ΚΛΑΣΙΚΗ ΡΟΚ



ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ

4ο ΓΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ~2014/15~ Υπεύθυνος Καθηγητής τμήματος: Σοφία Τάντου

Υπάρχουν πολλά είδη μουσικής στο προσκήνιο των τελευταίων δεκαετιών. Μερικά από αυτά θα δούμε παρακάτω.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ’70-‘80

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΡΟΚ

Η έννοια του κλασικού Rock είναι αρκετά πλατιά...

καθώς ο χρόνος πέρνα, ο όρος "κλασικό" τείνει να αναφέρεται σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του ροκ ή αργότερα της ηλεκτρονικής μουσικής του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.. Παρακολουθώντας τους ειδικούς στο Classic Rock αμερικανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς -οι οποίοι κάθε μέρα που περνά γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς- παρατηρεί κανείς πως σχεδόν κάθε Rock ή Pop τραγούδι που έχει συμπληρώσει μια δεκαετία ζωής μοιάζει να πληρεί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο σχετικό ρεπερτόριο.

Η "χρυσή εποχή" του Rock -εκείνη που θα ονομάζαμε "κλασική" περίοδο- καλύπτει το διάστημα απο τα τέλη της δεκαετίας του '60 (όταν χαρισματικοί σολίστες, όπως ο Jimi Hendrix, και σούπερ γκρουπ, όπως οι cream, έθεσαν τα θεμέλια του αντλώντας καλλιτεχνική ύλη από τις πηγές των Blues, του Rock 'n' roll, της folk) μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70 (όταν ρεύματα όπως η ψυχεδέλεια, το Glam Rock και το Progressive Rock έκλεισαν τον κύκλο τους, δίνοντας τη σκυτάλη σε μια εποχή αμφισβήτησης, ανακατατάξεων και νέας προοπτικής, που εκφράστηκαν μέσω του Punk και του new wave).

Βεβαίως, της "ώριμης" αυτής εποχής προηγήθηκαν τόσο πρόσωπα οσο και τεχνοτροπίες που έδωσαν ερεθίσματα, εξασφάλισαν προϋποθέσεις και έδωσαν καλλιτεχνικά οράματα στους μεταγενέστερους "κορυφαίους". Χωρίς αυτους τους πρωτοπόρους τίποτα δεν θα ηταν ίδιο.

Αντίστοιχα υπήρξαν και επίγονοι εκείνοι που συνέχισαν να υπηρετούν το ιδίωμα και μέτα την πέριοδο της ακμής του, προσαρμώζοντας τους κανόνες του στα νέα δεδομένα και διαμορφώνοντας μια επίκαιρη "γλώσσα", κατάλληλη για το μεταλλασόμενο ηχητικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Ευτύχως πολλοί συνεχίζουν να κρατανε ζωντανή τη φλόγα του Rock, αν σβήσει αυτή η φλόγα θα έχει χαθεί μια ανεκπλήρωτη οικονομιά μιας απο τις πολλές μορφές της τέχνης που ονομάζεται μουσική

[pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic]

[pic]

ΝΤΙΣΚΟ

Τα πάντα για τη Disco μουσική ξεκίνησαν το 1969 στο club “ Stonewall ” της Νέας Υόρκης, το μοναδικό gay club εκείνης της εποχής που κατάφερνε να διατηρεί τη φήμη του αυτή λόγω καλών σχέσεων του ιδιοκτήτη και των τοπικών αστυνομικών αρχών. Το playlist του club ήταν pure Funk and Soul και αν σήμερα θεωρούμε το club αυτό ως την απαρχή της Disco είναι γιατί εκεί συναντήσαμε για πρώτη φορά όλα τα lifestyle στοιχεία που θα χαρακτήριζαν αργότερα τη μουσική αυτή. Ένα χρόνο μετά, ο David Mancuso έστηνε τα πρώτα του “ Loft ” parties με κοινό για ακόμη μία φορά ως άτομα της gay κοινότητας και με playlist που ξεκίναγε από τον James Brown και έφτανε μέχρι τους Rufus . Ταυτόχρονα στη Philadelphia ξεκίναγε μία νέα μουσική σκηνή, ο περίφημης Philly ήχος, που θα έδινε στη Disco μουσική τις πρώτες ρυθμικές βάσεις και που η επιρροή της κράτησε για δέκα περίπου χρόνια (1972 – 1982). Καλλιτέχνες από τη σκηνή αυτή, όπως οι MFSB , Archie Bell and The Drells και οι O ' Jays συμμετείχαν ενεργά στη δημιουργία των πρώτων Disco anthems . Σιγά σιγά τα Disco parties άρχισαν να γίνονται περισσότερα στη Νέα Υόρκη ενώ η μουσική που κυριαρχούσε σε αυτά ήταν τόσο κομματιών όλων των καλλιτεχνών που αναφέρθηκαν αλλά και των James Brown , Barry White και Earth Wind And Fire …

