INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN CONSTANŢA



ŞCOALA CU CLASELE I-VIII

„ROMUL LADEA”

ORAVIŢA

CARAŞ-SEVERIN

Nr. înregistrare 116 din 28.02.2012

PROIECT „ŞCOALA ALTFEL”

02- 06.04. 2012

TITLUL-

„ŞCOALA ALTFEL

– încă un pas către dezvoltarea abilităţilor de viaţă”

Nume şi prenume director:

prof. Mariana Ţeicu

Semnătura

______________________

Nume şi prenume consilier educativ:

prof. Camelia Pîrvu

Semnătura

______________________

Nume şi prenume coordonator CEAC:

prof. Mariana Ţeicu

______________________

Semnătura

______________________

OPIS

1. Copii ale proceselor- verbale încheiate în urma consultării factorilor implicaţi

2. Programul/Orarul “Şcolii Altfel” (pe cicluri de învăţământ, pe clase/grupuri de clase, după caz)

3. Fişele de activitate (pe cicluri de învăţământ, după caz)

4. Raportul final al “Şcolii Altfel”

5. Anexe (materiale diverse, exemple de bună practică- chestionare de evaluare activitate etc.)

INFORMAŢII DESPRE INSTITUŢIE

Unitatea școlară: ŞCOALA CU CLASELE I-VIII „ROMUL LADEA” ORAVIŢA

a. Adresa completă: Strada Zona-Gării Nr.1, Oraviţa, 325600, Caraş-Severin

b. Nr. de telefon/fax: 0255-572126

c. Adresă poştă electronică : scromulladea@

web-site: scoalaromulladea.ro

d. Persoană de contact (nume și prenume, funcție, date de contact):

Prof. Camelia Pîrvu, Consilier educativ

camipirvu@ , 0763034700

DEVIZĂ :

Cu fiecare zi în care abilităţile de viaţă vor fi mai cunoscute şi mai promovate în şcoală , noi, cei de la catedră , vom fi mai aproape de obiectivul educaţional propus şi de condiţia de educator, de modelator de personalităţi.

Obiective cadru

• Dezvoltarea unei atitudini pozitive faţă de sine ca persoană unică şi valoroasă ;

• Formarea atitudinilor, achiziţionarea cunoştinţelor şi abilităţilor interpersonale;

• Dezvoltarea abilităţilor de utilizare a informaţiilor;

• Dobândirea abilităţilor de explorare şi planificare a carierei;

• Exersarea abilităţilor de management al unui stil viaţă de calitate.

Valori şi atitudini

Respect şi încredere în sine şi în ceilalţi

Aprecierea unicităţii fiecăruia

Receptivitate la emoţiile celorlalţi

Valorizarea relaţiilor inter-personale

Valorificarea critică şi selectivă a informaţiilor

Adaptare şi deschidere la noi tipuri de învăţare

Responsabilitate şi ambiţie pentru decizii şi acţiuni privind cariera

Interes pentru învăţare permanentă într-o lume în schimbare

Orientare spre o viaţă de calitate în prezent şi în viitor

Educarea, formarea şi exersarea abilităţilor de viaţă se realizează permanent în viaţa noastră, fie într-un mod organizat şi structurat (în conformitate cu anumite norme generale şi pedagogice, desfăşurate într-un cadru organizaţional) sau, dimpotrivă, în mod spontan (întâmplător, difuz, neoficial).

Au fost organizate în anul 2009, la nivel naţional, focus-grupuri ce au avut loc în

unităţi de învăţământ preuniversitar. Pornind de la acest studiu, abilităţile de viaţă pot fi împărţite pe categorii de vârstă în funcţie de nevoile reale ale elevilor prin care se dezvoltă totodată şi competenţele cheie pe care am construit în şcoala noastră programul « Şcoala altfel ».

Pentru categoria de vârstă 6-10 / 11 ani:

➢ abilităţi sociale care să conducă la integrarea "şcolarului mic" în colectiv, clasă, societate şi să comunice şi relaţioneze cu adulţii;

➢ abilităţi de comunicare în limba română , dar şi într-o limbă străină;

➢ abilităţi de autocunoaştere (atât sub aspect fiziologic, cât mai ales sub aspect emoţional);

➢ abilităţi practice (dezvoltarea eco-civică, amenajarea şi întreţinerea spaţiului în care locuiesc, etc.)

Pentru categoria de vârstă 10/11-14/15 ani:

➢ abilităţi de comunicare eficientă, verbal şi scris ;

➢ abilităţile practice (de mânuire a diverselor obiecte, de organizare, etc);

➢ abilităţi de explorare a mediului înconjurător (la aceast vârstă este foarte important să ştie să se descurce în diverse situaţii) ;

➢ abilităţi TIC (de utilizare a calculatorului);

➢ abilităţi artistice (de exprimare prin muzica, dans, arta a gandurilor, emotiilor, valorilor si nu in ultimul rand comportamente);

➢ abilităţi sociale (de integrare social , de interacţiune în societate, de cooperare în grupuri de apartenenţă, spirit de echipă, de respectare a regulilor sociale);

➢ abilităţi de cunoaştere şi autocunoaştere (de a îşi exprima şi controla emoţiile, de a asculta, de a şti să câştige, dar şi de a pierde, de a învăţa din propriile greşeli, răbdare, putere de concentrare, perseverenţă, de soluţionare a conflictelor în cadrul grupului etc.) ;

➢ abilitatea de a învăţa să înveţi.

La baza proiectării programului « Şcoala altfel » din şcoală noastră stau competenţele

cheie europene.

Competenţele cheie sunt esenţiale într-o societate bazată pe cunoaştere şi garantează individului/elevului o mai mare flexibilitate pe piaţa forţei de muncă, îi permite să se adapteze mai rapid la schimbările constante într-o lume din ce în ce mai interconectată. Formarea individului ţinând cont de aceste competenţe cheie a pornit de la recomandarea Parlamentului European şi a Consiliului Europei, din 18 decembrie 2006 privind competenţele cheie pentru învăţarea continuă .

Competenţele cheie ar trebui să fie achiziţionate de către tineri/elevi la sfârşitul învăţământului obligatoriu şi pregătirea acestora pentru viaţa de adult, în special pentru viaţa profesională, acestea constituind o bază pentru învăţarea ulterioară, dar şi de adulţi pe toată durata vieţii lor, printr-un proces de dezvoltare şi de actualizare a aptitudinilor.

Acest cadru defineşte opt categorii de competenţe cheie şi descrie cunoştinţele esenţiale, aptitudinile şi atitudinile legate de fiecare dintre acestea. Ele fac parte din Cadrul European de Referinţă şi tot mai multe instrumente de recunoaştere a competenelor le folosesc ca model (ex. Europass ). Aceste competenţe cheie sunt:

1. Comunicarea în limba maternă (limba română)

Comunicarea în limba maternă se referă la abilitatea de a ne exprima gândurile, sentimentele şi faptele, atât oral, cât şi în scris (ascultare, vorbire, citire şi scriere), şi să interacţionăm cu alţi oameni într-un mod adecvat, în educaţie şi formare, muncă, acasă şi în timpul liber.

2. Comunicarea într-o limbă străină

Comunicarea într-o limbă străină este strâns legată de comunicare în limba noastră. Se bazează pe capacitatea de a înţelege şi exprima gândurile, sentimentele şi faptele oral sau în scris la locul de muncă, acasă, în timpul liber, în educaţie şi formare – în funcţie de ceea ce vrem şi avem nevoie.

3. Competenţe matematice şi competenţe de bază în domeniul ştiinţei şi tehnologiei

Competenţele matematice sunt legate de capacitatea de a folosi cunoştinţele matematice pentru a rezolva o serie de probleme în situaţii de zi cu zi. Pe lângă cunoştinţe sunt la fel de importante

procesul şi activitatea de dezvoltare a competenţelor matematice şi competenţele în domeniul ştiinţei şi tehnologiei. Competenţa ştiinţifică se refer la capacitatea şi dorinţa noastră de a

utiliza cunoştinţe şi metode pentru a explica lumea naturală. Competenţa în tehnologie este văzută ca aplicarea acestor cunoştinţe şi metode, ca răspuns la percepţia omului la ceea ce vrea sau are nevoie.

4. Competenţa digitală

Competenţa digitală implică utilizarea critică şi corectă a Tehnologiei Informaţiei şi Comunicării (TIC). Aceasta este susţinută de competenţe de bază: utilizarea calculatoarelor pentru a prelua, evalua, stoca, produce, prezenta şi a schimba informaţii, precum şi de a comunica.

5. A învăţa să înveţi

"A învăţa să înveţi" este abilitatea de a ne organiza propria noastră învăţare. Aceasta include gestionarea eficientă a timpului şi a informaţiilor, atât pentru noi înşine cât şi în grupuri.

Aceasta înseamnă obţinerea, prelucrarea şi asimilarea de noi cunoştinţe şi abilităţi, precum şi modalităţi de orientare, căutare şi utilizare a informaţiei. A învăţa să înveţi ne încurajează să ne

bazăm pe învăţarea anterioară şi experienţa de viaţă .

6. Competenţe sociale şi civice

Aceste competenţe ar putea fi cele mai importante pentru tineri/elevi. Multe dintre ele pot fi achiziţionate prin implicarea activă în orice fel de muncă de tineret sau de voluntariat. Acestea acoperă toate formele de comportament de care am avea nevoie pentru a participa efectiv la viaţa noastră socială şi profesională. Competenţele civice ne oferă avantajul de a participa pe deplin la viaţa civică, pe baza cunoştinţelor privind conceptele şi structurile sociale şi politice şi angajarea pentru o participare activă şi democratică la viaţa socială.

