WordPress.com



Buletinul Clubului Român din Chattanooga

Numărul 101 (o sută unu) Martie 2020

romclub.

Tema lunii:

Populismul

[pic]

Termenul de populism este frecvent folosit în ultimele decenii, dar sunt mulți oameni care nu știu exact la ce se referă, sau au o înțelegere parțială a subiectului.

Unii cred că termenul este echivalent cu cel de membru al unui "partid al poporului", alții că ar indica faptul că cineva este "foarte popular".

De fapt este un termen din limbajul politic, care a avut înțelesuri diferite în epoci și locuri diferite.

În zilele noastre, populism este tipul de discurs politic al unei persoane sau al unui grup, care face o distincție clară între popor, privit și evocat în mod foarte pozitiv și elite, criticate și acuzate de neajunsurile epocii.

Politicienii populiști se referă la popor ca la o majoritate omogenă a unei națiuni, înzestrat cu virtuți morale și talente, capabil de o opțiune sincronă, ținut într-o stare de inferioritate, dominat de cei ajunși la vârful piramidei sociale și care sunt indiferenți la nevoile și aspirațiile lui.

Elitele sunt privite ca o minoritate toxică, profitoare, coruptă, care ascunde poporului adevărul, pentru a-și putea ajunge scopurile meschine de îmbogățire și de control al puterii.

Interpretarea societății scindate ca în descrierea de mai sus este naivă, incompletă și excesiv de generalizatoare.

Nici poporul nu este omogen, nici elitele nu sunt întregime toxice și rău voitoare.

Au fost și sunt politicieni care au introdus sau promovează măsuri în interesul poporului, dar care nu au fost populiști, fiindcă nu au avut de a face cu elite adversare.

Pe de altă parte, au fost și sunt populiști în politica diferitelor țări care au militat pentru acte și măsuri în favoarea poporului, dar nu au avut succes, în primul rând din cauza elitelor care li s-au opus.

A fi populist poate fi o calitate sau un defect.

Rezumând, pentru a numi un partid, un individ sau o grupare populist/populistă înseamnă că cei cărora le aplici această etichetă cred că două lucruri sunt adevărate și de necontestat:

1. Națiunea/societatea în cauză are o separare demonstrabilă în două componente: o elită dominantă, dar minoritară și un popor majoritar, omogen și cu aspirații și nevoi împărtășită de toți și că

2. Este cu adevărat posibil ca un întreg popor să aibă, la un moment dat, aceleași dorințe, păreri și nevoi, condiție de care mulți se îndoiesc.

Dar este greu sau imposibil de demonstrat că cel care se face avocatul nevoilor poporului știe și are mijloacele de a afla cu exactitate ce vrea poporul și cum se poate ajunge la îndeplinirea nevoilor lui.

Și că - deci - el este îndreptățit să vorbească "în numele poporului".

Mai mult, ideea că "poporul are întotdeauna dreptate" nu este deloc susținută de dovezi și erori ale unor grupuri largi de populație pot deveni programe ale unor politicieni care se identifică cu apărătorii poporului.

O precizare este necesară de la început: marea majoritate a comentariilor și publicaților contemporane pleacă de la idea că populismul este exclusiv negativ, că este mai mult o formă demagogică de a practica politica, că este dăunător și periculos.

De aceea mulți comentatori opun populismul democrației "adevărate" și consideră că populismul este incompatibil cu adevărul, bunele intenții, aprecierea corectă a unor (sau toate) nevoi reale ale populației și că nu reușește niciodată o corecție a conflictelor sociale dintr-o anumită perioadă.

Vom vedea că nu este întotodeauna așa.

Până în jurul anilor 1950, termenul de populism a fost folosit mai ales în scrierile istorice, referindu-se la mișcări sociale ca narodnicismul, din Rusia sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX, sau ca revoluțiile populare (Spartacus 73-71 î.e.n, Giuseppe Garibaldi 1861, revoluțiile din 1848, etc).

Un curent literar proeminent poporanismul s-a dezvoltat în România în jurul anilor 1890, ca o variantă a narodnicismului rus. Reprezentantul cel mai de seamă al ideologiei, care propunea ca bază culturală tradiția satului românesc a fost Constantin Stere.

După 1950 termenul de populism apare frecvent, de data asta în limbajul politic, iar în ultimele trei decenii este o explozie de partide populiste, multe naționaliste, în numeroase țări: Syriza (Grecia), Podemos (Spania), La France Insoumise, Partidul Populist din Franța, Brexit Party, Partidul Populist din Marea Britanie, Fidesz ( Partidul Tinerilor Democrați - Ungaria), Partidul Libertății (Olanda), Mișcarea Cinci Stele (Italia), Alberta Party, Partidul Verde din Quebec, Ontario Liberal Party, Partidul Dreptății și al Justiției (Rusia) și multe altele.

Edward Shils (University of Chicago), care este creditat că a definit termenul de populism, afirmă că principala trăsătură a acestuia este antielitismul, suspiciunea și opoziția față de elitele politice, financiare, economice, de media.

Partidele populiste pot să se asocieze cu mișcările ideologice de stânga sau de dreapta, uneori cu extremele acestora. Atunci populismul capătă accente noi, luate de la ideologia politică la care aderă. Prin această potențialitate de atașament variabil, populismul modern apare ca transideologic.

În America Latină, în anii '90, au fost numiți populiști și Alberto Fujimori (Peru), care promova neoliberalismul economic și Hugo Chavez din Venezuela, socialist adept al reformelor de tip comunist.

Recent Bolsanaro a fost ales președintele Braziliei și el este încadrat de politologi drept un exponent populist al extremei politice de dreapta.

Presa italiană i-a numit populiști și pe Silvio Berlusconi (multimilionar, politician de centru-dreapta, lider al partidului Forza Italia) și pe Beppe Grillo (actor, activist pentru protecția mediului, anti-elitist, fondator al mișcării Cinci Stele), deși ei nu au nimic în comun.

Numeroase partide de tip socialist se prezintă publicului ca "partide ale poporului" și - cel puțin în faza lor incipientă - și naziștii germani și fasciștii italieni au îmbrăcat haina populismului.

 ...the object of the regime in the economic field is to ensure higher social justice for the whole of the Italian people… What does social justice mean? It means work guaranteed, fair wages, decent homes, it means the possibility of continuous evolution and improvement. Nor is this enough. It means that the workers must enter more and more intimately into the productive process and share its necessary discipline… As the past century was the century of capitalist power, the twentieth century is the century of power and glory of labour. Benito Amilcare Andrea Mussolini - fondatorul Partidului Fascist Italian 1935

Here all action shall be governed by one law: the Volk does not live for the economy, and the economy does not exist for capital, but capital serves the economy and the economy serves the Volk! - Adolf Hitler - fondatorul Partidului Național Socialist al Muncitorilor Germani 1933

De multe ori termenul de populism este folosit cu sens peiorativ de cei care critică această atitudine politică, considerată inferioară.

La fel, populismul este acuzat de demagogie, de folosirea termenului vag de "popor" pentru câștiguri electorale, fără a fi o mișcare cu adevărat patriotică.

Populiștii, după criticii lor, promit întotdeauna măsuri care nu pot fi puse în practică, știind acest lucru.

Adeseori populiștii asociază idei și programe naționaliste, care - de cele mai multe ori - au un mare răsunet în masele populare.

Sociologii fac distincția între adevăratul patriotism (devotament pentru națiune și patrie) și naționalism (clamarea zgomotoasă a patriotismului și intenției de apărare urgentă a națiunii, cu corolarul agresiunii față de un "dușman" amenințător: clasă, minoritate națională, rasă, grup social, altă națiune).

După Jonah Goldberg (Suicide of the West. Penguin Random House 2018), populismul nu este o ideologie, ci o atitudine, legată de instinctul înrădăcinat al tribalismului, favorizarea acceptării celor apropiați și ostilitatea față de "străini".

Un exemplu de populism american a fost Barack Obama, care a lansat lozinci antielitiste împotriva celor bogați, clar de ideologie marxistă, dar mascate într-un fel abil de prezentare ca "susținerea celor mulți".

Astfel, criticând pe cei bogați și promițând schimbări radicale (Da, noi putem!), Obama a îndemnat spre o luptă de clasă și efectele acestei sciziuni naționale induse de politicieni se simt și astăzi.

El a fost un adept al egalitarismului (Să așternem mai egal untul pe felia de pâine) și a impus, prin ordin executiv, plata unor fonduri pentru populația care se situa sub o anumită limită de venit, fără nici un motiv special.

Dar această măsură i-a adus beneficii de popularitate și de eligibilitate.

La fel, multiculturalismul și politica identitară fac parte din arsenalul de idei a populiștilor de stânga, dar ele nu se opun unui dușman "străin", ci "dușmanului reprezentat de majoritatea populației americane, cea care vrea păstrarea valorilor naționale și care se opune schimbărilor sociale.

În conflictul cu cei care sunt conservatori, lipsa de aderență la ideile stângii radicale (egalitarism, multiculturalism, justiție socială, politică identitară, delegitimarea valorilor liberale clasice, atacurile împotriva religiei, mai ales a celei creștine, atacarea familiei și confuzia indusă a genurilor) este taxată drept rasism sau fascism, fără să fie deloc așa.

O altă componentă a populismului american de stânga, din perioada contemporană, este anticapitalismul, cu ostilitatea față de cei avuți, pretenția de a primi multe lucruri gratis (asistență medicală, învățământ superior gratuit, salariu social minim, asistență socială nelimitată), promovat de politicieni (Bernie Sanders, Elizabeth Warren) de succes de azi, dar care a fost enunțat și de politicieni din trecut ca Adolf Hitler, Benito Mussolini, toată pleiada de lideri comuniști europeni, laburiștii englezi din anii '60-70, etc.

