Beleid 2005



BESTUURSRICHTLIJN

Nederlands Taal en Cultuur Programma “De Kip”

Voorwoord

Deze bestuursrichtlijn is bedoeld als leidraad voor het bestuur van Stichting “De Kip”, het orgaan dat leiding geeft aan de uitvoering van het Nederlands Taal- en Cultuurprogramma (NTC) in Vientiane, Laos.

Dit document is een aanvulling op reeds bestaande beleidsstukken van de Stichting zoals de Statuten, het Huishoudelijke reglement, het schoolplan en de schoolgids.

Daar waar in de tekst de aanduiding “Nederlands” wordt gebruikt, kan ook gelezen worden ”Belgisch” of “Vlaams”. Bij verwijzing naar de eigen stichting wordt het woord met een hoofdletter S geschreven: Stichting “De Kip”.

De informatie in deze richtlijn is aan verandering onder hevig en zal periodiek moeten worden aangepast. Om de duurzaamheid te bevorderen zijn de meest wisselende gegevens opgenomen in de bijlagen, welke jaarlijks kunnen worden aangepast.

Dit document werd in concept samengesteld door het bestuur in 2001 onder de naam “BELEID”. De huidige versie werd in 2005 voltooid, waarbij alle informatie die reeds vermeld staat in bovengenoemde documenten (m.n. schoolgids en -plan) is geschrapt om de overzichtelijkheid en handzaamheid te bevorderen.

Aan de informatie in dit beleidsstuk kunnen geen rechten worden ontleend.

Het bestuur van Stichting “De Kip”

juni 2005

Vientiane, Laos

Inhoudsopgave Bestuursrichtlijn

1 Waar de school voor staat 3

1.1 Status 3

1.2 Missie 3

1.3 Uitgangspunten 3

1.4 Filosofie 3

1.5 Prioriteiten 3

1.6 Het klimaat 4

1.7 Bepaling schooltijden 4

2 Het Bestuur 5

2.1 Jaaragenda van het bestuur 5

2.2 Ethiek 5

2.3 Bestuursevaluatie 5

2.4 Relatie bestuur - leerkracht 5

2.5 Archief 6

2.6 Openheid vergaderingen 6

2.7 Beleidsformulering 6

3 Personeel 7

3.1 Bevoegdheden leerkracht 7

3.2 Taakomschrijving leerkracht 7

3.3 Werving, selektie en aanstelling leerkracht 7

3.4 Visa en werkvergunning 7

3.5 Beoordeling leerkracht 7

3.6 Scholing van leerkracht 7

4 Faciliteiten en beheer 8

4.1 Lesruimte 8

4.2 Voorzieningen op de leslokatie 8

4.3 Bibliotheek en videotheek voor kinderen 8

4.4 Volwassenen bibliotheek 9

4.5 Computer 9

4.6 Veiligheid en beheer 9

5 Financiën 10

5.1 Financieel beheer 10

5.2 Subsidie aanvraag 10

5.3 Financiële administratie 10

5.4 Bepaling schoolgelden 11

5.5 Overige inkomsten 11

5.6 Verzekering 11

5.7 Inventaris 11

5.8 Afschrijvingen en opbouw noodfonds 11

Bijlage 1 - Algemene gegevens 13

Bijlage 2 - Leerlinginformatieformulier 15

Bijlage 3 - Relatie met andere scholen 17

Bijlage 4 - Inventarislijst Kippenhok 18

1 Waar de school voor staat

1.1 Status

De Stichting draagt de naam ”De Kip” en is gevestigd in Vientiane, Lao PDR. De Stichting is een organisatie zonder winstoogmerk, opgericht door Nederlandse ouders in 1998 voor onbepaalde tijd. De Stichting staat ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel (zie bijlage 1) en is aangesloten bij de stichting voor Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB). Als zodanig staat het NTC-programma onder toezicht van de Nederlandse Onderwijsinspectie.

In Laos bestaat vooralsnog geen mogelijkheid tot registratie en schuilt “De Kip” inofficieel onder de mantel van de Vientiane International School.

Het bestuur geeft leiding aan “De Kip” zoals vastgelegd in de Statuten, het Huishoudelijk reglement, de bestuursrichtlijn, de schoolgids en het schoolplan.

1.2 Missie

De Stichting stelt zich ten doel Nederlandse taal- en cultuurlessen te verzorgen voor ingeschreven leerlingen teneinde aansluiting bij Nederlandstalig onderwijs te bevorderen. Daarnaast biedt “De Kip” aan kinderen die niet zullen terugkeren of doorstromen naar Nederlandstalig onderwijs, de mogelijkheid om hun kennis van de Nederlandse taal en cultuur te vergroten.

1.3 Uitgangspunten

De Stichting hanteert een aantal uitgangspunten die in belangrijke mate haar identiteit bepalen:

• alle leerlingen zijn gelijkwaardig, er wordt geen onderscheid worden gemaakt op grond van nationaliteit, sekse of geloofsovertuiging;

• gestreefd wordt naar kwalitatief goed onderwijs, gegeven overeenkomstig de voorschriften van de onderwijswetten van het basisonderwijs (groep 1 tot en met 8) in Nederland;

• een professionele benadering van de leerkracht (en eventueel ander personeel) in dienst van de Stichting;

• een zo groot mogelijk bereik door, zolang de kwaliteit van het onderwijs niet in gevaar komt, rekening te houden met achtergrond, niveau, leeftijd, mogelijkheden en beperkingen van de leerlingen;

• binnen de lessen zal geen specifieke aandacht besteed worden aan godsdienstonderwijs;

• de schoolgelden, nodig om de kosten te dekken, zullen in principe evenredig verdeeld worden over de ingeschreven kinderen;

• respect voor de cultuur en de regelgeving in Lao PDR.

1.4 Filosofie

De Stichting is opgericht en wordt gedreven vanuit de overtuiging dat onderwijs in eigen taal en cultuur belangrijk is voor kinderen met Nederlandstalige ouders. Met name in een internationale en vaak wisselende omgeving is het van belang voldoende aandacht te besteden aan de ontwikkeling van een eigen identiteit met een eigen taal.

Behalve het samen zijn in de reguliere lessen vormt de eigen taalgroep een geborgen omgeving waarin kennis gemaakt wordt met culturele aspekten in de breedste zin van het woord.

1.5 Prioriteiten

Bij de opstelling en uitvoering van het programma wordt voorrang gegeven aan kinderen:

• in de basisschool leeftijd (groep 1-8) tot een leeftijd van maximaal 14 jaar;

• waarvan één of beide ouders/opvoeders het Nederlands als moedertaal hebben;

• die in de toekomst Nederlandstalig onderwijs gaan/blijven volgen.

