Algemene informatie A tot Z - De Merwelanden



Algemene informatie A tot Z

U huurt een woning van Merwelanden Wonen. Ook op het gebied van welzijn en zorg hebben wij u veel te bieden. Zo bent u van harte welkom in brasserie de Ontmoeting en de winkel, maar ook in de kapel, bibliotheek of kapsalon. Diverse huisartsen houden spreekuur, er is een fysiotherapieruimte, verpleegkundig spreekuur (momenteel on hold) en een prikpoli. Wij nodigen u bovendien uit om deel te nemen aan de diverse activiteiten en het verenigingsleven van De Merwelanden. In dit hoofdstuk vindt u de details over alle aspecten van onze dienstverlening.

Activiteiten

In De Merwelanden worden veel activiteiten georganiseerd. Welke activiteiten dat zijn, kunt u lezen in het tweemaandelijks magazine Wijzer. Indien u wilt deelnemen kunt u het inschrijfformulier invullen wat aan de Wijzer is toegevoegd.

Alarmering

In iedere woning en toilet-doucheruimte bevindt zich een alarmsysteem. In geval van nood kunt u met een druk op de knop van het alarmsysteem of uw halszender rechtstreeks contact zoeken met een medewerker van De Merwelanden. U bent dus altijd verzekerd van hulp als u onverhoopt hulp nodig heeft. Het systeem moet worden aangesloten op een werkende vaste analoge telefoonaansluiting (KPN).

Algemene Voorwaarden

In de Algemene Voorwaarden van huur en verhuur (onder tab 2), die onlosmakelijk verbonden zijn met uw huurcontract, staan alle rechten en plichten van huurder en verhuurder. U leest hierin bijvoorbeeld dat Merwelanden Wonen de woning in goede staat moet onderhouden, terwijl u op uw beurt verplicht bent de huur vooruit te betalen. U ontvangt de algemene voorwaarden bij de ondertekening van uw huurcontract. Herstellingen dienen te worden verricht volgens de lijst Onderhoud van A tot Z, u vindt deze lijst als bijlage in deze map, tab 5.

Ambiance

Handhaving ambiance gangen van de Merwedeflat:

Na de renovatie van de gangen is met de bewonerscommissie besloten dat er geen persoonlijke bezittingen in de gang opgehangen mogen worden.

Bibliotheek

Elke donderdag is de bibliotheek geopend, u bent van harte welkom van 09.00 – 11.00 uur. U kunt ons vinden op de begane grond.

Buurtinformatie

Ieder kwartaal ontvangt u de wijkkrant “De Staartenaar”. Er zijn twee scholen gevestigd: de Wantijschool en de Regenboogschool. Daarnaast is er een eenvoudig winkelcentrum, waar o.a. supermarkt een vestiging heeft. De huisarts die in de wijk is gevestigd is dokter De Vries en de tandarts is de heer Stam.

Brasserie De Ontmoeting

Brasserie De Ontmoeting is een sfeervolle ontmoetingsplaats voor het nuttigen van de maaltijd, een drankje of koffie met een lekker gebakje. Ook uw gasten zijn van harte welkom. De open en gezellige sfeer in De Ontmoeting zorgt dat het makkelijk is om nieuwe contacten te leggen en sociaal betrokken te blijven.

De brasserie biedt een wekelijks wisselend menu en weekaanbiedingen voor broodjes, snacks en maaltijden. Op de kleine kaart staan extra gerechten die u kunt bestellen zoals salades, broodjes, pannenkoeken, gebak en snacks.

• Maaltijdenservice

Wilt u de maaltijd liever in uw eigen appartement gebruiken, dan zorgt onze maaltijdenservice ervoor dat u de maaltijden daar bezorgd krijgt.

• Dieetwensen

Het team van de brasserie kan rekening houden met diverse dieetwensen, zoals natriumarm, lactosevrij en glutenvrij. Ook kan uw maaltijd gesneden of gemalen worden. We verzoeken u vooraf uw dieetwensen bij de brasseriemedewerker aan te geven.

Brasserie De Ontmoeting is elke dag geopend van 09.00 tot 21.00 uur.

• Iets te vieren?