7. Spiritul de iniţiativă şi antreprenorial

Aceste competenţe se referă la capacitatea noastră de a transforma ideile în acţiune, care sunt deosebit de importante pentru activitatea de tineret şi iniţiativele de tineret. Aceasta include creativitate, inovaţie şi asumarea de riscuri, precum şi capacitatea de a planifica şi gestiona proiecte cu scopul de a atinge obiective.

Pentru tineri / elevi abilităţile ar trebui să se refere la managementul de proiect proactiv care implică abilităţi cum ar fi planificarea, organizarea, gestionarea, conducere şi delegare, analiză, comunicare, evaluare şi înregistrare. O atitudine antreprenorială şi creativă se caracterizează prin iniţiativă, pro-activitate, independenţă şi inovaţie în viaţa personală şi socială a cuiva.

8. Sensibilizarea şi expresia culturală

Presupune aprecierea importanţei exprimării creative a ideilor, experienţelor şi emoţiilor printr-o serie de medii, inclusiv muzica, artele spectacolului, literatură şi arte vizuale.

Cunoştinţele culturale includ cunoştinţe de bază ale operelor culturale majore, inclusiv cultura populară ca parte important a istoriei umane. Este esenţial să se înţeleagă diversitatea cultural şi lingvistică a Europei şi nevoia de a o păstra.

BIBLIOGRAFIE : « Metode şi instrumente pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă la clasă » - Mari-Elena Belciu, Daniela Demenenco, Simina Hinţ,... – Piteşti : Paralela 45, 2011

PROGRAMUL „ŞCOALA ALTFEL”

AN ŞCOLAR 2011- 2012

PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR

- Învăţământ PREPRIMAR

GRĂDINIŢA PN4

Scopul proiectului Şcoala Altfel vizează îmbunătăţirea competenţelor sociale, nivelul cooperarii, nivelul comunicării verbale şi nonverbale, nivelul creativităţii prin:

➢ Procesul de învăţare prin joc;

➢ Participarea copilului la alegerea activităţilor şi a jocurilor;

➢ Organizarea adecvată a ambientului educativ;

➢ Flexibilitatea strategiilor de predare-învăţare;

➢ Stimularea şi dezvoltarea stimei de sine, a comunicării interpersonale şi a relaţionării.

Exerciţiile suport de desfăşurare a activităţilor vor urmări:

❖ Limbajul, vorbirea (pronunţia şi tipul de comunicare verbală);

❖ Atitudinile copilului, spontaneitatea şi iniţiativa (opoziţie, pasivitate, cooperare,entuziasm;

❖ Maniera de relaţionare (formulare de întrebări, plictiseală, necooperare, detaşare, iritare, tensionare, încordare, plăcere, participare totală ,etc.);

❖ Adaptarea la situaţiile propuse, gradul de cooperare şi de atenţie;

❖ Acţiuni şi mişcări necontrolate ( agitaţie, ticuri, mişcări ale ochilor, gurii, mâinilor, picioarelor, corpului);

❖ Nivelul de anxietate, reacţia în faţa dificultăţilor sau eşecului.

Proiectul nostru îşi propune :

• Activităţi de educaţie informală şi nonformală care să amelioreze comportamentul de adaptare şcolară;

• Crearea unei motivaţii optime pentru activitatea extraşcolară;

• Prevenirea comportamentului de eşec şi abandon şcolar;

• Implicarea familiei în activităţile extraşcolare;

• Facilitarea integrării şcolii în comunitate;

• Crearea unor activităţi compensatorii şi recompensatorii stabilind astfel un nivel motivaţional ridicat pentru participarea la activităţile extraşcolare;

• Activităţi de dobândire a deprinderilor de viaţă independentă şi autonomie personală.

Grupul ţintă- preşcolarii Gr. PN. Nr. 4 Oraviţa

Persoane implicate în proiect- profesori, învăţători, doctor, poliţist, educatoare, părinţi, alte personae din comunitatea locală

„SĂ PETRECEM CU ZÂNA PRIMĂVERII”

DATA: 02.04.2012

SCOP: Dezvoltarea simţului artistic, gustului pentru frumos;

Educarea trăsăturilor pozitive de voinţă şi caracter şi formarea unei atitudini

pozitive faţă de sine şi faţă de ceilalţi;

OBIECTIVE:

• să prezinte costumaţii specifice temei ;

• cultivarea sensibilităţii şi aptitudinilor artistice;

• să ne recreem şi să ne creem o bună dispoziţie de joc.

TIPUL ACTIVITĂŢII: activitate recreativ-educativă

GRUP ŢINTĂ: preşcolarii grădiniţei, educatoarele,părinţi

FORMA DE ORGANIZARE:

• „ Balul primăverii” – premierea celor mai frumoase costume, măşti;

• concurs de dans

LOC DE DESFĂŞURARE: grădiniţa

EVALUARE: * ideile şi impresiile copiilor exprimate verbal pe parcursului activităţii;

* fotografii.

„NATURA A-NVERZIT”- plimbare prin cartier

DATA: 03.04.2012

SCOP: Perceperea şi exersarea componentelor spaţio-temporale şi învăţarea posibilităţilor de mişcare a segmentelor corpului prin coordonare psiho-motrică;

Consolidarea şi perfecţionarea deprinderilor aplicativ-utilitare: mers în echilibru, târâre, tracţiune şi împingere, transport de greutăţi, escaladare.

Exerciţii şi jocuri care necesită reacţii prompte la semnale auditive şi vizuale.

OBIECTIVE:

• să descopere elementele componente ale mediului înconjurător;

• să sesizeze importanta mediului natural in viata omului;

• să ne comportam civilizat în timpul jocurilor, să respectam regulile de joc ;

• să ne dezvoltam armonios organismul ;

• să ne recreem şi să ne creem o bună dispoziţie de joc.

TIPUL ACTIVITĂŢII: plimbare în aer liber

GRUP ŢINTĂ: preşcolarii grădiniţei, educatoarele

FORMA DE ORGANIZARE: exerciţii şi jocuri,ştafete şi parcursuri aplicative

• “ Veşmintele primăverii”- observaţie

• “ Cursa anotimpurilor?”- joc de mişcare

• “ Albinuţe şi fluturaşi pe flori”- parcurs aplicativ

LOC DE DESFĂŞURARE: împrejurimile grădiniţei;

EVALUARE: - ideile şi impresiile copiilor exprimate verbal pe parcursului drumeţiei;

- fotografii.

“CARTE, CINSTE CUI TE-A SCRIS!”

DATA: 04.04.2012

SCOP: Îmbogăţirea vocabularului activ şi pasiv pe baza experienţei personale acumulate în relaţia cu ceilalţi şi cu mediul educaţional;

Participarea la activităţile de grup în calitate de vorbitor şi de auditor.

OBIECTIVE:

• să recunoască şi să recite poeziile învăţate;

• să redea replici ale personajelor din poveştilor cunoscute;

• să interpreteze rolul personajelor folosind vorbirea dialogată;

• să manifeste interes și plăcere pe parcursul activității;

TIPUL ACTIVITĂŢII: activitate de educarea limbajului

GRUP ŢINTĂ: prescolarii grădiniţei, educatoarele

FORMA DE ORGANIZARE: concurs de recitări, dramatizări după poveşti cunoscute

• “ Recunoaşte autorul! “

• “ Poveşti şi poezii îndrăgite”- dramatizare, recitare

LOC DE DESFĂŞURARE: incinta bibliotecii

EVALUARE: CD şi un album cu pozele din timpul activităţilor desfăşurate.

“PUNTE ÎNTRE SAT ŞI ORAŞ”

DATA: 05.04.2012

SCOP: Îmbogăţirea orizontului cultural, formarea şi dezvoltarea gustului artistic şi estetic;

Familiarizarea copiilor cu unele noţiuni de etnografie, folclor, artă şi cultură;

Cunoaşterea particularităţilor portului popular, a obiceiurilor şi tradiţiilor locale;

Fomarea unor deprinderi de comportare civilizată la vizitarea unui muzeu;

OBIECTIVE:

• să recepteze relatări, poveşti despre tradiţiile satului;

• să perceapă valorile morale şi culturale;

• să manifeste dragoste şi interes faţă de tradiţii,obiceiuri şi arta populară specifice zonei;

• să comunice idei, impresii pe baza celor audiate;

TIPUL ACTIVITĂŢII: conversaţie pe baza tradiţiilor străbune

GRUP ŢINTĂ: prescolarii grădiniţei, educatoarele, bunici

FORMA DE ORGANIZARE:

• “ Costume populare specific zonei ”-observare

• “ Povestea bunicului”- expunere

LOC DE DESFĂŞURARE: Grădiniţa PN. Ciclova Montană

EVALUARE: prin ideile şi impresiile copiilor exprimate verbal pe parcursului activităţii fotografii

“ÎNVIEREA DOMNULUI” / În aşteptarea iepuraşului

DATA: 06.04.2012

SCOP: Cunoaşterea unor elemente simple de religie şi cultură religioasă;

Priceperea de a utiliza creator tehnicile practiv–aplicative învăţate în obţinerea unei lucrări în situaţii nou create;

Manifestarea comportamentelor de acceptare, toleranţă şi solidaritate.

