil

Uit Europees onderzoek blijkt, dat de Noordzee bij de Nederlandse kust 2 tot 4 maal vuiler is dan de rest van deze zee met plastic, chemicaliën enz. Oorzaken zijn o.a. gedumpt scheepsafval en lozingen van fabrieken.

15 dec. 2004 Tegenstellingen GM en Fiat

General Motors wil eigenlijk van zijn aandeel in Fiat af, omdat de ontwikkelingen tegen vallen, Fiat wil de personenwagendivisie helemaal aan GM verkopen. Onderhandelingen zijn voorlopig mislukt.

15 dec. 2004 Rechtszaak FNV tegen staat over uitkering bij beroepsziekte

Volgens een internationaal verdrag moet een slachtoffer van een beroepsziekte minimaal 60% van zijn loon als uitkering krijgen. Nu komt een WAO-er uit een bedrijfstak zonder hiaatverzekering daar niet aan. Daarom heeft het Bureau Beroepsziekten van de FNV de Nederlandse staat voor de rechter gedaagd.

15 dec. 2004 80 banen weg in de tabaksverkoop

Door samenvoegen van de verkooporganisatie van British American Tobacco en Koninklijke Niemeijer zullen ongeveer 80 banen verdwijnen.

16 dec. 2004 Westelijke Sahara geofferd

Ter gelegenheid van 400 jaar betrekkingen tussen Marokko en Nederland is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een tentoonstelling georganiseerd. Onder druk van de Marokkaanse regering werd een landkaart, waarop de Westelijke Sahara door een stippellijn van Marokko gescheiden was over geplakt met een kaart, waarop het land deel uitmaakt van Marokko.

16 dec. 2004 ABN AMRO schrapt bijna 3000 banen

De bank schrapt wereldwijd 2850 voltijdsbanen, bijna 3% van het totale aantal, waarvan minstens 600 in Nederland. Dit na de ruim 5000 die de laatste jaren al geschrapt waren. Het gaat om de afdelingen automatisering, personeelszaken en de zakenbankdivisie. Dit om ‘concurrerend te blijven’. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. Een deel van de arbeidsplaatsen wordt uitbesteed en/of naar het buitenland verplaatst. De bank handhaaft haar prognose dat de winst dit jaar 10% hoger zal zijn dan vorig jaar. Toen was die € 3,16 miljard netto. Daar gaat nog wel een reservering voor de sanering af van € 790 miljoen, maar dit bedrag denkt de bank vanaf 2007 bijna jaarlijks te besparen.

17 dec. 2004 Verdonk verbiedt noodopvang asielzoekers

Vanaf 1 januari mogen gemeenten geen noodopvang meer regelen voor afgewezen asielzoekers, maar moeten deze naar de speciale ‘onderdak- en terugkeerlocaties’, oftewel deportatiecentra verwezen worden.

17 dec. 2004 ‘Premie voor WAO-hiaat niet meer nodig’

Volgens werkgeversvereniging AWVN is door het najaarsakkoord 2004 met terugwerkende kracht tot 1 jan. 2004 premie betalen voor een WAO-hiaatverzekering overbodig. Daarom zou de premieheffin g bevroren moeten worden en de vanaf 1 januari betaalde premies na aanneming van de betreffende wet, moeten worden terugbetaald.

17 dec. 2004 Grote meerderheid gemeenteraad wil dat : Rotterdams Dagblad”blijft

Met maar 5 stemmen tegen werd een motie tegen het oplaten gaan van de krant in het door PCM en Wegener geplande nieuwe dagblad gestemd. Ook een groot deel van de redactie en veel lezers verzetten zich daartegen.

17 dec. 2004 Beddenfabriek Dico sluit laatste fabriek in Nederland

Dat is een fabriek in Uden, waar nog 40 tot 50 mensen werken. De productie wordt verplaatst naar andere fabrieken van Dico in Oost-Europa.

17 dec. 2004 Kabinet wil niet te veel controle

Naar aanleiding van het gerommel bij o.a. Betuwe- en HogeSnelheidslijn stelt de kamercommissie o.l.v. Duivesteijn voor, dat de Kamer voortaan ambtenaren om hun eigen mening kan vragen bij het beoordelen van kabinetsplannen. De regering-Balkenende wil daar niets van weten.

17 dec. 2004 Turkije mag op termijn en onder voorwaarden bij de EU

Na zware onderhandelingen is afgesproken dat de onderhandelingen op 3 oktober 2005 beginnen. De datum van toetreding ligt waarschijnlijk pas over 10 tot 15 jaar en er bestaat eigenlijk ook nog de mogelijkheid dat de EU het land toch niet toelaat.

17 dec. 2004 Handelaar in stoffen voor chemische wapens informant BVD

Het blijkt dat Frans van A. die gearresteerd werd wegens het leveren van grondstoffen voor gifgas aan Saddam Hoessein in de 80-er jaren informant van de BVD was en daarom na terugkeer naar Nederland ondergedoken gezeten heeft in een ‘ safe house’ van die organisatie.

17 dec. 2004 IHC stoot scheepswerven af

IHC houdt slechts 18% van de aandelen in de twee overgebleven werven “IHC Holland” en “De Merwede”. De rest gaat naar management en personeel en een beleggingsmaatschappij van de Rabo bank, ieder voor de helft. IHC wil zich richten op off-shore-producten die veel meer opleveren.

17 dec. 2004 261 banen weg bij Koninklijke Sphinx

Bij de sanitairfabriek in Maastricht zullen deze banen in de komende 2 jaar verdwijnen door vergaande automatisering om ‘ met de lage-lonen-landen te kunnen concurreren’ en door terugbrengen van de productie. Anderhalf jaar geleden werden de mensen nog door de directie opgeroepen ‘ de schouders eronder te zetten om de productie te behouden’.

17 dec. 2004 Endemol wil 47 mensen ontslaan

Dit omdat het aantal opdrachten van t.v.-zenders minder wordt door teruglopen van reclameinkomsten en eigen producties. Overigens steeg de omzet van Endemol in de eerste 3 maanden van 2004 nog met bijna 20%!

17 dec. 2004 Inkomen Nederlandse boer en tuinder daalt 11%

Gemiddeld in de EU steeg het inkomen van deze groep met 3%.

18 dec. 2004 Campagne: ‘ Je kan je ook goedkoper verzekeren’

De ziektekostenpremies gaan sterk omhoog. Wel met het oog daarop wordt er in de media sterk op gewezen, dat er veel verschil in premiehoogte bestaat tussen verschillende verzekeringen. Dat is echter voor een deel ook het gevolg van verschil in het verzekerde pakket! De leus ‘ verzekering dekt vaak te veel’ is ook een aanslag op de solidariteit.

18 dec. 2004 Actie Milieudefensie tegen giftige druiven

Bij 25 winkels van Super de Boer wordt actie gevoerd tegen de verkoop van druiven die te veel landbouwgif bevatten. Laurus probeerde de actie tevergeefs via de rechter te verhinderen.

18 dec. 2004 Ook pijnstiller Celebrex van Pfizer gevaarlijk

Er zijn sterkte aanwijzigingen dat (ook) deze pijnstiller het risico op een hartaanval doet toenemen zoals Vioxx van Merck. Maar Pfizer stopt de verkoop nog niet.

18 dec. 2004 Chinese arbeiders raken uitbuiting beu

Vooral in Guandong wordt het voor fabrieken steeds moeilijker arbeidskrachten te vinden: Ellenlange werkdagen, opgejaagd worden, onbetaald overwerk en een duur leven in de steden brengt veel Chinezen ertoe terug te gaan naar het platteland of daar te blijven. Overigens beginnen bepaalde bedrijven al weer goedkoperen productiegebieden op te zoeken als Vietnam.

18 dec. 2004 Grootste bedrijf, grote uitbuiter

Het Amerikaanse supermarktconcern Walmart, qua omzet het grootste bedrijf ter wereld, betaalt zijn werknemers in de VS onder de armoedegrens, verbiedt vakbonden en praten onder werktijd over andere zaken dan het werk. Vrouwen worden lager betaald dan mannen. Elk jaar vertrekt daarom de helft van het personeel.

19 dec. 2004 Onbekende financieringsmaatschappij koopt dochter Yukos

De Baikal Finance Group kocht op de veiling dochter Yuganskneftegaz, de dochter van het olie- en gasbedrijf Yukos, dat ruim 11% van de Russische olie produceert. Het bood meer dan Gazprom, nl. 7,1 miljard euro, die bedoelt zijn om de belastingschuld van Yukosaf te lossen. Er wordt rekening mee gehouden dat Gazprom zelf achter de financieringsmaatschappij zit.

