Edu



Timp total : 60min + alte activităţi suplimentare

Vârsta: 9-14 ani

Subiect : Geografia, cetăţenie, ştiinţe sociale, ştiinţă, alfabetizare, limbajul artelor

Rezultate ale învăţării

➢ înţelegerea cadrului Obiectivelor Globale de Dezvoltare Durabilă

➢ Creşterea receptivităţii faţă de foametea la nivel global şi a problemelor corelate cu aceasta

➢ Practicarea empatiei şi a schimbului de roluri

➢ Folosirea de resurse și abilități unice pentru a crea campanii de creștere a nivelului de conştientizare a temei foametei, atât la nivel global, cât şi local

Materiale solicitate

➢ Hârtie, creioane, markere

➢ Echipament video şi audio

➢ Videoclipul Foametea este reală

➢ Videoclipul Ce înseamnă mâncarea: Lupta împotriva foametei în Etiopia:

➢ Videoclipul TED Nu risipi mâncarea

➢ Posterul cu Obiective de Dezvoltare Durabilă (Anexa A)

➢ Folosirea resurselor pentru planul de acţiuni (Anexa B)

Pregătire lecţiei:

➢ Printaţi câte două copii per elev ale celor două documente din anexele A şi B

➢ Organizaţi clasa pentru a stimula discuţia şi lucrul în echipă, grupând scaunele în cerc sau în jurul meselor

➢ Pregătiţi echipamentul audio şi video

*Traducere de Alexandru Gabor pentru Platforma PROF 21 în cadrul PROIECTULUI Prof21 – Dezvoltarea competențelor profesorilor și managerilor școlari pentru o școală atractivă și inclusivă» (POCU/73/6/6/105288) după Turning Assets into Action in the Fight Against Hunger



Toate drepturile de autor sunt rezervate companiei non-profit Project Everyone (conform licenței ). Materialele pot fi utilizate și redistribuite doar cu menționarea sursei, iar conținutul acestora nu poate fi modificat.

Notă pentru profesori

Scop şi pedagogie

În septembrie 2015, toți cei 193 de membri ai Națiunilor Unite au adoptat Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG) sau "Obiectivele globale", așa cum sunt cunoscute. "Agenda pentru 2030" este compusă din 17 obiective pentru a modela dezvoltarea în următorii 15 ani, prin eradicarea sărăciei extreme, prin combaterea schimbărilor climatice și prin lupta împotriva inegalităților. A fost un acord istoric, care a deschis calea pentru un viitor mai bun și mai durabil pentru toți. Fiecare obiectiv, începând cu eliminarea sărăciei (obiectivul 1), reducerea inegalităților (obiectivul 10), plan de acţiuni asupra schimbări climatice (obiectivul 13), oferă ţinte clare și măsurabile pentru ca țările și cetățenii să ia măsuri concrete pentru a atinge Obiectivele până în anul 2030. Pentru mai multe detalii despre obiective, a se vedea următoarele:

Acest plan de lecție, Transformarea resurselor în plan de acțiune împotriva foametei, oferă un ghid de activităţi pentru profesori și elevi astfel încât să înțeleagă mai bine Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG) și de a găsi modalități pentru a adresa obiectivul 2: Eliminarea foametei, prin analiza campaniilor de advocacy.

Invităm elevii dvs. și pe dumneavoastră să vă alăturați acestei mișcări pentru a contribui la o schimbare pozitivă pentru oameni și planetă prin intermediul educației și să deveniți participanți într-o "sală de clasă globală" prin această lecție, Transformarea resurselor în plan de acțiune împotriva foametei.

Această lecție se potrivește bine în urma lecției World’s Largest Lesson Introducerea Obiectivelor sau proiectul de alimentație din 2017 pentru Obiectivul 2 – Foamete “zero”. Alternativ, puteți proiecta un videoclip de cinci minute, prezentat de Malala Yousafzai () sau unul de Serena Williams ( ) care pregătesc introducerea obiectivele globale într-un mod prietenos pentru copii.