Bij voldoende belangstelling en zover er a) ruimte binnen het lesrooster bestaat en

b) volledige instemming van leerkracht en het bestuur is, zal er een ochtend per week een peutergroep georganiseerd worden voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar om hen voor te bereiden op het Nederlandse taalonderwijs.

Het verzorgen van Nederlandse lessen voor volwassenen behoort eveneens tot de mogelijkheden wanneer aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan. Voor het volwassenenonderwijs wordt er prioriteit gegeven aan ouders van ingeschreven leerlingen.

1.6 Het klimaat

Het besturen, organiseren en uitvoeren van het programma vindt zoveel mogelijk plaats in een sfeer van goed overleg en een positieve houding jegens elkaar. Het gezamenlijk belang wordt benadrukt met respect voor ieder individu en individuele meningen. Een positieve sfeer binnen de Stichting als geheel komt ten goede aan de beleving van het aangeboden programma. Bestuur, leerkracht en ouders vervullen dan ook een voorbeeldfunktie. In het onderwijs zelf wordt eveneens gestreefd naar het creëren van een zo gunstig mogelijke leeromgeving (zie schoolgids).

1.7 Bepaling schooltijden

Les- en vakantierooster

Het les- en vakantierooster worden voorafgaand aan het begin van het schooljaar door de leerkracht opgesteld, in samenwerking met en ter goedkeuring van, het bestuur. Bij het opstellen van de roosters wordt uitgegaan van een minimum aantal contacturen van 120 uur per leerling en zoveel mogelijk rekening gehouden met de kalenders van de dagscholen die door de leerlingen bezocht worden.

Tussentijdse aanpassingen van het vakantierooster moeten worden bekrachtigd door het bestuur. Verandering van de wekelijkse lestijden valt onder de verantwoordelijkheid van de leerkracht, met dien verstande dat melding gedaan wordt aan het bestuur en op voorwaarde dat het totaal aantal lesuren per week gelijk blijft. Uitbreiding of vermindering van het totaal aantal lesuren dient door het bestuur te worden goedgekeurd.

Sluiting door overmacht

Het bestuur kan het programma (tijdelijk) stop zetten indien:

• de veiligheid van leerlingen en leerkracht in gevaar komt (zie 4.6);

• het bestuur de gestelde doelstelling niet meer waar kan maken.

In het laatste geval zal altijd eerst overleg met de ouders plaatsvinden.

Het bestuur zal, in overleg met de leerkracht, een compensatie regeling voor de gemiste lestijd voorstellen om tot het minimum gestelde aantal contacturen per leerling te komen.

In geval van overmacht zal het contract met de leerkracht (en eventueel ander personeel) doorslaggevend zijn voor vaststelling van doorbetaling van het salaris en eventuele andere vergoedingen.

2 Het Bestuur

De samenstelling, verantwoordelijkheden en taken van het bestuur zijn omschreven en vastgelegd in:

• de Statuten (Akte Oprichting Stichting “De Kip”, d.d. 12 oktober 1998) –

artikel 3, 4, 5, 6, 7, 8; en

• het Huishoudelijk Reglement (HHR) van 20 juli 1998 - artikel 5, 6, 7, 8, 9, 10.

De volgende paragrafen zijn een specificatie van of aanvulling op deze reglementen en bepalingen.

De regels omtrent de werving en selektie van een nieuwe leerkracht zijn apart vastgelegd in het document “sollicitatieprocedure”.

2.1 Jaaragenda van het bestuur

Aan het begin van elk school jaar in september, maakt het bestuur een jaaragenda.

In deze jaaragenda staan o.a ingeroosterd:

• bestuursvergaderingen

• oudervergaderingen

• herzien en vastleggen van schoolgids en schoolplan

• evaluatie van leerkracht en bestuur

• financiële planning en verantwoording

• feesten en schoolreisje

• schoolkranten

2.2 Ethiek

Een ieder die het bestuurslidmaatschap aanvaart doet dit met persoonlijke integriteit en vanuit het besef dat binnen het bestuur steeds het algemeen belang van de Stichting voorop staat. Voorwaarde om van het bestuur deel uit te maken is het onderschrijven van de doelstelling, filosofie en werkwijze van de Stichting.

Bestuursleden zullen er ten alle tijde voor waken de eigen belangen niet in conflict te laten komen met de algemene belangen van de Stichting. In geval het persoonlijk belang van een bestuurslid in het geding is, kan deze zich vrijwillig van deelname aan de besluitvorming terugtrekken en/of kan het overig bestuur besluiten om een vergadering te beleggen zonder het bestuurslid in kwestie. Indien gewenst kan de vertrouwenspersoon van de school (zie schoolgids) ingeschakeld worden.

Binnen het bestuur wordt ten alle tijde gestreefd naar consensus in besluitvorming. Indien dit niet het geval is wordt gestemd volgens de regels van de Statuten, artikel 5.

2.3 Bestuursevaluatie

Ten minste eenmaal per jaar bespreekt het bestuur haar functioneren in een besloten vergadering. Tijdens deze evaluatie wordt met name gekeken of en hoe het bestuur haar taak volbrengt en hoe zaken te verbeteren. De daaruit voortkomende afspraken worden ter referentie opgetekend in de notulen.

2.4 Relatie bestuur - leerkracht

De leerkracht neemt deel aan de vergaderingen voor wat betreft de onderwijsinhoudelijke en organisatorische agendapunten. Hij/zij heeft geen stemrecht maar draagt aktief bij aan een open communicatie en discussie.

Tweemaal per jaar vindt een functioneringsgesprek plaats; maximaal twee bestuursleden worden hiervoor afgevaardigd en stellen een vertrouwelijk verslag op, dat door de leerkracht (voor gezien) ondertekend wordt.

2.5 Archief

De documenten van de Stichting evenals de goedgekeurde notulen van openbare bestuursvergaderingen, verslagen en correspondentiestukken worden bewaard ten huize van een bestuurslid. Stukken worden in principe bewaard gedurende 5 jaar (zie HHR), tenzij het notulen van besloten vergaderingen betreft. Kopieën van de officiële documenten en van de notulen liggen verder ter inzage voor alle ouders in de schoolruimte.

De notulen van besloten bestuursvergaderingen en alle andere stukken die vertrouwelijke informatie bevatten aangaande ouders, leerlingen, leerkracht (zoals verslagen van funktioneringsgesprekken) of andere betrokkenen, worden ten huize van een bestuurslid bewaard voor maximaal 2 jaar. Slechts de bestuursleden en betrokkenen hebben toegang tot deze stukken.