20 dec. 2004 SER: Laat ouderen ook AOW-premie betalen

In een nog vertrouwelijk advies aan de Tweede Kamer adviseert de SER ouderen die meer hebben dan AOW en een klein pensioen ook AOW-premie te laten betalen. De SER adviseert geleidelijk de AOW meer uit de belasting te betalen, waardoor het lagere belastingtarief voor ouderen zou vervallen. De SER vindt verder dat langer doorwerken, bijvoorbeeld in deeltijd, gestimuleerd moet worden. Verder zou de opbouwperiode van 50 naar 40 jaar teruggebracht moeten worden. Het advies wordt ook gesteund door de vakbondsvertegenwoordigers.

20 dec. 2004 De Vlieger wil via faillissement slechtere CAO

De onderneming, waarvan De Vlieger grootaandeelhouder is, Exel Aviation Group, wil volgens vakbondsbestuurder G. Maenen van De Unie, dochterbedrijf European Quaslity Maintenance, een onderhoudsbedrijf voor vliegtuigen, failliet laten gaan om het werk dan onder te brengen bij Exel Technics, dat een goedkopere CAO kent. Tegelijkertijd spelen bij de Exel Group problemen over witwassen van crimineel geld, afpersen enz., waarvoor een directeur is aangeklaagd.

20 dec. 2004 CDA en VVD willen ouderen geen AOW-premie laten betalen

Zij willen dat de mensen zoveel mogelijk tot 65 jaar blijven doorwerken en dat doorwerken in deeltijd na 65 jaar wordt gepropageerd.

20 dec. 2004 VNO: Weinig reparatie prepensioen, loon bij ziekte 1ste jaar omlaag

In zijn arbeidsvoorwaardennota, advies voor de CAO-onderhandelingen beveelt de ondernemersorganisatie zijn leden aan ‘terughoudend ‘te zijn bij de reparatie van het prepensioen, de uitkering bij ziekte al in het eerste jaar te verlagen en de lonen niet of nauwelijks te verhogen. Ouderdomspensioen inzetten voor vroegpensioen wordt afgeraden, omdat het OP steeds duurder zou worden. Ouderen moeten langer aan het werk blijven, extra dagen e.d. voor ouderen afgeschaft. Als ouderen het niet volhouden moeten zij een lagere functie met een lager loon aanvaarden.

In de eerste maanden van 2005 moeten veel CAO’s worden vernieuwd, omdat dit is uitgesteld of er kortlopende contracten zijn gesloten in afwachting van een sociaal akkoord.

21 dec. 2004 MKB geeft leden gelijksoortig CAO-advies als VNO

Verklaart verder niet bij te zullen dragen aan de levensloopregeling.

21 dec. 2004 Staatskas profiteert van bezuinigingen gezondheidszorg

Door het niet meer vergoeden van tandartsbezoek, fysiotherapie en vervoer naar ziekenhuizen, de anticonceptiepil voor vrouwen ouder dan 21 e.d. zijn de uitgaven van de staat voor de ziekenfondsverzekering in 2004 nauwelijks toegenomen.

De kosten van de AWBZ namen dit jaar met 5,9% toe, vergeleken met gemiddeld 9% over de voorgaande jaren.

Overigens is verpleeghuis Sint Jozefzorg in Tilburg op eigen verzoek onder toezicht van de inspectie gesteld, omdat het geen behoorlijke zorg meer kon leveren door een hoog ziekteverzuim.

21 dec. 2004 Ook pijnstiller Naproxen (van Roche) kan hartklachten geven

21 dec. 2004 Irak: Franse gijzelaars vrijgelaten, oorlog gaat door

2 Franse journalisten werden na 4 maanden vrijgelaten. In Mosul werden bij een aanslag 22 mensen gedood, onder wie 18 Amerikanen.

21 dec. 2004 De Geus wil 10 maal hogere wachtgeldpremie bij tijdelijke contracten

De wachtgeldpremie wordt alleen door de werkgever betaald en is bedoeld voor het eerste jaar WW.De CDA-minister wil hiermee de seizoenwerkloosheid in bepaalde sectoren beperken of betalen, nl. de agrarische sector, bouw- en schildersbedrijf, horeca en culturele instellingen. Het geldt niet voor uitzendwerk en voor andere sectoren.

21 dec. 2004 RET-ers overhandigen handtekeningen aan gemeenteraad

1400 handtekeningen van werkers bij het Rotterdamse Openbaarvervoerbedrijf worden overhandigd aan de gemeenteraadscommissie uit protest tegen plannen om de RET te privatiseren.

21 dec. 2004 Grote vakbondsdemonstratie in België

Zeker 50.000 vakbondsleden demonstreren in Brussel voor een goede CAO en tegen de afbraak van de sociale zekerheid. Officieel was niet tot staking opgeroepen, maar in een aantal bedrijven, zoals in het openbaar vervoer, werd het werk wel neergelegd.

21 dec. 2004 Overslag Antwerpse haven groeit met 6% tot 150 miljoen ton

21 dec. 2004 EU laat te veel vissen op de Noordzee

Onder druk van belangenorganisaties geeft de EU vergunningen af voor te hoge quota, terwijl wetenschappers adviseren niet of heel beperkt op bepaalde soorten te vissen. Mede door illegale vangsten is de visstand van b.v. kabeljauw slecht.

22 dec. 2004 Koopkracht daalt in 2005 van twee kanten

Volgens berekeningen van LogicaCMG dalen volgend jaar de nettolonen, vooral voor mensen met een brutosalaris tussen 2000 en 2500 per maand. Zij verliezen tussen de 8 en 14 euro.

De woonlasten voor huiseigenaren zullen volgend jaar gemiddeld 13% stijgen, berekende de Vereniging van Eigenaren.

22 dec. 2004 Werkloosheid onder hoogopgeleide jongeren 14%

Dit zijn jongeren die dit jaar een hbo of universitair diploma haalden. Velen nemen ook werk aan op MBO-niveau.

22 dec. 2004 Topman CDU betaald door groot concern

L. Meyer, secretaris-generaal van de CDU, trad af, nadat bekend was geworden, dat hij bij en na zijn vertrek bij het grote energieconcern RWE daarvan betalingen had ontvangen.

22 dec. 2004 EU-sancties tegen Microsoft

Het Amerikaanse software concern moet van de Europese rechter gevolg geven aan de eis van de Europese Commissie om 497 miljoen euro boete te betalen wegens machtsmisbruik en verder zijn besturingssysteem Windows aanpassen en bepaalde codes bekend maken om zo concurrenten meer ruimte te bieden. Zo moet het een versie van Windows zonder Media Player uitbrengen en ook verder minder ‘koppelverkoop’ plegen.

22 dec. 2004 Annan: Meer druk op partijen Soedan nodig

De secretaris-generaal van de VN vindt dat de huidige VN-aanpak niet werkt en dat meer druk op de verschillende partijen nodig is. Rusland en China verzetten zich echter tegen een wapenembargo tegen Soedan en de VS wil niemand voor het Internationale Strafhof dagen.

22 dec. 2004 Amerikaans aanneemconcern trekt zich terug uit Irak wegens gevaar

Het bedrijf Contrack International, dat in maart voor 325 miljoen dollar een contract met de VS-regering sloot voor de aanleg van o.a. wegen en bruggen in Irak, heeft dat in overleg met het Pentagon terug gegeven, omdat het gezien de veiligheidssituatie niet rendabel uit te voeren was.

22 dec. 2004 Overslag havens van Vlissingen en Terneuzen naar 30 miljoen ton (+6%)

22 dec. 2004 John de Mol kopt uitzendrechten eredivisievoetbal

23 dec. 2004 Woningbouwcorporaties bouwen huizen in Hongarije

Drentse corporaties bouwden en verhuurden seniorenwoningen in dat land en leenden geld voor bouwprojecten in Zuid-Afrika. Nu worden ze er door het ministerie op aangesproken, terwijl dat ze in 2000 toestemming gaf.

23 dec. 2004 Russische staat eigenaar van Yuganskneftegaz

Het staatsoliebedrijf Rosneft heeft de Yukos-dochter gekocht van de financieringsmaatschappij, die het zondag bij de veiling kocht. De bedoeling lijkt te zijn dat straks Rosneft door Gazprom overgenomen wordt, dat gedeeltelijk in staatshanden is. Yukos wil Rosneft aanklagen.

23 dec. 2004 Verdonk bindt iets in

De gemeenten mogen toch noodopvang blijven leveren aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Het verbod geldt alleen voor vluchtelingen die na 2001 naar Nederland zijn gekomen en al tweemaal afgewezen.

