Clatite cu gem - Acoperamantul Maicii Domnului
Clatite cu gem
[pic]
Ingrediente: 100 g faina, 100 ml apa minerala, 50 g ulei, 25 g zahar, 10 g sare, gem.
Mod de preparare: Se amesteca ingredientele pana obtinem o pasta de consistenta unei smantani subtiri. Se coc intr-o tigaie de teflon, unsa cu ulei. Din cauza absentei oului, e posibil ca foaia sa se rupa. Pentru a se evita acest lucru, este de dorit sa facem foile mai groase.
Aluatul se ia fie cu un polonic, fie cu o ceasca de cafea. Se toarna peste uleiul incins, intins pe toata suprafata tigaii. Dupa ce s-au prajit pe ambele parti, se pun pe un platou. Apoi se umplu cu gem si se ruleaza. Pofta buna.
Prajitura cu miere si nuci
[pic]
Ingrediente: 1 lingurinta bicarbonat, 6 linguri miere de albine, 500 g faina, 6 linguri ulei, drojdie, sare, dulceaţa, nuci, zahar, margarina.
Mod de preparare: Drojdia cu putin zahar se lasa la cald. Se amesteca mierea cu bicarbonatul, apoi sunt puse intr-o cratita si se lasa la foc mic, pana se topesc. Se adauga faina, uleiul, drojdia inmuitata si sarea.
Se framanta si se lasa o jumatate de ora. Impartim in doua aluatul, intindem doua foi pe care le ungem cu dulceata, apoi adaugam nuca pisata si zahar. Fiecare foaie se ruleaza, nu prea strans, si se asaza intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se coace timp de 45 de minute. Se taie bine calda. Pofta buna.
Placinta cu spanac si ciuperci
[pic]
Ingrediente: 1 pachet foi de placinta, 1 kg spanac, 1 kg ciuperci, 150 ml ulei, 2 morcovi, 1 ceapa, 1 legatura patrunjel, 1 legatura marar, sare si piper.
Mod de preparare: Spanacul se fierbe in apa oparita cu sare si se lasa la scurs. Morcovii sunt dati pe razatoare, ciupercile sunt taiate felii si ceapa taiata marunt. Spanacul, morcovii, ciupercile, ceapa sunt puse la calit intr-o tigaie cu ulei incins. Se adauga sare si piper dupa gust. Dupa ce legumele s-au calit, adaugam patrunjelul si mararul tocat.
Apoi ungem cu putin ulei vasul in care va fi pusa placinta la copt. Fiecare foaie de placinta este unsa cu ulei. Dupa ce am adaugat 7 foi de placinta, turnam peste ele compozitia si alte 7 foi de placinta.
Placinta se coace in cuptor vreme de 35 de minute, la temperatura de 200 C. Pofta buna.
Cartofi cu ciuperci
[pic]
Ingrediente: 500 g cartofi; 250 g ciuperci; o jumatate lingura faina; nucsoara; o ceapa; patrunjel; marar; zeama de lamiie; ulei; sare.
Mod de preparare: Dupa ce ciupercile au fost spalate si tocate, sunt calite in putin ulei impreuna cu ceapa tocata. Se adauga faina, sare, verdeata, nucsoara si zeama de lamaie.
Dupa ce am ales cartofi de aceeasi marime, ii curatam, ii frecam cu sare si ii punem la cuptor. Dupa ce s-au copt, sunt taiati la un capat, cat sa stea drepti si se scoate miezul. Miezul scos se amesteca cu ciupercile. Cartofii umpluti se aseaza intr-o tava unsa si se introduc in cuptor pana se gratineaza.
Cartofi umpluti cu orez
[pic]
Ingrediente: cartofi 1,5 kg, ceapa 150 g, ciuperci 250 g, orez 100 g, ulei 100 g, marar 1 leg, faina 30 g, piper, sare, 100 ml bullion.
Mod de preparare: Curatam cartofii, ii taiem in doua si le scoatem miezul. Ceapa o tocam marunt si o calim in ulei. Peste ceapa adaugam orezul si ciupercile oparite si 4 cani de apa si le lasam pe foc. Dupa ce orezul a fiert, punem dupa gust piper si marar. Cu aceasta compozitie umplem cartofii scobiti.
Asezam cartofii intr-un vas si dam totul la cuptor pentru circa 30 minute (cuptorul sa fie incalzit inainte). Cand sunt gata, adaugam bulionul desfacut in 100 ml apa. Lasam cartofii in cuptor pentru aproximativ 10 - 15 minute, ca sa se intrepatrunda. Pofta buna.
Chiftelute de cartofi cu sos de rosii
[pic]
Ingrediente: 5-6 cartofi, 4-5 catei de usturoi, faina, ulei, 2 rosii,o ceasca mica de bulion, 1 ceapa, busuioc, 1 gogosar(ardei)verdeata, vegeta, sare, piper.
Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja. Dupa ce s-au racit se dau prin razatoarea mare,se adauga usturoiul pisat, o lingura de vegeta, o lingura de faina si se amesteca. Se ia cu o lingura din compozitie, se da forma unei chiftele, se da prin faina si se prajeste in ulei incins.
Pentru sos: ceapa si ardeiul se curata, se taie marunt si se calesc 5 minute in ulei. Se adauga rosiile decojite, taiate felii, bulionul, sare piper, vegeta, busuioc. Se fierbe 10 minute.
Pofta buna!
Ciorba de salata - reteta ardeleneasca de post
[pic]
* salata - 2 buc.
* ceapa - 1 buc. mai mare
* morcovi - 2 buc.
* patrunjel (radacina) - 2 buc.
* usturoi - 1 capatana
* marar si otet de tarhon - dupa gust
* 4 linguri cu ulei
* 3 linguri cu bulion
* 2 linguri cu faina
* sare, piper - dupa gust, optional.
Se curata legumele, se taie cubulete si se pun la fiert, in apa fierbinte, cu sare si piper. Cand sunt bine fierte, se adauga salata spalata si taiata, mararul si condimentele de legume. Se potriveste de sare si se mai lasa la fiert 10 minute. Dupa aceea, separat, se incalzeste uleiul in tigaie si se adauga bulionul, se caleste foarte putin, apoi se adauga faina si se amesteca sa nu se arda. Se stinge cu apa calda si se pune apoi in oala in care am fiert legumele si salata si se mai fierbe 5-6 minute, adaugand acum si otetul de tarhon, dupa gust.
De foarte multi ani eu folosesc oala de presiune in care pun de la bun inceput toate legumele, in apa fierbinte. La sfarsit adaug bulionul si faina, otetul de tarhon. Gustul special al acestei retete este dat de combinatia de usturoi, marar si tarhon. Este buna si calda, dar si rece, in timpul verii. Dupa aceeasi reteta pregatesc si ciorba de varza sau de dovlecei.
Cand nu este post, se adauga si bucatele de costita afumata.
Rahat cu aroma de citrice
[pic].
- 5 pahare de zahar
- 2 pahare de apa
- 1/2 pahar de amidon
- coaja rasa de la oportocala sau o lamaie
- 2-3 picaturi de ulei de lamaie sau de portocale
- 4-5 linguri pudra de zahar
Preparare
Amidonul se dizolva intr-un pahar cu apa rece si se amesteca bine pentru a evita formarea de cocolosi. Intr-o oala, se toarna restul de apa, apoi se toarna zaharul si se pune pe foc, amestecand periodic, pana da in clocot si se mai fierbe la foc mediu, pentru 15-20 de minute.
Apoi, in siropul de zahar clocotind, se toarna solutia de amidon, se reduce focul, se adauga coaja rasa de lamaie sau de portocale, amestecand constant, pana se ingroasa amestecul.
Cand amestecul se va desprinde de pe peretii vasului, puneti picaturile de ulei de lamaie sau portocale, se amesteca din nou si se rastoarna pe o tava acoperita cu hartie pentru copt sau in forme indreptand suprafata cu o lingura uda si se lasa sa se raceasca pentru 4-5 ore.
Desertul astfel preparat, se taie in patratele, care se dau prin pudra de zahar si se aseaza intr-un bol pentru a fi servit. Va doresc pofta buna!
Spaghete cu sos de usturoi
[pic]
Ingrediente: 500 g spaghete, 4 capatani de usturoi, 4 linguri ulei masline, mustar, 1 lamaie, piper negru, 2 dovlecei, 300 g ciuperci, suc de rosii.
Mod de preparare: Se curata usturoiul, se toaca marunt si se pune in hartie de aluminiu in cuptor ca sa se inmoaie. Dupa ce s-a inmuiat, se pune impreuna cu mustarul, pieperul, zeama de lamaie in mixer, pentru a obtine un piure. Ciupercile si dovleceii sunt caliti in ulei incins. Se adauga rosile si se lasa la fiert timp de 25 min.
Spaghetele se fierb in apa cu sare si ulei. Se scurg, se amesteca cu sosul si se servesc calde.
Naut cu spanac
[pic]
300 grame naut
300 grame spanac
1 ceapa
1-2 morcovi
1-2 catei usturoi
1 foaie dafin
1 lingurita bulion/pasta de ardei
- optional: faina
- sare si ulei
Nautul din conserva se scurge, sau poti folosi boabe, dar nu uita... se pune cu o zi inainte la muiat, spanacul il speli bine in mai multe ape. In uleiul inchins pui ceapa tocata marunt, cand ceapa incepe a avea culoare, pui usturoiul tocat, amesteci un minut si se pune morcovul tocat finut si foaia de dafin. Daca vrei sa pui faina, acum e momentul, dar eu prefer fara pt ca e mai sanatos, dupa ce ai pus si morcovul e timpul sa pui spanacul, daca e proaspat e mai bine sa il rupi cu mana in bucatele, decat taiat, dar nu uita poti folosi si spanac congelat, care e de preferat sa nu il descongelezi in prealabil. Acum e timpul nautului din conserva, daca nu e din conserva ar fi bine sa il fierbi inainte de al pune peste legumele calite. Se acopera totul cu apa si se fierb impreuna 20-25 minute la foc potrivit, la sfarsit pui bulionul sau pasta de ardei.
Aceasta mancare e de post dar nu numai si este o mancare bogata in fibra, fier, antioxidanti si lipsita de colesterol.
