16 februarie



16 februarie

Adevarul

Linie europeană pentru copiii dispăruţi

de AFP

Comisia Europeană a creat ieri linia telefonică unică europeană - 116000 - care va permite, începând din vară, semnalarea cazurilor de copii dispăruţi din întreaga Uniune, informează AFP. „Am făcut primul pas către crearea unei linii telefonice europene pentru cazurile de copii dispăruţi", a declarat, joi, comisarul pentru telecomunicaţii Viviane Reding. Statele membre trebuie să ia măsuri speciale pentru ca numărul 116000 să intre în vigoare din vară, în special să desemneze asociaţiile sau autorităţile care vor gestiona serviciul. Comisia va impune o serie de sancţiuni ce vor viza unele state membre care nu îşi onorează încă obligaţia de a localiza apelurile, ceea ce îngreunează misiunea echipelor de asistenţă.

Drama unui tânăr care nu mai vrea în canal

de Claudiu Berbece

Abandonat de mic în spital, a cunoscut toate canalele din

Bucureşti. A tras aurolac în el mai bine de 10 ani şi a cerşit

prin metrouri. A trecut prin zeci de centre de plasament, a fost bătut de poliţişti şi arătat la televizor drept boschetar. Acum, la 28 de ani, şi-a găsit un loc în rândul oamenilor normali. Îl cheamă Alexandru Silvian Bostangică, nume parcă predestinat unei vieţi pe care spune că nu o regretă.

Toamna - la şcoală, vara - în canal

Mic de statură, cu ochii puţin şui şi capul turtit, dar băţos şi sociabil. Ăsta e Bostangică. În sediul Direcţiei pentru Protecţia Copilului din sectorul 6 se simte ca acasă. Ia loc pe scaun, îşi pune rucsacul sport pe-aproape şi mobilul la îndemână. Ştie ce-i aia presă, deci nu pierde timpul cu gesturi sfioase. "Am mai făcut filme despre copiii străzii, la Antena şi Proteveu", ne pune în gardă. Vorbeşte ca şi cum l-ar grăbi cineva: "Pe părinţii mei nu-i ştiu. Da’ aş dori să-i cunosc. Nicidecât ca să stau la ei sau ca să le cer ceva. Vreau să văd cine sunt". Prima obsesie. Continuă, cu tonusul ceva mai scăzut: "Am fost în Casa 9 din Capitală, de unde m-au trimis la Lugoj, c-au zis că-s nebun. După aia am fost la Piteşti, la Câmpulung, la Râmnicu Vâlcea. Am făcut opt ani de şcoală prin centre şi trei ani de profesională la Vâlcea. Iar vara făceam canalul", îşi aminteşte Bostangică. Când asistenţii sociali îi cer o semnătură, mâna i se blochează la litera "g". "Fă-i coada!", îi explică Nicolae Gorunescu, cel care l-a scos pentru prima oară din canal, acum 10 ani. Bostangică recunoaşte stânjenit că a cam uitat să scrie, dar zice că ştie să cânte. A doua obsesie. "Am cântat în piese de teatru făcute de fundaţii. Le am cu cântecele «de mamă»", îşi recapătă el entuziasmul.

Prieten cu Oprescu

Bostangică repetă că era "terorizat" în centrele de plasament, mai ales de băieţii mai mari. Apoi se dezbracă şi ne arată mâna dreaptă, brăzdată de o cicatrice de vreo 20 de centimetri: "Eram drogat cu aurolac, m-a alungat unul de la furat mere şi am căzut de pe un pod". Imediat, ne arată şi că-i lipsesc câţiva dinţi. "Nu ştiu cum am intrat odată în galeria Rapidului. M-au prins şi m-au băutut de mi-au stricat gura. Era pe Ghencea, juca Steaua, echipa mea preferată", trece de la una rece la alta caldă. Mai departe, ne vorbeşte despre prietenia sa cu doctorul şi politicianul Sorin Oprescu: "Domnul Oprescu e tatăl meu. M-a angajat la Spitalul Universitar, îmi dădea bani, mă consulta. Să întrebaţi de Bostangică dacă mergeţi p-acolo. Toată lumea mă cunoaşte". Apoi îşi aduce aminte de Cristian Popescu "Piedone". "A venit cu televiziunile să ne scoată la cinci dimineaţa din canal, să facă atmosferă. Da’ după aia ne-a ajutat", rememorează el. Nu poate uita nici întâlnirile cu poliţiştii. "Nu-mi place de ei, că minte. Mi-au promis că mă ajută, da’ mi-au dat amenzi şi m-au bătut în cap pentru că alţii furau. Au vrut să mă bage şi-n puşcărie", se aprinde Bostangică şi ne arată că de-atunci ţine toate bonurile şi chitanţele în portofel. Nervii îi trec repede şi insistă să mergem la el acasă. Chiar sună un prieten şi-l roagă să cumpere "frusecuri" şi suc. N-avem cum să refuzăm.

