Revista presei este realizată pe baza monitorizării



Revista presei este realizată pe baza monitorizării

următoarelor publicaţii:

|ADEVĂRUL |GÂNDUL |

|COTIDIANUL (on-line) |JURNALUL NAŢIONAL |

|CRONICA ROMÂNĂ |ROMÂNIA LIBERĂ |

|CURENTUL |ZIUA DE CLUJ (on-line) |

|CURIERUL NATIONAL |ZIUA DE CONSTANȚA (on-line) |

|EVENIMENTUL ZILEI |ZIUA DE VEST (on-line) |

|FINANCIARUL | |

STIREA ZILEI

ANUL ŞCOLAR A ÎNCEPUT CU PROTESTE SINDICALE

ÎNVATAMÂNT

ADEVĂRUL

Să nu se facă şcoală!

Azi, în autobuz, dialog între doi copii. "Tu unde dai bă, la vară?" "Păi vreau în Hasdeu, că e marfă şi am auzit că nu se face şcoală." Să nu se facă!

A început vânzoleala. Aglomeraţie. Părinţii îşi ţin prichindeii de mână şi aleargă disperaţi să prindă autobuzul care să îi ducă la festivitatea de deschidere. Aşa e la fiecare început de an. În prima zi, totul sună frumos. Din păcate, anul şcolar începe sub auspicii sumbre. Profesorilor li s-au tăiat peste vară salariile, multe instituţii de învăţământ din ţară nu respectă normele elementare de igienă iar înainte de începerea anului şcolar, problema numărul unu a fost festivitatea de deschidere. Dezorganizare totală! Şcoala românească...

Începe anul şcolar, dar nimeni nu are nicio speranţă şi nici entuziasm. Tinerii în România nu au nicio perspectivă iar locul care ar trebui să le dea o identitate şi să le ofere răspunsuri este viciat. Da, azi a început unul dintre cei mai trişti ani din învăţământul românesc. E trist că profesorii nu mai au ambiţie şi puţini sunt cei care se mai impun cu adevărat în faţa elevilor. E revoltător că în România educaţia nu mai este demult pe primul plan. Nu e, degeaba încercaţi să mă contraziceţi. România e o ţară lipsită de soluţii şi în care viitorul e mereu în ceaţă. Clopoţelul nu mai sună, bat doar clopotele!

Pentru a trece peste criza din învăţământ, elevilor şi cadrelor didactice li se sugerează să îşi folosească imaginaţia. Să fie inovativi şi plini de iniţiativă. Tovarăşi profesori, imaginaţi-vă că sunteţi bine plătiţi şi să "inovati" un zâmbet larg. Să aveţi iniţiativă şi să scoateţi pe bandă rulantă numai premianţi. Punct! Ţineţi-vă de treabă pentru că domnul Boc ne asigură că în 2012 ne vom putea mândri cu România în Uniunea Europeană. Să înceapă şcoala, tăiaţi "€œpamblica”. Pentru al ţării viitor! (VLAD EPURESCU)

Stupid people

Nu există nimic în afară de educaţie în stare să scoată această ţară din jeg, din mocirlă, din prezent.

Există ceva mai îngrozitor decât copiii arşi la ruleta românească a naşterii într-un spital public? Ceva mai teribil decât drama acelei femei din Caracal care s-a sinucis, de curând, spânzurându-se în baia unei garsoniere închiriate, fiindcă nu mai avea bani să-şi achite tratamentul după ce învinsese un cancer de colon? Spune o vorbă hidoasă în banalitatea şi în minciuna ei - „Lasă, că nu a murit nimeni de foame". Ba da, o secretară la o şcoală din Caracal, cu un salariu de 800 de lei pe lună, s-a sinucis fiindcă nu mai avea bani să-şi plătească datoriile. A murit de foame, de frică, de disperare şi de silă. Învinsese cancerul, dar nu a putut învinge regimul bravului om prietenos. Aflând vestea, în aceeaşi zi, tatăl ei a făcut infarct şi a murit şi el. Această nenorocire nu va fi dezbătută de cei televizaţi, o subspecie tot mai răspândită, mai agresivă, mai lipsită de inteligenţă, de onestitate şi de sentimente.

Există ceva mai periculos decât traficul pe şoselele acestei Românii populate de bestii gata să ucidă? Ceva mai înspăimântător decât hoţia şi domnia împreunându-se scabros, feţele aceleiaşi monede ieftine? Ceva mai lipsit de speranţă ca această realitate - că tinerii sănătoşi la trup şi la minte fug de aici, că ei cumpără întotdeauna bilete doar dus? Că România devine o rezervaţie pentru neputincioşi, idealişti (o formă mai complicată de neputinţă) şi caractere virusate? Că e în aer un cocktail criminal de ignoranţă şi de ură?

Există. E o apocalipsă tăcută, ca orice boală incurabilă, pe lângă care trecem în fiecare toamnă. Există un izvor pentru toată această explozie de kitsch, de beizadele retardate, de moştenitori înavuţiţi până la pieire, de omoruri pe trecerile de pietoni, de clanuri care se joacă de-a mafia, de judecători-prostituate, de spitale-morgă. Toate, dar toate, pleacă de aici: de la educaţia mizerabilă care le este oferită românilor (şi pe care aceştia o acceptă ca pe o fatalitate şi, nu rareori, cu fudulie). Nu poţi să plăteşti un profesor ca pe un gunoier şi să te aştepţi ca şcoala să producă altceva decât gunoaie, cetăţeni fără conştiinţă şi fără direcţie.

Închideţi televizoarele, deschideţi ochii, priviţi în jur. S-a înmulţit turma primitivilor, neînvăţaţi să se spele, să voteze, să vorbească, să gândească, incapabili de solidaritate, în fond needucaţi să trăiască împreună după alte legi decât cele ale junglei.

Există o singură carte pe care se mai poate miza. Cartea. Nu există nimic în afară de educaţie în stare să scoată această ţară din jeg, din mocirlă, din manelism, din prezent.

Scuipaţi profesorii buni, adunaţi în sistemul de învăţământ, ca în recycle bin, pe cei de care nu e nevoie nicăieri, încurajaţi nulităţile şi, da, votaţi, în continuare, meltenii, derbedeii, pungaşii, curvele şi repetenţii. Cumpărăţi-vă diplomele, încurajaţi impostura, daţi şpagă! Doar aşa veţi da definitiv dreptate ticălosului răposat care vorbea despre „stupid people". Şi la sfârşit să nu uitaţi să vă miraţi că nu merge nimic în ţara asta de rahat. (ANDREI CRĂCIUN)

Start de an şcolar: festivităţi fulger şi explicaţii pe jumate din partea ministrului învăţământului

Prezent la Arad pentru deschiderea noului an şcolar, ministrul învăţământului, Daniel Funeriu a fost luat la întrebări de părinţii şi profesorii nemulţumiţi care au cerut lămuriri în legătură cu starea învăţământului românesc

Crema oficialităţilor arădene a dat startul noului an şcolar în curtea Liceului Pedagogic “Dimitrie Ţichindeal”, în prezenţa a zeci de părinţi şi elevi. Aşa cum ne-au obişnuit oficialii de la Bucureşti la fiecare vizită la Arad şi ministrul învăţămîntului a dat-o deantoarselea atunci când presa sau cei prezenţi au cerut lămuriri sau au pus întrebări incomode. Chiar dacă acesta s-a declarat solidar cu problemele profesorilor, discursul fulger al ministrului a fost aplaudat cu reţineri. „Îmi pare rău, ştiu că va fi greu”, s-a rezumat să spună acesta înainte de a pleca, nu înainte de a răspunde mulţimii că pe moment acesta este neputincios în rezolvarea problemelor. (ADRIAN TODOR)

Funeriu: "Nu am cerut niciodată ca festivităţile pentru începerea anului şcolar să dureze 30 de minute"

Ministrul Educaţiei a vorbit despre începutul anului şcolarMinistrul Educaţiei Daniel Funeriu a declarat că nu a cerut niciodată ca festivităţile organizate pentru începerea anului şcolar să dureze doar 30 de minute.

Potrivit Mediafax, Funeriu a cerut doar ca acest festivităţi să fie strict în interesul copiilor. Ministrul Educaţiei a precizat că acolo unde există tradiţie, aceasta se păstrează, el neimpunând o durată a festivităţilor de început de an şcolar. Ministrul a cerut inspectorilor şcolari ca luni, în prima zi de cursuri, elevii şi părinţii să fie instruiţi cu privire la siguranţa în unităţile de învăţământ şi în afara lor, iar festivităţile de la deschiderea anului şcolar să fie gândite exclusiv în interesul copiilor.

Declaraţiile ministrului Educaţiei:

Nu am cerut ca festivităţile din 13 septembrie să fie reduse la 30 de minute. În schimb, în videoconferinţă am cerut inspectorilor generali şcolari ca în prima zi de şcoală să fie organizată o oră de dirigenţie în care să li se explice părinţilor şi copiilor despre siguranţa în şcoli şi în afara lor. Legat de organizarea serbărilor, acolo unde este o tradiţie, ea poate fi menţinută. Dar am cerut ca serbările să fie organizate dacă sunt în intersesul copiilor. Concret, nu aş vrea ca elevii să fie ţinuţi în soare, în picioare, ore în şir. (CRISTINA IANA)

Boc îi asigură pe elevi că "va apărea şi soarele" şi îi îndeamnă să nu se piardă "în tot ce oferă televiziunea"

Primul ministru Emil Boc i-a îndemnat pe elevi, cu ocazia începerii anului şcolar, să citească şi cărţi şi să nu se piardă în programele de televiziune, asigurându-i că "va apărea şi soarele" după un an şcolar 2009-2010 în care nu a fost uşor pentru nimeni, potrivit Mediafax.

În mesajul transmis elevilor, primul ministru aminteşte că, în calitate de părinte, este permanent preocupat de educaţia copiilor săi. Emil Boc a amintit şi de Legea Educaţiei, act normativ prin care se doreşte reformarea sistemul de învăţământ din România. "Viitorul an şcolar este unul cheie pentru ceea ce înseamnă învăţământul românesc. În 2009-2010 nu a fost uşor pentru nimeni, dar după ploaie apare soarele de fiecare dată. Am văzut deja că bacalaureatul a devenit un examen cu adevărat reprezentativ. Au lipsit scandalurile legate de subiectele aflate înainte de vreme, metodele de fraudare a examenului au fost drastic reduse, iar cei care au încălcat regulile, elevi sau profesori, au plătit", spune Boc, potrivit Mediafax.

Şeful Executivului a adăugat că 90,5% dintre copii vor învăţa în şcoli autorizate din punct de vedere sanitar, iar numărul de profesori care nu ştiu la 1 septembrie unde vor preda a scăzut de la 10%, în anii trecuţi, la 0,5% din total. "Dragi copii, trebuie să ştiţi că indiferent cât de mult vă sprijină părinţii voştri, vine o vreme în care locul de muncă pe care îl veţi avea, salariul pe care îl veţi primi, locul vostru în societate, va depinde de ceea ce ştiţi să faceţi, de cunoştinţele pe care le-aţi acumulat în timpul şcolii, de abilităţile pe care le-aţi dezvoltat. De aceea vă îndemn cu toată afecţiunea să nu vă pierdeţi în tot ce vă oferă televiziunea, pentru că adevărata educaţie se clădeşte în timp, citind carte după carte şi nu urmărind serial după serial. Ca om care deţine temporar o funcţie înaltă în stat, vă spun că important este să aveţi o educaţie solidă, care să vă dea libertatea să alegeţi ceea ce vreţi să faceţi în viaţă", spune Boc. Acesta a adăugat, în final, că educaţia face diferenţa între performanţă şi mediocritate.

Un mesaj şi pentru dascăli

Emil Boc le-a transmis profesorilor, cărora le-a scăzut cu 25% salariul, că şcoala trebuie să sprijine copiii să îşi dezvolte abilităţi de viaţă şi să îşi consolideze competenţe fundamentale, nu să ofere, "ca odinioară", doar informaţie ştiinţifică. (CRISTINA SBÎRN)

Brăila: Anul școlar a început fără festivismul din anii trecuți

Prima zi de școală la „Ecaterina Teodoroiu”Festivismul a lipsit astăzi la Brăila la deschiderea anului școlar așa cum au cerut mai marii de la minister și recomandat în teritoriu de șefii inspectoratelor școlare. Chiar și fără slujbele lungi ținute altădată de preoții invitați de directorii de școli, doar cu un Tatăl Nostru rostit de toți cei prezenți, pentru că așa li s-a cerut de la Episcopie. De mâine însă, pentru cei aproximativ 50.000 de elevi și preșcolari, programul va intra în normal, iar clopoțelul va suna la ora 8.00.

Elevi tot mai puțini, personal nedidactic insuficient și profesori cu lefuri diminuate cărora nu se știe dacă li se va deconta naveta în acest an. Noul an școlar a debutat astăzi atipic, cu două zile mai devreme, ceea ce face ca tradiţionala zi de 15 septembrie să intre încet, încet în istorie, cu atât mai mult cu cât anul şcolar viitor va începe în... 11 septembrie. (VALI MARINESCU)

Elevii din Alba au început orele în 237 de şcoli fără aviz de funcţionare

40 la sută din şcolile din judeţ nu au aviz de funcţionare la începerea noului an şcolar. Majoritatea acestora se află în mediul rural. Peste 48.000 de elevi învaţă în cele 503 de unităţi şcolare din judeţ.

Din cele 503 de şcoli din judeţul Alba, 273 nu au autorizaţie de funcţionare. În toate se vor ţine ore pe parcursul anului şcolar 2010-2011. „În aceste şcoli învaţă peste 48.000 de elevi. Din păcare, un număr de 273 de unităţi şcolare nu au obţinut încă acest aviz. Este vorba despre şcolile de pe sate, unde nu există posibilităţi în acest sens. În unele cazuri, grupurile sanitare sunt în curtea şcolii şi nu există posibilitatea racordării la reţeaua de apă“, a spus inspectorul şcolar general Cornel Sandu.

Debutul noului an şcolar nu a fost întâmpinat cu proteste din partea profesorilor din Alba însă aceştia susţin că vor apela la justiţie pentru a-şi primi drepturile salariale. „Scopul scuză mijloacele, iar dacă în felul acesta se poate recupera ceea ce am pierdut şi ni se cuvine, voi semna acea listă“, a spus profesoara Mirona Furdui, din Alba Iulia. Cadrul didactic susţine că remuneraţia este invers proporţională cu pregătirea şi munca depusă. „După 18 ani de şcoală şi 12 ani de învăţământ te vezi în imposibilitatea de a trăi nici măcar decent din salariul diminuat“, a completat profesoara.

Cu toate aceste cadrele didactice îşi vor desfăşura activitatea conform pregătirii şi cerinţelor. „E în interesul elevilor să ne facem treaba. Ei n-au nicio vină. E drept că acasă se simt greutăţile financiare, însă învăţăm să mai reducem din cheltuieli“, a spus Teofil Florea, profesor de fizică-chimie de la şcoala „Vasile Goldiş“.

3.300 de elevi în clasa I

Peste 3.300 de elevi au mers astăzi pentru prima dată la şcoală. Emoţii au existat şi în rândul părinţilor care sunt convinşi că odraslele lor sunt pe mâini bune chiar dacă protestele continuă într-un fel sau altul. „Nu cred că dacălii se «vor răzbuna» în vreun fel pe elevi din cauza micşorării salariale. Ar fi lipsit de etică şi profesionalism. În plus, sunt mulţi care au de suferit nu doar dânşii“, a spus Ramona Schiau (36 ani), o croitoreasă care şi-a însoţit copilul la prima zi de şcoală. „Profesorii şi-au ales meseria pentru că asta şi-au dorit-o şi suntem încrezători că bilanţul la finalului anului va fi unul pozitiv“, a spus învăţătoarea Adriana Deianu (33 ani). Cheltuielile mari necesare noului an şcolar nu îi descurajează pe părinţi. „Ne descurcăm după posibilităţi. Încerc să le ofer ceea ce e necesar. Am doi copii la şcoală, iar cheltuielile pentru început au ajuns la 300-400 lei“, a spus Ramona Schiau. (MAGDA BĂEȘAN)

Ultima fiţă în prima zi de şcoală: motociclete de mii de euro şi maşini de lux

Elevii din liceele bucureştene s-au întrecut astăzi în ţinute de firmă şi maşini de lux. La Liceul Teoretic „Jean Monnet“, băieţii şi-au etalat motocicletele şi motoscuterele de mii de euro, iar fetele au făcut senzaţie cu hainele de la Paris şi Milano.

Elevii bucureşteni de la Liceul Teoretic „Jean Monnet“ sfidează criza. Motocicletele şi scuterele parcate azi-dimineaţă în faţa şcolii au făcut senzaţie printre trecători. „Motocicleta Yamaha am primit-o cadou de la părinţii mei în vară. A costat 4.200 de euro. Aştept să împlinesc 18 ani ani să-mi cumpere maşină“, a spus Andrei Budui, elev în clasa a X-a. Cei care nu aveau motociclete au ajuns la şcoală în maşini de lux, majoritatea preferând maşinile BMW de ultimă clasă şi Audi. Fiica Danei Săvuică, Julie, de pildă, a intrat pe poarta liceului încă de dimineaţă, adusă de mama sa. Ea a coborât din autoturismul Porsche, îmbrăcată într-o rochie neagră vintage ce a aparţinut bunicii sale şi în pantofi cu toc înalt cumpăraţi de mama sa din Franţa.

Tatuaje în ureche şi cercei în nas

Şi Ioana, o elevă de clasa a XI-a şi-a ales cu grijă vestimentaţia. „Am investit sute de euro. O parte din haine sunt cumpărate de părinţi din străinătate“, a spus tânăra care purta o jachetă de la Guess şi pantofi marca Burberry. Nici Kim, o elevă din clasa a XII-a, nu s-a lăsat mai prejos. Ea a ieşit în evidenţă prin tatuajele cu trandafiri din ureche şi de pe mână şi prin cerceii din nas şi din buza superioară.

Nu doar copiii au început astăzi şcoala, ci şi 12 deţinuţi de la penitenciarul Jilava, înscrişi în clasele I-IV. La nivel naţional, în anul şcolar 2010-2011, au fost înscrise 1.034 de persoane private de libertate în învăţământul primar, 1.097 în gimnaziu şi 271 în învăţământul liceal.

Meditaţii mai ieftine în noul an şcolar

Noul an şcolar vine şi cu noutăţi. De pildă, ca să compenseze gaura în buget cauzată de reducerile salariale, profesorii vor face mai multe meditaţii în noul an şcolar. Pentru că oferta orelor de pregătire în particular va fi foarte mare, majoritatea cadrelor didactice vor micşora preţul cu circa 30%, potrivit preşedintelui Asociaţiei Edu Cer, Ştefan Vlaston. Astfel, preţul unei şedinţe de două ore de meditaţii în învăţământul preuniversitar va scădea, de la 50-80 de lei cât este în prezent, la 30-60 de lei.

Anul şcolar a început cu proteste

Mai mulţi profesori din Voluntari şi din Capitală au protestat astăzi. Nemulţumiţi că directorul şcolii a fost schimbat, dascălii de la Şcoala din Voluntari sunt hotărâţi să boicoteze noul an şcolar. Daniela Barbu, fostul director al Şcolii din Voluntari, care a primit de curând o diplomă pentru cel mai bun manager, susţine că ar fi fost demisă pe criterii politice. Şi câţiva profesori de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ din Capitală au protestat astăzi împotriva corupţiei din sistem. (SIMONA SOARE)

Şcoala începe cu profesori nervoşi

Fără festivităţi, noul an şcolar stă sub semnul concedierilor şi al protestelor dascălilor. Peste 3,2 milioane de elevi sunt aşteptaţi de astăzi în cele aproximativ 21.000 de şcoli din toată ţara. De la 1 septembrie, Ministerul Educaţiei a renunţat la 10.000 de angajaţi.

Austeritate este cuvântul de ordine pentru noul an şcolar care începe. Şcolile sunt mai puţine, la fel şi profesorii, iar salariile din sistem au fost şi ele reduse. Daniel Funeriu, şeful de la Educaţie, e însă optimist. El se mândreşte cu buna organizare şi cu faptul că 90% din copii vor învăţa în şcoli autorizate sau în curs de autorizare. Reversul medaliei este că unu din zece elevi, adică peste 320.000 de copii, vor merge în continuare în şcoli fără apă curentă şi grupuri sanitare.

Statistica devine şi mai sumbră dacă privim situaţia din punctul de vedere al numărului de şcoli care nu au primit autorizaţii de funcţionare: aproape 30%, adică peste 5.900 de unităţi, conform datelor oficiale, comunicate de minister. Zeci de şcoli, mai ales din mediul rural, s-au închis în această vară, fie pentru că erau insalubre, fie pentru că nu aveau destui elevi. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au până la această dată o situaţie exactă a şcolilor care au pus lacătul pe uşă.

În ciuda bunei organizări despre care vorbeşte Daniel Funeriu, doar după reluarea cursurilor situaţia exactă a ocupării posturilor cu profesori titulari, suplinitori, necalificaţi şi pensionari va deveni clară, iar redistribuiri de personal vor avea loc şi în următoarele săptămâni.

Calitate la 400 de lei pe lună

Anul şcolar 2010-2011 va fi mai sărac şi în profesori. Ministrul a anunţat concedierea a 10.000 de angajaţi din cei 370.000. Nici profesorii rămaşi în sistem nu prea au motiv de bucurie în condiţiile în care scăderile salariale au depăşit 40%: de la 1 ianuarie au fost tăiate toate sporurile, iar de la 1 iulie salariile au fost reduse cu 25%. În prezent, un profesor de şcoală generală, proaspăt titularizat, câştigă 400 de lei pe lună, în timp ce salariul mediu pentru învăţământul preuniversitar este de aproximativ 900 de lei. „Este greu să mai discuţi despre calitatea educaţiei atunci când ajungi la lingura de lemn", a explicat Dragoş Neacşu, reprezentant al Federaţiei Educaţiei Naţionale.

La şcoală în Ungaria

Revoltaţi de reducerile salariale drastice, sindicatele profesorilor ameninţă cu procese în justiţie şi cu proteste de stradă. Dragoş Neacşu a declarat că fiecare cadru didactic afiliat sindicatului său a semnat pentru două plângeri în instanţă: una prin care este contestată reducerea cu 25% a indemnizaţiei de concediu şi cea de-a doua prin care este atacată diminuarea cu 25% a salariului. Dascălii susţin că vor ieşi în stradă pentru a-şi apăra drepturile pe 5 octombrie, chiar de Ziua Mondială a Educaţiei.

Sătui de reforma continuă, părinţii elevilor din localităţile de graniţă au început să-şi dea copiii la şcoală în Ungaria. „În prezent avem trei cazuri de elevi care s-au transferat la unităţile şcolare din Ungaria. Un copil de gimnaziu a optat pentru o şcoală din Debrecen pentru că acolo este înscris la un club de fotbal. Un alt copil de clasa a XI-a s-a mutat tot acolo şi o fetiţă merge la şcoală într-un oraş situat la 16 kilometri de Săcuieni, deoarece bunica ei este stabilită acolo", spune Hegyesi Victor, directorul şcolii din Săcuieni, localitate aflată la câţiva kilometric de graniţa ungară. Mocsar Laszlo, viceprimarul comunei Săcuieni, nu pare însă îngrijorat de situaţie şi spune că elevii s-au transferat pentru că părinţii lor muncesc în Ungaria şi fac zilnic naveta.