Adeseori cei mai de succes lideri populiști sunt indivizi cu talent de oratori, cu charismă personală, mulți cu o biografie inventată care are elemente eroice, de devotament, de sacrificiu și generozitate.

Tocmai datorită acestui farmec, mulți dintre ei au devenit simboluri persistente după moarte. Așa au fost Eva Peron, Fidel Castro, Corneliu Zelea Codreanu, Vladimir Ilici Lenin, Che Guevara, Leon Troțchi, Hugo Chavez sau Mahathma Gandhi.

Chiar când istoricii și biografii au dezvăluit mari defecte de caracter sau greșeli ale unor astfel de lideri, aceasta a știrbit prea puțin aura pe care și-au dobândit-o în timpul vieții, mai mult sau mai puțin meritată.

Cu toate criticile aduse populismului, din perspectiva istoriei se poate vedea cum nu întotdeauna populismul este negativ, cum politicieni care au vorbit "în numele poporului" au avut realizări notabile, bine intenționate și eficace, cum au fost numeroși reformatori care erau îndreptățiți să critice elitele și grupările politice din vremea lor și să aibă succes, acționând împotriva lor.

Este populismul compatibil cu democrația?

În zilele noastre, apariția și succesul politicilor populiste sunt legate de defectele democrației și a instituțiilor ei.

Un factor important în succesul electoral al lui Donald Trump a fost excesul stângii politice din anii care au precedat intrarea în politică a miliardarului și alegerea lui ca primul președinte fără nici o experiență politică anterioară.

Majoritatea partidelor populiste europene sunt o reacție la excesele făcute de politicienii de stânga în domeniul imigrației. Oamenii s-au simțit amenințați în propria lor țară de imigrația necontrolată, care, departe de a fi legată în principal de amenințările războaielor din propria regiune, așa cum a fost prezentată de elite, s-a dovedit o imigrație de căutare a beneficiilor economice și de planuri de invazie.

În țara unde s-au inventat drepturile omului, Marea Britanie, parlamentarii de orientare ideologică de stânga au încercat să anuleze rezultatele referendumului care a votat pentru Brexit și puțin a lipsit ca ei să introducă anularea referendumului, sau repetarea lui, ambele măsuri atacuri clare asupra democrației.

Populismul nu a apărut ca un curent anti-liberal, cum a fost adeseori acuzat că ar fi, ci ca un rezultat al unei democrații care a evoluat spre un stadiu imperfect, care afectează profund viața oamenilor din societate.

Apărătorii populismului

O echipă de analiști politici de la Universitatea Stanford, Francis Fukuyama, Anna Grzymala-Busse și Neil Malhotra, cred că rapida dezvoltare a populismului a fost favorizată de marea criză economică din anii 2007-2008.

Plecând de la acea criză, oamenii au avut dreptate să se îndoiască de capacitatea politicenilor votați în funcții de putere să fie în contact cu realitatea, să ia deciziile corecte și compatibile cu interesele oamenilor simpli.

În centextul economic al anilor de criză, oamenii au început să creadă că poporul are nevoie să fie reprezentat de alți oameni decât de oficialii aleși în care-și pierduseră încrederea.

Din acest punct de vedere, populismul apare ca îndreptățit, ca o formă a democrației în acțiune, ca un mecanism al sistemului de checks and balances.

Globalizarea a creat dezechilibre noi, cum sunt inegalitatea crescândă, pierederea multor slujbe și imigrarea necontrolată, toate motive pentru nașterea grupărilor populiste.

Paul Taggart, profesor de științe politice la Universitatea Sussex, crede că populismul nu este ceva inerent negativ.

El crede că populismul nu este numai o lipsă de încredere în modalitatea de a controla economia, ci un sentiment mai profund de nemulțumire despre cum evoluează politica în general.

Oamenii nu trebuie învățați cum să voteze - spune Taggart - dar sunt îndreptățiți să afle mai multe despre cum lucrează conducerea politică, ce este în spatele deciziilor politice de care depinde cum va evolua lumea.

Criticii populismului

Cass Mudde, politolog olandez contemporan, profesor la Universitatea statului Georgia, este un critic intransigent al populismului, dar de pe poziții obiective.

El spune că, după 1990, lumea a intrat într-o eră a politicilor populiste (Populist Zeitgeist), care nu va dispărea în curând.

Retorica acestui concept a depășit limitele lumii politice și populismul și nativismul au intrat în lumile academice și de media.

Mudde spune că populismul secolului 21 este un răspuns iliberal la un liberalism nedemocratic.

Comentând separarea societății în poporul pur și elitele corupte, Mudde conchide că argumentele populiștilor sunt - în primul rând - de ordin moral: pur față de impur.

Spre deosebire de alți comentatori politici, Mudde crede că populismul este o ideologie, care cuprinde și elemente de naționalism, în varianta de dreapta, sau idei socialiste, în varianta stângistă.

Dar populismul, după Mudde, se opune și contestă principiile democrației liberale: drepturile minorităților, pluralismul și separarea puterilor.

El vede populismul ca un răspuns democratic iliberal la un iliberalism democratic.

Cu alte cuvinte, Mudde acceptă că populismul este o reacție la imperfecțiunile prelungite ale democrației liberale, care s-a îndepărtat de principiile ei de bază și s-a distanțat de popor.

Între anii 1950 și 1990, națiunile Europei de Vest au acceptat pătrunderea elitelor în sferele de putere, cu promisuunea integrării europene și a generalizării liberalismului economic.

Dar neoliberalismul a avansat progresiv spre globalizare hegemonică, iar integrarea culturală a dus la imigrația necontrolată.

Atunci a apărut nemulțumirea crescândă, care a dus la apariția partidelor populiste, generate de ostilitatea față de liberalismul devenit nedemocratic.

O altă critică adusă populismului este că - nu arareori - el a facilitat dezvoltarea autoritarianismului, care poate avansa la dictatură totalitară.

Citate despre populism

• Răul esenţial care ameninţă vitalitatea poporului nostru este demagogia. Mihai Eminescu

• Faptul că publicul pierde încrederea în politicieni și în elite este, de asemenea, vădit. Sînt însă, în general, politicienii de azi mai corupți și mai incompetenți decît cei de acum douăzeci sau patruzeci de ani? Probabil că nu, dar publicul larg știe mult mai multe lucruri despre ei, mulțumită televiziunilor, hackerilor, marii accesibilități a tehnologiei de înregistrare audio-video. Andrei Cornea

• Populiștii cedează nemulțumirilor populare și folsoesc prmisiuni care au succes, dar despre care știu că nu pot fi îndeplinite - Max Boot

• Nici o coardă a populismului nu reverberează mai puternic cu publicul decât promisiunea că bunul simț al unui lider neverificat este cel mai bun remediu pentru greșelile conducerii politice - Alexander Cockburn

• Populismul este un drum care, la început, pare democratic. Dar, lăsat să meargă până la capăt, el poate duce la un declin al democrației și chiar la o politică autocrată - Max Fisher

• Nouă ne-a fost dată condiția monarhiei și facem tot ce putem ca lucrurile să meargă bine...Încercăm, pe cât e posibil, să fim cât mai puțin populiști. Nu facem nimic pentru a câștiga opinia publică și pentru a obține o popularitate de scurtă durată - Harald V, regele Norvegiei (2005)

• A venit timpul să depășim eco-populismul și eco-elitismul- Van Jones

• Popularitate este ceea ce obții când unui număr mare de oameni le place ceva. Populism este ceea ce se întâmplă când un mic număr de oameni, cărora le place ceva, te numesc trădător dacă ești de altă părere - Phil McDuff

• Populiștii cred în conspirații și una dintre cele mai rezistente este acea că un grup secret de bancheri și capitaliști, împreună cu subalternii lor, controlează economia lumii - David Rockefeller

• Stânga are o problemă în toată lumea, la ora asta, nu doar în România. De fapt, vedem sub ochii noștri cum are loc o mare realiniere politică, o schimbare tectonică în structura politicii globale și naționale… Dreapta e afectată și ea. Se folosește mult termenul „populism” pentru a defini fenomenele politice curente. Este înșelător. Cuvântul-cheie este, de fapt, „realiniere”. Realiniere politică. Nu înseamnă că stânga și dreapta vor dispărea. Dar clivajele care le definesc se vor modifica. Și asta are implicații enorme pentru structura și echilibrul sistemului de partide - Dragoș Paul Aligică

• Populism is a political strategy to generate mass mobilization and enthusiastic support for a leader and party (or movement) among heterogeneous social groups by opposing the established political arrangements and pledging their fundamental regeneration often at the expense of minority and human rights and liberties, social, economic, and political life - Vladimir Tismăneanu

• Este o greșeală frecventă să crezi că cei mai zgomotoși apărători ai drepturilor poporului sunt și cei cărora le pasă cel mai mult de binele lui - Edmund Burke

Populismul românesc

În lucrarea sa Două veacuri de populism românesc (Humanitas 2018), Robert Adam definește populismul ca

valorizarea poprului în detrimentul elitei, dar recunoaște că fenomenul, care se caracterizează prin ambiguitate și plurivalență, nu poate fi perfect încadrat într-o definiție unică.

El crede că mai multe caracterizări, ca sindrom, doctrină, tip de discurs, stil politic, sunt, fiecare în felul ei, potrivite.

Făcând o enumerare a celor care pot fi încadrați în tiparul de figuri publice de tip populist, în România de după anul 1821, Adam enumeră pe: Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza, Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, I.I.C. Brătianu, Constantin Stere, Carol I, Carol al II-lea, Vasile Alecsandri, Mircea Eliade, Nicolae Iorga, Mihail Kogălniceanu, Iuliu Maniu, Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu, Nicolae Ceaușescu, Corneliu Vadim Tudor, făcând o listă care nu ține seamă de calitățile și defectele celor enumerați, ci de gradul de atracție a atenției publice pe care au exercitat-o aceștia.