Voor verjaardagen of andere familiebijeenkomsten kunt u een mooie, sfeervolle ruimte huren die geschikt is voor maximaal 30 personen. Ook de catering kunnen we voor u verzorgen. Voor informatie over de mogelijkheden of het reserveren van

deze ruimte kunt u contact opnemen met de teamleider van de brasserie op telefoonnummer 078 750 20 19.

Centraal Afzuigsyteem

In uw appartement bevindt zich een centraal afzuigsysteem. Wanneer u van plan bent in uw keuken een afzuigkap te plaatsen dan kunt u geen standaard exemplaar aansluiten. De enige optie is een MOTORLOZE afzuigkap koppelen op het centrale afzuigsysteem. Voor meer informatie verwijs ik u naar de technische dienst: td@demerwelanden.nl of 078 750 20 99.

Cockies & Mokkies

In deze tweedehandswinkel zijn spullen te koop zoals boeken, glazen, servies, vazen en woonaccessoires. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan stichting Vrienden van De Merwelanden. Als u spullen wilt aanbieden (geen kleding) dan kunt u die in de winkel afgeven. Cockies & Mokkies bevindt zich op de begane grond van de Merwedeflat en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en op dinsdag, woensdag en donderdag ook van 14.00 tot 16.00 uur.

Verpleegkundig-spreekuur (tijdelijk on-hold!!)

De Merwelanden moedigt cliënten aan om een gezonde leefstijl na te streven. Daarom is er het verpleegkundig-spreekuur . Aan dit spreekuur is een wijkverpleegkundige verbonden. Tijdens dit spreekuur kunt u kosteloos uw bloeddruk, suikerspiegel, BMI laten bepalen. Aan de hand van een aantal vragen kunt u advies krijgen over een gezonde leefstijl. Tevens is er informatie over de sport– en beweegactiviteiten binnen De Merwelanden.

Het spreekuur vindt iedere oneven week op woensdag plaats van 11.00 – 12.00 uur in het Cultureel Café of telefonisch op telefoonnummer 078 750 20 90.

Kerkelijke vieringen

De Merwelanden beschikt over een kapel waarin regelmatig vieringen plaatsvinden:

• Dinsdagochtend 9.30 uur Woord & Communieviering

• Zaterdagochtend 10.00 uur eucharistieviering of Woord &                     Communieviering

• Eenmaal per maand wordt vanuit de Petruskapel een protestante  viering verzorgd op donderdagmiddag 15.00 uur. De data hiervan vindt u in de Wijzer.

• Rond de feestdagen worden er extra vieringen (oecumenische) georganiseerd. Deze worden ruim van tevoren aangegeven in de Wijzer en in de Nieuwsweek.

In overleg met het zorgteam kunt u naar de kerkdiensten gebracht worden.

Daarnaast is er een Bijbelgroep. De groep komt één maal per drie weken op donderdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur bijeen in het Cultureel Café. Steeds staat een Bijbelverhaal centraal en samen verkennen we de vraag wat het verhaal bij ons oproept en aan ons te zeggen heeft. U bent daarbij van harte welkom. Data vindt u in de Wijzer en in de Nieuwsweek.

Glasbewassing

De firma GOM verzorgt de glasbewassing van de woningen. Het betreffende complex wordt in een keer gedaan, waarna men aan de volgende begint. Heeft u klachten dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met de leidinggevende van GOM: telefoon 06 51 20 18 17.

Let wel, GOM wast alleen de onbereikbare delen van de woningen en algemene ruimtes. Voor de delen die u zelf kunt bereiken, wordt u geacht om dit zelf te verzorgen. Uiteraard kunt u hier ook de vertrouwde medewerkers van De Merwelanden voor inhuren. Indien u belangstelling heeft, komt een van onze medewerkers bij u langs om uw wensen door te nemen. Heeft u interesse, neemt u

dan contact op met team huishouding voor een afspraak via 078 750 20 43.

Glasvezel

U bent vrij om u aan te sluiten op het glasvezelnetwerk en het gebruik hiervan. Merwelanden Wonen heeft hierin geen rol en geen voorkeur voor een aanbieder. Indien u gebruik maakt van alarmering van De Merwelanden en u woont niet in een woning aan de Haringvlietstraat, dan dient u er rekening mee te houden dat er een analoge telefoonaansluiting aangehouden moet worden. De kosten voor alarmering maken onderdeel uit van de servicekosten en het verhuurconcept, ook als u hier geen gebruik van wilt maken.

