Www.szakszervezet.net



2016. október 6.

Sajtószemle

Tartalom

SZAKSZERVEZET 2

Bértárgyalások kezdődtek a 2017-es minimálbérről 2

Mennyi lesz a minimálbér jövőre? 2

Nagyobb biztonságban lesznek a buszvezetők 2

MUNKAÜGY 3

A béremelés vesztesei az egészségügyben 3

Munkaerőhiány van a boltokban 3

Erre a bizonyítványra nem lesz büszke Magyarország 3

Üresen maradhatnak a praxisok 3

Havi nettó 25000 forint! Ennyit ér a diplomás ápolók béremelése 4

A szakképzett munkaerő hiánya foghatja vissza a gazdaságot 4

Hova tűnt 70 ezer idénymunkás? 4

GAZDASÁG 5

Lehet, hogy Brüsszel nem fizet, de a kormány már szórja a pénzt 5

Bukhat a Fidesz földbirtok-politikája 5

Tényleg leállnak az uniós pénzek? - Reagált a Miniszterelnökség 6

Dávid: Béremelésre van szükség 6

Nem tetszik az IMF-nek, amit Magyarországon lát 6

Munkaerőhiánytól és az adórendszertől félnek a legjobban 7

Mennyiért jön haza egy fiatal? 7

Több költés, kevesebb beruházás 7

KÖZÉLET 8

Négy ponton módosítják az alaptörvényt 8

Aki falakkal veszi körül magát, önmagát győzi le 8

Abszurd hatósági ellenállás 8

Több százezer lakásban kopogtat az állami hivatal - Ön is érintett lehet 9

Lehet, hogy Budapest mégis szavazhat az olimpiáról 9

EGYEBEK 9

Folyamatban van a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásáról szóló egyeztetés 9

Szükség van a kedvezményre a cafeteriától függetlenül 10

Visszaesett a felsőoktatás kutatás-fejlesztési tevékenysége 10

Töretlen a gimnázium népszerűsége 10

Idén ön is gyakran tárcsázta a biztosítókat? Nincs egyedül! 10

SZAKSZERVEZET

Bértárgyalások kezdődtek a 2017-es minimálbérről



A szakszervezetek célja továbbra is az, hogy a minimálbér nettó értéke érje el a létminimum összegét, a munkaadók pedig elsősorban a munkáltatókat érintő járulékcsökkentés fontosságára hívták fel a figyelmet. Erről a VKF munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői beszéltek az ülést követően az MTI-nek.

Mennyi lesz a minimálbér jövőre?



Elkezdődtek a bértárgyalások a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) szerdai budapesti ülésén.

Nagyobb biztonságban lesznek a buszvezetők



Novembertől forgalomba állhatnak azok a BKV buszok, amelyeknek biztonságossá tették a vezetőfülkéjét. Az átalakítást a buszsofőröket ért, egyre gyakoribb támadások miatt az Egységes Közlekedési Szakszervezet kezdeményezte - mondta el az InfoRádióban a szakszervezeti vezető.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

MUNKAÜGY

A béremelés vesztesei az egészségügyben



A kistarcsai kórházban tegnap századszor is bejelentette Ónodi-Szűcs Zoltán, hogy az orvosok, kórházi gyógyszerészek és szakápolók béremelést kaptak szeptembertől. Arról azonban most sem szólt, hogy a fiatal orvosok rosszabbul jártak, a háttérben dolgozók pedig teljesen kimaradtak a pénzosztásból.

Munkaerőhiány van a boltokban



A látványos béremelések sem enyhítik egyelőre az égető munkaerőhiányt a kiskereskedelemben: az idén az első hét hónapban a KSH adatai szerint 192-193 ezer között stagnált a létszám a szektorban, az élelmiszerboltokban 102 ezren dolgoztak.

Erre a bizonyítványra nem lesz büszke Magyarország



Egyre több a baleset a magyar munkahelyeken, a vállalatok alig akarják vállalni a felelősséget, inkább azt teljes egészében a dolgozóra tolják. Szinte nincs olyan munkahely, ahol ne találnának valami szabálytalanságot az ellenőrök.

Üresen maradhatnak a praxisok



Az ország négy orvosi egyetemén 2012-től összesen 514 orvos kezdte meg a szakképzését a háziorvostan képzésben, és mostanáig 501-en végezték el – tudta meg a Magyar Nemzet. Ez azért is riasztóan alacsony szám, mert hamarosan 2200 praxis sorsa válhat kérdésessé, mivel jelenleg az orvosok kétharmada már nyugdíjaskorú, vagy öt éven belül az lesz. Erre Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke hívta fel korábban lapunk figyelmét. Kitért arra is, hogy Magyarországon 6750 működő háziorvosi praxis van, ebből közel 300 a tartósan betöltetlen. A fiatalok az alacsony finanszírozás miatt pedig nem elég motiváltak arra, hogy ezt a pályát válasszák.