2.6 Openheid vergaderingen

Niet-bestuursleden kunnen verzoeken om bij bestuursvergaderingen aanwezig te zijn, tenzij het gaat om een besloten vergadering. Zij hebben geen stemrecht en dienen eventuele agendapunten schriftelijk in te dienen bij de voorzitter. Tijdens de vergadering krijgen niet-bestuursleden maximaal 10 minuten om een ingebracht punt toe te lichten.

De voorzitter kan en zal besluiten tot een besloten zitting in geval de privacy van individuele leerlingen, ouders of andere betrokkenen in gevaar dreigt te komen. Voor het houden van een vergadering dient een meerderheid van de bestuursleden aanwezig te zijn, overeenkomstig artikel 5.1 van de Statuten.

In geval van geschillen zal het volgende stappenplan in acht worden genomen (zie ook schoolgids §6.6.):

a) de klacht wordt opgelost met direct betrokkenen (bijv. ouder-leerkracht);

b) de klacht wordt opgenomen met bestuur en het bestuur bemiddelt;

c) de klacht wordt opgenomen met de externe vertrouwenspersoon en deze bemiddelt;

d) klachten van seksuele intimidatie, verbaal of fysiek geweld worden direct gemeld bij de Vertrouwensinspecteur in Nederland en zijn advies wordt opgevolgd.

2.7 Beleidsformulering

Deze bestuursrichtlijn is goedgekeurd door het voltallige bestuur na consultatie van de oudervergadering en de leerkracht. Deze richtlijn vormt een leidraad voor de (komende) bestuursleden. Nieuwe besluiten die om een revisie vragen van deze bestuursrichtlijn worden in de notulen bijgehouden. Ook ouders kunnen voorstellen tot veranderingen indienen. Dit document zal eens per 4 jaar (bij voorkeur om en om met het schoolplan) bijgewerkt en herzien worden door een commissie, die de nieuwe versie ter goedkeuring aan het voltallige bestuur voorlegt. De bestuursrichtlijn mag nooit in strijd zijn met de Statuten of het Huishoudelijk Reglement.

3 Personeel

Bij normale gang van zaken bestaat het personeel in dienst van de Stichting uit slechts een leerkracht met directeurs- c.q. administratieve taken. Indien nodig wordt, tegen vergoeding, een klassenassistent geworven. Verder betaalt de Stichting een schoonmaakster (zie bijlage 1).

3.1 Bevoegdheden leerkracht

De leerkracht dient in het bezit te zijn van een onderwijsbevoegdheid of een vrijstelling van diploma door de Inspectie van Onderwijs in Nederland. Tevens dient zij/hij een bewijs van goed gedrag te overleggen, afgegeven door de gemeente van de laatste woonplaats.

De leerkracht krijgt van het bestuur de bevoegdheid om het taal- en cultuuronderwijs naar beste kunnen en volgens geldende normen te organiseren. Behalve tijdens de lesuren, is de leerkracht ook verantwoordelijk voor de supervisie op tijden waarop culturele evenementen van de Stichting plaatsvinden en in de periode na de lessen totdat de kinderen worden opgehaald of zelfstandig naar huis gaan (tenzij anders schriftelijk overeengekomen).

3.2 Taakomschrijving leerkracht

Het takenpakket van de leerkracht staat omschreven in het contract. Zolang er sprake is van een betaalde leerkracht, is deze verantwoordelijk voor de organisatie en het verzorgen van de lessen en een aantal administratieve zaken zoals het bijstellen van de schoolgids, het schoolplan en leerlingenrapportage.

3.3 Werving, selektie en aanstelling leerkracht

Een leerkracht wordt in principe aangesteld voor een periode van 11 maanden, met een mogelijke verlenging van 12 maanden. De te volgen procedure voor het werven en selekteren van een nieuwe leerkracht is omschreven in het document “Sollicitatieprocedure”.

De volledige arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd in het contract tussen de leerkracht en Stichting “De Kip”, waarvan een model is bijgevoegd in bovengenoemd document. Het contract wordt in tweevoud opgemaakt en getekend door de voorzitter van de Stichting en de werknemer.

3.4 Visa en werkvergunning

De Stichting is verantwoordelijk voor het verzorgen en betalen van een visum waarmee de leerkracht legaal in Laos kan verblijven en werken (zie bijlage 3: relatie Kip-VIS). De Stichting is in principe niet verantwoordelijk voor het verzorgen van een visum van een eventuele partner en/of andere gezinsleden.

3.5 Beoordeling leerkracht

Naast de halfjaarlijkse funktioneringsgesprekken (zie 2.4), kan op verzoek van de leerkracht een eindbeoordeling of referentie worden opgesteld.

3.6 Scholing van leerkracht

Van de leerkracht wordt verwacht dat zij/hij de ontwikkelingen op onderwijsgebied zo goed mogelijk volgt. Gedurende het schooljaar kan er regelmatig via e-mail inhoudelijk overleg plaatsvinden met andere leerkrachten van NTC-leslokaties in de wereld. Tevens kan er een beroep worden gedaan op begeleiding van de stichting NOB die ook actuele informatie aanbiedt via haar website.

Voorts bestaat de mogelijkheid om de door de stichting NOB georganiseerde zomercursussen in Nederland te volgen, mits de financiële situatie van de Stichting dit toelaat.

Tenslotte kan de leerkracht een abonnement nemen op één of meerdere onderwijsbladen, indien daaraan behoefte bestaat en dit binnen het budget is voorzien.

4 Faciliteiten en beheer

4.1 Lesruimte

Er wordt gestreefd naar de best mogelijke fysieke leeromgeving. Bij voorkeur wordt een eigen ruimte voor het Nederlandse taal- en cultuurprogramma aangehouden. Bij het bepalen van een lokatie wordt gekeken naar veiligheid, lokaalgrootte(s), bereikbaarheid, mogelijkheden tot buitenspelen en kosten. Het huren van lesruimte op een bestaande (internationale) school is een mogelijkheid.

Regels gebruik en verhuur van de ruimte

Verhuur en/of het gebruik van de lesruimte van “De Kip” door derden mag het voortbestaan, de identiteit en het imago van de Stichting niet in gevaar brengen. Het eigen lesprogramma heeft voorrang.

Verhuur en gebruik moeten schriftelijk aangevraagd worden. Het bestuur van “De Kip” beslist over gebruik en ruimte van de leslokatie na overleg met de leerkracht.

Het bestuur bepaalt de eventuele vergoeding aan de hand van het aantal ruimtes, de tijden van gebruik en reëel verbonden kosten zoals water, elektriciteit, schoonmaak en onderhoud van de ruimten.

Verhuur voor langere tijd (meer dan een maand tot maximaal 1 jaar) wordt vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. In deze overeenkomst wordt aangegeven dat de huurder verantwoordelijk is voor de activiteiten en personen die gebruik maken van de ruimte, en eventuele schade.

