PMB



3.4. Regia Autonoma de Distribuție a Energiei Termice Bucuresti (R.A.D.E.T.)

Activitatea desfășurată prin direcţiile/departamentele/serviciile din structura regiei, în perioada de raportare, a fost următoarea:

DIRECŢIA TERMOENERGETICĂ

Direcţia Termoenergetică a exploatat:

▪ 954 km conductă reţele termice de transport apă fierbinte (reţea primară), cu diametre între 25-1300 mm, pozate la adâncimi cuprinse de 1-11 m. Din aceste conducte, 79% sunt mai vechi de 20 ani, prezintă coroziune avansată şi un număr mare de reparaţii locale

▪ 2.963 km conductă reţele termice de distribuţie a apei calde/agentului de încălzire (reţele secundare) cu diametre între 15-400 mm. Şi aceste conducte prezintă coroziune avansată şi un număr mare de reparaţii locale, în condiţiile în care 61% sunt mai vechi de 20 ani

▪ 1.059 puncte termice/centrale termice/module şi o centrală termică de zonă, echipate cu 3.638 schimbătoare de căldura, 6661 pompe. Având în vedere vechimea obiectivelor administrate, sunt necesare în prezent numeroase lucrări de reparaţii la construcţii.

Direcția Termoenergetică își îndeplinește atribuțiile prin următoarele compartimente:

▪ Divizia Centrale Termice, care desfasoară activitatea de operare şi mentenanţă a centralelor termice din administrarea RADET Bucuresti și de exploatare a reţelelor termice aferente.

▪ Divizia Rețea Primară, care exploatează rețelele de transport apă fierbinte din tot orasul.

▪ 6 secții de distribuție, aferente sectoarelor administrativ- teritoriale, care exploatează punctele/modulele termice și rețelele de distribuție a energiei termice.

▪ 2 servicii funcționale: Dispecerat General și Termoenergetic.

În continuare sunt prezentate date relevante pentru activitatea de producere, transport și distribuție din anul 2019, perioada 01.01-11.11.

Activitatea desfășurată a urmărit în permanență:

▪ asigurarea continuității și calității serviciului de furnizare a energiei termice la clienți;

▪ creșterea siguranței în funcţionare a instalaţiilor exploatate;

▪ realizarea activității cu costuri minime, actionând pentru reducerea pierderilor tehnologice prin intervenţia operativă în remedierea avariilor;

▪ asigurarea resurselor necesare;

▪ dezvoltarea relaţiilor de informare și consultanță oferite clienţilor;

▪ reducerea emisiilor de noxe şi a gradului de poluare.

Pentru asigurarea funcţionării continue şi în condiţii de siguranţă a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, personalul execută următoarele activități specifice:

▪ organizează şi asigură exploatarea şi supravegherea continuă a instalațiilor și utilajelor din dotare, în condiţii de siguranţă;

▪ monitorizează continuu parametrii de funcționare în corelație cu variația temperaturii exterioare, analizează datele primite din sistem și de la sursele de producere și stabilește reglajele ce se impun în vederea funcționării normale; urmărește consumurile rezultate în funcționare;

▪ execută cu forțe proprii lucrări de mentenanţă la echipamentele termomecanice, electrice şi de automatizare din exploatare, astfel încât activitatea să se desfăşoare în condiţii de siguranţă;

▪ planifică și execută revizia tehnică anuală la instalațiile termice/electrice/de automatizare din dotare;

▪ efectuează controlul rețelelor termice; identifică tronsoanele ce prezintă risc în exploatare;

▪ intervine operativ pentru remedierea avariilor / deranjamentelor apărute;

▪ pentru toate avariile produse se analizează soluțiile alternative de alimentare cu energie termică consumatorilor afectați și se procedează la manevre și comenzi către sursele producătoare de energie termică și apă de adaos;

▪ verifică funcţionarea cazanelor; determinarea consumului specific de combustibil al fiecărei centrale termice și, unde este cazul, luarea măsurilor necesare;

▪ asigură obținerea de avize/autorizații de funcționare, de mediu, de intervenție în domeniul public, ISCIR, verificări noxe, comunicare radio;

▪ monitorizează infiltraţiile de apă apărute pe traseul reţelelor termice și colaborează cu Apa Nova București pentru rezolvarea acestora.

Activitatea de exploatare, revizie şi reparaţii

În perioada 01.01-11.11.2019, sistemul de termoficare a funcționat continuu, dar, în diverse zone ale oraşului şi pentru perioade limitate, confortul clienților a fost afectat de deranjamentele/ avariile produse care au generat perturbări locale în funcţionare .

Cantitatea de energie intrată în sistemul de termoficare a fost de 3.575.139 Gcal iar energia termică vândută a fost de 2.252.258 Gcal, mai mică cu 65.256 Gcal decât în aceași perioadă din anul 2018. Scăderea cantității vândute a fost generată în principal de evoluția temperaturii exterioare, lunile februarie și martie 2019 fiind mai calde ca cele din anul anterior.

Pierderea de energie termică pe 10 luni a crescut la 37%, cu peste 100 mii Gcal, în condițiile în care vânzările au fost mai mici în primul trimestru din cauza temperaturilor exterioare mai mari iar numărul de avarii produse în circuitul primar a crescut cu 28 % față de aceeași perioadă din anul anterior.

Activitatea de revizie şi reparaţii

În anul 2019 sistemul de termoficare a fost caracterizat prin vechimea mare a majorității conductelor, inregistrand peste 2580 km conducte mai vechi de 20-25 ani ( 79% din conductele de transport apa fierbinte și 61% din conductele de distributie).

Starea tehnică a conductelor corodate masiv, prin creșterea neetanșeității și prin numărul mare de avarii produse a generat probleme de menținere a siguranței în funcționare și a afectat regimul presiunilor de lucru. Cantitatea de apa de adaos cumparată și produsă de CTZ Casa Presei în primele 10 luni ale anului 2019 a depăsit 11 milioane mc, respectiv o medie, foarte mare, de 1513 mc/h.

