Primaria Reghin - Primaria Reghin:



3147/11.02.2015

RAPORTUL PRIMARULUI MUNICIPIULUI REGHIN

PENTRU ANUL 2014

Motto:

Să formezi o echipă este doar începutul ,

să rămâi împreună este progresul , să

lucrezi împreună este succesul.

Henry David Thoreau

Prezentul raport a fost elaborat pe baza datelor puse la dispoziţie de către serviciile, birourile, compartimentele aparatului propriu şi a celor comunicate de către instituţiile subordonate.

În exercitarea atribuţiilor care îmi revin în conformitate cu Legea nr. 215/2001, a administraţiei publice locale, precum şi cu Legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, la fiecare început de an, întocmesc un raport de activitate aferent anului precedent, pe care vi-l prezint, aducându-l la cunoştinţa cetăţenilor municipiului Reghin , prin mijloacele de comunicare pe care le am la dispoziţie: pagina de internet primariareghin.ro.

Volumul activităţilor desfăşurate de aparatul de specialitate, serviciile publice precum şi instituţiile subordonate a fost, şi în anul 2014, foarte mare, raportul de faţă fiind o prezentare sintetică a acestora.

I CABINETUL PRIMARULUI, este structura aflată în imediata subordine a demnitarului, ale cărei atribuții sunt stabilite prin dispoziție de primar. Cabinetul primarului Municipiului Reghin are doi angajați, dintre care unul cu atribuții în domeniul economic , iar cel de al doilea cu atribuții în comunicare și relații publice.

II. PURTĂTORUL DE CUVÂNT a asigurat comunicarea cu massmedia locală, judeţenă şi naţională, prin organizarea de conferinţe de presă, redactarea şi transmiterea de comunicate de presă cu ocazia acţiunilor şi evenimentelor organizate de Municipiul Reghin, sau a altor evenimente de interes public.

III. BIROUL RESURSE UMANE, SALARIZARE, ADMINISTRATIV este un birou funcţional din cadrul structurii organizatorice a Primăriei Municipiului Reghin, care se subordonează direct primarului municipiului Reghin şi care este condus de un şef birou care coordonează :

Compartimentul Resurse Umane, Salarizare ;

Compartimentul Administrativ.

Conform legislaţiei în vigoare, obiectul principal de activitate al Biroului Resurse Umane, Salarizare, Administrativ, rezidă din gestiunea curentă a resurselor umane şi a funcţiilor publice, precum şi întocmirea/asigurarea documentaţiilor privind plăţile de natură salarială şi a altor drepturi băneşti pentru întreg personalul unităţilor şi instituţiilor subordonate, aplicarea legislaţiei privind organizarea concusurilor, angajarea, evaluarea, motivarea, formarea şi perfecţionarea profesională a resurselor umane din cadrul aparatului de specialitate al primarului, organizarea în condiţii de legalitate a structurilor aparatului executiv, precum şi a serviciilor publice şi instituţiilor publice din subordinea Consiliului local Reghin la propunerea acestora. Totodată, asigură activitatea de arhivă a instituţiei, activitatea personalului auxiliar ( conducători auto, îngrijitoare), colaborează cu medicul de medicină a muncii în vederea asigurării şi efectuării controlului medical periodic al angajaţilor instituţiei precum şi a unităţilor subordonate.

Începând cu luna ianuarie 2014 s-au desfăşurat următoarele activităţi : - În conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 103/2013 privind privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, s-au menţinut în plată cuantumul brut al salariilor/ indemnizaţiilor la acelaşi nivel cu cel care se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2013;

- s-a predat către Direcţia Generala a Finanţelor Publice Mureş situaţia statistica ,,Date informative privind fondul de salarii şi situaţia posturilor ocupate si vacante existente la sfârşitul lunii decembrie 2013;

- au fost întocmite, distribuite şi centralizate documentele necesare depunerii declaraţiilor de impunere pentru stabilirea deducerilor personale şi suplimentare de impozit pe anul 2014;

- întocmirea declaraţiilor informative privind impozitul reţinut la sursă aferente anului 2013;

- gestionarea evaluării performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici pentru activitatea desfăşurată în perioada 01.01.2013 – 31.12.2013;

- Întocmirea programării concediilor de odihnă aferente anului 2014, pentru toţi angajaţii instituţiei precum şi urmărirea realizării acestora.

- întocmirea şi actualizarea statelor de funcţii lunar ca urmare a modificării salariilor în urma trecerii într-o tranşă de vechime superioară potrivit legii;

- În luna iulie s-a predat către Direcţia Generala a Finanţelor Publice Mureş situaţia statistica ,,Date informative privind fondul de salarii şi situaţia posturilor ocupate si vacante existenta la sfârşitul semestrului II al anului 2013;

- În cursul anului 2014 au fost demarate procedurile în vederea ocupării unor funcţii publice vacantate sau a unor posturi de natură contractuală.

La toate concursurile şi evaluările organizate Biroul Resurse Umane, salarizare, Administrativ a asigurat:

- informarea privind condiţiile de participare la concurs, preluarea dosarelor de înscriere;

- organizarea si desfăşurarea probelor de concurs;

- supravegherea candidaţilor în timpul probelor scrise şi a probelor de interviu;

- întocmirea documentaţiilor la finalizarea concursului;

- demersurile de încadrare si integrarea în instituţie pentru noii angajaţi.

-s-a procedat la actualizarea, rectificarea, păstrarea şi evidenţa dosarelor profesionale ale funcţionarilor publici şi a registrului de evidenţă (REVISAL) a personalului contractual din cadrul instituţiei noastre conform HG nr. 500/2011.

S-a procedat la completarea şi transmiterea la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a datelor şi informaţiilor referitoare la respectarea normelor de conduită a funcţionarilor publici, trimestrial şi semestrial, conform formatului standard de raportare şi a instrucţiunilor aprobate prin Ordinul nr. 1200 /2013.

Până în luna iunie 2014, s-a procedat la actualizarea, înregistrarea în Registrul special, publicarea pe site-ul instituţiei şi transmiterea în copii xerox legalizate Agenţiei Naţionale de Integritate a declaraţiilor de avere şi de interese ale funcţionarilor publici.

Au fost întocmite şi susţinute documentaţiile de specialitate în vederea promovării următoarelor Hotărâri ale Consiliului Local:

a) hotărâri - privind modificarea si aprobarea Organigramei, Statului de Funcţii al aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Reghin precum şi a serviciiilor şi instituţiilor subordonate Consiliului Local Reghin;

b) hotărâri – privind aprobarea tronsformării posturilor ca urmare a promovării în clasa sau în grad profesional;

c) hotărârea privind aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2015.

Au fost iniţiate un număr de 256 dispoziţii, având ca obiect:

- stabilire drepturi salariale ca urmare a modificării în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

- numirea în funcţii publice;

- încetare raporturilor de serviciu/muncă/indemnizaţii;

- modificarea raporturilor de serviciu/muncă;

- suspendarea raporturilor de serviciu/muncă;

- modificarea Regulamentului intern;

- aprobarea criteriilor de evaluare a performanţelor profesionale individuale;

- promovarea în grad superior;

- promovarea în clasa;

- reîncadrarea în clasele de salarizare corespunzătoare vechimii în muncă;

- încetarea suspendării si reluare activităţii;

-constituirea comisiilor de concurs şi a comisiilor de soluţionare a contestaţiilor;

- mutarea în cadrul altui compartiment;

- transfer la cerere şi în interesul serviciului.

De asemenea, la nivelul biroului au fost întocmite şi centralizate:

- declaraţia lunară privind obligaţiile instituţiei faţă de bugetul de stat, şomaj, asigurări sociale şi asigurări de sănătate;

- statele de plată lunare, ordine de plată si situaţii recapitulative;

- situaţii statistice:

- S1 lunar - privind ancheta asupra câştigurilor salariale;

- S3- privind costul forţei de muncă în anul 2013;

- LV- trimestrial privind ancheta locurilor de muncă vacante pe trimestru, care se transmit către Institutul Naţional de Statistică.

Au fost întocmite înregistrate/ completate/ eliberate, verificate, aproximativ:

- 312 foi colective de prezenţă;

- 1314 cereri ale salariaţilor: de concediu de odihnă, concediu fără plată, recuperări, rechemări, adeverinţe medicale, adeverinţe de venit şi adeverinţe privind vechimea în muncă, referate;

- 113 concedii medicale;

- 7 persoane au fost suspendate temporar din funcţie;

- 12 modificare raport de serviciu;

- 20 încetări raport de muncă/ serviciu;

- 2 acordării spor CFP;

- 3 transferuri în interes de serviciu;

- 5 reveniri pe post ca urmare a încetării motivului de suspendare;

- 1 angajat a exercitat funcţia de conducere cu caracter temporar;

- 50 Acte adiţionale la contractul individual de muncă;

- 160 Fişe de post şi anexe la fişe de post;

- 261 Rapoarete de evaluare a performanţelor profesionale;

- 220 Declaraţii de avere şi Declaraţii de interese;

- 42 situaţii centralizatoare;

- 28 contracte individuale de muncă;

- 2 pensionări.

La nivelul Biroului Resurse Umane, salarizare, administrativ a fost coordonată şi monitorizată activitatea de perfecţionare profesională a funcţionarilor publici, prin cursurile de formare şi perfecţionare profesională, astfel că un număr de 22 dintre angajaţii instituţiei au urmat programe de formare şi perfecţionare profesională în anul 2014.

Pe parcursul anului 2014, Biroul Resurse Umane, salarizare a coordonat şi monitorizat activitatea de testare medicală şi psihologică a personalului.

IV. SERVICIULUI URBANISM ŞI AMENAJAREA TERITORIULU ADMINISTRAREA DOMENIULUI PUBLIC ÎN ANUL 2014

Principalele activităţi realizate în baza regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciilor publice ale primăriei municipiului Reghin au fost:

- urmărirea respectării prevederilor Planului de Urbanism General şi a Regulamentului Local de Urbanism prin coordonarea şi verificarea emiterii a :

465 Certificate de Urbanism în scopul autorizării lucrărilor de construire şi operaţiuni notariale;

250 Autorizaţii de Construire pentru construcţii noi, amenajări şi extinderi construcţii existente, branşamente şi racorduri la reţele de utilităţi (electricitate, gaze naturale, apă şi canalizare) din care 70 autorizaţii pentru locuinţe noi;

- urmărirea, controlarea şi rezolvarea a 302 sesizări şi reclamaţii repartizate compartimentului şi întocmirea a 18 procese verbale de constatare a contravenţiei în baza Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii (amenzi) ;

- regularizarea taxelor de autorizare pentru 82 locuinţe şi recepţia la terminarea lucrărilor pentru constatarea respectării autorizaţiilor de construire existente pentru 113 de imobile;

- întocmirea a 121 certificatelor de atestare şi edificare a construcţiilor, 115 adrese cu numere administrative, 19 procese verbale de vecinătăţi;

- raportări statistice lunare si trimestriale;

- întocmirea a 77 rapoarte de specialitate şi 77 proiecte de hotărâri pentru consiliul local în domeniul documentaţiilor de urbanism, concesiunilor, utilizarea domeniului public şi privat;

- adeverinte destinatie teren 92.

- în domeniul administrării proprietăţii municipiului Reghin s-au urmărit contractele existente pentru construcţii provizorii şi pentru terenurile care reprezintă curţile şi grădinile aferente locuinţelor cumpărate de foştii chiriaşi şi s-au încheiat :

= 38 contracte noi pentru terenurile care reprezintă curţi şi grădini aferente;

= 102 contracte noi pentru garaje şi 37 contracte căi de acces la spaţii comerciale, 20 adrese corespondenţă căi de acces şi 28 adrese corespondenţă proprietari garaje;

= 9 contracte pentru chioşcuri şi 15 contracte terase , respectiv 48 adrese corespondenţă proprietari chioşcuri şi terase;

= 180 contracte comerţ stradal „ Zilele Reghinene „ vânzări produse ocazionale,

= 13 contracte pirotehnice , 27contracte comerț stradal ,,Târg de iarna ,;

= 1 contract pentru panouri publicitare, 6 banner publicitar, 7 contracte pentru ocuparea terenului la diferite spectacole, 8 contracte expoziţii cu vânzare.

- s-a colaborat cu celelalte compartimente din cadrul primăriei.

Compartimentul nostru a avut o contribuţie esenţială la realizarea principalelor obiective prevăzute în programul Consiliului Local pentru anul 2014

COMPARTIMENT DE MEDIU

- 1 Raport de specialitate și proiect de hotărâre – privind aprobarea Planului local de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole;

- Strategii pentru salubrizarea pârâurilor din municipiul Reghin – pârâul Trandafirilor;

- Raportare lunară – Registru colectare selectivă deșeuri din instituții; raportări neprogramate – 1;

- Participare la Campania de mediu Mini colectare DEEE;

- ” Locul deșeurilor nu este în casă ” – Asociația Română pentru reciclare – RoREC;

- Participare la ședințele Comisiei de Analiză tehnică, Agenția pentu Protecția Mediului – Mureș;

- Participare la sesizări referitoare la depozitare necontrolată de deșeuri ( 4 );-

-Colaborare cu Poliția Locală a Municipiului Reghin;

V. COMPARTIMENTUL ACHIZIŢII PUBLICE, MANAGEMENT DE PROIECTE

În anul 2014 s-a încheiat un număr de 122 contracte de achiziţie publică. Dintre acestea pentru 4 s-au organizat proceduri de achiziţie publică conform OUG 34/2006.

În cursul anului 2014 s-au realizat următoarele lucrări de modernizare și de reparații pentru străzile din Municipiul Reghin:

- Străzile Vânătorilor, Alexandru Todea, Pomilor, Gurghiului, Păltiniș în valoare totală de 557.102,50 lei;

- Ridicări la cotă capace carosabile pe străzile Pomilor, Cardinal Alexandru Todea, Ghețarului, Măcieșului în valoare totală de 36.836,04 lei;

- Reparaţii pod pietonal de pe strada Iernuțeni în valoare totală de 39.353,14 lei;

- Modernizarea străzii Orizontului în valoare totală de 494.768,18 lei finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală;

- Lucrări de asfaltare a străzilor Pășunii și Pietroasei în valoare totală de 533.896 lei finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală;

SPAŢII VERZI, PROTECŢIA MEDIULUI ŞI CONDIŢII DE RECREERE PENTRU CETĂŢENII MUNICIPIULUI REGHIN

- Lucrări de pavare în Parcul Tineretului în valoare totală de 274.384,10 lei.

- Modernizarea bazei sportive Avântul, prin dotarea acesteia în valoare totală de 211.792 lei;

- Închiriere Patinoar artificial demontabil cu suprafață de 540 mp (18 m x 30 m) în valoare totală de 136.617,04 lei;

- iluminat fântână arteziană din Cartierul Libertății în valoare totală de 8.010,40 lei;

- Reparații la fântâna arteziană din Parcul Central în valoare totală de 22.303,52 lei;

-Aparate de joacă și pavaje din cauciuc pentru spațiile de joacă în valoare totală de 43.791,08 lei.

S-au efectuat lucrări canalizare, înlocuire conductă de apă și branșamente de apă și canalizare astfel:

Legătură gravitațională str. Viilor- Bartok Bela în valoare totală de 74.103,90 lei;

Extindere rețea de canalizare menajeră pe str. Mihai Viteazu în valoare totală de 25.347,02 lei;

Rețea de apă potabilă pe str. Mărului, Prunului, Spicului, Narciselor și Ghiocelului în valoare totală de 344.860,88 lei;

Extindere rețea de apă și branșamente apă potabilă pe strada Caraiman în valoare totală de 9.020,87 lei;

Înlocuire rețea de apă potabilă și branșamente pe strada Margaretelor în valoare totală de 223.109,53 lei;

Înlocuire rețea de apă potabilă și branșamente pe strada Cimitirului în valoare totală de 116.751,79 lei;

Canalizare strada Toamnei în valoare totală de 6.109,96 lei;

Reabilitare rețea de apă potabilă strada Kiss Zoltan în valoare totală de 66.541,26 lei;

Canalizare și racorduri strada Mimozelor în valoare totală de 69. 571,76 lei;

Canalizare strada Plugarilor în valoare totală de 37.051,49 lei;

Înlocuire rețea de apă și branșamente pe strada Mihai Viteazu (de la nr. 117 la nr. 123) în valoare totală de 56.416,41 lei;

Extindere rețea de apă și canalizare strada Kemeny Janos în valoare de 44.978,46 lei;

Reabilitare conductă de apă pe str. Cerbului în valoare totală de 25.873,52 lei;

Branșament de apă pe strada Muncitorilor în valoare totală de 80.545,65 lei;

Extindere alimentare cu apă pe strada Argeșului în valoare totală de 10.320,98 lei;

Extindere alimentare cu apă pe strada Siretului în valoare totală de 5.135,84 lei.

SIGURANŢA ŞI FLUIDIZAREA CIRCULAŢIEI:

- Marcaje rutiere longitudinale și premarcaje pe străzile din Municipiul Reghin în valoare totală de 62.496 lei;

- Reparații la BMP-IP PT 26 din str. Gării în valoare totală de 3.720 lei.

- S-au achiziționat cupă, lamă și remorcă pentru tractor în valoare de 95.711,88 lei.

Unităţi de învăţământ şi de cultură

- În anul 2014 din bugetul local s-au alocat 388.742,08 lei pentru reparaţii şi igienizări la licee, şcoli şi grădiniţe;

- S-a achiziționat un compresor pentru Aparatul Stomatologic de la Liceul tehnologic Petru Maior în valoare de 1.933,07 lei;

- S-au efectuat reparații la Cabinetul medical din incinta Școlii Gimnazială Alexandru Ceușeanu în valoare de 32.938,81 lei;

- S-au efectuat lucrări de reabilitare a Casei de Cultură Dr. Eugen Nicoară în valoare de 544.926,32 lei din care 500.000 lei reprezintă finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală, iar 44.926,32 lei reprezintă cofinanțare de la bugetul local;

- S-au achiziționat echipamente de sonorizare la Casa de Cultura Eugen Nicoară în valoare de 17.760,52 lei;

- S-au achiziționat sisteme de sonorizare pentru Casa de Cultură George Enescu în valoare totală de 34.778,09 lei;

- S-a achiziționat o mașină de spălat pardoseli la Sala de sport din Parcu Tineretului în valoare totală de 9.994,40 lei;

- Reparații la holurile și casa scării clădirii Policlinicii din strada Cardinal Alexandru Todea în valoare totală de 48.923,32 lei;

- Instalație termică la clădirea stomatologiei de pe strada Cardinal Alexandru Todea în valoare de 16.908,68 lei.

În ceea ce priveşte activitatea derulată pe segmentul privind managementul proiectelor:

În luna aprilie 2014 a fost depus proiectul „Revitalizare Patrimoniu Cultural in Municipiul Reghin – Ansamblul Urban „Centru istoric” si Cinematograful „Patria” din Ansamblul Urban str.Petru Maior” propunerea de proiect neîndeplinind scorul minim de 70 puncte.

În luna iunie 2014 au fost reluate discuțiile cu privire la proiectul ”Modernizarea străzilor Sării, Gării, Dedradului, Vânătorilor și Gurghiului”, proiect care a fost depus inițial în anul 2009, dar din lipsa fondurilor a fost inclus in lista de rezervă. În luna septembrie 2014 a fost depus spre evaluare tehnică și financiară proiectul tehnic aferent proiectului mai sus menționat, urmând ca la începutul anului 2015 să se semneze Contractul de finanțare în valoare de 11.298.354,92 lei.

Aferent lunii iunie în cadrul cererii de proiecte ”Promovarea egalității de gen și a echilibrului între viața profesională și cea personală” Municipiul Reghin a depus proiectul ”Înființarea unui centru de educație și îngrijire a copilului cu vârșta cuprinsă între 0-3 ani în Municipiul Reghin”, fiind declarat câștigător, cu un punctaj de 69 puncte și propus spre finanțare în valoare de 337.607,12 euro.

Aferent anului 2014 s-au reluat discuțiile cu privire la proiectul ”Centrul de informare turistică”, proiect care a fost depus inițial în anul 2011, fiind declarat admis dar din lipsa fondurilor nu s-a putut realiza, urmând ca în cursul anului 2015 să se semneze Contractul de finanțare în valoare de 465.932,92 lei.

În anul 2014 s-au depus în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social ”Săli de cinema” aferent Companiei Naționale de Investiții SA București, propuneri de proiecte ”Reabilitarea clădirii cinematografului Patria din Municipiul Reghin” și ”Construire hală agroalimentară în Municipiul Reghin, jud. Mureș” .

VI. BIROULUI CADASTRU ŞI REGISTRU AGRICOL

Principalele atribuţii ale BIROULUI CADASTRU ŞI REGISTRU AGRICOL din cadrul Primăriei Municipiului Reghin se concentrează în direcţia:

aplicării legilor fondului funciar ;

întocmirii şi ținerii la zi a Registrului Agricol, respectiv înscrierea, completarea și centralizarea datelor, efectuarea operațiunilor de modificare a datelor și informațiilor, cu acordul scris al secretarului;

eliberării de copii, extrase , adeverinţe, documente doveditoare privind proprietatea asupra animalelor și păsărilor, în vederea vânzării în târguri și oboare, privind calitatea de producător agricol, în vederea vânzării produselor la piață, pentru obținerea unor drepturi materiale și/sau bănești și altele;

verificării și semnării documentațiilor referitoare la subvențiile și primele din agricultură, vizării cererilor pentru subvenția la încălzire;

eliberării atestatelor de producător, a carnetelor de comercializare și afișarea la sediul primăriei a tabelului nominal cuprinzând producătorii agricoli cărora li s-au eliberat atestatele de producător și carnetele de comercializare.

administrării păşunilor;

evidenţei contractelor de arendare a terenurilor agricole încheiate în baza prevederilor Legii nr.71/2012 – pentru punerea în aplicare a Legii nr.287/2009 – privind Codul Civil, cu modificările și completările ulterioare ;

dări de seamă privind fondul funciar.

asigurării consultanței și îndeplinirii obligațiilor ce revin primăriei la întocmirea actelor de tranzacție a terenurilor situate în extravilan, în confomitate cu Legea nr.17/2014.

1. Aplicarea legilor fondului funciar prin ducerea la îndeplinire a HOTARARILOR Comisiei locale, se concretizează prin întocmirea tabelelor nominale care cuprind persoanele fizice și persoanele juridice care au formulat cereri în baza legilor funciare, conform ANEXELOR care fac parte integrantă din Normele de aplicare a fiecărei legi funciare, întocmirea fișelor de punere în posesie pe amplasamentele stabilite în cadrul ședințelor de fond funciar, încadrarea în zonă pe planșele cadastrale, întocmirea parcelarelor și înaintarea acestora spre validare/invalidare în vederea emiterii titlurilor de proprietate de către Comisiile județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, documente care sunt însoțite de copii conforme cu originalul după sedințele Comisiei locale.

În procedurile de aplicare a art. 36 alin. 2 și 3 din Legea 18/1991, republicată (terenuri expropriate, terenuri atribuite în folosință gratuită pe durata existenței construcției prin Decizie de atribuire), reprezentanții primăriei din cadrul biroului, administrează primirea și verificarea acelor documentații.

2. Întocmirea şi ținerea la zi a Registrului Agricol. Pe suport de hârtie sunt un număr de 89 volume. Potrivit prevederilor legale înregistrările se fac şi pe suport magnetic. La sfârșitul anului trecut, pe suport de hârtie și în format electronic, registrele au fost completate în procent de 100%. Menţionăm că această evidenţă este declarativă şi pentru completarea ei se lucrează direct cu proprietarii şi posesorii de teren agricol.

Ori de câte ori intervin modificări în registrul agricol referitoare la terenuri, la categoria de folosință a acestora, la clădiri, la mijloace de transport sau la orice alte bunuri deținute în proprietate ori în folosință, după caz, de natură să conducă la modificarea oricăror impozite și taxe locale prevăzute de titlul IX din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, funcționarii publici din cadrul biroului cu atribuții privind completarea, ținerea la zi și centralizarea datelor din registrele agricole, comunică aceste modificări funcționarilor publici din compartimentele de resort din aparatul de specialitate al primarului, în termen de 3 zile lucrătoare de la data modificării.

3.Eliberarea de copii, extrase şi adeverinţe din Registrele agricole arhivate. În momentul de faţă o mare parte din adeverinţe se pot elibera din programul electronic de evidenţă a Registrului agricol.

4.Exploaterea păşunilor, în momentul de faţă mai există o suprafață de 409,36 ha de pășune, din care 242,47 ha este închiriată, 24,22ha concesionată, iar diferența este deținută de FLACT – REGHIN, pe care pășunează animalele locuitorilor municipiului. Pe suprafeţele destinate păşunatului se fac lucrări de întreţinere în fiecare an, sub atenta îndrumare a personalului de specialitate din cadrul biroului, în baza unui plan de măsuri cu privire la lucrările necesare .

5. Personalul de specialitate din cadrul biroului asigură consultanță și îndeplinește obligațiile ce revin primăriei la întocmirea actelor de tranzacție a terenurilor situate în extravilan, în confomitate cu Legea nr.17/2014, și anume:

-în termen de o zi lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria are obligația să afișeze timp de 30 de zile oferta de vânzare la sediul primăriei și pe pagina de internet;

-înființează, organizează și gestionează Registrul de evidență a ofertelor de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan;

-afișează oferta de vânzare la sediul primăriei și pe site-ul propriu, cu respectarea prevederilor art.6 alin.(2) din lege (Ordinul Comun nr.719/2014, art.3).