Tudor Vladimirescu (1870-1921)

Dar cum nu socotiți dumneavoastră că patria se cheamă poporul,cu al cărui sânge s-au hrănit și s-au poleit tot neamul boieres, iar nu tagma jefuitorilor?

Născut la Vladimiri,în Gorj, a fost un om de succes, știutor de carte, vorbitor de greacă și germană, care a călătorit în lume.

A fost vătaf de plai, militar, agricultor și negustor.

A participat la războiul ruso-turc din 1806-1812 și a fost decorat cu Ordinul Sfântului Vladimir.

A avut idea de eliberare a țăranilor și a clasei de mijloc și s-a opus domniei fanariote.

Ucis de eteriști pentru suspicinea de trădare, a rămas un simbol al revoltei populare, care a înțeles substratul suferinței românilor: ...cumplitelor patimi ce suferă din partea unirii pământenilor boieri, cu cei după vremi trimiși domni și ocârmuitori acestui norod“ 

0 Apoi din nechivernisirea stăpânilor României vezi câtă prăpădenie ni se pricinueşte!… Nu s-ar fi putut iconomisi ca să nu să fie făcut această prăpădenie? O stăpânire cu aşa ţară mare în mâini şi un lucru de nimic n-au putut popri, ci ne lăsară de ne prăpădirăm şi ne stinsărăm de tot!

| |

|Like13K |

| |

|[pic]Recommend |

|13K people recommend this. Sign Up to see what your friends recommend. |

| |

| |

| |

| |

|Mihai Eminescu (1850-1889) |

| |

|În lunga lui activitate de ziarist politic, Eminescu a fost un constant apărător al poporului, al celor umili și un critic al politicienilor corupți și profitori. |

|De pe poziții pozitiv populiste, Eminescu a fost un formator de opinie care a educat publicul românesc. |

| |

|Greşalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se-mpiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei. |

| |

|Statul a devenit, din partea unei societăţi de esploatare, obiectul unei spoliaţiuni continue şi aceşti oameni nu urcă scările ierarhiei sociale prin muncă şi merit, ci prin abuzul culpabil al puterii |

|politice, câştigate prin frustrarea statului cu sume însemnate. |

| |

|S-au zidit fără îndoială multe palate în Bucureşti, s-a înmulţit numărul acelora care trăiesc numai în capitală sau numai în străinătate; ţara munceşte înzecit pentru a întreţine absenteismul şi luxul, |

|precum şi pătura numeroasă de oameni care şi-au făcut din politică o profesie lucrativă. |

| |

| |

|Alexandru Ioan Cuza (1820-1873) |

|Ofițer de carieră, participant cu mari merite la revoluția din 1848 și la Unirea Principatelor, domnitorul Cuza a avut numeroase inițiative și realizări care au îmbunătățit condiția țăranilor săraci și a |

|întregii națiuni. |

|Sprijinit de Mihail Kogălniceanu, Cuza a avut de făcut față unei puternici opoziții din partea latifundiarilor și a clerului, elita vremii. |

|Intre realizările lui Cuza sunt: |

|secularizarea averilor mânăstirești, care reprezentau 25% din terenurile cultivabile; |

|votul universal; |

|parțiala împroprietărire a țăranilor; |

|adoptarea codurilor napoleoniene civile și penale; |

|obligativitatea învățământului; |

|înființarea primelor universități |

|reforma armatei naționale; |

|reforma fiscală. |

| |

|În epoca "de tranziție a României", de după revoluția anticomunistă din decembrie 1989, au apărut tot felul de politicieni și de modele de adresare publicului. |

|Traian Băsescu a fost un exemplu clasic de populist, cu mare succes de public, dar și contestat de mulți. El a fost ales prin vot popular ca primar al Bucureștiului, de două ori ca președinte al țării și |

|tot prin vot popular, în cadrul unui referendum, a fost salvat de la demitere. |

|Robert Adam identifică drept politicieni populiști trei figuri contemporane, toate negative: Corneliu Vadim Tudor, Dan Diaconescu și George Becali. |

| |

| |

| |

|Populismul american |

| |

|Populismul american timpuriu a apărut în Midwest, Sud și Vest și a fost |

|într-o primă fază - o mișcare a fermierilor nemulțumiți de condiția lor, un |

|agrarianism. Un exponent al populismului rural american a fost The Greenback Party (1874-1885). |

| |

|Ulterior, mișcarea a atras muncitorii, clasa mijlocie, cetățenii cu venituri |

|mici, care au dat protestelor un caracter de anti-corupție. |

|Pe parcurs s-au asociat socialiștii și radicalii, care au introdus ideologia |

|europeană a mișcărilor anticapitaliste. |

| |

|Daniel Boorstin a descris populismul american, dezvoltat în anii de progres industrial, ca o mișcare spijinită pe larga clasă de mijloc și fiind anti-elitistă. El l-a numit populism conservator și l-a |

|considerat o mișcare pozitivă. |

| |

|In anul 1931, John D. Hicks a descris populismul american ca o mișcare largă, ca un protest al cetățenilor împotriva plutocrației monopoliste. |

| |

|O critică a populismului american a fost făcută de profesorul Sheldon Hackney, care a numit populiștii "rebeli primitivi". |

| |

|Privit retrospectiv, programul New Deal, inițiat de președintele Franklin D. Roosdevelt, a fost o inițiatuvă politică populistă, cu efecte pozitive în condițiile marii crize economice. |

| |

|În cartea sa Positive Populism (2018), Steve Hilton arată că adeseori populismul este atacat de ambele extreme politice. Elita de stânga acuză populismul de rasism și nativism, în timp ce dreapta atacă |

|poulismul ca anticonservator, anticapitalist și antiprogresist. |

| |

|În timpul celui de al doilea război mondial, populiștii americani au fost, |

|pentru o bună perioadă, izolaționiști. |

|Această atitudine avea mai multe componente: anglofobia tradițională, |

|pacifismul, ideile socialiste, simpatia pentru Germania a americanilor de |

|origine central europeană și - mai târziu - teama față de URSS și comunism. |

|Curentul de opinie izolaționist a fost învins după atacul japonez de la Pearl |

|Harbor (7 decembrie 1941). |

| |

|După cel de al doilea RM, populismul american a fost - pentru multă vreme - |

|aproape identificat cu mișcările de stânga și așa este și astăzi, pentru acea |

|parte a populismului care se conduce după ideile marxiste, neomarxiste și |

|"progresiviste": anti-capitalismul, anti-globalismul, opoziția față de |

|companiile transnaționale, socialismul. |

| |

|Între anii 1880 și 1930, populismul american de dreapta a înglobat mișcarea antimasonică, mișcarea "nu știu nimic" și Partidul Populist American (1890). Ele au fost o reacție la creșterea influenței și a |

|controlului puterii de către elitele culturale, economice și politice ale vremii. |

| |

|Partidul "Celor care nu știu nimic" a existat în perioada 1849-1860 și a fost un partid al protestanților americani conservatori, care se opuneau imigrației, străinilor și catolicilor. El s-a transformat în|

|Partidul American, care încă există. |

| |

|William Jennings Bryan (1860-1925) a fost un politician democrat care s-a declarat "apărătorul oamenilor simpli" și a ajuns până aproape de alegerea ca președinte. El a mai militat împotriva |

|imperialismului, s-a opus războiului cu Spania și primului război mondial și a fost secretarul de stat al președintelui Woodrow Wilson. |

|Mai mult decât pentru meritele lui populiste, WJ Bryan a rămas în amintirea publică pentru rolul de procuror pe care l-a jucat în celebrul "Proces al Maimuțelor" din 1925. Procesul a avut loc în micul oraș |

|Dayton din Tennessee și a avut ca obiect judecarea profesorului de științe naturale Scoops, care predase teoria darwinistă în clasa de liceu. Acesta a fost subiectul filmului de mare succes Inherit the |

|wind, regizat de Stanley Kramer. |

| |

|Un populism combinat cu rasism a fost practicat de George Wallace (1919-1998), guvernator al statului Alabama și susținător al segregației rasiale. El a suprațuit unei tentative de asasinat, care l-a lăsat |

|paralizat. |

| |

|McCarthysmul anilor '50, promovat ca o acțiune patriotică de protejare a Statelor Unite, a fost o puternică manifestare anticomunistă, la care a aderat o mare parte a clasei de mijloc. |

| |

|La alegerile prezidențiale din 1992, și-a făcut apariția milionarul Ross Perot, care a înființat Partidul Reformei și a avut un remarcabil succes obținând 19% din voturi. Succesul lui Bill Clinton la acele |

|alegeri a fost datorat, în mare parte, efectului pe care l-a avut candidatul "independent" Ross Perot. |

| |

|Dar în lumea politică americană contemporană și-a făcut apariția un nou tip al populismul de dreapta: mișcarea Tea Party, opoziția față de corectitudinea politică, mișcarea ProLife. |

|Partidul Ceaiului (Tea Party) a fost înființat după alegerea președintelui Obama, și-a luat numele de la mișcarea revoluționară din Boston din anul 1773 și a militat pentru conservatorism |

|fiscal, reducerea taxelor și sprijinirea politicienilor conservatori. |

| |

|Partidul Libertarian, înființat în anul 1971, este un partid orientat spre respectarea cât mai fidelă a constituției, limitarea drastică a dimensiunilor și puterii guvernului federal, libertate individuală |

|și economică cât mai mari, izolaționism. Printre cei mai influenți susținători sunt Jeff Bezos, Clint Eastwood, Rupert Murdoch, Ron și Rand Paul. |

| |

|Donald John Trump, membru al Partidului Republican, este un politician populist prin definiție: el a fost atacat de "establishmentul" celor două partide, de sistemul de lobby, de conducerea uniunilor |

|sindicale, de cea mai mare parte a mediei și de ziarele și televiziunile din cea mai mare parte a lumii. Cu toate acestea, el a avut succes cu măsuri foarte populare: reducerea taxelor, creșterea economiei |