OBIECTIVE:

• să realizeze lucrări practice,ornamente de Paşti;

• să creeze forme şi modele noi prin îmbinarea elementelor de limbaj plastic;

• să realizeze teme religioase pe suprafaţa oului;

• să-şi dezvolte gustul pentru frumos;

TIPUL ACTIVITĂŢII: activitate practică

GRUP ŢINTĂ: prescolarii grădiniţei, educatoarele

FORMA DE ORGANIZARE: ateliere de lucru

• „Confecţionăm coşuleţe pentru ouă”

• “Vopsim ouă”

LOC DE DESFĂŞURARE: grădiniţa

EVALUARE: - prin ideile şi impresiile copiilor exprimate verbal pe parcursului activităţii

-fotografii

- expoziţia

prof. înv. preşc.

Herac Simona

Ioviţă Cristina

GRĂDINIŢA Brădişorul de Jos

Şcoala cu clasele I- VIII ,,Romul Ladea” Oraviţa-

structură Grădiniţa P. N. Brădişoru de Jos

Grupa ,,Ursuleţilor”, nivel I

Prof. Fiştea Florina Camelia

PROGRAMUL ACTIVITATILOR EXTRACURRICULARE

ŞCOALA ALTFEL

2-6 APRILIE 2012

|Nr. crt. |Denumirea activităţii |Obiective urmărite |Tipul activităţii |Responsabil |Participanţi/ |Termen |Evaluarea activităţii |

| | | | | |Invitaţi | | |

|1. |,,Minte sănătoasă în corp |- sa trezesc copiilor interesul pentru problematica |- activitate practică |-educatoarea grupei |-prescolarii grupei |Luni 02.04.2012 |- prezentarea salatei |

| |sănătos” |sanatatii; | |,,Ursuleţilor” |,,Ursuleţilor” | |de fructe; |

| | |- sa dea exemple de alimente sanatoase din fiecare | |Fiştea Florina Camelia |- părinţii | |- consumarea ei; |

| | |categorie: lactate, fructe, legume, carne, fainoase, | | | | |- fotografii |

| | |urmarind ,,Piramida Alimentelor”; | | | | | |

| | |- sa realizeze efectiv salata de fructe, respectand | | | | | |

| | |etapele (spalare, taiere, amestecare, decorare, | | | | | |

| | |servire); | | | | | |

| | |- sa prezinte spirit de echipă. | | | | | |

|2. |Un pom, o viaţă de om |- stimularea curiozităţii copiilor prin investigarea |- activitate de educaţie |-educatoarea grupei |-preşcolarii grupei |Marti 03.04.2012 |- fotografii |

| | |realităţii; |ecologică şi protecţia |,,Ursuleţilor” |,,Ursuleţilor” | |-album foto |

| | |- formarea unei atitudini ecologice responsabile prin |mediului |Fiştea Florina Camelia |-elevii claselor I-IV | | |

| | |exersarea unor deprinderi de îngrijire şi ocrotire a | |-prof. înv. primar Ursu | | | |

| | |mediului, aplicând cunoştinţele însuşite; | |Viorica Iulia | | | |

| | |- înţelegerea cauzalităţii unor fenomene, schimbările | |-înv. Turcu Gheorghe | | | |

| | |şi transformările din mediul înconjurător; | | | | | |

|3. |Drumeţie: |-să dobândească cunoştinţe noi; |-activitate de recreere |-educatoarea grupei |-prescolarii grupei |Miercuri |-fotografii |

| |,,Să ne cunoaştem împrejurimile |-să –şi cunoască localitatea din care face parte; |-drumeţie la Rezervaţia |,,Ursuleţilor” |,,Ursuleţilor” |04.04.2012 |-album foto |

| |satului” |-să-şi formeze un comportament civilizat în timpul |naturală Cuptor de pe |Fiştea Florina Camelia | | | |

| | |deplasării; |teritoriul satului Brădişoru| | | | |

| | |-să-şi formeze sentimentul patriotic de dragoste fată |de Jos | | | | |

| | |de localitatea natală. | | | | | |

|4. |,,Sport şi sănătate” |-respectarea regulilor jocurilor propuse; | |-educatoarea grupei |-preşcolarii grupei |Joi |-diplome |

| | |- manifestarea comportamentului competitiv, dar şi a |- activitate sportivă |,,Ursuleţilor” |,,Ursuleţilor” |05.04.2012 | |

| | |spiritului de echipă; |-ştafete şi jocuri sportive,|Fiştea Florina Camelia |-elevii claselor I-IV | |-fotografii; |

| | | |fotbal, gimnastică |-prof. înv. primar Ursu | | | |

| | | |-concurs |Viorica Iulia | | |-impresii. |

| | | | |-înv. Turcu Gheorghe | | | |

|5. |,,Din suflet pentru suflet” |-să fie capabil sa realizeze lucrări practice, |Vizita la Grădiniţa P. N. |-educatoare |-educatoare Fiştea |Vineri | |

| | |artistico-plastice, valorificând deprinderile de lucru|Broşteni (activitate în |Mitrescu Ionela |Florina Camelia |06.04.2012 |-expozitie cu |

| | |însuşite; |parteneriat cu grupa | |-preşcolarii grupei | |lucrarile copiilor; |

| | |-atragerea efectivă a prescolarilor în organizarea |,,Fluturaşilor” la Grădiniţa| |,,Ursuleţilor” | | |

| | |unor activităţi cu caracter extracurricular, conducând|P. N. Broşteni) | |- preşcolarii grupei | |-fotografii |

| | |la creşterea numerică si calitativă a acestor |- activitate artistico – | |,,Fluturaşilor” | |- album foto |

| | |activităţi; |plastică; | | | |- diplome |

| | |-educarea sentimentelor de prietenie, tolerantă, |-activitate practică | | | |-impresii |

| | |armonie şi bună dispoziţie în relaţiile cu preşcolarii|(confecţionare ornamente şi | | | | |

| | |din unitatea parteneră; |felicitări de Paşte din | | | | |

| | |-să comunice cu copiii din medii diferite; |materiale diverse; | | | | |

| | |-să conştientizeze afectivitatea de grup ca suport al |Încondeiere ouă de Paşte | | | | |

| | |prieteniei; | | | | | |

GRĂDINIŢA Broşteni

Şcoala cu clasele I- VIII ,,Romul Ladea” Oraviţa -

structură Grădiniţa P. N. Broşteni

Grupa ,,Fluturaşilor”, nivel II

Prof. Mitrescu Ionela

PROGRAMUL ACTIVITATILOR EXTRACURRICULARE

ŞCOALA ALTFEL

2-6 APRILIE 2012

|Nr. crt. |Denumirea activităţii |Obiective urmărite |Tipul activităţii |Responsabil |Participanţi/ |Termen |Evaluarea activităţii |

| | | | | |Invitaţi | | |

|1. |,,Minte sănătoasă în corp |- sa trezesc copiilor interesul pentru problematica |- activitate practică |-educatoarea grupei |-prescolarii grupei |Luni 02.04.2012 |- prezentarea salatei |

| |sănătos” |sanatatii; | |,,Fluturaşilor” |,,Fluturaşilor” | |de fructe; |

| | |- sa dea exemple de alimente sanatoase din fiecare | |Mitrescu Ionela |- părinţii | |- consumarea ei; |

| | |categorie: lactate, fructe, legume, carne, fainoase, | | | | |- fotografii |

| | |urmarind ,,Piramida Alimentelor”; | | | | | |

| | |- sa realizeze efectiv salata de fructe, respectand | | | | | |

| | |etapele (spalare, taiere, amestecare, decorare, | | | | | |

| | |servire); | | | | | |

| | |- sa prezinte spirit de echipă. | | | | | |

|2. |Un pom, o viaţă de om |- stimularea curiozităţii copiilor prin investigarea |- activitate de educaţie |-educatoarea grupei |-preşcolarii grupei |Marti 03.04.2012 |- fotografii |

| | |realităţii; |ecologică şi protecţia |,,Fluturaşilor” |,,Fluturaşilor” | |-album foto |

| | |- formarea unei atitudini ecologice responsabile prin |mediului |Mitrescu Ionela |-elevii claselor I-IV | | |

| | |exersarea unor deprinderi de îngrijire şi ocrotire a | |-prof. înv. primar Popa | | | |

| | |mediului, aplicând cunoştinţele însuşite; | |Ionela | | | |

| | |- înţelegerea cauzalităţii unor fenomene, schimbările | | | | | |

| | |şi transformările din mediul înconjurător; | | | | | |

|3. |Drumeţie: |-să dobândească cunoştinţe noi; |-activitate de recreere |-educatoarea grupei |-prescolarii grupei |Miercuri |-fotografii |

| |,,Să ne cunoaştem împrejurimile |-să –şi cunoască localitatea din care face parte; |-drumeţie prin împrejurimile|,,Fluturaşilor” |,,Fluturaşilor” |04.04.2012 |-album foto |

| |satului” |-să-şi formeze un comportament civilizat în timpul |satului Broşteni |Mitrescu Ionela | | | |

| | |deplasării; | | | | | |

| | |-să-şi formeze sentimentul patriotic de dragoste fată | | | | | |

| | |de localitatea natală. | | | | | |

|4. |,,Sport şi sănătate” |-respectarea regulilor jocurilor propuse; | |-educatoarea grupei |-preşcolarii grupei |Joi |-diplome |