În anul 2014, în cadrul biroului au fost desfăşurate următoarele activităţi principale:

- ELIBERĂRI ADEVERINŢE în baza datelor înscrise în R.A. -1514

- CERTIFICATE DE PRODUCĂTOR (VIZE + ELIBERĂRI) - 187

- VIZE CERERI ÎNCĂLZIRE (GAZ + LEMNE+ENERGIE ELECTRICĂ) - 935

- DOSARE LEGEA 247/2005 - 34 (fișe de punere în posesie și vize plan cadastral)

- LEGEA 18/1991 + LEGEA 1/2000 - 30 (fișe de punere în posesie și vize plan cadastral)

- AVIZARI PLAN PARCELAR + ÎNCADRARE ÎN TARLA- 66

- DEPLASĂRI IN TEREN+ NOTE DE CONSTATARE (certificate de producător) -137

- COMPLETARE R.A. - SUPORT HARTIE % - 100%

- COMPLETARE R.A - SUPORT ELECTRONIC %- 100%

- ARHIVAREA DOCUMENTELOR AFERENTE BIROULUI - 413

- SITUATII STATISTICE- 6

- ADRESE CORESPONDENŢĂ, SOLUŢIONĂRI PETIŢII,

ALTE CERERI ÎNREGISTRATE - 712

- DOSARE LEGEA 17/2014 - 17 (tranzacție terenuri situate în extravilan)

ADMINISTRAREA PAŞUNILOR

– - LUCRARI DE EVIDENŢĂ

– - LUCRARI DE INTREŢINERE

URMARIREA INTEGRITATII PASUNILOR

VII. COMPARTIMENTUL IGIENĂ PUBLICĂ

Salubrizarea municipiului Reghin ridică numeroase probleme de ordin financiar, sanitar şi ecologic.

Asigurarea curăţeniei şi măturatul pe porţiunea stradală este asigurată cu operatorul SC RAGCL SA, conform graficului zilnic de măturat stradal şi spălatul străzilor.

În anul 2014 s-au efectuat ori de cate ori a fost nevoie, cu beneficiarii Legii nr.416-privind venitul minim garantat, lucrări de curăţenie în cartierele oraşului , zonele verzi şi străzile neincluse în grafic cu operatorul RAGCL, in special pe pârâul Trandafirilor, pârâul Temniţei, canalul Morii

Pe raza municipiului sunt amplasate 1050 de pubele de gunoi stradal

Precolectarea deşeurilor menajere de la populaţie şi transportul acestora se efectuează pe baza unui grafic de ridicare, zilnic, pe străzi.

Majoritatea agenţilor economici au încheiat contracte de prestări servicii cu operatorul autorizat pentru transportul deşeurilor menajere, în contracte fiind stipulate obligaţiile ambelor părţi.

O problemă importantă a societăţii este producerea unor cantităţi tot mai mari de deşeuri, fapt ce presupune o gestionare judicioasă a acestora, privind colectarea, tratarea, reciclarea şi depozitarea deşeurilor.

În prezent, se pune problema mai mult ca oricând a reciclării materialelor care intră în componenţa acestor deşeuri.

În zona blocurilor de locuit sunt amenajate platforme pentru precolectarea deşeurilor menajere, dotate cu containere speciale, destinate colectării selective a deşeurilor de ambalaje din hârtie, sticlă, PET-uri.

Se urmărește amenajarea acestor platforme,astfel încât să fie respectate cerinţele privind sănătatea publică, conform caietului de sarcini al serviciului de salubrizare al municipiului.

Pe parcursul anului, au avut loc activităţi de întreţinere a curăţeniei cursurilor de apă.

VIII. SECŢIA DRUMURI ŞI PODURI din cadrul Primăriei Municipiului Reghin are ca principale atribuţii administrarea şi întreţinerea reţelei stradale, precum şi executarea de reparaţii, amenajarea tramei stradale, a aleilor şi a trotuarelor.

În perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2014, Secţia Drumuri şi Poduri din cadrul Primăriei Municipiului Reghin a desfăşurat următoarele activități:

Acțiuni de deszăpezire, combatere a poleiului și transport zăpadă;

Acțiuni de curățare a acostamentelor prin măturare manuală a materialului antiderapant;

Întreținere/decolmatare șanțuri și rigole str. Iernuțeni, Pandurilor, M. Viteazul;

Reprofilarea străzilor cu material de balastieră: str. Castanilor, Caraiman, Koos Ferencz, Viorilor, Bartok Bela, Câmpului, Scurtă, Lăcrămioarei, Muncitorilor, Spicului, Prunului, Narciselor; Pietroasei, Pădurii, Pavatorilor, Mimozelor, Păltiniș, Dealul Brezii, Trandafirilor, Gheorghe Șincai, Codrului, Semănătorilor, Căprioarei, Vișinilor, Cimitirului, Margaretelor, Kiss Zoltan, Mioriței, Simion Bărnuțiu,

Lucrări de marcaje longitudinale și transversale (treceri de pietoni) pe arterele principale și intens circulate;

Plombări utilizând mixtură asfaltică: pod peste Mureș str. Iernuțeni, Pandurilor, Bujorului, Pomilor, Spitalului, Apalinei, Gării, Axente Sever, Ierbuș, Gurghiului, Salcâmilor, Dedradului, Stejarului, N. Bălcescu, Grâului, Castelului, Apelor, Cardinal Todea, Mihai Viteazu, Terasei, P. Grigorescu, G. Coșbuc, C.F.R., Argeșului, Liliacului, Toamnei, Pomilor; Crinului, Vânătorilor;

"Ruperea" acostamentelor pentru înlăturarea acumulării apelor meteorice pe carosabil: str. Gurghiului, Salcâmilor;

Plombări utilizând asfalt stocabil (asfalt rece): str. Pandurilor, Gării, Apalinei, Sării, Școlii, Călărașilor, Salcâmilor, Petru Maior, Pomilor, Râului, Verii, Stejarului, Axente Sever

Confecționat și montat punte pietonală metalică peste pârâul Plugarilor situat la intersecția străzilor Măcieșului cu Pandurilor;

Montare parapet metalic pentru protecția pietonilor str. Râului;

Reparații zid de sprijin str. Ion Creangă;

Montat indicatoare noi la toate trecerile cu cale ferată de pe raza municipiului;

Remediere elemente structurale ale podetelor str. Pandurilor, Grădinarilor, Salcâmilor;

Reabilitare rigole carosabile str. Morii și str. Foișor;

Lucrări de modernizare parte carosabilă si trotuare str. Cardinal Todea;

Modernizare spatiu de joacă Gimnaziul de Stat Augustin Maior;

Modernizare spatiu din jurul blocurilor str. Axente Sever;

Refacere trotuare str. Mihai Eminescu, str. Beng(spre Breaza);

Modernizare parcare str. Ierbuș (parcare Alpina);

Lucrări de asfaltare trotuare și intrări str. Subcetate;

Realizare trotuar pentru legătura str. Subcetate – bvd. Unirii;

Realizare acces pentru intervenții apă-canal cu mixtură asfaltică cartier Unirii, bl. 18;

Confecționare și montaj stație bus str. Beng;

Reabilitare rigolă carosabilă colmatată str. Castelului;

Reabilitare zid de sprijin str. Horea;

Modernizare căi de acees garaje cartier Mihai Viteazu;

IX. SERVICIULUI DE GESTIONARE CÂINI FĂRĂ STĂPÂN

În anul 2014 au fost capturate și transportate în adăpostul de câini ai Primăriei municipiului Reghin, un număr de 300 exemplare canine. O parte din acestea au fost revendicate de proprietari și adoptate de persoane iubitoare de animale.

S-au făcut demersurile necesare dotării acestui serviciu cu o mașină de captură – transport corespunzătoare.

În anul 2014, s-au continuat lucrările necesare dotării corespunzătoare a adăpostului și aducerea acestuia la standardele cerute de legislația actuală prin lucrări tehnice la și dotare cu echipamente. De asemenea s-au obținut autorizațiile de funcționare corespunzătoare serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, respectiv și autorizația de funcționare pentru noul mijloc de transport hrană SNCU, eliberată de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Protecția Animalelor Mureș.

S-au continuat externalizarea, activității medicale – veterinare, printr-un contract de servicii între Primăria Municipiului Reghin și SC CAVINET SA Reghin.

Pentru a facilita adopțiile câinilor atât în țară cât și în străinătate, Primăria Municipiului Reghin a avut o bună colaborare cu Fundația FIDUCIA și Fundația pentru protecția animalelor ROBIN HOOD Austria.

În anul 2014, în municipiul Reghin s-au făcut eforturi deosebite pentru gestionarea corespunzătoare a numărului de efective canine fără stăpân. De îndată ce s-au obținut autorizațiile de funcționare, s-a operar pentru sterilizarea, vaccinarea, deparatizarea tuturor exemplarelor existente și introduse ulterior în adăpost, conform cerințelor legislației în vigoare.

X. SECȚIA SERE ȘI ZONE VERZI

În anul 2014 s-au plantat 847 de bucăți de arbori pe aliniamentele străzilor și acolo unde au fost finalizate lucrările de reabilitare și în cartierele orașului.

Pe parcursul anului trecut au fost înființate noi zone verzi, s-au confecționat suporturi de flori în centrul orașului pe strada P-ța Petru Maior, unde s-au plantat 720 petunia și 566 mușcate.

S-au plantat peste 7.736 bucăți de arbuști, 623 tufe de trandafiri și 10.000 bulbi de lalele. S-au refăcut rondurile florale de pe strada Petru Maior, s-a procedat la scoaterea gardului viu vechi și s-a plantat în acelaşi loc arbuști și flori perene. S-au pus jardiniere pe strada Călărașilor. A fost refăcut și reamenajat terenul de joacă din cartierul Rodnei, s-au montat aparate de joacă și bănci noi.

Au mai fost montate 40 de bănci simple, 10 bănci cu mese, 17 aparate de joacă la grădinițele cu program prelungit și în cartierele aferente orașului, deasemenea au fost montate bănci şi în cartierele aparținând Municipiului Reghin. 162 coșuri de gunoi au fost amplasate în diferite alte locaţii.

Aceste amenajări au fost necesare pentru îmbunătățirea funcționalității parcurilor, a zonelor verzi aferente ansamblurilor de locuințe, regândirea lor în vederea creerii unui mediu plăcut pentru odihna și relaxarea cetățenilor.

Asociațiile de proprietarii au primit în baza unei solicitări scrise gard viu și răsaduri de flori în mod gratuit.

Angajații secției Sere și Zone Verzi se mai ocupă și cu toaletarea arborilor din toate cartierele și străzile orașului și bineînțeles cu pavoazarea orașului cu ocazia sărbătorilor de iarnă (iluminatul festiv). Angajații Secției Sere și Zone Verzi au participat cu standuri expoziționale la unele evenimente la care Primăria Municipiului Reghin a participat ca și colaborator precum, Festivalul ”Valea Mureșului”, Zilele Municipiului Reghin, Festivalul ”Valea Regilor” și Ziua Recoltei

XI. SERVICIUL BUGET, CONTABILITATE, CFP, CASIERIE

Serviciul este o structură aflată în subordinea primarului şi îşi desfăşoară activitatea cu un număr de opt angajaţi şi un şef de serviciu şi are următoarele aribuţii :

Fundamentarea şi elaborarea anuală a proiectului de venituri şi cheltuieli al Municipiului Reghin

Rectificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli

Urmarirea şi întocmirea trimestrială şi anuală a Contului de execuţie şi a bilanţului contabil conform legislaţiei şi supunerea lui spre aprobare Consiliului Local.

Semnarea şi urmărirea din punct de vedere economic a contractelor din care rezultă plţi din bugetul local

Organizarea şi asigurarea efectuării inventarierii anuale,înregistrarea în contabilitate a rezultatului inventarierii şi casărilor

Creare unui sistem unitar dede prelucre a datelor care au influenţă asupra bugetului de venituri şi cheltuieli

Întocmirea documentelor de plată şi asigurarea plăţilor cheltuielilor bugetare în limita creditelor decchise şi a disponibilităţilor din cont

Exercitarea activităţii de control financiar preventiv propriu

Întocmirea fişei mijloacelor fixe ,evidenţierea şi înregistrarea in contabilitate a imobilizărilor şi a amortizărilor mijloacelor fixe

Întocmirea balantelor de verificare lunare,dărilor de seamă contabile trimestriale şi anuale ,altor situaţii cerute de D.G.P.P.Mures

Înregistrarea în ordine cronologică în contabilitate a veniturilor şi cheltuielilor

Întocmirea registrelor contabile prevăzute de legislaţia în vigoare

Derularea activităţilor de caserie a Primăriei

Întocmirea fişei debitorilor şi creditorilor

Evidenţa documentelor cu regim special şi a altor valori

Organizare evidenţei creditelor bugetare aprobate pentru fiecare subdiviziune a clasificaţiei bugetare precum şi a modificărilor intervenite pe parcursul anului

Angajare şi ordonanţarea cheltuielilor pe baza documentelor justificative

Efectuarea deschidelor de credite

Înregistrarea,verificare şi centralizarea conturilor de execuţie lunare ale Primăriei cu cele ale fiecărei unităţi subordonate

Întocmirea şi prezentare spre aprobare Consilului local a conturilor de execuţie

Urmărirea respectarea ţi punerea în aplicare a hotărîrilor consiliului local privind alocarea unor sume pe diferite destinaţii

Verificarea periodică a evoluţiei încasărilor şi efectuarea plăţilor de orice fel,inclusiv prin caserie

Urmărirea contractelor de credit,plată ratelor,a dobânzilor şi a comisioanelor percepute ţinerea registrului datoriei publice

Întocmirea lunară a monitorizării cheltuielilor de personal,a bilanţului scurt,a contului de execuţie

Întocmirea zilnică de către caserie a registrului de casă

Tinerea evidenţei contabile a garanţiilor materiale,garanţiilor de bună execuţie

Întocmirea listelor de investiţii ca ca anexă la bugetul de venituri şi cheltuieli

Întocmirea răspunsurilor la corespondenţa repartizată serviciului buget contabilitate

Sinteza activităţii pe anul 2014

Activitatea Serviciului Buget, contabilitate, CFP, casierie se bazează pe asigurarea cu resurse atat din bugetul local cat si din transferuri din bugetul de stat si gestionarea acestora, urmarirea platilor si incadrarea in limitele prevazute in buget si rectificarea acestora in functie de veniturile realizate si alocatiile bugetare conform Legii 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Realizările din bugetul general se regăsesc în contul de execuţie anual al fiecărui buget component, după cum urmează:

A. Buget local

I. VENITURI LEI

|Denumire indicator |Prevederi bugetare |Prevederi bugetare |Încasări realizate |Grad de realizare % |

| |initiale |definitive | | |

|VENITURI TOTAL |55626000 |67323000 |61018836 |90,64 |

|A) Sectiunea de funcţionare |51589000 |59614000 |57888604 |97,11 |

|Venituri proprii |31390000 |33169000 |28697387 |86,52 |

|Venituri curente |51456000 |56445000 |54723921 |96,95 |

|a) Venituri fiscale |50733000 |54910000 |51588250 |93,95 |

|a1) Impozit pe venit, profit si câstiguri din|14280000 |15145000 |13957862 |92,16 |

|capital, din care | | | | |

|Impozit pe venit din transfer proprietaţi |350000 |460000 |334111 |72,63 |

|imobiliare | | | | |

|Cote defalcate din impozitul pe venit |13503000 |14233000 |13191270 |92,68 |

|Sume alocate de CJ Mureş pentru echilibrarea |427000 |452000 |432481 |95,68 |

|bugetelor locale | | | | |

|a2) Impozite şi taxe pe proprietate |8965000 |8965000 |8092320 |90,26 |

|a3) Impozite şi taxe pe bunuri si servicii |27188000 |30220000 |29101212 |96,30 |

|a4) Alte impozite şi taxe fiscale |300000 |580000 |436856 |75,32 |

|b) Venituri nefiscale |723000 |1535000 |3135671 |204,28 |

|b1) Venituri din proprietate |2150000 |2447000 |1728820 |70,65 |

|b2) Vanzâri de bunuri şi servicii |-1427000 |-912000 |1406851 | |

|Subvenţii |133000 |3169000 |3164541 |99,86 |

|Subventii de la alte nivele ale |133000 |3169000 |3164541 |98,86 |

|administraţiei publice | | | | |

|B) Secţiunea de dezvoltare |4037000 |7709000 |3130374 |40,60 |

|Venituri proprii |560000 |1116000 |911164 |81,65 |

|Venituri curente |3477000 |3289000 |505410 |15,37 |

|I.Venituri fiscale |- |- |- | |

|II. Venituri nefiscale din care |3477000 |3289000 |505410 |15,37 |

|Vânzări de bunuri şi servicii |3477000 |3289000 |505410 |15,37 |

|III. Venituri din capital |560000 |1116000 |911164 |81,65 |

|IV. Subventii din care |- |3304000 |1713800 |51,87 |

|Subvenţii de la alte nivele ale |- |3304000 |1713800 |51,87 |

|administraţiei publice | | | | |

|V. Operaţiuni financiare din care | | | | |

I. VENITURI

Faţă de prevederile bugetare totale pe anul 2014 in suma de 67.323.000 lei, veniturile încasate au fost in suma de 61.018.836 lei, realizându-se in proportie de 90,64 %.

Menţionăm că pe anul 2014, impozitul pe clădiri datorat de contribuabilii persoane juridice a fost în cotă de 10,00 % la valoarea de inventar a clădirilor ( pentru clădirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani) , 1,3 % pentru clădirile reevaluate in ultimii 3 ani si 30 % pentru clădirile nereevaluate in ultimii 5 ani.

Veniturile reprezentate de prelevările de la bugetul statului la bugetul local s-au realizat pe măsura transferării acestor sume de la bugetul de stat la bugetul local.

II. CHELTUIELI – pe capitole bugetare la sfarsitul trimestrului IV 2014 s-au realizat astfel:

LEI

|Nr. Crt.|Denumirea indicatorului |Credite bugetare |Credite bugetare |Plăţi efectuate pana la |Grad de realizare % |

| | |initiale 2014 |definitive 2014 |31.12.2014 | |

| |TOTAL CHELTUIELI |55636000 |67333000 |61021681 |90,63 |

| |A) Secţiunea de funcţionare |51589000 |59614000 |57882530 |97,10 |

|1 |Autorităţi executive |5991000 |6395000 |6250982 |97,75 |

|2 |Servicii publice comunitare de evidenţă a |406000 |400000 |370207 |92,55 |

| |persoanelor | | | | |

|3 |Tranzacţii privind datoria publică şi |1257000 |1462000 |1353806 |92,60 |

| |împrumuturi | | | | |

|4 |Protecţia civilă |9000 |9000 |5277 |58,63 |

|5 |Învăţământ |22170000 |25802000 |25356329 |98,27 |

|6 |Sănătate |1052000 |1527000 |1505799 |98,61 |

|7 |Cultură, recreere, religie si sport |4964000 |6524000 |6120706 |93,82 |

|8 |Asigurări şi asistenţă socială |2523000 |3054000 |2943667 |96,39 |

|9 |Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică |890000 |1220000 |1104112 |90,50 |

|10 |Protecţia mediului |3416000 |4278000 |4239965 |99,11 |

|11 |Combustibil şi energie |- |- |- |- |

|12 |Transporturi |8661000 |8943000 |8631680 |96,52 |

|13 |Fond de rezervă |250000 |- |- |- |

| |B) Sectiunea de dezvoltare |4047000 |7719000 |3139151 |40,67 |

|1 |Autorităţi executive |787000 |1417000 |455950 |31,18 |

|2 |Alte servicii publice generale |24000 |3000 |2960 |98,67 |

|3 |Ordine publica |- |- |- |- |

|4 |Învăţământ |700000 |519000 |18111 |3,49 |

|5 |Sănătate |16000 |31000 |14823 |47,82 |

|6 |Cultură, recreere, religie si sport |470000 |1199000 |682265 |56,90 |

|7 |Asigurari si asistenta sociala |- |- |- |- |

|8 |Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică |1035000 |1580000 |523803 |33,15 |

|9 |Protecţia mediului si ape |289000 |959000 |550221 |57,37 |

|10 |Transporturi |726000 |2011000 |891018 |44,31 |

Execuţia cheltuielilor la 31 decembrie 2014 pe feluri de cheltuieli, se prezintă astfel lei

|Nr. crt |Denumire |Credite initiale |Credite definitive |Plati pana la |Grad de |

| | | | |31.12.2014 |realizare % |

| |Cheltuieli totale, din care |55636000 |67333000 |61021681 |90,63 |

| |a) sectţunea de functionare |51589000 |59614000 |57882530 |97,10 |

|1 |Cheltuieli salariale |26450000 |29019000 |28901488 |99,60 |

|2 |Cheltuieli materiale |17681000 |21856000 |20915391 |95,70 |

|3 |Dobânzi |1257000 |1462000 |1353806 |92,60 |

|4 |Subvenţii |500000 |78000 |- |- |

|5 |Transferuri între unităţi ale administraţiei |1032000 |1580000 |1536780 |98,20 |

| |publice | | | | |

|6 |Asistenta sociala |1174000 |1296000 |1286843 |99,29 |

|7 |Alte cheltuieli |1762000 |2541000 |2415525 |95,06 |

|8 |Rambursari credite |1483000 |1782000 |1596093 |89,57 |

|9 |Fond de rezervă |250000 |- |- |- |

|10 |Plăţi efectuate în anii precedenţi şi |- |- |-123396 |- |

| |recuperate în anul curent | | | | |

| |b) secţiunea de dezvoltare |4047000 |7719000 |3139151 |40,67 |

|1 |Transferuri între unităţi ale administraţiei |13000 |28000 |12246 |43,74 |

| |publice | | | | |

|2 |Alte transferuri |1155000 |531000 |30152 |5,68 |

|3 |Cheltuieli de capital |2879000 |7160000 |3113218 |43,48 |

|4 |Plăţi efectuate în anii precedenţi şi |- |- |-16645 |- |

| |recuperate în anul curent | | | | |

Faţă de prevederile bugetare la trimestrul IV 2014, care sunt in sumă de 67333000 lei, cheltuielile realizate ( plăţile efectuate ) sunt in suma de 61021681 lei reprezentând 90,63%.

Diferenţa intre prevederile din buget la venituri mai mici ( 67323000 lei ) şi prevederile din buget la cheltuieli mai mari ( 67333000 lei ) de la secţiunea de dezvoltare o reprezintă excedentul bugetului local din 2013 care s-a trecut in buget pe trim. I 2014 ( in suma de 10.000 lei ) doar la cheltuieli si se va utiliza la investiţii.

Astfel la sfârsitul trimestrului IV 2014, diferenţa dintre veniturile încasate si plăţile efectuate de 2845 lei reprezintă deficitul total al bugetului local pe cele doua secţiuni astfel:

- la secţiunea de funcţionare 57888462 lei incasări – 57882530 lei plăţi = 5932 lei excedent

- la secţiunea de dezvoltare 3130374 lei încasări – 3139151 plati = 8777 lei deficit

Pe total 61018836 lei incasări – 61021681 lei plăţi = 2845 lei deficit

Deficitul de 8777 lei de la secţiunea de dezvoltare s-a acoperit conform HCL nr.1/08.01.2015 din excedentul de 9635 lei al anului 2013 de la aceeaşi secţiune.

După acoperirea deficitului din excedent, la secţiunea de dezvoltare, rezultă excedent de 858 lei.

Bugetul local este principala sursă de finanţare pentru toate activităţile si acţiunile.

De la bugetul de stat în anul 2014 s-au primit pe lângă Sume defalcate din TVA pentru salarii in învăţământ şi alte cheltuieli descentralizate (cheltuieli cu evaluarea personalului si elevilor si cheltuieli cu intreţinerea curentă la invatamant,cheltuieli cu cresa, drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap, cheltuieli serviciul evidenta populatiei), subventii pentru ajutor de incalzire,subventii pentru finantarea sănătăţii şi a cheltuielilor de la cabinetele medicale şcolare si mediatori sanitari precum şi sume pentru investiţii la blocul social din str Salcâmilor si pentru investiţia Alimentare cu apa si canalizare cart.Apalina

Din bugetul local in anul 2014 s-au finanţat pe lângă cheltuielile de funcţionare ale Primăriei, instituţiilor si serviciilor subordonate (institutii de învăţământ, cultură, asistenţă socială), multe cheltuieli de investiţii si reparaţii astfel :

Canal termic în curtea Primariei, reabilitarera Casei de Cultura “Eugen Nicoara”,Reţea apă potabilă str.Mărului,Prunului,Spicului,Narciselor,Ghiocelului,Extindere reţea de apă şi bransament str.Dedradului,Reabilitare retea de apă str.Kiss Zoltan,Modernizare Baza sportivă Avîntul,Extindere reţea de apă si canalizare str.Kemeny Janos,Extindere reţea de apă şi bransament str.Caraiman,Reabilitare Parcul Central,Parcul din cart Rodnei si Parcul Tineretului,Extindere LEJT str.Gării,Bloc de locuinţe sociale,Instalaiţie captare apă pluvială bloc cu 120 apt Unirii 57,Canalizare str.Plugarilor,Extindere canalizare menajeră crt.Apalina,Canalizare str.Sarii,Înlocuire conductă de apă branşamente canalizare str.M Viteazul,Modernizare str.Orizontului,Asfaltare str.Pietroasei si str.Păşunii,Amenajare Piaţetă cart.Libertatii,Modernizarea unor străzi în mun.Reghin, Achiziţionarea autoturism poliţia locală, softuri licente, proiecte, aparat preluare imagini evidenţa populaţiei compresor pentru aparatul stomatologic,maşină spălat suprafaţă de joc sala de sport,Sistem de supraveghere video 16 canale,staţii de autobus,Cupa,lama,remorca pt.tractor ,Autoutilitara(drumuri),Autoutilitara (câini)

S-au efectuat lucrari de reparare si asfaltare la mai multe străzi si trotuare,de către personalul secţiei drumuri ,in regie proprie.

La instituţiile scolare s-au efectuat lucrări de igienizari si reparaţii.

Pentru spital s-au alocat sume din bugetul local pentru reparaţii curente si utilităţi.

