Cjbraila.ro



ROMÂNIA

JUDEŢUL BRĂILA

CONSILIUL JUDEŢEAN BRĂILA

PREŞEDINTE

RAPORT

privind modul de îndeplinire a atribuţiilor proprii şi a Hotărârilor Consiliului Judeţean Brăila în anul 2009.

Doamnelor si Domnilor consilieri,

Stimaţi invitaţi,

Raportul Preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila privind modul de îndeplinire a atribuţiilor proprii şi a Hotărârilor Consiliului Judeţean Brăila în anul 2009, prezinta actiunile si realizarile desfasurate in scopul aducerii la indeplinire a atributiilor si competentelor ce revin Presedintelui Consiliului judetean Braila, respectând astfel obligaţia legală rezultată din prevederile art. 104 alin. (3) lit. b) din Legea Administraţiei publice locale Nr. 215/2001, republicată.

Raportul prezentat, pe care îl supunem discutiei dumneavoastra, in plenul Consiliului judetean, reprezinta preocuparea constanta pentru mobilizarea resurselor materiale, umane si financiare ale institutiei in vederea realizarii obiectivelor propuse pentru anul 2009, pe domeniile specializate, în cadrul atribuţiilor stabilite de legea organică, precum şi informaţii privind resursele materiale bugetare, cooperarea cu celelalte instituţii şi autorităţi publice.

Planificarea, coordonarea si elaborarea de politici publice au reprezentat prioritati orientate pentru asigurarea capacităţii de absorbţie ridicată a fondurilor comunitare, asigurării sumelor necesare cofinanţării proiectelor finanţate din fondurile europene, prioritizarii si planificarii proiectelor propuse la nivelul judetului Braila.

In acest context, am respectat principiile autonomiei, legalităţii, responsabilităţii, cooperării şi solidarităţii în rezolvarea problemelor întregului judeţ, acţionând permanent pentru realizarea programelor judeţului Brăila, punerea în aplicare a strategiilor elaborate, realizarea atribuţiilor specifice de coordonare a serviciilor publice de interes judeţean, de creştere a autonomiei colectivităţilor locale, a autonomiei decizionale, şi, în ultimă instanţă, la descentralizarea reală a administraţiei.

In vederea intaririi autonomiei locale si asigurarii corelarii planurilor de dezvoltare regionala cu proiectele locale pentru realizarea investitiilor au fost adoptate acte administrative, cu sprijinul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Brăila, în concordanţă cu dispoziţiile legale în materie, dar şi legislaţia europeană, care a permis accesarea unor proiecte din programele operaţionale regionale şi sectoriale.

IN ACTIVITATEA DE CONSTITUIRE A SURSELOR DE FINANTARE , DE REALIZARE A VENITURILOR BUGETARE, PRECUM SI DE UTILIZARE A ACESTORA IN EXERCITIUL FINANCIAR PE ANUL 2009.

In conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2009 nr. 18/2009, Consiliul Judetean Braila a aprobat prin Hotararea nr. 19/31.03.2009 bugetul propriu al judetului Braila pe anul 2009 la nivelul sumei de 112.573.000 lei, din care 3.000.000 lei – venituri proprii, 18.318.000 lei – cote defalcate din impozitul pe venit; 8.225.000 lei – cota de 22 % pentru echilibrarea bugetelor locale, 31.694.000 lei sume defalcate din Tva pentru finantarea cheltuielilor descentralizate , 10.225.000 lei sume defalcate din T.V.A. pentru echilibrare, 6.712.000 lei sume defalcate din TVA pentru drumuri judetene , 26.363.000 lei – subventii primite de bugetele locale pentru finantarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap si 8.036.000 lei - Subventii de la bugetul de stat catre bugetele locale necesare sustinerii derularii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare.

Pe parcursul executiei bugetare a anului 2009, bugetul propriu al judetului a suferit o serie de modificari datorate rectificarilor bugetare prevazute de Hotararea Guvernului nr. 605/2009 privind alocarea unor sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pentru finantarea unor cheltuieli curente si a unor obiective de investitii si Hotararea Guvernului nr. 1624/2009 privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pentru finantarea cheltuielilor privind asistenta sociala.

De asemenea bugetul a fost modificat si ca urmare a incasarilor suplimentare ale cotei de 13% si 22% din impozitul pe venit, a prefinantarilor si rambursarilor de cheltuieli pentru diverse proiecte FEN, primite de la bugetul de stat si de la U.E.

Adoptarea bugetului propriu al judetului, a repartizarii sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si a transferurilor de la bugetul de stat precum si toate modificarile suferite de buget in cursul anului 2009, au fost supuse dezbaterii si analizei Consiliului Judetean Braila, care a emis hotarari in aceasta materie, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Contul de executie a veniturilor bugetului propriu al Consiliului Judetean Braila prezinta la prevederi definitive suma de 135.477.510 lei, cu incasari la 31 decembrie 2009, in valoare de 142.328.253 lei.

In ceea ce privesc cheltuielile, executia bugetara a fost in suma de 101.196.305 lei fata de prevederea de 135.477.510 lei, rezultand un excedent 41.131.948 lei, ca diferenta intre veniturile incasate si platile efectuate. Cheltuielile bugetare aferente anului 2009 au fost acoperite integral din veniturile bugetului respectiv, avand destinatie precisa si limitata, in functie de prevederile bugetare si sursele de finantare.

Pentru realizarea unor actiuni si activitati de cooperare si parteneriat Consiliul Judetean Braila a efectuat plati constand in: plata contributiilor Consiliului Judetean pentru Centrul de Informare si Documentare pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Durabila Braila, Agentia de Dezvoltare Regionala Sud – Est, Asociatia Localitatilor si Zonelor Istorice si de Arta din Romania, Asociatia de Cooperare Transfrontaliera Euroregiunea Dunarea de Jos. De asemenea, au fost utilizare surse pentru achizitionarea de obiecte de inventar, plata prestarilor de servicii; lucrari reparatii la Centrul de Informare si Documentare pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Durabila Braila, reparatii hidroizolatie planseu terasa Casa de Cultura pentru Tineret, reparatii fatada posterioara corp A Muzeul de Istorie, achizitionarea Sistemului de monitorizare la Sala Bowling din incinta Casei de Cultura pentru Tineret, dar si pentru lucrarile de reabilitare si modernizare Nava Ovidiu etc.

La capitolul “Sanatate” s-au efectuat plati constand in transferuri catre Serviciul Judetean de Ambulanta Braila pentru lucrari reparatii sediu si ignifugare statii salvare, inlocuire instalatii, reparatii curente Spitalul Judetean de urgenta Braila-Pavilionul B, pentru consultanta, studiu geotehnic si lucrari amenajare spatiu amplasare RMN in incinta Spitalului Judetean de Urgenta Braila .

In ceea ce priveste capitolul de cheltuiala “ Sport”, platile au fost efectuate catre: Handbal Club Dunarea Braila, in baza prevederilor Hotararii Consiliului Judetean Braila nr. 36/28.03.2006 de aprobare a asocierii Consiliului Judetean Braila la Clubul sportiv Handbal Club ’’Dunarea’’ Braila, S.C. Fotbal Club Braila, in baza contractului de asociere nr. 97/2008 , Asociatia ’’  Iubitorii sportului brailean ’’ in baza acordului de asociere nr. 75/2009. Sumele alocate la acest capitol de cheltuiala au asigurat fondurile pentru cantonamente, medicamente, echipament etc.

In vederea sustinerii activitatii de protectie a copilului si a centrelor de asistenta pentru persoane cu handicap, Consiliul Judetean a stabilit in anul 2009 costul mediu lunar de intretinere in centrele rezidentiale pentru persoane adulte cu handicap din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila.

In bugetul propriu al judetului Braila pentru anul 2009 au fost prevazute sume reprezentand cofinantarea locala aferenta derularii programelor si proiectelor cu finantare externa, respectiv: proiectele de investitii finantate in cadrul programului multianual de asistenta tehnica pentru pregatirea proiectelor de investitii publice finantate prin Programul Operational Regional 2007-2013 ( Reabilitare cladire Biblioteca “ Panait Istrati “ P-ta Poligon 4; Includerea in circuitul balnear a Lacului Sarat Movila Miresii; Conservarea si promovarea culturii traditionale – o cale pentru dezvoltarea turismului brailean- Reabilitarea cladirii din P-ta Traian nr. 2); Programul Operational Regional 2007-2013 – Axa prioritara 2 – Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale- DMI 2.1 Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura - Restructurare si largire a Drumului Judetean Viziru, Cuza-Voda, Mihai Bravu ; Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative – Axa prioritara 1 – Imbunatatiri de structura si proces ale managementului ciclului de politici publice – DMI 1.1 Imbunatatirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ – Strategie, Durabilitate, Dezvoltare .

Pentru anul 2009 din bugetul propriu al Consiliului Judetean Braila au fost efectuate cheltuieli privind repararea si intretinerea drumurilor judetene, finantarea fiind asigurata din surse proprii, din sume defalcate din T.V.A. si sume primite de la UE ( 8.036.000 lei ) pentru finanatarea proiectului Restructurare si largire a Drumului Judetean Viziru, Cuza-Voda, Mihai Bravu . Mentionam ca suma de 8.036.000 lei nu a fost utilizata pana la finele anului 2009 si aceasta s-a reportat in fondul de rulment urmand a fi utilizata in anul 2010 cu acceasi destinatie

Astfel , din venituri proprii si sume defalcate din TVA pentru drumuri judetene au fost efectuate plati pentru lucrari de intretinere a imbracamintii asfaltice prin plombari cu mixturi asfaltice a drumurilor judetene aflate in administrarea Consiliului Judetean Braila, lucrari de combatere a efectelor inzapezirii si poleiului pe drumurile judetene, lucrari de montare a indicatoarelor rutiere, lucrari de intretinere a imbracamintii asfaltice prin asternerea unui covor bituminos, etc.

Din fondul de rulment constituit in afata bugetului local au fost efectuate plati pentru expertize tehnice , studii de fezabilitate si proiecte pentru lucrari de dezvoltare publica; lucrari de constructie a Sediului administrativ CID Lacu Sarat, lucrari de executie pentru obiectivul de investitii “ Completare profil Spitalul Judetean de Urgenta – Sectia Boli Infectioase” , lucrari de executie pentru obiectivul “Executie sala Bowling si spatii agrement Casa Tineretului” ; inlocuirea a 3 lifturi Spitalul Judetean de Urgenta Braila; dotari aparatura pentru Centrul de Imagistica din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Braila; lucrarilor de executie pentru obiectivul de investitii “ Reabilitarea centrului istoric” ; contributia Consiliului Judetean Braila la lucrarile de restaurare biserica "Sf Ioan Botezatorul" Manastirea Maxineni .

Din fondul de rulment au fost efectuate si plati pentru cofinantarea urmatoarelor proiecte:Program Phare 2005-Coeziune Economica si Sociala-Masuri impotriva dezastrelor provocate de inundatii- Inlaturarea efectelor inundatiilor din anul 2005 prin reabilitarea infrastructurii afectate din judetul Braila: Reparare pod metalic pe DJ 203 km 35+135 peste raul Buzau la Nisipurile si Reparare pod pe DJ 202 D km 0+700 peste raul Buzau, comuna Scortaru Nou si Programul Operational Regional 2007-Axa Prioritara 2 : Imbunatatirea infrastructurii detransport regionale si locale-2.1-Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane- inclusiv constructia /reabilitarea soselelor de centura-Restructurarea si largirea drumului judetean Viziru, Cuza-Voda, Mihai Bravu .

La finalul fiecarui trimestru, s-au intocmit situatiile financiare centralizate (Consiliul Judetean-aparat propriu si institutii subordonate), contul de executie al bugetului propriu al judetului, fiind insotite de un raport explicativ, depus in termenul legal la Directia Generala a Finantelor Publice Braila. Raportul explicativ care insoteste situatiile financiare iar contul de executie ofera detalii asupra stadiului de realizare a bugetului pe perioada respectiva-incasarea veniturilor si efectuarea cheltuielilor bugetare.

Bilantul contabil la 31.12.2009 a fost intocmit pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice, corelata cu balantele de verificare ale conturilor analitice, dupa inregistrarea cronologica si sistematica a operatiunilor consemnate in documente justificative, aprobate de conducatorul institutiei, atat la nivelul aparatului propriu al Consiliului Judetean, cat si al institutiilor subordonate, cu respectarea Ordinului Ministerului Finantelor Publice nr. 3387/15.12.2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind inchiderea conturilor contabile, intocmirea si depunerea situatiilor financiare ale institutiilor publice la 31.12.2009.

Ca urmare a analizarii si centralizarii bilanturilor institutiilor subordonate, precum si a celui propriu al Consiliului Judetean Braila se constata egalitate bilantiera in valoare de 427.977.250 lei in bilantul centralizat privind executia bugetului incheiat la 31 decembrie 2009.

Intr-o alta ordine de idei, evidentiem activitatea desfasurata in ce priveste intocmirea de contracte, urmarirea derularii acestora si executarea silita a creantelor bugetare, prin compartimentul de specialitate. Astfel, s-au intocmit o serie de contracte : prestari servicii, lucrari, furnizare de produse precum si inchiriere si concesiuni, in care Consiliul Judetean Braila este parte contractanta. Pentru contractele aflate in derulare s-au intocmit acte aditionale, urmarindu-se astfel continuarea executarii acestora, termenele de incasare a debitelor precum si indeplinirea clauzelor contractuale. In corelatie cu urmarirea derularii contractelor si incasarea veniturilor Consiliului Judetean Braila, s-a desfasurat si activitatea de executare silita a creantelor bugetare, asigurandu-se calculatia majorarilor de intarziere, recalcularea chiriilor si actualizarea trimestriala a taxelor in functie de indicele de inflatie comunicat de Directia Regionala de Statistica Braila.

Directia Economica a indrumat metodologic , a acordat spijin si asistenta de specialitate consiliilor locale comunale, orasenesti sau institutiilor publice pentru rezolvarea diferitelor probleme aparute pe parcursul desfasurarii exercitiului bugetar. De asemenea, in relatiile cu alte autoritati si institutii publice exista o buna colaborare cu specialistii pentru efectuarea de lucrari specifice.

Directia Economica a asigurat acordarea vizei de control financiar-preventiv pe toate documentele care genereaza operatiuni patrimoniale in Consiliul Judetean Braila, persoanele desemnate in acest sens, raspunzand de realitatea si exactitatea datelor inscrise precum si de legalitatea operatiunilor consemnate in documentele prezentate in vederea obtinerii vizei de control financiar-preventiv.

Specialistii Directiei Economice au participat si la actiunile de inventariere a domeniului public si privat al Consiliului Judetean Braila si de reevaluare a activelor fixe din patrimoniul Consiliului Judetean Braila.

IN ACTIVITATEA DE IMPLEMENTARE DE PROIECTE SI PROGRAME.

In vederea asigurarii conditiilor pentru promovarea proiectelor si accesarea de fonduri au fost necesare realizarea de studii de fezabilitate//documentatii de avizare a lucrarilor de interventii//studii de oportunitate//analiza cost-beneficiu// planuri de marketing, pentru o serie de investitii, dupa cum urmeaza:

Studiu de oportunitate a investitiei:”Realizarea unui sistem de supraveghere in vederea cresterii sigurantei si prevenirii criminalitatii”

Incadrarea: POR 2007-2013, Axa prioritara 1, Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere, DMI 1.1- Planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub-domeniul: Centre urbane

Titularul Investitiei: UAT a Orasului Ianca prin Consiliul Local IANCA

Beneficiarul Investitiei: UAT a Orasului Ianca

Elaboratorul Studiului de Oportunitate: Consiliul Judetean Braila, Directia Strategii, Integrare Europeana, Relatii Internationale, Serviciul Managementul Proiectelor cu Finantare Internationala

Studiu de oportunitate a investitiei:”Sistem de supraveghere in vederea cresterii sigurantei si prevenirii criminalitatii in Municipiul Braila”

Incadrarea: POR 2007-2013, Axa prioritara 1, Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere, DMI 1.1- Planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub-domeniul: Poli de dezvoltare urbana

Titularul Investitiei: UAT Municipiului Braila

Beneficiarul Investitiei: UAT Municipiului Braila

Elaboratorul Studiului de Oportunitate: Consiliul Judetean Braila, Directia Strategii, Integrare Europeana, Relatii Internationale, Serviciul Managementul Proiectelor cu Finantare Internationala

Studiu de fezabilitate revizuit pentru obiectivul de investitii: “ Construire Sediu Administrativ P+1E+M” – Statiunea Lacu Sarat, Judetul Braila, cu destinatia de sediu administrativ al Asociatiei CIDIEDD

Incadare: Surse proprii Consiliul Judetean Braila, Hotararea nr 42/29 aprilie 2009 revizuire si hot nr 54/31.03.2008 privind aprobarea studiului de fezabilitate

Elaboratorul: Consiliul Judetean Braila, Directia Strategii, Integrare Europeana, Relatii Internationale, Serviciul Managementul Proiectelor cu Finantare Internationala

Studiu de fezabilitate revizuit pentru obiectivul de investitii din cadrul proiectului Integrat depus pentru masura 322, PNDR, si anume “ Centrul de Ingrijire pentru batrani, comuna Racovita, judetul Braila”

Incadrare: PNDR, Masura 322- Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale

Titularul investitiei: UAT a comunei Racovita

Beneficiarul investitiei: UAT a comunei Racovita

Elaboratorul: Consiliul Judetean Braila, Directia Strategii, Integrare Europeana, Relatii Internationale, Serviciul Managementul Proiectelor cu Finantare Internationala

Studiu de fezabilitate pentru obiectivul “Instalatie solara pentru prepararea apei calde menajere la Spitalul Judetean de Urgenta – PAVILIONUL A - Braila”,

Incadrare: Administratia Fondului pentru Mediu, prin Programul de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, finantat de Guvernul Romaniei, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 565 din 8 mai 2009.

Titularul investitiei: UAT a judetului Braila

Beneficiarul investitiei: Spitalul Judetean de Urgenta

Elaboratorul: Consiliul Judetean Braila, Directia Strategii, Integrare Europeana, Relatii Internationale, Serviciul Managementul Proiectelor cu Finantare Internationala

Studiu de fezabilitate pentru obiectivul “Instalatie solara pentru prepararea apei calde menajere la Spitalul Judetean de Urgenta – PAVILIONUL B - Braila”

Incadrare: Administratia Fondului pentru Mediu, prin Programul de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, finantat de Guvernul Romaniei, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 565 din 8 mai 2009.

Titularul investitiei: UAT a judetului Braila

Beneficiarul investitiei: Spitalul Judetean de Urgenta

Elaboratorul: Consiliul Judetean Braila, Directia Strategii, Integrare Europeana, Relatii Internationale, Serviciul Managementul Proiectelor cu Finantare Internationala

Studiu de fezabilitate pentru obiectivul “Instalatie solara pentru prepararea apei calde menajere la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Braila”

Incadrare: Administratia Fondului pentru Mediu, prin Programul de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, finantat de Guvernul Romaniei, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 565 din 8 mai 2009.