Voor woningen aan de Haringvlietstraat geldt dat het tv-signaal via de kabel is opgenomen in de servicekosten. Als deze bewoners overgaan tot aansluiting op het glasvezelnet worden deze kosten niet in mindering gebracht, omdat het een collectieve aansluiting en abonnement betreft. Bij vragen kunt u contact opnemen met de teamleider van de technische dienst, de heer J. Driesse, telefoon 078 750 20 20.

Huishoudelijke hulp

We gaan een tijd tegemoet waarin het verkrijgen van een indicatie voor huishoudelijke hulp niet meer vanzelfsprekend door de gemeente (WMO) wordt verstrekt, of in ieder geval in mindere mate. In dat geval is het fijn als er familie, buren of vrienden zijn die af en toe kunnen helpen met stofzuigen, ramen zemen of andere klusjes.

Indien u geen beroep wil of kan doen op uw omgeving, dan is het ook mogelijk om op particuliere basis huishoudelijke hulp van De Merwelanden in te huren. Dit doen we in de Staart, maar ook daarbuiten. Ons team huishouding informeert u graag over de mogelijkheden. Telefoon 078 750 20 43.

Momenteel biedt de WMO ook huishouding aan op basis van dienstencheques.

Huurbetaling

De huur dient op de eerste van de maand te zijn betaald. U machtigt ons tot automatische incasso.

Huuropzegging en woning verlaten

U kunt op elke werkdag van de maand de huur opzeggen. U dient tenminste één maand opzegtermijn in acht te nemen, bijvoorbeeld van de 14de tot de 14de. De datum waarop wij de huuropzegging ontvangen, beschouwen wij als officiële opzegdatum. In bijzondere gevallen, zoals bij echtscheiding of overlijden van de hoofdhuurder, doet u er goed aan direct contact met ons op te nemen.

U dient de huurovereenkomst altijd schriftelijk (aangetekend) op te zeggen, met de reden waarom u verhuist, en te ondertekenen. Wij verzoeken u bij de opzegging een correspondentieadres en een telefoonnummer toe te voegen. Alle huurders die in het huurcontract worden vermeld moeten de huuropzegging ondertekenen. Nadat wij uw huuropzegging hebben ontvangen, ontvangt u van ons binnen een week een bevestigingsbrief met daarin eveneens de afspraken, die wij met u gemaakt hebben voor de voor- en eindinspectie. Bij deze bevestigingsbrief ontvangt u de beknopte richtlijnen voor het achterlaten van de woning.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is voor ruim één miljoen Nederlanders een welkome aanvulling op hun inkomsten. Of u in aanmerking komt voor huurtoeslag is afhankelijk van uw (gezamenlijk) bruto jaarinkomen, vermogen en uw huurprijs. Voor informatie en/of vragen kunt terecht bij de woonconsulent (078-7502032).

Wilt u informatie over uw huurtoeslag, een aanvraagformulier of een wijzigingsformulier aanvragen? Meer informatie vindt u op belastingdienst.nl en toeslagen.nl. De Belastingdienst is telefonisch bereikbaar via 0800 0543.

Huurverhoging

De huurverhoging wordt jaarlijks, vóór 1 mei, schriftelijk bekend gemaakt. U ontvangt dan ook de Nationale Huurkrant.

Inspraak / medezeggenschap

Bij Merwelanden Wonen zijn diverse bewonerscommissies actief. U, als huurder van een van onze woningen, kunt zitting nemen in een bewonerscommissie. De verkiezingen worden eenmaal per twee jaar gehouden. Een lijst met de huidige leden treft u aan in bijlage 4.

Internet

Heeft u zelf geen computer, maar wilt u gebruik maken van e-mail of internet, dan kan dat. Direct naast de hoofdingang van De Merwelanden staan twee computers voor u ter beschikking.

Wilt u een internetaansluiting in uw eigen woning, denk er dan aan, dat u wel een analoge aansluiting nodig blijft houden als u gebruik wilt maken van de persoonsalarmering.

