RCUH



Dieta de inceput (de baza)

Trebuie tinuta 5 zile in cazul simptomelor severe (diaree si dureri mari). In cazuri mai usoare, una sau doua zile e suficient. Cantitatile de mancare depinde de apetit; nu e nicio restrictie.

Mic Dejun

Branza de vaci (dry curd cottage cheese)

Oua (fierte, ochiuri sau jumari)

Suc de mere sau suc de struguri amestecat cu apa (o parte suc o parte apa)

Gelatina cu suc facuta in casa (gelatin fara arome, suc si indulcitor – miere)

Pranz:

Supa de pui

Chiftele de vita la gril sau peste la grill (broiled beef patty or broiled fish)

Cheesecake

Gelatina facuta in casa (gelatina fara arome, suc si indulcitor – miere)

Cina:

Variatiuni din cele de mai sus.

Reteta Supa de Pui

Intr-o oala mare, se un partile de pui (pulpele si picioarele fac cea mai buna supa) pana la jumatea oalei.

Se curate de coaja 10 morcovi si se adauga peste pui.

Se adauga 2 cepe mari, cateva tulpini de telina si ceva patrunjel.

Se adauga sare.

Se umple oala cu apa si se fierbe la foc mic timp de 4 ore. Apoi se strecoara prin sita totul.

Se ia grasimea de deasupra (nu e bai daca nu poti sa iei toata grasimea).

Morcovii sa paseaza, se fac pure in blender si se adauga inapoi in supa..

Se inlatura pielea de pe bucatile de pui si se adauga si ele in supa.

Ceapa, telina si patrunjelul nu ar trebui folosite la inceputul dietei deoarece partile lor mai fibroase pot cauza probleme.

Reteta Cheese Cake

Umplutura tortului se poate face fara crusta, dar pentru ocazii special, cand se vrea crusta, tapeteaza fundul unei tavi mici de paine cu Migdale Prajite cu Miere (vezi reteta pg. 130), mentinand un strat cat mai subtire posibil.

Ingrediente Umplutura:

3 oua

1/3 cana miere

½ cana iaurt facut in casa (homemade yogurt)

2 cani branza de vaci (cottage cheese)

2 lingurite extract vanilie

1-2 lingurite coaja lamaie.

Se pun toate ingredientele in robotul de bucatarie (sau blender, cu lamelele de metal), ouale primele pt ca blenderul sa se invarta usor.

Se amesteca pana se obtine o compozitie fina, oprind, daca e necesar, din cnd in cand pt a impinge ingredientele in joss i a curate peretii cu o spatula.

Se toarna in forma cu sau fara crusta. (forma tava de paine)

Daca se dorese, se pot pune felii de ananas din conserva (conserva fara zahar) cre au fost scurse in prealabil.

Se coace in cuptor la 180* Cpt 30 minute sua pana cand marginile se rumensc.

Se raceste si se da la frigider.

Diet a Carbohidratilor Specifici

Un principiu de baza al dietei trebuie sa fie repetat cu persistenta: nu trebuie mancat niciun aliment ce contine alti cabrohidrati fata de cei intalniti in fructe, miere, iaurt preparat in casa sau acele legume si alune/nuci listate ca si permise.

Deoarece fructele si legumele proaspete au calitati care le face laxative, trebuie sa fie folosite cu atentie cat timp diareea e prezenta. Desi toate fructele, toate legumele crude, si oricat de multa miere se pot consuma cand diareea s-a oprit, este bine sa fie eliminate pana atunci.

Cand fructele sunt introduse in dieta, dupa o saptamana sau doua, trebuie sa fie coapte bine, decojite si gatite. Fructe proaspete nu trebuie sa fie introduse pana diareea nu e sub control.

Legumele crude precum salatele verzi, morcovi, tulpini de telina, castraveti si cepe de asemenea nu ar trebui introduse decat atunci cand diareea e sub control.

Banana coapta si pisata este una din fructele crude, negatite, ce poate fin incercata la inceput. Incepeti cu grija cu un sfert de banana prima zi. Doar bananele coapte in intregime care nu au nicio urma de verde la varfuri, cu coaja pistruiata cu puncte maro si cu artea mancabila destul de moale incat sa poata fi strivita cu o furculita pot fi folosite.

Majoritatea carbohidratilor din banan necoapta sunt sub forma de amidon care este convertit, in procesul de coacere, in monozaharide care sunt absorbite cu usurinta de cei cu probleme de absorbtie.

PROTEINE PERMISE (carne, peste, produse lactate etc.)