Η Ντίσκο και οι Πρωτοπόροι

Όσο η Disco μουσική δυνάμωνε στους gay κύκλους τόσο όλο και περισσότερες γυναίκες ερμηνεύτριες έβρισκαν πρόσφορο έδαφος στη μουσική αυτή. Η Gloria Gaynor , η Chaka Khan , η Diana Ross και η Donna Summer γνώριζαν απίστευτη επιτυχία στους fan της Disco , γεγονός που βρίσκει πρόσφορο έδαφος και σήμερα όπου σε κάθε gay party οι περισσότερες drag Queens ντύνονται σαν αυτές. Εντωμεταξύ, το studio 54 του Andy Warhol είχε πλέον αποδεχθεί για τα καλά τη Disco κουλτούρα και έτσι κάθε βράδυ εκεί στήνονταν τα πιο μοδάτα Disco parties της πόλης πολλά εκ των οποίων είχαν ως οικοδέσποινα την Grace Jones . Εδώ αξίζει να αναφέρουμε και ένα περιστατικό που αφορά ένα από τα κορυφαία Disco groups και το πως αυτό έγραψε το μεγαλύτερο του hit . Ο λόγος για τους Chic εκ των οποίων ο Nile Rodgers και ο Bernard Edwards έφαγαν πόρτα ένα βράδυ από το Studio 54. Εκνευρισμένοι έφυγαν από το club και πήγαν στο διαμέρισμα του Nile Rodgers όπου άρχισαν να τζαμάρουν πάνω σ' έναν αυτοσχέδιο Disco ρυθμό με μοναδικό σκοπό μέσω των στίχων να βρίζουν όλο το βράδυ το Studio 54. Στην πορεία κατάλαβαν ότι ο ρυθμός αυτός ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός και αποφάσισαν να τον ηχογραφήσουν σ' ένα κασετόφωνο για να τον επεξεργαστούν ακόμα καλύτερα την επομένη στο studio …ε, λοιπόν, ο ρυθμός αυτός δεν ήταν τίποτα άλλο από τον ρυθμό που τελικά γέννησε το super hit τους “ Le Freak ”…

ΠΑΝΚ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η πανκ μουσική(punk), είναι ένα είδος της ροκ μουσικής που αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστραλία. Αρχικά, τα μουσικά κομμάτια περιλαμβάνανε στοιχεία αυτοσχεδιασμού και αυτοσυντήρησης καθώς οι καλλιτέχνες φροντίζανε να δημιουργούν μόνοι τους τούς μικρής διαρκείας δίσκους και να προσθέτουν ξεχωριστούς, πρωταρχικούς στίχους που αφορούσαν θέματα όπως πολιτικές διαμάχες, κοινωνικούς αποκλεισμούς γενικευμένους στις τάσεις της τότε κοινωνικής εποχής. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, η πανκ εξαπλώθηκε κ τα συγκροτήματα του συγκεκριμένης μουσικού είδους πολλαπλασιάστηκαν. Κατά την επόμενη δεκαετία η πανκ εξελίχθηκε σε πιο αναμιγμένα είδη όπως Hardcore, Oi!, επιτρέποντας σε είδη όπως Post-Punk και Alternative Rock να αναπτυχθούν. Τα μουσικά κομμάτια ήτανε μικρής διάρκειας και το νόημα των στίχων περιλάμβανε πολιτικά ζητήματα όπως ο κοινωνικές διακρίσεις και η κατακραυγή του πληθυσμού για ελεύθερο τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων και της διαφορετικότητας των προσωπικοτήτων τους. Τα όργανα ου χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα από τα συγκροτήματα είναι η ηλεκτρική κιθάρα, τα ντραμς, το μπάσο και μια κύρια φωνή. Μερικές φορές τα φωνητικά ήτανε πιο άγρια και μερικές φορές φωνάζανε τους στίχους ώστε να προσθέσουν περισσότερη έμφαση και να δώσουν στον κόσμο να καταλάβει πως όλα αυτά που λένε είναι σημαντικά για εκείνους και το νόημα του μηνύματος ήταν να ξεσηκώσουν και τους υπόλοιπους να κάνουν ότι πραγματικά επιθυμούν.