23 dec. 2004 VS bezuinigen op voedselhulp

Dit i.v.m. bezuinigingen om het begrotingstekort terug te dringen. Dit leidt tot grote tekorten, want de VS gaven altijd veel voedselhulp, vooral ook om hun boeren van overschotten af te helpen.

23 dec. 2004 Nieuwe CAO voor ABN AMRO met prestatieloon

Een deel van het vaste loon wordt vervangen door een bonus die kan oplopen tot 20%

23 dec. 2004 Suikerfabriek Puttershoek dicht

Cosun verplaatst de productie naar de fabrieken in Groningen en Dinteloord. 135 arbeidsplaatsen vervallen. De (vaste) mensen kunnen in de andere fabrieken aan de slag.

23 dec. 2004 ‘Extremisten’ vogelvrij

De Amsterdamse rechtbank veroordeelt een man tot 2 jaar gevangenisstraf, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, omdat hij in een radio-uitzending minister Verdonk bedreigde als ze haar integratiebeleid niet zou wijzigen. Hierbij werd een beroep gedaan op een oud wetsartikel, 95A dat handelt over het bedreigen van minister(s) bij hun werk.De maximumstraf hierbij is levenslang.

N.a.v. een AIVD-rapport over moslimextremisme pleit fractieleider Verhagen van het CDA ervoor de grondrechten, zoals vrijheid van organisatie en vergadering, af te nemen van groeperingen en individuen die de rechtsstaat omver willen werpen. Tijdelijk of blijvend. Hij verwijst daarbij naar een soortgelijke regel in Duitsland.

23 dec. 2004 Surinaams Openbaar Ministerie gaat “decembermoorden” vervolgen

Het OM verstuurde deze week een kennisgeving aan een aantal verdachten, onder wie ex-legerleider Desi Bouterse, dat zij terecht moeten staan voor moord.

24 dec. 2004 Ondanks “Kyoto” 850 kolencentrales gebouwd

Ondanks de afspraken om de uitstoot van CO2 sterk terug te dringen, worden vooral in China, India en de VS weer kolencentrales gebouwd. Dit i.v.m. de stijgende prijzen van gas en olie.

24 dec. 2004 Balkenende overweegt repressie te centraliseren

In een interview met “De Telegraaf”zegt hij erover te denken de repressie-organen alle onder te brengen bij één ministerie van Veiligheid. Deze zijn nu nog verdeeld over Binnenlandse Zaken en Justitie.

24 dec. 2004 Stakingen in Engeland bij post en metro

Mensen bij bijna 300 postkantoren willen staken vandaag tegen het afschaffen van de vervroegde sluiting de dag voor kerst.

Op een metrolijn in Londen staken de mensen vandaag tegen demotie van een collega. Mogelijk wordt er 31 december en 3 januari op alle metrolijnen gestaakt over verbetering van de arbeidsvoorwaarden.

26 dec. 2004 Tsunami eist tienduizenden doden in vele landen

Tengevolge van een zeebeving van 9 op de schaal van Richter bij de Noordkust van Sumatra ontstaat een vloedgolf, die vooral in Sri Lanka en Indonesië, maar ook in Thailand, India, de Maladiven vele tienduizenden doden eist, honderdduizenden gewonden en miljoenen daklozen. Zelfs aan de Oostkust van Afrika vallen een aantal slachtoffers. Een belangrijke oorzaak van het grote aantal slachtoffers is het ontbreken van een goed waarschuwingssysteem in de Indische Oceaan. Dit bestaat, met gebreken, wel voor de Stille Oceaan.

26 dec. 2004 Joesjtsjenko wint verkiezingen Oekraïne

De als pro-westers beschouwde kandidaat wint de herhaling van de tweede ronde overtuigend van zijn rivaal Janoekovitsj. De laatste klaagt over fraude.

26 dec. 2004 Minder leden natuur- en milieuorganisaties

Volgens een telling door radioprogramma “Vroeger Vogels” is de totale aanhang voor alle natuur- en milieuorganisaties in Nederland voor het eerst sinds 1991 gedaald. Het zouden er nu 3.987.000 zijn, 150.000 minder dan een jaar geleden. Er wordt gespeculeerd dat de mensen milieu minder belangrijk zouden vinden. Het blijkt echter verband te houden met een forse opschoning van het ledenbestand door het International Fund for Animal Welfare. Wel valt op dat Greenpeace 9% verloor. Het heeft er nu nog 611.000 donateurs.

27 dec. 2004 Nederlandse student vast wegens binnen dringen kantoor Poetin

Anderhalve week geleden drong de student met 40 anderen het kantoor van de Russische president Poetin binnen. Het zou om leden van de Nationale Bolsjewieken gaan.

27 dec. 2004 Russisch parlement schaft herdenking Revolutie af

De dag moet voortaan die van de ‘eenheid van het volk’ worden.

28 dec. 2004 H. Smit benoemt tot directeur Rotterdams Havenbedrijf

Deze oud-topambtenaar en oud-topman van Schiphol en de RABO Bank, die commissaris was bij het havenbedrijf is nu (definitief) benoemd als opvolger van W. Scholten, die wegens het voor vele miljoenen euro’s geven van kredietgaranties voor o.a. J. van de Nieuwenhuijzen vervroegd met pensioen gestuurd is.

28 dec. 2004 Gerechtshof spaart AKZO

In de vijftiger en zestiger jaren is met hexachloorcyclohexaan vervuilde grond van een AKZO terrein op een 300 plaatsen in Twente gestort als opvulling enz. Het ministerie van VROM wil de saneringskosten van 27 miljoen op AKZO verhalen. Dit weigert. De juridische strijd hierover duurt al 18 jaar. De uiteindelijke uitspraak zal ook gevolgen hebben voor soortgelijke gevallen.

28 dec. 2004 CDA gaat gesprek met moskee uit de weg

Fractieleider Verhagen riep in november op tot strafrechtelijke vervolging van de El Tahweed-moskee in Amsterdam, omdat die extremistisch zou zijn. Op een brief van de advocaat van de moskee, die wijst op de mogelijkheid van een proces tegen het CDA, maar om een gesprek vraagt, wordt negatief beantwoord en de uitlatingen van Verhagen worden juridisch afgezwakt.

29 dec. 2004 Aantal slachtoffers tsunami blijkt steeds hoger

Vooral in Atjeh op het Indonesische eiland Sumatra blijken zeer veel dodelijke slachtoffers gevallen te zijn. Sommigen verwachten dat alleen hier al 80.000 doden gevallen zullen blijken te zijn. Verwacht wordt dat het totale aantal uiteindelijk meer dan honderdduizend zal zijn. Onder de slachtoffers zijn ook tientallen Europese toeristen. Het aantal gewonden ligt nog veel hoger, het aantal mensen dat alles is kwijtgeraakt loopt in de miljoenen.

29 dec. 2004 Belastingvoordeel bij opnemen ouderschapsverlof

Vanaf 2006 zal men een, afhankelijk van inkomen en opgenomen hoeveelheid ouderschapsverlof, meer of minder groot belastingvoordeel krijgen, is de bedoeling van het kabinet. Dit heeft wel te maken met hun inzet mensen te stimuleren hun levensloopregeling niet te veel voor vroeger stoppen met werken te gebruiken.

29 dec. 2004 CDA-fractieleider Verhagen wil troepen langer in Irak laten blijven

Afgesproken was in de regering, dat de Nederlandse troepen uiterlijk maart 2005 teruggetrokken zouden worden.

29 dec. 2004 Joesjtsjenko blokkeert regeringsgebouwen

Als reactie op de aanklachten wegens stembusfraude door zijn rivaal Janoekovitsj roept Joesjtsjenko zijn volgelingen op de gebouwen van de regering te blokkeren, waarvan Janoekovitsj nog premier is, hoewel met verlof gestuurd door Koetsjma. Dit om te voorkomen dat de regering bijeenkomt.

29 dec. 2004 China en Rusland gaan in 2005 samen militaire oefeningen houden.

29 dec. 2004 CNV-voorzitter Terpstra: Prijzenslag supermarkten over rug werknemers

Terpstra spreekt zich uit tegen het te harde karakter van de concurrentiestrijd tussen de supermarkten: ‘ze willen elkaar kaltstellen’ en tegen het opjagen van de werknemers, het wegwerken van de ouderen. “Disgusting” noemt hij het.

Verder geeft hij in dit interview met de NRC zijn mening over de acties: Had geen grote manifestatie gewild, maar voelde zich op 2 oktober toch erg machtig; toekomst van de vakbeweging: de mensen worden zelfstandiger, willen wel werken maar onder hun voorwaarden en zullen meer eisen kunnen stellen als de arbeidsmarkt straks krapper wordt.