|cu scăderea marcată a șomajului, inițiativa de control a imimgrației, reevaluarea tratatelor economice transnaționale, inițiativa de a promova interesele țării în relațiile internaționale, reducerea |

|particpării militare în lume, etc. |

| |

|Între curentele populiste contemporane de stânga, la limita anarhiei, se numără și mișcarea Occupy, predominent antiglobalistă, protestele Black lives matter și organizațiile de protest care domină multe |

|centre universitare AntiFa. |

| |

| |

| |

| |

|Poezia lunii: Chemarea lui Iisus de Arsenie Boca |

| |

| |

|Voi, care nu ştiurăţi ce-i binele în viaţă |

| |

|Şi nici căldura sfântă ce inima dezgheaţă, |

| |

|Voi, care în durere aţi suspinat şi-aţi plâns |

| |

|Şi cântul fericirii în inimi vi s-a stins, |

| |

|Veniţi, Stăpânul lumii, Iisus, vă cheamă-ntruna |

| |

|Şi mâinile-Şi întinde s-astâmpere furtuna. |

| |

|II. |

| |

|Voi, pentru care viaţa n-a fost decât un chin |

| |

|Şi zâmbetul durere, iar râsul un suspin, |

| |

|Voi, ce-aţi ascuns trecutul sub lespezile reci |

| |

|Şi plângeţi fericirea ce aţi pierdut în veci, |

| |

|Veniţi cu ochii-n lacrimi, dar cu privirea sus, |

| |

|Găsi-veţi mângâiere la sânul lui Iisus. |

| |

|III. |

| |

|Voi toţi, care în viaţă aţi căutat uitarea |

| |

|Păcatelor în cupa, ce v-o întinse desfătarea |

| |

|Şi surzi aţi fost la glasul ce cobora de sus, |

| |

|Azi, până mai e vreme, vă-ntoarceţi la Iisus ; |

| |

|Spuneţi-I Lui durerea şi El va va-ntări, |

| |

|Povara vieţii voastre cu El veţi împărţi. |

| |

|IV. |

| |

|Voi, care nu ştiurăţi ce-i adevărul viu |

| |

|Şi-n aiurare spuneţi că cerul e pustiu, |

| |

|Sătui de-nţelepciune, o, voi ce va trudiţi |

| |

|Să dărâmaţi şi-n urmă nimic să nu clădiţi, |

| |

|Rugaţi-va, şi-atunci ca să simtiţi nu-i greu |

| |

|Şi-n cer, şi-n jurul vostru, şi-n voi pe Dumnezeu. |

| |

|V. |

| |

|Oricare-aţi fi în pace, veniţi, veniţi la El, |

| |

|Pe nimeni niciodată n-a izgonit defel ; |

| |

|Cu milă vă primeşte şi braţele-Şi întinde, |

| |

|În dragostea-I cerească Iisus pe toţi cuprinde ; |

| |

|La pieptul Lui cel dulce iubindu-l va-ncălziţi, |

| |

|Iisus este-nvierea, veniţi la El, veniţi ! |

| |

| |

| |

| |

| |

|Drinkology: Whiskey-ul de Chattanooga |

| |

|[pic] |

| |

| |

|Există o lungă tradiție în Tennessee și statele vecine în producția de whiskey-uri, majoritatea din categoria bourbon. |

|Numele vine de la comitatul Bourbon, din statul Kentucky (vecinul de la nord est al Tennessee-ului), unde s-a produs primul whiskey american dintr-un amestec de cereale în care predomină porumbul. |

|Denumirile franceze ale mai multor orașe din Kentucky vin de la dorința locuitorilor de a onora familia regală franceză pentru ajutorul dat celor care au luptat pentru eliberarea de sub controlul Angliei, |

|în războiul de independență al Americii (1775-1783): Bellefonte, Bellemeade, Bellevue, Frenchburg, La Center, La Grange, La Fayette, Louisville, Paris, Versailles, county Bourbon. |

| |

|Prin anii 1800, erau numeroase distilerii în Tennessee și numai în Chattanoga erau peste 30. Toate au dispărut când a fost instaurată prohibiția alcoolului (1920-1933). |

|Pentru a procura alcool au fost două soluții: importul de contrabandă, mai ales din Canada și fabricarea artizanală a moonshine-ului. Numele dat alcoolului fabricat ilegal "lumina lunii" vine de la faptul |

|că distileriile improvizate erau ascunse prin păduri și fabricarea alcoolului se făcea mai ales noaptea. |

|După ce interdicția a fost ridicată, fabricarea de moonshine a continuat și în epoca noastră multe familii de fermieri își fac propriul lor whiskey. |

| |

|Compania din Chattanooga care produce whiskey a fost înființată în 2009, dar pentru câțiva ani a îmbuteliat whiskey produs în Indiana. Din 2013, ea a distilat propriul bourbon, care are o reputație bună |

|pentru gustul plăcut, aromat, lipsit de asprime și foarte ușor dulceag. |

| |

|Pentru producția de whiskey, Chattanooga Whiskey Comp. folosește un amestec de cereale: 75% porumb, 21% secară și 4% malț de orz, iar distilatul este învechit în butoaie de stejar local. |

|Se fabrică trei varietăți: Cas (450), 1816 Cask (450) și 1816 Reserve (570). |

| |

| |

|Pentru arome 1816 Reserve este îmbogățit cu mere, dovlecei, ciocolată și vanilie, iar 1816 Cask cu zahăr brun, zahăr ars, ciocolată, mandarine și vanilie. |

| |

| |

| |

| |

| |

| |

| |

| |

|Istorie prezidențială americană: Părțile întunecate ale mai multor președinți americani. |

| |

|Deși mult atenuată în ultimii ani, admirația publicului larg pentru președinții uniunii a fost un element constant în viața societății americane. |

|Foștii președinți sunt imortalizați în tablouri și statui din clădirea congresului, patru sunt reprezentanți în portrete în piatră de 25 de metri sculptați în muntele Rushmore, iar Abraham Lincoln, George |

|Washington și Thomas Jefferson au muzee memoriale la Washington D.C. |

|Cetățenii americani își închipuie că viețile celor care le-au fost președinți au fost exemplare și lipsite de părți întunecate. |

|Dar asta se petrece prin grija cu care contemporanii lor maschează defectele președinților, crează imagini imaculate care să placă publicului și se opun prin toate mijloacele să lase să apară în presă |

|povești sau opinii defăimătoare sau denigratoare. |

| |

|Nu demult o listă a unor întâmplări stranii sau controversate în care au fost implicați cincisprezece președinți americani a fost făcută cunoscută publicului, multe din ele necunoscute multă vreme după ce |

|președinții în cauză și-au sfârșit mandatele. |

| |

|Grover Cleveland a violat o femeie în anul 1874, dar - folosindu-se de poziția lui de șerif de poliție - a aplanat scandalul. Când un copil s-a născut, rezultat din acest viol, nu l-a recunoscut și nu a |

|ajutat în niciun fel copilul nelegitim. |

|  |

|Richard Nixon a avut o reputație de paranoic și bănuitor. El a ordonat serviciilor secrete să-l spioneze pe fratele său Donald, pe care l-a suspectat că a furnizat informații investigatorilor din afacerea |

|Watergate. |

| |

|Președintele Gerald Ford Jr. a crescut în casa lui Gerald Ford Sr. care nu era tatăl său biologic, ci al doilea soț al mamei președintelui, Dorothy Ayer Gardner. Ea divorțase de primul soț Leslie Lynch King|

|Sr., care fusese foare abuziv și cu ea și cu fiul său, viitorul președinte, al cărui nume a fost pentru multă vreme Leslie Lynch King Jr. |

|Pentru a șterge orice amintire legată de nefericitul mariaj inițial, Dorothy a schimbat numele fiului ei, dându-i pe cel al tatălui adoptiv. |

| |

|Martin Van Buren a fost căsătorit cu Hannah Hoes, cu care a avut cinci copii, dintre care patru au trăit până la vârsta adultă. |

|Odată ajuns președinte, Van Buren și-a abandonat copiii, care au fost crescuți de rude. El nu s-a recăsătorit. |

| |

|John Fitzgerald Kennedy a avut o soră mai tânără, Rose Marie, care a suferit un proces de lezare a funcției cerebrale, după ce a trecut printr-o anoxie severă, cu ocazia unei nașteri complicate. Ea a fost |

|tratată prin lobotomie, fiindcă devenise agresivă, dar după intervenție funcția ei mintală a suferit și mai mult. Rose Marie și-a trăit restul vieții înr-un azil de bolnavi mintali. Secretul a fost foarte |

|bine păstrat și presa nu a știut niciodată nimic despre ruda bolnavă a celui care a devenit președinte. |

| |

|Deasemeni, reputația de afemeiat și căutător asiduu de aventuri extraconjugale a fost puțin cunoscută în timpul vieții lui JFK, dar a devenit subiectul a numeroase articole și biografii de după moartea lui.|

| |

|John Adams a fost vicepreședinte pentru opt ani, ambasador în Anglia pentru mulți ani și președinte al țării pentru patru ani. Aceasta a făcut ca să fie absent de acasă pentru perioade lungi de timp și să |

|se ocupe foarte puțin de cei șase copii pe care i-a avut cu Abigail Smith. |

|Unul dintre fii, John Quincy, a avut o evoluție foarte bună, a devenit avocat, a intrat în politică și a fost ales și el președinte. |

|Alți doi fii, Thomas și Charles au devenit alcoolici și au sfârșit prost: Thomas a murit în sărăcie și cu multe datorii, Charles a decedat timpuriu din cauza unei ciroze severe. |

| |

|O soartă asemănătoare a avut John Quincy Adams, care a avut un mariaj nefericit și ai cărui trei copii au avut o soartă tragică. Fata a murit la vârsta de un an, fiul cel mare - care era toxicoman - s-a |