Deranjamentele și avariile produse au afectat mai ales zonele din nord-estul orașului (Aviației –Colentina), aflate la cea mai mare distanță față de sursele de producere, care resimt toate avariile majore produse în amonte pe rețelele de termoficare. Asigurarea serviciului public de transport și distributie a energiei termice s-a realizat doar prin profesionalismul și implicarea responsabilă a tuturor salariatilor.

Personalul de exploatare a intervenit pentru remedierea a peste 6000 deranjamente, incidente și avarii produse accidental în instalațiile din dotare, din care 2671 au fost avarii, astfel: 1123 avarii s-au produs în circuitul de transport apă fierbinte și 1548 avarii pe retelele de distribuție aferente punctelor/ centralelor termice. Prin lucrarile de intervenție executate în perioada de raportare au fost înlocuite cu forțe proprii tronsoane de țeavă ce însumează peste 24 km , din care 4,4 Km lucrări pe rețaua primară.

În Municipiul București, o mare parte a rețelelor termice de transport sunt poziționate sub carosabilul unor mari artere de circulație (Stefan cel Mare, Mihai Bravu,Ion Mihalache, Calea Grivitei, Pantelimon, Calea Rahovei, Iuliu Maniu, Șos Salaj, Oltenitei,) sau în zone greu accesibile (zona Piața Victoriei, Pod Basarab, subtraversări Dambovita, sub linii de tramvai).

O problemă importantă este cea a degradării tot mai accentuate a căminelor și galeriilor de termoficare din punct de vedere al rezistentei construcției, situație care pune în pericol atât siguranța personalului de intervenție în subteran cât și a traficului pietonal/auto de la suprafață.

Poprirea conturilor RADET din ultimii ani și apoi, din octombrie 2016 - intrarea în insolvență, au afectat stocul de materiale strategice necesar derulării în condiții normale a activității. Anul 2019 a marcat măsuri de normalizare a procesului de aprovizionare cu materiale, utilaje, servicii necesare mentenantei sistemului, dar nu poate compensa lipsa investițiilor anuale în sistem și multitudinea de repere necesare desfașurării activității de mentenanță a acestui uriaș sistem de conducte și instalații de producere, transport și distribuție a energiei termice.

DIRECȚIA MECANO-ENERGETICĂ

Dintre principalele activități desfășurate de Direcția Mecano-Energetică, prin compartimentele din subordine, menționăm următoarele:

- Execuția a 53 lucrări reparații finalizate conducte, din care:

▪ 40 lucrări de reparaţii la circuitul primar

▪ 13 lucrări de reparaţii la circuitul secundar

Lungimea totală a conductelor montate la lucrările executate în această perioadă este de 6.176,91 m.l..

- Lucrări în curs de execuție :

▪ 2 lucrări pe circuitul primar DN 80 și DN 1000

▪ 2 lucrări pe circuitul secundar DN 25și DN 300

- Realizarea de lucrări cu caracter deosebit:

▪ RT 2 DN 700 CVS1/CVS2 Piata Constitutiei – înlocuit 335.94 m.l. conductă DN 700

▪ R.T. 2 DN 500 Petre Ispirescu – înlocuit 511 m.l. conductă DN 500

▪ R.T. 2 DN 1000/800 Moinesti – înlocuit 568 m.l. conductă DN 800

▪ R.T. 2 DN 500/400 Bd. Th.Pallady CS15/C1 – înlocuit 516 m.l. conductă DN 500

▪ R.T. 2 DN 500/600 Câmpia Libertății - înlocuit 593.35 m.l. conductă DN 400

▪ R.T. 2 DN 300 provizorat intre caminele C9/C10 str. N. Caramfil – montat 360 m.l. conductă DN 300

- Derularea contractelor de achiziţie de servicii de întreţinere, reparaţii şi piese schimb

- Mentenanţa schimbătoarelor de căldură cu plăci, înlocuirea plăcilor defecte din componenţa schimbătoarelor de căldură, cu plăci noi

- Lucrări de reparații convertizoare frecvență pentru pompe de circulație și pompe de ridicarea presiunii

- Lucrări de reparații console prelevare citiri contoare de energie termica montate la consumatori ; vane de reglaj R2a și R2i

- Revizii tehnice de gradul 1 - RT1 – 96, revizii tehnice de gradul 2 - RT2-74, revizii tehnice sezoniere - RTS-67, reparatii curente - RC parc propriu – 816

- Lucrări de reparaţii auto pentru parcul propriu şi de 257 RC pentru terţi în urma verificărilor tehnice periodice,

- Inspecţii tehnice periodice - 58 ITP la autovehiculele din parcul auto propriu cât şi pentru terţi - 2442 ITP-uri,

- Lucrări specifice de întreţinere şi reparaţie a clădirilor şi a depozitelor

DIRECȚIA ECONOMICĂ

Sarcinile reprezentative realizate prin compartimentele subordonate:

▪ Au fost optimizate fluxurile de numerar generate de activitatea de exploatare,

▪ Întocmirea convenţiilor de justificare a sumelor plătite în avans de la bugetul local pentru furnizorii de energie termică şi gaze naturale, sume ce reprezintă contravaloarea combustibilului (gaze naturale) utilizat pentru producerea energiei termice destinată consumului populaţiei în perioada decembrie 2019 – martie 2020 transmiterea acestora PMB-DGISP, aprobarea acestora prin HCGMB nr.626/14.11.2019.