Marile mize ale noului an

În ciuda problemelor financiare, ambiţiile pentru sistemul de învăţământ nu sunt deloc mici.

Ministrul Daniel Funeriu a anunţat pentru următoarele luni proiecte importante, precum refacerea programei şi a manualelor şcolare, pe baze asemănătoare cu cele din Occident. Consiliul pentru Curriculum s-a întrunit pentru prima dată la începutul acestei luni, iar misiunea sa reprezintă un prim pas către o schimbare de fond a sistemului.

Firuţa Tacea, coordonatoarea acestui Consiliu, a precizat pentru „Adevărul" că noile programe vor fi orientate pe formarea de competenţe, la fel ca în Vestul Europei. „Trebuie să ne punem de acord în privinţa principiilor după care ne ghidăm. Dacă nu ştiu la ce-mi foloseşte teorema celor trei perpendiculare, atunci degeaba o învăţ. Ea nu trebuie să fie un scop în sine, ci trebuie să fie învăţată pentru că va fi utilă la ceva", explică Firuţa Tacea. Abia după schimbarea programei urmează şi schimbarea manualelor. Ministrul Educaţiei speră că noile cărţi se vor găsi pe băncile elevilor din anul şcolar 2011-2012, măcar pentru clasele de început de ciclu: I, a V-a şi a IX-a.

O a treia mare provocare în următorul an şcolar o reprezintă finanţarea, în totalitate, după principiul numărului de elevi dintr-o şcoală. Finanţarea per elev încurajează performanţa, pentru că părinţii aleg şcoli cât mai bune pentru copiii lor.

Structura anului şcolar 2010-2011

Primul semestru

- cursuri: luni, 13 septembrie - marţi, 21 decembrie.

- vacanţă clase primare şi preşcolari: luni, 1- duminică, 7 noiembrie.

- vacanţă de iarnă: miercuri, 22 decembrie - marţi, 4 ianuarie.

- cursuri: miercuri, 5 ianuarie - vineri, 28 ianuarie.

Vacanţă intersemestrială: sâmbătă, 29 ianuarie - duminică, 6 februarie.

Semestrul al II-lea:

- cursuri: luni, 7 februarie - vineri, 15 aprilie.

- vacanţă: sâmbătă, 16 aprilie - luni, 25 aprilie.

- cursuri: marţi, 26 aprilie - vineri, 17 iunie.

- vacanţă de vară: sâmbătă, 18 iunie - duminică, 11 septembrie.

Tinerii dascăli aleg şomajul în locul navetei

Profesoara Ştefania Şuşu (26 de ani) locuieşte în comuna Nereju, judeţul Vrancea, şi, deşi a fost repartizată pe un post de limba engleză din localitatea Bogheşti, nu este deloc încântată.

Distanţa pe care trebuie să o străbată zilnic depăşeşte 100 de kilometri. „Am terminat facultatea în urmă cu doi ani, iar anul trecut am avut norocul să prind un loc la Nereju, însă acum a venit un titular, iar eu am luat cele opt ore de la Bogheşti, sperând că voi reuşi să fac schimb cu vreun suplinitor de la o şcoală mai apropiată de casă. Nu am reuşit, aşa că renunţ la post. Navetă îmi este aproape imposibil să fac, pentru că sunt prea mulţi kilometri, iar de gazdă nici nu vreau să aud. O să intru în şomaj până anul viitor. Nu consider că este o dezertare, ci un gest firesc în condiţiile date", spune tânăra. Situaţia profesoarei Ştefania Şuşu nu e singulară. În acest an, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea a scos la concurs 263 de posturi, dintre care 260 au fost ocupate. Ulterior însă, 18 catedre au devenit vacante deoarece proaspeţii titulari au anunţat că renunţă la post. „Salariul mic, chiria sau naveta i-au făcut pe unii să aleagă indemnizaţia de şomaj. Astfel de situaţii ne creează mari probleme, pentru că trebuie să căutăm suplinitori acum, când de fapt trebuie să începem predarea materiei", spune inspectorul general Stan Rogoz.

În aceste condiţii, singura soluţie la îndemâna inspectoratelor rămân profesorii pensionari. Ilie Gândac are 68 de ani şi se numără printre dascălii care preferă să stea în gazdă decât să stea degeaba. „Este o catedră liberă la matematică în comuna Andreiaşu de care începătorii nu s-au arătat interesaţi. Vor doar posturi la oraş. Eu nu mă tem să stau cu gazdă sau să fac naveta. Ani în şir am făcut asta. Dar să nu se mai plângă că nu au catedre din cauza pensionarilor!", a conchis profesorul pensionar. (CARMEN CONSTANTIN, FLORINA ŞANDOR, NICOLETA CHELARU)

Daniel Funeriu: "Nimeni nu a spus că profesorii ar fi corect răsplătiţi"

Ministrul Educaţiei Daniel Funeriu a declarat că anul acesta, peste 90,5 % dintre copiii României vor merge în şcoli autorizate din punct de vedere sanitar, acesta reprezentând un pas înainte.

Invitat la Realitatea TV, Daniel Funeriu a vorbit despre autorizatiile sanitare din scolile romane, despre cadrele didactice, dar si despre stadiul reparatiilor in cadrul unitatilor scolare din intreaga tara. Anul acesta, peste 90,5 % dintre copiii Romaniei, vor merge in scoli autorizate din punct de vedere sanitar. Acesta este un pas inainte, considera Funeriu.

Legat de reparatiile din scoli: Din pacate, autoritatile locale nu si-au facut datoria asa cum au trebuit. Guvernul a alocat, anul acesta, 181 milioane de lei pentru repararea scolilor. Ministerul Educatiei sprijina reparatiile din scoli. Vom aloca in continuare aproximativ 100 milioane RON pentru acest reparatii. In acest an banii vor fi alocati exact unde trebuie. Eu obisnuiesc sa ma tin de cuvant.

Legat de profesori: Anul acesta, am incercat sa umplem cat mai multe norme cu profesori titulari.

Societatea se poate baza pe profesori.

La intrebarea cum sa fie cadru didactic cu un salariu de 900 de lei pe luna, Funeriu a raspuns ca pentru a functiona in conditii optime, un siistem are nevoie de o resursa umana care sa fie respectata. Colaborarea dintre parinti, profesori si scoala este o chestiune esentiala. Statul roman face eforturi substantiale. Toti copii de clasa I au manuale gratuite si noi. 770.000 de copii primesc rechizite gratuite, a spus Funeriu.

Banii pentru naveta trebuie sa fie suportati de catre colectivitatile locale (primarii) si stim ca exista o problema din acest punct de vedere.

Nimeni nu a spus ca profesorii ar fi corect rasplatiti. Intrarea in sistem este o mare problema a salarizarii. La ora actuala se fac noi grile de salaizare. Se cauta solutii pentru a mari intrarea in sistem. Noi suntem corecti si sinstit cu profesorii. Le spunem exact care este situatia.

Nu se pune problema ca profesorii sa fie fortati sa isi ia zile de concediu fara plata. Anul scolar se va desfasura normal.

Legat de cazul scolii aflate in paragina in Ivanesti: Ministrul Educatiei l-a acuzat pe Vasile Novac, primarul localitatii Ivanesti (Vaslui), ca a lasat scoala in paragina. Dorinta mea este sa spunem lucrurile asa cum sunt si unde sunt probleme sa le rezolvam. Am avut o senzatie de neliniste ca niste autoritati locale lasa copiii safaca reparatiile. Constructia si reparatia scolilor se afla in responsabilitatea autoritatilor locale.

Ce a mai spus Funeriu:

In cei patru ani de guvernare, ministrul Ecaterina Andronescu a alocat, in mod discretionar, cu aproximativ 30 % mai multi bani universitatii pe care o conduce, Universitatea Politehnica.

Cred ca anul scolar poate sa inceapa conform traditiilor fiecarei scoli.

Circa 3.000 de scoli au sub 15 elevi. Am cerut inspectorilor scolari sa organizeze transporturi pentru copii, am facut realocari de microbuze. Am realizat o baza de date si vom face o retea scolara bine structurata. Este in lucru modernizarea curriculara.

Mesajul lui Funeriu pentru elevi:

Din punctul meu de vedere, lucrurile stau mai bine, fiecare elev trebuie sa aiba incredere in fortele proprii. Daca scoala nu redevine un drum catre fiecare elev, nu cred ne vom insanatosi. (C.I.)

Peste 10.000 poliţişti vor păzi, de luni, noul an şcolar

Fiecare şcoală din România va fi supreavegheată, începând de luni, 13 septembrie, de echipaje ale poliţiei.

Şeful Poliţiei Române, chestorul principal Petre Tobă a dispus, pentru acest an şcolar, elaborarea unui plan de măsuri concrete pentru asigurarea ordinii şi siguranţei în şcoli şi în zonele adiacente. Potrivit IGPR, în aceste acţiuni vor fi angrenaţi 10.115 poliţişti, din care 8.296 de ordine publică, 1.132 de la rutieră, 628 de investigaţii criminale, 29 de investigarea fraudelor, 23 de analiză şi prevenirea criminalităţii, 7 de la criminalistică, precum şi 283 alte forţe (poliţie comunitară, jandarmi, poliţie de frontieră şi elevi). Astfel, fiecare unitate de învăţământ aflată în zona de competenţă, va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei, asigurându-se, totodată, supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.

Mai puţine infracţiuni în zona şcolilor

Măsurile luate de poliţie, anul trecut, a dus la scăderea cu peste 25% a infracţiunilor comise în zonele unităţilor de învăţământ, şicu 30,3% a celor comise de elevi. Statisticile mai arată că, prezenţa poliţiştilor în apropierea instituţiilor de învăţământ a redus, în anul şcolar 2009-2010, tâlhăriile cu 48,7% , vătămările corporale, cu 41,7% şi ameninţările cu 39,7%.

Mai puţini elevi răniţi în accidente

A scăzut şi numărul accidentelor în care au fost implicaţi elevi. Astfel, faşă de anul şcolar 2008-2009, anul trecut s-au înregistrat cu 12,47 mai puţine accidente de circulaţie în care au fost implicaţi şcolari. Numărul elevilor decedaţi în accidentele rutiere este mai mic cu 30,5%, faţă de anul anterior, iar cel al răniţilor grav, cu 8, 10 %.

Şoferi, circulaţi prudent, în zona şcolilor!

Poliţia recomandă şoferilor să conducă "responsabil" în zona unităţilor de învăţământ, deoarece, în orice moment, este posibil să le iasă în faţă un copil care traversează alergând, fără să se asigure. Şi adolescenţii pot fi victime ale accidentelor de circulaţie, dacă nu stăpânesc mopedul sau bicicleta, ori se aventurează în manevre periculoase, doar de dragul de a-şi arăta "măestria".

Fără bijuterii şi telefoane scumpe

Obiectele de valoare mici, cum sunt bijuteriile, telefoanele ori ceasurile scumpe, pot atrage hoţii ca un magnet. Poliţiştii îi avertizează pe părinţi să aibă mare grijă la ce poartă elevii la şcoală, pentru a nu fi victimele jafurilor. (VALERIA CUPĂ)

COTIDIANUL

Federaţia "Spiru Haret"

Profesorii nu le vor permite politicienilor să ţină discursuri

Profesorii vor boicota prezenţa politicienilor în unităţile de învăţământ, în prima zi de şcoală. Reprezentanţii Federaţei "Spiru Haret" le-au cerut cadrelor didactice să le întoarcă spatele politicienilor şi să nu le asculte discursurile. Mai mult sindicaliştii ameninţă cu proteste în Capitală în data de 5 octombrie.

Profesorii nu le vor permite politicienilor să ţină discursuri, în prima zi de şcoală. "Vom începe protestele din prima zi de şcoală. Am lansat o invitaţie către cadrele didactice să boicoteze orice intervenţie a politicienilor. Locul politicienilor e la parlament nu în unităţile şcolare. Multi politicieni vin în unităţile şcolare ca să-i vadă lumea. Dacă apar li se va întoarce spatele nimeni nu le va asculta discursul. Politicienii afară din şcoală, avem nevoie de o scoală depolitizată. Trebuie să constatăm cu părere de rău că ministerul Educaţiei a lăsat şcoala expusă presiunilor exercitate de partidele aflate la putere. Directorii nu se simt protejaţi sunt expuşi presiunilor preşedinţilor organizaţiilor de partid", a declarat Marius Nistor, preşedinte executiv Federaţia "Spiru Haret ".

Sindicaliştii sunt pregătiţi de noi proteste, în luna octombrie. "În data de 5 octombrie Federaţia "Spiru Haret" şi Federaţia Educaţiei Naţionale vor organiza un miting la Palatul Cotroceni pentru a-i arăta lui Traian Băsescu ce s-a întamplat cu Pactul Educaţiei Naţionale, ce s-a întâmplat cu reforma în educaţie şi în ce hal domnia sa şi ceilalţi au adus educaţia din România", a declarat Marius Nistor, preşedinte executiv federaţia "Spiru Haret".

Vineri, Federeţia Sindicatelor din Învăţământul Preuniversitar "Spiru Haret" şi Federaţia Educaţiei Naţionale au încheiat o alianţă . Cele două federaţii sindicale au stabilit de comun acord calendarul protestelor. (REDACȚIA)

Legea manualelor şcolare, pe masa deputaţilor

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a depus, la Cameră, un proiect de lege referitor la manualele şcolare. Acesta prevede, printre altele, ca manualele acordate elevilor să fie gratuite în învăţământul obligatoriu, crearea unei biblioteci virtuale, precum şi respectarea unor criterii de calitate pentru manuale.

Proiectul de lege prevede asigurarea manualelor şcolare şi a auxiliarelor şcolare gratuite pentru toţi elevii din învăţământul obligatoriu şi pentru cei din învăţământul profesional şi liceal care provin din familii cu venituri mici, asigurarea calităţii, a corectitudinii ştiinţifice a manualelor şcolare şi a auxiliarelor curriculare, utilizarea în activitatea şcolară numai a manualelor aprobate şi descentralizarea procesului de achiziţie a manualelor, anunţă Mediafax.

Conform documentului, pentru învăţământul gimnazial, liceal şi profesional se asigură, de regulă, formatul tipărit al manualelor. În ceea ce priveşte învăţământul special, acesta dispune de manuale şcolare şi auxiliare curriculare adaptate, în conformitate cu nevoile speciale ale elevilor cu dizabilităţi.

Adriana Săftoiu propune, în proiectul său, ca Ministerul Educaţiei să organizeze Biblioteca Şcolară Virtuală în care se vor stoca toate manualele şcolare şi auxiliarele curriculare necesare tuturor disciplinelor, modulelor de pregătire profesională, grupurilor de discipline/ module prevăzute în curriculumul naţional. Accesul elevilor pe parcursul studiilor şi al cadrelor didactice la Biblioteca Şcolară Virtuală este gratuit. Elaborarea manualelor şcolare şi a auxiliarelor curriculare pentru învăţământul preuniversitar se face de către o editură sau de către un autor/un grup de autori şi se realizează, de regulă, în pachete educaţionale. Conform proiectului, se pot utiliza manuale alternative, iar cadrul didactic poate recomanda elevilor un anumit manual şcolar/pachet educaţional, pe baza criteriilor stabilite de MECTS.

Manualele şcolare trebuie să respecte următoarele criterii generale: conformitatea cu programa şcolară şi caracterul nediscriminatoriu, precum şi criteriile de calitate: corectitudinea conţinutului ştiinţific, abordarea didactică a conţinutului ştiinţific, contribuţia la optimizarea procesului de predare-învăţare-evaluare, organizarea conţinutului în vederea formării de competenţe în conformitate cu programa şcolară, calitatea şi accesibilitatea limbajului, calitatea tehnoredactării, stilul şi unitatea proiectului de manual şcolar.

Acesta mai prevede că evaluarea proiectelor de manuale şcolare şi auxiliare curriculare se realizează în sesiuni de evaluare anuale. MECTS constituie corpul specializat al evaluatorilor de manuale, care reprezintă o bază de selecţie pentru cadrele didactice incluse în colectivele de evaluatori la sesiunile care urmează să fie organizate. În corpul evaluatorilor de proiecte sunt cuprinse acele cadre didactice care: au demonstrat competenţă şi eficienţă/ performanţă în activitatea de evaluare/ reevaluare a proiectelor de manuale şcolare; au fost desemnaţi evaluatori la minimum două sesiuni de evaluare anterioare; au participat la minimum două programe de formare/ perfecţionare în domeniul evaluării proiectelor de manuale şcolare.

Manualele aprobate sunt incluse în Catalogul manualelor şcolare şi sunt introduse în Biblioteca Şcolară Virtuală.

Conform proiectului, achiziţionarea manualelor se realizează de către fiecare ISJ sau ISMB, iar MCTS monitorizează această activitate şi alocă resursele bugetare necesare. Manualele aprobate prin ordin al ministrului, care nu au făcut obiectul achiziţiei publice de către ISJ/ ISMB, pot fi utilizate în învăţământul preuniversitar la recomandarea cadrului didactic, iar achiziţionarea lor se face de pe piaţa liberă, potrivit voinţei părinţilor/elevilor. (REDACȚIA)

Balbe cu staif

Funeriu a început noul an şcolar cu greşeli gramaticale în discurs

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a făcut o greşeală gramaticală la primul său discurs din acest an şcolar. "Bun venit la şcoală celor din clasa întâia. Vreau să le spun părinţilor că tot ce face ministerul şi guvernul e ca ei să aibă încredere în acest sistem de învăţământ", a spus Funeriu la deschiderea anului şcolar. Ministrul Educaţiei le-a cerut părinţilor şi elevilor să aibă încredere în învăţământul românesc, potrivit . Acesta a mai declarat la Arad că principala sa misiune e să facă educaţia credibilă. Întrebat despre protestele care au loc, azi, în mai multe şcoli, ministrul a dat un răspuns cât se poate de scurt. "Sunt de acord că schimbările frecvente nu fac bine educaţiei şi că România are nevoie de o nouă programă şcolară", a declarat Daniel Funeriu. (REDACȚIA)

Din învăţăturile „părintelui" Emil Boc

Puneţi mâna pe carte, nu pe telecomandă!

Premierul Boc recomandă elevilor, într-un mesaj transmis la începutul noului an şcolar, să nu se piardă în tot ce oferă televiziunea, urmărind seriale TV, ci să citească şi cărţile din bibliotecă, asigurând-i că "va apărea şi soarele" după un an şcolar 2009-2010 în care nu a fost uşor pentru nimeni.

El arată că, în calitate de părinte, este permanent preocupat de educaţia copiilor săi, iar ca prim-ministru a dorit să fie luate măsurile cele mai bune în învăţământ, în ciuda constrângerilor impuse de criza financiară.

Premierul aminteşte că Guvernul a depus în Parlament proiectul de lege referitor la educaţia naţională, fundamentat pe două documente asumate în cadrul Programului de guvernare, respectiv Pactul Naţional pentru Educaţie şi Strategia Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii, bazat pe descentralizare. "Viitorul an şcolar este unul cheie pentru ceea ce înseamnă învăţământul românesc.În 2009-2010 nu a fost uşor pentru nimeni, dar după ploaie apare soarele de fiecare dată. Am văzut deja că bacalaureatul a devenit un examen cu adevărat reprezentativ. Au lipsit scandalurile legate de subiectele aflate înainte de vreme, metodele de fraudare a examenului au fost drastic reduse, iar cei care au încălcat regulile, elevi sau profesori, au plătit", spune Boc, susţinând că 90,5% dintre copii vor învăţa în şcoli autorizate din punct de vedere sanitar, iar numărul de profesori care nu ştiu la 1 septembrie unde vor preda a scăzut de la 10%, în anii trecuţi, la 0,5% din total.

Premierul Emil Boc are un mesaj şi către profesori, spunându-le că într-o societate ameninţată de disoluţia modelelor şi de bulversarea sistemelor de valori, prin promovarea tot mai des a falselor modele şi pseudo-valori, este necesară construcţia solidă a unui sistem educaţional care să îi permită copilului să îşi dezvolte abilităţi de viaţă şi să îşi consolideze competenţe fundamentale, iar şcoala este aceea care trebuie să formeze şi să consolideze competenţe, nu să ofere, "ca odinioară", doar informaţie ştiinţifică. "Dragi copii, trebuie să ştiţi că indiferent cât de mult vă sprijină părinţii voştri, vine o vreme în care locul de muncă pe care îl veţi avea, salariul pe care îl veţi primi, locul vostru în societate, va depinde de ceea ce ştiţi să faceţi, de cunoştinţele pe care le-aţi acumulat în timpul şcolii, de abilităţile pe care le-aţi dezvoltat. De aceea vă îndemn cu toată afecţiunea să nu vă pierdeţi în tot ce vă oferă televiziunea, pentru că adevărata educaţie se clădeşte în timp, citind carte după carte şi nu urmărind serial după serial. Ca om care deţine temporar o funcţie înaltă în stat, vă spun că important este să aveţi o educaţie solidă, care să vă dea libertatea să alegeţi ceea ce vreţi să faceţi în viaţă", spune Boc. (GABRIEL PĂLEANU)

Sorin Oprescu: 44 de unităţi de învăţământ, finalizate din programul BEI

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, la deschiderea anului şcolar la Şcoala Centrală, că 44 de unităţi de învăţământ din programul BEI sunt finalizate, restul urmând să fie terminate până în 2011. "Am reuşit să începem acest an şcolar cu 44 de unităţi şcolare finalizate, la 15 dintre acestea fiind necesare finalizarea lucrărilor la sălile de sport sau la anexe", a spus primarul general, potrivit Mediafax.

Oprescu le-a promis elevilor, profesorilor şi părinţilor prezenţi la Şcoala Centrală că va finaliza şi sala de sport până în martie 2011, atunci când această şcoală împlineşte 160 de ani de la înfiinţarea sa. "Chiar dacă municipalitatea este în litigiu pentru terenul sălii de sport vă promit că nu voi aştepta finalizarea procesului, care poate dura ani, şi voi termina sala de sport până în martie 2011", a mai spus Oprescu.

La Şcoala Centrală lucrările la sălile de curs sunt finalizate în proporţie de sută la sută, fiind în desfăşurare lucrări de refacere a faţadei şi a câtorva anexe din curtea şcolii. Sorin Oprescu a precizat că în acest an au fost date în funcţiune şi şase săli de sport, dintre care trei sunt reabilitate şi alte trei fiind clădiri nou construite. (REDACȚIA)

40 de profesori mureşeni şi-au dat demisiile din cauza reducerilor salariale

Meseria de profesor nu era una bănoasă nici până acum. Însă, de când Guvernul a decis tăierea salariilor, tot mai mulţi dascăli au hotarat să părăsească învăţământul. Numai în judeţul Mureş, peste 40 de profesori nu se mai întorc la catedră în anul şcolar care stă să înceapă.

Salariile le-au fost tăiate cu 25% aşa că profesorii, mai ales cei tineri, caută soluţii. Nu renunţă din prima la slujbă. Mai întâi îşi iau tot concediul la care au dreptul prin lege.Dacă situaţia nu se schimbă, după ce nu mai au dreptul la concediu, mulţi preferă să plece. Sunt şi dascăli care spun că îşi fac meseria din pasiune şi că nu ar pleca pentru nimic în lume. Sindicaliştii se aşteaptă ca, în următoarea perioadă, demisiile din învăţământ să se înmulţească. (REDACȚIA)

Peste 3,2 milioane de elevi merg azi la școală

Noul an şcolar care a început, luni, va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare, cu patru mai multe decât în anii şcolari precedenţi, elevii urmând să încheie cursurile în 17 iunie 2011. Peste 3,2 milioane de elevi şi preşcolari încep cursurile luni.