Vrea buletin

"Acasă" înseamnă o baracă din lemn, acoperită cu nailon şi preşuri şi ascunsă după un bloc de pe strada Preciziei, undeva la capătul cartierului Militari. Şi-a încropit înăuntru două cămăruţe, pe care le-a ticsit cu icoane şi casete "de suflet". Stă de patru ani în zonă, aşa că locatarii blocului l-au lăsat să-şi tragă curent. Bostangică lucrează la un chioşc din apropiere şi câştigă un milion şi jumătate pe lună. Spune că nici nu vrea mai mult. "Am găsit pe cineva să mă ia în spaţiu, să-mi fac şi eu buletinul, că e expirat din ‘98". Obsesie mare. "Bostangică e cuminte şi munceşte de la prima oră. Îl mai chemăm pe la noi să mănânce şi să-şi mai spele câte-o haină", ne spune Nicoleta, o vecină. În apartamentul ei îşi ţine eroul nostru averea. O servietă roasă, ce păstrează toate bucăţile de hârtie în care i-a apărut vreodată numele, poze cu el în canal şi un maldăr de acte şi scrisori către Gigi Becali, "Surprize-surprize" şi "Iartă-mă". Vedem o caracterizare pozitivă din partea fundaţiei "Casa Deschisă", un carnet de note plin cu 9 şi 10, o revistă cu el pe copertă. Amintirile şiruiesc prin toată camera.

„Nu mă mai duc în canal"

Brusc, se hotărăşte să ne explice cum e cu aurolacul. "Am început să trag pe la 16-17 ani. Când eram drogat, parcă şi mâncarea ţinea mai mult. Mă uitam aşa la o felie de parizer şi parcă era mai mare. Mâncam şi nu se termina", povesteşte Bostangică. Ruşinat, şopteşte că încă mai trage, ca să uite de "supărări". Se mai plânge că-i curg ochii, că-l doare capul, că o ia razna câteodată. Mai zice că n-o să se întoarcă niciodată în canal. "Îmi pare bine c-am cunoscut strada, da’ nu mai vreau să mă strige lumea boschetar. Să vină să mă vadă că locuiesc în cartier acuma", aproape că recită, ţinând strâns în mână actele care dovedesc cine e. Mai bine spus, că nu mai e ce crede lumea.

Averea

La o cafea cu Simona Ionescu

[pic] Cum se bate apa-n piua

Politia Capitalei s-a simtit datoare cu un fel de drept la replica, ca raspuns la tableta in care semnalam nepasarea Directiilor de Protectie a Copilului fata de minorii scosi la cersit de parinti. Este, de fapt, o ampla precizare ce, in afara faptului ca are menirea de a-i scoate din ecuatie pe politisti (simple "organe" constatatoare, dupa cum zice legea), dezvaluie si (ne) implicarea institutiilor statului in ameliorarea acestui fenomen. Statistica spune: in anul 2006 au fost constatate, la nivel de Ca-pitala, cu 230 de fapte de cersetorie mai mult decat in anul 2005! Numai o mama din Buzau, cu 8 copii, a fost prinsa de 67 de ori de politistii bucuresteni punandu-si odraslele la cersit, incasand tot atatea amenzi. Evident ca Mariana B. nu le-a platit vreodata, dar politistii mai cu litera legii in cap i-au intocmit si 15 dosare penale. Asta fiindca exploatarea copilului de catre parinte se pedepseste cu inchisoarea, iar printr-o aspra pedeapsa se pune capat unei situatii periculoase. Un astfel de parinte e decazut din drepturi, iar copiii crescuti pe strada pot fi recuperati in centrele de asistenta sociala. Dar pentru a se ajunge aici, e nevoie de finalizarea dosarului penal de catre un procuror, care sa-l trimita apoi in instanta. La Parchet, insa... vrafuri, vrafuri zac dosarele. De tot felul, chiar si de coruptie. Lipsa procurori, ne-ar raspunde doamna Macovei. Iar "apa" curge, si curge... ca si copiii in strada, la intins manuta goala. Cand vor fi mari, insa, or sa ne-o bage-n gat sau in buzunar!