Υποκουλτούρα

. Τα κύρια στοιχεία περιλαμβάνανε επιθετικότητα, και απομάκρυνση από τα τότε δεδομένα πολιτισμού και κουλτούρας. Οι νέοι αντιστεκόταν στις επικροτούμενες αρχές και στρεφότανε στην αναρχία. Το συγκεκριμένο μουσικό κίνημα επικεντρώθηκε στην έκφραση των καταπιεσμένων συναισθημάτων της νεολαίας και όλο και περισσότεροι επαναστατικοί νέοι δήλωναν τις προτιμήσεις τους με το ντύσιμο και γενικά την εμφάνιση τους. Τα πιο δημοφιλή κουρέματα ήταν οι μοικάνες , τα μαλλιά με έντονες φράντζες και καρφάκια, ή ξυρίζανε ολόκληρο το κεφάλι τους ενώ στη μόδα ήτανε τα μακριά μαλλιά. Επίσης, είχανε την προτίμηση να βάφουνε τα μαλλιά τους ασυνήθιστα χρώματα όπως φανταχτερό κόκκινο, πράσινο, μπλε κτλ. Τα πρώτα κινήματα πανκ στόχευαν επιθετικά μοντέρνα συμπεριφορά με μια αίσθηση απομάκρυνσης από το συναισθηματισμό της Ροκ του ’70. Με το πέρασμα των χρόνων, δημιουργηθήκανε υποκουλτούρες της πανκ όπως Emo, Goth, Hardcore, Pop-Punk κτλ.

Πρωτοπόρα και διάσημα συγκροτήματα

-The Ramones

-Sex Pistols

-Taking Back Sunday

-The Clash

-Black Flag

-The Misfits

-Dead Kennedys

-The Cure

-Green Day

-Blink182

-Bad Religion

Επιρροή στη σημερινή εποχή

Η υποκουλτούρα της Πανκ διατηρείται μέχρι και σήμερα σε πολλά μέρη της γης με πολλές μορφές. Πολλά παιδιά υιοθετούν το στυλ της πανκ και επιλέγουν χαρακτηριστικά χτενίσματα και ντυσίματα, όσο και τρόπους ζωής προσθέτοντας μια πινελιά διαφορετικότητας στην κοινωνία. Η μουσική ακούγεται μέχρι και σήμερα από διαφορετικές ηλικίες καθώς η Πανκ δεν πεθαίνει.

ΤΖΑΖ

Η Τζαζ είναι ένα μουσικό είδος που εμφανίστηκε τον 18o αιώνα και περιλαμβάνει αρκετά μουσικά είδη τα οποία έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους, τον ολικό ή και τον μερικό αυτοσχεδιασμό . Η Τζαζ γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη εκείνη την εποχή.

[pic]

Η ιστορία της τζαζ

Θεωρείται ότι η τζαζ μουσική είναι Αφρικάνικης προέλευσης. Οι έγχρωμοι σκλάβοι οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την Αφρική στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών μετέφεραν μέρος των παραδόσεων τους, μεταξύ των οποίων λατρευτικά έθιμα αλλά και μουσικά αφρικανικά χαρακτηριστικά τα οποία αναμείχτηκαν με τις παραδοσιακές μουσικές των ντόπιων Αμερικάνων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου είδους μουσικής (της Τζαζ) .Η μουσική της τζαζ παίζεται ομαδικά και με την συνεργασία διαφορετικών μουσικών οργάνων. Τα όργανα που χρησιμοποιούνται στην μουσική της Τζαζ από πνευστά είναι το σαξόφωνο ,η τρομπέτα, το κλαρινέτο, το κόρνο και το τρομπόνι. Από έγχορδα συναντάμε το μπάσο και την βιόλα ενώ είναι σημαντική η συνοδεία του πιάνου και των κρουστών.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ‘90