Potrivit structurii noului an şcolar afişată pe site-ul Ministerului Educaţiei, elevii încep cursurile în 13 septembrie 2010 şi le încheie vineri, 17 iunie 2011, nefiind făcută nicio menţiune privind terminarea cursurilor mai devreme pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a şi, respectiv, a-XIII-a. Finalizarea cursurilor mai devreme este însă anunţată în metodologia de organizare a examenului naţional şi a celui de bacalaureat. Astfel, potrivit metodologiei, elevii claselor a VIII-a vor finaliza cursurile cu o săptămână mai devreme de 17 iunie, respectiv în 10 iunie, iar liceenii din clasele a XII-a şi, respectiv, a XIII-a vor termina cursurile în 27 mai.

Anul şcolar se va încheia pe 31 august 2011 şi va fi structurat pe două semestre. Astfel, în semestrul I sunt programate cursuri în intervalul 13 septembrie - 21 decembrie. În perioada 1 - 7 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă.

Elevii vor avea vacanţă de iarnă din 22 decembrie 2010 până în 4 ianuarie 2011. Cursurile semestrului I vor fi reluate în 5 ianuarie 2011 şi vor dura până în 28 ianuarie. Vacanţă intersemestrială este programată pentru intervalul 29 ianuarie - 6 februarie 2011.

Cursurile în semestrul al doilea încep în 7 februarie 2011 şi durează până în 15 aprilie. Din 16 aprilie şi până în 25 aprilie 2011 elevii vor fi în vacanţă de primăvară, cursurile semestrului al doilea urmând să fie reluate în 26 aprilie. Semestrul al doilea se va încheia în 17 iunie. (IULIANA STAN)

Funeriu: Fiica mea va veni la şcoală în România

Pe fondul unei discuţii privind calitatea învăţământului românesc şi a stării proaste a şcolilor din România, ministrul Educaţiei a răspuns unei aluzii formulate de politologul Cristian Pârvulescu privitoare despre copilul ministrului care e la şcoală în Franţa. Funeriu a amintit că în momentul în care a primit portofoliul Educaţiei el însuşi locuia în Franţa. "Dacă situaţia de familie mi-ar fi permis-o, copilul meu ar fi venit la şcoală în România încă de anul acesta. Fiica mea începuse clasa întâi, ce fel de părinte ar fi schimbat şcoala copilului? Fiica mea va veni la şcoală în România", a spus Daniel Funeriu.

În altă ordine de idei, ministrul a dat asigurări că profesorii nu vor fi puşi în situaţia de a-şi lua concediu fără plată în 2011 şi că "anul şcolar se va desfăşura perfect normal".

Vorbind despre salarizarea cadrelor didactice, Funeriu a spus că "există o problemă". "Eu cred că nimeni în România nu a spus că profesorii ar fi corect răsplătiţi. Marea problemă a salarizării este intrarea în sistem. Acolo sunt cele mai mari probleme faţă de ce ar trebui profesorii să primească", a arătat ministrul, asigurând că acastă chestiune va fi rezolvată prin noile grile de salarizare ce vor fi impuse prin legea salarizării unitare. Funeriu a subliniat şi disparităţile salariale din mediul universitar, învinuindu-i pe parlamentarii-profesori că au consacrat prin legislaţie această stare de fapt. "În Parlamentul României, profesorii universitari sunt foarte bine reprezentaţi şi şi-au mărit salariile, lăsându-i de izbelişte pe cei care intră în sistem. E o inechitate pe care noi încercăm să o rezolvăm", a promis ministrul. (REDACȚIA)

Inspectorul general din Ialomiţa vrea să trimită elevii la şcoală, pe jos

Inspectorul şcolar din Ialomiţa a găsit soluţia împotriva efectelor crizei: copiii să meargă pe jos până la şcoală ca să facă mişcare, chiar dacă asta presupune un drum de câţiva kilometri; iar profesorii să facă naveta pe bicicletă. Aşa crede şeful învăţământului ialomiţean că se pot face economii la bugetul educaţiei.

Inspectorului general din Ialomiţa le-a sugerat primarilor care încercau să afle cu ce vor lua combustibil pentru microbuzele şcolare să trimită profesorii cu bicicleta la şcoală, iar pe elevi pe jos, ca să facă mişcare. "Ne-aţi întrebat dacă avem banii necesari pentru cumpărarea de combustibil pentru şcoli! Nu ne-aţi întrebat! Dar veniţi şi întrebaţi că avem combustibil, dacă am făcut igienizarea. Pe ce bani domnule inspector general!", a declarat un primar.

Părinţii ai căror copii vor fi nevoiţi să meargă pe jos câte trei kilometri până la şcoală sunt indignaţi. "Nu e normal să ni-l ia. E foarte periculos. Avem copii mici, sunt foarte mulţi de aici din zonă, sunt de la ieşire de acolo şi sunt peste 2 km. Şi nu poate merge", spune un părinte. "Dacă vine zăpada nu se mai duc. O zi da, una nu şi da, se lasă de şcoală. Zăpada aşa şi canalul acolo şi e belea mare", spune un alt părinte. În Ialomiţa sunt 75 de microbuze şcolare, cu 10 mai puţine decât ar fi necesar. (REDACȚIA)

Mulţi dintre băcăuani au lăsat pe ultima sută de metri cumpărăturile pentru şcoală

Deşi mâine începe şcoala, nu toţi elevii au ghiozdanele pregătite. La Bacău, magazinele de profil sunt pline cu părinţi care au lăsat pe ultima sută de metri aprovizionarea cu rechizite.

Comercianţii spun că în ultimele zile, vânzările au crescut cu peste 30 de procente. "Au mai rămas câteva zile până la începerea anului şcolar iar părinţii rămaşi pe ultima sută de metri încearcă să se aprovizioneze cu tot felul de rechizite, în special caiete. La noi preţurile sunt foarte mici, preţuri de producător", a spus Monica Păscăluţă, vânzător. "Având în vedere că noi avem listele complete începând de la grădiniţă, grupa mică şi până la liceu, cumpără chiar tot setul de la caiete până la ghiozdan", a declarat Elena Lichi, vânzător.

Băcăuanii fac eforturi pentru a le cumpăra copiilor tot ce le trebuie pentru noul an şcolar. "Rechizitele deja le-am cumpărat şi sunt cumpărate, au fost destul de scumpe. Pentru doi copii m-a ajuns în jur de două milioane 500 rechizite, fără manuale, deci caiete, ghiozdane, tot ce trebuie pentru un copil", a spus un părinte. Comercianţii din Bacău spun că în ultimele zile, vânzările de rechizite au crescut cu 30%. (REDACȚIA)

CRONICA ROMÂNĂ

Nu scapam de alesi nici la deschiderea anului scolar de astazi

Tupeu fara limite al alesilor. Parlamentarii vor incepe saptamana cu o zi de lucru in teritoriu, pentru a participa la deschiderea anului scolar. Demersul senatorilor si deputatilor a starnit, deja, reactia Aliantei Federatiilor din Invatamant, nou-constituita, care a transmis un apel tuturor cadrelor didactice cu ocazia inceperii noului an scolar 2010 - 2011, prin care le solicita sa nu le dea atentie politicienilor care vor participa la festivitatile de deschidere, chiar daca acestia sunt parinti. Conducerea Senatului a decis pe 7 septembrie ca senatorii sa aiba activitati in teritoriu in data de 13 septembrie, prima zi a anului scolar. Majoritatea senatorilor si-au exprimat dorinta de a participa la festivitatile prilejuite de deschiderea anului scolar, reprezentantii PNL opunandu-se acestei modificari fata de programul obisnuit al Senatului. Si Biroul permanent al Camerei Deputatilor a hotarat pe 8 septembrie ca deputatii sa lucreze luni in teritoriu pentru a putea participa la deschiderea anului scolar. Propunerea a fost facuta de social-democratul Mircea Dusa si a fost sustinuta si de udemeristul Seres Denes. Astfel, programul de legiferare al Parlamentului va incepe maine, cand senatorii si deputatii se vor intruni in plen, dupa sedinte ale birourilor permanente si ale grupurilor, urmand sa continue apoi miercuri. (REDACȚIA)

Federatiile sindicale isi unesc fortele

Liderii confederatiilor se intalnesc, astazi, pentru a stabili calendarul manifestatiilor pentru toamna aceasta. Sindicalistii din administratia publica, din sanatate, cei din invatamant dar si sindicatele feroviare sunt nemultumiti de disponibilizarile anuntate, de noua Lege a salarizarii si de salariul minim de 650 de lei oferit de Guvern, informeaza . Functionarii din Administratia Publica au programat greva generala la nivel national pentru luna octombrie. Nici sindicatele din Educatie nu s-au lasat mai prejos. Pe 5 octombrie, dascalii vor picheta Palatul Cotroceni, iar luni vor boicota orice incercare de participare a politicienilor la festivitatile de inceput de an scolar. “Cred ca in strada vor fi doar punctate anumite elemente, dar administratia publica, si aici in numele ei vreau sa vorbesc, va intra in greva generala in luna octombrie. Sindicatele, in perioada urmatoare, organizeza impreuna actiuni de protest, care din punctul nostru de vedere trebuie sa culmineze cu greva generala. Pichetarile, marsurile nu cred ca isi mai au locul in acest moment”, a declarat Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici. Sindicalistii Sanitas au decis, in cadrul Consiliului National, sa organizeze un miting de amploare pe 22 septembrie, urmat de alte proteste “in cascada”, in teritoriu. “Revendicarile sunt legate de disponibilizari, solicitam planuri de pastrare a locurilor de munca. Luni dupa-amiaza, intr-o sedinta, stabilim programul definitiv pe care il vom comunica marti de dimineata”, a precizat si presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Metalurgistii au iesit in strada

Metalurgistii din Federatia Sindicatelor din Siderurgie - Metarom, membra a CNS “Cartel ALFA”, au pichetat, saptamana trecuta, prefecturile din mai multe judete, protestand astfel fata de decizia Guvernului de a modifica Legea pensiilor care, in opinia sindicalistilor, contine clauze dezastruoase si atenteaza la viata salariatilor. Aproximativ 50 de membri ai Sindicatului Liber Donasid din SC Silcotub SA Zalau - punct de lucru Calarasi au protestat pe platoul din fata Institutiei Prefectului Judetului Calarasi. In jur de 100 de sindicalisti de la Federatia Sindicala Metarom au pichetat Prefectura Olt, fiind nemultumiti de proiectul de modificare a legii sistemului unitar de pensii. La Galati, cateva sute de reprezentanti ai sindicatelor din metalurgie, invatamant, sanatate, afiliate la Cartel “Alfa”, dar si reprezentanti ai organizatiilor de pensionari, au pichetat prefectura Galati, nemultumiti de masurile sociale adoptate de Guvernul Boc. (B. STOLERU)

Anul scolar incepe cu mii de unitati de invatamant fara autorizatie sanitara

Conform Ministerului Educatiei, Cercetarii,Tineretului si Sportului, anul scolar incepe astazi cu nu mai putin de 5.936 de unitati de invatamant care nu indeplinesc conditiile sanitare. Totodata, doar un numar de 374 de unitati scolare din Capitala, din totalul celor 457, au autorizatie sanitara de functionare, sustin reprezentantii Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).Situatia este alarmanta, de altfel, la nivelul intregii Romanii. Un numar de 174 unitati de invatamant preuniversitar, din cele 1.009 verificate de inspectorii Directiei de Sanatate Publica Iasi si Inspectoratului Scolar Judetean, nu indeplinesc conditiile de autorizare. Purtatorul de cuvant al DSP Iasi, Marius Voicescu, a declarat, pentru Agerpres, ca in urma verificarilor efectuate in perioada 16 august - 3 septembrie comisia mixta a ISJ si DSP a controlat 1.009 obiective, dintre care 185 in mediul urban si 824 in mediul rural. De asemenea, aproximativ 15% dintre elevii din judetul Botosani vor invata, in anul scolar 2010-2011, in unitati de invatamant neautorizate, a declarat sefa Inspectoratului Scolar Judetean Botosani, Ada Macovei. Potrivit acesteia, cele mai mari probleme sunt inregistrate in invatamantul gimnazial si in special in cel din mediul rural, unde 25% dintre copii nu beneficiaza de apa curenta si toalete racordate la retele de canalizare. In invatamantul liceal, doar 9,6% din elevi invata in unitati neautorizate.

Un salariu cheltuit pentru prima zi de scoala

Ca la fiecare inceput de an, parintii trebuie sa aloce o anumita suma din bugetul familiei pentru ghiozdane, caiete, creioane, penare, acuarele, pensule, uniforme, care pot costa intre 75 de lei si peste 450 de lei, la care se adauga dictionare, carti, culegeri si, uneori, chiar manuale, informeaza Mediafax. O lista orientativa de preturi se prezinta cam asa: clasa intai - caiet tip I si tip 2, doua bucati, de 24 de file, intre 0,66 si 0,99 lei; doua caiete de matematica, de 48 de file, intre 0,74 si 2,45 lei; doua caiete de desen A4, intre 0,56 si 1,6 lei; patru creioane, intre 1,89 si 2,99 lei; un stilou - intre 1,99 si 18,43 lei; rezerve de stilou - cinci lei; un set de creioane colorate - intre 1,89 si 2,99 lei; guma de sters - intre 0,54 si 5,5 lei; rigla - intre 0,8 si 2,9 lei; penar - intre 2,99 si 29,99 lei; acuarele cu pensule de diferite grosimi - intre 2,99 si 12,99 lei si ghiozdan - intre 9,9 si 165 lei. Astfel, pentru clasa intai un parinte trebuie sa scoata din buzunar intre 75 de lei si peste 450 de lei, dupa posibilitati. (B.S.)

CURENTUL

Peste 3 milioane de elevi încep şcoala

Pentru aproximativ 3.300.000 de elevi şi preşcolari vor începe astăzi cursurile semestrului I al anului şcolar 2010-2011, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Sportului (MECTS).

Din cei peste 3.000.000, aproximativ 2.700.000 sunt elevi în învăţămåntul primar, gimnazial şi liceal şi peste 500.000 sunt copii de grădiniţă. Anul acesta, peste 220.000 de boboci de clasa I vor păşi pragul şcolii.

Cursurile, atåt la grădiniţă, cåt şi la şcoală şi liceu, vor fi predate de aproximativ 250.000 de cadre didactice titulare şi suplinitoare.

Un procent de 90,5% dintre copii vor merge în şcoli autorizate sanitar sau care vor obţine autorizaţia sanitară în foarte scurt timp, a declarat, la sfårşitul săptămånii trecute, într-o conferinţă de presă ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu. Referindu-se la cadrele didactice necalificate din sistem, ministrul a susţinut că procentul acestora este cu 60% mai mic decât anul trecut. Daniel Funeriu a mai afirmat că numărul de norme ocupate de cadrele didactice pensionare este cu 52% mai mic, în timp ce numărul de norme ocupate de cadrele didactice titulare este cu 4.000 mai mare decât anul trecut. „Şcolile sunt pregătite şi profesorii sunt pe posturi, doar 0,5% dintre aceştia nu au încă stabilite clasele unde vor preda, faţă de aproximativ 10% anul trecut“, a spus demnitarul.

Rechizite gratuite

În ceea ce priveşte rechizitele, Daniel Funeriu a precizat că 670.000 de copii vor beneficia de rechizite gratuite, care au costat ministerul 18 milioane de lei. „Toţi copiii până la clasa a X-a vor beneficia de manuale gratuite, dintre care 20% manuale noi. Toţi copiii de clasa I vor avea manuale noi“, a subliniat Daniel Funeriu.

El a mai declarat că pentru asigurarea transportului şcolar se va face o realocare „judicioasă“ a autovehiculelor pe baza analizelor din judeţe, împreună cu achiziţionarea de aproximativ 200 de microbuze noi.

Ministrul a precizat că MECTS va distribui într-un timp scurt aproximativ 100 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la şcoli. „Acest an şcolar este unul dintre cele mai bune şi reprezintă un pas înainte în normalitate“, a afirmat ministrul Educaţiei. Funeriu a dezminţit informaţiile apărute în presă potrivit cărora ar fi cerut ca festivităţile de început de an şcolar să fie de 30 de minute. „Şcoala va avea în data de 13 septembrie orarul pregătit şi va începe cu ora de dirigenţie. Le-am cerut inspectorilor ca începutul de an şcolar să fie în interesul copiilor“, a susţinut ministrul.

Anul şcolar 2010-2011 va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare, potrivit calendarului aprobat de MECTS. Anul este structurat pe două semestre. Cursurile semestrului I vor începe pe 13 septembrie şi se vor încheia pe 29 ianuarie 2011.

În perioada 1-7 noiembrie 2010, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Elevii vor mai fi în vacanţă din 22 decembrie până pe 4 ianuarie 2011. De pe 5 ianuarie şi până pe 28 ianuarie 2011 se desfăşoară cursuri, iar vacanţa intersemestrială va începe pe 29 ianuarie şi se va încheia pe 6 februarie 2011. Semestrul al doilea va începe pe 7 februarie şi se va încheia pe 17 iunie 2011. Elevii vor avea vacanţă de pe 16 aprilie până pe 25 aprilie 2011 şi din nou cursuri în perioada 26 aprilie - 17 iunie 2011. Vacanţa de vară este prevăzută în perioada 18 iunie-11 septembrie 2011.

Tezele de pe semestrul I al anului şcolar 2010-2011 se susţin, de regulă, până la data de 17 decembrie 2010, iar tezele de pe semestrul al II-lea al anului şcolar 2010-2011 se susţin, de regulă, până la data de 20 mai 2011.

Potrivit MECTS, în situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar.

Calendarul examenelor

Calendarul examenelor şi evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare a competenţelor profesionale, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se vor aproba prin ordine distincte ale ministrului Educaţiei. Prin derogare se stabileşte pentru clasa a IX-a de liceu filiera tehnologică, învăţământ de zi, că durata cursurilor este de 39 de săptămâni, din care 36 săptămâni de cursuri şi 3 săptâmâni de stagii de pregătire practică, în conformitate cu prevederile planurilor-cadru.

Pentru clasa a XI-a anul de completare şi pentru învăţământul special clasele a IX-a - a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 183 de zile, iar pentru clasa a XI-a de liceu filiera tehnologică, ruta directă de calificare, şi pentru clasa a XII-a de liceu filiera tehnologică, ruta progresivă de calificare, durata cursurilor este, în funcţie de prevederile planurilor-cadru, de 37 de săptămâni, însumând 182 de zile lucrătoare, respectiv de 38 de săptămâni, însumând 187 de zile lucrătoare.

Prima sesiune a Bacalaureatului va începe, anul viitor, pe 6 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A, care va dura până în 8 iunie, şi nu în februarie, aşa cum s-a întâmplat în acest an.

Potrivit calendarului de desfăşurare a examenului aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, pe 31 august, înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen va avea loc între 23 - 27 mai 2011, iar cursurile se vor încheia în 27 mai pentru clasa a XII-a/a XIII-a.

Între 8 şi 10 iunie 2011 va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B, între 13 - 17 iunie evaluarea competenţelor digitale - proba D, 20 - 23 iunie evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C.

Prima probă scrisă, la limba şi literatura română, va avea loc în 27 iunie. Ea va fi urmată în 28 iunie de cea la Limba şi literatura maternă, pe 29 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar pe 1 iulie 2011 va fi programată proba la alegere a profilului şi a specializării. În 3 iulie se vor afişa rezultatele, iar în 4 iulie vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 8.00-12.00. Rezolvarea acestora se va face între 5 - 7 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 8 iulie.

Potrivit calendarului aprobat de MECTS, sesiunea de toamnă va începe în 11-15 iulie cu înscrierea candidaţilor. În zilele de 22 - 23 august se vor evalua competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română, între 22-24 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pe 23 - 24 august vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar în 25 - 26 august - competenţele digitale.

Prima probă scrisă a celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat a anului 2011 va avea loc în 29 august la Limba şi literatura română. Ea va fi urmată, în 30 august, de cea la Limba şi literatura maternă, pe 31 august va fi susţinută proba obligatorie a profilului, iar pe 2 septembrie - proba la alegere a profilului şi a specializării.

Rezultatele vor fi afişate pe 4 septembrie, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi până la ora 16,00. În 5 şi 6 septembrie se vor rezolva contestaţiile, iar afişarea rezultatelor finale se va face în 7 septembrie.

Evaluarea naţională pentru elevii clasei a VIII-a va începe în anul şcolar 2010-2011 în data de 20 iunie 2011 cu proba scrisă la limba şi literatura română, cu o lună şi jumătate mai târziu decât a început în acest an, potrivit calendarului aprobat prin ordin al ministrului Daniel Funeriu.

Astfel, potrivit ordinului, în 10 iunie 2011 se vor încheia cursurile pentru clasa a VIII-a, iar între 13-15 iunie elevii se vor putea înscrie la evaluare.

În 21 iunie va avea loc proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar pe 22 iunie cea la matematică. Afişarea rezultatelor se va face în data de 24 iunie, iar depunerea contestaţiilor, în aceeaşi zi până la ora 18.00. Contestaţiile vor fi rezolvate în zilele de 25-26 iunie, iar afişarea rezultatelor finale va fi făcută în 27 iunie. (DRAGOȘ STĂNCULESCU)

10.000 de poliţişti vor supraveghea elevii şi şcolile

Peste 10.000 poliţişti vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică, în zona unităţilor de învăţământ cu ocazia începerii noului an şcolar, informează Poliţia Română, care precizează că numărul infracţiunilor comise de elevi a scăzut, la fel şi cel al şcolarilor victime.

În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti pe parcursul anului de învăţământ anterior s-a redus numărul infracţiunilor sesizate, numărul infracţiunilor săvârşite de către elevi şi numărul de elevi victime.

Astfel, s-a înregistrat o reducere a numărului infracţiunilor sesizate în zona unităţilor de învăţământ preuniversitar cu 25%, faţă de anul şcolar 2008-2009. Au fost înregistrate reduceri importante în cazul infracţiunilor de tâlhărie - cu 48,7%, vătămare corporală - cu 41,7%, ameninţare - cu 39,7%, de altfel cele mai multe infracţiuni.

Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Petre Tobă, premergător începerii anului de învăţământ 2010-2011, a fost elaborat un Plan de măsuri, în care au fost stabilite o serie de sarcini concrete care să conducă la îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ.

Măsurile pe care le vor lua poliţiştii sunt structurate pe trei paliere: prevenirea prin acţiuni educative, verificarea modului de supraveghere şi pază a unităţilor şcolare în conformitate cu prevederile legii şi acordarea sprijinului de specialitate, precum şi activităţi pentru menţinerea ordinii publice şi intervenţia în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităţilor şcolare, sesizate prin 112. Totodată, se vor suplimenta dispozitivele de ordine şi siguranţă publică cu efective din cadrul Jandarmeriei şi Poliţiei Comunitare şi se va acţiona pentru fluidizarea traficului rutier în zonele respective, în scopul prevenirii accidentelor rutiere şi ambuteiajelor. Vor fi angrenaţi 10.115 poliţişti, din care 8.296 de ordine publică, 1.132 de la rutieră, 628 de investigaţii criminale, 29 de investigarea fraudelor, 23 de analiză şi prevenirea criminalităţii, şapte de la criminalistică, precum şi 283 alte forţe (poliţie comunitară, jandarmi, poliţie de frontieră şi elevi).(DRAGOȘ STĂNCULESCU)

CURIERUL NAŢIONAL

Totul despre noul an şcolar

Noul an şcolar, care începe luni, va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare, cu patru mai multe decât în anii şcolari precedenţi, elevii urmând să încheie cursurile în 17 iunie 2011.