Prajitura de post
[pic]
1 cana cu apa
1 cana cu zahar
1 cana cu ulei
400 gr. dulceata/gem
550 - 600 gr. faina cernuta (fiind cernuta, faina este aerata, creste mai usor sau se framanta usor)
1 lingura bicarbonat de sodiu (preferabil stins cu otet)
vanilie/rom, dupa cum doreste fiecare
nuca
Totul se omogenizeaza cu un tel in forma de para. Apa si zaharul se amesteca foarte bine pentru a se topi zaharul. Se adauga apoi uleiul si dulceata sau gemul (pot fi mai multe feluri de dulceata, chiar si zaharisita), apoi treptat de amesteca si faina. Dupa ce s-a incorporat faina se pune si bicarbonatul de sodiu stins si se amesteca foarte bine.
Cand toate ingredientele sunt bine omogenizate, compozotia se toarna intr-o tava de 30/40 cm. pe care s-a pus hârtie de copt. Peste compozitie se poate pune nuca simpla sau nuca de cocos si se da la cuptor. Nu trebuie lasata la crescut. La cuptor trebuie sa stea aproximativ 50-60 minute, asezata la mijlocul acestuia pentru a fi cat mai bine patrunsa de caldura. Pentru a se verifica daca este suficient de coapta, prajitura se poate incerca prin apasare cu mana si daca nu se lipeste de mana si revine la forma initiala poate fi scoasa din cuptor. De asemenea, o alta metoda de incercare este de a introduce un bat de frigaruie sau o scobitoare in mijlocul ei, iar daca acesta este curat si nelipicios prajitura este gata. Este foarte usor de preparat si este foarte buna.
Scutecele lui Iisus sau turtele de Craciun
[pic]
Copii fiind, imi amintersc despre ultima saptamana din Postul Craciunului, care era plina de evenimente placute, printre care taiatul porcului, dar mai ales pregatitul turtelor pentru ziua de Craciun.
Luni diminata, mama se scula si cu faina care statuse dupa soba, la uscat, framanta un aluat fara drojdie, doar din faina, apa si sare pe care, dupa ce il insemna cu semnul Sfantei Cruci, il lasa o jumatate de ora sa de odihneasca.
Cand ne sculam, o gaseam pe mama cu facaletul lung in mana, intinzand foi subtiri, pe care mai apoi le taia in patru si la cocea pe marginea plitei, dupa care le punea sus, pe soba, pe un stergar de canepa alb (ca neaua de afara), se se usuce.
Noi trebuia sa spargem nucile, cat mai multe, caci turtele erau cu atat mai bune, cu cat aveau mai multe nuci. Odata sparte nucile, acestea erau puse intr-o tava, in rola, unde erau mestecate din cand in cand, sa nu se arda, dupa care, lasate sa se racesca, erau fercate de catre mama cu mainile si apoi vanturate, pentru a se indeparte coaja, apoi erau date prin masina de nuci, care le marunte bine.
Mai furam, cand se intorcea cu spatele, cate o manuta de nuci prajite si cate o turta coapta, pe care le rontaiam cu pofta.
Noaptea, turtele puse una peste alta, pana in tavan, trosneau parca vestindu-ne ca Iisus se va naste in curand si noi vom putea gusta din bunatatile Craciunului.
Cu o seara inainte de Ajun, mama punea un ceaun mare cu apa la fiert, iar cand clocotea, lua cate doua turte si le trecea prin clocotele dupa care, cu o paleta din plasa, le scutura putin si intinzandu-le le aseza cu indemanare pe platou. Ne randuiam cate una, sa presuram pe turte nuca prajita si tocata amestecata cu zahar, cu coaja de lamanie si cu vanilie.
Ultima turta ramanea asa cum o scotea din ceaun, iar mama o aseza frumos dand forma de tort acestei "prajituri", care trebuia sa stea macar o noapte,numai bine pana dupa ce trecea parintele, care le sfintea stropindu-le cu putina aghiasama.
Ne spunea mama in fiecare an ca Domnul Iisus ne vede ca postim si ne va ajuta sa crestem mari, destepte si sanatoase si intr-adevar asa se intampla.
Poarta casei era larg deschisa si dupa pranz venea parintele cu dascalul, ne punea patrafirul pe cap si ne dadea sa sarutam icoana Nasterii Domnului, dupa care si ii spunea mamei, care il poftea sa guste din turtele taiate frumos si asezate pe masa, langa sticla cu vin bun, pastrata special pentru aceasta ocazie:
- Da-le la copii sa guste, ca abia astepta. Craciun cu pace si bucurie.
Dandu-ne cate o bucatica de busuioc frumos mirositor, pe care il pastram printe lucrurile de pret, parintele pleca, lasand in urma miros de tamaie si de sarbatori.
Placinta cu ceapa
[pic]
Ingrediente: 600 g faina, 1 lingura margarina, 1 cub drojdie, piper, sare, marar, ulei, 1 kg ceapa.
Mod de preparare: Se face un aluat si se lasa la dospit intr-un loc caldut timp de 45 minute. In timp ce aluatul sta la dospit, se curata ceapa, se da prin razatoare si se lasa la scurs. Se caleste in ulei incins, pana capata o culoare aurie. Se adauga orezul, o ceasca de apa fierbinte, mararul, piperul si sarea. Se ia de pe foc vasul in care se afla compozitia si se lasa acoperit, pana se umfla orezul.
Dupa 45 de minute se imparte aluatul in doua si se mai framanta putin pe masa. Se intinde prima foaie in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se pune compozitia si se acopera cu cea de-a doua foaie. Se unge deasupra cu ulei si se pune la copt intr-un cuptor incalzit. Se lasa vreme de 30 minute. Pofta buna.
Placinta cu fasole verde
[pic]
Ingrediente: un pachet de foietaj, doua cepe, 500 g fasole verde, 100 g masline fara samburi, 200 g ciuperci, ulei de masline, sare, piper.
Preparare: Ceapa, fasolea si ciupercile sunt taiate in bucati mici. Dupa ce au fost taiate, sunt tocate cu un mixer si calite in ulei incins. Se adauga sare si piper dupa gust. Compozitia se lasa la racit, apoi se presara peste foietajul decongelat. Se ruleaza si se aseaza intr-o tava stropita cu apa rece. Se coace pana la rumenire completa.
Dovlecei umpluti cu varza
[pic]
Ingrediente: 10 dovlecei, 1 varza, 3 rosii sau 1 lingura cu bulion, 4 linguri cu ulei, 1 ceapa, sare, cimbru.
Mod de preparare: Dovleceii se curata de coaja, se taie si se golesc de seminte. Se spala si se lasa la scurs pe un prosop. Varza se toaca marunt, se freaca usor cu sare, pana cand se strange zeama in vas. Se spala si se pune in cratita cu ulei, impreuna cu ceapa tocata. Se lasa la calit, timp de 30 de minute. Se adauga rosiile fara coaja sau bulionul, cimbru si se mai lasa pe foc cateva minute. Dovleceii sunt umpluti cu varza calita, sunt acoperiti cu apa calda si sunt introdusi la cuptor, vreme de 30 de minute. Se servesc calzi.
Maioneza de post
[pic]
2 linguri faina sau amidon
1/2 cana apa
mustar
zeama de lamaie
ulei
Se amesteca cele 2 linguri faina cu un pic de apa rece pana se desface bine. Restul de apa se pune la fiert. Cand da in clocot se toarna amestecul de faina si apa rece si se amesteca la fel ca la o budinca. Se tine pe foc mic pana se ingroasa bine (nu dureaza mai mult de 1 minut). Se lasa la racit si cand e rece se amesteca cu mustar si zeama de lamaie, apoi se picura uleiul, ca la orice maioneza. Eu am picurat si un pic de sifon pentru ca dupa ce se incorporeaza uleiul devine foarte tare. Se potriveste de mustar si lamaie si se poate consuma imediat.
Cornulete fragede cu halva sau rahat
[pic]
- 1 pachet margarina;
- 5 linguri cu apa;
- 1 lingura cu otet;
- putina sare;
- faina cat cuprinde.
Se face un aluat de consistenta potrivita. Se imparte in 10 parti egale. Fiecare parte se intinde in forma rotunda (aproximativ) sau, pt. cei mai pretentiosi, i se da forma rotunda cu ajutorul unei farfurii. Apoi se delimiteaza 8 portii egale si pe fiecare se aseaza o bucatica de halva sau rahat si se ruleaza incepand de la margine. Se coc la foc potrivit cca 10-15 minute. Aceasta este reteta. Insa pentru a obtine un aluat foarte fraged, eu il pregatesc cu cel putin o zi inainte si il pastrez la rece invelit in folie (nu la congelator).
Bilute de ciocolata amaruie
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente:
150 g ciocolata amaruie
2 linguri sirop de zahar sau miere
2 linguri de cacao
100 g margarina
1/2 coaja de portocala rasa (eventual tinuta in prealabil in zahar si coniac)
200 g biscuiti
stafide sau fructe confiate taiate bucatele sau visine din visinata, nuci, alune.
Mod de preparare:
Se pune pe foc mic si se amesteca: ciocolata rupta bucatele, siropul (mierea), cacao si margarina. Se mai adauga coaja de portocale, stafidele sau fructele confiate si biscuitii sfaramati, nucile sau alunele preferate. Dupa ce se racoreste putin, se modeleaza in forma rotunda si se tavalesc prin cacao, fulgi de cocos, nuca macinata sau fulgi de ciocolata. Cand am posibilitatea, pun in mijloc si cate o visina din visinata. Le asez pe o farfurie, una langa alta si le las in congelator cca 30 minute dupa care pot fi lasate si in frigider, la temperatura obisnuita.
Mucenici moldovenesti
[pic]Mareste imaginea.
Mucenici moldovenesti - ingrediente pentru aluat: 500 g faina, drojdie, 120 ml apa calda, 150 g zahar tos, ulei, 1 lingurita de sare.
Mucenici moldovenesti - ingrediente pentru sirop: 300 ml apa, 1 plic zahar vanilat, 1 esenta de rom sau apa de trandafiri, 150 g zahar tos, coaja de lamaie.