Din bugetul local în anul 2014 s-au achitat rate si dobânzi la credite, astfel gradul de îndatorare realizat al Municipiului Reghin ( imprumuturi pe termen lung/ total active) a ajuns la 8,65 % în anul 2014, faţă de maxim 30% cât prevede legea.

Tot din bugetul local s-au alocat sume pentru organizarea unor manifestări culturale (dintre care cea mai importantă “Zilele Reghinene”), pentru diverse parteneriate cu asociaţii si fundaţii pe linie culturală, sportivă si de asistenţă socială pentru realizarea in comun a unor acţiuni in aceste domenii.

B.Bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii si subvenţii de la bugetul local.

Instituţiile finanţate din acest buget sunt:

-Clubul Sportiv Municipal Avântul

-Spitalul Municipal Dr Eugen Nicoară

Aceste instituţii primesc subvenţii de la bugetul local pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, pentru cheltuieli cu reparaţiile si cu organizarea unor manifestări culturale si activitaţi sportive, iar Spitalul pentru reparaţii si investiţii, dar realizează şi venituri proprii din închirieri de spaţii, organizări de cursuri de calificare şi sponsorizări si din contractele incheiate cu Casa de asigurări de sănătate şi Direcţia de Sănătate publică (Spitalul).

C.Bugetul institutiilor finantate integral din venituri proprii

Activitatile finantate din acest buget sunt:

-Piaţa

-Pădurile

-Păşuni

-Instituţiile scolare

Piaţa, pădurile şi păşunile sunt activităţi care se autofinanţează, adica din veniturile proprii obţinute îşi acoperă toate cheltuielile.

La piaţă se obţin venituri din închirieri cântare şi mese , din încasarea de taxe forfetare, iar cheltuieli se fac pentru salariile angajaţilor, apă,salubrizare, verificare cântare, deratizare si dezinsecţie, diverse reparaţii.

La activitatea de la păduri se obţin venituri din valorificarea masei lemnoase şi a doborâturilor şi se fac cheltuieli cu paza, igienizarea pădurii, regenerarea, marcarea , exploatarea , întreţinerea drumurilor forestiere, cheltuieli care se achită ocoalelor silvice cu care avem incheiate contracte de administrare.

La activitatea de la păşuni obtinem venituri din taxe de păşunat şi închirierea terenurilor pentru păşunat şi se fac cheltuieli cu îngrăşamintele chimice administrate pe păşune.

XII. SERVICIUL IMPOZITE ŞI TAXE este o structură aflată în subordinea primarului și își desfășoară activitatea cu un număr de 6 angajați si un șef de serviciu.Pentru realizarea unei activități eficiente in folosul comunității locale se asigură un program zilnic cu publicul prin desemnarea unui inspector de serviciu la ghișeul aflat langa caseria Municipiului Reghin. Serviciul Impozite şi Taxe are următoarele obiective specifice :

- stabilirea, constatarea, controlul, urmărirea şi încasarea impozitelor şi taxelor locale, a amenzilor şi a altor venituri ale bugetului local, datorate de contribuabilii persoane fizice şi persoane juridice;

-soluţionarea obiecţiunilor, contestaţiilor formulate la actele de control şi de impunere, conform prevederilor legale;

-prelucrarea în baza de date a declaraţiilor, amenzilor şi a altor acte administrative fiscale referitoare la contribuabilii persoane fizice şi juridice;

-întocmirea dosarelor fiscale ale contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice ;

-înştiinţarea contribuabililor cu privire la situaţia fiscală a acestora;

-urmărirea încasării veniturilor bugetului local;

-elaborarea rapoartelor de specialitate necesare fundamentării Hotărârilor Consiliului Local cu privire la stabilirea impozitelor şi taxelor locale;

-prelucrarea în baza de date a Hotărârilor Consiliului Local cu privire la stabilirea impozitelor şi taxelor locale,precum si a celor referitoare la ocuparea domeniului public sau privat al Municipiului Reghin(chirii,concesiuni);

-întocmirea actelor necesare în vederea aplicării procedurilor de executare silită pentru încasarea obligaţiilor bugetare de la persoane fizice şi juridice (emitere de somaţii şi titluri executorii, înfiinţare popriri în bănci sau pe salarii, întocmire procese verbale de sechestru şi valorificarea bunurilor sechestrate prin modalităţi prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare);

- gestionarea sistemului de plată on-line al impozitelor și taxelor locale, utilizand cardul bancar prin intermediul Sistemului Național Electronic de Plata Online (SNEP) pe platforma ghișeul.ro;

-întocmirea declaraţiilor de creanţe pentru contribuabilii notificaţi cu privire la deschiderea procedurii de insolvenţă sau faliment;

-identificarea conturilor bancare sau a locurilor de muncă ale debitorilor, cu ajutorul băncilor,Serviciului Fiscal Municipal Reghin, a Inspectoratului Teritorial de Muncă,a Casei Judetene de Pensii pentru efectuarea popririlor pe conturi bancare , salarii sau pensii;

-eliberarea certificatelor fiscale necesare contribuabililor la diverse operaţiuni pe care aceştia le efectuează;

-comunicarea datelor din patrimoniul contribuabililor persoane fizice şi juridice la solicitarea instanţelor de judecată, a executorilor judecătoreşti, a executorilor bancari şi a altor instituţii, conform prevederilor legale;

-verificarea în teren a persoanelor fizice cu privire la corectitudinea şi exactitatea declaraţiilor fiscale depuse;

-realizarea inspecţiei fiscale la persoanele juridice, stabilirea obligaţiilor suplimentare de plată, precum şi accesoriile aferente acestora;

-primirea, verificarea şi soluţionarea cererilor de scutire la plata impozitelor şi taxelor locale pentru categoriile de persoane fizice prevăzute de actele normative în vigoare;

-aplică sancţiunile prevăzute de legislaţia fiscală şi actele normative pentru cei care încalcă prevederile legale;

-recalcularea impozitelor şi taxelor locale în cazul în care au intervenit modificări ale masei impozabile a contribuabililor;

-verificarea ,întocmirea dosarelor pentru debitele primite spre executare silită de la alte instituţii sau compartimente şi confirmarea primirii titlurilor executorii;

-acordarea asistenţei de specialitate contribuabililor referitor la completarea declaraţiilor de impozite şi taxe, a cererilor referitoare la impozitele şi taxele locale;

-prelucrarea în baza de date a obligaţiilor financiare prevăzute în contractele de închiriere a terenului ocupat de garaje, chioşcuri, terase, tonete, căi de acces, construcţii provizorii, contracte închiriere păşune, contracte închiriere curţi, grădini, contracte comunicate de celelalte compartimente;

-prelucrarea în baza de date a obligaţiilor financiare prevăzute în contractele de închiriere spaţii, contracte de concesiune şi contracte de delegare de gestiune (alimentare cu energie termică, transport persoane, salubrizare, parcări), comunicate de către celelalte compartimente;

-asigurarea organizării sistemului informaţional şi a bazei de date privind obligaţiile fiscale şi masa impozabilă în vederea realizării sistemului de evidenţă fiscală informatizată pe tipuri de contribuabili;

-asigurarea arhivarii documentelor gestionate;

Impozitele și taxele locale pentru anul 2014 au fost stabilite în conformitate prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare și cu prevederile H.G.1309/2012 privind nivelurile impozabile,impozitele și taxele locale și alte taxe asimilate acestora, precum și amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2013. Pentru anul 2014 Consiliul Local Reghin a hotărât majorarea impozitelor și taxelor locale cu 4% rata inflației pe anul 2013.

Pentru neplata la termen a impozitelor și taxelor locale se datorează majorări de întârziere de 2%/lună sau fracțiune de lună,conform prevederilor O.G.92/2003 privind Codul de procedură fiscală.

Pentru plata cu anticipație -până la 31 martie 2014- a impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren,datorat pe întregul an de către contribuabilii persoane fizice,se acordă o bonificație de până la 10%,stabilită prin hotărâre a consiliului local, iar pentru anul 2014 aceasta a fost stabilită la nivelul maxim posibil de 10%. Având în vedere acestă reducere semnificativă a obligațiilor de plată bugetare, în anul 2014 un număr de 6980 persoane fizice au beneficiat de bonificații în sumă de 151.153 lei, față de anul 2013 în care au beneficiat de bonicație un număr de 6673 persoane fizice în cuantum de 137.848 lei.

În cursul anului 2014,la nivelul Municipiului Reghin erau înregistrați un număr de 22133 contribuabili,din care 20769 contribuabili persoane fizice si 1364 contribuabili persoane juridice. Cei 7 angajați din cadrul Serviciului Impozite și Taxe au soluționat un număr de 71.462 documente,după cum urmează:

- decizii de impunere: 18273

- declarații impunere auto: 2337

- declarații impunere cladiri : 933

- declarații impunere teren: 584

- declarații impunere taxa firmă și afișaj :26

- cereri vizare bilete de spectacole:11

decont impozit pe spectacole :11

comunicări bunuri impozabile la solicitarea unor institutii publice:1828

comunicări dosare auto către alte primării:1473

radieri auto primite de la Serviciul Public Regim Permise si Înmatricularea Vehiculelor :154

cereri eliberare certificate fiscale :9251

certificate fiscale eliberate: 9268

procese verbale de contravenție primite de la alte instituții publice spre executare silită :1708

cereri pentru aplicarea scutirilor la plata impozitelor si taxelor locale conform prevederilor L.571/2003 privind Codul fiscal :57

inspecții fiscale realizate:5

popriri înființate asupra disponibilităților bănești ale contribuabililor:153

somații și titluri executorii –persoane fizice : 7613

somații și titluri executorii-persoane juridice: 669

s-a dispus înființarea unui număr de 47 sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile

au fost primite credențialele( parolele) persoanelor fizice pentru plata on-line prin ghișeul.ro :8275

au fost emise si comunicate 30 parole pentru consultarea obligațiilor bugetare pe site-ul primariareghin.ro

în anul 2014 prin utilizarea platformei online ghiseul.ro s-au efectuat un număr de 126 plăți în cuantum de 28.952 lei

operarea platilor existente in extrasele din trezorerie,mandate poștale

contracte chirii si concesiuni prelucrate in baza de date :3828.

Rezultatul activităților menționate este reflectat de încasările la bugetul local al Municipiului Reghin,care în anul 2014 au fost în sumă de 61.018.836 lei,reprezentând 91% din prevederile bugetare în sumă de 67.323.000 lei.

XIII. COMPARTIMENTUL AUDIT PUBLIC INTERN

Cadrul legal ce reglementează organizarea şi exercitarea auditului public intern sunt prevăzute de Legea 672/2002 (republicată) (actualizată) privind auditul public şi Hotărârea nr.1086/2013 pentru aprobarea Normelor generale privind auditul public intern.

La nivelul Primăriei Municipiului Reghin este organizat şi funcţionează Compartimentul audit public intern.

Rolul compartimentului de audit intern este de a furniza conducerii Primăriei Municipiului Reghin, o asigurare rezonabilă şi obiectivă asupra eficienţei şi eficacităţii sistemului de management. Îna acest sens, exercită atribuţii cu privire la evaluarea sistemelor de management al riscului, a controlului şi a bunei guvernări şi urmăreşte asigurarea transparenţei şi conformităţii operaţiunilor cu normele de legalitate, regularitate, eficienţă şi eficacitate.

Obiectivele activităţii de audit public intern vizează evaluarea şi îmbunătăţirea proceselor de management prin activităţile de asigurare furnizate managemenului şi care se materializează prin formularea de recomandări în scopul eliminării cauzelor disfuncţiunilor şi problemelor constatate.

Carta auditului intern este elaborată la nivelul Primăriei Municipiului Reghin, aprobată de Primar şi comunicată cu ocazia demarării misiunilor la structurile auditate.

Carta auditului intern precizează obiectivele auditului intern, statutul compartimentului de audit intern , principiile aplicabile compartimentului de audit intern , drepturile şi obligaţiile structurii auditate şi ale auditorilor interni.

Raportarea activităţii de audit public intern se realizează prin elaborarea Raportului anual al activităţii de audit intern şi transmiterea în timp util la DGFP-Mureş, Structura de Audit şi Camera de Conturi a Judeţului Mureş.

Monitorizarea activităţilor desfăşurate în cadrul Compartimentului de audit public intern se realizează în conformitate cu Normele generale privind exercitarea activităţii de audit public intern .

Normele metodologice specifice privind exercitarea activităţii de audit public intern elaborate de Primăria municipiului Reghin sunt avizate şi înregistrate în cadrul D.G.R.F.P Braşov, Serviciul de Audit Public Intern.

Pregătirea profesională a auditorului intern în anul 2014 s-a realizat prin studiu individual privind cadrul normativ prevăzut de lege/norme şi proceduri specifice activităţii de audit public intern.

Planificarea multianuală s-a realizat prin elaborarea Planului multianual de audit public intern pe 3 ani reprezentând misiuni de asigurare.

Elaborarea planului anual aferent anului 2014, s-a realizat prin extragerea misiunilor de audit din cadrul planului multianual.

În anul 2014 la nivelul Compartimentului din cadrul Primăriei Municipiului Reghin, au fost realizate patru misiuni de asigurare, după cum urmează: Activitatea juridică, Activitatea de Cadastru şi Registru Agricol, Activitatea de gestiune date urban autorizate şi disciplină în construcţii şi Activitatea de resurse umane.

Obiectivele misiunilor au vizat în principal: organizarea activităţilor, desfăşurarea activităţilor, sistemelor de control intern instituite.

În cadrul misiunilor de audit au fost formulate 52 de recomandări, pentru care s-a solicitat structurilor auditate în baza prevederilor legale şi avizul primarului, elaborarea Planului de acţiuni însoţit de calendarul privind implementarea recomandărilor, în scopul îmbunătăţirii activităţii proprii, iar pe măsura implementării acestora să comunice periodic stadiul progresului înregistrat în procesul de implementare a recomandărilor.

XIV COMPARTIMENTUL PROTECŢIE CIVILĂ.

Compartimentul Protecţie Civilă este subordonat primarului şi are următoarele atribuţii:

1. - asigură înştiinţarea şi alarmarea în mod oportun a formaţiunilor salariaţilor şi populaţiei despre pericolul atacurilor aeriene şi producerea unor dezastre;

2. - asigură capacitatea de intervenţie a formaţiunilor de protecţie civilă şi a subunităţilor de serviciu;

3. - conduce evidenţa formaţiunilor şi gradul de înzestrare cu tehnică şi materiale a acestora pentru intervenţia promtă în caz de dezastre şi război;

4. - asigură culegerea, centralizarea şi analiza datelor despre urmările dezastrelor şi atacurilor aeriene;

5. - prezintă în mod oportun propuneri şefului protecţiei civile, în vederea luării deciziilor de protecţie a populaţiei şi de înlăturare a urmărilor produse de dezastre şi atacuri aeriene;

6. - elaborează şi transmite la timp dispoziţiile de intervenţie a formaţiunilor;

7. - asigură protecţia formaţiunilor şi legăturile de comunicare cu acestea;

8. - întocmeşte la timp informările solicitate de eşaloanele superioare despre urmările produse de dezastre şi în caz de atac armat;

9. - asigură controlul acţiunilor desfăşurate de formaţiuni şi tehnică, în caz de nevoie, de la eşaloanele superioare;

10. - asigură încadrarea, înzestrarea şi pregătirea formaţiunilor, conform prevederilor regulamentare, instrucţiunilor şi dispoziţiilor în vigoare;

11. - studiază particularităţile municipiului şi propune măsuri concrete de protecţie a personalului şi bunurile materiale, în caz de dezastre şi război;

12. - asigură şi menţine în stare de funcţionare punctele de comandă, posturile de observare, mijloacele de transmisiuni, spaţiile de adăpostire şi mijloacele de protecţie antichimică;

13. - actualizează planurile construcţiilor existente poziţiile şi căile de acces sursele de energie: electrice, gaze, ape, canal, intrări şi ieşiri la construcţii industriale şi imobile de locuit cu patru sau mai multe etaje, pentru a fi folosite în caz de dezastre;

14. - studiază modul de întrebuinţare şi adaptare a unor maşini şi utilaje pentru acţiuni de protecţie civilă;

15. - ia măsuri igienico-sanitare şi antiepidemice în cazul bolilor infecţioase;

16. - asigură medicamente, materiale şi tehnică necesare pentru acordarea ajutorului medical şi transportul răniţilor, contaminaţilor la spitale în caz de dezastre şi război;

17. - realizează măsuri sanitar-veterinare antiepizootice şi antifitotoxice;

18. - asigură măsuri de stingere a incendiilor, de pază, îndrumare a circulaţiei în caz de dezastre şi război;

19. -asigură transportul de materiale şi hrană în caz de dezastre şi război pentru executarea acţiunilor de intervenţie ;

20. - analizează şi informează periodic Consiliul Local despre stadiul realizării activităţii de protecţie civilă;

21. - S-a asigurat funcţionarea serviciului de protecţie civilă la nivel de municipiu în baza Legii nr.481/2004 şi funcţionarea Comitetului local pentru situaţii de urgenţă numit potrivit O.U.G. nr.21/2004.

22. S-au actulizat planurile de protecţie civilă.

Plan de măsuri urgente pentru gestionarea situaţiei create la AQUASERV.

- Instituirea serviciului de permanenţă în momentul când se primeşte CODUL GALBEN.

- Covocarea C.L.S.U. ori de câte ori se impune.

- S-a efectuat trimestrial un control de verificare privind respectarea normelor specifice de apărare împotriva incendiilor sau a altor situaţii de urgenţă în perimetrul instituţiilor subordonate primăriei.

- S-au luat măsuri ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii miriştilor.

- S-a verificat menţinerea instalaţiilor şi sistemelor de captare şi scurgere înpământ a descărcărilor electrice atmosferice la construcţii şi instalaţii.

- S-a verificat amenajarea de boxe sau depozitarea de materiale cu pericol de incendiu în casele scărilor, sub rampele scărilor, în poduri şi subsoluri.

- S-a verificat blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea sau înălţimea liberă de circulaţie stabilită, prin care se înrăutăţeşte situaţia iniţială.

- S-au montat indicatoarele de securitate, respectiv de interzicere, avertizare, orientare şi/sau informare, conform reglementărilor şi standardelor de referinţă pentru toate căile de evacuare.

– - S-au marcat cu însemne distinctive monumentele istorice , în conformitate cu normele metodologice aprobate prin ordin al ministrului culturii şi cultelor.

XV. ACTIVITATEA PIEŢE

A. Încasări – taxa forfetare 184.995

- închirieri mese 34.350

- închirieri cântare 2.880

- taxa curent electric 1.720

TOTAL : ANUL 2014 224.545

Activitatea de la pieţe este deservită de un număr de:

- 2 taxatori

- 1 prestator servicii

- 1 magaziner

Activitatea din pieţe este controlată periodic de Autoritatea de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor, Protecţia Consumatorului şi Direcţia de Metrologie.

În urma controalelor efectuate în pieţele de pe raza municipiului Reghin, de direcţiile de mai sus menţionate, s-au constatat mai multe deficienţe din care au rezultat următoarele măsuri:

PIAŢA MICĂ, str. Apelor, nr.1

- amenajarea unui spaţiu pentru comercializarea produselor lactate;

- racordarea platformei de depozitare a deşeurilor la reţeaua de apă-canal a oraşului;

- igienizarea pieţei;

- deratizarea suprafeţelor o dată pe trimestru.

Piaţa a fost controlată de reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş, în data de 17.04.4014; în 22.05.2014 şi 29.05.2014.

De fiecare dată s-au încheiat Procese -Verbale de constatare şi Note de inspecţie. În acest sens nu s-au constatat probleme deosebite, neluîndu-se măsuri de sancţionare.

De asemenea activitatea pieţelor a fost controlată şi de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de poliţie în data de 20.03.2014 şi în data de 10.04.2014.

În urma controlului efectuat nu au fost constatate diferenţe între chitanţele emise şi banii încasaţi în numerar, precum nu au fost ridicate alte bunuri sau valori.

Pentru perioada 2015 se are în vedere modernizarea Pieţei Mari la standarde europene.

XVI. SERVICIUL POLIŢIE LOCALĂ din cadrul Primăriei municipiului Reghin, înfiinţată prin HCL Reghin nr. 178 din 16.12.2011 este organizată ca un compartiment funcţional, fără personalitate juridică, la nivel de Serviciu, în cadrul aparatului de specialitate al primarului şi are în prezent un efectiv de 26 persoane, respectiv 2 funcţionari publici de conducere, 22 funcţionari publici de execuţie şi 2 personal contractual.

În anul 2014 Serviciul a fost dotat cu încă o maşină, respectiv Dacia Logan MCV pentru Biroul de Ordine publică, aşa încât, în momentul de faţă dotarea este următoarea : două autoturisme, 8 staţii de emisie recepţie tip Motorola, 2 aparate foto pentru activitatea de constatare, un pistol şi o puşcă cu tranchilizante pentru ecarisaj, un aparat pentru măsurarea nivelului de zgomot. Agenţii care au în atribuţiile de serviciu şi menţinerea ordinii publice sunt dotaţi cu cătuşe, bastoane de cauciuc, lanterne şi spray-uri lacrimogene, aşa cum se prevede în legea poliţiei locale.

Agenţii poliţiei locale au desfăşurat, pe tot parcursul anului trecut, o activitate de prevenţie pe următoarele domenii :

ordinea şi liniştea publică;

fluidizarea zilnică a traficului rutier în zona celor două treceri de pietoni din apropierea gimnaziului de stat ,,Alexandru Ceuşianu“;

supravegherea unităţilor şcolare, a parcurilor, locurilor de joacă şi cimitirelor;

supravegherea cartierelor şi monitorizarea parcării ilegale pe domeniul public, a autovehiculelor destinate trasportului de marfă şi călători;

combaterea cerşetoriei, a comerţului ambulant, identificarea şi sancţionarea persoanelor care încalcă normele de convieţuire socială şi a celor care distrug mobilierul urban;

În anul 2014, în cadrul Serviciului de Poliţie Locală s-au întocmit un numar de 1427 procese verbale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 88260 lei. Pentru un numar de 1092 procese verbale, sancţiunea a fost de avertisment, ceea ce reprezintă 76 %.

Conform prevederilor HCL Reghin nr.25/2009 – privind aprobarea Regulamentului de înregistrare a vehiculelor care nu se supun inmatriculării, în anul 2014, Serviciul Poliţie Locală a înregistrat un număr de 22 mopede, 10 utilaje şi două căruţe iar un număr 96 mopede şi 4 utilaje au fost radiate.

În prezent, la nivel de municipiu, avem înregistrate:

395 mopede 64 utilaje 61 căruţe

La momentul actual, Serviciul de Poliţie Locală are următoarele protocoale încheiate:

Protocol privind accesul la baze de date a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului ;

Protocol privind sprijinul mişcării de protectie a consumatorului privind diseminarea mijloacelor informativ-educative ;

Protocol privind accesul la baze de date a Ministerului Administraţiei şi Internelor, respectiv:

a) Evidenţa informatică a persoanelor date în urmărire şi a persoanelor date dispărute

b) Evidenţa informatică a furturilor de autovehicule săvârşite în România şi a celor săvârşite în alte state sesizate oficial Poliţiei Române

c) Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate

Registrul naţional de evidenţă a persoanelor

De asemenea, colaborează cu Centrul Regional de prevenire, Evaluare şi consiliere Antidrog Târgu Mureş, având în vedere pericolul reprezentat de problematica drogurilor la nivel naţional

BIROU ORDINE ŞI LINIŞTE PUBLICĂ ŞI PAZĂ OBIECTIVE

Acest birou are cea mai diversificată activitate. Pe lângă atribuţiile prevăzute în legea 155/2010-privind înfiinţarea poliţiei locale, agenţii urmăresc punerea în aplicare şi respectarea Hotărârilor Consiliului Local precum şi alte activităţi din primăria municipiului.

Tot aici este cuprinsă şi activitatea de pază, inclusiv paza la sediul primăriei. Serviciul de pază s-a executat în baza Planului de pază întocmit şi aprobat în conformitate cu Legea 333/2003 – privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

Poliţia Locală este cuprinsă în Planul de asigurare a ordinii şi liniştii publice a municipiului, alături de Poliţia municipiului şi Detaşamentul de jandarmi Reghin având în observare un sector care cuprinde: cartierul Libertăţii, Făgăraşului, străzile Duzilor, Râului Piaţa Mică, Parcul Tineretului str. Gării inclusiv cartierul Gării. Aici asigură în permanenţă , printr-o patrulă auto, paza bunurilor, a ordinii publice şi a liniştii cetăţenilor.

În activitatea de constatare, agenţii au aplicat următoarele sancţiuni:

- HCL 15/1992 – actualizată- privind salubritatea şi menţinerea esteticii municipiului -376 P.V, majoritatea pentru urcare şi staţionare pe trotuare, aruncarea deşeurilor în alte locuri decât cele destinate, necurăţirea trotuarelor din faţa imobilelor:

- HCL 2/2002 – privitor la activitatea din pieţe -137 P.V, pentru staţionarea vehiculelor în alte locuri decât cele amenajate, lipsa certificatelor de producător, lipsă preţuri, etc;

- Legea 61/1991 – ptr. Sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice – 60 PV, pentru refuz legitimare, conturbarea ordinii şi liniştii publice, cerşetorie, etc.;

S-a asigurat ordinea publică pe Stadionul Avântul în returul campionatului de fotbal, pentru acesta fiind întocmite 5 planuri de acţiune cu masuri de securitate, înaintate Inspectoratului de jandarmi Mureş în vederea avizării.

În urma solicitărilor Centrului şcolar de educaţie incluzivă nr. 3, din Apalina, periodic, poliţiştii locali au însoţit elevii în mijloacele de transport în comun pentru a asigura ordinea şi siguranţa acestora.

Pe tot parcursul anului s-a asigurat buna desfăşurare a activităţilor din Pieţele de pe raza municipiului.