29 dec. 2004 Protest Crooswijk tegen sloop huizen

Door middel van een tentenkamp protesteert de Federatie van Bewonerscomités Nieuw Crooswijk tegen de sloop van 1800 van 2100 goedkope woningen om die door duurdere te vervangen.

30 dec. 2004 Rotterdam niet meer grootste haven, wel nieuw record

In 2004 is Rotterdam na 42 jaar zijn positie als grootste haven ter wereld kwijt geraakt aan Shanghai: 380 miljoen tegenover 354 miljoen ton. Die 354 was wel het hoogste ooit voor Rotterdam. De containeroverslag steeg met 8,2 miljoen teu, dat is 16%.

30 dec. 2004 Steun uit VVD voor langer laten blijven troepen in Irak

VVD-kamerlid van Baalen steunt de mening van het CDA en schreef aan partijgenoot minister Kamp: Hou er alvast rekening mee dat de troepen ook na maart blijven. Na enig gezever over de behoefte aan stabiliteit in Irak, brengt hij tegenover het NRC ook een “meer profaan argument” in: “Als we nu vertrekken, zie ik het Nederlandse bedrijfsleven niet zo gauw een bijdrage leveren aan de wederopbouw van het land.”Van Baalen wil Nederland het hele jaar 2005 in Irak laten blijven en daarna eventueel samen met een ander land.

30 dec. 2004 Andere financiering kinderopvang treft vooral arme gezinnen

Deze zijn vaak niet in staat de kosten van de kinderopvang een paar maanden voor te schieten. Verder worden een aantal gezinnen geconfronteerd met gemeenten die de regels zo formeel toepassen, dat zij niet de subsidie krijgen die ze nodig hebben. B.v. als maar een van de ouders werkt, maar de ander niet in staat is om goed voor de kinderen te zorgen.

30 dec. 2004 Film over Kruiser Potemkin aangepast

De beroemde film van Eisenstein over de matrozenopstand van 2005 zal op het filmfestival in Berlijn vertoont worden met een toespraak van Trotski en andere fragmenten, die niet in de originele versie zaten.

30 dec. 2004 Ook Volkswagen betaalt Duitse politici

Een SPD-afgevaardigde in het deelstaatparlement van Nedersaksen en de burgemeester van Wolfsburg, ook SPD, blijken naast hun politieke inkomsten per maand elk 3000 euro van VW te krijgen. De voorzitter van het deelstaatparlement (CDU) wil dat ze dat terugbetalen.

30 dec. 2004 FNV zet bij CAO Philips in op employability

Voor de in januari beginnende CAO-onderhandelingen wil FNV Bondgenoten naast 1,25% extra loon met een vloer van € 206 plus € 30 per maand voor stijgende ziektekosten, vooral dat iedere werknemer € 2.000 krijgt voor scholing. Dit omdat er al zoveel arbeidsplaatsen in Nederland overgeplaatst zijn naar lage lonen landen en er nog wel veel zullen volgen. Dan kunnen de mensen, is de redenering, gemakkelijker werk vinden als ze ontslagen worden. Philips heeft al 60.000 mensen aan het werk in China plus nog 3.000 in Hongkong.

30 dec. 2004 CAO-onderhandelingen verzekeringen afgebroken

De bonden eisen 1,25% structurele loonsverhoging, de maatschappijen willen alleen een eenmalige uitkering geven (van 1%). De bonden gaan in overleg met de leden.

30 dec. 2004 Bondgenoten dreigt met acties bij Brantano-schoenwinkels

Het Belgische bedrijf wil alle Nederlandse winkels in Nederland sluiten. Een deel van het personeel zou bij Kruidvat e.a. aan de slag kunnen, voor anderen is niets geregeld of is dat onzeker. Er is geen sociaal plan. De FNV bond geeft Brantano tot morgen de tijd.

31 dec. 2004 VN: 5 miljoen mensen in acute nood door tsunami

Het gaat om gebrek aan voedsel, drinkwater, medische hulp, onderdak. In bepaalde gebieden in Atjeh en Sri Lanka worden de slachtoffers nog steeds aan hun lot overgelaten Het officiële dodental is intussen gestegen naar 123.000, maar zal zeker nog hoger worden. Vooral in Atjeh, dat lang moeilijk bereikbaar was worden nog veel doden gevonden. Velen worden ongeïdentificeerd begraven. Velen zijn ook door de zee meegenomen. In Nederland zamelen ook veel particulieren op allerlei manieren geld in voor de slachtoffers.

31 dec. 2004 Ex-minister de Boer weg bij Havenbedrijf Rotterdam

De ex-LPF-minister, nu voorzitter van werkgeversclub Deltalinqs, treedt af als vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Havenbedrijf om plaats te maken voor ‘nieuw beleid’.

31 dec. 2004 Vredesakkoord getekend tussen Noord- en Zuid-Soedan

Na veel Westerse druk is een vredesakkoord getekend, dat voorziet in een regering met grote autonomie voor het Zuiden en twee legers. De olie-inkomsten worden verdeeld.

1 jan. 2005 Politie vraagt direct veel naar identiteitspapieren

Zoals bij mensen die zonder licht fietsen en bij een demonstrant in Nijmegen die zijn spandoek niet wilde verplaatsen. Wie de papieren niet kan laten zien krijgt 50 euro boete of 25 als men jonger dan 16 is. De campagne “Gelijk oversteken”roept op de agenten die naar je identiteitsbewijs vragen ook om het hunne te vragen. Zij zijn verplicht dat te tonen.

3 jan. 2005 Machtsstrijd in directie Schiphol

Deze wordt gewonnen door president-directeur Cerfontaine. Directeur Van Lier Lels, door sommigen als een van de machtigste vrouwen van Nederland betiteld, moet vertrekken.

3 jan. 2005 Protesten in Duitsland tegen invoering Harz IV-wet

Deze wet over de werkloosheid, verzonnen door een commissie onder leiding van VW-directeur Hartz, is al maanden mikpunt van onder andere de maandagavonddemonstraties. Vandaag werd in Gelsenkirchen het arbeidsbureau bezet.

3 jan. 2005 Chef Geheime dienst Irak: Meer dan 200.000 opstandelingen

Dat is meer dan 10 maal zo hoog als de schatting van de Amerikanen, maar waarschijnlijk veel meer in overeenstemming met de waarheid. Toch moeten ook de Amerikanen toegeven, dat ze de kracht van het verzet sterk onderschat hebben.

4 jan. 2005 Veel CDA-leden zeggen op

In 2004 is het ledenaantal van het CDA met 4000 (5,5%) gedaald tegen 2,5% in 2003. Dit heeft wel veel te maken met de politiek van het kabinet-Balkenende.

4 jan. 2005 Deal Zorgverzekeraar met Unilever

Wie een ziektekostenverzekering heeft afgesloten bij VGZ kan maximaal 40 euro per jaar terugkrijgen als hij margarine, melk en yoghurt van het merk Becel Pro-Activ gebruikt, die de cholesterol verlagen. Unilever draagt hier zelf ook aan bij.

4 jan. 2005 Hirsi Ali in november naar VS gebracht

Het VVD-kamerlid blijkt 10 november in het geheim naar een luchtmachtbasis in de VS gebracht te zijn, omdat er gevaar voor een aanslag op haar leven bestaan zou hebben.

4 jan. 2005 Slachtoffers Atjeh lang van hulp verstoken

Van officiële zijde wordt de slechte bereikbaarheid van het gebied als reden opgegeven. Vermoed wordt echter dat het veel te maken heeft met de oorlog tussen de centrale regering en de Atjeh-opstandelingen van de GAM.

4 jan. 2005 Ontslag Schipholdirecteur was op verzoek KLM

Het ontslag van Marike van Lier Lels als directeur van Schiphol is waarschijnlijk daaraan te wijten, dat de KLM zich schriftelijk over haar beklaagd had bij haar baas, Cerfontaine. Later bleek, dat KLM waarschijnlijk vond dat zij te veel ruimte gaf aan Singapore Airlines ten koste van Air France KLM, om de luchthaven minder afhankelijk van AF/KLM te laten zijn.

4 jan. 2005 Rechter geeft Gastec toestemming om 56 man te ontslaan

De Ondernemingskamer heeft de directie van het gastechnologiebedrijf gelijk gegeven in een door de OR aangespannen zaak.

4 jan. 2005 Franse spoorbonden gaan staken tegen massa-ontslag

De Franse vakbonden hebben voor 19 januari een staking aangekondigd. Dan vergadert de raad van bestuur van de nationale spoorwegen SNCF o.a. over het schrappen van 3600 arbeidsplaatsen. Volgens de bonden wil het bedrijf tussen sept. 2002 en sept. 2005 totaal 11.765 arbeidsplaatsen schrappen.