Havi nettó 25000 forint! Ennyit ér a diplomás ápolók béremelése



Egerben is elkezdődött az egészségügyi dolgozók megemelt munkabéreinek kifizetése. Néhány napon belül 1130 kórházi dolgozó megkapja pénzét a legkisebb béremelés csupán bruttó 6600, a legnagyobb pedig bruttó 171343 forint.

A szakképzett munkaerő hiánya foghatja vissza a gazdaságot



A magyar gazdaság az idén 2,2 százalékkal, míg jövőre 2,7 százalékkal bővülhet a Kopint-Tárki Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint, az államháztartás hiánya idén 2,0 százalék, jövőre 2,4 százalék lehet GDP-arányosan - jelentette be a kutatóintézet sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Hova tűnt 70 ezer idénymunkás?



A mezőgazdasági munkálatok néhány hét múlva véget érnek, de még mindig nagy fejtörést okoz a kertészeteknek, hogy ki fogja leszedni a fáról az almát.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

GAZDASÁG

Lehet, hogy Brüsszel nem fizet, de a kormány már szórja a pénzt



Reggeli cikkünkben már jeleztük, hogy Brüsszel akár fel is függesztheti az összes strukturális és kohéziós támogatás kifizetését Magyarország felé, ha súlyos problémákat állapítanak meg a készülő jelentésben. Ezzel szemben szeptemberben a kormány hatalmas összeggel pörgette meg az EU-pénzek kifizetésének számlálóját, pontosan 302 milliárd forintot utalt ki, így már 692 milliárd forintra nőtt az idei kifizetések volumene - derült ki a Portfolio havi elemzéséből. Ez az összeg még mindig csak a hét évre járó teljes keretösszegnek a 7,3%-át teszi ki, míg az éves kifizetési célnak még mindig csak a 34%-át fedi le.

Bukhat a Fidesz földbirtok-politikája



Felfüggesztette a bíróság másodfokon a felperes Kishantosi Ökogazdaság (Kishantos) kontra Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és Magyar Állam közötti pert szerdán és az NFA-törvény számos jogszabályának megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól (Ab) - értesült a Magyar Nemzet. A bíróság álláspontja szerint ugyanis a ezek jogszabályok az alaptörvénybe ütköznek és sértik az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) alapértékeit is, például a korrupcióellenes egyezményt.

Tényleg leállnak az uniós pénzek? - Reagált a Miniszterelnökség



A magyar uniós pályázati rendszert jelenleg a négyfokozatú skálán a második kategóriába sorolja az Európai Bizottság és a brüsszeli illetékesek jelzése szerint a most készülő jelentésben is ebben a kategóriában marad - jelezte a Portfolio-nak Csepreghy Nándor ma reggeli cikkünk nyomán. A Miniszterelnökség miniszter-helyettesének szavai tehát cikkünk azon forgatókönyvét jelentenék, hogy "nincs különösebb gond magyar szempontból" és nem történik meg a brüsszeli kifizetések automatikus felfüggesztése.

Dávid: Béremelésre van szükség



Elkezdődtek szerda délután a bértárgyalások a kormány, a munkavállalók és a munkaadók részvételével. Utóbbiak képviseletében Dávid Ferenc Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta, a kormányzattól többéves programot várnak arról, miként tervezik az élőmunkára rakódó terhek csökkentését.

Nem tetszik az IMF-nek, amit Magyarországon lát



A jobb vállalatirányítás és a befektetők védelme ellenállóvá teszi a gazdaságokat a globális pénzügyi sokkokkal szemben, ami nem mellékes szempont a nemzetközi pénzügyi rendszer folyamatait illetően. Ám e tekintetben aggasztó magyar adatokat tartalmaz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán kiadott jelentése a globális pénzügyi stabilitásról. Az ugyancsak szerdán, az IMF és a Világbank közgyűlése előtt megjelent Fiscal Monitor pedig az áprilisi kiadványhoz képest kissé magasabb magyar adósságpályát prognosztizál, illetve érdemben megemeli előrejelzését a választási évet megelőző 2017-es költségvetési deficitre.

Munkaerőhiánytól és az adórendszertől félnek a legjobban



Az előző negyedévhez képest kissé csökkent a Policy Agenda kkv konjunktúraindex értéke. A trend egy tartós hullámzást mutat, mintha nem tudnák eldönteni a cégvezetők, hogy merre indul a gazdaság.

Mennyiért jön haza egy fiatal?



