Ngo-federatie | Vlaamse federatie van ngo's voor ...



Vorming fiscaliteit coöperanten 28/11/2019 : Oefeningen

Eerste punt - Verblijfplaats

Oefening 1:

Bestaat er een systeem dat het mogelijk maakt dat Belgen die voor langere tijd naar het buitenland vertrekken, in een gemeente kunnen ingeschreven blijven?

Oefening 2 :

Een coöperante, met Belgische residentie, vertrekt voor jouw ngo naar Afrika voor één jaar. Welk is haar fiscale residentie tijdens de duur van haar werk voor je ngo?

Oefening 3:

Een coöperant, met Belgische residentie, gaat 3 jaar voor u werken in Latijns-Amerika, zijn gezin blijft in België. Wat is zijn fiscale woonplaats voor de duur van zijn werk bij u?

Tweede punt - DBV

Oefening 4:

U heeft een fiscaal inwoner uit Nigeria ingehuurd om in Marokko te gaan werken. Is die belastbaar in België?

Oefening 5 :

Paolo die je net hebt aangenomen zegt je dat hij Italiaanse inwoner is en dat je dus geen Belgische bedrijfsvoorheffing dient in te houden ? Klopt dit?

Oefening 6 :

Een van jouw coöperanten, een Belgische inwoner, vertrekt om te gaan werken in Gabon gedurende 9 maanden in 2018. Moet hij in Gabon belast worden om belastingvrijstelling in België te kunnen genieten?

Derde punt - ABOS Circulaire

Oefening 7:

Graciella is een Belgische fiscaal inwoner en werkt in Chili gedurende gans het jaar 2018. Er is een lokale vrijstelling van belasting en ze wordt in België belast. Heeft ze recht op de voordelen van de ABOS-circulaire?

Oefening 8:

Een coöperante die belastbaar is bij de PB en die in de positie is om de toepassing van de ABOS-circulaire aan te vragen, vraagt of zij haar huurtoeslag in haar belastbaar inkomen moet opnemen. Wat is de situatie?

Oefening 9:

Een coöperant verdient 50.000 euro, wat zullen zijn buitengewone beroepskosten zijn die volgens de ABOS-circulaire worden toegekend?

Vierde punt - BNI

Oefening 10:

U maakt 100.000€ over aan uw lokale partner die in het kader van uw samenwerkingsovereenkomst verantwoordelijk is voor het inhuren van een expat voor een jaar voor het project. Ontvangt deze expat een inkomen van Belgische oorsprong?

Oefening 11:

U huurt een Nigeriaanse assistent in om uw lokale vertegenwoordiger in Niger te ondersteunen. De lokale vertegenwoordiger gaat ter plaatse verder met de aanwerving en ondertekent als uw vertegenwoordiger de arbeidsovereenkomst. Zal deze assistent belastbaar zijn bij de BNI?

Oefening 12:

U heeft een coöperante ingehuurd die belast is bij de BNI. Zij zal in 2019 gedurende 3 maand voor u werken. Wordt er bij de berekening van de belasting rekening gehouden met het feit dat zij een kind ten laste heeft?

Vijfde punt – Professionele kosten eigen aan de werkgever.

Oefening 13:

Je hebt een coöperante naar de DRC gestuurd voor een jaar. Je betaalt haar een belastingvrije forfaitaire vergoeding van € 50,- per werkdag. Bij het invullen van haar belastingaangifte vraagt zij of zij recht heeft op de voordelen van de ABOS-circulaire. Wat zeg je haar?

Oefening 14:

Wat is het bedrag van de dagvergoeding voor een missie van meer dan 30 dagen en minder dan 24 maanden in Sierra Leone?

Zesde punt – Bedrijfsvoorheffing

Oefening 15:

U wilt een Engelse coöperant, die al lang in Rwanda woont, inhuren om in Burundi te werken. De coöperant zegt dat hij nog steeds een huis in Engeland heeft en zijn belasting in Rwanda betaalt. Welke bedrijfsvoorheffing moet ik afhouden?

Oefening 16:

Een coöperante vraagt u haar salaris lokaal te betalen zodat u geen bedrijfsvoorheffing hoeft in te houden. Wat zeg je haar?

Schema

Oefening 17 :

Wat is de eerste vraag die je je moet stellen als een coöperant je contacteert ivm fiscale vragen?

Wat is de tweede vraag die je je moet stellen?

Oefening 18 :

Jacques werkt als coöperant voor een Belgische ngo in DRC gedurende het hele jaar 2018. Hij is Belgisch inwoner. Hij heeft in DRC geen belastingen betaald.

