CAPITOLUL I - Just



ROMÂNIA

TRIBUNALUL ILFOV

[pic]

RAPORTUL

PRIVIND STAREA JUSTIŢIEI

PENTRU TRIBUNALUL ILFOV

ŞI

INSTANŢELE ARONDATE

ANUL 2016

BUFTEA

24 FEBRUARIE 2017

CAPITOLUL I

INTRODUCERE

Prima atestare documentară a judeţului Ilfov apare în „Hrisovul lui Basarab cel Tânăr Voievod”, de la Gherghiţa datat 23 martie 1482, prin care domnitorul dăruia mănăstirii Snagov câteva sate şi unele privilegii. În contextul acestui hrisov apare şi menţiunea judeţului „Elhov”, a cărui denumire era , desigur, mai veche decât anul 1482, când a fost scris documentul.

În toate structurile administrative mai vechi, Bucureşti-ul era inclus în judeţul Ilfov.

Potrivit Legii administrative din anul 1875, judeţul Ilfov cuprindea 6 plăşi cu 63 comune. În anul 1923, judeţul Ilfov includea 185 de comune rurale şi 396 de sate.

În perioada 1936-1938, capitala judeţului Ilfov era municipiul Bucureşti.

În anul 1950, s-a trecut la o nouă formă de organizare teritorială a României, care pierduse după anul 1940, printr-o conjunctura nefastă istoriei, teritorii importante, precum Bucovina, Basarabia, Cadrilaterul. Astfel, urmând modelul ţării de la Răsărit, prin Legea Administrativă, votată în anul 1950 de Marea Adunare Naţională a R.P.R., împărţirile s-au făcut, în 18 regiuni, iar judeţele au fost desfiinţate, Ilfovul făcând parte din regiunea Bucureşti.

Prin Legea nr. 2/1968, judeţele au fost reînfiinţate. Judeţul Ilfov era cel mai mare din România, atât ca suprafaţă, cât şi ca populaţie, cu 125 comune, 3 oraşe (Olteniţa, Urziceni, Buftea) şi municipiul Giurgiu.

La data de 24 ianuarie 1981, judeţul Ilfov a fost desfiinţat şi redus la Sectorul Agricol Ilfov, aflat în subordinea municipiului Bucureşti, cu sediul administrativ în comuna Baloteşti.

Revenirea Ilfovului la statut de judeţ s-a făcut în anul 1996, conform Legii nr. 24/1996 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 66/1991, a administraţiei publice locale.

Corelativ, a existat în toată această perioadă şi Tribunalul Ilfov. Aşa cum s-a văzut, Ilfovul includea, pe atunci, şi Bucureşti-ul, astfel că Tribunalul Ilfov avea un rol asemănător celui îndeplinit azi de Tribunalul Bucureşti.

Tribunalul Ilfov este instanţa care apare menţionată încă din vremea lui Alexandru Ioan Cuza sub denumirea ”judecătoria de ânteia cercetare a judeţului Ilfov” şi care acoperea, ca şi competenţă, întreaga zonă a Bucureştilor, inclusiv întinsa zonă limitrofă.

Potrivit art. 1 al Anexei din 1850 - la procedura condicei de comerciu: ”Osebimu sub numire de judecătorie de înteia cercetare, judecătoria ce se va aşeda în oraşilu scaunului ocârmuirei a fiă-cărui judeţu, avendu puterea de judece, la înteia cercetare şi cu pornire de apalaţie împotriva hotărârei ei, tote pricinile politicesci, corecţionale şi de comerciu ce se voru întempla în judeţulu acela în care va fi aşedată.”

Prin decretul nr. 132/1952, urmare a reorganizării administrativ teritoriale de tip stalinist, Tribunalul Ilfov s-a desfiinţat, fiind înlocuit de tribunalul capitalei şi tribunalele de raion.

Ulterior, în anul 1968, se reînfiinţează judeţele, inclusiv judeţul Ilfov, astfel că Tribunalul Ilfov îşi reîncepe activitatea, dar pentru foarte scurt timp, până la desfiinţarea judeţului Ilfov şi înlocuirea acestuia cu „Sectorul Agricol Ilfov”.

Judeţul Ilfov s-a reînfiinţat în anul 1996. În aceste condiţii, în anul 2002, s-a modificat Legea de organizare judecătorească şi s-a stabilit sediul Tribunalului Ilfov la Buftea.

Tribunalul Ilfov a reînceput să funcţioneze la data de 1 noiembrie 2011 şi are în aria sa de competenţă întreg judeţul Ilfov, cu 8 oraşe: Voluntari, Pantelimon, Măgurele, Popeşti Leordeni, Otopeni, Chitila, Buftea, Bragadiru, 32 de comune, între care menţionăm Corbeanca, Baloteşti, Snagov, Ştefăneştii de Jos, Domneşti, Chiajna, Cernica, Berceni, Ciolpani, Tunari şi 102 sate.

Tribunalul Ilfov se află în circumscripţia Curţii de Apel Bucureşti şi are arondate două instanţe de primă jurisdicţie, respectiv Judecătoria Buftea şi Judecătoria Cornetu.

Conducerea Tribunalului Ilfov este asigurată de preşedinte, judecător Loredana Geanina Antonescu - care are şi calitatea de ordonator de credite şi un vicepreşedinte, judecător Mircea Epuran, precum şi de colegiul de conducere, format din 6 membrii aleşi de Adunarea Generală a Judecătorilor şi preşedintele tribunalului (membru de drept).

În şedinţele Colegiului de conducere sunt supuse dezbaterii problemele generale de conducere, în limitele competenţelor stabilite de art. 19 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti aprobat prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1375/2015,.

Adunarea Generală a Judecătorilor este convocată, de regulă, de preşedintele Tribunalului Ilfov, pentru a hotărî cu privire la problemele date în competenţa acesteia de art. 16 din Regulament.

Activitatea Tribunalului Ilfov este organizată în două secţii - civilă şi penală, conducerea Secţiei penale este asigurată de judecător Răzvan Păştilă, iar funcţia de preşedinte al Secţiei civile a devenit vacantă începând cu 01 ianuarie 2017.

Structura organizatorică a tribunalului cuprinde şi compartimentele auxiliare: grefă, registraturi, arhive, departament economico-financiar şi administrativ, compartiment informatică, biroul de informaţii şi relaţii publice.

Schema de personal a Tribunalului Ilfov cuprinde un număr de 32 de posturi de judecător, la care se adaugă un număr de 4 posturi atribuite în condiţiilor art. 1341 din Legea nr. 304/2004 şi un număr de 46 de posturi de personal auxiliar de specialitate şi conex, situaţia detaliată a resurselor uman urmând a fi redată în cadrul capitolului III.

Tribunalul Ilfov funcţionează într-un sediu situat în oraşul Buftea, sediu în care funcţionează şi Judecătoria Buftea. Cu privire la acest aspect menţionăm că imobilul în care funcţionează Tribunalul Ilfov nu a fost edificat cu acest scop, motiv pentru care prezintă dezavantajul unor holuri strâmte, a unor săli de şedinţă insuficiente şi a unui spaţiu inadecvat desfăşurării activităţii de judecată. Din această cauză au fost efectuate numeroase demersuri la Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii în vederea identificării unei soluţii fiabile.

Urmare demersurilor efectuate în anul 2014 şi continuate în anul 2015 de conducerea administrativ – teritorială a Tribunalului Ilfov, prin Programul naţional de investiţii în infrastructura instanţelor şi parchetelor din reşedinţă de judeţ, discutat în şedinţa de Guvern din 10 decembrie 2014, printre cele 13 construcţii noi aprobate pentru sistemul judiciar se numără şi Palatul justiţiei pentru judeţul Ilfov.

Din punct de vedere al competenţei materiale, Tribunalul Ilfov soluţionează în primă instanţă cauzele/infracţiunile şi cererile date în competenţa sa prin Codurile de procedură civilă şi penală, precum şi prin alte legi speciale, iar ca instanţă de control judiciar apelurile şi recursurile prevăzute de lege în materie civilă, declarate împotriva soluţiilor pronunţate de Judecătoria Buftea şi Judecătoria Cornetu. De asemenea, Tribunalul Ilfov este instanţă de control judiciar şi în materie penală, soluţionând contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de Judecătoria Buftea, Judecătoria Cornetu şi Judecătoria Sector 4 Bucureşti (în materia liberării condiţionate), în cazurile prevăzute de lege.

Judecătoria Buftea are în raza sa de competenţă un număr de 22 de localităţi situate în Judeţul Ilfov - Afumaţi, Chitila, Ciolpani, Chiajna, Corbeanca, Dascălu, Dragomireşti Vale, Găneasa, Grădiştea, Gruiu, Moara Vlăsiei, Mogoşoaia, Nuci, Periş, Petrăchioaia, Snagov, Stefăneştii de Jos, Tunari, Baloteşti, Buftea, Otopeni, Voluntari.

Începând cu anul 2006 instanţa are constituite două secţii: Secţia Civilă şi Secţia Penală.

Fiecare secţie are prevăzută în componenţa sa un anumit număr de judecători şi personal auxiliar de specialitate, repartizat pe compartimente auxiliare: grefă, arhivă, registratură, conform necesităţilor determinate de funcţionarea secţiei respective. În prezent, la nivelul Judecătoriei Buftea, conducerea secţiilor nu este asigurată de preşedinţi de secţie, existând însă, atât la nivelul Secţiei Civile, cât şi la nivelul Secţiei Penale, un singur grefier–şef de secţie care îndeplineşte atribuţiile pentru ambele funcţii de conducere.

Conducerea Judecătoriei Buftea este asigurată de un preşedinte, care exercită atribuţii manageriale în scopul organizării eficiente a activităţii judecătoriei.

Colegiul de conducere este compus din preşedinte (care este membru de drept) şi 2 reprezentanţi ai judecătorilor, aleşi de Adunarea Generală a Judecătorilor. Sunt supuse dezbaterii Colegiului de Conducere, problemele generale de conducere a instanţei, adoptând hotărâri menite să asigure buna organizare şi funcţionare a acesteia.

Adunarea Generală a Judecătorilor este convocată anual sau de câte ori este nevoie, pentru a dezbate activitatea anuală, în vederea alegerii reprezentanţilor în Consiliul Superior al Magistraturii ori în Colegiul de Conducere ori pentru a analiza proiecte de acte normative, la solicitarea Ministrului Justiţiei sau Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi pentru a formula puncte de vedere la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Din punct de vedere al compartimentelor auxiliare prevăzute de Legea nr. 304/2004 republicată şi de Regulamentul de Ordine Interioară al Instanţelor (Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1375/20015) instanţa are următoarele compartimente: registratură, arhivă, birou de informare şi relaţii publice, bibliotecă.

Totodată, în structura instanţei au fost constituite, în conformitate cu dispoziţiile legale, biroul de executări penale, executări silite civile, executări contravenţionale şi biroul pentru înregistrarea şi evidenţa persoanelor juridice.

Comparativ cu instanţele ierarhic superioare judecătoria nu are în structura sa un compartiment distinct de informatică juridică şi nici departament economico-financiar şi administrativ, activitatea de informatică fiind desfăşurată de un informatician cu studii superioare de specialitate din cadrul Tribunalului Ilfov, iar activitatea economico-financiară fiind coordonată de managerul economic subordonat Preşedintelui Tribunalului Ilfov.

Judecătoria Buftea are în competenţă, conform legii, soluţionarea litigiilor pe fond, în privinţa competenţei materiale şi teritoriale, principalele reguli fiind edictate de Codurile de procedură penală şi civilă.

În materie penală, secţia specializată a Judecătoriei Buftea soluţionează cauzele date spre competentă soluţionare de Codul de procedură penală şi într-o proporţie mare dosare vizând infracţiuni contra patrimoniului şi infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii, acestea fiind constant înregistrate în activitatea secţiei penale.

În materie civilă, secţia specializată a Judecătoriei Buftea se confruntă cu un volum de activitate foarte mare, fiind învestită cu soluţionarea cu preponderenţă a cauzelor vizând dreptul de proprietate şi desmembrămintele acestuia, atât sub aspectul revendicării imobilelor, cât şi sub aspectul litigiilor de fond funciar.

În ceea ce priveşte specializarea în anumite materii în cadrul celor două secţii, raportat la numărul mic de judecători şi la diversitatea nu foarte mare a cauzelor, la acest moment apare ca fiind imposibilă înfiinţarea unor completuri specializate să judece într-o materie determinată.

Judecătoria Cornetu este cea de-a doua judecătorie din judeţul Ilfov, competenţa sa fiind stabilită în anul 1993 prin Hotărârea Guvernului României nr. 337, sediul fiind în comuna Cornetu, jud. Ilfov.

Sediul instanţei în suprafaţă totală de 1986,31 mp. este situat în comuna Cornetu, Şos. Alexandriei nr. 138, judeţul Ilfov, în clădirea Casei de Cultură, în care îşi desfăşoară activitatea specifică întreaga instanţă, respectiv sălile de judecată şi toate compartimentele auxiliare ale instanţei. Tot aici se află şi spaţiile de depozitare şi conservare a dosarelor soluţionate.

Judecătoria Cornetu funcţionează începând cu data de 01.10.2006 în baza Ordinului Ministrului Justiţiei nr. 2149/C/27.09.2006 şi a avizului conform pentru punere în funcţiune dat de Consiliul Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 558/22.08.2006.

Instanţa are în raza sa de competenţă un număr de 18 localităţi situate în zona de est, sud şi vest a judeţului Ilfov, astfel: Berceni, Bragadiru, Brăneşti, Cernica, Ciorogârla, Clinceni, Copăceni, Cornetu, Dărăşti - Ilfov, Dobroieşti, Domneşti, Glina, Jilava, Măgurele, Pantelimon, Popeşti - Leordeni, Vidra, 1 Decembrie.

Din punct de vedere logistic activitatea instanţei s-a desfăşurat în parametrii optimi în cursul anului 2016.

A fost asigurat numărul necesar de calculatoare, copiatoare, imprimante şi fax-uri, pentru buna funcţionare a instanţei.