Azi

Ajutor guvernamental

     Un număr de 138 de familii şi persoane singure cu venituri reduse şi ale căror locuinţe au fost distruse de calamităţi naturale sau care au pierdut, ca urmare a unor accidente, un membru al familiei vor primi ajutoare în valoare totală de peste 200.000 de lei. Potrivit deciziei Guvernului, persoanele care primesc ajutoarele în valoare totală de 211.500 de lei sunt din judeţele Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Satu-Mare, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiş, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea. Ajutoarele vor fi acordate în baza unor anchete sociale.

Compact

BLOCURI

Primaria sectorului 3 va construi, in zona Bulevardului "1 Decembrie 1918", trei blocuri de locuinte, cu o investitie estimata la 34 de milioane de lei (aproximativ zece milioane de euro). Apartamentele vor fi oferite in regim de inchiriere tinerilor cu probleme sociale si fostilor chiriasi evacuati din casele nationalizate. Lucrarile de constructie pentru aceste blocuri ar urma sa inceapa in luna aprilie si ar trebui sa fie incheiate pana in primavara anului viitor. Procedura de licitatie pentru selectarea firmei de constructii a fost demarata. Cele 300 de garsoniere si apartamente vor fi construite cu fonduri din bugetul primariei.

Cronica Romana

Locuinte sociale, in fostele cazarme!

Primaria Capitalei vrea sa preia fostele cazarme ale unor unitati militare dezafectate pentru a le transforma in locuinte sociale pentru bucurestenii evacuati din actualele imobile, a declarat joi viceprimarul general, Razvan Murgeanu. Municipalitatea promite ca in maxim trei ani de zile vor fi gata aproximativ 700 de locuinte sociale, destinate tot persoanelor evacuate. “O parte din aceste locuinte sociale vor reveni celor care stau in Centrul istoric si care vor trebui mutati odata cu lucrarile din zonele respective, iar alte unitati locative vor reveni bucurestenilor evacuati din casele retrocedate proprietarilor de drept. Sa fie inteles ca aceste locuinte vor reveni celor care din punct de vedere social nu isi pot permite un credit”, a anuntat viceprimarul Capitalei, la deschiderea Targului de apartamente. Acesta a mai spus ca Primaria va incerca sa ii convinga si pe cei de la Ministerul Apararii Nationale (MApN) pentru a prelua unitatile militare dezafectate si a le transforma in campusuri cu locuinte sociale. “Este doar o initiativa, dar vrem sa propunem MApN sa preluam cazarmele unitatilor militare dezafectate pentru a realiza locuinte sociale. Vom incerca si acest lucru, insa doar in conditiile in care Ministerul nu va dori sa realizeze in acele amplasamente locuinte pentru cadrele militare”, a adaugat Murgeanu. In opinia viceprimarului general, chiar daca Bucurestiul si-a mutat in ultimul timp centrul de greutate imobiliar in zona de nord a orasului, proiectele ce vor fi dezvoltate pe viitor vor viza zona de sud a orasului. “Sunt multe proiecte noi care ne dau sperante de mai multe locuinte in Bucuresti, dar totodata ne si obliga sa asiguram utilitatile publice pentru dezvoltatori”, a mai spus oficialul municipal.

[pic]

Curentul

PEDOFILIE.

Operaţiunea Flashpoint, ce vizează anihilarea unei reţele de difuzare pe internet a unor imagini cu caracter pedofil, desfăşurată de Europol, s-a declanşat ieri în câteva state din Europa printre care şi România şi a debutat cu circa 40 de percheziţii şi câteva arestări.

Gardianul

Micii cersetori români vor fi repatriati din Spania

16.02.2007

Acordul semnat de autoritatile romane si spaniole  prevede, printre altele, repatrierea copiilor singuri. Astfel, ANDPC va realiza anchetele sociale pentru identificarea familiilor copiilor si conditiile in care acestia au ajuns in Spania. Ulterior, autoritatile romane vor informa familiile minorilor si vor cere acordul parintilor sau reprezentantilor legali pentru repatrierea lor, iar partea spaniola va intocmi documentatia privind repatrierea.

A.D.

Jurnalul National

Operatiune Antipedofilie - Europol in Romania

O ampla operatiune coordonata de Europol a avut loc ieri in mai multe state, printre care si Romania.

