Revista Presei



Revista Presei

13 Februarie 2012

|Pagina |Publicaţie |Titlu |

|2 |Cotidianul |Mii de oameni în alertă! |

| 3 |Evenimentul |Căldura din calorifere ar putea dispărea de la întreţinere |

| |Zilei | |

|4-9 |Gandul |IMAGINI EMOŢIONANTE. Unde ajung oamenii străzii pe acest ger cumplit |

| | | |

|10 |Ring |Economistii contrazic guvernul: Nu ne permitem majorari salariale si de pensii! |

COTIDIANUL

Mii de oameni în alertă!

 

[pic]

Situaţia continuă să fie extrem de gravă în ţară. Vorbim despre un bilanţ tragic, iarna făcând victime. Din pricina frigului, 68 de oameni au murit în România, 30 de localităţi sunt în continuare izolate, iar 10 tronsoane de drumuri naţionale sunt închise circulaţiei.

Pe alte zeci de drumuri circulaţi este îngreunată sau restricţionată.

De duminică seară, de la ora 18.00 și marţi la ora 14.00, judeţele din sudul ţării sunt sub cod portocaliu de ninsori abundente.

Astfel, de luni, ora 12.00 până marţi, ora 2.00, Codul portocaliu de ninsori abundente va fi valabil pentru toate judeţele din jumătatea sudică a ţării şi pentru Dobrogea.

Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie: "Intensitatea maximă va fi de dimineaţă, vântul va sufla cu 55 km pe oră, iar zapada se va depune 30-40 de cm cantităţi de bază, care vin peste 10 cm. Îmi doresc să nu dăm cod roşu. Asta ar însemna zapada de 100 cm, viteze de 120 km, speram să nu fie cazu. Cu speculaţiile, dacă dăm cod roşu nu se mai circulă".

Vor fi afectate municipiul Bucureşti şi judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea. Aici va ninge abundent, iar vântul va sufla cu rafale de până la 55 kilometri pe oră, stratul nou de zăpadă depăşind 30 - 50 de centimetri.

Unsprezece drumuri naţionale şi A2 Bucureşti – Feteşti sunt închise, luni dimineaţă, din cauza ninsorilor abundente.

De asemenea, rămân închise în continuare: A2 Bucureşti - Feteşti, DN 1D Albeşti Paleologu - Urziceni, DN 23B Măicăneşti - Ciorăşti, DN 61 Ghimpaţi - Găeşti, DN 65A Buzoeşti - Surduleşti (Argeş) , Putineiu - Turnu Măgurele (Teleorman), DN5B Giurgiu - Ghimpaţi, DN 2A Slobozia - Urziceni, DN 2C Costeşti - Slobozia, DN 41 Olteniţa - Daia.

Update: Peste 80 de localităţi din 25 de judeţe sunt afectate luni de vremea nefavorabilă, a afirmat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Alin Maghiar.

El a precizat că, dintre cele 87 de localităţi afectate, 43 sunt izolate din punct de vedere al comunicaţiilor rutiere sau feroviare, 28 de sate, cătune, cartiere nu sunt alimentate parţial sau total cu energie electrică, şase localităţi au disfuncţionalităţi privind reţelele de comunicaţii fixe sau mobile şi în alte zece se înregistrează dificultăţi în a asigura apa potabilă sau menajeră.

EVENIMENTUL ZILEI

Căldura din calorifere ar putea dispărea de la întreţinere

Autorităţile bucureştene analizează separarea facturilor la căldură pentru fiecare locuinţă, pentru a evita situaţiile în care locatarii unui bloc întreg stau în frig din cauza unui singur rău platnic.

[pic]

Mulţi proprietari se plâng că suma pe care o dau pentru întreţinere este "astronomică" şi că nu au cu ce să o plătească.

Pe timp de iarnă, aproximativ jumătate din valoarea facturii pentru un apartament reprezintă căldura, restul fiind cheltuieli legate de apă caldă şi rece, reparaţii şi salarii.

