Www.uio.no



Navn: Dagne Lindvåg Johre og André Puntervold Pereira

E-post: d.l.johre@studmed.uio.no a.p.pereira@studmed.uio.no

Sted: Stellenbosch University/Tygerberg Hospital, Cape Town, South Africa

Semester: 9. Semester/modul 6 høst 2016

Semesterstart: 4. Juli (første mandag i juli)

Semesterslutt: 4. November

[pic]

Kort oppsummert:

Dagne: Sør Afrika er studiemessig krevende, utfordrende og uoversiktlig, men gir god øvelse i selvstendighet. Sosialt berikende. Og generelt fantastisk!. Er du eventyrlysten og trenger en pause fra det rutinepregede Oslo-livet, burde du absolutt søke Sør Afrika.

André: Dersom du liker å gå utenfor komfortsonen, trives med mye ansvar og arbeid, ikke har for mye nevrotiske tendenser og liker det gode liv, er du nesten garantert ditt livs beste halvår hittil, i en verdensmetropol uten sidestykke.

Eksamener:

1. En skriftlig kortsvar- og MCQeksamen etter første pediatrirotasjon.

2. En muntlig klinisk eksamen (to pasienter) etter første pediatrirotasjon.

3. En MCQtest etter første uka i første obstetrikkrotasjon.*

4. En skriftlig kortsvarseksamen etter første obstetrikkrotasjon.**

5. En skriftlig kortsvarseksamen etter andre pediatrirotasjon.

6. En muntlig klinisk eksamen (to pasienter) etter andre pediatrirotasjon.

7. En MCQeksamen etter siste gynekologi/obstetrikk –rotasjon.

* Alle spørsmålene er hentet fra bakerst i boka Maternal Care som du får kjøpt i bokhandelen på campus.

** Casespørsmålene (nesten hele eksamen) er hentet fra casene i Maternal Care.

Eksamenene etter hver rotasjon er på samme dag. Skriftlig om morgenen og muntlig på ettermiddagen, så det er temmelig intenst. Grunnet overlapp mellom første obstetrikkrotasjon og andre pediatrirotasjon fikk vi to uker kortere tid til å forberede oss til andre pediatrieksamen.

Studieopplegget:

Felles for alle rotasjoner:

- De lokale studentene har hatt alt av fysiologi, anatomi og patologi i tidligere rotasjoner på studiet, og dette er noe som forventes kjent av professorer og universitetslektorer i både pediatri og obstetrikk/gyn(O&G). (Ikke la deg skremme! Du kan mer enn du aner, og det er fullt mulig å lese seg opp på egenhånd).

- Dagene på sykehuset er lange (ca. 8:00-16:00), men du har muligheten til å lære og prøve deg på utrolig masse prosedyrer. Læringskurven er bratt. De lokale studentene har mye ansvar i sykehushverdagen, og det forventes at du følger opp dette. Det forventes også at du går en del kvelds- og nattevakter.

- De lokale studentene har en ”clinical partner” hver, noe utvekslingsstudenter ikke får utdelt. Pass derfor på at du blir lagt til i ulike WhatsApp-grupper, gjerne tilknyttet hver rotasjon. Her spres info om endringer i undervisningsopplegget. Vær frimodig og spør rundt, omtrent alle er interessert i å hjelpe deg. (Det er mulig å be Mrs Nelda Meyer (sekretær pediatri) om å legge ditt lokale nummer til i meldingssystemet som universitet bruker til å informere om fortløpende endringer i undervisningsopplegget).

- I forkant av alle rotasjoner får du utdelt en studieguide. Les denne NØYE(!), da alle vesentlige krav, datoer og læringsmål står spesifisert her.

- Alle journalnotat skal skrives med SVART penn!

- Hvis du møter opp med et smil, venner deg til ”african time” og prøver å løse alt etter beste evne, er du garantert et fantastisk halvår i Sør-Afrikas mest fargerike by.

