Manual WizCount v3.0 - Wizrom



PROCEDURA MODIFICARE COTA TVA DE LA 19% LA 24%

I. Conditii legale:

Modificarea cotei standard de TVA, de la 19% la 24%, este reglementata prin OUG Nr. 58/2010, publicata in Monitorul Oficial Nr. 431/28.06.2010. Noua cota standard de TVA se aplica incepand cu data de 01.07.2010.

II. Consideratii generale:

Modificarea cotei de TVA are implicatii in programul Wizcount atat in modulul de gestiune, cat si in cel de contabilitate.

Setarea si pregatirea bazelor de date pentru noua cota de TVA se va desfasura in 2 etape:

• Etapa 1: setari conturi, tipuri de tranzactii si articole cu noua cota de TVA;

• Etapa 2: modificare rapoarte predefinite ale sistemului (jurnal vanzari, jurnal cumparari etc) – dupa publicarea normelor metodologice.

Aceasta procedura descrie operatiunile care trebuie efectuate in sistem pentru a putea emite si tipari documente in care TVA-ul sa fie calculat cu noua cota de 24%.

III. Modificari ce trebuie realizate de catre utilizatori (se realizeaza o singura data pentru fiecare companie):

1. Definire analitice noi pentru conturile de TVA.

Aceasta etapa NU este obligatorie, se va realiza numai daca veti considera necesar sa creati analitice distincte pentru conturile de TVA deductibila si colectata, de exemplu 4426.24 si respectiv 4427.24. Conturile se definesc completand campurile cheie cont, denumire cont, cod sintetic, cont principal, ca in imaginile urmatoare:

[pic]

[pic]

2. Modificare procent TVA standard din meniul Definitii Firma.

Aceasta etapa este obligatorie. Modificarea se realizeaza in Definitii -> Definitii Firma, unde se va inlocui actualul procent de TVA de 19 cu 24, similar cu imaginea urmatoare – in careul albastru:

[pic]

3. Adaugare procent nou de TVA in lista de cote TVA – Definitii Firma.

Etapa curenta este obligatorie – adaugarea in lista a noii cote de TVA de 24%, folosind conturile create in etapa 1 sau aceleasi conturi existente pentru cota de TVA de 19%. Meniul de cote TVA se apeleaza prin butonul marcat cu sageata verde in imaginea precedenta, iar adaugarea se va face ca in imaginea urmatoare:

[pic]

4. Definire conturi noi de stoc si de venituri pentru articolele cu TVA 24%

Aceasta etapa nu este obligatorie, se va realiza numai daca in articole exista acum conturi de stoc si de venit cu TVA distincte si doriti sa le modificati. Aceste conturi nu au nicio legatura cu TVA-ul calculat in documentele de vanzare sau cumparare, sunt folosite numai pentru evidenta analitica a conturilor. Conturile se vor crea completand cheia de cont, denumirea, codul sintetic si contul principal, similar cu actualele conturi de venituri si cheltuieli setate pe articole.

Dupa modificarea cotei de TVA din articole in mod automat, aceste conturi nou create trebuie actualizate manual pe articole (vezi imaginea de mai jos), utilizand meniul Actualizare Grupe Articole (vezi pct. 10) sau solicitand suportul unui consultant Call Center.

[pic]

5. Creare tipuri de tranzactie noi pentru gestiune - cumparare si vanzare.

Aceasta etapa este obligatorie, si presupune verificarea tipurilor de tranzactie definite pentru gestiune pentru cota de 19%, dupa care se vor defini si seta in mod similar tipurile de tranzactie cu noua cota de TVA.

• In compania WizCount exista tipuri de tranzactie special definite pentru gestiune, pentru cumparare si vanzare, si trebuie sa le vizualizati in meniul Definitii -> Definitii Firma -> Definitii Gestiune -> ecranul de Numerotare documente. Ordonati liniile dupa Tip tranz cu TVA si notati tipurile de tranzactie actuale pentru doc. De vanzare si cumparare:

[pic]

• In meniul Contabilitate -> Tipuri de tranzactii, cautati tipurile de tranzactie actuale, notate anterior, si vizualizati definitia acestora:

[pic]

• Definiti in mod similar noile tipuri de tranzactie pentru gestiune, cu TVA 24%, folosind aceleasi conturi de stoc si de venituri. Conturile de TVA pot fi cele definite la pasul 1 sau pot fi exact aceleasi folosite pe tipurile de tranzactii anterioare. Un exemplu de tip tranzactie de vanzare nou creat, cu cota de 24%, este redat in imaginea urmatoare:

[pic]

6. Creare tipuri de tranzactie noi pentru contabilitate - cumparare si vanzare

Etapa este obligatorie, deoarece se definesc noile tipuri de tranzactii complexe pentru cumparari si vanzari care se inregistreaza direct in notele contabile. Definirea se va realiza in meniul Contabilitate -> Tipuri de Tranzactii; se poate vizualiza mai intai tipul de tranzactie cu cota de 19% (exemplu in prima imagine de mai jos), folosit pana la 30.06.2010, dupa care se defineste in mod similar noul TT astfel incat procentul de TVA sa fie de 24% (a doua imagine de mai jos).