Peste 3,2 milioane de elevi şi preşcolari încep cursurile luni

Potrivit structurii noului an şcolar afişată pe site-ul Ministerului Educaţiei şi citată de Mediafax, peste 3,2 milioane de elevi şi preşcolari încep cursurile la data de 13 septembrie 2010 şi le încheie vineri, 17 iunie 2011, nefiind făcută nicio menţiune privind terminarea cursurilor mai devreme pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a şi, respectiv, a XIII-a. Finalizarea cursurilor mai devreme este însă anunţată în metodologia de organizare a examenului naţional şi a celui de bacalaureat. Astfel, potrivit metodologiei, elevii claselor a VIII-a vor finaliza cursurile cu o săptămână mai devreme de 17 iunie, respectiv în 10 iunie, iar liceenii din clasele a XII-a şi, respectiv, a XIII-a vor termina cursurile în 27 mai.

Structura semestrelor

Noul an şcolar va fi structurat pe două semestre. Astfel, în semestrul I sunt programate cursuri în intervalul 13 septembrie - 21 decembrie. În perioada 1 - 7 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă.

Elevii vor avea vacanţă de iarnă din 22 decembrie 2010 până în 4 ianuarie 2011. Cursurile semestrului I vor fi reluate în 5 ianuarie 2011 şi vor dura până în 28 ianuarie. Vacanţa intersemestrială este programată pentru intervalul 29 ianuarie - 6 februarie 2011.

Cursurile în semestrul al doilea încep în 7 februarie 2011 şi durează până în 15 aprilie. Din 16 aprilie şi până în 25 aprilie 2011 elevii vor fi în vacanţă de primăvară, cursurile semestrului al doilea urmând să fie reluate în 26 aprilie. Semestrul al doilea se va încheia în 17 iunie.

Elevii vor fi în vacanţa de vară din 18 iunie până în 11 septembrie, cu o săptămână mai puţin decât în anul şcolar 2009-2010. Totodată, elevii nu vor merge la cursuri nici în zilele libere prevăzute de lege.

Tezele

Tezele din semestrul I al anului şcolar 2010-2011 vor fi susţinute, de regulă, până la data de 17 decembrie 2010, iar cele de pe semestrul al doilea, până la data de 20 mai 2011.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar care au fost stabilite prin Ordinul ministrului Educaţiei. Structura anului şcolar poate fi modificată cu condiţia asigurării unui număr de zile de cursuri de 177 zile lucrătoare, precum şi cu posibilitatea ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele de bacalaureat şi de absolvire.

Calendarul examenelor şi evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare a competenţelor profesionale, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Evaluarea naţională din perioada 20-22 iunie 2011 se va suprapune cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională programată în perioada 20-23 iunie.

Bacalaureatul

Prima sesiune a examenului de bacalaureat are loc în intervalul 6 iunie - 1 iulie. În prima parte a perioadei de bacalaureat, respectiv 6-23 iunie, sunt programate probele orale, iar din 27 iunie şi până în 1 iulie elevii vor susţine probele scrise.

Elevii clasei a IX-a de liceu - filiera tehnologică, învăţământ de zi, vor avea, pe lângă cele 36 de săptămâni de cursuri, şi trei săptâmâni de stagii de pregătire practică, în conformitate cu prevederile planurilor-cadru.

De asemenea, pentru clasa a XI-a - anul de completare şi pentru învăţământul special, clasele a IX-a - a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor va fi de 37 de săptămâni, însumând 183 de zile.

Totodată, pentru clasa a XI-a de liceu - filiera tehnologică, ruta directă de calificare şi pentru clasa a XII-a de liceu - filiera tehnologică, ruta progresivă de calificare durata cursurilor este, în funcţie de prevederile planurilor-cadru, de 37 de săptămâni, însumând 182 de zile lucrătoare, respectiv de 38 de săptămâni, însumând 187 de zile lucrătoare. În învăţământul postliceal (şcoală postliceală şi şcoală de maiştri), durata cursurilor este cea stabilită prin planurile de învăţământ în vigoare. (ROXANA DIMACHE)

EVENIMENTUL ZILEI

Înainte de prima zi de şcoală, Traian Băsescu îndeamnă la creativitate

"În aceste momente dificile din punct de vedere economic, şcoala românească are nevoie de creativitate, inovaţie şi iniţiativă pentru ca elevii noştri să reuşească", a declarat preşedintele Traian Băsescu într-un mesaj postat ieri pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

„Doresc să urez celor aproximativ 3,3 milioane de elevi, care se vor îndrepta de luni spre sălile de clasă, mult entuziasm, curiozitate şi putere de muncă. Ceea ce învăţaţi acum vă va fi de folos în carierele pe care vi le veţi alege, dar va determina, în acelaşi timp, şi modul în care ţara va face faţă provocărilor unei lumi aflate într-o continuă transformare".

"Educatorii, învăţătorii şi profesorii, prin devotamentul lor la clasă, sunt cei care pot asigura crearea unui învăţământ de calitate, menit să răspundă nevoilor elevilor şi exigenţelor societăţii în care trăim. Dăruirea cadrelor didactice la clasă nu este suficientă fără implicarea fiecăruia. Cooperarea cu părinţii în urmărirea activităţii elevilor, deschiderea comunităţilor locale către problemele şcolii, dar şi susţinerea venită din partea societăţii civile sunt tot atâtea moduri prin care putem sprijini împreună performanţa şi modernizarea şcolii româneşti", a mai precizat şeful statului.

Noul an şcolar începe cu tensiuni în sistemul de educaţie: şcoli închise, profesori concediaţi şi nemulţumiri ale cadrelor didactice, ale căror salarii au fost tăiate. Şcoala românească a rămas fără câteva mii de cadre didactice, în urma disponibilizărilor sau a reducerii salariale cu 25%, situaţie care a îndemnat la reorientare profesională spre alte domenii.

Pe 5 octombrie s-a anunţat şi un miting de protest, în faţa Palatului Cotroceni, la care vor participa membri ai Federaţei "Spiru Haret" şi cei ai Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN). (REDACȚIA)

Mai aveţi încredere în învăţământul românesc?

Ministrul Educaţiei Daniel Funeriu a vorbit azi, la deschiderea noului an şcolar, despre necesitatea unei "educaţii de încredere" şi "recredibilizarea sistemului de învăţământ". "Vreau să îi invit pe copiii români să aibă încredere în ei, în puterile lor. Şcoala românească trebuie să fie un drum către visul fiecarui copil. (...) Fără o educaţie de calitate, România nu îşi poate privi viitorul cu încredere", a spus Daniel Funeriu.

Noul an şcolar începe însă sub auspicii sumbre: reduceri salariale, dascăli ameninţaţi cu pierderea slujbelor, şcoli închise şi rezultate foarte slabe la examenele naţionale.

Cum aţi caracteriza situaţia sistemului de învăţământ din România? Mai aveţi încredere în şcolile româneşti?

Reprezentanţii profesorilor au anunţat că vor da ministerul în judecată, pentru reducerea indemnizaţiei de concediu cu 25%. Este vorba despre 100.000 de angajaţi din educaţie, cei mai mulţi profesori. Cadrele didactice au luat chiar în considerare boicotarea începutului de an şcolar. Pe 5 octombrie sindicatele din învăţământ au anunţat un miting de protest, în faţa Palatului Cotroceni, la care vor participa membri ai Federaţei "Spiru Haret" şi cei ai Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

Rezultate slabe la BAC

Şcoala românească nu stă bine nici pe hârtie. La sesiunea de vară a examenului de bacalaureat, mai puţin de 70% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat. Astfel, în urma soluţionării contestaţiilor, rata de prmovare a fost de 69,3%, cu peste 12 procente nai mică decât promovabilitatea de anul trecut, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

Nici din a doua încercare, mulţi elevi nu au avut mai mult succes. Rata de promovare înregistrată la sesiunea august - septembrie a fost puţin peste 32%, cu peste 40% mai mică decât anul trecut. Pentru anul viitor, ministrul a pregătit o nouă reformă: a modificat calendarul examenului de Bacalaureat şi pe cel al evaluării naţionale. Astfel, toate probele se vor susţine la sfârşitul anului şcolar.

Rezultatele slabe de la examenele naţionale sunt dublate şi de diverse clasamente şi studii privind învăţământul românesc. Cel mai recent, un document al fundaţiei non-profit Bertelsmann, arată că românii sunt cetăţenii din Uniunea Europeană cu cel mai redus nivel al învăţării pe tot parcursul vieţii. Lidere în Europa sunt state precum Danemarca, Suedia, Finlanda şi Olanda.

OPINIA SPECIALISTULUI: "Un statut aparte pentru educaţie"

Cristian Hatu, expert în educaţie al Societăţii Academice din România, identifică slaba finanţare drept una dintre cauzele problemelor majore din învăţământul românesc. În opinia sa, o soluţie ar fi, după modelul altor state, creşterea numărului de elevi la un profesor, în condiţiile în care, în prezent, sunt 14 elevi la un cadru didactic. "Sindicatele nu vor fi de acord. Ele trebuie să decidă: să fie plătiţi toţi profesorii prost sau să rămână mai puţini, pe salarii mai bune", subliniază Cristian Hatu.

O altă posibilă sursă de venit ar fi programele de formare a profesorilor, amplu contestate. În opinia reprezentantului SAR, pentru o reformă eficientă, trebuie regândit cadrul curicular şi folosită expertiza altor state care pot servi drept exemple de succes. "Educaţia ar trebui să aibă un statut aparte, astfel încât implicarea politicului să fie cât mai mică. Trebuie acordat şi credit acestor oameni. În momentul în care vezi că un om face anumite lucruri, înţelege lucrurile la un anumit nivel, nu mai poţi vorbi despre spijin politic", Cristian Hatu, SAR

(CRISTIAN BOTEZATU)

Prima zi de şcoală, între declaraţiile politicienilor şi protestele dascălilor

Peste trei milioane de elevi şi preşcolari au început azi un nou an.

36 săptămâni de cursuri, totalizând 117 zile de şcoală, un nou calendar pentru examenul de bacalaureat şi evaluările naţionale. Asta îi aşteaptă pe elevi în anul şcolar 2010-2011.

CALENDAR

Primul semestru

•13 septembrie- 21 decembrie, cursuri

•1 - 7 noiembrie, vacanţă pentru clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar

•22 decembrie 2010- 4 ianuarie 2011, vacanţă de iarnă

•5 ianuarie- 28 ianuarie 2011 cursuri

Semestrul al doilea

•7 februarie- 15 aprilie 2011, cursuri

•16- 25 aprilie 2011, vacanţa de primăvară

•26 aprilie- 17 iunie, cursuri

Începutul anului şcolar nu a fost însă unul liniştit. Nemulţumiţi, profesori din mai multe zone ale ţării protestează faţă de reducerile salariale şi disponibilizările anunţate în sistem. Cadrele didactice membre ale Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Cluj au purtat azi în piept fluturaşul de salariu, pe care scrie "Minus 25%". Pe 5 octombrie sindicatele din învăţământ au anunţat un miting de protest, în faţa Palatului Cotroceni, la care vor participa membri ai Federaţei "Spiru Haret" şi cei ai Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

Funeriu: Trebuie să avem încredere în învăţământul românesc

Comparativ cu anii precedenţi, guvernanţii nu au fost foarte vizibili astăzi, la ceremoniile care au marcat începutul şcolii. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc s-au limitat să trimită câte un mesaj din birourilor lor elevilor, dascălilor şi părinţilor. Boc le-a spus profesorilor că "viitorul an şcolar este unul cheie pentru ceea ce înseamnă învăţământul românesc", şi, deşi "în 2009-2010 nu a fost uşor pentru nimeni, după ploaie apare soarele de fiecare dată". Ministrul Educaţiei Daniel Funeriu a fost prezent în Arad, la Liceul Pedagogic "Dimitrie Ţichindeal". Acesta a subliniat că "recredibilizarea învăţământului românesc este principala misiune a mandatului meu de ministru al Educaţiei". (REDACȚIA)

Grevă a profesorilor în prima zi de şcoală

Profesorii din mai multe unităţi de învăţământ din ţară protestează astăzi, în prima zi a noului an şcolar, faţă de reducerile salariale şi de imixtiunea politicului în educaţie.

Astfel, profesorii de la Liceul "Vlad Ţepeş" din Timişoara au intrat în această dimineaţă în grevă generală pe perioadă nedeterminată, ei solicitând revenirea în funcţie a fostului director Tiberiu Ciobanu.

Elevii şi părinţii s-au adunat în careul şcolii şi li s-a comunicat că dascălii au decis declanşarea grevei generale pe termen nedeterminat, a declarat liderul sindicatului profesorilor din Liceul "Vlad Ţepeş" din Timişoara. Toţi profesorii liceului participă la această grevă.

"Stop politicii în şcoală"

Sarca a afirmat că profesorii şi elevii poartă în piept insigne pe care scrie "Vrem Ciobanu director" şi au afişat pe gardul şcolii bannere pe care scrie "Ciobanu director", "Stop politicii în şcoală", "Funeriu, ruşine". La şcoală s-a prezentat şi unul din inspectorii şcolari adjuncţi ai judeţului Timiş, Halasz Ferenc, împreună cu noul director, Lia Istin, însă profesorii şi elevii le-au întors spatele şi au intrat în şcoală, iar apoi au încuiat uşa în urma lor.

Directorul unităţii, Tiberiu Ciobanu, a fost revocat săptămâna trecută din funcţie de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş. Potrivit inspectoratului, directorului liceului i-a expirat mandatul. (Georgeta Petrovici)

Fluturaşi în piept: "Minus 25 la sută"

Şi cadrele didactice membre ale Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Cluj protestează astăzi, în ziua deschiderii anului şcolar, faţă de reducerile salariale din educaţie.

Profesorii poartă fluturaşul de salariu prins în piept, pe care scrie "Minus 25 la sută". Liderul SLIPC, Lucia Cojocaru, a declarat că este vorba despre o formă de "protest tacit" prin care vor să atragă atenţia părinţilor şi autorităţilor faţă de reducerea salariilor în sistemul de învăţământ, potrivit Mediafax.

Cojocaru a mai afirmat că profesorii reclamă şi faptul că s-a diminuat indemnizaţia de concediu dată pe perioada vacanţei, ceea ce este "o ilegalitate". Ea a precizat că o delegaţie a SLIP Cluj intenţionează să participe la mitingul bugetarilor progrmat în 5 octombrie la Bucureşti, pentru a protesta faţă de reducerea salariilor. (ADI PÎCLIȘAN)

Prima zi de şcoală. Vezi calendarul noului an şcolar

Şcolile îşi deschid astăzi porţile, în aşteptarea celor peste 2.700.000 de elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Alţi 500.000 de copii vor merge la grădiniţă, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

Cursurile, atât la grădiniţă, cât şi la şcoală şi liceu, vor fi predate de aproximativ 250.000 de cadre didactice titulare şi suplinitoare.

Un procent de 90,5% dintre copii vor merge în şcoli autorizate sanitar sau care vor obţine autorizaţia sanitară în foarte scurt timp, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute într-o conferinţă de presă ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu.

Referindu-se la cadrele didactice necalificate din sistem, ministrul a susţinut că procentul acestora este cu 60% mai mic decât anul trecut. Daniel Funeriu a mai afirmat că numărul de norme ocupate de cadrele didactice pensionare este cu 52% mai mic, în timp ce numărul de norme ocupate de cadrele didactice titulare este cu 4.000 mai mare decât anul trecut. În ceea ce priveşte rechizitele, Daniel Funeriu a precizat că 670.000 de copii vor beneficia de rechizite gratuite, care au costat ministerul 18 milioane de lei. Ministrul a precizat că MECTS va distribui într-un timp scurt aproximativ 100 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la şcoli.

Anul şcolar 2010-2011

Semestrul I va începe pe 13 septembrie şi se va încheia pe 29 ianuarie 2011.

În perioada 1-7 noiembrie 2010, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Elevii vor mai avea vacanţă din 22 decembrie până pe 4 ianuarie 2011.

De pe 5 ianuarie şi până pe 28 ianuarie 2011 se desfăşoară cursuri, iar vacanţa intersemestrială va începe pe 29 ianuarie şi se va încheia pe 6 februarie 2011. Semestrul al doilea va începe pe 7 februarie şi se va încheia pe 17 iunie 2011. Elevi vor avea vacanţă de pe 16 aprilie până pe 25 aprilie 2011 şi din nou cursuri în perioada 26 aprilie - 17 iunie 2011. Vacanţa de vară este prevăzută în perioada 18 iunie - 11 septembrie 2011.

Tezele de pe semestrul I al anului şcolar 2010-2011 se susţin, de regulă, până la data de 17 decembrie 2010, iar tezele de pe semestrul al II-lea al anului şcolar 2010-2011 se susţin, de regulă, până la data de 20 mai 2011.

CALENDAR BAC 2011

Prima sesiune a Bacalaureatului va începe, anul viitor, pe 6 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A, care va dura până în 8 iunie.

Potrivit calendarului de desfăşurare a examenului de bacalaureat, pe 31 august, înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen va avea loc între 23 - 27 mai 2011, iar cursurile se vor încheia în 27 mai pentru clasa a XII-a/a XIII-a.

•Între 8 şi 10 iunie 2011 va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B

între 13 - 17 iunie evaluarea competenţelor digitale - proba D

20 - 23 iunie evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C.

•27 iunie- prima probă scrisă, la limba şi literatura română

•28 iunie- Limba şi literatura maternă

29 iunie- proba obligatorie a profilului

1 iulie- proba la alegere a profilului şi a specializării. 3 iulie- afişarea rezultatelor

4 iulie- depunerea contestaţiilor, între orele 8,00-12,00. 5 - 7 iulie- rezolvarea contestaţiilor

8 iulie- afişarea rezultatelor finale.

Potrivit calendarului aprobat de MECTS, sesiunea de toamnă va începe în 11-15 iulie cu înscrierea candidaţilor.

Evaluarea naţională pentru elevii clasei a VIII-a va începe în anul şcolar 2010-2011 în data de 20 iunie 2011 cu proba scrisă la limba şi literatura română, cu o lună şi jumătate mai târziu decât a început în acest an, potrivit calendarului aprobat prin ordin al ministrului Daniel Funeriu. Astfel, potrivit ordinului, în 10 iunie 2011 se vor încheia cursurile pentru clasa a VIII-a, iar între 13-15 iunie elevii se vor putea înscrie la evaluare.

În 21 iunie va avea loc proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar pe 22 iunie cea la matematică. Afişarea rezultatelor se va face în data de 24 iunie, iar depunerea contestaţiilor, în aceeaşi zi până la ora 18,00. Contestaţiile vor fi rezolvate în zilele de 25-26 iunie, iar afişarea rezultatelor finale va fi făcută în 27 iunie. (REDACȚIA)

Prima zi de şcoală, în container

Nouă copii dintr-un sat hunedorean şi-au început şi anul şcolar 2010-2011 într-un container. Motivul: clădirea şcolii este dărăpănată şi va rămâne aşa până când se vor găsi banii necesari pentru repararea ei.

O parte din "bătătura" satului Holdea este ocupată de un container alb, destul de mare şi aşezat pe două bârne de lemn. Dinăuntru nu se aude nimic. În faţa uşii paralelipipedului de tablă, vreo cinci femei stau la poveşti ca să treacă mai repede timpul. Toate îşi aşteaptă copiii să iasă din container, pentru că aici, este amenajată şcoala primară din Holdea.

În containerul lung de cinci metri, lat de trei şi înalt de vreo doi metri se urcă pe două trepte de lemn. Înăuntrul său, nouă copii desenează cuminţi şi liniştiţi. Pe partea stângă sunt aşezaţi doi câte doi, în patru bănci rezultate prin lipirea a câte două bănci individuale, iar pe cea dreaptă a mai rămas loc doar pentru doi elevi, biroul învăţătoarei pe care stă un monitor slim conectat la un calculator şi pentru o tablă de dimensiuni reduse, aşezată pe colţ.

Două neoane asigură destulă lumină în interior, iar linoleumul curat, perdelele de la geamuri, fluturaşii coloraţi agăţaţi de tavan, alături de cele peste 20 de mici planşe didactice care, totuşi, au încăput pe pereţi, fac atmosfera mai prietenoasă.

Cu spaţiul este însă o problemă. Învăţătoarea este nevoită să stea mai mult în picioare. Dacă se aşează la biroul ei, copiilor le va fi un pic mai greu să ajungă la tablă. Scaunul învăţătoarei ar ocupa singurul culoar din clasa cu o suprafaţă de nici 15 metri pătraţi.

Alt an, altă învăţătoare, aceeaşi şcoală

E prima zi de şcoală, iar elevii abia s-au obişnuit cu noua lor învăţătoare. La Holdea, învăţătorii s-au tot schimbat de la un an la altul pentru că postul de aici nu e deloc atractiv: navetă zeci de kilometri, iar ultimii doi kilometri, de la şosea până în sat, se parcurg pe jos. Deşi are mai bine de 15 ani petrecuţi în învăţământ, Sorina Lupşa se declară mulţumită că a găsit un post liber şi spune că ar fi venit la Holdea şi dacă ar fi ştiut "din prima" că aici, de aproape trei ani, şcoala este amenajată într-un container de tipul celor destinate sinistraţilor. "Nu cred că vor fi probleme mari în sala de clasă. Eu oricum sunt obişnuită să stau mai mult în picioare, mai ales că e vorba de o clasă cu regim simultan de predare (sunt trei elevi de clasa l, unul de a ll-a, patru de clasa a lll-a şi unul în clasa a lV-a – n.r.). Avem curent electric şi am înţeles de la părinţi că, iarna, cele două calorifere electrice produc destulă căldură", spune Sorina Lupşa.

"Mai bine aşa, decât deloc"

Vechea şcoală din Holdea a fost închisă la mijlocul anilor '90, când, în sat, nu au mai fost destui copii pentru a-şi putea continua activitatea. Câţiva ani, locul şcolii a fost luat de un mic magazin. Nici magazinul n-a mai mers. Clădirea în care se află căminul cultural şi şcoala e în paragină. Sala de cămin nu mai are uşi şi geamuri, iar lacătul vechii şcoli e acum imposibil de desfăcut.

În urmă cu trei ani, numărul copiilor care urmau să meargă la şcoală a crescut din nou, iar localnicii au cerut insistent redeschiderea şcolii primare din Holdea.

Primăria nu a avut bani să reabiliteze vechea şcoală, dar a procurat gratuit un "birou de campanie" în interiorul căruia a amenajat o sală de clasă. Localnicii spun că e mult mai bine aşa decât să-şi trimită copiii la şcoala din satul Coşeşti, la trei kilometri distanţ. "Eu, când nepoata mea a fost în clasa l, am făcut cu ea câte 12 kilometri pe zi. O duceam la Coşeşti, mă întorceam acasă, iar la amiază mergeam iară după ea. Bine că s-a terminat şi s-a făcut şcoala asta. Mai bine aşa, decât deloc", spune Aurica Pop.

Revendicările micuţilor

Două locuri în plus, ca să fie suficient spaţiu şi pentru cei doi colegi ai lor care vor începe clasa l la anul, "un robinet cu apă", "o toaletă mai bună" şi "un mic teren de fotbal". Atât şi-ar mai dori cei nouă elevi ai şcolii primare din containerul de la Holdea.