Titularul investitiei: UAT a judetului Braila

Beneficiarul investitiei: Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Braila

Elaboratorul: Consiliul Judetean Braila, Directia Strategii, Integrare Europeana, Relatii Internationale, Serviciul Managementul Proiectelor cu Finantare Internationala

Studiu de fezabilitate revizuit pentru obiectivul ” Reabilitare si modernizare cladire cu destinatia Sediu Birouri – ADR-SE”

Incadrare: Fonduri PHARE

Titularul investitiei: ADR -SE

Beneficiarul investitiei: ADR -SE

Elaboratorul: Consiliul Judetean Braila, Directia Strategii, Integrare Europeana, Relatii Internationale, Serviciul Managementul Proiectelor cu Finantare Internationala

Studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investitii : “Centrul de Ingrijire “ Sfanta Maria”, Comuna Ulmu, Judetul Braila”

Incadrare: Primaria este responsabila cu identificarea surselor de finantare

Titularul investitiei: Consiliul Local Ulmu

Beneficiarul investitiei: UAT a Comunei Ulmu

Elaboratorul: Consiliul Judetean Braila, Directia Strategii, Integrare Europeana, Relatii Internationale, Serviciul Managementul Proiectelor cu Finantare Internationala

Plan de marketing pentru proiectul “ Biblioteca Judeteana “ Panait Istrati” – un pol de dezvoltare a turismului cultural in Braila”

Incadrarea: POR 2007-2013, Axa prioritara 5, Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, DMI 5.1- Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe

Titularul Investitiei: UAT a judetului Braila

Beneficiarul Investitiei: Biblioteca Judeteana Panait Istrati

Plan de marketing pentru proiectul “ Conservarea si promovarea culturii traditionale, o cale pentru dezvoltarea turismului brailean. Reabilitarea cladirii din Piata Traian nr. 2”

Incadrarea: POR 2007-2013, Axa prioritara 5, Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, DMI 5.1- Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe

Titularul Investitiei: UAT a judetului Braila

Beneficiarul Investitiei: Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale(Centrul de Creatie)

Plan de marketing pentru proiectul “ Includerea in circuitul turistic si balnear a Lacului Sarat Movila Miresii”

Incadrarea: POR 2007-2013, Axa prioritara 5, Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, DMI 5.2- Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice

Titularul Investitiei: UAT a judetului Braila

Beneficiarul Investitiei: UAT a Comunei Movila Miresii

In scopul asigurarii finantarii au fost depuse cereri de finantare pentru proiectele elaborate , dupa cum urmeaza:

CERERE DE FINANTARE pentru proiectul “Implementarea si certificarea sistemului integrat de management al calitatii si de mediu in cadrul Consiliului Judetean Braila(SIMJUD Braila)”

Incadrarea: PO DCA, Axa prioritara 2: Imbunatatirea calitatii si eficientei furnizarii serviciilor publice, cu accentual pus pe procesul de descentralizare, Domeniul major de interventie 2.2: Imbunatatirea calitatii si eficientei furnizarii serviciilor, Operatiunea Introducerea si mentinerea in functiune a sistemelor de management, inclusiv EMAS

Beneficiarul Investitiei: UAT a Judetului Braila(Consiliul Judetean Braila)

Stadiu proiect: in evaluare

CERERE DE FINANTARE pentru proiectul “Programul de instruire si certificare la standarde europene a persoanelor din cadrul autoritatilor administratiei publice locale din judetul Braila”

Incadrarea: PO DCA, Axa prioritara 1: imbunatatiri de structura si proces ale managementului ciclului de politici publice, Domeniul major de interventie 1.3: Imbunatatirea eficacitatii organizationale, Operatiunea ECDL

Beneficiarul Investitiei: UAT a Judetului Braila(Consiliul Judetean Braila)

Stadiu proiect: in evaluare

CERERE DE FINANTARE pentru proiectul “Implementarea unei solutii de e-guvernare la nivelul Consiliului Judetean Braila si al primariilor partenere din judetul Braila pentru eficientizarea serviciilor publice oferite cetatenilor si mediului de afaceri”

Incadrarea: POS CCE, Axa prioritara 3: Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru sectoarele privat si public, Domeniul major de interventie 2: Dezvoltarea si cresterea eficientei serviciilor publice, Operatiunea 1

Beneficiarul Investitiei: UAT a Judetului Braila(Consiliul Judetean Braila)

Stadiu proiect: evaluare tehnica si financiara

Cererea de finantare depusa la MCSI in data de 30.10.2009 se afla in faza de Evaluare tehnica si financiara, conform solicitarilor de clarificari primite de la MCSI

- adresa 7777/02.12.2009, solicitare a clarificarilor in faza de verificare administrativa si a eligibilitatii;

- adresa 8215/15.12.2009, scrisoare de solicitare a clarificarilor in faza de verificare administrativa si a eligibilitatii;

CERERE DE FINANTARE pentru proiectul “ Biblioteca Judeteana “ Panait Istrati” – un pol de dezvoltare a turismului cultural in Braila”

Incadrarea: POR 2007-2013, Axa prioritara 5, Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, DMI 5.1- Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe

Titularul Investitiei: UAT a judetului Braila

Beneficiarul Investitiei: Biblioteca Judeteana Panait Istrati

Stadiu proiect: se afla in faza de Evaluare tehnica si financiara, conform solicitarilor de clarificari primite de la ADR SUD EST,

- adresa nr. 8039/01.09.2009, - solicitare de clarificari evaluare tehnica si financiara

CERERE DE FINANTARE pentru proiectul “ Conservarea si promovarea culturii traditionale, o cale pentru dezvoltarea turismului brailean. Reabilitarea cladirii din Piata Traian nr. 2”

Incadrarea: POR 2007-2013, Axa prioritara 5, Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, DMI 5.1- Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe

Titularul Investitiei: UAT a judetului Braila

Beneficiarul Investitiei: Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale(Centrul de Creatie)

Stadiu proiect: Etapa precontractuala de verificare a proiectului tehnic,

conform solicitarilor de clarificari primite de la ADR SUD EST,

- adresa nr. 4731//11.06.2009, - solicitare de clarificari urmare a verificarii conformitatii administrative si eligibilitatii cererii de finantare;

- adresa nr. 5028//18.06.2009, - solicitare de clarificari urmare a verificarii conformitatii administrative si eligibilitatii cererii de finantare;

- adresa nr. 6745/31.07.2009- solicitare clarificari evaluare tehnica si financiara;

- adresa nr. 1056/28.01.2010- notificare acceptare cerere de finantare si solicitare proiect tehnic

CERERE DE FINANTARE pentru proiectul “ Includerea in circuitul turistic si balnear a Lacului Sarat Movila Miresii”

Incadrarea: POR 2007-2013, Axa prioritara 5, Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, DMI 5.2- Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice

Titularul Investitiei: UAT a judetului Braila

Beneficiarul Investitiei: UAT a Comunei Movila Miresii

Stadiu proiect: Respins

conform adresei primite de la ADR SUD EST, adresa nr. 573//18.01.2010.

- in pregatire documentatie pentru redepunere;

CERERE DE FINANTARE pentru proiectul “ O poarta spre patrimonial cultural brailean(Reabilitarea cladirii de patrimoniu din str. Ana Aslan 27-29)”

Incadrarea: POR 2007-2013, Axa prioritara 5, Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, DMI 5.1- Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe

Titularul Investitiei: UAT a judetului Braila

Beneficiarul Investitiei: UAT a judetului Braila

Stadiu proiect: Etapa de contractare,

conform adresei primite de la ADR SUD EST,

- adresa nr. 8312//08.09.2009- notificare cu privire la rezultatul verificarii conformitatii proiectului ethnic;

- adresa 6621/28.07.2009- solicitare de revizuire cerere de finantare;

- adresa 6243/16.07.2009- solicitare de clarificari la proiectul ethnic;

- adresa 5803/06.07.2009 – scrisoare /notificare de acceptare a cererii de finantare

- adresa 1339/05.05.2009 – solicitare clarificari evaluare tehnica si financiare;

- adresa 3354/28.04.2009 – solicitare clarificari evaluare tehnica si financiara;

- adresa 654/26.01.2009 – solicitare de clarificari – etapa de verificare a eligibilitatii;

- adresa 357/15.01.2009 – solicitare de clarificari etapa de verificare a conformitatii administrative;

- adresa nr 75/07.01.2009 – solicitare de clarificari etapa de verificare a conformitatii administrative;

CERERE DE FINANTARE pentru proiect “Instalatie solara pentru prepararea apei calde menajere la Spitalul Judetean de Urgenta – PAVILIONUL A - Braila”,

Incadrare: Administratia Fondului pentru Mediu, prin Programul de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, finantat de Guvernul Romaniei, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 565 din 8 mai 2009.

Titularul investitiei: UAT a judetului Braila

Beneficiarul investitiei: Spitalul Judetean de Urgenta

Stadiu proiect: evaluare

CERERE DE FINANTARE pentru proiect “Instalatie solara pentru prepararea apei calde menajere la Spitalul Judetean de Urgenta – PAVILIONUL B - Braila”

Incadrare: Administratia Fondului pentru Mediu, prin Programul de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, finantat de Guvernul Romaniei, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 565 din 8 mai 2009.

Titularul investitiei: UAT a judetului Braila

Beneficiarul investitiei: Spitalul Judetean de Urgenta

Stadiu proiect: evaluare

CERERE DE FINANTARE pentru proiect “Instalatie solara pentru prepararea apei calde menajere la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Braila”

Incadrare: Administratia Fondului pentru Mediu, prin Programul de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, finantat de Guvernul Romaniei, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 565 din 8 mai 2009.

Titularul investitiei: UAT a judetului Braila

Beneficiarul investitiei: Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Braila

Stadiu proiect: evaluare

Ca urmare a demersurilor intreprinse au fost finalizate procedurile de evaluare si semnare pentru contracte la proiectele depuse de Consiliul Judetean Braila, dupa cum urmeaza:

CONTRACT NR 15/08.04.2009 – Intre Ministerul Administratie si Internelor si Consiliul Judetean Braila pentru proiect “Strategie, Durabilitate, Dezvoltare"

CONTRACT NR 503/29.07.2009- Intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei si Consiliul Judetean Braila pentru proiect “ Echiparea Ambulatoriului de specialitate integrat in cadrul Spitalului Pneumoftiziologie Braila”

CONTRACT NR 504/29.07.2009- Intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei si Consiliul Judetean Braila pentru proiect “ Modernizarea Ambulatoriului de specialitate integrat in cadrul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Braila”

CONTRACT NR 505/29.07.2009- Intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei si Consiliul Judetean Braila pentru proiect “ Modernizarea Ambulatoriului de specialitate integrat in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Braila”

In anul 2009, au fost finalizate o serie de proiecte din care enuntam:

Proiect “ Inlaturarea efectelor inundatiilor din anul 2005 prin reabilitarea infrastructurii afectate din judetul Braila:

- Reparare pod metalic pe DJ 203 Km 35+135 peste raul Buzau la Nisipurile;

- Reparare pod pe DJ 202 D Km 0+700 peste raul Buzau, com. Scortaru Nou;

Proiect “Reabilitarea Centrului Istoric al Judetului Braila - Lot 2”

Incadrare: Programului Phare CES 2004-2006, Coeziune Economică şi Socială, Proiecte Mari de Infrastructură Regională.

Receptia Finala: Proces verbal de receptie finala nr. 43757/15.12.2009

Proiect “ Retea judeteana de comunicatii pentru evidenta persoanelor si conectarea la Reteaua de comunicatii Integrate Voce- Date a M.I.R.A

Incadrare: Program Phare RO 2005

Raport Final:18.05.2009

In activitatea de asistenta tehnica, in scopul elaborarii proiectelor pentru consiliile locale din judet, in anul 2009 au fost intreprinse urmatoarele activitati:

Pentru proiect “ Planul Integrat de Dezvoltare Urbana a Orasului Ianca asistenta pentru scriere Cerere de Finantare ptr obiectivul de investitie “Realizarea unui sistem de supraveghere in vederea cresterii sigurantei si prevenirii criminalitatii”

Incadrarea: POR 2007-2013, Axa prioritara 1, Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere, DMI 1.1- Planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub-domeniul: Centre urbane

Titularul Investitiei: UAT a Orasului Ianca prin Consiliul Local IANCA

Beneficiarul Investitiei: UAT a Orasului Ianca

De asemenea, asistenta de specialitate pentru scriere Cerere de Finantare pentru obiectivul de investitie “Dezvoltarea Integrata a Orasului Ianca- Modernizarea Spatiilor publice urbane si modernizarea spatiilor verzi in UAT Ianca”

Incadrarea: POR 2007-2013, Axa prioritara 1, Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere, DMI 1.1- Planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub-domeniul: Centre urbane

Titularul Investitiei: UAT a Orasului Ianca prin Consiliul Local IANCA

Beneficiarul Investitiei: UAT a Orasului Ianca

Asistenta de specialitate pentru scriere Cerere de Finantare ptr proiectului Integrat “ Retele de canalizare si statie de epurare a apelor uzate in satele Custura si Racovita, Centrul de ingrijire batrani, comuna Racovita, judetul Braila si Dotarea caminului cultural din comuna Racovita, judetul Braila”

Incadrare: PNDR, Masura 322- Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale

Titularul investitiei: UAT a comunei Racovita

Beneficiarul investitiei: UAT a comunei Racovita

Stadiu proiect: Etapa de evaluare tehnico-financiara finalizata

Asistenta de specialitate pentru Studiu de fezabilitate revizuit pentru obiectivul de investitii din cadrul proiectului Integrat depus pentru masura 322, PNDR, si anume “ Centrul de Ingrijire pentru batrani, comuna Racovita, judetul Braila”

Incadrare: PNDR, Masura 322- Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale

Beneficiarul investitiei: UAT a comunei Racovita

Elaboratorul: Consiliul Judetean Braila, Directia Strategii, Integrare Europeana, Relatii Internationale, Serviciul Managementul Proiectelor cu Finantare Internationala

Asistenta de specialitate pentru scriere Cerere de Finatare pentru proiectul “ Extindere si reabilitare Scoala cu clasele I – VIII “Emil Dragan”- Comuna Gradistea, Jud Braila”

Incadrarea: POR 2007-2013, Axa prioritara 3, Imbunatatirea infrastructurii sociale, DMI 3.4- Reabilitarea. Modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua

Titularul Investitiei:UAT a Comunei Gradistea(Consiliul Local Gradistea), Jud Braila

Beneficiarul Investitiei:UAT a Comunei Gradistea(Consiliul Local Gradistea), Jud Braila

Stadiu proiect: Etapa de contractare,

Asistenta de specialitate pentru scriere Cerere de Finantare pentru proiect “ Extindere si modernizare Scoala cu clasele I-VIII, sat Corbu Nou, Comuna Maxineni, Judetul Braila”

Incadrarea: POR 2007-2013, Axa prioritara 3, Imbunatatirea infrastructurii sociale, DMI 3.4- Reabilitarea. Modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua

Titularul Investitiei:UAT a Comunei Maxineni(Consiliul Local Maxineni), Jud Braila

Beneficiarul Investitiei: UAT a Comunei Maxineni(Consiliul Local Maxineni), Jud Braila

Stadiu proiect: Etapa de contractare,

Asistenta pentru scriere Cerere de Finantare pentru proiect “ Strategia de dezvoltare durabila a micro-zonei de vest a judetului Braila”

Incadrare: PO DCA, Axa prioritara 1- Imbunatatiri de structura si proces ale managementului ciclului de politici publice”, DMI 1.1 – Imbunatatirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ, Operatiunea – Strategii de dezvoltare locala, Cererea de proiecte nr. 4, 2009

Titularul investitiei: UAT a comunei Mircea Voda Judetul Braila(Consiliul Local al Comunei Mircea Voda)

Beneficiarul investitiei: UAT a comunei Ciresu, Judetul Braila(Consiliul Local Ciresu)

Stadiu proiect:Etapa de evaluare tehnica si financiara

Ministerul Mediului deruleaza prin Administratia Fondului pentru Mediu- “ Programul de imbunatatire a calitatii mediului prin impadurirea terenurilor agricole degradate”, conform Ghidului de finantare aprobat prin Ordinul nr 1090/13.08.2009, al carui obiect il reprezinta finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu a proiectelor care vizeaza impadurirea terenurilor agricole degradate. Scopul Programului il constituie imbunatatirea calitatii mediului prin extinderea suprafetei impadurite la nivel national, ameliorarea progresiva a capacitatii de productie a terenurilor gricole degradate, mentinerea biodiversitatii si dezvoltarea continua a functiilor ecologice si sociale ale padurilor.

In acest sens, a fost elaborat proiectul de hotarare privind aprobarea participarii Consiliului Judetean Braila la Programul de imbunatatire a calitatii mediului prin impadurirea terenurilor agricole degradate pentru urmatoarele comune, care au primit asistenta din partea Consiliului Judetean Braila:

1. Comuna Baraganul – Suprafata 19,05 ha

2. Comuna Maxineni – Suprafata 87,09 ha;

3. Comuna Unirea – Suprafata 66,23 ha;

4. Comuna Surdila-Gaiseanca – Suprafata 18,85 ha;

5. Comuna Zavoaia – Suprafata 25,60 ha;

Asistenta de specialitate pentru implementare Proiect “ Reabilitarea sistemului de colectare si transport a deseurilor si extinderea sistemului de colectare selectiva in orasul Faurei, judetul Braila” in cadrul Programului PHARE 2005 Coeziune economica si sociala, Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu, proiect finalizat in data de 30.10.2009, Consiliul Judetean Braila avand calitatea de partener in realizarea acestui proiect.

Asistenta de specialitate pentru proiectul “ Asfaltare strazi- Primaverii, Albinei, Teilor- oras Ianca, Judetul Braila”, Schema de Grant din cadrul Proiectului PHARE 2006- Accelerarea Implementarii Strategiei Nationale de Imbunatatire a Situatiei Romilor.

In activitatea de colaborare si parteneriat in relatii cu alte autoritati si institutii din tara si strainatate pe parcursul anului 2009, s-au desfasurat urmatoarele activitati :

Activitati in cadrul organismelor internationale in care CJ Braila este membru :

COR (Comitetul Regiunilor) este Adunarea reprezentantilor autoritatilor locale si regionale ale Uniunii Europene

-au fost indeplinite formalitatile administrative de inregistrare a Presedintelui CJ Braila ca membru titular al COR

-s-a monitorizat activitatea COR de adoptare a recomandarilor politice privitoare la strategiile europene si participare la elaborarea legislatiei comunitare.

ARE (Adunarea Regiunilor Europene)

- Referitor la cotizatia de membru datorata de CJ Braila pentru anul 2009 s-a realizat corespondenta cu Secretariatul ARE in vederea neachitarii acesteia din motiv de buget de austeritate

- S-au analizat propunerile de proiecte din partea unor membri ai ARE in ceea ce priveste oportunitatea participarii CJB la aceste proiecte

AEBR (Asociatia Regiunilor Europene de Frontiera)

- Referitor la cotizatia de membru datorata de CJ Braila pentru anul 2009 s-a realizat corespondenta in vederea neachitarii acesteia din motiv de buget de asuteritate. Ne-a fost oferita posibilitatea de a ni se anula cotiza aferenta anului 2009 cu conditia achitarii la timp a cotizatiei pentru anul 2010

- S-a monitorizat activitatea AEBR (seminarii, conferinte) si s-a analizat oportunitatea de participare

Euroregiunea Dunarea de Jos

- s-a asigurat participarea CJ Braila la urmatoarele actiuni organizate in cadrul Euroregiunii :

o Conferinta Prezent si Viitor in Euroregiunea Dunarea de Jos , 19-20 feb la Cahul, Republica Moldova

o Sedinta Consiliului Director si Adunarea Generala din 7-8 apr. la Odessa

o Sedinta Consiliului Director si Adunarea Generala din 9-11 dec. la Odessa

Euroregiunea Marii Negre

- Referitor la cotizatia de membru datorata de CJ Braila pentru anul 2009 , a fost informat Presedintele Euroregiunii ca nu se poate achita cotizatia din motiv de buget de austeritate

- S-au analizat propunerile de proiecte din partea unor membri ai Euroregiunii in ceea ce priveste oportunitatea participarii CJB la aceste proiecte

ARGE Donaulander (Organizatia Regiunilor Dunarene) –asociatie fara personalitate juridica

A fost monitorizata activitatea Grupului de lucru care s-a implicat in initierea elaborarii Strategiei Dunarii si au fost trimise informatiile preliminare solicitate.

Consolidarea relatiilor stabilite intre judetul Braila si alte unitati administrative, prin intermediul unor Acorduri de Cooperare :

o Urmare a Acordului de Cooperare incheiat in anul 2008 cu Consiliul Regional Odessa din Ucraina - s-a organizat vizita unei delegatii a oamenilor de afaceri si reprezentanti ai autoritatilor locale din judetul Braila la Odessa in perioada 14-16 mai 2009

o A fost organizata primirea unei delegatii oficiale a Provinciei Henan, China, ocazie cu care a fost semnat si un Protocol de intentie pentru promovarea schimbului de experienta si dezvoltarea relatiilor de prietenie intre cele doua regiuni

o S-a elaborat si s-a aprobat Hotararea Consiliului Judetean Braila nr.156/2009 privind cooperarea si continutul Protocolului de cooperare intre judetul Braila si Regiunea Campania -Italia

A fost asigurata participarea CJ Braila la intalnirea de lucru aferenta Proiectului ERIK Action implementat de ADR SE, care a avut loc in Suedia.

S-au analizat diverse propuneri de participare la proiecte de cooperare internationala cum ar fi :

- Geo Benefit “ Network for the exploitation of geothermal energy for the benefit of local societies”(Retea pentru exploatarea energiei geotermale in beneficiul comunitatilor locale) – a fost semnata si transmisa liderului de proiect Regiunea Macedoniei de Est si Tracia, declaratia de participare si cofinantare. Expresia de interes a fost depusa de Lider in cadrul primului apel de proiecte dar proiectul nu a fost selectat pentru participare in etapa a doua de depunere a aplicatiilor complete.

- “Innovative solutions for sustainable management and protection of natural resources in urban areas-Green Corridors” (Solutii inovatoare pentru management durabil si protectia resurselor naturale in zonele urbane-Coridoare Verzi) – Lider de proiect Municipalitate Burgas – in cadrul Programului operational Comun “Marea Neagra 2007-2013”- Proiectul nu a fost depus deoarece nu a fost intrunit numarul minin de candidati eligibili.