| | |- manifestarea comportamentului competitiv, dar şi a |- activitate sportivă |,,Fluturaşilor” |,,Fluturaşilor” |05.04.2012 | |

| | |spiritului de echipă; |-ştafete şi jocuri sportive,|Mitrescu Ionela |-elevii claselor I-IV | |-fotografii; |

| | | |fotbal, gimnastică |-prof. înv. primar Popa | | | |

| | | |-concurs |Ionela | | |-impresii. |

|5. |,,Din suflet pentru suflet” |-să fie capabil sa realizeze lucrări practice, |Activitate în parteneriat cu|-educatoare |-educatoare Fiştea |Vineri | |

| | |artistico-plastice, valorificând deprinderile de lucru|grupa ,,Ursuleţilor” de la |Mitrescu Ionela |Florina Camelia |06.04.2012 |-expozitie cu |

| | |însuşite; |Grădiniţa P. N. Brădişoru de| |-preşcolarii grupei | |lucrarile copiilor; |

| | |-atragerea efectivă a prescolarilor în organizarea |Jos | |,,Ursuleţilor” | | |

| | |unor activităţi cu caracter extracurricular, conducând|- activitate artistico – | |- preşcolarii grupei | |-fotografii |

| | |la creşterea numerică si calitativă a acestor |plastică; | |,,Fluturaşilor” | |- album foto |

| | |activităţi; |-activitate practică | | | |- diplome |

| | |-educarea sentimentelor de prietenie, tolerantă, |(confecţionare ornamente şi | | | |-impresii |

| | |armonie şi bună dispoziţie în relaţiile cu preşcolarii|felicitări de Paşte din | | | | |

| | |din unitatea parteneră; |materiale diverse; | | | | |

| | |-să comunice cu copiii din medii diferite; |Încondeiere ouă de Paşte | | | | |

| | |-să conştientizeze afectivitatea de grup ca suport al | | | | | |

| | |prieteniei; | | | | | |

PROGRAMUL „ŞCOALA ALTFEL”

AN ŞCOLAR 2011- 2012

PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR

- Învăţământ PRIMAR

CLASA: I A

INV: VELCOTA MERIMA

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR PENTRU SĂPTĂMÂNA “ȘCOALA ALTFEL”, 2- 6 aprilie 2012

|Ziua/ data |Interval orar |Titlul activităţii |Tipul activitatii |Modalitate de organizare/ |Loc de desfăşurare |Participanţi |

| | | | |desfăşurare | | |

|1 |Minte sanatoasa in corp sanatos |-să formăm şi cultivăm interesul pentru menţinerea sănătaţii; |-întâlnire cu un medic din|-sala de clasă; |-chestionare |2.04.2012 |

| | |-să ştim care sunt bolile sezoniere şi cum se previn ele; |localitate; |- | | |

| | |-să-şi însuşească regulile de igienă personală; |-dezbatere; | | | |

| | |-să ştie importanţa sportului pentru menţinerea sănătăţii; |-activitate sportivă; | | | |

| | |  |-prezentare video a unor | | | |

| | | |materiale din domeniul | | | |

| | | |sănătatii. | | | |

|2 |Orasul meu natal,cel mai frumos loc de |-să –şi cunoască localitatea din care face parte; |-excursie |-localitatea Oravita |-chestionare |3.04.2012 |

| |pe pamant |-să-şi formeze un comportament civilizat în timpul deplasării; | |-judeţul Caras Severin | | |

| | |-să ştie să o localizeze pe harta judeţului; | | | | |

|3 |Copilul de azi-cetateanul de maine |-să-şi formeze unele deprinderi de circulaţie; |-activitate de educaţie |-sala de clasă ; |Album foto cu imagini din |4.04.2012 |

| | |-sa cunoască normele de securitate privind situatţiile de |rutieră; |-terenul de sport din |măreţele realizări ale | |

| | |urgenţă; |-activităţi P.S.I; |curtea şcolii; |poporului român; | |

| | |-să cunoască regulile de comportament în diferite situaţii; |-prezentarea video a unui | | | |

| | |-să-şi formeze sentimentul patriotic de dragoste faţă de ţară |material cu realizările | | | |

| | |şi popor; |poporului român; | | | |

|4 |Omul sfinţeste locul |-să formăm deprinderi de îngrijire şi ocrotire a mediului |-activitate de educaţie |- curtea şi parcul şcolii; |-chestionare |5.04.2012 |

| | |înconjurător; |ecologica; |  | | |

| | |-să înţeleagă legătura între sănătate şi un mediu înconjurător |-activitate |  | | |

| | |nepoluat; |practică:-plantare de | | | |

| | |-să luptăm pentru ocrotirea şi menţinerea în stare de curăţenie|flori şi pomi ; | | | |

| | |a naturii; |-material video:,,O-mul | | | |

| | | |sfiinţeşte locul” | | | |

|5 |Suntem tinere talente |-să redea prin culoare ceea ce gândesc şi ce simt faţă de |-atelier de lucru |sala de clasa; |-expoziţie cu lucrările |6.04.2012 |

| | |frumuseţea locurilor natale; | | |elevilor | |

| | |-să-şi dezvolte gustul pentru frumos; | | | | |

| | |-să realizeze lucrări de pictură închinate Paştelui; | | | | |

| | |-să picteze ouă de Paşti; | | | | |

 

 

 

INVATATOARE

CHIRIAC CONSTANTA

ŞCOALA CU CLASELE I-VIII ,,ROMUL LADEA”

ORAVITA

CARAS-SEVERIN

PROGRAMUL

ACTIVITĂŢILOR EXTRACURRICULARE

LA NIVELUL CLASEI A III-A D

PROGRAMUL ,, ŞCOALA ALTFEL” SĂPTĂMÂNA 2-6 .04. 2012

|Nr.crt. |Denumirea |Obiective. |Tipul activităţii |Loc de desfăşura-re |Evaluare |Termen |

| |activităţii |Elevul va fi capabil : | | | | |

|1 |Invitaţie la lectură |-să citească şi să înţeleagă un text la prima vedere; |-activitate practică |-sala de clasă |-desene cu personajul |2.04.2012 |

| | |-dezvoltarea imaginaţiei şi a abilităţilor de comunicare; | |-activitate in parteneriat |îndrăgit | |

| | |-să povestească corect şi cursiv; | |cu clasa a III-aB |concurs,,Celmai bun | |

| | | | | |povestitor” | |

| 2 |Minte sănătoa-să în corp sănătos |-să cunoaştem organismul uman şi funcţiile vitale; |-întâlnire cu un cadru |-sala de clasă; |-chestionare |3.04.2012 |

| | |-să cultivăm interesul pentru menţinerea sănătaţii; |medical; |-terenul de sport; | | |

| | |-să-şi formeze deprinderi de igienă personală şi alimentaţie |-activităţi sportive | | | |

| | |raţională; |diverse; | | | |

| | |-să facă sport pentru menţinerea sănăţătii; |-dezbatere; | | | |

|3 |Copilul de azi-cetateanul de maine |-să-şi formeze unele deprinderi de circulaţie; |-activitate de educaţie |-sala de clasă ; |Album foto cu imagini din |4.04.2012 |

| | |-sa cunoască normele de securitate privind situatţiile de |rutieră; |-terenul de sport din |măreţele realizări ale | |

| | |urgenţă; |-activităţi P.S.I; |curtea şcolii; |poporului român; | |

| | |-să cunoască regulile de comportament în diferite situaţii; |-prezentarea video a unui | | | |

| | |-să-şi formeze sentimentul patriotic de dragoste faţă de ţară |material cu realizările | | | |

| | |şi popor; |poporului român; | | | |

|4 |Omul sfinţeste locul |-să formăm deprinderi de îngrijire şi ocrotire a mediului |-activitate de educaţie |- curtea şi parcul şcolii; |-chestionare |5.04.2012 |

| | |înconjurător; |ecologica; | | | |

| | |-să înţeleagă legătura între sănătate şi un mediu înconjurător |-activitate | | | |

| | |nepoluat; |practică:-plantare de | | | |

| | |-să luptăm pentru ocrotirea şi menţinerea în stare de curăţenie|flori şi pomi ; | | | |

| | |a naturii; |-material video:,,O-mul | | | |

| | | |sfiinţeşte locul” | | | |

|5 |Maini dibace,,Pastele la romani” |-să redea prin culoare ceea ce gândesc şi ce simt faţă de |-atelier de lucru |sala de clasa; |-expoziţie cu lucrările |6.04.2012 |

| | |frumuseţea locurilor natale; | | |elevilor | |

| | |-să-şi dezvolte gustul pentru frumos; | | | | |

| | |-să realizeze lucrări de pictură închinate Paştelui; | | | | |

| | |-să picteze ouă de Paşti; | | | | |

| | |- | | | | |

ÎNVĂTĂTOARE,

ECOBOI LILIANA

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR PENTRU SĂPTĂMÂNA “ȘCOALA ALTFEL”, 2- 6 aprilie 2012

