Ghid de activare



Ghid de activare

a contului

Microsoft Live@edu

Echipa EOS

Stimată doamnă/ Stimate domn,

În conformitate cu Memorandumul de Înțelegere privind programul Parteneri pentru Educație, semnat între Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și Microsoft, în 28 Octombrie, au fost create conturi de acces personalizate pentru cadrele didactice din sistemul de învățământ preuniversitar la platforma de comunicare si colaborare Microsoft Live@edu.

Această platformă permite utilizatorilor educaționali accesul la servicii de e-mail, calendar, mesagerie instant, spații de stocare de câte 25GB și posibilitatea de editare colaborativă a documentelor. Astfel, cadrele didactice din sistemul de învățământ preuniversitar au la dispoziție un instrument modern care facilitează procesul educațional.

Adresele de mail create sunt, în principal, de genul prenume.nume@profesor.edu.ro , iar parola inițială, a fost generată după modelul profZZLLABC, unde ZZ reprezintă ziua nașterii, LL reprezintă luna nașterii, iar ABC sunt ultimele cifre din CNP.

Mai multe detalii despre utilizarea conturilor Microsoft Live@edu și a beneficiilor asociate în procesul didactic, pot fi găsite pe site-ul , în ghidul de conectare și utilizare din tutorialele interactive.

Acest ghid a fost realizat cu scopul de a veni în sprijinul cadrelor didactice și oferă informații selectate despre activarea contului, familiarizarea și utilizarea platformei de comunicare la un nivel mediu. Cuprinde informații de utilizare și câteva exemple privind utilitatea lui în învățământ.

Windows Live – scurt istoric

Windows Live este o marcă înregistrată a corporației Microsoft. Sub „umbrela LIVE” stau numeroase servicii online ce pot fi accesate prin intermediul unui browser precum și programe individuale care se instalează și sunt rulate pe calculator. Putem să ne referim la Windows Live ca la o platformă ce reunește întregul univers online al unui utilizator pentru a-i satisface toate nevoile de comunicare. Fie că este vorba de poștă electronică, mesagerie instantant, partajare de fotografii și documente, rețele sociale sau bloguri, platforma Live ne permite conectarea la toate acestea utilizând un singur nume de utilizator și respectiv o singură parolă.

Istoric vorbind, platforma Live s-a născut la 1 noiembrie 2005 fiind perfecționată continuu și adaptată realităților foarte dinamice ale mediului online. Rădăcinile acestei platforme își au începutul odată cu lansarea simultană a sistemului de operare „Windows 95” și a unui pachet de servicii și site-uri în internet, numit „The Microsoft Network” (MSN), în anul 1995. MSN deținând domeniul „”, reunește cu timpul o colecție de site-uri a căror conținut devine în mare parte gratuit și deschis întregii comunități online. Gama servicilor s-a extins foarte mult oferind de la știri și informații meteo, la ghiduri turistice și jocuri, nelipsite fiind, evident, servicile de e-mail și IM adică Instant Messaging. Ultimele două servicii au fost foarte populare având numele de MSN Hotmail și respectiv MSN Messenger. MSN își continuă existența și acum după apariția platformei LIVE însă, păstrează doar pagini cu conținut informativ în timp ce Windows Live oferă pagini cu conținut personalizabil precum și serviciile de comunicație.

Structura serviciilor Windows Live

Serviciile oferite de Windows Live pot fi împărțite în patru mari categorii:

1. Aplicațiile web

2. Aplicațiile care se instalează pe calculator reunite într-un unic pachet de instalare numit Windows Live Essentials

3. Microsoft Office Web Apps serviciu gratuit destinat accesării, partajării, și lucrului cu documente Office. Teoretic, acest serviciu va putea fi accesat de oriunde și de pe orice dispozitiv care are un browser și o conexiune la internet

4. Serviciile destinate dispozitivelor mobile

Pentru a beneficia de oricare dintre serviciile Windows Live, primul pas pe care trebuie să-l facem, este cel de a ne autentifica cu adresa de cont creată deja.

Activarea contului Live@edu

Pentru activarea unui cont Live@edu, adică a unui cont de utilizator, vom urma câţiva paşi, evident după deschiderea Internet Explorer-ului.

Pasul 1. – Navigăm la pagina principală a serviciilor Windows Live introducând în bara de adrese: după care apăsăm tasta ENTER. Vom ajunge astfel pe pagina de pornire Windows Live.