Toate carnurile proaspete sau congelate de vita, miel, porc, pasari de curte, peste (inclusiv crustacee), oua, branzeturi naturale (listate in Anexa), iaurt facut in casa, branza de vaci uscata (fara adaos de lapte, smantana etc.). Peste la conserva (conservat in apa sau ulei)

INTERZISE:

Carnuri procesate precum hotdogs, salamuri, rulade de curcan, sunca condimentata, peste cu pesmet, peste conservat in sosuri, branzeturi procesate (vezi Anexa), carnuri afumate (exceptand cazurile in care se stie cu siguranta ca in procesul de afumare nu a fost adaugat zahar). Majoritatea carnurilor afumate contint cantitati considerabile de zahar.

LEGUME PERMISE: proaspete sau congelate (fara adaos de amidon sau zahar). NU SUNT PERMISE LEGUME LA CONSERVA SAU LEGUME LA BORCAN.

Anghinare, sparanghel, sfecla, fasole uscata alba, linte, mazare despicata (mazare ce a fost uscata, decojita) (legumele uscate se prepara conform retetei din anexa), broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, morcovi, telina, castraveti, vinete, usturoi, varza Kale, salata de toate felurile, fasole Lima, ciuperci, ceapa, patrunjel, mazare, ardei (verde, galben, rosu), dovleac, spanac, dovlecel, fsole verde, rosii, nasturel, napi (pot fi incercati dupa o imbunatatire considerabila)

Gustari pot include legume crude in cazul in care diareea nu e activa.

INTERZISE:

Grane precum grau, orz, porumb, orez, ovaz, secara, hrisca, mei, triticale (hibrid intre secara si grau), bulgur (sau couscous), grau spelt. (Fara cereale, paine sau faina facuta din acestea).

Cartofi (albi, rosii sau dulci), pastrnac, okra, naut, germeni de fasole, soybeans, fasole Mung, Fasole Fava, fasole Garbanzo.

Faina de amarant, faina de quinoa, faina de castane, germeni de grau, alge.

FRUCTE PERMISE – proaspete, crude sau gatite, congelate (fara adaos de zahar), uscate. Fructe la conserva, sau ambalate la borcan, pe care scrie „conservat in suc propriu”; cele ambalate in alt fel de suc nu sunt permise. Pentru indulcirea fructelor gatite sau crude, folositi miere sau zaharina. Niciun altefel de indulcitor in afara de zaharina n ueste permis.

Mere avocado, caise, banane (coapte cu puncte maro pe ele), fructe de padure de toate felurile (zmeura, afine, mure, capsuni etc.), cirese, nuca de cocos proaspata sau rasa, neindulcita, grapefruit, kiwi, kumquats, lamai, limete, mango, pepene galben, pepene rosu, nectarine, portocale, papaya, piersici, pere, ananas, prune uscate, stafide (preferabil negre), rubarba, mandarine.

Chips-urile de banana uscata sunt de regula acoperite cu un sirp cu zahar rafinat si trebuie evitate.

NUCI PERMISE – cu sau fara coaja.

Migdale, nuci pecan, nuci Braziliene, alune de padure, nuci, caju neprajit, castane fierte, unt de arahide (fara aditivi). Arahide prajite in coaja pot fin incercate cu grija dupa 6 luni de dieta, cand diareea a disparut complet. Evitati arahidele in coaja pt ca majoritatea au amidon adaugat. Alunele si nucile din amestecuri sarate nu sunt permise deoarece majoritatea au fost prajite cu un strat de amidon.

Nota: Alunele macinate fin vor fi folosite ca si faina in retete. Folositi DOAR faina de nuci/alune pana cand diareea a disparut. Apoi, alunele pot fi folosite ca si gustari, snacks, si trebuie amestecate foarte bine.

BAUTURI PERMISE, SUCURI

Suc de rosii conservat e permis (doar cu adaos de sare). Folositi suc de rosii la gatit in loc de pasta de rosii.

Suc de portocale sau grapefruit, proaspat stors sau sucuri, daca sunt disponibile, nu facute din concentrate. Cat tim pdiareea e activa, nu beti suc de portocale dimineata. Daca se bea dimineata are tendinta sa inrautateasca diareea. Consumate dupa-amiaza par a fi tolerate bine.

Suc de struguri, alb sau negru.

Suc de ananas (proaspat, la conserva sau congelat), fara zahar adaugat.

Suc de mere fara zahar adaugat.

Sucurile in cutii ar treui evitate, deoarece, desi pe cutie scrie ca nu au zahar, nu sunt bine tolerate de cei cu dieta SCD.

Sucuri de legume proasptate stoarse din toate legumele permise.

ALTE BAUTURI

Ceai slab sau cafea slaba. Unele ceaiuri de plante pot fi laxative, si e recomandat sa se consume doar ceai de menta.

Milkshake-uri facute cu iaurt de casa, fructe, indulcite cu miere.

INTERZISE:

Lapte lichid de orice fel.

Produse lactate uscate.