Clasa a IV- A A

Prof. Popiita Floriana

|Ziua/ |Interval orar |Titlul activităţii |Tipul activităţii |Modalitate de organizare/ |Loc de desfăşurare |Participanţi|Instituţii partenere |

|data | | |(cultural-artistic, |desfăşurare | | |(dacă e cazul) |

| | | |tehnico-ştiinţific, |(activitate de voluntariat, | | | |

| | | |sportiv-turistic, cetăţenie |şezătoare, excursie, | | | |

| | | |democratică, altul) |expoziţie etc.) | | | |

|1 |O minte sănătoasă într-un corp |- formarea şi cultivarea interesului pentru |- activitate de educație |Prof. înv. primar Ursu |Elevii I-IV |02.04.2012 |Album foto |

| |sănătos |problematica sănătăţii |pentru sănătate si stil de |Viorica Iulia |Medic școlar Oprean | |Fișele de concurs |

| | |- cunoaşterea organismului uman şi a funcţiilor |viața sănătos |Înv. Turcu Gheorghe |Angela | |Postere |

| | |vitale, precum şi a unor norme de |- ateliere de lucru | | | | |

| | |comportament pentru asigurarea echilibrului dintre | | | | | |

| | |sănătatea individuală şi colectivă | | | | | |

| | |- cunoaşterea noţiunilor legate de sănătate şi boală în| | | | | |

| | |vederea dezvoltării armonioase a organismului | | | | | |

| | |- formarea şi consolidarea deprinderilor de igienă a | | | | | |

| | |muncii, de odihnă şi recreere | | | | | |

| | |- formarea deprinderilor de alimentaţie raţională şi de| | | | | |

| | |desfăşurare de exerciţii | | | | | |

| | |fizice în vederea menţinerii sănătăţii | | | | | |

| | |- dezvoltarea capacităţii de utilizare a normelor | | | | | |

| | |igienico-sanitare prin corectarea deprinderilor | | | | | |

| | |greşite şi încurajarea celor corecte | | | | | |

| | |- completarea unor chestionare; | | | | | |

| | |- realizarea unor postere despre un stil de viață | | | | | |

| | |sănătos | | | | | |

|2. |Un pom, o viață de om |- stimularea curiozității copiilor prin investigarea |- activitate de educație |Prof. înv. primar Ursu |Elevii I-IV |03.04.2012 |Album foto |

| | |realităţii; |ecologică și protecția |Viorica Iulia |Preșcolarii grupelor | | |

| | |- formarea unei atitudini ecologice responsabile prin |mediului |Înv. Turcu Gheorghe |mici si mari | | |

| | |exersarea unor deprinderi de îngrijire şi ocrotire a |- drumeție in Rezervația |Prof. înv. preprimar | | | |

| | |mediului, aplicând cunoştinţele însuşite; |naturală Cuptor de pe |Fiștea Florina | | | |

| | |- înţelegerea cauzalităţii unor fenomene, schimbările |teritoriul satului Brădișoru | | | | |

| | |şi transformările din mediul înconjurător; |de Jos; | | | | |

|3. |A fi un bun cetățean! |- formarea deprinderilor de educație rutieră |- activitate de educație |Prof. înv. primar Ursu |Elevii I-IV |04.04.2012 |fotografii |

| | |- cunoașterea normelor de securitate privind situațiile|rutiera, PSI si alte situații|Viorica Iulia |Reprezentant politie | | |

| | |de urgență |de urgență |Înv. Turcu Gheorghe | | | |

| | | |- concurs pe teme rutiere | | | | |

| | | | | | | | |

| | | | | | | | |

| | | | | | | | |

|4. |Sport și sănătate |- dezvoltarea armonioasă a copilului |- activitate sportivă |Prof. înv. primar Ursu |Elevii I-IV |05.04.2012 |fotografii |

| | | |- întreceri sportive, |Viorica Iulia |Preșcolarii grupelor | | |

| | | |dansuri, fotbal, gimnastică |Înv. Turcu Gheorghe |mici si mari | | |

| | | | |Prof. înv. preprimar | | | |

| | | | |Fiștea Florina | | | |

|5. | |-stimularea creativităţii elevilor in domeniul |- activitate |Prof. înv. primar Ursu |Elevii I-IV |06.04.2012 |Album foto |

| | |artistico- plastic; |culturală-tradiții și |Viorica Iulia |Prof. limba engleză | |Expoziție cu lucrări ale |

| |TRADIŢII PASCALE |-cunoaşterea tradiţiilor si obiceiurilor româneşti, |obiceiuri la români și rromi |Înv. Turcu Gheorghe |Csoke Edith | |elevilor |

| | |semnificaţia religioasă a sărbătorii Paştelui. |- activitate practică: | | | | |

| | |- dezvoltarea muncii in echipa |decorare ouă, realizarea unor| | | | |

| |Paștele în Anglia si în România | |ornamente pentru masa de | | | | |

| | |- dezvoltarea interesului fata de tradițiile altor tari|Paști | | | | |

| | | |- tradiţie si noutate, | | | | |

| | |- dezvoltarea simţului artistic şi a gustului pentru |scenete | | | | |

| | |frumos | | | | | |

Ursu Viorica Iulia – înv. II-IV

Turcu Gheorghe – înv. I-III

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR PENTRU SĂPTĂMÂNA ,,ȘCOALA ALTFEL”, 2- 6 aprilie 2012

Şcoala cu clasele I-IV Broşteni structură a Şcolii cu cls. I-VIII „Romul Ladea” Oraviţa

PROF. ÎNV. PRIMAR POPA IONELA

Ziua/ data |Interval orar |Titlul activităţii

|Tipul activităţii

(cultural-artistic, tehnico-ştiinţific, sportiv-turistic, cetăţenie democratică, altul) |Modalitate de organizare/ desfăşurare

(activitate de voluntariat, şezătoare, excursie, expoziţie etc.) |Loc de desfăşurare |Participanţi |Instituţii partenere

(dacă e cazul) |Alte precizări | |1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 |9 | |LUNI,

02.04 |8-12 |,,Sărbători pascale”

✓ Semnificaţie;

✓ Vizionare- film ,,Patimile Domnului”

✓ Deplasare la

biserica din localitate pentru a primi Sfânta Împărtăşanie”;

|Cultural – artistică,

Vizionare

Vizită |Fotografii / prezentare pps

Dezbatere

|Sala de clasa |Elevii claselor I-IV Broşteni

Prof.înv primar Popa Ionela;

Prof religie Filip Carmen

şi

Preot paroh Lăpuşnianu Lucian | Biserica |-recunoaşterea semnificaţiei Sărbătorilor pascale;

-receptarea datelor privitoare la viaţa Mântuitorului; | |MARŢI, 03.04 |8-12 |,,Sport şi sănătate”

✓ Concursuri şi jocuri sportive.

✓ ,,Desene- jocuri de copii” cu tema ,,Sportul preferat”

|Sportiv

cultural-artistic |Concurs

expoziţie |Sala de clasa |Elevii claselor I-IV Broşteni

Prof.înv primar Popa Ionela

şi

Prof.ed.fizică Lepa Marţian |

|-Respectarea regulilor jocurilor propuse;

- Manifestarea comportamentului competitiv, dar şi a spiritului de echipă;

- Transpunerea în desen a sportului preferat. | |MIERCURI, 04.04 |8-12 |,,Taina cărţilor”

✓ Concurs,,Cel mai bun recitator”;

-Poezii în lb. engleză şi română

✓ Concurs de ghicitori, rebusuri – în lb.engleză şi română

✓ Panou literar: ,,Lecturile copilăriei” – personajul preferat

Donaţie de carte pentru biblioteca clasei |cultural-artistic

STIINTIFIC |Activitate literară

Concurs

Atelier de creaţie

VOLUNTARIAT |Sala de clasă; |Elevii claselor I-IV Broşteni

Prof. Edith Csoke

şi

Prof. înv. primar Popa Ionela

| - |-Manifestarea interesului faţă de creaţia literară;

-Manifestarea comportamentului competitiv, dar şi a spiritului de echipă;

-Expunerea desenelor cu tema dată

-Concretizarea respectului faţă de carte în realizarea bibliotecii clasei. | |JOI,

05.04 |8-12 |,,Salvaţi Pământul”

✓ Efectele intervenţiei omului asupra mediului înconjurător- film documentar.

✓ ,,Suntem meşteri mari”-realizarea de jucării din materiale reciclabile.

✓ Rezervaţii naturale din ţara noastră-Delta Dunării

|STIINTIFIC

cultural-artistic

Produsele activităţii

Expoziţie

STIINTIFIC

Fotografii |

Vizionare

Atelier de creaţie

Vizionare material pps

|Sala de clasă | Prof. înv. primar Popa Ionela

Elevii claselor I-IV Broşteni

|- |-Îmbogăţirea cunoştinţelor referitoare la poluarea mediului înconjurător;

-Utilizarea materialelor reciclabile în confecţionarea de jucării diverse;

-Utilizarea elementelor de creaţie în realizarea jucăriilor.

-Recunoaşterea elementelor de floră şi faună prezente în Delta Dunării. | |VINERI, 06.04 |8 - 12 |”Ne pregatim de Pasti”

✓ Paştele la români- desene care să ilustreze Sfintele Sărbători.

