CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE CEREALE



CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE CEREALE

Nr.________/________

CAP. I PARTILE CONTRACTANTE

Art.1 Vanzatorul si Cumparatorul

(1) Societatea ______________________________________________________,

Sediul: ___________________________________________________________________,

Inmatriculare la Oficiul Registrului Comertului__________Nr.____________________,

Cod Unic de Inregistrare/Cod fiscal:__________________________________________,

Cont bancar nr.____________________________________________________________,

Banca_______________________________sucursala_____________________________,

reprezentata legal de

Dl/D-na__________________________________________________,

in calitate de:_____________________________________________,

identificat(a) prin:________________________________________,

in calitate de VANZATOR, denumita in continuare in prezentul contract Vanzator,

si

(2) Societatea ______________________________________________________,

Sediul: ___________________________________________________________________,

Inmatriculare la Oficiul Registrului Comertului________Nr.______________________,

Cod Unic de Inregistrare/Cod fiscal:__________________________________________,

Cont bancar nr.____________________________________________________________,

Banca________________________________sucursala____________________________,

reprezentata legal de

Dl/D-na__________________________________________________,

in calitate de:_____________________________________________,

identificat(a) prin:_________________________________________, in calitate de CUMPARATOR, denumita in continuare in prezentul contract Cumparator,

avand ca temei legal art.1650 si urmatoarele Cod Civil, uzantele si practicile comerciale cu privire la comertul cu cereale, precum si legislatia romana in materie, in vigoare, au convenit incheierea prezentului contract in urmatoarele conditii:

CAP. II OBIECTUL CONTRACTULUI

Art.2 Obiectul contractului

(1) Vanzatorul vinde si Cumparatorul cumpara, marfurile prevazute in Anexa nr.1 la prezentul contract, ce face parte integranta din acesta, in cantitatile, calitatile, la preturile si la termenele de livrare stipulate, in schimbul achitarii de catre Cumparator, Vanzatorului, a contravalorii acestor marfuri.

(2) In cazul in care partile convin astfel, livrarea marfurilor se va face si pe baza de comenzi stabilite ulterior, cu respectarea conditiile prezentului contract. Comenzile vor cuprinde datele inscrise in anexa (cantitate, calitate, termen, pret, conditii de livrare, etc.).

(3) Marfurile constau in cerealele identificate in Anexa nr.1, denumite in continuare in prezentul contract „marfuri” sau “cereale”.

(4) Cerealele sunt:

❑ semanate, in luna_________cu termen de culegere/recoltare la ___________;

❑ in stadiul de cultura, in luna________cu termen de culegere/recoltare la ___________;

❑ Vanzatorul poseda efectiv cantitatea de cereale, cultura culeasa la data ____________.

(5) Prezenta tranzactie se incheie in baza:

❑ prezentarii marfii catre Cumparator in totalitate;

❑ prezentarii catre Cumparator a unei mostre, probe reprezentative a marfii;

❑ prezentarea unei fise descriptive.

CAP.III CONDITII DE LIVRARE, TRANSPORT

Art.3 Termene de livrare

(1) Livrarea marfurilor se face in mod succesiv, pentru fiecare comanda facuta de Cumparator si prevazuta in Anexa nr.1 la prezentul contract, cu respectarea termenelor de livrare convenite de parti si stipulate in anexa. Conform uzantelor comerciale cu privire la tranzactiile de cereale, termenele pot fi:

a) Termen de livrare "apropiat", cu urmatoarele variante:

- termen de livrare "uzual", Vanzatorul este obligat sa predea si Cumparatorul sa preia marfa intr-un anumit termen, care conform uzantelor, variaza, de exemplu, intre 8-30 zile, in functie de locul de depozitare a marfii, felul si capacitatea mijloacelor de transport etc.

- livrare "prompt": termenele se reduc la jumatate fata de cele specificate pentru termenul uzual.

- livrare "imediat": termenul de livrare este foarte scurt, uzantele specificand 3 zile de la data incheierii tranzactiei.

b) Termen de livrare "viitor". Livrarea se face la un termen mai indepartat, de peste o luna, care se prelungeste adesea pana la 1 an. (se practica in special in cazul tranzactiilor incheiate pentru produsele care sunt in stadiul de cultura, pentru livrarile care se fac ritmic, pe o perioada mai indelungata, in scopul aprovizionarii unitatilor industriale cu materie prima, etc.)

c) Termen de livrare la "disponibilul Cumparatorului".Vanzatorul este obligat sa livreze marfa oricand, la cererea Cumparatorului, in cadrul termenului convenit la incheierea tranzactiei, fiind necesara o notificare prealabila a Cumparatorului catre Vanzator;

d) Termen de livrare la "disponibilul Vanzatorului".Cumparatorul este obligat sa primeasca marfa oricand solicita Vanzatorul, in cadrul termenului de predare-primire convenit la incheierea tranzactiei, cu o notificare prealabila a Vanzatorului catre Cumparator.

