UNIVERSITATEA DE VEST „VASILE GOLDIŞ” ARAD



Evoluţia pieţei de publicitate în condiţiile crizei economice

CUPRINS

Evoluţia pieţei de publicitate în condiţiile crizei economice 3

Efectele negative ale crizei 3

Previziuni pentru evolutia segmentelor principale in Internet 5

Modificari in structura cererii 6

Scaderea volumul cadourilor de afaceri 6

Bibliografie 8

Evoluţia pieţei de publicitate în condiţiile crizei economice

Efectele negative ale crizei

Anul trecut, cand abia flutura pe la ureche acel zvon ca ar veni o criza economico-financiara puternica, multi spuneau ca Mass-Media romanesti vor fi cel mai putin afectate de aceasta criza. Însă reducerile drastice in bugetele de promovare din sistemul bancar, industria auto si piata imobiliara fac din publicitatea in 2009 o piata caracterizata de ingrijorare, dar si de speranta.

Efectele crizei financiare mondiale imping piata publicitatii din Romania spre o crestere cel mult moderata in anul care urmeaza.

"Sper ca anul viitor sa avem abilitatea de a evita scaderea totala a investitiilor media fata de 2008. Cred ca vom avea o crestere moderata a pietei", spune Maria Tudor, Managing Director Zenith Media, potrivit Adevarul.

Pe de alta parte, Carmen Lixandru, General Manager MediaCom Romania, avanseaza o scadere de 10-15% fata de 2008. Iar, Stefan Iordache, COO Leo Burnett, considera ca, in conditiile cunoscute in prezent, piata nu va scadea.

Totusi, cei care vor ajuta la sustinerea pietii sunt clientii, cu bugetele lor din categoriile stabile(mancaruri, bauturi), acestia stabilind aproximativ 50% din totalul pietei de media.

Iar daca bugetele acestor clienti nu acopera pierderile, atunci piata s-ar putea confrunta cu o scadere severa de pana la 10%.

Criza economica a intors companiile din domeniul productiei publicitare la nivelul anului 2007. Dupa primele sase luni, companiile de productie publicitara inregistreaza scaderi cuprinse intre 25%-50% ale cifrei de afaceri. Vasile Oesdean, directorul de vanzari al companiei Terranita Trading, estimeaza ca piata productiei publicitare va scadea in 2009 cu 50%-55%. Cecilia Minculescu, director executiv La Strada, spune ca in 2009 clientii s-au axat numai pe materiale de tip basic, cu preturi foarte scazute si tiraje mari. Vasile Oesdean crede ca situatia isi va reveni la finalul anului viitor.

Daca anul trecut companiile care activeaza pe piata productiei publicitare inregistrau un boom, cu cresteri de pana la 60% ale cifrei de afaceri, o parte datorandu-se si alegerilor locale si parlamentare, anul acesta situatia s-a intors la 180 de grade. Directorul de vanzari al companiei Terranita Trading, Vasile Oesdean, crede ca piata productiei publicitare va scadea in 2009 cu 50%-55% comparativ cu 2008. Dupa prima jumatate a anului, reprezentantul Terranita Trading spune ca „primele trei luni au mers prost, iar ultimele trei luni se incadreaza la binisor”. Cifra de afaceri a companiei Terranita Trading, una dintre primele firme de pe piata de profil, a fost in 2007 de aproximativ 3,5 milioane de euro, iar in 2008 a crescut cu aproape doua milioane de euro. Anul acesta, Vasile Oesdean considera ca cifra de afaceri se va situa in jurul valorii de 2,5-3 milioane de euro. Acesta crede ca piata productiei publicitare si-ar putea reveni la sfarsitul anului viitor. De asemenea, directorul general al ABTH, Adrian Petcu, precizeaza ca veniturile companiei au scazut in primele sase luni ale anului comparativ cu primele luni din 2008 cu 25%-30%. „Cred ca aceasta scadere se va mentine pe tot parcursul anului. Daca in 2008 am incheiat anul cu aproape trei milioane de euro, anul acesta veniturile vor scadea cu 25%”, puncteaza Adrian Petcu. Odata cu diminuarea veniturilor, companiile din domeniul productiei publicitare au fost nevoite sa reduca din costuri. Adrian Petcu a declarat ca numarul de angajati de la ABTH a scazut cu 30%.

Cheltuielile mondiale pentru publicitate vor scadea şi ele cu aproape 7% in 2009, la 453 de miliarde de dolari, potrivit estimarilor agentiei de studii de piata ZenithOptimedia. Dintre toate mijloacele de promovare, doar internetul va cunoaste o crestere a castigurilor din publicitate in acest an, "problemele economice fara precedent", scazand increderea investitorilor in puterea de cumparare a clientilor, arata studiul.

Piata publicitara va scadea cu 6,9% in 2009, la 453 de miliarde de dolari, pe fondul problemelor financiare inregistrate de companii, din cauza vanzarilor in scadere, arata un studiu realizat de agentiei de studii de piata ZenithOptimedia si prealuat Les Echos.