Pasul 2 - ne autentificăm, introducând în căsuţa de scriere de la Windows Live ID adresa contului pe care îl avem creat, şi anume prenume.nume@profesor.edu.ro

În căsuţa destinată introducerii parolei, vom tasta parola generată automat, având forma profZZLLABC, unde ZZ reprezintă ziua de naștere, LL – luna de naștere iar ”ABC” reprezentând ultimele 3 cifre din codul numeric personal.

[pic]

Pasul 2. –efectuăm un clic pe Sign in.

Pasul 3 – schimbarea parolei

În acest moment aţi fost direcţionaţi către o pagină care vă oferă posibilitatea de a vă schimba parola, asemănătoare cu imaginea din acest document. În căsuţa Password (1), veţi scrie vechea parolă. În spaţiul de scriere de la Type new passord veţi scrie parola cea nouă, personală. Nu uitaţi că parola dvs. trebuie să fie una personală, puternică (exemple: un proverb, o propoziţie, înlocuirea unor litere cu semne diacritice etc.).

În cazul în care doriţi ca parola dvs. să expire la fiecare 72 de zile, bifaţi căsuţa Make my password expire every 72 days.

[pic]

Pentru că aţi stabilit o parolă nouă pentru contul dumneavoastră, este necesar să faceţi Sign-in din nou: [pic]

Dacă toate datele au fost introduse corect veți fi redirecţionaţi către contul dvs. MicrosoftLive@edu, căsuța poștală.

[pic]

Ca imagine de ansamblu, structura și funcțiile pe care le are Inbox-ul sunt asemănătoare cu cea a altor tipuri de căsuțe poștale.

Caracteristica importantă o reprezintă calendarul comun pe care îl puteți crea. În momentul în care veți notifica un eveniment și veți partaja calendarul cu persoanele dorite, veți avea un calendar comun și toate persoanele vor vizualiza evenimentele anunțate. Acest calendar este util în cadrul unor proiecte, a unor acțiuni ce presupun coordonarea mai multor persoane și acțiuni, în colaborarea cu părinții etc.

În partea stângă a paginii este meniul Corespondent. Dacă veți da clic pe Inbox, veți vedea că mesajele necitite sunt scrise cu fonturi bolduite (îngroșate).

Tot în stânga, în josul paginii, este calendarul. În momentul în care este creat un eveniment partajat, toți cei care vor fi implicați în desfășurarea acelei acțiuni sunt înștiințați printr-un mesaj în cutia poștală.

Pentru a scrie un mesaj nou, dați clic pe cuvântul Nou și vi se va deschide o nouă fereastră în care există spații de scriere: în spațiul Către, veți scrie adresa de mail completă a destinatarului. În cazul în care aveți mai mulți destinatari, veți scrie între adresele de mail caracterele ”punct și virgulă” (;). La Subiect veți scrie titlul mesajului iar în spațiul special destinat, veți scrie textul dorit. Puteți atașa fișiere, poze, crea link-uri (legături) etc.

Pentru a vizualiza pagina de pornire a Windows Live, este suficient să dați clic pe legătura Office apoi pe Documente recente.

Este momentul să facem cunoștință cu elementele principale ale acestei pagini, de unde vom naviga către toate celelalte servicii Live.

[pic]

Aceasta este pagina introductivă Windows Live a dumneavoastră, personală. După cum observați, meniul principal din partea de sus a paginii conține mai multe butoane de legătură spre diferite servicii specifice.

În partea dreaptă, sus, este afișat numele dumneavoastră. Dând clic pe el, veți deschide un meniu care va oferă posibilitatea de a personaliza pagina de acces: să faceți sign in în messenger, pentru a purta diferite discuții cu cei pe care îi veți avea ca prieteni în listă, să alegeți o temă de vizualizare introductivă, setări de confidențialitate, cont, și diferite opțiuni.

[pic]

În submeniul Opțiuni, aveți posibilitatea să personalizați întreaga pagină Windows Live.

Există două aplicații care sunt importante pentru activitatea pe care o desfăşuraţi în activitatea dvs:

• Windows Live Hotmail (căsuța poștală electronică)

• Office (încărcarea și descărcarea documentelor dumneavoastră și a prietenilor, crearea documentelor online şi partajarea acestora, crearea grupurilor și afișarea grupurilor din care faceți parte)

Windows Live Hotmail

Pentru a accesa serviciul de poștă electronică din Windows Live, după ce ne autentificăm, avem diferite căi de acces din pagina de pornire. Cea mai vizibilă este legătura Hotmail din meniul din bara de sus a paginii de unde vom fi redirecționați către cutia poștală. Lângă cuvântul Hotmail, în cazul în care vom avea mesaje noi, necitite, ne va fi afișat numărul acestora, ca în imaginea următoare.

