CABINET CONTABILITATE SC SELF TRUST CONSULTING SRL



CABINET CONTABILITATE SC SELF TRUST CONSULTING SRL

Iaşi, Str. Prof. A.Sesan Nr.30, Bl. G1, parter, Ap.3

Telefon: 0232263450, Fax: 0232206386

E-mail: loredana@selftrustexpert.ro

I N F O R M A R E

modificari legislative 2013

• Modificari privind T.V.A. incepand cu 1 Ianuarie 2013

✓ Mentiunea pe facturile emise «TVA la incasare», pentru cei care aplica sistemul;

✓ “bunurile de mică valoare acordate gratuit în cadrul acţiunilor de protocol nu sunt considerate livrări de bunuri dacă valoarea fiecărui cadou oferit este mai mică sau egală cu plafonul de 100 lei. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.“ In cazul in care valoarea fiecarui cadou depaseste 100 de lei, TVA-ul se va colecta pentru diferenta.

• Modificari privind salariul de baza minim brut

Incepand cu 01.02.2013 este 750 lei, la care se vor adauga sporurile obligatorii;

• Modificari privind microintreprinderile

Contribuabilii platitori de impozit pe profit sunt obligati la plata  impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 01.02.2013 daca indeplinesc urmatoarele conditii:

✓ Realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;

✓ Au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al plafonului de 65.000 euro ( 287.892 lei);

✓ capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

De asemeni si firmele nou-infiintate sunt obligate  sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, in aceleasi conditii.

Cota de impozit este de 3% si se aplica la veniturile din orice sursa, indiferent daca sunt sau nu incasate integral, mai putin veniturilor rezultate din variatia stocurilor, serviciilor in curs de executie, productie de imobilizari, subventii din exploatare, provizioane si ajustari, anularea unor penalitati si venituri realizate din despagubiri de la societatile de asigurare.

Ca obligatie declarativa, contribuabilii aflati in aceasta situatie vor comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere pana la data de 25 martie 2013 inclusiv.  Modificarea sistemului de impunere se face prin depunerea formularului 010 - „Declaratie de inregistrare fiscala/de mentiuni" privind optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor" impreuna cu declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul  impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013 – 31 ianuarie 2013.

In ceea ce priveste contribuabilii care au realizat venituri intre 65.001 euro si 100.000  euro si care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementarilor legale anterioare pana la data intrarii in vigoare a modificarilor aduse pastreaza acest regim de impozitare pentru anul 2013.

In cazul in care, in cursul anului fiscal, se vor realiza venituri mai mari de 65.000 euro, se va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit suma de 65.000 euro.

• Modificari privind calculul impozitului pe profit

Deducerea cheltuielilor cu amortizarea mijloacelor de transport pentru persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, existente sau care urmeaza sa fie achizitionate,incepand cu 01.02.2013 se va face in limita a 1.500 lei/luna.

Sunt considerate venituri din dividend sumele platite de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea asociatilor, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestora.

• Modificari privind calculul impozitului pe venit si contributii sociale

Indemnizatiile si orice alte sume de  aceeasi natura, primite de angajati pe perioada delegarii si detasarii  in alta localitate, in  tara si in strainatate, in interesul serviciului,  pentru partea care depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare de guvern pentru personalul din institutiile publice la  nivelul tuturor angajatilor (maxim 32.5 lei), vor fi asimilate salariilor si se vor impozita cu toate contributiile.

Procedura declararii si platii

contributiei la asigurarile sociale de sanatate

[pic]  Baza de calcul a contributiei la sanatate (5,5%) este venitul net, declarat de contribuabil prin declaratia de venit global – formularul 200. Aceast formular se depune pana in data de 25 mai a anului urmator pentru anul calendaristic anterior si este baza de calcul pentru venitul estimat a se realiza in anul urmator, suma declarata fiind supusa impozitului pe venit si contributiei la sanatate in plati anticipate datorate in acest an.

• Scadenta platilor la contributia individuala la sanatate este in data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru .

