Trtwtrettč -cia.cz



Titul Motocykl roku 2013 v České republice získalo cestovní enduro BMW R1200GS

Motocykl BMW R1200GS zvítězil v sedmnáctém ročníku ankety Motocykl roku

a získal titul Motocykl roku 2013 v České republice. Výsledky ankety byly vyhlášeny 25. dubna v Praze na motorkářském večeru.

O zábavu přítomných několika set hostů, kteří se zúčastnili vyhlášení výsledků ankety, se postaral zpěvák Ivan Hlas a moderování se ujal motorkář Standa Berkovec.

Anketu vyhlásila na začátku února sekce Moto při Svazu dovozců automobilů a již podvanácté ji organizovala agentura Ehrlich63. Nominované motocykly byly rozděleny do šesti kategorií a nově byla anketa rozšířena o 2 doplňkové kategorie čtyřkolek, jejichž obliba u veřejnosti stoupá. Každá byla hodnocena zvlášť a má svého vítěze. O to se postarala jednak 24členná odborná porota, jednak veřejnost a jejich hlasy se sčítaly. Motocykl, který získal nejvíce hlasů, se automaticky stal Motocyklem roku 2013 v České republice.

Do ankety bylo zasláno celkem 24 834 hlasů. Hlasování probíhalo jednak klasicky na kuponech z tisku, jednak prostřednictvím internetu. Pro hlasující bylo určeno 15 cen. První cenou byl motocykl Honda CBR500R, dalšími převážně potřeby pro motorkáře.

Respondenti ankety uvítali další novinku – 46,5 % z nich vyjádřilo zájem o testovací jízdu s některým z přihlášených strojů. Zkušební jízdy probíhají po dohodě

s importérem či dealery za obvyklých podmínek.

Anketa Motocykl roku 2013 v České republice byla provázena rozsáhlou inzertní kampaní v motocyklových a motoristických titulech, ve společenských časopisech,

v rozhlase a na internetu. Anketu podpořil informační stánek na výstavě Motosalon, která proběhla v březnu na Výstavišti v Praze-Letňanech, kde byly vystaveny všechny ceny a zájemci tam rovnou mohli vyplnit a odevzdat svůj anketní kupón.

Hlavními partnery ankety byly společnosti nebo značky: Castrol Lubricants,

Hella CZ, výstava Motosalon v Praze-Letňanech, Varta a Yshop.cz.

Partnery večera byly Eva Optika, Gakaho, Martina Morávková, Prima Logistic,

RK Rensa a Unifleg.

Partnery cen byly AGV, Bikers Mode, Cardo, Castrol, Garmin, Harley – Davidson, Honda, Pirelli, Varta a Yshop.cz.

Hlavními mediálními partnery byly Auto7, České motocyklové noviny a Motohouse. Mediálními partnery byly z tištěných médií: Autohandl, Annonce, Automakers, evo, Caravan magazine, Flying revue, Motocykl, Pneurevue, Prosperita, QUAD, SeTKání, Střelecká revue, Yacht a Yachting revue, z elektronických médií: bikes.cz, motoaréna.cz, motocykl-online.cz, motoforum.cz a dále Oldies rádio.

Přehled vítězů kategorií v anketě Motocykl roku 2013 a jejich základní charakteristika:

Skútry a mopedy

Honda NSS300 Forza

Skútry středně velkého objemu motoru jsou stále více v oblibě. Nabízejí již slušnou dynamiku i při jízdě ve dvou, ale za minimálních provozních nákladů. A přesně taková je letošní novinka Hondy. Stavbou středně dlouhá a tím stabilní NSS300 Forza nabízí příjemné svižné cestování, přesto je její doménou městský provoz. Štíhlý stroj je hbitý, pod sedlo pojme velký nákup a zaujme i velmi nízkou spotřebou paliva.

Sportovní silniční motocykly

BMW HP4

HP znamená u BMW High Performance. Někdy jsou touto „nálepkou“ označovány malosériové šperky, jindy stroje, které mají svůj původ v motocyklu naopak zcela sériovém. A to je případ modelu HP4. Jedná se o elektronikou našpikovanou

a kvalitnějšími podvozkovými komponenty vybavenou S1000RR. Elektronický podvozek DDC umí při jízdě na okruhu v každé zatáčce měnit okamžitě útlumy

i předpětí pružin a dokonce se každým ujetým kolem sám učit. Zároveň je k dispozici ABS, ASC a řízením motoru, vše nastavitelné v několika režimech od jízdy na vodě po závodní okruh.