[pic]

Astfel, printr-un singur clic, vom fi redirecționați către căsuța poștală, denumită Inbox, căsuța dvs. poștală despre care am discutat mai sus.

Meniul Office

Meniul Office se află în meniul principal, în partea de sus a paginii Windows Live. Avantajele pe care le oferă această opțiune sunt:

• încărcarea documentelor și partajarea acestora cu alte persoane

• descărcarea unor documente încărcate de către alte persoane

• crearea unor documente online şi partajarea acestora

• crearea unor grupuri de lucru

Încărcarea documentelor și partajarea acestora:

1. În meniul Office, dați clic pe documente recente. În stânga paginii vi se va deschide un meniu în care vă sunt afișate toate documentele recente încărcate de dumneavoastră sau de colegii care au partajat cu dumneavoastră diferite fișiere.

2. Pentru a crea un folder, clic pe legătura Creare folder

3. Vi se va cere să-i dați un nume, după care clic pe butonul Următorul

4. Încărcarea documentelor se face printr-un clic pe Adăugați câteva fișiere? În josul paginii vă sunt oferite informații despre dimensiunea acceptată. După încărcare, dați clic pe butonul Continuare

5. Nu uitați de partajare, dacă doriți ca fișierul dumneavoastră să fie vizualizat de către alte persoane. Dați clic pe cuvântul Partajare, apoi pe Editare permisiuni. Dumneavoastră, în acest moment doriți ca documentul sa fie vizualizat și de alte persoane sau grupuri din care faceți parte.

[pic]

Pentru ca fișierul sau folderul să fie vizualizat și de alții, trebuie să le dați acceptul sau să le trimiteți o invitație.

[pic]

1. Cine poate accesa aceste informații? Cu ajutorul mouse-ului, puteți muta săgeata după dorința dumneavoastră.

2. Ce le permiteți vizitatorilor documentului? Doar să vizualizeze sau pot adăuga, salva, șterge, edita fișierele? Prin clic pe săgeată, selectați din lista care se va deschide acțiunile permise.

3. Dacă doriți ca și alte persoane să vizualizeze documentul sau să îl descarce/editeze, trebuie să le introduceți adresa de mail prin care automat le trimiteți o invitație. Accesând invitația, ei au posibilitatea de a acționa asupra fișierului încărcat de dumneavoastră.

4. La final, dați clic pe butonul Salvare sau Revocare, dacă v-ați răzgândiți în privința acțiunilor făcute.

Descărcarea unor documente

1. În meniul Office, dați clic pe documente recente. În stânga paginii vi se va deschide un meniu în care vă sunt afișate toate documentele recente încărcate de dumneavoastră sau de colegii care au partajat cu dumneavostră diferite fișiere.

2. Selectați documentul sau folderul pe care doriți să îl descărcați.

3. În dreptul documentului sau fișierului se va afișa o bară de acțiuni din care selectați acțiunea dorită.

[pic]

4. Descărcați în locația dorită din calculatorul dumneavoastră.

Ca utilitate, această aplicație se poate folosi în cadrul unei instituții, în sensul că managerul încarcă diverse documente informative sau formulare care pot fi descărcate, completate și reîncărcate de către colegi. Se pot încărca imagini, poze de la diferite evenimente care pot fi vizualizate de către parteneri sau părinți, la Fotografii, urmând pașii de mai sus.

Crearea unor documente online şi partajarea acestora

Documentele online pe care le puteți crea și partaja cu partenerii sunt Word, Power Point, Excel și OneNote.

[pic]

Cum realizăm acest lucru?

1. Clic pe butonul Office. În partea dreaptă veți avea afișate cele patru tipuri de documente.

2. Printr-un clic voi selecta tipul de document pe care doresc sa-l realizez.

3. Voi denumi documentul în căsuța Name.

[pic]

4. Voi stabili cu cine doresc să îl partajez și ce permisiuni vor avea persoanele respective.

5. Îl voi salva, dând clic pe butonul Salvare.

Acesta este un exemplu de document Excel, creeat pentru exemplificare. Într-un asemenea document online se va lucra aproximativ ca într-un document Excel din calculatorul dvs.

[pic]

6. Dând clic pe butonul Fișier evidențiat cu verde, vi se va afișa o listă de acțiuni, printre care și partajarea documentului.

Aceeași pași se respectă și în momentul în care creați oricare din documentele online.

Referitor la pachetul OfficeOneNote, acesta își are marea utilitate în organizarea și găsirea ușoară a tuturor documentelor pe care le aveți. Îl puteți imagina ca fiind o mare bibliotecă, cu n bibliorafturi, în fiecare biblioraft, frumos organizat și denumit, veți avea documentele de servici sau personale.