• Jaarlijks loon betaald door de ngo: 70.000 €

• Bijdragen OSZ betaald door de ngo: 8.000 €

• Bedrijfsvoorheffing: 10.000 € 

• Huisvestingspremie: 5.000 €

1. Waarom is hij in België belastbaar?

2. Vul zijn belastingaangifte 2019 – inkomsten 2018 in (geef aan welke bedragen bij welke code staan)

3. Heeft hij recht op de ABOS circulaire?

4. Is er nog een andere fiscale oplossing voor Jacques?

Oefening 19 :

In 2018 werkt Paul als coöperant voor een Belgische ngo in Mauritanië. Hij heeft Brussel verlaten en woont sinds 3 jaar met zijn familie in Mauritanië, hij heeft geen referentieadres in België

• Jaarlijks loon betaald door de ngo: 23.000 €

• Bijdragen Overzeese Sociale Zekerheid betaald door de ngo: 8.000 €

• Kinderbijslag: 5.000 €

• Bedrijfsvoorheffing: 5.000 €

1. Is Jan een Belgische inwoner?

2. Moet hij een Belgische fiscale aangifte indienen?

3. Wat is het in België belastbaar inkomen?

4. Geniet hij van de ABOS circulaire?

5. Vul zijn belastingaangifte 2019 - inkomsten 2018 in (geef aan welke bedragen onder welke code komen)

Oefening 20 :

Jeanne werkt als coöperante voor een Belgische ngo in Ivoorkust gedurende het hele jaar 2018. Ze is fiscaal inwoner in België.

• Jaarlijks loon betaald door de ngo: 40.000 €

• Bijdragen OSZ betaald door de ngo: 8.000 €

1. Moet ze een Belgische fiscale aangifte indienen?

2. Indien ja, wat is het in België belastbaar inkomen?

3. Geniet zij van de ABOS circulaire?

Oefening 21 :

Jacqueline werkt als coöperante voor een Belgische ngo in 2018. Ze is Zwitsers en bezorgt haar ngo een attest van fiscale domicilie in Zwitserland. Ze werkt in Zuid Afrika

1. Moet de ngo bedrijfsvoorheffing inhouden?

2. Moet de coöperante een Belgische fiscale aangifte indienen?

Oefening 22 :

Alfred, momenteel een Belgische inwoner, vertrekt voor 3 jaar naar de DRC met zijn familie. Hij vraagt of hij er belang bij heeft in het houden van een referentieadres in België en een Belgische fiscale residentie of dat het beter is zich uit de bevolkingsregisters te verwijderen en aan de fiscus te verklaren dat hij geen Belgisch inwoner meer is. Wat antwoord je hem?

Oefening 23 :

Joséphine, momenteel een Belgische inwoner, vertrekt voor 4 jaar naar Tsjaad met haar familie. Zij vraagt of ze er baat bij heeft om een referentieadres in België en een Belgische fiscale residentie te behouden of dat het beter is zich uit de bevolkingsregisters te verwijderen en aan de fiscus te verklaren dat ze geen Belgisch inwoner meer is. Wat antwoord je haar?

Oefening 24 :

Je neemt een inwoner uit Bolivia aan om in Colombia te gaan werken. Moet je bedrijfsvoorheffing inhouden?

1 Antwoorden

2 (te verspreiden op het einde)

Eerste punt – Verblijfplaats

Antwoord 1:

Ja, het referentie-adres laat bijvoorbeeld toe dat een medewerker van een ngo zijn vertrek meldt en geregistreerd blijft in een gemeente in België.

Antwoord 2 :

Op het ogenblik van haar vertrek is ze fiscaal resident in België, ingeschreven in een Belgische gemeente. Ze verlaat België voor minder dan 2 jaar, de fiscus beschouwt in dit geval dat ze Belgische inwoner blijft. Maar de coöperante kan eventueel het tegendeel bewijzen.

Antwoord 3:

Voor gehuwden is de fiscale woonplaats automatisch gelegen op de plaats waar het huishouden is gevestigd. We kunnen het tegendeel niet bewijzen aan de belastingdienst.

Tweede punt - DBV

Antwoord 4:

Nee, volgens het Belgisch-Nigeriaanse DBV is hij belastbaar in Nigeria. Het Verdrag België-Marokko is hier niet van toepassing. De coöperant is geen Belgische inwoner en geen Marokkaanse inwoner.