In ceea ce priveste activitatea de parteneriat realizata in anul 2009, la nivelul Consiliului judetean Braila, au fost realizate urmatoarele activitati:

Acord de parteneriat intre GLOBAL SERVICES GROUP SRL si CONSILIUL JUDETEAN BRAILA, potrivit HCJ nr. 27/31 martie 2009

Global Services Group (GSG) SRL este o companie cu capital integral romanesc, specializata in consultanta de afaceri si management, dezvoltare institutionala si instruire. GSG s-a axat pe crearea de valoare adaugata pentru clientii sai si astfel au fost constituite, succesiv, urmatoarele departamente specializate: Departamentul de Consultanta in afaceri si Management PROIECT (EU) in anul 2002, Departamentul pentru Dezvoltare Institutionala, Promovare si Asistenta Tehnica PROFINN in 2004 si Departamentul Educational INSTRUCT (EU) – instruire si organizare de evenimente in anul 2008. Pentru anul 2009, departamentul PROFINN a planificat o serie de evenimente dedicate in special Autoritatilor Publice Locale, cuprinzand ateliere de lucru, conferinte si sesiuni la nivel regional si national, in parteneriat cu urmatoarele asociatii: Federeatia Autoritatilor Locale din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia Oraselor din Romania si Asociatia Comunelor din Romania, precum si cu camerele de comert locale si nationale.

Protocol de colaborare intre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si Consiliul Judetean Braila- pentru elaborarea proiectului “Braila- Judet digital” (Hotararea nr 136/30 noiembrie 2009 )

IN ACTIVITATEA DE INVESTITII SI DEZVOLTAREA ECONOMICO-SOCIALA A JUDETULUI

Programul constructiilor de locuinte in judetul Braila a cuprins realizarea unui numar de 1048 apartamente finantate in conformitate cu O.G.R. nr. 19/1994, derularea programului de locuinte a avut ritmicitate, in ciuda greutatilor si fondurilor insuficiente.

Preocuparea Consiliului Judetean Braila a fost sporirea, an de an, a calitatii lucrarilor si a gradului de confort.

Pana la 31.12.2008 au fost puse in functiune un numar de 1022 apartamente, repartizate pe localitati dupa cum urmeaza:

- municipiul Braila - 921 apartamente

- orasul Faurei - 60 apartamente

- orasul Ianca - 41 apartamente

In cursul anului 2009 au fost puse in functiune ultimele 26 apartamente din blocul B23 Ansamblul Buzaului, pentru care s-au cheltuit 1.950,3 mii lei numai din surse proprii.

In cursul anului 2009 s-a urmarit si raportat catre M.D.R.L. activitatea de punere in siguranta a cladirilor avariate de seisme dupa cum urmeaza:

- s-au identificat un numar de 363 cladiri de locuit cu peste P+3E construite inainte de anul 1978;

- s-au notificat un numar de 306 asociatii de proprietari cu privire la obligativitatea expertizarii tehnice a cladirilor;

- s-au renotificat un numar de 2 asociatii de proprietari din cladiri de locuit cu peste P+4E expertizate si incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic cu privire la obligativitatea continuarii lucrarilor de interventie;

- s-au montat semne de avertizare pe cladirile expertizate si incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic.

- s-au transmis MDRL lista cu prioritatile privind expertizarea cladirilor cu destinatia de locuinta.

In ceea ce privesc investitiile pentru lucrari publice, Consiliul Judetean Braila s-a preocupat de asigurarea urmaririi executiei si realizarea in termen a obiectivelor cuprinse in Lista proiectelor si obiectivelor de investitii pe anul 2009.

In trim. I. 2009 s-au realizat lucrarile de amenejare sala bowling si spatii agrement in cladirea Casei de Cultura pentru Tineret Braila iar valoarea totala a lucrarilor de C+M a fost de 2.529.745,33 lei.

In vederea completarii profilului Spitalului Judetean de Urgenta Braila au fost alocate fonduri si s-au finalizat lucrarile de constructii incepute in sem. II. 2008 si finalizate in sem. I.2009 pentru sectia de la Boli Infectioase si dermato-venerice cu o valoare de 2.988.681,14 lei si s-au executat lucrari de sistematizare verticala si imprejmuire aferenta in valoare de 394.364,67 lei.

In trim. IV. 2008 au inceput lucrarile la Centrul istoric – Lot 1 care se vor derula pentru o perioada de 18 luni cu termen PIF – aprilie 2010 si constau in consolidarea si reabilitarea urmatoarelor cladiri :

- Muzeul de istorie corp B + C

- Centrul Cultural Nica Petre

- Muzeul de Etnografie

- Casa memoriala Panait Istrati

Valoarea totala a lucrarilor de investitii este de 12.574.036,72 lei, lucrari finantate de UAT Judet Braila.

In sem. I. 2009 au fost finalizate lucrari de montare a 3 lifturi la Spitalul Judetean de Urgenta Braila in valoare de 464.380,84 lei si Construire sediu administrativ P+1E+M - in statiunea Lacu Sarat judetul Braila, cu valoare de 1.538.267,46 lei, iar sem. IV. 2009 au inceput lucrari de montare a 4 lifturi la Spitalul Judetean de Urgenta Braila, in valoare de 412.321,91 lei

S-au realizat lucrari de reparatii curente la Spitalul Judetean de Urgenta Braila-Pavilionul B, in valoare de 103.354,51 lei si lucrari de restructurare a spatiilor pentru imagistica in incinta Spitalului Judetean de Urgenta Braila, corp A in valoare de 160.000 lei.

De asemenea, au fost executate urmatoarele categorii de lucrari :

-Lucrari de reparatii hidroizolatie planseu terasa turn Casa de Cultura pentru Tineret Braila in valoarea de 30.920,96 lei.

-Lucrari de reparatii curente la fatada posterioara a Corpului A din cadrul Muzeului de istorie Braila, in valoare de 42.646,96 lei.

-Lucrari de reparatii curente prin placare cu dale la scarile existente la vila Lacramioara Lacu Sarat, in valoare de 43.809,91 lei.

- Reparatii curente cu pavele la aleile existente in incinta si repararea iluminatului exterior – Vila Lacramioara, in valoare de 56.859,41 lei.

- Furnizare si montare usa metalica la imobilul din sos. Rm. Sarat nr. 82, Braila, in valoare de 5.117,00 lei.

- Servicii de curatenie si igienizare a cam.115, etj.1, din sediul administrativ al Consiliului Judetean Braila(cabinet vicepresedinte si secretariat), in valoare de 4.403,00 lei.

Legat de proiectele tehnice realizate in anul 2009, enuntam:

-Separare consumatori si utilitati imobil Aleea Cocorilor nr. 14 B, cart.Viziru III DALI+PT+DE+CS – in valoare de 29.999,90 lei.

- Amenajare Biblioteca de cartier prin reconversie spalatorie situata pe Calea Galati nr.346B, Expertiza tehnica DALI+PT+DE+CS – in valoare de 28.514,78 lei.

-Expertiza tehnica+DALI+PT+DE+CS +DPAC ptr. Consolidare si reabilitare imobil str.Polona nr.14 – in valoare de 101.150,00 lei.

-Expertiza tehnica de specialitate pentru Corpul D- Palatul Administrativ, Piata Independentei nr.1, Braila cu o valoare de 20.587,00 lei.

In trim IV 2009 s-au contractat si sunt in curs de executie, cu termen de finalizare in anul 2010 :

- SF+PT+DTAC+DE “Alimentare cu apa potabila,retele de canalizare si statie epurare si infrastructura cai acces, parcari si alei carosabile la obiectivul Asezare de vacanta Blasova”

-Expertiza tehnica+DALI+PT+DE+CS si lucrari de reparatii si amenajare imobil situat in Sos. Buzaului nr.3A Braila.

La solicitarea Consiliilor locale, s-a acordat asistenta tehnica de specialitate pentru intocmirea temelor de proiectare in vederea derularii procedurilor de achizitii pentru obiectivele de interes local (sedii primarii, camine culturale, dispensare, alimentari cu apa, retele de canalizare, drumuri ).

Totodata, specialisti din cadrul directiei tehnice au participat in comisii de evaluare a ofertelor si de receptie la terminarea lucrarilor a obiectivelor de investitii ale Consiliilor locale.

Specialisti din cadrul Directiei Tehnice si de Gospodarire Comunala au participat in cursul anului 2009 la verificarea si receptia calitativa a unui numar de 36 documentatii tehnico-economice pentru investitiile de interes judetean.

In cadrul compartimentelor de specialitate ale Directiei Tehnice si de Gospodarire Comunala, s-au intocmit documentatii (Caiete de sarcini pentru organizarea procedurilor de achizitie publica a serviciilor de proiectare si a executiei lucrarilor pentru obiectivele inscrise in Programul de achizitii pe anul 2009) si cadrele tehnice au participat ca membri in comisiile de licitatie pentru atribuirea serviciilor de proiectare sau a executiei de lucrari atat in cadrul Consiliului Judetean Braila cat si in cadrul Consiliilor Locale.

In cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive in spatiul rural s-a asigurat asistenta tehnica de specialitate pentru intocmirea si promovarea documentatiilor de finantare si pentru realizarea procedurilor de achizitii publice de proiectare si executie, pentru urmatoarele obiective:

Infrastructura – apa, canalizare si poduri

Lucrari finalizate:

1. Gospodarie de apa comuna Baraganul, sat Baraganul

- Valoare contract = 2.744.145,25 lei

2. Aductiune apa potabila Bordei Verde - Gabrielescu si Bordei Verde-Liscoteanca + retele aductiune

- Valoare contract = 1.044.741,46 lei

3. Pod peste canal de irigatii in comuna Ulmu, sat Ulmu si pod peste raul Calmatui in localitatea Jugureanu, comuna Ulmu, judetul Braila

- Valoare contract = 2.230.000,00 lei

4. Extindere alimentare cu apa a localitatii Jirlau, comuna Jirlau

- Valoare contract = 1.080.330,00 lei

5. Modernizare lucrari podete, poduri in localitatea Spiru Haret, comuna Bertestii de Jos, judetul Braila

- Valoare contract = 1.731.566,00 lei

6. Alimentare cu apa a comunei Surdila Greci, satele Surdila Greci, Bratesu Vechi, Faurei sat si Horia

- Valoare contract = 2.227.263,80 lei

7. Consolidare mal raul Buzau in zona Podului de la Boarca, comuna Rimnicelu

- Valoare contract = 2.450.931,18 lei

8. Alimentare cu apa a localitatilor Sutesti si M. Kogalniceanu, comuna Sutesti, judetul Braila

- Valoare contract = 763.706,17 lei

9. Alimentare cu apa com. Tudor Vladimirescu, satele Tudor Vladimirescu, Scortaru Vechi si Comaneasca, judetul Braila

- Valoare contract = 3.060.164,00 lei

12. Pod peste canal de irigatii in comuna Rosiori, judetul Braila

- Valoare contract = 542.353,72 lei

13. Alimentare cu apa com. Silistea, satele Silistea si Martacesti

- Valoare contract = 1.971.661,00 lei

. - Lucrari in curs de executie:

1. Pod peste raul Buzau, comuna Visani, sat Visani, judetul Braila

- Valoare contract = 3.726.200,71 lei – realizat 95%

2. Canalizare si statie de epurare in comuna M.Voda, satele Mircea Voda si Dedulesti judetul Braila

- Valoare contract = 3.749.526,90 lei – realizat 65%

3. Constructie pod localitatea Insuratei, judetul Braila

- Valoare contract = 3.197.580,90 lei – realizat 60%

4. Canalizare si statie epurare, com. Maxineni, sat Maxineni, judetul Braila

- Valoare contract = 3.567.465,87 lei – realizat 75%

5. Chiscani – constructie sistem de canalizare al apelor uzate

-Valoare contract = 3.677.507,00 lei – realizat 25%

6. Gradistea – Alimentare cu apa Ibrianu si Maraloiu

-Valoare contract = 1.131.191,00 lei – realizat 25%

7. Gropeni – Constructie statie de tratare a apelor uzate si a sistemului de canalizare in com. Gropeni

- Valoare contract = 3.796.000,00 lei – realizat 30%

8. Racovita – Extindere gospodarie de apa Racovita

- Valoare contract = 1.187.240,00 lei – realizat 20%

9. Romanu – Extindere si modernizare sistem centralizat de alimentare cu apa Oancea si Romanu

- Valoare contract = 1.837.000,00 lei – realizat 20%

10. Stancuta – Canalizare in sistem centralizat si statie de epurare in Stancuta

- Valoare contract = 2.463.800,00 lei – realizat 25%

11. Alimentare cu apa in satele Viziru si Lanurile, comuna Viziru

- Valoare contract = 3.806.700,00 lei - realizat 95%

12. Alimentare cu apa in localitatile Unirea si Valea Canepii, comuna Unirea

- Valoare contract = 2.979.630,00 lei realizat 85%

Baze sportive

Lucrari in continuare din anul 2008:

1. Modernizare, transformare baza sportiva comuna Ciresu, judetul Braila, in baza sportiva multifunctionala model tip I.

- Valoare contract = 524.680,00 lei – realizat 10%

2. Constructie stadion comunal omologabil in localitatea Galbenu, judetul Braila.

- in curs de achizitie

3. Stadion comunal tip I, sat Plopu, oras Ianca, judetul Braila

- Valoare contract = 773.238,00 lei – realizat 20%

4. Stadion comunal tip I, comuna Rimnicelu, judetul Braila

- Valoare contract = 527.527,00 lei – realizat 5%

5. Constructie stadion comunal tip I, localitatea Tudor Vladimirescu, com. Tudor Vladimirescu, judetul Braila

- Valoare contract = 571.200,00 lei – realizat 20%

6. Infiintare teren de sport in satul Mihai Bravu, comuna Victoria, judetul Braila.

- Valoare contract = 380.328,00 lei – realizat 10%

Prin Hotararea de Guvern nr. 1307/2009 s-au repartizat cate 4 mii lei din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru inceperea executiei lucrarilor de investitii prevazute in cererile de finantare declarate eligibile, selectate in conditiile legii, in baza criteriilor stabilite in Ghidul solicitantului, dupa cum urmeaza :

1. MAXINENI - Stadion comunal tip I in localitatea Maxineni, comuna Maxineni, judetul Braila

2. RACOVITA - Construire Stadion Comunal tip I, sat Racovita, judetul Braila

3. TRAIAN - Infiintare baza sportiva multifunctionala model tip I, comuna Traian, judetul Braila

4. UNIREA - Construire stadion comunal tip I, comuna Unirea, judetul Braila

In cadrul Programului privind pietruirea drumurilor comunale, alimentarea cu apa a satelor, conectarea satelor la reteaua de electrificare si la retelele telefonice, au fost realizate urmatoarele categorii de lucrari:

Alimentare cu apa la sate

In cursul anului 2009 prin Programul privind alimentarea cu apa a satelor aprobat prin HG nr.577/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost alocata suma de 6.230.000 lei.

Impreuna cu Consiliile Locale s-a urmarit executia si decontarea lucrarilor aflate in Program in cadrul sumelor alocate lunar.

- Dintre lucrarile in continuare, in anul 2009 a fost receptionat si pus in functiune obiectivul Alimentare cu apa a comunei Ramnicelu, satele Ramnicelu, Constantinesti, Borca, M.Kogalniceanu,

In anul 2009 s-au transmis la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului-Directia Generala Lucrari Publice propuneri de alocatii bugetare atat pentru lucrarile in continuare cat si pentru un numar de zece lucrari noi.

Totodata s-au facut demersuri pentru asigurarea fondurilor necesare decontarii lucrarilor realizate si nedecontate pana in present.

Pietruiri, reabilitari, modernizari si asfaltari drumuri comunale clasate

In cadrul programului de pietruiri, reabilitari si/sau asfaltari drumuri de interes local aprobat prin HG 1256/2005, in anul 2009, Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintei a alocat pentru judetul Braila suma de 5.000.000,00 lei.

S-au urmarit procedurile de achizitie publica pentru proiectare si executie a urmatoarelor lucrari din cadrul Programului aflate in diferite stadii de executie:

1.-Drumul comunal DC 21 Insuratei – Lacu Rezii

alocatie an 2009 935.658,0 lei;

Lucrarile au fost receptionate in noiembrie 2009.

2.- Drumul comunal DC16 Tufesti – Viziru

alocatie an 2009 1.868.094,00 lei;

S-a realizat fundatia din piatra sparta si stratul de binder pe 7 km.

3.- Drumul comunal DC15 Stancuta - Polizesti

alocatie an 2009 935.658,0 lei;

S-a realizat fundatia din piatra sparta si stratul de binder pe 6 km.

4.-DC 51 Ramnicelu –Boarca

alocatie an 2009 131.152,00 lei;

S-a realizat fundatia din piatra sparta si stratul de binder pe 4 km.

6.-DC 38 Sutesti - Dedulesti

alocatie an 2009 726.827,00 lei;

S-a realizat fundatia din piatra sparta pe 7 km si stratul de binder pe 1 km.

7.-DC29 Pribeagu –Coltea

alocatie an 2009 252.682,00 lei;

S-a realizat fundatia din piatra sparta pe 6 km.

10.-DC 9, Albina – Tichilesti 70.268,00 lei.

S-a realizat serviciul de proiectare.

Intretinere si reparatii drumuri

In calitate de administrator a unei retele de drumuri judetene cu o lungime totala de 604,405 km Consiliul Judetean a contractat si realizat in cursul anului 2009 lucrari de reparatii prin plombari pe o suprafata totala de 54.000 mp in valoare totala de 3.287.177,0 lei, pe urmatoarele trasee :

- DJ 202 A Gulianca-Gradistea 6.000 mp

- DJ 203 Galbenu-Faurei – Insuratei 8.000mp

- DJ 211Rosiori – Zavoaia – B. Verde – DN 2B 8.000 mp

- DJ 202 B Latinu -Urleasca 6.000 mp

- DJ 221 Cazasu -Sutesti 8.000 mp

- DJ 211 B Tataru –M Bravu 6.000mp

- DJ 211A B.Verde- C Voda 2.000 mp

- DJ211C Tataru –Ciocile 3.000 mp

- DJ 255A Sc. Vechi- Traian 2.000 mp

- DJ 221B Braila –Vadeni 3.000 mp

- DJ 203A Plasoiu –Galbenu 2.000 mp

De asemenea, din bugetul propriu al Consiliului Judetean Braila s-au urmarit contractele de executie de covoare bituminoase 1 strat in lungime de 5,5 km cu o valoare totala de 2.120.853,7 lei pe urmatoarele trasee:

- DJ 203 Zavoaia -Insuratei 2,0 km

- DJ 202 A Racovita-Gradistea 2,0 km

- DJ 211 B. Verde –DN 2B , 1,5 km

In anul 2009 s-au mai executat lucrari de intretinere drumuri pietruire in valoare totala de 454.776.37 lei pe urmatoare trasee:

- DJ 203 R Ulmu – Liscoteanca

- DJ 255 A Silistraru –Unirea

Tot in cursul anul 2009 s-au finalizat trei contracte multianuale de executie lucrari incheiate in anul 2008 pentru 36 km de covoare bituminoase in valoare de 14.581.353 lei, pe urmatoarele trasee:

- DJ 212Chiscani – Tufesti – Cuza Voda 23 km

- DJ 221 Martacesti – Romanu 7 km

- DJ 202 A Gulianca – Racovita 6 km

De asemenea s-a acordat, la solicitarea Consiliilor locale, asistenta tehnica de specialitate pentru intocmirea temelor de proiectare in vederea derularii procedurilor de achizitii pentru obiectivele de interes local ( drumuri comunale, strazi, poduri si podete ).

Reglementare rutiera

Activitatea privind Reglementarea Rutiera in perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2009 s-a materializat in urmatoarele activitati :

- S-a achizitionat si montat un numar de 134 indicatoare rutiere + 147 stalpi de sustinere cu sistemele de prindere aferente;

- S-a organizat un numar de 18 actiuni in vederea verificarii maselor si gabaritelor vehiculelor de tonaj greu, s-a aplicat un numar de 8 amenzi contraventionale, in valoare totala de 16.000 lei si s-a eliberat un numar de 25 buc. Autorizatii Speciale de Transport in valoare de 12280,44 lei;

- S-a eliberat un numar de 25 Autorizatii sau Acorduri de amplasare si executie in zona drumurilor judetene, in valoare de 3764,2 lei;

- In perioada de iarna a anului 2009 s-au intocmit planuri de interventie pentru asigurarea viabilitatii retelei de drumuri judetene in caz de intemperii, viscol, zapada, polei, etc, avand ca principal scop functionarea in conditii optime a serviciilor de deservire a populatiei judetului si de deplasare in conditii de siguranta;

- S-a urmarit in sezonul rece 2009 modul de indeplinire de catre societatile prestatoare, de catre consiliile locale, a sarcinilor din planul de masuri aprobat.

Gospodarire comunala

A fost elaborat Programul privind activitatea edilitar – gospodareasca in toate unitatile administrative – teritoriale ale judetului, conform Ordonantei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale, modificata si completata prin Legea nr. 515/2002, si Programul de intretinere drumuri de interes local in judetul Braila conform Ordonantei Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, aprobata prin Legea nr.82/1998

De asemenea, au fost intocmite Programul targurilor, pietelor si oboarelor la nivelul judetului si Programul-cadru al manifestarilor cultural-artistice din judetul Braila in anul 2009, cat si Agendele Culturale pe fiecare trimestru, in care sunt cuprinse toate actiunile institutiilor din coordonarea Consiliului Judetean Braila cu activitate culturala cat si actiunile culturale desfasurate la nivelul unitatilor administrativ teritoriale din judet.