"Toată lumea se plânge de factura la întreţinere pe timpul iernii. Totuşi, ar trebui să facem diferenţa între căldură şi cheltuieliile la comun: apă, energie electrică pe scară, salarii asociaţiei, reparaţii etc. Am observat că iarna, pe lângă căldură, şi celelalte facilităţi au preţul mai mare. Am impresia că preşedinţii de bloc se gândesc că iarna toată lumea înjură RADET-ul, aşa că trec mai multe cheltuieli", a explicat, pentru EVZ, directorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, Bogdan Becheanu.

"În februarie, factura ar putea fi mare"

Şeful Regiei a mai precizat că s-a discutat facturarea separată a căldurii şi chiar s-a pus pe hârtie un astfel de proiect.

"Eu cred că preşedintele trebuie să afişeze la avizier şi factura trimisă de noi, să vadă omul cât s-a consumat pe tot blocul, dar şi modul de calcul pe baza căruia a fost împărţit consumul pe apartament", a mai spus Becheanu.

În opinia preşedinţilor asociaţiilor de locatari şi a unor surse din cadrul Regiei bucureştene, creşterea între ţinerii pe februarie va fi cu 20-30%.

În ceea ce priveşte facturile pe luna ianuarie, emise de Regie, sunt mai mici, în comparaţie cu cele din ianuarie 2011, asta pentru că la începutul acestui an a fost mai cald decât în acea perioadă.

"Dacă ţine vremea tot aşa, factura de luna asta va fi mai mare, cred, comparativ cu luna februarie a anului trecut", a mai adăugat Becheanu, precizând că mai puţin o să plătească cei care au blocul reabilitat termic.

Doar cei care au ţinut repartitoarele închise, care nu au consumat mulţi metri cubi de apă caldă şi rece şi nu au administratori care au trecut pe lista de la întreţinere reparaţii mai multe decât vara plătesc sume mai mici la întreţinere.

De exemplu, pentru un apartament cu trei camere, situat în Berceni, întreţinerea pe luna ianuarie este de 480 de lei.

GANDUL

IMAGINI EMOŢIONANTE. Unde ajung oamenii străzii pe acest ger cumplit

[pic]

40 de persoane fără adăpost au ajuns luni seară în centrele de primire din Bucureşti ca să nu cadă victime frigului extrem. Reprezentanţii Poliţiei Locale i-au căutat pe străzi şi în pasaje convingându-i să ajungă în adăposturi special construite pentru ei sau în centre sociale. Octav Ganea, fotoreporter Mediafax, i-a însoţit pe agenţi în centrul Capitalei şi la Gara de Nord.

40 de persoane fără adăpost au ajuns luni seară în centrele de primire din Bucureşti ca să nu cadă victime frigului extrem. Cei care i-au adus, convingându-i să plece de pe străzi sau din pasajul de la Universitate au fost reprezentanţii Poliţiei Locale care, şi în noaptea trecută, au bătut capitala la pas pentru a identifica potenţialele victime ale gerului.

Octav Ganea, fotoreporter Mediafax, i-a însoţit pe agenţi în centrul Capitalei şi la Gara de Nord.

[pic]

În spatele Universităţii, vizavi de Facultatea de Arhitectură, poliţiştii locali caută homleşi pentru a-i duce în adăposturi.

[pic]

Tot în zonă, l-au găsit şi pe Mircea, care nu are locuinţă. L-au convins să ajungă într-unul dintre centrele pentru persoane fara adăpost.

[pic]

La coloane, în zona Romarta Copiilor, vizavi de Cercul Militar, poliţiştii locali l-au găsit pe Marcel, un bărbat fără adăpost din Bucureşti.

[pic]

Reprezentanţi ai Politiei Locale a Municipiului Bucuresti încearcă să-l convingă pe acest acordeonist să se întoarcă ăn locuinţa lui, iar în cazul în care nu are una - să-i însoţească la un centru special pentru a fi adăpostit de frig.

[pic]

Căutările au ajuns şi la Gara de Nord. Aici, l-au găsit pe acest tânăr, pe care l-au convins să-i însoţească la un centru special.