Evidenţa activităţii s-a realizat prin înregistrări în registrele prevăzute de Regulamentul de Ordine Interioară, precum şi prin sistem informatic, repartizarea cauzelor s-a efectuat electronic pe baza programului Ecris, cu număr unic, a fost asigurat accesul la internet şi la programul legislativ „LEX”.

Pe tot parcursul anului 2016 încheierile de şedinţă şi hotărârile judecătoreşti au fost redactate cu ajutorul programului informatic ECRIS.

În anul 2016 au existat modificări în ceea ce priveşte compunerea completurilor de judecată, din diverse motive, aspect ce a condus inclusiv la situaţii în care s-a impus redistribuirea ciclică a dosarelor. Astfel, în urma intrării în concediu prenatal a doamnei judecător Călin Delia, prin Hotărârea Colegiului de Conducere nr. 13/18.10.2016 s-a stabilit desfiinţarea şi repartizarea ciclică a dosarelor aflate pe completul C13 civil la celelalte complete care judecă în materie civilă. Totodată, s-a dispus ca dosarele având ca obiect „fond funciar” după repartizarea ciclică să fie repartizate la completele specializate în materia fondului funciar.

Personalul auxiliar de specialitate îşi desfăşoară activitatea la arhiva, registratură, compartimentele executări civile, contravenţionale şi penale, compartimentul persoane juridice, Biroul de informare şi relaţii publice şi în şedinţele de judecată

CAPITOLUL II

DATE STATISTICE PRIVIND ACTIVITATEA INSTANŢEI JUDECĂTOREŞTI

II. 1 Volumul de activitate

II.1.1 Volumul total de activitate la Tribunalul Ilfov şi judecătoriile arondate pe anul 2016 (Anexa I)

| |Stoc |Dosare intrate în |Total dosare din stoc plus |Soluţionate |Stoc la sfârşitul |Suspendate |

| | |cursul anului |dosare nou intrate | |perioadei: | |

| | | | | | | |

| | | | | | | |

|Instanţa | | | | | | |

| | | | | | | |

|Tribunalul Ilfov |4.593 |11.080 |15.673 |9.515 |6.158 |476 |

|Judecătoria Buftea |6.026 |22.429 |28.455 |24.173 |4.282 |662 |

|Judecătoria Cornetu |2.919 |17.075 |19.994 |15.672 |4.322 |621 |

|Total general |13.538 |50.584 |64.122 |49.360 |14.762 |1.759 |

Din analiza datelor statistice, centralizate pentru anul 2016, la nivelul Tribunalului Ilfov se constată că în anul de referinţă s-au înregistrat (la tribunal şi instanţele arondate) un număr de 50.584 cauze, care s-au adăugat la un stoc de 13.538 cauze, numărul total al dosarelor fiind de 64.122 cauze, din care au fost soluţionate 49.360 cauze.

În Raportul privind eficienţa activităţii instanţelor, Raportul Wittrup propune trei indicatori pentru măsurarea performanţei instanţelor şi anume:

- rata de soluţionare a dosarelor,

- stocul dosarelor mai vechi de un an;

- ponderea dosarelor închise în termen de un an.

Referitor la primul indicator - Rata de soluţionare a dosarelor, se precizează în raportul Wittrup, că măsoară dacă instanţa reuşeşte să ţină pasul cu dosarele nou intrate pe rol. Această rată se calculează exclusiv raportat la dosarele nou intrate într-un an astfel: număr dosare soluţionate / număr dosare intrate *100 = procent soluţionare.

Raportat la datele statistice anterior menţionate, la Tribunalul Ilfov, rata de soluţionare este de 85% şi la Judecătoria Cornetu, rata de soluţionare este de 91,78%, date care arată o creştere a stocului de dosare.

Din punct de vedere grafic situaţia se prezintă astfel:

[pic]

II.1.2 Volumul de activitatea al Tribunalului Ilfov şi al instanţelor arondate, în anii precedenţi 2014 – 2015 (Anexa II)

|Instanţa |Stoc |Dosare intrate în|TOTAL dosare din|Soluţiona-te |Stoc la sfârşitul| Suspen- |

| | |cursul anului |stoc plus dosare| |perioadei: |date |

| | | |nou intrate | | | |

|Volum de activitate 2015 | | | | | | |

| Tribunalul Ilfov |5.201 |9.037 |14.238 |9.645 |4.593 |550 |

|Judecătoria Buftea |9.595 |13.911 |23.506 |17.480 |6.026 |708 |

|Judecătoria Cornetu |3.003 |7.770 |10.773 |7.854 |2.919 |475 |

|Total general |17.799 |30.718 |48.517 |34.979 |13.538 |1.733 |

|Volum de activitate 2014 |

|Tribunalul Ilfov |4.906 |9.784 |14.690 |9.489 |5.201 |629 |

|Judecătoria Buftea |9.346 |16.615 |25.961 |16.366 |9.595 |955 |

|Judecătoria Cornetu |4.771 |10.718 |15.489 |12.486 |3003 |691 |

|Total general |19.023 |37.117 |56.140 |38.341 |17.799 |2.275 |

După cum se poate observa numărul cauzelor nou-intrate înregistrate pe rolul Tribunalului Ilfov este în creştere, raportat atât la anul 2015, faţă de care se constată o creştere a dosarelor nou-intrate cu 2.043 cauze, cât şi la anul 2014, faţă de care se constată o creştere a dosarelor nou-intrate cu 1.296 dosare. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la instanţele arondate, unde numărul cauzelor nou-intrate în anul 2016, raportat la anul 2015 a crescut, în mod alarmant, cu 8.518 cauze, la Judecătoria Buftea şi 9.305 cauze, la Judecătoria Cornetu. Procentual numărul total al cauzelor nou intrate (tribunal şi judecătoriile arondate) a crescut cu 39,27 % faţă de anul 2015 şi respectiv 26,62% faţă de anul 2014. Creşterea numărului de dosare nou-intrate înregistrate la instanţele arondate, va avea impact direct asupra activităţii Tribunalului Ilfov, în sensul că va determina creşterea numărului de cauze cu stadiul procesual apel, recurs, contestaţie (în materie penală) în anul 2017.

II.1.3. Volumul de activitate pe secţii la Tribunalul Ilfov, în anul 2016, comparativ cu anul 2015 (Anexa III ):

|Instanţa |

|1 | |79 |79 |562 |423 |423 |36 |

| |Nadia Aionese | | | | | | |

|Secţia civilă |

|5 |Oprina Evelina |30 |24 |2029 |978 |477 |100 |

| |Mirela | | | | | | |

|Total general |822 |747 |28166 |14318 |9748 |1266 | |

După cum se poate observa, în cadrul Secţiei penale, domnul judecător Păştilă Răzvan a rulat cel mai mare număr de dosare (758 cauze) şi a soluţionat, de asemenea, cel mai mare număr de dosare (555 dosare), urmat de domnul judecător Mihai Radu Roman care a rulat un număr de 676 dosare şi a soluţionat 515 cauze, doamna judecător Grecu Cristina şi doamna judecător Aionese Nadia.

În ceea ce priveşte magistraţii Secţiei civile, dacă ne raportăm doar la cei care şi-au desfăşurat activitatea în tot cursul anului 2016, din punct de vedere al dosarelor rulate, domnul judecător Epuran Mircea a rulat cel mai mare număr de dosare (2.139 cauze), urmat de domnul judecător Mihai Constantin Cătălin, cu 2.135 cauze, doamna judecător Oprina Evelina Mirela – cu 2.029 dosare şi domnul judecător Radu Vlad Alexandru care a rulat un număr de 1.910 cauze. Din punct de vedere al dosarelor soluţionate domnul judecător Radu Vlad Alexandru a soluţionat un număr de 1.320 cauze, urmat de domnul judecător Epuran Mircea cu 1.145 cauze, doamna Ciornei Alma Manuela cu 1.027 cauze şi doamna Oprina Evelina Mirela cu 978 cauze soluţionate.

În ceea ce priveşte încărcătura pe judecător, raportat la stocul de dosare şi dosarele nou intrate, precum şi la complexitatea acestora, situaţia se prezintă astfel – Anexa XI:

|Nr. |

|crt. |

|1 | |48 |447 |403 |4.444 |451 |4.891 |

| |Nadia Aionese | | | | | | |

|Secţia civilă |

|5 |Oprina Evelina |1.160 |4.445 |751 |4.006 |1.911 |8.451 |

| |Mirela | | | | | | |

|Total general |7.951 |45.770 |16.418 |102.446 |22.598 |137.855 | |

În ceea ce priveşte cauzele nou-intrate în materie penală se observă că domnului judecător Răzvan Păştilă i s-au repartizat cel mai mare număr de dosare nou intrate, respectiv 545 cauze, cu o complexitate cumulată de 7.331 puncte, urmat de domnul judecător Mihai Radu Roman cu 528 cauze, cu o complexitate cumulată de 4.782 puncte.

La aprecierea volumului de activitate în materie penală, considerăm că o importanţă deosebită ar trebui acordată şi complexităţii cauzelor repartizate, în practică constatându-se că în această materie sunt înregistrate dosare cu o complexitate ce depăşeşte 100 de puncte.

În cadrul Secţiei civile se constată că domnului judecător Negrescu Gheorghe i s-au repartizat cele mai multe cauze nou-intrate, respectiv 1415 dosare cu o complexitate cumulată de 7.369 puncte, urmat de doamna judecător Antonescu Loredana Geanina cu un număr de 1403 dosare, a căror complexitate cumulată este de 7.096 puncte, doamna judecător Ciornei Alma Manuela cu un număr de 1357 dosare ce au însumat 6.258 puncte de complexitate, doamna judecător Ene Mariana cu un număr de 1287 dosare nou intrare şi o complexitate cumulată de 5.941 puncte, respectiv domnul judecător Radu Vlad Alexandru căruia i s-au repartizat un număr de 1263 dosare cu o complexitate de 6.025 puncte.

II.2.2. – Încărcătura pe schemă

Pentru a stabili încărcătura pe schemă, trebuie să ne raportăm la cele două componente ale schemei de personal şi anume, la numărul judecătorilor din schemă, astfel cum se prezintă la data de 31 decembrie 2016, precum şi numărul efectiv de judecători (numărul judecătorilor care şi-au desfăşurat activitatea în anul 2016 în cadrul Tribunalului Ilfov). Este adevărat că la data de 31 decembrie 2016 schema de personal a judecătorilor cuprindea un număr de 32 de posturi, însă în anul 2016 numărul efectiv al judecătorilor a fost mult mai mic, de fapt, la jumătate, şi anume, 16 judecători.

Potrivit datelor statistice deţinute de Tribunalul Ilfov, încărcătura pe schemă se prezintă astfel Anexa XII:

| |Dosare |Număr de |Număr de |Încărcătura pe |Încărcătura pe |

| | |judecă- |judecă- |judecător/schemă |judecător/efectiv |

| | |tori, conform |tori efectiv | | |

| | |schemei | | | |

| |Stoc+ dosare |Dosare rulate | | | | |

| |nou intrate | | | | | |

| | | | | |Raportat la total dosare |

| |Stoc+ dosare |Dosare rulate | | | | |

| |nou intrate | | | | | |

| | | | | |Raportat la total dosare |

| |Stoc+ dosare |Dosare rulate | | | | |

| |nou intrate | | | | | |

| | | | | |Rapor |

| | | | | |-tat total dosare |

| |Stoc+ dosare |Dosare rulate | | | | |

| |nou intrate | | | | | |

| | | | | |Rapor |

| | | | | |-tat la total dosare |

| |Stoc+ dosare |Dosare rulate | | | | |

| |nou intrate | | | | | |

| | | | | |Rapor |Rapor |Raportat la total|

| | | | | |-tat total dosare|tat la rulate |dosare |

|Tribunalul Ilfov |4.593 |11.080 |15.673 |9.515 |6.158 |476 |62,61% |

|Judecătoria Buftea |6.026 |22.429 |28.455 |24.173 |4.282 |662 |86,98% |

|Judecătoria Cornetu|2.919 |17.075 |19.994 |15.672 |4.322 |621 |80,90% |

|Total general |13.538 |50.584 |64.122 |49.360 |14.762 |1.759 | |

| | | | | | | |79,15% |

II.3.2 – Operativitatea soluţionării cauzelor de materii

Pe materii operativitatea înregistrată în anul 2016 se prezintă astfel:

|Nr. crt. |Materia |Stadiul procesual |Stoc |Dosare nou intrate |Total dosare (volum de |

| | | | | |activitate) |

|FOND |113 |954 |1067 |950 |89,03 |

|C-NCPP |80 |971 |1051 |978 |93,05 |

|TOTAL |193 |1925 |2118 |1928 |91,03 |

În această materie se observă o creştere a operativităţii soluţionării cauzelor la 91,03 %, raportat la anul 2015, când s-a înregistrat o operativitate de 89.90%. De remarcat că în materie penală cauzele cu stadiul procesual contestaţie au o operativitatea mai mare, comparativ cu cauzele de primă instanţă. Aceasta se datorează complexităţii cauzelor de primă instanţă, specificul acestui judeţ determinând înregistrarea unui număr mare de cauze având ca obiect – infracţiuni de evaziune fiscală, în care cercetarea judecătorească este complexă şi anevoiasă.

II.3.2 – Operativitatea soluţionării cauzelor de materii, la instanţele arondate:

a). JUDECĂTORIA BUFTEA

|Nr. crt. |Materia |Stadiul procesual |Stoc |Dosare nou intrate |

|Civilă |2016 |7.587 |1.091 |14,35% |

| |2015 |7.945 |1206 |15,18 % |

|Penală |2016 |1.928 |271 |14,06% |

| |2015 |1.700 |238 |14,00 % |

Potrivit datelor furnizate de către evidenţele privind declararea căilor de atac, se constată că în materie civilă s-a înregistrat o uşoară scădere a indicelui de atacabilitate, iar în materie penală o sensibilă creştere a acestuia (de 0,06%).

Din punct de vedere grafic, datele expuse mai sus pot fi reprezentate astfel:

[pic]

II.5.2 Indici de atacabilitate la nivelul instanţelor arondate Tribunalului Ilfov:

a) JUDECĂTORIA BUFTEA

În cursul anului 2016, din 24.173 hotărâri pronunţate au fost atacate 4102 hotărâri, ponderea atacabilităţii hotărârilor pe anul 2016 fiind de 16,96%.

