Belgium



|[pic] | | |

| |Consulaat-generaal van het Koninkrijk van België |Abba Hillel Silver Street, 12 |

| |te Tel Aviv |5250606 Ramat Gan |

| | |T + 972 (0)3 613 81 30 |

| | |F + 972 (0)3 613 81 60 |

| | |E-mail: consulate.telaviv@diplobel.fed.be |

| | |diplomatie.belgium.be/israel |

Behoud van de Belgische nationaliteit

Een Belgische burger die:

- na 1 januari 1967 geboren is in het buitenland;

- nooit in België een hoofdverblijfplaats gehad heeft tussen de 18e en 28ste verjaardag;

- niet kan doen gelden in het buitenland een ambt uit te oefenen opgedragen door de Belgische regering of door diens bemiddeling, of personeelslid te zijn van een vennootschap of vereniging naar Belgisch recht;

- één of meerdere nationaliteit(en) bezit;

- niet vrijwillig de Belgische nationaliteit verwierf (door nationaliteitsverklaring, nationaliteitskeuze, herkrijging of naturalisatie).

dient vóór zijn/haar 28e verjaardag een procedure te doen om de Belgische nationaliteit niet te verliezen.

Tot 11/07/2018 was het uitsluitend mogelijk de nationaliteit te behouden door middel van het ondertekenen van “akte van behoudsverklaring”. Deze wetgeving werd op 12/07/2018 veranderd. Sinds deze datum verliest een Belgisch burger, die verplicht was een behoudsverklaring te ondertekenen omdat hij voldeed aan bovengenoemde voorwaarden, zijn Belgische nationaliteit niet

OP VOORWAARDE dat hij/zij een Belgisch paspoort heeft aangevraagd en ontvangen tussen de leeftijd van 18 en 28 jaar, zelfs als hij/zij geen akte van behoudsverklaring heeft ondertekent.

U kunt deze nieuwe wetgeving (zie artikel 22, §2) vinden door onderstaande website te bezoeken:

FR:

table_name=loi

NL:

table_name=wet

Als u dus voldoet aan de bovengenoemde criteria die kunnen leiden tot het verlies van de Belgische nationaliteit en u nog geen 28 jaar oud bent, dient u het onderstaande te verifiëren:

- u heeft sinds uw 18e jaar een Belgisch paspoort of identiteitskaart aangevraagd en verkregen (de aanvraag moet ten vroegste zijn ingediend op de dag dat u 18 werd): u hoeft geen procedure meer te volgen voor het behoud van de Belgische nationaliteit ;

- u heeft sinds uw 18e verjaardag geen paspoort of identiteitskaart aangevraagd en verkregen (de aanvraag moet niet eerder zijn ingediend dan op de dag dat u 18 wordt): u dient vóór uw 28e verjaardag één van de volgende twee procedures te volgen om uw Belgische nationaliteit te behouden.

o een paspoort of identiteitskaart aanvragen en verkrijgen

o een “akte van behoudsverklaring” ondertekenen

Als u dit niet doet, verliest u de Belgische nationaliteit op de dag van uw 28e verjaardag.

LET OP : als u zich op de Ambassade komt presenteren, moet u zich kunnen identificeren door middel van een geldig identiteitsbewijs waarop een gelijkende foto te zien is.

zie ommezijde (

I. Een paspoort of identiteitskaart aanvragen en verkrijgen

U kunt de informatie en aanvraagformulieren vinden op de website van de Ambassade: .

LET OP: gelieve niet tot op het laatste moment te wachten met het indienden van uw paspoort- of identiteitskaartaanvraag!

Voordat wij uw nieuwe paspoort of identiteitskaart kunnen afgeven, dient het Consulaat uw dossier te verifiëren, zelfs als u in het verleden al eens een Belgisch paspoort of identiteitskaart heeft verkregen.

Indien er onduidelijkheden zijn over bijvoorbeeld uw identiteit, uw nationaliteit of uw naam, dan zal uw paspoort/identiteitskaart niet worden afgegeven alvorens deze zijn verhelderd. U wordt zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht welke documenten en/of informatie het Consulaat nodig heeft om deze onduidelijkheden te verklaren. Het is altijd mogelijk dat deze documenten en/of informatie bovenop hetgeen u reeds overlegd heeft komen. De leveringstijd voor uw paspoort kan aldus pas berekend worden vanaf het moment dat het Consulaat vastgesteld heeft dat uw dossier op orde is.

II. Een “akte van behoudsverklaring” ondertekenen

Mensen die geen paspoort of identiteitskaart willen aanvragen kunnen nog altijd een “akte van behoudsverklaring” ondertekenen.

LET OP: Als u voor deze optie kiest raden wij u ten zeerste aan deze procedure ten laatste 6 maanden voor uw 28e verjaardag te starten!