Din cauza spaţiului prea mic, şcoala amenajată în biroul de campanie nu-i poate primi pe cei doi micuţi ai satului care ar trebui să urmeze cursuri pregătitoare. În container nu s-a putut trage şi apă, iar toaleta este una... ca la ţară şi situată peste drum. "Când e frumos, în pauze ieşim şi ne jucăm afară. Când plouă, stăm în clasă şi mâncăm pacheţelul", spune Armina Lupu (10 ani), eleva din clasa a patra care a prins şi vremurile în care, la Holdea, nu exista o şcoală.

Poate, la anul...

Primarul comunei Lăpugiu de Jos (de care aparţine satul Holdea), Alin Chioreanu, declară că, poate, la anul, copiii din Holdea vor învăţa în vechea şcoală, dacă se vor găsi bani pentru reabilitarea clădirii. "Ca să putem redeschide şcoala din Holdea avem nevoie de aproximativ 100.000 de lei. Suma este imensă pentru o primărie care are venituri proprii anuale de doar 90.000 de lei. Până acum am încercat să ne ocupăm de şcolile din alte patru sate, unde sunt câte 40-50 de elevi. Dacă nu ar fi consiliul judeţean să ne ajute cu bani, noi am fi în faliment, ca administraţie. Am cerut bani şi pentru Holdea, dar nu am primit. Avem un proiect de reabilitare a şcolii, dar ne trebuiesc doar banii pentru a-l pune în practică. Cu cât facem rost de ei mai curând, cu atât mai bine", conchide primarul Chioreanu. (CIPRIAN IANCU)

Emil Boc, către elevi: "Nu vă pierdeţi în ce vă oferă televiziunea!"

Premierul Emil Boc a transmis, astăzi, un mesaj din birou elevilor, dascălilor şi părinţilor, la deschiderea anului şcolar. Şeful Executivului nu a fost prezent la nicio ceremonie, deşi atunci când nu era prim-ministru îşi însoţea cele două fete în prima zi a noului an şcolar.

Într-un mesaj postat pe site-ul Guvernului, Emil Boc le transmite elevilor să se uite mai puţin la televizor şi să citească mai multe cărţi. "Vă îndemn cu toată afecţiunea să nu vă pierdeţi în tot ce vă oferă televiziunea pentru că adevărata educaţie se clădeşte în timp, citind carte după carte şi nu urmărind serial după serial! Îndemnul meu sincer este să citiţi! Nu vă depărtaţi de bibliotecă! Acolo se clădesc caractere, personalităţi. Cartea este cea care vă ajută să distingeţi între adevăratele valori şi falsele modele, cartea vă ţine la distanţă de consumismul atât de prezent, din păcate, în societatea noastră", le scrie premierul copiilor.

Emil Boc le-a adresat şi dascălilor câteva cuvinte, amintind proiectele din educaţie ale Guvernului, dar nu a făcut nicio precizare privind salariile micşorate ale angajaţilor din domeniu. "De la începutul mandatului, am fost preocupat de creşterea calităţii actului educaţional - care să le asigure elevilor o pregătire bună, în raport cu noile cerinţe de pe piaţa muncii. Din acest considerent am susţinut şi susţin fără rezerve reformarea sistemului educaţional, ca parte a procesului de reformare a statului", se arată în discursul premierului postat pe internet.

Premierul le-a mai transmis cadrelor didactice că "viitorul an şcolar este unul cheie pentru ceea ce înseamnă învăţământul românesc", şi, deşi "în 2009-2010 nu a fost uşor pentru nimeni, după ploaie apare soarele de fiecare dată". "Avem datoria de a ne educa fiii şi fiicele în spiritul unor valori morale şi sociale solide, în virtutea cărora să înveţe să aprecieze performanţa bazată pe merit, munca cinstită şi respectarea aproapelui. Din păcate, societatea contemporană promovează tot mai des false modele şi pseudo-valori, iar copiii, adolescenţii, devin vulnerabili. În acest context, noi, părinţii, avem responsabilitatea de a ne îndruma copiii către valorile adevărate", este mesajul lui Emil Boc către părinţi. (MARINELA RAȚĂ)

Dirigenţia - prima oră din noul an şcolar

Peste un an, la începutul lunii septembrie, ministrul îi avertiza pe directorii de şcoli că pentru "recredibilizarea sistemului", elevii trebuie să intre la ore din prima zi.

"Dimineaţa, la ora 8.00, întâlnirea părinţilor şi copiilor în faţa bisericii din sat. De la 8 la 8.45 slujba. 8.55: cei care au ales să nu meargă la biserică, precum şi cei care au ales să meargă se întâlnesc în faţa şcolii. Fiecare copil are un coş al abundenţei, făcut de el însuşi, umplut cu 24 de mici cadouri, făcute tot de el. Unul pentru fiecare nou coleg."

Cântece şi voie bună în Germania, proteste la noi

Aşa începea prima zi de şcoală a fetiţei ministrului educaţiei Daniel Funeriu anul trecut, în Germania, după cum singur povestea într-un post pe blogul său (18 septembrie 2009 - "De ce mă întristează uneori România"). Cu două zile înainte de începerea anului şcolar, acesta le cere inspectorilor şcolari din judeţe să aibă grijă ca serbările să fie făcute în favoarea elevilor.

"Nu am spus niciodată ca festivităţile de început de an şcolar să fie mai scurte de 30 de minute. Am cerut doar ca până pe 9 septembrie orarul să fie pregătit, iar prima zi de şcoală să înceapă cu o oră de dirigenţie, în care elevii şi părinţii să primească informaţii cu privire la securitatea în şcoală, orar sau altele", a explicat ministrul.

Până la urmă, în şcoli se vor putea organiza serbări, dar acestea trebuie să fie "în interesul elevilor", adică aceştia să nu fie ţinuţi în soare sau în ploaie în curtea şcolii ore întregi. Unităţile şcolare vor trebui însă să anunţe inspectoratele de festivităţile pe care le vor face.

Nu toate şcolile îşi vor deschide porţile "ca la carte". Elevii, părinţii şi profesorii Şcolii nr. 1 din Voluntari ameninţă că vor boicota începutul de an, ca semn de protest faţă de numirea "politică" a unui nou director. Prin urmare, elevii din Voluntari nu vor avea parte de aceleaşi festivităţi de bun venit, pe 13 septembrie, precum cei din Germania: "Copiii intră în holul şcolii unde sunt aşteptaţi de cei din clasa a II-a şi a III-a, care le fac o mică serbare cu cântece de bun venit şi câteva jocuri. Copiii stau jos, pe mochetă, iar părinţii şi dascălii şcolii în jurul grupului de copii". (ANDREEA ARCHIP)

FINANCIARUL

Inceputul de an scolar devine un lux pentru familiile cu doi sau mai multi copii

Noul an scolar care incepe astazi, intr-o zi de 13, este structurat pe 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare, cu patru mai multe decat in anii scolari precedenti. Evenimentul este marcat insa de o serie de neajunsuri, care „invenineaza” atmosfera in randul cadrelor didactice afectate din plin de concedieri, norme reduse si salarii scazute. La nivelul intregii tari s-au anulat aproximativ 20.000 de norme didactice, s-au inchis sute de scoli, iar nu mai putin de 1.700 de profesori si-au luat concedii fara plata pentru a-si cauta linistea in alte domenii, sau in strainatate. In rest, aceleasi declaratii obisnuite pentru orice inceput de an scolar, despre unitatile de invatamant care n-au primit inca autorizatie de functionare, comparatii cu anii precedenti, ce va fi, la ce sa ne asteptam, ce eforturi s-au facut… etc. Spre exemplu, ministrul Educatiei isi face un titlu de glorie din faptul ca 670.000 din cei peste 3,2 mil. de elevi si prescolari care sunt inscrisi in noul anul scolar 2010-2011 vor beneficia de rechizite gratuite, valoarea totala a acestora fiind de 18 milioane de lei, sau din derularea programului „Bani pentru liceu”, a carui valoare este de aproximativ 178 mil. lei.

Costurile pentru cls. I, intre 75 si 450 de lei

Reluarea anului scolar este privita insa cu reticenta de foarte multi parinti, acest lucru fiind considerat chiar un lux, mai ales de cei cu doi sau mai multi copii de scoala. Pretul platit de fiecare familie implicata direct in acest eveniment caracteristic inceputului de toamna ajunge in medie la 700-800 de lei/elev. In intampinarea familiilor al caror venit mediu net lunar, pe membru de familie, realizat in luna iulie, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe tara (600 lei), Ministerul Educatiei a emis un ordin care prevede acordarea unor pachete cu rechizite scolare in valoare de cate 25 de lei pentru elevii din invatamantul primar si cate 30 de lei pentru invatamantul gimnazial. In Bucuresti ar urma sa primeasca pachete cu rechizite 2.955 de elevi, suma totala alocata fiind de aproape 75.000 de lei. Parintii ai caror copii nu vor beneficia de pe urma acestui program pot cumpara, in functie de venituri, rechizitele aferente noului an scolar, ofertele de pe piata fiind din cele mai variate. Astfel, pentru clasa intai, un parinte a scos din buzunar intre 75 de lei si 450 de lei, in functie de posibilitatea fiecaruia. Pentru clasele a II, a III-a si a IV-a, pachetul de rechizite se scumpeste cu aproape 20-30 de lei, suma alocata fiind de aproximativ 500 de lei.

Pe langa acest pachet de baza, copiii vor mai avea nevoie la clasa si de o serie de materiale auxiliare, aici intrand caiete tipizate, culegeri, antologii, dictionare, indreptare, atlase, in functie de indicatiile cadrelor didactice, pretul acestora osciland de la 30 de lei pana la 150 de lei. Exista insa si posibilitatea ca parintii sa cumpere inclusiv manualele scolare, fie din cauza faptului ca unitatile de invatamant nu dispun de un numar suficient, fie pentru ca fondul existent acestora este grav deteriorat. Pretul acestora variaza de la o clasa la alta. La clasa I vorbim de o medie de 80 lei, iar la clasa a IV-a se poate ajunge la o medie de 150 de lei, suma crescand progresiv spre gimnaziu si liceu. Una peste alta, asigurarea integrala a celor necesare noului an scolar implica, asadar, costuri ce pornesc de la minimum 190-200 de lei pana la 800 de lei pentru un elev, totul in functie de bugetul fiecarei familii.

Titlurile de glorie ale ministrului Educatiei, Daniel Funeriu

Ministrul Educatiei Daniel Funeriu a precizat zilele trecute ca 670.000 de copii, echivalentul a trei generatii, vor beneficia de rechizite gratuite, valoarea totala a acestora fiind de 18 milioane de lei. De asemenea, toti scolarii pana la clasa a X-a vor primi manuale gratuite, 20% fiind carti noi. In ceea ce priveste asigurarea transportului scolar, Funeriu a spus ca va face o realocare judicioasa a mijloacelor de transport pe baza analizelor din judete, impreuna cu achizitionarea a aproximativ 200 de microbuze noi. De asemenea, Ministerul Educatiei a mai spus ca a distribuit in ultimele zile suma de 181 de milioane de lei, bani alocati exclusiv pe criterii de necesitate pentru lucrari la scoli aflate in stadiul final de finisare. El a adaugat ca Ministerul Educatiei are in derulare programul ,,Bani de liceu”, de care beneficiaza 125.000 de elevi, fiecare primind lunar 180 de lei pentru a merge la scoala, valoarea totala fiind de 178 de milioane de lei.

1.000 de scoli inchise, 20.000 de norme didactice anulate

Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat in plen lunea trecuta, in numele grupului pe care il conduce, ca Senatul nu ar trebui sa isi ia liber cu ocazia deschiderii noului an scolar. El a amintit, intr-o declaratie politica facuta in plenul Senatului, ca in fiecare an, cu ocazia deschiderii anului scolar, Parlamentul isi ia liber pentru ca alesii neamului sa participe la festivitatile de deschidere a noului an scolar. ,,Cu ce sa mergem la scoli? Ce sa le spunem? Ca s-au inchis o mie de scoli, ca 20.000 de norme au fost anulate?”, a spus Hasotti. Senatorul liberal a opinat ca simpla prezenta a parlamentarilor in scoli cu ocazia deschiderii anului scolar inseamna, mai mult sau mai putin, o politizare, o implicare a politicului in aceste scoli. ,,Nu este cazul sa avem o zi libera atunci cand se deschide anul scolar. Haideti sa lasam scolile fara prezenta politicienilor. Cred ca este mai corect, mai elegant si mai cinstit”, a conchis liderul liberal. (MARIAN ȘTEFAN)Â

GÂNDUL

A început noul an şcolar. Vezi aici programa 2010 - 2011

Peste 3,2 milioane de elevi şi preşcolari au început cursurile luni. Potrivit structurii noului an şcolar afişată pe site-ul Ministerului Educaţiei, elevii încep cursurile în 13 septembrie 2010 şi le încheie vineri, 17 iunie 2011.

Finalizarea cursurilor mai devreme este însă anunţată în metodologia de organizare a examenului naţional şi a celui de bacalaureat. Astfel, potrivit metodologiei, elevii claselor a VIII-a vor finaliza cursurile cu o săptămână mai devreme de 17 iunie, respectiv în 10 iunie, iar liceenii din clasele a XII-a şi, respectiv, a XIII-a vor termina cursurile în 27 mai.

Anul şcolar a început în 13 septembrie 2010, se va încheia pe 31 august 2011 şi va fi structurat pe două semestre. Astfel, în semestrul I sunt programate cursuri în intervalul 13 septembrie - 21 decembrie. În perioada 1 - 7 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Elevii vor avea vacanţă de iarnă din 22 decembrie 2010 până în 4 ianuarie 2011. Cursurile semestrului I vor fi reluate în 5 ianuarie 2011 şi vor dura până în 28 ianuarie. Vacanţă intersemestrială este programată pentru intervalul 29 ianuarie - 6 februarie 2011.

Cursurile în semestrul al doilea încep în 7 februarie 2011 şi durează până în 15 aprilie. Din 16 aprilie şi până în 25 aprilie 2011 elevii vor fi în vacanţă de primăvară, cursurile semestrului al doilea urmând să fie reluate în 26 aprilie. Semestrul al doilea se va încheia în 17 iunie. Elevii vor fi în vacanţa de vară din 18 iunie până în 11 septembrie, cu o săptămână mai puţin decât în anul şcolar 2009-2010.

Tezele din semestrul I al anului şcolar 2010-2011 vor fi susţinute, de regulă, până la data de 17 decembrie 2010, iar cele de pe semestrul al doilea, până la data de 20 mai 2011.

Evaluarea naţională din perioada 20-22 iunie 2011 se va suprapune cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională programată în perioada 20-23 iunie.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat are loc în intervalul 6 iunie - 1 iulie. În prima parte a perioadei de bacalaureat, respectiv 6-23 iunie, sunt programate probele orale, iar din 27 iunie şi până în 1 iulie elevii vor susţine probele scrise.

Elevii clasei a IX-a de liceu - filiera tehnologică, învăţământ de zi, vor avea, pe lângă cele 36 de săptămâni de cursuri, şi trei săptâmâni de stagii de pregătire practică, în conformitate cu prevederile planurilor-cadru.

MS: Trebuie să trecem de la toceală la un învăţământ bazat pe competenţe

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni, la Arad, că în viitorul apropiat trebuie să se facă trecerea de la un învăţământ bazat pe acumulare de informaţie, "altfel spus, toceală", la unul bazat pe competenţe, afirmând că specialiştii lucrează la noua curriculă şcolară. ”Trebuie să trecem de la un învăţământ bazat pe acumulare de informaţii, altfel spus, toceală, la un învăţământ bazat pe competenţe, pe formarea unui elev care să fie mult mai complet şi mai pregătit", a afirmat Funeriu. Pe de altă parte, referitor la noul an şcolar, ministrul a spus că 90,5 la sută dintre copiii din România "vor merge în şcoli autorizate sanitar".

El a adăugat că este conştient că profesorii nu sunt răsplătiţi financiar pe măsura muncii. "Orice sistem, ca să funcţioneze în parametri normali, trebuie să aibă o resursă umană foarte bine pregătită, corect selectată şi bine răsplătită. Din păcate, în România, niciuna dintre cele trei caracteristici nu a fost atinsă în ultimii 20 de ani", a explicat el. "Tot ce face Ministerul Educaţiei, tot ce face Guvernul este pentru ca ei (n.r. - elevii) să poată avea multă multă încredere în acest sistem de învăţământ. (...) De aceea, recredibilizarea învăţământului românesc este principala misiune a mandatului meu de ministru al Educaţiei", a mai afirmat Funeriu la deschiderea noului an şcolar de la Arad

Funeriu: Fetiţa mea va veni în România imediat ce situaţia obiectivă o va permite

Întrebat de jurnalişti când îşi va transfera fetiţa din străinătate la o şcoală din România, ministrul a afirmat, iniţial, că a încercat, de-a lungul carierei, să nu amestece viaţa privată cu cea publică.

El a adăugat, totuşi, că în luna decembrie, când a fost numit ministru, fetiţa lui studia în clasa întâi în Germania, unde locuia şi el. "Fetiţa mea va veni în România imediat ce situaţia obiectivă o va permite, eu având acum o situaţie specială, pentru că, din motive de familie, fetiţa mea locuieşte împreună cu mama ei în străinătate. Va veni să studieze în România, vă asigur, şi mie îmi este foarte dor de ea", a spus Funeriu.

Băsescu: În aceste momente dificile din punct de vedere economic, şcoala are nevoie de creativitate

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, duminică, un mesaj ocazionat de începerea noului an şcolar, în care se specifică faptul că, în aceste momente dificile din punct de vedere economic, "şcoala românească are nevoie de creativitate, inovaţie şi iniţiativă pentru ca elevii să reuşească". "Doresc să urez celor aproximativ 3,3 milioane de elevi, care se vor îndrepta de luni spre sălile de clasă, mult entuziasm, curiozitate şi putere de muncă. Ceea ce învăţaţi acum vă va fi de folos în carierele pe care vi le veţi alege, dar va determina, în acelaşi timp, şi modul în care ţara va face faţă provocărilor unei lumi aflate într-o continuă transformare. În aceste momente dificile din punct de vedere economic, şcoala românească are nevoie de creativitate, inovaţie şi iniţiativă pentru ca elevii noştri să reuşească", a spus Băsescu.

Preşedintele Băsescu a mai precizat că educatorii, învăţătorii şi profesorii, prin devotamentul lor la clasă, sunt cei care pot asigura crearea unui învăţământ de calitate, menit să răspundă nevoilor elevilor şi exigenţelor societăţii. "Dăruirea cadrelor didactice la clasă nu este suficientă fără implicarea fiecăruia. Cooperarea cu părinţii în urmărirea activităţii elevilor, deschiderea comunităţilor locale către problemele şcolii, dar şi susţinerea venită din partea societăţii civile sunt tot atâtea moduri prin care putem sprijini împreună performanţa şi modernizarea şcolii româneşti. Numai prin dezvoltarea unui simţ al comunităţii în jurul şcolii, în care toţi actorii interesaţi să participe la îndrumarea copiilor noştri, vom avea generaţii mai educate, cu spirit civic, care preţuiesc cunoaşterea şi sunt animate de dorinţa de învăţa. Mult succes în noul an şcolar tuturor elevilor şi cadrelor didactice", se mai arată în mesajul prezidenţial. (REDACȚIA)

Antonescu le scrie părinţilor şi profesorilor: Vă chem să rezistăm în faţa atacului statului clientelar

Liderul PNL, Crin Antonescu, adresează o scrisoare deschisă părinţilor şi profesorilor, la începutul anului şcolar, în care, în calitate de părinte şi cadru didactic, face apel la aceştia să reziste "în faţa atacului statului clientelar" şi să apere viitorul copiilor şi al societăţii româneşti. "Începem, astăzi, cel mai greu an şcolar din ultimele două decenii. Va fi un an şcolar marcat de nevoi sub loviturile crizei, uneori, de revoltă, alteori de neîncredere. Mulţi dintre noi nu vor găsi, probabil, resursele de care au nevoie pentru a le asigura copiilor lor standardele de educaţie pe care le doresc. Mulţi dintre dascăli, care vor să dea viitorului societăţii tot ce au mai bun, vor manifesta o revoltă justificată faţă de un stat care, astăzi, îi tratează ca pe nişte paraziţi ori ca pe nişte duşmani. Mulţi dinte noi îşi vor pierde, poate, şi bruma de încredere pe care o mai au în şcoala românească", arată Antonescu în scrisoarea deschisă.

El precizează că, în dubla sa calitate, de părinte şi de cadru didactic, înţelege pefect şi greutăţile, şi revolta, şi neîncrederea, dar că, tot în dubla sa calitate, ştie că principala datorie este, astăzi, aceea de a apăra viitorul copiilor în faţa "atacurilor furibunde ale unui stat anexat de actuala guvernare şi pus la dispoziţia clientelei politice a acesteia". "Un stat care, în loc de şcoli noi sau renovate, le oferă copiilor noştri stadioane cu nocturnă în sate cu drumuri de pământ, sau patinoare inutile, la preţuri umflate de 10 ori. Un stat ai cărui conducători vremelnici îi mint în campania electorală pe profesori şi pe învăţători că le măresc salariile cu 50%, pentru a le reduce apoi, cu un sfert, sub pretextul crizei, doar pentru a nu diminua punga destinată «băieţilor deştepţi» care constuiesc stadioane cu nocturnă în sate cu drumuri de pământ şi patinoare inutile, la preţuri umflate de 10 ori. Un stat ai cărui conducători vremelnici promovează cu obstinaţie dispreţul faţă de şcoală", adaugă Antonescu.

Liderul PNL apreciază că fiecare, părinte sau profesor, trebuie să-şi facă datoria faţă de copii

"Ca părinţi, trebuie să-i învăţăm că reuşita, în viaţă, este condiţionată de educaţie şi de muncă. Să le spunem că, deşi astăzi se află la putere şi defilează pe toate televizoarele, impostura agresivă, tupeul şi hoţia au picioare scurte. Că, în România viitorului, locul de muncă sau postul de conducere se vor obţine prin competenţă, capacitate de muncă, şi nu prin calitatea de «copilul lui tata», nici prin vorbe goale, ori prin spinări îndoite, chiar dacă, astăzi, îi vedem pe practicanţii acestora la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria. Ca părinţi, trebuie, de asemenea, să le spunem copiilor noştri că dascălii lor sunt, cei mai mulţi, oameni pregătiţi, de la care au ce învăţa, şi nu terorişti care atentează la bugetul de stat, ori trântori plătiţi degeaba", mai susţine Crin Antonescu.

El precizează că profesorii au obligaţia să facă tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a respinge "atacul statului clientelar, fără a pune în pericol actul educaţional de care trebuie să beneficieze copiii". "Ştiu că vă este greu să trăiţi decent în aceste condiţii, ştiu că vă simţiţi insultaţi şi batjocoriţi, dar mai ştiu şi că reprezentaţi tot ceea ce are mai bun România în materie de valoare intelectuală şi morală. În virtutea acestei realităţi, îmi permit să fac apel la raţiunea şi la bunul-simţ care caracterizează corpul cadrelor didactice: încercaţi să vă exprimaţi revolta gândindu-vă la nevoile copiilor noştri şi la viitorul societăţii româneşti", adaugă preşedintele PNL.