1.rotasjon i pediatri, 4 uker - ansvarlig Dr Ilse Appel

Den best organiserte rotasjonen, og en meget fin introduksjon til pediatri. Alle studenter blir plassert på ulike avdelinger(G1-10 + GG), og det er hovedsaklig snakk om G-Ground (barnemottak, GI-avdeling), G1-4 (neonatalogi), G-7 (generell medisin: mye resp/nyre/infeksjon) og G-9 (mest nevro, endo, pluss ped kardio). Dr Ilse Appel er flink til å passe på at du får med deg litt av alt, men det er muligheter for å velge ut det du syns er mest spennende. Anbefaler G-Ground da du ser et bredt utvalg av pasientkasus, og at du får egne pasienter. På avdelingene tar du anamnese og undersøker et par pasienter som du senere presenterer for legen på visitten. Det er gjerne en eller flere forelesninger (tutorials - kalt ”tut” på studentmunne) midt på dagen, og denne informasjonen får du utdelt i starten av rotasjonen. I tillegg foregår det ulike kurs og seminar som kan være greit å få med seg. Alt står oppført i studieguiden, men pass på datoene. Eksamen var en skriftlig-digital eksamen og en muntlig-klinisk eksamen (to pasienter).

1.rotasjon i O&G, 4 uker – ansvarlig Dr Swart

Godt organisert, men en mer crash-course-aktig tilnærming til O&G. De første to ukene var vi på Tygerberg campus (hovedcampus) der vi fikk en del kurs i undersøkelsesteknikk, forelesninger og smågrupper på antenatal, fødeavdeling og post-natal. I løpet av denne tiden var vi også på en 24-timersvakt på en mindre fødeklinikk i nærheten. Første uken avsluttes med en MCQ-test. De siste to ukene tilbrakte vi på fødeavdelingen ved Khayelitsha District Hospital. Her fikk vi være med på fødsler, assistere ved keisersnitt og følge legene i deres arbeid. Veldig god oppfølging og bra opplegg, og det forventes at studentene både går dag- og nattevakter i hele perioden.. Avsluttes med skriftlig eksamen. I tillegg må man skrive en case report.

2.rotasjon i pediatri, 6 uker – Dr Ilse Appel

Grunnet litt problematikk med overlapp av tidligere rotasjoner, endte vi opp med kun 4 uker av 2. rotasjon i pediatri. Her ble vi også fordelt på ulike avdelinger hvor du arbeider på dagen. På morgenen har alle studentene en liten ”tut” kl 08:00 som gjennomgår fastsatte tema, før man går til sin utvalgte avdeling. Det gis også faglige gjennomganger av legene på avdelingen. I tillegg er det satt opp kurs, smågrupper og lignende til spesifikke tidspunkt. Dette finner du i din study guide. Det foregår også ulike clinics (poliklinikk) innenfor cardiology, respiratory, kidney, neurodevelopment som kan være spennende å få med deg (avhengig av om legen er pedagogisk/interessert). Det forventes at man deltar på 5 av disse klinikkene. Rotasjonen avsluttes med skriftlig eksamen og muntlig-klinisk (2 pas) eksamen, samme dag.

2.rotasjon i O&G, 6 uker – Prof Steyn/Prof Van der Merwe

Dagene startet med en liten forelesning kl 07:30-08:00. Her gjennomgås pasientene som ble innlagt kvelden før, relevante tema undervises og det avholdes (mot slutten av perioden) overraskelsestester (som utgjør en liten del av eksamenskarakteren). Etter dette går alle til sin avdeling, før man igjen møtes til tut etter lunsj. Man går 3 uker gyn og 3 uker obstetrikk, og bytter halvveis i rotasjonen. Det er ganske strenge krav til oppmøte, men organiseringen av denne kan man stille spørsmål ved.

Obstetrikk: Man fordeles mellom antenatal ward, labour ward og high-risk clinic (spesialoppfølging av gravide), og går 1 uke ved hver avdeling. Det forventes at man arbeider med oppfølging av inneliggende pasienter, og referer videre til ansvarlig lege. Ukene på antenatal ward og labour ward krever ekstra mye av studentene, og ved labour ward forventes det at man går kveldvakter med de lokale studentene. I tillegg forventes det at studentene assisterer ved keisersnitt.

Gynekologi: Litt dårligere organisert. Man fordeles 3 uker til en av følgende steder: urogynea clinic eller gynea admissions. Her hjelper man til ved pre-operative undersøkelser, legger inn akutte pasienter og er i operasjonsstuen. I tillegg er det visse aktiviteter (EVAC, cancer-clinic, ultralydkurs, etc) man forventes å få med seg.

Siste rotasjon avsluttes med en skriftlig eksamen (ganske krevende).