[pic]

[pic]

7. Setare tipuri de tranzactii nou create pentru gestiune, pe documentele de vanzare si cumparare

Aceasta etapa este obligatorie, astfel incat, in final, noile tipuri de tranzactii create pentru gestiune trebuie setate in Definitii Firma -> Definitii Gestiune, inlocuind actualele tipuri de tranzactie existente:

[pic]

IV. Modificari realizate prin rularea automata a unei proceduri:

8. Actualizare automata a articolelor – modificare cota de TVA din 19 in 24.

Etapa este obligatorie daca in baza de date sunt multe articole si nu se doreste actualizarea manuala a noii cote de TVA pe fiecare cod de produs.

Procedura de lucru este urmatoarea:

• Se salveaza fisierul Fix_TVA_Articole_Wiz4.0.exe de pe site-ul wizrom.ro;

• Se copiaza local, pe drive-ul C sau D, direct in radacina;

• Aplicatia trebuie rulata o singura data cu selectarea ambelor optiuni (Upgrade aplicatie pe statia curenta si Upgrade companie pe server) – selectand aceasta optiune se va deschide lista cu companiile existente pe server, si veti bifa compania/companiile pe care doriti sa o modificati.

Dupa inchiderea automata a aplicatiei trebuie sa verificati cateva dintre articolele care aveau TVA 19%, iar acum au 24%.

9. Actualizare automata a conturilor de venituri / cheltuieli de pe articole

Etapa nu este obligatorie, decat in cazul in care se doreste emiterea in contabilitate a documentelor pe conturi distincte.

Daca pe definirea articolelor avem setate conturi distincte de stoc, venituri cu tva sau venituri fara TVA si se doreste actualizarea acestora, aceasta operatie se poate realiza din meniul Articole -> Actualizare Grupe Articole.

[pic]

- bifare optiunea Camp din fisa aricol

- selectie camp de actualizat (Cont venit cu TVA, Cont stoc/cheltuieli, Cont venit scutit de TVA)

- selectie articolelor de actualizat (dupa sinteticul, analiticul si / sau cheia de cont a articolelor),

- bifare Suprascriere valori diferite de zero/nul

- in partea de jos a ferestrei se introduce noul cont.

Prin apasarea butonului Vizualizare se va afisa o lista cu articolele ce vor fi actualizate (avand astfel posiblitatea de a revenii la pasul anterior si de a reface selectiile).

V. Observatii:

• In programul Wizcount se poate opera cu documente temporare, cu documente/linii copiate, cu stornari sau documente intocmite in baza altui document. Aceste modalitati speciale de emitere a documentelor, precum si influenta modificarii cotei de TVA, sunt descrise in tabelul urmator:

|Tip operatie |Cota de TVA din noul document |

|Documente temporare |La emitere documentul se recalculeaza folosind cota de TVA |

| |actuala din articol |

|Copiere linii document |preia cota de TVA actuala din articol |

|Copiere document |preia cota de TVA actuala din articol |

|Document in baza altui document |preia cota de TVA actuala din articol |

|Stornare document prin meniul Paginare |preia cota de TVA actuala din articol |

|Documente de Retur |preia cota de TVA actuala din articol |

• Dupa modificarea cotei standard de TVA in sistem la 24%, primele facturi de vanzare sau documente emise, care contin TVA, trebuie verificate din punctul de vedere al sumelor calculate (TVA), dar si ca etichete tiparite, de exemplu cota de TVA.

• Companiile cu imprimante fiscale si case de marcat interfatate cu sistemul Wizcount, pentru tiparire bon fiscal, trebuie sa contacteze furnizorul echipamentului respectiv pentru a face modificarile care se impun. Dupa realizarea modificarilor necesare in imprimanta fiscala sau in casa de marcat, va rugam sa verificati primul bon fiscal emis din documentul Chitanta Fiscala din Wizcount (etichete, procent TVA, sume). Pentru orice nelamurire sau inadvertenta constatata la bonul fiscal tiparit, va rugam sa contactati un consultant Call Center la nr. de telefon 0742.035.497.

• Listele de preturi cu TVA, utilizate la emiterea unui document cu tiparire de bon fiscal, raman nemodificate in urma rularii procedurii de actualizare cota TVA in articole la 24%, si daca este cazul trebuie recalculate si actualizate prin optiunea de Modificare preturi din meniul Articole.

-----------------------

S-Park, Str. Tipografilor, nr.11-15, tronson A2, parter, Sector 1, Bucuresti, cod postal 013714

e-mail: office@wizrom.ro

telefon: 4021 - 318.01.00

S-Park, Str. Tipografilor, nr.11-15, tronson A2, parter, Sector 1, Bucuresti, cod postal 013714

e-mail: office@wizrom.ro

telefon: 4021 - 318.01.00

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download