În materie civilă, din cele 22.329 hotărâri pronunţate, au fost atacate 3716 hotărâri, ponderea atacabilităţii în materie civilă fiind de 16,64 % , iar în materie penală din cele 1844 hotărâri pronunţate, au fost atacate 386 hotărâri, ponderea atacabilităţii fiind de 20,93%.

b) JUDECĂTORIA CORNETU:

În cursul anului 2016, din 15.672 hotărâri pronunţate, au fost atacate 1900 de hotărâri, ponderea atacabilităţii hotărârilor pe anul 2016 fiind de 12,12%.

În materie civilă, din cele 13866 hotărâri pronunţate, au fost atacate 1686 hotărâri, ponderea atacabilităţii în materie civilă fiind de 12,15%, iar în materie penală din cele 1806 hotărâri pronunţate au fost atacate 214 hotărâri, ponderea atacabilităţii fiind de 11,84%.

Comparativ cu anul 2015. la judecătoriile arondate, ponderea atacabilităţii se prezintă astfel:

|Instanţa |Anul |Hotărâri pronunate |Total soluţii atacate |Indicele de atacabilitate -%|

|Judecătoria Buftea |2016 |24173 |4102 |16,97% |

| |2015 |17.480 |2.312 |13,23 % |

|Judecătoria Cornetu |2016 |15672 |1900 |12,12% |

| |2015 |7.854 |2.054 |26,15 |

Se constată o scădere a indicelui de atacabilitate a sentinţelor pronunţate de către Judecătoria Cornetu, comparativ cu anul 2015.

În ceea ce priveşte Judecătoria Buftea, aceasta a înregistrat o creştere a ponderii atacabilităţii în anul 2016, comparativ cu anul precedent.

II.6. Indici de desfiinţare a hotărârilor judecătoreşti:

II.6.1 Indice de modificare a soluţiilor pronunţare de Tribunalul Ilfov

La nivelul Tribunalului Ilfov, în anul 2016 acest indice este de 4,44% fiind determinat, prin raportarea numărului de soluţii modificate/desfiinţate în anul 2016, respectiv de 422 soluţii la numărul total de soluţii pronunţate, şi anume 9.515 hotărâri. Comparativ cu anul 2015 se constată că valoarea acestui indice a crescut, în anul 2015, fiind înregistrată o valoare de 4,13%. De altfel, acest indice a avut o evoluţie constantă în jurul valorilor 4,00 – 4,5.

Trebuie remarcat modul de calcul al acestui indice (hotărâri modificare/hotărâri pronunţate*100), însă este de reţinut că nu toate cele 422 soluţii modificate/casate au fost pronunţate în anul 2016, unele dintre acestea fiind soluţii aferente anilor precedenţi.

Pe secţii, indicele de desfiinţare/modificare în anul 2016, comparativ cu anul 2015, se prezintă astfel:

| | |Hotărâri pronunţate |Soluţii admise, |Modifi-cate |Casate |Indicele de |

| | | |din care | | |Desfiinţare/ |

|Secţia |Anul | | | | |modificare |

|Civilă |2016 |7587 |374 |228 |146 |4,93 |

| |2015 |7.945 |362 |265 |97 |4,56 |

|Penală |2016 |1928 |48 |45 |3 |2,49 |

| |2015 |1.700 |36 |35 |1 |2,12 |

Din datele redate în tabelul de mai sus, se constată că şi în cadrul celor două secţii ale Tribunalului Ilfov, valoarea acestui indice se menţine în jurul aceloraşi valori.

II.6.2. Indice de casare/desfiinţare a hotărârilor pronunţate de Tribunalul Ilfov

La stabilirea valorii acestui indice ne vom referi exclusiv la sentinţele casate sau desfiinţare de către instanţa de control judiciar şi trimise spre rejudecare Tribunalului Ilfov.

Valoarea acestui indice, pentru anul 2016 este de 1,57% (dintr-un număr de 9.515 cauze pronunţate s-a dispus trimiterea spre rejudecare într-un număr total de 149 cauze), în creştere faţă de anul precedent, când a înregistrat o valoare de 1,02%.

Şi cu privire la acest indice, trebuie să facem aceleaşi remarci şi anume că cele 149 soluţii de casare pot privi şi sentinţe pronunţare în anii precedenţi.

Pe secţii, indicele de casare în anul 2016, comparativ cu anul 2015, se prezintă astfel:

| | |Hotărâri pronunţate |Casate |Indicele de casare |

|Secţia |Anul | | | |

| |2016 |7587 |146 |1,92% |

|Civilă | | | | |

| |2015 |7.945 |97 |1,22 % |

|Penală |2016 |1928 |3 |0,16% |

| |2015 |1.700 |1 |0,06 % |

Concluzionând, se constată, în ansamblu, că valoarea indicelui de modificare şi a indicelui de casare au crescut în anul 2016, comparativ cu anul 2015, însă apreciem că aceasta se datorează în principal, volumului de activitate, cu mult peste media naţional, ce influenţează în mod negativ calitatea actului de justiţie. Nu trebuie neglijat faptul că volumul mare de activitate are un efect negativ atât asupra activităţii instanţei în general, cât şi asupra personalului care îşi desfăşoară activitate în cadrul acesteia, în special. Astfel, numărul mare de dosare determină o suprasolicitare atât a magistraţilor tribunalului, cât şi a personalului auxiliar de specialitate şi conex, efortul susţinut al acestora conducând la oboseală, scăderea rezistenţei la stres şi scăderea randamentului la locul de muncă.

Din punct de vedere grafic, situaţia se prezintă astfel:

[pic]

II.6.3. Indice de casare/desfiinţare a hotărârilor pronunţate de instanţele arondate Tribunalului Ilfov

B) JUDECĂTORIA BUFTEA

Situaţia hotărârilor desfiinţate/modificate/casate în anul 2016, comparativ cu anul 2015, se prezintă astfel:

|Instanţa | |Hotărâri pronunţate |

| | | |

| |Anul | |

| | |0-6 luni |6-12 luni |1-2 ani |Peste 2 ani |

| | |Nr. ds. soluţionate |

| | |0-6 luni |6-12 luni |1-2 ani |Peste 2 ani |

| | |Nr. ds. soluţionate |

| | |0-6 luni |6-12 luni |1-2 ani |Peste 2 ani |

Magistraţii Secţiei penale au participat la seminariile:

|Nr. crt. |Numele şi prenumele judecătorului |Denumirea seminarului |Perioada |Locul |

|1 |RĂZVAN PĂŞTILĂ |Justiţie şi criminalitate informatică |21 – 23 noiembrie 2016 |Sediul INM |

|2 |NADIA AIONESE |Mutual recognition în criminal proceedings în|06 – 08 aprilie 2016 |Madrid – Spania |

| | |EU, CP/2016/27 | |Seminar organizat prin |

| | | | |reţeaua EJTN |

| | |Criminalitatea informatică – Curs de |18 – 20 aprilie 2016 |Bucureşti – Academia de|

| | |pregătire în digital forensics | |Poliţie |

| | | | |Seminar INM |

| | |Întâlnirea cu reprezentanţii INML |18 noiembrie 2016 |Sediul INM |

| | |Lipsa de citare a părţilor în procesul penal.| |Sediul CAB – |

| | |Sancţiuni şi remedii în lumina jurisprudenţei|06 decembrie 2016 |În cadrul programului |

| | |CEFO | |Formare continuă |

| | | | |Centralizată |

|3 |CRISTINA GRECU |Lipsa de citare a părţilor în procesul penal.| |Sediul CAB – |

| | |Sancţiuni şi remedii în lumina jurisprudenţei|06 decembrie 2016 |În cadrul programului |

| | |CEFO | |Formare continuă |

| | | | |Centralizată |

A.1 Formarea continuă la nivel descentralizat s-a realizat prin participarea la seminariile organizate în cadrul programului de formare continuă aprobat la nivelul Curţii de Apel Bucureşti,

|Nrcrt |

|Nr. crt. |Tematica |Judecător responsabil |Referat/ |Locul desfăşurării |Data |

| | | |moderator | | |

|1 |Libera circulaţie a mărfurilor în Uniunea |Epuran Mircea |Epuran Mircea |Sediul |26.02.2016 |

| |Europeană. | | |Tribunalului Ilfov |ora 14,00 |

| | | | |Sala 4 | |

|2 |Procedura hotărârii preliminare. |Epuran Mircea |Antonescu Loredana |Sediul |25.03.2016 |

| | | |Geanina |Tribunalului Ilfov |ora 14,00 |

| | | | |Sala 4 | |

|3 |Dreptul copilului la legături personale cu|Epuran Mircea |Ciornei |Sediul |29.04.2016 |

| |părinţii săi în lumina practicii C.E.D.O. | |Alma Manuela |Tribunalului Ilfov |ora 14,00 |

| | | | |Sala 4 | |

|4 |Proba cu înscrisuri – registrele |Epuran Mircea |Mihai |Sediul |27.05.2016 |

| |contabile. | |Cătălin Constantin |Tribunalului Ilfov |ora 14,00 |

| | | | |Sala 4 | |

|5 |Suspendarea actului administrativ. |Epuran Mircea |Ivan Daniela |Sediul |24.06.2016 |

| | | | |Tribunalului Ilfov |ora 14,00 |

| | | | |Sala 4 | |

|6 |TVA la tranzacţiile imobiliare prin prisma|Epuran Mircea |Dumitrescu Alina |Sediul |30.09.2016 |

| |hotărârilor C.J.U.E. | | |Tribunalului Ilfov |ora 14,00 |

| | | | |Sala 4 | |

|7 |Abaterile disciplinare – jurisprudenţa în |Epuran Mircea |Nicolaescu |Sediul |28.10.2016 |

| |materie. Onoarea şi demnitatea profesiei | |Mihnea Constantin |Tribunalului Ilfov |ora 14,00 |

| |de magistrat. | | |Sala 4 | |

|8 |Clauze abuzive în contractele de credit |Epuran Mircea |Radu |Sediul |25.11.2016 |

| |bancar. | |Vlad Alexandru |Tribunalului Ilfov |ora 14,00 |

| | | | |Sala 4 | |

|9 |Formarea profesională. |Epuran Mircea |Negrescu Gheorghe |Sediul |16.12.2016 |

| | | | |Tribunalului Ilfov |ora 14,00 |

| | | | |Sala 4 | |

În cadrul Secţiei Penale:

|Nr. crt. |Tematica |Judecător |Referat/moderator |Locul desfăşurării |Data |

| | |responsabil | | | |

|1 |Confiscarea extinsă |Răzvan |NADIA AIONESE |Tribunalul Ilfov |24 februarie 2016 |

| | |Păştilă | |- camera 303 - | |

|2 |Acordul de recunoaştere al vinovăţiei |Răzvan |CRISTINA GRECU |Tribunalul Ilfov |28 aprilie 2016 |

| | |Păştilă | |- camera 303 - | |

|3 |Plângerea împotriva soluţiilor de neurmărire |Răzvan |MIHAI RADU ROMAN |Tribunalul Ilfov |29 septembrie 2016 |

| |sau netrimitere în judecată - art. 340 – 341|Păştilă | |- camera 303 - | |

| |Cpp. | | | | |

|4 |Metode speciale de supraveghere sau |Răzvan |RĂZVAN PĂŞTILĂ |Tribunalul Ilfov |24 noiembrie 2016 |

| |cercetare. Mandatul de supraveghere. |Păştilă | |- camera 303 - | |

B. Potrivit Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate, formarea profesională a personalului auxiliar de specialitate şi conex îmbracă, ca şi în cazul magistraţilor, mai multe forme, respectiv formarea iniţială a personalului auxiliar de specialitate, ce se realizează, de regulă, prin Şcoala Naţională de Grefieri şi formarea profesională continuă, care de asemenea, se realizează prin mai multe activităţi, şi anume, prin participarea la cursurile organizate de Şcoala Naţională de Grefier (personalul auxiliar de specialitatea având obligaţia, conform art. 29 din Legea nr. 567/2004, de a participa la această formă de pregătire profesională, cel puţin o dată la 5 ani) şi prin participarea la formele de pregătire profesionale organizate, trimestrial, în cadrul Tribunalului Ilfov.

B.1 - Participarea personalului auxiliar de specialitate la cursurile de pregătire organizate de Şcoala Naţională de Grefieri, se prezintă, în anul 2016, astfel:

|Nr. crt. |Numele şi prenumele grefierului |Denumirea seminarului |Perioada |Locul |

| |MINCĂ VALENTINA |Management |11 – 13 mai 2016 |Centrul de perfecţionare Sovata|

| |VĂSI VICTORIA |Etică şi deontologie |05-06 octombrie 2016 |Centrul de perfecţionate Bîrlad|

| | |profesională | | |

| |SANDU ONORICA |Drept procesual civil. Ecris |13 – 15 aprilie 2016 |Centrul de perfecţionare Bîrlad|

| |MICU MIRELA POMPILIA |Elemente de tehnoredactare |19-21 septembrie 2016 |Centrul de perfecţionare Bîrlad|

| |LEFTER DENISE ALINA VALENTINA |Drept procesual civil. Drept |19-23 septembrie 2016 |Centrul de perfecţionare Cheia |

| | |procesual penal. Comunicare şi | | |

| | |deontologie | | |

| |DUMITRACHE CARMEN |Statistică. Statis. Ecris. |30 septembrie 2016 |Tribunalul Bucureşti |

| |CĂRUCERIU ALEXANDRU |Procedura insolvenţei |7-8 decembrie 2016 |S.N.G. |

| | |persoanelor fizice | | |

B.2 - În cadrul orelor de pregătire profesională organizate în cadrul celor două secţii ale Tribunalului Ilfov au fost dezbătute următoarele teme:

|Nr. crt. |Instanţa |Tematica |Judecător |Referat/ |Locul desfăşu |Data |

| | | |responsabil |moderator |rării | |

|2 | |Modul de comunicare al citaţiilor |Răzvan |Maria Crina Iacobescu |Tribunalul Ilfov|24 iunie 2016 |

| | | |Păştilă |Victoria Văsi | |ora 1400 |

|3 | |Atribuţiile grefierului delegat la |Răzvan |Lili Mirică |Tribunalul Ilfov|30 septembrie |

| | |Compartimentul executări penale |Păştilă |Irina Simion | |2016 |

| | | | |Alina Vladimirescu | |ora 1400 |

|4 | |Drepturile inculpatului |Răzvan |Ioana Dobre |Tribunalul Ilfov|16 decembrie |

| | | |Păştilă |Cecilia Florescu | |2016 |

| | | | |Veronica Călin | |ora 1400 |

|5 |Secţia civilă |Atitudinea în profesie şi în afara |Epuran Mircea |Asmarandei Maria |Tribunalul Ilfov|31 martie 2016 |

| | |acesteia potrivit codului | |Magdalena |sala 4 |ora 1300 |

| | |deontologic al personalului | |Sandu Onorica | | |

| | |auxiliar de specialitate | | | | |

|6 | |Amenzile judiciare în procesul |Epuran Mircea |Stancu Camelia Elena |Tribunalul Ilfov|30 iunie 2016 |

| | |civil. | |Micu Mirela |sala 4 |ora 1400 |

|7 | |Comunicarea înscrisurilor în |Epuran Mircea |Ilie Maria Madalina |Tribunalul Ilfov|30 septembrie |

| | |procedura prealabilă. | |Butnaru-Palade Olguta |sala 4 |2016 |

| | | | | | |ora 1400 |

|8 | |Activitatea premergătoare şedinţei |Epuran Mircea |Lefter Denise Alina |Tribunalul Ilfov|20 decembrie |

| | |de judecată. | |Valentina |sala 4 |2016 |

| | | | |Căruceriu Alexandru | |ora 1400 |

III.2.2 – Formare profesională a personalului instanţelor arondate Tribunalului Ilfov

a) JUDECĂTORIA BUFTEA

În cursul anului 2016 în scopul pregătirii profesionale, s-au întocmit referate pe diverse teme din materia civila si penala care au fost discutate în cadrul şedinţelor de pregătire profesionala.