▪ Fundamentarea necesarului privind diferenţa de preţ pentru energia termică furnizată populaţiei, în vederea rectificării bugetului local al municipiului Bucureşti pentru anul 2019 la capitolul subvenţii pentru diferenţa de preţ, ţinând cont de noile preţuri de cumpărare a energiei termice şi de sumele necesar a fi plătite în avans în conformitate cu convenţiile de justificare a avansurilor aprobate prin HCGMB 626/14.11.2019.

▪ Aprobarea, prin HCGMB 563/24.10.2019, a acoperirii de la bugetul local, a depăşirii pierderii tehnologice aprobate conform tarifelor, aferente energiei termice furnizată populaţiei în anul 2018 în conformitate cu prevederile OG 36/2006, pentru suma de 64.223.723,50 lei.

▪ Rambursare rată/dobandă, fond risc credit BDCE conform graficului, către Ministerul de Finanţe.

▪ Analiza nivelului, structurii şi dinamicii costurilor, analiza tarifelor de transport şi distribuţie, a preţurilor de producere prin CT de cvartal şi CT Casa Presei, precum şi a preţurilor pentru consumatorii non-casnici.

▪ Au fost emise către clienţi un număr total de 233.190 facturi, totalizând o valoare de 438.177.659,30 lei.

▪ Operațiunea de înregistrare a ajutoarelor de încălzire: la nivelul anului 2019 (lunile ianuarie, februarie, martie, noiembrie 2019) a fost înregistrată o valoare totală a ajutoarelor de încălzire de 139.387,25 lei. Lunile noiembrie şi decembrie 2019 (sezon 2019 - 2020) sunt în curs de decontare, operaţiune care este planificată a fi finalizată în cursul lunii martie 2020..

DIRECȚIA COMERCIALĂ

Activitatea desfășurată la nivelul Serviciului Aprovizionare şi Administrare Contracte s-a concretizat prin asigurarea bazei tehnico - materiale conform Planului Anual de Achizitii Sectoriale aferent anului 2018 conform solicitărilor Compartimentelor din cadrul Regiei.

Au fost aprovizionate materiale în valoare de 14.377.991,18, utilaje independente in valoare de 3.688.320 lei si au fost efectuate diverse prestari de servicii in valoare de 1.719.121,30 lei, pentru principalele categorii de materiale utilizate de RADET.

Serviciul Clienți a gestionat relația contractuală dintre Regie și clienți. La data de 11.11.2019 se înregistrau un număr total de 13.945 contracte furnizare energie termică în derulare, din care: consumator casnic (asociaţii/imobile/individuali) – 10.615, restul de 3.330 reprezentȃnd consumator non-casnic (agenţi economici/instituţii publice).

Realizările obținute din activitatea de contractare :

• număr total contracte încheiate/actualizate în anul 2019 – 911 pentru 1.383 număr puncte de consum și perfectate un număr de 382 Acte Adiţionale la contractele de furnizare a energiei termice

▪ au fost soluţionate 389 de solicitări reziliere contract furnizare energie termică;

▪ personalul serviciului a efectuat 468 deplasări în teren, la solicitarea clienţilor, pentru ridicare/preluare/semnare contracte furnizare energie termică şi documente conexe;

▪ au fost soluţionate un număr de 3175 petiţii/sesizări, astfel încât să fie respectate termenele stabilite prin O.G. nr. 233/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor;

▪ au fost întocmite 433 comunicări/înştiinţări către Asociaţiile de Proprietari/Locatari cu privire la contractele încheiate/reziliate pentru apartamentele cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, din imobilele tip condominiu;

▪ au fost emise facturi pentru contravaloarea operaţiei de inventariere corpuri încălzire în valoare totală de 6.778,11 lei;

DIRECȚIA JURIDIC

Aspecte relevante desfășurate prin serviciile componente: Serviciul Juridic, Serviciul Recuperare Creanţe și Serviciul Urmărire Debitori:

▪ a fost înregistrat un nr. de 79 cauze, în valoare totală de 6.166.554.62 lei + 22.289 euro

▪ s-au înregistrat un nr. de 32 cauze, în valoare de 82.851,62 lei +250 lei reprezentând taxe de timbru + 10.800 lei reprezentând cheltuieli de judecată

▪ au fost lichidate un număr de 61 cauze, în valoare de 3.084.630,05 lei + 10.000 lei

▪ au fost lichidate un număr de 29 cauze, asociate Dosarului de insolvență nr. 35232/3/2016, în valoare de 152.130.034,54 lei

▪ pe rolul instanţelor de judecată, la data de 11.11.2019, erau înregistrate un număr de 50 cauze, în valoare de 3.164.777,02 lei + 22.289 € + 250 lei taxe de timbru + 1220 lei cheltuieli de judecată.

Activitatea de acţionare în instanţă a debitorilor Regiei:

▪ pentru consumatori casnici: un total de 14 cauze acționate și o valoare a debitelor de 7.642,78 lei; 17 cauze admise cu o valoare a debitelor de 52942,75 lei și 13 cauze pe rol cu o valoare a debitelor de 121.261,97 lei;

▪ pentru consumatori non-casnici (ag. ec., PFA, instituţii bugetare etc.): 4 cauze acționate cu o valoare a debitelor de 29.904,58 lei și 2 cauze admise, cu o valoare a debitelor de 29.904,58 lei;

Activitatea de executarea silită a debitorilor Regiei:

La data de 30.11.2019, activitatea de executare silită s-a reflectat prin următoarele valori:

▪ 2.061 dosare pe rol, cu o valoare a debitelor de 26.613.858,33 lei – casnici;

▪ 64 dosare pe rol, cu o valoare a debitelor de 3.029.905,12 lei – agenţi economici;

▪ 81 dosare pe rol, cu o valoare a debitelor de 208.053,88 lei - exclusiv furnizare e.t.

Procedura insolvenţei

Valoric, activitatea se prezintă astfel:

▪ 7 dosare introduse în 2019, cu debite în valoare de 317.629,90 lei;

▪ 9 dosare cu procedură închisă, cu debite în valoare de 30.982,52 lei;

▪ 294.490,51 lei, sume recuperate din debite cuprinse în declaraţiile de creanţă.