4 jan. 2005 Burgemeester keert zich tegen toenemende controlemaatregelen

D66-brugemeester Pechtold van Wageningen roept collega’s op zich samen te verzetten tegen Haagse maatregelen als de identificatieplicht en preventief fouilleren. In ieder geval buiten de grote steden leidt dit z.i. slechts tot schijnveiligheid.

4 jan. 2005 Chileense Hooggerechtshof: Pinochet kan terecht staan

Dit betreft in eerste instantie de aanklacht van zijn betrokkenheid bij Operatie-Condor, een samenwerkingsverband van verschillende Latijnsamerikaanse landen voor het uit de weg ruimen van tegenstanders. Maar er liggen ook nog meer dan 250 aanklachten voor binnenlandse wandaden te wachten.

5/6 jan. 2005 Hulp aan tsunamislachtoffers en imperialistische wedijver

Duitsland zegt 500 miljoen euro te zullen geven, de Europese Unie 463, Japan 375, de VS 263. Australië volgt met 575 miljoen. Duidelijk is dat de hulp ook gebruikt wordt om meer toegang en goodwill te krijgen bij de getroffen landen en andere. Verder is al van eerdere rampen bekend, dat lang niet alle toegezegde hulp ook daadwerkelijk wordt gegeven. Soms zelfs maar 10 tot 15%. Vaak gaat het om geld dat al eerder voor ontwikkelingshulp was gereserveerd. Hulp aan andere gebieden lijdt er vaak onder, zoals op dit moment b.v. de hulp aan Congo. En natuurlijk wordt bij een deel van de hulp vereist, dat dit bij bedrijven in het schenkende land wordt besteed.

Overigens worden bij de hulp aan de slachtoffers ook veel militairen ingezet. In Atjeh zijn dat veel VS-militairen. De Tamil-rebellen beschuldigen Amerikaanse soldaten te spioneren voor de Sri Lankese regering. Van de laatste zeggen zij, dat deze hulpzendingen naar het Tamil-gebied blokkeert.

Overigens heeft de tsunami ook in Oost-Afrika honderden doden geëist en tienduizenden mensen die huis, vissersboten enz. zijn kwijtgeraakt, zoals in Somalië.

5 jan. 2005 Nederlandse militairen in Irak willen hogere toelage

De buitenlandtoelage wordt nl. betaald in VS dollars. Deze is sterk gedaald ten opzichte van de euro. Op de basis moeten zij verder in euro’s betalen.

5 jan. 2005 Nigerianen heffen blokkade tegen Shell en Exxon op

Ongewapende demonstranten blokkeerden sinds begin december productielocaties van Shell en Exxon met als eis arbeidsplaatsen voor de inwoners van het gebied en geld voor de ontwikeling. De Exxon-locaties werden naar toezeggingen van het bedrijf (geld voor wegen) vorige week al vrijgegeven. Wat Shell heeft toegezegd is nog niet bekend.

5 jan. 2005 Verdonk meet met twee maten

VVD-minister Verdonk schrijft aan de Kamer dat bedrijven die buitenlanders (‘hoogwaardige kenniswerkers’) hier aan het werk willen hebben daar veel sneller toestemming voor zullen krijgen als zij een Nederlandse vestiging hebben. Sommigen gaat dat nog niet ver genoeg.

5 jan. 2005 Meer dan een miljoen Amerikanen ontslagen in 2004

Het was het vierde opeenvolgende jaar dat het aantal ontslagen in de VS boven de miljoen kwam. Wel was het in 2004 een stuk lager dan in 2003.

6 jan. 2005 Annan: Snel geld geven voor eerste levensbehoeften

De secretaris-generaal van de VN zei dit op de internationale donorconferentie in Jakarta. Snelheid is vooral geboden om hongersnoden en epidemieën tegen te gaan.

Op de conferentie werd ook besloten tot het opzetten van een waarschuwingssysteem voor de Indische Oceaan.

Overigens wordt opnieuw gemeld dat de economie en de beurzen van de betrokken landen nauwelijks geraakt zijn door de ramp. In de getroffen gebieden stonden geen economisch belangrijke installaties en woonden vooral arme mensen.

6 jan. 2005 Aantal asielzoekers in Nederland in 2003 stuk lager

Dat waren er maar 9.872 tegen 13.402 in 2003 en 32.579 in 2001. In 2004 werd 40% van de aanvragen al direct afgewezen.

6 jan. 2005 De Geus: werkloze mag onder voorwaarden helpen in Azië

Naar aanleiding van een voorstel van de gemeente Bergen heeft de CDA-minister toestemming gegeven om werklozen met behoud van uitkering te laten helpen in de door de tsunami getroffen gebieden. Mits ze geen kans maken op korte termijn werk te vinden en in de rampgebieden iets kunnen bijdrage.

6 jan. 2005 Officiële inflatie 2004 laagste sinds 1989

Dit deelt het CBS mee. De inflatie was volgens zijn berekening 1,2%. Dit vooral ten gevolge van dalende voedselprijzen (-3,5%, ‘supermarktoorlog’ en goede oogsten) en goedkopere elektrische apparaten voor huishouden en computers. Daartegenover staat een soms sterke stijging van tabaksartikelen (16,1%0, benzine (7,9%), huren (3%), energie (3,5%) en lasten van regering enz. (5,2%).

6 jan. 2005 Overname PinkRoccade gaat veel banen kosten

De eerste kandidaat Getronics zegt 700 banen te zullen schrappen, waarvan 600 in Nederland. Concurrent Ordina zegt dat hij er ‘maar’ 350 tot 400 zou schrappen. De vakbonden, die juist verwacht hadden dat het er nog meer zouden zijn, hebben om een onderhoud met Ordina gevraagd. De directie van PinkRoccade, ontstaan uit de geprivatiseerde automatiseringsafdeling van de staat, wil het liefst met Getronics verder, de aandeelhouders, waaronder de Nederlandse staat hebben voorlopig voorkeur voor Ordina dat 370 in plaats van 350 miljoen biedt.

6 jan. 2005 Meer dan 112 miljoen euro opgebracht voor tsunamislachtoffers

Met behulp van grote shows op verschillende radio- en televisiezenders brengen particulieren en bedrijven meer dan 112 miljoen euro op voor de samenwerkende hulporganisaties (giro 555). In de media worden wel vraagtekens gezet in de zin van dat er bij het besteden van het geld wel eens wat mis gaat bij de grote organisaties die dit geld mogen besteden. Op de vraag hoe de bestedingspolitiek van deze organisaties is wordt niet ingegaan. Er zijn daarom ook veel mensen die hun bijdrage liever op een andere manier geven om te bereiken dat het echt terecht komt bij wie het nodig heeft.

6 jan. 2005 Grote farmaceutische bedrijven gaan onderzoeksresultaten bekend maken

Nadat veel verontwaardiging was ontstaan over het verzwijgen van negatieve onderzoeken door de farmaceutische industrie ten koste van leven en gezondheid van patiënten, hebben zij nu door hun (inter)nationale organisaties laten weten, dat zij alle onderzoeksresultaten binnen een jaar bekend zullen maken.

6 jan. 2005 Schiphol wil soepeler geluidsnormen

De directie beweert dat het huidige systeem ‘onvolkomenheden heeft, waardoor de luchthaven teveel in zijn groei belemmerd wordt.

6 jan. 2005 Koers ABN AMRO stijgt door gerucht overname

De koers van de bank ging met 2,5% omhoog ten gevolge van het gerucht dat de Royal Bank of Schotland de Nederlandse bank over zou willen nemen.

6 jan. 2005 Ondernemingskamer: Beperkt onderzoek naar Ahold

Op verzoek van de VEB en een Amerikaans pensioenfonds beveelt het gerechtshof een onderzoek naar het omgaan van Ahold met zijn (niet) volledige dochterbedrijven en de feaude bij US Food.

6 jan. 2005 Peres redt Sharon in Israël

Door toe te treden tot de regering van Likud-premier Sharon redt Peres met zijn Arbeiderspartij de regering van Sharon. Deze verloor haar meerderheid in het Israëlische parlement, omdat een deel van de coalitie niet akkoord ging met het ontruimen van de nederzettingen in de Gazastrook. Peres ondersteunt hiermee in feite wel de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de veiligheidsmuur.

6 jan. 2005 Ongeluk met chloorgastrein kost minstens 8 doden

Het ongeluk gebeurde in de Amerikaanse staat South-Carolina. Van de vele gewonden verkeert een groot aantal in kritieke toestand.

6 jan. 2005 Actie personeel Brantanowinkels

De Belgische keten van schoenenwinkels wil alle Nederlandse filialen sluiten zonder een behoorlijk sociaal plan. Als het bedrijf niet reageert op een ultimatum van de FNV gaan alle winkels plat en gaan de werkers met bussen naar het hoofdkantoor in België.