Rețineți că toate aceste documente create online se salvează automat pe SkyDrive, în pagina dvs. personală. Oricând le puteți regăsi printr-un clic pe meniul Office.

Crearea acestor documente își pot găsi utilitatea în completarea a mai multor persoane a unei situații, de exemplu.

Crearea unui grup/Apartenența la un grup

Ce înseamnă un grup în Windows Live? Grupul reprezintă un grup virtual în care mai multe persoane se reunesc având un subiect comun. Pentru a face parte dintr-un grup, dumneavoastră puteți crea un grup sau puteți accepta invitația pe care o primiți în mail.

Crearea unui grup

Pentru a crea un grup, în meniul care se afișează în momentul în care dăm clic pe Office, selectăm Grupurile dvs. și vi se va deschide următoarea pagină web care vă va conduce spre crearea unui grup.

[pic]

Dați clic pe Creare grup, în cazul în care doriți să creați un grup nou.

În cazul în care faceți parte dintr-un grup sau mai multe, vi se vor afișa denumirile grupurilor ca legături spre acestea.

[pic]

Dacă doriți să creați un grup, nu uitați să îl denumiți:

[pic]

1. Denumiți grupul care va avea adresa web de accesare numegrup@grups.. Nu uitați să verificați disponibilitatea denumirii alese.

2. Pasul 2 îl reprezintă adăugarea adreselor de poștă electronică a persoanelor pe care le invitați să facă parte din grupul pe care dvs. l-ați creat.

3. Clic pe butonul Creare. În acest moment persoanele invitate au primit un mesaj în mail prin care sunt înștiințați de invitația dvs.

4. În cazul în care veți primi o invitație sub forma unui mesaj în cutia poștală, dați clic pe Vizualizare grup și apoi pe Asociere grup. După aceste acțiuni, veți fi parte din grupul căruia i-ați acceptat invitația.

[pic]

[pic]

Pentru încărcarea și descărcarea documentelor se procedează urmând pașii anteriori:

1. Clic pe butonul Office din pagina web a grupului dvs.

2. În partea dreaptă vi se deschid meniuri care vă vor da posibilitatea de a încărca fișiere, crea directoare și de a vizualiza toate documentele recent încărcate pe grup.

3. Dați clic pe butonul Documente și apoi pe legătura Adăugați fișiere.

4. Veți încărca fișiere sau crea foldere urmând pașii cunoscuți deja.

[pic]

După crearea folderului sau încărcarea fișierului, automat toți membrii grupului vor primi un mesaj în cutia poștală prin care sunt înștiințați de acest lucru.

Descărcarea fișierelor zip. se face utilizând meniul din bara care se afișează în dreapta folderelor sau documentelor.

[pic]

În cadrul școlilor, grupurile pot fi de genul ”Comisia metodică a catedrei de....”, sau ”Proiectul Tineri în siguranță pe internet” etc.

Crearea unei rețele de prieteni

Pentru a adăuga prieteni în lista dvs., în pagina principală, în partea dreaptă, există legătura Adăugare prieteni la profil.

[pic]

1. Clic pe legătura Adăugare prieteni la profil

2. Configurați setările de confidențialitate din fereastra care vi se va deschide, după ce veți citi cu atenție

3. Salvați aceste setări dând clic pe butonul Salvare

4. Adăugați, în spațiul special destinat scrierii adreselor de mail, adresa contului de e-mail a persoanei pe care doriți să o adăugați în lista dvs.

5. Clic pe butonul Următorul

6. Trimiteți invitația printr-un clic pe cuvântul Invită

7. Veți observa că, dacă doriți să invitați mai multe persoane, aveți posibilitatea să repetați pașii anteriori

8. După ce ați finalizat adăugarea persoanelor, vă puteți întoarce la pagina principală urmând legătura Înapoi la pagina anterioară

După ce ați trimis invitația către o persoană sau mai multe, aceștia vor fi înștiințați printr-un e-mail de faptul că dvs. doriți să stabiliți o legătură cu ei.

[pic]

Persoana invitată primește un mail, având conținutul va în imaginea de mai sus.

1. Clic pe View invitation

2. In acest moment sunteți ”prieten” cu persoana invitată sau cu cea din partea căreia ați primit invitația.

Un director de instituție își poate crea o rețea de ”prieteni” formată din cadrele didactice aflate în subordine, cu părinții elevilor etc., facilitând astfel comunicarea.

Mulțumim și mult succes!

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download