Internetcafé

In het Internetcafé geven vrijwilligers voorlichting over het gebruik en de mogelijkheden van computers. Denk hierbij onder andere aan e-mailen, internetgebruik, Skypen, foto- en video bewerken en tekstverwerken. Jong of oud, met of zonder computerervaring: de enthousiaste vrijwilligers staan u graag te woord en leggen u alles met geduld uit. Elke dinsdag van 9.00 tot 15.00 uur op de begane grond naast de bibliotheek.

Klachten

Ondanks de inzet van medewerkers en vrijwilligers kan het gebeuren dat u ergens niet tevreden over bent. In dat geval nodigen wij u uit dit aan de orde te stellen bij de woonconsulent of klantenservice.

Kunnen zij uw klacht niet naar tevredenheid afhandelen, dan kunt u een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris 078-750 2084

Voor storingen kunt u contact opnemen met de technische dienst, 078 750 20 99.

Klantenservice

Voor al uw vragen over De Merwelanden, cliëntenadministratie, Caren, inkomende post en wachtlijstbeheer voor het verzorgings- en verpleeghuis (078-7502010).

Legionella en veiligheid

Legionella is een bacterie die in het drinkwater voorkomt. Bij normaal gebruik van water (regelmatig stromend water) brengt deze bacterie geen gevolgen met zich mee. Echter, door stilstand en/of opwarming van het leidingwater kan de legionellabacterie wel voor gezondheidsproblemen zorgen. Ook is het risico verhoogd op plekken waar personen langdurig afwezig zijn. Hetzij door een vakantie of door het verblijf in een ziekenhuis.

Alleen door de legionellabacterie onder controle te houden bent u gegarandeerd van legionella vrij leidingwater. Dit doet u door het regelmatig spoelen van de waterleiding in uw appartement. Hiervoor bent u zelf verantwoordelijk. In de bijlagen vindt u uitgebreide informatie over dit onderwerp en een instructie over de handelingen die u als huurder dient te verrichten.

Logeerkamer

Als u familie of vrienden op bezoek krijgt, die een/enkele nachten zouden willen logeren, dan is dat mogelijk in De Merwelanden. Kosten voor een overnachting voor een 1-persoonskamer inclusief ontbijt in de brasserie kost € 40,- per nacht. De 2-persoonskamer kost € 65,- per nacht en dit is ook inclusief ontbijt. Het ontbijt kan

vanaf 8.30 uur gebruikt worden in de brasserie. Voor informatie of het reserveren van een logeerkamer kunt u contact opnemen met Ton Stam, teamleider van de

brasserie, 078 750 20 19.

Maaltijdenservice

Zie ‘Brasserie De Ontmoeting’.

Voor informatie of het bestellen van maaltijden: 078 750 20 19.

Maaltijdkorting van de gemeente

Pensioengerechtigden in de Drechtsteden met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten van thuisbezorgde maaltijden én voor het dagmenu die in de brasserie van De Merwelanden worden gegeten. Deze tegemoetkoming wordt direct verrekend met de kosten van de maaltijden. Om voor deze regeling in aanmerking te komen, gelden inkomens- en vermogensgrenzen. In De Ontmoeting, de brasserie van De Merwelanden, zijn formulieren beschikbaar waarmee u een aanvraag voor deze vergoeding kunt indienen bij de Sociale Dienst Drechtsteden.

Medehuurderschap

Het is mogelijk dat een partner van een huidige huurder(ster), die het huurcontract niet mede heeft ondertekend, medehuurderschap aanvraagt. Het verzoek tot medehuurderschap moet schriftelijk ingediend worden en moet door beide personen worden ondertekend.

Nieuws van De Merwelanden

De Merwelanden geeft tweemaandelijks het magazine Wijzer uit, dat bij u wordt thuisbezorgd. Daarnaast is er een nieuwsbrief die iedere woensdagmiddag verschijnt. U kunt deze vinden bij het informatiebord tegenover de leestafel naast de hoofdingang. De nieuwsbrief wordt ook opgehangen in de portieken van de woningen. Wilt u de nieuwsbrief per e-mail ontvangen, geef dan uw e-mailadres door aan: redactie@demerwelanden.nl.

De Merwelanden is tevens te volgen op demerwelanden.

Ieder jaar ontvangt elke huurder, bij de brief over de eventuele huurverhoging, de Nationale Huurkrant; een krant met informatie voor huurders.