Situatia pietei mondiale a publicitatii s-a inrautatit drastic, mentioneaza studiul. Cu toate acestea, internetul este singurul mijloc de informare care va cunoaste o crestere a castigurilor din publicitate. Si televiziunea va ramane mijlocul de informare cel mai folosit de sectorul publicitar, iar sectorul sau de piata va creste de la 38,1% la 38,6%. Totusi, veniturile din publicitate vor scadea cu 5,5%, iar televiziunile vor avea de suferit din cauza cresterii numarului de concurenti, estimeaza ZenithOptimedia.

Presa scrisa este sectorul care va suferi cel mai mult, din cauza reorientarii cititorilor catre Internet, pentru care cheltuielile publicitare vor scadea cu aproape 12%, spun reprezentantii ZenithOptimedia, care propun si solutii pentru aceasta problema.

"Daca guvernele reusesc sa suprime activele toxice care otravesc piata creditelor si daca programele lor de relansare vor readuce cresterea economica, agentii de publicitate isi vor recastiga increderea", prevede ZenithOptimedia.

"In acest stadiu, prevedem o crestere a cheltuielilor publicitare mondiale de 1,5% in 2010, apoi de 4,5% in 2011, dar aceste previziuni vor fi revizuite cu noi informatii", a mai declarat agentia.

In ceea ce priveste evolutia viitoare a pietei de publicitate, agentia anticipeaza o incetinire a scaderii la finalul lui 2009 si o posibila relansare in 2010.

Publicitatea va inregistra in 2009, la nivel global, cele mai mici valori ale pietei din ultimii opt ani.

Specialistii considera ca in 2010 televiziunile vor atrage sume record datorita reconstruirii brandurilor, informeaza NewsIn.

Unul dintre cei importanti jucatori ai pietei de media buying, Group M, prevede o scadere cu 0.2% a investitiilor in publicitate pentru anul viitor, o schimbare dramatica avand in vedere predictiile din vara, prin care se estimau cresteri de 4,5% ale pietei pe 2009.

Una din principalele consecinte ale crizei economice este reducerea bugetelor de marketing ale marilor corporatii din pietele gigant in crestere, cum ar fi India si China, care, pentru prima oara dupa mult timp, vor incepe sa micsoreze investitiile in publicitate.

Rusia, tara in care 75% din cheltuielile din publicitate vin de la multinationale, va fi afectata de aceast trend, unde piata de advertising va inregistra o scadere de 11,2%.

"Televiziunile vor atrage sume record din bugetele alocate pentru publicitate, incepand cu 2010, atata timp cat publicitarii vor incepe sa investesca masiv in construirea brandurilor, odata cu revenirea partiala din recesiune", spun reprezentatii ZenithOptimedia, firma care inregistra o scadere de 0,2%.

Specialistii prevad ca bugetele alocate reclamelor TV in perioada 2010-2011 sa atinga o cota record de 38,5% din totalul sumelor investite in publicitate.

Au aparut primele cifre ale pietii publicitate din anul 2009 in comparatie cu 2008. Tabelul a aparut pe site-ul paginademedia.ro apud manafu.ro

[pic]

Previziuni pentru evolutia segmentelor principale in Internet

Investitiile online vor continua, în 2009, sa fie o investitie solida pentru advertiseri, piata publicitara urmând sa cunoasca o crestere a utilizarii reclamelor multiculturale, în timp ce media traditionale îsi vor continua declinul, potrivit predictiilor mai multor analisti, citati de eMarketer.

Astfel, mai multi analisti americani, cheltuielile pentru reclame video online vor evolua în directie contrara crizei economice, urmând sa creasca cu 45% în 2009, la 850 de milioane de dolari în Statele Unite.

Specialistii spun ca aceasta crestere este sprijinita de evolutia numarului de continuturi video profesioniste publicate online, provenite în special de la retelele TV, care creaza o baza viabila pentru marketerii diverselor branduri. În plus desi majoritatea advertiserilor îsi majoreaza cu atentie bugetele, ei au nevoie în continuare sa ajunga la audientele online si sa aiba impact asupra lor cu mesajele transmise.

Cheltuielile pentru marketing pe motoarele de cautare vor evolua cu 14,9% în 2009, la 12,3 miliarde de dolari, ceea ce demonsteraza ca marketingul pe motoarele de cautare nu este afectat de recesiune, ci rezistent la aceasta. Motivele ar fi ca actiunile pe motoarele de cautare sunt masurabile, ceea ce garanteaza pastrarea sau majorarea bugetelor alocate, în conditiile în care advertiserii cauta modalitati sigure si eficiente pentru a combate temerile generate de criza economica.

Analistii considera ca bugetele totale care vor fi cheltuite online în Statele Unite în 2009 vor fi de 25,7 miliarde de dolari, în crestere cu 8,9%.