Η ΡΟΚ ΤΟΥ ’90

Η Ροκ μουσική είναι ένα είδος λαϊκής μουσικής που δημιουργήθηκε ως "rock and roll" στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του 1950, και εξελίχθηκε σε μια σειρά από διαφορετικά στυλ στη δεκαετία του 1960 και αργότερα, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εχει τις ρίζες της στην δεκαετία του 1940 και του 1950 »ροκ εν ρολ, η ίδια επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από rhythm and blues και country μουσικής. Η Ροκ μουσική επηρεάστηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό από μια σειρά από άλλα είδη όπως blues και folk, και από την jazz, κλασική και άλλες μουσικές πηγές.Η μουσική ροκ στο σύνολό της, αποτελεί ένα είδος δημοφιλούς μουσικής που χαρακτηρίζεται συνήθως από έντονο ρυθμό και από ευδιάκριτη, χαρακτηριστική μελωδία φωνητικών η οποία συνοδεύεται συνήθως από ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο κα ντραμς. 1990. Οι καλλιτέχνες συνήθως έγραφαν τα τραγούδια τους βασισμένοι:

Στην θρησκεία.

Στα ναρκωτικά, και

Στις πολιτικές φιλοσοφίες και ιδέες.

Είδη ροκ μουσικής:

Η Εναλλακτική ροκ είναι ένα είδος της ροκ μουσικής που προέκυψε από την ανεξάρτητη μουσική της δεκαετίας του 1980 και έγινε ευρέως δημοφιλής τη δεκαετία του 1990. Από την αρχή της δεκαετίας του 1990, η μουσική βιομηχανία είχε δελεαστεί από την εναλλακτική ροκ σε εμπορικές δυνατότητες και τα συγκροτήματα Jane , Dinosaur Jr, Firehouse, και Nirvana. Συγκεκριμένα, η επιτυχία των REM είχε αποτελέσει πρότυπο για πολλές εναλλακτικές μπάντες στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και του 1990.

Η Hard Rock άρχισε τη δεκαετία του 1990 ως μια από τις κυρίαρχες μορφές της εμπορικής μουσικής. Οι κυκλοφορίες πολυ -χρυσων άλμπουμ των AC/DCs The Razors Edge (1990), Guns N' Roses' Use Your Illusion I και Use Your Illusion II (1991),] Ozzy Osbourne's No More Tears (1991), Van Halens για το Unlawful Carnal Knowledge (1991) αποτέλεσαν σταθμούς στην ιστορία της ροκ. Επιπλέον, The Black Crowes κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους, (1990), το οποίο περιείχε ένα bluesy κλασικό ροκ ήχο και πωλούνται πέντε εκατομμύρια αντίτυπα.

GRUNGE 1990

Grunge είναι είδος της εναλλακτικής ροκ, το οποίο αναπτύχθηκε στα μέσα του 1980 στην πολιτεία της Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και κυρίως στο Σιάτλ. Η περιοχή του Σιάτλ ήταν μουσικά απομονωμένη από την υπόλοιπη Αμερική, κάτι που έκανε δυνατή την ανάπτυξη ενός καινούριου είδους ροκ, που δεν θα επηρεαζόταν από τα ΜΜΕ που προέβαλαν τη μουσική βιομηχανία του Λος Άντζελες και της Νέας Υόρκης. Εμπνευσμένη από την σκληροπυρηνική punk, την heavy metal και την indie rock, η grunge χαρακτηρίζεται από ηλεκτρικές κιθάρες με έντονη ηχητική παραμόρφωση, με αρκετό θόρυβο και ηχητικά εφέ. Οι στίχοι είναι απαθείς ή γεμάτοι από θλίψη, και έχει την ίδια θεματολογία με την punk.Έχει όμως, πολύ πιο αργό tempo και πιο περίπλοκη ενορχήστρωση με έντονες διαφορές ανάμεσα στην δυναμική των διαφόρων κομματιών. Η grunge είναι αισθητικά απογυμνωμένη, σε σχέση με άλλα είδη μουσικής, και πολλοί καλλιτέχνες της grunge είναι γνωστοί για την απάθειά τους προς την εξωτερική τους εμφάνιση. Γενικά, η grunge είναι γνωστή για τον δυναμισμό της και την απουσία ακριβών σκηνικών ή εφέ με φώτα τα οποία χρησιμοποιούνται από συγκροτήματα άλλων ειδών μουσικής. Τα συγκροτήματα παρουσιάζονταν χωρίς καμία διαφορά από ένα τοπικό συγκρότημα, και με στόχο όχι να ψυχαγωγήσουν, αλλά να παίξουν rock. Οι ενδυματολογικές επιλογές είναι πολύ απλές, γιατί δεν έδιναν σημασία σε αυτό τα συγκροτήματα. Η grunge θα γίνει επιτυχημένη στις αρχές του 1990, κυρίως λόγω την κυκλοφορία του Nevermind από τους Nirvana και το Ten από τους Pearl Jam. Η επιτυχία τέτοιων album έδωσε ώθηση στην εναλλακτική μουσική, και έκανε την grungeτο πιο δημοφιλές είδος ροκ της εποχής. Αυτή η φήμη όμως δεν ήταν πολύ ευχάριστη για τα συγκροτήματα της grunge, και έτσι πολλά από αυτά διαλύθηκαν μέχρι τα τέλη του 1990.