Még mindig nagyon sok fiatal próbál külföldön szerencsét, annak ellenére, hogy egyre kedvezőbbek itthon az álláskeresés feltételei. Az viszont új jelenség, hogy egyre többen szeretnének 4-6 év külföldi munkatapasztalat után hazajönni, itthon megfelelő munkát találni, és persze a külföldi tapasztalataikat, tudásukat kamatoztatni, a kinti pénzről azonban nehéz lemondani.

Több költés, kevesebb beruházás



Nőttek a K+F-ráfordítások tavaly, de egyébként inkább a negatív tényezők domináltak. Kevesebben dolgoznak a szektorban, csökkennek a beruházások, és visszaszorulnak a felsőoktatási kutatóhelyek is

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖZÉLET

Négy ponton módosítják az alaptörvényt



Előreláthatólag négy ponton módosul az alaptörvény, a népszavazás eredményét fordítják le a jog nyelvére - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Aki falakkal veszi körül magát, önmagát győzi le



Interjút adott a Figyelőnek Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Collen Bell a lapnak elmondta, hogy a korrupció nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, hatása van a gazdasági prosperitásra, és egy stabil társadalom alapjait ássa alá. „Mindenről hallok, minden eljut hozzám" - jegyezte meg azzal kapcsolatban, hogy rengeteg amerikai üzletemberrel és befektetővel beszélget.

Abszurd hatósági ellenállás



A kettős elszámolás nem bűncselekmény a rendőrség szerint, ha nem szándékosan követik el. Többek között ez derült ki a Staudt Gábor jobbikos országgyűlési képviselő által kikért dokumentumokból. Ezek alapján példátlan jóindulattal viszonyultak a különböző nyomozó hatóságok azokhoz a korrupciógyanús ügyekhez, amelyek miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) tett feljelentést 2011 és 2013 között. A rendőrség, az ügyészség és az adóhivatal összesen 66 feljelentést utasított el – ebből 31 hűtlen kezelés gyanújával született – vagy szüntette meg ezekben a nyomozást. Ezek többsége a korábbi szocialista kormányokhoz köthető, amelyekben a Fidesz–KDNP feltétlen elszámoltatást ígért. A Kehitől kikért adatok szerint a hatóságok olykor érthetetlen magyarázattal tagadták meg a nyomozást.

Több százezer lakásban kopogtat az állami hivatal - Ön is érintett lehet



A statisztikai hivatal többek közt arra kíváncsi, hogy milyen presztízsűnek tartjuk a foglalkozásunkat, mennyire vagyunk elégedettek az otthonunkkal, vagy éppen milyen az általános közérzetünk. Az úgynevezett mikrocenzus részleteiről Virágh Eszterrel, a KSH mikrocenzus szóvivőjével beszélgettünk.

Lehet, hogy Budapest mégis szavazhat az olimpiáról



Az országos referendum nem ment át az NVB szűrőjén, de a helyi, budapesti kérdést hitelesítette a fővárosi bizottság. Már csak a Kúria döntése, no meg 140 ezer aláírás hiányzik ahhoz, hogy a nép döntsön.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

EGYEBEK

Palkovics László: Folyamatban van a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásáról szóló egyeztetés



Zajlik a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatását célzó jogszabály-módosítás előkészítése és egyeztetése - közölte Palkovics László oktatási államtitkár online fogadóóráján szerdán.

Szükség van a kedvezményre a cafeteriától függetlenül



A jelenlegi tervek szerint a cafeteriarendszerben adható pénztári támogatás adóterhe 15 százalékponttal, közel 50 százalékra emelkedhet. A Pénztárszövetségnek azonban van B terve. A nyugdíjcélú és egészségmegőrzést biztosító megtakarításokra ugyanis nagy szüksége van a munkavállalóknak. Többek között erről beszélt a HR Portalnak adott interjújában dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke.

Visszaesett a felsőoktatás kutatás-fejlesztési tevékenysége



Nőttek a K+F-ráfordítások tavaly, de egyébként inkább a negatív tényezők domináltak. Kevesebben dolgoznak a szektorban, csökkennek a beruházások, és visszaszorulnak a felsőoktatási kutatóhelyek is.

Töretlen a gimnázium népszerűsége



A kabinet által erőltetett, korábban szakközépiskolának nevezett intézményekbe kevesebb a jelentkező, sok üres hely marad

Idén ön is gyakran tárcsázta a biztosítókat? Nincs egyedül!



A szokásosnál jóval eseménydúsabb volt az idei esztendő az agrárbiztosítási piac számára. Sok volt a viharkár, de nőtt a szerződések száma is. Az állami támogatást az utolsó fillérig elvihetik

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------

1

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download