Antonescu susţine că părinţii şi profesorii trebuie să fie conştienţi de o realitate despre care, "politicienii care au anexat statul, în frunte cu şeful temporar al acestuia, răcnesc în fiecare campanie electorală, dar de care, în fapt, nu le pasă: resursa cea mai importantă a unei societăţi este resursa intelectuală, produsă şi formată în actul educaţional", informează Mediafax. "Datoriile de zeci de miliarde de euro, pe care actualii guvernanţi le-au pus în cârca copiilor noştri, nu vor putea fi plătite de naţiunea de chelneri sau de tinichigii, visată de şeful statului clientelar, ci de o naţiune care produce, în primul rând, valoare intelectuală. Iar această valoare este produsă încă de pe acum, de efortul nostru comun, al părinţilor şi al profesorilor. De aceea, vă chem, în dubla mea calitate, de părinte şi de profesor, ca, în acest an şcolar, să rezistăm împreună în faţa atacului statului clientelar şi să apărăm viitorul copiilor noştri şi al societăţii româneşti!", se arată în finalul scrisorii semnate "Crin Antonescu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, părinte şi profesor". (REDACȚIA)

Adriana Săftoiu propune o Lege a manualelor şcolare

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a depus, la Cameră, un proiect de lege privind regimul manualelor şcolare, care prevede acordarea gratuită a acestora în învăţământul obligatoriu, crearea unei biblioteci virtuale, precum şi respectarea unor criterii de calitate pentru manuale, definite în lege.

Proiectul de lege prevede asigurarea manualelor şcolare şi a auxiliarelor şcolare gratuite pentru toţi elevii din învăţământul obligatoriu şi pentru cei din învăţământul profesional şi liceal care provind din familii cu venituri mici; asigurarea calităţii şi a corectitudinii ştiinţifice a manualelor şcolare şi a auxiliarelor curriculare; utilizarea în activitatea şcolară numai a manualelor aprobate; descentralizarea procesului de achiziţie a manualelor.

Conform proiectului, manualele şi auxiliarele curriculare se elaborează pentru o disciplină, modul de pregătire profesională sau grup de discipline/ module prevăzute în curriculumul naţional, în format tipărit sau electronic, iar viabilitatea celor tipărite este de patru ani şcolari de la momentul achiziţiei publice. "În învăţământul obligatoriu manualele şi auxiliarele curriculare se asigură gratuit", prevede iniţiativa.

Conform documentului, pentru învăţământul gimnazial, liceal şi profesional se asigură, de regulă, formatul tipărit al manualelor.

În ceea ce priveşte învăţământul special, acesta dispune de manuale şcolare şi auxiliare curriculare adaptate, în conformitate cu nevoile speciale ale elevilor cu dizabilităţi.

Adriana Săftoiu propune, în proiectul său, ca Ministerul Educaţiei să organizeze Biblioteca Şcolară Virtuală în care se vor stoca toate manualele şcolare şi auxiliarele curriculare necesare tuturor disciplinelor, modulelor de pregătire profesională, grupurilor de discipline/ module prevăzute în curriculumul naţional. Accesul elevilor pe parcursul studiilor şi al cadrelor didactice la Biblioteca Şcolară Virtuală este gratuit.

Elaborarea manualelor şcolare şi a auxiliarelor curriculare pentru învăţământul preuniversitar se face de către o editură sau de către un autor/un grup de autori şi se realizează, de regulă, în pachete educaţionale. Utilizarea de texte sau selecţii din opere literare, fragmente din lucrări ştiinţifice, reproduceri, ilustraţii, partituri, în manualele şcolare şi auxiliarele curriculare pentru învăţământul obligatoriu, care sunt distribuite gratuit, este scutită de plata drepturilor de autor.

Conform proiectului, se pot utiliza manuale alternative, iar cadrul didactic poate recomanda elevilor un anumit manual şcolar/pachet educaţional, pe baza criteriilor stabilite de MECTS. Manualele şcolare trebuie să respecte următoarele criterii generale: conformitatea cu programa şcolară şi caracterul nediscriminatoriu, precum şi criteriile de calitate: corectitudinea conţinutului ştiinţific, abordarea didactică a conţinutului ştiinţific, contribuţia la optimizarea procesului de predare-învăţare-evaluare, organizarea conţinutului în vederea formării de competenţe în conformitate cu programa şcolară, calitatea şi accesibilitatea limbajului, calitatea tehnoredactării, stilul şi unitatea proiectului de manual şcolar. Toate aceste criterii se evaluează în funcţie de o serie de indicatori menţionaţi în proiectul de lege.

Acesta mai prevede că evaluarea proiectelor de manuale şcolare şi auxiliare curriculare se realizează în sesiuni de evaluare anuale. Declanşarea sesiunilor de evaluare este anunţată, de regulă, cu cel puţin 12 luni înainte. Procesul de evaluare se realizează în cadrul creat de o aplicaţie on-line concepută ca serviciu public şi gestionată de MECTS şi în conformitate cu o metodologie separată. (REDACȚIA)

Peste 60 la sută dintre părinţi ar prefera să-şi trimită copii la studii în străinătate

Românii au o părere proastă despre învăţămîntului românesc, astfel că 61 la sută dintre ei ar prefera să-şi trimită copiii la studii în străinătate, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategii, citat de Mediafax.

Sondajul realizat pe 1.316 indivizi cu vârste peste 18 ani, în perioada 6-8 spetembrie, arată că aprecierea generală a românilor asupra învăţămîntului naţional este negativă. Cei mai mulţi dintre români (61%) au în general o părere proastă şi foarte proastă despre scoala românească, în timp ce doar 36% au o părere bună şi foarte bună. De asemenea, 61% dintre români ar prefera să-şi trimită copii la studii în străinătate.

Comparativ cu învăţământul din Uniunea Europeană, doar un sfert dintre români (26%) cred că în România este un învăţământ mai bun, în timp ce 55% cred că învăţământul românesc este mai slab. Principalele motive invocate pentru a justifica această evaluare negativă sunt legate de caracterul neaplicat, lispa de dotare a şcolilor şi calitatea scăzută a actului educaţional.

Totodată, învăţământul românesc este perceput ca fiind preponderent centrat pe informaţie şi rupt de realităţile de pe piaţa muncii. Astfel că 69% dintre români consideră că învăţământul românesc nu îi pregăteşte pe elevi pentru viaţă, ceea ce demonstrează un caracter formativ scăzut al învăţământului actual.

Concluzia este întărită şi de faptul că 78% dintre români apreciază că învăţământul este centrat prea mult pe informaţie şi mai puţin pe formarea de competenţe. Evaluarea se regăseşte şi atunci când 77% respondenţii afirmă că tinerii nu sunt pregătiţi să facă faţă pe piaţa muncii, iar 95% dintre români consideră că reînfiinţarea şcolilor profesionale sau de meserii ar fi un lucru benefic.

Repondenţii sondajului IRES sunt de părere că şcoala românească scoate absolvenţi slab pregătiţi şi se confruntă cu o devalorizare a diplomelor. "Ruptura dintre actul educaţional şi cerinţele de piaţa muncii este confirmată şi de faptul că 71% dintre români consideră că absolvenţii de facultate sunt slab pregătiţi, iar 77% cred că diplomele nu mai au nicio valoare', arată acelaşi document. În opinia participanţilor la studiu, prestaţia ministrului actual al Educaţiei este apreciată drept "modestă".

Marea majoritate a respondenţilor (86%) spun că schimbările frecvente ale legislaţiei din domeniul educaţiei sunt prea frecvente, iar 80% susţin că dotarea şcolilor este deficitară. Un alt motiv de nemulţumire al românilor ţine de nivelul scăzut al siguranţei în scoli şi exigenţa scăzută a profesorilor. Astfel că 86% dintre părinţi sunt îngrijoraţi de nivelul scăzut al siguranţei în şcoli, 97% dintre români consideră că disciplina în şcoli ar trebui crescută, iar 74% dintre aceştia nu sunt de acord că exigenţa ar fi prea mare. Ca o confirmare a nevoii de disciplină, 84% dintre respondenţi doresc reintroducerea uniformelor şcolare, arată sondajul IRES.

Profesorii sunt percepuţi de către participanţii la sondaj ca angajaţi prost plătiţi şi relativ slab pregătiţi. Aproape 80% dintre români consideră că profesorii sunt prost plătiţi, iar 51% apreciază că aceştia sunt slab pregătiţi, în timp ce doar 41% cred că sunt bine pregătiţi. Totuşi, învăţământul de stat este perceput ca fiind mai bun decât cel privat (60%), doar 1/3 dintre respondenţi având o părere contrară.

Repondenţii consideră mult mai bun învăţământul din trecut, decât cel de azi. Învăţământul din trecut este idealizat şi considerat mai bun faţă de cel din prezent, 86% dintre români considerând că actualii elevi sunt mai slab pregătiţi decât cei din trecut. Actualul sistem de examinare este considerat ineficient, 71% dintre respondenţi apreciind ar că trebui reintrodus examenul la liceu, iar 79%, examentul de treapta a II-a în liceu. Repondenţii spun că apelul la meditaţii sau la ore suplimentare este la modă, 50% dintre părinţi fiind în situaţia de a îmbunătăţi actul educaţional formal prin ore suplimentare. Un motiv serios de îngrijorare pentru apelul la meditaţii este şi faptul că 43% dintre români consideră că profesorii nu îşi fac datoria la şcoală.

Părinţii elevilor apelează la meditaţii pentru că vor să aibă un copil bine pregătit (91%), la solicitarea profesorilor (43%) şi pentru că şi alţi părinţi fac acelaşi lucru (42%). Cei mai mulţi dintre părinţii care îşi trimit copii la meditaţii sunt convinşi că elevii sau copii lor vor avea note mai mari (52%) şi că au şanse mai mari de a urma o facultate (57%). Matematica (88%) şi limba şi literatura română (60%) sunt materiile cel mai des invocate ca obiect al meditaţiilor. În opinia repondenţilor, prezenţa religiei în şcoli este considerată un act necesar. Numai 25% dintre români susţin că promovarea unui cult religios în şcoli ar trebui interzisă, în timp ce 72% sunt în dezacord cu studiul religiei. (REDACȚIA)

Şcolile bucureştene sunt pregătite de noul an. Doar două unităţi îşi trimit elevii în alte locaţii

Şcolile din Bucureşti sunt pregătite să-şi primească elevii în noul an şcolar, cu excepţia a două unităţi de învăţământ, din peste 450 existente, care vor face deschiderea de an şi îşi vor desfăşura activitatea în alte şcoli, până vor fi finalizate lucrările de reabilitare prin programul BEI.

Doar doi la sută dintre elevii bucureşteni, înscrişi la Liceul "Dimitrei Gusti" din Sectorul 5, şi la Şcoala 311, din Sectorul 6, vor începe cursurile din noul an şcolar în alte unităţi de învăţământ. Cele două unităţi sunt în curs de reabilitare prin programul Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), elevii Grupului Şcolar "Dimitrie Gusti" urmând să înceapă şi acest an şcolar la Şcoala 147, unde au fost mutaţi încă din 2008, iar cei de la Şcoala 311 vor învăţa, pentru al patrulea an, în incinta Şcolii 205. Cu toate acestea, situaţia generală a şcolilor din Capitală pare să se fi îmbunătăţit, având în vedere datele raportate de Inspectoratul Şcolar (ISMB).

Purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu, a precizat că în total 83 de instituţii de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, atrăgând atenţia că 50 dintre acestea sunt în curs de reabilitare prin programul BEI. "Nu înseamnă că în aceste şcoli nu se realizează procesul educaţional, doar că îl adaptăm unor cerinţe de moment. (...) Nu putem să amânăm acest program pentru că este cel mai consistent program de reabilitare. Găsim soluţii în unităţile de învăţământ ca procesul de învăţare să se desfăşoare în condiţii aproape normale. Avem câteva cazuri punctuale în care trebuie să mutăm elevii, dar e vorba de doar doi la sută din total", a explicat Banu, citat de Mediafax.

În privinţa celor 33 de şcoli neautorizate sanitar şi care nu sunt în reabilitare, purtătorul de cuvânt de la ISMB a precizat că standardele de acordare ale acestor documente sunt foarte înalte. Potrivit acestuia, şcolile din Bucureşti sunt mai bine pregătite şi în ce priveşte personalul didactic angajat. Astfel, dacă în anul şcolar trecut, trei la sută dintre cadrele didactice erau necalificate, iar şase la sută erau pensionari, în acest an doar unu la sută dintre cadrele didactice mai sunt în una dintre cele două situaţii.

Directorii instituţiilor de învăţământ recunosc că starea şcolilor şi dotările cu mobilier şi material didactic s-au îmbunătăţit vizibil în ultimii ani, fiind destul de rare, cel puţin în Bucureşti, cazurile în care elevilor nu le sunt asigurate condiţiile normale pentru studiu. (REDACȚIA)

JURNALUL NAŢIONAL

Clopoţelul sună a sărăcie! Anul şcolar începe cu proteste, salarii mici şi unităţi neautorizate

Peste trei milioane de copii încep astăzi şcoala. Un an şcolar marcat de proteste în mai multe şcoli, cadrele didactice fiind nemulţumite că le-au fost tăiate salariile cu 25 %. În semn de protest, membrii unui sindicat din Cluj au început noul an şcolar cu fluturaşii de salariu în piept.

Profesorii de la Liceul "Vlad Ţepeş" din Timişoara au intrat în grevă generală pe perioadă nedeterminată, ei solicitând revenirea în funcţie a fostului director Tiberiu Ciobanu, anunţă Mediafax.

Potrivit liderului sindicatului profesorilor din Liceul "Vlad Ţepeş" din Timişoara, Diana Sarca, în această dimineaţă, profesorii, elevii şi părinţii s-au adunat în careul şcolii şi li s-a comunicat că dascălii au decis declanşarea grevei generale pe termen nedeterminat. "Părinţii, elevii şi cadrele didactice s-au adunat în această dimineaţă (luni dimineaţa - n.r.) în careul şcolii şi li s-a comunicat că am decis declanşarea grevei pe termen nedeterminat, până când situaţia va reveni la normal. Cerem revenirea în funcţie a directorului Tiberiu Ciobanu", a declarat Diana Sarca, care a spus că toţi profesorii liceului participă la această grevă. Ea a afirmat că profesorii şi elevii poartă în piept insigne pe care scrie "Vrem Ciobanu director" şi au afişat pe gardul şcolii bannere pe care scrie "Ciobanu director", "Stop politicii în şcoală", "Funeriu ruşine".

Sarca a spus că alături de profesori se află şi unii elevi şi părinţi care au decis să rămână în şcoală şi sunt solidari cu revendicările profesorilor, cerând revenirea fostului director. Ea a afirmat că profesorii şi elevii se află în Cancelarie, pe holuri şi în curte, iar uşa de la intrare este închisă.

În Bucureşti, la Liceul "Gheorghe Şincai", cadrele didactice au acuzat corupţia şi subfinanţarea educaţiei. "Şi noi suntem marcaţi de lipsa de bani, şi noi avem copii, şi copiii profesorilor au nevoie de rechizite. (...) În loc să se reducă salariile, trebuia să fie redusă corupţia", a declarat, pentru Realitatea TV, preşedintele Sindicatului Tinerilor Profesori, Corneliu Rigler.

Tot în Capitală, la Şcoala Centrală, profesorii i-au transmis ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, să fie mai documentat în privinţa problemelor din învăţământ şi să nu ţină cont numai de părerea unor apropiaţi care ar putea fi "rupţi" de catedră şi de sistemul de învăţământ. Cadrele didactice au acuzat schimbările frecvente ale programei şcolare şi examenelor naţionale, care nu sunt în folosul elevilor. "La realizarea programei şi a manualelor, sperăm că vor fi aleşi oameni de la catedră, foarte bine pregătiţi, şi nu oamenii din birouri, rupţi de realitatea concretă", a declarat o profesoară.

În Cluj-Napoca, profesorii afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), nemulţumiţi de lefurile pe care le consideră ridicol de mici, au venit la şcoală purtând în piept, ca ecuson, fluturaşul de salariu. "Este o formă de protest tacită, dar suntem alături de părinţi şi elevi în această zi festivă", a declarat preşedintele FSLI Cluj, Lucia Cojocaru. Protestul s-a desfăşurat inclusiv la liceul unde învaţă fiicele premierului Emil Boc.

În Ilfov, la Voluntari, elevii au protestat cot la cot cu profesorii faţă de înlocuirea din funcţie a directoarei şcolii. "Nu am intrat la clasă pentru că, la sfârşitul lunii iulie, directoarea Daniela Barbu a fost demisă fără niciun motiv. (...) Este o formă de protest. Rămânem în stradă cu elevii, cel puţin astăzi (luni - n.r.) nu vom intra la clasa I", a declarat un profesor. Altfel, în afara faptului că aproape 10% dintre unităţile de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, prima zi de şcoală a mai adus o statistică îngrijorătoare: 30% dintre învăţătorii şi profesorii activi sunt suplinitori, iar majoritatea îşi schimbă anual locul de muncă. Şi tot la acest început de an şcolar, 10.000 de cadre didactice au ieşit din sistem, în parte din cauza salariilor mici. Salarii care, de altfel, vor scoate din nou dascălii în stradă, în octombrie, pentru proteste.

Funeriu a evitat o întâlnire cu dascălii arădeni

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, în această dimineaţă, la deschiderea anului şcolar la Liceul Pedagogic "Dimitrie Ţichindeal" din Arad, unde participă alături de lideri locali ai PDL, că recredibilizarea învăţământului românesc este principala misiune a mandatului său de ministru. "Tot ce face Ministerul Educaţiei, tot ce face Guvernul este pentru ca ei (n.r. - elevii) să poată avea multă multă încredere în acest sistem de învăţământ. (...)De aceea, recredibilizarea învăţământului românesc este principala misiune a mandatului meu de ministru al Educaţiei", a afirmat Funeriu la deschiderea noului an şcolar de la Arad, potrivit Mediafax.

Funeriu este însoţit de lideri locali ai PDL, între care primarul Gheorghe Falcă, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, prefectul Călin Bibarţ şi senatorul Ovidiu Marian. Funeriu a ţinut un discurs foarte scurt, care a fost aplaudat cu reţineri şi în care demnitarul le-a mulţumit dascălilor pentru "solidaritatea de care au dat dovadă" în ultimele luni, în pofida reducerilor salariale şi a condiţiilor economice grele.

Preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad, Dănuţ Ieneşescu, a declarat că ministrul Educaţiei a evitat o întâlnire cu dascălii pentru a discuta problemele din sistem, afirmând că demnitarul şi-a schimbat programul de luni de mai multe ori, "pentru ca sindicaliştii să nu îi cunoască traseul şi să nu îl poată întâlni". "N-am fost informaţi de prezenţa ministrului la deschiderea anului şcolar, ceea ce ni se pare înjositor. Am fi vrut o întâlnire scurtă, pentru a-i expune problemele noastre, dar ministrul şi-a modificat programul de mai multe ori şi orice demersuri pentru a-l afla au fost inutile. Primul program şi l-a stabilit duminică seara târziu, evident pentru a se ascunde de sindicate", a declarat Ieneşescu.

Liderul sindical a afirmat că este ruşinos pentru că ministrul s-a aflat la Arad şi duminică, "fără să-şi anunţe public prezenţa", şi ar fi avut timp pentru o întâlnire cu profesorii. Dănuţ Ieneşescu a spus că profesorii sunt nemulţumiţi că Funeriu a participat la festivitatea de deschidere a noului an şcolar "în condiţiile în care chiar el a cerut să fie o zi fără festivităţi". Liderul SDI Arad a menţionat că intenţionează să comande o păpuşă cu handicap pe care să i-o trimită ministrului, făcând astfel trimitere la programul anunţat privind dotarea şcolilor cu astfel de păpuşi.

An şcolar mai lung şi cu noi schimbări la bacalaureat

Noul an şcolar va avea 36 de săptămâni de cursuri, cu patru mai multe decât în anii şcolari precedenţi, elevii urmând să încheie cursurile în 17 iunie 2011. Elevii claselor a VIII-a vor finaliza cursurile cu o săptămână mai devreme de 17 iunie, respectiv în 10 iunie, iar liceenii din clasele a XII-a şi, respectiv, a XIII-a vor termina cursurile în 27 mai.

În semestrul I sunt programate cursuri în intervalul 13 septembrie - 21 decembrie. În perioada 1 - 7 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Elevii vor avea vacanţă de iarnă din 22 decembrie 2010 până în 4 ianuarie 2011. Cursurile semestrului I vor fi reluate în 5 ianuarie 2011 şi vor dura până în 28 ianuarie. Vacanţă intersemestrială este programată pentru intervalul 29 ianuarie - 6 februarie 2011.

Cursurile în semestrul al II-lea încep în 7 februarie 2011 şi durează până în 15 aprilie. Din 16 aprilie şi până în 25 aprilie 2011 elevii vor fi în vacanţă de primăvară, cursurile semestrului al doilea urmând să fie reluate în 26 aprilie. Semestrul al doilea se va încheia în 17 iunie. Elevii vor fi în vacanţa de vară din 18 iunie până în 11 septembrie, cu o săptămână mai puţin decât în anul şcolar 2009-2010. Totodată, elevii nu vor merge la cursuri nici în zilele libere prevăzute de lege.

Evaluarea naţională din perioada 20-22 iunie 2011 se va suprapune cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională programată în perioada 20-23 iunie. Prima sesiune a examenului de bacalaureat are loc în intervalul 6 iunie - 1 iulie. În prima parte a perioadei de bacalaureat, respectiv 6-23 iunie, sunt programate probele orale, iar din 27 iunie şi până în 1 iulie elevii vor susţine probele scrise. (REDACȚIA)

Vaslui: Elevii dintr-un sat au început şcoala într-o clădire din chirpici, în pericol de prăbuşire

24 de elevi de ciclu primar din localitatea vasluiană Fundătura Mare au început şcoala într-o clădire din chirpici renovată chiar de copii şi părinţii lor în ultima săptămână de vacanţă. Imobilul are pereţii crăpaţi şi lipiţi cu lut, iar tavanul este sprijinit pe pari din lemn.

Veche de aproximativ o sută de ani, şcoala din Valea Mare este în pericol să se prăbuşească în orice moment peste cei 24 de elevi de clasele I-IV care învaţă în ea, în condiţiile în care clădirea este construită din chirpici, iar grinzile din tavan, multe dintre ele rupte, sunt sprijinite pe pari din lemn puşi de primărie în săptămâna premergătoare începerii noului an şcolar.

Mai mult, pentru ca şcoala să-şi poată deschide porţile, elevii şi părinţii acestora au venit în ultima săptămână de vacanţă şi au renovat clădirea, lipind cu lut crăpăturile adânci din pereţi.

Autorităţile locale din Ivăneşti, comună în subordinea căreia se află şi satul Fundătura Mare, susţin că nu există altă clădire unde cei 24 de elevi să poată să-şi desfăşoare cursurile. "Există riscul ca această clădire să se prăbuşească, mai ales că acum o săptămână tavanul era căzut astfel încât a fost nevoie să intervenim cu acei pari din lemn pentru a-l sprijini. Este o soluţie de avarie, dar nu avem ce face. Există proiect câştigat pentru construcţia unei şcoli noi, dar Guvernul a blocat investiţia. Încă ne-a mai luat la rectificarea bugetară din august încă 60.000 de lei de la învăţământ. I-am duce pe copii într-un sat învecinat, în Coşeşti, dar podul care face legătura între sate este dărâmat şi acela şi nici pentru construirea unuia nou nu avem bani”, a declarat Vasile Novac, primarul comunei Ivăneşti, citat de Mediafax.