Pregătirea profesorilor

Profesorii se pot pregăti analizând următoarele resurse online:

✓ Teaching the SDGs Microsoft Course (WLL & Microsoft, 2017)

✓ Numbers in Action Cut Down (Project Everyone , 2017)

✓ Hunger 101: Teaching Humanitarians in the Classroom (WFP, 2014)

✓ More than 20 Million People are A Risk of Starving to Death. Will the World Step Up? (Washington Post, 2017)

✓ Crash Course: What Really Causes Famine? (WFP, 2015)

✓ Five Lessons about School Meals (WFP, 2014)

Vocabular de bază

➢ Obiective globale

➢ Campanie

➢ Poveste persuasivă

➢ Parodie

➢ Resurse

➢ Capacitate

➢ Resurse digitale

Plan de lecție: Transformarea resurselor în plan de acțiune împotriva foametei

Întrebare esențială

Cum contribuie munca individuală la progresul pozitiv al unui Obiectiv Global colectiv?

Pasul 1. Activitate introductivă

Înainte de a începe lecția, cereți elevilor să se gândească la colegii lor de clasă și să ia în considerare modalitățile fiecărui elev, individual, de a contribui la comunitatea clasei. Pentru o activitate introductivă:

1. Distribuiți câte o foaie de hârtie colorată fiecărui elev.

2. Solicitați elevilor să numeroteze de la 1 la 5 pe marginea hârtiei.

3. Elevii trebuie apoi să ceară ajutor de la prieteni pentru a lipi bucățile de hârtie pe spatele lor.

4. Cereți-le să se miște în jurul clasei și să scrie anumite caracteristici pozitive asupra lucrărilor colegilor (ele ar trebui să reflecte punctele forte și calitățile esențiale ale individului, pentru succesul activității, reamintiți elevilor că fiecare linie de pe hârtie trebui umplută).

5. Muzica de relaxare poate acompania activitatea.

6. Când elevii văd că ceilalți au cele cinci linii completate, ei pot indica încheierea printr-un semnal sau o mișcare silențioasă (de exemplu, o înclinare ușoară, o bătaie ușoară pe umăr sau degetul sus).

7. Odată ce toate rândurile materialelor sunt completate, invitați elevii să stea într-un cerc pe podea sau pe scaune, pentru a îndepărta hârtiile și apoi pentru a citi ideile colegilor de clasă.

8. Lucrările trebuie colectate, însă elevii le pot pune în dosare sau în ghiozdane.

Pasul 2. Activarea cunoștințelor anterioare

Introduceți și discutați scopul unei campanii.

1. Împreună cu toți elevii la clasă, creați o listă comună de campanii pe care le cunoașteți (de exemplu, campanii de marketing, campanii politice, campanii de advocacy, campanii media)

2. Invitați elevii să ia în considerare tipurile de mijloace media folosite pentru campaniile din cultura contemporană (răspunsurile pot include materiale media cum ar fi fotografiile, videoclipurile, postări pe blog, discursuri, TEDTalks, hashtagurile etc).

3. Evidențiați toate campaniile conduse de elevi ce pot fi distribuite.

4. Discutați despre puterea unei povești convingătoare și despre cum sunt organizate campaniile pentru a promova schimbarea pozitivă sau cursuri specifice de acțiune, fie prin abordări de tip De Sus în Jos (de exemplu, mesaje destinate factorilor de decizie politică, agenții guvernamentale) sau abordări de De Jos în Sus (de exemplu, eforturile la firul ierbii care capacitează membri comunităților sau grupurilor mici pentru a acționa).

5. Rețineți că este important să definiți clar obiectivele, audiența și rezultatele dorite în campanii.

Pasul 3. Introducerea Obiectivelor Globale

1. Prezentați elevilor obiectivele lecției.

2. Prezentați Obiectivele Dezvoltării Durabile, aratând elevilor posterul tipărit (Anexa A). Descrieți pe scurt cum s-au stabilit cele 17 obiective, indicând că este un apel la acțiune pentru a pune capăt sărăciei, a proteja planeta și a ne asigura că toți oamenii se bucură de pace și prosperitate, în orizontul de timp 2030.

Având în vedere înțelegerile conceptuale ale obiectivelor de dezvoltare durabilă, relevați elevilor că, indiferent de vârsta sau locul lor pe planetă, fiecare persoană are un rol important în atingerea

obiectivelor. Explicați că este vorba despre această generație de elevi, generația lor, care va contribui la realizarea obiectivelor până în 2030. Și ca elevi în acest moment, aceștia pot pune umărul la schimbările pozitive prin acțiuni de advocacy.