(2) Marfurile vor fi ridicate si transportate din depozitul Vanzatorului mentionat in anexa, cu cel putin ____________zile inaintea termenului prevazut pentru livrare.

(3) Transportul marfurilor se face cu mijlocul de transport____________________________.

(4) Marfurile livrate vor fi insotite de urmatoarele documente:

❑ factura fiscala;

❑ certificat de origine;

❑ certificat de calitate;

❑ certificat de cantitate;

❑ certificat de garantie;

❑ certificat fitosanitar;

❑ polita de asigurare;

❑ lista de ambalare cuprinzand cantitatea bruta/neta;

❑ altceva precum________________________________________;

(5) Cheltuielile de livrare, respectiv expediere, incarcare, descarcare, transport si alte cheltuieli ocazionate de livrarea marfurilor vor fi suportate de catre ___________________________.

(6) In cazul in care cheltuielile de livrare sunt in sarcina Vanzatorului, acesta va incheia contractul de transport cu carausul, si va fi raspunzator de ajungerea marfii la termen in depozitul Cumparatorului, daca nu se dovedeste culpa carausului. Astfel, dacaVanzatorul intarzie din culpa lui livrarea marfurilor, va plati o penalitate pe zi de intarziere de ____% din valoarea marfurilor nelivrate, dar nu mai mult de ____% din valoarea totala a marfurilor.

(7) In cazul in care cheltuielile de livrare sunt in sarcina Cumparatorului, acesta va incheia contractul de transport cu carausul, avand obligatia sa ridice marfurile din depozitul Vanzatorului, in termenul stipulat la al.(2). Neridicarea de catre Cumparator a marfurilor in termenul contractual se penalizeaza cu ____% pe zi de intarziere din valoarea totala a marfurilor. In caz de intarziere in ridicarea marfurilor, pe langa penalitati, Cumparatorul va achita Vanzatorului si eventualele cheltuieli necesare si utile pe care acesta le-a facut pentru conservarea marfii.

(8) Marfa este asigurata pe cheltuiala_____________________, pana la concursul sumei de_____________, la societatea de asigurari_________________, conform politei de asigurare ce insoteste marfa.

Art.4 Ambalarea, marcarea, etichetarea si timbrarea

(1) Cheltuielile de ambalare cad in sarcina Vanzatorului, acesta trebuind sa ia toate masurile si sa dispuna ca marfa sa fie ambalata corespunzator. Se vor avea in vedere insusirile de higroscopicitate, termodifuziune, autosortare, conservabilitate etc. ale cerealelor.

(2) Marfurile vor fi ambalate astfel:_______________________________________________.

(3) In cazul in care transportul este in sarcina sa, Cumparatorul nu raspunde de deteriorarea marfurilor in timpul transportului, daca deterioarea s-a produs exculsiv din cauza ambalarii necorespunzatore a marfurilor de catre Vanzator.

(4) Marfurile se vand impreuna cu ambalajele care trec in proprietatea Cumparatorului. In pretul marfurilor a fost inclusa si contravaloarea ambalajelor.

(5) Vanzatorul se obliga sa predea marfurile marcate, etichetate si timbrate potrivit cerintelor legale si precautiilor care se impun referitoare la securitatea marfurilor.

Art.5 Calitatea

(1) Conditia de calitate pentru livrare este specificata in Anexa nr.1 la prezentul contract pentru fiecare tip de marfa in parte, conform conventiei partilor. Conform uzantelor, conditiile de calitate la livrare pot fi:

a) conditia de calitate conform tipului.Descrierea tipurilor sau claselor calitative este cuprinsa in cataloage, fise de „clasare”, care se intocmesc de organele abilitate in acest sens, si in care se face gruparea si descrierea cerealelor pe sortimente calitative, fiecare sortiment fiind exprimat printr-un simbol, litera, cifra, sau combinatie a acestora. La incheierea tranzactiilor sub aceasta conditie este suficient sa se stipuleze tipul sau clasa;

b) conditia de calitate conform normelor tehnice sau standardelor. Conditiile de calitate pentru livrarea cerealelor sunt reglementate prin normele tehnice pentru preluarea produselor la fondul de consum (fond de stat) si prin STAS-uri de conditii tehnice, pentru livrarea produselor la unitati industriale (mori, fabrici de bere, fabrici de ulei, etc.). Se va specifica in mod expres la care sortiment se face referire.

c) conditia de calitate conform conventiei. In cazul cand sortimentele calitative care fac obiectul tranzactiei nu sunt cuprinse in norme tehnice sau standarde, se convine asupra unor conditii de calitate stabilite de comun acord. In astfel de situatii calitatea convenita trebuie specificata intr-o fisa descriptiva, care se anexeaza la contract, facand parte integranta din acesta;

d) conditia de calitate conform lotului prezentat ("vazut-placut", sau "tale-quale" (tel-quel) prescurtat "t.q."). Prin aceasta clauza se considera ca, la incheierea tranzactiei, Cumparatorul a examinat si acceptat din punct de vedere calitativ marfa pusa la dispozitie de Vanzator.