COMPARTIMENT CIRCULAŢIE PE DRUMURI PUBLICE

Pe tot parcursul anului, poliţiştii locali cu atribuţii în domeniul circulaţiei pe drumurile publice au colaborat cu poliţiştii din cadrul Serviciului de circulaţie rutieră, din cadrul Poliţiei municipale şi au răspuns la toate solicitările acestora.

În exercitarea atribuţiilor, agenţii de circulaţie au întocmit 694 procese verbale la OUG 195/2002 – privind circulaţia pe drumurile publice, comunicate Serviciului de circulaţie din cadru IJP Mureş pentru luarea în evidenţă a punctelor de penalizare aplicate, majoritatea acestora fiind întocmite pentru opriri şi staţionări în locuri interzise, blocarea căilor de acces, urcarea pe trotuare.

Zilnic, o patrulă de circulaţie din cadrul Compartimentului asigură buna desfăşurare a traficului rutier şi siguranţa elevilor, la trecerile de pietoni din preajma Gimnaziului Al. Ceuşianu.

S-au eliberat 51 autorizaţii de trafic greu (valoarea acestora fiind de 4.450 lei) conform prevederilor HCL 48/2011 – privind aprobarea Regulamentului de organizare a traficului greu pe raza municipiului Reghin.

COMPARTIMENT DISCIPLINA ÎN CONSTRUCŢII ŞI EVIDENŢA PERSOANELOR

În cadrul acestui compartiment, s-a avut în vedere permanent:

1. identificarea lucrărilor de construcţii executate fără autorizaţie de construire sau desfiinţare ;

2. identificarea persoanelor care nu respectă autorizaţia de executare a lucrărilor de reparaţii ale părţii carosabile şi pietonale;

3. respectarea normelor legale privind afişajul publicitar şi afişajul electoral ;

4. respectarea normelor legale privind domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români îm colaborare cu Serviciul de evidenţă informatizată a persoanelor:

S-au efectuat un număr de 235 controale în locaţiile sau şantierele pentru care s-au cerut Certificate de urbanism şi/sau Autorizaţii de construire.

În 18 cazuri de încălcări ale prevederilor Legii nr. 50/1991 – privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 18.000 lei.

În domeniul evidenţei persoanelor, pe tot parcursul anului s-a colaborat cu Serviciul de evidenţă informatizată a persoanelor pentru punerea în legalitate a persoanelor cu acte de identitate expirate şi a minorilor cu vârstă peste 14 ani, care nu au acte de identitate.

S-au efectuat două acţiuni comune, Poliţie, Poliţie locală, Jandarmerie şi SEIP Reghin în vederea depistării persoanelor care nu au acte de identitate sau locuiesc fără forme legale, respectiv pe str. Muncitorilor şi str. Livezilor.

COMPARTIMENT ACTIVITATE COMERCIALĂ ŞI PROTECŢIA MEDIULUI

Poliţiştii locali din cadrul acestui compartiment au efectuat activităţi de control financiar-contabil şi de gestiune la Asociaţiile de Proprietari, conform dispoziției primarului Municipiului Reghin nr.2065/22.10.2013 având în vedere prevederile HCL Reghin nr.135/24.09.2013 privind aprobarea Regulamentului de îndrumare şi coordonare a asociaţiilor de proprietari, intermitent efectuând şi controale comerciale la unităţile economice ce intră sub incidenţa regulamentului de autorizare şi funcţionare a unităţilor comerciale din municipiul Reghin, conform HCL nr.85/2013.

În urma acestor controale, la două dintre asociaţii, s-au constatat fapte de natură infracţională, fapt ce a determinat înaintarea actelor către Biroul de investigarea fraudelor din cadrul Poliției Municipiului Reghin, în vederea continuării cercetărilor.

Privitor la activitatea de control comercial, în anul 2014 ,au fost controlate 339 unităţi economice în urma cărora s-au întocmit 115 invitaţii pentru clarificarea neregulilor constatate iar ulterior, 113 procese verbale de constatare a contravenției, suma amenzilor aplicate fiind de 7.900 lei .

Pe parcursul anului 2014 s-au înregistrat un număr de 8 notificări de reduceri de prețuri sau soldări de la diferite societăți comerciale care, sub îndrumarea noastră, au procedat conform legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte lichidările de stoc.

S-a colaborat intens cu factorii implicaţi în organizarea manifestărilor socio-culturale Zilele Municipiului Reghin, în principal pentru ocuparea domeniului public de către comercianţii participanţi precum şi la efectuarea controalelor specifice.

ALTE ACTIVITĂŢI

În cadrul Serviciului există o armă cu tranchilizante, performantă, pentru prinderea câinilor comunitari. Substanţa este preparată, întotdeauna, de către medicul veterinar iar poliţiştii locali autorizaţi, au perticipat la acţiunile de prindere a câinilor comunitari.

Poliţia locală a participat cu efective şi dotări la festivalurile şi evenimentele la care a participat şi municipiul Reghin, a fost coorganizatoare, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice precum şi a circulaţiei autovehiculelor, cum ar fi festivalul Văii Mureşului , Festivalul Valea Regilor , Ziua Recoltei , Ziua Naţională a României .

În cadrul acţiunilor „Curăţenia de primăvară şi Curăţenia de toamnă” organizate de primărie, au fost distribuiţi peste 3000 de fluturaşi şi s-a procedat la mobilizarea cetăţenilor municipiului în vedera participării la aceste acţiuni.

XVII. SERVICIUL ASISTENŢĂ SOCIALĂ este un serviciu care are ca obiect de activitate: realizarea ansamblului de măsuri, programe, activităţi profesionale, servicii specializate de protejare a persoanelor, familiilor, grupurilor şi comunităţilor cu probleme speciale aflate în dificultate.

Obiectivul SAS este de cunoaştere şi evaluare a situaţiei sociale a comunităţii locale, de dezvoltare şi îmbunătăţire a reţelei de servicii sociale existente în funcţie de caracteristicile sociale locale, în vederea identificării măsurilor şi acţiunilor pentru a răspunde nevoilor sociale individuale, familiale sau de grup, în scopul prevenirii şi depăşirii unor situaţii de dificultate, vulnerabilitate sau dependenţă, pentru prevenirea marginalizării şi excluziunii sociale şi creşterea calităţii vieţii. Asigurarea activităţii de prevenire a situaţiilor şi intervenţie primară pentru persoanele singure şi familiile aflate în dificultate în municipiul Reghin.

Structura organizatorică necesară pentru asigurarea funcţionării S AS este următoarea:

-Compartimentul Asistenţă Socială şi Autoritate Tutelară

-Compartimentul Cabinete medicale

-Cantina de ajutor social

-Centrul Creșă nr.1

-SMURD

În cursul anului 2014 au fost înregistrate la Centrul de Informare a Cetăţeanului, pentru Serviciul Asistenţă Socială Reghin, un număr de 2387 documente, care au fost repartizate în cadrul serviciului.

S-a întocmit documentația în vederea acreditării Serviciului Asistență Socială și s-a obținut de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Certificatul de acreditare a Serviciului Asistență Socială, seria AF, nr.000521;

Au fost întocmite și aprobate de către Consiliul Local Reghin:

-Planul Local de acțiune privind incluziunea minorității rome din Rebghin pentru perioada 2014-2020

-Planul Local de acțiuni privind serviciile sociale pentru anul 2014

-Planul de lucrări de interes local pe anul 2014 pentru beneficiarii de venit minim garantat

-Metodologia de atribuire a locuințelor sociale

SERVICIUL ASISTENȚĂ SOCIALĂ

1. PROTECŢIA COPILULUI

Beneficii:

S-au înregistrat, introdus în baza de date a SAS şi predat la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş , un număr de:

- 337 dosare privind alocaţia de stat.

- 107 dosare de alocaţie pentru susţinerea familiei, dosare în plata la finele anului 2014 – 326 dosare

-1236 dispoziţii ale primarului privind acordarea, modificarea, încetarea dreptului la alocaţia pentru susţinerea familie

- 1239 anchete sociale la domiciliul solicitanţilor de alocaţie de susţinere a familiei.

- 230 dosare de acordare indemnizaţie pentru creşterea copilului

- 55 dosare de acordare stimulent de inserție

- 5 dosare pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului cu handicap, cu vârsta cuprinsă între 3-7 ani.

Tabel privind evidenţa activităților efectuate în intervalul ianuarie – decembrie 2014

| |nr. de anchete sociale în |

| |intervalul ian. – dec. 2014 |

|Tipul de anchetă socială | |

|Anchete sociale pentru copiii care necesită evaluare/reevaluare medicală |162 |

|Anchete sociale pentru copiii cu handicap care necesită recuperare şi terapie |67 |

|plasamente sau reevaluarea plasamentului la o familie de asistenţi maternali profesionişti |12 | | | | | |

| anchete sociale pentru copiii pentru care s-a solicitat evaluarea/reevaluarea măsurii de plasament la familia |9 | | | | | |

|extinsă (rude până la gradul IV) sau persoane | | | | | | |

| anchete sociale pentru copiii pentru care s-a solicitat reevaluarea măsurii de plasament familial; |82 | | | | | |

|Anchete pentru întocmirea dosarului pt. Centrul Maternal Materna Tg.Mureș ( mamă şi copil) Fisa monitorizare caz |21 cazuri x 6 luni- 126 | | | | | |

|timp de 6 luni | | | | | | |

| Anchete sociale pentru copiii care necesită orientare şcolară sau profesor de sprijin |18 | | | | | |

|Anchete pentru achiziţionare calculator conform Lg.279/2004 |26 | | | | | |

|Anchete pentru burse medicale |10 | | | | | |

|Anchete sociale pentru obţinerea de burse sociale |31 | | | | | |

| Anchete sociale pentru Programul naţional „Bani de liceu” |82 | | | | | |

|Anchete sociale pentru Ajutor rechizite |2 | | | | | |

|Anchete sociale pentru instituirea tutelei |7 | | | | | |

|Anchete sociale – serviciul de intervenţie în regim de urgenţă în domeniul protecţiei copilului (cazuri de abuz |5 | | | | | |

|sau neglijare) | | | | | | |

|Anchete sociale efectuate familiilor copiilor aflaţi în situaţie de risc |6 | | | | | |

|Anchete sociale pentru instituirea plasamentului în regim de urgenţă |2 | | | | | |

|Anchete sociale pentru încetarea plasamentului prin efectul legii sau pentru reintegrarea copilului în familie |2 | | | | | |

|Instituirea plasamentului |16 | | | | | |

| Anchete sociale pentru copiii care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal ( evaluare/reevaluare) |1 | | | | | |

|Anchete sociale pentru copiii ai căror părinţi pleacă la lucru în străinătate şi li s-au eliberat dovezi |14 | | | | | |

|Adrese către Serviciul de Probaţiune pentru minori care au săvârşit infracţiuni |5 | | | | | |

|Eliberare rovignetă |4 | | | | | |

|Audienţe primar |32 | | | | | |

|Anchete sociale pentru includerea in Adăpostul pentru oamenii străzii |20 | | | | | |

|Anchete sociale pentru acordare masa calda la Cantina de ajutor social |211 | | | | | |

|Rapoarte de revizuire planuri individuale de protecţie copii reţea AMP/ SAS/PIS |16 | | | | | |

|Planuri de intervenţie prevenire abandon adresate |6 | | | | | |

|Rapoarte de monitorizare post reintegrare/ rapoarte diverse |326 | | | | | |

|Referate Consiliul Comunitar Consultativ |2 | | | | | |

|Rapoarte Consiliul Comunitar Consultativ |2 | | | | | |

|Rapoarte către DGASPC Mureș ( fişe trimestriale şi lunare) |2 | | | | | |

| | | | | | | |

Situaţia privind Planurile de servicii întocmite :

|Scopul Planului de Servicii |număr |

|reintegrarea copilului în familie |4 | | | | | |

|prevenirea separării copilului de familie |29 | | | | | |

|instituire/schimbare măsură de protecţie |4 | | | | | |

2.ACTIVITATEA PREVENIRE și COMBATERE A SĂRĂCIEI

Obiectiv: protejarea persoanelor singure sau a familiilor care, din cauza unor factori de natură economică, psihică, fizică sau socială nu-şi pot asigura singure nevoile sociale, încadrându-se astfel în categoria persoanelor marginalizate social.

SERVICIUL SOCIAL

-ajutor social acordat în baza Legii nr. 416/2001: în medie 262 dosare aflate în plată lunar, respectiv 679 persoane ;

-ajutor de înmormântare – 5 cazuri

-ajutor pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri acordat în baza Legii nr.416/2001 :- 243 persoane

-număr anchete sociale întocmite pentru acordarea jutorului social: - 1102

Au fost efectuate un număr de 7152 ore lunar în folosul comunităţii şi 85824 ore anual.

-protecţia persoanelor fără adăpost: au fost întocmite un număr de 20 anchete sociale;

Servicii furnizate: -găzduire temporară, igienizare şi deparazitare ,pregătire şi servire hrană, servicii de asistenţă socială şi consiliere, servicii de asistenţă medicală la nevoie, activităţi recreative.

PARTIMENT AUTORITATE TUTELARĂ în decursul anului 2014 s-au efectuat un număr de:

1. 876 anchete sociale referitor la minorii implicaţi în procesele de divorţ, identificare cazuri de separare a copilului de părinţii săi, pentru condamnaţi, în caz de instituire curatelă, tutelei, punerea sub interdicţie, acordarea dispensei de vârstă, la încheierea contractelor de întreţinere, alte cazuri la solicitarea instanţei,organelor de poliţie, spitalele de psihiatrie, etc.

2. 7 cazuri instituit curatela minori la solicitarea Biroului Notarului Public

3. 13 cazuri intocmit inventarul bunurilor persoanei puse sub interdicție;

4. 5 contracte de întreţinere;

4. COMPARTIMENT CABINETE MEDICALE ŞCOLARE

Compartimentul Cabinete Medicale Şcolare prin cele 13 de cadre medicale (2 medici şcolari –medicina generală, 1 medic stomatolog şi 9 asistenţi medicali şi un mediator sanitar) a asigurat în anul 2014, asistenţa medicală și copiii pentru care frecventează cele 5 de grădiniţe cu program prelungit şi cele 5 grădiniţe cu program normal , cele 8 de şcoli şi licee publice din Municipiul Reghin.

Serviciul Asistență Socială În anul 2014:

➢ S-a asigurat asistenţă medicală la punctele de prim ajutor la Ștrandul municipal al municipiului pe toată perioada sezonului.

➢ Date statistice privind activitatea medicală desfăşurată de către Compartimentul Cabinete Medicale Şcolare pe parcursul anului şcolar septembrie 2013 şi iunie 2014:

➢ LICEUL TEHNOLOGIC P.MAIOR are arondate următoarele unităţi şcolare:

-Liceul Tehnologic P.Maior Reghin, clasele 0 – XIII -1432 elevi

-Liceul Tehnologic Ioan Bojor Reghin, clasele IX-XIII -499 elevi

-Scoala Gimn.Al.Ceuşianu Reghin, clasele 0 – VIII -1020 elevi

-Scoala Gimn.nr.4 Apalina Reghin, clasele 0 – VIII -283 elevi

-Grădiniţa cu program normal Voinicel - - 60 preşcolari

Numărul elevilor consultaţi - - 4194 consultatii

• Numărul orelor de prevenţie medicală şi igiena şcolară - 20

• Triaj - 9708

• Examen de bilanț - 2238

• Vaccinări - 1056

• Nr. cursuri cu teme de educație medicală Scoala altfel -3

Cabinet medical Stomatologie –Liceul Tehnologic P.Maior Reghin-Nr.consultaţii-4481

➢ LICEUL TEHNOLOGIC L.BLAGA are arondate următoarele unităţi şcolare:

-Liceul Tehnologic L.BLAGA Reghin - 850 elevi

-Grădiniţa cu program prelungit Mirona - 49 preşcolari

-Scoala Gimnazială Mirona - 200 elevi

-Scoala Gimnazială A.Maior - 877 elevi

-Scoala Gimnazială Fl.Bogdan - 600 elevi

• Numărul elevilor consultaţi - - 12757

• Numărul orelor de prevenţie medicală şi igiena şcolară - 30

• Consultaţii la cerere - 553

• Numărul orelor de prevenţie medicală şi igiena şcolară - 36

• Triaj - 7564

• Examen de bilanț - 808

• Vaccinări - 1269

• Măsurători somatometrice -25701

❖ GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT nr.1 230 preşcolari

Arondat: Grădiniţa cu program normal nr.2 110 preşcolari

❖ GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT nr.2 270 preşcolari

Arondat: Grădiniţa cu program normal nr.3 120 preşcolari

❖ GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT nr.3 237 preşcolari

Arondat: Grădiniţa cu program normal nr.4 57 preşcolari

❖ GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT nr.4 140 preşcolari

Arondat: Grădiniţa cu program normal nr.7 70 preşcolari

❖ GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT nr.5 221 preşcolari

Arondat: Grădiniţa cu program normal nr.1 110 preşcolari

5.CANTINA DE AJUTOR SOCIAL 100 de locuri

-au fost întocmite un număr 211 anchete sociale

-pregătirea şi servirea de hrană, o dată pe zi, persoanelor cuprinse în Tabelul nominal întocmit de către SAS şi aprobat de către Primarul municipiului Reghin, întocmirea dosarelor de acordare masa, reactualizarea din trei în trei luni a anchetelor sociale, întocmirea, după verificarea trimestrială, pe baza anchetei sociale a Tabelului nominal cu persoanele pentru care s-a aprobat acordarea de masă.

-distribuit pachete cu alimente unor categorii de persoane defavorizate, cu ocazia sărbătorilor de Paşte și Crăciun

6. SERVICIUL PERSOANE CU DIZABILITĂŢI INDEMNIZAŢII

Anchete sociale întocmite pentru evaluare periodică:

- în vederea încadrării în grad de handicap a persoanelor adulte

cu dizabilități: 398

- indemnizaţii și asistent personali 234

- internări în centre medico-sociale, centre de îngrijire şi asistenţă 23

- legitimaţii card (pers cu handicap posesoare de autoturism) : 4

7. ACORDAREA DE SUBVENTII ASOCIAŢIILOR ŞI FUNDAŢIILOR DIN MUNICIPIUL REGHIN - 2014

Acord de parteneriat încheiat între :

Asociaţia Caritas-Centrul de zi de Dezvoltare şi Educare timpurie

Asociaţia Filantropia Ortodoxă -Centrul de Criză Sf. Andrei + Asistenţă medicală la domiciliu

Asociaţia Filantropia Ortodoxă -Casa de tip Familial MARIA I

Asociaţia Filantropia Ortodoxă -Centrul de Zi Maria II

Asociaţia Casa DIO -Centrul de zi

Asociaţia Caritas -Centrul de Ingrijire si Asistenţă Medicala la domiciliu

Fundaţia Diakonia -Centrul de Ingrijire şi Asistentţă medicală şi socială la domiciliu

Asociaţia Găzduirea Iernuţeanca -Adăpost pentru oamenii străzii

8.AJUTOR DE ÎNCĂLZIRE A LOCUINŢEI în baza OUG nr.70/2011 şi HG nr. 920/2011

-cereri preluate:

- 1943 gaze naturale

- 221 lemne

- 30 energie electrică

Au fost întocmite 2314 dispoziţii ale primarului pentru acordarea, modificare, încetare a ajutorului de încălzire a locuinței.

Au fost întocmite 1388 anchete sociale de verificare prin sondaj a 60% din totalul de cereri depuse.

9.SPAŢII LOCATIVE

-S-au preluat cereri pentru repartizare :

-locuinţe ANL -57

-locuinţe sociale-63

-atribuire teren Lg.15/2003-34

-încheiat/prelungit Contracte de închiriere-45

- contracte prelungire ANL 4 contracte de închiriere str.Arenei nr.19

-S-a întocmit Lista de priorități în vederea repartizării de locuințe sociale, ANL.

-S-au preluat un nr.de 4 locuințe de serviciu în str.Unirii nr.57

-S-au predat un nr. de 6 locuințe de serviciu în str.Unirii nr.57

-S-au preluat un nr. de 9 locuințe ANL

-S-au predat un nr. de 12 locuințe ANL.

10.DISTRIBUIT PRODUSE PEAD 2014

Activitatea a fost demarată în cursul lunii decembrie 2014, următoarelor categorii de persoane, pe tabel fiind înscrise un număr de 3035 persoane :

- persoane cu handicap gr.I şi II, adulţi şi copii, neinstituţionalizate

- beneficiari ai venitului minim garantat

- pensionari cu pensii de până la 400 lei

- şomeri cu indemnizatie de până în 400 lei

- pensii speciale, invalizi,veterani, văduve de război

11.ACTIVITATE ROMI:

Expertul pentru romi şi mediatorul sanitar:

A fost constituit la nivelul municipiului Reghin :

-Grupul de initiative locală:

-Grupul de lucru local:

-Planul local de acţiune privind incluziunea minorităţii rome din municipiul Reghin;

-S-a implementat programul ”SCOALA DUPĂ SCOALĂ” în colaborare cu FAER Reghin

Acţiuni de reintegrare şcolară a copiilor de etnie romă, acordare de masă caldă pentru copiii de etnie romă, informarea persoanelor de etnie romă cu privire la accesul pe piaţa muncii, sprijin în punerea în legalitate a actelor de identitate, sprijin în accesarea serviciilor medicale.

-medierea relaţiei dintre beneficiarii de etnie romă şi medicii de familie, informare asupra necesităţii vaccinărilor, utilizării tratamentului medicamentos şi a posibilelor reacţii adverse, precum şi asupra igienei personale, educarea mamelor pentru măsurarea temperaturii intrarectale la sugari, informare asupra bolilor cu transmitere sexuală şi de orientare spre cabinetul de planning familial, informare asupra igienei locuinţei şi evitarea expunerii la temperaturi scăzute (aerisire corectă, prevenirea şi stoparea instalării igrasiei, informare cu privire la prevenirea contactării virusurilor gripale, hepatice, izolarea persoanelor care suferă de boli contagioase, precum şi cu privire la prezentarea la medic în cel mai scurt timp după primele simptome ale bolii.

XVIII. COMPARTIMENTUL INFORMATICĂ funcţionează în subordinea directă a viceprimarului Daniel Gliga, având în componenţă 1 funcţionar public şi îndeplineşte politica de informatizare conform necesităţilor instituţiei, în concordanţă cu strategia de informatizare a administraţiei publice.

În conformitate cu specificului activităţii, Compartimentul Informatica asigură serviciile electronice de calitate prin crearea, întreţinerea şi dezvoltarea de instrumente informatice şi de comunicaţie, oferirea serviciilor publice în format electronic pentru cetăţeni şi mediul de afaceri, asigurarea disponibilităţii informaţiilor publice prin Internet, 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână.

În vederea măririi transparenţei instituţionale, a creşterii gradului de informare a cetăţenilor, şi în anul 2014 s-a procedat la actualizare portalului de informare, comunicare şi servicii primariareghin.ro. Au fost făcute publice declaraţiile de avere şi interese atât ale aleşilor locali, cât şi ale funcţionarilor publici din cadrul primăriei. S-au afişat lunar toate autorizaţiile de construire si certificatele de urbanism eliberate în cursul anului, ofertele de vânzare de teren extravilan, cât şi un număr de 85 de liste cu publicaţii de căsătorie. Au mai fost publicate un număr de 667 de acte: 163 de comunicate şi anunţuri de presă, 238 de hotărâri ale consiliului local, 227 de proiectele de hotărâri, 17 procese verbale ale şedinţelor consiliului local şi 22 dispoziţii cu caracter public ale primarului. Au fost actualizate formularele online conform cerinţelor legislative în vigoare.

Prin intermediul unei funcţii online implementate pe portalul primăriei s-au preluat şi în decursul anului 2014 un număr mare de sugestii şi reclamaţii ale cetăţenilor. Au fost asigurate serviciile de poştă electronică prin adresa oficială a instituţiei office@primariareghin.ro. A crescut numărul cetăţenilor care au solicitat acces la consultarea online a taxelor si impozitelor datorate către administraţia locală, cât şi a celor care au apelat la serviciul de asistenţa telefonică interactivă, solicitările celor din urmă necesitând trierea şi redirecţionarea mesajelor către compartimentele abilitate în a le rezolva. De asemenea, a fost facilitată plata online a taxelor şi impozitelor utilizând un sistem securizat.

Având în vedere importanţa asigurării accesului tuturor utilizatorilor reţelei de calculatoare şi telefonie la resursele disponibile, a interoperabilităţii serviciilor la nivel de instituţie în mod securizat, a accesului la Internet, s-a procedat la întreţinerea constantă a infrastructurii informatice şi de comunicaţii existente, la asigurarea securităţii sistemului informatic al primăriei adoptând o politică de securitate unică şi centralizată.

De asemenea, au fost întreţinute şi administrate serverele şi bazele de date, aplicaţiile, au fost efectuate multiple salvări de date/ baze de date, arhivări, reorganizări, devirusări. Au fost gestionate conturile de e-mail, s-a monitorizat accesul la Internet, activitatea în reţea în vederea menţinerii şi îmbunătăţirii continue a performanţei reţelei, a asigurării securităţii interne şi externe în trafic.

S-a acordat asistenţa tehnică, servicii de instruire şi consultanţă permanentă compartimentelor din Primărie şi Consiliului Local pentru exploatarea optimă a sistemului informatic existent. Intervenţiile de natură tehnică au urmărit determinarea şi remedierea problemelor apărute (conectare echipamente, schimbare piese, instalări şi reinstalări de software). S-au efectuat reparaţii in regie proprie la echipamentele din dotare pentru diminuarea cheltuielilor. A fost asigurată buna funcţionare a echipamentelor din dotare, atât din punct de vedere hardware cât şi software, printr-o activitate susţinută, permanentă,

Ca obiective pentru anul 2015 se consideră necesară dezvoltarea interoperatibilităţii între sistemele informatice ale primăriei, cât şi a serviciilor publice online către cetăţeni care să conducă la reducerea/eliminarea contactului direct între funcţionarul de la ghişeu şi cetăţean.