U moet echter wel het bewijs leveren dat hij een Nigeriaanse inwoner is. Anders kan de belastingdienst u verwijten dat u geen bedrijfsvoorheffing heeft ingehouden. U moet daarom een ondersteunend document voor uw dossier hebben. Als u zo'n document niet heeft moet er bedrijfsvoorheffing worden ingehouden.

Antwoord 5 :

Het is juist dat volgens het DBV tussen België en Italië een Italiaans inwoner die voor een Belgische vereniging werkt in een partnerland, niet belastbaar is in België, maar wel in zijn verblijfsland.

Je moet echter het bewijs hebben dat hij inwoner is van Italië. Anders kan de fiscus je verwijten dat je geen bedrijfsvoorheffing hebt ingehouden. Dus moet je een duidelijk document hebben dat je case staaft. Als je dit document niet ontvangt, moet je de bedrijfsvoorheffing inhouden.

Antwoord 6 :

Neen, want het DBV B-Gabon voorziet in de voorwaarde van « belastbaar » en niet « belast ». Wel nakijken of er een belasting op professionele inkomsten bestaat in Gabon.

Derde punt - ABOS Circulaire

Antwoord 7 :

Nee, omdat er een DBV bestaat tussen België en Chili dat hier van toepassing is. De ABOS-circulaire is in dit geval niet van toepassing.

Antwoord 8:

De huisvestingsvergoeding is, net als andere vergoedingen (uitrustingsvergoeding, reiskostenvergoeding ter plaatse, enz.), niet belastbaar volgens de ABOS-circulaire.

Antwoord 9 :

Dit zal 11.250 euro bedragen, wat het maximumplafond is. Als de coöperant minder dan 37.500 euro verdient, is dat minder.

Vierde punt – BNI

Antwoord 10 :

Nee, de expat heeft geen contract met de Belgische ngo, en wordt niet betaald door de Belgische ngo. Dit is dus geen inkomen van Belgische oorsprong.

Antwoord 11:

Als u toestemming heeft om fiscale attesten af te leveren, valt u in de hypothese van vrijstelling van de BNI. In dit geval zal deze assistent niet belastbaar zijn in België.

Antwoord 12:

Het is zeer waarschijnlijk dat dit niet het geval zal zijn. Het BNI houdt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de PB, geen rekening met de gezinssituatie. Tenzij de coöperante 75% van haar inkomen van Belgische oorsprong is, worden we in dit geval zowel bij het BNI als bij de PB belast. Na slechts 3 maanden voor u gewerkt te hebben, zal dit zeker niet het geval zijn voor de coöperante hier.

Vijfde punt – Professionele kosten eigen aan de werkgever.

Antwoord 13:

Nee, ze heeft er geen recht op. Ze geniet immers al van de circulaire van 10/10/2013. Je moet een keuze maken tussen de voordelen van deze circulaire en de ABOS-circulaire.

Antwoord 14:

48 €

Zesde punt – Bedrijfsvoorheffing

Antwoord 15:

De coöperant moet de situatie ophelderen:

• Ofwel bezorgt hij u een attest van Engelse fiscale woonplaats, en in het kader van het DBV België-VK houdt u geen bedrijfsvoorheffing in.

• Ofwel bewijst hij dat hij een Rwandese fiscale inwoner is, dat hij daar zijn belastingen betaalt, en onder het DBV B-Rwanda, houdt u geen bedrijfsvoorheffing in.

• Ofwel ontvangt u geen bewijsstukken en houdt u een BNI-voorheffing in.

Antwoord 16 :

De plaats van betaling van het loon verandert niets aan het feit of het nu belastbaar is of niet, en verandert niets aan de verplichtingen inzake bedrijfsvoorheffing. Wat de coöperante suggereert is niet mogelijk.

g) Schema

Antwoord 17 :

Is de coöperant Belgisch inwoner ?

Bestaat er een DBV tussen België en de andere staat (land van tewerkstelling of van residentie)?

Zie het “Schema fiscaliteit van de coöperant” in de fiche #3-C.

Antwoord 18 :

1. Er is een DBV tussen België en DRC, en normaal moet Jacques belastingen betalen in DRC. Maar hij heeft dit niet gedaan (30 ngo’s hebben voor hun coöperanten een uitzondering verkregen). Het DBV bepaalt dat de Belgische inwoners in DRC dienen belast te zijn geweest om het niet te zijn in België. Als dit niet lukt, belast België.