Urmare demersurilor intreprinse in anul 2009, un numar de inca 3 consilii locale au primit fonduri prin Programul “Sali de sport”, respectiv Rosiori, Salcia Tudor si Surdila Greci, adaugandu-se la cele 7 consilii locale Faurei, Silistea, Viziru, Tichilesti, Vadeni, Visani si Mircea Voda care au primit fonduri pentru construirea de Sali de sport, urmand ca in continuare, sa fie intreprinse demersuri pentru obtinerea fondurilor prin Programul “Sali de Sport” si pentru celelalte 6 consilii locale inscrise pe lista sinteza a Companiei Nationale de Investitii.

S-a continuat Programul pentru promovarea constructiilor de noi asezaminte culturale tip camin cultural sau casa de cultura, instituit prin O.U.G. nr. 118/2006 si s-a realizat o colaborare permanenta cu toate unitatile administrativ – teritoriale, institutii si agenti economici, in scopul crearii bazei de date privind necesarul de investitii si initierea unor studii privind accesarea de fonduri externe.

Activitatea de transport public judetean de persoane a fost realizata si monitorizata in cadrul Directiei Tehnice si de Gospodarire Comunala, prin Compartimentul Transport Public Local, in temeiul Ordinului Presedintelui ANRSC nr.251/24.04.2008, a fost autorizat ca Autoritate de autorizare pentru execitarea atributiilor in domeniul serviciilor de transport public local, prin Autorizatia nr. 0129/24.04.2008.

Conform prevederilor Legii nr. 92/2007 privind serviciile de transport public local si a Normelor de aplicare a Legii serviciilor de transport public local aprobate prin Ordinul nr. 353/2007, Compartimentul Transport Public Local a intocmit in anul 2008 “Programul de transport public judetean de persoane prin curse regulate pentru reteaua de trasee din judetul Braila pentru perioada 1.07.2008 – 31.06.2011” , care a fost aprobat de Consiliul Judetean Braila prin Hotararea nr.53/31.03.2008, iar ulterior a fost actualizat si aprobat de Consiliul Judetean Braila prin Hotararea nr.186/27.11.2008.

Pe baza acestui program judetean de transport, s-a desfasurat serviciul de transport public judetean de persoane prin curse regulate intre localitatile judetului Braila si pe parcursul anului 2009.

Programul de transport public judetean de persoane prin curse regulate cuprinde un numar de 50 trasee principale si secundare, care fac legatura intre localitatile rurale si urbane ale judetului nostru, avand ca scop, satisfacerea nevoilor de transport ale tuturor cetatenilor judetului.

Din cele 50 de trasee cuprinse in Programul de transport public judetean de persoane prin curse regulate, au fost atribuite electronic prin sistemul national pentru fiecare judet, un numar de 47 trasee unui numar de 17 operatori de transport, ramanand neatribuite prin nesolicitare, un numar de 3 trasee judetene.

Cele 47 de trasee atribuite cuprind un numar de 258 de curse, programul de circulatie al acestora fiind stabilit in concordanta cu nevoile de deplasare ale tuturor categoriilor de utilizatori ai acestui serviciu public, urmarindu-se indeosebi corelarea programelor institutiilor de invatamant, a celorlalte institutii publice din teritoriu si a diverselor unitati de productie, cu aceste programe de circulatie.

S-a asigurat sprijin si consultanta autoritatilor administratiei publice locale comunale, la solicitarea acestora, in domeniul de activitate specific transportului public local, in vederea solutionarii in cadru legal a unor nereguli sau situatii aparute in desfasurarea serviciilor de transport public judetean de persoane prin curse regulate sau pentru eliberarea de licente de traseu pentru curse regulate speciale.

De asemenea, este reglementat si transportul public judeţean de persoane prin curse regulate speciale, care se efectuează de operatorii de transport rutier în baza licenţei de traseu eliberate de Consiliul Judetean Braila, cu avizul Autorităţii Rutiere Române - A.R.R.

Transportul public local şi judeţean de persoane prin curse regulate speciale poate fi efectuat de către operatorii de transport rutier care au încheiat un contract cu un beneficiar sau cu cel care a angajat serviciul de transport, pentru transportul copiilor, elevilor şi studenţilor la şi de la instituţiile de învăţământ, transportul salariaţilor la şi de la instituţiile la care sunt angajaţi sau pentru transportul angajaţilor unui operator economic la şi de la locul de muncă.

In acest sens, in anul 2009, un numar de 8 operatori de transport au solicitat licente de traseu pentru efectuarea curselor regulate speciale pe 19 trasee intre localitatile judetului Braila, eliberandu-se 30 licente de traseu in functie de numarul masinilor utilizate pentru efectuarea curselor inscrise in caietele de sarcini si pentru care s-au incasat tarife in valoare de 946,44 lei.

IN ACTIVITATEA DE ORGANIZARE SI AMENAJARE A TERITORIULUI SI DEZVOLTARE URBANISTICA GENERALA

Structurile de specialitate constituite in cadrul compartimentelor aflate in subordinea arhitectului sef al judetului au desfasurat activitatea in elaborarea avizelor, acordurilor, autorizarea executarii constructiilor si functionarea Comisiei tehnice pentru analizarea si avizarea documentatiilor de amenajare a teritoriului / urbanism si autorizarea executarii lucrarilor de constructii din cadrul C.J.Braila conform H.C.J. nr. 29 / 31.03.2009 , eliberarea avizelor structurii de specialitate din cadrul Consiliului Judetean , aflate in subordinea Arhitectului Sef al Judetului , asupra proiectelor sau propunerilor de certificate de urbanism si autorizatii de construire, precum si disciplina in autorizarea executarii lucrarilor de constructii, protectia mediului natural si construit , crearea bancii de date urbane .

In temeiul atributiilor principale ce le revin conform regulamentului de organizare si functionare a Institutiei Arhitectului Sef, structurile de specialitate au analizat si au supus spre avizare documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism, activitatea fiind orientata spre intocmirea si eliberarea certificatelor de urbanism, obtinerea avizelor solicitate prin certificatul de urbanism, intocmirea si emiterea avizelor proprii , intocmirea si eliberarea autorizatiilor de construire / desfiintare.

In exercitarea atributiilor privind eliberarea de acte de autoritate publica, au fost analizate documentatii si au fost emise urmatoarele documente :

- 236 certificate de urbanism ; taxe aferente = 48.888,09 lei

- 98 autorizatii de construire,

prelungiri termen de valabilitate autorizatii , continuare lucrari ;

taxe aferente = 686.223,73 lei

- 4 autorizatii desfiintare ; taxe aferente = 14,20 lei

-754 avize ale structurii de specialitate pentru certificate de

urbanism si autorizatii de construire ;

taxe aferente = 8.294 ,00 lei

-766 avize ale structurii de specialitate pentru autorizatii de

construire / desfiintare

taxe aferente = 8.426 ,00 lei

- 580 avize ale comisiei tehnice ; taxe aferente = 6.380 ,00 lei

-regularizari de taxe ale autorizatiilor de construire in anul 2009 ;

taxe aferente = 45.996,00 lei

Total taxe incasate in anul 2009 = 807.852,02 lei

In ceea ce priveste activitatea de urbanism si amenajarea teritoriului, Consiliul Judetean stabileste orientarile generale privind amenajarea teritoriului , organizarea si dezvoltarea urbanistica a localitatilor , pe baza planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism. In acest scop coordoneaza activitatea consiliilor locale si le acorda asistenta tehnica de specialitate.

Consiliul judetean asigura preluarea prevederilor cuprinse in planurile de amenajare a teritoriului national, regional si zonal in cadrul documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism pentru teritoriile administrative a localitatilor din judet,asigura elaborarea Planului de amenajare a teritoriului Judetean, a planurilor zonale de amenajare a teritoriului care sunt de interes judetean si le aproba conform legii.

In scopul imbunatatirii calitatii deciziei referitoare la dezvoltarea durabila locala si judeteana, s- a infiintat si functioneaza Comisia tehnica pentru analizarea si avizarea documentatiilor de amenajare a teritoriului / urbanism si aurorizarea executarii lucrarilor de constructii, organism consultativ cu atributii de avizare , expertiza si consultanta.

Comisia tehnica de amenajare a teritoriului si de urbanism este formata din specialisti din domeniul amenajarii teritoriului si ai urbanismului si din reprezentanti ai institutiilor tehnice, economice, sociale si de protectia mediului .

In anul 2009 , comisia tehnica de amenajare a teritoriului si de urbanism a analizat si a avizat din punct de vedere tehnic , documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism, respectiv :

• planul de amenajare a teritoriului judetean Braila – PATJ

Faza II – identificarea elementelor care conditioneaza dezvoltarea , cu

evidentierea problemelor si disfunctionalitatilor.

Faza III – diagnostic prospectiv si general , evaluarea decalajului

dintre situatia actuala si cea anticipata;

Faza IV – strategia de amenajare a teritoriului si programul de

masuri;

Studiile de fundamentare pentru elaborarea Planului de amenajare a Teritoriului Judetului Braila au fost aprobate prin H.C.J. Braila nr. 185 din 27.11.2008 si cuprind:

• planul judetean pentru gestionarea deseurilor – PJGD

• caiet de sarcini pentru elaborarea planurilor urbanistice generale – PUG

la comunele din judetul Braila – generatia a III – a ;

• caiet de sarcini pentru elaborarea planurilor urbanistice generale – PUG

la municipiul Braila si orasele judetului Braila – generatia a III – a ;

• planuri urbanistice zonale pentru realizarea de obiective de investitii,

altele decat locuinte in localitatile Chiscani, Rosiori, Silistea , Gropeni,

Scortaru Nou ;

• planuri urbanistice zonale pentru realizarea unui parc eolian in

extravilanul localitatii Insuratei si respectiv pentru centrala fotovoltaica

de producere a energiei electrice in vecinatatea localitatii Latinu – comuna

Maxineni ;

• plan urbanistic zonal - lotizare teren si introducere in intravilanul

satului Baldovinesti din comuna Vadeni, pentru construirea de locuinte ;

• plan urbanistic zonal - lotizare teren , cartier de locuinte in satul Cazasu ,

comuna Cazasu ;

• planuri urbanistice zonale pentru realizarea de anexe ale exploatatiilor

agricole in extravilanul localitatilor Cazasu si Chiscani ;

• plan urbanistic de detaliu pentru turism si agrement in zona lacului sarat

din comuna Movila Miresii ;

• plan urbanistic de detaliu - Biblioteca Judeteana Panait Istrati , un pol de

dezvoltare al turismului cultural in judetul Braila ;

• planuri urbanistice de detaliu pentru realizarea de obiective de investitii,

altele decat locuinte in localitatile Tufesti , Chiscani , Romanu , Vadeni,

Silistea , Maxineni ;

• planuri urbanistice de detaliu - construire de locuinte si anexe

gospodaresti in comunele Maxineni, Cazasu , Chiscani , Romanu ;

• planuri urbanistice de detaliu pentru realizarea de anexe ale exploatatiilor

agricole in extravilanul localitatilor Tudor Vladimirescu , Vadeni , Cazasu ,

Maxineni , Tichilesti , Bertestii de Jos ;

• planuri urbanistice de detaliu - spatii de productie si depozitare in

localitatile Varsatura – comuna Chiscani , Vadeni, Silistea, Surdila

Greci , Gropeni , Cazasu , Tudor Vladimirescu ;

• plan urbanistic de detaliu pentru amenajare platforma dezmembrari auto

in comuna Chiscani ;

• planuri urbanistice de detaliu – statie telefonie mobila GSM in localitatile

Gemenele, Silistraru – comuna Traian , Tufesti ;

In legatura cu planurile urbanistice generale si Regulamentele de urbanism aferente pentru localitatile judetului Braila mentionam ca la solicitarea primarilor din judet, in scopul imbunatatirii calitatii activitatii de amenajare a teritoriului si urbanism, elaborarea , avizarea si aprobarea planurilor urbanistice generale si a regulamentelor de urbanism aferente, analizarea si avizarea documentatiilor pentru emiterea certificatului de urbanism , avizul structurii de specialitate si a autorizatiilor de construire / desfiintare, in anul 2010 se vor organiza cursuri de perfectionare pentru cadre cu pregatire medie in domeniul urbanismului, arhitecturii si constructiilor.

Lipsa tehnicienilor de specialitate in cadrul primariilor comunale se reflecta si in preocuparile primariilor privind elaborarea , avizarea si aprobarea planurilor urbanistice generale.

Planul urbanistic general are caracter director si de reglementare operationala. Fiecare localitate trebuie sa intocmeasca Planul urbanistic general , sa il actualizeze la 5 – 10 ani si sa il aprobe, aceasta constituind baza legala pentru realizarea programelor si actiunilor de dezvoltare.

Astfel la nivelul judetului Braila , in perioada 2000 – 2002 , s- au elaborat, avizat si aprobat planurile urbanistice generale pentru toate localitatile , respectiv planul urbanistic general definitiv pentru municipiul Braila si planurile urbanistice generale preliminare pentru cele trei orase si toate comunele .

In limita fondurilor alocate de la bugetele locale a oraselor si comunelor precum si de la bugetul de stat, prim ministerul de resort, la sfarsitul anului 2008 , din totalul localitatilor judetului s-au elaborat si erau in curs de avizare si aprobare 23 de planuri urbanistice generale definitive, la care se adauga planul urbanistic general al municipiului Braila.

S-au intocmit caietele de sacini pentru scoaterea la licitatie a Planurilor Urbanistice Generale (PUG)-generatia a III-a si a Regulamentelor locale de urbanism aferente pentru municipiul/orasele/comunele de pe raza judetului Braila. Aceste caiete de sarcini au fost avizate de Comisia tehnica de amenajare a teritoriului si urbanism din cadrul Consiliului Judetean Braila si trasmise catre toate UAT-rile din judet.

Urmare acestui demers, UAT Movila Miresii , UAT Frecatei si UAT Cazasu au demarat procedura de licitatie si au incheiat contractele de prestari servicii pentru elaborarea PUG-urilor. Institutia noastra a acordat asistenta tehnica de specialitate acestor UAT-uri in toate etapele procedurii de licitatie, inclusiv la evaluarea ofertelor si la intocmirea contractelor de prestari servicii.

Au mai primit asistenta tehnica de specialitate pentru scoaterea la licitatie a serviciilor de elaborare PUG-uri urmatoarele UAT-uri:municipiul Braila, comunele Tichilesti, Unirea, Gemenele si Scortaru Nou.

In anul 2009 s-au derulat doua proiecte, incepute in anul 2008 , cu termene de predare trimestrial, receptionate de catre Comisia interna si avizate de catre Comisia tehnica de amenajare a teritoriului si urbanism din cadrul Consiliului Judetean Braila.

|Nr. | |Valoarea in lei (fara TVA) | |

|Crt. |Denumire servicii | |Observatii |

|1. |Elaborarea Sistemului Informatic Geografic (GIS) pentru judetul |2.044.126,00 (din care |lucrari incepute in 2008 si care se vor |

| |Braila |373.560,00 |finaliza in 2011 |

| | |in 2009) | |

|2. |Planul de Amenajare a Teritoriului Judetean Braila |830.000,00 (din care 95.000,00 |lucrari incepute in anul 2008 si care se |

| | |in anul 2009) |vor finaliza in anul 2010 |

| |

| |

|S-au intocmit caietele de sarcini pentru scoaterea la licitatie publica In anul 2009 |

|a serviciilor de elaborare a urmatoarelor documentatii de amenajare a teritoriului si urbanism: |

| |

|Nr. | |Valoarea in lei (fara TVA) | |

|Crt. |Denumire servicii | |Observatii |

|1. |Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal ,,Zona Periurbana Braila”|840.000 ,00 |lucrarile se vor finaliza in anul 2011 |

|2. |Plan Urbanistic Zonal,,Zona de agrement Zaton” |42.000,00 |lucrarile se vor finaliza in anul 2010 |

|3. |Plan Urbanistic Zonal,,Zona de agrement Blasova” |42.000,00 |lucrarile se vor finaliza in anul 2010 |

|4. |Plan Urbanistic Zonal,,Statiunea Movila Miresii” |84.033,61 |lucrarile se vor finaliza in anul 2010 |

|5. |Plan Urbanistic Zonal,,Manastirea Maxineni” |50.000,00 |lucrarile se vor finaliza in anul 2010 |

|6. |Plan Urbanistic Zonal,,Balta Mica a Brailei” |80.000,00 |lucrarile se vor finaliza in anul 2010 |

|7. |Studiu de fundamentare privind amenajarea peisagistica a judetului|84.000,00 |lucrarile se vor finaliza in anul 2011 |

| |Braila | | |

In activitatea desfasurata pe linia privind protectia mediului natural s-au desfasurat urmatoarele actiuni si activitati:

-participarea judeţului Brăila la “Programul de împădurire a solurilor degradate”- lansat de Ministerul Mediului prin Agenţia Fondului de Mediu – conform Ordonanţei M.M.nr. 1090/2009 şi anume:

- participare la toate fazele de lansare şi întocmire a proiectelor comunelor Măxineni ,Unirea,Zăvoaia ;

- verificarea şi avizarea la Ministerul Agriculturii a Fişelor de Ameliorare;

- centralizarea şi verificarea documentaţiilor depuse la M.M.-A.P.M.;

- Implicarea şi colaborarea cu serviciul U.M.L. la lansarea şi desfăşurarea proiectului “ Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Brăila”.

- Întocmirea Regulamentului de urbanism pentru P.U.D.- Aşezare de vancanţă Blasova .

- Participare la revizuirea P.R.G.D.- Planul Regional de Gospodarire a Deseurilor, regiunea SE.

- Participare la întrunirile Comisiei de supraveghere Specială – S.G.A.-BR.-Directia Apele Române Buzău- pentru Complexul de porci Brăila.

- Întocmire caiete de sarcini în vederea achiziţionării serviciilor de :SF – Amenajare Peisagistică – judeţul Brăila şi PATIC – Balta Mică a Brăilei.

- Declanşarea procedurii de evaluare a mediului conform HG 1076/2004 pentru:

- PATJ BRĂILA

- Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Brăila.

-Întocmire caiet de sarcini în vederea achiziţionării serviciului de P.U.Z.- Mănăstirea Măxineni.

-Poziţionarea pe harta judeţului a siturilor arheologice şi a monumentelor din lista LMI/2004 în colaborare cu compartimentul GIS şi cu reprezentantul Muzeului Brăilei.

-Deplasarea în teren în vederea fotografierii şi a constatării stării monunumentelor din lista LMI/2004.

IN DOMENIUL DISCIPLINEI IN CONSTRUCTII, AUTORIZARII EXECUTARII LUCRARILOR DE CONSTRUCTII , URBANISM SI AMENAJAREA TERITORIULUI

Presedintele consiliului judetean, primarul municipiului Braila si primarii oraselor Faurei, Ianca si Insuratei precum si organele de control din cadrul autoritatilor administratiei publice locale si judetene au obligatia sa urmareasca respectarea disciplinei in domeniul autorizarii executarii lucrarilor in constructii in limitele unitatilor lor administrativ teritoriale si, in functie de incalcarea prevederilor legale, sa aplice sanctiuni sau sa se adreseze instantelor judecatoresti si organelor de cercetare penala.

Arhitectul sef al judetului si personalul imputernicit al compartimentului de specialitate din subordinea acestuia au urmarit respectarea disciplinei in domeniul autorizarii executarii lucrarilor de constructii pe teritoriul administrativ al judetului, precum si respectarea disciplinei legata de procesul de autorizare a constructiilor.

In domeniu respectarii disciplinei in urbanism , amenajarea teritoriului si autorizarea executarii lucrarilor de constructii , pe baza unui program trimestrial aprobat, prin compartimentul se specialitate din subordinea arhitectului – sef al judetului s-au efectuat 54 de controale la toate primariile comunale din judet , precum si la orasele Faurei, Ianca si Insuratei.

Principalul aspect constatat la majoritatea primariilor comunale este cel legat de lipsa tehnicienilor de amenajarea teritoriului si de urbanism ,chiar daca la multe primarii atributiunile sunt indeplinite de functionari publici care au alta specializare si alte sarcini de serviciu, ceea ce conduce la imposibilitatea eliberarii certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire, pe de o parte, precum si la neexercitarea obligatiilor legale de control in teritoriul administrativ.