XIX . COMPARTIMENTULUI ÎNVĂŢĂMÂNT CULTURĂ SPORT

O coordonată esenţială a activităţii COMPARTIMENTULUI ÎNVĂŢĂMÂNT CULTURĂ SPORT a fost şi în acest an , organizarea evenimentelor cuprinse în calendarul cultural al municipiului Reghin.

Anul cultural 2014 s-a caracterizat prin continuarea de către Primăria Municipiului Reghin a manifestărilor devenite tradiționale pentru municipiu cât și marcarea unor evenimente importante pentru oraș. Astfel, amintim următoarele evenimente:

ZIUA CULTURII NAȚIONALE - 15 ianuarie – amplă activitate, marcată prin evocări, spectacol de muzică și poezie în zona centrală a municipiului, la bustul marelui poet Mihai Eminescu.

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE - 24 ianuarie– spectacol dedicat împlinirii a 155 de de ani de la Unirea Principatelor Române, organizat la Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară”, unde au urcat pe scenă artiști consacrați de muzică populară.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII – 8 martie - a fost marcată de Primăria Municipiului Reghin în data de 7 martie, organizând un spectacol deosebit la Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară”, avându-l ca invitat pe artistul Marcel Pavel.

ZIUA NAȚIONALĂ A TINERETULUI – 2 mai – evenimentul dedicat tinerilor de azi – generației de mâine, a reunit pe scenă tinere talente reghinene. Invitatul special a fost SMILEY.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI – 1 iunie – a fost marcată de instituția noastră prin organizarea în parteneriat cu Asociația Kindergarden Filiala Reghin a Orășelului Copiilor – unde copii au petrecut o zi frumoasă în aer liber, într-o atomosferă specifică copilăriei.

ZIUA EROILOR – 13 iunie – a fost marcată în municipiul nostru printr-un eveniment comemorativ în Parcul Central;

ZIUA DRAPELULUI – 26 iunie - Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform acestei legii, această zi a fost marcată de către administrația publică locală și de celelalte instituții ale statului, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator și științific, consacrate istoriei patriei, precum și ceremonii militare specifice, organizate în Parcul Central al Municipiului Reghin;

ZILELE REGHINENE – 11-13 iulie ediția a XIII-a– eveniment organizat în fiecare an, care cuprinde o paletă foarte diversificată de acțiuni, activități, evenimente culturale, artistice, sportive. Ca o tradiție, sunt invitate să participe și orașele înfrățite cu Municipiul Reghin. Această manifestare este apreciată de cetățenii reghineni, devenind în timp cea mai importantă activitate culturală a localității.

FESTIVALUL VĂII MUREȘULUI ediția a X-a - Primăria Municipiului Reghin este coopartener la acest festival prin protocolul încheiat cu Asociația Văii Mureșului. În anul 2014, festivalul a fost organizat în perioada 19 – 20 iulie, instituţiile de cultură din municipiu participând activ la desfăşurarea festivalului, cu expoziţii de artă şi etnografie, spectacole de muzică populară, prezentare de costume tradiţionale.

FESTIVALUL VĂII GURGHIULUI – ediția a IX-a- eveniment organizat ca urmare a protocolului încheiat de Primăria Municipiului Reghin cu Asociația Văii Gurghiului, în urma căruia instituția noastră este parte organizatorică a acestui festival. În zilele de 22-24 august, la Fâncel, în satul alegoric a fost amenajată o expoziţie etnografică, iar pe scenă , au fost prezenţi arişti consacrați.

SĂPTĂMÂNA MOBILITĂȚII – 16-22 septembrie – având ca temă în anul 2014 - Străzile noastre, alegerea noastră – a fost marcată de instituția noastră cu sprijinul Școlii Gimnaziale “Florea Bogdan” prin organizarea în perioada 17-19 septembrie 2014 la sediul instituției de învățământ a Școlii bicicliștilor-să învățăm să circulăm corect. Acțiunea are ca scop schimbarea comportamentului de mobilitate de zi cu zi, în detrimentul mașinilor personale, să se folosească alte mijloace de transport care aduc și un plus de sănătate.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A VÂRSTNICILOR – 1 octombrie . Evenimentul este dedicat persoanelor vîrstnice din Municipiul Reghin, fiind organizat la Firmele Gliga. În acest cadru s-a sărbătorit și Nunta de Aur, pentru cuplurile care au celebrat în anul 2014, 50 de ani de căsnicie.

ZIUA RECOLTEI ediția a-XIII - a - Primăria Municipiului Reghin în calitate de coorganizator împreună cu Fundația Cultural Umanitară „Vioara”, în 27 septembrie 2014 a organizat această manifestare culturală, cu un deosebit impact cultural. Evenimentul promovează artiștii, soliștii și rapsozii populari din zona Reghinului, precum și tradiția și portul popular românesc.

ZIUA ARMATEI ROMÂNE - 25 octombrie - a fost sărbătorită într-un cadru deosebit în Parcul Central al municipiului.

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI – 1 Decembrie – Această zi este marcată de municipalitate în fiecare an, printr-un spectacol deosebit, cu implicarea instituțiilor de cultură. Sărbătoarea a fost deschisă cu o paradă militară, la care au participat sute de reghineni și nu numai. Pe scenă au urcat artiști de valoare ai muzicii populare reghinene și nu numai.

FULGI DE NEA – 5 decembrie - În acest an, acest eveniment s-a organizat în instituțiile de învățământ și cultură.

XX. CASA MUNICIPALĂ DE CULTURĂ DR. EUGEN NICOARĂ

Aşezământ cultural cu veche şi bogată tradiţie, Casa Municipală de Cultură care poartă numele ctitorului său, doctorul Eugen Nicoară şi care rămănâne în continuare o instituţie reprezentativă a vieţii culturale reghinene, principalul loc de desfăşurare a evenimentelor cultural-artistice de diferite genuri (spectacole muzicale, coregrafice, literare, concerte, recitaluri, spectacole de teatru, teatru de păpuşi, vernisaje de expoziţii, lansări de carte, întâlniri cu personalităţi ale vieţii culturale, sociale şi politice, ş.a.) manifestări organizate atât cu formaţiile artistice proprii ale instituţiei sub egida Primăriei municipiului Reghin, cât şi în colaborare cu instituţiile de învăţământ reghinene şi cu celelalte instituţii de cultură locale, judeţene şi naţionale.

Casa Municipală “Eugen Nicoară” are ca scop principal iniţierea, organizarea, popularizarea şi susţinerea activităţilor cultural-artistice pe plan local precum şi descoperirea, formarea şi promovarea de noi talente, reprezentarea municipiului Reghin cu formaţiile proprii în diferite acţiuni artistice (concursuri, festivaluri, spectacole etc.) organizate la nivel judeţean, naţional şi internaţional, dar şi găzduirea evenimentelor artistice, politice sau de alte genuri, organizarea de cursuri de pregătire şi formare profesională, cercuri artistice, cercuri tehnico-aplicative, sau orice alte activităţi cu condiţia respectării normelor legale în vigoare.

Sub îndrumarea personalului de specialitate şi cu sprijinul personalului administrativ (angajaţi ai instituţiei noastre) dar şi cu participarea colaboratorilor şi artiştilor amatori membri ai formaţiilor proprii, în cadrul Casei Municipale de Cultură “Eugen Nicoară” îşi desfăşoară activitatea următoarele formaţii artistice: orchestra de muzică populară, grupul cameral-instrumental, grupul instrumental folcloric, grupul vocal folcloric „Flori de pe Mures”, solişti vocali şi instrumentişti de muzică populară, interpreţi de romanţe şi cântece de petrecere, formaţiile de dansuri populare româneşti reunite in cadrul ansamblului „Doina Muresului”, formaţiile de dansuri populare maghiare, formaţia de teatru în limba română, formaţia de teatru în limba maghiară, formaţia de teatru de păpuşi „Csim-Bumm”. interpreti de muzica usoara, grupuri de recitatori în limba română şi limba maghiară.

Numărul celor 122 de acţiuni culturale organizate de către şi la Casa Municipală de Cultură « Eugen Nicoară » Reghin în perioada anului 2014 la sediu sau în deplasare, cu formaţiile artistice proprii sau în colaborare cu celelalte instituţii de cultură şi instituţii de învăţământ reghinene şi instituţii de cultură judeţene, naţionale, internaţionale şi impresariate independente aflate în turneu , este evidenţiat astfel:

a) activităţi culturale cu formaţiile proprii ….. ………… 65, din care:

- la sediu …………. ……….... 15

- în deplasare ……………. 50

b) activităţi culturale organizate în colaborare………..… 17

c) activităţi culturale găzduite …………………………...... 40

T O T A L …. 122

La acestea se adauga un numar de 9 cursuri de educatie permanenta si formare profesionala continua a adultilor, organizate in cadrul Universitatii Populare a Casei Municipale de Cultura „Eugen Nicoara”, precum si cercurile artistice si sportive organizate in cadrul institutiei noastre.

Este de remarcat participarea cu succes a formatiilor artistice ale Casei Municipale de Cultura in anul 2014 la manifestari, festivaluri si concursuri internationale. Astfel, orchestra de muzica populara, solistii instrumentisti si grupul vocal folcloric au participat in luna aprilie la concursul international „FEST ART” , organizat la Viena. Rezultatele obtinute au fost mai mult decat notabile , fiind remarcate si de ambasada tarii noastre in Austria: doua premii II (orchestra populara si clarinetistul Eugen Goga), doua premii III (grupul vocal si violonistul Florin Sava). De asemenea formatiile de dansuri populare romanesti au reprezentat cu succes folclorul coregrafic romanesc la festivalurile din Republica Moldova (iunie 2014), Turcia (iulie 2014) si Serbia (septembrie 2014)

Ianuarie 2014

-4 ian. Participarea Ansamblului de dansuri populare româneşti „Doina Mureşului” al Casei Municipale de Cultură “Eugen Nicoară”, la spectacolul folcloric organizat cu prilejul sărbătorii de Bobotează în satul Uila, comuna Batoş.

-15 ian. Ziua Culturii Naţionale ; “Eminesciana” moment literar muzical dedicat poetului Mihai Eminescu,

-Depunere de coroană la bustul poetului Mihai Eminescu;

- Ziua Culturii Naţionale şi aniversarea poetului Mihai Eminescu la Biblioteca Municipală „Petru Maior”, cu participarea din partea Casei de Cultura a grupului instrumental şi a solistei de romanţe Cristina Fărcaş;

-18 ian. Gala sportului reghinean, ediţia a V-a, organizata la Casa Municipală de Cultură

-24 ian. « 24 IANUARIE 1859 – UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE » Simpozion dedicat Unirii Principatelor Române: „Importanţa şi semnificaţiile actului istoric de la 24 ianuarie 1859”.

Spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist “Mureşul” din Târgu Mureş; invitat interpretul de muzica populara Marius Ciprian Pop, acompaniat de orchestra Casei Municipale de Cultură «Eugen Nicoară»

- 27 ian. Spectacol pentru copii „Show-ul lui Mickey Mouse şi prieteni săi” prezentat de teatrul pentru copii din Tg.Jiu

- 31 ian. Spectacol- cabaret în limba maghiară susţinut de trupa «Hahota» din Tg.-Mureş.

Februarie 2014

- 1 febr. Participarea interpretilor vocali de muzica populara şi a grupului instrumental folcloric al Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” la cea de a VII-a editii a traditionalei manifestari „Balul Însuraţilor”, organizat la sala de festivităţi a Firmelor Gliga din Reghin

- 3 febr. Participarea Ansamblului de dansuri populare romanesti

- “Doina Mureşului” al Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” la cea de a VII-a editii a traditionalei manifestari „Balul Însuraţilor”, organizat la sala de festivităţi a Firmelor Gliga din Reghin

- 13 febr. Participarea Ansamblului de dansuri populare româneşti „Doina Mureşului” al Casei Municipale de Cultură “Eugen Nicoară” la traditionala „Şezătoare” organizata in localitatea Dedrad, jud. Mures

- 14 febr. - „SHAKESPEARE IN LOVE” moment poetic-muzical organizat in colaborare cu Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” si Sectia de Muzica si Arte Plastice a Scolii Gimnaziale „Augustin Maior”, cu ocazia „Zilei Indragostitilor”;

poeme de dragoste din creaţia lui W. Shakespeare, recitate în limbile română, maghiară şi engleză pe fondul muzicii clasice interpretate de orchestra Scolii de Muzica.

- 15 febr. Deplasarea formaţiei de dansuri populare maghiare “Kerekerdő” a Casei Municipale de Cultura «Eugen Nicoara» la spectacolul folcloric organizat în loc. Lunca Mureşului, cu ocazia balului “Farsang”

- 21 febr. Spectacol folcloric “ Dragobetele sărută fetele” cu participarea

orchestrei, a soliştilor vocali, a grupului vocal folcloric şi a Ansamblului de dansuri de dansuri populare romanesti “Doina Mureşului”, formatii proprii

ale Casei Municipale de Cultură «Eugen Nicoară» Reghin.

- 26 febr. Concert de muzică clasică sustinut de Cvartetul „Tiberius” al Filarmonicii de Stat din Tg. Mureş

- 27 febr. Spectacol folcloric de caritate organizat pentru ajutorarea interpretei de muzica populara Ana German

- 28 febr. Spectacol - cabaret in limba maghiara “A székelyek nagy átverése” , susţinut de trupa de teatru « Gruppen Hecc » din Tg.-Mureş.

Martie 2014

- 1 martie Participarea formaţiei de dansuri populare maghiare„ Kerekerdő” la balul „Farsang”, organizat la la sala de festivităţi a Firmelor Gliga Reghin

- 5 martie Două spectacole de teatru pentru copii, cu piesa in limba romana “Hansel şi Greatel”, susţinute de Teatrul « Ariel » din Tg.-Mureş

- 7 martie Spectacol muzical dedicat Zilei Internaţionale a Femeii, cu participarea extraordinara a interpretului MARCEL PAVEL

-15 martie Spectacol muzical-literar-coregrafic (secţia maghiară) închinat revoluţiei din anul 1848, organizat de Asociaţai Humana Regun, cu participarea formaţiei de dansuri populare maghiare « Rügyecskék » a Casei Municipale de Cultură « Eugen Nicoară »

-19 martie Concert de muzica religioasa organizat de Asociaţia creştină „Emanuel” din localitatea Deda, judetul Mures

-21 martie Participarea grupului instrumental folcloric şi a soliştilor vocali ai Casei Municipale de Cultură « Eugen Nicoară » la spectacolul organizat la Casa de Cultură a Tineretului «George Enescu» cu ocazia aniversarii Unirii Basarabiei şi Bucovinei cu România

-21 martie Spectacol de teatru prezentat de Teatrul Popular „Kemeny Janos” al Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” cu piesele: „De ce?” şi „Curierul”

-22 martie Spectacol muzical coregrafic, de sunet si lumina organizat de S.C. Psimoon S.R.L. Reghin, cu participarea formatiilor de dansuri si a interpretilor reghinen

- 26 martie Participarea Teatrului Popular „Kemeny Janos” al Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” la seara literar-muzicală organizata cu ocazia aniversării a 15 ani a ziarului in limba maghiara „Szászrégen és vidéke”

- 27 martie „Recitalul Primăverii” - recital muzical organizat în colaborare cu Sectia de Muzica si Arte Plastice a Şcolii Gimnaziale „Augustin Maior” Reghin

-28 martie Festival folcloric „Édesanyám rózsafaja” cu formaţiile de dansuri populare maghiare ale Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară

-31 martie Spectacol de teatru „Iona” de Marin Sorescu prezentat de Teatrul din Iasi

Aprilie 2014

-3 aprilie Două spectacole de teatru pentru copii cu piesa in limba maghiara „Ludas Matyi”, susţinute de Teatrul pentru copii şi tineret „Ariel” din Tg.Mureş

- 3 aprilie Spectacol de divertisment pentru copii „Magic Show”

- 7 aprilie Spectacol muzical coregrafic pentru copii şi tineret susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Mureşul” din Tg. Mureş – secţia maghiară

- 8 aprilie Spectacol folcloric pentru copii şi tineret susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Mureşul” din Tg. Mureş – secţia română

- 10 aprilie Spectacol de teatru “Üvegtemplom” (Biserica de sticlă) prezentat de Teatrul « Soltis Lajos » din Ungaria

-11 aprilie Participarea Ansamblului de dansuri populare „Doina Mureşului” al Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” la spectacolul şcolar organizat de Scoala Gimnaziala „Augustin Maior” Reghin

-21 aprilie Participarea Ansamblului de dansuri populare „Doina Mureşului” al Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” la traditionalul spectacol folcloric „Fuga din tau”(obicei de Paşte) organizat in localitatea Fărăgău

-24 - 28 aprilie Participarea orchestrei populare şi a grupului vocal folcloric la Festivalul-Concurs Internaţional „FestArt Viena 2014” organizat in Austri

-25 aprilie Spectacol folcloric „A banda” susţinut de Ansamblul Artistic „Trei Scaune” din Sfântu Gheorghe

-28 aprilie Participarea Ansamblului de dansuri populare „Doina Mureşului” al Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” la spectacolul folcloric organizat in localitatea Hodac

Mai 2014

- 7 mai Spectacol prezentat de elevii Gimnaziului „Alexandru Ceuşianu” cu ocazia prezentei unei delegatii din localiatea Erd (Ungaria)

- 10 mai Spectacol folcloric prezentat de Ansamblul de dansuri „Bekecs” din localitatea Miercurea-Nirajului

- 11 mai Participarea formaţiilor de dansuri populare româneşti şi maghiare ale Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” la Sărbătoarea «Maifest» organizată de Forumul Democrat German din Reghin

-15 mai Participarea grupului instrumental folcloric al Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” şi a solistei de muzică populară Anca Branea la spectacolul de deschidere a „Zilele Târgumureşene”,pe scena Parcului Municipal din Tg. Mureş

- 20 mai Două spectacole de teatru pentru copii, cu piesa in limba romana “Prinţesa Turandot” susţinute de Teatrul pentru copii si tineret « Ariel » din Tg.-Mureş

- 26 mai Concert extraordinar cu Tudor Gheorghe la Casa Municipală de Cultură

- 29 mai Spectacol concurs de muzică populară maghiară pentru copii « Rapsodia Mugurilor », ed. a VIII-a, organizat de Casa Municipală de Cultură

- 30 mai Spectacol concurs de muzică populară românească pentru copii « Rapsodia Mugurilor » ed. a IV-a, organizat de Casa Municipală de Cultură Iunie 2014

Iunie 2014

- 4 iunie Festival de teatru pentru Tineret „Diákszínpad” ed. a IV-a, secţia maghiară, cu participarea formaţiilor de teatru ale gimnaziilor şi liceelor din Reghin

- 5 iunie Două spectacole de teatru pentru copii, cu piesa in limba maghiara “Csipike” susţinute de Teatrul pentru copii si tineret « Ariel » din Tg.-Mureş

- 6 iunie Participarea formaţiei de dansuri populare româneşti la spectacolele din localitatile Feteşti şi Edineţ, Republica Moldova, în perioada 6 – 8 iunie

- 10 iunie Ziua Filantropiei, «Ziua copiilor în culori» spectacol prezentat de copiii instituţionalizaţi, organizat în colaborare cu Primăria Municipiului Reghin, Arhiepiscopia Alba Iulia şi Asociatia Filantropia Ortodoxa Filiala Reghin

- 12 iunie Vernisajul expoziţiei de arte plastice şi recital de muzică clasică susţinut de elevii Sectiei de Muzică şi Arte Plastice a Scolii Gimnaziale «Augustin Maior»

- 16 iunie Spectacol de teatru în avanpremieră cu piesa «Comisionul» prezentata de trupa Teatrului Popular al Casei Municipale de Cultură «Eugen Nicoară»

- 18 iunie Spectacol de teatru în premieră cu piesa «Comisionul» prezentata de trupa Teatrului Popular al Casei Municipale de Cultură «Eugen Nicoară»

- 24 iunie Festivalul de cântece şi dansuri populare „Hora din Străbuni” ed. a V-a, cu participarea orchestrei, a solistilor vocali si instrumentisti ,a grupului vocal si ale formaţiile de dansuri populare ale Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoara” invitaţi: Ansamblul de dansuri populare „Brăduleţul” din Lunca Bradului

Iulie 2014

-5 iulie Participarea formaţiilor de dansuri populare româneşti şi maghiare la spectacolul organizat cu ocazia „Târgului cireşelor” din loc. Brâncoveneşti

- 5 iulie Participarea formaţiei de dansuri populare româneşti „Doina Mureşului”

la spectacolul folcloric organizat în localitatea Lunca Tecii

- 11 iulie Participarea orchestrei populare şi a grupului vocal la spectacolul de deschidere a «Zilelor Municipiului Reghin», invitata interpreta Veta Biriş în acompaniamentul orchestrei Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoara”

- 12 iulie Participarea formaţiei de dansuri populare româneşti „Doina Mureşului” la spectacolul folcloric „Fiii Satului” organizat în localitatea Teleac

- 16 iulie Participarea orchestrei Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” la spectacolul sustinut impreuna cu corul din loc. Bressuire (Franta) la Sighişoara

- 17 iulie Participarea orchestrei Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” la spectacolul sustinut impreuna cu corul din loc. Bressuire (Franta) la Târnăveni

- 18 iulie Spectacol cu corul din Bressuire (Franţa) şi orchestra Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” la Tg. Mureş

- 19 iulie Participarea orchestrei populare, a grupului vocal folcloric şi a formaţiei de dansuri populare romăneşti la Festivalul „Văii Mureşului”

- 20 iulie Participarea formaţiei de dansuri populare româneşti „Doina Mureşului” a spectacolul folcloric organizat în localitatea Batoş

- 24 iulie Spectacol cu corul din Bressuire (Franţa) şi orchestra Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară”

-29 iulie Participarea Ansamblului de dansuri populare „Doina Mureşului” la festivalul de căntece şi dansuri populare din Istanbul, Turcia

august 2014

- 3 aug. Participarea formatiei de dansuri populare româneşti „Doina Mureşului” şi a formaţiei de dansuri populare maghiare „Rugyecskek” ale Casei de Cultura la spectacolul folcloric organizat cu ocazia „Târgului Băilor” în localitatea Ideciu

- 6 aug. Participarea formaţiei de dansuri populare maghiare „Rugyecskek” la spectacolul prezentat în „Tabăra de vară” din Voivodeni

- 10 aug. Participarea formaţiei de dansuri populare maghiare „Rugyecskek” la Festivalul câtecului şi portului popular organizat la Lunca Mureşului

- 10 aug. Participarea formaţiei de dansuri populare româneşti „Doina Mureşului”

la spectacolul folcloric din Dedrad

- 21 aug. Spectacol folcloric organizat de Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară” Reghin în colaborare cu Ansamblul folcloric „Mioriţa” din Tg. Mureş, cu participarea formaţiilor de dansuri populare: Junii cetăţii, Hodăceanca, Dor Solovăstrean, Vătava, „Doina Mureşului”si a unei formatii din Israel

-24 aug. Participarea orchestrei populare, a grupului vocal folcloric şi a formaţiei de dansuri populare romăneşti la Festivalul „Văii Gurghiului”

- 28 – 30 aug. Participarea Ansamblului „Doina Mureşului” la Festivalul-Concurs „Cântec joc şi voie bună la Poalele Bârsei”

- 29 aug. Participarea formaţiei de dansuri populare româneşti „Doina Mureşului” la festivalul folcloric din localitatea Dezna, jud. Arad

septembrie 2014

- 5 sept. Participarea formaţiei de dansuri populare româneşti „Doina Mureşului”

la festivalul folcloric din Serbia, în localitatea Tarac (in comunitatea de români)

- 7 sept. Participarea formaţiei de dansuri populare maghiare „Rugyecskek” la spectacolul organizat in localitatea Tonciu cu ocazia „Zilelelor Satului

-12 sept. Participarea unui grup instrumental folcloric cu soliştii : Anca Branea, Livia Harpa, Ciprian şi Mihaela Istrate şi a formaţiei de dansuri populare româneşti„Doina Mureşului” la aniversarea a 5 ani de activitate a TV Gliga, la Restaurantul „Marion” Pădurea Rotundă

- 19 sept. Deschiderea oficială a Zilelor Culturii Maghiare; spectacol de teatru prezentat de Teatrul Naţional din Tg. Mureş

- 20 sept. Zilele Culturii Maghiare, spectacol cu participarea elevilor din gimnazii şi licee, spectacol musical „Hair” prezentat de trupa de teatru din Nagykoros (Hu)

- 21 sept. Participarea formaţiei de dansuri populare maghiare „Rugyecskek” la Zilele Culturale Maghiare,

- 27 sept. Participarea orchestrei populare, a solistilor si formaţiilor de dansuri populare româneşti şi maghiare la „Ziua Recoltei” de la Fermele Gliga

- 29 sept. Filmări cu rapsodul Vasile Crişan pentru emisiunea „Românii au talent”

octombrie 2014

- 1 oct. Participarea orchestrei Casei Muncipale de Cultură la Ziua persoanelor vârstnice cu soliştii: Sorin Pantea, Maria Neag şi Anca Branea, invitaţi: Alexandru Arşinel şi Stela Popescu

- 1 oct. Deschiderea cursurilor Universităţii Populare

- 2 oct. Recital de pian cu Lucian Gheju, profesor la Academia de Muzica dinCluj

- 3 oct. Spectacol de teatru-dans „Lecţia” după E. Ionescu, organizat de Compania Andras Lorant din Tg. Mureş

- 6 oct. Spectacol organizat în colaborare cu Asociaţia Humana Regun în comemorarea Zilei de 6 octombrie cu participarea elevilor din licee şi trupa de teatru „Csim Bumm” a Casei Municipale de Cultura „Eugen Nicoar

