OpenOffice



Impress AitorGarrido.t3

Impress és un programa per a presentacions gràfiques que poden incloure text, imatges, veu, so i vídeo. Cada pàgina que forma part d'una presentació es denomina diapositiva. Impress també es pot usar simplement com editor de gràfics. A l'executar el programa apareix la següent pantalla, que es tracta d'un assistent que ens guiarà en el procés de creació de la presentació. En qualsevol moment podem saltar-nos els passos posteriors i acabar el procés amb les opcions per defecte, prement en el botó Crear.

[pic]

Per a començar hem de triar entre:

• Presentació buida: obre una presentació sense cap diapositiva.

• De plantilla: decidim un tipus de presentació predeterminada per a la qual disposarem d'un assistent per a completar el seu contingut.

• Obrir una presentació existent: obre un document realitzat prèviament.

Una vegada decidit, seleccionem Siguiente. Anem a veure els passos a seguir per a una presentació buida. Les diferències que hauria amb una presentació de plantilla és que aquesta inclourà alguns passos més per a indicar-li el contingut concret dels diferents apartats disponibles en la presentació.

[pic]

En un segon pas se'ns demana l'estil de pàgina (fons comú per a totes les diapositives d'entre els disponibles en l'eina) i el mitjà de presentació, que ens permetrà optimitzar el contingut de les diapositives si es va a imprimir en una transparència, en paper, o si va a ser visualitzada en la pantalla d'un ordinador o mitjançant un projector de diapositives. Quan hàgim seleccionat les opcions oportunes, prenem a Siguiente.

[pic]

En el tercer i últim pas (en el cas d'una presentació buida) podem configurar si desitgem algun tipus d'efecte de transició entre diapositives contigües, així com la velocitat d'aquest efecte. A més, podem automatitzar la visualització de la presentació seleccionant un temps d'exposició per a cada diapositiva, o deixar-lo com Predeterminat en el cas que vulguem fer una transició manual.

Finalment premem el botó Crear i ens apareix una presentació amb una diapositiva que hauríem d'anar modificant, tant en contingut com en disseny i format. La següent figura ens mostra la finestra principal de l'aplicació.

[pic]

Hi ha diferents formes de veure les diapositives d'una presentació (en les pestanyes superiors):

• Normal: es veu una diapositiva per pantalla i podem escriure, canviar el disseny, afegir imatges, etc. És la manera en el qual usualment estarem.

• Esquema: amb aquesta opció treballem només amb els títols i el text en forma d'esquema. Així es pot organitzar més fàcilment la presentació.

• Notes: apareix en una pantalla una diapositiva i en la part inferior notes explicatives sobre la diapositiva.

• Document: permet imprimir les diapositives de la presentació de manera que puguem incloure diverses per pàgina, a més d'afegir més informació, com encapçalat, peu de pàgina, data, etc.

• Classificador de diapositives: apareixen totes les diapositives en miniatura en una sola pantalla, cadascuna amb el seu nombre de diapositiva.

• Presentació: es veuen les diapositives en forma de presentació electrònica, és a dir, cada diapositiva ocupa la pantalla sencera i es veuen tots els efectes que s'han afegit.

Aquestes maneres es poden activar de dues formes: amb les pestanyes corresponents en la finestra central, o amb les opcions incloses en el menú Ver.

Per a afegir noves diapositives a la nostra presentació, podem fer ús del botó [pic] que ens trobem en la barra d'eines. Altra forma és a través del menú Insertar -> Diapositiva, o si volem duplicar la diapositiva que tenim seleccionada, ho fem en el menú Insertar -> Duplicar Página.

A la dreta de la diapositiva, que apareix en la zona central, disposem d'una barra titulada Tareas que ens va a permetre modificar certs aspectes de la nostra presentació. A continuació anem a veure el que ens permet personalitzar cadascuna d'aquestes tasques.

Pàgines Mestres

Desplegant aquesta pestanya podem veure els diferents estils de presentació que hi ha disponibles (primera il·lustració de la figura en la pàgina següent). En primer lloc veiem el qual s'usa en la presentació actual, després aquells que hàgim usat recentment en altres presentacions, i finalment tots els disponibles.

Quan seleccionem una pàgina mestra, tant el fons com el format del text que té definit s'aplica a totes les diapositives de la nostra presentació. Per a aplicar-lo només a algunes, podem seleccionar les diapositives que vulguem, fer clic amb el botó secundari del ratolí sobre la pàgina mestra i seleccionem Aplicar a les diapositives seleccionades.

Disenys

La segona de les pestanyes (segona il·lustració de la figura en la pàgina següent) ens permet definir el tipus de contingut que va a tenir la diapositiva que està seleccionada i la forma que es va a disposar dita continguda.

Com es pot observar hi ha dissenys molt variats, que van des d'una diapositiva sense contingut fins a diapositives compostes per barreges de text amb elements multimèdia en diferents posicions dintre de la mateixa. Entre aquests dos extrems, tenim diapositives de tipus títol per al començament de la presentació, diapositives que inclouen només text (a una o més columnes), només gràfics o contingut multimèdia. El disseny s'aplica a les diapositives seleccionades sense més que fer clic sobre la vista prèvia.