|sinucis, iar John a murit de alcoolism. |

| |

|Thomas Jefferson a fost latifundiar și proprietar de sclavi. Se spune că avea peste 600 de sclavi negri, cei mai mulți lucrând pe plantațiile lui Jefferson din Virginia. |

|Dpă moartea prematură a soției lui, Jefferson nu s-a recăsătorit și a sabilit o legătură de lungă durată cu tânăra Sally Hemings, care era menajeră în casa moșierului și care era adolescentă când a devenit |

|concubina lui Jefferson, în vârstă de 40 de ani. |

|S-au descoperit treceri secrete între dormitorul lui Jefferson și celelalte încăperi din conacul de la Monticello, ceea ce a permis lunga existență secretă a relației de cuplu. Au rezultat cinci copii și |

|mai mulți din descendenții lor au acceptat recent să fie testați: la patru din ei s-a descoperit ADN-ul fostului președinte. |

| |

|James Buchanan a fost homosexual și a avut o relație de lungă durată cu senatorul William Rufus King din Alabama, istorie cunoscută de toți contemporanii care l-au poreclit pe King "mătușica Fancy". |

| |

|Andrew Jackson, militar și erou național, a fost cunoscut pentru caracterul agresiv și înclinarea spre violență. A avut mai multe dueluri, pentru mai multe motive, dar cel cu Charles Dickinson a fost unul |

|special. |

|Jackson se căsătorise cu Rachel Donnelson Robard, după ce aceasta avusese un divorț. Dar puțini au știut, poate nici Jackson, că divorțul nu fusese - de fapt - pronunțat definitiv. |

|Dickinson l-a atacat pe Jackson în presă, scriind că e căsătorit cu o bigamistă și asta i-a cauzat sfârșitul, fiind ucis în duel de Jackson. |

| |

|Franklin Delano Roosevelt a suferit de complicațiile poliomielitei, care i-au afectat funcția motorie a corpului. Invaliditatea lui a fost cu grijă mascată de cei care i-au aranjat aparițiile publice. |

|În plus, Roosevelt a avut o căsătorie nefericită cu Eleanor, despre care se spune că a fost lesbiană. |

|Practic despărțiți fără să divorțeze, cei doi au avut vieți particulare independente și președintele a fost consolat de secretara lui Lucy Mercer, care i-a fost credincioasă până la moarte. |

| |

|Președintele Lyndon Johnson a fost cunoscut pentru temperamentul lui impulisv și franchețea, adeseori brutală. |

|Johnson era lipsit de pudoare și adeseori cerea colaboratorilor lui să discute cu el, sau să-i noteze spusele, când folosea - zgomotos - closetul din apartamentul prezidențial. Deasemenea, el își expunea |

|frecvent organele genitale, cerând celor prezenți să laude dimensiunea cu care se mândrea. |

|A avut multiple relații amoroase cu diverse femei, recrutate mai ales dintre secretarele Casei Albe. Când punea ochii pe una dintre ele, Johnson o avansa la poziția de "secretară specială" și o lua cu el în|

|călătorii. |

|Cea mai cunoscută aventură a lui Johnson a fost cea cu Alice Marsh, fata unui mare bogătaș din texas, care venise la Casa Albă să facă practică pentru o viitoare carieră ziaristică. Din relația lui Johnson |

|cu Marsh a rezultat un fiu nelegitim, despre care presa a relatat mai târziu. |

| |

|Și Warren G. Harding a fost un reputat soț adulterin, care a avut numeroase aventuri și care a avut un copil cu Nan Britton, În anul 1963 s-a descoperit un pachet cu scrisori de dragoste ale celor doi și |

|astfel a fost cunoscută relația lor.Intre cele două familii au fost dispute legate de copilul nelegitim, a cărui părinte biologic a fost consfirmat abia în 2015, prin testarea ADN. |

| |

|Update epidemia cu Coronavirusul Covid-19 - de Paul Cornea, MD |

| |

| |

|In ultima lună noul virus din familia coronavirusurilor a primit un nume oficial : COVID-19 (corona virus disease - 2019) și s-a răspândit pe toate continentele. In timp ce în China numărul de cazuri noi a |

|scăzut și numărul celor recuperați a crescut, noi focare cu transmitere explozivă sau probabil nedectată la timp au apărut în Coreea de sud, Iran și Italia, urmate de cazuri noi în aproape toate țările din |

|Europa și Orientul Mijlociu. |

| |

|Ce face ca acest virus să fie mai periculos decât altele? |

|1. In primul rând poate fi transmis de persoane fără simptome, deci nu există un avertisment împotriva contaminării înafara factorilor epidemiologici folosiți până acum (“tocmai m-am intors din China” sau |

|“din nordul Italiei”). |

|Nu se știe încă pe ce perioadă de timp un bolnav poate continua să transmită infecția. |

| |

|2. In al doilea rând, pare să fie destul de contagios. Rata de reproducere sau ”basic reproduction number” R0 reprezintă numărul de cazuri secundare transmise de la un singur bolnav. Dacă R0 = 1, un bolnav |

|va infecta în medie o singură persoană, dacă R0 = 2, în medie 2 persoane. |

|R0 e foarte greu de calculat și depinde de mulți parametri, dar pentru Covid-19 un grup de cercetatori a estimat cs R0 pe vazul de croazieră Diamond Princess ar fi 2-2.5. Pentru comparație: R0 pentru gripa |

|porcină din 2009 a fost estimată la 1.3-1.7, pentru gripa spaniolă din 1918 la 1.4-2.2, pentru oreion 4-7, pentru pojar 12-18. |

| |

|3. Majoritatea infectaților au o formă ușoară de boală și cei cu forme mai severe sunt mai în virstă sau au boli cronice. Dar se pare că este totuși un număr semnificativ de persoane cu boala severă care |

|sunt tineri și au fost sănătoși înainte de infectare. |

|Rata mortalității a fost estimată în China la 2.3%. Datele din China pe 18 februarie indicau că din 1023 morți la data respectivă 14.8% au avut vârsta > 80 ani, 10.5% au avut boală cardio-vasculara, dar |

|0.9% nu au avut comorbidități. Din cei cu boală severă, 5% erau în stare critică și 14% în stare severă, cu pneumonie și insuficiență respiratorie. |

|Pe 29 februarie ministerul italian al sănătății a declarat 889 cazuri de infecție, din care 248 sunt spitalizați și 56 sunt la terapie intensivă. Bineînțeles că numărul total de cazuri e subestimat pentru |

|că e foarte probabil că mulți infectați să nu fi fost testați încă. |

| |

|5. Se pare ca boala e transmisă nu numai pe căile respiratorii, dar posibil și pe cale fecală, prin urină și prin obiecte sau suprafețe contaminate. |

| |

|6. Epidemia de Covid-19 coincide în emisfera nordică cu epidemia de gripă sezonieră, ceea ce face unii oameni să fie mai predispuși la alte infecții, plus poate creea confuzie între cele doua infecții. |

| |

|Intr-o nota mai optimistă, se pare ca sunt puține cazuri la copii. |

| |

|Sunt date insuficiente pentru infecția la femeile gravide, dar datele pe un grup redus de femei din China sugerează că virusul nu se transmite in utero. In 2009 gripa porcina a fost mai severă la gravide |

|decât la alte grupuri populaționale. |

| |

| |

|Ce putem face? Organizația Mondială a Sănătății recomandă spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun sau desinfectante cu alcool cel puțin 20 de secunde, ținutul unei distanțe față de cei care tușesc sau |

|strănută, evitarea atingerii feței cu mâinile înainte să te speli pe mâini, acoperirea tusei sau strănutului, evitarea scuipatului pe stradă. |

|Probabil ca va fi bine să se evite întâlnirile cu mulți oameni, locurile publice și mai ales vasele de croazieră. |

|Măștile sunt recomandate pentru cei care deja tușesc sau strănută. Măștile chirurgicale nu izolează căile respiratorii complet. Măștile N95 se pot ajusta și strânge în jurul nasului și gurii pentru o |

|izolare mai bună. |

|Dacă tu sau un membru al familiei care locuiește cu tine ai/are febră, tuse , dificultate în a respira, stai/să stea acasă, evită/să evite locurile publice și sună mai întâi cabinetul medical sau camera de |

|urgență, ca să se poată lua măsuri de izolare înaintea vizitei medicale. |

| |

|Există vreun tratament? In China au fost încercate medicamente antivirale ca Oseltamivir (Tamiflu), Remdesivir, Lopinavir/Ritonavir, steroizi, etc. |

|Primul pacient din SUA a fost tratat cu Remdesivir. Compania Gilead a început studiul randomizat al medicamentului Remdesivir în Wuhan și pe pacienții izolați la centrul de tratament al Universității din |

|Omaha, Nebraska. Remdesivir e un antibiotic cu spectru antiviral larg, care a fost inițial produs pentru tratarea virusului Ebola. Date preliminare din China s-ar putea să apară în luna aprilie. |

| |

|Compania farmaceutică Moderna a produs un candidat de vaccin împotriva Covid-19 care va fi testat pe oameni începând din aprilie a.c. Și un institut științific din Israel a anunțat că e aproape de |

|descoperirea unui vaccin , plus cercetători din alte țări lucrează la dezvoltarea unui vaccin. Bineînțeles că aceste vaccinuri trebuie mai întâi verificate, apoi testate pe oameni și apoi produse în masă, |

|ceea ce durează. |

| |

| |

| |

|Rock'n Rollogy: Pionierii rock-ului american și piesele lor cele mai cunoscute |

| |

|Oficial, muzica de rock and roll a apărut la sfârșitul anilor '40 și începutul anilor '50. |

|Câteva lucruri majore au făcut posibile aparția și rapida dezvoltare a genului. |

|În anul 1877, Thomas Edison a inventat phonograph-ul cu care începe muzica înregistrată. |