În şedinţele de învăţământ profesional organizat la nivelul Judecătoriei Buftea au fost elaborate şi prezentate următoarele teme:

|Instanţa |Tematica |Referent/ |Locul desfăşurării |Data/ora |

| | |moderator | | |

|Judecătoria Buftea |Reprezentarea în procesul penal |Axinte Roxana Adriana |Judecătoria Buftea |23.01.2016 ora 14,00 |

|Judecătoria Buftea |Ordonanţa preşedenţială |Ghihaniş Alina |Judecătoria Buftea |25.02.2015 ora 14,00 |

|Judecătoria Buftea |Acţiunea pauliană |Burcea Laura Andreea |Judecătoria Buftea |24.03.2016 ora 14,00 |

|Judecătoria Buftea |Recidiva |Toma Dan Sterică |Judecătoria Buftea |14.04.2016 ora 14,00 |

|Judecătoria Buftea |Validarea popririi |Geană Irina |Judecătoria Buftea |26.05.2016 ora 14,00 |

|Judecătoria Buftea |Accesiunea imobiliară |Martin Andreia Nicoleta |Judecătoria Buftea |28.06.2016 ora 14,00 |

|Judecătoria Buftea |Regimuri matrimoniale |Roman Lavinia Calina |Judecătoria Buftea |22.09.2016 ora 14,00 |

|Judecătoria Buftea |Contestaţia la executare |Florescu Alina Loredana |Judecătoria Buftea |20.10.2016 ora 14,00 |

|Judecătoria Buftea |Clauze abuzive în contractile |Tăşcan Adriana |Judecătoria Buftea |24.11.2016 ora 14,00 |

| |bancare | | | |

|Judecătoria Buftea |Cererea de reexaminare anulare- |Iordăchescu Elisabeta |Judecătoria Buftea |15.12.2016 ora 14,00 |

| |art. 200 C.p.c. |Mihaela | | |

Totodată, pe parcursul acestui an, mai mulţi judecători au participat la cursuri de formare continua ţinute si organizate de I.N.M., precum si la diferite seminarii organizate în materie civila si penala, în tara.

|Nr. crt. |Numele şi prenumele judecătorului |Denumirea seminarului |Perioada |Locul |

|1. |Dinu Alexandru |Suspendarea executării silite |19.05.2016 |Judecătoria Buftea |

|2. |Roman Lavinia Calina |Clauzele abuzive din contractele |09.09.2016 |Judecătoria Buftea |

| | |încheiate între comercianţi şi | | |

| | |consumatori | | |

|3. |Geană Irina |Contestaţie la executare |10.10.2016 |Judecătoria Buftea |

|4. |Ghihaniş Alina |Exercitarea autorităţii părinteşti |10.11.2016 |Judecătoria Buftea |

|5. |Dimofte Tatiana Ionela |Excepţia de necompetenţă |07.12.2016 |Judecătoria Buftea |

|6 |Iordăchescu Elisabeta Mihaela |Stabilire locuinţă minor |15.12.2016 |Judecătoria Buftea |

Formarea continuă a judecătorilor trebuie să constituie o prioritate, deoarece reprezintă potrivit art. 35 al 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, garanţia independenţei şi imparţialităţii în exercitarea funcţiei.

Se impune de aceea ca formarea continuă descentralizată să vizeze cunoaşterea şi aprofundarea legislaţiei interne, a documentelor europene şi internaţionale la care România este parte, a jurisprudenţei instanţelor judecătoreşti şi a Curţii Constituţionale, a jurisprudenţei CEDO şi a Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene, a dreptului comparat, a normelor metodologice precum şi abordarea multidisciplinară a instituţiilor cu caracter de noutate.

Pregătirea specializată a magistraţilor are incidenţă directă asupra calităţii actului de justiţie, în raport de diversificarea domeniilor de drept şi necesitatea unei bune cunoaşteri a acestora.

Dezvoltarea continuă a programelor de formare profesională descentralizată a judecătorilor reprezintă un indice de calitate esenţial al modului e funcţionare al instanţei.

Una din garanţiile independenţei judecătorilor o reprezintă pregătirea profesională astfel cum rezultă din dispoziţiile art. 35 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Similar, o pregătire profesională continuă a grefierilor reprezintă şi ea o componentă de bază a independenţei sistemului judiciar, dat fiind rolul grefierilor în actul de justiţie şi anume acela de a degreva judecătorul de activităţile nespecifice funcţiei sale. O formare profesională de calitate presupune o formare centrată pe nevoile sistemului, o formare care reuşeşte să-şi atingă obiectivele, adaptată contextului social şi care foloseşte în mod optim toate resursele care îi stau la dispoziţie.

La cursurile organizate de Şcoala Naţională a Grefieri au participat

|Nr. crt. |Numele şi prenumele |Denumirea seminarului |Perioada |Locul |

| |grefierului | | | |

| |Nistor Cristiana |Statistică: statis Ecris |30.09.2016 |Tribunalul Bucureşti |

| |Andreescu Ana Maria |Abilităţi non juridice |15.11.2016 |Sediul SNG |

| |Caranic Vadim |Procedura insolvenţei |14.11.-16.12.2016 |eLearning |

| | |persoanelor fizice | | |

| |Năstase Sorina Ioana |Procedura insolvenţei |14.11.-16.12.2016 |eLearning |

| | |persoanelor fizice | | |

| |Bosoancă Titiţa |Drept procesual civil |05.12.2016 |Sediul SNG |

| |Andreescu Ana Maria |Drept procesual civil |06.12.2016 |Sediul SNG |

| |Ţicu Roxana Florentina |Drept procesual civil |06.12.2016 |Sediul SNG |

Învăţământul profesional al personalului auxiliar de specialitate s-a organizat lunar şi s-au elaborat următoarele teme de către personalul auxiliar al instanţei, care au fost şi susţinute:

|Instanţa |Tematica |Judecător responsabil|Referent/ |Locul desfăşurării |Data/ora |

| | | |moderator | | |

|Judecătoria Buftea |Suspendarea procesului |Axinte Roxana Adriana|Dincă Florica |Judecătoria Buftea |19.01.2016 ORA 14,00|

|Judecătoria Buftea |Termenul în cunoştinţă |Axinte Roxana Adriana|Caranic Vadim |Judecătoria Buftea |23.06.2016 |

| | | | | |ORA 14,00 |

|Judecătoria Buftea |Prescripţia executării sancţiunii|Axinte Roxana Adriana|Bica Cristina |Judecătoria Buftea |22.09.2015 |

| |amenzii contravenţionale | | | |ORA 14,00 |

|Judecătoria Buftea |Punerea în executare a |Axinte Roxana Adriana|Dumitrache Elisabeta |Judecătoria Buftea |15.12.2016 |

| |hotărârilor penale | | | |ORA 14,00 |

b) JUDECĂTORIA CORNETU:

Pregătirea profesională a magistraţilor, precum şi a celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului judiciar constituie o condiţie necesară pentru realizarea procesului de reformă.

Pregătirea judecătorilor şi a procurorilor realizată în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, dar şi prin intermediul programelor de perfecţionare profesională desfăşurate la nivelul Curţii de Apel Bucureşti şi la nivelul instanţei, trebuie să determine standarde ridicate de profesionalism pentru magistraţi în scopul aplicării eficiente şi uniforme a legii.

Prin programele de formare iniţială şi formare continuă se urmăreşte actualizarea cunoştinţelor magistraţilor cu privire la noua legislaţie, dar şi cu privire la modalităţile de aplicare în practică a prevederilor legale, la nivel naţional şi comunitar.

Pregătirea specializată a magistraţilor are incidenţă directă asupra calităţii actului de justiţie, în raport de diversificarea domeniilor de drept şi necesitatea unei bune cunoaşteri a acestora.

Contextul juridic şi social actual este marcat de două realităţi incontestabile ale sistemului judiciar, respectiv dinamica procesului legislativ, precum şi imperativul adaptării legislaţiei româneşti, a practicii şi, cel mai important, a factorului uman la cerinţele inerente aderării ţării noastre la Uniunea Europeană. Având în vedere că de la 1 ianuarie 2007 magistratul român a devenit un magistrat european, este imperios necesară pregătirea unor magistraţi cu o vocaţie europeană, capabili să facă faţă unei justiţii comune, în special în materiile Dreptul Uniunii Europene şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Un alt obiectiv al formării profesionale a magistraţilor este asistenţa acestora în ceea ce priveşte schimbările legislative intervenite, acordând, în acelaşi timp, o atenţie deosebită demersurilor de unificare a practicii judiciare.

Pe lângă aceste direcţii prioritare, atât Institutul Naţional al Magistraturii cât şi fiecare magistrat în parte trebuie să acorde maximă importanţă îmbunătăţirii percepţiei asupra sistemului judiciar, fiecare dintre noi, privit individual, putând fi promotorul imaginii justiţiei.

Dincolo de obligaţiile legale, formarea specializată şi continuă poate reprezenta pârghia de atingere a tuturor acestor obiective şi a multor altora, la fel de importante. Prin urmare, este indispensabilă unirea resurselor existente printr-o colaborare strânsă între responsabilii de formarea continuă a magistraţilor, atât la nivel centralizat cât şi descentralizat şi beneficiarii acestei activităţi.

În cursul anului 2016, la nivelul instanţei, lunar, au avut loc şedinţe de învăţământ profesional, separat pentru judecători şi pentru personalul auxiliar, în care au fost prezentate teme prin care s-a urmărit perfecţionarea continuă a magistraţilor şi a grefierilor, şedinţele fiind conduse de judecătorul cu atribuţii în acest sens. Majoritatea temelor au avut ca subiect modificări legislative şi instituţii civile şi penale cu caracter de noutate introduse prin intermediul noului Cod civil, a noului Cod de procedură civilă, a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală.

Magistraţii acestei instanţe au participat la cursuri de formare profesională continuă, seminarii şi conferinţe organizate de INM şi de Curtea de Apel Bucureşti, după care au diseminat colegilor judecători problemele discutate şi soluţiile oferite.

Situaţia participării la formele de pregătire organizate de Institutul Naţional al Magistraţii la nivelul magistraţilor Judecătoriei Cornetu se prezintă astfel:

|Nr. crt. |Numele şi prenumele judecătorului |Denumirea seminarului |Perioada |Locul |

|1. |Sîrbu Călin Teodor |Criminalitate informatică – Network |21-23 martie 2016 |I.N.M. |

| | |investigation | | |

|2. |Bărăscu Maria Virginia |1.Evenimentul dedicat judecătorilor |1) 23 martie 2016; |.N.M. |

| | |specializaţi în materie penală; |2)24-28 octombrie 2016;| |

| | |2. Engleză juridică. | |I.N.M. |

| | |3. JAD - Acţiunea comună împotriva |3)01-03 noiembrie 2016;| |

| | |violenţei în familie. | |Predeal |

| | |4. Analiza practicii neunitare în |4) 14 decembrie 2016 |C.A.B |

| | |materie penală | | |

|3. |Constantinescu Nicoleta |1)problemele de drept care au generat|15 martie 2016 |C.A.B. |

| | |practică neunitară în materie penală;| | |

| | | | |Sovata |

| | |2) Repartizării aleatorii a cauzelor |Aprilie 2016 | |

| | | | | |

|4. |Dascălu Livişor |1)problemele de drept care au generat|1)15 martie 2016; |C.A.B. |

| | |practică neunitară în materie penală;|2)18 noiembrie 2016; |I.N.M. |

| | | |3)06 decembrie 2016 |C.A.B. |

| | | | | |

| | |2)organizarea celei de-a patra | | |

| | |întâlniri între judecători şi membrii| | |

| | |comisiilor speciale medico-legale de | | |

| | |expertiză pentru | | |

| | |amânarea/întreruperea executării | | |

| | |pedepsei sau suspendarea urmării | | |

| | |penale/judecăţii pe motiv de boală; | | |

| | |3) Lipsa de citare a părţilor în | | |

| | |procesul penal. Sancţiuni şi remedii | | |

| | |în lumina jurisprudenţei CEDO. | | |

|5. |Damaschin Eniko |analiza practicii neunitare în |14 aprilie 2016 |C.A.B. |

| | |materie civilă | | |

|6 |Budei Oana Claudia |1) Analiza practicii neunitare în |1)24 iunie 2016 |I.N.M. |

| | |materie civilă. |2)03-04 noiembrie 2016 | |

| | | | |C.A.B. |

| | |2)Clauze abuzive în relaţia | | |

| | |profesionist – consumator din cadrul | | |

| | |acestui proiect. | | |

|7 |Gociu Marian |The Brussel la Regulation |05-08 decembrie 2016 |I.N.M. |

|8 |Vasilache Alina |practică neunitară în materie |20 decembrie 2016 |C.A.B. |

| | |comercială (materia litigiilor cu | | |

| | |profesionişti şi în materia | | |

| | |insolvenţe | | |

În ceea ce priveşte personalul auxiliar de specialitate, participarea grefierilor la cursurile organizate de Şcoala Naţională de Grefieri se prezintă astfel:

|Nr. crt. |Numele şi prenumele grefierului |Denumirea seminarului |Perioada |Locul |

| |Turcan Geta |Statistică: STATISECRIS |30 septembrie 2016 |Tribunalul Bucureşti |

| |Chircă Ionela |Drept procesual civil. Drept |19-24 septembrie 2016 |Cheia |

| | |procesual penal. Comunicare şi | | |

| | |deontologie | | |

| |Urloi Andreea |Drept procesual penal.Ecris |11-13 Aprilie 2016 |Bârlad |

| |Velcu Doiniţa Tudoriţa |Drept procesual penal.Ecris |11-13Aprilie 2016 |Bârlad |

| |Mateescu Camelia |Drept procesual civil.Ecris |11-13Aprilie 2016 |Cheia |

| |Drăgan Dan |Drept procesual civil.Ecris |13-15 aprilie 2016 |Bârlad |

| |Buzuriu Sebastian |Drept procesual civil.Ecris |13-15 aprilie 2016 |Bârlad |

| |Velea Lucian |Executări penal |- |Tribunalul Bucureşti |

III.3 Situaţia sancţiunilor disciplinare şi penale aplicate în anul 2016, pe fiecare categorie de personal:

III.3.1 Situaţia sancţiunilor pentru personalul Tribunalului Ilfov

Exigenţele impuse de realizarea unui act de justiţie de calitate se regăsesc nu numai în activitatea de judecată propriu-zisă, ci şi în activitatea personalului instanţelor, care prin atribuţiile pe care le are de îndeplinit, contribuie prin conduită, seriozitate şi pregătire profesională la îndeplinirea acestui obiectiv.

Deşi independenţi în exercitarea funcţiei, judecătorilor le revin o serie de obligaţii şi responsabilităţi a căror încălcare poate duce la promovarea de acţiuni disciplinare.

În anul 2016 niciun magistrat din cadrul Tribunalului Ilfov nu a fost sancţionat disciplinar. Cu toate acestea, trebuie menţionat faptul că în cursul anului 2016 s-au efectuat mai multe activităţi de control de către Inspecţia Judiciare cu privire la activitatea unor magistraţi din cadrul Tribunalului Ilfov, patru astfel de acţiuni disciplinare, finalizându-se cu trimiterea cauzelor la Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru Judecători în materie disciplinară.

Astfel, urmare cercetărilor efectuate s-a dispus trimiterea la Secţia pentru Judecători în materie disciplinară a următorilor magistraţi:

▪ domnului judecător Mihai Constantin Cătălin pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza a II-a rap. la art. 991 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, cu majoritatea de voturi acţiunea fiind respinsă ca neîntemeiată;

▪ a domnului judecător Roman Mihai Radu pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 – cauza fiind pe rol;

▪ a doamnei judecător Ciornei Alma Manuela pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de 99 alin. a) şi m) teza a II –a din Legea nr. 303/2004, cauza fiind pe rol şi

▪ a doamnei judecător Ene Mariana şi a domnului judecător Radu Vlad Alexandru pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004, cauza fiind pe rol.

Şi în ceea ce priveşte personalul auxiliar al Tribunalului Ilfov, s-au aplicat sancţiuni disciplinare. Astfel prin Decizia Preşedintelui Curţii de Apel Bucureşti nr. 184 din 21 martie 2016 doamna grefier Ribigan Corina Alina (care în prezent nu îşi mai desfăşoară activitate în cadrul Tribunalului Ilfov) a fost sancţionată cu „avertisment” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 84 alin. (1) lit. i), respectiv neglijenţa gravă ori neglijenţe repetate în rezolvarea lucrărilor, iar prin Decizia Preşedintelui Curţii de Apel Bucureşti nr. 185 din 21 martie 2016, doamna grefier Temerel Maria Alexandra să fie sancţionată cu avertisment, pentru abaterii disciplinare prevăzute de art. 84 alin. (1) lit. i), respectiv neglijenţa gravă ori neglijenţe repetate în rezolvarea lucrărilor.

Nici în rândul personalului Tribunalului Ilfov şi nici în rândul personalului instanţelor arondate nu s-au înregistrat, în cursul anului 2015 situaţii de natură să atragă răspunderea penală a personalului judecătoresc sau a personalului auxiliar de specialitate şi conex.

III.3.2. Situaţia sancţiunilor pentru personalul judecătoriilor arondate Tribunalului Ilfov

a) JUDECĂTORIA BUFTEA

Nici în rândurile judecătorilor şi nici în rândurile personalului auxiliar de la Judecătoria Buftea nu au existat în cursul anului 2016 cazuri de aplicare a unor sancţiuni disciplinare.

În principiu, un management participativ ar trebui să aibă ca rezultat necesitatea minimă de a sancţiona. În măsura în care deciziile de management se iau cu o largă consultare - atunci când este cazul, desigur - şi sunt, deci, asumate la nivel individual de toţi destinatarii - şi eficienţa activităţii va creşte.

Un aspect important în conducerea eficientă îl reprezintă comunicarea. Sub acest aspect, Judecătoria Buftea este favorizată de numărul relativ redus al personalului, ceea ce permite reducerea comunicării formale şi încurajează receptarea corectă a mesajelor, contribuind şi la consolidarea unei culturi organizaţionale adecvate.

Toate sesizările efectuate de justiţiabili cu privire la activitatea desfăşurata de judecătorii din cadrul Judecătoriei Buftea au fost respinse ca neîntemeiate şi calificate ca atare de Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care a concluzionat că nu se prefigurează nicio situaţie de încălcare a dispoziţiilor legale sau a deontologiei profesionale.

În cursul anului 2016 nu au fost aplicate sancţiuni disciplinare sau penale niciunui magistrat din cadrul Judecătoriei Buftea.

Aceeaşi este şi situaţia în ceea priveşte personalul auxiliar al instanţei, pe parcursul anului 2016, în activitatea acestora nefiind semnalate încălcări ale dispoziţiilor legale sau a deontologiei profesionale.

B JUDECĂTORIA CORNETU

În anul 2016 au fost aplicate sancţiuni personalului auxiliar, respectiv prin Decizia nr. 99 din 08.02.2016 emisă de Preşedintele Curţii de Apel Bucureşti s-a aplicat doamnei grefier Golea Simona sancţiunea disciplinară constând în reducerea salariului cu 5% pe o durată de o lună pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 84 lit. i), h) şi d) din Legea nr. 567/2004.

Nu au fost aplicate sancţiuni magistraţilor din cadrul instanţei.

CAPITOLUL IV

INFRASTRUCTURA A INSTANŢEI

Realizarea unui sistem judiciar independent, imparţial, credibil şi eficient reprezintă o condiţie necesară pentru supremaţia legii şi a principiilor statului de drept. Măsurile de consolidare a independenţei sistemului judiciar trebuie să ducă nu numai la afirmarea principiului separaţiei puterilor în stat, dar şi la aplicarea acestuia în practică.

Capacitatea instituţională a Tribunalului Ilfov rezultă din organizarea internă şi infrastructura disponibilă şi este definită prin următoarele criterii:

a) structura organizatorica şi manageriala;

b) baza materială;

c) resursele umane.

a) Structura organizatorică şi managerială

Structura organizatorică reprezintă un sistem unitar şi coerent de elemente materiale şi imateriale, alcătuite din elemente omogene şi semiomogene bazate pe departamentare, subordonări, nivele ierarhice, relaţii de comunicare, toate aceste elemente fiind subordonate aceluiaşi scop.

Este esenţial ca instanţele să ofere servicii societăţii de pe o poziţie strict neutră; ele pot funcţiona adecvat doar dacă reuşesc să administreze corespunzător toate riscurile legate de dependenţa administrativă - pe de o parte, de protejarea poziţiei de imparţialitate a judecătorilor şi a instanţei, de relaţia judecătorilor şi a instanţelor cu publicul, de capacitatea instanţei de a trata adecvat cantitatea de dosare care sunt prezentate spre rezolvare, de cunoştinţele de ordin juridic ale judecătorilor şi personalului instanţei - pe de alta parte.

Sub acest aspect, o preocupare constantă a conducerii instanţei, la toate nivelurile, a constituit-o pe tot parcursul anului trecut, asigurarea condiţiilor materiale optime de lucru pentru magistraţi şi întregul personal auxiliar de specialitate, dar şi iniţierea şi susţinerea demersurilor pentru ocuparea posturilor vacante la nivelul tribunalului şi suplimentarea schemei de personal, demersuri ce au fost concretizate în parte.

Conducerea Tribunalului Ilfov este asigurată de preşedinte - care are şi calitatea de ordonator de credite şi un vicepreşedinte, precum şi de colegiul de conducere.

Structura organizatorică a tribunalului mai cuprinde compartimente auxiliare: grefă, registraturi (Secţia penală şi Secţia civilă), arhive (Secţia penală, Secţia civilă, care la rândul său este împărţită în arhiva pentru cauzele din materia insolvenţei şi litigii cu profesioniştii şi arhiva pentru celelalte cauze civile), departament economico-financiar şi administrativ, informatică, biroul de informaţii şi relaţii publice şi departament documente clasificate.

Activitatea Tribunalului Ilfov este organizată în două secţii - civilă şi penală. Conducerea celor două secţii este asigurată de preşedinţii de secţie.

Preşedintele şi vicepreşedintele tribunalului au exercitat atribuţiile manageriale şi de administrare ale instanţei, conform art. 9 din Regulamentul de ordine interioară a instanţelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea nr. 1375/2015 a Consiliului Superior al Magistraturii, asigurând buna desfăşurare a activităţii tribunalului şi instanţelor arondate, realizarea unui management eficient al resurselor umane şi materiale de care a dispus, la tribunal şi la instanţele din circumscripţia sa, iar preşedinţii de secţie au exercitat atribuţiile prevăzute de art. 24 din Regulamentul de ordine interioară a instanţelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea nr. 1375/2015 a Consiliului Superior al Magistraturii organizând şi coordonând activitatea secţiei, urmărind respectarea dispoziţiilor cu privire la repartizarea aleatorie a cauzelor şi soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

Adunarea generală a judecătorilor a fost convocată conform Regulamentului de ordine interioară a instanţelor judecătoreşti de către preşedintele tribunalului, respectiv de către vicepreşedinte, ori de câte ori a fost necesar, respectiv cu ocazia luării unor decizii ce cad în sarcina acesteia, fiind pronunţate un număr de 5 hotărâri.

De asemenea, în ceea ce priveşte Colegiul de conducere al Tribunalului Ilfov, format din preşedinte şi şase judecători, acesta a fost convocat de preşedintele tribunalului conform Regulamentului de ordine interioară, lunar, dar şi de câte ori a fost nevoie pentru luarea unor decizii ce cad în sarcina acestuia, cum ar fi organizarea secţiilor constituirea completelor de judecată, organizarea activităţii de judecată urmare modificărilor legislative intervenite, stabilirea gradului maxim de complexitate/judecător, stabilirea unor proceduri de lucru.

Transparenţa deciziilor s-a asigurat prin ponderea însemnată a deciziilor colective, dar şi ca urmare a consultării magistraţilor instanţei, direct sau prin intermediul preşedinţilor de secţie.

De asemenea, tot în scopul transparenţei deciziilor luate de conducerea tribunalului s-a procedat, în concordanţă cu modificările aduse Regulamentului de ordine interioară al instanţelor de judecată, la publicarea pe site-ul Tribunalului Ilfov a extraselor hotărârilor Colegiului de conducere privind compunerea completelor de judecată.

Şi în cursul anului 2016 preşedintele tribunalului, la propunerea preşedinţilor de secţii şi cu avizul colegiului de conducere a stabilit modul de desfăşurare a activităţii judecătorilor la compartimentele auxiliare: executări penale, executări civile, judecătorul delegat cu aplicare apostilei, judecătorul delegat cu analiza practicii instanţelor de control judiciar, judecătorul delegat pentru măsurile privind unificarea practicii, purtătorul de cuvânt al instanţei, judecătorii desemnaţi pentru repartizarea aleatorie a cauzelor.

În acest context, în realizarea atribuţiilor ce le revin, preşedintele, vicepreşedintele şi cei doi preşedinţi de secţie au coordonat în mod corespunzător - din punct de vedere administrativ şi managerial - activitatea magistraţilor, cu respectarea principiului independenţei lor, a personalului auxiliar şi, implicit, rezolvarea problemelor administrative aduse la cunoştinţă de prim-grefierul al instanţei. Inclusiv în perioada vacanţei judecătoreşti s-a asigurat buna funcţionare a instanţei prin planificarea concediilor de odihnă, în condiţiile unui volum mare de activitate şi număr mic de judecători.

De asemenea, a fost organizată corespunzător, controlată şi coordonată activitatea personalului auxiliar, prin repartizarea acestuia în compartimentele auxiliare, cu echilibrarea atribuţiilor grefierilor pentru a se asigura un climat corespunzător desfăşurării activităţii, s-a verificat activitatea compartimentelor auxiliare ale instanţei, inclusiv activitatea grefierilor de şedinţă, urmărindu-se echilibrarea sarcinilor repartizate.