De partea cealaltă, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) susţin că în cazul şcolii de la Fundătura Mare este vorba despre dezinteres din partea autorităţilor. "Primăria de acolo nu prea s-a ocupat de şcoli. Drept dovadă, niciuna din unităţile de învăţământ din comună nu are autorizaţie sanitară de funcţionare. Este păcat că elevii sunt ţinuţi să înveţe în asemenea incinte. Ba, mai mult, am mai auzit că i-a mai pus şi la muncă, să repare şcoala. Din păcate, nu vedem care ar fi soluţia şi unde ar putea fi duşi acei copii”, a precizat Elena Foceak, purtătorul de cuvânt al ISJ Vaslui.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Vaslui susţine că situaţia şcolii de la Fundătura Mare va fi analizată în cadrul Consiliului de Administraţie al ISJ Vaslui pentru găsirea cât mai urgentă a unei soluţii pentru ca cei 24 de elevi să nu-şi mai desfăşoare cursurile într-un permanent pericol. (REDACȚIA)

Funeriu: Fiica mea va veni la şcoală în România

Pe fondul unei discuţii privind calitatea învăţământului românesc şi a stării proaste a şcolilor din România, ministrul Educaţiei a răspuns unei aluzii formulate de politologul Cristian Pârvulescu legată de copilul ministrului care este la şcoală în Franţa.

Funeriu a amintit că în momentul în care a primit portofoliul Educaţiei el însuşi locuia în Franţa. "Dacă situaţia de familie mi-ar fi permis-o, copilul meu ar fi venit la şcoală în România încă de anul acesta. Fiica mea începuse clasa întâi, ce fel de părinte ar fi schimbat şcoala copilului? Fiica mea va veni la şcoală în România", a spus Daniel Funeriu.

În altă ordine de idei, ministrul a dat asigurări că profesorii nu vor fi puşi în situaţia de a-şi lua concediu fără plată în 2011 şi că "anul şcolar se va desfăşura perfect normal". Vorbind despre salarizarea cadrelor didactice, Funeriu a spus că "există o problemă". "Eu cred că nimeni în România nu a spus că profesorii ar fi corect răsplătiţi. Marea problemă a salarizării este intrarea în sistem. Acolo sunt cele mai mari probleme faţă de ce ar trebui profesorii să primească", a declarat ministrul la Realitatea TV, asigurând că acastă chestiune va fi rezolvată prin noile grile de salarizare ce vor fi impuse prin legea salarizării unitare.

Funeriu a subliniat şi disparităţile salariale din mediul universitar, învinuindu-i pe parlamentarii-profesori că au consacrat prin legislaţie această stare de fapt. "În Parlamentul României, profesorii universitari sunt foarte bine reprezentaţi şi şi-au mărit salariile, lăsându-i de izbelişte pe cei care intră în sistem. E o inechitate pe care noi încercăm să o rezolvăm", a promis ministrul. (REDACȚIA)

Aurel Cornea: Debut de an şcolar cu probleme

Anul şcolar 2010-2011 anunţă o perioadă grea din istoria învăţământului românesc, consideră preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

Potrivit liderului sindical, citat de Agerpres, cadrele didactice au venituri mai mici cu 25 la sută sau, în unele cazuri, cu 50 la sută faţă de debutul anului şcolar trecut, iar o parte dintre angajaţii din învăţământ au rămas fără locurile de muncă. De asemenea, la ora actuală sunt unităţi de învăţământ care îşi deschid porţile, deşi nu au fost reabilitate sau măcar igienizate, iar unii elevi sunt nevoiţi să facă naveta dintr-o localitate în alta pentru că nu au şcoli sau cadre didactice, consideră reprezentantul FSLI. "Aceasta este imaginea învăţământului din România, iar problemele, pe care le-am enumerat, afectează calitatea actului educaţional", a mai adăugat liderul sindical.

În pofida acestor condiţii austere, toţi cei aproximativ 200.000 de membrii ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ vor participa, luni, la deschiderea anului şcolar, în semn de respect pentru elevi şi părinţi.

FSLI recomandă tuturor angajaţilor din învăţământ - cadre didactice, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic- să poarte în piept, în prima zi de şcoală, fluturaşul de salariu care arată diminuarea venitului cu 25 la sută sau un ecuson, pe care să fie scris: "- 25 la sută". "Este o formă de protest simbolică faţă de Guvernul României, care nu a putut să elaboreze un plan de susţinere pentru învăţământ", a subliniat Cornea.

Colegiul Naţional al Liderilor FSLI s-a întrunit, în perioada 9-12 septembrie 2010, şi a stabilit ca liderii judeţeni ai federaţiei să consulte membrii de sindicat în vederea stabilirii unui calendar de proteste. (REDACȚIA)

Băsescu: În aceste momente dificile din punct de vedere economic, şcoala are nevoie de creativitate

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, ieri, un mesaj ocazionat de începerea noului an şcolar, în care se specifică faptul că, în aceste momente dificile din punct de vedere economic, "şcoala românească are nevoie de creativitate, inovaţie şi iniţiativă pentru ca elevii să reuşească". "Doresc să urez celor aproximativ 3,3 milioane de elevi, care se vor îndrepta de luni spre sălile de clasă, mult entuziasm, curiozitate şi putere de muncă. Ceea ce învăţaţi acum vă va fi de folos în carierele pe care vi le veţi alege, dar va determina, în acelaşi timp, şi modul în care ţara va face faţă provocărilor unei lumi aflate într-o continuă transformare. În aceste momente dificile din punct de vedere economic, şcoala românească are nevoie de creativitate, inovaţie şi iniţiativă pentru ca elevii noştri să reuşească", se arată într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Preşedintele Băsescu a mai precizat că educatorii, învăţătorii şi profesorii, prin devotamentul lor la clasă, sunt cei care pot asigura crearea unui învăţământ de calitate, menit să răspundă nevoilor elevilor şi exigenţelor societăţii. "Dăruirea cadrelor didactice la clasă nu este suficientă fără implicarea fiecăruia. Cooperarea cu părinţii în urmărirea activităţii elevilor, deschiderea comunităţilor locale către problemele şcolii, dar şi susţinerea venită din partea societăţii civile sunt tot atâtea moduri prin care putem sprijini împreună performanţa şi modernizarea şcolii româneşti. Numai prin dezvoltarea unui simţ al comunităţii în jurul şcolii, în care toţi actorii interesaţi să participe la îndrumarea copiilor noştri, vom avea generaţii mai educate, cu spirit civic, care preţuiesc cunoaşterea şi sunt animate de dorinţa de învăţa. Mult succes în noul an şcolar tuturor elevilor şi cadrelor didactice", se mai arată în mesajul prezidenţial. (REDACȚIA)

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum vor boicota sindicatele politicienii care participă la deschiderea anului şcolar?

„Dacă politicienii vor veni să ţină discursuri, să li se întoarcă spatele şi profesorii să intre cu elevii la clase. Inspectorii şi directorii cam ştiu cine are de gând să apară, dar asta nu le este comunicat şi salariaţilor". (Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret")

Anul şcolar a început cu proteste sindicale

Anul şcolar 2010-2011 a început, luni, cu proteste în multe şcoli, unde cadrele didactice şi-au arătat încă o dată nemulţumirea faţă de salariile mici şi faţă de celelalte probleme din sistem.

În Bucureşti, la Liceul "Gheorghe Şincai", cadrele didactice au acuzat corupţia şi subfinanţarea educaţiei. "Şi noi suntem marcaţi de lipsa de bani, şi noi avem copii, şi copiii profesorilor au nevoie de rechizite. (...) În loc să se reducă salariile, trebuia să fie redusă corupţia", a declarat, pentru Realitatea TV, preşedintele Sindicatului Tinerilor Profesori, Corneliu Rigler.

Tot în Capitală, la Şcoala Centrală, profesorii i-au transmis ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, să fie mai documentat în privinţa problemelor din învăţământ şi să nu ţină cont numai de părerea unor apropiaţi care ar putea fi "rupţi" de catedră şi de sistemul de învăţământ. Cadrele didactice au acuzat schimbările frecvente ale programei şcolare şi examenelor naţionale, care nu sunt în folosul elevilor. "La realizarea programei şi a manualelor, sperăm că vor fi aleşi oameni de la catedră, foarte bine pregătiţi, şi nu oamenii din birouri, rupţi de realitatea concretă", a declarat o profesoară.

În Cluj-Napoca, profesorii afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), nemulţumiţi de lefurile pe care le consideră ridicol de mici, au venit la şcoală purtând în piept, ca ecuson, fluturaşul de salariu. "Este o formă de protest tacită, dar suntem alături de părinţi şi elevi în această zi festivă", a declarat preşedintele FSLI Cluj, Lucia Cojocaru. Protestul s-a desfăşurat inclusiv la liceul unde învaţă fiicele premierului Emil Boc.

În Ilfov, la Voluntari, elevii au protestat cot la cot cu profesorii faţă de înlocuirea din funcţie a directoarei şcolii. "Nu am intrat la clasă pentru că, la sfârşitul lunii iulie, directoarea Daniela Barbu a fost demisă fără niciun motiv. (...) Este o formă de protest. Rămânem în stradă cu elevii, cel puţin astăzi (luni - n.r.) nu vom intra la clasa I", a declarat un cadru didactic.

Altfel, în afara faptului că aproape 10% dintre unităţile de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, prima zi de şcoală a mai adus o statistică îngrijorătoare: 30% dintre învăţătorii şi profesorii activi sunt suplinitori, iar majoritatea îşi schimbă anual locul de muncă, subliniază Realitatea TV. Şi tot la acest început de an şcolar, 10.000 de cadre didactice au ieşit din sistem, în parte din cauza salariilor mici. Salarii care, de altfel, vor scoate din nou dascălii în stradă, în octombrie, pentru proteste. (REDACȚIA)

Povestea ultimei zile de joacă

Când vorbim de pregătirile pentru prima zi de şcoală, ne gândim doar la înghesuiala din magazine, întâlniri cu învăţătoarea, tensiune şi emoţii. Se poate însă şi dormi la prânz sau scrie în agenda secretă. România Liberă vă spune povestea ultimei zile de preşcolar a lui Alexandru Petriceanu.

"Ultima zi de joacă? Să ştiţi că Alex nu vede lucrurile aşa dramatic", mă asigură, uşor amuzată, mama lui Alexandru Petriceanu, un băiat de 7 ani care de astăzi începe să răspundă la strigarea catalogului. Nu că asta ar fi o problemă pentru copilul care ştie deja să citească, să scrie, să adune sau să înmulţească. Ce nu ştie? Să se bată şi să joace fotbal. "Găseşte întotdeauna variante şi alternative", lămureşte tatăl său, Daniel.

L-am cunoscut pe Alex într-o după-amiază din ultima săptămână de zbenguială fără ghiozdan. Am picat exact în pauza sa de somn, răstimp numai bun pentru o scurtă şedinţă cu părinţii. "Până acum i-am cumpărat doar ghiozdanul. Rechizitele - adică patru caiete de matematică şi patru dictando - le-au luat de la o librărie nişte prieteni de-ai noştri, care au o fată mai mare şi se pricep. Alex este primul şi singurul nostru copil, chiar n-avem experienţă în treaba asta", spune, extrem de calmă, Ana-Maria Petriceanu. Este profesoară de matematică la liceu, întocmai ca tătal lui Alex. Doi oameni "reali" care preferă ia pas cu pas ecuaţia şcolii. "Nici măcar nu ne-am dus să ne întâlnim cu învăţătoarea. N-o cunoaştem", menţionează Daniel Petriceanu, un tip de statură medie, foarte jovial şi sfătos.

Alex, somnul şi pisica Blacky

Alex - aveam să-mi dau seama - a luat ceva din cumpătarea mamei şi din hazul tatălui. S-a trezit de la primii paşi în camera sa, zădărnicind eforturile unei poze prin surprindere. Prima sa grijă, de cum a intrat în sufragerie, a fost să-şi trezească din toropeală pisica Blacky, bineînţeles neagră, cu ochii galbeni. "Vedeţi că are zgărdiţă roşie, antipurici. De ce roşie? Mă rog, m-am gândit că e culoarea care i se potriveşte. Uitaţi că are şi codiţa frântă, aşa am luat-o", începe Alex una dintre expunerile sale tacticoase.

E un băiat firav, dar compensează prin încrederea în sine pe care o emană. "Astăzi mergem să dăm drumul somnului", îşi anunţă părinţii, referindu-se la peştele pe care l-a prins, alături de tatăl său, cu două luni în urmă, în lacul din parcul Plumbuita. Peştele stă într-un acvariu închis, de plastic, aşezat în spatele mini-fotoliului ocupat de Blacky. "Menajeria" din colţul sufrageriei este completată de un alt acvariu, din sticlă, escaladat în zadar de două broaşte ţestoase.

Metri cubi de jucării

Nu ar avea loc de astfel de prieteni în camera lui, care pare că-i zidită în jucării. În dreapta, deasupra patului, sunt două coloane cu câte 6-7 tăviţe din plastic, doldora de roboţi şi alte cele. În stânga, deasupra bibliotecii, un mănunchi de cutii cu jocuri sau maşini susţine tavanul. Unde nu vezi jucării, sunt cărţi. Enciclopedii, în general. Genul de lecturi care îl fac să spună, foarte natural, "Jupiter este fratele mai mare al Pământului".

De altfel, consultarea unei hărţi a Căii Lactee, pe care o întinde în mijlocul sufrageriei, întârzie considerabil ieşirea în parc. Îşi plimbă mâna cu răbdare pe suprafaţa lucioasă, exclamând în crescento: "Ooooo-oooo, uite centura de meteoriţi". Întrebarea "e departe Pământul?" îl plictiseşte vădit: "Păi dacă meteoriţii sunt aici, bineînţeles că Pământul e departe. Că dacă ar fi aproape, am vedea şi noi meteoriţii", zice puţin aspru, pronunţia sa rârâită dându-i un aer savant.

"Voi ce-i învăţaţi pe copiii ăia?!"

Şi-l păstrează şi după proba de matematică. Daniel Petriceanu, mândru de abilităţile băiatului său, îl chestionează: "Alex, cât face 3 plus 4?". Cocoţat pe fotoliul de vizavi, Alex se întinde mâţeşte şi replică, încă gândinu-se la răspuns: "Hai tata că asta e simplă. Face...şapte". "Bravo. Dar 11 plus 16?", continuă profesorul de matematică. "11 plus 16? Bun...", îşi suceşte ochii şi murmură: "10 plus 10 egal 20...Şase plus unu egal şapte...deci 27". De data asta tatăl râde apreciativ. Apoi îi prinde iarăşi privirea şi trece la operaţii de clasa a cincea: "Alex, cât fac 2 minus 4?". Copilul răspunde cu o mină serioasă: "Minus 2. E sub zero".

Pe faţa tatălui, încântare: "Am făcut demonstraţia asta cu un coleg care nu credea că un copil aşa mic poate înţelege ce sunt alea numere negative. Dar să ştiţi că nu noi l-am învăţat. Are culegerile lui pe care le consultă singur. De fapt, când insistăm cu întrebările, el replică: 'Dacă ştiţi, de ce mă întrebaţi pe mine. Voi ce-i învăţaţi pe copiii ăia?!' ".

Somnul, liber

Într-un târziu, după ce şi-a văzut mama postată în uşă, cu două rachete de badminton sub braţ, Alex a dat semnalul de plecare.

Tatăl a săltat cu grijă acvariului somnului de lângă jilţul "sirelui" Blacky, cum îl alintă copilul, şi toată lumea era gata. Odată ajuns în parc, "ardeleanul" Alex - observaţia mamei - îşi aduce aminte că-i place să fugă şi o ia cu mult înainte pe alei.

Ana-Maria Petriceanu grăbeşte şi ea pasul. Nu vrea să-l scape din vizor. Oricum, nici copilul nu stă prea mult departe de mamă, pe care o întreabă din când în când câte ceva. "Mama, unde dăm drumul somnului?", este un exemplu. Până la urmă, democraţia din familie învinge. Asta înseamnă, de regulă, că mama votează ca fiul. Aşadar, peştele va fi eliberat cât mai aproape de locul unde a fost prins.

Operaţiunea se derulează fără sentimentalisme: Alex şi tatăl său varsă cu grijă conţinutul acvariului şi băiatul mai zăboveşte câteva secunde să-i estimeze traiectoria somnului, să se asigure că n-o să înoate direct în momelile pescarilor din apropiere. Hotărăşte că nu va fi cazul şi-şi fixează un alt obiectiv: badminton-ul.

"Nu mă bat, nu vreau să fiu la fel ca băieţii răi"

În căutarea unui "teren" liber, Daniel Petriceanu îşi aduce aminte că urmează şcoala. "Să vedem cum se va integra. El nu este un copil agresiv. Chiar l-am întrebat ce ar face dacă un alt băiat l-ar împinge. I-am oferit variante. 'Îl împingi şi tu?', l-am descusut. Şţiţi ce mi-a răspuns? 'Nu, pentru că atunci aş fi la fel de rău ca el'. 'Îl spui doamnei învăţătoare?', a fost altă variantă. ' 'Nu, nu vreau să fiu un pârâcios', a zis el. Până la urmă am stabilit că va apela la o cunoştinţă de-a noastră, o fată de clasa a opta, care să le explice colegilor săi că Alex nu vrea să se bată", expune tatăl problema.

Alex a fost înscris la Şcoala nr. 56 "Jose Marti", dintr-o zonă bună a oraşului. Totuşi, părinţii sunt preocupaţi pentru că - au auzit - jandarmii nu vor mai asigura paza în şcoli. "Ca să ştim tot timpul ce face i-am luat un mobil, o chestie ieftină, la 250 de lei. I-am pus o cartelă de 20 de lei pe care are patru numere. I-am zis că dacă are probleme sau se pierde pe undeva să ne sune. Oricum, îl vom lua de la şcoală în fiecare zi", mai spune profesorul Daniel.

"Înot, nu fotbal"

Uită însă de griji când Alex îi întinde o paletă. "Hoop-hooopaaa", reacţionează copilul după fiecare servă. Jocul se întinde pentru că băiatul e determinat să nu mai dea pe lângă fluture. "Mă mir că are răbdare pentru că lui, dacă nu-i iese ceva din prima, nu-i mai place. Nu vrea să fie văzut că nu ştie. De asta nu se mai bagă nici la fotbal. Dar îi place înotul", explică mama sa. Meciul se încheie când Alex îşi aduce aminte că trebuie să fie acasă, să urmărească serialul cu "monştrii Bakugan".

Plan de viitor: la facultate în Anglia

"Nu-i interzicem nimic, dar nici el nu abuzează. Se joacă pe calculator, se uită la desene, vrea la McDonald's sau la film. Îşi găseşte preocupare în fiecare zi. Când nu ştie sau nu poate ceva, vine şi ne cere variante. Dacă nu îi convin, şi le găseşte singur", povesteşte tatăl, urmărindu-l cu privirea pe Alex, care o zbugheşte către ieşirea din parc. "Şcoala" îşi face loc iarăşi în conversaţie, spre finalul întâlnirii. Profesorul Petriceanu spune că nu îi va impune vreo carieră lui Alex, dar că are o singură pretenţie: fiul său să facă facultatea în străinătate. Vorbeşte pe un ton încrezător: "Nu mă tem să nu-i placă matematica, ci să-i placă. Dacă se întâmplă aşa, îl pregătesc eu, că din '98 până acum am reuşit să trimit cu bursă peste 100 de elevi, la facultăţi ca Harvard, UCL sau Manchester. Ce, n-oi fi în stare să-mi trimit băiatul meu la facultate în Anglia?"

Iar Alex se anunţă un elev-model: "Nu serios, nu o să am emoţii la şcoală. În pauză nu o să mă ridic din bancă, o să fac răspunderile pentru ora următoare".

"Perlele" lui Alex

Ce vrea să devină: "Am trei variante: brutar, cofetar sau pictor. O să fie greu să mă decid pentru că îmi plac toate. Îmi place să-i fac mâncare câinelui Lăbuş când mă duc la ţară. Îi pun coji de morcov şi mălai, că bunica zice că îi place. Acasă gătesc prăjituri. Ştii ce pun în ele? Dude!"

Cum apar copiii: "Mai întâi e un fel de bilă cu fire în ea. Apoi apar şi celelalte părţi, care sunt întregi. Iar prin buric bebeluşului i se dau sângele şi aerul".

Secretul: "Am până şi un jurnal în care scriu lucruri secrete. Nu-l arăt la nimeni. Dacă intră cineva în cameră când scriu, acopăr cu mâna literele".

Trei milioane de elevi

Anul şcolar 2010-2011 se ţine de pe 13 septembrie până pe 17 iunie. Vor fi 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Sunt înscrişi peste 3,4 milioane de elevi şi preşcolari. (CLAUDIU BERBECE)

Peste 60 la sută dintre părinţi şi-ar trimite copiii la studii în străinătate

Românii au o părere proastă despre învăţămîntului românesc, astfel că 61 la sută dintre ei ar prefera să-şi trimită copiii la studii în străinătate, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategii, citat de Mediafax.

Sondajul realizat pe 1.316 persoane cu vârste peste 18 ani, în perioada 6-8 spetembrie, arată că aprecierea generală a românilor asupra învăţămîntului naţional este negativă. Cei mai mulţi dintre români (61%) au în general o părere proastă şi foarte proastă despre scoala românească, în timp ce doar 36% au o părere bună şi foarte bună.

Comparativ cu învăţământul din Uniunea Europeană, doar un sfert dintre români (26%) cred că în România este un învăţământ mai bun, în timp ce 55% cred că învăţământul românesc este mai slab. Principalele motive invocate pentru a justifica această evaluare negativă sunt legate de caracterul neaplicat, lispa de dotare a şcolilor şi calitatea scăzută a actului educaţional. Totodată, învăţământul românesc este perceput ca fiind preponderent centrat pe informaţie şi rupt de realităţile de pe piaţa muncii. Astfel că 69% dintre români consideră că învăţământul românesc nu îi pregăteşte pe elevi pentru viaţă, ceea ce demonstrează un caracter formativ scăzut al învăţământului actual.

Concluzia este întărită şi de faptul că 78% dintre români apreciază că învăţământul este centrat prea mult pe informaţie şi mai puţin pe formarea de competenţe. Evaluarea se regăseşte şi atunci când 77% respondenţii afirmă că tinerii nu sunt pregătiţi să facă faţă pe piaţa muncii, iar 95% dintre români consideră că reînfiinţarea şcolilor profesionale sau de meserii ar fi un lucru benefic.

Repondenţii sondajului IRES sunt de părere că şcoala românească scoate absolvenţi slab pregătiţi şi se confruntă cu o devalorizare a diplomelor. "Ruptura dintre actul educaţional şi cerinţele de piaţa muncii este confirmată şi de faptul că 71% dintre români consideră că absolvenţii de facultate sunt slab pregătiţi, iar 77% cred că diplomele nu mai au nicio valoare', arată raportul.

În opinia participanţilor la studiu, prestaţia ministrului actual al Educaţiei este apreciată drept "modestă". Marea majoritate a respondenţilor (86%) spun că schimbările legislaţiei din domeniul educaţiei sunt prea frecvente, iar 80% susţin că dotarea şcolilor este deficitară.