Onderhoud, reparatie en vervanging

Groot onderhoud, zoals bijvoorbeeld problemen aan de goten, leidingen, gevels e.d. zijn voor rekening van Merwelanden Wonen. Klein onderhoud en reparaties zijn voor rekening van de huurder. Deze zijn vastgelegd in het “Besluit kleine herstellingen” van VROM. Een lijst met een overzicht treft u als bijlage 5 in deze informatiemap aan.

Openingstijden

Voor alle (openings)tijden kunt u bijlage 8 - Openingstijden en telefoonnummers - raadplegen.

Pakketjes

Het komt nogal eens voor dat bewoners van de Merwedeflat een pakje laten bezorgen en dat de bezorgdienst het pakje bij ‘niet thuis’ achterlaat in de brasserie. Iedereen heeft echter zijn eigen adres en als men niet thuis is, kan het eventueel bij de buren bezorgd worden of de bezorgdienst laat een bericht achter. In geen geval kan het nog bij de gastvrouwen worden achtergelaten. Dit geldt ook voor de bezorging van medicijnen. Deze kunnen niet worden achtergelaten in de brasserie of in de zusterpost van team thuiszorg. De medicijnen dienen afgeleverd te worden bij de voordeur van het appartement van de bewoners.

Pinnen

In de winkel en in de brasserie kunt u met PIN betalen. In de winkel kunt u bovendien met PIN geld opnemen tot € 100. Indien u meer geld wenst op te nemen, dan kan de winkel dat voor u aanvragen bij de administratie.

Reanimatie

In De Merwelanden wordt een reanimatiepoging ingezet tenzij de bewoner een niet-reanimeren-penning of –verklaring bij zich draagt. Het is belangrijk dat de penning of verklaring goed zichtbaar is. Tijdens een reanimatiecursus leert de hulpverlener namelijk om niet naar een penning of wilsverklaring op zoek te gaan. Zoeken leidt tot uitstel van de reanimatie. De overlevingskansen nemen dan (sterk) af. U kunt een niet-reanimerenpenning aanschaffen via de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Rookmelder

Indien in uw woning geen rookmelder is geïnstalleerd, adviseren wij u er een aan te schaffen.

Satellietschotel

De satelliet schotel is toegestaan mits de schotel inpandig wordt opgehangen.

Servicekosten

Voor een aantal diensten, zoals het onderhoud van gemeenschappelijk groen en schoonmaak van de algemene ruimten, betaalt u elke maand een bedrag aan servicekosten. Dit is een voorschot. In overleg met de bewonerscommissies wordt jaarlijks de hoogte van de voorschotten van de servicekosten vastgesteld. Eenmaal per jaar worden de werkelijke kosten met u afgerekend. Deze eindafrekening gebeurt in de regel tegelijk met de afrekening van de warmtevoorziening.

Schoonmaak

De gemeenschappelijke ruimtes (hal, portiek, binnengang, trappenhuis, lift) worden door ons team huishouding schoongehouden (ook de ramen). De galerij behoort hier niet bij.

Ramen waar u zelf bij kunt, worden niet gewassen. Merwelanden Wonen verzorgt de glasbewassing van de voor u onbereikbare ramen. Zie ook ‘Glasbewassing’.

Scootmobiel

Heeft u een scootmobiel, dan dient u dit te melden. Het kan zijn dat plaatsing in een bepaalde portiek niet (meer) mogelijk is. U kunt zich dan op de wachtlijst laten plaatsen.

Rijden met een scootmobiel in het zorgcentrum is overigens niet toegestaan.

Sleutels

Wilt u sleutels laten bijmaken, dan kan dat via de technische dienst en de woonconsulent.

Storingen

Bij storingen kunt u op werkdagen contact opnemen met de technische dienst.

’s Avonds en in het weekend kunt u de storingsdienst bereiken (firma Barth: 06-30015692). Huurders in de Merwedeflat kunnen in het geval van een storing ’s avonds en in het weekend bellen met het team thuiszorg (overdag 078 750 20 40 of ’s nachts 078 750 20 51). Let wel: wanneer het probleem de huurder betreft is de rekening voor u.

Telefoon / alarmering

Er is een vaste, analoge telefoonaansluiting nodig voor het functioneren van het alarm. Als de telefoon aangesloten is, kunt u contact opnemen met onze technische dienst om de alarmering te testen.