Nota: dupa ce mucenicii sunt scosi de la cuptor avem nevoie de miere si miez de nuca macinat.
Mod de preparare sirop: Punem intr-un vas 300 ml apa, adaugam 150 g zahar tos, esenta de rom sau apa de trandafiri si le lasam la fiert pana obtinem un sirop. Siropul il lasam la racit, apoi adaugam coaja unei lamai data pe razatoare.
Mod de preparare mucenici: Punem intr-un castron faina, iar in mijlocul fainii adaugam drojdia, zaharul tos, sarea, apa si incepem sa framantam compozitia timp de 20 minute. Lasam aluatul in castron, il acoperim cu un prosop si il punem la dospit intr-un loc cald, vreme de 45 minute.
Din aluatul dospit se modeleaza opturi de marime potrivita si se lasa sa creasca. Inainte ca mucenicii sa fie introdusi in cuptor, trebuie sa-i ungem cu o pensula inmuiata in apa in care am dizolvat un plic de zahar vanilat.
Dupa ce i-am uns, ii dam la cuptor. Cand sunt indeajuns de rumeni, scoatem mucenicii din cuptor si ii afundam unul cate unul, cu ajutorul spumierei in siropul aromat. Dupa ce ii insiropam, ii ungem cu miere si presaram peste ei nuca macinata. Pofta buna.
Mucenicii se pregatesc de regula pe 9 martie, cand facem poemnirea celor 40 de mucenici din Sevastia.
Supa crema de conopida
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente: o conopida potrivita; 1 radacina de patrunjel; 1 morcov, 1 ceapa, 3 cartofi; 1 legatura de patrunjel sau de marar; jumatate de lingurita de chimen; sare si piper; 1 ardei gras; 4 linguri de ulei; 2 l de apa.
Mod de preparare: Se spala conopida, se taie bucati si se indeparteaza cotoarele. Se lasa timp de 15 minute in apa rece cu sare. Se taie ceapa, albitura, ardeiul gras, morcovul, cartofii si sunt puse la fiert. Fierbem conopida in apa cu sare si separat celelalte legume. Cand sunt fierte, le strecuram si le punem in robotul de bucatarie, spre a le face piure. Calim ceapa, adaugam piureul si condimentele. Adaugam treptat supa de legume si o mai lasam sa fiarba 15 minute. La sfarsit adaugam verdeata. Pofta buna.
Salata de broccoli si conopida
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente: 4 buchete de broccoli, 4 buchetele de conopida, 2 linguri de migdale taiate, 1 ceapa taiata marunt, 1 lingura suc de lamaie, 1 ceasca mazare, 1 lingurita miere de albine.
Mod de preparare: Buchetele de broccoli si conopida se fierb intr-o oala cu apa si sare vreme de 3 minute. Apoi se scot din apa fiarta, se pun sub un jet de apa rece si se lasa la scurs. In acest timp se prepara sosul pentru salata din miere, sare, piper, lamaie, migdale si ceapa. Acest sos se amesteca cu buchetele de broccoli si conopida. Pofta buna.
Acru bors
[pic]Mareste imaginea.
Martea sau joia, dar musai intr-una din aceste doua zile zile, bunica umplea borsul de casa, bors care acrea si dadea gust incomfundabil ciorbelor care nu lipseau de pe masa in nici o zi.
Intr-un colt al bucatariei, langa dulap trona o oala mare din lut cu manere zdravene, acoperita cu un capac tot din lut. O primise bunica de zestre si-a adus-o cu ea cand s-a maritat, din satul invecinat. Tinea mult la oala si cand incingeam jocuri prin bucatarie striga la noi ingrijorata:
- Iesiti afara cu joaca, nu de alta, dar spargeti oala si nu mai am in ce sa umplu bors. Oala asta are o suta de ani si nu se gaseste pe toate drumurile.
Cand ne-am sculat, intr-o dimineata de joi focul duduia, iar pe soba in ceaunul cel mare ferbea apa. Dintr-un saculet, bunica turna in olanul cel mare tarate de grau dupa ce o cernuse printr-o sata rara, speciala, ca nu cumva sa fie vreo pietricica sau ceva pleava. Dupa ce l-a umplut cam pe un sfert, a adaugat doua, trei maini de malai proaspat si "hucea" sau cuibarul cum ii mai spunea. A liat apoi galeata cu apa si a turnat pana s-a acoperit taratea, apoi cu un linguroi de lemn zdravan a mestecat si tot a mestecat in olan, de parca ar fi mestecat mamaliga.
- Bunica, ce este aceia "huce" si de ce ii spui cuibar? o intrebam curioasa.
- De mult, tare de mult cineva a descoperit borsul de casa. De atunci se tot patreaza cateva linguri de tarate dupa ce s-a acrit (huce) pana la urmatoarea umplere. Mare nenorocire ar fi daca nici o gospodina din sat nu ar mai avea cuibar de bors. Ramai fara ea, mergi si rogi o vecina sa-ti dea, daca ai norocul sa aiba mai multa. Daca nu trebuie sa astepti pana ce va umple bors cineva prin sat. Dintodeauna am lasat mai multa huce decat imi trebuie. E buna si de leac. Daca ti-ai scrantit mana sau piciorul pui o compresa si iti trece degraba. Si pentru dureri de cap sau de sale e buna.
Ma uitam fascinata la ea si ma minunam ce multe lucruri stie.
- Fugi repede si adu cateva crengute de visin cu frunze, aoooleu era sa uit !
Cand m-am intros tocmai se pregatea sa toarne apa fiarta cu cimbrisor de camp in ea.
- Cu astea ce fac mamaie ?
- Pune-le peste tarata inmuiata, dar hai mai repede ca acum torn clocoteala.
Odata apa rasturnata in olan, iar a inceput bunica sa mestece cu linguroiul. A mestecat ce-a mestecat si, deodata scoate linguroiul si unde nu ma stropeste peste nas cu terciul acela caldut.
- Acru bors, acru bors, acru bors !
Am luat-o la fuga, strigand cat ma tinea gura ca nu-mi place.
- Hai, la mamaia, sa te sterg, imi spuse, si cand m-am aproiat iar, mi-a dat pe la gura cu linguroiul, in timp ce spunea "acru bors" "acru bors" "acru bors", de parca ar fi descantat.
Am inceput sa plang, caci nu intelegeam ce are cu mine, in timp ce ea alerga razand dupa surorile mele, prin ograda cu linguroiul in mana.
- Bravo, daca v-ati suparat inseamna ca se acreste borsul.
Stateam ceva mai departe, retrasa, de frica linguroiului in timp ce bunica ajutata de sora cea mare urcau oala sus, pe soba incalzita bine in care focul se topise. A pus deasupra capacul si un stergar de canepa iar apoi multe coverturi groase pentru a se pastra caldura cat mai mult timp si a se acri borsul.
A doua zi, dimineata, oala cea mare din lut era din nou in mijlocul bucatariei. Borsul se ridicase deasupra, era limpede, galbui si foarte acru. L-a rasturnat intr-o caldare, apoi a umplut din nou cu apa calduta si a mestecat bine. A pus intr-o ulcica huce pentru borsul urmator apoi din nou apa peste taratea acrita, a mestecat iar apoi l-a lasat cateva ore sa se limpezeasca si iar a scurs borsul.
A rasturnat apoi taratea intr-un stergar de canepa pe care l-a legat cu indemanare si punand un lighian dedesubt l-a agatat intr-un bat cu un carlig special pentru aceasta.
Odata terminata treaba, a dus galetile cu bors si le-a rasturnat in putinica din beci. De acolo avea sa ia oridecateori facea ciorbe gustoase si sanatoase.
Placinta cu ciuperci
[pic]
Ingrediente: 250 g faina, 50 g margarina, drojdie, sare, 500 g ciuperci, ceapa, piper, marar.
Mod de preparare: Din faina, apa, sare si drojdie facem un aluat de paine. Il framantam bine si il lasam la dospit 30 de minute, intr-un loc cald. In acest timp, spalam ciupercile, le taiem felioare subtiri, iar cozile le tocam marunt. Le calim in margarina impreuna cu ceapa taiata solzisori, sarea si piperul. Dupa ce a scazut apa pe care o lasa ciupercile, le luam de pe foc si le lasam sa se raceasca. Adaugam mararul.
Luam din aluatul crescut o bucata de marimea unui mar, o intindem si adaugam doua linguri de ciuperci calite. Impachetam foaia ca pe un plic si o punem intr-o tava unsa cu margarina, langa celelalte “plicuri”. Le punem la copt intr-un cuptor dinainte incalzit, la foc potrivit. Le lasam pana se rumenesc. Sunt gata in 30 de minute. Pofta buna.
Galuste cu prune in sirop de menta
[pic]
Ingrediente: 1 kg cartofi, 250g faina, 1 lingura de ulei, 6 linguri pesmet, 500g prune, sare, zahar, sirop de menta.
Mod de preparare: Spalam prunele, le scoatem samburii, le asezam intr-un vas si presaram zahar peste ele.
Punem pesmetul la rumenit intr-o cratita cu ulei incins. Dupa ce s-a rumenit, adaugam zahar si amestecam pana omogenizam.
Facem un aluat din cartofii fierti si dati prin presa de cartofi. Adaugam sare, faina, o lingurita de ulei si zahar. Amestecam pana obtinem un aluat mai moale.
Luam cate putin din compozitia formata, o intindem si cu ea imbracam o pruna, formand o galusca. Galustele sunt puse la fiert intr-o oala, in apa clocotita, dar la foc mic, ca sa nu se desfaca.
Cand galustele incep sa se ridice la suprafata, inseamna ca sunt fierte. Le scoatem cu o lingura cu gauri, ca sa le scurgem bine de apa si le tavalim in pesmet, apoi le stropim cu sirop de menta. Pofta buna!
Vinete cu masline
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente: 6 vinete, 50 de masline, 50 ml ulei, 4 cepe, 8 rosii, sare, piper, frunze de telina, marar, patrunjel, 3 ardei grasi, o foaie de dafin.
