Www.wizrom.ro



Procedura de lucru

Decont TVA D300

1. Informatii legislative 1

2. Modalitate de rulare si instalare 3

3. Meniu Wizcount pentru D300 6

4. Import in Pdf Inteligent (soft A /site ANAF) Completare si Validare 10

– Actualizata la data de 06/03/2014 –

Informatii legislative

Declaratia 300 “Decont de taxă pe valoarea adăugată” se completează de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.

Declaratia 300 “Decont de taxă pe valoarea adăugată” se depune la organul fiscal competent, la următoarele termene:

a) lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscală este luna calendaristică, potrivit prevederilor art. 1561 din Codul fiscal;

b) trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul următor celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic, potrivit prevederilor art. 1561 din Codul fiscal

c) semestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni din semestrul următor celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a aprobat ca perioadă fiscală semestrul calendaristic, potrivit prevederilor art. 1561 alin. (7) din Codul fiscal şi ale pct. 80 alin. (2) din Normele metodologice;

d) anual, până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile prevăzute la pct. 80 alin. (4) din Normele metodologice şi de persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a aprobat ca perioadă fiscală anul calendaristic, potrivit prevederilor art. 1561 alin. (7) din Codul fiscal şi ale pct. 80 alin. (2) din Normele metodologice;

e) până la data de 25 a celei de‐a treia luni a trimestrului calendaristic, pentru primele două luni ale aceluiaşi trimestru calendaristic, de persoanele impozabile care utilizează trimestrul ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Decontul se va depune pentru luna a doua a trimestrului, dar va cuprinde şi operațiunile realizate în prima lună a acestuia. În situația în care exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare intervine în prima sau în a treia lună a trimestrului calendaristic, sunt aplicabile în mod corespunzător dispozițiile lit. a) din prezentul paragraf.

Persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu anul 2013 vor continua sa inscrie in decontul de taxa informatiile privind operatiunile efectuate si taxa aferenta, a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare.

Totusi, acesti contribuabili vor avea de completat inca o sectiune in decontul de TVA,  introdusa in formular prin Ordinul ANAF nr. 1790/2012.

Rubrica nou-introdusa va avea caracter informativ si va reflecta situatia completa a soldului TVA de la sfarsitul fiecarei perioade fiscale. Mai exact, in aceasta noua sectiune vor fi inscrise informatiile privind soldul taxei pe valoarea adaugata care urmeaza sa devina exigibila sau pentru care urmeaza sa fie exercitat dreptul de deducere in perioadele urmatoare, ca urmare a aplicarii sistemului TVA la incasare, aferenta operatiunilor efectuate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare. Iata cum arata noua sectiune introdusa in decont.

[pic]

  

Concret, potrivit instructiunilor de completare a decontului de TVA, asa cum au fost modificate, la Randul A se inscriu informatii privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare, a caror taxa pe valoarea adaugata aferenta a ramas neexigibila, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii sistemului TVA la incasare si care urmeaza sa devina exigibila in perioadele ulterioare.

In acelasi timp, se mai precizeaza in Instructiuni, la randul B, se inscriu informatii privind achizitiile de bunuri si servicii efectuate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare, pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferenta, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, si care urmeaza sa devina exigibila in perioadele ulterioare.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala preciza la un moment dat ca noua rubrica introdusa in decontul de TVA nu afecteaza modalitatea de evidentiere si de stingere prin mecanismul autocompensarii taxei pe valoarea adaugata aferenta operatiunilor pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare.

Modalitate de rulare si instalare

o Se va descarca de pe site-ul wizrom.ro , fisierul Fix_D300_2014_v1.2.exe

o Se copiaza local, pe drive-ul C sau D, direct in radacina;

o Aplicatia trebuie rulata prima data pe Server cu selectarea ambelor optiuni (Upgrade aplicatie pe statia curenta si Upgrade companie pe server – la bifarea acestei optiuni se va deschide lista cu companiile de pe server si veti bifa companiile pe care doriti sa le actualizati);

o Pe urmatoarele statii de lucru, aplicatia trebuie rulata numai cu prima optiune bifata (Upgrade aplicatie pe statia curenta)

o Aplicatia genereaza codul necesar decriptarii fisierului fix salvat;

o Se introduce codul generat intr-o solicitare noua de service pe - accesand sectiunea WizCount

o

[pic]

Se apasa butonul - Adaugare cerere noua

[pic]

Dupa introducerea adresei de e-mail si a parolei aferente se apasa butonul ‘GO’ (in cazul in care butonul nu este vizibil, recomandam utilizarea browserului Internet Explorer).