O deficienta majora, constatata la un numar de 4 primarii ( Gemenele, Jirlau, Marasu, Salcia Tudor, ) este lipsa tehnicienilor de amenajarea teritoriului si urbanism, iar la 13 primarii comunale ( Bordei Verde , Cazasu , Ciocile , Dudesti , Frecatei , Galbenu , Maxineni ,Scortaru Nou, Silistea , Stancuta , Sutesti , Ulmu , Vadeni ) si la primaria orasului Faurei , atributiile arhitectului sef nu sunt indeplinite de catre un functionar public din aparatul propriu al consiliului local, asa cum se precizeaza la art.36 alin.(2) si (3) din Legea nr.350/2006 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, modificata cu Ordonanta Guvernului Romaniei nr.27/27.08.2008.

Ca o consecinta a controalelor privind modul de respectare a disciplinei in domeniul autorizarii executarii lucrarilor de constructii pe teritoriul administrativ al judetului, precum si respectarea disciplinei in urbanism si amenajarea teritoriului legata de procesul de autorizare a executarii lucrarilor de constructii, in functie de incalcarea prevederilor legale, s-au aplicat 3 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 7000 de lei.

In vederea asigurarii nivelului de competenta tehnica in domeniul autorizarii, pana la numirea unei persoane cu responsabilitate in domeniul amenajarii teritoriului si urbansimului, s-a instituit cu primariile comunelor Gemenele, Jirlau, Marasu, si Salcia Tudor un parteneriat tehnic, ce asigura pe termen limitat realizarea procesului de autorizare a executarii lucrarilor de constructii si a tuturor operatiunilor ce decurg pana la finalizarea acestora.

IN ACTIVITATEA DE ACHIZITII PUBLICE

In anul 2009, pentru atribuirea contractelor de achizitie publica s-au aplicat prevederile OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare si HGR nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica, cu modificarile si completarile ulterioare.

Activitatea in domeniul achizitiilor publice s-a desfasurat pe baza Programului anual de achizitii publice pe anul 2009 – Anexele 1,2,3, aprobat prin Dispozitia Presedintelui nr. 69/16.04.2009, modificata si completata prin dispozitii ulterioare.

Au fost elaborate documentatiile si s-au finalizat procedurile:

• Licitatie publica deschisa

➢ Contracte de furnizare - 6 proceduri - 9.842.967,69 lei

➢ Contracte de servicii - 16 proceduri - 2.367.110,51 lei

➢ Contracte de lucrari - 14 proceduri - 76.152.673,28 lei

• Cerere de oferta

➢ Contracte de furnizare - 3 proceduri - 584.171,97 lei

➢ Contracte de servicii - 16 proceduri - 533.713,55 lei

• Negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare

➢ Contracte de furnizare - 3 proceduri - 2.945.844,06 lei

➢ Contracte de servicii - 7 proceduri - 253.874,64 lei

➢ Contracte de lucrari - 7 proceduri - 5.553.388,66 lei

In anul 2010, pana in prezent, activitatea in domeniul achizitiilor publice s-a desfasurat pe baza Programului anual de achizitii publice pe anul 2010 – Anexele 1,2,3, aprobat prin Dispozitia Presedintelui nr. 193/16.03.2010, modificata si completata prin dispozitii ulterioare.

Au fost elaborate documentatiile si s-au finalizat procedurile:

• Licitatie publica deschisa

➢ Contracte de furnizare - 1 procedura - 851.850,00 lei

➢ Contracte de servicii - 2 proceduri - 611.262,72 lei

➢ Contracte de lucrari - 6 proceduri - 61.187.885,02 lei

• Cerere de oferta

➢ Contracte de furnizare - 2 proceduri - 213.015,00 lei

➢ Contracte de servicii - 13 proceduri - 339.584,42 lei

➢ Contracte de lucrari - 1 procedura - 52.600,57 lei

• Negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare

➢ Contracte de servicii - 1 procedura - 80.812,80 lei

➢ Contracte de lucrari - 1 procedura - 6.677.490,72 lei

IN ACTIVITATEA DE ADMINISTRAREA DOMENIULUI PUBLIC SI PRIVAT AL JUDETULUI.

Pentru exercitarea atributiilor de administrare a domeniului public si privat al judetului Braila s-au intocmit documentatiile pentru promovarea si adoptarea unor hotarari ale Consiliului Judetean Braila, in scopul preluarii unor bunuri din domeniul public al statului sau altor institutii, in domeniul public al judetului Braila, transmiterea acestora in concesiune, in administrare si in folosinta gratuita a institutiilor publice de interes judetean. De asemenea s-a procedat la rectificarea unor date de identificare a bunurilor publice ca urmare a intocmirii documentatiilor de intabulare si inscriere in cartea funciara.

Pentru preluarea unor bunuri in domeniul public al judetului au fost promovate proiecte de hotarare ale Guvernului Romaniei in vederea trecerii acestora din proprietatea publica a statului si administrarea ministerelor de resort in proprietatea publica a judetului si in administrarea Consiliului Judetean. Astfel s-au adoptat:

-Proiectul de hotarare a Guvernului privind trecerea “Stadionului de atletism”, situat in Parcul Kiseleff, din domeniul public al statului si administrarea Ministerului Turismului si Sportului, prin Clubul Sportiv Municipal Braila, in domeniul public al judetului Braila si administrarea Consiliului Judetean Braila,

-Proiectul de hotarare a Guvernului de transmitere a terenului in suprafata de 4,0815 ha din proprietatea publica a statului si administrarea Ministerului Administratiei si Internelor, prin Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Dunarea” al judetului Braila, in domeniul public al judetului Braila si in administrarea Consiliului Judetean Braila.

Prin Hotararea Consiliului Judetean Braila nr.83/29.07.2009, s-a aprobat propunerea de trecere a imobilelor “Cazarma 3447”, Cazarma 3448” si “Cazarma 3449”, situate in comuna Mircea Voda, judetul Braila, din domeniul public al statului si administrarea Ministerului Apararii in domeniul public al judetului Braila si in administrarea Consiliului Judetean Braila.

Patrimoniul public judetean a fost completat, in cursul anului 2009, prin investitii noi (“Sectia de boli infectioase si dermato venerice” din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Braila), donatii (Casa Muzeu “Fanus Neagu” ) si preluarea din domeniul public al statului (“Cazarma 906 Ianca (partial) – aerodrom).

In domeniul privat al judetului, s-a inregistrat intrarea obiectivului de investitii “Sediu administrativ – Statiunea Lacu Sarat” conform prevederilor H.C.J.nr.65/30.06.2009.

In anul 2009, conform atributiilor de gestionare a patrimoniului judetului, prevazute in art.91 alin.(1) pct.(c) din Legea nr.215/2001 republicata, privind administratia publica locala, au fost adoptate hotatari de atribuire in folosinta gratuita a unor imobile din domeniul public si privat al judetului, la solicitarea institutiilor publice de interes judetean, astfel:

-Hotararea nr.94/31.08.2009 pentru prelungirea termenului de transmitere in folosinta gratuita a unor spatii din imobilul situat in Braila, Calea Calarasilor nr.29, pe o perioada de un an, Facultatii de Inginerie Braila – Universitatea “Dunarea de Jos” Galati”;

-Hotararea nr.112/29.09.2009 privind aprobarea prelungirii termenului de transmitere in folosinta gratuita, a unei cote parti din imobilul situat in Braila, B-dul Independentei nr.253, pentru Oficiul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, din cadrul Casei Judetene de Pensii Braila;

-Hotararea nr.25/31.03.2009 privind transmiterea unor spatii situate in imobilul din Calea Calarasilor nr.52, Bibliotecii Judetene “Panait Istrati” Braila;

-Hotararea nr.138/30.11.2009, privind darea in folosinta gratuita a unui teren in suprafata de 6,25 mp, din domeniul public al judetului, in scopul instalarii unei statii de protectie catodica, Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale “Transgaz” S.A. Medias, judetul Sibiu;

-Hotararea nr.66/30.06.2009, privind transmiterea in folosinta gratuita, pe o perioada de 5 ani, a cladirii “Sediu administrativ – Lacu Sarat”, catre Asociatia “Centrul de Informare si Documentare pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Durabila.

Prin Hotararea nr.119/29.09.2009 s-au transmis din administrarea Consiliului Judetean Braila catre Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva Braila imobilele situate in Braila, Sos.Ramnicu Sarat nr.80 si nr.82 .

Prin Hotararea nr.141/30.11.2009 s-a transmis delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apa si de canalizare, aferente Cazarmii 906 Ianca, catre S.C. Compania de Utilitati Publice “Dunarea” S.A.Braila ..

Realizarea investitiei “Restructurarea si largirea traseului de drum judetean Viziru – Cuza Voda – Mihai Bravu, a impus promovarea si adoptarea Hotararii Consiliului Judetean nr.93/31.08.2009 pentru aprobarea trecerii din domeniul public in domeniul privat al judetului a unui numar de 244 arbori, situati pe aliniamentul drumurilor judetene DJ 211 A Bordei Verde – Viziru (km 0 + 000 – km 14 + 460) si DJ 212 Tufesti – Cuza Voda (km 35 + 670 – km 38 + 000), in vederea defrisarii si valorificarii masei lemnoase pe picior prin licitatie publica.

In temeiul prevederilor art.22 din Legea nr.213/1998 actualizata, privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, conform caruia autoritatile publice locale sunt obligate sa faca inregistrarea operatiunilor de modificare a regimului juridic al bunurilor din domeniul public al unitatilor administrativ – teritoriale, au fost adoptate Hotararile nr.113/29.09.2009 si nr.140/30.11.2009, privind actualizarea inventarului bunurilor care apartin domeniului public al judetului Braila.

In anul 2009 a fost achizitionata si preluata in patrimoniul privat al judetului Braila aparatura medicala in valoare de 7.704.833 lei, pentru dotarea Spitalului Judetean de Urgenta Braila.

Este de mentionat ca tot in anul 2009 a fost preluat imobilul situat in Calea Calarasilor nr. 52, proprietate privata a judetului Braila de la S.C. BTT S.A. , in baza procesului verbal de predare – preluare.

In conformitate cu Ordonanta de Urgenta nr. 54/2006, privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publica, aprobata si modificata prin Legea nr.22/2007 si a Hotararii de Guvern nr. 168/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a acesteia, am procedat la concesionarea bunurilor apartinand domeniului public si privat al Unitatii Administrativ Teritoriale- Judet Braila.

Astfel, in anul 2009 au fost promovate si aprobate proiecte de hotarare de consiliu judetean privind organizarea de licitatii in vederea concesionarii urmatoarelor suprafete:

• 1467,25 ha in baza Hotararii Consiliului Judetean nr. 56/2009 ;

• 6,00 ha in baza Hotararii Consiliului Judetean nr. 146/2009 ;

Au fost organizate licitatii pentru concesionarea domeniului public si privat al judetului Braila, pentru terenurile destinate construirii de case de vacanta in Zona Agrement Blasova precum si pentru terenul in suprafata de 1467,25 ha situat in conuma Vadeni.

S-au concesionat un numar de 33 de loturi de teren, in suprafata totala de 8250 mp, pentru construirea de case de vacanta in Zona Agrement Blasova.

Conform contractelor incheiate au fost intocmite documentatii cadastrale de dezmembrare a imobilellor situate pe traseul Podului Suspendat peste Dunare in Zona Braila, ce urmeaza a fi expropriate pentru cauza de utilitate publica si au fost notate in cartile funciare mentiunile: ,,imobil supus intentiei de expropriere conform Legii 33/1994”.

In vederea exploatarii in comun a suprafetei Salii de Bowling si a activitatilor conexe, a fost promovata si aprobata Hotararea Consiliului Judetean Braila nr. 46/2009 privind asocierea in participatiune pe o perioada de 6 luni, a judetului Braila cu S.C. Golf Trade S.R.L. Braila,

In baza Ordinului Nr. 634/2006 privind documentaţia pentru inscrierea în Cartea funciară, au fost promovate si aprobate un numar de 5 proiecte de Hotarare ale Consiliului Judetean Braila pentru rectificarea datelor de identificare ale imobilelor, la care au fost constatate diferente intre suprafetele real masurate si cele inscrise in actele de proprietate pentru :

• imobilul in suprafata de 4,5 ha ce se va prelua de la I.S.U. Dunarea ;

• imobilul situat in comuna Gropeni – Statie tratare si captare apa ;

• imobilul situat in municipiul Braila Strada C.D Gherea nr. 73A.

• suprafata de teren aferenta domeniului privat din Zona de Agrement Blasova ;

• suprafata de teren aferenta Lacului Movila Miresii ;

Au fost incheiate contracte de prestari servicii pentru executarea de lucrari cadastrale in vederea inscrierii in Cartea funciara a domeniului public si privat al judetului Braila, pentru :

• Teren situat in comuna Vadeni in suprafata totala de 1467,25 ha

• Lac Movila Miresii

• Lac Zaton.

In baza documentatiilor cadastrale efectuate de persoane autorizate, s-au inscris si Registrul de evidenta al cadastrului general si in cartile funciare, urmatoarele imobile apartinand domeniului public si privat al Unitatii Administrativ Teritoriale - Judet Braila :

• Lac Blasova

• Lac Zaton

• Lac Movila Miresii

• Vadeni 7,65 ha pentru Spital Regional de Urgenta Braila – Galati

• Vadeni 6 ha pentru Parc tehnologic

• Imobil Piata Carpati nr. 3

• Imobil strada C.D. Gherea nr. 73A

In baza Planului Urbanistic Zonal aprobat, s-au efectuat dezmembrari ale terenului destinat construirii Zonei Agrement Blasova. Astfel au fost deschise 110 carti funciare, pentru fiecare lot apartinand domeniului privat al judetului ce urmeaza a fi concesionat.

In baza Legii nr. 422/2001, modificata de Legea nr. 259/2006, privind protejarea monumentelnr istorice, au fost intocmite 27 de dosare privind neexercitarea dreptului de preemţiune la cumpararea de imobile situate in zona istorica protejata a orasului.

A fost promovata Hotararea Consiliului Judetean nr. 77/2009 prin care s-a facut schimbul de terenuri intre Consiliul Judetean Braila si Consiliul Local Municipal Galati in vederea construirii Spitalului Regional Braila - Galati.

Prin Hotararea Consiliului Judetean Braila nr. 85/2009 s-a aprobat trecerea din domeniul public al judetului si administrarea Consiliului Judetean Braila in domeniul public al statului si administrarea Ministerului Sanatatii, a supafetei destinate construirii Spitalului Regional de Urgenta Braila – Galati.

In conformitate cu Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1269/2007 s-a procedat la identificarea si preluarea bunurilor imobile aferente ,,Aerodromului militar – cazarma 906 Ianca-partial” incheindu-se in acest sens procesul verbal de predare primire nr. 11294/2009.

Rezultatele inventarierii au fost inscrise in listele de inventariere si situatiile anexe, intocmite si semnate de comisia de inventariere.

Urmare definitivarii operatiunii de inventariere pe anul 2009, au fost intocmite anexele sintetice din care rezulta existenta in patrimoniul Consiliului Judetean Braila si in administrarea acestuia, la data de 31.12.2009 a urmatoarelor bunuri:

• terenuri 189.195.975,10 lei

• constructii 173.450.558,42 lei

• active financiare 575.195,00 lei

• alte mijloace fixe 20.225.861,28 lei

• active fixe in curs 29.679.355,75 lei

• stocuri 1.214.749,58 lei

• alte valori 6.301,90 lei

• disponibilitati 60.905.232,86 lei

• disponibil din fonduri cu destinatie speciala 2.114.908,62 lei

IN ACTIVITATEA DE ADMINISTRATIE PUBLICA LOCALA

Activitatea de pregatire a sedintelor Consiliului Judetean Braila s-a realizat cu sprijinul specialistilor din aparatul de specialitate al acestuia, astfel ca in anul 2009, au fost organizate 21 sedinte ale Consiliului Judetean Braila, din care 12 ordinare, 5 sedinte extraordinare si 4 sedinte de indata, convocate in baza dispozitiilor presedintelui, cu indicarea datei, locului si ordinii de zi.

Materialele inscrise pe ordinea de zi au fost puse la dispozitia consilierilor judeteni, pentru a fi avizate, in comisiile de specialitate ale Consiliului Judetean iar, dupa obtinerea rapoartelor de avizare, au fost asigurate mape pentru studiu, pe grupuri de consilieri, in functie de apartenenta politica. De asemenea, o mapa a stat in permanenta la cabinetul Presedintelui Consiliului Judetean.

Ordinea de zi a sedintelor Consiliului Judetean Braila a fost adusa la cunostinta publica prin mass-media, care a fost invitata sa participe la toate sedintele organizate si pe site-ul propriu al Consiliului Judetean.

Prin numeroase articole de presa, in emisiuni radio si tv, mass-media a facut cunoscuta problematica abordata, dezbaterile si hotararile adoptate, informand cetatenii cu privire la activitatea decizionala in administratia publica judeteana.

In aplicarea prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, Consiliul judetean a efectuat publicitatea cu privire la elaborarea proiectelor de hotarari cu caracter normativ, prin publicarea acestora pe site-ul propriu, afisarea la sediu intr-un spatiu accesibil si transmiterea catre mass-media locala. La publicarea anuntului privind elaborarea lor s-a asigurat perioada legala de cel putin 10 zile pentru primirea propunerilor de catre responsabilul in relatia cu societatea civila, desemnat prin dispozitia presedintelui.

In calitate de autoritate deliberativa, Consiliul judetean a adoptat un numar de 162 de hotarari pentru rezolvarea problemelor de interes judetean date in competenta prin Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si prin alte acte normative in care sunt stipulate atributii si competente pentru consiliile judetene.

In indeplinirea atributiilor proprii, Presedintele Consiliului Judetean Braila a emis in anul 2009 un numar de 291 dispozitii, ponderea detinand-o dispozitiile privind constituirea unor comisii, in mod deosebit pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare si dispozitiile individuale vizand personalul aparatului propriu al Consiliului judetean.

Prin Compartimentul cancelarie si arhiva, hotararile adoptate de Consiliul judetean si dispozitiile presedintelui au fost comunicate in termenul legal, in vederea punerii in aplicare, iar cele cu impact public au fost aduse la cunostinta populatiei.

In anul 2009 au fost solutionate cererile adresate compartimentului cancelarie si arhiva si au fost eliberate documentele impreuna cu adresele de inaintare ale acestora.

Prin compartimentul juridic contencios au fost sustinute in fata instantelor de judecata interesele autoritatilor judetene in 80 cauze cu obiecte diferite, astfel:

- 1 contestatie la Dispozitii emise de Presedintele Consiliului Judetean in baza Legii nr.10/2001;

- 26 actiuni in contencios administrativ, precum:

- contestatii impotriva unor proceduri de achizitii publice;

-actiuni privind obligarea Consiliului Judetean de a anula anumite acte administrative;

-3 actiuni initiate de Consiliul Judetean Braila impotriva Primarului municipiului Galati privind anularea unor autorizatii de constructii si respectiv de suspendare a unui act administrativ;

-6 actiuni privind obligarea Consiliului Judetean si a Presedintelui la plata drepturilor banesti;

-29 actiuni civile, precum:

- actiune in evacuare initiata de Consiliul Judetean Braila;

- actiuni in pretentii dintre care una initiate de Consiliul Judetean Braila;

- ordonante presedintiale initiate de Consiliul Judetean Braila;

- contestatii impotriva unor procese verbale contraventionale emise in baza Legii nr.43/1997 privind regimul drumurilor;

- actiune privind inregistrarea tardiva a nasterii;

- cerere privind asigurarea de dovezi

- plangeri impotriva incheierii de carte funciara pentru immobile supuse exproprierii pentru cauza de utilitate publica “Obiectivul pod peste Dunare”

-2 actiune in revendicare, 3 litigii comerciale si alte 19 actiuni avand ca obiect diverse cauze.

Aceste cauze s-au aflat in faze diferite de judecata dintre care 34 cauze s-au finalizat, altele aflandu-se inca pe rolul diferitelor instante de judecata.

Institutiile si serviciile publice de interes judetean au primit sprijin de specialitate si au fost reprezentate in fata instantelor judecatoresti in 2 cauze, este vorba despre Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Braila caruia i s-a acordat sprijin in initierea si sustinerea unei actiuni privind constatarea incetarii contractului de asociere in participatiune incheiat cu S.C. B.T.T. S.A, Sucursala Braila si in sustinerea apararilor intr-o cauza privind o actiune in pretentii (cerere reconventionala formulata de S.C. B.T.T. S.A, Sucursala Braila) .

Consiliile locale, autoritatile administratiei publice de la nivel local si celelalte structuri ale administratiei publice de la comune, au fost reprezentate in fata instantelor de judecata in 10 cauze.

Pe langa reprezentarea in instantele judecatoresti, consiliile locale au primit asistenta juridica in redactarea cererilor de chemare in judecata si a cailor de atac in litigii in care a fost posibila judecarea in lipsa, precum si indrumare, coordonare si sprijin de specialitate in vederea: administrarii domeniului public si privat a unitatilor administrativ teritoriale; perfectarii contractelor civile si ale altor acte juridice; recuperarii sumelor ce reprezinta creante bugetare; emiterea actelor administrative cu caracter normativ si individual; aplicarii corecte a dispozitiilor normative desprinse din legislatia nou aparuta.