SKA 1990

Ska είναι μουσικό είδος που γεννήθηκε στη Τζαμάικα στα τέλη της δεκαετίας του '50-αρχές του '60. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία τόσο στο ίδιο το νησί αλλά και στη Βρετανία, επανερχόμενη κατά καιρούς στο προσκήνιο στη διάρκεια 40 και πλέον χρόνων. Οι απαρχές της ska βρίσκονται στη μουσική μέντο, μια χορευτική, εορταστική μουσική της Τζαμάικα με αφρικάνικες ρίζες, που αποτελούσε την κύρια μορφή χορευτικής μουσικής στο νησί μέχρι τη δεκαετία του 1950.Τα όργανα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το είδος της μουσικής είναι η κιθάρα, το μπάσο, τα ντραμς, το σαξόφωνο , η τρομπέτα κ.α Το όνομα της μουσικής λέγεται πως προέρχεται από τον χαρακτηριστικό ήχο της κιθάρας καθώς χτυπούσε τα upbeats, και που περιγραφόταν κάπως σαν skat! skat! skat!. Μια άλλη εκδοχή είναι πως ο όρος προήλθε από τον μπασίστα Κούετ Τζόνστον, που προσπάθησε έτσι να εξηγήσει τον ήχο και το ρυθμό της μουσικής, κατά τον χαιρετισμό skavoovie που απεύθυνε στους φίλους του. Πρωτοπόροι μουσικοί και συγκροτήματα της σκα μουσική είναι οι : Skatalites, Toots & the Maytals, Ντέσμοντ Ντέκερ, The Wailers καθως και οι The Paragons

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 1990

Ένα από τα πιο αναγνωρισμένα μουσικά είδη τις τελευταίες δεκαετίες είναι η ηλεκτρονική μουσική, που ξεκίνησε το 1960.Η ηλεκτρονική μουσική παράγεται από ποικίλες ηχητικές πηγές: από ήχους έτσι όπως αυτοί περιλαμβάνονται στα μικρόφωνα από ηλεκτρονικές γεννήτριες συχνοτήτων, από συστήματα υπολογιστών κ.α. Η electronic θεωρείται μια από τις πρώτες μορφές που έδωσε ροή στο είδος καI χρησιμοποίησε μελωδικούς αλλά και αρμονικούς ήχους που αγγίζουν τα όρια της dance.

ΕΙΔΗ: techno, house, acid jazz ,trance, drum n bass, chill out music, ethnic electronic, minimal electronic, trip home, dubstep, electronic rock, experimental, ambient

Πρωτοπόροι-συγκροτήματα

Ο Ζαν Μισελ Ζαρ είναι Γάλλος συνθέτης, μουσικός, περφoρμερ και μουσικός παραγωγος. Υπήρχε πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική αλλά και στα είδη της Ambient και New Age μουσικής. Επίσης, ο Juan Atkins μαζί με τον Kevin Sanderson δημιούργησαν αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ως “ραχοκοκαλιά” της χορευτικής μουσικής κουλτούρας παγκοσμίως. Οι μουσικοί που επηρέασαν την Techno ήταν στην ουσία Ευρωπαίοι πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής μουσικής όπως οι Kraftwerk, Yello, Depeche Mode, Human League, Heaven 17, New Order και Cabaret Voltaire. Καλλιτέχνες και μπάντες κάνουν περιοδείες και μεταφέρουν τους ρυθμούς τους σε κάθε γωνιά της γης. Ο Fat Boy Slim και οι Chemical Brothers στην Αγγλία, οι Daft Punk και ο The Hacker στη Γαλλία είναι από τους πρώτους που σηματοδοτούν μια καινούργια αρχή. Αμέτρητες συναυλίες πραγματοποιούνται παντού και το τεράστιο κύμα της ηλεκτρονικής μουσικής συνεχίζει να παρασύρει μία μεγάλη μερίδα κοινού που το ακολουθεί και[pic]