✓ „Oul de Paşte/ Iepuraşul”

✓ Fii bun samaritean!

|Activitate cultural artistică,

Masă rotundă |Atelier de creaţie

| |Prof. înv. primar Popa Ionela

Elevii claselor I-IV Broşteni |

|-reflectarea, în creaţiile proprii, a obiceiurilor şi tradiţiilor pascale

- respectarea tradiţiilor poporului român

- formarea gustului estetic la elevi prin realizarea nor lucrări estetice

-o faptă bună,

pe care ţi-ai propus să o faci în această perioadă . | |

Prof. înv. primar Popa Ionela

PROGRAMUL „ŞCOALA ALTFEL”

AN ŞCOLAR 2011- 2012

PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR

- Învăţământ GIMNAZIAL

Ziua

CLASA |ORA |L |Ma |Mi |J |V | |V A |8-9 |Cenda Ioan |Pîrvu Camelia |Pîrvu Camelia |Sîrbu Lavinia |Lungu Lidia | | | |“În lumea basmului” (I) |Resursele (II) |Resursele (III) |Să învăţăm engleza prin jocuri, puzzle-uri, cuvinte încrucişate |Concurs – Jocuri istorico-geografice | | |9-10 |Pîrvu Camelia |Cenda Ioan |Cenda Ioan |Pîrvu Camelia |Cenda Ioan | | | |Resursele (I) |“În lumea basmului” (II) |Mic dicţionar de proverbe |Resursele (IV) |Mic dicţionar de proverbe | | |10-11 |Stanciu Corina |Stan Marin |Stan Marin |Anoca Adelita |Dragoş Marcel | | | |Colaj şi decolaj “Felicitări de tip vitraliu” – Sărbători pascale |Sport şi sănătate |Un pom, o viaţă de om |“Chantez la joie!” |Curiozităţi din viaţa plantelor | | |11-12 |Anoca Adelita |Givadă Maria |Sîrbu Lavinia |Cenda Ioan |Coadă Constantin | | | |“Chantez la joie!” |Concurs – Jocuri istorico-geografice |Să învăţăm engleza prin jocuri, puzzle-uri, cuvinte încrucişate |Film: Chemarea străbunilor |“Cel mai bun fotbalist” | | |12-13 |Balaci Manuel |Caragea Maria |Ogrin Rodica |Cenda Ioan | | | | |Istoria muzicii |Activitat |Audiţie: game, jocuri româneşti “Periniţa”, “Ciocârlia” |Film: Chemarea străbunilor | | | |13-14 | | |Coadă Constantin | | | | | | | |“Cel mai bun fotbalist” | | | |

Ziua

CLASA |ORA |L |Ma |Mi |J |V | |V B |8-9 |Iancu Maria |Cenda Ioan |Stanciu Corina |Iancu Maria |Cenda Ioan | | | |Numere interesante. Jocuri cu numere |Carte de basme - expoziţie |Colaj şi decolaj “Felicitări de tip vitraliu” – Sărbători pascale |Rebusuri matematice |Acasă la Eminescu | | |9-10 |Cenda Ioan |Lungu Lidia |Iancu Maria |Cenda Ioan |Lungu Lidia | | | |“În lumea basmului” (I) |Concurs – Jocuri istorico-geografice |Numai cu chibrituri – jocuri cu numere folosind chibritele |Acasă la Ion Creangă |Concurs – Jocuri istorico-geografice | | |10-11 |Givadă Maria |Osvoalt Magdalena |Ogrin Rodica |Dragoş Marcel |Iancu Maria | | | |La poesie de la nature |“A living planet” (quiz) |Audiţie: game, jocuri româneşti “Periniţa”, “Ciocârlia” |Curiozităţi din viaţa plantelor |Iluzii optice în matematică | | |11-12 |Givadă Maria |Balaci Manuel |Cenda Ioan |Duţu Ion |Osvoalt Magdalena | | | |Concurs – Jocuri istorico-geografice |Istoria muzicii |Mic dicţionar de proverbe |Sport şi sănătate |“A living planet” (portofoliu poster) | | |12-13 | |Lepa Marţian |Lepa Marţian |Givadă Maria |Duţu Ion | | | | |“Cel mai bun fotbalist” |“Cel mai bun fotbalist” |La poesie de la nature |Aşa-i portul la români! | | |13-14 | |Lepa Marţian | | | | | | | |“Cel mai iubit coleg” | | | | |

Ziua

CLASA |ORA |L |Ma |Mi |J |V | |V C |8-9 |Mateiaşevici Mihaela |Lungu Lidia |Mateiaşevici Mihaela |Dragoş Marcel |Mateiaşevici Mihaela | | | |“În lumea lui Făt-Frumos” (concurs creaţie literară) |Concurs – Jocuri istorico-geografice |“În lumea lui Făt-Frumos” (creaţie plastică-ilustraţie basm) |Curiozităţi din viaţa plantelor |Poftiţi la masă (reţete culinare, sfaturi utile pentru aranjarea mesei) | | |9-10 |Iancu Maria |Mateiaşevici Mihaela |Ogrin Rodica |Mateiaşevici Mihaela |Goga Mariana | | | |Numere interesante. Jocuri cu numere |“În lumea lui Făt-Frumos” (concurs creaţie literară) |Audiţie: game, jocuri româneşti “Periniţa”, “Ciocârlia” |“În lumea lui Făt-Frumos” (Cel mai îndrăgit personaj basmic) |“Cel mai bun fotbalist” | | |10-11 |Anoca Adelita |Duţu Ion |Stanciu Corina |Iancu Maria |Osvoalt Magdalena | | | |“Chantez la joie!” |“Un pom, o viaţă de om” |Colaj şi decolaj “Felicitări de tip vitraliu” – Sărbători pascale |Rebusuri matematice |“A living planet” (portofoliu poster) | | |11-12 |Osvoalt Magdalena |Iancu Maria |Givadă Maria |Anoca Adelita |Iancu Maria | | | |“A living planet” (quiz) |Numai cu chibrituri – jocuri cu numere folosind chibritele |Concurs – Jocuri istorico-geografice |“Chantez la joie!” |Iluzii optice în matematică | | |12-13 |Goga Mariana |Iancu Maria |Lungu Lidia |Duţu Ion | | | | |“Cel mai bun fotbalist” |Eu sunt o stea în carul mare – excursie TM-Palnetariu |Concurs – Jocuri istorico-geografice |Sport şi sănătate | | | |13-14 | |Balaci Manuel | | | | | | | |Istoria muzicii | | | | |

Ziua

CLASA |ORA |L |Ma |Mi |J |V | |VI A |8-9 |Blagoe Ionela |Curea Nicolae |Curea Nicolae |Curea Nicolae |Givadă Maria | | | |Din lumea poveştilor |“Din universal matematicii” referate şi dezbateri |“Sudoku” – concurs matematic |Corpuri geometrice – confecţionarea din hârtie şi carton a corpurilor geometrice |“Paştele în România” | | |9-10 |Curea Nicolae |Blagoe Ionela |Anoca Adelita |Anoca Adelita |Curea Nicolae | | | |Rebusuri matematice - concurs |Din lumea poveştilor |“Trăieşte într-o lume mai bună!” |“Trăieşte într-o lume mai bună!” |Construcţii geometrice – prezentare power-point | | |10-11 |Pocol Cornelia |Pocol Cornelia |Sîrbu Lavinia |Lungu Lidia |Curea Nicolae | | | |Sărbătorile Pascale la români – atelier de lucru |Fii cel mai bun! - concurs |O lume plină de poveşti |“Paştele în România” |Construcţii geometrice – prezentare power-point | | |11-12 |Balaci Manuel |Dragoş Marcel |Blagoe Ionela |Ogrin Rodica |Dragoş Marcel | | | |Istoria muzicii |Viaţa în diferite ecosisteme |Citeşte, păstrează, recondiţionează |Audiţie: George Enescu –rapsodia a II nr-1, rapsodia a II nr-2 |Minunata lume a animalelor | | |12-13 |Sârbu Lavinia |Goga Mariana |Stanciu Corina |Blagoe Ionela | | | | |O lume plină de poveşti |Vitezomanul clasei |Paştele în România – ornament, coşuleţ cu ouă |Iepuraşul, oul de Paşti | | | |13-14 | | |Stan Marin |Goga Mariana | | | | | | |Sport şi sănătate |Vitezomanul clasei | | |

Ziua

CLASA |ORA |L |Ma |Mi |J |V | |VI B |8-9 |Stanciu Corina |Mateiaşevici Mihaela |Sîrbu Lavinia |Mateiaşevici Mihaela |Anoca Adelita | | | |Paştele în România – ornament, coşuleţ cu ouă |Legende româneşti |O lume plină de poveşti |Legende ale altor popoare (Legendele Olimpului) - II |“La joyeuse colombe”

(ilustrarea unor scene din piesa de teatru) | | |9-10 |Duţu Ion |Balaci Manuel |Mateiaşevici Mihaela |Pocol Cornelia |Dragoş Marcel | | | |O minte sănătoasă în corp sănătos |Istoria muzicii |Legende ale altor popoare (Legendele Olimpului) - I |Fii cel mai bun! - concurs |Minunata lume a animalelor | | |10-11 |Curea Nicolae |Lepa Marţian |Petcu Mirela |Duţu Ion |Sîrbu Lavinia | | | |Rebusuri matematice - concurs |Vitezomanul clasei |Puss in boots (proiecţie de film) |Sport şi sănătate |O lume plină de poveşti | | |11-12 |Mateiaşevici Mihaela |Curea Nicolae |Lungu Lidia |Curea Nicolae |Curea Nicolae | | | |Legende româneşti |“Din universal matematicii” referate şi dezbateri |“Paştele în România” |Corpuri geometrice – confecţionarea din hârtie şi carton a corpurilor geometrice |Construcţii geometrice – prezentare power-point | | |12-13 |Pocol Cornelia |Givadă Maria |Anoca Adelita |Sîrbu Lavinia | | | | |Sărbătorile Pascale la români – atelier de lucru |Paştele în România |“Trăieşte într-o lume mai bună!” |Să fim ecologişti | | | |13-14 | |Dragoş Marcel |Ogrin Rodica |Lepa Marţian | | | | | |Viaţa în diferite ecosisteme |Audiţie: George Enescu –rapsodia a II nr-1, rapsodia a II nr-2 |Vitezomanul clasei | | |

Ziua

CLASA |ORA |L |Ma |Mi |J |V | |VI C |8-9 |Petcu Mirela |Iancu Maria |Cenda Ioan |Cenda Ioan |Iancu Maria | | | |Charlie and the chocolate factory (proiecţie de film) |Construcţii geometrice elementare cu rigla şi compasul |Cum e corect?