- 10 oct. Participarea formaţiei de dansuri populare maghiare „Rugyecskek” la „Festivalul vinului” organizat la Tg. Mureş în săptămâna meşteşugarilor populari

- 12 oct. Participarea soliştilor vocali şi a orchestrei populare a Casei Municipale de Cultură “Eugen Nicoară” la spectacolul organizat în loc. Batoş cu ocazia « Festivalului Mărului », alaturi de interpreta Sava Negrean Brudascu

- 17 oct. Balul Bobocilor organizat de Liceul „Lucian Blaga” Reghin

- 18 oct. Spectacol susţinut de Ansamblul „Doina Mureşului” al Casei Municipale de Cultura „Eugen Nicoara” în sala de festivităţi a Firmelor Gliga din Reghin

- 18 oct. Participarea formaţiei de dansuri populare maghiare „Rugyecskek” la Festivalul dansului şi cîntecului popular de la Suseni

- 24 oct. Balul Bobocilor organizat de Grupul Şcolar „Ioan Bojor” Reghin

- 25 oct. Participarea Teatrului Popular „Kemeny Janos” la Festivalul de teatru pentru amatori de la Sf. Gheorghe, ediţia a II-a szinpad

- 25 oct. Participarea formaţiei de dansuri populare româneşti „Doina Mureşului” la spectacolul organizat de Agenţia de mediu Tg. Mureş

- 26 oct. Festival-concurs pentru tineri solişti de muzică populară organizat în parteneriat cu Centrul pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş

- 31 oct. Balul Bobocilor organizat de Liceul Petru Maior Reghin

noiembrie 2014

- 1 nov. Campionat de Culturism la Casa Municipală de Cultură

- 5 nov. Spectacol de teatru cu piesa „Comisionul” prezentata de trupa Teatrului Popular al Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară”

- 9 nov. Participarea formaţiei de dansuri populare româneşti „Doina Mureşului” la spectacolul organizat cu ocazia „Fiilor satului”, în localitatea Săcalu de Pădure

- 9 nov. Participarea orchestrei populare la Festivalul Concurs judetean de la Seleuş, alaturi de concurenti si de invitatii Anca Branea şi Robert Târnăveanu

- 12 nov. Concert sustinut de Tamas Gabor la Casa Municipală de Cultură

- 13 nov. Două spectacole de teatru pentru copii, cu piesa in limba maghiara “Aladin”, susţinute de Teatrul pentru copii si tineret «Ariel» din Tg.-Mureş

- 14 nov. Spectacol umanitar organizat cu ocazia Zilei Minorităţilor de catre Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania

- 14 nov. Participarea orchestrei populare, formaţiilor de dansuri populare româneşti la festivalul organizat de Casa de Cultură a Tineretului

-15 nov. Participarea Teatrului Popular „Kemeny Janos” la Festivalul de teatru „Muszit”, ediţia a XX-a, organizat la Gheorgheni

- 20 nov. Spectacol muzical coregrafic prezentat de Ansamblul Artistic Mureşul din Tg.Mures, secţia maghiar

- 21 nov. Participarea trupei de teatru Csim-Bumm la Festivalul de teatru „Szinpad” de la Sângeorgiu de Pădure

- 21 nov. Spectacol „Miss şi Mister Madisz” prezentat de Liceul Tehnologic

„Lucian Blaga”

- 22 nov. Participarea trupei de teatru „Kemeny Janos” la Festivalul de Teatru „Szinpad” (Scena) de la Sângeorgiu de Pădure

- 23 nov. Participarea trupei de teatru a Teatrului Popular a Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” la Festivalul de Teatru pentru amatori „Scena” ediţia a XII-a, organizat la Bahnea

- 27 nov. Gala boxului mureşean pe scena Case Municipale de Cultură

- 29 nov. Participarea formaţiei de dansuri populare „Kerekerdo” la balul „Katalin” organizat la Restaurantul Gliga

- 29 nov. Participarea formaţiei de dansuri populare româneşti „Doina Mureşului la spectacolul folcloric organizat in localitatea Săcele, judetul Braşov

- 30 nov. Participarea orchestrei populare la Festivalul-concurs national „Datini” organizat la Sighişoara, pentru asigurarea acompaniamentului muzical al concurentilor participanti si al invitatei, interpreta Sava Negrean Brudascu

decembrie 2014

- Lucrări de reabilitare a Casei Municipale de Cultură

- 3 dec. Participarea Ansamblului de dansuri populare româneşti „Doina Mureşului” la spectacolul umanitar „Si eu am dreptul la viaţă”, organizat la Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu” din Reghin

- 22 dec. Participarea unui grup instrumental şi a soliştilor vocali la Ţebea, Hunedoara la spectacolul organizat în memoria lui Avram Iancu

- 27 dec. Participarea formaţiei de dansuri populare româneşti „Doina Mureşului” la spectacolul organizat la localitatea Idicel, cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Exceptând acţiunile culturale şi evenimentele enumerate, pe perioada anului 2014 s-au desfăşurat săptămânal, după un program bine stabilit, repetiţii cu formaţiile proprii (orchestra populară şi muzică clasică, interpreţii de muzică populară, formaţiile de dansuri populare românesti şi maghiare, formatia de teatru in limba romana, formaţiile de teatru şi teatru pentru copii în limba maghiară), desfăşurarea zilnică a cursurilor Universităţii Populare (bucătar-ospătar-vânzător-cofetar, operator pe calculator , coafură-manichiură-pedichiură, sudori, dulgheri, limba germana), cercurile de balet pentru copii, kangoo şi fitness, arte marţiale, cursurile de yoga şi sahaja yoga, cursuri de agenţi de pază, iar săptămânal, în zilele de duminică s-a tinut programul de evanghelizare a rromilor de către fundaţia „Phoneo” din Olanda).De asemenea s-a efectuat redactarea materialelor necesare pentru buna desfăşurare a activităţilor culturale şi administrative ( afişe, invitaţii, programe de sală, diplome, adrese, referate, state de plată, adeverinţe etc.) întreţinerea şi menţinerea permanentă a curăţeniei, iluminatului şi căldurii în toate sălile şi spaţiile instituţiei în vederea asigurării condiţiilor optime de desfăşurare a activităţilor, Casa de Cultură fiind deschisă zilnic de la ora 8,00 până la ora 21,00 sau chiar mai târziu când situaţia o impune, iar atunci când este cazul şi în zilele de sâmbătă şi duminică.

În cadrul Universităţii Populare a Casei Municipale de Cultură «Eugen Nicoară» Reghin, în perioada anului 2014 s-au organizat un număr de 9 cursuri de formare profesională continuă a adulţilor şi cursuri vocaţionale, cu durata de 3; 4 şi respectv 6 luni,

după cum urmează:

- Vânzător, ospătar, bucătar, cofetar ………..…..... … 3 cursuri

- sudori ……….…………………………..…….....…......1 curs

- operator calculator .................................................... 1 curs

- coafură-manichiură-pedichiură ................................ 2 curs

- limba germană ………........……………...…….… … 1 curs

- dulgheri .....................................................................1 curs

T O T A L : 9 cursuri

Din totalul celor 9 cursuri 7 s-au finalizat în perioada anului 2014.

Două cursuri (coafură-manichiură-pedichiură şi vânzător-ospătar-bucătar-cofetar) sunt în desfăşurare urmând a fi finalizate în perioada anului 2015.

Pe lângă acţiunile mai sus amintite, menţionăm că instituţia noastră, în perioada anului 2014, a găzduit numeroase întruniri şi şedinţe precum şi alte activităţi în funcţie de diversele oportunităţi ivite.

De asemenea în perioada anului 2014 s-au realizat ample lucrari de reparaţii şi reabilitări ale unor spaţii ale instituţiei.

XXI. CASA DE CULTURĂ A TINERETULUI

La ”Casa de Cultură a Tineretului” anul 2014 a fost unul deosebit, atât în ce privește diversitatea activităților organizate cât și prin numărul lor foarte mare. Ne-am străduit să aducem în sala noastră de spectacole un public divers. Implicarea acestui lăcaș de cultură în sufletul și inima comunității a fost în fiecare clipă, în fiecare zi și prin fiecare spectacol și activitate culturală desfășurată în cadrul instituției dar și în afară ei, una cât se poate de reală și rodnică.

Principala preocupare a acestei instituții, a fost și este, atragerea tinerilor spre actul artistic. În Casa de Cultură, copiii reghinenilor cântă, dansează, joacă teatru, susținuți de un personal competent .

Anul 2014 a debutat cu premiera piesei de teatru ”Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov. Acest proiect ambițios coordonat de Luchian Pantea, actor al Teatrului Național din Târgu Mureș și secondat de Măriuca Ignat scenograf, a așezat trupa de teatru ”Din Culise” pe o poziție pe care cu greu și-ar fi putut-o imagina actorii care au făcut parte din distribuție. Această poziție le-a oferit privilegiul de a fi numiți de critica de specialitate „adevărați actori profesioniști”. Iată de ce, marele premiu de la Festivalul de Teatru ”Scena” – ediția a 22-a – Bahnea, 23 Noiembrie, a venit până la urmă ca o confirmare a ceea ce reprezintă această trupă pentru municipiul nostru. Așadar, este de la sine înțeles faptul că după rezultatele avute, directorul Centrului de Creație Artistică Mureș să ia hotărârea mutării Festivalului de Teatru ”Scena” la Reghin. Cu siguranță noul proiect teatral în pregătire va demonstra încă o dată valoarea acestei echipe, orchestrată în continuare de Luchian Pantea și Măriuca Ignat sub atenta supraveghere a directorului Casei de Cultură. Membrii trupei de teatru și-au adus însă aportul şi la reuşita altor evenimente, fie că au fost spectacole de divertisment, folclorice sau concerte corale, au fost îndelung savurate și apreciate valoric de public cu foarte multe aplauze, ceea ce ne face să credem că suntem pe drumul cel bun și că trebuie să continuă în acelși registru pentru a crea în continuare peroiecte unice, mărețe și importante pentru comunitatea dornică șă savureze și să se hrănescă cu acte frumoase și deosebite de cultură.

Casa de Cultură a Tineretului a redevenit un spațiu neîncăpător și foarte solicitat pentru diferite activițăți culturale, sportive, de dans, muzică și coregrafie dar si de artă plastică.

Una dintre activitățiile de referință care a creat un impact benefic instituției, atât pe plan local, național dar și internațional, a fost festivalul–concurs internațional “STREET GROOVE JAM”, cea mai importantă competiţie de street dance din România. Au participat peste 140 de persoane din țară și din străinătate: Bucuresti, Brasov, Constanta, Ploieşti, Bistrita, Baia Mare, Alba-Iulia, Iaşi, Cluj-Napoca, Vatra Dornei, Reghin, Ungaria, Italia, Bulgaria, Republica Moldovă, Suedia, Letonia etc. La acest eveniment au fost prezente două instructoare foarte cunoacute din lumea dansului, instructor Niky din Suedia şi Sonya din Letonia care au jurizat competițiile din acest concurs și au ținut Workshop-uri pentru toţi participanţii. Unic și spontan dar foarte apreciat stârnind foarte mult intertes din partea consumatorilor de gen dar și a tinerilor doritori să cunoască și această parte frumoană a dansului, coregrafiei și dorinței de a fi în brendurile actuale ale preferințelor de gen. Street Dance-ul, chiar dacă aparține unei culuri straine, și-a găsit în Reghin o zonă de comfort de manifestare prin implicarea lui Alex Nuț, coordonatorul trupei de dans „Street Groove” a Casei de Cultură a Tineretului, acest tânăr talentat care a reușit să ducă la diferite concursuri de gen, tineri și totodată faima municipiului nostru.

A avut loc şi participarea la evenimente cu caracter internațional tabăra – concurs „Black Sea Dance Camp”, desfășurată la Năvodari, cea mai importantă tabără de dans și cea mai mare competiție pentru toți dansatorii de street dance din România.

Trupa de Street Dance a Casei de cultură, la acest concurs a obținul locul al III-lea. Un loc foarte onorant pentru instituția noastră și implicit pentru Municipiul Reghin dat fiind faptul că în această tabară de dans au fost prezenți unii dintre cei mai mari instructori de dans din lume, printre care: Henry Link – din New York, fondator al stilului Hip-Hop-Freestyle, el a ajutat la răspândirea stilului de dans pe toată planeta și a fost coregraful unor mari artisti, cum ar fi: Michael Jackson, Will Smith, Mariah Carey etc., Hong 10–din Korea, campion modial la Bboying(Breakdance), Lil' Jazz – din Brazilia, unu dintre cei mai mari dasatori de Dance Hall și House din lume; Lyle Beniga – din SUA, unul dintre cei mai mari coregrafi din lume; Alte spectacole organizate şi găzduite de instituţiile de cultură: „Staruri Mureșene”; spectacol folcloric și de divertisment „Plin mi-i podul de mulțam”,„Acorduri de toamnă”, activitate cultural-artistică care marchează începutul de toamnă, adresată iubitorilor de muzică ușoară punând accent pe “Atelierului de Muzicã” al Casei de Culturã, activitate cultural-artistică „Reghin, plai de cânt și joc”, seara de cânt și joc popular ce a prezentat valoarea și frumusetea portului și a traditiei poporului român punând accent pe valoarea interpreților Reghineni și a valorilor locale tradiționale. Se poate remarca cu ușurință preocuprea acestei instituții pentru păstrarea, promovarea și susținerea valorilor locale și a tradițiilor populare și spirituale ale neamului.

Dorința de a face parte din echipa noastră, ne-a adus ca partener postul de televiziune DAReghin și Gliga TV dar și mass-media locală și județeană, alături de care s-au creat emisiuni și articole de promovare a tinerelor talente și a activităților instituțiiei,

În luna septembrie a luat naștere “Atelierul de muzică”. Proiectul se naște cu scopul de a ajuta, indruma și promova tinerii talentați din municipiul Reghin. Un modul de formare extrașcolară, sub coordonarea referentului cultural si artistul reghinean, FloRIN Vos și a altor parteneri (artiști), care împărtășesc tinerilor din experiențele lor profesionale.

”Atelierul de muzica” funcționeaza în cadrul Casei de Cultură a Tineretui „George Enescu” din Reghin și oferă tinerilor posibilitatea de a învăța tehnici vocale, melodii noi și de a repeta în condiții optime pentru orice artist proferionist, plus oportunitatea de a fi implicați in proiectele și activitațile culturale ale Casei de Cultură și al altor intituții partenere. Atelierul dispune de o sală de repetitii izolată fonic, un studio pentru imprimări, cu o calitate foarte înaltă și condiții pentru repetiții LIVE, de care s-ar bucura orice artist profesionist.

Spiritualitatea a fost cea care și-a pus amprenta pe luna Decembrie. Concertele de colinde și toate manifestările închinate Crăciunului au adus în sufletele celor din public și celor de pe scenă căldura cu care Casa de Cultură dorește și credem că a reușit să pătrundă în inima comunității.

Făcând o analiză a activităţilor putem remarca faptul că serviciile oferite au fost diversificate adresându-se unui public-vizitator (colaborator, partener, implicat interactiv), fidel, din diverse categorii sociale: intelectuali, elevi, studenţi, pensionari, ziarişti, femei, copii, persoane dezavantajate, tineri, adulţi şi minorităţi.

Arta este și rămânea cel mai frumos, înălțător şi minunat aspect al comunității, care pune în mişcare bucuria oamenilor și descătușarea minților spre a primii sens viata. Iubitorii de teatru au descoperit că această formă de artă, încet, dar cu şanse reale, a prins din nou viaţă la Reghin.

Tot în acest an s-a înființat o sălă de expoziții de artă plastică (o galerie de artă), spaţiu care oferă permanentizarea activităţile artistice, fiind totodată și motivul pentru care am creat punţi de colaborare şi parteneriate importante cu diferite centre culturale din ţară.

Anul 2014 a venit și cu un proiect important pentru cei mici și anume „teatru de păpuși” desfășurat sub titulatura „sfatul farmacistul înțelept”.

XXII. BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „PETRU MAIOR”

Și în anul 2014 activitatea Bibliotecii Municipale „ Petru Maior “ a avut ca scop principal transformarea instituţiei într-un atractiv centru al memoriei scrise, instituție de interes pentru toți locuitorii orașului, dar mai ales pentru cei care au preocupări educativ-științifice și culturale.

A existat preocupare în a se îmbogăți colecțiile deja formate prin noi achiziţii, donaţii și abonamente, în vederea satisfacerii cerinţelor educaționale ale utilizatorilor noştri. S-a urmărit completarea permanentă şi selectivă a fondului de carte cu noutăţi editoriale, ţinîndu-se seama de interesele utilizatorilor şi caracterul enciclopedic al fondului de publicaţii existent.

La finele anului 2014 , fondul de carte al bibliotecii a ajuns la 125.551 volume, repartizate la Secțiile Imprumut carte pentru copii, Imprumut carte pentru adulți, Filialele din Iernuțeni și Apalina și în depozitele aferente.

Statisticile spun că au fost împrumutate 64.620 de cărți, numărul cititorilor scăzând de la 3.900 la 3.500 (din cauza restrângerii activității la filiale și a reducerii personalului).

A crescut foarte mult numărul utilizatorilor Secției Biblionet și, de asemenea, a crescut numărul utilizatorilor Secției Împrumut carte pentru copii, unde am asigurat două norme întregi/ două schimburi.

In anul 2014 s-a realizat extinderea rețelei de gaz la sala pentru activități și la legătorie, instalând-se și trei convectoare ( la sala pentru activități, legătorie și un depozit de carte).Instituţia fost sponsorizată cu 30 de scaune și două uși , ușile fiind montate la un depozit și la Secția Biblionet (pentru protejarea aparaturii).

S-a amenajat al doilea depozit al Secției Documentar - Sala de lectură. Pentru Secția Imprumut carte pentru adulți s-au achiziţionat 20 m.l. rafturi și s-a reamenajat al doilea depozit, situat la parterul instituției, după ce în 2013 a fost reparat în proporție de 50%.

A fost urmat un curs de perfecționare organizat de ANBPR la Bușteni, despre metode și servicii noi de bibliotecă .

În luna septembrie angajaţi ai instituţiei au participat în calitate de invitați la biblioteca din Erd, Ungaria (oraș înfrățit cu Reghinul) la o activitate prilejuită de împlinirea a 60 de ani de la înființare.

Activitatea editorială a constat în reeditarea vol. XI al « Reghinului cultural » – studii și articole și în tipărirea a trei numere din « Gazeta Reghinului » (a cărei echipă editorială a fost reorganizată).

Programul BIBLIS , specific serviciilor noastre de bibliotecă, a fost îmbunătățit, completat, și am achiziționat un server și un laptop, pentru atingerea performațelor dorite.

Pentru atragerea utilizatorilor am organizat activități interesante și inedite, care s-au bucurat de mare apreciere și de un numeros public, pe care vi le atașăm în continuare.

Activităţile programate pentru luna ianuarie 2014 6 ianuarie, la Sala de lectură – ora 13.00

-Masă rotundă, dezbatere, Boboteaza la români

- Au participat colaboratori ai secţiilor documentar şi biblionet, moderator preot. Vasile Farcaş.

13, 14 şi 16 ianuarie, între orele 11.00 şi 13.00 – La Secţia Biblionet

- Activitate cultural-educativă interativă, despre Mihai Eminescu - geniul poeziei româneşti;

- Recital de poezie şi muzică pe versurile poetului;

- proiecţie film: *Făt frumos din lacrimă*

- Activitate organizată de Secţia pentru copii, în colaborare cu bibliotecile şcolare.

13 ianuarie, orele 17.00, la sala pentru activităţi

- Masă rotundă, dezbatere: *Reiki, tehnici de autovindecare. Rezultate obţinute*

- Prezentare de carte : *Reiki*, autor, psihoterapeut Marilena Moldovan;

- Invitaţi, participanţii la seria de zece conferinţe susţinute de prof. terapeut Luiza Iliescu, în perioada octombrie-noiembrie 2013, la bibliotecă;

15 ianuarie – ora 13.00, la bustul lui Eminescu

- Scurtă alocuţiune despre viaţa şi opera lui M. Eminescu, prof. Dorin Cremene;

- Recital de poezie şi muzică susţinut de elevii şcolilor reghinene;

- Organizatori, primăria, instituţiile de cultură şi de învăţământ;

- La Secţia Împrumut carte pentru adulţi şi la filiale, vitrine comemorative, Mihai Eminescu

La ora 17.00, la bibliotecă, în sala pentru activităţi

- Expunere : *Ziua Culturii Naţionale – prilej de recunoaştere şi preţuire a valorilor autentice ale poporului român, Mihai Eminescu şi Grigore Vieru*, prezintă Nicolae Băciuţ;

- Lansări de carte : Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Maria Borzan, Nicolae Băciuţ;

- Vernisaj expoziţie de pictură, Klara Balasz;

- Recitaluri de poezie şi muzică (Florin Săsărman, Simina Cota, Maria Neag, grup. instr. Casa Municipală de Cultură).

17 ianuarie – ora 16.00, la sala pentru activităţi

- Concurs de recitare *Flori dalbe de ger*, festivitate de premiere; recital, poezie şi muzică;

20– 24 ianuarie - între orele 08.00 – 16.00, la sala pentru activităţi

- Conferinţa ştiinţifică : *Pe ce stă pământul şi cine îl învârte?*

- Expoziţie de carte de astronomie şi astrologie

- Prezintă prof. Costel Abrudan şi ing. Georgică Lupchian, inventator, premiat cu medalie de argint la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva.

23 ianuarie, ora 17.00, sala pentru activităţi

- Vernisaj, expoziţie de pictură în acuarelă, Eduard Ciupan - profesor de desen la Şcoala Gimnazială *Augustin Maior;

- lansare de carte, *Poveşti pentru părinţi şi copii*- prof. Bojte Kinga,

24 ianuarie, la Secţiile Împrumut carte pentru adulţi şi Documentar, la Filialele din Iernuţeni şi Apalina, vitrine cu cărţi despre Unirea Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859.

27 – 31 ianuarie – între orele 08.00 – 16.00, la sala pentru activităţi

- *Poveşti la gura sobei* - lectură cu voce tare şi audiţie a poveştilor copilăriei;

- Prezentarea celor mai recente cărţi de poveşti achiziţionate de Secţia pentru copii;

- Pedagogie muzeală, atelier de confecţionare a păpuşilor din cârpă şi a hăinuţelor pentru păpuşi;

- Invitat , meşter popular Maria Robescu, din Râmnicu Vâlcea.

Activităţile programate pentru luna februarie 2014

01.02 - participare la *Balul mascat* de la Uila, obicei ţigănesc, inspirat din tradiţia saşilor

02.02 - Participare în calitate de invitat (Sorina Bloj) la obiceiul popular românesc *Lăturenia, la Goreni*; culegere de informaţii despre acest obicei (în vederea descrierii, păstrării şi publicării unor materiale documentare, foto, film).

06.02 – ora 17.00, masă rotundă, expunere : *1883 de ani de la prima atestare documentară a localităţii Roşia Montana*; prezintă, prof. Ioan Neagoş.

10.02 - ora 16.00, expoziţie de grafică, Ursu Casian - elev în clasa a VIII-a E, la Şcoala Gimnazială *Augustin Maior*, asistat social la Aşezământul de tip familial * Maria* , nr. 2.Invitaţi: elevi, profesori, pr. Dimitrie Gherman, pr. Iustin Iacob şi prof. Stela Iacob;

12.02 – pentru utilizatorii care ne vizitează la Secţia Împrumut adulţi, comemorarea scriitorului maghiar Marai Sandor, la 25 de ani de la moarte, printr-o expoziţie cu cărţile sale aflate în bibliotecă, şi cu alte cărţi donate nouă prin Fundaţia Marai; bibliotecar, Grama Imola.

22.02 – între orele 09.00- 19.00, sala pentru activităţi, Atelier Lucrativ: "Integrarea Personalitatii Umane în Armonia Universala".

Prezintă, psiholog-terapeut Constantin Simion, Bucureşti; coordonator, Sorina Bloj

24.02 – 01.03 - Zilele Bibliotecii Municipale *Petru Maior*, ed. a XXXIV –a

24.02 – ora 13.00, Secţia Împrumut adulţi , la Sala de lectură : comemorare, *Virgil Oniţiu, la 150 de ani de la naştere*, şi prezentarea cărţii *Virgil Oniţiu în cultura românescă*, autor Mircea Manta, prezintă prof. Marin Sara;

Participă elevi liceeni, coordonatori, bibliotecarele Elena Enache şi Doina Molnar.

24.02 - ora 17.00, pentru utilizatorii limbii maghiare, activitate a Secţiei Împrumut adulţi, la sala pentru activităţi, expunere: *Tradiţii populare maghiare , farsang; semnificaţia purtării măştilor*; tehnici de realizare a măştilor şi expoziţie; concurs de măşti, festivitate de premiere; recital muzical- coregrafic; coordonator, Grama Imola.

25.02 - ora 17.00, la sala pentru activităţi, conferinţă : *România, pământ binecuvântat*, şi prezentări de carte, invitat g-ral Emil Streinu, scriitor, dr. în război geofizic, *Terra la impactul cu potenţiale civilizaţii extraterestre* şi Angela Socolean – realizator de emisiuni ştiinţifice la TV Bistriţa;

- Intâlnire cu scriitorii Valentin Marica şi Nicoale Băciuţ

- vernisajul expoziției de icoane pe sticlă intitulată, “Tradiţia icoanelor din Laz”; expune, pictoriţa Adriana Homorodean din Orăștie

26.02 – ora 09.00, Întâlnirea metodică zonală a bibliotecarilor , cu participarea d-nei dr. ing. Melania Suciu, bibliotecar metodist la Biblioteca judeţană Mureş (expunere, dezbateri, schimb de experienţă); coordonator , Alina Buruian.