Nadat u de vereiste documenten (zie hieronder) heeft voorgelegd, worden deze ter verificatie door het Consulaat naar de Nationaliteitsdienst van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken in Brussel gestuurd en zal er gewacht moeten worden op een beslissing van deze dienst. Aanvullende documenten kunnen worden gevraagd bij twijfel over de nationaliteit, afstamming, naam etc. Als het Consulaat de beslissing van de verklaring van de Nationaliteitsdienst heeft ontvangen, zal het Consulaat de Belgische ouder uitnodigen om een afspraak te maken om de “akte van behoudsverklaring” te ondertekenen. Deze procedure kan enkele maanden in beslag nemen.

Een consulair recht in shekkels zal worden geheven over de afgifte van de akte van nationaliteit door de Ambassade en over de eenduidende verklaarde afschiften van uw geboorteakte en eventuele vertaling voor intern gebruik. Dit bedrag zal contact en in shekkels betaald dienen te worden. U kunt het bedrag vinden op de website van de Ambassade: . De consulaire rechten zijn onderhevig aan mogelijke koerswisselingen en kunnen op elk moment gewijzigd worden.

1. De onderstaande documenten moeten worden voorgelegd :

BELANGRIJK: met uitzondering van kopieën van reis- of identiteitsdocumenten, moeten alle vermelde documenten voldoen aan de voorwaarden zoals toegelicht in punt 2.

- letterlijk afschrift van de geboorteakte van de aanvrager;

gelieve op het onderstaande te letten:

- op dit document moeten de voor- en achternaam van beide ouders vermeld staan (in het geval van de moeder op zijn minst de achternaam van de grootvader van moederszijde); als het originele document in het Hebreeuwse schrift is (of in elk ander schrift dat niet Latijn is),

zie ommezijde (

moeten de namen van Belgen getranscribeerd zijn naar het Latijn volgens de schrijfwijze aangehouden op de Belgische identiteitsdocumenten (bijvoorbeeld: als uw naam DUPOND is, mag uw naam niet vertaald worden naar DUPONT). Desalniettemin als u zowel Belg als Israëli bent en een andere naam op uw Israëlische documenten hebt als op uw Belgische, is het normaal dat uw Israëlische naam (en niet uw Belgische naam) op de geboorteakte staat.

- kopie van de Israëlische identiteitskaart of de verblijfsvergunning in Israël met vermelding van het huidig adres (zo nodig: een geldige huurovereenkomst);

2. Voorwaarden betreffende de voorgelegde documenten:

- documenten moeten origineel zijn: geen scan, geen fotokopie; de geboorte-/huwelijksakte moet afgegeven zijn door de instantie die de geboorte/huwelijk heeft geregistreerd;

- documenten moeten recent zijn: documenten mogen niet ouder zijn dan zes maanden op het moment van afgifte aan het consulaat;

- documenten moeten gelegaliseerd en vertaald zijn (zie hieronder voor toelichting).

Legalisatie en vertaling van Israëlische officiële documenten

1. Legalisatie gebeurd door middel van een Apostillestempel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te Jeruzalem (Sderot Yitzhak Rabin 9; Kiryat Ben-Gurion; Jeruzalem 9195022; tel: +972.2.5303111; fax: +972.2.5303367; en

MfaHomePage.aspx?counter=24&catalog=1&category=MFA_External_Payments&language=en.

2. Documenten dienen vertaald te worden door een beëdigd vertaler naar één van de landstalen (het Frans, Nederlands of Duits). Met uitzondering van de geboorteakte, dienen documenten die in het Engels zijn afgegeven meestal zonder vertaling geaccepteerd worden, behalve in bepaalde gevallen. In dat geval zal het consulaat u dit laten weten. Als u geen beëdigd vertalen kent, kunt u contact opnemen met een notaris. Sommige notarissen zijn tevens beëdigd vertaler.

3. De vertaling dient ook gelegaliseerd te woorden, niet door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, maar door het Ministerie van Justitie (“Bet Mishpat HaShalom”). Teneinde te weten welke instantie bevoegd is de vertaling van een apostille te voorzien op basis van locatie, neemt u het beste contact op met de “Registrars of Magistrates’ Courts and Civil Servants” van het Ministerie van Justitie (+972.2.654.59.00).

Legalisatie van officiële documenten afgegeven in andere landen

Documenten die niet in Israël werden afgegeven dienen gelegaliseerd te worden in het land van afgifte. Elk land bepaalt de te volgen procedure op zijn grondgebied. Bepaalde landen hebben verdragen ondertekend die de legalisatieprocedure afschaffen of vereenvoudigen. Tenzij een dergelijk verdrag van toepassing is bestaat de legalisatie van een document uit verschillende stappen, waarvan de laatste legalisatie door de Belgische ambassade of het consulaat met competentie voor de regio waar het document werd afgegeven.

Op de website van FOD Buitenlandse Zaken kunt zelf verifiëren welke procedure er gevolgd moet worden (afhankelijk per land en type document):

.

Mocht u niet zeker zijn van de te volgen procedure dan kunt u informatie opvragen van de Belgische ambassade of het consulaat met competentie voor regio waar het document werd afgegeven. U kunt hier een overzicht vinden van Belgische ambassades en consulaten: .

[pic]

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download