Mod de preparare: Vinetele se spala, se curata, se taie cuburi si se lasa o jumatate de ora dupa ce au fost presarate cu sare. Maslinele se pun la desarat. Ceapa taiata in felii subtiri se pune la calit intr-o cratita cu ulei incins. Peste ceapa se adauga sare, foaia de dafin, ardeii taiati felii si vinetele (dupa ce au fost stoarse de zeama). Se lasa sa fiarba inabusit, apoi se pun maslinele si rosile taiate in felii mai groase. Compozitia se da la cuptor vreme de 25 minute. Se adauga verdeata. Pofta buna.
Ciuperci cu masline
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente: 1 kg ciuperci, 400g masline, 3 cepe, 400 ml suc de rosii sau 500 g de rosii, 100 ml vin alb, 200 ml ulei, patrunjel, piper, 1 foaie de dafin, 1/2 lamaie mare, fara coaja.
Mod de preparare: Ciupercile se spala si se curata, apoi se stropesc cu zeama de lamaie. Ceapa se taie marunt si se prajeste in ulei incins. Se adauga apa, rosile date pe razatoare mare, ciupercile taiate felii si maslinele. Cand ciupercile au fiert, se adauga vinul, piperul, foaia de dafin si felii de lamaie curatate de coaja. Compozitia se introduce la cuptor timp de 15 min. Inainte de servire se adauga patrunjel verde, taiat marunt. Pofta buna.
Spanac cu orez
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente: 1 kg de spanac, 200 g orez, 2 cepe, 1 capatana de usturoi, 50 g ulei, sare.
Mod de preparare: Orezul se lasa la inmuiat in apa rece. Spanacul se curata si se spala in mai multe ape, apoi se fierbe cca. 8 minute. Dupa ce a fost fiert, se scoate si se lasa la scurs. Dupa ce s-a racit, se toaca marunt.
Ceapa tocata se pune la calit in ulei incins. Se adauga orezul spalat si spanacul tocat si apa. Se lasa la fiert timp de 15 minute, dupa care se adauga usturoiul si se da la cuptor pentru 10 minute. Pofta buna.
Zacusca cu mere
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente:
1 kg mere
1 kg gogosari
1 kg ardei gras
1 kg morcov
1 kg ceapa
- sare, piper, cimbru
- 500 ml ulei
- 370 mg bulion
Mod de preparare:
1. Merele, morcovii si ceapa se curata si se rad prin razatoarea mare.
2. Gogosarii si ardeii grasi se taie in doua, se curata de seminte si se dau prin masina de tocat sau se toaca cubulete.
3. Intr-o cratita mare se pun 500 ml de ulei si se calesc intai morcovii, apoi se adauga gogosarii si ardeii grasi tocati, apoi ceapa si in final merele. Se fierb pana uleiul iese deasupra. Se sareaza dupa gust, se pipereaza, se pune cimbru dupa gust. Se adauga bulionul si se mai fierbe compozitia cca. 10 minute. Fierbinte se pune in borcane, se inchid ermetic si se tin acoperite pana a doua zi, cand se aseaza in camara.
Fasole cu ciuperci si praz
[pic]Mareste imaginea.
Pentru a prepara acest fel de mancare, foarte gustos si satios, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 300 gr .fasole
- 200gr pasta rosii
- 100 gr ciuperci
- 2 fire de praz
- 1/2 radacina de telina (si daca o pui toata nu se supara nimenea )
- vin alb
- putin zahar
- ulei
- piper
- sare, o foaie dafin, putin cimbru.
Modul de preparare
Telina si prazul se curata si se taie bucati, se prajesc in ulei si se adauga ciupercile taiate felii si vinul. Cand a scazut toata zeama se pune pasta de rosii, sarea, piperul, foaia de dafin si cimbrul si se lasa la fiert 15- 20 de min. Fasolea fiarta si stoarsa se amesteca cu sosul pregatit si se tine pe foc domol pina scade. Se serveste calda deasupra se orneaza cu marar verde. Se poate servi cu ceapa verde sau cu salata verde sau muratiri dupa preferinte. Nu este rea deloc incercati-o si o sa vedeti ca nu pierdeti nimic. Aveti numai de cistigat, inca un fel de mincare de post foarte gustos si delicios. Va doresc tuturor celor care-l faceti POFTA MARE.
Plachie de vinete
[pic]
Ingrediente:
- 4 vinete
- 60 g făină
- 100 ml ulei
- 2 cepe
- 1 căpăţină usturoi
- 5 roşii
- 2 ardei grasi
- 1 legătură pătrunjel verde
- sare, piper
Mod de preparare:
Speli vinetele, le cureti de coaja din loc in loc, le tai felii si le sarezi. Dupa 1 ora, le speli, le storci usor si le prajesti in ulei dupa ce le-ai dat prin faina. Toci ceapa si o calesti in ulei, la foc mic, adaugi usturoiul taiat felii pe lungime, ardeii taiati fideluta, rosiile curatate de coaja si seminte si tocate marunt, patrunjelul verde tocat, sare si piper, putina apa si lasi totul sa fiarba pana scade. Aranjezi vinetele pe o farfurie si torni deasupra sosul. Servim mancarea calda sau rece.
Paturata pe cartofi - Crumpi
[pic]Mareste imaginea.
Este o reteta foarte veche si este din zona banatului, este foarte gustoasa chiar daca nu contine carne. Pentru preparare avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1,5 kg. cartofi
- 2-3 cepe mai mari
- 1-2 morcovi
- 1 patrunjel
- 1/2 telina
- 1 ardei gras rosu
- 0,350 gr. faina
- ulei
- boia
- 1 legatura patrunjel verde
- sare, piper, vegeta (dupa gust )
Mod de preparare
Faina se framinta cu putina sare 1-2 linguri ulei si apa rece cit cuprinde. Se face o coca nici prea tare nici prea moale ,se intinde sub forma rotunda si se lasa putin (la odihnit) cca.30 min.
Se curata cartofi si se taie rondele .Se curata ceapa si se toaca marunt impreuna cu ardeiul, morcovul, patrunjelul si telina.
Intr- o cratita cu diametru mai maricel se pune uleiul la incins se adauga: ceapa, morcovul, patrunjelul, ardeiul si telina tocate la calit, cand sunt calite se adauga boiaua de ardei si se adauga cartofi peste care se pune apa pina ii acopera, se potriveste de sare, piper vegeta si se pune la fiert.
Din aluatul facut intindem pe o fata de masa curata o foaie de strudel ,o ungem cu ulei ,o rulam si o asezam i forma de spirala deasupra cartofilor lasam la fiert cca, 35 min . Frunzele de patrunjel se toaca marunt si se aseaza deasupra .Se serveste calda cu salata verde sau muraturi depinde de sezon .Este gustoasa si hranitoare ,incercati-o cu incredere si o sa vedeti cum se hraneau strabunici nostri este o reteta foarte veche.
Halva persana
[pic]
Ingrediente: 200 gr zahar granulat, 200 gr ulei vegetal, o cana cu apa fiarta, ½ apa de trandafir, ½ lingurita sofran, migdale, 250 gr gris.
Preparare: Uleiul se pune la incins intr-o cratita. Dupa ce s-a incins la foc moderat, se adauga grisul, amestecandu-se vreme de 10 minute. In apa fiarta dizolvam zaharul. Dupa dizolvarea zaharului adaugam sofranul si apa de trandafir. Toate acestea se pun peste gris, amestecand repede, ca sa nu se formeze cocoloase. Compozitia se pune intr-o forma de placinta si este lasata sa se raceasca. Se orneaza cu migdale.
Reteta cu fructe de mare - Midii cu sos de vin
[pic]Mareste imaginea.
Midiile fac parte din categoria fructelor de mare care se gasesc si in Marea Neagra. Totusi nu va recomand sa cumparati de la pescarii nostrii, chiar daca sunt mai ieftine, intrucat riscati sa va umpleti gura de nisip (asta daca locuiti la mare). Am patit chiar si la cele preambalate si congelate sa-mi scrasneasca nisipul in dinti de a trebuit sa atunc toata mancarea. Sunt multe firme producatoare, nu vreau sa fac reclama dar este bine sa indentificati o sursa cu marfa de calitate.
Ingrediente pentru o portie de 2 persoane:
- 1 punga de midii (1/2 kg) congelate
- 1 lingurita cu varf de praf Delikat sau Vegeta
- 250 ml vin
- 2 catei de usturoi
- o cana de orez
- verdeata (marar + patrunjel) cate un sfert de legatura
- ulei de masline
- sare piper
Mod de preparare
Se pun 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie la incins. Se pun midiile inghetate. Acestea isi vor reduce consistent volumul (pa fel ca toate fructele de mare) si vor elibera o cantitate de apa in care midiile vor incepe sa fiarba. Se adauga praful de Delikat sau Vegeta. Dupa ce cantitate de lichid a scazut considerabil se adauga vinul. Midiile vor crea un sos albicios prin amestecarea uleiului de masline cu vinul. Se mai lasa cateva minute pana cand sosul este la 3 sferturi din nivelul midiilor si se stinge focul. Se gusta sosul de sare (delikatul are deja sare de i aveti grija) si piper si se condimenteaza dupa gust. Se toace marunt usturoiul si se adauga dupa ce s-a stins focul.
Orezul se fierbe intr-o cantitate suficienta de apa pentru a nu se lipi. Dupa ce a fiert se pune intr-un strecurator, si se da un jet rapid de apa pentru a crea un orez bob cu bob si a nu-l raci prea tare. Se pune dupa aceea intr-un vas si se amesteca cu un strop de ulei de masline, sare dupa gust si verdeata taitata foarte marunt. Se pune in niste boluri (castroane) si se serveste separat langa midiile cu sos de vin.
Pofta buna si post usor.
Retata cu fructe de mare - Calamari prajiti
[pic]Mareste imaginea.
Calamari prajiti
Avem nevoie de:
- calamari congelati rondele
- sare
- faina alba
- ulei de floarea soarelui pentru prajit.
1. Se spala si se curata kalamarii (pot avea unele portiuni mai tari care nu se consuma, acestea trebuind inlaturate). Se lasa apoi la stors intr-o sita.