27.02 – ora 16.00 – Filiala Apalina, prezentarea Programului *Biblionet*, film documentar având ca temă *Farmacia din grădina bunicii*; premierea celor mai fideli cititori; coordonatori, Toth Attila şi Menyei Ildi.

28.02 – 01.03 – Simpozion Naţional , *Petru Maior şi prietenii*

Organizatori :

PRIMARIA MUNICIPIULUI REGHIN şi CONSILIUL LOCAL

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ *PETRU MAIOR*

în parteneriat cu Departamentul de Istorie, Arheologie şi Muzeologie

din cadrul Universităţii *1 Decembrie 1918* din Alba Iulia,

Muzeul Etnografic Reghin, Protopopiatele Ortodox şi Greco-Catolic din Reghin

Liceul Tehnologic *Petru Maior*

Coordonator ştiinţific, conf.univ. dr. Laura Stanciu

Principalele activităţi programate pentru luna martie 2014

În toată luna martie, poate fi vizitată expoziţia de pictură ICOANE DIN LAZ, a pictoriţei Adriana Homorodean (Orăştie), al cărei vernisaj a avut loc la 25.02.2014.

3 - 8 martie, la Secţia pentru copii şi la filiale: *Creangă şi copiii*, expoziţii cu cărţile scrise de Ion Creangă, aflate în gestiunea bibliotecii, la 177 de ani de la naştere (n. 1 martie 1837 – d. 31 dec. 1889).

3 – 8 martie, la sediu, activităţi gen atelier de confecţionare a mărţişoarelor şi felicitărilor în tehnici quilling, din hârtie reciclabilă. Expoziţie.

24 martie , ora 17.00 , la sediu: Comemorare : *Nicolae Steihardt (preot, filozof, autor, critic literar, diarist, eseist, jurist, publicist și scriitor român), la 25 de ani de la moarte*, prezintă preot protopop Teodor Beldean, scriitorii Nicoale Băciuţ şi Valentin Marica.

Lansare de carte : *Versuri populare, poezii alese şi învăţături duhovniceşti*, autor, preot Vasile Chiorean Logigan, prezintă prof. Maria Borzan şi prof. Maria Pop (activitate în parteneriat cu muzeul).

Principalele activităţi programate pentru luna aprilie 2014

31 martie, ora 13.00, sala pentru activități – Concurs de recitare a poeziei și fabulei, și de desene, inspirate de anotimpul primăvara: “Anotimpurile în versuri și culori” (deja, s-a organizat pentru anotimpurile toamna și iarna); participă elevi din clasele V-VIII ( în colaborare cu bibliotecile școlare);

4 aprile, ora 12.00, Secția pentru copii, la Casa tineretului, organizează “Carnavalul cărților”, ediția a V-a.

7 – 11 aprilie: In cadrul Proiectului “Școala altfel” sunt programate la secțiile Imprumut Carte pentru copii, Imprumut Carte pentru adulți, Biblionet, Legătorie, Documentar și Sala de lectură, activități de genul :

- vizite (prezentarea bibliotecii și a secțiilor);

- prezentări de carte (ultimele achiziții de interes specific vârstei și colecția de carte veche);

- ateliere de reciclare a hârtiei prin tehnici quilling.

9 aprilie - participare în juriul de specialitate unui concurs de creație, la Gurghiu ;

10 aprilie – Pentru vizitatorii și utilizatorii bibliotecii, Centenar Maria Bănuș (n. 10 aprilie 1914, București - d. 14 iulie 1999) poetă, traducătoare și eseistă (vitrină de carte, prezentarea operei și biografiei);

23 aprilie, ora 10.00 - Ziua Bibliotecarului, la Sala de lectură : Colocviu profesional cu participarea bibliotecarilor din Reghin și zona arondată : „Rolul bibliotecii în societare, cercetare și educație”.

29 aprilie – ora 19.00, sala pentru activități, sesiune de comunicări: “Obiceiuri și tradiții de primăvară care se mai practică în localitățile învecinate Reghinului”, și prezentarea cărții „Oameni şi locuri. Repere monografice. Comuna Lunca” ; participă membrii Asociației Culturale „Casa dinainte” (vor fi prezentate obiceiuri din Goreni, Nadășa, Băița).

Principalele activităţi programate pentru luna mai 2014

9 mai – sala pentru activități, ora 11.00 – Secția pentru copii în parteneriat cu gimnaziile reghinene și grupul de voluntari prietenii bibliotecii: Europa casa mea - prezentare Power Point despre valori europene ( scriitori, pictori, muzicieni); expunere despre limbile vorbite în Europa.

14 mai, sala pentru activități, ora 17.00 – Lansări de carte : In memoriam Grigore Ploieșteanu- studii și evocări, și In Honoris, Vasile Dobrescu. Societate și cultură, autori, Cornel Sigmirean și Corina Teodor; Dascăli mureșeni, autor Ilarie Opriș.

15 mai , sala pentru activități, ora 14.00 – prezentări de carte, Editura Mentor din Tg.Mureș.

16 mai, sala pentru activități, ora 17.00 - Salon cu carte de specialitate: Fitoterapie și alte terapii complementare, pentru o viață sănătoasă (prezentări de carte, recomadări terapeutice, ceaiuri, tincturi, determinări bio-energentice, etc.), invitat Maria Matei, fitoterapeut.

28 mai, campanie comemorativă prin școlile reghinene: Simion Bărnuțiu la 150 de ani de la moarte; prezentare de afișe, consemnări și expuneri despre istoricul, filozoful si omul politic Simion Bărnuțiu, unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 (în colaborare cu bibliotecile școlare).

30 mai, sala pentru activități, ora 11.00: Animalul casei, prietenul copilului, activitate interactivă cu participarea utilizatorilor secției pentru copii, (în colaborare și cu gimnaziile reghinene); expunere : Pericolul infestării cu boala Lyme, după înțepătura căpușei de iarbă; invitați, medici și farmaciști veterinari.

Principalele activităţi programate pentru luna iunie 2014

1 iunie 2014 – Parcul Central, între orele 10.00 – 17.00, participare cu stand la activitatea dedicată Zilei Internaționale a Copilului

- Demararea camapniei Ia o carte, dă o carte, de recuperare a materialelor de interes pentru bibliotecă, prin donații (cărți, reviste, ziare, etc.);

- Pentru același eveniment – Ziua Internațională a Copilului , vineri 30 mai între orele 16.00 - 18.00, la Filiala din Iernuțeni a bibliotecii, pentru utilizatorii Biblionetului – proiecție de film de desene animate;

3 iunie , sala pentru activități, ora 17.00 – lansarea cărții Creștinismul, între imanență și transcendență, autor conf. univ. dr. Ioan Jude;

16 iunie (luni), Parcul Central - în zona bustului lui Eminescu între orele 09.00 – 14.00: De-a pururi e ziua de azi…..cu Eminescu (vers din poezia Cu mâine zilele-ți adaogi), comemorare: Mihai Eminescu, la 125 de ani de la moarte – activitate în parteneriat cu Liceul Tehnologic Petru Maior, clasele III – XI, coordonatori Sorina Bloj și Angela Pușcaș;

Principalele activităţi programate pentru luna iulie 2014

3 iulie – ora 18.00, prezentare de carte: Pe urmele luxemburghezilor, prin Reghin, autor prof. Schuller Peter

- Cartea a mai fost prezentată (cu suportul bibliotecii) la Muzeul Etnografic, joi, 3 iulie, ora 11.00, pentru un grup de francezi, și duminică 6 iulie, la Biserica cu Hramul Sfânta Treime, unui grup de luxemburghezi.

4 iulie - ora 13.00 – participare la festivitățile de încheiere ale taberei de pictură a Cercului de religie Micul apostol (în calitate de parteneri).

7 – 11 iulie , vitrină de carte cu noutăți din bibliotecă: publicații ale diasporei române din Italia.

21 – 24 iulie - Biblioteca de vacanță - Proiect cultural – educațional Prieteni, cunoscându-ne mai bine.

- Secțiile Împrumut carte pentru adulți și Sala de lectură

- Participă patru grupuri a câte 4 elevi, coordonați de învățători, de la secțiile română, maghiară, germană, rromă.

- In fiecare zi, între orele 09.00 – 14.00 vor fi organizate activități specifice pentru a se putea cunoaște mai bine cultura, tradiția, obiceiurile fiecărei etnii.

- La sfârșit, fiecare elev va scrie un eseu cu titlul : Ce mi-a plăcut mai mult la prietenii mei (românul : despre maghiari, germani și rromi; maghiarul: despre români, germani, rromi, etc.).

22 iulie, ora 18.00 – Conferință: Călătorie spirituală : despre rănile familiale; meditație de vindecare. Prezentarea revistelor Lumea misterelor și Focul vieții. Prezintă psiholog Marilena Moldovan (București).

29 iulie – amenajarea unei vitrine cu scopul de a evidenția Ziua Imnului Național.

Principalele activităţi programate pentru luna august 2014

11 - 15 august – Biblioteca de vacanță, parteneri ai Taberei de pictură icoane (organizator principal prof. Stela Iacob), Lăpușna; pregătirea și supravegherea secțiunilor Lectura publică - Să citim în fân și Farmacia din grădina bunicii;

15 – 19 august - Tabăra de creație și divertisment Baladele verii , Lăpușna:

- Festivitate de premiere a Concursului de poezie religioasă CREDO;

- Biblioteca de vacanță, Lectură publică - Să citim în fân și Farmacia din grădina bunicii;

- Conferințe pe teme de terapii complementare;

- Comemorare: "2014 - Anul Brâncoveanu". 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu şi a fiilor acestuia.

- Ateliere de creație, seri de poezie și muzică.

22 - 24 august - participare la amenajarea standului Reghinului la festivalul Văii Gurghiului.

Ziua Limbii Române a fost marcată la Reghin duminică 31 august, începând cu ora 16.00, la Muzeul Etnografic , ocazie cu care a fost oficiat și un Te Deum la bisericuța din lemn din curtea instituției.

3 septembrie, la ora 18.00, academicianul Ovidiu Bojor s-a întâlnit cu publicul admirator, la biblioteca  din Reghin, ocazie cu care a susținut o conferință având ca temă Viața sănătoasă în mediul sănătos și își va prezenta cele mai recente publicații.

3 – 7 septembrie, între orele 10.00 – 19.00, Concursul Național de Ecologie Ovidiu Bojor, organizat în colaborare cu Ministerul Educației și Clubul Copiilor din Bistrița

23 – 25, participare la evenimentele organizate de Biblioteca Csuka Zoltan din Erd (oraș înfrățit cu Reghinul), Ungaria, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la înființare

 Principalele  activităţi  programate  pentru  luna  octombrie  2014

30 septembrie, ora 17.00, lansare de carte : Tradiție, cultură, spiritualitate în Deda și împrejurimi, vol. I, coordonator prof. dr. Florin Bengean. Invitați Dimitrie Poptămaș, Lazăr Lădariu.

5 - 10 octombrie, expoziție de carte Madach Imre , comemorare la 150 de ani de la moarte.

9 octombrie, ora 17.00, vernisajul expoziției de pictură și lansarea cărții

Basme scrise și povești pictate, autor Elena Harja. Prezintă: prof. Vasile Mureșan, pictor, sculptor, muzeograf și prof. Gheorghe Opriș, președintele Asociației Artiștilor Plastici Tg. Mureș

16 și 29 octombrie , orele 17.00, seri de proiecții și prezentare scurt metraje (videoproiecții), activități organizate în parteneriat cu Green Art Tour, București.

24 – 25 – 26 octombrie, conferința științifică : ”Dinamicile schimbării personale, interpersonale, famliale si colective – intre realitate si mistificare”, prezintă psihoterapeut Simion Constantin (București).

Notă : având în vedere faptul că Ministerul Culturii a propus Guvernului declararea anului 2014 "Anul Brâncoveanu", evocând importanţa şi contribuţia majoră a domnitorului în istoria şi cultura naţională, precum şi faptul că în anul 2014 se împlinesc 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu şi a fiilor acestuia, vom marca și noi acest eveniment printr-o activitate în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Mureș și liceele reghinene      

Activităţile programate pentru luna noiembrie 2014

-1 noiembrie, de la ora 17.00, – Incheierea activităților Săptămânii Arhanghelilor (26 oct. – 1 noiembrie), organizate în colaborare cu Asociația Meru și Școala Gimnazială Augustin Maior; festivitate de premiere la concursurile de creație artistică (desen, poezie) Îngeri și copii.

- In zilele de luni (3, 10, 17 si 24), între orele 18.00 – 20.00, activități ale Clubului inventatorilor, constituit în parteneriat cu Green Art Tour, coordinator ing. Bărbuș Romeo.

- 12 noiembrie, ora 12.00 la Liceul tehnologic Petru Maior, Comemorare Adrian Păunescu. Activitate pregătită în parteneriat cu biblioteca școlară.

- 13 noiembrie, Comemorare Dimitrie Anghel (poet, prozator, reprezentant al simbolismului român); expoziție de carte;

- 21 noiembrie, 350 de ani de la moartea lui Zrinyi Miklos (ban al Croației și scriitor de limbă maghiară; expoziție de carte).

- 21 Noiembrie, ora 17.00, 96 de ani de la Marea Unire a românilor expunere despre contextual istoric favorabil, prof. Urzică Sabin

Programul principalelor activități în luna decembrie 2014

- 1 Decembrie – Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Secția pentru copii, vineri 28 noiembrie, orele 11.00, printr-o expunere Contextul istoric favorabil României în anul 1918 – susținută de prof. Mihaela Crăciun, și printr-un recital de poezie și muzică patriotică. Activitate organizată în colaborare cu Școala Gimnazială Florea Bogdan.

- O expunere cu aceeași temă a susținut și dl. prof. Sabin Urzică, la sediul bibliotecii, vineri 21 noiembrie cu ocazia evenimentului care a marcat 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă și a Marii Uniri a românilor de la Alba Iulia ( a fost vernisată expoziția de icoane coordonată de artistul plastic Călin Bogătean; au susținut un recital muzical Maria Neag și Raluca Bogătean; prof. Maria Pop a prezentat cartea Florea Bogdan – memorii, 1876 – 1965).

- 1 decembrie, ora 10.30, la sala pentru activități, atelier de creație la care au participat familiile cu copii în plasament.

- 14 dec. participare la comemorarea lui Adrian Păunescu la 4 ani de la moarte, la Tg. Mureș , la catedrala al cărui ctitor este.

- 17 dec. ora 17.00, la sala pentru activități, serbare școlară - Să-l așteptăm pe Moș Crăciun , Școala Gimnazială Augustin Maior, secția germană.

- 18 dec. la sala pentru activități, ora 16.00, sub egida Moș Crăciune, Moș Crăciune, concert de colinde și expoziție cu obiecte ornamentale pentru brad și icoane realizate de elevi de la Parohia Bistra Mureșului. Coordonatori preot Sergiu Andone și prof. Stela Iacob.

NOTĂ: In fiecare zi de luni, între orele 17.00 – 19.00, cerc de arte plastice, coordonator Vasile Mureșan – artist plastic. In fiecare zi de marți de la ora 17.00 – Sahaja yoga. In fiecare zi , de luni până vineri, între orele 18.00 – 20.00, activitate a Cercului inventatorilor organizat în colaborare cu Asociația Green Art Tour, coordonator ing. Romeo Bărbuș. Excepție au făcut zilele de sărbătoare și vacanțele.

XXIII. MUZEUL ETNOGRAFIC “ANTON BADEA”

Programul manifestărilor culturale desfăşurate în cadrul Muzeului Etnografic “Anton Badea” a urmărit, deopotrivă, cultura, educația și recreerea. Programul a prevăzut și a realizat organizarea celor 15 expoziții, 12 la sediul muzeului (expoziția „Interior tradițional românesc” în casa din Hodac, expozitia „Interior românesc de pe Valea Superioară a Mureșului”, expoziția „Interior săsesc”, expoziția „Pe urmele lui Petru Maior” (februarie-martie), expoziția „Ia românească, tezaur și simbol”; expoziția foto „Satul meu, Jabenița” (autor, Iacob Someșan) (iunie-noiembrie), expoziția „Ioan Pop privit prin documente de arhivă” (august-septembrie (Tg. Mureș), decembrie (Reghin)), expoziția „Icoana, colț de rai”, expoziția „Instantanee foto – Casa Reghinului la edițiile anterioare ale Festivalului Văii Mureșului”, expoziția „Instantanee foto – Casa Reghinului la edițiile anterioare ale Festivalului Văii Gurghiului”, 3 expoziții în alte locații, asigurând valorificarea patrimoniului muzeal.

Între cele peste 30 de activități culturale organizate în 2014, pot fi amintite și simpozioane, evocări, mese rotunde, dezbateri, spectacole folclorice, șezători, festivaluri, organizate de muzeu, dar și în parteneriat cu instituții de cultură din Reghin, cu instituții de educație și cultură, biblioteci, muzee, din județ și țară, cu organizații socio-culturale, pe baza unor protocoale de colaborare care au stabilit obiectivele, sarcinile fiecărui partener și rezultatele preconizate.

Expoziția „Ia românească – tezaur și simbol” „Valori tradiționale la Ziua Limbii Române”

Proiectele culturale cu finanțare internă depuse în 2014 de către muzeu, cu finanțare de către Consiliul Județean Mureș, titular de proiect – Asociația „Moșteniri Mureșene” (1 proiect, în valoare totală de 4000 lei, intitulat „Satul – creator și păstrător al tradiției”, desfășurat în perioada 1 iunie – 30 august 2014).

Programul „Promovarea culturii populare”, care a urmărit:

cunoașterea și promovarea artei populare românești prin expoziții și a obiceiurilor populare prin spectacol folcloric în Latina (Italia); 28-29 iunie 2014 – muzeul, în colaborare cu Biblioteca municipală, 2 asociații din Latina (Asociația „Un Mondo Sereno” și Asociația „Testimonianze”) au organizat un eveniment de binefacere în Piazza del Mercato di martedi, din Latina; muzeul a organizat expoziția „Arta populară mureșeană” și un spectacol folcloric prezentat de soliști de muzică populară și ansambluri de dansuri populare;

promovarea meșteșugurilor populare prin organizarea „Târgului Național al Meșterilor Populari”, ed. a XIV-a (11-13 iulie), cu participarea a 20 meșteri populari din toate domeniile creației populare și 7 producători;

promovarea poeților populari prin Festivalul Național de Poezie Populară, ed. a VI-a (15-19 august, Lăpușna);

27-31 ianuarie 2014 – Programul de pedagogie muzeală „Atelier de confecționat păpuși” și „Povești la gura sobei”, în colaborare cu Biblioteca municipală, cu participarea meșterilor populari Mariana Roșca (Bilbor), Maria Robescu (Râmnicu Vâlcea) și elevi de la școlile reghinene (program zilnic, între orele 9-17);

18 mai 2014 – Ziua Muzeului - „Tezaure Umane Vii”, ediția I: elogii și distincții oferite primilor colaboratori ai muzeului – 8 creatori populari, numiți „Tezaure Umane Vii”: Antal Traian, Kiss Francisc, Truța Vasile, Maria Vețian, Feier Traian, Pop Maria, Maria Bucin Crișan, Ion Moldovan și spectacol folcloric.

Aspecte de la Târgul Meșterilor Populari

Aspecte de la Festivalul Național de Poezie

cunoașterea repertoriului de colinzi prin Festivalul „Vin colindători”, ed. a XIII-a, cu participarea a 16 ansambluri de colindători (255 persoane);

- Aspecte de la Festivalul „Vin colindători”

participare la Festivalul condeierilor plugari, ediția a VIII-a, la Timișoara, în perioada 6-8 august 2014, cu 14 reprezentanți ai culturii mureșene;

organizarea și participarea la Taberele de creație „Baladele verii” și Tabăra de pictură de icoane pe sticlă de la Lăpușna (10-15 august 2014);

participare la organizarea manifestărilor dedicate celei de-a XIII-a ediții a Sărbătorii Mărului la Batoș (13.10.2014);

organizarea proiectului „Valori tradiționale de patrimoniu la Ziua Limbii Române”, în colaborare cu Biblioteca din Sărmașu (31.08.2014);

31 august 2014 – „Valori tradiționale de patrimoniu la Ziua Limbii Române” în muzeu; vernisarea expoziției de icoane realizate în Tabăra de la Lăpușna, „Lumină, tradiție, credință” și a expoziției „Ia românească, tezaur și simbol”; recitaluri cu poeți și rapsozi populari; prezentarea celor mai recente cărți apărute la editura Nico: „Antologie de poezie populară – Balade” (coord. Maria Borzan); prezența ambasadorului României în Irak, Iacob Prada, care a primit în dar un Prăznicar, realizat în tabăra de la Lăpușna;

5 octombrie 2014 - organizarea activității „Sărbătoarea toamnei în muzeu”, cu participarea primarului și a doi consilieri din Vianen (Olanda), a 6 ansambluri populare: „Tradiții Bătășene”, „Dor Solovăstrean”, „Dredețeana”, ansamblul maghiar „Langvirag” (Breaza), ansamblul săsesc „Rosenkrantz” (Batoș), ansamblul țigănesc „Laleaua Neagră”, a 5 meșteri populari: Hărșan Viorica, Olimpia Dan, Vasile Truța, A. Buruian, Adam Zamfira; fiecare ansamblu a prezentat produse tradiționale din gospodărie;

20-21 noiembrie – Colocviul Național „Tradiție – contemporaneitate”, la Muzeul de Etnografie din Tg. Mureș; participare: Maria Borzan, Roxana Maria Man, cu lucrarea „Meșteri lădari la Idicel Pădure”, Simona Bogdan, cu lucrarea „O societate culturală necunoscută din Reghinul Săsesc văzută prin prisma unui document de arhivă. Orchestra din Reghinul Săsesc”;

27-28 noiembrie – ediția a X-a a Conferinței Naționale ASER, la Sibiu; participă: Maria Borzan;

parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), având ca obiectiv păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase, dotarea misiunilor diplomatice ale României cu obiecte tradiționale; Muzeul Etnografic Reghin participă cu 3 costume populare din zonă (2 femeiești și unul bărbătesc);

27-28 decembrie – sesiunea de comunicări pe teme de etnografie și folclor „Datini și obiceiuri de iarnă”, Sighetul Marmației – Festivalul Național al Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă „Marmația”, ediția XLV; participă Maria Borzan cu lucrarea „Obiceiul colindatului în satele mureșene”.

XXIV.ŞTRANDUL MUNICIPAL

Începând cu primăvara anului 2014, s-au demarat ample acţiuni de refacere şi reabilitare bazine cu apă, prin placare cu gresie mozaicată, tencuit şi vopsit suptafeţe deteriorate. Începând cu luna mai 2014, s-au procurat echipamente şi soluţii necesare funcţionării sistemului de filtrare-recirculare-dezinfecţie şi menţinere e apei din bazine în parametrii corespunzători din punct de vedere al calităţii apei; s-au procurat materiale şi noi aparate imperios necesare bunei funcţionări a activităţiilor de întreţinere a zonei verzi aferente bazinelor.

S-au realizat toate demersurule necesare obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare a zonei de agrement, Ştrand Municipal Reghin pe sezonul estival 2014.

Pentru buna funcţionare a activităţilor în incinta Ştrandului Municipal Reghin, a fost numit, detaşat şi instruit personal din schema de funcţionare a Primăriei Municipiului Reghin. Acest personal a avut următoarea componenţă:

- 1 ing. administrator, responsabil de întreaga activitate din zona de agrement;

- 2 muncitori responsabili cu buna funcţionare a sistemului de filtrare-recirculare-dezinfecţie;

-2 casieri;

-1 muncitor responsabil cu întreţinerea spaţiului verde, curăţenia şi menţinerea stării de igienă a incintei Ştrandului Municipal Reghin;

-1 angajat responsabil cu monitorizarea activităţii recreative în incinta ştrandului;

-1 asistent medical responsabil pentru acordarea primului ajutor în caz de necesitate.

De asemenea pentru menţinerea ordinii şi a disciplinei referitoare la folosirea corespunzătoare a bazinelor cu apă, în sezonul estival s-a semnat un contract cu o firmă autorizată în activităţi pentru pază şi protecţie personal şi obiective.

În toamna anului 2014, s-au demarat lucrări pentru conservarea sistemului de filtrare-recirculare-dezinfecţie şi sau pregătit bazinele şi dotările aferente acestora pentru sezonul rece.

În luna noiembrie 2014 s-a marit şi s-a pregatit prin nivelare şi cilindrare suprafaţa din incinta ştrandului, destinată pentru deservirea unor activităţi de agrement pe sezonul rece. Astfel s-au făcut dotările necesare în incinta Complexului de Agrement, Ştrand Municipal Reghin şi s-a reuşit înfiinţarea unui patinoar modern prevăzut cu un sistem de refrigerare pe o suprafaţă de patinat adecvată pentru funcţionarea corespunzătoare până la o temperatura a aerului de circa 11 *C.

XXV. SALA DE SPORT

În anul 2014 Sala de Sport a găzduit mai multe activităţi sportive, după cum urmează:

-În lunile ianuarie şi februarie 2014 s-au desfăşurat meciuri de baschet fete în cadrul Campionatului Naţional pe grupele de vârstă 13-16 ani.

-În luna martie 2014, pe lângă etapele de baschet fete în cadrul Campionatul Naţional, s-a desfăşurat şi un turneu de fotbal pentru copii la vârsta de 7 ani pe parcursul a două zile.

-În perioada lunilor de toamnă şi iarnă Sala de Sport se închiriază între orele 18,00-22,30 tuturor reghinenilor iubitori de sport, pe parcursul anului 2014 încasându-se peste 23.000 lei.

-În luna mai 2014 s-a organizat pe perioada a două zile Campionatul Naţional de Karate şi competiţia de tenis de masă „Memorialul Dan Leorda” cu participarea a 300 de jucători din toată ţara.

Pe parcursul lunii iulie, în perioada vacanţei s-a organizat competiţia „O altfel de şcoală” la care au participat aproximativ 30 de elevi.