În general, în activitatea managerială de conducere, organizare şi administrare a activităţii instanţei, apreciem că nu au existat disfuncţionalităţi majore care să afecteze actul de justiţie. Se constată şi în acest an, o exercitare corespunzătoare a atribuţiilor manageriale de către preşedinte, vicepreşedinte, colegiu de conducere şi judecători în raport cu activităţile ce exced activităţii de judecată, atât sub aspectul organizării eficiente a activităţii, comportament şi comunicare, precum şi în ceea ce priveşte asumarea responsabilităţilor specifice funcţiei.

b). Baza materială

Tribunalul Ilfov funcţionează în aceeaşi clădire cu Judecătoria Buftea, spaţiul aferent acestui tribunal fiind format din etajele II şi III ale clădirii, judecătoria desfăşurându-şi activitatea la parterul şi etajul I al clădirii.

Pentru desfăşurarea şedinţelor de judecată Tribunalul Ilfov are la dispoziţie două săli de şedinţă pentru Secţia civilă şi o sală de şedinţă pentru Secţia penală - sala în care au loc şi şedinţele din cadrul Secţiei penale a judecătoriei. Toate sălile de judecată sunt prevăzute cu mobilier corespunzător, echipament IT (calculator, imprimantă), precum şi tehnica necesară înregistrării şedinţelor de judecată atât în materie penală, cât şi în materie civilă. Sala în care se desfăşoară şedinţele în materie penală este prevăzută cu sistem pentru audierea martorilor protejaţi, respectiv pentru videoconferinţă.

Pentru birourile magistraţilor şi personalului auxiliar, Tribunalul Ilfov are la dispoziţie un număr de 15 astfel de spaţii, număr ce include şi biroul preşedintelui tribunalului, vicepreşedintelui, preşedinţilor de secţie şi primului - grefier. La acestea se adaugă spaţiile amenajate pentru: Arhiva şi Registratura Secţiei penale (1 birou), Arhiva pasivă a Secţiei penale, Biroul Executări Penale (1 birou), Arhiva curentă a Secţiei civile (două încăperi, una destinată arhivei cu dosarele în materia insolvenţei şi în materia litigii cu profesioniştii, iar cel de-a doua destinată pentru celelalte cauze de competenţa tribunalului), Arhiva pasivă a Secţiei civile (o încăpere destinată arhivei pasive şi o încăpere destinată dosarelor înregistrate potrivit dispoziţiilor Noului Cod de procedură civilă)şi Registratura Secţiei civile.

Urmare demersurilor efectuate la Primăria oraşului Buftea s-a reuşit atribuirea, cu titlu gratuit, a unui spaţiu, în care a fost amenajată arhiva pasivă a Judecătoriei Buftea şi a Tribunalului Ilfov, fiind astfel obţinute noi spaţii pentru crearea de birouri la Judecătoria Buftea, respectiv pentru decongestionarea activităţii arhivelor civile ale Tribunalului Ilfov.

În ceea ce priveşte Departamentul economic-financiar şi administrativ, acest compartiment îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu cu două încăperi, situat la etajul I al clădirii.

Birourile anterior menţionate sunt dotate cu mobilier corespunzător, fiecare magistrat şi personal auxiliar beneficiind de echipamentul necesar pentru desfăşuararea activităţii, calculator cu acces la programul ECRIS, la programul legislativ,la internet si la intranet. De asemenea, în fiecare birou este montată câte o imprimantă, unele birouri (cum ar fi cel al primului - grefier, al grefierilor Secţiei penale,al grefierilor de la Biroul executări penale, al grefierilor ce participă la judecarea cauzelor în materia insolvenţei) fiind dotate şi cu faxuri sau scanere.

Ambele registraturi ale Tribunalului sunt dotate cu faxuri ce funcţionează în mod permanent.

Concluzionând, Tribunalul Ilfov beneficiază de baza materială necesară funcţionării, singura problemă care trebuie evidenţiată este lipsa spaţiului. Aceasta întrucât, după cum se ştie Tribunalul Ilfov funcţionează începând cu data de 01 noiembrie 2011, însă în perioada imediat următoare (2 - 3 ani) spaţiul aferent acestei instituţii va fi neîncăpător în raport cu volumul de activitate. În atare situaţie, actuala conducere administrativ – judiciară a Tribunalului Ilfov s-a adresat autorităţilor locale pentru identificarea unui spaţiu necesar desfăşurării activităţii de judecată, solicitările fiind în curs de soluţionare.

Informarea publicului cu privire la activitatea Tribunalului şi a instanţelor arondate, inclusiv obţinerea de date privind serviciile de lucru cu publicul se realizează prin intermediul site-ului şi prin intermediul portalului instanţelor de judecată, gestionat de Ministerul Justiţiei.

De asemenea, sunt amplasate info-chioşcuri, avantajul acestei modalităţi de informare regăsindu-se în economisirea timpului de către beneficiari şi degrevarea personalului de publicul numeros din arhive şi registraturi pentru obţinerea informaţiilor necesare.

Începând cu anul 2016 la Tribunalul Ilfov şi la instanţele arondate a fost montat echipamentul necesar pentru funcţionarea Sistemului de afişare a informaţiilor din sălile de judecată, urmând ca acesta să devină funcţional în perioada imediat următoare.

Pe parcursul anului au avut loc numeroase rectificări de buget, bugetul final al anului 2016 fiind de 21.251 mii lei din care 3.492 mii lei la titlul II Bunuri şi Servicii.

În ansamblu, bugetul total s-a mărit, acest lucru datorându-se majorării la titlul I Cheltuieli de Personal, dar şi la titlul II Bunuri şi servicii. Având în vedere că bugetul solicitat pentru anul 2016 pentru titlul II Bunuri şi Servicii a fost de 4.149 mii lei, se constată că nevoile reale şi prognozate au fost acoperite în proporţie de aproximativ 84 %.

Suplimentarea bugetului s-a făcut în baza notelor de fundamentare ce reliefau nevoile reale şi urgente ale instanţei pentru anul 2016.

Astfel, putem spune că bugetul pentru anul 2016 a fost sub nivelul la care ar fi trebuit pentru ca Tribunalul Ilfov să poată ajunge la standardele dorite. Bugetul alocat a fost consumat în proporţie de 98 %. Mai mult, comparativ cu anul 2015, în anul 2016 bugetul final pentru titlul II Bunuri si servicii a fost mai mare cu 10 mii lei (3492 mii lei 2016 fata de 3482 mii lei în anul 2015).

Analiza pe articole bugetare a alocării bugetului

Alineat 20.01.01 - „Furnituri de birou “ - buget 0 lei

Alineat 20.01.02 - „Materiale pentru curăţenie” - buget 0 lei.

Alineat 20.01.03 - „Încălzit, iluminat, forţă motrică“ - buget 332.515 lei consumat `328.812 lei.

Se cuprind costurile energiei termice şi al apei calde, costul gazelor pentru încălzit, costul energiei electrice. Consumul de energie electrică reprezintă o cheltuială constantă, care nu poate fi raţionalizată decât relativ, având în vedere necesitatea alimentării sistemului informatic al instanţelor. Având în vedere că activitatea instanţelor este integral informatizată oprirea furnizării energiei electrice ar duce în mod direct la blocarea activităţii instanţei.

Alineat 20.01.04 - „Apa ,canal, salubritate” - buget 52.552 lei consumat 50.075 lei.

Alineat 20.01.05 - „Carburanţi şi lubrifianţi” - buget 31.075 lei consumat 30.075 lei. Sunt cuprinse cheltuielile pentru combustibil - auto şi generator electric Judecătoria Cornetu.

Alineat 20.01.06 - „Piese de schimb” - buget 18.359 lei, consumat 16.839 lei.

Se cuprind piese schimb auto, piese schimb obiecte de inventar, piese schimb tehnica de calcul. Bugetul este insuficient, fiind consumat pentru piese schimb auto, dar şi piese echipamente IT .

Alineat 20.01.08 - „Poşta, telecomunicaţii, radio, tv, internet” - buget 48.684 lei, consumat 47.953 lei ( contract telefonie ).

Alineat 20.01.09 - „Materiale şi prestări servicii cu caracter funcţional” - buget 618.736 lei ( în scadere fata de anul 2015 –631.030 lei), consumat 611.149 lei.

Se cuprind servicii poştale, tonere, registre, tipizate, hârtie, coperţi etc. Consumul acestora s-a triplat odată cu implementarea noilor Coduri.

Bugetul este insuficient având în vedere că:

- pentru tonere necesarul pe un an este de 255.000 lei.

- pentru hârtie necesarul pe un an este de 170.000 lei.

- pentru coperţi necesarul pe un an este de 60.000 lei.

- pentru servicii poştale necesarul pe un an este de 180.000 lei.

- pentru plicuri necesarul pe un an este de 135.000 lei.

- registre, tipizate, linie ISDN, etc. 25.000 lei.

Alineat 20.01.30 - „Alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare” – buget 770.659 lei, consumat 769.245 lei.

Se cuprind servicii de servicii curăţenie, servicii mentenanţă: clădire, instalaţii, mobilier, centrală telefonică, procurare de accesorii necesare iluminatului, servicii de întreţinere a autovehiculelor, etc.

Având în vedere că Tribunalul Ilfov funcţionează într-o clădire veche în care nu s-a învestit bugetul a fost insuficient. Noua clădire în care funcţionează Judecătoria Cornetu dublează cheltuielile: chirie clădire alineat 20.30.04 -280.000 lei anual, întreţinerea clădirii (inclusiv sediu Buftea (370.000 lei anual), curăţenie (inclusiv sediu Buftea 230.000 lei anual). Cheltuieli cu întreţinere echipamente IT 90.000 lei anual. Clădirea din Buftea, în care funcţionează Judecătoria Buftea şi Tribunalul Ilfov necesită reparaţii majore. Alte cheltuieli accesorii necesare iluminatului, mentenanţă aparate aer condiţionat, siguranţe, ştechere, prize, întrerupătoare, prelungitoare, anvelope, materiale, calorifere, întreţinere extinctoare, contract prestări servicii, etc. 190.000 lei.

Alineat 20.05.01 - „Uniforme” - buget 5.400 lei, consumat 5.400 lei.

Alineat 20.05.30 - „Obiecte de inventar buget” – 84.000 lei, consumat 82.715 lei.

Din acest buget s-au achiziţionat: mobilier săli judecată, proceduri sistem, switch, ştampile, insigne, calorifer termic, jaluzele, aparate de aer condiţionat pentru Tribunalul Ilfov, judecătoria Buftea şi judecătoria Cornetu (în acest moment exista aparate de aer condiţionat în toate spatiile/camerele existente), rafturi metalice pentru a înlocui rafturile existente din lemn, vechi şi nesigure si rafturi necesare pentru desfăşurarea activităţii la Judecătoria Buftea 85% din necesar şi Judecătoria Cornetu 85% din necesar), Tribunalul Ilfov 80%.

Alte cheltuieli cu aviziere, scari arhiva, scaune vizitator, etc.

Alineat 20.11 - ˝Cărţi, publicaţii si materiale˝ - buget 4.000 lei , consumat 2.636 lei.

Alineat 20.14 - ˝Protecţia muncii˝ - buget 8.000 lei , consumat 8.000 lei.

Alineat 20.28 - „Ajutor public judiciar” - buget 667.315 lei, consumat 651.091 lei.

Având în vedere că reparaţia capitală preconizata la clădirea Tribunalului Ilfov nu s-a materializat până în prezent, s-au alocat fonduri la alineatul 20.02 - Reparaţii curente în suma de 307.740 lei, consumat 306.925 lei.

La Judecătoria Buftea şi Tribunalul Ilfov s-au făcut lucrări de reparaţii clădire la centrala termică, reamenajare magazie materiale, au fost schimbate uşile plus reparaţiile aferente, compartimentări birouri plus zugrăveli, compartimentări spaţii arhivă în valoare totală de 206.726 lei, iar pentru clădirea Judecătoriei Cornetu (interior) s-au făcut compartimentări spaţii birouri şi zugrăveli în valoare totală de 100.200 lei.

Sunt necesare reparaţii precum reamenajarea curţii interioare (asfaltare), reamenajare clădiri anexe pentru crearea de spatii pentru arhive, înlocuirea gresiei la intrarea în clădire şi căile de acces, înlocuire caloriferele din fonta, reabilitare instalaţii electrice şi termice, schimbarea lambriurilor plus reparaţiile aferente.

La capitolul 71 - „Active nefinanciare” - 71.01.02 - maşini, echipamente şi mijloace de transport s-au alocat 439.000 lei, ce au fost utilizaţi pentru achiziţionarea a doua maşini pentru transport dosare Dacia Logan Prestige - preţ 106.000,8 lei , 44 staţii de lucru ASUS- preţ 140.448 lei, 16 camere supraveghere video –preţ 13.095,60 lei si 6 multifuncţionale LEXMARK - preţ 90.000 lei.

- 71.01.03 – mobilier , aparatura birotica si alte active corporale s-u alocat 20.000 lei ce au fost utilizaţi pentru achiziţionarea unui detector de metale-pret 15.600 lei.

- 71.01.30 – alte active fixe s-au alocat 77.000 lei, ce au fost utilizaţi pentru achiziţionarea a 54 licenţe Microsoft Office , pret 71.294,40 lei.

Judecătoria Buftea îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi clădire cu Tribunalul Ilfov, dispune de 3 săli de judecată cu toate dotările aferente (mobilier, calculatoare, imprimante, dispozitive de înregistrare audio, aer condiţionat). Două săli au fost destinate şedinţelor de judecată din materie civilă şi cea de-a treia deserveşte şedinţele de judecată din materie penală, aceasta fiind folosită şi de Tribunalul Ilfov.

Instanţa mai dispune de 4 birouri de judecători, un birou preşedinte, un birou grefier sef şi grefier şef secţie civilă, un birou vicepreşedinte, 4 birouri de grefieri, un birou pentru Serviciul Registratură civilă, un birou pentru Serviciul Registratură şi Arhivă Penală, un birou pentru compartimentul executări penale, executări civile şi executări contravenţionale, 3 camere arhivă veche – depozitare dosare, 1 cameră server.

Compartimentul arhivă civilă este compus din 2 încăperi acestea fiind reamenajate, în sensul că au fost înlocuite toate rafturile existente cu rafturi metalice, creându-se spaţiu pentru dosarele cu dată de recomandare (procedura prealabilă).