Kull og gruppestørrelse:

Kullene består av 250 til 300 studenter, og tallet øker grunnet legemangel og flere studieplasser, så kullene under oss var mye større. Kullene er igjen fordelt i ulike rotasjoner igjennom året, som betyr at en del av kullet kan ha obstetrikk, mens en annen har pediatri og en tredje akuttmedisin samtidig. De ulike rotasjonene er deretter inndelt i ulike ”smågrupper” som roterer mellom avdelingene til den aktuelle rotasjonen. Vanligvis 7 studenter pr. gruppe og 1 uke på hver avdeling. Dine medstudenter er de som hjelper deg mest igjennom oppholdet. De lærer deg hvordan avdelingen fungerer, hvordan prosedyrer utføres med utstyret man har ved sykehuset (eks. venepunktasjon gjennomføres veldig annerledes enn her hjemme, med plasthanske i stede for stase og manuell sprøyte i stede for vacutainere), når du har undervisning, og oversetter hvis du ikke forstår språket. Gjennom dine medstudenter kan du også få tilgang til en god del læringsmateriell som kan være til hjelp opp mot eksamen. Det første du bør gjøre ved oppstart av hver rotasjon er å be en student legge deg til i WhatsApp-gruppa til kullet/rotasjonen/gruppa, da alle viktige beskjeder legges ut og kan spørres etter der. En bonus ved å være avhengig av de lokale er at man potensielt kan få masse bra venner!

Oppfølging fra lokale studieveiledere etc.:

Generelt sett tar det meste ganske lang tid. Og man kan få følelsen av at folk gjør det litt vanskelig for deg, bare fordi de kan. Men man kommer langt med en hyggelig innstilling, tålmodighet, og litt mas der det trengs.

Internasjonal Office, som har ansvar for utvekslingsstudenter generelt, med tanke på bolig o.l. er spesielt trege og man bruker mye tid på å mase om man trenger å fikse noe. Man trenger imidlertid ikke å henvende seg veldig ofte til dem som utvekslingsstudent, da de har lite innsikt i undervisningsopplegget.

Pediatri var en god opplevelse. Her forholdt vi oss til Dr. Ilse Appel i både første og andre rotasjon. Vi fikk tilbakemeldingsskjema vi skulle fylle ut og hadde samtale med henne i etterkant av rotasjonene. Hun var veldig ryddig, og gav inntrykk av at hun brydde seg om at vi trivdes og fikk utbytte av rotasjonene. Praktiske forhold i forbindelse med pediatrirotasjonene tok sekretær Mrs Nelda Meyer seg av, og hun var til stor hjelp.

Obstetrikk hadde mindre oppfølging. Dr Swart og Dr Marais hadde ansvar for første obstetrikkrotasjon, men utenom introduksjonsforelesningen hadde vi ikke noe med dem å gjøre. Professor Wilhelm Steyn hadde ansvar for andre obstetrikkrotasjon. Han var ikke til stede da rotasjonen startet, og vi fikk innføring av Prof Van der Merwe. Det var meningen at vi skulle ha en oppfølgingssamtale med Prof Steyn i slutten av rotasjonen, men han responderte ikke på mailene våre angående dette. Personen vi forholdt oss mest til igjennom obstetrikkrotasjonene var sekretær Mrs Onrust. Hun organiserte timeplanene våre, praksis, underskriftspapirer og bekreftelsesbrev med signatur fra Professor Steyn.

Språk:

Afrikaans, xhosa og engelsk er de tre mest brukte. Du kommer langt med engelsk, men av og til må man be om hjelp fra de lokale studentene. Dersom leger eller professorer begynner på afrikaans kan man høflig rekke opp hånden. Undervisningen er lagt opp til å foregå på engelsk. Pasientene snakker en god blanding av nevnte språk. Ikke glem at 70% av kommunikasjon er non-verbal. Kroppsspråk er også et mektig språk! Tips fra tidligere utvekslingsstudent (høst 2013) Bjarte: ikke start med å spørre om pasienten snakker engelsk, bare begynn på engelsk. De kan ofte mer enn de tør å gi uttrykk for. Du finner fort ut om de ikke henger med.