▪ sold de 60 dosare pe rol, cu debite de recuperat în valoare de 23.145.443,46 lei;

În cursul anului 2018, s-a recuperat suma de 6.717.270,87 lei, în baza angajamentelor de plată încheiate între RADET, ordonatorul principal de plată - Consiliul Local sector 6 și ordonatorul secundar de plata - Administrația Școlilor Sector 6 București, sume ce sunt aferente facturilor emise de regie pentru furnizarea serviciului de încălzire termică în sistem centralizat, către unitățile de învățământ din sectorul 6 București.

Evoluţia soldurilor la data de 11.11.2018 comparativ cu data de 11.11.2019, este prezentată în tabelul următor:

|Data |Sold total energie termică și penalități (lei) |Sold elemente principale (lei): |

| | |Energie termică |Penalităţi |

|11.11.2018 |83.844.114,55 |63.723.071,20 |20.121.043,35 |

|11.11.2019 |61.238.998,28 |41.522.569,82 |19.716.428,46 |

DIRECȚIA RESURSE UMANE

Numărul mediu al salariaţilor pe anul 2019 a fost de 2.932 salariaţi, iar la data de 15.11.2019 era de 3076 de salariați, mai mare cu 97 salariaţi decât numărul existent la data de 31.12.2018 (2.979 salariaţi).

În vederea:

-reducerii decalajelor sociale şi creşterea competitivităţii pe piaţa muncii;

-asigurării unui nivel de salarizare ȋn funcţie de complexitatea/responsabilitatea activităţilor desfăşurate, a competenţelor profesionale şi a conditiilor grele, periculoase de muncă;

-asigurării unui nivel de salarizare şi recompensare stimulativ, care să se apropie de pachetele salariale oferite de alte companii, care să permită retenţia salariaţilor şi recrutarea de personal calificat, specializat şi cu experienţă ȋn muncă,

S-a impus o majorare a cheltuielilor de natură salarială cu 30% din aprilie 2019.

În anul 2019 activitatea de formare profesională s-a concretizat în următoarele acţiuni, care din punct de vedere al costurilor alocate se clasifică astfel:

▪ Cursuri de formare profesională organizate intern, fără costuri, pentru un număr de aproximativ 1192 salariaţi

▪ Cursuri de formare profesională/reautorizări, organizate de furnizori externi, cu costuri, pentru un număr de 198 salariaţi

▪ Stagii de practică pentru elevi şi studenţi din şcoli profesionale, licee şi universităţi pentru un număr de 156 elevi/studenţi

▪ Seminarii : 40 salariați

▪ Stagii de instruire pentru clienti externi : 9

În scopul stabilirii corespondenței aptitudinale pe post s-a realizat evaluarea psihologică pentru 575 salariați care lucrează la înalțime sau în ture de noapte, a personalului care necesită autorizare internă și a noilor angajati. In urma evaluarilor efectuate au fost emise rezoluțiile, dupa caz, “APT/APT CONDITIONAT/INAPT”, iar avizele corespunzătoare au fost transmise către medicina muncii.

Situaţia comparativă a structurii de personal la data de 15.11.2019:

|Tip studii |Nr. salariaţi la 31.12.|  |Nr. salariaţi la |  |

| |2018 | |15.11.2019 | |

| | |% | |% |

|Studii superioare |422 |14.17% |441 |14.3% |

|Studii superioare de scurtă |18 |0.60% |19 |0.60% |

|durată | | | | |

|Studii medii |141 |4.73% |150 |4.9% |

|Maiştri |95 |3.19% |94 |3.10% |

|Muncitori |2303 |77.13% |2372 |77.10% |

|Total |2979 |100.00% |3076 |100.00% |

Ponderea majoră în totalul personalului regiei este deţinută de către muncitori, care reprezintă 77% din numărul total al salariaţilor, urmată de personalul tehnic, economic, socio-administrativ si de conducere a cărui pondere este de 20% şi maiştri de 3%.

Această structură a personalului reflectă obiectul de activitate al regiei, care vizează procesele de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice.

[pic]

Preluarea salariaților RADET Bucuresti de către COMPANIA MUNICIPALĂ TERMOENERGETICA BUCURESTI S.A.

Avand în vedere deschiderea procedurii falimentului asupra Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti prin Încheierea din 17.04.2019 pronunțată de Tribunalul București – Secția a VII-a civilă în dosar nr. 35232/3/2016, suspendată prin Încheierea nr. 52 din 23.04.2019 pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul nr.2312/2/2019 și definitivă prin Decizia nr. 1843/11.11.2019 pronunțată de Curtea de Apel București – Secția a VI-a civilă în dosar nr. 35232/3/2016/a2; 

Ținând seama de H.C.G.M.B. nr. 146/11.03.2019 privind asigurarea permanenţei şi continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică - activităţile de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, care prevede preluarea serviciului public de alimentare cu energie termică de către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A. și preluarea intregului personalul aferent acestuia, cu respectarea legislatiei muncii și protectiei sociale;

În considerarea faptului că aspectele mai sus mentionate au constituit o situație de urgență care a impus adoptarea de măsuri imediate privind încetarea contractelor individuale de muncă pentru un număr de 2387 salariați ai RADET București și angajarea la Compania Municipală Termoenergetica București S.A. prin incheierea de contracte individuale de muncă pentru un număr de 3038 salariaţi, începând cu data de 01.12.2019.

