REGULAMENT DE FUNCTIONARE



R E G U L A M E N T

de organizare şi desfăşurare

a Festivalului Naţional de Folclor

„M A M A I A C O P I I L O R“ 2015

7 CAPITOLUL I - DISPOZIŢII GENERALE

Art. 1 - Festivalul Naţional de Folclor „MAMAIA COPIILOR“ este o manifestare artistică de nivel naţional, înregistrată la O.S.I.M., organizată de ASOCIATIA CULTURALA ''MAMAIA COPIILOR'' având ca parteneri: CASA DE CULTURA- CONSTANTA, MINISTERUL EDUCAŢIEI NATIONALE, MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL, CONSILUIUL JUDETEAN CONSTANTA, PRIMARIA MUNICIPIULUI CONSTANTA.

Art. 2 - Scopul acestei manifestări cu caracter competitiv îl constituie promovarea creaţiei şi artei interpretative in folclorul din Romania, la un înalt nivel artistic, care se adresează copiilor şi tinerei generaţii. De asemenea, este o formă de educaţie cu ajutorul muzicii traditionale, de dezvoltare a simţului estetic şi a bunului gust, de cunoaştere şi respectare a valorilor nationale . În festival sunt promovate cantece si obiceiuri din folclorul romanesc cat si din folclorul minoritatilor nationale. Multiculturalitatea si valoarea traditiilor din toate zonele romanesti sunt promovate in acest festival precum si pastrarea identitatii nationale.

Art. 3 - Festivalul „MAMAIA COPIILOR- folclor“ este o manifestare culturală anuală ce se organizează în doua etape:

prima etapă, PRESELECTIA, este etapa zonală si se desfăşoară în mai multe oraşe din ţară avand si o sectie la Chisinau. Vor fi selectati in finala pentru fiecare grupa de varsta 10-14 concurenti.

A doua etapa - FINALA, are loc în staţiunea Mamaia sau oraşul Constanţa, pentru concurenţii de la ambele sectiuni care au promovat in etapa anterioara in urma jurizarilor.

CAPITOLUL II - CONDIŢII DE PARTICIPARE

Art. 4 – In festival pot participa interpreti individuali impartiti pe grupe de varsta dar si ansambluri folcolorice de copii si tineret ce prezinua dansuri ori obiceiuri din toate zonele tarii indiferent de nationalitate. Înscrierile la acest concurs se vor face în etapele de preselecţie, pe baza unei fişe de înscriere şi a unei taxe stabilită anual de organizatori.Toate informatiile vor fi afisate pe site-ul festivalului mamaiacopiilor.ro

Pentru sectiunea de interpretare inscrierile se pot face la salile de concurs din intreaga tara, anuntate de organizatori in COMUNICAT, ori prin internet la adresa de e-mail a festivalului. ac.mamaia_copiilor@.

Pentru sectiunea de ANSAMBLURI FOLCLORICE inscrierea pentru prima etapa , de preselectie, se face pe baza unei fişe de înscriere , a unei taxe stabilită anual de organizatori si a unui filmari a momentului propus, pe suport DVD -video de prezentare , toate intr-un plic sigilet cu specificatia :SECTIUNEA ANSAMBLURI. a Festivalului ''MAMAIA COPIILOR-FOLCOLR''.Aceste material se pot depune in zonele de preselectii din tara si Chisinau ori prin posta. Plata taxei se poate face la sediile zonelor de preselectii ori prin banca in contul festivalului. Detaliile vor fi anuntate in COMUNICAT pe site-ul nostru ori la sediile Palatelor copiilor din tara.

Art. 5- În cazurile speciale, când se constată că unii interpreţi foarte talentaţi nu dispun de resurse financiare, conducerea Festivalului va aproba scutirea de taxa pentru participare la a doua etapa - finala, pe baza dovezilor legale (copie si original – copia ramane la organizator). Este vorba despre copiii institutionalizati si de cei ai caror parinti au venituri foarte mici .

Art. 6 - Fiecare concurent la sectiunea de interpretare trebuie să pregătească pentru prima etapa de preselectie, două melodii de muzica populara din care una interpretata cu negativ pe suport CD în format AUDIO si cealalta fara acompaniament. Pentru etapa finala concurentii vor pregati la alegere o singura melodie . Finalistii care doresc sa participe in mod oficial ca reprezentanti ai unei minoritati au obligatia de a avea textul tradus in limba romana.