και γεμίζει τα clubs και τα dancefloors όλου του κόσμου.[pic]

Τα τελευταία 20 χρόνια, με την τεράστια εξέλιξη στα computers και τα synths, πολλοί καλλιτέχνες, στράφηκαν στην ηλεκτρονική μουσική, και έτσι ολόκληρη η βιομηχανία άρχισε να εξελίσσεται με γοργούς πλέον ρυθμούς

Χρήση

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000,η electronic μουσική χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως φόντο για τηλεοπτικές διαφημίσεις , αρχικά για τα αυτοκίνητα. Χρησιμοποιείται επίσης για διάφορα βιντεοπαιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου του Wipeout ,για το οποία το soundtrack αποτελείται από πολλά δημοφιλή κομμάτια electronic που συνέβαλαν στη δημιουργία περισσοτέρου ενδιαφέροντος σε αυτό το είδος της μουσικής και αργότερα για άλλα τεχνολογικά και επιχειρηματικά προϊόντα, όπως υπολογιστές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Η ΠΟΠ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’90.

Ποπ ονομάζεται ένα είδος μουσικής. Με αυτό τον όρο χαρακτηρίζονται ελαφριές μορφές κυρίως ξένης μουσικής. Ο όρος Ποπ προέρχεται από τον αγγλικό όρο popular, που σημαίνει δημοφιλής. Κάποια από τα πιο κοινά θέματα στα οποία αναφέρεται η ποπ μουσική είναι τα συναισθήματα και η ρομαντκή αγάπη. Τα κύρια μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι η κλασική κιθάρα, η ηλεκτρική κιθάρα, το αρμόνιο και τα ντραμς.

Συγκροτήματα

Η δεκαετία του 1990 ήταν η εποχή των συγκροτημάτων αποτελούμενων καθαρά από το αρσενικό είδος. Μια ομάδα νεαρών τραγουδιστών έκαναν συγκροτήματα, πλασάρονταν ως όμορφοι, ηχογραφούσαν πιασάρικα κομμάτια και έτσι καθιερώνονταν κυρίως στις έφηβες της εποχής! Αυτό συνέβη με τους East 17 και τους Take That. Η Αμερική από την άλλη πρόσφερε στον κόσμο τους Backstreet Boys και τους Ν' Sync. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνοι που κατάφεραν να διατηρήσουν μια σόλο καριέρα ήταν ο Robbie Williams από τους Take That και ο Justin Timberlake από τους N' Sync.

Μια θηλυκή εκδοχή, οι Spice Girls, έγιναν ξαφικά  τεράστιο band πουλώντας εκατομμύρια δίσκους και κυριαρχώντας στα charts! Ωστόσο η Αμερική δοκίμασε μια παρόμοια τακτική με γυναικεία ποπ αστέρια, όπως η Mariah Carey και η Britney Spears που έγιναν μουσικά αστέρια, και στη συνέχεια, σε μικρότερο βαθμό, η Christina Aguilera.

Κάποιοι ακόμη νέοι καλλιτέχνες της εποχής που πειραματίστηκαν με την ποπ που μόλις είχε έρθει στην Ελλάδα ήταν οι: George Michael, Ricky Martin, Shakira, Thalia, Anastacia, Whitney Houston, Alicia Keys.

Επίσης…ο Michael Jackson και η Madonna έπαιζαν πάντα και παντού!

[pic]

[pic]

[pic]

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ







Συμμετείχαν οι μαθητές

Αντωνίου Παναγιώτης

Γεροδημητρού Άννα

Ζαρνάβαλλου Στέλλα

Ζαχαρόπουλος Ηλίας

Ζωιτσάκου Ηλιάνα

Καρατζέρη Ευαγγελία

Κορομπίλιας Βαγγέλης

Κουτσιούμπας Δημήτρης

Μαρέ Κωνσταντίνα

Μαρκούση Σουλτάνα

Μαρκούτη Γαβριέλα

Μπούκη Ματίνα

Παπαδημητρίου Δανάη

Πολυχρονοπούλου Δανάη

Ρίζος Στέφανος

Στρατίκης Γιάννης

Τασιά Θεοδώρα

Τζαφάλιας Κωνσταντίνος

Τσιμπίδα Γεωργία

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download

To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.

It is intelligent file search solution for home and business.

Literature Lottery

Related searches