Un numar de 673 salariaţi işi continuă activitatea la nivelul RADET Bucureşti – in faliment, avand contracte individuale de muncă cu timp de muncă de 8h/zi, 2h/zi si 1h/zi, ţinand seama de necesitatea finalizării urgente a activitătilor specifice fiecărui domeniu de activitate, a activităţilor comisiilor cu atribuţii de inventariere, a comisiilor cu atribuţii de gestionare a imobilizărilor corporale/necorporale şi a materialelor de natura obiectelor de inventar şi echipamentelor de protecţie și a activităţilor de arhivare.

DEPARTAMENT PROIECTARE, TEHNIC ȘI AVIZE

Activități desfășurate de Serviciul Tehnic şi Avize :

-întocmire Caiete de sarcini şi Specificaţii tehnice pentru instalaţii termice, automatizare, contorizare;

-emiterea de avize, până la 30.11.2019 , astfel:

- avize traseu: 1547 buc ;

- avize amplasament, PUD, PUZ: 1181 buc ;

- avize verificare proiecte terți: 13 buc.;

- avize de debranşare : 914 buc.

- acțiuni supuse controlului I.S.C.I.R. prin îndeplinirea cu prioritate a obligaţiilor privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţii de ridicat şi aparatelor consumatoare de combustibil, organizarea stagiilor de instruire anuală precum și examinarea personalului de exploatare a instalatiilor supuse controlului I.S.C.I.R.

- acțiunile responsabilului tehnic cu sudura RTS fiind în principal:

-verificarea concordanței între tehnologia de sudare și de examinare a elementelor sudate cu tehnologia de executie;

-urmărirea efectuării verificării calității îmbinărilor sudate;

-întocmirea și completarea la zi registru de evidență a lucrărilor efectuate

- procesul de autorizare al sudorilor din cadrul RADET

- asigurarea secretariatul Consiliului Tehnico Economic RADET;

Serviciul Tehnic și Avize a realizate venituri totale în sumă de 258.781,74 lei fiind realizate din: taxele aferente emiterii avizelor tehnice, verificărilor documentaţiilor de debranşare precum și verificărilor proiectelor elaborate de terți.

Activitatea de Proiectare 

Principalele proiecte elaborate în 2019:

1. Elaborare proiect POIM (Programului Operational Infrastructura Mare) axa 7.2. cu finanţare din surse Europene -1

2. Elaborare documentaţii tehnico- economice la faza Proiect Tehnic și Caiet de Sarcini -22

3. Activitate de asistenţă tehnică -4

4. Activitate consultanţă tehnică -52

5. Reambulare planuri reţele termice primare pentru patrimoniu PMB;

6. Documentaţii tehnico-economice elaborate pentru RADET - 22

7. Documentaţii tehnico-economice elaborate pentru terţi -8

8. Asistență tehnică -4

9. Consultanță tehnică - pentru: contorizări, evaluări racordări - noi consumatori -13 Alte activități -28;

Veniturile totale realizate din activitatea de proiectare sunt în sumă de 177.806,31 lei.

Serviciul Automatizare şi SCADA

Ȋn perioada raportată principalele activităţi derulate au fost cele care au vizat:

1.Proiectul de modernizare puncte termice şi echilibrarea hidraulică a blocurilor alimentate din aceste puncte termice, finanţat de BERD;

2.Acordul cadru nr. 158/27.05.2016 – achiziţie piese de schimb pentru echipamente de automatizare montate în PT-uri; sursa de finanţare - surse proprii;

3. Sistem dispecer SCADA;

4. Alte activități:elaborare/analiză caiete de sarcini și realizare de expertize tehnice.

DEPARTAMENTUL CONTOARE

Activitatea Departamentului s-a concretizat în:

▪ Demontarea/montarea în vederea verificării metrologice la terţi a unui număr de 5.083 contoare de energie termică marca Kamstrup.

▪ Derulare contract reparații pentru un număr de 116 contoare de energie termică marca Kamstrup.

▪ Efectuarea cu forţe proprii a unui număr de 5047 reparații la sistemele de măsurare a energiei termice.

▪ Derularea unui număr de 9 contracte de verificare metrologică pentru contoare de energie termică marca Kamstrup de la Dn 15 până la Dn 150.

▪ Constatarea de către personalul de exploatare din cadrul Departamentului Contoare a lipsei a 56 traductoare de debit din subsolurile tehnice ale blocurilor.

SERVICIUL ACHIZIȚII PUBLICE

A fost finalizat un număr de 345 proceduri de atribuire/achiziții directe, astfel:

|Tip procedură – FONDURI PROPRII |Număr proceduri |Valoare atribuită (lei, fără TVA) |

| | | |

|Licitaţie deschisă |10 |104.128.395,20 |

|Negociere cu/fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare |6 |3.553.080,82 |

|Negociere prin Bursa Română de Mărfuri |3 |36.507.552,41 |

|Proceduri simplificate |19 |10.822.839,65 |

|Achiziţie directă |298 |4.201.994,37 |

|TOTAL |159.213.862,45 |

|Tip procedură – BUGET LOCAL |Număr proceduri |Valoare atribuită (lei, fără TVA) |

| | | |

|Licitaţie deschisă |1 |2.570.100,00 |

|Proceduri simplificate |5 |5.403.348,69 |

|Achiziţie directă |13 |305.926,20 |

|TOTAL |8.279.374,89 |

SERVICIUL PLANIFICARE ACHIZIȚII

Ȋn cadrul Serviciului Planificare Achizitii, au fost primite un numar de 541 referate de necesitate privind achiziția de produse/servicii/lucrari de la compartimentele din cadrul regiei, referate care au fost centralizate în vederea efectuarii cercetarii pieței pentru stabilirea valorii estimate a achizitiei. Au fost solicitate la Departamentul Proiectare Tehnic şi Avize şi alte compartimente din cadrul RADET un numar de 125 Caiete de Sarcini/Specificaţii Tehnice.