2. Se sareaza, dar foarte putin, pt ca fructele de mare sunt sarate de la sine.
3. Se trece fiecare rondela prin faina alba, ca snitelele.
4. Se prajesc in ulei incins si mult ca si cartofii prajiti.
5. Se scot pe hartie de bucatarie ca sa se absoarba uleiul.
Reteta cu fructe de mare
[pic]
Calamarii sunt acele inele albe si fibroase pe care le gasiti congelate gata preambalate la pungi sau varsate. Calamarul proaspat este mult mai scump, nu este sub forma de inele ci sub forma tubulara si necesita o curatare de pielite. Am optat pentru varianta congelata intrucat este cea mai rapida.
Ingrediente pentru 2 persoane
- o punga de calamari congelati de 1/2 de kg sau 1/2 kg de calamari varsati
- ulei de masline
- sos de soia - se gaseste in toate spuermarketurile si nu este foarte scump, putand fii folosit intr-o serie de alte preparate
- 100 ml de vin alb demisec sau sec sau de care aveti pana la urma
- sare (daca mai necesita intrucat sosul de soia este sarat), piper
- jumatate de ardei iute sau jumatate de lingurita de sos de chili (atentie depinde ce fel de sos sau ce fel de ardei aveti, daca este foarte iute ajustati cantitatile pentru a nu strica mancarea si a o face prea picanta. Ideea este ca sa fie doar o idee de picant)
- cartofi taiati pentru prajit - dupa pofta
Mod de preparare:
Se pune la fiert 1 l de apa cu putina sare. Dupa ce a inceput apa sa fiarba se toarna inelele inghetate si se fierb in functie de provenienta lor (unele fierb mai repede de ex cele din punga, unele mai greu ex. cele varsate) pana cand sun aproape moi. Se incearca un inel si daca nu este tare si doar putin carnos se pot scoate intr-un strecurator si se lasa la scurs.
Cartofii se pun la prajit odata cu punerea calamarilor la fiert, pentru a sincroniza cele 2 feluri calde.
Dupa ce s-au scurs inelele se unge o tava (daca se poate teflon) cu 2 picaturi de ulei, atat cat sa nu se prinda. Se pune tigaia pe foc si se pun inelele la parlit. Se lasa putin pana prind inelele culoare dupa care se toarna sosul de soia si ardeiul iute taiat super marunt sau sosul de . Sosul de soia va da o culoare maronie, rumena inelelor. Dupa ce sosul de soia s-a evaporat aproape in totalitate se toarna vinul si se lasa in continuare pana scade si ramane doar foarte putin lichid sau deloc. Se gusta un inel si se vede daca mai are nevoie de sare (intrucat sosul de soia este deja sarat) si se adauga piperul dupa gust.
Se servesc cu cartofi prajiti care ar trebui sa va straduiti sa-i terminati in acelasi timp pentru a fi calde amandoua felurile de mancare.
Supa de fructe de mare
[pic]Mareste imaginea.
Continui cu seria de retete cu fructe de mare, mentionand inca odata ca ele reprezinta doar o sursa de proteine acceptata a se consuma in perioada postului, insa a nu se crea o obisnuinta, intrucat apropierea texturii si a gustului cu carnea de peste reprezinta o desfatare mult prea mare a simtului gustului. Postul este abtinere, cumpatare si hrana saraca (si putina). Totusi in cazuri extreme (de slabire a organismului) se pot gati si aceste fructe de mare.
Supa de fructe de mare
Ingrediente pentru 4 persoane
- 1kg fructe de mare congelate (atentie inca odata la surimi, acele betigase rosii care nu sunt de post sunt din carne de peste, exista si mixuri de fructe de mare fara surimi). Le puteti lua de la supermarketuri in pungi preambalate sau varsate. Cantitatea nu este mare, deoarece 50% din continut este apa, acestea dupa fierbere reducandu-si volumul cu pana la 50%. De asemenea, textura supei este mai groasa, gen supa crema.
- 2 catei de usturoi
- ulei de masline
- 2 linguri de gris
- sare, piper
- patrunjel verde
Mod de preparare:
Fructele de mare se pun la calit (direct inghetate din punga) intr-o tigaie cu ulei de masline. Vor incepe sa-si micsoreze consitent volumul si sa elibereze o cantitate de apa, calirea transformandu-se intr-o fierbere. Dupa ce fructele de mare au fiert pentru 10 minute. Se varsa intru-un vas mai mare (de ciorba) cu tot cu lichid si se adauga aproximativ 1 litru de apa. Se aduce la fierbere si se mai fierb fructele inca 5 minute. Se scot dupa aceea fructele cu un strecurator sau spumuitor si se toaca marunt. Se adauga in apoi, moment in care se pun si cele 2 linguri de gris. Se potriveste de sare si de piper si se mai fierb inca 10 minute. La sfarsit se toaca marunt usturoiul si patrunjelul si se pun in supa dupa ce s-a stins focul la aragaz.
Se serveste cu paine prajita
Salata de iarna
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente: trei cartofi, o ceapa, un ardei gras, o conopida, o telina, doua gulii, 100 g masline fara samburi, un sfert de varza rosie, doua rosii, sare, piper, ulei, suc de lamaie, marar.
Mod de preparare: Dupa ce cartofii, conopida si telina au fost fierte si taiate in cuburi, se adauga varza rosie, ceapa, rosiile si ardeiul gras taiate in felii subtiri. Se presara mararul tocat, gulia data prin razatoare si maslinele. Se adauga sucul de lamaie, uleiul, sare si piper dupa gust, apoi se amesteca totul. Pofta buna!
Reteta cu fructe de mare
[pic]Mareste imaginea.
In perioada postului unii dintre noi mai incepatori si mai neputinciosi, gasesc o greutate in abtinerea de la mancarea de dulce si sufera din lipsa aportului de proteine animale. Cu rusine, marturisesc ca ma aflu si eu in categoria celor neinfranati, desi nu sunt incepator intr-ale postului. Si atunci am gasit o solutie de compromis care, dupa ce a fost confirmata de mai multi preoti, cat si in revistele de specialitate ortodoxe, s-a dovedit a aduce un aport de proteine mai consistent.
Aceasta solutie se numeste "fructe de mare".
Le gasim sub diferite forme: congelate (la supermarket-urile mari si chiar cele mai mici), marinate la tipla, in conserva si proaspete.
In continuare o sa va prezint cateva retete incercate de mine cu succes si care sunt si foarte gustoase (pacatosul de mine).
Salata de fructe de mare cu fructe de mare congelate
Ingrediente pentru o portie de 2 persoane:
- 1 salata proaspata sau jumatate de salata iceberg (se gaseste tot in supermarketuri). Diferenta de pret este justificata de la salata proaspata la salata iceberg prin diferenta de densitate. Salata iceberg este dubla sau uneori tripla ca pret, dar densitatea ei apropiata de cea a verzei compenseaza.
- 1 punga de 1/2 de kg de fructe de mare sau daca gasiti varsate (Carefour, Metro, etc.) folositi 1/2 de kilogram
- o cutie mica de porumb
- o lamaie
- 3 fire de ceapa verde
- 100 gr de masline (dupa preferinta verzi sau negre)
- ulei de masline
- sare piper dupa gust
Mode de preparare:
Se fierb fructele de mare in apa cu putina sare pana cand caracatita este moale (caracatita se verifica intrucat fierbe cel mai greu). Se strecoara si se lasa 10 minute la zvantat in strecurator. Se toaca salata si ceapa si se pun intr-un bol de salata. Se adauga porumbul, maslinele. Fructele de mare se pot toca (marunti) dar pentru aspect este mai frumos ramana si intregi. Se adauga si acestea in bol dupa care se potriveste de sare si piper se adauga uleiul de masline si lamaia.
Se serveste cu paine prajita.
Salata de fructe de mare cu fructe de mare marinate (la tipla)
Se prepara exact ca cea mai de sus doar ca nu se mai adauga ulei. Se amesteca toate ingredientele: salata si ceapa tocate, maslinele, porumbul. Se foloseste o tipla de fructe de mare ce gasiti (midii, calamar) la o portie de 2 persoane. Atentie la fructele de mare combinate care au surimi (acele betigase rosii, surimi nu sunt de post, sunt preparate din carne de peste si eu o gramada de E-uri). Atentie sa nu puneti totul uleiul din tipla de la inceput (este posibil sa iasa gretos). Puneti progresiv, acest ulei este un ulei aromat care a prins deja gustul fructelor de mare si care va da o savoare deosebita salatei. La fel la sare si piper si lamaie se gusta si doar la nevoie se adauga.
Se serveste cu paine prajita.
Tocana de soia
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente: 1 punga de soia, 3 rosii, 3 cepe, doi ardei grasi, piper, 100 ml ulei, 150 ml vin, 1 legatura patrunjel, sare, piper, 3 catei de usturoi.
Mod de preparare: Cuburile de soia se pun la fiert in apa clocotita cu sare si piper. Dupa ce au fiert, se scot din apa si sunt lasate la scurs. In timp ce acestea se scurg, se toaca marut cepele, usturoiul si ardeii. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se adauga cepele, usturoiul, ardeii, sare si piper dupa gust. Peste acestea se pun rosile decojite si date pe razatoare. Cand sosul a inceput sa scada, se adauga cuburile de soia si se toarna jumatate din cantitatea de vin. Se lasa la fiert timp de cateva minute, apoi se adauga restul de vin. Cand mancarea este gata, se ia de pe foc si se presara patrunjelul tocat. Se serveste fierbinte cu mamaliguta si muraturi.
Prajitura cu gem si nuca
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente: un borcan cu gem de gutui, 150 g miez de nuca, 120 g zahar tos, 350 g faina, 270 g margarina, 100 ml apa, sare, praf de copt, zahar vanilat, 2 lamai, scortisoara pudra.
Mod de preparare: Margarina, zaharul tos, zaharul vanilat, un varf de lingurita de sare se amesteca bine cu apa. Separat, intr-un bol, se amesteca praful de copt si coaja de lamaie si se adauga treptat la compozitia de margarina si zahar, amestecand cu o spatula. Se toarna faina si se mixeaza totul, pana cand rezulta un aluat consistent si faramicios. Din acest aluat se pune deoparte 1/3, iar restul se preseaza intr-o tava unsa cu margarina in prealabil. Se unge cu gem si se presara miezul de nuca tocat marunt si amestecat cu scortisoara. Peste acest strat de gem se faramiteaza restul de aluat. Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace la foc mic, timp de 30-40 minute sau pana cand a capatat o culoare rumena. Se lasa sa se raceasca, apoi se taie in forma dorita.