(ortografie) |Literatura popular - ghicitori |Iluzii optice în matematică şi numai | | |9-10 |Anoca Adelita |Pocol Cornelia |Dragoş Marcel |Petcu Mirela |Anoca Adelita | | | |“Unis dans la diversite” – concurs (activităţi proiect naţional “La diversite culturelle” |Sărbătorile Pascale |Minunata lume a animalelor |Charlie and the chocolate factory (proiecţie de film) |“La joyeuse colombe”

(ilustrarea unor scene din piesa de teatru) | | |10-11 |Iancu Maria |Balaci Manuel |Anoca Adelita |Pocol Cornelia |Cenda Ioan | | | |Curiozităţi cu numere raţionale |Istoria muzicii |“Trăieşte într-o lume mai bună!” |Fii cel mai bun! - concurs |Literatura popular - proverbe | | |11-12 |Cenda Ioan |Duţu Ion |Iancu Maria |Lungu Lidia |Duţu Ion | | | |Voci literare célèbre (I) |Un pom, o viaţă de om |Rebusuri matematice |“Paştele în România” |Aşa-i portul la români! | | |12-13 |Dragoş Marcel |Coadă Constantin |Petcu Mirela |Ogrin Rodica | | | | |Viaţa în diferite ecosisteme |Vitezomanul clasei |Puss in boots (proiecţie de film) |Audiţie: George Enescu –rapsodia a II nr-1, rapsodia a II nr-2 | | | |13-14 |Givadă Maria | |Stanciu Corina |Coadă Constantin | | | | |Paştele în România | |Paştele în România – ornament, coşuleţ cu ouă |Vitezomanul clasei | | |

Ziua

CLASA |ORA |L |Ma |Mi |J |V | |VII A |8-9 |Pocol Cornelia |Petcu Mirela |Iancu Maria |Lungu Lidia |Pocol Cornelia | | | |Dăruieşte şi primeşte! - voluntariat |Choosing the rigt models! |Construcţia poligoanelor regulate cu n laturi, 3≤n≤20 |Lăcaşuri de cult |Dăruieşte şi primeşte! - voluntariat | | |9-10 |Stanciu Corina |Dragoş Marcel |Sîrbu Lavinia |Iancu Maria |Mateiaşevici Mihaela | | | |Lăcaşuri de cult – proiect vitraliu Mânăstiri |Acordarea primului ajutor în caz de sincopă cardiorespiratorie |Vrei să fii milionar? |Construcţii de figuri geometrice echivalente cu rigla şi compasul |Tradiţii şi obiceiuri culinare la români | | |10-11 |Mateiaşevici Mihaela |Iancu Maria |Mateiaşevici Mihaela |Mateiaşevici Mihaela |Bompa Alice | | | |A crea – creăm - creaţie |Construcţii cu rigla şi compasul “principiul reacoperirii |Tradiţii şi obiceiuri de primăvară la români - I |Tradiţii şi obiceiuri de primăvară la români - II |Chimia alimentaţiei | | |11-12 |Dragoş Marcel |Caragea Maria |Ogrin Rodica |Iancu Maria |Goga Mariana | | | |Incursiune în corpul uman |Autocunoaşterea - test |Audiţie – valsul

Fr. Chopin-vals

I. Strauss -vals |Iluzii optice în matematică şi numai |Jucăm handbal | | |12-13 |Anoca Adelita |Stan Marin |Stan Marin |Anoca Adelita |Goga Mariana | | | |“Pregăteşte-te pentru viitor!” |Sport şi sănătate |Aşa-I portul la români |“Pregăteşte-te pentru viitor!” |Jucăm handbal | | |13-14 |Bompa Alice |Balaci Manuel |Givadă Maria |Balaci Manuel |Petcu Mirela | | | |Chimia alimentaţiei |Istoria muzicii |Lăcaşuri de cult |Istoria muzicii |Choosing the rigt models! | |

Ziua

CLASA |ORA |L |Ma |Mi |J |V | |VII B |8-9 |Pîrvu Camelia |Sîrbu Lavinia |Pocol Cornelia |Blagoe Ionela |Pîrvu Camelia | | | |“Este afacerea mea” -I |Vrei să fii milionar? |Protejaţi natura - ecologizare |Cartea care mi-a însoţit copilăria |“Este afacerea mea” -V | | |9-10 |Pocol Cornelia |Givadă Maria |Blagoe Ionela |Dragoş Marcel |Blagoe Ionela | | | |Dăruieşte şi primeşte! - voluntariat |Lăcaşuri de cult |Cine îl cunoaşte mai bine pe Eminescu? |Acordarea primului ajutor în caz de sincopă cardiorespiratorie |Iepuraşul, oul de Paşti | | |10-11 |Dragoş Marcel |Pîrvu Camelia |Goga Mariana |Pîrvu Camelia |Duţu Ion | | | |Incursiune în corpul uman |“Este afacerea mea” -II |Jucăm handbal |“Este afacerea mea” -IV |Aşa-i portul la români! | | |11-12 |Stanciu Corina |Lungu Lidia |Anoca Adelita |Sîrbu Lavinia |Bompa Alice | | | |Lăcaşuri de cult – proiect vitraliu Mânăstiri |Lăcaşuri de cult din România |“Pregăteşte-te pentru viitor!” |Vrei să fii milionar? |Chimia alimentaţiei | | |12-13 |Blagoe Ionela |Pocol Cornelia |Balaci Manuel |Bompa Alice |Ogrin Rodica | | | |Cine îl cunoaşte mai bine pe Eminescu? |Protejaţi natura - ecologizare |Istoria muzicii |Chimia alimentaţiei |Audiţie – valsul

Fr. Chopin-vals

I. Strauss -vals | | |13-14 |Anoca Adelita |Pîrvu Camelia |Caragea Maria |Duţu Ion |Goga Mariana | | | |“Pregăteşte-te pentru viitor!” |“Este afacerea mea” -II |Autocunoaşterea - test |Sport şi sănătate |Jucăm handbal | |

Ziua

CLASA

|ORA |L |Ma |Mi |J |V | |VII C |8-9 |Sîrbu Lavinia |Givadă Maria |Anoca Adelita |Pocol Cornelia |Sîrbu Lavinia | | | |Vrei să fii milionar? |Lăcaşuri de cult |“Pregăteşte-te pentru viitor!” |Dăruieşte şi primeşte! - voluntariat |Vrei să fii milionar? | | |9-10 |Dragoş Marcel |Pîrvu Camelia |Stanciu Corina |Sîrbu Lavinia |Pîrvu Camelia | | | |Incursiune în corpul uman |“Un internet mai sigur pentru adolescenţi (II) |Lăcaşuri de cult – proiect vitraliu Mânăstiri |Vrei să fii milionar? |“Un internet mai sigur pentru adolescenţi (IV) | | |10-11 |Cenda Ioan |Dragoş Marcel |Cenda Ioan |Cenda Ioan |Pocol Cornelia | | | |Cartea sonoră (memoria pe CD) |Acordarea primului ajutor în caz de sincopă cardiorespiratorie |Dicţionar de mitologie (I) |Dicţionar de mitologie (II) |Dăruieşte şi primeşte! - voluntariat | | |11-12 |Pîrvu Camelia |Stan Marin |Stan Marin |Pîrvu Camelia |Cenda Ioan | | | |“Un internet mai sigur pentru adolescenţi (I) |O minte sănătoasă în copr sănătos |O minte sănătoasă în copr sănătos |“Un internet mai sigur pentru adolescenţi (III) |Film – “Două loturi”, după I.L.Caragiale | | |12-13 |Bompa Alice |Filip Carmen |Goga Mariana |Dragoş Marcel |Bompa Alice | | | |Chimia alimentaţiei |Sărbătorile pascale |Jucăm handbal |Acordarea primului ajutor în caz de sincopă cardiorespiratorie |Chimia alimentaţiei | | |13-14 |Goga Mariana |Caragea Maria |Lungu Lidia |Anoca Adelita |Ogrin Rodica | | | |Jucăm handbal |Autocunoaşterea - test |Lăcaşuri de cult |“Pregăteşte-te pentru viitor!” |Audiţie – valsul