Beide partijen moeten een maand opzegtermijn in acht nemen. Bij oneigenlijk gebruik kan het bestuur van “De Kip” de overeenkomst eenzijdig en per direct opzeggen.

4.2 Voorzieningen op de leslokatie

In het huidige schoolgebouw bevinden zich drie ruimtes opgedeeld in een leslokaal, een bibliotheek, een keuken annex opslagruimte plus een toilet. De Kip is voorzien van de benodigde lesmaterialen, meubels, bibliotheek, computer, speelgoed, poppenkast, etc. Er wordt een inventarislijst bijgehouden door de penningmeester, in nauwe samenwerking met de leerkracht. Zie bijlagen 3 en 4 voor beschrijving van de voorzieningen, de samenwerking met de VIS en de inventarislijst.

4.3 Bibliotheek en videotheek voor kinderen

Doel van de bibliotheek en videotheek is om de kinderen te stimuleren tot het lezen van Nederlandstalige boeken en het bekijken/beluisteren van Nederlandstalige video’s. Naast het gebruik van boeken en video’s als aanvulling op het reguliere lesprogramma, is de bibliotheek een extra voorziening waar kinderen die ingeschreven zijn bij “De Kip” gratis gebruik van kunnen maken.

De leerkracht is verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de biblio- en videotheek voor leerlingen en houdt de uitleen per kind schriftelijk bij.

Er wordt jaarlijks een bedrag op de begroting gereserveerd voor de aanschaf van nieuwe kinder- en jeugdboeken, zover de financiële situatie dit toestaat. De leerkracht maakt een keuze voor nieuwe boeken die ter goedkeuring wordt voorgelegd aan het bestuur. De bibliotheek kan verder worden uitgebreid met boeken geschonken door vertrekkende gezinnen.

Het eventueel uit de roulatie te nemen van boeken, wordt overgelaten aan het oordeel van de leerkracht.

Sinds 2003 worden geen nieuwe videobanden aangeschaft, omdat steeds minder gezinnen een videospeler bezitten en er voldoende keuze is voor de meest geïnteresseerde jonge leerlingen. Het bestuur kan zich in de toekomst beraden op de aanschaf van Nederlandstalige DVD’s, wanneer deze beter betaalbaar worden.

4.4 Volwassenen bibliotheek

Met als doel de betrokkenheid van ouders en niet-ouders bij “De Kip” te vergroten, is in 2002 een bibliotheek voor volwassenen ingericht met boeken gedoneerd door de Nederlandstalige gemeenschap. Het bestuur stelt jaarlijks een contributie vast voor de uitleen; de opbrengst wordt gescheiden gehouden van de begroting van het onderwijsprogramma van Stichting “De Kip” en alleen gebruikt voor publieke feesten zoals Koninginnedag en Sinterklaas.

De leerkracht houdt een oogje op de uitleen van boeken en het bestuur is verantwoordelijk voor het bijhouden van de boekenlijst en verspreiding daarvan onder belangstellenden.

Toegang tot de volwassenenbibliotheek dient niet storend te werken voor de NTC-lessen. De (beperkte) openingstijden zijn afhankelijk van het lesrooster en worden aangekondigd in de schoolgids.

4.5 Computer

In het klaslokaal bevinden zich een of meer computers met een printer voor gebruik door de leerkracht en leerlingen. De computer maakt een vast onderdeel uit van het lesprogramma voor het ontwikkelen, oefenen en testen van woordenschat en spelling.

Er is besloten geen Internetaansluiting te installeren, vanwege de minimale behoefte en beperking van mogelijke virusinfecties evenals uit kostenoverweging. Wel beschikt de leerkracht over een extern mobiel geheugen voor de computer (“pendrive” of “memory stick”).

De leerkracht is verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer van de computerapparatuur en informeert het bestuur in geval van problemen. De leerkracht draagt verder zorg voor de keuze en eventuele aanschaf van nieuwe educatieve software, binnen een vastgesteld jaarbudget en in overleg met het bestuur.

4.6 Veiligheid en beheer

De leerkracht is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in het gebouw van “De Kip”.

Sloten/sleutels

De sleutels van het Kippenhok zijn in beheer bij de leerkracht en een bestuurslid. Een set is ondergebracht bij de bewakers van de VIS en wordt gebruikt door de schoonmaakster. Voordeur en hek worden gesloten met een (extra) hangslot. De binnendeuren tussen keuken, lesruimte en bibliotheek worden gesloten en vergrendeld. De nooduitgang is via de zijdeur in de keuken.

Onderhoud en reparaties

Minstens eens per jaar wordt een klusbijeenkomst met de ouders georganiseerd, om kleine reparaties aan het gebouw en het interieur te verrichten die niet voor rekening van de huiseigenaar komen.

De leerkracht meldt voorkomende gebreken in de lesruimte aan het bestuur en schakelt ouders en/of deskundigen in waar nodig. De bewakers van de VIS bewijzen hierin regelmatig goede diensten. Zij onderhouden ook de tuin (=heg) van de Kip.

De airconditioning apparaten dienen jaarlijks te worden nagekeken, terwijl de brandblusser minimaal eens per 3 jaar bijgevuld moet worden (zie relatie met VIS).

Buitengewone sluiting

Als de VIS om veiligheidsredenen (tijdelijk) sluit, dan gaat De Kip in principe ook dicht. Vertrouwd wordt op de overwogen besluitvorming en toegang tot informatiebronnen van de VIS. Daarnaast kunnen internationale organisaties zoals UNDP of diplomatieke vertegenwoordigingen direct geraadpleegd worden.

5 Financiën

5.1 Financieel beheer

Het financiële beheer van de Stichting is in handen van de penningmeester. Haar/zijn taken staan omschreven in artikel 8 van het Huishoudelijk reglement. Het boekjaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli, zoals is vastgelegd in de Statuten.

Naast het voeren van de financiële administratie, het innen van bijdragen, het opstellen van een jaarlijkse begroting en het opmaken van de balans, is zij/hij verantwoordelijk voor de volgende taken:

• het tijdig betalen van maandelijkse lasten voor elektriciteit, telefoon en water;

• het uitbetalen van de maandelijkse honorering aan de leerkracht, de schoonmaakster en een eventuele klassenassistent;

• het per kwartaal opstellen van een overzicht van de inkomsten en uitgaven ter informatie van het bestuur;

• het voorbereiden van de jaarlijkse subsidieaanvraag.

5.2 Subsidie aanvraag

De Nederlandse overheid verleent subsidie voor NTC-onderwijs aan Nederlandstalige kinderen in het buitenland. De bijdrage bestaat uit de reguliere subsidie en zogenaamde ICT-subsidie. De bedragen worden uitgekeerd per kalenderjaar in de maand februari. De subsidie wordt daarom voor 7/12 (januari tot en met juli) in het lopende schooljaar geboekt en voor 5/12 in het volgende schooljaar.