Chruisery

Harley-Davidson Softail Slim

Softail má přední pneumatiku tlustou skoro jako tu zadní, minimum dílů, krátký zadní blatník a plošinové stupačky. Používá drátěná kola, jednosedlo, ve kterém jezdec sedí hodně hluboko – pouze 65 cm nad asfaltem, před sebou má velkou sedmnáctistovku Twin Cam 103B a v rukou třímá „endurová řídítka.“ Jako Softail má vpředu pouze jeden brzdový kotouč, ovšem se standardně montovaným ABS. Osobitým vzhledem nadchne jistě i ostřílené bikery a ať ho zvolíte v jakékoli barvě z nabídky čtyř, hlava světlometu bude temná vždycky.

Endura včetně cestovních

BMW R1200GS

K 90. jubileu boxerů BMW uvedla značka zbrusu nově zkonstruovaný motor. Kombinované chlazení vzduchem a vodou zvyšuje teplotní rezervy a přináší také úplně jiný vzhled agregátu. Téměř přímý tvar sacího potrubí byl umožněn přepracováním hlav válců se sáním shora a výfukem dolů. Motor, převodovka

a spojka uložená v olejové lázni mají nyní společnou skříň. Nastavení reakcí

a výkonových charakteristik motoru i trakční kontroly se děje pomocí ride-by-wire, stejně jako ovládání tempomatu. Podvozek ESA podrží řidiče v každé situaci.

Naked bikes

Honda CB1100

Honda začala pečovat o své tradice, když konečně začala dovážet do Evropy model CB1100. Po 40 letech od představení legendární CB750 Four, začala Honda opět stavět vzduchem chlazený čtyřválec v obdobném stylu. Historizující design čtyřválce září z jeho klasického trubkového rámu, chromovaných zrcátek, paprskových osmnáctipalcových kol či palubních přístrojů podbarvených tyrkysovou zelenou. Moderní je určitě kombinované ABS ve výbavě. Možnosti nastavení podvozku se omezují na předpětí předních i zadních pružin.

Cestovní silniční motocykly

BMW F800GT

Vývojáři udělali pro GT to, co by mnoho majitelů již provedlo se svou předchozí verzí ST. Vyšší řídítka, rozměrnější štítek, nové sedlo a sada cestovních kufrů. ABS je montované sériově jako u všech BMW, ESA pro zadní kolo a protiprokluz jsou tu na přání. Jak se předvede nová celokapotáž a nakolik pomůže pět koní výkonu navíc, se ukáže v testech, praktici ocení vyšší nosnost stroje o 11 kg. S hmotností 213 kg je

F800GT jedním z nejlehčích cestovních motocyklů na trhu a jediným, který je hnán ozubeným řemenem.

Čtyřkolky s řídítky

Polaris Scrambler XP 850

V modelovém roce 2012 dostaly všechny čtyřkolky Sportsman s motorem 850 cm3 přidáno na výkonu. V modelovém roce 2013 se zvýšení výkonu týká všech čtyřkolek ze skupiny "pracovních" a sportovních modelů. V této skupině se o slovo hlásí právě novinka Scrambler XP 850, který se vedle základního provedení vyrábí také

v limitované edici. V této čtyřkolce se skrývají nejpodstatnější parametry a to rychlost a trakce. Takové parametry s pohonem všech kol zaručí sportovním jezdcům neomezený průjezd.

Čtyřkolky s volantem

Polaris RZR XP 900

Než side-by-side ve smyslu pracovního ATV Polaris útočí lehkou sportovně střiženou buggy, která samozřejmě umí také pracovat, ale spíše je postavena na víkendová řádění v lomech a uzavřených tratích. Model je tak trošku třídou sám o sobě. Nejvyšší výkon 88 HP, zadní nezávislé zavěšení 3-Link s nejvyšším zdvihem v kategorii

35,6 cm a extrémně nízké těžiště dělají ze stroje velice zábavnou hračku. Tato unikátní kombinace výkonu, podvozku a obratnosti je v současné době to nejextrémnější a nejlepší řešení.

Hitparáda vítězů ankety Motocykl roku

1997 – Honda CBR 1100 XX Super Blackbird

1998 – Yamaha YZF-R1

1999 – Suzuki GSX 1300 R Hayabusa

2000 – Kawasaki ZX-12R Ninja

2001 – Suzuki GSX 1000R

2002 – Honda VFR 800

2003 – Honda CBR600RR

2004 – Honda CBR1000RR Fireblade

2005 – BMW R1200GS

2006 – BMW R1200GS Adventure

2007 – KTM 990 Adventure

2008 – Honda CB1000R

2009 – BMW R1200GS Adventure

2010 – BMW S1000RR

2011 – BMW K1600GTL

2012 – Ducati 1199 Panigale S Tricolore

2013 – BMW R1200GS

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download