S-au transmis către Serviciul Achizitii Publice documentele suport, care stau la baza inițierii procedurilor de încheiere a Acordurilor – cadru/Contractelor și realizării Achizițiilor directe, pentru un număr de 372 de produse/servicii/lucrări. Pentru elaborarea programului anual al achiziţiilor sectoriale aferente anului 2020, au fost primite de la compartimentele din cadrul regiei referatele de necesitate. Astfel, s-a primit un număr de 359 de referate care au fost centralizate și a fost stabilită valoarea estimată a achizitiei, pentru necesarul de produse/servicii/lucrări care stau la baza PAAS 2020.

SERVICIUL COMUNICARE ȘI RELAȚII CU PUBLICUL

Activitatea serviciului s-a desfăşurat în baza Legii nr. 233/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, a Legii nr. 544/2001 actualizată privind liberul acces la informaţiile de interes public şi a Hotărârii de Guvern nr. 1723/14.10.2004 privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea birocraţiei în activitatea de relaţii cu publicul, conform procedurilor operaţionale întocmite şi aprobate pentru această activitate.

▪ Site-ul radet.ro se actualizează în permanenţă, în perioada 01.01.-11.11.2019 au fost efectuate: 30 actualizări/modificări ale site-ului.

▪ pe INTRANET în secţiunea Comunicare Internă au fost postate 18 de comunicate interne și au fost încărcate 159 de numere ale Revistei Presei.

▪ Elaborare, redactare şi transmitere în presă a unui număr de 25 comunicate de presă precum şi 40 de anunţuri tip pop-up postate pe site-ul RADET cu teme diverse.

Ȋn perioada 01.01.-11.11.2019 au fost înregistrate 8859 petiţii, dintre care 5297 reclamaţii şi 3562 solicitări

Din totalul solicitărilor, un număr de 143 de solicitări au fost formulate în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiie de interes public, iar din acestea 31 de solicitări au fost primite de la presă și un număr de 112 de la petenți. Pe probleme de mediu s-au primit 83 de reclamații. De asemenea, au fost înregistrate 59 petiții din partea Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC), față de 121 petiții în anul 2018, reprezentând o scădere cu 51,24%.

Totodată, reprezentanţii conducerii R.A.D.E.T. Bucureşti au acordat 696 audienţe din care, în 107 de audienţe, au fost reclamate diferite probleme, iar în 589 de audienţe, petenţii au prezentat diferite solicitări.

Dispeceratul Unic de Urgenţă TELVERDE își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului Comunicare şi Relaţii cu Publicul având program de funcționare non stop. În anul 2019 s-au înregistrat 6291 de apeluri în aplicaţia “Reclamaţii şi Solicitări RADET“, din care 2167 de apeluri au fost înregistrate de către operatorii cameră de comandă din cadrul Dispeceratului.

Pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite, începând cu data de 1 iulie 2016, RADET a implementat numărul de urgenţă 031 9442, care poate fi apelat din toate reţelele şi este taxabil conform tarifelor stabilite de către operatorii de telefonie. La acest număr sunt preluate sesizările şi reclamaţiile privind calitatea agentului termic livrat, precum şi avariile produse în sistemul de termoficare. Fiind un sistem operativ de preluare şi rezolvare a sesizărilor primite din partea consumatorilor, acesta permite intervenţia rapidă în teren.

0800 820002 poate fi apelat din toate rețelele de telefonie, pentru obținerea de informații generale privind starea sistemului de termoficare. Acest număr este gratuit.

De asemenea, operatorii din cadrul Dispeceratului de Urgenţă TELVERDE postează zilnic pe site-ul radet.ro, în secțiunile Avarii, Lucrări Programate, respectiv Funcționare sub parametri, întreruperile în furnizarea agentului termic ce pot apărea din cauza avariilor pe reţelele de transport şi distribuţie a energiei termice, deranjamentelor pe reţeaua de energie electrică, lipsei de presiune pe reţeaua de apă rece sau deranjamentelor pe reţeaua de alimentare cu gaze naturale, care afectează furnizarea agentului termic către clienţi. În anul 2019 a fost postat un număr de 6011 de astfel de comunicate.

SERVICIUL CONTROL INTERN ȘI FINANCIAR DE GESTIUNE

Serviciul Control Intern şi Financiar de Gestiune (SCIFG) şi-a desfăşurat activitatea în conformitate cu „Normele metodologice privind modul de organizare şi exercitare a controlului financiar de gestiune” aprobate prin H.G. nr.1151/2012 şi a atribuţiilor prevăzute în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare (ROF) – RADET în vigoare în anul 2018.

A fost întocmit Programul tematic de control pentru anul 2019 înregistrat sub nr. 1589/09.01.2019, aprobat de Administratorul Special al RADET, prin care s-au stabilit acţiunile care vor fi întreprinse şi calendarul desfăşurării acestora.

Personalul din cadrul Colectivului Control Intern a efectuat acțiuni de verificare:

- concomitent cu momentul desfăşurării activităţilor sau a operaţiilor economico-financiare (în care procesele tehnico-economice sunt surprinse în curs de desfăşurare), în scopul cunoaşterii operative a modului în care se îndeplinesc sarcinile şi se gestionează patrimoniul, asigurând astfel corectarea/stoparea eventualelor deficienţe ce încep să se manifeste;

- ulterior desfăşurării activităţilor sau operaţiilor economico-financiare, în scopul stabilirii existenţei şi integrităţii patrimoniului, a utilizării raţionale şi eficiente a resurselor financiare, materiale şi umane şi a modului în care se aplică legislaţia în vigoare.

Astfel, au fost întocmite 13 Procese – Verbale, 5 Rapoarte și o Notă de Informare.

Totodată, s-au realizat un număr de 7 verificări cuprinse în programul tematic de control.