Telefoon

Alle afdelingen en medewerkers in De Merwelanden zijn direct te bereiken met een doorkiesnummer. Een lijst met telefoonnummers treft u aan in bijlage 5 in deze informatiemap.

Thuiszorg

De Merwelanden biedt cliënten zorg aan huis, zodat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen.

• Persoonlijke verzorging: we helpen u bij het aan- en uittrekken van steunkousen en het verzorgen van uw medicatie.

• Verpleging: we helpen u onder meer met injecteren en het verzorgen van uw wonden. Dit kan onder andere nodig zijn als u net uit het ziekenhuis ontslagen bent.

• Begeleiding: we helpen u bij het invullen van uw dagstructuur.

• Palliatieve zorg: u ontvangt van ons de meest optimale zorg in de laatste levensfase.

• 24-uurs zorg: een deskundig zorgteam met een beperkt aantal zorgverleners, wisselen elkaar na één of vaak meerdere 24-uursdiensten af. Hiermee wordt rust gecreëerd en blijft de continuïteit gewaarborgd. Centraal staat het bieden van rust, observatie, begeleiding, veiligheid, ontlasten van de mantelzorgers en lichamelijke verzorging van de cliënt. Deze specifieke vorm van thuiszorg is gebaseerd op een actieve dagzorg met een slaap-nachtzorg.

Voor informatie over de mogelijkheden, met én zonder indicatie, kunt u contact opnemen met onze wijkverpleegkundigen, 078 750 20 90.

Veilig Thuis (voorheen: meldcode ouderenmishandeling)

De Merwelanden maakt bij signalen van mishandeling gebruik van een meldcode. De meldcode beschrijft wat de medewerker/hulpverlener kan doen als hij/zij het vermoeden heeft van mishandeling. Wanneer er een vermoeden is van mishandeling, worden alle feiten onderzocht en in kaart gebracht. Daarna wordt er met de betrokken partijen gepraat en in overleg met deskundigen bepaald welke stappen ondernomen moeten worden.

Mishandeling kan lichamelijk zijn zoals schoppen, vastbinden of slaan, maar ook verwaarlozing, waarbij een persoon lichamelijke zorg, voeding of medicijnen wordt onthouden. Van psychische mishandeling is sprake bij constante beledigen, treiteren, negeren, sarren, bedreigen of beschuldigen. Onder (financiële) uitbuiting wordt verstaan het zonder toestemming wegnemen of gebruiken van eigendommen van een ander persoon. Seksueel misbruik betreft het betasten van het lichaam, verkrachting en exhibitionisme. Bij schending van het recht op privacy, vrijheid en zelfbeschikking kunt u denken aan het achterhouden van post, wegsturen van bezoekers of verhindering om het huis te verlaten.

Wanneer iemand slachtoffer is van mishandeling, kunnen verschillende signalen afgegeven worden. Geeft een persoon deze signalen af, dan kan dat meerdere oorzaken hebben, dus zorgvuldigheid is geboden. Signalen kunnen zijn:

• onsamenhangende of tegenstrijdige verklaringen;

• onverschillige houding;

• overbelasting;

• schelden en schreeuwen;

• depressief of angstig gedrag;

• er onverzorgd uit zien;

• verdwijnen van geld en/of spullen;

• het slachtoffer krijgt geen kans om alleen met iemand te praten, en

• de pleger zal de hulpverlening buiten de deur houden.

Vaak is het slachtoffer geheel of gedeeltelijk afhankelijk van de pleger. Plegers kunnen personen zijn uit de directe omgeving zoals familie, vrienden, bezoekers of mantelzorgers, maar ook personen die niet tot de directe omgeving horen, zoals leveranciers, klusjesmannen, vrijwilligers, medebewoners of verzorgers. Vaak meldt het slachtoffer de mishandeling of het misbruik niet, omdat hij zich schaamt, bang is voor represailles, bang is de zorg kwijt te raken of bang is alleen te komen staan.

Wanneer u mishandeling vermoedt of zelf wordt mishandeld, neem dan contact op met de aandachtsfunctionaris van De Merwelanden, Marga Verweij. Zelf anoniem melden of advies vragen kan bij het Steunpunt Huiselijk Geweld.