6 jan. 2005 CSM schrapt 75 banen in Breda

Het bedrijf concentreert namelijk de verwerking van suikerbieten in Hoogkerk, provincie Groningen. Dit vooruitlopend op beperking van de Europese subsidies en quota voor suikerbieten, die verwacht worden, mede als gevolg van een uitruil bij de wereldhandelsbesprekingen, waar Europa hier concessies deed in ruil voor meer toegang voor Europese industrieproducten in andere landen.

6 jan. 2005 Britse minister wil ‘Marshallplan’ voor Afrika

Hij riep de rijke landen op hun hulp aan Afrika te verdubbelen tot 100 miljard dollar per jaar en de schuld van de armste Afrikaanse landen kwijt te schelden. Verder zouden zij hun grenzen meer open moeten stellen voor producten uit arme landen.

7 jan. 2005 2 Kopers voor havenpool SHB

Nu de havenpool na vele reorganisaties wat winst maakt willen zowel H. Vervat, eigenaar van Matrans, als W. van Gessel, eigenaar van het Vlissingense uitzendbureau Humares een meerderheidsbelang in de pool kopen.

7 jan. 2005 Nederlandse werkloosheid stijgt snel

Volgens Eurostat steeg de werkloosheid in Nederland tussen oktober 2003 en oktober 2004 van 4 naar 4,6% en daarmee het snelst van alle 25 EU-landen. Qua percentage heeft Nederland op 4 na het laagste. Dit percentage is echter nogal geflatteerd.

7 jan. 2005 Boete van Opta voor KPN

De boete, wegens het geven van kortingen aan zakelijke klanten zonder toestemming te vragen is met 450.000 euro de hoogste ooit door de Opta gegeven. Het bedrag zinkt echter in het niet bij de meer dan 3 miljard euro belastingvoordeel die het bedrijf februari 2004 kreeg.

7 jan. 2005 Wie klaagt er, daar gaat het om

Opmerkelijk snel heeft de Codecommissie Geneesmiddelenreclame aan farmaciebedrijf Pfizer opdracht te geven een rectificatie te sturen aan alle Nederlandse artsen, dat zijn chloresterolverlager Lipitor soms ook de levensbedreigende spierziekte rhabdomyolyse kan veroorzaken. De klacht was ingediend door concurrent AstraZeneca.

7 jan. 2005 Wolfowitz blijft op Defensieministerie VS

Hij staat bekend als een van de meest conservatieve diehards uit de regering-Bush. Zoelick, die voor de VS de WTO-onderhandelingen deed wordt tweede man op Buitenlandse Zaken onder Rice.

7 jan. 2004 Veel meer schuldsanering

Het aantal gedwongen schuldsaneringen steeg vorig jaar in Nederland met 30% tot bijna 15.000. 152.000 mensen melden zich voor een vrijwillige schuldbemiddeling. Een stijging van 13%. Er zitten steeds meer mensen met een modaal of hoger inkomen bij.

7 jan. 2005 EU wil ook een snelle interventiemacht bij rampen

Dit werd besproken op een ingelaste vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingszaken en Gezondheidszorg in Brussel.

7 jan. 2005 Nederland voorop met liberalisering energiemarkt

Alleen Nederland, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen voldoen aan de EU-afspraken, die 1 juli jl. nagekomen hadden moeten zijn.

8 jan. 2005 Professor waarschuwt voor afbraak rechtsstaat

Hoogleraar Strafrecht André Klip (Maastricht) waarschuwt dat de verscherping van de wetten als identificatieplicht en de bewijsvoering via de AIVD een gevolg is van politici op de stoel van de rechter willen gaan zitten, niet helpen tegen terreur en de rechtsstaat ondermijnen. Straks wordt denken al strafbaar. Hij veroordeelt dat minister Zalm openlijk de Pakistaanse president Musharraf feliciteerde met de liquidatie van een vermeende terroristenleider en dat minister Kamp openlijk Erik O. verdedigde voordat de rechter een uitspraak had gedaan. Hier gaan politici op de stoel van de rechter zitten.

9 jan. 2005 Amerikaan hoofd Centrale Bank Israël

Fischer, die Jood is, moet daarvoor wel de Israëlische nationaliteit aannemen. Hij was overigens al in de 80-er jaren adviseur van de Israëlische regering op verzoek van de Amerikaanse. Over afhankelijkheid gesproken ……

9 jan. 2005 Mahmoud Abbas gekozen tot president Palestina

Hij kreeg, als verwacht, meer dan 60% van de stemmen. Veel Palestijnen hopen, dat onder zijn leiding vrede en een eigen staat bereikt zullen worden. Maar dat is lang niet zeker.

10 jan. 2005 Misschien nog ‘zalmsnip’ in sommige gemeenten

Door al het gedoe rond Theo van Gogh en Bernhard is de wet, die de ‘zalmsnip’ afschft pas vlak voor het eind van het jaar aangenomen. Daardoor zijn bepaalde gemeentebesturen bang, dat ze de afschaffing van de uitbetaling in hun gemeente niet tijdig rond krijgen. Ze claimen het daarmee gemoeide bedrag bij het Rijk.

10 jan. 2005 CNV-voorzitter houdt het voor gezien

Terpstra wordt per 1 mei voorzitter van de HBO-raad.

10 jan. 2004 FNV krijgt in 2004 meer leden

Het ledental van de grootste federatie nam per saldo maar met 250 toe, maar sinds 2000 was het alleen maar gedaald. Opvallend is, dat de FNV begin 2004 nog bijna evenveel leden verloor als ze er bij de acties in het najaar bijkwamen.

10 jan. 2005 Grote partijen verliezen veel leden

Vooral de 3 coalitiepartijen, maar in mindere mate ook de PvdA. SGP, Groen Links en vooral de SP wonnen. De laatste partij heeft nu meer leden dan de VVD (44.299 t.o. 41.861).

10 jan. 2005 VS willen Irak met doodseskaders bedwingen

Er zijn sterke aanwijzingen, dat de VS-regering, nu zij het Irakese verzet niet de baas kan, het met doodseskaders wil gaan bestrijden, zoals ze dat eerder b.v. ook in El Salvador deed tegen de linkse guerrillabeweging. De laatste dagen werden veel hoge officieren van de regeringspolitie door het verzet gedood.

10 jan. 2005 Fraude bij olie-voor-voedsel-programma voor Irak

Uit onderzoek blijkt, dat veel bedrijven, waaronder het Nederlandse controlebedrijf Saybolt, extra hoge rekeningen ingediend hebben bij dit programma. Dit programma was door de VN aan Irak opgelegd na de eerste Golfoorlog. Het mocht alleen een beperkte hoeveelheid olie verkopen in ruil voor voedsel en medicijnen.

10 jan. 2005 Betrekkingen EU – Cuba weer helemaal hersteld

Nadat Cuba een aantal gevangenen heeft vrijgelaten worden de betrekkingen tussen het land en alle EU-leden weer volledig hersteld. Blijkbaar is er geld te verdienen.

10 jan. 2005 Regering Sharon – Peres krijgt krappe meerderheid

Met slechts 2 stemmen verschil krijgt de nieuwe Israëlische regering vertrouwen in het parlement. Dit omdat ook een gsroot deel van de Likud-partij van premier Sharon tegen stemt i.v.m. plannen om de nederzettingen in de Gazastrook te ontmantelen. Overigens wil het Israëlische leger 3000 huizen van Palestijnen in het Zuiden van de Gazastrook bij de grens met Egypte afbreken ‘om daar een diepe en brede gracht tegen wapensmokkelaars te bouwen’, want Israël wil daar wel blijven zitten om te controleren!

10 jan. 2005 Media Groep Limburg schrapt 35 banen

Deze Telegraafdochter die “De Limburger”en het “Limburgs Dagblad” uitgeeft schrapt hoofdzakelijk banen op de redacties i.v.m. minder abonnees en advertentieinkomsten.

10 jan. 2005 General Motors wil ook in Amerika banen schrappen

GM, dat al eerder aankondigde in Europa 12.000 banen te willen schrappen, kondigt aan om in de VS nog eens 8000 banen te willen wegbezuinigen, door o.a. het sluiten van een fabriek in Maryland en het tijdelijk stil leggen van een fabriek in New Jersey. Er worden ook maatregelen bij de productie van Saab in Zweden verwacht. GM, nu nog de grootste autoproducent ter wereld, voelt zich bedreigd door Toyota dat zijn omzet ziet groeien ten koste van GM, al zag ook GM zijn omzet nog stijgen. Ook Ford verloor marktaandeel. Toyota heeft het net van de tweede plaats verdrongen. BMW, DaimlerChrysler en VW zagen hun omzet in 2004 stijgen.