SERVICIUL DE SĂNATATE ȘI SECURITATE ȊN MUNCĂ

În perioada 01.01.2019-11.11.2019 Serviciul de Sănătate și Securitate în Muncă a realizat: verificarea modului de efectuare a instruirii SSM, fișei de aptitudini, declarației de traseu, modului de respectare a cerințelor legale și instrucțiunilor proprii SSM, depozitării echipamentului individual de protecție nou și propus la casare, repartizării echipamentului individual de protecție, instrucțiunilor de utilizare a EIP, echipamentelor de muncă, semnalizării de securitate la avarii și la locul de muncă.

Dintre activitățile principale enumerăm:

1.Cercetarea evenimentelor – (comunicare, cercetare – declarații, fotografii, analiză documente, finalizare și predare la I.T.M. a dosarului de cercetare, întocmire și predare la I.T.M. a F.I.A.M. și anexa la F.I.A.M., transmitere către conducătorul locului de muncă a măsurilor cuprinse în P.V. de cercetare și urmărirea stadiului de realizare a lor, etc.). În primele 10 luni s-au cercetat 29 accidente de muncă comparativ cu 13 accidente cercetate în primele 10 luni ale anului 2018.

2.Autorizarea SSM a electricienilor, automatiști, electrician-automatiști -112.

3.Coordonare de șantier conf. HG nr. 300/2006 privind cerintele minime de securitate și sănătate pentru șantierele temporare sau mobile.

4.S-au întocmit caiete de sarcini/specificații tehnice pentru achiziția de: echipament individual de protecție, săpun, apă minerală, lapte, panouri de semnalizare, broșura cu legislație SSM, servicii pentru determinări noxe, servicii de medicina muncii.

5.Instruire SSM pentru noi angajați - 261 față de 173 în 2018, elevi, studenți -73 față de 50 în 2018.

6.Participarea la examinarea ISCIR a fochiștilor -200, macaragii – 7, stivuitoriști -4, legători de sarcină și manevranți -aprox.160.

anizarea împreună cu Clinica ROMGERMED și Serviciul Relații Sociale și Formare Profesională a cursurilor de prim ajutor pentru aprox.300 lucrători.

8.Derulare contract ROMGERMED – servicii medicale medicina muncii : Lucrători evaluați medical – 2516; Lucrători cu fișe de aptitudine (medicina muncii) expirate aprox.600.

SERVICIUL SISTEME INFORMATICE

A asigurat funcționalitatea echipamentelor IT&C (reparații /configurări/modernizări), securizarea datelor prelucrate și stocate prin intermediul acestora precum și administrarea atȃt software cȃt și hardware a serverelor și monitorizarea în vederea securizării datelor la nivelul intregii infrastructuri a RADET Bucuresti.

A dezvoltat sisteme integrate software/aplicații necesare bunei desfașurării a activității regiei și a întreținut în funcțiune aplicațiile informatice existente, asigurȃnd adaptarea permanentă la cerințele utilizatorilor din cadrul departamentelor , realizȃnd totodată și achiziții de echipamente IT și securizare platformă online clienti RADET prin certificat SSL.

A asigurat un mijloc de comunicare internă și externă prin intermediul portalului radet.ro cȃt și a celui intern intranet.radet.ro .

Astfel, au fost realizate 1.806 interventii la echipamentele IT&C și infrastructura informatică, dintre care 825 intervenții hardware și 981 intervențtii software, toate acestea fiind rezolvate cu succes.

SERVICIUL INVESTIȚII

Serviciul Investiţii asigură programarea investiţiilor de capital, planificarea financiară, execuţia bugetului de investiţii și derularea contractelor de achiziție publică de lucrări și produse aferente obiectivelor de investiții.

Au fost realizate:

I. Programarea investiţiilor de capital

1.Elaborarea şi fundamentarea bugetului pe anul 2019 – buget local

2. Întocmirea programului anual de investiţii finanţat din surse proprii RADET pe anul 2019

II. Planificarea financiară şi execuţia bugetară

Bugetul de investiţii pe anul 2019 cu finanţare integrală sau parţială de la buget aprobat prin HCGMB nr. 194/23.04.2019 a fost rectificat in cursul anului.

S-au întocmit şi transmis la PMB solicitări privind alocarea în cont a sumelor necesare pentru efectuarea plăţilor. Conform execuţiei bugetare, care a fost transmisă lunar la PMB, pana la data de 11.11.2019, sumele alocate şi decontate se prezintă astfel: Fonduri aprobate: 56.464 mii lei; Fonduri alocate: 5.670,51 mii lei; Decontări efectuate: 5.506,26 mii lei.

Gradul efectiv de realizare al programului de investiţii finanţat de la bugetul local pentru anul 2019 este de 9,75%, raportarea făcându-se la bugetul rectificat aprobat în data de 31.07.2019.

III. Administrarea şi derularea contractelor aferente investiţiilor

Obiectivele de investiţii din lista aprobată pe anul 2019:

1. Finalizare modernizare a tuturor punctelor termice aflate în exploatarea RADET

2. Dotarea cu module termice a consumatorilor alimentați din SC-uri – sector 3

3. Dotarea cu module termice a consumatorilor alimentați din SC-uri - sectoarele 1, 5 şi 6

4. Modernizare reţele termice aferente Ansamblu Aviaţiei

5. Eficientizarea alimentării cu energie termică a consumatorilor racordaţi la CT 6 Bucureştii Noi

6. Eficientizarea alimentării cu energie termică a consumatorilor racordaţi la CT 10 Bucureştii Noi

7. Eficientizarea alimentării cu energie termică a consumatorilor racordaţi la CT 13 Bucureştii Noi

8. Alimentarea bl. 7 din str. Barbu Văcărescu nr 44, sector 2, prin dezafectarea CT Barbu Văcărescu și racordarea la rețeaua de termoficare