De subsidie wordt berekend naar het aantal kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 14 jaar dat op 1 oktober van het voorafgaande kalenderjaar staat ingeschreven, het basisonderwijs volgt en de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit.

De aanvraag dient jaarlijks voor 1 december te worden gedaan middels door de stichting NOB beschikbaar gestelde formulieren (zie website), vergezeld door een financieel verslag en verklaringen van en ondertekend door het bestuur en de Nederlandse (of Belgische) diplomatieke vertegenwoordiging. De Nederlandse ambassade te Bangkok is gewoonlijk bereid om, op voordracht van de directeur van SNV Laos, de verklaring van juistheid te ondertekenen en de aanvraag door te sturen naar Nederland (NOB).

Voorwaarde voor het ontvangen van subsidie is verder een goedgekeurde schoolgids, die voor 1 oktober bij de Nederlandse Onderwijsinspectie (en/of het NOB) moet zijn ingeleverd (dit mag per e-mail).

In principe kan de Stichting eens in de vier jaar bezoek verwachten van de Onderwijsinspecteur voor Basisonderwijs in het buitenland. Dit bezoek is beoordelend van aard, terwijl een eventueel bezoek van een NOB vertegenwoordiger een adviserend karakter heeft.

5.3 Financiële administratie

De administratie wordt bijgehouden in Kip, US dollars en Euro’s. De financiële overzichten in Kip en Euro’s worden tenslotte omgerekend naar US dollars voor het algehele overzicht.

Voor het omrekenen van bedragen in US dollar en Thaise Baht naar Kip en vice versa, wordt de betreffende door BCEL vastgestelde dagkoers aangehouden die wordt gepubliceerd op een speciale website (zie bijlage 1). Gemaakte kosten worden normaliter gedeclareerd in Kip of US dollars en contant uitbetaald. Onkosten in Euro’s worden vergoed via de Postbank.

De penningmeester is tekenbevoegd voor beide door De Kip aangehouden rekeningen in Laos en Nederland (zie bijlage 1). Daarnaast is voor elke rekening nog een tweede bestuurslid gemachtigd. Voor wijziging van de gemachtigde(n) bij de Postbank is altijd een bewijs van inschrijving nodig van de Kamer van Koophandel, dat niet ouder is dan een jaar.

5.4 Bepaling schoolgelden

De tarieven voor de schoolgelden van het nieuwe schooljaar worden op de laatste oudervergadering van het voorafgaande schooljaar vastgesteld (tijdens de goedkeuring van de begroting). Er bestaan twee verschillende tarieven afhankelijk van de draagkracht van de ouders/verzorgers van de ingeschreven leerlingen. Voor kinderen jonger dan 4 jaar gelden gereduceerde schoolgelden.

Er bestaat een eenmalig inschrijfbedrag per gezin bij aanmelding van leerlingen van 4 jaar en ouder. De hoogte van het inschrijfgeld wordt jaarlijks door het bestuur vastgesteld.

De rekeningen voor het schoolgeld worden aan het begin van het nieuwe schooljaar uitgereikt en dienen uiterlijk 31 oktober voldaan te worden. Bij overschrijvingen per bank worden de overschrijvingskosten verhaald op de betalende partij.

Restitutie van schoolgeld, tot maximaal 40 %, wordt alleen dan verleend wanneer de leerling in kwestie vier maanden achtereen noodgedwongen geen Nederlandse les heeft kunnen volgen. Indien de laatste schooldag van een leerling reeds bekend is bij aanvang van het schooljaar, kan het bestuur een aangepast bedrag aan lesgeld vaststellen.

De tarieven van de schoolgelden, het inschrijfbedrag en het bankrekeningnummer van de Stichting dienen in de schoolgids te worden gepubliceerd.

5.5 Overige inkomsten

Het komt voor dat er inkomsten worden verworven uit geldelijke schenkingen of schenkingen in natura door ouders, bedrijven of anderen. Deze kunnen alleen onvoorwaardelijk geaccepteerd worden (geen reclame).

Tevens is het mogelijk dat de Stichting extra inkomsten verwerft door verhuur van de lesruimte, uitleen van boeken of andere materialen of door deelname aan evenementen en/of markten.

Alle schenkingen en verdiensten worden opgenomen in de begroting, de balans of de inventarislijst.

5.6 Verzekering

Middels registratie bij de NOB is Stichting “De Kip” aangesloten bij een collectieve ‘Wettelijke Aansprakelijkheids’ verzekering. Deze verzekering vergoedt schade berokkend aan derden, veroorzaakt door een leerling of leerkracht. De dekking geldt alleen tijdens de officiële lesuren en andere in de schoolgids met data omschreven aktiviteiten.

Voor niet voorziene aktiviteiten dient ruim van tevoren dekking aangevraagd te worden bij de stichting NOB ofwel het bestuur wijst de ouders van deelnemende leerlingen op hun eigen verantwoordelijkheid en laat hen eventueel een schriftelijke verklaring tekenen.

Er zal een inboedelverzekering worden afgesloten tegen inbraak-, brand- en waterschade.

5.7 Inventaris

In samenwerking met de leerkracht wordt een nauwkeurige inventarislijst bijgehouden en bewaard in het archief (zie bijlage 4). De leerkracht doet voorstellen voor de aanschaf van nieuwe materialen voor het lesprogramma en de inrichting aan het bestuur. Verbruiksartikelen met een waarde van minder dan US$15 kunnen door de leerkracht zonder meer worden aangeschaft en worden vergoed op vertoon van een rekening.

5.8 Afschrijvingen en opbouw noodfonds

Het bestuur zal jaarlijks een bedrag reserveren op de begroting voor vervanging van duurzame goederen, waarbij wordt uitgegaan van de volgende levensduur:

computer – 4 jaar, meubilair – 10 jaar en leermethodes – 7 jaar.

Daarnaast wordt jaarlijks een bedrag opzij gezet voor de opbouw van een noodfonds, te gebruiken in financieel zwakkere jaren of bij (tijdelijke) uitval van de leerkracht.

De totale omvang van deze reserve zal maximaal 50% van de jaarbegroting bedragen.

TOT SLOT

Raadgevingen van een voormalig bestuur

Het beleid van de Stichting ‘De Kip’ is een geheel van keuzes dat richting geeft aan de opzet, de uitvoering van het programma en de voortgang van de organisatie.

Beleid moet getoetst worden aan de doelstelling van de organisatie en haar basisprincipes.

Beleid maken is een voortdurend proces. Hiaten moeten worden opgevuld en om de zoveel tijd moet beleid getoetst en bijgesteld worden.