În luna august s-a desfăşurat competiţia de tenis de masă „Memorialul Koss Gyula” la care au participat peste 200 de sportivi din toată ţara.

În lunile de toamnă s-a desfăşurat Campionatul Naţional de baschet fete, iar sub egida „ Sportul pentru toţi” s-au deşurat numeroase activităţi sportive.

În luna decembrie s-a desfăşurat o etapă din Campionatul Naţional de Judo.

XXVI.BAZA DE SPORT AVÂNTUL

CSM AVÂNTUL Reghin îşi desfăşoară activitatea la sediul Stadionului Avântul situat în municipiul Reghin, str.Parcul Tineretului nr.9.

Clubul are în structura sa echipa de seniori care activează în campionatul naţional de fotbal, Liga a III-a şi patru echipe de juniori de fotbal care activează în cadrul campionatului naţional şi judeţean de fotbal.

În prima parte a sezonul competiţional 2014 echipa de seniori ai CSM AVÂNTUL a activat în seria a VI-a, Liga a III-a şi a terminat campionatul pe locul 12 din 15 iar în a doua parte a anului 2014 în seria a V-a, Liga a III-a şi a terminat campionatul pe locul 11 din 14 echipe.

CSM AVÂNTUL a disputat în anul 2014, 27 jocuri oficiale dintre care 14 pe teren propriu şi 13 în deplasare.

Deplasările efectuate de echipa CSM AVÂNTUL au fost făcute în oraşele: Bucureşti, Câmpina, Tîrgovişte, Titu, Piteşti, Zagon, Sfântu Gheorghe, Turda, Cluj Napoca, Oradea, Baia Mare, Alba Iulia.

Echipa de fotbal CSM AVÂNTUL a avut în componenţă 25 de jucători, 2 antrenori şi un maseur.

Echipele de juniori sunt structurate pe două nivele.

Echipa de juniori formată din jucători născuţi între anii 1998-1999 a activat în campionatul naţional de juniori organizat de Federaţia Română de Fotbal şi a activat în seria a VI-a, ajungând în finalul campionatului pe locul 10. Echipa are în componenţă un antrenor şi 16 jucători.

Echipa de juniori a disputat 24 de jocuri, 12 acasă şi 12 în deplasare.

Au avut loc deplasări în următoarele localităţi: Săcele, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Tîrgu-Mureş.

Celelalte 3 echipe de juniori, cu copii născuţi în anii 2003, 2006 şi 2007 au activat în campionatul judeţean de fotbal având în componenţă:

Grupa 2003-un antrenor şi 20 de jucători,

Grupa 2006-un antrenor şi 18 jucători

Grupa 2007-un antrenor şi 16 jucători

Clubul CSM AVÂNTUL REGHIN este un club de drept public şi este deţinut în totalitate de Consiliul Local al municipiului Reghin.

În anul 2014, Clubul a fost finanţat cu suma de 576.880 lei.

Cheltuielile clubului s-au făcut astfel:

Cheltuieli cu salarii şi contribuţii 119.678

Încălzire, gaz-130.177

Apă, canal-1321

Transport-32440

Indemnizaţie hrană jucători -290193

Obiecte de inventar-3419

Furnituri-720

Alte cheltuieli materiale (arbitraje, hrană, protocol)-96739.

În anul 2014 clubul a beneficiat de sponsorizări constând în echipamente sportive şi mingi în valoare de 2100 lei.

XXVII . COMPARTIMENTUL JURIDIC

Cauzele aflate pe rolul instanțelor de judecată, soluționate sau în curs de judecată în care Municipiul Reghin ori Consiliul Local al Municipiului Reghin a avut/are calitate procesuală, în perioada 01.01.2014 – la zi, au fost în număr de cca. 300 acțiuni în instanță în diferite etape procesuale, din care 4 cauze - Legea fondului Funciar/ Legea nr. 18/1991 ®, 4 cauze - Contencios administrativ/Legea nr. 554/2004, 3 cauze dreptul comun/acțiuni în revendicare imobiliară/evacuare /pretenții/contestații executare silită.

Ordonanta Guvernului 2/2001 / plângeri contravenționale - 123, Dreptul Muncii personal didactic Învățământ - 70, pretenții, evacuări/executare silită – 6.

Codul Penal – Codul de procedură penală – 2 ( 1 acțiune) și 3 adrese de corespondență cu Poliția Reghin pentru dosare de distrugere din paguba domeniului public.

Legea Cadastrului si publicitatii imobiliare nr. 7/1996, majorare suprafață CF/ înscriere drept proprietate/notare în CF – 15 cereri.

Dreptului familiei, peste 65 citații și sentințe judecătorești au fost redirecționate către Serviciul de Asistență Socială sau către Compartimentul de Stare Civilă, pentru luare la cunostință, întocmirea, comunicarea actelor solicitate de instanță sau punerea în executare a hotărârilor judecătorești.

În aplicarea prevederilor OUG nr. 27/2002 privind soluționarea petițiilor, s-a formulat răspunsuri la petițiile și cererile formulate pe adresa instituției, inclusiv în numele comisiilor numite prin Dispoziție a Primarului : peste 200 alte petiții soluționate;

Legea nr. 50/1991 privind autorizarea efectuarii constructiilor + OG 2/2001 - 9 cauze.

În anul 2014 activitatea Compartimentului juridic s-a desfășurat în conformitate cu fișa postului, în toate domeniile în care au existat solicitări din partea serviciilor și compartimentelor din cadrul primăriei municipiului Reghin.

În domeniul Fiscal au existat un numar de 8 dosare – contestații la executare.

S-a purtat corespondență cu instanțele judecătorești de toate gradele și cu Parchetele de pe lângă acestea, s-a făcut comunicarea proceselor verbale de afișare cu instanțele judecătorești și cu executorii judecătorești.

S-a acordat asistență de specialitate la solicitarea birourilor și compartimentelor de lucru din cadrul primăriei și a cetățenilor, asociațiilor de proprietari, concomitent fiind asigurată și prezența în cadrul comisiilor în care am fost nominalizați.

Au fost întocmite rapoarte de specialitate si proiecte de hotărâri de consiliu local – cca. 90 și Dispoziții ale Primarului. S-a urmărit aducerea acestora la îndeplinire, în sensul acestora fiind întocmite cca. 130 de contracte de achiziții publice, fiind vizate cca 1250 de contracte de închiriere și acte adiționale pentru domeniul public al municipiului Reghin ( garaje, spații comerciale cu altă destinație decât cea de locuință, terenuri, căi acces, terase, comerț stradal, apartamente ANL și din Blocul de locuințe din cart. Unirii, curți-grădini, etc), cca 50 contracte de muncă cu asistenții sociali, si acte adiționale la contractele cu asociațiile și fundațiile beneficiare de subvenții.

Prin grija compartimentului juridic a fost asigurată reprezentarea autorității publice locale la sedințele adunărilor generale ale asociațiilor de proprietari, fiind cu acest prilej asigurată și consilierea acestora.

A fost asigurată întocmirea de protocoale de predare-primire pentru apartamente din cart. Libertății, cart. Unirii și din str. Salcâmilor.

XXVIII. BIROUL APL, RELAŢII CU PUBLICUL, structură aflată în subordinea directă a secretarului a elaborat următoarele documente:

a. În baza Regulamentului privind eliberarea Acordului de Funcţionare pentru agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Reghin aprobat prin HCL 85/2013:

- s-au eliberat: 587 acorduri de funcţionare ptr.SC/PF/AF;

-au fost anulate: 794 acorduri de funcţionare ;

- au fost vizate:99 acorduri de funcţionare /autorizaţii;

b.-In baza Regulamentului de piaţă aprobat prin HCL nr.48/2002:

- au fost eliberate: 15 autorizaţii piaţă;

- au fost vizate: 125 autorizaţii piaţă;

c.-În baza HCL nr.176/20.11.2013 completată prin HCL nr.60/25.03.2014-privind aprobarea şi modificarea Regulamentului de organizare şi efectuare a transportului în regim de taxi pe teritoriul municipiului Reghin

- au fost preschimbate: 82- autorizaţii taxi;

- au fost vizate :92 de autorizaţii taxi;

- au fost radiate : 5 autorizaţii taxi;

-a fost înregistrat un nr.2825 de dispoziţii emise de primarul municipiului Reghin, dispoziţii care au fost comunicate Instituţiei Prefectului, celor interesaţi, afişare, etc;

-s-au prezentat in audienţele susţinute de către primar un nr.64 cetăţeni în cadrul a 6 şedineţe de audienţă. Au fost intocmite un număr de 6 informări către primar asupra rezolvării problemelor ridicate de către cetăţeni în cadrul programelor de audienţe.

-s-a întocmit un nr. –288 “Sesizări pentru deschiderea procedurii succesorale”;

-au fost completate 305 formulare pentru a servi muncitorilor sezonieri români în desfăşurarea de activităţi specifice in U.E.;

-au fost intocmite un număr de 502 procese verbale de afişare pe diverse teme;

-au fost actualizate listelor electorale in format electronic sens in care s-au efectual radieri corespunzator unui număr de 350 de cazuri.

În colaborare cu alte structuri ale aparatului de specialitate ale primarului au fost transmise diverse date statistice, rapoarte şi informări referitoare la starea socio-economică a Municipiului.

Prin persoana responsabilă cu liberul acces la informaţii publice din cadrul Biroului APL, au fost înregistrate un număr de 18 solicitări în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, depuse de instituţii publice, ONGuri şi persoane fizice, la care au fost formulate răspunsuri în baza informaţiilor primite de la compartimentele din cadrul instituţiei. Aceste solicitări au vizat: utilizarea banilor publici (contracte, investiţii, cheltuieli,finanţări nerambursabile, etc); modul de îndeplinire a atribuţiilor instituţiei publice; acte normative, eglementări şi activitatea liderilor instituţiei.

Prin persoana responsabilă pentru Relaţia cu societatea civilă, Biroul Administraţie Publică locală, Relaţii cu Publicul a desfăşurat activitatea de publicitate aferentă dezbaterilor publice organizate în baza Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică locală. De asemenea Biroul Administraţie Publică locală, Relaţii cu Publicul a contribuit în anul 2014 la organizarea a cinci dezbateri publice în cadrul cărora au fost supuse atenţiei cetăţenilor diferite proiecte ale Consiliului local Reghin de interes major pentru comunitate.

XXIX COMPARTIMENTUL CENTRUL DE INFORMARE AL CETĂŢEANULUI

Interfaţă a Municipiului Reghin cu societatea civilă, comunitatea locală, organizaţiile partenere se realizează prin activitatea desfăşurată în următoarele domenii: relaţia cu cetăţeanul, relaţia cu mass-media, relaţia cu societatea civilă, informare şi promovare, asigurarea liberului acces la informaţiile publice, relaţii externe, învăţământ, cultură, turism, sport, tineret.

În anul 2014 aceste direcţii de activitate s-au concretizat în următoarele acţiuni:

Centrul de Informare al Cetăţeanului a oferit informaţii a îndrumat cetăţenii, şi a elaborat fluturaşi informativi cu actele necesare pentru obținerea avizelor și acordurilor şi autorizaţiilor emise de Municipiul Reghin . A actualizat informațiile survenite în legislația din domeniu.

În perioada 06.01.- 31.12.2014 conform centralizării, s-a înregistrat un număr de 18.012 acte, inregistrari directe din totalul de 24.764 adresate instituţiei , înregistrarea documentelor a presupus discuţii, citirea actelor, verificarea valabilităţii actelor, verificarea dosarelor sub aspectul de a fi complete si corect întocmite. Preluarea actelor în ceea ce priveşte asistenţa socială a necesitat verificarea registrelor de lucru pentru fiecare persoana in parte.

În unele cazuri actele remise Primariei au fost în alte limbi decât română, cazuri în care au fost trimise persoanelor apte si îndreptăţite să le traducă, apoi transmise compartimentelor.

Toate actele cu rezoluţie de la primar, viceprimar, secreta se predau pe bază de borderou şi semnătură. Singurele acte care rămân în dosar la birou sunt cele transmise prin fax altor instituţii, acestea având semnatura secretarei pentru expediere .

Activitatea CIC-ului s-a concretizat şi prin eliberări de adeverinţe si autorizaţii, eliberari de formulare, calculul vizelor la autorizaţii , întocmire de note de plată, emiterea unor bilete de intrare în Primarie pentru cazurile în care problemele nu s-au putut soluţiona la nivel de birou CIC.

Referitor la informaţiile date cetăţenilor, majoritatea au fost întrebări legate de actele care se depun în problemele specifice, explicaţii referitoare la modul de completare a acestora , termene de depunere a actelor. Cele mai dese solicitări au privit problemele legate de asistenţă socială , administraţie publică , serviciul tehnic şi cadastru.

În cazul petiţiilor au fost solicitate informaţii referitoare la biroul şi persoana care gestionează problemele în cauză.

Informaţii s-au dat referitor la orarul audienţelor, competenţele şi problemele în care se pot înscrie la audienţe, au fost făcute înscrieri în audienţă. Au fost cazuri în care informaţiile au fost cerute şi date telefonic.

Au fost situaţii în care turiştii cetăţeni străini au solicitat informaţii cu privire la obiective turistice din oraţ şi zona, mijloace de transport, orar vizitare , costuri, posibilităţi de cazare, direcţii către obiective, sa.

Uneori s-au cerut informaţii asupra unor probleme care nu sunt de competenţa Primăriei iar aceste persoane au fost îndrumate spre alte instituţii precum: Birou carte funciara, Administraţia financiară, RAGCL, Arhivele statului, Agenţii imobiliare, Agentia judeţeana pentru prestaţii sociale Mureş, Judecătorie, Asociaţiile de proprietari, caseria , SEIP, Stare civilă, EON Gaz , Electrica, Romtelecom, sa.

Toate discuţiile s-au purtat în limba română,maghiara si la nevoie lb.engleza si franceza.

O altă atribuţie a Centrului de Informare pentru Cetăţeni în colaborare cu Biroul Administraţie Publică Locală, Relaţii cu Publicul, este coordonarea programului de audienţe al Primarului municipiului: asistarea cetăţenilor pentru a urma procedura de înscriere în audienţă, colaborarea cu serviciile primăriei privind colectarea informaţiilor pentru audienţe, înscrierea în audienţe.

În anul 2014 au fost înscrise în audienţă un număr de 64 de persoane .

XXXCOMPARTIMENTUL CONSILIU LOCAL

In anul 2014 consilierii locali ai mun.Reghin s-au intrunit intr-un nr.de 17 sedinte de consiliu local, din care: 12 sedinte ordinare, 3 sedinte extraordinare si 2 sedinte de indata. In anul 2014 au fost emise un nr. de 238 de hotarari de consiliu local.

XXXI. SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR DE EVIDENŢĂ A PERSOANELOR

REGHIN a fost înfiinţat prin H.C.L. Reghin Nr.38 din 31.3.2005, în baza prevederilor art.4, alin.1 din O.G. nr.84/2001 și deserveste, pe langa municipiul Reghin cu cei 39.000 de locuitori, încă 19 de comune cu 53.000 de locuitori, in total, peste 92.000 locuitori :

Municipiul Reghin

Comuna Alunis

Comuna Batos

Comuna Beica de Jos

Comuna Breaza

Comuna Brincovenesti

Comuna Chiheru de Jos

Comuna Cozma

Comuna Craiesti

Comuna Faragau

Comuna Gurghiu

Comuna Hodac

Comuna Ibanesti

Comuna Ideciu de Jos

Comuna Lunca

Comuna Petelea

Comuna Solovastru

Comuna Suseni

Comuna Vatava

Comuna Voivodeni

În cea mai mare parte a anului 2014, serviciul și-a desfășurat activitatea cu 12 funcționari din cei 14 prevăzuți în organigramă, rămânând 11 din luna octombrie, din care 9 în compartimentul de evidentă a persoanelor si 2 în compartimentul de stare civilă .

Activitatea S.P.C.L.E.P. Reghin este concentrată pe stabilirea cadrului organizatoric si funcțional corespunzător desfăsurării in conditii de normalitate a activitătii de eliberare si evidentă a actelor de identitate si a documentelor de stare civilă, in conditiile respectării legislatiei in materie si a dispozitiilor transmise de Direcția Evidenta Persoanelor si Administrare a Bazelor de Date, prin intermediul Direcției Județene de Evidența Persoanelor Mureș, care asigură coordonarea metodologică a serviciilor publice comunitare locale de evidentă a persoanelor din judetul Mureș.

Serviciul are atribuţii pe linie de evidenţă a persoanelor si eliberare a actelor de identitate, Stare Civilă, Ghişeu Unic (pasapoarte, permise de conducere, înmatriculări auto), Analiză-sinteză, secretariat–arhivă si relaţii cu publicul .

În ce priveste preluarea cererilor cetățenilor pentru preschimbarea pasapoartelor, permiselor de conducere și înmatriculările auto în sistem “Ghiseu Unic”, acestea au funcționat cu intermitență, în functie de modificările legislative apărute în forma si conținutul acestor documente precum si a dotării necesare preluării imaginilor, informațiilor si a semnăturii electronice în bazele de date .

Punctul de lucru pentru eliberarea certificatelor de înmatriculare si a plăcilor cu numere de înmatriculare a vehiculelor functionează în sediul SPCLEP Reghin din 01.11.2007, iar cel pentru pașapoarte din 30.05.2012 .

Evidența Persoanelor

Potrivit art.4 din O.U.G. nr.97/2005, actualizată si aprobată prin Legea nr.290/2005, care reglementează activitatea de evidență a persoanelor, Registrul National de Evidență a Persoanelor este componenta principală a Sistemului Național Informatic de Evidență a Populatiei și reprezintă ansamblul datelor cu caracter personal ale cetătenilor români, rezultate în urma procesării automate, într-o concepție unitară, în vederea cunoașterii numărului, structurii și mișcării populației pe teritoriul țării . Importanța datelor cuprinse în Registrul National de Evidență a Persoanelor și a eliberării actelor care atestă identitatea, cetătenia română si domiciliul titularului constă în faptul că ele servesc intereselor statului precum si cele ale persoanelor fizice si juridice .

În ceea ce priveşte activitatea propriu-zisă de evidenţă a persoanelor în cursul anului 2014, aceasta se prezintă astfel:

A existat o bună colaborare în ceea ce priveşte realizarea atribuţiilor pe linia evidenţei persoanelor cu Poliția Locală Reghin, cu Biroul Ordine Publică din cadrul Poliţiei Municipiului Reghin şi cu posturile de poliţie din comunele arondate municipiului pe această linie .

În controalele efectuate privind activitatea Spitalului Municipal Eugen Nicoară - Secția Obstretică-Ginecologie referitoare la întocmirea şi eliberarea certificatelor medicale constatatoare ale naşterii, această activitate s-a înscris în sfera dispoziţiilor Protocolului de colaborare nr.5839/7599 din data de 26.08.2014, încheiat între Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș şi Direcția de Sănătate Publică Mureș .

În conformitate cu prevederile art.51 alin.(1) lit.(a) din H.G. nr.1375/2006 – pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, au fost puse în legalitate în cursul anului 2014 un număr de 73 persoane netransportabile sau care se aflau internate în unităţi sanitare ori de ocrotire socială, prin cele 36 deplasări efectuate în teren cu camera mobilă de către lucrătorii SPCLEP Reghin .

Starea Civilă

Activitatea Serviciului de Stare Civilă în ceea ce priveşte înregistrarea naşterii, căsătoriei şi decesului precum şi eliberarea certificatelor de stare civilă şi a duplicatelor acestora, a extraselor pentru uz oficial, transcrierea actelor de stare civilă ale cetăţenilor români aflaţi în străinătate, operarea menţiunilor pe marginea actelor de stare civilă ale cetăţenilor români aflaţi în străinătate, operarea menţiunilor pe marginea actelor de stare civilă este reglementată de legi specifice .

Îndeplinirea atribuţiilor şi sarcinilor ce revin autorităţilor administraţiei publice din dispoziţiile legale în materie de stare civilă presupune o cunoaştere temeinică a acestora de către cei investiţi cu calitatea de ofiţer de stare civilă.

Dificultăţile de la acest compartiment constă în nivelul scăzut de instruire a unor părinţi (în special cei de etnie rromă), care în lipsa ştiinţei de carte au nevoie de asistenţă/consiliere îndelungată, pentru completarea formularelor existente.

Îmbunătăţirea condiţiilor referitoare la oficierea căsătoriei a reprezentat pentru instituţia noastră o provocare continuă urmărind prin diversificarea serviciilor oferite, satisfacţia cetăţeanului. O mare parte din căsătoriile încheiate la nivelul municipiului Reghin au fost oficiate în aer liber, într-un cadru natural, special rezervat, iar timpul destinat unei căsătorii, respectiv protocolul a fost de 15 minute .

Și în anul 2013, majoritatea căsătoriilor s-au încheiat în zilele de sâmbătă şi duminică, iar personalul prezent la oficieri nu poate fi recompensat în bani si nici în zile libere decât într-o mică măsură, pentru a nu se crea disfunctionalități .

Din punct de vedere statistic, pe linie de stare civilă s-au înregistrat următorii indicatori:

Analiză-sinteză, secretariat-arhivă și relatii cu publicul

- s-au întocmit situațiile lunare, trimestriale în evidența manuală și automată si au fost înaintate la DJEP Mures, respectiv BJABDEP Mures, în vederea centralizării lor pentru transmiterea la DEPABD ;

- trimestrial s-a întocmit si urmărit planul de activități al serviciului și s-a analizat modul de îndeplinire a activităților propuse;

- s-a asigurat desfășurarea în bune condiții a lucrului cu publicul, respectarea ordinelor si instructiunilor DEPABD, a metodologiei de lucru ;

- s-a acționat permanent în baza prevederilor regulamentare pentru menținerea unui climat de ordine si disciplină, în scopul prevenirii actelor de corupție si ridicării continue a prestigiului SPCLEP Reghin ;

- arhivarea cererilor si documentelor intrate în cadrul SPCLEP în anul 2014 se desfășoară în bune condițiuni si finalizarea acestei actiuni este prevăzută în cursul trimestrului II – 2015 .

Obiective 2015

Pentru anul 2015 Serviciul de Evidenţă a Persoanelor a municipiului Reghin îşi propune următoarele obiectivele:

-    Îmbunătăţirea continuă a calității serviciilor oferite de Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Reghin;

-    Achiziţionarea unor produse, servicii şi lucrări de calitate care vor asigura o mai bună funcţionare a serviciului ;

-    Continuarea procesului de prevenire a activităţii infracţionale prin prezentarea elementelor de particularizare a cărţilor de identitate unităţilor bancare și a altor instituții ce lucrează cu publicul;

-    Continuarea activităţilor de deplasare cu staţia mobilă, inclusiv în comunele arondate municipiului Reghin, în vederea preluării imaginilor şi a documentelor necesare eliberării actelor de identitate pentru cetăţenii netransportabili care domiciliază în aceste localităţi;

-    Continuarea activităților de punere în legalitate a cetăţenilor de etnie romă care nu deţin acte de identitate şi de stare civilă;

-    Perfecţionarea continuă a angajaţilor prin participarea la cursuri de specialitate .

Alte considerații

Pentru buna funcționare a activității de primire a cererilor cetățenilor și de eliberare a documentelor de identitate solicitate, s-au finalizat lucrările de amenajare a spațiului de așteptare cu publicul din cadrul SPCLEP Reghin, realizându-se mărirea acestuia, dotarea cu scaune și mese de scris și refacerea și completarea avizierelor cu actele necesare obținerii cărților de identitate .

Pentru a reliefa importanța acestei activități, menționăm că în cursul anului 2014 s-au adresat serviciului nostru un număr de 15.557 de cetățeni, din care, 11.700 de cetățeni pentru eliberarea cărții de identitate sau înscrierea mențiunii de reședință și 3.857 pentru obținerea de documente de stare civilă . Practic, dacă socotim că aceeași oameni, au revenit și pentru eliberarea documentelor solicitate, peste 31.000 de oameni au trecut pragul serviciului nostru, fără a pune la socoteală și însoțitorii acestora .

Începând cu luna iunie 2014, lucrătorii SPCLEP au trecut la actualizarea Registrului Național de Evidență a Persoanelor prin noua aplicație SNIEP . De remarcat acest efort al lucrătorilor serviciului, care pe lângă faptul că au studiat și au învățat să opereze în noua aplicație, și-au îndeplinit sarcinile zilnice fără ca activitățile din ghișeu de primire a cererilor cetățenilor și de eliberare a actelor de identitate, să aibă de suferit .

Anul 2014 a fost un an al eforturilor comune ale Primăriei şi Consiliului Local în vederea asigurării unei administraţii publice eficiente şi transparente .Un obiectiv major a fost respectarea legalităţii şi a interesului cetăţenilor în măsura posibilităţilor şi resurselor disponibile .

Preocuparea economică centrală a acestui an a fost echilibrarea bugetului local în condiţiile în care , pentru investiţiile in curs a fost nevoie de eforturi financiare suplimentare .

Raportul primarului este un material de analiză a modului în care au fost gestionate fondurile publice ,o sinteza a proiectelor derulate şi o perspectivă asupra strategiei de dezvoltare viitoare a municipiului nostru.

În spiritul respectului pentru cetăţeni,considerăm că materialul va reprezenta un instrument de cunoaştere si informare corectă a comunităţii cu privire la activitateadesfăşurată în anul precedent.

Asigurarea accesului la informaţiile de interes public si consultarea cetăţenilor cu privire la deciziile fundamentale pentru municipiu sunt unele din dezideratele actualului mandat. În acest sens am amplificat contactele cu cetăţenii în vederea cunoaşterii şi rezolvării problemelor cu care aceştia se confruntă, am luat măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii aparatului de specialitate al primarului, fluidizarea şi transparentizarea procesului de luare a deciziilor.

PRIMAR,

PRECUP MARIA

-----------------------

[pic]

[pic]

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download