• Incepand cu anul 2013, persoanele ce desfasoara activitati independente (PFA), persoanele ce desfasoara profesii libere (CMI), intreprinderile individuale, (etc) vor fi notificate de ANAF sa plateasca contributia la asigurarile de sanatate, trimestrial in plati egale anticipate.

• Aceste plati au ca baza de calcul venitul net al anului trecut, declarat prin declaratia de venit global 200, sau venitul net estimat a se realiza pentru cei ce au inceput activitatea in acest an/cei ce au desfasurat activitate in anul trecut si au estimat modificari semnificative in nivelul veniturilor (declaratia 220).

• Atentie! Plata contributiei la sanatate este obligatorie pentru veniturile realizate din profesii liberale, pfa, etc. chiar daca se realizeaza si venituri din salarii, pensii, etc.in aceeasi perioada fiscala.

• Dupa terminarea anului, prin depunerea declaratiei finale de venit 200, se determina baza de calcul pentru suma finala anuala datorata la contributia de sanatate. 

• ANAF regularizeaza calculul sumelor de plata si sunt posibile doua situatii:-  diferenta datorata in plus la plata se va achita in 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere anuala; suma achitata in plus se compenseaza cu datoria la plata viitoare sau se restituie la o data anuntata de ANAF prin decizia de impunere anuala.

Pentru anii 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 si 2012 declaratiile de impunere privind contributia la sanatate se depun insotite de copiile dupa Deciziile de impunere finale anuale emise de ANAF, la Casele judetene de Sanatate pana la data de 28.02.2013, daca sumele stabilite din oficiu de catre CNAS sunt eronate, urmand ca dupa aceasta data, sa se recalculeze contributiile si accesoriile conform deciziilor depuse. Sumele stabilite in urma recalcularii vor fi retransmise catre ANAF pana la data de 30.06.2013.

Informare privind contributia la sistemul de pensii si declaratia 600

Persoanele care obtin venituri din activitati independente datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 31,3% aplicata la un venit minim lunar 741 de lei (adica 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat - 2117 lei pentru anul 2012), pana la un venit maxim de 10585 lei (echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2012). Pentru anul 2012 contributia minima a fost de 232 lei, iar in 2013 contributia este 244 lei (venitul minim aprobat prin Legea bugetului pt. 2013 este 778 lei).

Cine nu datoreaza contributii la pensii

• Contribuabilii al caror venit net anual raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 741 lei lunar sau 8.892 lei anual (pt.anul 2012)

• Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj

• Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 874/2012. Informatiile privind contributia achitata catre bugetul asigurarilor sociale de stat vor fi preluate si de Casele Judetene de Pensii, si se vor constitui ca sume virate pentru sistemul de pensii.

Formularul pentru declararea bazei de calcul a CAS trebuie depus de:

• intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale;

• membru al unei intreprinderi familiale;

• persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;

• persoana care realizeaza venituri din profesii libere;

• persoana care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;

Atentie! Oricare dintre persoanele mentionate anterior nu trebuie sa depuna Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii pentru ca nu mai datoreaza contributii la pensii daca:

• obtine si venituri salariale sau indemnizatii de somaj sau

• beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.

Cum si unde se depune formularul

Declaratia 600 se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusa declaratia este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu.

De asemenea, formularul se poate depune online de catre contribubilii care au un certificat digital calificat de semnatura electronica.

Declaratia 600 se va depune anual pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale.

In cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal, declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se va depune in termen de 15 zile de la inceperea activitatii.

In baza declaratiei 600 depusa, organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata.

Contributia la pensii se plateste trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

In baza declaratiei 600 depusa de contribuabili, organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste CAS anual datorata si termenele de plata. 

Pentru cei care incep in cursul anului o activitate din cele prevazute la art. 296^21 alin a) – e) din Codul fiscal, emiterea deciziei de impunere se face in doua zile lucratoare de la data depunerii declaratiei 600, iar pentru cei care incep una dintre aceste activitati dupa 1 decembrie, emiterea deciziei de impunere se face chiar in ziua depunerii declaratiei.

Decizia de impunere privind obligatiile de plata cu titlu de CAS se emite in doua exemplare , dintre care unul este comunicat contribuabilului.

Expert-contabil,

Ţopa Loredana

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download