Beleid ontstaat veelal vanzelf, tijdens het besturen. Toch is het handig wat struktuur aan te brengen zodat er een consistent beleid ontstaat. Vooral in een omgeving waar bestuursleden elkaar veelvuldig afwisselen is dat van belang.

Het is de kunst genoeg richting te geven en niet te verzanden in gedetailleerde regelgeving. De bestuursrichtlijn moet een leidraad zijn, geen keurslijf.

Bijlage1 - Algemene gegevens

De gegevens in deze bijlage zijn het laatst bijgewerkt op 31-3-2005.

Inschrijving Kamer van Koophandel

Zeteladres van Stichting “De Kip”:

Venraijseweg 18 – 5825 AC Overloon - Nederland (=adres ouders voorzitter)

Dossiernummer: 09101940

• Adres KvK Centraal Gelderland:

Kronenburgsingel 525

Postbus 9292, 6800 KZ Arnhem

Tel. +31 - 26 - 353 88 88

E-mail: info@arnhem.kvk.nl

Website: kvk.nl

De jaarlijkse verplichte bijdrage wordt geïnd middels een betaalcheque die consequent wordt toegezonden aan het zeteladres in Nederland.

Wijzigingen in de bestuurssamenstelling dienen schriftelijk te worden doorgegeven met de formulieren die beschikbaar zijn op de website. Er zijn aparte formulieren voor het af- en aanmelden van bestuursleden. Een bewijs van inschrijving is alleen verkrijgbaar tegen betaling (€11,- in 2005).

Bankgegevens

• Dollarrekening tnv Stichting “De Kip”

Siam Commercial Bank, Vientiane, Laos

Current Account (CA) nummer: 905-03-3-01270-9

Bevoegde bestuursleden: Itty Glastra van Loon en Nicolette Baan

• Eurorekening tnv Stichting De Kip, Vientiane, 72700, Laos

Postbank 8119954

Bevoegde bestuursleden: Nicolette Baan en Jack Cortenraad

Website voor dagkoersen: exchange_rate

Bestuurssamenstelling

Tel. E-mail

Anneke de Rouw (voorzitter) 020- 504426 (mobiel) derouwird@

Karien van Veggel (secretaris) 414 556 (thuis) rd_kvv@

(tevens beheer archief) 020 – 760 13 60

Nicolette Baan (penningmeester) 312 932 (thuis) nic_baan@

(beheer financiële archief) 020 – 579 5282

Jack Cortenraad (vice voorzitter) 416 843 (thuis) cortenraad@

Itty Glastra van Loon 413 674 (thuis) dapi@

Leerkracht: Linda de Beer

Schoonmaakster: Mme Not

Zij komt op maandag t/m donderdag na schooltijd en op zaterdagochtend voor het schoonhouden van de ruimtes in het Kippenhok. In de (grote) vakantie verzorgt zij gewoonlijk het wassen van zaken als gordijnen en kussenhoezen. Voor deze werkzaamheden ontvangt zij US$ 20 per maand contant. Er is geen schriftelijke overeenkomst gesloten, maar mevrouw Not is in vaste dienst bij VIS en via deze school te bereiken.

Lokatie

Voor het geven van de lessen huurt de Stichting een gebouw dat is gelegen tegenover de Vientiane International School, bijgenaamd “het Kippenhok”.

Adres: Ban Sapanthong Tai, Vientiane, Lao PDR, tel: 351 794

Er is een huurcontract afgesloten met de eigenaresse t/m juni 2007, waarvan zich een afschrift bevindt in het archief van de penningmeester.

Nuttige adressen:

Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden

106 Wireless Road, P.O. Box 404, Bangkok 10330, Thailand

Tel. +66 – 2 – 254 770 1/5, Fax – (662) 2545579 / 2541679

E-mail, algemeen: ban@minbuza.nl

Pers, informatie en cultuur: ban-pcz@minbuza.nl

Website: herlandsembassy.in.th

Ambassadeur per 1 oktober 2004: drs. P.J.Th. Marres

Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB)

Parkweg 20a, 2271 AJ Voorburg

E-mail: info@stichtingnob.nl

Website: stichtingnob.nl

Inspecteur basisonderwijs buitenland

Dhr. F.C. Struik

Rijksinspectiekantoor Breda

Postbus 7447, 4800 GK Breda

Tel: (+31 – 76) 524 44 77; Fax: 520 16 00

E-mail: f.struik@owinsp.nl

Bijlage 2: Leerlinginformatieformulier

Persoonlijke gegevens

Voornaam: ________________________ Achternaam: _______________________

Geboortedatum: __ /__ /____

Geslacht: _________________________

Nationaliteit: ______________________

Ouders:

Naam Nationaliteit

Moeder ____________________________ _____________________________

Vader ____________________________ _____________________________

Adresgegevens

Woonadres: ___________________________________________________________

Telefoon: ____________________

Postadres: ______________________________________________________________

Ander(e) telefoonnummer(s) waar ouders overdag bereikbaar zijn:

______________________________________________________________

E-mail adres: ______________________________________________________________

Medische informatie (vertrouwelijk)

Indien U als ouder niet bereikbaar mocht zijn, in welke kliniek wenst u dat uw kind wordt behandeld in geval van nood: ___________________________________________________

Medische informatie betreffende uw kind waarvan de leerkracht op de hoogte dient te zijn:

____________________________________________________________________

Achtergrond taalsituatie van de leerling

Overwegend gesproken taal door de leerling ________________________________

Taal waarin (overwegend) wordt gecommuniceerd met de moeder: ________________

Taal waarin (overwegend) wordt gecommuniceerd met de vader: _________________

Andere talen die thuis worden gesproken: _________________________________

Moedertaal van moeder: ______________________________________________

Moedertaal van vader: _______________________________________________

Kan de leerling:

❑ Nederlands spreken

❑ Nederlands lezen

❑ Nederlands schrijven

Heeft de leerling al eens Nederlands onderwijs gevolgd ?

- Waar ? _____________________________________________________

- Wanneer / hoe lang ? __________________________________________

Met welke doel wilt u uw kind laten deelnemen aan het Nederlandse taal- en cultuurprogramma ?

❑ Om haar/hem na terugkeer in Nederland weer te kunnen laten instromen in het Nederlandse onderwijs.

❑ Zodat zij/hij met de betreffende ouder in het Nederlands kan communiceren

❑ Om haar/hem voldoende kennis van het Nederlands te geven om in het Nederlands met andere familieleden te kunnen communiceren.