2. Aangifte bij PB (Personenbelasting)

◦ Loon, code 1250 : 70.000 € (de rest is niet belastbaar)

◦ Professionele kosten, code 1258 : 15.970 €

▪ Gewoon forfait : 4.720 € (plafond)

▪ Buitengewoon forfait : 11.250 € (plafond)

◦ Geen belastingvermindering : invullen in het kader IV, punt O, 2. :

▪ DRC

▪ 1.250

▪ 70.000 €

◦ Bedrijfsvoorheffing, kader IV, punt H : 10.000 €

◦ In een bijlage uitleggen dat men de toepassing van de ABOS Circulaire vraagt. Waarschijnlijk wordt dit geweigerd, maar je kan het wel proberen

3. Normaal gezien niet, omdat er een DBV is B-DRC, maar je moet het wel vragen met het argument van de ongelijke behandeling met de coöperanten van Enabel.

4. Als hij voor minder dan 2 jaar vertrekt naar de DRC, kan zijn ngo hem het systeem van de per diems voor langere verblijven voorstellen.

Antwoord 19 :

1. Belgisch niet inwoner, behalve als er elementen zijn die het tegenovergestelde kunnen bewijzen (en geen vrijstelling in BNI want hij is niet lokaal aangeworven)

2. Ja, hij heeft inkomen van Belgische oorsprong, geen DBV, belastbaar in België bij BNI

3. 23.000 (Bijdragen OSZ en kinderbijslag zijn niet belastbaar)

4. ABOS Circulaire ten dele (extra professionele kosten)

5. Aangifte :

◦ Kader III, A, 5 : Vul het land van tewerkstelling in en de periode ter plaatse (vakantie niet aanduiden...)

◦ Kader III, A, 6 : de coöperant heeft meer dan 75% professionele inkomsten die van Belgische oorsprong zijn

▪ 1073-91 aankruisen : veronderstelling dat hij geen inwoner is van de EEE

◦ Kader V, A, 1 : Het bedrag van het salaris van Belgische oorsprong invullen: 23.000

◦ Kader V, A, 18 : de beroepskosten, 13.495

◦ Kader V, H : de bedrijfsvoorheffingen, 5.000

◦ Kader V, K : De naam van de ngo invullen

◦ Kader XIII, A, 1 e) : het bedrag van de beroepskosten invullen die niet van Belgische oorsprong zijn. We veronderstellen hier dat er geen ander beroepsinkomen van deze aard is: A, 4

, GEEN aankruisen (lijn 1057-10 of 2057-77).

◦ Een bijlage bij de aangifte toevoegen waarin men uitlegt dat men de toepassing van de ABOS circulaire vraagt.

Antwoord 20 :

1. Ja, bij de PB (personenbelasting)

2. De 40.000 zijn belastbaar in Ivoorkust (DBV B-Ivoorkust + voorwaarde « belastbaar » (en niet «belast») dus belasting in Ivoorkust dient niet nagekeken). Geen beroepsinkomen dat in België belastbaar is. Ze dient dit uit te leggen in een bijlage bij de aangifte.

3. ABOS Circulaire niet van toepassing indien DBV, maar ook niet nuttig

Antwoord 21 :

1. Neen, ingevolge het DBV Zwitserland – België, is de persoon belastbaar in Zwitserland

2. Neen geen aangifte bij BNI (of bij BNP !)

NB : het feit of er een DBV België- Zuid Afrika is, is niet relevant

Antwoord 22 :

De fiscale residentie wordt in de praktijk beoordeeld. De inwoners van het Koninkrijk zijn de natuurlijke personen die hun woonplaats daar hebben gevestigd of de zetel van hun fortuin. In principe kan de coöperant geen keuze maken. Hier zijn we echter in een grens geval. In de zin dat hij langer dan twee jaar uit België vertrekt en derhalve als niet-ingezetene kan worden beschouwd. Maar hij kan ook banden met België behouden, zodat hij nog beschouwd kan worden als hebbende zijn fiscale residentie in België.

Als de coöperant zijn fiscale residentie in België is, dan is hij, onder het DBV DRC-België, belastbaar in de DRC, maar aangezien hij waarschijnlijk geen belastingen zal betalen in de DRC, zal hij ingevolge de voorwaarde van “belast” toch nog belastbaar zijn in België. En hij zal problemen hebben om van de voordelen van de ABOS circulaire te kunnen genieten.

Als de coöperant zijn Belgische fiscale woonplaats niet houdt, en zijn fiscale woonplaats in Congo is (en u een document in die zin bezorgt), is hij belastbaar in de DRC in het kader van het DBV België-Congo en België controleert niet de voorwaarde van "belast" (dus het maakt niet uit of hij al dan niet in de DRC wordt belast). Het praktische probleem zal zijn om een ​​document te verkrijgen dat zijn fiscale residentie in Congo vestigt.