În privinţa resurselor materiale, precizăm că în anul 2016 judecătorii şi grefierii au beneficiat de câte un computer personal, birou şi acces la imprimantă. Cu toate acestea, pentru funcţionarea în condiţii normale a activităţii instanţei este necesară înlocuirea calculatoarelor vechi, neperformante, cu altele noi.

Atât judecătorii, cât şi personalul auxiliar de specialitate beneficiază de serviciile unui calculator cu acces direct la internet, la reţeaua internă a instanţei, la aplicaţia ECRIS şi la două programe de legislaţie.

Procesul de informatizare, început la nivelul anului 2003, a cunoscut progrese semnificative reflectate în asigurarea de spaţii de lucru pentru fiecare judecător şi pentru fiecare grefier, acces la imprimante, dotarea serviciilor de lucru cu publicul cu computere şi imprimante, dotarea sălilor de şedinţe cu echipamente de înregistrare/redare, inclusiv echipamente audio pentru sonorizare (microfoane, staţie de amplificare).

Întregul circuit al dosarului – de la înregistrarea cererii (cu alocarea în sistem computerizat a unui număr unic la nivel naţional), repartizarea aleatorie, întocmirea citaţiilor şi borderourilor de expediţie, generarea listei de şedinţă, stocarea datelor intervenite pe parcursul judecăţii, pronunţarea, redactarea hotărârii şi transmiterea în circuitul extern (căi de atac), inclusiv restituirea către tribunal de către instanţele ierarhic superioare – se realizează în sistem informatizat.

Pentru toţi magistraţii este asigurat accesul la internet, în timp ce pentru grefieri, acesta este permis în funcţie de atribuţiile concrete ce le revin. De asemenea, este disponibil un program legislativ şi de jurisprudenţă (EUROLEX).

Soft-urile utilizate sunt ECRIS 4.5.1.20 – versiune actualizată în anul 2014, modul folosit pentru administrarea dosarelor, EUROLEX – pentru legislaţie şi jurisprudenţă, LOTUS – pentru persoane juridice – pentru asociaţii şi fundaţii.

Se impune a fi menţionată existenţa unui soft special pentru transmisia semnalului audio/video din camera de audiere în sala de şedinţă cu distorsionarea vocii/imaginii martorului cu identitate protejată şi cu posibilitatea pentru completul de judecată, avocaţi, participanţi să adreseze direct întrebări martorului respectiv.

Server-ele folosite sunt dintre cele de mare capacitate, amplasate într-o încăpere special amenajată din perspectiva respectării condiţiilor de climatizare, securitate, suport electric, în concordanţă cu parametrii maxim impuşi de normativele în domeniu.

Judecătoria Cornetu funcţionează în clădirea Casei de Cultură, dispune de patru săli de judecată cu toate dotările aferente (mobilier, calculatoare, imprimante, dispozitive de înregistrare audio, aer condiţionat), din care trei săli au fost destinate şedinţelor de judecată din materie civilă şi cea de-a patra a deservit şedinţele de judecată din materie penală, una din sălile de şedinţă – „sala mică” fiind utilizată şi ca sală de consiliu în materie penală.

Instanţa mai dispune de 7 birouri de judecători, 10 birouri de grefieri, un birou pentru Compartimentul Registratură, 2 camere arhivă veche – depozitare dosare, 5 celule pentru arestaţi, 1 cameră server şi 1 cameră destinată martorilor sub acoperire – neexistând echipamente în acest sens.

Compartimentul arhivă este compus din 2 încăperi, într-una fiind arhiva curentă, iar în cealaltă birourile personalului.

În privinţa resurselor materiale, precizăm că în anul 2016 judecătorii şi grefierii au beneficiat de câte un computer personal, birou şi acces la imprimantă, mobilier nou, respectiv pupitre şi dulapuri, dotarea cu aer condiţionat a interioarelor.

Atât judecătorii cât şi personalul auxiliar de specialitate beneficiază de serviciile unui calculator cu acces direct la internet, la reţeaua internă a instanţei, la aplicaţia ECRIS şi la program de legislaţie..

CAPITOLUL V

DATE SATISTICE PRIVIND COOPERAREA INTERNAŢIONALĂ

V.1 - COOPERAREA JUDICIARĂ ÎN MATERIE CIVILĂ

Cooperarea judiciară internaţională în materie civilă şi comercială reglementată prin dispoziţiile Legii nr. 189/2003, republicată, vizează ansamblul procedurilor de cooperare între autorităţile judiciare române şi străine în vederea soluţionării unui litigiu.

Din momentul aderării României la Uniunea Europeană comunicarea de acte în/din statele membre se face direct între instanţele române şi autorităţile competente din statele membre al Uniunii Europene în conformitate cu Regulamentul Consiliului nr. 1.393/2007.

La nivelul Secţiei civile a Tribunalului Ilfov, urmare modificării Regulamentului de ordine interioară, în anul 2015, activitatea de cooperare judiciară în materie civilă a fost coordonată de către un judecător desemnat în acest sens.

Solicitări de acordare apostilă în anul 2016

|Obiect |Număr cereri |Admise |Respinse |

|Apostilă |49 |49 |0 |

În activitatea de judecată magistraţii Tribunalului Ilfov au acordat, în practică, eficienţa cuvenită practicii Curţii Europene a Drepturilor Omului, transpunând în dreptul intern Deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului. Mai mult, în situaţia în care s-a constatat o neconcordanţă între dreptul civil intern şi cel internaţional, s-a dat eficienţă dispoziţiilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.

V.2 COOPERARE JUDICIARĂ INTERNAŢIONALĂ ÎN MATERIE PENALĂ:

Cooperarea judiciară în materie penală este reglementată de dispoziţiile Legii nr. 302/2004, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 300/2013,precum şi în baza instrumentelor juridice aplicabile în relaţiile cu statele solicitate şi tratatele internaţionale la care România este parte.

Asistenţa judiciară în materie penală îmbracă mai multe forme, dintre care enumerăm: extrădare, mandatul european de arestare si cererea de urmărire internaţională, transferul persoanelor condamnate, recunoaşterea hotărârilor, cererile de comisie rogatorie.

Dintre formele menţionate mai sus, în anul 2016, Tribunalul Ilfov a emis un număr de 8 mandate europene de arestare, din care 7 în faza execuţională a sentinţelor penale şi un mandat în faza urmării penale, toate fiind transmise în vederea executării Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol din cadrul IGPR. Preponderent, cele 7 mandate europene de arestare au avut la bază condamnări pentru infracţiuni de evaziune fiscală.

De asemenea, în cursul anului 2016, Tribunalul Ilfov, Secţia Penală, potrivit art. 140 ind. 5 din Legea nr. 302/2004, la solicitarea IGPR – Biroul Naţional Interpol, a propus Direcţiei de Specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei să solicite autorităţilor judiciare din Republica Turcia recunoaşterea şi executarea sentinţelor penale, în sensul delegării executării pedepsei în regim de detenţie – 7 solicitări, din care o solicitare a fost respinsă, pentru celelalte nefiind comunicat un răspuns până la această dată.

În motivarea soluţiei de respingere autorităţile din Turcia au reţinut că persoana vizată a fost condamnată în lipsă, fiindu-i astfel încălcate drepturile prevăzute de art. 6 CEDO.

În ceea ce priveşte activitatea de cooperare judiciară în materia recunoaşterii şi executării ordinelor de indisponibilizare şi de confiscare,s-au înregistrat două solicitări, respectiv

a) Prin încheierea nr. 215/29 iulie 2016 pronunţată de Tribunalul Ilfov în dosarul nr. ..... s-au dispus următoarele: „În temeiul art. 250 alin. 2, art. 251 alin. 2, art. 258 şi art. 259 alin. 1 din Legea 302/2004 dispune recunoaşterea ordinelor de confiscare emise de Judecătoria Districtului Marcali, Ungaria, la data de 22.02.2016, în cauza nr. ....., pe seama condamnaţilor ... În temeiul art. 259 alin. 6 din Legea 302/2004 dispune confiscarea de la fiecare dintre condamnaţii ........ a sumei de 470 lei (echivalentul a 32.443 Ft). În baza art. 266 din Legea 302/2004, dispune informarea Judecătoriei Districtului Marcali, Ungaria cu privire la rezultatul executării. În baza art. 275 alin. 1 şi 2 C. pr. pen. obligă fiecare dintre cei trei condamnaţi la plata sumei de câte 400,00 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 272 alin. 2 C. pr. pen. cu ref. la art. 5 alin. 1 lit. l din Protocolul privind stabilirea onorariilor avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă juridică în materie penală înregistrat la Ministerul Justiţiei sub nr.113928/2008, suma de 390 lei (130 x3) reprezentând onorariile cuvenite celor 3 apărători din oficiu desemnaţi să asigure asistenţă juridică se va achita din fondurile Ministerului Justiţiei. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică azi, 29.07.2016”.

b) prin încheierea nr. 323 din 22 decembrie 2016 pronunţată de Tribunalul Ilfov în dosarul nr. ......., s-au dispus următoarele: „Admite cererea formulată de Parchetul pentru Criminalitate Economică şi Internaţională Gravă (Danemarca). Recunoaşte ordinul de îngheţare a bunurilor aparţinând inculpatului ........ emis de Tribunalul Hillerod în dosarul nr. ...... Dispune înfiinţarea sechestrului asigurator asupra bunurilor aparţinând inculpatului ......., respectiv clădire şi teren situate în str. ........., Judeţul Ilfov şi teren situat în Comuna Berceni, Judeţul Ilfov, tarlaua...., parcela .... şi ... în suprafaţă de .... , având numărul cadastral ..... Executorie. Ordinul de indisponibilizare se execută de către procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov. Cheltuielile judiciare avansate de stat, inclusiv onorariul apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 130 de lei, rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 5 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu astăzi, 22.12.2016”.

Nu au fost respinse cereri cu obiectul menţionat mai sus.

Alte forme de cooperare judiciară înregistrate la nivelul Tribunalului Ilfov au constat în formularea de către tribunal a unor cereri de cooperare judiciară intenţională, în număr de 3 astfel de solicitări pentru Turcia, solicitări ce au fost transmise Direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi o solicitare transmisă direct autorităţilor judiciare competente din Danemarca. În funcţie de obiectul solicitărilor, trei cereri de comisie rogatorie internaţională au avut ca obiect comunicarea unor acte de procedură (o comunicare în procedura camerei preliminare, o comunicare în timpul judecăţii si o comunicare în faza de executare a sentinţelor penale), iar o solicitare a avut ca obiect audierea unui martor.

În ceea ce priveşte activitatea desfăşurată de Judecătoria Buftea, în materia cooperării judiciare în materie penală, reţinem următoarele date;

▪ cereri de extrădare soluţionate si formulate; motivele respingerii unor astfel de cereri : 1 cerere extrădare admisa

▪ mandate europene de arestare admise sau executate ; motivele respingerii unor astfel de cereri : 7 mandate emise (2 executate, niciun mandat european emis în 2016 nu a fost refuzat)

▪ cereri de transfer de proceduri active sau pasive; motivele respingerii unor astfel de cereri : 17 cereri, 12 admise, 5 respinse (4 -ca rămase fără obiect, 1- ca neîntemeiată)

▪ recunoaşterea hotărârilor care impun sancţiuni pecuniare; motivele respingerii unor astfel de cereri : 2 cereri ( 1 cerere admisa ; 1 cerere respins ca rămasa fără obiect)

▪ cereri de comisie rogatorie internaţională, primite prin intermediul Ministerului Justiţiei – 8 solicitări, dintre care 7 au avut ca obiect comunicare/notificare acte si o cererea avut ca obiect audiere martor;

▪ sancţiuni pecuniare – 7 solicitări adresate prin Ministerul Justiţiei, 6 fiind executate până la finele anului 2016.

În perioada de referinţă apreciem că magistraţii Judecătoriei Cornetu, prin activitatea depusă, au îndeplinit cerinţele privind asigurarea şi consolidarea unui spaţiu de libertate, securitate şi justiţie, ca obiectiv major al integrării şi acţiunii României în cadrul Uniunii Europene.

Activitatea instanţei s-a desfăşurat în cadrul general al preocupării tuturor instanţelor de îmbunătăţire a actului de justiţie.

Astfel, în limitele competenţelor materiale şi teritoriale, magistraţii instanţei şi-au îndeplinit cu devotament şi succes atribuţiile conferite de lege privind evidenţa, administrarea, soluţionarea cauzelor, atât penale cât şi civile, în spiritul respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, constituţionale, al apărării proprietăţii publice şi private, al ordinii publice şi securităţii cetăţeanului.

În perioada următoare, această cerinţă rezultată din legislaţia în vigoare şi din dispoziţiile instanţelor superioare va constitui un obiectiv constant în activitatea noastră jurisdicţională.

În cursul anului 2016 au fost înregistrate un număr de 16 cereri comisii rogatorii în materie civilă, iar în materie penală au fost emise un număr de 15 mandate europene de arestare din care un număr de 13 în faza de executare şi un număr de 2 în faza de urmărire penală; 15 cereri comisii rogatorii internaţionale pasive (primite spre executare de instanţele române); 12 cereri sancţiuni pecuniare pasive (primite spre executare de instanţele române) .

CAPITOLUL VI

CONCLUZII

La Tribunalul Ilfov apreciem că activitatea în cursul anului 2016, deşi s-a desfăşurat în parametri relativ normali, eforturile depuse de întreg personalul tribunalului nu au fost suficiente, motiv pentru care activitatea instanţei s-a încadrat, în ansamblu ei, în urma evaluării celor cinci indicatori, la calificativul SATISFĂCĂTOR.

Cauzele principale care au determinat obţinerea acestui indicator sunt:

- subdimensionarea schemei de personal, atât în ceea ce priveşte numărul magistraţilor, cât şi în ceea ce priveşte numărul personalului auxiliar de specialitate;

- reducerea continuă a numărului efectiv de judecători ce şi-au desfăşurat activitatea în cadrul Tribunalului Ilfov în ultimii 4 ani;

- creşterea continuă a volumului de activitatea al tribunalului

Toţi aceşti factori au plasat Tribunalul Ilfov, în perioada 2014 – 2016, ca fiind tribunalul cu cea mai mare încărcătură pe judecător din ţară, ceea ce a presupus depunerea unui efort considerabil de către întreg personalul instanţei - judecători şi grefieri - pentru a se putea face faţă tuturor atribuţiilor presupuse atât de activitatea propriu-zisă de judecată, cât şi de activitatea administrativă specifică.