Mancare de ciuperci cu telina
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente: 3 teline mari, 500 gr. ciuperci, 100 gr. praz taiat marunt, 300 g de masline, 300 ml. suc de rosii, 2 cepe, 4 linguri ulei, 1 foaie de dafin, patrunjel, sare, piper, 100 ml vin alb.
Preparare: Ceapa si prazul sunt puse la calit in ulei incins. Se adauga telina, ciupercile si 100 ml. apa. Lasam sa fiarba cu capacul pus, timp de 10-15 minute. Punem sucul de rosii, piper si sare dupa gust. Se lasa sa fiarba la foc mic, vreme de 20 de minute. La final adaugam foaia de dafin, patrunjel, iar cand amestecul a fost luat de pe foc, punem si vinul.
Se serveste cu felii de lamaie.
Ciorba de varza acra
[pic]Mareste imaginea.
Pentru a prepara ciorba, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 300 gr. varza murata tocata
- 3-4 morcovi
- 2 radacini de patrunjel
- 1/2 radacina telina
- 1 ceapa mai mare
- 1 praz
- 2 ardei grasi
- 1 legatura leustean
- sare, piper, cimbru, bors magic, ulei, frunze marar.
Modul de preparare:
Se curata si se toaca morcovul, patrunjelul, telina, ardeiul, prazul, ceapa si se pune putin la calit in ulei; se adauga varza si se mai lasa putin la calit; se adauga apa si se pune la fiert. Cand este aproape gata, se adauga 2 linguri de orez, foile de dafin, piper dupa gust, sare, cimbru si bors, daca este cazul. Se adauga frunzele de leustean tocate.
Pofta Mare !
Este o ciorba gustoasa si usoara.
Marioara Mihele
Salata de vinete cu pasta de rosii
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente: 1 ceapa, 1 vanata mare, 3 catei de usturoi, 3 linguri pasta de rosii, 3 linguri ulei masline, 3 linguri suc de lamaie, sare.
Mod de preparare: Ceapa se taie marunt si se prajeste in uleiul de masline. Apoi se adauga usturoiul spre a fi prajit. Dupa ce usturoiul si ceapa au fost prajite, se adauga vanata taiata in bucati mari (vanata trebuie sa fie coapta, inainte de a fi taiata). Se amesteca impreuna cu pasta de rosii cateva minute, apoi se adauga sucul de lamaie si sarea. Pofta buna.
Snitel din soia cu mustar
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente: 2 pungi snitel de soia; o ceapa; 2 catei de usturoi; piper, boia, mustar dulce, faina, pesmet; sare, piper, ulei, 3 linguri vin alb.
Mod de preparare: snitele de soia se fierb impreuna cu ceapa, condimentele, vinul, usturoiul si boia. Se lasa la scurs, apoi sunt unse pe ambele parti cu mustar dulce. Separat, se face o compozitie din faina, pesmet, sare si piper. Compozitia nu trebuie sa fie foarte groasa. Snitelul este trecut prin aceasta compozitie si prajit in ulei incins. Dupa ce sunt prajite, sunt asezate pe servetele ca sa se scurga surplusul de ulei. Se pot servi cu piure de cartofi, cu muraturi sau salata.
Ciuperci a la grec
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente: 800 g ciuperci; 300 g ceapa; 2 lingurite de zeama de lamaie; 2 grame sare de lamaie; 3 legaturi de marar; 100 ml ulei de masline extravirgin; 100 ml vin (optional); sare si piper dupa gust
Mod de preparare: ciupercile se curata, se spala si se taie bucati mari. Ceapa taiata marunt se caleste in ulei incins, se adauga ciupercile, vinul si se lasa la fiert. Cand s-au inmuiat ciupercile, se adauga zeama de lamaie, mararul tocat marunt si se mai fierbe foarte putin. Se pune sare si piper, dupa gust.
Cartofi cu ciuperci
[pic]Mareste imaginea.
Pentru a pregati 8 portii avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
4 cartofi mari
400 gr. ciuperci proaspete
1 ceapa
1 leg. patrujel verde
sare
piper
busuioc
cimbru
ulei
Curatam cartofii si ciupercile si le taiem rondele. Incingem uleiul intr-o cratita si prajim rondelele de cartofi, doar cat sa se inmoaie. Avem grija sa nu-i ardem. Ii scoatem pe hartie absorbanta pe un platou. Taiem ceapa marunt si o prajim in uleiul in care am rumenit cartofii. Cand a devenit ceapa lucioasa, adaugam ciupercile si foarte putina apa fiindca lasa apa ciupercile si le lasam sa fiarba. Adaugam sare, piper, busuioc, cimbru, dupa gust. Intr-o tava, se asaza un strat de cartofi si unul de ciuperci, inca unul de cartofi si se da la cuptorul bine incins pentru10-15 min. pana prinde o crusta. Se serveste cu patrunjel verde tocat deasupra. Pofta buna !
Salata de mazare cu nuci si migdale
[pic]
Ingrediente: 1 cutie de mazare (500 g), 100 g nuci maruntite, 200 g migdale maruntite, 3 fire de ceapa verde, o jumatate de lingurita de sofran pudra, sare, piper.
Mod de preparare: Mazarea din cutie se spala si se amesteca cu migdalele si nucile taiate maruntit. Apoi se adauga ceapa verde taiata si sofranul. Dupa gust, punem sare si piper.
Ghiveci calugaresc
[pic]Mareste imaginea.
Ghiveci calugaresc
Ingrediente: 5-6 cartofi, 3 morcovi, 3 ardei grasi, 1 dovlecel, 1 conopida, 1 varza mica, 300 g fasole verde, 1 telina mica, 100 ml bulion, 3 cepe, 4 rosii, 1 pahar ulei,
3 legaturi patrunjel verde, sare, piper,
Mod de preparare: Curatam de coaja telina, ceapa, dovlecelul, morcovii si cartofii, dupa care taiem ceapa si o punem la calit in ulei. Taiem in bucatele cartofii, dovlecelul, conopida, fasolea verde si ardeii, iar in felii morcovii, telina si rosiile. Varza o taiem fideluta. Pe toate acestea le adaugam peste ceapa. Stingem totul cu apa, adaugam sare, piper si presaram o parte din verdeata. Punem totul in cuptor timp de o ora. La urma, presaram patrunjelul ramas.
Tofu cu legume
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente: 3 dovlecei; 2 vinete; 3 cepe; 2 teline; 1 ardei gras; 1 praz; 1 cutie de tofu; 200 g ciuperci; 5 linguri ulei de masline; 2 linguri otet de mere, cimbrisor, sare, piper.
Mod de preparare: Doveleceii, vinetele, ceapa, prazul, ciupercile, ardeii si telina sunt taiate si puse intr-un vas. Se adauga peste ele piper, sare, otet si doua lingura de ulei de masline. Sunt laste cateva minute pentru a se „inrudi” unele cu altele. Dupa ce au devenit „rude”, sunt puse intr-o tava intr-un strat generos. Peste legume se pune tofu taiat cubulete. Se adauga 2 linguri ulei si cimbrisor. De dorit ar fi ca tava sa fie acoperita cu o folie de aluminiu. Tava este pusa la cuptor la o temperatura de 190-200 grade Celsius, timp de 35 minute. Dupa timpul mentionat, tava este scoasa, se inlatura folia si se mai stropeste cu o lingura de ulei continutul. Se mai da la cuptor 10 minute pentru gratinare.
Mancare de bame
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente: 700 g de bame, apa indoita cu otet, 2 ceapa, 3 linguri de ulei, 6 rosii, patrunjel, sare.
Mod de preparare: Dupa ce bamele au fost curatate, sunt spalate in mai multe ape cu otet. Dupa ce am calit ceapa, adaugam in cratita rosiile lipsite de coaja, bamele, o lingurita de otet, verdeata si sare. Cratita se acopera si bamele se fierb la foc incet.
Placinta cu masline
[pic]Mareste imaginea.
Ingrediente pentru foaie: 3 cani cu faina (cani de 250ml.); 2 cesti de apa calduta (cesti de 150ml.); 1 ceasca de ulei (150ml.); sare.
Toate ingredientele se amesteca si se framanta o coca pentru cateva minute. Trebuie sa fie un aluat destul de usor de intins.
Ingrediente pentru umplutura: 200-250g. masline negre fara simburi; 50-80 ml. ulei; 2 cepe mari; 1 legatura de marar; sare, piper dupa gust.
Mod de preparare: Ceapa si maslinele sunt taie marunt si sunt puse la calit intr-o tigaie. Cand s-au inmuiat, se adauga sare, piper si putina apa. Se lasa sa fiarba incet, pana ce apa se evapora. Se adauga mararul tocat si se da la racit.
Aluatul obtinut se imparte in doua. Din fiecare parte se intinde cate o foaie. Pe fiecare foaie se pune jumatate din umplutura de masline, se ruleaza foaia si se pune intr-o tava intinsa, unsa cu ulei. La fel procedam si cu al doilea rulou. Se ung cu putin ulei si se dau la cuptor (incalzit dinainte). Sunt lasate la un foc iute 15 minute, apoi se reduce focul si mai sunt lasate inca 20 de minute pana se rumenesc rulourile.
Reteta de post - Turta dulce
[pic]Mareste imaginea.
Turta dulce - Ingrediente: 500 g zahar, 500 ml cu apa, 1 plic praf de scortisoara, 2 plicuri praf de copt, faina.
Turta dulce - Mod de preparare: Zaharul se topeste pe foc pana se caramelizeaza. Se adauga o ceasca de apa si se asteapta pana se topeste zaharul caramel si se lasa la racit. Se praful de copt stins cu putin otet. Tot in sirop se adauga si scortisoara pudra. Se amesteca bine totul. Se adauga faina. Tava in care se coace turta dulce se tapeteaza cu hartie de copt sau se unge si se tapeteaza cu putina faina. Se toarna compozitia. Turta dulce se coace in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de 45 – 50 minute. Turta dulce poate fi glazurata cu ciocolata de post.