9. Modernizare 11 Centrale Termice în Municipiul București

IV. Acţiuni referitoare la relaţia cu managementul superior si cu Autoritățile

S-au întocmit şi raportat către conducerea regiei/PMB/ISC/CSC/INS/ANRE/Prefectură, lunar/periodic şi ori de câte ori s-a solicitat, următoarele raportări/situații/solicitări:

- situația fondurilor alocate, decontate și neutilizate;

- solicitare alocare fonduri: situaţia fondurilor aprobate, alocate şi a obligaţiilor de plată, situaţia justificativă privind fondurile solicitate, referate CSC/ISC, ordonanţarea de plată, propunerea de angajare a unei cheltuieli şi angajamentul bugetar individual/global;

- situaţia cheltuielilor de capital;

- planul de acţiuni şi realizarea planului de acţiuni – trimestrial;

- situaţia investiţiilor în infrastructura serviciilor energetice – Macheta ET3 – lunar;

- situaţia investiţiilor nete pe elemente de structura – trimestrial;

- planul integrat de calitate a aerului şi realizarea acestuia – trimestrial;

- programul coordonator anual (actualizare trimestrială);

- actualizarea datelor privind SACET;

- rezolvarea măsurilor din calendarul de soluţionare a propunerilor CCI pe anul 2018;

- situaţii solicitate la controale/audituri interne/externe.

V. Sistemul de operare SAP

S-a urmărit în sistemul SAP încărcarea / înregistrarea corectă a cheltuielilor pe SDA-urile aferente proiectelor de investiţii, atât cele cu finanţare de la buget cât şi cele finanţate din surse proprii. În cazul în care au existat erori s-a anunţat utilizatorul care a operat şi s-a realizat corecția.

VI. Inventarierea activelor și pasivelor

16. SERVICIUL SECRETARIAT GENERAL

Serviciul Secretariat General în perioada 01.01-11.11.2019, a asigurat activităţile suport ale Administratorului Special şi ale Directorilor Generali Adjuncţi prin întocmirea şi urmărirea respectării agendei de lucru a Adminstratorului Special şi a Directorilor Generali Adjuncţi şi a ţinut evidenţa Deciziilor Adminstratorului Special, în format tipărit şi electronic – 762 de decizii.

S-au centralizat şi s-au întocmit raportări şi anchete statistice periodice către INS şi orice alte solicitări ale INS.

S-au întocmit raportări periodice şi orice alte materiale solicitate de către autorităţi publice locale şi centrale de reglementare, Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti, AMRSP, BNR, PMB, CGMB, Primării de sector etc

SERVICIUL MANAGEMENTUL CALITĂȚII ȘI MEDIU

Obiective şi activităţi care s-au desfăşurat în perioada 01.01.2019 – 11.11.2019:

Obiectivul 1: Implementarea şi certificarea sistemului de management integrat în conformitate cu cerinţele standardelor SR EN ISO 9001:2015, SR EN ISO 14001:2015 si SR ISO 45001:2018

A. Elaborarea/revizuirea documentelor SMI conform noilor cerinţe.

B.Definirea proceselor SMI.

C.Realizarea auditului de supraveghere.

D.Acordare de consultanţă pentru elaborarea/ revizuirea documentelor SMI şi validarea acestora din punct de vedere SMI .

E. Implementarea/dezvoltarea tuturor standardelor, aplicabile în cadrul compartimentului, prevăzute în OSGG 600/2018.

F.Instruirea şi evaluarea responsabililor calitate, responsabililor cu activitatea de mediu, responsabililor control intern managerial.

Obiectivul 2: Monitorizarea şi măsurarea proceselor

A. Evaluarea SMI conform SR EN ISO 9001:2015, SR EN ISO 14001:2015, SR OHSAS 18001:2008 prin auditarea zonelor din organizaţie.

B. Urmărirea modului de iniţiere şi rezolvare a rapoartelor de acţiuni corective pentru neconformităţile depistate în cadrul auditurilor interne.

Obiectivul 3. Monitorizarea conformării cu cerinţele legale şi alte cerinţe de mediu

A. Urmărirea realizării măsurătorilor privind nivelul emisiilor de poluanţi în aer, apă, sol şi zgomot.

B. Efectuarea raportărilor

C. Efectuarea auditurilor de deşeuri în compartimentele cu impact semnificativ.

D. Efectuarea auditurilor de mediu în cadrul Secţiei Centrale Termice.

E. Efectuarea auditului de GES în cadrul Centralei Termice Casa Presei.

F. Urmărirea respectării legislaţiei de mediu în vigoare, aplicabilă în RADET.

G. Depunerea documentaţiei în vederea obţinerii autorizaţiilor conform legislaţiei de mediu în vigoare.

H. Raportarea certificatelor GES în Registrul Unic European de GES

Obiectivul 4: Implementarea cerinţelor Regulamentului UE 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulație.

A.Elaborarea/revizuirea documentelor din domeniul protecţiei datelor cu caracter personal conform cerinţelor Regulamentului (UE) 679/2016

B.Supravegherea realizării auditurilor de protecţie a datelor cu caracter personal în compartimentele din structura organizatorică a RADET Bucureşti.

C.Consilierea conducerii RADET/persoanelor împuternicite de RADET, precum şi a angajaţilor RADET.

D.Instruirea şi evaluarea coordonatorilor de protecţie a datelor cu caracter personal desemnaţi la nivelul fiecărui compartiment.

E.Cooperarea cu Autoritatea Naţională de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal.

Obiectivul 5: Monitorizarea respectării legislaţiei protecţiei datelor, politicilor şi procedurilor emise de RADET Bucureşti în domeniul protecţiei datelor

A.Efectuarea controalelor privind respectarea legislaţiei protecţiei datelor, politicilor şi procedurilor emise de organizaţie în domeniul protecţiei datelor.

-----------------------

[pic]

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download

To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.

It is intelligent file search solution for home and business.

Literature Lottery

Related download
Related searches