Potrivit unui comunicat preluat de AFP, operatiunea a presupus 24 de perchezitii in Italia, Elvetia, Slovenia si Romania, menite sa distruga retele de pedofilie care functionau prin intermediul internetului. Politistii au folosit drept punct de plecare informatiile obtinute de pe diverse site-uri cu carcacter pornografic, unde erau postate fotografii explicite ale caror protagonisti erau minori. Reteaua difuza pe internet inclusiv imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor si dispunea de un sistem cu ajutorul caruia coda mesajele postate

Realitatea Romaneasca

7 ani de inchisoare pentru parintii copiilor cersetori

    Parintii care isi pun copiii sa cerseasca au fost informati in legatura cu sanctiunile ce vor fi aplicate pentru practicarea cersetoriei. Actiunile de informare fac parte dintr-un program desfasurat de catre reprezentantii Directiilor pentru protectia copilului din Capitala. Aceste actiuni au fost organizate in aproape 30 de locatii din toate sectoarele Capitalei si vor mai avea loc si astazi. Parintii care isi trimit copiii la cersit au fost informati de catre reprezentantii directiilor pentru protectia copilului ca, daca vor fi prinsi, risca pana la sapte ani de inchisoare.

Desi pana acum aceste pedepse nu au fost aplicate, autoritatile sunt acum decise sa faca acest lucru, a declarat secretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Bogdan Panait. Mai mult, presedintele Comisiei pentru egalitate de sanse din Camera Deputatilor, Minodora Clivetti, a incurajat aplicarea legii, deoarece, in opinia sa, "Romania isi construieste un brand negativ in ce priveste copiii strazii".

Actiunile care se desfasoara in aceste zile pe strazile Capitalei fac parte din planul-cadru de actiune in vederea reintegrarii sociale a copiilor strazii, derulat de ANPDC, in colaborare cu Primaria Bucurestiului. (S.N.)

Romania Libera

Premiera in Romania

Centru de informare si consiliere comunitara

Vineri, 16 Februarie 2007 - Un articol de Cristina Boiangiu

Ieri a fost deschis primul centru de informare si consiliere comunitara din Romania, la filiala "Liviu Rebreanu" a Bibliotecii Metropolitane.

Bucurestenii vor putea afla informatii despre orice problema de interes public. Vizitatorii se vor putea documenta pe diverse domenii: administrarea domeniului public si imobiliar: scoli, biblioteci publice si spitale, sanatate publica, invatamant, religie, cultura, sport, asistenta si protectie sociala, administrarea pietelor, urbanism, disciplina in constructii. De asemenea, vor fi disponibile informatii despre: investitii si servicii publice utilitare, ordine publica, reteaua comerciala si protectia consumatorului, drepturi si obligatii civile, veterani de razboi, revolutionari, impozite si taxe, protectia copilului, servicii privind dezvoltarea mediului de afaceri pentru intreprinzatori mici, turism si transporturi. Cetatenii pot accesa date despre institutii publice de interes national (Parlamentul Romaniei, Administratia Prezidentiala, Guvern, organizatii nonguvernamentale etc.), local (Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Primaria Capitalei, consiliile locale si primariile de sector etc.), european (Uniunea Europeana) sau mondial (O.N.U., continente, state) etc.

çn acest centru se gasesc documente de biblioteca pe profilul serviciului oferit: Anuarul Statistic, Pagini Aurii Bucuresti si judete, Pagini Nationale, Pagini Albe Bucuresti, Ghidul Serviciilor Bucuresti, monografii, ghiduri, harti si planuri ale Bucurestilor, legislatie nationala sau hotarari ale consiliilor locale de sector, precum si ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti si multe altele.

Costurile totale ale proiectului sunt de 400.000 euro, cu surse de finantare de la bugetul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, Primariei Capitalei, donatii si sponsorizari.     