Art. 7 Cheltuielile de transport şi cazare pentru etapele de preselecţie vor fi suportate de participanţi. Pentru etapa finala, o parte din cheltuielile de cazare si masa vor fi suportate de catre festival, ca subventie, doar pentru concurentii ce vor locui in locatiile propuse de organizatori.

Art. 8 Pentru etapa finală concurenţii vor trebui să aibă si sa furnizeze organizatorilor, acordul de folosinţă a melodiilor din partea autorilor acestora, în conformitate cu legea dreptului de autor şi a drepturilor conexe, daca exista autori , precum si acordul parintilor.

Art. 9 Festivalul Mamaia Copiilor- folclor are in responsabilitate organizarea si respectiv integrarea tuturor prestatiilor copiilor atat de la sectiunea de interpretare cat si la ansamlubri folclorice, in vederea realizarii concursului final de televiziune, cu transmisiune directa la data stabilita de organizatori. In acest sens regia artistică, scenografia, sonorizarea, tehnica de scenă, personal de specialitate la scenă, pentru etapa finala, vor fi asigurate de organizatori.

CAPITOLUL III - DESFĂŞURAREA FESTIVALULUI „MAMAIA COPIILOR-FOLCLOR“

Art. 10 - Festivalul Naţional de Folclor „MAMAIA COPIILOR“ cuprinde două concursuri:

Concursul de Interpretare

- pentru interpreţi individuali, concursul este divizat în 4 categorii de vârstă :

4 - 6 ani

7 - 9 ani

10 - 12 ani

13 - 15 ani

- In functie de data nasterii si data concursului ,sa va stabili categoria de varsta la care este inscris concurentul.

- Din fiecare grupă vor promova în etapa finală câte 10 – 14 concurenţi.

CONCURSUL DE ANSAMBLURI.

- Sectiunea Ansambluri folclorice de dans si traditii : se pot inscrie ansambluri folclorice de dansuri si traditii populare din intreaga tara indiferent de nationalitate.

Inscrierea la aceasta sectiune se face pe baza unui formular si a unui filmari a momentului propus , pe suport DVD -video , urmad ca in urma jurizarii sa se califice in finala 10 ansambluri. Durata momentului propus nu trebuie sa depaseasca 8 min.

Cei ce doresc sa participe la concursul de interpretare individual se pot inscrie si la sectiunea de ansambluri

Art. 11 - Etapa finală a Festivalului „MAMAIA COPIILOR“ se va desfăşura în staţiunea Mamaia sau oraşul Constanţa pe parcursul a trei zile plus alte trei zile de repetitii in conditii de spectacol de televiziune, după un program riguros, stabilit împreună cu partenerii TV.

- In etapa finala, este interzisa intrarea in sala de spectacol a concurentilor inainte de prezentarea momentului din concurs. Pe toata durata festivalului concurentii trebuie sa fie imbracati in costume traditionale.

Juriul va fi alcătuit din personalităţi ale culturii şi muzicii de specialitate din România , reprezentanti ai organizatorilor si reprezentanţi ai partenerilor. Din juriul etapei finale NU pot face parte persoane care pregatesc candidati in concurs, persoane care au facut recent parte din juriile altor festivaluri de gen .

- Numai în cazul unor medii egale se vor declara concurenţii câştigători pe acelaşi loc.

- Vor fi depunctaţi concurenţii care nu vor avea un repertoriu şi o ţinută corespunzătoare vârstei si nu vor respecta regulile impuse de organizatori.

- Se vor depuncta atat imitaţia cat şi vulgaritatea. Originalitatea,autenticitatea, imaginaţia, valoarea interpretativă, prezenta scenica şi performanţa vocală vor fi criteriile de bază în jurizare.

Art. 12 - Participarea în jurii este remunerată pe bază de contract, cuantumul fiind stabilit de organizatori în funcţie de etapa şi de bugetul fiecărei ediţii.

42 CAPITOLUL V – PREMIILE FESTIVALULUI ŞI DIVERSE RECOMPENSE

Art. 13- Pentru participanţii la Concursul de Interpretare Individual se instituie următoarele premii:

menţiuni pentru fiecare categorie de concurs;

premiile I, II, şi III pentru fiecare grupa din concurs;

acordarea Trofeului “BRAULETUL'', in amintirea marelui ansamblu folcloric din Dobrogea, pentru cea mai buna interpretare din cele 4 categorii de vatsta. Nu se acorda trofeul daca media la interpretare nu depaseste media 9.00.