Lapte cu acidophilus din comert, smantana din comert, iaurt din comert (doar ca starter pt iaurtul facut in casa).

Lapte de soia.

Ceai sau cafea instant.

Inlocuitori ai cafelei.

INSTRUCTIUNI ADITIONALE

Desi granele (cerealele) nu sunt permise, uleiurile din ele sunt permise. Astfel ca uleiul de proumb sau soia e permis. Alte uleiuri ce pot fi folosite pentru gatit sau salate sunt uleiu de floarea soarelui sau uleiul de sofran. Uleiul de masline e foarte recomandat.

Sosurile se pot ingrosa cu ceapa fiarta facuta pure (in blender) sau cu maioneza facuta in casa (vezi reteta).

Gelatina ne-aromata poate fi folosita pentru deserturile cu gelatina.

Mustarul e permis. Folositi mustar simplu, fara zahar adaugat.

Castraveti murati sau masline sunt permise. Cititi etichetele cu atentie si evitati pe cele care au zahar adaugat.

Otetul este permis (de mere, alb, din vin). Unele oteturi gourmet au zahar adaugat si trebuie evitate (precum otetul balsamic)

Evitati orice bautura acidulata, sau cele dedicate sportivilor. Apa minerala este permisa cu conditia sa nu contina inciun fel de aditivi. Bauturile usoare indulcite cu fructoza sau glucoza trebuie evitate.

Folositi unt si nu margarina. Margarina contine lapte si/sau zer adaugat. Untul cu culturi lactice e foarte recomandat, daca e disponibil.

Condimente de orice fel sunt permise. Evitati amestecurile precum”condimente pentru gratar” si pudra de curry. Cumparati condimentele separat.

Folositi usturoi si ceapa proaspata in locul celor sub forma de pudra care pot contine urme de amidon.

Lapte de nuca de cocos si lapte de migdale poate fi incercat dupa 3 luni, daca e facut in casa.

Pastele sunt facute din grau, asa ca trebuie evitate. Folositi inlocuitorii pt paste si pizza din retetele disponibile in sectiunea de gourmet.

Nu folositi amidon de nicun fel.

Nu folositi ciocolata, cacao, roscova.

Nu folositi produse facute cu zahar rafinat.

Nu folositi pectina in prepararea gemurilor si dulceturilor.

Ketchup-ul are 40% zahar si este interzis.

Fara inghetata, doar daca este facuta in casa.

Mierea – indulcitorul de baza. Desi se spune ca sunt pline de enzime, polenul si alte produse de genul se recomanda sa nu fie folosite. Consumati o miere care e limpede. Usor tulbure e permis.

Nu folosit praf de copt. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit acolo unde este specificat.

Nu folositi seminte de niciun fel decat dupa 3 luni de la disparitia ultimului simptom, iar atunci incercati-le cu grija.

Desi toate branzeturile naturale sunt permise, sunt doua branzeturi care trebuie evitate: Ricotta si Mozzarella.

Medicamentele e de preferat sa se evite. Daca sunt absolut necesare, luati cele fara zahar adaugat. Intrebati farmacista sa va recomande alternative fara zahar la medicamentele uzuale.

Pentur prepararea mancarurilor nu folositi fructoza sau sirop de glucoza, si nici fructoza, glucoza sau dextroza sub forma de pudra sau granule.

BAUTURI ALCOOLICE

Evitati berea.

Vin foarte sec e permis. Daca preferati vinul dulce, adaugati putina zaharina sau miere.

Ocazional gin, scotch, bourbon, vodka etc. Fara sherry, lichior, brandy.

Apa minerala poate fi folosita pt amestecuri deoarece nu ara adaos de zahar.

Mai jos e un exemplu de un meniu pt o zi. Cantitatile din fiecare mancare depind de apetit.

Mic Dejun

Mar copt indulcit cu miere, daca se doreste; scortisoara pt gust.

Oua jumari.

Briosa de nuci facuta in casa cu unt si gem facut in casa.

Ceai, suc de struguri sau mere.

Pranz

Salata de ton cu maioneza facuta in casa, garnisita cu masline, castraveti murati, pe un pat de salata verde.

Felii de branza cheddar (cascaval)

Placinta de dovleac (bostan); crusta de nuci poate fi folosita sau umplutura de placinta se poate manca ca pe o budinca.

Pina colada (vezi reteta).

Cina

Sos de spaghetti facut in casa din carne de vita macinata, ceapa, usturoi, ierburi, suc de rosii. Servit pe un pat de fasole boabe fierte sau spaghetti din dovlecel.

Mazare si morcovi cu unt.

Salata de varza proaspata cu maioneza facuta in casa sau cu ulei si otet.

Fructe proaspete sau placinta de branza

Ceai.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download

To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.

It is intelligent file search solution for home and business.

Literature Lottery

Related searches