11 jan. 2005 EU-commissie: Europa heeft migranten nodig

In een vandaag gepubliceerd ‘groenboek’ zegt de commissie, dat Europa haar economische doelstelling om de meest concurrerende economie ter wereld te worden zonder migranten niet kan halen. Men denkt aan het gericht toelaten van vooral hoogopgeleide zogenaamde kenniswerkers. Tussen de diverse landen bestaat hier echter verschil van mening.

11 jan. 2005 Onroerende Zaak Belasting flink omhoog

De door Zalm beloofde afschaffing van de OZB voor huurders per 1 jan. 2005 is een jaar uitgesteld. Veel gemeenten maken daar gebruik van om deze nog eens flink te verhogen. Gemiddeld – er zijn veel onderlinge verschillen – wordt de OZB dit jaar 5% hoger voor bedrijven en 3,6% voor bewoners. Dit volgens berekening van VNO-NCW.

11 jan. 2005 Europese parlement stemt voor Europese grondwet

500 van de 732 parlementariërs stemden voor, hoewel bij de volkeren die zij vertegenwoordigen veel weerstand tegen de wet leeft. De regeringsleiders zijn bang voor de referenda in de verschillende landen die over de grondwet gehouden gaan worden.De Britse parlementariër Hannan deed dit denken aan een zin van Bertold Brecht: “Laten we het volk ontslaan en een ander volk kiezen.”

11 jan. 2005 Hulp uit eigenbelang

Bij een donorconferentie onder leiding van de VN-verantwoordelijke Egeland in Genève wordt door veel (rijke) landen hulp toegezegd voor de door de tsunami getroffen gebieden. Dit levert veel media-aandacht op. Bovendien zijn er goodwill en wederopbouwcontracten in de landen te verkrijgen. Voor andere gebieden als Congo, waar over jaren gezien nog veel meer mensen sterven is komt het benodigde geld niet op tafel.

Een aantal grote landen met Engeland voorop willen de schuldenlast van de door de tsunami getroffen landen verlichten, maar Nederland voelt daar nog weinig voor. Minister van Aardenne wil dit alleen op verzoek van de getroffen landen en met toezicht, dat het geld aan de ramp wordt besteed.

11/12 jan. 2005 Indonesische regering wil Atjeh controleren

Vooral buitenlandse hulpverleners worden zoveel mogelijk geweerd uit de gebieden buiten de grote steden. Verder verklaart vice-president Kalla dat buitenlandse hulpverleners het hele gebied zo snel mogelijk moeten verlasten en in ieder geval binnen 3 maanden. Later werd gezegd, dat ze wel buiten de stad mogen komen, mar steeds met een militair escorte. De regering heeft overigens het aantal militairen in de regio op 50.000 gebracht, officiee;l alleen voor hulpverlening.Dit heeft wel als achtergrond, dat de Indonesische regering en het leger van de tsunami gebruik maken om het Atjeese verzet niet alleen te verhinderen gebruik te maken van de ramp om zijn invloed uit te breiden, maar om het een extra slag toe te brengen.

12 jan. 2005 Meer genetisch gemodificeerde gewassen verbouwd

Volgens de internationale organisatie ISAAA is het landbouwareaal waarop deze gewassen verbouwd worden vorig jaar met 20% gestegen tot 80 miljoen hectare. De VS hebben nog steeds het grootste deel, maar de groei vindt vooral plaats in de grotere opkomende landen als China, India, Argentinië, Brazilië en Zuid-Afrika.

Er is veel kritiek op deze gewassen: Of ze echt de opbrengst verhogen is in ieder geval bij een deel de vraag. Ze maken de boeren meestal afhankelijk van de zaadleverende fabrikant. En, ook heel belangrijk: De gevolgen van de genetische manipulatie, ook voor andere gewassen is niet goed onderzocht of niet bekend.

In Europa is daarom veel verzet, al wordt onder druk van de WTO-onderhandelingen geprobeerd de belemmeringen ervoor steeds meer weg te nemen.

12 jan. 2005 Strengere Bijstandswet, toch meer uitkeringsgerechtigden

De nieuwe wet Werk en Bijstand, die gemeenten het risico laat lopen een deel van de kosten zelf te moeten dragen heeft er in veel gemeenten toe geleid, dat uitkeringsgerechtigden veel meer achterna gezeten worden om toch maar elk werk te accepteren. Dat heeft echter niet tot een daling geleid bij de ongeveer 360.000 bijstandsgerechtigden. De werkloosheid neemt immers toe.

12 jan. 2005 Antilliaanse regering kiest voor KLM

Verkeersminister Leeflang van de Antillen, dat de KLM de regie krijgt over het vliegverkeer tussen de verschillende eilanden van de Nederlandse Antillen. Dit ten koste van de Exel Aviation Group van zakenman Erik de Vlieger. Deze snel opgekomen zakenman kondigt overigens aan naar de achtergrond te verhuizen nadat verschillende maatschappijen van zijn groep te maken kregen met zaken als beslag door de belastingdienst, uitstel van betaling en de directeur van een van zijn bedrijven werd gearresteerd voor witwassen, afpersing en fraude.

12 jan. 2005 Witte Huis: Geen massavernietigingswapens in Irak

Hiermee geeft de Amerikaanse regering eindelijk officieel toe, wat ze allang wist: Irak had in 2003 geen massavernietigingswapens meer en dus was het officiële argument voor het binnenvallen van het land bedriegerij.

13 jan. 2005 Rekenkamer: Verkeerd onderwijs voor VMBO-leerlingen

Volgens de Rekenkamer krijgen 110.000 leerlingen van het VMBO een soort onderwijs dat niet aansluit bij hun mogelijkheden. Het is vooral te abstract, te weinig praktijk gericht. Een belangrijke oorzaak voor het feit, dat velen het VMBO zonder diploma verlaten.

13 jan. 2005 Amerikaanse paspoortscreening op Schiphol

Minister Verdonk en de Amerikaanse minister T. Ridge voor Binnenlandse Veiligheid nemen op Schiphol een controlesysteem in gebruik, voorlopig alleen bedoeld voor mensen die naar de New Yorkse vlieghaven Jon F. Kennedy vliegen. Met het systeem kunnen paspoorten met biometrische kenmerken als vingerafdrukken en de iris gecontroleerd worden. Mensen met zo’n paspoort kunnen dan snel door de douane. De VS wilde dit voor alle EU-landen verplicht stellen, maar de EU besloot dat het pas over 3 jaar hoefde. Overigens is zo’n biometrisch paspoort in de VS zelf nog niet rond door verzet van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederland loopt hiermee in Europa voorop, op uitnodiging van de VS.

Wie met de proef mee wil doen moet verschillende biometrische kenmerken leveren, een gesprek met een Amerikaanse veiligheidsagent hebben en wordt onderzocht op een crimineel verleden.

13 jan. 2005 Eric O. doet aangifte van lekken staatsgeheim

DE marinier, verdacht van het dooschieten van een Irakese plunderaar, heeft eind vorig jaar bij justitie aangifte gedaan van het lekken (bij justitie) van een dossier, dat O. indertijd heeft meegedaan aan een gewelddadige geheime missie in Bosnië.

13 jan. 2005 Zieke WAO-er levert veel in

Het Nationaal Instituut voor BUDgetvoorlichting heeft berekend, dat een alleenstaande WAO-er die dit jaar geen no claim terugkrijgt van zijn zorgverzekering er 2,8% op achteruit gaat in koopkracht. Minister de Geus ziet geen reden wat te doen, want hij had niets anders verwacht.

13 jan.2005 Thatcher jr.geeft financiering staatsgreep toe

De zoon van de Britse ex-premier gaf voor een Zuid-Afrikaanse rechtbank toe öngwildëen poging tot staatsgreep in olierijk Equatoriaal Guinee gefinancierd te hebben. Hij werd veroordeeld tot een boete van 380.000 euro en 4 jaar voorwaardelijk en kreeg de kans direct naar de VS te vertrekken, waar zijn gezin al heen gevlucht was. Ma Thatcher was in Zuid-Afrika om te onderhandelen voor haar zoon.

13 jan. 2005 Engelse prins in Nazi-uniform

Harry, zoon van de Britse kroonprins Charles verschijnt op het gekostumeerde bal van een vriend in Nazi-uniform. Als het uitkomt maakt hij zwakke excuses.

13 jan. 2005 Le Pen verdedigt de nazi’s opnieuw

In een interview met een extreemrechts Frans tijdschrift zegt Le Pen, dat de Nazi’s tijdens WO II in Frankrijk in het algemeen meer goed dan kwaad gedaan hebben.