Pe de alta parte, alti specialisti de piata estimeaza ca, pe teritoriul Statelor Unite, marketingul multicultural va înregistra o evolutie ascendenta, în pofida faptului ca albii reprezinta circa 70% din populatia online americana. Cu toate acestea, tot mai multi afro-americani si hispanici au început sa acceseze internetul, fie de pe computer, fie de pe telefonul mobil. În aceste conditii, advertiserii îsi vor urmari publicul target cu care vor încerca sa relationeze prin intermediul unor mesaje lingvistice sau culturale specifice, diferite de campaniile de publicitate generaliste.

În plus advertiserii vor tine seama si de faptul ca, din punct de vedere demografic, peste jumatate dintre utilizatorii de internet adulti (55%) au peste 40 de ani. Astfel, desi internetul este utilizat mai putin în rândul persoanelor trecuet de 40 de ani decât în rândul tinerilor, numarul acestor utilizatori este suficient de mare pentru a atrage atentia marketerilor.

Pe de alta parte, analistii considera ca vânzarile online vor scadea, evolutia înregistrata pe parcursul lui 2009 urmând sa fie de doar 4%. Pe termen lung, cresterea vânzarilor online s-a încadrat pe un trend descendent în conditiile în care numarul de cumparatori online a ajuns la saturatie.

Pe de alta parte, retelele de socializare vor câstiga venituri de pe urma e-commerce-ului, în conditiile în care se estimeaza ca atât MySpace, cât si Facebook îsi vor îmbogati sistemele de publicitate pentru a le permite consumatorilor si afacerilor sa achizitioneze si sa vânda bunuri si servicii reale.

În ceea ce priveste media traditionale, analistii estimeaza ca acestea vor continua sa aiba de suferit pe parcursul anului viitor. Astfel, publicitatea în ziare va înregistra în 2009 o scadere mai mare decât a oricarui alt mediu, reducerile si disponibilizarile industriei vor continua si vor exista si o serie de actiuni de consolidare. În conditiile în care industria ziarelor a avut probleme înainte de recesiune, este mai mult decât posibil ca publicatiile sa se transforme în victime, potrivit specialistilor.

Pe de alta parte, eMarketer estimeaza ca bugetele investite în publicitate TV în Statele Unite vor scadea cu 4,2% în 2009, la 66,9 miliarde de dolari, reflectând nu doar starea economiei, ci si o serie de modificari a modului în care se cumpara si se vând spoturile TV.

Fragmentarea televiziunii si scaderea audientelor au facut din ce în ce mai dificil pentru advertiseri sa ajunga la audientele targetate. Din acest motiv, radiodifuzorii vor fi obligati sa îsi redefineasca afacerile într-o lume care pune din ce în ce mai mult accentul pe digital, prin extinderea grilei de programe online si prin testarea de noi modele de afaceri.

Modificari in structura cererii

Cecilia Minculescu, director executiv La Strada, spune ca in prima jumatate a anului compania a inregistrat o scadere cu numai 25% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, s-au petrecut si modificari in structura cererii. „Am remarcat modificari substantiale in privinta tipurilor de produse solicitate: cererile s-au axat numai pe materiale de tip basic, cu preturi foarte scazute si tiraje mari, destinate, majoritatea, actiunilor de «promovare la raft» a brandurilor, in sectorul FMCG”, declara Cecilia Minculescu. Compania La Strada a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ sase milioane de euro, pentru acest an directorul executiv previzionand o scadere cu maximum 30%. „Criza economica ne-a afectat in planurile de dezvoltare, in adaugarea de servicii suplimentare (atat de necesare) si, nu in ultimul rand, ne-a obligat sa reducem la minimum componenta „design”, cea care face diferenta in constructia unui brand. De asemenea, relatiile cu furnizorii externi europeni au devenit mai incordate, pe fondul crizei generalizate”, mai spune Cecilia Minculescu.

Scaderea volumul cadourilor de afaceri

Piata materialelor de tip „give aways” (promotionale) nu va inregistra o scadere atat de dramatica, deoarece o buna parte din bugetele de media, micsorandu-se, au fost directionate catre materiale neconventionale de tiraj mare si impact garantat, crede directorul executiv al La Strada. „In schimb, volumul cadourilor de afaceri va scadea si se va adapta unui numar mai restrans de parteneri si clienti, in virtutea unei selectii obligatorii. Companiile lider sau din top 10 din fiecare domeniu de activitate (afectat sau nu) vor continua sa isi promoveze numele/brandurile prin intermediul unor produse promotionale bine selectate, purtatoare de mesaj adecvat si chiar sa isi asigure colectii de corporate cu mesaj unitar, puternic. Piata de produse promotionale va evolua in concordanta cu contextul economic general, reflectand ereu capacitatea companiilor de a fi cat mai prezente in pietele lor specifice”, puncteaza Cecilia Minculescu.

Bibliografie

Previziuni pentru evolutia segmentelor principale in Internet – articol publicat pe

Publicitatea globala nu va depasi 450 miliarde dolari, in 2009 – articol publicat pe

Piata productiei publicitare scade cu pana la 50% in 2009 – articol de Bobi Neacşu publicat pe

Piata publicitatatii in 2009, intre panica si speranta – articol publicat pe







................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download