|Compania chicagoană American Machine and Tool Company lansează în anul 1915 aparatul jukebox, care aduce muzica fără interpreți în restaurante, baruri, magazine, cafenele, drugstores, stații de metrou și |

|autobuz, săli de așteptare, etc. Aceste automate crează o mare foame pentru muzica înregistrată pe discuri. |

|1920 - se răspândesc cu mare repeziciune transmisiile muzicale de radio, apar stații locale pe tot teritoriul țării, majoritatea familiilor își cumpără aparate de radio. Principalele și show-uri sunt cele |

|de muzică country &western și jazz. |

|În jur de 1922, termenul de rock and roll, folosit în argoul negru din USA și care se referă la un act sexual intens, a fost folosit pentru muzica de dans foarte rapidă, care făcea dansatorii să execute |

|mișcări convulsive cu tot corpul. |

|1929 - este inventat discul de bachelită cu 78 de turații pe minut. |

|Adolph Rickenbacker inventează ghitara electrică în anul 1931. Aceasta transformă instrumentul într-unul de solo, după ce fusese folosit vreme îndelungată numai pentru acompaniamentul de ritm, alături de |

|tobe și contrabas. |

|Boogie-woogie, genul muzical dansant derivat din blues, este lansat în anul 1938. |

|Magazinul Billboard este lansat în anul 1942. |

|Les Paul, unul dintre cei mai mari ghitariști din muzica pop și de jazz perfecționează tehnicile de înregistrare audio, cu mai multe canale care puteau fi mixate, cu adăugare de efecte sonore, ecou, |

|amplificare, filtrare. Discurile devin mult mai atractive pentru public. |

|1948 - apare genul Rhythm and Blues, care folosește grupuri vocale de culoare, ghitare electrice, suflătoare (mai ales saxophon) și tobe. Termenul înlocuiește vechea denumire de "muzică rasială". |

|1948 - firma de discuri Columbia lansează noul disc de vinil, cu 33 1/3 turații pe minut, care permite înregistrarea de muzică de durată lungă (45-60 de minute) - discurile Long Play (LP). |

|1949 - casele de discuri angajează muzicienii de rhythm and blues Muddy Waters, T-Bone Walkeer, B.B.King, Louis Jordan. |

|1952 - discul de 45 de turații (single). |

|1952 - prima orchestră de rock'n roll Bill Haley and his Comets condusă de fostul cântăreț de country. |

|1954 - Elvis Presley înregistrează primul disc la compania Sun din Memphis, cu piesele "Without you" și "Rag mop". |

|1955 - Rock around the clock devine discul # 1. |

|1955 - se lansează Chuck Berry ("Maybelene"), The Platters, Little Richards, Fats Domino. |

|1955 - apar show-urile muzicale la televiziune. |

| |

| |

|Pionierii muzicii de rock americane |

| |

|Ritchie Valens (1941-1959) |

| |

|A fost unul din primele staruri de rock. Cea mai celebră piesă a sa a fost La Bamba (latino rock). A murit prematur în accidentul de avion care l-a ucis și pe Buddy Holly. |

| |

| |

| |

|Carl Perkins (1932-1998) |

| |

|A combinat cu succes rock-ul cu muzica country. Cel mai cunoscut cântec al lui, preluat de Elvis, a fost Blue Suede Shoes. |

| |

|Fats Domino (1928-2017) |

| |

|Născut în New Orleans, Antoine "Fats" Domino a învățat devreme să cânte la pian, mai ales blues. De la 14 ani s-a dedicat carierei muzicale. Vorbea curent franceza și creola și a rămas legendar pentru |

|modestia și bonomia lui. Cântecul lui The fat man, înregistrat în anul 1949, este creditat ca prima piesă de rock and roll pe disc. Marele lui succes The Blueberry Hill (1956) se cântă și azi. |

| |

| |

|Bill Haley (1925-1981) & His Comets |

| |

|A fost primul superstar alb de rock and roll. Născut în Pennsylvania, a debutat cu muzică country, dar i-a adăugat elementele de R&B și ritmul rapid. A avut mare succes cu Rock around the clock, Rip it Up, |

|See you later, Aligator, Shake,rattle and roll etc. |

| |

| |

|Bo Diddley (1928-2008) |

| |

|Născut în Mississippi, Ellas MacDaniel a avut o lungă carieră muzicală. |

|A avut mult succes în blues și rock, cu o voce foarte puternică și o tehnică bună de ghitarist. |

| |

| |

| |

| |

| |

|Jerry Lee Lewis (1935- ) "The killer" |

| |

|Pianist de mare virtuozitate, s-a distins prin piese foarte rapide, cu structură de boogie-woogie. S-a lansat la aceeași casă de discuri Sun din Memphis, ca și Elvis. A fost implicat în multe scandaluri, |

|cel mai mare fiind acela legat de căsătoria lui cu o verișoară minoră. Piesele lui cele mai cunoscute sunt Great balls of fire și Whole lotta shaking goin'on. |

| |

| |

| |

| |

|Buddy Holly (1936-1959) |

| |

| |

|Charles Hardin Holley s-a născut în Texas. A format orchestra "The Crickets", în care primul basist a fost Waylon Jennings. Muzica lui a influențat mulți artiști de pop, între care Elvis Presley, Rolling |

|Stones, Bob Dylan. A murit foarte tânăr într-un accident de avion. Cele mai cunoscute piese ale sale au fost Peggy Sue și That'll be the day. |

| |

| |

|Little Richard (1936 -) |

| |

|Richard Wayne Penniman a fost un fabulos muzician american, cântăreț, pianist, compozitor, capabil de performanțe vocale unice, cu un stil absolut original, puternic, colorat, contagios. A fost deasemeni un|

|om al contrastelor, bisexual, ostentativ în îmbrăcăminte, coafură, comportament. Cele mai mari succese au fost Tutti Frutty, Good Golly, MissMoally, Lucille, Lng tall Sally. |

| |

| |

|Chuck Berry (1926-2017)- Charles Edward Anderson Berry |

| |

|"The father of the rock and roll" a influențat toată prima generație de muzicieni rock, printre care Elvis Presley, Rolling Stones, Carl Perkins, Jimmi Hendrix, The Kinks, Beach Boys. Ghitarist virtuos, s-a|

|distins printr-o mișcare scenică devenită model pentru show-urile de rock. Cele mai mari succese au fost Maybellene, Roll over Beethowen, Rock and Roll Music, Johnny B. Goode, Memphis Tennessee. |

| |

| |

|Elvis Aaron Presley (1935-1977) "The King" |

| |

| |

|De la o vârstă foarte tânără, Elvis a avut geniul de a combina muzica gospel, cu cea country și rhtyhm and blues. Rezultatul a fost un stil care a schimbat definitiv și pentru mult timp muzica pop din |

|întreaga lume. |

|A fost remarcat după ce a înregistrat într-un studio comercial un disc pe care l-a dăruit mamei sale. Era în anul 1953, Elvis avea 18 ani și discul avea două cântece My happiness și That's when your |

|heartaches begin. |

|La primele emisiuni televizate face un succces uriaș cu Ain't nothing but a houndog și Jailhouse Rock. |

|Urmează o lungă perioadă de succese cu rockuri clasice, pe care le interpretează acompaniat de propria orchestră The Jordanairs. Devine un sex simbol al Americii. |

|Apoi abordează gospelul clasic, country and western, muzica latină, serenadele europene, muzica rhythm and blues, stilul crooner și are succes în tot ce face. Au succese și filmele, deși niciunul nu are |

|valoare decât prin muzica lui Elvis. |

|Vocea fără egal, fizicul atractiv, capacitatea de a transmite emoția, sinceritatea, sentimentele l-au făcut unic. |

|E greu să alegi cele mai bune cântece ale lui Elvis, dar și azi rămân de neuitat Love me tender, In the ghetto, Blue Suede Shoes, All shook up, That's all right, Return to sender, Amazing Grace, Suspicious |

|minds, One night, Don't be cruel, Teddy Bear și atâtea altele. |

| |

| |

| |

| |

| |

|Campania aniversară „Humanitas 30 de ani – Ai atâtea vieți câte cărți ai citit“ |

| |

| |

|Data nașterii: 1 februarie 1990; bilanțul a 30 de ani: peste 3000 de titluri, |

|30 de milioane de cărți publicate |

|Cărţile apărute aici în primii ani după '90 au fost printre puținele și cele mai |

|importante semne ale schimbării în România. |

|Generații întregi au crescut cu cărţile acestei instituţii. |

| |

|„Cel mai frumos compliment făcut Editurii Humanitas a venit de la Lucian Boia: |

|«Dacă ţara întreagă şi-ar fi găsit drumul cum l-a găsit Humanitas din primul moment, |

|fără nici o şovăială, am fi avut astăzi o altă Românie». |

|S-ar putea să fie așa. |

| |

|Am fost ghidați din prima clipă de un anacronic ideal al purității, |

|născut în răspăr cu lumea din care ieșiserăm și deja desuet în raport cu cea în care |

|intram. |

|Visam la o etică a muncii acolo unde nu puțini pregăteau «tunuri» și eram îndrăgostiți |

|de legalitate într-o țară roasă de corupție. (Gabriel Liiceanu) |

| |

|Am dorit, din prima clipă, să fac să se ivească dintr-un ocean al mizeriei morale o insulă |

|Humanitas (am numit-o «patria mea mică»), în care am invitat să se așeze acele ființe |

|alese, încrezătoare în valorile eterne ale omenirii.“ (Gabriel Liiceanu) |

”Când am lansat Humanitas aveam 48 de ani... Eram plin de energie... De altfel eu cred că până la 65 de ani timpul nu se socotește, e infinit... Pe vremea aia puteam lucra din pasiune 12-14 ore pe zi și aveam multe iluzii. Viața noastră n-ar fi nimic dacă n-ar fi trasă înainte de iluzii. Iluzia mea de atunci era că dacă revărsam o bibliotecă imensă peste România, am fi schimbat în 20-30 de ani mentalul acestei țări. A fost o iluzie, cartea nu a făcut ca România să nu mai fie pe ultimele locuri în toate clasamentele Europei. Dar și dacă această carte n-ar fi existat eu cred că ar fi fost mult mai rău...” (Gabriel Liiceanu)

Există lucruri deosebite care se nasc în locuri umile. Lucrurile prin excelență deosebite intră în lume în haine umile. Humanitas nu a intrat în lume în haine umile, ci s-a născut într-o groapă ideologică a istoriei, ci a fost un copil zdrențăros, s-a născut așa. Spun toate acestea, pentru că am fost atât de mult hărțuit în acești 30 de ani cu povestea editurii politice. Nu am primit niciodată nimic de la nimeni în ordine materială. Bogăția unei edituri stă în autorii cei mai doriți de populația unei țări, în echipa pe care și-a format-o și în publicul pe care și-l apropie. Nu am început de la zero, am început de la minus. Am avut doar bogăția pe care am strâns-o laolaltă cu autorii, pe care am reușit să-i aproprii de idealul din care s-a născut această instituție. (Gabriel Liiceanu)

Despre cărți și citit...