e) conditia de calitate conform "f.a.q." ("fair average quality", adica "buna calitate medie", la predare-preluare). Pentru comercializarea cerealelor pe baza de "f.a.q.", organele abilitate elaboreaza conditiile de calitate, care reprezinta, de fapt, media calitatii cerealelor din zona respectiva;

f) conditia de calitate "identica".Prin aceasta clauza se intelege ca, la livrare, calitatea trebuie sa corespunda intocmai conditiilor stabilite la incheierea tranzactiei, fiind acceptate numai tolerantele admisibile la analizarea produselor.

g) conditia de calitate "asemanatoare".Prin calitate asemanatoare se intelege ca, la livrare, calitatea cerealelor poate sa difere de cea stabilita la incheierea tranzactiei, fara, insa a se depasi diferentele admisibile stabilite prin uzante sau convenite intre parti.

(2) Conditia de calitate pentru calcularea pretului .Conditia de calitate pentru calcularea pretului poate fi identica cu calitatea convenita pentru livrare sau poate sa fie diferita, in functie de intelegerea intre parti.Pretul in functie de calitate se calculeaza la calitatea de baza, precum si la calitatea fizica.

CAP.IV RECEPTIA SI ACCEPTAREA MARFII. GARANTII. RECLAMATII

Art.6 Receptia si acceptarea marfurilor

(1) Receptia marfurilor se face de catre comisia de receptie convenita de parti, si formata din:

a) delegatul Vanzatorului:___________________________;

b) delegatul Cumparatorului:_________________________;

c) alta persoana___________________________________.

Comisia de receptie incheie un proces-verbal de receptie, care va face parte integranta din prezentul contract.

(2) In cazul in care cheltuielile de livrare sunt in sarcina Vanzatorului, receptia marfurilor se face la depozitul Cumparatorului, iar in cazul in care cheltuielile de livrare sunt in sarcina Cumparatorului, receptia marfurilor se face:

❑ la depozitul Vanzatorului, inainte de incarcare, daca partile convin astfel;

❑ la depozitul Cumparatorului, la momentul ajungerii marfii.

(3) Receptia calitativa si cantitativa trebuie efectuata in maximum __________zile de la data sosirii marfii la Cumparator, conform contractului, astfel:

a) receptia cantitativa va fi facuta prin cantarire si mentionata in procesul-verbal de receptie, certificandu-se greutatea si eventualele lipsuri, de catre comisia de receptie. La cantarire, eventualele lipsuri vor fi compensate astfel:

❑ prin acoperirea deficitului la urmatoarea transa de cumparare, fara plata suplimentara;

❑ prin reducerea corespunzatoare a pretului.

Surplusul de cantitate va fi:

❑ redus din urmatoarea transa de cumparare, fara plata suplimentara;

❑ acoperit prin cresterea corespunzatoare a pretului.

b) receptia calitativa va fi facuta de persoane de specialitate, prin analizarea calitatii marfurilor cu certificatele de calitate ce le insotesc si conformitatea lor cu mostrele trimise spre analiza.

(4) Vanzatorul se obliga, odata cu predarea marfurilor, sa inmaneze Cumparatorului urmatoarele documente:.

a) procesul verbal de receptie;

b) facturile semnate, datate si stampilate de ambele parti;

c) avizele de insotire;

d) certificatele necesare (calitate, garantii, fito-sanitare, etc.);

e) altceva:_________________

(5) Toate cheltuielile ocazionate de receptia marfurilor sunt suportate de catre Cumparator.

(6) La data preluarii marfurilor, proprietatea asupra acestora si riscurile se transmit de la Vanzator la Cumparator.

Art.7 Garantii

CAP. V PRETUL CONTRACTULUI

Art.9 Pretul contractului.Modalitati de plata

Art.10 Clauza de revizuire

Art.11 Penalitati de intarziere

CAP. VI DURATA CONTRACTULUI

Art.12 Perioada de desfasurare a contractului. Respectarea termenelor

CAP. VII RASPUNDEREA PARTILOR CONTRACTANTE

Art.13 Raspunderea partilor. Clauza penala

Art.14 Forta majora si cazul fortuit

Art.15 Riscuri

CAP.VIII INVALIDAREA PARTIALA, DIVIZAREA , CESIONAREA SI INCETAREA CONTRACTULUI

Art.16 Invalidarea partiala. Divizarea Contractului

Art.17 Cesiunea contractului

Art.18 Incetarea contractului

CAP. IX DISPOZITII FINALE

Art.19 Notificari intre parti

Art.20 Litigii. Alte dispozitii finale

ACTE ANEXA LA PREZENTUL CONTRACT

1) Anexa nr.1 - Obiectul contractului - marfuri, cantitate, calitate, termene de livrare;

2) Anexa nr.2 - _________________________________

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download