Pentru Sectiunea ansambluri folclorice se decerneaza trofeul TOMIS celei mai bine notate ansambluri.Nu se acorda trofeul daca media nu depaseste media 9.00.

Daca festivalul dispune de fonduri , premiile pot fi acordate in bani obiecte ori servicii.

Art. 14 – Pe timpul desfasurarii festivalului vor fi organizate workshopuri (ateliere) si dezbateri legate de interpretare ,modalitati noi de exprimare in muzica romaneasca. Acestea se adreseaza copiilor, profesorilor indrumatori si creatorilor si vor fi realizate de personalitati din domeniu.

CAPITOLUL VI - ALTE MANIFESTĂRI PRILEJUITE DE FESTIVALUL „MAMAIA COPIILOR-FOLCLOR“

Art. 15 - În perioada premergătoare etapei finale şi în timpul desfăşurării festivalului, cu scopul de a se demonstra multitudinea de talente din rândul tinerii generaţii de pe tot cuprinsul ţării, în Staţiunea Mamaia şi oraşul Constanţa se vor organiza o serie de manifestări conexe constând în concerte, cu participarea altor interpreţi talentaţi – dar care nu au fost selectionati pentru etapa finala - si doresc sa fie alături de festivalul Mamaia Copiilor- folclor. Aceşti copii vor fi promovaţi în programe Radio şi TV şi vor dispune din partea organizatorilor de tehnica de scenă necesară.

Art. 16 - În baza unor contracte ferme de colaborare cu posturi locale şi naţionale de televiziune se vor asigura înregistrări, transmisii directe, parţial sau în exclusivitate, ale fazelor de preselecţie.

Transmisia TV a fazei finale a festivalului „MAMAIA COPIILOR“ va fi asigurată de un singur post naţional de televiziune cu care organizatorii se vor asocia.

CAPITOLUL VII - RESURSE UMANE, FINANCIARE ŞI ADMINISTRATIVE

Art. 17 - Întreaga organizare a Festivalului „MAMAIA COPIILOR-folclor “ se desfăşoară sub directa supraveghere şi îndrumare a organizatorilor, în baza convenţiilor stabilite, în care va fi precizat aportul fiecăruia. Producătorii executivi ai festivalului sunt ASOCIAŢIA CULTURALĂ „MAMAIA COPIILOR” si CASA DE CULTURA - CONSTANTA

Art. 18 - Resursele financiare şi materiale necesare festivalului provin din:

Contribuţii directe ale instituţiilor partenere: MINISTERUL EDUCAŢIEI NATIONALE, MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL, PRIMARIA -CONSTANTA, CONSILUIL JUDETEAN - CONSTANTA

Sponsorizări pe bază de contracte, constând în sume virate în contul Festivalului „MAMAIA COPIILOR“ sau diverse obiecte (aparatură, îmbrăcăminte, materiale, produse alimentare, rechizite şcolare, jucării etc.) preluate pe bază de proces-verbal de predare-primire.

!!! NU se accepta sponsorizari de la firme ori persoane fizice care sustin interpretii ori ansambluri din concurs.

Art. 19 - Organizarea fazelor de preselecţie, precum şi acoperirea cheltuielilor prilejuite de acestea, se face în colaborare cu principalele instituţii organizatoare mentionate mai sus precum şi cu autorităţile locale respective .

Art. 20 - Fiecare ediţie a Festivalului se bazează pe elaborarea unui plan de venituri şi cheltuieli, realizat până cel târziu la sfârşitul unui an calendaristic, aplicabil începând cu primul trimestru al anului următor.

CAPITOLUL VIII - DISPOZIŢII FINALE

Art. 21 - La baza tuturor deciziilor privind organizarea şi desfăşurarea Festivalului „MAMAIA COPIILOR“ sunt obligatorii prevederile prezentului Regulament.

Art. 22 - Prevederile prezentului Regulament au fost discutate şi aprobate de instituţiile organizatoare.

DIRECTORUL FESTIVALULUI „MAMAIA COPIILOR-FOLCLOR”

Liviu Manolache

[pic]

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download