❑ Anders, n.l.: ________________________________________________

Eventuele aanvullende informatie

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Handtekening ouders: __________________________ ________________________

Datum: __________

Bijlage 3 - Relatie met andere scholen

De Kip onderhoudt een intensieve, symbiotische relatie met de VIS:

- leerlingen van de VIS worden in staat gesteld om Nederlandse les te volgen tijdens de zg. FEND-uren* van het VIS programma (2-3 x 50 minuten per week);

- visum/werkvergunning voor de Nederlandse leerkracht worden op aanvraag en tegen betaling verzorgd door VIS;

- leerkracht heeft eigen postvak in de VIS lerarenkamer;

- leerkracht wordt betrokken bij VIS activiteiten en bijeenkomsten;

- leerkracht wordt verzocht bij te dragen aan het supervisierooster van VIS;

- leerkracht maakt gebruik van computer, internet en fotokopieer faciliteiten van VIS;

- leerkracht maakt af en toe gebruik van het videolokaal van VIS;

- kleutergroep maakt gebruik van speelmogelijkheden op VIS-terrein;

- VIS maakt beperkt gebruik van het Kippenhok;

- VIS heeft geïnvesteerd in het Kippenhok (airconditioning kleine kamer, boekenkasten)

- bewakers van VIS houden een oogje op het Kippenhok en plegen ad hoc klein onderhoud, zorgen voor het aan de straat zetten van de vuilnismand, vervangen de drinkwaterfles en vullen (op verzoek, in de zomervakantie) de brandblusser aan.

Wanneer het gebruik van het Kippenhok (door VIS) meer dan een dagdeel per week overschrijdt, wordt overwogen om huurgeld te vragen. In verleden is het gebouw verhuurd aan VIS voor 100 dollar per maand.

Vanwege de beschikbaarheid van het Kippenhok als extra lesruimte en van de leerkracht (voor invalwerkzaamheden) is het ook voor de VIS van belang dat de FEND-uren zoveel mogelijk geclusterd worden.

Contacten met andere scholen zoals Ecôle Hoffet, Santisouk en Pattana school zijn minder intensief en aanmerkelijk moeilijker op te bouwen.

* FEND staat voor Français, English, Nederlands en Deutsch.

