Algemeen Dagblad 11 februari 2006 - Jenufa Kwartet



Algemeen Dagblad 11 februari 2006

Jenufa Kwartet schittert in Laurentiuskerk

GER VAN DER TANG

MIJNSHEERENLAND

In de fraaie, van rond 1500 daterende Laurentiuskerk te Mijnsheerenland vond donderdagavond in de concertserie van de Culturele Kring Hoeksche Waard een optreden plaats dat een hoogtepunt in het lopende muziekseizoen mag worden genoemd.

Met werken van Haydn, Schulhoff en Ravel concerteerde hier het uit Naomi Peters en Catharina Ungvari (viool), Marieke Verkleij (altviool) en Rosalie Seinstra (cello) bestaande Jenufa Kwartet, een van de spraakmakende jonge ensembles op het gebied van de kamermuziek.

Joseph Haydn schreef zijn zes strijkkwartetten op. 76 in 1797. In het 'Kwintenkwartet', het tweede in deze reeks, klinkt de elegantie van de late achttiende eeuw nog na. Maar vooral in het sterk verhalende Andante en het geraffineerde 'Heksenmenuet' ging de vijfenzestigjarige Haydn onbekommerd zijn eigen geniale weg. Muziek die een warm klinkende uitvoering kreeg van een technisch voortreffelijk en met veel elan spelend Jenufa Kwartet.

Een verrassing waren de Fünf Stücke für Streichquartett van Erwin Schulhoff. Deze Tsjech was in zijn jonge jaren bezeten van Dada en jazz, schreef later als overtuigd communist grote symfonieën in sovjetstijl en kwam in 1942 tragisch aan zijn eind in een Duits concentratiekamp.

Van tragiek valt weinig te bespeuren in deze compositie uit 1923, waaronder een navrante Weense wals, een pathetische Tango milonga en een spetterende Tarantella. Ook in dit repertoire, dat veel van de ensemble-techniek vergt, bleken de dames zich prima thuis te voelen.

De hoogste troeven werden echter uitgespeeld in Ravels sublieme Strijkkwartet in F uit 1903. Zo in het gevoelige Allegro moderato, in het tweede deel met zijn geparfumeerde lyriek en typische ritmes en in het hartstochtelijke slot. Hier werd werkelijk briljant gemusiceerd.

Primaria Naomi Peters glipte de strijkstok eenmaal bijna uit de vingers, die van haar buurvrouw Catharina Ungvari belandde zelfs met een sierlijke boog op een grafzerk in de kerkvloer. Prachtig om te zien: zulke momenten herinneren je eraan dat ook muziek maken op een dergelijk hoog niveau mensenwerk is.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download