Pentru crearea unui cont de postare solicitari de service pe Internet, va rugam contactati departamentul Call Center (telefon: 021-318.01.05, e-mail: service@wizrom.ro).

[pic]

Se selecteaza codul de problema “Cod upgrade declaratie 300” , se introduce codul afisat la rularea fixului de pe site (Atentie!: introduceti doar codul, numai partea numerica, nicio alta informatie suplimentara) , dupa care se apasa butonul Go.

[pic]

[pic]

Dupa introducerea solicitarii de service, apasati butonul [pic]

Parola necesara pentru rularea actualizarii o regasiti pe chemarea de service postata.

[pic]

Atentie!

Este necesara postarea unei solicitari de service pentru fiecare id generat, pentru statiile de lucru nu va fi necesara generarea unei parole.

Aceasta parola poate fi solicitata si generata in orice zi si la orice ora, nefiind necesara prezenta / interventia unui consultant Wizrom.

Meniu Wizcount pentru D300

Au fost reorganizate meniurile pentru declaratii si jurnale, acestea se afla in calea deja cunoscuta :

Pentru jurnalele de vanzari si cumparari: Rapoarte > Contabilitate > Jurnale

Pentru Declaratii: Rapoarte > Contabilitate > Declaratii – si apar ca in imaginea de mai jos:

[pic]

Inainte de a pregati decontul de TVA, trebuie pregatite si verificate jurnalele de TVA in perioada de raportare.

Pasii de urmat sunt :

1. Pregatire date decont de TVA

Se alege tipul de platitor (L,T,S,A), se completeaza codul CAEN, dupa care anul si luna pentru care se doreste pregatirea datelor.

[pic]

Dupa ce sunt completate aceste informatii, se alege calea de export, in care se va salva fisierul XML. se apasa butonul “Exporta”. Cand datele s-au terminat de pregatit veti primi urmatorul mesaj:

[pic]

2.Verificare date decont

Datele se compara cu Centralizatoarele de TVA.

Corespondenta coloanelor din decont cu randurile din centralizatoare este prezentata mai jos :

[pic]

Unde : CV – centralizator vanzari; CC – centralizator cumparari

Se verifica valorile obtinute in centralizator cu cele pregatite in Decontul de TVA.

Valorile exportate sunt fara zecimale, rotunjite dupa exemplul 200.39 este 200 si 200.68 e 201

Import in Pdf Inteligent (soft A /site ANAF) Completare si Validare

Datele exportate din Wizcount se Importa in PDF-ul inteligent Soft A de pe site-ul ANAF pentru a completa acele campurile suplimentare din decontul de TVA D300 pentru care informatiile nu pot fi preluate dinWizcount.

Se deschide Pdf-ul inteligent si se selecteaza Import xml

[pic]

Aplicatia din PDF inteligent va afisa un mesaj de golire a fisierului de datele existente – chiar daca fisierul este gol.

Se selecteaza xml-ul din locatia in care a fost salvat la exportul din Wizcount.

[pic]

Dupa afisarea mesajului de confirmare a incarcarii datelor din .XML in PDF, se poate face verificarea si completarea campurilorsuplimentare direct in PDF

Trebuie sa completati in PDF informatiile pentru care nu au fost exportate valori din WizCount, de exemplu randurile marcate cu albastru in coloana ”Rand decont” din imaginea urmatoare (regularizarile, date dupa inspectia fiscala sau alte sume preluate din raportarile anterioare)

[pic]

Daca sunt completate toate informatiile solicitate se apasa [pic]

Daca mesajul este [pic]

Verificati fisierul de erori [pic] si corectati erorile semnalate, dupa care validati din nou declaratia.

Exemple de eroari:

[pic]

1. Nu a fost completat codul CAEN

2. Eroare datorata versiunii vechi de PDF inteligent

Fisierul poate fi listat si transmis daca mesajul de la validare este similar cu cel de mai jos

[pic][pic]

Pentru semnatura digitala urmati pasii dupa modelul de mai jos

[pic]

In acest moment Declaratia 300 este finalizata si poate fi transmisa catre autoritati.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download