Notă: dacă elevii sunt deja conștienți de obiectivele globale, utilizați acest timp ca un fel de repetiție. Întreabă-i pe elevi dacă își pot aminti Obiectivele specifice și ce anume își amintesc despre ele. Dacă cineva menționează Obiectivul 2, Foamete zero, vă opriți și începeți lecția în acel moment.

Pasul 4. Prioritizarea Obiectivului 2 – Foamete zero

1. Descoperiți ce înseamnă Foamete zero recitind contextul, țintele și indicatorii aferenți Obiectivului Global 2.

Pentru elevii mai mari, dornici să înțeleagă detaliile obiectivelor și progresele recente, folosiți și:



Pentru elevii mai tineri, puteți utiliza în plus:

2. Citiți despre activitatea World Food Programme (WFP) și Five Steps to Zero Hunger.

Înainte de a începe, cereți elevilor să descrie ce cred despre rolul și activitatea World Food Programme.

Apoi explorați munca lor. Discutați dacă există ceva neașteptat în activitatea World Food Programme (WFP) sau în ideile lor de a atinge obiectivul Foamete zero. Invitați elevii să evidențieze și să descrie modul în care ideile din linkul cu cei cinci pași se corelează cu cunoștințele lor anterioare despre dezvoltarea durabilă și Obiectivele Globale.

3. Pregătiți urmărirea videoclipului rugând elevii să localizeze, pe o hartă sau pe un glob, Etiopia. Proiectați campanie video a programului World Food Programme Ce înseamnă mâncarea: Lupta împotriva foametei în Etiopia.

4. Cereți elevilor să discute deschis despre provocările cu care se confruntă Tsion, protagonistul filmului, și dacă aceste probleme sunt reprezentative, în ceea ce privește alimentele și deficitul de hrană, pentru întreaga lume de astăzi.

5. Apelând la empatie și o perspectivă comună, încurajați-i pe elevi să ia în considerare modalitățile de a modela dialogul astfel încât conexiunile dintre ei să fie a simți pentru și a simți alături de (empatie vs. simpatie). Cum pot fi conectate? Ce paralele pot identifica?

Pasul 5. Folosirea resurselor pentru un plan de acțiune: 20 min

1. Distribuiți fișele de activități Folosirea resurselor pentru planul de acțiune (Anexa B) pentru elevi.

2. Discutați termenul resursă: un substantiv definit astfel - ”calitate, abilitate sau persoană care este valoroasă sau utilă”.

3. Puneți elevii să lucreze individual, în perechi sau în grupuri mici, pentru a identifica bunurile sau abilitățile cu ajutorul cărora Tsion a găsit soluții. Invitați elevii să discute aceste idei la clasă. Completați foaia de activitate pentru a facilita discuțiile și rezumatul.

4. Apoi, spuneți elevilor că vor produce două campanii de acțiune care au ca scop oprirea foametei,

una la nivel global și alta la nivel local. Organizați acest lucru pentru a se stabili numărul de participanți, grupele și timpul alocat. Solicitați elevilor să completeze fișa de activitate.

i. Invitați elevii să caute informații despre World Hunger Coalition (WHC) — un club pentru studenții de la Universitatea din Notre Dame, care are drept scop eradicarea foametei la nivel global prin advocacy și o serie de măsuri: WHC Home Page, WHC About Us Page, articolul WFP. După ce au aflat mai multe, elevii pot selecta diferitele tipuri de resurse pe care le oferă studenții de la World Hunger Coalition WHC pentru a-și atinge obiectivele. Evidențiați utilizarea de social media, blogging și parteneriatele ca modalități de atingere a obiectivelor campaniei lor.

ii. Exprimați faptul că, pe lângă foametea extremă, există și forme ascunse de foame, de multe ori la nivel local, și campaniile la nivel local țintesc remedierea acestor situații. De pildă, în statul american California, treceți în revistă . Plecând de la această nevoie urgentă, prezentați povestea lui Kiran Sridhar, tănârul de 16 ani, așa cum apare în TEDTalk Waste No Food: A Teenager’s Bold Idea to End Hunger. După vizionarea videoclipului, elevii pot explora organizația lui Kiran și aplicația sa (disponibilă pentru telefoane Apple și Android). Discutați despre Kiran și cum a folosit resursele personale pentru a-și atinge scopul și modul în care el folosește tehnologia, membrii comunității, rețelele sociale și voluntarii pentru a-și configura campania.