De asemenea, Compartimentul juridic contencios a analizat si a propus o serie de amendamente la unele proiecte de acte normative, de modificare si completare a celor existente, a intocmit documentatia pentru o serie de proiecte de acte normative initiate de Consiliul Judetean, a pus la dispozitia primariilor din teritoriu lista actelor normative noi aparute importante in desfasurarea activitatii din administratia publica locala.

Pe langa aceste activitati trebuie mentionate si cele de participare a personalului din cadrul compartimentului juridic contencios la activitatea unor comisii si altor organe de lucru, privind licitatiile, negocieri de contracte, elaborarea de strategii, programe, proiecte care vizeaza activitatea autoritatii publice judetene. O activitate insemnata s-a desfasurat in colaborare cu Compartimentul Concesiuni pe linia organizarii procedurilor de licitatie in vederea concesionarii unor bunuri din domeniul public sau privat al judetului Braila, precum si la intocmirea, negocierea si incheierea contractelor de concesiune.

Permanent, Compartimentul juridic contencios a participat efectiv la activitatea de solutionare a petitiilor, plangerilor, reclamatiilor si sugestiilor prin actiuni de cercetare administrativa si verificare la fata locului a problemelor sesizate.

Totodata, prin intermediul Compartimentului juridic contencios, s-au intreprins si s-au realizat demersurile pentru dobandirea personalitatii juridice a ASOCIATIEI DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARA “ECO DUNAREA” BRAILA.

In anul 2009, pe baza principiului coordonarii care include colaborarea intre autoritatile publice locale, au continuat actiunile de coordonare, indrumare si sprijin al activitatii specifice consiliilor locale, urmarindu-se asigurarea functionarii normale a serviciilor administratiei publice locale, cu accent deosebit pe cresterea calitatii actelor de administratie.

Editarea Monitorului Oficial al judetului Braila s-a realizat prin grija colectivului redactional, urmarindu-se publicarea actelor administrativ cu impact deosebit asupra colectivitatilor locale, astfel ca distribuirea acestora s-a realizat atat catre consiliile judetene din tara, cat si catre unitatile administratiei publice din judetul Braila.

Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica Braila in cadrul sedintelor pe comisiile de lucru si in plen, s-a implicat in limitele cadrului legislativ existent, intr-o serie de activitati care sa duca la indeplinirea obiectivelor acestui organism.

Astfel Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica, in anul 2009 si-a desfasurat, activitatea in scopul sporirii eficientei activitatii unitatilor de politie, prin amplificarea efortului de descentralizare a serviciilor de asigurare a ordinii si linistii publice, precum si cresterea gradului de siguranta a cetateanului.

In contextul inlaturarii deficienţelor din activitatea de poliţie şi evaluarii printr-un raport public a activitatii poliţiei, Autoritatea teritoriala de ordine publica Braila si-a desfasurat activitatea conform competentelor stabilite prin lege, fara a interfera in problemele operative ale poliţiei.

In acest sens A.T.O.P. Braila a elaborat si aprobat Raportul asupra eficientei Inspectoratului de Politie al Judetului Braila pentru anul 2008, ce a fost prezentat plenului Consiliului Judetean in sedinta ordinara din luna februarie 2009.

Pe parcursul celor 4 trimestre ale anului 2009, membrii Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Braila, si-au desfasurat activitatea conform programelor trimestriale adoptate in cadrul sedintelor de plen ale Autoritatii.

Ca urmare a sedintelor si deplasarilor lunare care au avut loc in teritoriu, s-au relevat problemele specifice fiecarei unitati administrativ-teritoriale urmarindu-se, in principal, urmatoarele :

✓ analiza activitatii posturilor de politie, modul de conlucrare a acestora cu administratia publica, precum si colaborarea unor organisme non guvernamentale cu administratia publica locala.

✓ urmarirea indeplinirii planului de activitati si a indicatorilor de performanta minimali de catre unitatile de politie stabiliti de A.T.O.P. Braila prin elaborarea si aprobarea Planului strategic de ordine publica la nivelul Judetului Braila pentru anul 2009, document ce a fost prezentat plenului Consiliului Judetean in sedinta ordinara din luna februarie 2009.

In conformitate cu art. 18 lit. e din Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, Autoritatea teritoriala de ordine publica Braila a prezentat in sedintele ordinare ale Consiliului Judetean Braila din lunile mai, iulie, octombrie 2009 „Informari asupra nivelului de asigurare a securitatii si sigurantei civice a comunitatii”.

O alta preocupare constanta in anul 2009 a fost mentinerea contactului cu celelalte A.T.O.P.-uri din tara, in vederea conjugarii unei activitati unitare in problemele specifice legate de institutiile cu atributii in domeniul ordinii publice si a sigurantei cetateanului, Autoritatea teritoriala de ordine publica Braila, fiind prima institutie de acest gen care a elaborat si prezentat in cadrul intalnirilor de lucru la nivelul Asociatiei Nationale a Autoritatilor Teritoriale de Ordine Publica un proiect legislativ ce vizeaza sporirea competentelor A.T.O.P., care sa vina in intampinarea masurilor guvernamentale de descentralizare a serviciilor de asigurare a ordinii si linistii publice.

Pentru mentinerea trendului descrescator al infractionalitatii, inregistrat in anul 2009, membrii A.T.O.P. Braila au solicitat Inspectoratului de Politie al Judetului Braila o monitorizare atenta a urmatorilor factori macro-sociali potentiali generatori de infractionalitate:

- revenirea in tara a romanilor care au lucrat sau au comis infractiuni in strainatate, fapt ce poate avea o influenta in cresterea numarului infracţiunilor. Cei care au comis infractiuni in alte tari vor face acelasi lucru si in Romania, ingrosand astfel randurile infractorilor;

- cresterea numărului de potentiali infractori acestia provenind din randul cetatenilor disponibilizati de la locul de muncă si care au ramas fara o sursa de venit, in special tineri;

- urmare a efectelor crizei economice criminalitatea va inregistra o situatie direct proportionala cu cresterea somajului, scaderea puterii de cumparare, respectiv cresterea saraciei;

- grupurile de cartier care isi disputa controlul asupra unor zone prin şi pentru comiterea de infracţiuni.

Totodata in ultimul trimestru al anului 2009 a fost implementat, in toate cartierele Municipiului Braila un chestionar elaborat de Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica Braila, cu intrebari ce urmaresc starea de ordine din cartierele respective, rezultatele obţinute constituind o oglinda a perceptiei populatiei asupra climatului de ordine si siguranta publica cat si asupra eficientei serviciului politienesc.

Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica Braila va contribui, in continuare, cu recomandari si actiuni care sa determine realizarea la un nivel tot mai ridicat al activitatilor specifice politiei, astfel incat cetatenii Judetului Braila sa beneficieze de un climat de siguranta corespunzator. Totodata, prin monitorizarea, din punct de vedere al ordinii publice, a activitatilor cotidiene, membrii acestui organism se vor asigura ca Inspectoratul de Politie Judetean Braila va continua sa fie o institutie responsabila fata de persoanele pe care le deserveste, atat prin imbunatatirea performantelor, cat si prin luarea masurilor operative necesare inlaturarii tuturor deficientelor.

IN ACTIVITATEA DE AUDIT PUBLIC INTERN

Activitatea de audit public intern în anul 2009 s-a desfăşurat pe baza prevederilor Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern, a O.M.F.P. nr. 38/2003 pentru aprobarea Normelor Generale privind exercitarea activităţii de audit public intern şi a planului anual de audit aprobat pentru anul 2009. Ca urmare a solicitărilor apărute în timpul anului s-a impus şi s-a justificat modificarea Planului de audit pe anul 2009 prin includerea de misiuni noi. Potrivit prevederilor Planului de audit intern pe anul 2009 s-au desfăşurat misiuni de audit atât la aparatul propriu cât şi la instituţiile publice subordonate.

Domeniile auditate în anul 2009 conform planului anual au fost :

Performanţa managementului în administrarea şi utilizarea fondurilor publice

Misiunea de audit s-a desfăşurat la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila. În calitatea sa de ordonator terţiar de credite, directorul instituţiei auditate are competenţa de a emite dispoziţii menite să asigure desfăşurarea în bune condiţii a activităţii şi atingerea obiectivelor propuse. La baza tuturor dispoziţiilor adoptate au stat notele de fundamentare elaborate de compartimentele de specialitate şi au avizul consilierului juridic al instituţiei care are trecut în fişa postului aceste responsabilităţi.

Cheltuielile de personal reprezintă 87,95% din totalul cheltuielilor instituţiei iar în cadrul cheltuielilor materiale, 36,74% din total îl reprezintă cheltuielile cu plata utilităţilor. Achiziţionarea materialelor şi a obiectelor de inventar s-a efectuat în strictă concordanţă cu necesarul de consum şi stocurile existente.Necesitatea efectuării acestor achiziţii publice a fost analizată la nivel managerial, avându-se în vedere obiectivele instituţiei şi posibilităţile financiare existente.

Respectarea prevederilor legale privind pregătirea şi realizarea efectivă a inventarierii patrimoniului

Misiunile de audit au avut loc la Consiliul Judeţean Brăila, Şcoala Specială Brăila, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Brăila, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila.

Activitatea comisiei de inventariere la Consiliul Judeţean a avut la bază legislaţia specifică activităţii de inventariere şi normele metodologice elaborate de Direcţia Economică şi nu proceduri scrise şi formalizate. Toate bunurile inventariate au fost înscrise în listele de inventariere la valoarea lor contabilă, întocmite pe locuri de depozitare, pe gestiuni şi pe categorii de bunuri. În urma inventarierii, comisia a constatat diferenţe între soldurile scriptice şi cele faptice în sumă totală de 16.989,26 lei, sumă care reprezintă bunuri furate de la fostul Corp al Gardienilor Publici, furtul acestora fiind încă cercetat de organele de poliţie competente.

La Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Brăila activitatea de inventariere a elementelor de activ şi de pasiv pentru anul 2007 nu s-a desfăşurat cu respectarea preverilor OMF 1753/2004-pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de activ si de pasiv. În anul 2008, o dată cu schimbarea conducerii instituţiei, activitatea de inventariere s-a desfăşurat conform prevederilor legale. Au fost situaţii când din componenţa comisiilor de inventarierea au făcut parte directorul instituţiei sau gestionarul,fapt ce contravine prevederilor legale.

Evaluarea sistemelor de management financiar şi control intern

Misiunea de audit a avut loc la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Brăila şi la Muzeul Brăila şi s-au analizat măsurile organizatorice întreprinse în cadrul instituţiei cu scopul de a se asigura gestiunea eficientă a patrimoniului, realitatea elementelor patrimoniale fizic şi valoric şi corecta lor evidenţă. S-au formulat recomandări pentru elaborarea procedurilor de control intern conform OMFP 946/2006 şi OMFP 1389/2006, a Registrului riscurilor, a Cadrului general al operaţiunilor supuse controlului financiar preventiv propriu şi a Listelor de verificare (check-list) pentru fiecare operaţiune supusă controlului financiar preventiv propriu.

Evaluarea regularităţii şi conformităţii în încasarea şi utilizarea veniturilor proprii

Misiunile de audit au avut loc la Muzeul Brăila şi la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila. La Muzeul Brăila sursele de finanţare se constituie din alocaţii de la bugetul de stat, din venituri proprii, donaţii, sponsorizări şi subvenţii pentru instituţii publice. Veniturile proprii ale muzeului provin din: concesiuni şi închirieri; prestări servicii edituri; vânzare produse finite; lucrări executate şi servicii prestate; bilete muzeu pentru serbări şi spectacole şcolare; cercetare. Analizând comparativ anul 2008 faţă de anul 2007, se constată o creştere cu 30% a veniturilor totale realizate de instituţie. Plăţile efectuate au fost în sumă de 3.407.000 lei, rezultând o execuţie bugetară în procent de 100% Pe total entitate auditată cheltuielile cu salariile au reprezentat ponderea principală în totalul cheltuielilor (63,37%). S-a constatat o reducere a cheltuielilor cu plata indemnizaţiei de delegare şi o creştere a celor efectuate pentru plata cheltuielilor de deplasare deoarece în anul 2008, instituţia a participat la peste 70 de expoziţii şi târguri de carte.

Principalele surse de realizare a veniturilor la nivelul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila sunt: venituri din chirie sală; venituri din chirie autocar; venituri din închiriere echipament de sonorizare; venituri din vânzarea biletelor de spectacol; venituri din valorificarea bunurilor.

S-au formulat recomandări privind elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe bază pe note de fundamentare întocmite de şefii de compartimente, pe baza cheltuielilor efectuate în anul precedent, actualizate în concordanţă cu prognozele principalilor indicatori economico-financiari.

Sistemul informatic

Misiunea de audit a avut loc la Consiliul Judeţean Brăila - Direcţia Administrare Patrimoniu şi Informare Comunitară. La nivelul Consiliului Judeţean Brăila preocuparea pentru alocarea constantă de resurse financiare pentru achiziţii hardware şi software se reflectă în formarea unui parc de echipamente de generaţie nouă, capabil să răspundă atât cerinţelor activităţii proprii a instituţiei cât şi necesităţilor informatizării administraţiei publice locale conform programului e-administraţie.

Personalul insuficient de specialitate IT din cadrul Serviciului Sisteme Informatice – trei posturi neocupate – poate conduce la supraîncărcarea personalului existent care are ca sarcini gestionarea sistemelor IT, fapt ce poate genera disfuncţionalităţi în buna funcţionare a sistemelor IT. La nivelul Consiliului Judeţean Brăila a fost elaborată o politică de securitate în domeniul IT, mai ales la nivelul logic prin implementarea unei soluţii de tip spiderwall pentru conexiunile la Internet. S-a constatat că există un Plan de recuperare a datelor în caz de dezastru aprobat, acestea se salvează în mod automat pe serverele de back-up şi pe unităţi externe de stocare.

Modul de realizare a activităţilor de protecţie a copilului

Misiunea s-a desfăşurat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila instituţie care asigură la nivel judeţean aplicarea politicilor şi strategiilor de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, vârstnice, a persoanelor cu handicap, precum şi a altor persoane aflate în nevoie.

În anul 2009, cheltuielile efectuate pentru activitatea de protecţie a copilului au fost în sumă de 2.143.841 lei pentru alocaţie de hrană ; nevoi personale; echipament; cazarmament; materiale igienico-sanitare.

În medie, în perioada 01.01.2009-31.12.2009 au beneficiat de serviciile oferite de instituţia auditată 580 de copii, rezultând un cost mediu per copil de 3.696 lei /an, respectiv 308 lei /lună.

În urma verificărilor efectuate la Consilul Judeţean şi la unităţile subordonate, prin rapoartele de audit întocmite s-au emis concluzii şi recomandări, care implementate au condus la stabilirea concordanţei dintre fenomenele economice derulate şi realitatea situaţiilor financiare.

IN ACTIVITATEA DE PROTECTIE SOCIALA A PERSOANELOR SAU A GRUPURILOR AFLATE IN SITUATII DE RISC.

In exercitarea atributiilor ce revin potrivit competentelor sale, Consiliul judetean asigura cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor de interes judetean, printre acestea figurand si serviciile sociale pentru protectia copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor varstnice, a familiei sau grupurilor aflate in nevoie sociala.

In acest scop, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila este institutia organizata sa puna in aplicare la nivel judetean, a politicilor si strategiilor de asistenta sociala in domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor cu handicap si oricaror persoane aflate in nevoie prin dezvoltarea si diversificarea serviciilor sociale specializate, in functie de nevoile sociale identificate, cu scopul prioritar de a mentine/dezvolta functionalitatea sociala a beneficiarilor, urmarind mentinerea/integrarea/reintegrarea in mediul propriu de viata familial si comunitar.

Situatia copiilor parasiti in unitati sanitare

Nr total cazuri : 81 din care

Copii parasiti in Spitalul de Obstetrica – Ginecologie Braila – 6

Copii parasiti in Spitalul Judetean de Urgenta Braila - 25

Copii cu risc de abandon – 50

Finalitatea cazurilor

Copii parasiti in Spitalul de Obstetrica – Ginecologie Braila

- 4 copii reintegrati in familiile biologice

- 1 copil plasat in regim de urgenta la asistent maternal profesionist

- 1 copil transferat in sectia de pediatrie – distrofici (avand in vedere starea de sanatate)

Copii parasiti in Spitalul Judetean de Urgenta Braila

- 7 copii reintegrati in familiile biologice

- 3 copii plasati in regim de urgenta la asistent maternal profesionist

- 3 copii plasati in regim de urgenta la Complexul de servicii pentru copii cu dizabilitati ,,Pescarusul’’

- 1 copil preluat de catre DGASPC Vrancea

- pentru 11 copii starea de sanatate nu permite externarea

Copii cu risc de abandon

- 39 copii integrati in familiile biologice

- 6 copii admisi impreuna cu mamele acestora in Centrul Maternal ,,Alexandra’’

- 5 copii transferati in sectia de pediatrie – distrofici (avand in vedere starea de sanatate)

Situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate

DGASPC Braila monitorizeaza aceste cazuri in colaborare cu unitatile administrativ – teritoriale locale, potrivit Ordinului 219/2006 cu privire la activitatile de identificare, interventie si monitorizare a copiilor care sunt lipsiti de ingrijirea parintilor, pe perioada in care acestia se afla la munca in strainatate.

In cursul anului 2009, unitatile administrativ –teritoriale au raportat trimestrial situatia copiilor care au ambii parinti plecati la munca in strainatate, sunt unici sustinatori de familie, sau provin din familii monoparentale, astfel la nivelul judetului Braila, la data de 31.12.2009, existau 218 copii cu parinti plecati in strainatate .

Protectia speciala a copilului in sistem rezidential

Activitatea de gazduire, ingrijire, educatie non-formala si informala, sprijin emotional, consiliere si dezvoltarea deprinderilor de viata independenta, se asigura conform Standardelor minime obligatorii privind serviciile de tip rezidential pentru protectia copilului.

In cadrul D.G.A.S.P.C. Braila serviciile de tip rezidential au fost oferite de urmatoarele structuri:

Centrul de Plasament in Regim de Urgenta pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat.

Complexul de Servicii pentru Copiii cu Dizabilitati ,,Pescarusul’’

Centrul cu Module de Tip Familial pentru Copiii cu Dizabilitati ,,Floare de Colt’’

Complexul de Tip Familial I ,, Universul Copiilor’’

Complexul de Tip Familial II ,,Surasul Copilariei’’

Situatia copiilor din sistemul de protectie rezidential

|Nr.crt. |Serviciul de tip rezidential |1 ianuarie 2009 |31 decembrie 2009 |

|Complex de tip familial ,,Universul Copiilor’’ |

|1. |Casuta ,,Fulda’’ |8 |8 |

|2. |ATF ,,Suzana’’ |8 |8 |

|3. |ATF ,,Corina’’ |7 |7 |

|4. |ATF ,,Mirabela’’ |8 |7 |

|5. |ATF ,,Danubius’’ |6 |7 |

|6. |ATF ,,Felix’’ |5 |6 |

|7. |ATF ,,Luca’’ |7 |7 |

|8. |ATF ,,Andreas’’ |8 |8 |

|9. |ATF ,,Colibri’’ |7 |7 |

|10. |ATF ,,Franciscane’’ |7 |7 |

|11. |ATF ,,Neptun’’ |8 |- |

|12 |ATF ,,Phoenix’’ |6 |8 |

|13. |Centrul de plasament in regim de urgenta |21 |5 |

| |pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat | | |

|14 |TOTAL |106 |85 |

Situatia copiilor cu dizabilitati din sistemul de protectie rezidential

|Nr.crt. |Serviciul de tip rezidential |1 ianuarie 2009 |31 decembrie 2009 |

|Complexul de tip familial ,,Surasul Copilariei’’ |

|1. |ATF ,,Crin’’ |6 |7 |

|2. |ATF ,,Trandafir’’ |7 |- |

|3. |ATF ,,Dalia’’ |7 |7 |

|4. |ATF ,,Anemona’’ |8 |8 |

|5. |ATF ,,Brandusa’’ |8 |8 |

|6. |ATF ,,Annilu’’ |7 |7 |

|7. |ATF ,,Lacramioara’’ |6 |8 |

|8. |ATF ,,Liliac’’ |7 |8 |

|9. |ATF ,,Ghiocel’’ |8 |7 |

|10. |ATF ,,Iris’’ |7 |8 |

|Complexul de servicii pentru copii cu dizabilitati ,,Pescarusul’’ |

|11. |Casuta ,,Mica Sirena’’ |13 |13 |

|12. |Casuta ,,Delfinul’’ |11 |11 |

|13. |Casuta ,,Nufarul’’ |12 |12 |

|Centrul cu module de tip familial pentru copii cu dizabilitati ,,Floare de Colt’’ |

|14. |Casuta ,,Magnolia’’ |9 |9 |

|15. |Casuta ,,Camelia’’ |8 |9 |

|16. |Casuta ,,Narcisa’’ |9 |9 |

|17. |Casuta ,,Lacramioara’’ |9 |9 |

|18. |Casuta ,,Panseluta’’ |9 |9 |

|19. |TOTAL |151 |149 |

Protectia speciala a copilului la asistent maternal profesionist

In anul 2009, un numar de 25 copii (cazuri noi) au beneficiat de masura de protectie speciala, plasament la AMP: 4 au fost preluati din unitati sanitare, 1 copil a fost repatriat, 6 au fost preluati din familia biologica si 14 au fost transferati din sistemul rezidential de protectie.

