Abordari eficiente in conversatiile cu copii mici
Abordari eficiente in conversatiile cu copii mici
Ce se intampla atunci cand cuvintele, ideile si sentimentele se transmit catre urechile si ochii unui copil? Se numeste comunicare. Consta nu doar in ceea ce spunem dar si in cum o spunem. Acesta fiind un elememt cheie intr-o dezvoltare sanatoasa pentru un copil sanatos. Comunicare este mai mult decat cuvinte. Comunicam cu privirea ? zambetul si mustrari; cu actiuni ? imbratisari si chiar cu tacerea ? caldura si raceala.De obicei adultii comunica bine cu copii atunci cand dau directive sau explica pericolele comune. Pe de cealalta parte cand sunt sentimente implicate in comunicare, copiilor le este greu sa comunice de unii singuri. Abordarile eficiente in conversatiile cu copii mici arata prin exemplu cum sa incepi sa vorbesti si sa asculti cu sentimente. Sugereaza modalitati de canalizare a cuvintelor si sentimentelor care vor fi auzite ... dar care nu vor provoca durere. O comunicare buna este importanta oricand. Ajuta copii sa-si dezvolte stima de sine precum si relatii solide cu altii. Face viata mult mai placuta pentru ei si cu ei. Ii ajuta sa devina adulti care au sentimente bune despre ei insisi, lucru pe care il si pot comunica. O comunicare buna conduce la relatii calde, de cooperare si sentimentale. O comunicare slaba conduce la relatii pline de frustrari, conflicte, si de sentimente ca nu se merita. Paginile care urmeaza ofera niste exemeple bune de a conversa cu copii. Folositile impreuna cu exeperienta si intelegerea voastra despre copii in viata voastra pentru a creea propriile "abordari eficiente".
COMUNICATI = ACCEPTARE
Atunci cand copiii stiu ca ii acceptati asa cum sunt ei, atunci sunt capabili sa creasca, sa se schimbe si sa se simta bine cu ei. Cand copii se simt bine cu ei, atunci se pot intelege cu cei din jurul lor. Acceptand copiii ? exact asa cum sunt - putem sa vorbim cu ei mai usor. Copiii care se simt acceptati sunt mult mai dispusi sa-si impartaseasca sentimentele si problemele. Atunci te simti mai in lumina ca parinte, ruda, prieten sau ingrijitor. Atat voi cat si copilulul veti fi castigatori. ATUNCI CAND ADULTII:
AMENINTA, COMANDA, TIN PRELEGERI
COPIII SE SIMT:
"NU AM NICI O VALOARE." "SUNT RAU." "TU NU MA PLACI." "NU POT SA FAC NIMIC
CUM TREBUIE."
EXEMPLU: Melissa spune, "Mamico, imi este frica sa dorm singura." Care raspuns comunica acceptare? A: Ar trebui sa-ti fie rusine! Te comporti ca un bebelus mare! Stii foarte bine ca nu ai de ce sa te sperii! B: Stiu ca esti speriata. O sa aprind lumina si o sa las usa deschisa pentru tine. (Examplul "B" Comunica acceptare) DE RETINUT: Putem sa acceptam copiii fara a fi de acord in mod necesar cu comportametul lor. De exemplu, o iubim si o acceptam pe Sandra, dar nu-i acceptam comportamentul atunci cand ciupeste copii sau trage pisica de coada
FOLOSITI
DESCHIZATORI
DE USA
Cheia ce deschide usa catre sufletul copilului permite acestuia de a spune mai mult, de a impartasi idei si sentimente. Aceasta comunica copiilor ca esti interesata, ca-I asculti si esti atenta cu adevarat! Astfel li se comunica copiilor, ca ideile lor sunt importante si ca sunt acceptati si respectati pentru ceea ce spun. EXEMPLE: INTELEG. ... Oh. ... Mm hmmm. ... Ce zici despre asta. ... Serious? ... Spune-mi mai mult. ... Mai spune odata. Vreau sa ma asigur ca te inteleg. .... Nu chiar. ... Este interesant. 5
ASCULTATI cu
ATENTIE
Dati atentie la ceea ce spun copii. Uneori suntem capabili sa oprim ceea ce facem pentru a asculta sau ascultam in timp ce facem treburi in gospodarie. Copii mici de obcei au nevoie doar de 30 de secunde pentru a comunica ceea ce au de spus, sa-si impartaseasca gandurile, descoperirile si entuziasmul lor. Daca esti foarte ocupat - si de obicei toti adultii sunt foarte ocupati ? spuneti copilului , "Sunt ocupat acum, dar hai sa vorbim despre aceasta mai tarziu." Nu te preface ca asculti atunci cand de fapt nu o faci. Asigurati-va ca invitatia de a discuta mai tarziu va fi realizata.
FOLOSITI "Vocabularul emotional"
PENTRU A
REFLECTA IDEILE
SI SENTIMENTELE
COPIILOR
"You-messages"
descrie
sentimentele copiilor si incurajeaza
sa-si exprime problemele.
EXEMPLE: ? "Vad ca tu esti trist pentru ca ti-a murit catelul." ? "Vad ca esti dezamagit pentru ca nu ai castigat jocul. " ? "Vad ca esti suparat pentru ca Maria nu te lasa sa te joci cu jucaria ei cea noua."
Cand copii pot exprima sentimentele rele fara teama, aceste sentimenete parca dispar prin magie. Pe de cealalta parte, ascunzand sentimentele negative poate fi atodistructiv. Aceste sentimente nu trec. Insa pot conduce la dureri de cap, ulcere, ura fata de tine si violenta. 6
EVITATI CUVANTUL "NU"
Incercati sa spune-ti copilului ce sa faca, in loc de a-I spune ce nu sa faca. Evitarea cuvantului NU este dificila la inceput dar imbunatatirile care vor aparea in relatia cu copilul, va face sa merite toate eforturile si exercitiile de a evita acest cuvant.
EXEMPLE:
FARA NU: "Tineti bine haina ca sa nu se tarasca pe jos." "Tine pisica in brate cu grija." "Te rog sa inchizi usa, usor." "Coloreaza pe aceasta pagina."
NU - uri: "Nu mai tara haina pe jos!" "Nu mai strange pisica." "Nu mai tranti usa." "Nu desena pe tabla."
DE RETINUT: Folositi aceleasi reguli pentru a vorbi cu copii, pe care le folositi cand vorbiti cu cei mai importanti oameni din viata dumneavoastra.
................
................
In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.
To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.
It is intelligent file search solution for home and business.
Related download
- sibienii obligati sa mearga la medic
- plita cu inductie elegance model 58105 58175
- invalim copii sa g0ndeasc
- inceputul slovei a pentru avva antonie
- lasati copilasii sa vina la mine
- ajutati o pe abi sa mearga la scoala
- aprecieri pentru cartea sã creºtem copii ai împãrãþiei
- rexotin plus
- cum faci sa mearga codurile la metin
- oita pierduta