Bijlage 4 - Inventarislijst Kippenhok

| |per 23 april 2005 | | | | |

| | | | |$ |$ | |

| | |aantal |jaar |nieuw |waarde |opmerking |

|A |meubels en stoffering | | | | | |

|1 |tafel/bureau |11 |99/00 |30/stuk |110 | |

|2 |stoelen |20 |2000 | |200 |8 stoelen voor $24 |

|3 |krukjes - hard hout |3 |2000 | |30 |grote stoelen: $12 x 4 |

|4 |krukjes - rotan |13 | | |52 |VIS: 2 tafels en 6 stoelen |

|5 |computermeubel |1 | | |40 | |

|6 |bureau juf |1 |2000 |80 |50 | |

|7 |tafel - ovaal, groot |1 |2000 |90 |50 | |

|8 |tafel - kleuters, wit |1 |2000 |30 |20 | |

|9 |tafel - wit, klein |1 | | |25 | |

|10 |boekenkast klein |2 | | |40 |2000: $30 x 2 |

|11 |boekenkast lang |2 |2000 |75 |60 | |

|12 |spelletjeskast |1 | | |50 | |

|13 |hoge display kast |1 |2000 |75 |50 |VIS |

|14 |tafelkast |1 | | |40 | |

|15 |tafel - 1 poot |2 | | |40 | |

|16 |filing cabinet - 2 laden |1 |1999 |B2400 |40 | |

|17 |white board, staande |1 |2000 |15 |10 | |

|18 |kast - postvakjes |1 | | |20 | |

|19 |prikbord |1 | | |5 | |

|20 |kast - verf & knutsel |1 | | |20 | |

|21 |emmertafel |1 | | |10 | |

|22 |gordijnrails |5 |1998 |20 |75 |de rest is van VIS |

|23 |gordijnen |10 | |donatie |50 | |

|24 |vloerkleed 3x4 m |1 | | |70 | |

|25 |matten |7 |2000 | |14 | |

|26 |kussens |13 | | |52 | |

|27 |toilet |1 |2000 |20 |15 | |

|28 |spiegel, wc-rol houder |1 |2000 |5 |2 | |

|29 |grondzeil keuken |1 |2000 |donatie |10 | |

|30 |kapstokjes/kleerhangers |2 |2002 |1 |1 | |

| |SUBTOTAAL | | | |1.251 | |

| | | | | | | |

|B |elektrische apparatuur | | | | | |

|1 |plafond ventilator Mitsukawa |2 | | |30 |eentje van landlady |

|2 |plafond ventilator National |1 | | |15 |3 pl-fans gedoneerd |

|3 |plafond ventilator Weatherite |1 | | |15 | |

|4 |waterkoeler |1 |2000 |25 |20 | |

|5 |airconditioner groot Misubishi split |1 |1999 |665 |600 | |

| |type ? | | | | | |

|6 |airconditioner klein |1 | | |350 |VIS |

|7 |cassette - CD speler |1 |2000 |100 |50 | |

|8 |computer Dell |1 |2002 |300 |300 |3miljoen UNDP |

|9 |beeldscherm Dell |1 | | | | |

|10 |toetsenbord Dell |1 | | | | |

|11 |muis Dell |2 | | | | |

|12 |luidsprekers Altec Lansing |2 | | | | |

|13 |printer Epson |1 |2003 |B2240 |40 | |

|14 |power supply PC |1 |2003 |80 |60 |geaarde stekkerblok? |

|15 |telefoonset Shi ji lon |1 | | |15 |landlady |

|16 |waterkoker Matsu |1 |2000 |B489 |10 | |

|17 |2 pits kookplaat Meima 4M |1 | | |15 | |

|18 |TL armatuur + TL buizen |6 |2000 |30 |30 |2001: $2 |

|19 |TL armatuur + TL buis klein |1 | | |5 |landlady |

|20 |TL lamp buiten 18W |1 |2000 |8 |5 | |

|21 |microfoon, kabel, verloopstekker |1 |2003 |25 |25 | |

|22 |brandblusser |1 |2000 |donatie |40 | |

|23 |TV Panasonic |1 |2000 |B5580 | |gestolen |

|24 |Hitachi VCR |1 |2000 |B3645 | |gestolen |

| |SUBTOTAAL | | | |1.625 | |

| | | | | | | |

|C |lesmethodes | | |NLG | | |

| |Heutink | |1998 |3.334 | |Taaljournaal & leessleutel |

| |Heutink | |1998 |2.711 | |Schatkist, boeken, horen&zeggen |

| |CITO (SVS 1+2, Ordn, Begrip, Leesw) |1998 |469 | | |

| |Heutink | |1999 |2.146 | |Stenvert, leessl, taaljnl, boeken |

| |CITO (SVS3, WST) | |1999 |191 | |149 NLG retour? |

| |Heutink | |1999 |720 | |Kleutersetjes, oefenboeken |

| |Van Dijk Nieuw Nederlands | |2000 |201 |5.980 |MAVO 1 |

| |Spellingskaarten | |2003 |$320 |320 |Euro 242 |

| |schatting (in afwachting van Linda) | | |1.700 | |

| |SUBTOTAAL | | | |8.000 | |

| | | | | | | |

|D |jeugdboeken, video's, CD's | | | | | |

|1 |VHS |93 | | |93 |>5 jr oud, veel kopieën |

|2 |cassettes verhalen&liedjes |24 |2001 |90 |48 |van horen en zeggen' |

|3 |CD's verhalen&liedjes |10 | | |50 | |

|4 |prentenboeken peuters |57 |2000 |173 |114 |kinderboekenpakket |

|5 |prentenboeken kleuters |119 | | |952 |ad 8 |

|6 |voorleesboeken/sprookjes |25 | | |375 |ad 15 |

|7 |AVI 1 |12 | | |690 |ad 5 |

|8 |AVI 2 |20 |1999 |1.133 | |Nild |

|9 |AVI 3 |27 |1999 |1.432 | |Diana |

|10 |AVI 4 |20 |1999 |172 | |Heutink |

|11 |AVI 5 |9 | | | | |

|12 |AVI 6 |17 | | | | |

|13 |AVI 7 |14 | | | | |

|14 |AVI 8 |8 | | | | |

|15 |AVI 9 |11 | | | | |

| |methode 'lezen doe je overal' | |2003 |167 |167 | |

|16 |boekjes |12 | | | | |

|17 |cassettes |9 | | | | |

|18 |beginnende lezers |14 | | |52 |kartonnen boekjes |

|19 |woordenboek |1 | | |30 | |

|20 |beeldwoordenboek |1 | | |30 | |

|21 |leesboeken 6-10 jaar |61 | | |610 | |

|22 |leesboeken >10 jaar |48 | | |480 | |

|23 |gezinsatlas |1 | | |40 | |

|24 |CD Roms |30 | | |30 |veel kopieën |

| |SUBTOTAAL | | | |3.761 | |

| | | | | | | |

|E |volwassen bibliotheek | | |2.000 | |niet verzekeren |

| | | | | | | |

|F |speelgoed & knutselmaterialen | | | | |

|1 |poppenkastpoppen |11 |2000 |NLG72 |22 | |

|2 |poppenkast |1 | | |20 | |

|3 |legpuzzels |20 | | |60 | |

|4 |spelletjes |11 | | |110 | |

|5 |educatieve spelen (hout) |7 | | |210 | |

|6 |stempels & kussens |3 | | |15 | |

|7 |rekenkist (hout) |1 | | |20 | |

|8 |kombinatie oefening (hout) |3 | | |20 | |

|9 |telkwartet (hout) |1 | | |20 | |

|10 |loco |2 | | |20 | |

|11 |woordanalyse (hout) |1 | | |20 | |

|12 |moet je luisteren (hout) |1 | | |20 | |

|13 |leeslijn spelletjes (plastic) |26 | | |52 | |

|14 |prikblokmatjes & pennen |4 |2002 |10 |5 | |

|15 |plastic messen & vorken |1 doosje | |5 | |

|16 |verkleedkleren & hoofddeksels |1 verhuisdoos | |20 | |

|17 |bouwblokken Plan Toys |1 mand |1999 |38 |25 |1450 Baht |

|18 |duplo |1 mand |2000 |60 |40 | |

|19 |plastic constructie noppen |1/2 mand | |15 | |

|20 |plastic letter alfabet |1/2 mand | |10 | |

|21 |plastic beesten etc. |1/2 mand | |10 | |

|22 |poppenwagen plastic |1 | | |25 | |

|23 |knuffels |16 | | |48 | |

|24 |stoepkrijt |1 doosje | |5 | |

|25 |klompen |3 paar |2002 |30 |25 | |

|26 |kralen |1 doosje | |10 | |

|27 |klei (potjes) |4 | | |10 | |

|28 |lijm (flessen) |6 | | |18 | |

|29 |kwasten |24 | | |12 | |

|30 |kleimallen |1 zak | | |5 | |

|31 |paletten |5 | | |10 | |

|32 |inkt en verf (potjes) |6 | | |12 | |

|33 |krijtjes/potloden/viltstiften |3 mandjes | |15 | |

|34 |bowlingset plastic |1 | | |5 | |

| |SUBTOTAAL | | | |939 | |

| | | | | | | |

|G |keuken & cultuur | | | | | |

|1 |plastic koppen - rose |12 | | |3 | |

|2 |stenen kopjes - wit |7 | | |7 | |

|3 |oranjebitter glaasjes |33 | | |17 | |

|4 |plastic water kannen |2 | | |2 | |

|5 |plastic afdruiprek |1 | | |3 | |

|6 |emaillen schaal |1 | | |3 | |

|7 |oranje petten |6 |2002 |6 |6 | |

|8 |speelhuis |1 | | |10 | |

|9 |kop van jut |1 | | |40 | |

|10 |handdoeken |12 | | |12 | |

|11 |décor Hollands landschap |1 | | |20 | |

|12 |plastic containers |5 |2003 |15 |15 | |

|13 |kerstversierselen | | | |15 | |

|14 |koninginnedag versierselen | |2000 |40 |25 | |

|15 |zaklampjes Sint Maarten |5 | | |5 | |

|16 |rieten manden |4 | | |12 | |

|17 |emmer |1 | | |3 | |

|18 |veger en blik |1 | | |3 | |

|19 |meetlat 1m |1 | | |5 | |

|20 |Sint pak & baard & pieten pruik etc | | |105 | |

|21 |EHBO kit |1 |2000 |10 |10 | |

|22 |archiefkist leerkracht |1 | |donatie |40 | |

|23 |kantoorbenodigdheden leerkracht |buro | | |50 | |

|24 |fiets leerkracht | | |donatie | |niet in de school |

|25 |pannen & bestek leerkracht | | | | |niet in de school |

| |SUBTOTAAL | | | |411 | |

| | | | | | | |

| |TOTAAL A-G |  |  |  |15.987 | |

| | | | | | | |

| |2005/2006 | | | | | |

| |computer | | | |800 | |

| |woordenschat/taalmethode | | | |6.000 | |

| | | | | | | |

| |te verzekeren bedrag | | | |22.787 |aanvraag gedaan voor €20.000 |

-----------------------

De Kip …

of het Ei?

Leerling informatie formulier

NTC-programma De Kip

Vientiane, Laos

-----------------------

[pic]

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download