Sarmale de post
[pic]Mareste imaginea.
Sarmale de post - Ingrediente: 1 cana de orez; 500g de ciuperci; 2 morcovi; 2 cepe; 2 linguri de ulei; 1 lingura delikat; o varza acra, piper, sare, 500g de suc de rosii
Mod de preparare: Ciupercile si ceapa sunt date la mixer, pana se obtine o pasta mai groasa. Morcovul este ras, peste el se adauga uleiul si delikat-ul si este pus spre a fi inabusit. Peste morcov, adaugam orezul si putina apa. Dupa ce orezul este fiert, se amesteca cu ciupercile si ceapa trecute prin mixer. Se lasa sa se raceasca dupa care se infasoara sarmalele. Pe fundul cratitei in care vor fi puse sarmalele, punem un strat de varza. Peste sarmale vom aseza un alt strat de varza, sucul de rosii cu doua cani de apa si doua frunze de dafin. Acoperim cratita si o lasam la cuptor 3 ore. Pofta buna!
Putem imbogati reteta de sarmale, adaugand in compozitie: stafide, nuca sau diferite legume.
Mancare de vinete
[pic]Mareste imaginea.
Mancare de vinete - Ingrediente: 5 ardei grasi copti ; 4 vinete; 2 cepe potrivite; 2 linguri de bulion; delikat, piper, sare.
Mod de preparare: Vinetele sunt curatate, taiate fasii si puse la copt. Ceapa se caleste impreuna cu bulionul. Ardeii copti sunt taiati fasii si adaugati peste ceapa calita. Peste acestea se adauga si vinetele si un pahar de apa. Sunt lasate la fiert pana scade apa. Se codimenteaza dupa gust !
Salata de fasole alba
[pic]
Ingrediente 1 cana de fasole alba fiarta, 150 grame rosii cherry, 1 legatura de patrunjel. Pentru sos avem nevoie de o lingurita de ulei de masline, 3 catei de usturoi, rozmarin, sare, piper, suc de lamaie.
Preparare: Fasolea alba fiarta se amesteca cu rosiile cherry si cu patrunjelul tocat. Usturoiul se toaca marunt si este calit impreuna cu rozmarinul într-o tigaie cu ulei de masline. Se adauga sare, piper si se lasa 15 minute la racit. Se amesteca sosul cu fasolea fiarta si rosiile cherry. Pofta buna.
Mancare de ciuperci
Ingrediente: 300 g ciuperci, 6 linguri de ulei, cascaval de post, 2 rosii, 1 ardei gras, o ceapa, piper, busuioc, mamaliga
Mod de preparare: Dupa ce ciupercile au fost curatate si oparite, sunt taiate marunt si puse la calit. Se adauga ceapa calita, ardeiul tocat si rosiile decojite. Se lasa la fiert, la foc mic; se adauga sare. Cand sunt fierte, ciupercile sunt puse peste sos si mai sunt lasate doua minute la foc mic. La final, se adauga piper si busuioc.
Ciorba de vara
Ingrediente
3 cepe verzi, 3 frunze de telina, 3 ardei, 4-5 rosii, 4 morcovi, 3 radacini de patrunjel, 300 g de fasole verde, 500 g de cartofi noi, sare.
Mod de preparare
Se curata si se spala morcovii, patrunjelul si cartofii. Se taie felii subtiri morcovii si patrunjelul iar cartofii cuburi. Cepele se spala si se taie ineluse. Telina se taie marunt, ardeii se taie cubulete iar fasolea verde se alege, se rupe bucatele si se spala. Se pun la foc, intr-o oala, cu apa aferenta, ceapa, telina, ardeii, morcovii si patrunjelul radacini. Cand da in clocot se adauga fasolea verde si se lasa iar pana da in clocot si apoi se pun cartofii. Dupa vreo 5 minute se pun rosiile taiate bucatele. Se mai lasa la fiert vreo 10-15 minute. Se gusta de sare si se serveste cu patrunjel verde tocat.
Daniela Faget
Supa de zarzavaturi
Ingrediente:
4 morcovi, 2 cepe, 2 cartofi, un dovlecel, o varza dulce mica, 2 ardei grasi, 1 ceasca de orez sau fidea, 2 cesti suc de rosii, patrunjel, sare.
Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam zarzavaturile si le punem la fiert in 3 l de apa.
2 ) Dupa ce da in fiert punem orezul, apoi sucul de rosii. Daca folosim fidea, o punem cu 10 minute inainte ca supa sa fie gata.
3 ) Potrivim de sare si putem adauga si putin zahar dupa gust.
4 ) La sfarsit presaram verdeata tocata marunt.
Din zarzavaturile ramase putem prepara o salata.
Supa de cartofi
Ingrediente:
500g cartofi, 2 morcovi, 1 pastarnac, 1 radacina patrunjel, jumatate de telina, 2-3 rosii, 2.5l apa, 1 ceapa
Instructiuni:
1 ) Curatam, spalam bine zarzavatul si-l taiem cubulete mici, tocam ceapa si le punem la fiert.
2 ) Dupa ce s-au fiert pe jumatate, adaugam si cartofii taiati in cuburi mici.
3 ) Cand cartofii sunt aproape fierti, punem rosiile curatate de pielite si seminte, taiate in felii. Daca nu avem rosii putem pune bulion sau suc de rosii.
4 ) Lasam sa mai dea putin in clocot.
Cand servim, presaram deasupra patrunjel verde tocat marunt.
Se poate adauga si o lingura de untdelemn, cand punem cartofii
Bors de primavara
Ingrediente:
6 fire de ceapa verde, 1 fir usturoi verde, 4 legaturi de loboda, 2 legaturi de stevie, mai multe frunze de spanac, 1 lingura de orez, 2 cartofi, 1 lingura bulion, 1 cana de bors, 1 legatura marar, patrunjel si leustean, sare si piper dupa gust.
Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam bine toate zarzavaturile.
2 ) Ceapa si usturoiul tocate marunt, orezul spalat in mai multe ape si cartofii taiati in cubulete, le punem la fiert in doi litri de apa.
3 ) Cand sunt aproape fierte, adaugam frunzele de loboda, stevie si spanac taiate in fasii, apoi punem bulionul, sarea si piperul.
4 ) Dupa ce s-au fiert toate zarzavaturile, punem borsul si lasam sa dea intr-un clocot.
5 ) Luam oala de pe foc si adaugam verdeata taiata marunt.
Se poate servi cald sau rece.
Salata orientala
Salata orientala
Este singura la care trebuie sa recomand otetul, dar si acela cat mai natural, nu chimic, sau il luati din borcanul de castraveciori. Merge diluat cu putina apa.
Cartofii fierti in coaja, curatati (sau cu coaja lasata pe ei, curatita doar de ochiurile negre), se taie felii, de preferat mai mici si mai subtirele, ca sa ia cat mai mult contact cu sosul salatei.
Se adauga ceapa multa taiata felii subtiri, castraveciori murati in otet sau gogosari taiati felii, si neaparat masline.
Apoi sare si ulei dupa gust. De otet am spus deja, iar de piper nu e nevoie.
La aceasta formula clasica mai puteti adauga dupa inspiratie,din iuteala mainii, si alte cruditati: odata felioare subtiri de ardei, alta data bucatele mici de broccoli sau conopida, alta data putina salata verde, dar fara a o lasa mult in contact cu otetul inainte de servire...
Salata de varza murata
Varza murata se scurge si se taie marunt. Se pune intr-un castron, deasupra se presara abundent cimbru, se adauga ceva zeama de la varza murata si ulei. Se amesteca bine.Dupa gust se poate pune si piper.
Merge foarte bine ca garnitura la orice mancare uscata, dar si singura, doar cu paine.
Salate de cruditati
Salatele de cruditati sa nu lipseasca in nici o zi! Si de preferat numai cu zeama de lamaie, mai rar cu otet, si acela sa fie diluat cu apa!
Faceti salate combinand orice legume si zarzavaturi va ies in cale, nu prea multe deodata, dar in fiecare zi altfel. Mergeti pe combinatii de culori, daca sunt prea multe de culoare verde puneti niste accente portocalii (morcovi taiati sau rasi), negre (masline), sau rosii (ardei, rosie, ceapa rosie, sfecla rosie cruda taiata marunt sau rasa).
Multi adauga cu succes uneori si felii de mere, de portocale, sau cateva stafide...
Sare f. putina, sau chiar deloc, zeama de lamaie face sa nu se simta lipsa sarii.
Daca aveti, folositi sare de mare.
Un efect grozav in salatele dvs. il au algele, pe care le puteti gasi uscate, la pungi, prin piete pe la punctele cu produse naturiste. Cu circa 20 minute inainte ca salata sa fie gata, luati cateva alge si le puneti la inmuiat intr-o farfurie intinsa cu putina apa. Algele vor absorbi apa, si devenind moi si putin crocante, le puteti taia la marimea dorita, preferabil cu foarfeca. Apoi le adaugati in salata.
(Tot cu foarfeca dvs, care nu trebuie sa lipseasca din bucatarie, se taie bine multe alte verdeturi, sau chiar feliile de portocale in cubulete mici de ex.pentru salata de fructe, fara a umple fundul de lemn cu pretioasa zeama)
Ulei deasemenea cat mai putin in salate. Se poate suplini cu avocado (dar sa nu fie prea crud), curatat de coaja si taiat bucatele. Daca fructul de avocado ni se pare cam tare, il mai lasam cateva zile sa se maturizeze si deci sa devina mai uleios.
Ceapa si usturoiul (chiar in cantitati mici daca va feriti de miros) sa fie nelipsite.
Uneori mai puteti adauga salatelor si 1-2 cartofi fierti si taiati felii. Merge si putin orez fiert, nelipicios.
In zilele cu dezlegare la peste, faceti o salata de cruditati astfel combinata si adaugati in ea niste sardele sau ficat de peste cu ulei cu tot (din conserva). Adaugati zeama de lamaie; de sare nu e nevoie, amestecati bine si... sa-mi spuneti cum a fost! Nu mai aveti nevoie de alta mancare. Doar de paine (de preferat neagra sau graham adevarat).