13 jan. 2005 Tamils en moslims krijgen minder hulp op Sri Lanka

Zij klagen dat de regering hen ernstig benadeeld bij de hulpverlening.

13 jan. 2005 Club van Parijs biedt bevriezen schuld deel tsunamilanden

Alleen Indonesië, Sri Lanka en de Seychellen tonen belangstelling. Het is voor één jaar. Nederland gaat ook akkoord.

13 jan.2005 Manpower vraagt collectief ontslag aan voor 100 uitzendkrachten

Dit omdat Honeywell de elektronicaproductie naar Tsjechië overhevelt en er ook verder in Emmen en omgeving weinig productiewerk over is.

13 jan. 2005 Vrijhandel en subsidie in de luchtvaartindustrie

Amerika en de VS ruziën al jaren in de WHO over resp. het subsidiëren van Airbus met geld en van Boeing via defensieorders. Onlangs werd bekend, dat men dit door onderhandelen i.p.v. klachten op wilde lossen. Prompt vraagt Airbus aan de regeringen van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje een subsidie van €1 miljard, 25% van de ontwikkelingskosten voor de Airbus 350.

13 jan. 2005 Nederlanders en Duitsers meest negatief over invoering euro.

Slechts 39% van de Nederlanders en 41% van de Duitsers is volgens een onderzoek positief over de invoering van de euro voor hun eigen land.

13 jan. 2005 Palestijnen geven gewapend verzet niet op

Ondanks de oproep van de nieuwe Palestijnse president Abbas het niet te doen, hebben strijders van de Al Aqsa brigades, Hamas en de Islamitische jihad aanslagen gepleegd op nederzettingen in de Gazastrook, waarbij doden zijn gevallen. Dit als vergelding voor Israëlische aanvallen als vorige week, waarbij 7 Palestijnse kinderen omkwamen en om duidelijk te maken dat het vertrek uit de Gazastrook van Sharon niet vrijwillig is.

13 jan. 2005 Human Rights Watch slaat alarm over Nederlands asielbeleid

HRW slaat `alarm' over het asielbeleid, de praktijk van verhoren en een agressieve terugkeerregeling voor afgewezen asielzoekers. Zorgen maakt de organisatie zich vooral over de ,,ongepaste behandeling van kinderen'' en ,,beperkingen van de rechten op materiele steun, zoals eten en onderdak''.

Net als in februari 2004 en april 2003 heeft de organisatie kritiek op de `48-uurs-procedure' - waarin nieuwe asielzoekers binnen 48 procesuren beoordeeld worden - en op de terugkeer van migranten naar staten waar zij risico lopen op vervolging of marteling.

De organisatie klaagt ook de VS aan voor de mensenrechtenschendingen in Afghanistan, Irak en Guantánamo Bay en stelt, dat zij hiermee het recht verliezen andere landen hier op te bekritiseren.

13 jan. 2005 Ook VW betaalde jarenlang Duitse politici

Na het RWE-concern komt nu ook van het autoconcern uit, dat het jarenlang oud-medewerkers heeft doorbetaald die in de politiek gingen. VW-baas Pischetsrieder zegt nu hiermee te stoppen. VW betaalde in ieder geval 6 SPD-ers: 2 in de Bondsdag, 3 in het Nedersaksische parlement en in een in dat van Beieren. De deelstaat Nedersaksen is mede-eigenaar van VW. Verder zijn er diverse politici met opmerkelijke bijbanen bij o.a. Siemens, Dresdner Bank en Bertelsmann.

14 jan. 2005 Kritiek topambtenaar op economisch beleid kabinet

Secretaris-generaal Oosterwijk van Economische Zaken schrijft met toestemming van minister Brinkhorst in zijn nieuwjaarsartikel in het blad Economische Statistische Berichten, dat de regering minder nadruk zou moeten leggen op terugdringen van het overheidstekort en meer op lastenverlichting en herstel van de economie. Die lastenverlichting om het volk weer vertrouwen te geven in de economie en om het ‘gemakkelijker te maken’ de ‘hervormingen’ op het gebied van sociale zekerheid, pensioenen en zorg te accepteren. Die sociale afbraak, daar staat Oosterwijk helemaal achter. Hij verwijt het tweede paarse kabinet zelfs dat het dat heeft nagelaten te doen. Hij vindt ook, dat de regering openlijk moet zeggen, dat de aftrek van hypotheekrente beperkt zal worden en de hoogte van de AOW ter discussie staat. Hij denkt dat het volk de regering beter zal vertrouwen als ze dat eerlijk zegt dan nu.

Volgens het NRC zijn veel topambtenaren het met Oosterwijk eens, maar is dit in strijd met het regeerakkoord (een begrotingstekort van max. 0,5% in 2007) en ook met de recente opmerking van de EU dat Nederland niet snel genoeg tot begrotingsevenwicht komt.

Balkenende en Zalm distantiëren zich van deze opvatting. Volgens hen keert het vertrouwen in de economie al terug.

14 jan. 2005 Rotterdam voert werkverschaffing in voor jongeren

Het gemeentebestuur van Rotterdam gaat jongeren onder de 23 die een bijstandsuitkering aanvragen en niet terug naar school hoeven of willen verplicht 3 maanden te werk stellen in een productiehal, waar zij “maatschappelijk nuttige taken” zullen moeten verrichten. Die taken zullen vooral te maken hebben met de prioriteiten van B&W: “schoon, heel en veilig”. Daarna gaan ze, zolang ze nog geen werk hebben, in een vervolgstage of in het al bekende reïntegratieproject. Jongeren uit Pendrecht, Crooswijk en Schiebroek die al een uitkering hebben zullen in die wijken in teamverband “maatschappelijk nuttige taken”moeten gaan uitvoeren.

14 jan. 2005 De maan van Saturnus en het ontstaan van de aarde

Na een reis van 7 jaar bereikt de Huygenssonde Titan, de maan van Saturnus die indertijd door Christiaan Huygens is ontdekt. De samenstelling van zijn atmosfeer lijkt op die van de aarde in zijn oertijd (o.a. stikstof en methaan). De temperatuur is ongeveer -180 graden Celsius. Men hoopt door onderzoek op deze maan een beeld te krijgen hoe indertijd het leven op aarde is ontstaan.

14 jan. 2005 “Hofstadgroep”ook beschuldigd van belemmeren werk Kamerleden

Tegen Mohammed B., moordenaar van Theo van Gogh, en andere leden van wat door de regering als een terroristische organisatie wordt gezien, is een aanklacht ingediend wegens het belemmeren van Hirsi Ali en Wilders in hun werk als kamerlid. Dit met beroep op een lang niet gebruikt art. 121 uit het Wetboek van Strafrecht. De maximumstraf hiervoor is levenslang. Het is indertijd opgenomen met het oog op de toen (80-jaren 19de eeuw) opkomende socialisten. Dit wetsartikel werd ook ingezet tegen twee rappers van Den Haag Connection, waarvan een diss over Hirsi Ali op internet was geplaatst, waarin ze met de dood was bedreigd. Het OM ziet echter geen werkelijk effect op Hirsi Ali en dus slechts als ‘een poging tot’ en eist een werkstraf. Uitspraak volgt nog.

14 jan. 2005 Nederlands kolonialisme op de Antillen

Bij de gesprekken over de nieuwe verhoudingen tussen Nederland en de Nederlandse Antillen spreken de ministers Donner (Justitie) en Kamp (Defensie met de Antilliaanse minister van Justitie, zal bij de kustwacht blijvend worden samengewerkt en houdt Nederland het recht om ‘in het uiterste geval’ direct in te grijpen in de bestuurlijke verhoudingen.

14 jan. 2005 Dochter van Halliburton in gasproject Iran

Terwijl bekend wordt dat de VS met geheime missies als spionagetoestellen militaire doelen in Iran in kaart brengt, sluit een dochterbedrijf van Halliburton, waar vice-president Cheney grote baas was, een contract als onderaannemer bij het reusachtige gasproject South Pars in Iran. Daar het dochterbedrijf op de Kaaimaneilanden zijn officiële zetel heeft, valt het niet onder de Amerikaanse boycot. Veel conservatieve Iraniërs protesteren tegen de samenwerking met de “Grote Satan”, maar verwacht wordt dat de ‘conservatieve pragmatici’ het zullen doorzetten.

14 jan. 2005 TPG gaat samenwerken met Japanse post

Het concern, ontstaan uit de divisie Post van het vroegere staatsbedrijf PTT is in onderhandeling met de Japanse posterijen, die binnenkort geprivatidseerd moeten worden, over een “strategische alliantie”.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download

To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.

It is intelligent file search solution for home and business.

Literature Lottery