Bolig og bil:

Universitetet tilbyr utvekslingsstudenter (elective students) å bo ved Elective Student´s Lodge på hovedcampus. Dette er rett ved sykehuset, er billig og meget praktisk. Det anbefales dog ikke å bo her lengre enn 1-1,5 måned, da utskiftning av elective students er markant fra uke til uke. Elective students er internasjonale studenter som er ved sykehuset 1-4 måneder, men som ikke tar eksamen. Disse er kjekke å bli kjent med i starten når man oppdager Cape Town, men kan bli litt for intenst når eksamenskjøret nærmer seg. Det er godt mulig å finne seg en leilighet inne i Cape Town via sider som gumtree.co.za (Sør-Afrikas finn.no) for en ok pengesum (dersom man er to). Da bor man midt i smørøyet av Cape Town, og har heller mulighet til å bruke tid i byen med venner man har skaffet seg fra lodgen/studiet. Vær litt forsiktig med hvilke områder du leier i, ikke alle er like trygge. Anbefaler spesielt: Green Point, Sea Point og Camps Bay. Anbefaler å være ute i relativt god tid med en gang du kommer ned!

Billeie: Dette er man nesten avhengig av, da det er snakk om store avstander i området. Flere mindre bilutleiefirma tilbyr gode avtaler til utvekslingsstudenter. Ligger på rundt 1600 kr/måneden, og dette kan man jo dele på. Bensin er billig. Anbefaler Richie´s car rentals (whatsapp: 0828749016). Ellers er Rentacheapie et godt alternativ.

Transport til campus: Sykehuscampus (Tygerberg main campus) ligger 25-30 minutt i bil fra Cape Town sentrum. Dette er naturligvis litt kjipt om morgenen dersom man bor i byen, men fordelen er at man kjører motsatt av rush-trafikken begge veier.

Transport i Cape Town/området: Über er et ypperlig og billig tilbud for å komme seg rundt i byen. Anbefaler å skaffe seg et lokalt sim-kort med litt data (Telkom er billig, men med dårlig dekning. Vodacom er bra dekning, men dyrere) for å bruke Google maps og Uber-appen. Det er ikke anbefalt å benytte vanlig taxi i Cape Town, da det har vært tilfeller av ran og kidnapping.

[pic]

Sosiale forhold:

Dette utvekslingsoppholdet har masse å by på sosialt, men hvor mye du utnytter dette er helt opp til deg selv. Den tiden man bor på elective lodge på campus blir man kjent med mange internasjonale studenter. De internasjonale er interessert i å oppleve ALT Sør Afrika har å by på, men har gjerne kun har 4-8 uker å gjøre dette på, så ALT må gjøres over kort tid. Dette er derfor ideelt i begynnelsen, når man ikke har opplevd noe, men kan bli litt intenst/kjedelig i lengden hvis man velger å bo der over lengre tid. På elective lodge blir det også arrangert ukentlige grillfester, og bassengfester, som du kan delta på selv om du ikke bor der. De lokale er veldig interesserte og gjestfrie. Vi ble invitert hjem på middag til flere, og fikk til og med mulighet til å delta på husdans (ball) og fikk oppleve eid al-adha hjemme hos en muslimsk venn. Oppfordrer deg til å si ja til mest mulig av aktiviteter og besøk som du blir tilbudt, da det er en unik mulighet til å komme dypere inn i den Sør Afrikanske kulturen og danne vennskap utenfor sykehusets vegger.

[pic]

Fritid:

Cape Town er et mekka av aktiviteter, og din største fordel er at du har et halvt år å bruke på utforskning av disse. Nyt det!

Vingårder: Cape Town er kjent for sin gode vin, og disse er perfekt for en liten helgetur i ny og ne – enten til Franchoek, Stellenbosch eller nærmere sentrum. Det finnes et nært uendelig antall med nydelige vingårder i naturskjønne omgivelser, og vinsmaking er en viktig del av den gjengse capetownian´s liv.

Mat: Cape Town er viden kjent for sin fantastiske street-food, og dette er noe du kan oppleve ved matmarked som Old Biscuit Mill (turistene kommer her lørdag kl 10-14), Hout Bay market (alle kommer her fre-lør), Route 44 i Stellenbosch (her drar de lokale før kl 14), Vergenoegd (andeparade og matmarked) og mange mindre marked i området. Det selges også gårdsprodukter, kunst og alt det du ellers måtte trenge ved flere av disse. Virkelig en stor del av lokalkulturen, og noe å få med seg. I tillegg finnes det fantastiske restauranter i sentrum som det er verdt å få med seg, bare spør en av oss dersom du er på jakt etter en topp 10-liste.