Foarte repede veti gasi combinatiile care va plac cel mai mult, si va asigur ca in felul asta puteti tine un post intreg, fara a mai gati altceva. Nu e sanatate curata?
Salata cu fructe si legume
Timp de preparare: cca 20 minute.
Cca 110 kcal/portie.
Se consuma cu bagheta proaspata.
Ingrediente
200 g varza alba
200 g morcovi
4 l.s. suc natural de portocale
4 l.s. otet de fructe
1/2 l.c. sare
piper negru macinat
putin zahar
2 l.s. ulei de floarea-soarelui
8 jumatati de nuci
1 lg. frunze de patrunjel
2 mere mici acrisoare
felii de portocale pentru ornat
Mod de preparare
1. Varza se taie in fasii subtiri si morcovii in cubulete mici.
2. Se amesteca sucul de portocale cu otet, piper si zahar. Apoi se incorporeaza uleiul si se bate putin. Legumele se pun in marinata si se
amesteca totul.
3. Nucile se taie marunt. Frunzele de patrunjel se toaca si varful acestora se pastreaza pentru ornat.
4. Merele se taie in patru, se indeparteaza cotorul si pulpa fructului se taie in felii subtiri.
5. Salata de legume se asaza pe un platou sau pe farfurii impreuna cu merele. Deasupra se presara nuci si frunze de patrunjel. Se orneaza cu felii de portocale si cu frunzele de patrunjel tocate.
Crema de usturoi
Ingrediente:
6 catei usturoi, 100 ml suc lamaie, 400 g cartofi, 100 ml ulei masline presat la rece, sare.
Mod de preparare:
Cartofii fierti cu restul ingredientelor se mixeaza in blender, uleiul adaugandu-se treptat. Crema se poate orna cu masline si se serveste pe paine prajita.
Salata de legume cu macaroane
Ingrediente:
6 cepe verzi, 500 g macaroane scurte, 4 rosii, 1 morcov mijlociu, o jumatate conserva de , o conserva mica de boabe de porumb, 50 g alune prajite.
Pentru sos:
6 linguri untdelemn fin (masline sau floarea-soarelui), 5 linguri otet alb sau otet de mere, 1 lingurita de zahar, sare, piper macinat, 1 lingurita de ardei iute tocat marunt, verdeata tocata (patrunjel sau marar).
Preparare:
Se pun la fiert macaroanele, se strecoara si se amesteca cu putin untdelemn. Se curata si se spala ceapa verde, se taie pe diagonala in 3-4 bucati.
Rosiile se oparesc, se curata de pielita si de codita si se taie in feliute subtiri. Morcovul se curata, se spala, se taie in patru pe lung, apoi in feliute ct mai subtiri. Se scoate fasolea din conserva, se scurge bine, la fel si boabele de porumb. Alunele se prajesc in tigaie fara untdelemn, apoi se sfarma (nu prea marunt) in piulita. Se pun toate legumele si alunele intr-o salatiera, se toarna deasupra sosul bine batut cu furculita.
Mentiuni: Se serveste salata cu macaroanele caldute sau fierbinti.
Salata de conopida
- 1 conopida de marime medie
- 2-3 linguri de maioneza de post
- 2-3 catei de usturoi pisat
- patrunjel fin tocat
- sare si piper dupa gust
Se spala bine conopida, se pune la fiert in apa cu sare. Se scurge si se lasa sa se raceasca. Intre timp sa piseaza usturoiul si se amesteca cu maioneza. Cand este fiarta conopida, se taie marunt, se adauga maioneza cu usturoiul pisat, si se potriveste de sare si piper. Se adauga apoi patrunjelul tocat.
Salata de vinete tocate
Ingrediente:
Alegem cateva vinete potrivit de mari si cu forma cat mai regulata, ca sa fie mai usor de copt. De asemenea, trebuie sa fie proaspete, de culoare inchisa, lucioase, iar la pipait sa fie putin moi. 200ml ulei, 1 ceapa potrivita, sare.
Instructiuni:
1 ) Se spala bine vinetele si se usuca pe un servet de hartie. Dupa spalarea initiala a legumelor (valabil si pentru ), apa nu mai trebuie folosita, pentru a pastra aroma deosebita de fum.
2 ) Se aseaza vinetele pe plita incinsa la un foc iute si se invart pe toate partile, pentru aproximativ jumatate de ora. Cand coaja exterioara s-a inegrit si flescait, iar prin gaurile create in timpul coacerii incepe sa iasa abur si lichid, se iau de pe foc si se lasa intr-o cratita sa se raceasca, atit cat sa poti pune mana pe ele sa le cojesti.
3 ) Se indeparteaza coaja, apoi se taie pe lung la capatul superior si se rad usor, cu un cutit semintele, ca sa nu pierdem nimic din "corpul" legumei.
4 ) Se aseaza vinetele curatate pe un fund de lemn inclinat si se pune deasupra lor un alt fund de lemn. Prin apasare, dupa inca o jumatate de ora sunt eliminate sucurile acide care fac rau la stomac.
5 ) Se toaca vinetele cu un tocator de lemn sau de plastic (se poate si cu cutitul, dar acela taie in loc sa striveasca si pierde din aroma) pina cand capata o consistenta de "pasta". Unii prefera sa le puna in mixer, dar nu ies la fel de bune.
6 ) Se pun in vasul final in care se vor servi, se adauga sare dupa gust, apoi se freaca incet cu ulei (preferabil de masline "light", dar si floarea soarelui este bun) ca atunci cand facem maioneza.
7 ) La sfarsit se adauga ceapa data pe razatoarea mica sau taiata foarte marunt, se decoreaza cu felii de rosii si se pune la rece. Dupa cum observati, reteta este traditional romaneasca, fara maioneza si alte dresuri care ii modifica gustul.
Se mananca pe paine si de preferat cu o garnitura de ardei copti.
Salata de primavara
Ingrediente:
2 salate verzi, 2-3 gulii, 3 castraveti, 1 legatura ridichi, 1 ceapa, ulei, otet (sau zeama de lamaie), sare, piper
Instructiuni:
1 ) Spalam bine salata, lasam sa se scurga de apa si o taiem fideluta
2 ) Curatam castravetii si ridichile, spalam si taiem in feliute subtiri.
3 ) Guliile curatate si spalate le dam pe razatoarea mare.
4 ) Amestecam totul, adaugam ceapa taiata solzisori, uleiul, otetul si potrivim de sare si piper dupa gust.
Putem s-o face si fara ulei.
Salata de orez
Ingrediente:
1 ceasca de orez, 4 ardei grasi, 4 rosii mari bine coapte, 4 cepe potrivite, otet, 1 legatura de marar, sare, piper.
Instructiuni:
1 ) Alegem si spalam orezul, apoi il firbem cu apa si sare.
2 ) Dupa ce s-a fiert se pune intr-o salatiera.
3 ) Rosiile crude si ardeii copti se taie marunt, la fel ceapa si mararul.
4 ) Amestecam si potrivim de sare si piper.
Putem pune si putin ulei.
Salata de ciuperci marinate
Ingrediente:
1 kg. ciuperci, 100 ml ulei, 100 ml otet, 2 foi de dafin, boabe de mustar, sare, piper
Instructiuni:
1 ) Alegem ciuperci de cultura albe de preferinta mici.
2 ) Curatam si spalam ciupercile in cateva ape.
2 ) Fierbem ciupercile 15 min in apa clocotita cu sare, apoi lasam sa se scurga apa.
3 ) Fierbem cu 200 ml apa otetul, uleiul, sarea, piperul si foile de dafin.
4 ) Dupa ce s-a racit, turnam peste ciupercile aranjate in borcan.
5 ) Punem boabele de mustar, inchidem ermetic borcanul si-l pastram la temperatura camerei.
Sfaturi pentru o sanatate fara conservanti
[pic]Mareste imaginea.
1. Grau integral incoltit cu miere
Graul incoltit nu trebuie sa depaseasca un milimetru, adica trebuie lasat in apa de seara pana dimineata. Se schimba apele la grau o data la cateva ore si se amesteca cu germeni de seminte si miere dupa gust. Se poate adauga mieji de nuca de anul acesta.
2. Salata de legume
Morcov, telina, pastarnac, ceapa, zeama de la o lamaie, zeama de la o portocala, zeama de la o grefa, sfecla, ardei,(eu puneam si castraveti), asezonate cu putina sare si ulei de masline, dupa gust, ardei gras, s.a.m.d. Legumele le tai rondele si apoi cubulete.
3. Propolis, miere si polen
Toamna si-a incheiat parcursul si acum cei care vand pe piata produse apicole sunt multi.
4. Sucuri de legume si fructe
Se fac inclusiv cu grefe, portocale, lamai, legume de toate felurile si fructe, plus o lingura de miere. Cine poate - si nu are diabet - sa il bea in aceeasi zi in care este facut.
Incercati sa evitati conservele din comert de post pentru ca acestea contin E-uri multe si conservanti si de asemenea incercati sa nu mai consumati margarina. Margarina se depune pe interiorul vaselor de sange. Singurul care curata vasele de sange natural este usturoiul.
Dieta aceasta poate fi completata cu cartofi prajiti - de exemplu, dar cartofii trebuie fierti inainte si pus uleiul la incins bine inainte pentru ca sa fie asimilat acest ulei in intregime in cartofi si implicit in organism.
- grau integral prajit
- o lingura de tinctura de propolis cu o ceasca de apa, dimineata
- orez fiert cu legume
- nuci prajite
Va doresc sa fiti sanatosi, ca postul se apropie, si sper sa ma pot tine si eu de o parte din ele !
................
................
In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.
To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.
It is intelligent file search solution for home and business.
Related download
- plan de alimentatie slabeste cu serban
- specialitățile hanului specialities of the house you don t
- mancare sanatate si fericire oprah winfrey
- oala electrica pentru orez crc 800 kitchenshop
- dieta la bolnavii cu ciroza hepatica
- hidroelectrica
- initiere in pescuit i ucoz
- fito fitt produse vegetale biopack produse
- clatite cu gem acoperamantul maicii domnului