Aandachtsfunctionaris De Merwelanden 078-7502032 of 06-43798780

Veilig Thuis 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar)

Veilige zorg

Goede zorg is niet alleen een kwestie van goede lichamelijke verzorging en tijdige toediening van de juiste medicatie. Er hoort ook een correcte bejegening, aandacht en een respectvolle en liefdevolle omgang bij. In De Merwelanden vinden we het belangrijk dat al deze aspecten in de zorgrelatie aanwezig zijn en dat er geen sprake is van grensoverschrijdend gedrag door medewerkers.

Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag zijn slechte bejegening, betutteling, agressie, fixatie, schending van de autonomie of een starre toepassing van het werkschema en werkwijze. Om hier alert op te zijn, gebruiken de medewerkers de ‘leidraad veilige zorgrelatie’ om risico’s bespreekbaar te maken in het team.

Uw tevredenheid over de zorg wordt ieder half jaar met u geëvalueerd door de persoonlijk begeleider. In dit gesprek wordt u gevraagd of u de bejegening en uitvoering van de zorg correct vindt. Wij nodigen u van harte uit om uw mening hierover te geven. Naast de persoonlijk begeleider kan dit ook bij Marga Verweij, aandachtsfunctionaris veilige zorg.

Verbouwingen

Een verbouwing of aanpassing is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van Merwelanden Wonen. Aanvragen van een wijziging in de woning kunt u richten aan de afdeling woningverhuur. U dient een aanvraagformulier ZAV (zelf aangebrachte voorzieningen) in te vullen. Een structuurlaag aanbrengen op de muur wordt ook als een verbouwing gezien.

Laat u de verbouwing zelf uitvoeren, dan kan, afhankelijk van de soort verbouwing, een na-controle door de technische dienst worden uitgevoerd.

Verhuizen

Als u verhuist, verzoeken we u zoveel mogelijk rekening te houden met de omwonenden door niet op zondag of op overige dagen na 22.00 uur te verhuizen.

Wasgoedservice: gemak dient de mens

U kunt uw was en/of strijk laten verzorgen door de linnenkamer van De Merwelanden. Het ophalen en terugbrengen van de was behoort ook tot de mogelijkheden. De medewerkers van de linnenkamer kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden en tarieven. Telefoonnummer 078 750 20 23.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

Het kan zijn dat u in uw woning ergonomische belemmeringen ondervindt, wat misschien opgelost kan worden door een woningaanpassing. U kunt hierbij denken aan wat grotere aanpassingen, zoals een douchezitje of een in hoogte verstelbare keuken. Kleine aanpassingen (zoals een verhoogd toilet en eenvoudige beugels) zijn voor rekening van de huurder. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Sociale Dienst van de Gemeente Dordrecht.

Zorghotel

Heeft u behoefte aan tijdelijke woonruimte in combinatie met zorg?

Het Zorghotel van De Merwelanden biedt uitkomst.

• Herstel na een ziekenhuisopname. U bent nog niet voldoende hersteld om naar huis te gaan.

• Afwezigheid van uw mantelzorger door vakantie, ziekte of andere omstandigheden.

• Door werkzaamheden aan uw woning kunt u er tijdelijk niet verblijven.

• Door tijdelijke fysieke beperkingen is het niet verantwoord om zelfstandig thuis te wonen.

De zorgverlening wordt afgestemd op uw persoonlijke situatie. De zorg kan bestaan uit ondersteuning bij de persoonlijke verzorging tot het toedienen van medicatie of wondverzorging.

Een team van vakkundige medewerkers staat dag en nacht voor u klaar. De appartementen zijn comfortabel ingericht en voorzien van een eigen badkamer, televisie, wifi, koelkast, koffieapparaat en waterkoker. We zorgen voor schoon linnengoed en uw maaltijden en de schoonmaak van uw kamer zijn bij de prijs inbegrepen. Verder kunt u gebruik maken van personenalarmering en de vele

faciliteiten die De Merwelanden te bieden heeft.

De kosten voor uw verblijf in het Zorghotel van De Merwelanden zijn € 60,00 per dag. Afhankelijk van uw situatie kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding van deze kosten. Hiervoor heeft u een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig. Onze klantenservice kan u hiermee helpen.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download