Animació Personalitzada

Als diferents objectes que afegim a la nostra presentació podem afegir-los efectes o animacions per a la seva aparició, desaparició de la pantalla, èmfasi o desplaçaments per la pantalla, a més de poder modificar diferents paràmetres per a cadascun dels efectes (veure tercera il·lustració de la figura superior).

Si seleccionem un objecte i premem el botó agregar, s'obre una finestra com la de la figura del costat en la que podem seleccionar l'efecte concret d'entre tots els disponibles (diferents pestanyes).

Una vegada s'aplica l'efecte, podem canviar l'esdeveniment que llança l'animació, a més de la seva velocitat i altres aspectes. També podem reordenar la seqüència d'animacions utilitzant les fletxes de Canviar ordre que hi ha sota la llista d'efectes definits, una vegada hàgim seleccionat el qual volem moure.

Transició de Diapositivas

En aquest últim apartat de la barra d'eines que apareix a la dreta de la finestra de l'aplicació (última il·lustració de la figura de la pàgina anterior) es pot configurar la manera que es realitza la transició d'una diapositiva a la següent.

Quan seleccionem un tipus de transició de la llista que hi ha en la part superior, s'aplica directament a les diapositives seleccionades. Seguidament podem definir la velocitat a la qual volem que es realitzi la transició i si desitgem que a més es reprodueixi un so. En el següent apartat podem definir si la transició es realitza al prémer el ratolí o després de passat cert període de temps. Fent ús del botó Aplicar a totes les diapositives, configurem el mateix tipus de transició i altres paràmetres per a totes les diapositives que formen part de la nostra presentació.

Patró de diapositives, patró de notes i elements mestres

A través del menú Ver -> Fondo -> Patrón de Diapositivas podem modificar les propietats, format, col·locació i altres característiques dels diferents elements que poden aparèixer en les nostres diapositives. A més apareix una barra d'eines com la qual es mostra en la figura, titulada Vista de documento maestro.

[pic]

En aquesta imatge podem modificar l'àrea destinada per a cada element així com el format del text, esquema de numeració i vinyetes, i resta d'elements que poden aparèixer en la diapositiva.

Si per contra seleccionem Ver -> Fondo -> Patrón de Notas podem fer el mateix tipus de modificacions que acabem de descriure, però per a la manera de vista Notas; aquí podem modificar la grandària destinada a la diapositiva i a les notes, així com a la resta d'elements que poden aparèixer en aquest tipus de vista de la presentació.

[pic]

Tant en el patró de diapositives com en el de notes es pot modificar la informació a incloure en les diapositives, com l'encapçalament, data, peu de pàgina i nombre de pàgina. Cadascun d'aquests camps es pot mostrar o ocultar independentment, i ho seleccionem en el menú Ver -> Fondo -> Elementos Maestros.

Creació de Dibuixos

Impress també és una eina per a realitzar dibuixos o gràfics. Per a això existeix una barra d'eines específica:

[pic]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

El botó de la fletxa que està actiu (1) s'utilitza per a seleccionar objectes de dibuix. Com per exemple línies rectes o fletxes (2), un rectangle o una el·lipse (3), o un requadre amb text (4). Si activem el botó (5) podem seleccionar entre diferents tipus d'objectes gràfics definits a partir de punts que anem col·locant sobre la diapositiva, mentre que sota el botó (6) disposem de connectors de diversos tipus que serveixen per a traçar línies entre els diferents gràfics que inserim, de manera que encara que moguem els objectes, segueixin connectats.

Els botons (7) a (12) s'utilitzen per a inserir formes bàsiques, formes de símbols, fletxes de bloc, diagrames de flux, cridades i estrelles, respectivament. Si activem el botó (13) podem modificar els punts d'una línia, introduint, eliminant o movent punts intermedis (entre els extrems). Des del botó (14) podem inserir text formatat Fontwork, per al que apareix la pantalla una finestra de selecció de l'estil concret.

[pic]

Quan inserim el text apareix una nova barra com la de la imatge, des de la qual podem modificar diversos atributs del text.

[pic]

Els botons (15) i (16) ens permeten incloure elements des d'arxiu i des de la galeria de dissenys predefinits. Utilitzant les icones (17) a (19) podem rotar l'element de la diapositiva, alinear-lo pel que fa a altres elements i establir un ordre de superposició entre els objectes. Amb (20) podem donar una aparença 3D bàsica als objectes, activant-se una barra d'eines que ens permet modificar les característiques de l'objecte, mentre que amb (21) podem associar accions que es desencadenin davant un esdeveniment de ratolí sobre l'objecte.

Per a convertir un objecte en tridimensional, podem seleccionar-lo, amb el botó secundari desplegar el menú i seleccionar Convertir ? En 3D, o Convertir ? En cos de rotació 3D, amb diferents resultats. Per a modificar múltiples aspectes de l'entorn tridimensional podem activar una finestra (botó secundari ? Efectes 3D) que ens permet seleccionar aquests paràmetres.

Aitorgarrido.t3@

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download