Cititul este cea mai bună combinație între divertisment și învățătură. Din cauza aceasta este un foarte bun însoțitor al vieții zilnice. Insist însă că trebuie să fie un însoțitor, nu un înlocuitor al vieții. Cititul nu trebuie să suspende viața, doar să o însoțească. Dar trebuie să o însoțească. (Andrei Pleșu)

Revista presei internaționale: Greta în cuvintele propriei mame - de Oana Andreescu, MD

(Fragment din cartea Malenei Ernman, despre copilaria Gretei)

Părinții sunt amândoi artiști, mama e cântăreață de operă, tatăl a stat acasă ca să aibă grijă de cele doua fete.

Totul a fost bine până când, la vârsta de 10 ani, Greta a încetat să mănânce, nu s-a mai dus la școală și au ajuns la Psihiatrie, unde fata a fost diagnosticată cu anorexie nervoasă, autism sever și tulburare obsesiv compulsivă.

Anorexia e o boală teribilă, poate cea mai oribilă pe care o poate vedea un doctor, pentru ca nu are nici un tratament, doar internare cu forța dacă greutatea scade sub un anumit nivel.

Greta urla cu orele și nu mai vroia să meargă la școală, fiindcă era terorizată de ceilalți copii, ei înșiși speriați de ea probabil.

Schimbarea a venit într-o zi când s-a ținut o lecție despre deșeurile din ocean - deodată Greta a început să mănânce și să le citeze la toți milele și emisiunile de carbon în atmosferă.

Mama, care zbura des cu avionul la spectacolele ei de operă, nu a mai zburat, a stat acasă și a lăsat-o pe fată să demonstreze la Parlamentul Suediei.

Tot așa, încet -încet, a ajuns să mănânce mâncare tailandeză-vegan desigur adusă de un activist de la Greenpeace.

Dar școala tot deloc.

Părinții o compară cu copilul înțelept din povestea cu hainele împăratului gol, dar numai pe Instagram.

Există o scena din “Departe de lumea dezlănțuită”, la început, când câinele eroului, jucat de Alan Bates, înnebunește brusc și împinge toată turma de oi în prăpastie, sub privirile neputincioase ale proprietarului.

O planetă intreaga este captivată de o fătucă cu grave tulburări neuro-psihiatrice.

(Articol din The Guardian, 23 februarie 2020)

Din istoria literaturii române: Cum a scris Nicolae Labiș poezia Moartea căprioarei - istorie povestită de sora lui Margareta

“În poezia mea veţi intra ca-ntr-un sat de munte; veţi vedea întâi «neobişnuitul». Veţi remarca frumuseţea sălbatică a locurilor; iarna veţi simţi în nări miros de lupi şi de fum; vara miros de fân şi de răşină – totul îmbibat cu ceva care aduce a sudoare şi a pământ – pământ adânc. Veţi privi luna mare, familiară şi apropiată de pe cerul nostru nefiresc de senin, veţi asculta toate poveştile cu stafii şi strigoi, precum şi împuşcăturile ce mai vuiesc răzleţ între munţi”. Acesta este universul în care Nicolae Labiș a copilărit și în cel care toată flora și fauna, sălbatică sau domestică, erau una cu scriitorul. 

Anii celui de-al doilea război mondial au forțat familia Labiș să se mute din Moldova lângă Câmpulung Muscel. La întoarcerea în satul Poiana Mărului, județul Suceava, familia Labiş şi-a găsit casa distrusă, fără mobilă. Au reuşit să adune din lucrurile pe care le mai ascunseseră ţăranii din sat. “Un pat de la Casa memorială este cel din vechea noastră casă” își amintește sora. Şi-au reîncropit gospodăria cu sprijinul oamenilor din sat, care au venit cu miei, cu ouă pentru clocit, cu o cloşcă. “Nelucu se ducea să ia ouă, să pună la cloşcă, de la Maria, Măriuca, Parasca, Păstrăvanu şi le punea nume, scria pe ouă”, povesteşte Veronica Ciobanu, fosta vecină a familiei Labiş şi colegă de clasă cu “Nelucu”.

“După război, noi nu mai aveam păsări şi toate femeile ne-au dat câte două ouă alese, cu bănuţ. Parasca ne-a dat o cloşcă neagră, dar a venit vulpea şi ne-a luat cloşca, de au rămas puişorii singuri. Tata a făcut pe cloşca, făcea aşa cum face cloşca, o imita, că imita toate sunetele, şi veneau puişorii după el. Aşa i-am crescut şi i-am dat fiecăruia câte un nume”, o completează Margareta. Găinile erau botezate Bogheta, Rozeta, Ţigăncuşa etc. Şi într-o zi a murit Rozeta, îşi aminteşte Margareta Labiș, sora poetului. Ba Bogheta, spune Veronica. Bogheta sau Rozeta, găina a avut parte de o îngropăciune cu tot alaiul. 

“Când am venit eu cu oile acasă, pe la 12:00 Nelucu stătea supărat în poartă. «Ei, ce ai făcut, ai luat bătaie, ai, de la doamna?». «No, o murit Rozeta». Doamna Labiş iese în cerdac şi zice: «Ei, n-o mai jeliţi atâta, duceţi-o la naiba şi-o-ngropaţi undeva!». Eu am băgat oile acasă şi am venit cu ei”, povesteşte Veronica. “Fratele meu era preot, Veronica bocitoare”, o completează Margareta. 

“Eu am luat din casă un şal cu franjuri şi Nelucu l-a pus aşa, ca pe o haină preoţească, şi s-o dus la şcoală şi-o luat planşe – erau planşe din astea cu creşterea cartofului, roşiilor, fasolei – şi o făcut prapuri din ele. Ne-am dus cu înmormântarea în grădină, pe deal. Eu mi-am dat drumul la codiţe şi plângeam… «Bogheată nu ti duce, c-aista drum cine face, înapoi nu se întoarce», că atunci o murit oameni mulţi şi învăţasem bocetele. Eram noi şi Vasili, un băiat de ţigan, prieten cu noi. Am luat o cutiuţă de carton şi am pus-o pe Bogheta acolo, am pregătit-o”, rememorează Veronica. Copiii boceau aşa de tare că s-au speriat toţi vecinii, crezând că s-a întâmplat ceva cu unul dintre ei. 

Ritualul de înmormântare, cunoscut atât de bine de copii, făcea parte din cotidianul acelor vremuri marcate de război şi mai apoi de seceta din 1946. “Eram atât de săraci şi de neavuţi încât nu aveam nici pâine, nici mămăligă. Şi tata a fost obligat să meargă la vânătoare, la braconaj, în pădure şi, din carnea de mistreţ sau de căprioară, mama făcea noaptea pastramă şi mâncam câte o feliuţă şi beam apă, aşa de mare era sărăcia. Şi, într-o zi, vecinul nostru Vasile vine şi strigă: «Nelu, Margareta, veniţi, că a secat Suha!». 

Şi, când am ajuns acolo, bulboana unde noi ne adunam şi înotam devenise o mocirlă în care mai agonizau câţiva peştişori. Era apa neagră de la nămol, şi copiii, cu pantalonii suflecaţi, goi până la brâu, căutau cu o expresie disperată să-i prindă. Până a ajuns fratele meu nu a mai rămas nici un peşte, dar a prins patru raci, pe care mi i-a aruncat în rochiţă. Îmi era frică să îi ţin în poală, dar trebuia să fiu curajoasă. I-a fiert mama şi i-am mâncat în seara aceea şi eu m-am îmbolnăvit. Şi atunci tata a hotărât să meargă din nou la vânătoare şi l-a luat şi pe fratele meu. Când s-au întors, fratele meu a venit la mine şi mi-a spus: «Avem carne». 

N-am să uit că mama ascunsese căprioara în bucătăria de vară şi era acoperită cu ceva, iar fratele meu a descoperit-o. Avea coarne, era căprior, nu căprioară”, povesteşte Marga. Moartea căpriorului avea să rămână întipărită în memoria lui Nicolae. După mulţi ani a transpus această întâmplare în versuri: “Moartea căprioarei”. Se întâmpla în vara anului 1954, înainte ca Labiş să se înscrie la universitate. 

Familia tocmai îşi construise prima casă proprie la Mălini. Nicolae a venit acasă pe neaşteptate, le-a dat cadouri celor dragi. Cele mai multe şi mai atractive erau jucăriile pentru surioara de-o şchioapă, Teodora. Mai apoi a împrumutat un cal de la o vecină şi a pornit pe valea Suhăi, spre Poiana Mărului. 