De coöperant moet tussen deze twee opties “kiezen” en u informeren over zijn keuze.

Hij dient ook een duidelijk signaal te geven aan de fiscus als hij zijn fiscale residentie niet in België houdt. Hij dient zich te laten schrappen uit de registers en een geanticipeerde belastingsaangifte bij de PB in te dienen.

Antwoord 23 :

Er is geen DBV tussen België en Tsjaad. De fiscale residentie wordt in de praktijk beoordeeld. In principe kan de coöperant geen keuze maken. Hier zijn we echter in een grens geval.

Ofwel blijft haar fiscale residentie in België, belastbaar bij de PB, zij geeft al haar inkomsten aan en ze kan van de voordelen van de ABOS circulaire genieten (buitengewone beroepskosten en belastings-vermindering).

Ofwel laat ze zich uit de registers schrappen, en is ze belastbaar in de BNI, waar ze haar inkomsten van Belgische oorsprong aangeeft en van één voordeel uit de ABOS circulaire geniet (buitengewone beroepskosten).

In beide gevallen is de belastinggrondslag dezelfde. Al haar professionele inkomsten zijn van Belgische oorsprong. Aangezien meer dan 75% van haar inkomen van Belgische oorsprong is, zal ze dezelfde verlagingen hebben bij de PB als bij de BNI. Het enige verschil is dat ze bij de BNI de belastingvermindering niet zal hebben die door de ABOS circulaire wordt toegekend.

MAAR! Als ze niet inwoner wordt, betekent dit dat ze een hoge bedrijfsvoorheffing moet betalen en 2 jaar moet wachten voordat de fiscus haar bedragen terugbetaalt.

Het is daarom beter om inwoner te blijven, vooral omdat dit vanuit administratief oogpunt voordelen kan hebben.

Antwoord 24 :

Aangezien er geen DBV is tussen België en Bolivia, moet u normaal gesproken bedrijfsvoorheffing inhouden. Uw medewerker is belastbaar bij de BNI.

Dit lijkt misschien vreemd omdat er, buiten het contract met u, geen enkele band met België is. Maar dat is wat de Belgische regeling voorziet. Inkomsten van Belgische oorsprong zijn belastbaar.

Echter, als u de medewerker lokaal heeft aangeworven, kan hij vrijgesteld zijn van alle belastingen in België. Dan moet er aan alle volgende voorwaarden worden voldaan:

• Inkomsten van Belgische oorsprong worden betaald door een ngo geaccrediteerd voor fiscale attesten (let op dit is niet de erkenning als ngo volgens Koninklijk Besluit van 2016)

• Betaling wordt gedaan aan een niet-ingezetenen (ten opzichte van België) die:

o rechtstreeks wordt aangeworven in de buitenlandse staat waar de activiteiten worden verricht

▪ Volgens de belastingadministratie betekent dit dat “de betrokkene op de lokale arbeidsmarkt is aangeworven, waar de werkzaamheden worden verricht”

▪ het kan niet gaan om een eenvoudige formaliteit in het land van tewerkstelling (bijv. de ondertekening van het contract)

▪ de betrokkene moet dus niet noodzakelijk de nationaliteit van het land van tewerkstelling hebben of er inwoner zijn

o is niet inwoner van een land waarmee België een preventieve overeenkomst inzake dubbele belasting heeft gesloten

o ten tijde van aanwerving door de ngo, niet woonachtig was in een land waarmee België een DBV heeft gesloten

o was op het moment van aanwerving door de ngo geen Belgisch fiscaal inwoner

o werkt niet in een land waar een samenwerkingsovereenkomst bestaat die vrijstellingen biedt van de lokale belasting op lonen (betaald in het kader van de ontwikkelingssamenwerking).

▪ Het betreft hier bilaterale overeenkomsten van de bilaterale ontwikkelingssamenwerking rechtstreeks tussen België en partnerlanden (landen van concentratie). Deze overeenkomsten voorzien normaal gesproken geen dergelijke bepalingen voor de coöperanten of het lokaal personeel van de ngo. Deze voorwaarde is dus normaal gezien vervuld.

-----------------------

Auteur : SO

Destinataire : participants

Sujet : Formation fiscalité 17/10/19

Version : 24/09/19

Nom du document :190909-SO-vorm-fisc-28-nov-oefeningen-def.doc

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download