Un alt motiv de nemulţumire al românilor ţine de nivelul scăzut al siguranţei în scoli şi exigenţa scăzută a profesorilor. Astfel că 86% dintre părinţi sunt îngrijoraţi de nivelul scăzut al siguranţei în şcoli, 97% dintre români consideră că disciplina în şcoli ar trebui crescută, iar 74% dintre aceştia nu sunt de acord că exigenţa ar fi prea mare. Ca o confirmare a nevoii de disciplină, 84% dintre respondenţi doresc reintroducerea uniformelor şcolare, arată sondajul IRES.

Aproape 80% dintre români consideră că profesorii sunt prost plătiţi, iar 51% apreciază că aceştia sunt slab pregătiţi, în timp ce doar 41% cred că sunt bine pregătiţi. Totuşi, învăţământul de stat este perceput ca fiind mai bun decât cel privat (60%), doar 1/3 dintre respondenţi având o părere contrară. Învăţământul din trecut este idealizat şi considerat mai bun faţă de cel din prezent, 86% dintre români considerând că actualii elevi sunt mai slab pregătiţi decât cei din trecut. Actualul sistem de examinare este considerat ineficient, 71% dintre respondenţi apreciind ar că trebui reintrodus examenul la liceu, iar 79%, examentul de treapta a II-a în liceu.

Repondenţii spun că apelul la meditaţii sau la ore suplimentare este la modă, 50% dintre părinţi fiind în situaţia de a îmbunătăţi actul educaţional formal prin ore suplimentare. Un motiv serios de îngrijorare pentru apelul la meditaţii este şi faptul că 43% dintre români consideră că profesorii nu îşi fac datoria la şcoală.

Părinţii elevilor apelează la meditaţii pentru că vor să aibă un copil bine pregătit (91%), la solicitarea profesorilor (43%) şi pentru că şi alţi părinţi fac acelaşi lucru (42%). Cei mai mulţi dintre părinţii care îşi trimit copii la meditaţii sunt convinşi că elevii sau copii lor vor avea note mai mari (52%) şi că au şanse mai mari de a urma o facultate (57%). Matematica (88%) şi limba şi literatura română (60%) sunt materiile cel mai des invocate ca obiect al meditaţiilor.

În opinia repondenţilor, prezenţa religiei în şcoli este considerată un act necesar. Numai 25% dintre români susţin că promovarea unui cult religios în şcoli ar trebui interzisă, în timp ce 72% sunt în dezacord cu studiul religiei. (REDACȚIA)

Valerian Vreme cheamă elevii să se alăture proiectului e-Romania

Ministerul Comunicaţilor şi Societăţii Informaţionale se va canaliza pe creşterea rolului programatorilor în dezvoltarea societăţii informaţionale din România, a declarat luni noul ministru Valerian Vreme, prezent la deschiderea noului an şcolar la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu", care a lansat elevilor prezenţi la ceremonie invitaţia de a se alătura proiectului e-Romania. "Programatorii cu care ne mândream înainte de 1989 trebuie să-şi spună şi ei cuvântul. Mandatul meu la minister va fi canalizat pe acest culoar. Provocarea mea este societatea informaţională", a spus Valerian Vreme adresându-se elevilor de la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Capitală, informează NewsIn.

Noul ministru al Comunicaţiilor a cerut totodată elevilor să îl considere "un membru al comunităţii informatice din România", având în vedere că şi el este absolvent al unui liceu de informatică, la Iaşi. "Vă provoc şi vă cer să deveniţi parte a proiectului eRomânia", a adăugat Valerian Vreme.

În altă ordine de idei, ministrul Comunicaţiilor a declarat că sistemul de plăti online va fi funcţional de la 1 ianuarie 2011. În ceea ce priveşte funcţionarea programului pentru depunerea declaraţiilor pentru contribuţiile sociale, anunţat pentru 25 septembrie, ministrul a precizat că acesta ar fi fost disponibil, dar "nu mai are obiect de activitate". Vreme a explicat că "s-a schimbat legea. Acum, DDA-urile (n.r. taxele pentru dreptul de autor) se reţin la angajator". (REDACȚIA)

Tot mai mulţi elevi români sunt înscrişi la şcoli din Ungaria, aproape de graniţă

Şcolile maghiare din zona de frontieră au din ce în ce mai mulţi elevi români. La Letavertes de pildă, un oraş situat la zece kilometri de localitatea bihoreană Săcueni, elevii învaţă în spaţii moderne cu facilităţi la care copiii din România nici nu visează, potrivit . "Avem copii din Săcuieni care vin la şcoala noastră pentru că avem condiţii mai bune. Şcoala e recent renovată, avem piscină, o bibliotecă modernă şi bine dotată şi alte facilităţi", spune directoarea şcolii din Letavertes, Jozsfne Nagy.

Aici nu există doar elevi români care au preferat sistemul ungar dar şi profesori care şi-au făcut studiile în România dar care au ales să lucreze peste graniţă. "Am terminat la Cluj la Facultatea de istorie, doi am lucrat în România la Săcuieni şi apoi aşa m-am gândit să vin în Ungaria să-mi încerc şi aici norocul şi deja de peste 10 ani lucrez aici", spune Joszef Milotai, profesor de istorie.

Şcoala din Săcueni a fost şi ea recent renovată însă e departe de facilităţile oferite în Letavertes- cele pentru care o parte din din elevii români au ales să înveţe în Ungaria. "Aveam dotări destul de slabe, dar ne-am mutat în şcoala asta, poate ăsta era motivul. Este o şcoală foarte bine dotată, dintre absolventi sunt cam 5-10 la suta se duc în Ungaria la facultăţi", spune directorul adjunct al Liceului din Săcueni. Şcolile maghiare sunt frecventate şi de copiii românilor care au cumpărat case ieftine în localităţile din apropierea frontierei şi s-au stabilit în Ungaria. (REDACȚIA)

83 de unităţi de învăţământ bucureştene nu au fără autorizaţie sanitară

83 dintre cele 457 de unităţi de învăţământ ale Capitalei nu aveau autorizaţie sanitară de funcţionare, în săptămâna de dinaintea începerii noului an şcolar, majoritatea dintre acestea fiind în reparaţii, au declarat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti, potrivit NewsIn.

"50 de unităţi sunt incluse în programul de reabilitare cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii. Pentru a nu se repeta experienţele neplăcute din alţi ani, reparaţiile la acestea se realizează pe bucăţi, pentru a nu fi nefuncţionale în totalitate şi pentru a nu mai fi nevoie ca elevii din aceste şcoli să fie mutaţi în alte unităţi", au precizat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Anul trecut, în Capitală, 100 de unităţi de învăţământ nu aveau autorizaţie sanitară la 15 septembrie. Programul Reabilitarea Infrastructurii Educaţionale din Bucureşti, derulat şi cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), vizează 102 unităţi de învăţământ din Capitală. Dintre acestea, până în 2008 au fost finalizate doar cinci, iar programul era practic blocat, din pricina întârzierilor mari în executarea lucrărilor.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, la sfârşitul lunii august, că 21 de unităţi de învăţământ bucureştene, reabilitate prin programul derulat şi cu fonduri BEI, sunt gata să-i primească pe cei mici în prima zi de şcoală. Lucrările la alte 15 unităţi şcolare sunt în curs de finalizare, a mai spus atunci edilul-şef.

În grădiniţele din Bucureşti sunt disponibile peste 31.500 de locuri, dintre care 800 sunt noi. Numărul copiilor care pot fi primiţi în grădiniţe este sensibil mai mare decât cel de acum trei ani, când erau disponibile 26.000 de locuri. O altă veste încurajatoare, potrivit celor de la ISMB, este aceea că 2.900 dintre cele 3.000 de educatoare din Bucureşti sunt titulare pe post, faţă de doar 2.200 anul trecut.

La nivelul tuturor unităţilor de învăţământ ale Capitalei, ponderea cadrelor didactice fără pregătire pedagogică adecvată, reprezentată de studenţi şi de persoane provenite din programe de reconversie profesională, ar fi acum de până în 1%, mai spun cei de la ISMB. Luni, 13 septembrie, în unităţile de învăţământ din Bucureşti sunt aşteptaţi circa 228.000 de elevi şi preşcolari. (REDACȚIA)

SINDICATE

COTIDIANUL

20.000 de bugetari vor protesta pe 22 septembrie în Capitală

Sindicatele se pregătesc de proteste ample în această toamnă. Liderii confederaţiilor s-au întâlnit, astăzi, pentru a stabili calendarul manifestaţiilor. Sindicaliştii din administraţia publică, din sănătate, cei din învăţământ, dar şi sindicatele feroviare sunt nemulţumiţi de disponibilizările anunţate, de noua Lege a salarizării şi de salariul minim de 650 de lei.

Sindicaliştii din CNSLR Frăţia vor organiza în 22 septembrie un miting şi un marş de protest, până la Piaţa Victoriei, în Capitală, la care ar urma să participe circa 20.000 de bugetari, a anunţat liderul confederaţiei, Marius Petcu, potrivit . Petcu a mai spus că, deocamdată, CNSLR Frăţia nu s-a înţeles cu celelalte confederaţii - BNS, Cartel Alfa, CSDR şi Meridian - cu privire la un calendar comun al protestelor, însă la miting sunt aşteptaţi "toţi nemulţumiţii".

"Am observat că în organizarea acţiunilor de protest unul dintre colegii noştri, şi vorbesc aici de Bogdan Hossu, a încercat să submineze din interior mişcarea sindicală prin nişte declaraţii care nu au nici o legătură cu demersul nostru pur sindical. De asemenea, am văzut că sunt colegi care doar ar vrea să mimeze participarea la acţiunile de protest, prin forme catifelate de genul mici pichetări. Din acest punct de vedere, CNSLR Frăţia nu face rabat, aşa că în data de 22 septembrie, cu sau fără colegii noştri, vom organiza aceste mitinguri de protest", a mai spus Petcu.

Sindicaliştii Sanitas au decis în cadrul Consiliului Naţional să organizeze un miting de amploare tot pe 22 septembrie, urmat de alte proteste ''în cascadă'', în teritoriu.

Funcţionarii din administraţia publică au programat greva generală la nivel naţional pentru luna octombrie. Nici sindicatele din Educaţie nu s-au lăsat mai prejos. Pe 5 octombrie, dascălii vor picheta Palatul Cotroceni, iar luni au boicotat orice încercare de participare a politicienilor la festivităţile de început de an şcolar.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de prevederile noii Legi a salarizării unitare, dar şi de salariul minim pe economie pentru anul 2011. Astfel, sindicatele propun un salariu de 705 lei, în timp ce oferta Guvernului se opreşte la 650 de lei. (REDACȚIA)

EVENIMENTUL ZILEI

CNSLR Frăţia organizează miting şi marş pe 22 septembrie, în Bucureştii

Consiliului Naţional al CNSLR Frăţia a decis astăzi să organizeze un miting de protest în Bucureşti, la care speră că vor participa circa 20.000 de membri.

Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia, a declarat, după terminarea Consiliului Naţional, că mitingul din 22 septembrie va fi urmat de un marş de prostest. Sindicaliştii vor protesta faţă de ineficienţa dialogului social, legea unitară a salarizării, legea pensiilor, codul muncii, precum şi de legea contractelor colective de muncă.

De asemenea, liderii sindicali nu sunt mulţumiţi de oferta Guvernului, care a oferit un salariu minim pe economie de 650 de lei, faţă de 750 de lei, cât au cerut sindicatele. Ei vor ca şi grila de salarizare să fie de 1 la 12, iar valoarea salariului de bază - unu din grilă să fie salariul minim garantat în plată pe economie.

Protestatarii vor cere şi deblocarea posturilor în sectorul bugetar cu precădere în sănătate şi învăţământ, stoparea disponibilizărilor şi stabilirea unor programe concrete de investiţii finanţate corespunzător pentru păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă. (SIMONA DIACONU)

ROMÂNIA LIBERĂ

Petcu: Liviu Luca şi-a depus mandatul pentru a nu expune confederaţia, i-am acordat vot de încredere

Preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat, luni că Liviu Luca, a cărei federaţie sindicală face parte din confederaţie, şi-a depus mandatul pentru că a vrut să nu expună organizaţia şi imaginea sindicatului, dar membrii Consiliului Naţional i-au acordat un vot de încredere, potrivit Mediafax.

"Liviu Luca, în deschiderea şedinţei Consiliului Naţional, a solicitat un vot de încredere, şi-a depus mandatul pentru că a vrut să nu expună organizaţia şi imaginea CNSLR-Frăţia, dar colegii au considerat că în momente dificile solidaritatea este prima noastră armă, astfel încât a avut un vot de încredere covârşitor", a precizat Petcu.

Liderul confederal a susţinut că nu ştie de o iniţiativă a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu de a obţine patrimoniu sindical. "Cred că ar fi trebuit să fiu primul tentat de o astfel de iniţiativă, având în vedere că CNSLR-Frăţia este depozitarul arhivei fostului UGSR, deci practic toate obiective de patrimoniu sunt în custodia noastră. Dacă cineva ar fi avut o astfel de iniţiativă ar fi trebuit să mi-o propună şi mie. Probabil că Bogdan Hossu ştie de nişte lucruri la care a fost el invitat, eu nu pot să confirm aşa ceva", a precizat Petcu.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că Sorin Ovidiu Vîntu a vrut să adune liderii confederaţiilor sindicale într-o structură asemănătoare Consiliului de Administraţie al Realităţii TV şi că "încearcă şi acum să pună mână pe patrimoniul sindical". De asemenea, a spus Hossu, Vîntu a încercat, în mai multe rânduri, să obţină patrimoniul sindicatelor. "Vîntu a vrut să-şi facă protecţie socială prin crearea Consiliului de Administraţie cu liderii confederaţiilor sindicale, astfel ca nimeni să nu se mai lege de mişcarea sindicală", a spus Hossu.

Potrivit lui Hossu, Vîntu a vrut ca Realitatea TV să fie o instituţie a confederaţiilor sindicale. Liderul Cartel Alfa a mai amintit de o încercare a lui Sorin Ovidiu Vîntu din 2006 de a-i reuni într-o structură asociativă pe liderii confederaţiilor sindicale, cărora le-a propus funcţii şi salarii foarte mari, pentru a obţine patrimoniul sindical. "Vîntu încearcă şi acum să pună mâna pe patrimoniul sindical, pentru că este atractiv, este vorba de 500 milioane de euro", a spus Hossu.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost arestat, în noaptea de joi spre vineri, de către Tribunalul Bucureşti, penrtru favorizarea preşedintelelui Gelsor, Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru păgubirea a 300.000 de investitori FNI. Popa a fost capturat de Interpol la Jakarta, autorităţile indoneziene admiţând cererea de extrădare a fugarului, astfel că acesta urmează să fie repatriat.

Liviu Luca a fost audiat, joi, în calitate de martor de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul în caare au fost arestaţi deja oamenii de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, precum şi aghiotantul lui Vîntu, Alexandru Stoian. Tot joi, în locuinţa lui Luca din judeţul Prahova a avut loc o percheziţie, în urma căruia s-au ridicat mai multe înscrisuri şi un laptop, potrivit avocatului liderului de sindicat. Numele lui Liviu Luca în cadrul anchetei privind fuga lui Nicolae Popa - condamnat în lipsă la 15 ani de detenţie pentru păgubirea a 300.000 de investitori la FNI - este legat de un transfer bancar, cont pentru care era împuternicit să opereze sindicalistul. (REDACȚIA)

Peste 20.000 de sindicalişti vor ieşi în stradă pe 22 septembrie

CNSLR-Frăţia va organiza, în 22 septembrie, un miting şi un marş în Capitală, la care vor participa peste 20.000 de persoaene. Preşedintele Confederaţiei, Marius Petcu, a precizat că nu are până în prezent semnale din partea celorlalte confederaţii că vor să participe la protest, scrie Mediafax. "Îi aştept pe colegii mei de la celelalte confederaţii. Până la urmă lupta noastră nu este pentru a satisface cerinţele membrilor CNSLR-Frăţia, sunt pentru toţi salariaţii din România, nu văd de ce data de 22 septembrie nu este potrivită şi pentru celelalte confederaţii sindicale", a spus Petcu.

"Am fost cu toţii neplăcut surprinşi să descoperim că în pregătirea acţiunilor de protest unul dintre colegii noştri, şi vorbesc de Bogdan Hossu, a încercat să submineze din interior mişcarea sindicală prin declaraţii care nu au niciun fel de legătură cu demersul nostru sindical", a spus Petcu, referindu-se la declaraţiile lui Hossu privind intenţia lui Sorin Ovidiu Vântu de a obţine patrimoniul sindical prin oferirea de "funcţii şi bani" liderilor sindicali.

Petcu a precizat că, dacă există neînţelegeri sau divergenţe între liderii de sindicat, ele nu sunt justificate pentru a expune membrii de sindicat. "Noi vrem să dăm semnalul că dincolo de dispute, oamenii sunt aşteptaţi să îşi manifeste nemulţumirea, pentru că drepturile lor au fost încălcate", a subliniat liderul sindical.

Marius Petcu declara, joi, când a fost un protest al Federaţiei "Sanitas" la Ministerul Sănătăţii, că pe 22 septembrie va avea loc un mare miting în Capitală şi un marş de la Parlament la Guvern, iar între 27 şi 30 septembrie vor fi mitinguri, în cascadă, în judeţe. În urmă cu o lună, Federaţia Sanitas anunţa atât un miting în septembrie, cât şi intenţia ca cei 120.000 de membri de sindicat să dea statul în judecată pentru că le-au fost reduse salariile cu 25 la sută. Salariile din sectorul bugetar au scăzut, la 1 iulie, cu 25 la sută, Guvernul vizând astfel reducerea cheltuielilor bugetare, în încercarea de a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 6,8 procente convenită cu FMI. (REDACȚIA)

ALTE ŞTIRI

ADEVĂRUL

2011: concedieri şi pensii îngheţate

Din administraţia locală au fost tăiate 54.000 de posturi de funcţionari Anul care vine va fi tot unul de austeritate: încă 15.000 de bugetari îşi vor pierde joburile, pe lângă cei peste 100.000 disponibilizaţi anul acesta. Angajaţii care vor supravieţui concedierilor îşi vor pierde bonusurile, primele de vacanţă şi al 13-lea salariu.

Până la sfârşitul acestui an, 74.000 de bugetari îşi vor pierde locurile de muncă, după cei 27.000 care au fost deja disponibilizaţi.

Potrivit scrisorii suplimentare către FMI asumată de Executiv şi citată de Mediafax, nici în anul care vine situaţia nu va fi alta: încă 15.000 de angajaţi la stat vor deveni şomeri, iar celor rămaşi le vor fi tăiate bonusurile, primele de vacanţă, precum şi al 13-lea salariu. „Dat fiind că vor exista noi concedieri de cel puţin 15.000 de bugetari până la finele anului 2011, măsurile vor lăsa loc pentru a acorda o majorare modestă a salariilor din sectorul public în condiţiile îndeplinirii angajamentului de reducere a cheltuielilor cu personalul sub 39 de miliarde de lei", se menţionează în document.

10.000 de angajaţi din Educaţie, concediaţi

Ministerul Educaţiei se apropie de finalizarea disponibilizărilor, după ce aproximativ 10.000 de persoane au primit înainte de 1 septembrie decizia de concediere. Constantin Ciosu, liderul Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), spune că au dispărut din schemă 15.000 de posturi, dar numai 10.000 erau ocupate. Este vorba, explică acesta, de angajaţi din personalul auxiliar (secretare, contabili, bibliotecari etc.), nu de cadre didactice. Profesori şi învăţători au plecat doar acolo unde s-au comasat şcolile.

Personalul de specialitate din învăţământ era oricum deficitar, explică preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu. Deficitul de cadre calificate a crescut în ultimele luni după ce Executivul a luat decizia reducerii salariilor cu 25%: „O să ajungem să predăm cu oameni necalificaţi, pe anumite discipline, fiindcă oamenii au preferat să plece să muncească în privat sau în străinătate. De exemplu, profesorii de limbi străine şi cei de informatică".

Constantin Ciosu spune că în această perioadă au loc tot felul de mişcări de personal în şcoli pentru a acoperi golurile: „Fiindcă unii profesori au plecat singuri, avem locuri neacoperite, unde se angajează cei cu note între 5 şi 7 la titularizare sau chiar personal necalificat. Măsurile Guvernului accentuează degradarea calităţii învăţământului".

În Sănătate, concedierile se apropie şi ele de final. S-au tăiat 1.612 posturi, din care 978 erau vacante. Majoritatea persoanelor disponibilizate sunt din direcţiile de sănătate publică.

Din administraţia locală trebuie să dispară 54.000 de posturi. Unele primării au întocmit deciziile de concediere, altele abia stabilesc posturile ce trebuie să fie restructurate. În administraţia centrală, concedierile sunt şi ele în diferite faze. De exemplu, la Ministerul Muncii, 2.500 de posturi au fost tăiate, în timp ce la Ministerul Afacerilor Externe abia săptămâna viitoare va fi stabilit numărul disponibilizaţilor şi va începe negocierea pe criteriile care vor fi aplicate.

Inflaţia, la maximul ultimilor doi ani

Preţurile bunurilor de consum au continuat să crească în august şi, chiar dacă avansul a fost de doar 0,23% faţă de luna precedentă, rata anuală a inflaţiei a ajuns la 7,58%, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani. Maximul a fost atins şi pe fondul deflaţiei înregistrate în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv o scădere a preţurilor cu 0,19% faţă de iulie 2009.

Preţurile bunurilor de consum au cunoscut însă o creştere mult mai însemnată în iulie, când TVA a crescut de la 19% la 24%, respectiv cu 2,58% faţă de luna precedentă. În august, cele mai mari scumpiri din categoria bunurilor alimentare s-au înregistrat la legume şi conserve de legume (1,95%), la citrice şi fructe meridionale (1,7%) şi la ouă (1,3%).

Top scumpiri

Alte legume şi conserve de legume 3,14%

Apă, canal, salubritate 2,51%

Citrice şi alte fructe meridionale 1,70%

Ouă 1,26%

Transport urban 1,20%

Miere de albine 1,08%

(MARIANA BECHIR)

COTIDIANUL

Concedierea bugetarilor de partid va fi interzisă prin lege

Palatul Victoria va interzice prin lege concedierea bugetarilor de partid. Potrivit noilor prevederi din legea salarizării unitare, persoanelor numite în funcţie pe criterii politice vor avea imunitate. Aşadar, clientela politică nu va fi disponibilizată, ci doar mutată în alte instituţii.

Legea salarizării unice favorizează apariţia unei categorii privilegiate în rândul bugetarilor, scrie Jurnalul Naţional. E vorba de acele persoane numite în funcţii de conducere în administraţia centrală şi locală, pe criterii politice. Ele nu vor fi afectate de valul disponibilizărilor. Noua lege a salarizării, pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, prevede ca în caz de restructurări, bugetarii cu funcţii de conducere să fie mutaţi în alte instituţii ale statului, pe posturi vacante. Şi dacă nu sunt locuri, se vor inventa. Astfel încât persoanele respective să îşi păstreze atât salariile, cât şi funcţia de conducere.

Imunitatea persoanelor numite în funcţii pe criterii politice funcţiona şi până acum. Aceleaşi prevederi erau trecute într-o ordonanţă de guvern adoptată la începutul lui 2009, odată cu desfiinţarea agenţiilor guvernamentale. Potrivit acordului convenit cu FMI, anul acesta şi în 2011, vor fi disponibilizaţi încă 100.000 de bugetari. (REDACȚIA)

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download

To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.

It is intelligent file search solution for home and business.

Literature Lottery

Related searches