“Simţea nevoia să meargă în satul natal. Fără şa, doar cu o pătură, a mers şase kilometri călare. Când a ajuns în dreptul bisericii s-a oprit, a legat calul de un plop plantat de tata pe vremuri. Din acel loc se vedea culmea unde fusese la vânătoare în copilărie. La un moment dat a venit un vecin la noi: «Doamnă, doamnă, vedeţi că l-am văzut pe domnişorul Nelu că stătea cu capul între palme pe marginea unui şanţ! O fi bolnav sau o fi beat?». Mama s-a speriat, dar, până să se îmbrace să se ducă să vadă ce-i cu el, fratele meu s-a întors. S-a închis în cameră. Toată noaptea s-a plimbat, se auzea cum mergea şi recita. Pe la două noaptea, când mama făcea plăcinte, pâine, a venit fratele meu şi i-a spus să nu se supere, dar se întoarce a doua zi la Bucureşti”, povesteşte Margareta. 

Scrisese «Moartea căprioarei» şi voia s-o publice pe timp de vară, când cenzura comunistă era mai puţin vigilentă. Numai că în graba plecării a uitat poezia acasă. Şi-a dat seama pe drum, a încercat s-o rescrie, dar n-a reuşit. I-a trimis-o Margareta prin poştă la Bucureşti şi a reuşit s-o publice în octombrie.

Moartea căprioarei

Seceta a ucis orice boare de vânt. 

Soarele s-a topit şi a curs pe pământ. 

A rămas cerul fierbinte şi gol. 

Ciuturile scot din fântână nămol. 

Peste păduri tot mai des focuri, focuri

Dansează sălbatice, satanice jocuri. 

Mă iau după tata la deal printre târşuri, 

Şi brazii mă zgârie, răi şi uscaţi. 

Pornim amândoi vânătoarea de capre, 

Vânătoarea foametei în munţii Carpaţi. 

Setea mă năruie. Fierbe pe piatră

Firul de apă prelins din cişmea. 

Tâmpla apasă pe umăr. Păşesc ca pe-o altă

Planetă, imensă, străină şi grea. 

Aşteptăm într-un loc unde încă mai sună, 

Din strunele undelor line, izvoarele. 

Când va scăpăta soarele, când va licări luna, 

Aici vor veni în şirag să se-adape

Una câte una căprioarele. 

Spun tatii că mi-i sete şi-mi face semn să tac. 

Ameţitoare apă, ce limpede te clatini! 

Mă simt legat prin sete de vietatea care va muri

La ceas oprit de lege şi de datini. 

Cu foşnet veştejit răsuflă valea. 

Ce-ngrozitoare înserare pluteşte-n univers! 

Pe zare curge sânge şi pieptul mi-i roşu, de parcă

Mâinile pline de sânge pe piept mi le-am şters. 

Ca pe-un altar ard ferigi cu flăcări vineţii, 

Şi stelele uimite clipiră printre ele. 

Vai, cum aş vrea să nu mai vii, să nu mai vii, 

Frumoasă jertfă a pădurii mele! 

Ea s-arătă săltând şi se opri

Privind în jur c-un fel de teamă, 

Şi nările-i subţiri înfiorară apa

Cu cercuri lunecoase de aramă. 

Sticlea în ochii-i umezi ceva nelămurit, 

Ştiam că va muri şi c-o s-o doară. 

Mi se părea că retrăiesc un mit

 

Cu fata prefăcută-n căprioară. 

De sus, lumina palidă, lunară, 

Cernea pe blana-i caldă flori stinse de cireş. 

Vai, cum doream ca pentru-ntâia oară

Bătaia puştii tatii să dea greş! 

Dar văile vuiră. Căzută în genunchi, 

Îşi ridicase capul, îl clătină spre stele, 

Îl prăvăli apoi, stârnind pe apă

Fugare roiuri negre de mărgele. 

O pasăre albastră zvâcnise dintre ramuri, 

Şi viaţa căprioarei spre zările târzii

Zburase lin, cu ţipăt, ca păsările toamna

Când lasă cuiburi sure şi pustii. 

Împleticit m-am dus şi i-am închis

Ochii umbroşi, trist străjuiţi de coarne, 

Şi-am tresărit tăcut şi alb când tata

Mi-a şuierat cu bucurie: - Avem carne! 

Spun tatii că mi-i sete şi-mi face semn să beau. 

Ameţitoare apă, ce-ntunecat te clatini! 

Mă simt legat prin sete de vietatea care a murit

La ceas oprit de lege şi de datini... 

Dar legea ni-i deşartă şi străină

Când viaţa-n noi cu greu se mai anină, 

Iar datina şi mila sunt deşarte, 

Când soru-mea-i flămândă, bolnavă şi pe moarte. 

Pe-o nară puşca tatii scoate fum. 

Vai fără vânt aleargă frunzarele duium! 

Înalţă tata foc înfricoşat. 

Vai, cât de mult pădurea s-a schimbat! 

Din ierburi prind în mâini fără să ştiu

Un clopoţel cu clinchet argintiu... 

De pe frigare tata scoate-n unghii

Inima căprioarei şi rărunchii. 

Ce-i inimă? Mi-i foame! Vreau să trăiesc, şi-aş vrea... 

Tu, iartă-mă, fecioară - tu, căprioara mea! 

Mi-i somn. Ce nalt îi focul! Şi codrul, ce adânc! 

Plâng. Ce gândeşte tata? Mănânc şi plâng. Mănânc!

(text preluat de pe site-ul istorie-pe-scurt.ro)

Americana: One dollar bill

[pic]

[pic]

Gabriele Lanhan

30 septembrie 2015

Do your children know this? – Do their teachers? – Do you?

Who Was Haym Solomon?

Read this fascinating history of the $1 bill all the way to the bottom to know about Haym Solomon. You may be in for quite a surprise!

On the rear of the One Dollar bill, you’ll see two circles. Together, they comprise the Great Seal of the United States. The First Continental Congress requested that Benjamin Franklin and a group of men come up with a Seal. It took them four years to accomplish this task and another two years to get it approved.

If you look at the left-hand circle, you’ll see a Pyramid.

Notice the face is lighted, and the western side is dark. This country was just beginning. We hadn’t begun to explore the west or decide what we could do for Western Civilization. The Pyramid is uncapped, again signifying that we weren’t even close to being finished. Inside the Capstone you have the all-seeing eye, an ancient symbol for divinity. It was Franklin's belief that one man couldn't do it alone, but a group of men, with the help of God, could do anything.

“IN GOD WE TRUST” is on this currency.

The Latin above the pyramid, ANNUIT COEPTIS, means, “God has favored our undertaking.”

The Latin below the pyramid, NOVUS ORDO SECLORUM, means, “a new order has begun.”

At the base of the pyramid is the Roman numeral for 1776. (MDCCLXXVI)

If you look at the right-hand circle, and check it carefully, you’ll learn that it’s on every National Cemetery in the United States. It’s also on the Parade of Flags Walkway at the Bushnell, Florida National Cemetery, and is the centerpiece of most heroes' monuments.

Slightly modified, it’s the seal of the President of the United States, and it’s always visible whenever he speaks, yet very few people know what the symbols mean.

The Bald Eagle was selected as a symbol for victory for two reasons:

First, he isn’t afraid of a storm; he’s strong, and he’s smart enough to soar above it.

Secondly, he wears no material crown. We had just broken from the King of England.

Also, notice the shield is unsupported. This country can now stand on its own.

At the top of the shield there’s a white bar signifying congress, a unifying factor. We were coming together as one nation.

In the Eagle's beak you read, “E PLURIBUS UNUM” meaning, “from many – one.”

Above the Eagle, we have the thirteen stars, representing the thirteen original colonies, and any clouds of misunderstanding rolling away. Again, we were coming together as one.

Notice what the Eagle holds in his talons. He holds an olive branch and arrows. This country wants peace, but we will never be afraid to fight to preserve peace. The Eagle always wants to face the olive branch, but in time of war, his gaze turns toward the arrows.

An (untrue) old-fashioned belief says that the number 13 is an unlucky number which is almost a worldwide belief. You’ll almost never see a room numbered 13, or any hotels or motels with a 13th floor. But think about this:

America, which relies on God (not a number) to direct and lead, boldly chose:

13 original colonies,

13 signers of the Declaration of Independence ,

13 stripes on our flag,

13 steps on the pyramid,

13 letters in “Annuit Coeptis,”

13 letters in “E Pluribus Unum,”

13 stars above the eagle,

13 bars on that shield,

13 leaves on the olive branch,

13 fruits,

and if you look closely,

13 arrows.

And finally, notice the arrangement of the 13 stars in the right-hand circle. You’ll see that they are arranged as a Star of David.

This was ordered by George Washington who, when he asked Haym Solomon, a wealthy Philadelphia Jew, what he would like as a personal reward for his services to the Continental Army. Solomon said he wanted nothing for himself, but he would like something for his people. The Star of David was the result. Few people know it was Solomon who saved the Army through his financial contributions ... then died a pauper. Haym Solomon gave $25 million to save the Continental Army, money that was sorely needed to help realize America's and our freedom and independence from England.

Therein lies America's Judeo-Christian beginning.

Most American children do NOT know any of this. They aren’t taught because their history teachers do NOT know this. (They were not taught!)

On America's Freedom:

Too many veterans gave up too much to let the meaning fade.

Many veterans came home to an America that did not care.

Too many veterans never came home at all.

They served, they died for you and for me.

I hope you will share this page with many so they can learn about the UNITED STATES DOLLAR BILL, and what it stands for.

America is at a critical juncture. Let's do whatever we can to save her while never, ever forgetting:

It is God in whom we put our trust! (Material trimis de prietenul clubului nostru Victor Sgorcea din Evansville, Indiana)

ris Nicolae Labiș poezia ”Moartea căprioarei”

DECEMBER 1, 2018 ADMIN

| |

|[pic]Recommend |

|2.4K people recommend |

|this. Sign Up to see |

|what your friends |

|recommend. |

| |

| |

| |

| |

|0 |

| |

|Like2.4K |

 

Tweet

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download