Fr. Chopin-vals

I. Strauss -vals | |

Ziua

CLASA |ORA |L |Ma |Mi |J |V | |VII D |8-9 |Duţu Ion |Pocol Cornelia |Dragoş Marcel |Petcu Mirela |Petcu Mirela | | | |O minte sănătoasă în copr sănătos |Dăruieşte şi primeşte! - voluntariat |Acordarea primului ajutor în caz de sincopă cardiorespiratorie |Choosing the rigt models! |Choosing the rigt models! | | |9-10 |Blagoe Ionela |Iancu Maria |Pocol Cornelia |Bompa Alice |Iancu Maria | | | |Cine îl cunoaşte mai bine pe Eminescu? |Construcţia poligoanelor regulate cu n laturi, 3≤n≤20 |Protejaţi natura |Chimia alimentaţiei |Iluzii optice în matematică şi numai | | |10-11 |Bompa Alice |Caragea Maria |Iancu Maria |Givadă Maria |Blagoe Ionela | | | |Chimia alimentaţiei |Autocunoaşterea - test |Construcţii de figuri geometrice echivalente cu rigla şi compasul |Lăcaşuri de cult |Iepuraşul, oul de paşti | | |11-12 |Iancu Maria |Csoke Edith |Stanciu Corina |Blagoe Ionela |Petcu Mirela | | | |Construcţii cu rigla şi compasul “principiul reacoperirii |Obiceiuri de Paşti – vopsim ouă |Lăcaşuri de cult – proiect vitraliu Mânăstiri |Cartea care mi-a însoţit copilăria |The importance of English all around the world | | |12-13 |Csoke Edith |Dragoş Marcel |Blagoe Ionela |Coadă Constantin |Coadă Constantin | | | |Obiceiuri de Paşti – vopsim ouă |Incursiune în corpul uman |Cine îl cunoaşte mai bine pe Eminescu? |Jucăm handbal |Jucăm handbal | | |13-14 |Lungu Lidia |Duţu Ion |Balaci Manuel |Ogrin Rodica |Coadă Constantin | | | |Lăcaşuri de cult |Un pom, o viaţă de om |Istoria muzicii |Audiţie – valsul

Fr. Chopin-vals

I. Strauss -vals |Jucăm handbal | |

Ziua

CLASA |ORA |L |Ma |Mi |J |V | |VIII A |8-9 |Anoca Adelita |Dragoş Marcel |Stan Marin |Pîrvu Camelia |Blagoe Ionela | | | |Vizionare de film francez |Pădurea ne dă viaţă |Un pom, o viaţă de om |Prevenirea abandonului şcolar (II) |Iepuraşul, oul de paşti | | |9-10 |Bompa Alice |Anoca Adelita |Pîrvu Camelia |Lungu Lidia |Bompa Alice | | | |Chimie distractivă |Internet, chance ou menance? |Prevenirea abandonului şcolar (I) |Vizionare de film |Mari descoperiri în chimie | | |10-11 |Pîrvu Camelia |Givadă Maria |Blagoe Ionela |Blagoe Ionela |Pîrvu Camelia | | | |Cheia succesului (I) |Vizionare de film |Să ne pregătim pentru o viitoare carieră ! |Să ne pregătim pentru o viitoare carieră ! |Prevenirea abandonului şcolar (III) | | |11-12 |Blagoe Ionela |Pîrvu Camelia |Balaci Manuel |Givadă Maria |Ogrin Rodica | | | |Cartea care mi-a însoţit copilăria |Cheia succesului (II) |Istoria muzicii |Vizionare de film |Audiţie – opera

Giuseppe Verdi, W.A.Mozart

“Flautul fermecat” | | |12-13 |Lungu Lidia |Pîrvu Camelia |Caragea Maria |Goga Mariana |Osvoalt Magdalena | | | |Vizionare de film |Cheia succesului (III) |Discriminarea - film |« Cine sare mai mult ?! » |“But for the pollution…” | | |13-14 |Osvoalt Magdalena | |Mateiaşevici Mihaela |Răducu Valerică |Răducu Valerică | | | |“But for the pollution…” | |Roma- ieri şi azi |Din istoria fizicii |Mari fizicieni ai lumii | |

Ziua

CLASA |ORA |L |Ma |Mi |J |V | |VIII B |8-9 |Curea Nicolae |Blagoe Ionela |Blagoe Ionela |Csoke Edith |Dragoş Marcel | | | |Rebusuri matematice - concurs |Cartea care mi-a însoţit copilăria |Să ne pregătim pentru o viitoare carieră ! |Obiceiuri de Paşti la români – vopsim ouă |Pădurea ne dă viaţă | | |9-10 |Petcu Mirela |Curea Nicolae |Curea Nicolae |Blagoe Ionela |Pocol Cornelia | | | |Tourists in London |“Din universal matematicii” referate şi dezbateri |“Sudoku” – concurs matematic |Să ne pregătim pentru o viitoare carieră ! |Ştiaţi că?... dezbateri | | |10-11 |Csoke Edith |Lungu Lidia |Lungu Lidia |Curea Nicolae |Ogrin Rodica | | | |Obiceiuri de Paşti la români – vopsim ouă |Vizionare de film |Vizionare de film |Corpuri geometrice – confecţionarea din hârtie şi carton a corpurilor geometrice |Audiţie – opera

Giuseppe Verdi, W.A.Mozart

“Flautul fermecat” | | |11-12 |Pocol Cornelia |Goga Mariana |Caragea Maria |Bompa Alice |Blagoe Ionela | | | |Ştiaţi că?... vizionare film documentar |« Cine sare mai mult ?! » |Discriminarea - film |Chimie distractivă |Iepuraşul, oul de paşti | | |12-13 |Givadă Maria |Duţu Ion |Mateiaşevici Mihaela |Balaci Manuel |Petcu Mirela | | | |Vizionare de film |Un pom, o viaţă de om |Roma- ieri şi azi |Istoria muzicii |Tourists in London | | |13-14 |Blagoe Ionela | |Petcu Mirela |Givadă Maria |Bompa Alice | | | |Fii samaritean! | |America”s most wanted!!! |Vizionare de film |Mari descoperiri în chimie | |

Ziua

CLASA |ORA |L |Ma |Mi |J |V | |VIII C |8-9 |Bompa Alice |Anoca Adelita |Balaci Manuel |Anoca Adelita |Curea Nicolae | | | |Chimie distractivă |Internet, chance ou menance? |Istoria muzicii |Vizionare de film francez |Construcţii geometrice – prezentare power-point | | |9-10 |Mateiaşevici Mihaela |Sîrbu Lavinia |Lungu Lidia |Curea Nicolae |Ogrin Rodica | | | |Oraviţa, oraşul meu de suflet (vizită teatru) |Paştele în UK şi în ţara noastră |Vizionare de film |Corpuri geometrice – confecţionarea din hârtie şi carton a corpurilor geometrice |Audiţie – opera

Giuseppe Verdi, W.A.Mozart

“Flautul fermecat” | | |10-11 |Sîrbu Lavinia |Curea Nicolae |Caragea Maria |Bompa Alice |Mateiaşevici Mihaela | | | |Paştele în UK şi în ţara noastră |“Din universal matematicii” referate şi dezbateri |Discriminarea - film |Mari descoperiri în chimie |Oraviţa, oraşul meu de suflet (eseu) | | |11-12 |Curea Nicolae |Pocol Cornelia |Mateiaşevici Mihaela |Mateiaşevici Mihaela |Mateiaşevici Mihaela | | | |Rebusuri matematice - concurs |Ştiaţi că?... dezbateri |Oraviţa, oraşul meu de suflet

(drumeţie viaduct) |Oraviţa, oraşul meu de suflet (vizitare farmacia veche) |Roma- ieri şi azi | | |12-13 |Curea Nicolae |Lungu Lidia |Givadă Maria |Mateiaşevici Mihaela |Dragoş Marcel | | | |Rebusuri matematice - concurs |Vizionare de film |Vizionare de film |Oraviţa, oraşul meu de suflet (plantare de puieţi în curtea şcolii) |Pădurea ne dă viaţă | | |13-14 |Pocol Cornelia |Givadă Maria |Goga Mariana | |Duţu Ion | | | |Ştiaţi că?... vizionare film documentar |Vizionare de film |« Cine sare mai mult ?! » | |Aşa-I portul la români! | |

Profesorul X – profesorii şcolii.

Activităţile Y - sunt activităţile propuse de elevi, stabilite în Consiliul Profesoral al şcolii şi aprobate în Consiliul de Administraţie. Activităţile sunt incluse în 2-3 proiecte ale unității de învățământ, care să urmărească și să permită realizarea unor obiective educationale, prin activităti care, în programul normal din perioada cursurilor, nu se pot derula.

După aprobarea de către Consiliul de administratie, programul adoptat devine obligatoriu atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice.

Activităţile vor fi organizate în fiecare zi lucratoare a săptămânii menţionate, acoperind cel putin numărul de ore prevăzut în orarul obişnuit al şcolii atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice.

Tipurile de activităti care pot fi organizate în cadrul programului ”Scoala altfel” şi modul de organizare sunt publicate în Anexa - Programul Şcoala Altfel Ordinul nr. 4292/2011 privind structura anului şcolar 2011—2012.

Activităţile aprobate se vor menţiona în condica de prezenţă a cadrelor didactice şi vor fi monitorizate de conducerea unităţii de învăţământ. Directorul unităţii de învăţământ, consilierul educativ şi şeful comisiei pentru evaluarea şi asigurarea calităţii vor monitoriza şi vor evalua activităţile din programul "Şcoala altfel".

Notă:

✓ activităţile propuse şi aprobate vor fi afişate în fiecare sală de clasă

✓ programul proiectului „Şcoala altfel” aprobat de Şcoala cu clasele I-VIII „Romul Ladea” Oraviţa va fi publicat pe site-ul şcolii scoalaromulladea.ro

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download

To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.

It is intelligent file search solution for home and business.

Literature Lottery

Related searches