Din numarul total de copii existent in acest sistem, in aceasta perioada, 16 copii au fost reintegrati in familia biologica, 7 copii au fost incredintati in vederea adoptiei/ adoptati , pentru 6 copii a fost stabilita masura de protectie speciala- plasament familial, pentru 29 s-a stabilit masura de protectie speciala - plasament in apartamentele de tip familial iar pentru 2 copii s-a stabilit masura de protectie speciala - plasament la AMP in judetul Buzau; astfel iesind din sistemul asistentilor maternali profesionisti 60 copii.

Informatii privind adoptiile nationale

In cursul anului 2009, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila a eliberat 38 de atestate pentru familii/persoane apte sa adopte .

Tribunalul Braila a incuviintat adoptia interna pentru un numar de 12 copii, din care 7 au fost cazuri in care sotul adopta copilul celuilalt sot.

Date referitoare la eliberarea autorizatiilor in vederea casatoriei minorilor

Pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de saisprezece ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai ori, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului in a carei raza teritoriala isi are domiciliul. Prin urmare Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila a eliberat 23 de autorizatii in vederea casatoriei pentru minorii care au implinit varsta de 16 ani si care au indepliniti conditiile prevazute de lege in acest sens.

Situatia cazurilor de abuz, neglijare sau exploatare a copilului

In cursul anului 2009 au fost inregistrate 404 cazuri repartizate astfel :

- Abuz fizic – 19 ; Abuz emotional – 90 ; Abuz sexual – 36

- Neglijare – 230

- Exploatare prin munca – 26 ; Exploatare sexuala – 3

Activitatea Comisiei pentru Protectia Copilului Braila

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila asigura secretariatul acestei comisii.

Date privind activitatea CPC

Total sedinte ale comisiei: - 24

Total cazuri discutate: - 3877

Total hotarari emise: - 1579

Proiecte implementate cu finantare externa

Proiect „Centru de tip respiro (respite care) pentru copii cu dizabilitati mentale”

Proiectul vizeaza infiintarea unui Centru de tip respiro, cu o capacitate de 20 locuri (6 locuri pentru gazduire pe perioada determinata si 14 pentru gazduire pe timpul zilei) care se adreseaza copiilor intre 4 si 18 ani, cu afectari (deficiente ale sistemului nervos si functiilor mentale globale, copii cu intarziere mentala profunda, severa sau medie asociata sau nu cu alta deficienta - hiperactivitate, emotionala sau conduita, deficienta locomotorie de statica si mers), incadrati intr-o categorie de persoane cu handicap care necesita protectie speciala.

Bugetul total al proiectului este de 151.500 Euro, din care 136.200 Euro de la Autoritatea contractanta (Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale) si 15.300 Euro contributia proprie a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila.

Centrul de tip respiro a fost inaugurat in data de 1 iunie 2009. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila urmeaza sa asigure sustenabilitatea pe o perioada de trei ani.

Servicii rezidentiale oferite persoanelor adulte cu handicap

In cursul anului 2009, in toate centrele rezidentiale pentru adulti s-a urmarit abordarea individuala a asistatilor conform standardelor de calitate elaborate de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap, cu scopul de a imbunatati calitatea serviciilor oferite beneficiarilor.

In anul 2009, in subordinea D.G.A.S.P.C. Braila au functionat 4 centre rezidentiale :

- Centrul de Ingrijire si Asistenta pentru Persoane Adulte cu Handicap Braila

- Centrul de Ingrijire si Asistenta pentru Persoane Adulte cu Handicap Baraganu

- Locuinta protejata ,,Garofita’’

- Locuinta protejata ,,Gladiola’’ .

In luna octombrie 2009, in vederea reducerii cheltuielilor, activitatea celor doua locuinte protejate a fost suspendata, beneficiarii fiind integrati in cadrul celor doua centre de ingrijire si asistenta .

Date statistice referitoare la beneficiari, la 31 decembrie 2009, situatia se prezinta astfel:

Centrul de Ingrijire si Asistenta Persoane Adulte cu Handicap Braila – 65 persoane

Centrul de Ingrijire si Asistenta Persoane Adulte cu Handicap Baraganu – 69 persoane

Centrele de zi care ofera servicii persoanelor adulte cu handicap

In structura DGASPC Braila , in cursul anului 2009 au existat doua servicii de acest tip : Centrul de Zi pentru Ingrijirea si Recuperarea Persoanelor cu Dizabilitati si Centrul de zi ,,Elpida II’’ . Categoria de beneficiari este constituită din tineri cu handicap (indiferent de grad), care pot urma un program de instruire (capacitate dovedită în urma unei evaluări psiho-sociale), cu varsta cuprinsa intre 15 si 40 de ani.

In luna iunie, Centrul de Zi pentru Ingrijirea si Recuperarea Persoanelor cu Dizabilitati a fost desfiintat , persoanele cu handicap care il frecventau devenind beneficiari ai celuilalt serviciu de zi.

Activitatea desfasurata de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, in anul 2009, s-a bazat pe Strategia judeteana in domeniul asistentei sociale si protectiei copilului elaborata pentru perioada 2008-2010, in care sunt stabilite liniile directoare si cadrul institutional coerent, cu scopul dezvoltarii serviiilor sociale specializate in acord cu nevoile sociale identificate la nivelul judetului Braila.

IN ACTIVITATEA DE EDUCATIE, CULTURA, CONSERVAREA SI PUNEREA IN VALOARE A PATRIMONIULUI CULTURAL

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Braila a desfasurat, in perioada de referinta o activitate coerenta pe principalele coordonate prevazute de Legea asezamintelor de cultura precum si de Regulamentul de organizare si functionare aprobat de Consiliul Judetean Braila.

Una dintre aceste coordonate a fost si continua sa fie cunoasterea si promovarea creatiei populare contemporane, inventarierea, conservarea, reabilitarea si revitalizarea patrimoniului cultural material si imaterial.

Unul dintre mijloacele la care am apelat a fost scrierea si implementarea unor proiecte dupa cum urmeaza:

In decembrie 2008 am castigat proiectul cu titlul „O noua sansa - Reorientarea forţei de muncă ocupate în agricultura de subzistenţă”, finanţat prin Programul de Coeziune Economică şi Socială - Dezvoltarea Resurselor Umane – Măsuri Active de Ocupare in valoare de 77.000 de euro o continuare a celui din 2008. Grupul tinta a fost recrutat din comunele Ramnicelu, Racovita, Movila Miresii, Traian, Surdila Gaiseanca, Visani.

Prin obiectivul specific al proiectului ne-am propus revitalizarea mestesugurilor traditionale – tesut, modelator ceramica – dar si dezvoltarea abilităţilor de învăţare continuă a 60 persoane care traiesc din agricultura de subzistenta.

Am organizat doua targuri ale mestesugarilor, in lunile august si septembrie 2009, la care au fost prezenti aproximativ 55 de mestesugari. In luna august, in parteneriat cu Complexul Muzeal Astra Sibiu am sprijinit prezenta unui grup la targul copiilor mestesugari, castigatori ai olimpiadelor de profil ce au loc anual la Dumbrava Sibiului.

Am acordat, in continuare, sprijin metodologic dezvoltarii Ansamblului de cantece si dansuri Musteanca al Casei de cultura Insuratei si formatiei de dansuri a caminului cultural din com. Baraganul, am asistat din punctul de vedere al repertoriilor aparitia unui nou nucleu de ansamblu folcloric Mirceanca din com. Mircea Voda. Am asigurat culegeri de dansuri, repertoriu muzical pentru solistii ansamblului. De asemenea, am asigurat participarea acestora la festivaluri interjudetene si le-am organizat spectacole in municipiul Braila si comune ale judetului.

Din categoria manifestarilor de anvergura internationala si nationala organizate cu scopul de a continua o veche si reprezentativa traditie locala, dar si de a promova noi talente au fost organizate:

-editia a V-a a Festivalului International de Muzica Usoara George Grigoriu transmis in direct de postul national TVR 2 in parteneriat cu Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Societatea Romana de Radiodifuziune si in coproductie cu TVR2. Acompaniamentul live, asigurat de o parte a Big Band-ului Radiodifuziunii, atat la sectiunea concurs cat si la recitaluri, impartialitatea Juriului, tinuta concurentilor straini si romani au asigurat manifestarii un loc important, printre cele de mare traditie din tara.

-In luna octombrie, in colaborare cu Biblioteca Judeteana Panait Istrati am organizat si desfasurat a doua editie a Festivalului Poetii din Balcani. Aceasta editie a fost dedicatea poetilor din Macedonia. A fost editat volumul Poetii din Balcani, au fost organizate intalniri, dezbateri si recitaluri de poezie la care au fost prezenti numerosI autori din tara, elevi, studenti.

-In lunile iulie 2009 am asigurat secretariatul tehnic al Cursurilor de Maiestrie Artistica oferite de Mariana Nicolesco. In cadrul acestui eveniment am realizat nu numai lucrarile de inscriere, tehnoredactare a intregului material de promovare dar si organizarea evenimentelor de scena.

-In luna iulie 2009 am desfasurat editia a III-a a Festivalului International de folclor Cantecul de dragoste de-a lungul Dunarii la care au participat interpreti din toate judetele romanesti riverane Dunarii precum si din tarile dunarene Serbia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Moldova. Juriul international, acompaniamentul live asigurat de orchestra Lautarii dirijata de Nicolae Botgros au asigurat o deosebita calitate acestor editii. Editia a fost preluata integral si difuzata de TVR1.

-In zilele de 6 – 8 noiembrie 2009 am desfasurat Festivalul National de Folk – Chira Chiralina editia a IV-a. Parteneriatul cu Radiodifuziunea Romana, Jurnalul National au asigurat o participare si desfasurare importante. Festivalul a fost transmis pe postul national de radio.

-In decembrie 2009, am organizat Salonul International de Caricatura cu tema libera. Au fost primite lucrari din 44 de tari, din toate continentele iar Salonul rezultat a fost vernisat la Casa Tineretului. La aceeasi data la Galeria din Pod – un spatiu neconventional aflat la mansarda institutiei, dedicat expozitiilor temporare de caricatura si in care au avut loc numeroase exozitii de profil dar si intalniri cu grupurile de epigramisti braileni, a fost organizata expozitia personala de caricatura Constantin Ciosu.

Pe coordonata activitati de timp liber, arta amatoare, consemnam:

Grupul NOI, ce reuneste aproximativ 20 de artisti plastici amatori cu o structura profesionala si de varsta foarte diverse, a organizat 2 expozitii de grup. La acest capitol, trebuie sa recunoastem ca trebuie gasite mijloace adecvate de imbunatatire a structurii grupului, dar mai ales de gasirea unor forme mai dinamice de punere in valoare a creativitatii lor.

Corala feminina Camerata a Centrului de Creatie, ce reuneste peste 45 de coriste, cele mai multe fiind cadre didactice, invatatoare si educatoare, cu un repertoriu foarte variat si bogat a sustinut peste 20 de concerte pe diferite scene din municipiu si localitati ale judetului. In ziua de 1 Decembrie 2009 a fost organizata editia a IV-a a Festivalul coral ragional la care au fost prezente formatii din municipiu si din Regiunea S/E. Cu aceasta ocazie au fost aniversati 10 ani de la infiintarea corului Centrului de Creatie . De asemenea, corala a fost acceptata in Asociatia nationala a Corurilor din Romania.

Dezvoltarea si diversificarea mijloacelor de creastere a vizibilitatii comunitatii in plan national si international:

Organizarea şi dezvoltarea unei Galerii de arta populara;

Initierea unor programe de promovare a valorilor artistice locale, nationale si internationale, care prin modul de abordare si rigoare sa serveasca scopului propus;

Realizarea unor materiale reprezentative in scopul promovarii imaginii judetului Braila – ilustrate, film, mape etc.

   

Colaborarea cu alte instituţii şi organizaţii din ţară şi străinătate

Directorul institutiei promoveaza in mod constant relatii de colaborare cu:

Institutul de Etnografie si Folclor Constantin Brailoiu al Academiei Romane

Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale

Atasatii culturali ai ambasadelor Romaniei

Uniunea Compozitorilor si Muzicologice din Romania

Reprezentantii comunitatilor etnice la nivel regional si national

Forurile nationale pentru atragerea si gestionarea de fonduri europene

Institutiile de cultura din municipiul Braila, caminele culturale 

 

Instituţie publică de cultură şi informare, Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila şi-a desfăşurat activitatea, şi anul 2009, în conformitate cu Legea 334/2002, cu modificările ulterioare, precum şi cu legislaţia ce reglementează sectorul bugetar. De asemenea, au fost urmărite obiectivele propuse prin Programul anual de activitate şi acţiunile cultural-educative cuprinse în Agenda culturală, aprobată la nivel judeţean.

Instituţie cu rol fundamental în societatea cunoaşterii, Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” şi-a stabilit şi îndeplinit strategii care au urmărit: să asigure accesul la informaţii din toate domeniile cunoaşterii; să ofere adulţilor posibilităţi de instruire permanentă; să iniţieze utilizatorii în folosirea tehnologiilor informaţionale; să permită accesul publicului la calculatoare şi aplicaţii software; să sprijine menţinerea identităţii şi activităţilor culturale în cadrul comunităţii.

Dezvoltarea colecţiilor a avut în vedere o politică de achiziţii bazată pe o documentare mai amplă asupra pieţei editoriale, o comunicare optimă şi eficienţă cu furnizorii, dar şi o mai bună colaborare între compartimentul achiziţii şi secţiile de relaţii cu publicul. Astfel, Compartimentul Achiziţii al Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” a prospectat piaţa internă sub diferite forme: semnale, site-uri şi cataloage de editură, standuri. Au fost încheiate 6 contracte de colaborare cu furnizori de carte şi mari edituri, obţinându-se un discount de 25-30%. În urma analizării a aproximativ 9.500 titluri din oferte diverse, au fost achiziţionate documente de toate tipurile, valoroase sub aspect cultural şi informaţional, urmărindu-se în permanenţă relaţia directă între cerinţele publicului şi resursele financiare. S-au achiziţionat 5.328 titluri noi (4.435 titluri de carte, 345 publicaţii seriale, 548 materiale audio-video), într-un număr de 8.642 de unităţi bibliografice (denumite în continuare U.B.).

Toate documentele achiziţionate au fost luate în evidenţă în timp util, urmărindu-se, concomitent, actualizarea colecţiilor existente prin casarea exemplarelor deteriorate fizic precum şi a celor a căror conţinut este depăşit moral. Actualizarea colecţiilor este o problemă delicată cu care se confruntă toate bibliotecile publice din România, presupunând achiziţia de titluri noi, dar şi, obligatoriu, eliminarea a tot ceea ce nu mai corespunde exigenţelor publicului.

Numărul total al documentelor existente în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” la sfârşitul lunii iulie 2010 de 357.816 u.b. în valoare de 4.712.344,97 lei.

Toate documentele intrate în bibliotecă, indiferent de sursă, au fost prelucrate biblioteconomic şi înscrise în evidenţa individuală, globală şi contabilă, ca bunuri culturale comune sau bunuri de patrimoniu cultural naţional, după caz. Baza de date privind colecţiile existente în bibliotecă (catalogul electronic) este astfel organizată încât oferă utilizatorilor, în minimum de timp, maximum de informaţii privind: autori, titluri, subiecte, edituri, loc/an de apariţie etc.

Lectura şi informarea la nivelul comunităţii brăilene s-au realizat prin servicii specifice, compatibile cu exigenţele utilizatorilor, prin Secţia de Împrumut pentru adulţi, Secţia pentru copii şi tineret. Mediateca, Sala de lectură, Centrul Cultural American, Secţia de referinţe electronice şi Internet, Secţia de Colecţii Speciale, precum şi prin filialele din cartierele: Brăiliţa, Nedelcu Chercea, Radu Negru.

În perioada octombrie 2009 – octombrie 2010, la nivelul Secţiilor de relaţii cu publicul ale Bibliotecii s-au înregistrat un număr de 17.240 utilizatori înscrişi în intervalul 2006 - 2010 (perioadă de monitorizare a indicatorilor de performanţă PROBIP), ceea ce înseamnă că aproximativ 8% din locuitorii municipiului Brăila, persoane fizice, au fost înscrişi ca abonaţi în această perioadă.

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, prin serviciul de Relaţii Publice şi celelalte sectoare care au activitate cu publicul, a avut un număr de 8.920 utilizatori activi.

În ceea ce priveşte situaţia utilizatorilor înscrişi în această perioadă, în număr de 2.466 persoane, ponderea o ocupă elevii (48,5%), urmaţi de profesii intelectuale (aprox. 8,3 %), muncitori (7,9 %), studenţi (7,7 %) şi funcţionari (7,6 %). Privitor la vârsta noilor utilizatori care frecventează Biblioteca, din datele statistice rezultă că: 19,3% sunt copii sub 14 ani, aprox. 38 % sunt cuprinşi între 14-25 ani, 24,5 % fac parte din categoria 26 – 40 ani, procentele scăzând proporţional cu vârsta.

Din totalul documentelor difuzate – 236.422, majoritatea o constituie cărţile (73,4 %), apoi publicaţiile seriale (aprox. 12 %), colecţiile electronice (documente electronice, baze de date) 7,1 % şi documentele audio-video (aprox. 6 %), diferenţa până la 100 % fiind dată de numărul documentelor de muzică tipărite, documentelor grafice, cartografice, alte documente. Situaţia volumelor împrumutate pe vizită a fost la nivelul bibliotecii de 1,9 volume.

În scopul valorificării şi comunicării colecţiilor şi, implicit, pentru atragerea unui număr cât mai mare de persoane spre Bibliotecă, au fost organizate până în prezent, cu sprijinul Consiliului Judeţean Brăila, 66 acţiuni cultural-educative, din cele mai diverse: lansări de carte, întâlniri cu scriitori, expoziţii de carte şi de artă plastică, simpozioane, concursuri de creaţie, conferinţe, vizionări, audiţii, etc.

De un interes deosebit din partea presei şi a publicului s-au bucurat şi vizionările colective, în special acţiunea „Gala Filmelor de Oscar”. Festivalul poeţilor din Balcani, organizat de Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila, s-a impus în peisajul cultural local şi naţional, cele mai importante nume ale liricii româneşti contemporane participând deja la această manifestare. De menţionat că acţiunile dedicate copiilor au fost realizate, în cele mai multe cazuri, în colaborare cu grădiniţe şi şcoli din municipiu, pe bază de parteneriate.

De remarcat că Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila a fost una din cele 12 biblioteci judeţene selectate în prima rundă de proiecte din Programul Naţional Biblionet, din cele 31 de instituţii de acest gen care şi-au depus candidaturile. Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti. Programul Biblionet – lumea în biblioteca mea are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates pentru următorii 5 ani şi are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România. În legătură cu acest program, ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Alexandru Paleologu, a remarcat: „Este foarte important ca bibliotecile şi bibliotecarii să aibă un statut recunoscut, ca lumea să înveţe să meargă către bibliotecă atunci când are vreo întrebare.”

Putem spune că în perioada 2009 – 2010 programul BIBLIONET a adus echipament şi software în judeţul Brăila pentru 26 de comunităţi în valoare de 900.598 lei, în aceste sume nu a fost inclusă valoarea instruirii pentru bibliotecari.

Muzeul Brăilei, împreună cu Comisia XXX a Uniunii Internaţionale de Studii în Pre- şi Protoistorie, a fost co-organizator, alături de Muzeul Judeţean Buzău, al unui important colocviu internaţional la care au participat cercetători de prestigiu din România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Grecia, Cehia, Polonia şi Serbia.

De asemenea, în volumele dedicate manifestărilor ştiinţifice la care au participat ori la solicitarea unor reviste de specialitate, arheologii Muzeului Brăilei au publicat studii valoroase, atât în ţară, cât şi peste hotare (în Bulgaria, Ucraina, Austria şi Ungaria, USA).

Dintre comunicările susţinute de cercetătorii şi muzeografii de la Secţia "Arheologie" la manifestări ştiinţifice internaţionale, menţionăm următoarele :

Participări la reuniuni internaţionale în ţară

- V. Sîrbu, A Dacian site in the Carpathian Mountains: Pietroasa Mică-Gruiu Dării –

from fortified settlement to sacred place, la conferinţa internaţională "Museums, Monuments and Tourism” care a avut loc între 2-4 noiembrie 2009 la Călăraşi, Slobozia şi Ostrov.