[pic]

Câteva minute mai târziu, tot la Gară, îl găsesc pe Nicu. Copilul de 14 ani a fost transportat la centrul de primire minori Pinocchio, în zona Gării de Nord a Municipiului Bucureşti.

[pic]

Aceşti oameni au înţeles că salvarea lor o reprezintă un centru special. Doi dintre ei au ajuns la complexul integrat de servicii sociale pentru adulţi Sf. Ioan din Bucureşti.

[pic]

La adăpost primesc hrană caldă şi un ceai fierbinte. La începutul acestei săptămâni, meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de ger, valabilă până vineri, 3 februarie, pentru Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramures şi Dobrogea,. S-au anunţat temperaturi minime între -27 si -17 grade.

[pic]

Trei bărbaţi se pregătesc să înnopteze în unul dintre adăposturile de primire a persoanelor fără locuinţă construite în Bucureşti, luni seară.

[pic]

O noapte petrecută nu sub cerul liber şi nici sub vreun carton, ci într-un pat . Costică Pădurariu doarme în unul dintre adăposturile construite în Capitală pentru persoane fără locuinţă.

RING

Economistii contrazic guvernul: Nu ne permitem majorari salariale si de pensii!

[pic]

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat, ieri, în parlament că ia în calcul o creştere prudentă a salariilor şi pensiilor, dacă economia va permite. Nu de aceeaşi părere sunt însă analiştii economici. Ei cred că este imposibil şi, spre deosebire de guvernanţi, au argumente.

Parlamentarii minorităţilor au votat Guvernul Ungureanu, condiţionând ca în luna mai pensiile şi salariile de la stat să crească. Din discursul noului premier, susţinut în faţa parlamentarilor, nu a lipsit ideea că noul guvern are în vedere majorarea veniturilor, dacă economia va sta bine în statistică.

Şerbănescu: „Legea interzice creşterile ”

Analistul economic Ilie Şerbănescu este de părere că, anul acesta, salariile şi pensiile nu ar putea să crească nici măcar cu un ban. „Nu există bani la buget. Legea responsabilităţii fiscale interzice creşteri ale salariilor şi pensiilor în urma rectificării bugetare, dacă acestea nu s-au prevăzut în bugetul iniţial. Bugetul trebuie să facă eforturi mari pentru a-şi reduce deficitul”, a declarat acesta.

Coşea: Nu ne putem bucura de 4% în plus

Economistul Mircea Coşea, fost membru UNPR, consideră că eventualele majorări ar fi nesemnificative şi ar crea dezechilibre: „Nu avem disponibilităţi la buget, înseamnă că ar trebui obţinuţi bani la buget prin disponibilizări masive ori prin împrumut. O astfel de majorare nu va avea niciun efect pentru că nu va putea depăşi 4%-5%, fiind erodată de inflaţie şi de creşterea preţului la energie, plus celelalte taxe locale. Acest lucru va duce, pe termen lung, la complicaţii, pentru că acum ne bucurăm de 3%-4%, dar în 2013-2014 vom plăti dublu această creştere”.

Dochia: Vom intra în derapaj

O eventuală majorare va avea un impact direct asupra echilibrului bugetar, ne-a explicat şi analistul Aurelian Dochia. „Noi ne-am propus o ţintă anul acesta şi este important s-o respectăm nu doar din perspectiva acordului cu FMI, ci şi pentru capacitatea noastră reală de a finanţa acest deficit. Dacă va creşte deficitul, împrumuturile vor fi mult mai mari. În conjunctura internaţională actuală, în care criza mondială nu s-a terminat, s-ar putea să ne ducă la un derapaj care nu mai poate fi controlat. Mi se pare puţin probabil ca în 2012 să fie redus numărul de funcţionari încât să fie mărite salariile celor care rămân”, a precizat Dochia.

„Aduc la cunoştinţă preocuparea guvernului pentru majorarea salariilor şi pensiilor în cazul în care va fi posibil acest lucru.”, Mihai Răzvan Ungureanu, premier

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download

To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.

It is intelligent file search solution for home and business.

Literature Lottery