Notă: Puteți alege să identificați și să studiați o altă campanie împotriva foamei, creată de un tânăr din propria țară sau regiune.

Pasul 6. Ce poți face TU?

În concluzie, revedeți activitatea pregătitoare și discutați despre resursele (calități, competențe sau persoane utile sau valoroase) prin care elevii pot sprijini schimbarea și pune capăt foametei la nivel local sau global. Elevul poate să își ia notițe și să consemneze ideile pe foaie de lucru. Cum ar putea folosi resursele disponibile pentru a concepe și a dezvolta o campanie pentru Obiectivul 2: Foamete zero? Cum ar putea folosi capacitățile empatice pentru a-i ajuta pe alții să-și construiască abilitatea de a pune capăt foametei la nivel local și global? Ideile inițiale pot fi scrise pe stick notes sau pe o tablă inteligentă, la care participă toți elevii.

Activitate suplimentară 1 - Acționează, concepe și diseminează temele unei Campanii

1. Ca activitate suplimentară, invitați elevii să creeze propriile campanii pentru a reprezenta creativ viziunea lor în scopul de a contribui la eradicarea foamei, în toate formele identificate.

2. Discutați cu alți parteneri o idee bazată pe un clip video pentru a stimula creativitatea. Configurați videoclipul definind termenul parodia și felul în care parodia este eficientă în campanii. Proiectați videoclipul trailerului Hunger is Real

3. Invitați elevii să-și imagineze că acest videoclip este o "previzualizare" a produsului lor. Fiecare elev poate crea apoi un videoclip parodie, un videoclip muzical, un poem interactiv sau orice altă campanie creativă, pentru a releva ideile campaniei " Hunger is Real ".

4. Reamintim elevilor să aplice cunoștințele subliniind importanța: un protagonist bine conturat, o poveste convingătoare, teme de empatie, o perspectivă comună și utilizarea resurselor disponibile.

5. Consultați curriculum-ul din Rock Your World pentru noi direcții în conceptul campaniilor prin lecțiile gratuite despre: crearea campaniilor, scrierea persuasivă, realizarea de videoclipuri și compunerea melodiilor.

6. După finalizarea activității, programați o proiecție / prezentare a campaniilor și invitați membrii comunității școlare și ai comunității locale pentru a adera. Folosiți Skype sau Periscope pentru a transmite evenimentul și includeți hashtagurile #WorldsLargestLesson, #TeachSDGs și #GlobalGoals.

7. Faceți publicitate campaniei pentru a fi văzută de alți elevi pe Flipgrid la Voices for the Global Goals. Elevii pot introduce numele campaniei și contextul ideii lor și apoi pot posta link-ul astfel încât ceilalți să poată vedea rezultatele muncii.

Activitate suplimentară 2 – Folosește resursele pentru un plan de acțiuni privind foametea

Explicați elevilor că există moduri diferite de acțiune. Nu toată lumea dorește să folosească aceleași resurse mereu și unii oameni lucrează mai bine cu anumite resurse decât cu altele. Dacă toți vor folosi o combinație specifică de abilități și empatie, se poate crea un impact enorm asupra Foametei.

O serie de idei pe care să le luați în considerare:



Iată trei idei pentru a începe:

1. Utilizați acum resursele dvs. de cunoaștere pentru a oferi hrană celor care au nevoie de ea

2. Implicați-vă și oferiți hrană copiilor care au nevoie urgentă de ea, alături de UNICEF și Kid Power (doar în SUA)

3. Utilizați abilitățile dvs. tehnologice pentru a crea resurse digitale pentru o campanie de advocacy folosind diferite instrumente:

• Creați un poster digital folosind pentru a reprezenta vizual un citat faimos despre conștientizarea foametei.

• Creați o prezentare și distribuiți-o utilizatorilor digitali care lucrează la obiectivele globale BunceeBuddies. Creați o poveste digitală despre planurile dvs. de advocacy utilizând .

• Creați un hashtag și începeți o campanie de social media pentru a pune capăt foametei.