- V. Sîrbu, S. Matei, „Pietroasa Mică-Gruiu Dării (jud. Buzău) – de la o aşezare (sec. IV-III a. Chr.) la un centru sacru dacic (sec. Ia. Chr. – I. p.Chr.)”, susţinută la colocviul ştiinţific internaţional „Civilizaţia geto-dacă – cercetare-prezervare-integrare”, 2-4 iulie, 2009, Sfântu Gheorghe.

- V. Sîrbu, Geto-Dacian Settlements and Necropolises: Three Case Studies (Coslogeni, Olteni, Hunedoara), la 11th International Colloquium of Funerary Archaeology "The Necropolises and the Environment (1st mill. BC)”, Buzău – Romania, 22nd – 24th October 2009.

Participări reuniuni internaţionale peste hotare

- V. Sîrbu, D. Ştefan, Statistical Tools as Landscape Archaeology, Annual Meeting of the UISPP 4th Commission 2009 - Data Management and Mathematical Methods in Archaeology. Special Issue: Quantitative Methods for the Challenges in 21st Century Archaeology, 5-6 June 2009, Budapest.

- V. Sîrbu, Figurative representations on the Sarmatian and Geto-Dacian phalerae: resemblances and differences, Fourth International Congress on Black Sea Antiquities, The Bosporus: Gateway between the Ancient West and East (1st Millennium BC-5th Century AD), Istanbul, 14-18 septembrie 2009.

Specialiştii secţiei Cercetare, clasare şi evidenţă a patrimoniului cultural au desfăşurat o intensă activitate de valorificare. S-au organizat: expoziţii, seri muzeale, cataloage de expoziţii etc, iar 74 de piese fac parte din expoziţia itinerantă: O viaţă închinată unui ideal – România Mare, organizată în colaborare cu Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui şi Muzeul Judeţean „Iulian Antonescu” Bacău.

S-au realizat 3 filme documentare pe DVD : a) Mărturii despre Unire. Pe urmele lui Alexandru Ioan Cuza la Brăila, b) Şuţeşti, c) Brăila, ieri şi azi, faţă în faţă.

In ceea ce priveste organizarea unor expoziţii temporare , enuntam :

-itinerante

- „Al. I. Cuza şi epoca Unirii”. Expoziţie itinerantă, organizată în colaborare cu Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul Judeţean „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul „Ştefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Judeţean de Istorie Galaţi, Complexul Naţional Muzeal Moldova Iaşi, Muzeul Literaturii Române Iaşi.

- O viaţă închinată unui ideal – Marea Unire; expoziţia a fost itinerată la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui şi la Muzeul Judeţean „Iulian Antonescu” Bacău.

- la sediul Muzeului Brăilei

- Arme şi piese de uniforme militare din colecţiile Muzeului Brăilei, mai – iulie 2009

- Monede şi bancnote din colecţiile Muzeului Brăilei, august – decembrie 2009

Ambele expoziţii au fost realizate în colaborare cu Secţiile „Arheologie” şi „Etnografie”.

Expoziţiile itinerante au fost însoţite de pliante şi afişe. Toate expoziţiile au fost postate pe website-ul instituţiei şi au fost promovate în presă şi la posturile locale radio şi TV. Proiectul cultural „Un grec, doi greci, trei greci … Brăila“, la care Secţia ”Istorie” a fost parte, a fost amplu prezentat în presa locală, centrală şi în străinătate.

Cercetarea asupra patrimoniului muzeal a avut ca ţintă întocmirea proiectului tematic al expoziţiei permanente de la Centrul Cultural Nicăpetre - al cărui sediu se află în curs de restaurare -, proiect înaintat Consiliului Judeţean.

Cercetarea asupra patrimoniului urban a continuat cu întocmirea documentarelor istorice necesare pentru completarea dosarelor tehnice de intervenţie asupra fondului construit din Centrul Istoric al oraşului. Astfel au fost studiate: Palatul Casei Asigurărilor Sociale Brăila, monument de arhitectură modernă românească, Banca Naţională a României - Sucursala Brăila, monument de arhitectură eclectică de influenţă franceză, Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu”, Casa Pericle Economu, Casa Embiricos şi vitraliul, din interior Monumentul Împăratului Traian ş.a.

S-au pregătit pentru expunere 25 de tablouri Vespasian Lungu pentru expoziţia ”Vetre de Sihăstrii”, în colaborare cu Muzeul Agriculturii din Slobozia, s-au pregatit pentru expoziţia retrospectivă „Octav Angheluţă” 8 lucrări de pictură.

Expoziţia de acuarelă “Vespasian Lungu, vetre de sihăstrie”, a fost itinerată La Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia.

Expoziţia Retrospectivă „Octav Angheluţă”, deschisă la Muzeul Municipiului Bucureşti, a inclus opt piese din colecţia Muzeului Brăilei si expozitia Lumină din lumină, la Casa Colecţiilor, Muzeul “Vasile Pârvan“, Bârlad, cu piese originale din patrimoniul Muzeului Brăilei ;

În cadrul activităţilor de valorificare ştiinţifică şi culturală au fost realizate următoarele manifestări:

Expoziţii temporare, cu piese originale ori fotodocumentare:

- Arta în paleolitic - Mimetism şi homocromie;

- Lumea feerică a orhideelor

- Plante rare, ocrotite – prezente în Herbarul Secţiei Ştiinţele Naturii.

- Prin grădinile lumii (parcuri, grădini botanice).

- Minunata lume a păsărilor.

- Reptile vii.

S-au organizat o serie de evenimente culturale, în completarea evenimentelor culturale specifice unui muzeu, cu scopul de a atrage şi alte categorii de public:

- concerte, în colaborare cu Liceul de Artă Hariclea Darclée sau Şcoala de Artă „Vespasian Lungu”;

- evenimente organizate în colaborare cu minorităţile etnice (Fragmente din mozaicul etnic brăilean – iniţiator: Liceul Teoretic „Panait Cerna” Brăila, colaboratori: Cultur Contact Austria, British Council şi Muzeul Brăilei, Un grec, doi greci, trei greci… Brăila…, în colaborare cu Consiliul Judeţean Brăila şi Comunitatea Elenă Brăila, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi doi sponsori de origine greacă din Atena şi Berlin - în urma căruia s-a înfiinţat Centrul Diversităţii Culturale al Muzeului Brăilei)

- evenimente organizate în colaborare cu instituţii de învăţământ

- evenimente speciale cu rol de creştere a vizibilităţii Muzeului Brăilei - cu ocazia Zilei Muzeului Brăilei, Nopţii Muzeelor, Zilei Internaţionale a Muzeelor, finalizării proiectului Un grec, doi greci, trei greci… Brăila…

- concursuri pentru elevi

Proiectele finanţate ale Muzeului Brăilei finalizate în 2009 sau în derulare, sunt urmatoarele:

Proiect finanţat Perioade cheie ale istoriei vechi pe valea Buzăului, Finanţator: Centrul Naţional de Management Programe. Buget total: 1.692.500 RON (574.000 RON), Perioada de derulare: 2007-2010 Parteneri: Muzeul Judeţean Buzău, SC Digital Domain SRL Bucureşti (în derulare)

Proiect finanţat Şansă pentru viitorul arhivelor: dezinfectare prin tratament cu radiaţii ionizante. Finanţator: Centrul Naţional de Management Programe. Buget total: 2.000.000 RON (buget 214.000 RON). Perioada de derulare: 2008-2011. Parteneri: IFIN – HH Măgurele, Ceprohart Brăila, INCDP. (în derulare).

Scoala Populara de Arte si Meserii “Vespasian Lungu” Braila are in competenta sa activitati didactice si pedagogice legate de invatamantul artistic vocational.

Obiectul principal de activitate il constituie initierea in limbajele estetice, specifice diverselor arte, precum si crearea cadrului de manifestare pentru afirmarea aptitudinilor si ridicarea nivelului de performanta al cursantilor.

In scopul asigurarii obiectului de activitate, Scoala Populara de Arte si Meserii “Vespasian Lungu” a fost interesata in cresterea continua a numarului de beneficiari. Beneficiarii serviciilor oferite de scoala Populara de Arte “Vespasian Lungu” Braila sunt structurati in:

- populatia scolara, reprezinta numarul elevilor inscrisi care frecventeaza cursurile scolii noastre si care la inceputul anului scolar 2009 – 2010 numarul acestora a crescut la aprox. 620 de cursanti.

- numar estimativ de consumatori de cultura (spectatori, vizitatori etc.) prezenti la manifestarile scolii, pe parcursul anului 2009 a fost de aproximativ 15.000, cu o medie de cca. 250 spectatori/manifestare.

Institutia a depus eforturi pentru infiintarea de noi sectii externe in mediul rural ce a continuat pe parcursul anului 2009, aceasta fiind posibila doar acolo unde exista resurse umane in acest sens, raspunzand astfel solicitarilor comunitatilor locale. Astfel, in localitatile Faurei, Ianca, Gemenele, Surdila Gaiseanca, Filipesti si Rosiori au urmat cursurile scolii noastre un numar total de 163 de elevi la urmatoarele discipline: orga electronica, acordeon, chitara, dans modern, dans popular si artizanat (impletituri traditionale).

Proiecte culturale derulate pe plan local, national si international in anul 2009, de Scoala Populara de Arte si Meserii “Vespasian Lungu” au fost organizate si, in acest sens, a participat la aproximativ 56 de manifestari culturale (concursuri de interpretare vocala si instrumentala, expozitii de pictura, arta fotografica si artizanat, spectacole muzical – coregrafice, concursuri de dans modern, dans sportiv si de societate, dans popular, etc.) de nivel local, national si international, reprezentand aproximativ 5 manifestari culturale/luna. Dintre acestea, enuntam:

-Concursul National de Pictura si Grafica “Vespasian Lungu”, Braila – editia a XIV-a;

-Concursul Regional de Interpretare Pian “Virtuozii”, Braila – editia I;

-Competitia Internationala de Dans Modern « World Dance Masters » Poreck /Croatia;

-Concursul International de Pian « Simone Dalbert Fevrier » Nisa /Franta;

-Concurs National de Muzica Rock “Youth rock Festival” Costinesti, trupa “ADDICTION”;

-Concurs de interpretare vocala muzica usoara “ Karaoke Star – Vedeta pentru o zi “, Braila -– editia a II-a .

-Tabara Internationala de Arta Plastica “Lumina Nordului, Suceava - editia a IV-a;

-Concursul National de Mestesuguri Traditionale “Pavel Tertiu”, Focsani - editia a III-a

-Spectacol muzical – coregrafic “Caravana muzicala la sate” , in localitatile judetului Braila.

Institutia publica de spectacole „LYRA” a organizat in anul 2009 o serie de concerte educative cu predilecţie în mediul şcolar, in scopul valorificării cunoştinţelor muzicale dobândite în şcoală, stimularea motivaţiei pentru învăţare, dezvoltarea învăţământului muzical romănesc şi armonizarea lui cu normele europene.

În conformitate cu acordul I.S.J. Brăila s-au încheiat contracte de parteneriat cu 16 unităţi de învăţământ din judeţul Brăila : Grupul Şcolar Industrial CONSTANTIN BRÂNCOVEANU, Liceul Pedagogic, Grupul Şcolar Sanitar ANA ASLAN, Liceul teoretic NICOLAE IORGA, Liceul teoretic M.SEBASTIAN, Liceul PANAIT CERNA, Liceul de Artă HARICLEA DARCLEE, Colegiul naţional NICOLAE BĂLCESCU, Colegiul Naţional GHEORGHE M. MURGOCI, Grupul Şcolar GRIGORE MOISIL, Şcoala de Arte şi Meserii–DUDEŞTI, Şcoala nr. 27 AUREL VLAICU, Şcoala Nr.10-Brăila, Şcoala Nr. 20 GEORGE COŞBUC, Şcoala Nr.17 ECATERINA TEODOROIU, Şcoala MIHU DRAGOMIR.

Enuntam concertele organizate in perioada anului 2009 de aceasta institutie:

Concert simfonic cu lucrări de Ludwig van Beethoven: Uvertura Coriolan, Concertul pentru pian şi orchestră nr. 5 ( solistă Ioana Maria Lupaşcu) şi Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major.

Concert în colaborare cu Orchestra Simfonică a Liceului „Dinu Lipatti” din Bucureşti.

Recitalul de vioară (Alexandru Tomescu) şi pian (Horia Mihail) în care s-a prezentat vioara „Stradivarius”.

Concert de muzică de cameră cu Octetul Lyra nucleul viitoarei Orchestre Simfonice a Brăilei. în sala de audiţii George Cavadia. Invitaţi directorii liceelor şi colegiilor din Brăila.

Concert simfonic cu pagini de mare popularitate. Orchestra Teatrului Muzical „Nae Leonard”-Galaţi. Dirijor Florin Melinte. Solistă: Dana Podlovschi-soprană.

Concert coral-simfonic în aer liber cu ocazia Zilelor Brăilei. În program: Bijuterii muzicale.

Precizăm că marile succese pe care le-am obţinut la Brăila,Timişoara si Bucureşti cu formula concertantă Mozart Rokcs ne-a îndreptăţit să o înscriem ca marcă distinctă la OSIM ,aşa că ea ne apartine..

-Concert coral-simfonic. Orchestra Teatrului Muzical „Nae Leonard”. Dirijor Sorin Oancea. Solist: Gabriel Croitoru . Corul Teatrului Muzical cu lucrări corale de mare popularitate.

-Concert cameral cu Octetul Lyra cu personalităţi din sectorul bancar.

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională a desfasurat , organizat, coordonat şi monitorizat următoarele servicii specifice:

- servicii de consiliere psihopedagogică şi orientare şcolară şi profesională prin Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică şi cabinetele interşcolare din Brăila, Făurei, Ianca, Însurăţei şi Şuţeşti;

- servicii de terapie a tulburărilor de limbaj prin Centrul Logopedic Judeţean şi cabinetele logopedice interşcolare din Brăila, Făurei, Însurăţei;

- servicii de sprijin pentru copiii cu cerinţe educative speciale, integraţi în unităţile de învăţământ de masă, prin Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Brăila;

- servicii complexe de educaţie pentru copiii cu deficienţe , prin Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Brăila;

- servicii de informare şi consiliere pentru cadre didactice, copii, părinţi, alţi membri ai comunităţii;

- servicii de orientare a formării iniţiale şi continue prin parteneriate cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, Casa Corpului Didactic Brăila şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei Bucureşti;

Beneficiarii acestor servicii au fost:

- 1323 elevi participaţii la şedinţele de consiliere individuală;

- 565 elevi cuprinşi în 63 de grupuri de consiliere;

- 9612 elevi participanţi la activităţile de consiliere educaţională;

- 800 de cadre didactice care au participat la activităţi de grup şi care au primit consiliere şi consultanţă individuală;

- 899 părinţi care au primit informaţii şi consultanţă pe teme legate de educaţia copiilor;

- 510 preşcolari şi şcolari cuprinşi în programele de terapie logopedică;

- 444 părinţi informaţi şi consiliaţi referitor la evoluţia logopaţilor;

- 238 cadre didactice consiliate pe problematica copiilor cu tulburări de limbaj;

- 483 cadre didactice informate pe aceeaşi problematică;

- 316 preşcolari/elevi înscrişi la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă;

- 450 preşcolari/elevi cu cerinţe educative speciale integraţi individual în şcolile de masă;

- copiii din mediul rural capabili de performanţă din rândul cărora au fost selectaţi beneficiarii de burse de la Guvernul României ( 4 elevi în clasa a VI-a la Liceul Pedagogic “D.P.Perpessicius” şi 25 elevi în clasa a V-a la Şcoala cu clasele I- VIII “Mihai Eminescu”

- profesorii din judeţul Brăila, studiile realizate fiind postate pe site-ul isjbrăila.ro în timp optim;

La solicitarea Inspectoratului Şcolar Judeţean , Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională a elaborat următoarele studii:

“Opţiunile elevilor de clasa a VIII-a , a XII-a, a X-a SAM şi a XI-a SAM pentru alegerea traseului educaţional şi profesional”

“Percepţia elevilor cu privire la activităţile desfăşurate în cadrul Palatului Copiilor şi Elevilor Brăila”

In ceea ce privesc proiectele şi parteneriatele educaţionale,enuntam:

-”Mesajul meu antidrog, pentru tine” – parteneri: Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Colegiul Economic “Ion Ghica”

-”Prevalenţa tulburărilor de limbaj la copiii din municipiul Brăila – parteneri: grădiniţele 37, 9, 38, 36, 23, 56, 30, 3 Însurăţei, Şcoala cu clasele I –VIII “Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala cu clasele I –VIII “Gheorghe Naum”, Şcoala cu clasele I – VIII nr.21

-”Parteneri pentru sănătate” – parteneri :D.S.P.Brăila

-”Limbajul – cale de acces în societate” – parteneri: grădiniţele 36, 37, 8, 38, 9, 3 Însurăţei, Şcoala cu clasele I – VIII “Alexandru Ioan Cuza”

-”Triada şcoală – elev – părinte, un factor important în conturarea personalităţii elevului” -partener: Şcoala cu clasele I –VIII “Alexandru Ioan Cuza”

-”Managementul carierei” – partener: Şcoala cu clasele I – VIII “Alexandru Ioan Cuza”

-Învaţă să mă cunoşti” – partener: Şcoala cu clasele I – VIII “Constantin Sandu Aldea”

-”Lupta împotriva agresivităţii” – parteneri Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Şcoala cu clasele I – VIII “Ion Creangă”

-”Calificări şi standardizare europeană în asistenţa socială acronim Eur –AS” – partener Universitatea “Constantin Brâncoveanu “Piteşti

-”Despre mine, despre tine, despre noi” – parteneri: “Grup Şcolar Industrial Însurăţei”, “Şcoala cu clasele I –VIII nr.22”,”Şcoala cu clasele I –VIII Nedelcu Chercea”

-”Program de consiliere – absenteism şcolar” – parteneri:”Grup Şcolar Însurăţei”, Grup Şcolar “Gh.K.Constantinescu”, “Şcoala cu clasele I –VIII Gheorghe Naum”

-”Un prieten, doi prieteni” – partener:”Şcoala cu clasele I – VIII Gheorghe Naum”

m)”Paşi spre mâine” – partener “Grup Şcolar Industrial “Panait Istrati”

”Nu sunt violent şi nici dependent. Sunt adolescent “ – partener “CPECA”,”SNCR”,”SPAMAC”, “Inspectoratul Judeţean de Jandarmi”, Liceul Teoretic”Mihail Sebastian”

-”Meditaţii pentru părinţi” – parteneri:”Grup Şcolar Industrial Anghel Saligny”, Grădiniţa nr.5

-Simpozion naţional “Sprijinul tău de azi mă ajută să devin independent mâine” – parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean, Casa Corpului Didactic, “Şcoala cu clasele I –VIII Mihail Kogălniceanu”,”Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă”, “Grădiniţa Sf.Nicolae” .

Serviciul Public Comunitar Judetean de Evidenta Persoanelor Braila a acordat sprijin si indrumare la servgiciile locale de evidenta persoanelor, efectuand un numar de 12 controale pe linia de evidenta persoanelor, 44 controale pe linie de stare civila.

In activitatea de sprijin si coordonare au avizat favorabil un numar de 23 dosare de rectificare acte si au fost inaintate un numar de 287 extrase pentru uz oficial.

S-au operat 8696 mentiuni in examplarul 2 al registrului de stare civila, au fost reconditionate 2000 registre de stare civila si au fost introduse in sistemul informatic peste 175.000 acte de nastere, casatorie si deces.

In exercitarea atributiilor privind dezvoltarea economico-sociala a judetului, Consiliul Judetean Braila a adoptat Strategia de dezvoltare durabila a judetului Braila, in perioada 2010-2015, care propune o serie de initiative in cooperare cu autoritatile administratiei publice locale, comunale, orasenesti si ale municipiului Braila interesate in cresterea economica, crearea si sustinerea unui mediu economic, social competitiv.

Strategia de dezvoltare durabila a judetului Braila va asigura premizele eficientizarii activitatii autoritatilor publice locale, prin asumarea responsabilitatii implementarii acesteia de catre toti actorii locali, prioritizarea activitatilor la nivel judetean si estimarea corecta a resurselor necesare.

Parteneriatele care se vor forma cu ocazia implementarii Strategiei vor avea impact atat asupra Consiliului Judetean Braila, cat si asupra consiliilor locale in ceea ce priveste cresterea capacitatii manageriale si tehnice in gestionarea resurselor umane si materiale necesare constituirii unui portofoliu de proiecte in masura sa asigure dezvoltarea durabila.

Sprijinirea dezvoltarii economice prin promovarea parteneriatului public privat si crearea de oportunitati si facilitati atractive pentru potentialii investititori autohtoni sau straini, constituie o prioritate in activitatea viitoare.

PRESEDINTE,

GHEORGHE BUNEA STANCU

[pic]

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download