Piata muncii

Se cauta meseriasi

Vineri, 16 Februarie 2007 - Un articol de Magda Antoniu

La nivelul Capitalei sunt disponibile 1.771 posturi vacante, transmise Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Cele mai multe oferte, respectiv 881 posturi, sunt oferite pentru muncitorii calificati si cu experienta. Dintre meseriile cele mai cautate de angajatori mentionam cele de confectioner 330 locuri, brutar 10, cizmar-confectioner 25, cusator piese piele 50, crescator - ingrijitor cabaline 4, frezor 14, lacatus mecanic 13, masinist 15, mecanic agricol 4, operator mase plastice 15, pictor pe sticla si ceramica 10, sofer autocamion 12, sofer autoturisme si camionete 15, sudor 47, vanzator 9, tipograf-tiparitor 6, turnator-formator 6, zidar 13. Pentru persoanele cu studii medii sunt disponibile 415 locuri de munca, din care 218 pentru agent de paza si ordine. Mai sunt solicitate ocupatii precum administrator piete si targuri 4, agent vanzari 11, broker imobiliar 20, contabil 12, calculator pret de cost 6, agent transporturi externe 4, desenator tehnic 2, designer industrial 1, intendent 2, maestru sunet 1, maestru lumini 1, secretara 5, tehnician dentar 4, tehnician radiolocatii 4, terapeut in terapii complementare 1 etc. Ofertele pentru studii superioare sunt pentru 234 persoane, cele mai multe pentru ingineri - constructii hidrotehnice 27 posturi, drumuri 14, electronist 3, mecanic 4 etc.

Mai sunt disponibile locuri de munca pentru instrumentist 2 posturi, medic veterinar 1, ofiter bancar 13, proiectant sisteme informatice 20, referent administratie publica 17, economist 4, specialist in relatii publice 1, tehnoredactor 1, jurisconsult 1 etc. Pentru somerii fara calificare sau studii se poate opta pentru 241 locuri de munca, printre care ambalator manual 21 posturi, comisioner 14, ingrijitor animale 2, ingrijitor cladiri 9, maturatori strada 50, paznic 3, portar 5, comisioner 14, manipulant marfuri  29 si altele.

Persoanele interesate sa-si gaseasca o slujba pot obtine informatii suplimentare privind posturile vacante la sediile agentiilor locale ale AMOFM, in functie de domiciliu * Agentia Locala Sector 1 - str. Spataru Preda nr. 12; *  Agentia Locala Sector 2 - str. Luca Stroici nr. 13; *  Agentia Locala Sector 3 - str. Tabacarilor nr. 20; * Agentia Locala Sector 4 - sos. Berceni nr. 8; *  Agentia Locala Sector 5 - bd. Pieptanari nr. 64; * Agentia Locala Sector 6 - Bd. Timisoara nr. 59.     

Ziua

Case sociale in locul unitatilor militare [pic]

[pic]

-- Primaria Capitalei si Ministerul Apararii Nationale vor sa construiasca locuinte sociale pe terenurile unitatilor militare ce vor fi dezafectate.

[pic]

"Vom incepe discutii cu reprezentantii MApN pentru dezafectarea acestor unitati care, oricum, nu mai pot functiona in interiorul oraselor. Vrem sa derulam in aceste locatii proiecte sociale, in special locuinte", a declarat, ieri, viceprimarul general Razvan Murgeanu (foto), la targul imobiliar Condominium, care se desfasoara in aceste zile in Bucuresti. El a mentionat ca nu cunoaste suprafata totala a terenurilor pe care sunt amplasate aceste unitati, precizand insa ca in fiecare sector exista cel putin o unitate militara.

[pic]

In Bucuresti, cifra cererilor pentru locuinte se situeaza la acelasi nivel ca acum 16 ani, adica la 60.000. In fiecare sector sunt inregistrate solicitari ale tinerilor de pana in 35 de ani, care isi asteapta randul sa obtina o locuinta, cazand in plasa promisiunilor facute de edili in campaniile electorale. Mai mult de 90% dintre ei depasesc, insa, varsta impusa de lege pentru a beneficia de anumite facilitati ale legii.

[pic]

Murgeanu a mai spus ca Primaria Capitalei va incepe in acest an construirea a 700 de locuinte sociale, care vor fi destinate persoanelor care locuiesc in Centrul Istoric si care va trebui sa fie delocalizate pe perioada lucrarilor de reabilitare, persoanelor evacuate din cladirile nationalizate care trebuie retrocedate proprietarilor si categoriilor sociale cu venituri mici, care nu isi pot permite achizitionarea unei locuinte de pe piata. "Lucrarile vor incepe in acest an, in prezent Primaria fiind in stadiul achizitionarii terenurilor. Proiectul poate dura doi sau trei ani si va fi destinat, exclusiv, persoanelor cu probleme sociale", a mai spus Murgeanu. Viceprimarul a afirmat ca se lucreaza la stabilirea unui plafon al salariului minim pentru cei care vor putea beneficia de locuinte in acest proiect.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download