Follow up – Conectați-vă și colaborați

Profesorii pot extinde cunoștințele și perspectivele prin conectarea elevilor din sălile de clasă din toată lumea.

Adăugați experiența dvs. la harta globală interactivă aici:

Conectați-vă pe canalele social media postând fotografii ale elevilor și imagini ale fișelor de activități:

Exemple de campanii digitale ale elevilor.

Rugați alte clase să discute experiențele lor prin e-mailuri și apeluri prin Skype.

Elevii care se conectează la nivel global cu alți elevi din clasele din întreaga lume pot colabora

pentru a descoperi împreună soluții ale proiectelor în curs de desfășurare și alte activități de învățare.

Surse

International Society for Technology in Education (2016). ISTE Standards for Students. Eugene, Oregon: International Society for Technology in Education.

National Council for the Social Studies (2010). National Curriculum Standards for Social Studies: A Framework for Teaching, Learning, and Assessment. Silver Spring, MD: NCSS.

National Governors Association Center for Best Practices, Council of Chief State School Officers. (2010). Common Core State Standards (CCSS). Washington, D.C.: National Governors Association Center for Best Practices, Council of Chief State School Officers.

NGSS Lead States (2013). Next Generation Science Standards: For States, By States. Washington, DC: The National Academies Press.

United Nations General Assembly (2015). Transforming Our World. The 2030 Agenda for Sustainable Development. NY, NY: United Nations.

World Food Programme (2017). Website: . Italy, WFP.

Despre autor

Această lecție a fost realizată în urma colaborarii dintre World’s Largest Lesson și #TeachSDGs Task Force.

Mulțumiri speciale adresate Dr. Jennifer Williams, Calliope Global and #TeachSDGs Task Force

ANEXA A

[pic]

ANEXA B

Nume :

Clasă :

FOLOSIREA RESURSELOR PENTRU UN PLAN DE ACȚIUNI ÎN VEDEREA ERADICĂRII FOAMETEI

|TIPUL RESURSEI |NOTES |ELEVI | |

|CALITĂȚI | | | |

| | | | |

| | | | |

| | | | |

|APTITUDINI | | | |

| | | | |

| | | | |

| | | | |

| | | | |

|OAMENI / RESURSE | | | |

| | | | |

| | | | |

| | | | |

| | | | |

-----------------------

transformarea resurselor în plan de

acțiune împotriva foametei *

1. Luați-vă un curs gratuit de instruire pentru Microsoft Educator de o oră cu privire la obiectivele globale și resursele din World’s Largest Lesson

2. Rezoluția Organizației Națiunilor Unite adoptată la 25 septembrie 2015:



[pic]

Lectia începe prin implicarea elevilor într-o activitate interactivă de grup pentru a construi comunitatea, încrederea şi spatiul pentru o dezbatere deschisă. Lecția expune termenul de „campanie”, iar elevii sunt invitați să facă legături personale cu oameni, locuri și diverse contexte, luând în considerare campanii care vizează combaterea foametei atât la nivel global, cât și la nivel local. Elevii dobândesc cunoștințe și abilități de empatie totodată cu înțelegerea obiectivelor globale și impactul foametei globale asupra lor ca cetățeni ai lumii.

În timpul lecției, elevii se vor angaja într-un proces de investigare prin dialog, colaborare și cercetare și

vor stabili măsuri concrete ale modului în care ar putea utiliza resursele în propria lor viață pentru a ajuta la atingerea obiectivele. Pe parcursul lecției pot fi folosite surse diverse de evaluare a datelor şi informaţiilor, pentru a configura învățarea, orientarea conversației și a pregăti sesiuni viitoare de formare.

Pentru a închide și a extinde lecția, îi invităm pe elevi să își creeze propria campanie, folosind învățarea lor și diseminarea campaniei atât în cadrul propriilor comunități, cât și pentru a crește gradul de conștientizare pentru problema foamei, cu elevii și educatorii din comunitatea World’s Largest Lesson community. Ei pot eticheta campania și lecțiile pe o hartă globală a resurselor la

Elevii pot, de asemenea, să prezinte campania și contextul la .

Distribuiți în social media ideile voastre și încurați alți elevi să intre în această pledoarie globală folosind hashtagurile:

#WorldsLargestLesson

și

#TeachSDGs.

Etichetați în social media World Largest Lesson cu @theworldslesson.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download