Natur: Table Mountain, Lion´s head og Signal Hill er alle vakre turmål et steinkast utenfor sentrum. Anbefaler Table mountain-ruter som India Venster og Skeleton Gorge/Nursery ravine. Det er også muligheter for lange fjellturer innover mot Franchoek og i de kjente Cederberg-området, dersom man er villig til å kjøre litt.

Sport: Det finnes gode muligheter for blant annet surfing (Muizenberg), kitesurfing (Bloubergstrand), løping (Sea Point Promenade, Lion´s head, Signal Hill, Newlands forest, Table Mountain), terrengsykling (Table Mountain), landeveissykling (Camp´s bay-Hout Bay-Cape Point) og kajakkpadling (Kaskazi Kayaks). Alt dette får du gjøre i fantastiske omgivelser, og du er garantert minneverdige øyeblikk i mektige solnedganger. Tips: Vær litt obs på sikkerheten, vær gjerne to når man er ute. Ikke ta med for mye verdisaker på tur.

Kunst- og kultur: Hver første torsdag i måneden flytter byens kunst- og bildegallerier og utesteder seg ut på gaten (Bree St/Loop St) til et yrende folkehav. Verdt å få med seg kveldslivet i disse omgivelsene mens man nyter litt lokal kunst og vin. Arrangementet kalles First Thursday. Det er ellers gode muligheter for å få med seg rugby eller cricket ved Newlands stadium eller fotball ved den ikoniske VM-stadionen på Green Point. Hvis man følger Cape Town Magazine på facebook får man med seg alt som skjer av musikk-, vin- og lokale festivaler som skjer fortløpende. Hver andre onsdag i måneden er det Tuning the Wine, en low-key vinsmakingsfestival som foregår downtown. Her får du mulighet å bli kjent med litt av hva dette rike vindistriktet har å by på. Cape Town er også en by der jazzen fortsatt lever i beste velgående, i crypten til St. Georges Cathedral (the Crypt) kan du høre live jazz av den gamle sorten hele uken. The Piano Bar er et yngre og mer hipp jazzklubb på Green Point, som også er verdt å besøke.

Café- og Uteliv: Cape Town har flere hippe konsept-caféer med stilige omgivelser, god kaffe/te og deilig mat. Dersom du er interessert i god kaffe, ta kontakt for tips. I området Long street, Bree street og Kloof street finnes det mange trendy utesteder, og mang en elective student har tilbrakt noen kvalitetstimer her. Ta kontakt for mer tips.

Diverse/tips til andre som reiser dit: Vi har samlet en liste med aktiviteter, restauranter, barer, steder, marked og annet. De som er så heldige å få dra neste semester er velkommen til å spørre etter dette eller andre tips dere lurer på (

[pic]

Visumsøknad (husk å beregne god tid til visumsøknad):

Det vi måtte ha med til ambassaden var:

- Rtg thorax for å utelukke TBC (ordnes på Diagnosestasjonen Ullevål - 22119030)

- Helsesertifikat (ordnes hos fastege)

- Sertifikat på gulfebervaksine

- Politiattest ()

- Sør Afrikansk helseforsikring/scheme (Vi fant ut av momentum helse var veldig greit. Trykk på «join our medical aid»  )

- Flybilletter (eller i alle fall oversikt over planlagt flyreise)

- Kvittering på innbetalt beløp til ambassaden (eks. Kontoutskrift)

- Foreløpig uttalelse fra lånekassen med tanke på studiestøtte ()

- Bekreftelse på studieplass og bosted

- Utfylt søknad med passbilde (dere får søknad på ambasaden eller på nettet: )

Våre beste råd oppsummert

- Søk visum i god tid, og nøl ikke med å purre på International office.

- Ta med deg varme klær, det er vinter (kjølig på kvelden, varmt på dagen) når du kommer ned i juli/august.

- Pakk med gode tursko (men ikke fjellsko).

- Om du planlegger å reise til Kruger/land nord for SA, kan det være en fordel å ta med seg malariamedisin fra Norge. Det gikk tomt mens vi var der.

- Møt personlig opp på fakultetskontorene og gjør klare avtaler.

- Bruk svart penn i journalføring

- Pass på å bli lagt til i relevante WhatsApp-grupper

- Bli med når lokale studenter inviterer hjem!

- Vær litt obs på annerledes sikkerhetssituasjon enn her hjemme(!)

- Vær et ja-menneske! Ikke gå glipp av de fantastiske aktivitetene Cape Town har å by på! (

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download