Noot: In deze casus maak ik 3000 euro over; ik ken de ...

Geachte voorzitter en leden van de Commissie voor Financi?n van de Tweede Kamer,

Met belangstelling heb ik kennisgenomen van de brief van de minister van Financi?n van 29 januari jl. betreffende de bancaire dienstverlening op de BES-eilanden. De laatste zin van de brief is voor mij een stimulans om dit mailtje te schrijven. Immers, de minister toont zich alert op verdere mogelijkheden tot verbeteringen in de bancaire dienstverlening in Caribisch Nederland. In dat kader wil ik graag - door uw tussenkomst - het volgende aan hem voorleggen.

Per medio 2014 woon en werk ik op Sint Eustatius en ontvang ik mijn salaris (uiteraard in US dollars) op mijn rekening bij de lokale WIB-bank. Soms maak ik geld over naar mijn rekening bij een Nederlandse bank (die ik al had toen ik nog in Europees Nederland woonde en werkte).

Neem nu afgelopen maand december (2019). Ik maak 3000 euro over van de WIB-bank naar mijn NLbank. Van mijn rekening bij de WIB-bank wordt in dit kader 3374,58 US dollar afgeschreven. Dat lijkt me te billijken, immers dat duidt op een koers van 1,12486 US dollar voor 1 euro en dat zou best eens kunnen kloppen. Echter, voorts wordt van mijn WIB-rekening afgeschreven...

? "swift charges usd" a 26,54 US dollar alsook ? "transfer charges usd" a 10,06 US dollar.

Bij ontvangst op mijn NL-rekening wordt aldaar bovendien nog eens "transfer provisie" a 6,00 euro ingehouden. Eigenlijk maak Ik gewoon geld over van mijn ene rekening naar mijn andere rekening en dat kost mij ongeveer 38,54 euro. Noot: In deze casus maak ik 3000 euro over; ik ken de tariefstructuur niet volledig, maar als ik bijvoorbeeld - 1000 euro overmaak, zijn de kosten identiek. Als ik met de bankpas van mijn NL-bank US dollars uit de lokale ATM neem kost mij dat bovendien 7,50 US dollar per transactie. Het is mij onbekend of de minister in zijn onderzoek ook dit soort transacties heeft meegenomen in zijn onderzoek, maar het komt mij voor dat de banken op deze transacties bepaald geen verlies zullen leiden.

In zijn brief noemt de minister onder het kopje "Eurobetaalrekening" onder meer het uitgangspunt dat het lokale betalingsverkeer geschiedt met de US dollar. Ik vraag mij af of dit uitgangspunt onwrikbaar vastligt. Er lijkt mij geen onbetwistbare rationale aan ten grondslag te liggen, immers in de (nabije) regio is er de Eastern Caribbean Dollar, de Euro en de Antilliaanse gulden. Het zou veel logischer zijn wanneer op Sint Eustatius (en Saba, en waarom ook niet op alle voormalige Nederlandse Antillen?) de euro zou worden ingevoerd. De financi?le markt wordt er op de eilanden mijns inziens alleen maar toegankelijker door voor de (Europees) Nederlandse banken (en mijn "casus" als hiervoor geschetst ? i.c. relatief veel kosten voor geld van de ene naar de andere (eigen) rekening ? verdwijnt als sneeuw voor de zon ;-)

Noot: Veronderstellend dat NL-banken de rol van de WIB-bank overnemen (althans op Sint Eustatius), wordt tevens de "weeffout" ge?limineerd dat de Nederlandsche Bank niet de toezichthouder is van de op Sint Eustatius opererende bank.

Dan noemt de minister onder dit kopje voorts de identificatie als een van de te nemen hindernissen. Ik begrijp deze hindernis en het lijkt me uitstekend oplosbaar wanneer voor Caribische Nederlanders die een Eurobetaalrekening willen openen, het traject naar het BSN openstaat. Jonge Statianen die een studie in Europees Nederland willen aanvangen na afronding van hun middelbare school zouden bovendien met een BSN en een Eurobetaalrekening (bij een NL bank) bijzonder gebaat zijn in hun voorbereiding van hun overkomst naar Europees Nederland.

Mag ik uw Commissie verzoeken deze punten ter harte te nemen en de minister verzoeken een en ander op te pakken (in het kader van de door hem beoogde verbeterde bancaire dienstverlening op de BES-eilanden). In concreto doel ik op:

? hoge transactiekosten bij overboeking van WIB-bank naar NL-bank en vice versa; ? hoge transactiekosten bij opname bij ATM met NL-bankpas; ? euro als lokale munteenheid;

? Caribische Nederlanders die een Eurobetaalrekening willen openen, zouden ook een BSN

moeten kunnen krijgen.

Met vriendelijke groet,

Ir. J.H.T. (Jan) Meijer MBA. Bellevue Road 4, Sint Eustatius, Caribisch Nederland (j.m@jhtm.nl)

In afschrift aan: Voorzitter en leden van de Commissie Koninkrijksrelaties

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download