Astfel, după cum se poate observa din analiza datelor statistice, în cursul anului 2016, Tribunalul Ilfov a înregistrat o creştere a volumului de activitate raportat la anul precedent, fiind înregistrate un număr de 11.080 cauze, cu 2043 dosare nou-intrate faţă de anul 2015.

În materie penală, numărul cauzelor nou-intrate a crescut cu 156 dosare, iar în materie civilă numărul cauzelor a crescut cu 1.887 dosare. Procentual, constatăm că în materie penală avem o creştere de 8,82 %, iar în materie civilă o creştere de 25,96 %.

În materiile non penale se constată că materia contenciosului administrativ şi fiscal a cunoscut cea mai mare creştere cu 1123 dosare nou-intrate, urmată de materia litigii cu profesioniştii, cu o creştere a numărului de dosare nou-intrate de 742 cauze, precum şi materiile civil, cu 166 cauze şi asigurări sociale unde s-a înregistrat o creştere a dosarelor nou-intrate cu 32 cauze.

Pe stadii procesuale, în anul 2016 cea mai mare creştere a înregistrat-o dosarele cu stadiul procesual apel – cu o creştere a numărului de dosare nou intrate de 1.439 cauze, urmat de dosarele cu stadiul procesual fond, cu o creştere a numărului de dosare nou intrate de 707 cauze. Dosarele cu stadiul procesual recurs a înregistrat o scădere în ceea ce priveşte numărului dosarelor nou intrate cu 259 cauze.

Retrospectiv se poate observa că activitatea Tribunalului Ilfov este în continuă creştere. Astfel, în anii 2014, 2015 si 2016, Tribunalul Ilfov a fost instanţa cu cea mai mare încărcătură pe judecător, cu mult peste media naţională. Potrivit datelor comunicate de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru anul 2016, încărcătura tribunalului, raportat la numărul de judecători din schemă este de 968,1 dosare/judecător schemă, faţă de media la nivel naţional de 518,2 dosare/judecător schemă, iar dacă ne raportăm la numărul dosarelor rulate de judecării care şi-au desfăşurat efectiv activitatea, situaţia de prezintă astfel: 1509,3 dosare/judecător efectiv, faţă de media naţională de 723,7 dosare/judecător efectiv.

O altă vulnerabilitate înregistrată la nivelul Tribunalului Ilfov vizează dezechilibrul între volumul de activitate al instanţei, astfel cum s-a arătat corelat cu numărul redus de personal, acţiuni care au avut un impact negativ asupra activităţii instanţei. Deşi în cursul anului 2016, schema de posturi de judecători s-a modificat, în prezent numărul acestora fiind de 32, în fapt acest demers nu a avut consecinţe concrete, practice, posturile alocate nefiind ocupate până la sfârşitul anului 2016, în ciuda numeroaselor demersuri efectuate în acest sens de conducerea administrativ-judiciară a instanţei.

Menţinerea unui număr ridicat de dosare nou intrate, existenţa unui număr de 12 posturi de judecător efectiv vacante la sfârşitul anului 2016, creşterea numărului de dosare în stadiul procesual apel în materie civilă au influenţat în mod negativ activitatea instanţei în cursul anului 2016, consecinţele fiind atât pe planul volumului de muncă al fiecărui judecător, cât şi pe planul constituirii completelor de apel şi recurs, motiv pentru care Colegiul de conducere al instanţei a hotărât, pe de o parte, ca toate completele de apel şi recurs să judece în toate cauzele non-penale, nemaifiind astfel posibilă respectarea principiului specializării judecătorilor.

În ceea ce priveşte funcţiile de conducere ale Tribunalului Ilfov în cursul anului 2016 nu s-au înregistrat modificări.

O a treia vulnerabilitate manifestată constă în numărul redus de grefieri cu care Tribunalul Ilfov şi-a desfăşurat activitatea în cursul anului 2016, coroborat cu întreruperea activităţii de către un număr mare de grefieri (8 grefieri), astfel că pentru diverse perioade de timp s-a asigurat ocuparea temporară a acestor posturi, ceea ce a determinat ca instanţa să funcţioneze în medie cu un număr de 31 grefieri, fiind imposibil de asigurat necesităţile practice ale tribunalului.

O a patra vulnerabilitate identificată la nivelul Tribunalului Ilfov constă în spaţiul necorespunzător activităţii de judecată, actualul sediu al instanţei fiind, pe de o parte, folosit împreună cu Judecătoria Buftea şi, pe de altă parte, necorespunzând cerinţelor specifice unei instanţe, actuala clădire fiind concepută şi edificată cu o cu totul altă destinaţie.

Prin urmare, apreciem că desfăşurarea activităţii în birouri în care lucrează câte 3-4 judecători, respectiv 4-5 grefieri, cu doar două săli de judecată alocate Secţiei civile şi o singură sală de judecată alocată Secţiei penale, aceasta din urmă folosită împreună cu Judecătoria Buftea nu este de natură decât să creeze o stare de disconfort, de tensiune, toate acestea având influenţă negativă asupra calităţii actului de justiţie, în general, concretizată în lipsa unor condiţii adecvate de spaţiu şi linişte pentru studiul dosarelor, redactarea hotărârilor judecătoreşti, a încheierilor şi a celorlalte lucrări specifice activităţii noastre.

La Judecătoria Buftea, din datele statistice efectuate anual de Consiliul Superior al Magistraturii reiese faptul că Judecătoria Buftea în anul 2016 a fost una dintre instanţele cu o încărcătură de dosare alocate fiecărui judecător cu mult peste media naţională.

Din datele statistice se poate observa că în anul 2016, încărcătura de dosare alocate fiecărui judecător, care şi-a desfăşurat în mod efectiv activitatea în cadrul instanţei a fost de 1915 dosare. Dacă schema de judecători ar fi fost complet ocupată, raportat la numărul de dosare intrate, încărcătura de dosare alocate fiecărui judecător ar fi fost de 981 de dosare.

Este de remarcat faptul că şi în aceste condiţii operativitatea înregistrată la nivelul instanţei la sfârşitul anului 2016 a fost de 107%, această împrejurare fiind datorată în principal eforturilor susţinute ale magistraţilor şi a personalului auxiliar.

În ceea ce priveşte resursele umane din cadrul judecătoriei Buftea, schema de personal cuprinde în prezent un număr de 29 judecători, dintre care 22 posturi ocupate şi 7 posturi vacante. Sub aspectul ocupării acestor posturi, Judecătoria Buftea s-a confruntat însă, în mod constant, cu o fluctuaţie de personal, inclusiv pe parcursul anului 2016, situaţia cunoscând o îmbunătăţire considerabilă către finalul anului.

Trebuie învederat faptul că, deşi în ultima perioadă situaţia personalului instanei a cunoscut o uşoară îmbunătăţire, acest lucru nu este suficient pentru ca această instanţă să se apropie de media naţională de dosare per judecător şi să funcţioneze în condiţii de normalitate.

Referitor la judecarea cauzelor în termen rezonabil au fost constatate îmbunătăţiri semnificative faţă de anii anteriori.

În ceea ce priveşte motivarea dosarelor soluţionate, în cadrul Judecătoriei Buftea au fost constatate deficienţe pentru care au fost identificate atât cauze obiective, cât şi cauze subiective care duc la întârzierea în redactare hotărârilor judecătoreşti.

Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului şi dezvoltarea economică a judeţului Ilfov, numărul de cauze înregistrate pe rolul Judecătoriei Buftea a crescut de la an la an, iar investiţiile în logistica instanţei au fost insuficiente, cele două săli de judecată fiind insuficiente şi neîncăpătoare pentru numărul de justiţiabili care participă la o şedinţă de judecată, nu există o cameră de consiliu amenajată pentru desfăşurarea activităţii judiciare, nu există o bibliotecă. Îmbunătăţiri la nivelul condiţiilor materiale ale instanţei au apărut după înfiinţarea Tribunalului Ilfov însă scopul de la care nu ar trebui să se abată instituţiile şi factorii de decizie, este construirea unui nou sediu al Tribunalului Ilfov şi al Judecătoriei Buftea.

Referitor la calitatea actului de justiţie un factor important de influenţă ar putea fi unificarea practicii judecătoreşti la nivelul instanţei, ca şi la nivelul Tribunalului şi Curţii de Apel. Din păcate şedinţele sau seminariile organizate pe această temă sunt insuficiente numeric, iar lipsa timpului liber la nivelul tuturor acestor instanţe contribuie la această stare de fapt. Efectul aşteptat de la procesul de unificare a practicii judiciare este şi acela de reducere semnificativă a cererilor adresate de părţi în anumite cauze, întrucât s-ar ajunge la o anume previzibilitate a hotărârilor care determină evitarea, de către părţi, a unor procese adesea costisitoare, dacă s-ar putea preconiza pierderea acestora.

Ceea ce ar trebui să primeze ar fi încercarea constantă, cu rezultate concrete, de a schimba ideea de justiţie cu caracter aleatoriu pe care foarte mulţi dintre justiţiabili o au la acest moment.

În ceea ce priveşte nerespectarea termenelor prevăzute de Regulamentul de ordine interioară al instanţelor, există situaţii în care personalul auxiliar nu îşi efectuează lucrările în termenele prevăzute de regulamente, cum, în egală măsură, există şi situaţii în care judecătorii nu redactează în termen hotărârile judecătoreşti pronunţate. Aceasta se datorează, în principal volumului mare de activitate.

Dacă în cazul judecătorilor, aceasta este o chestiune care atrage răspunderea disciplinară, chestiune de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii, în ceea ce priveşte activitatea grefierilor de şedinţă, aceasta ar trebui verificată şi cenzurată nu doar de către preşedinte ori vicepreşedinte, dar şi, cu precădere, de către preşedintele completului de judecată, acesta fiind cel mai în măsură a comensura corect gravitatea abaterilor, precum şi frecvenţa acestora.

Stabilirea standardelor de calitate implică atât prognoza pe termen mediu şi lung, dar şi stabilirea unor ţeluri realiste şi realizabile, în cazul unei instanţe acestea presupunând colaborarea întregului colectiv în scopul stabilirii obiectivelor ce trebuie atinse, precum şi o gestionare eficientă a resurselor existente, din partea factorilor de decizie la nivelul instanţei respective.

Referitor la evaluarea personalului din cadrul Judecătoriei Cornetu pentru activitatea desfăşurată în cursul anului 2016 se poate aprecia că activitatea desfăşurată de personalul instanţei, în general, în cursul anului anterior, a fost foarte bună, rezultatele obţinute de aceştia fiind exprimate în prezentul bilanţ.

Activitatea eficientă a Judecătoriei Cornetu în anul 2016 a fost susţinută printr-un efort considerabil depus de întreg personalul instanţei. Astfel, acesta merită toată lauda şi aprecierea, având în vedere cele 15.672 de cauze soluţionate în cursul anului 2016, numărul hotărârilor redactate, judecarea cu celeritate a cauzelor, astfel încât numărul dosarelor mai vechi de un an este mai mic decât anul trecut, precum şi respectarea cu stricteţe a termenelor de recomandare (cu menţiunea că dosarele civile intră în procedura regularizării chiar anterior împlinirii acestui termen).

Considerăm că, în anul 2016, Judecătoria Cornetu, prin eforturile conjugate ale tuturor judecătorilor şi personalului auxiliar, având sprijinul important al Consiliului Superior al Magistraturii, Curţii de Apel Bucureşti şi Tribunalului Ilfov a funcţionat ca o instanţă eficientă, fiind apreciată de către toţi participanţii la înfăptuirea actului de justiţie.

Conclusiv, raportat la toate cifrele comunicate, atât sub aspectul numărului de cauze, cât şi sub aspectul resurselor umane, avem aşteptări ca în anul 2017, să existe perspective reale, favorabile pentru justiţie şi pentru justiţiabili, în care actul de justiţie să se manifeste mult mai activ, să stabilească - nu doar la nivel minimal - o politică corectă şi echilibrată de resurse umane, logistice şi legislative.

ANEXA 1

Volumul total de activitate la Tribunalul Ilfov şi judecătoriile arondate pe anul 2016

| |Stoc |Dosare intrate în |Total dosare din stoc plus |Soluţionate |Stoc la sfârşitul |Suspendate |

| | |cursul anului |dosare nou intrate | |perioadei: | |

| | | | | | | |

| | | | | | | |

|Instanţa | | | | | | |

| | | | | | | |

|Tribunalul Ilfov |4.593 |11.080 |15.673 |9.515 |6.158 |476 |

|Judecătoria Buftea |6.026 |22.429 |28.455 |24.173 |4.282 |662 |

|Judecătoria Cornetu |2.919 |17.075 |19.994 |15.672 |4.322 |621 |

|Total general |13.538 |50.584 |64.122 |49.360 |14.762 |1.759 |

ANEXA II

Volumul de activitatea al Tribunalului Ilfov şi al instanţelor arondate, în anii precedenţi 2014 – 2015

|Instanţa |Stoc |Dosare intrate în|TOTAL dosare din|Soluţiona-te |Stoc la sfârşitul| Suspen- |

| | |cursul anului |stoc plus dosare| |perioadei: |date |

| | | |nou intrate | | | |

|Volum de activitate 2015 |

| Tribunalul Ilfov |5.201 |9.037 |14.238 |9.645 |4.593 |550 |

|Judecătoria Buftea |9.595 |13.911 |23.506 |17.480 |6.026 |708 |

|Judecătoria Cornetu |3.003 |7.770 |10.773 |7.854 |2.919 |475 |

|Total general |17.799 |30.718 |48.517 |34.979 |13.538 |1.733 |

|Volum de activitate 2014 |

|Tribunalul Ilfov |4.906 |9.784 |14.690 |9.489 |5.201 |629 |

|Judecătoria Buftea |9.346 |16.615 |25.961 |16.366 |9.595 |955 |

|Judecătoria Cornetu |4.771 |10.718 |15.489 |12.486 |3003 |691 |

|Total general |19.023 |37.117 |56.140 |38.341 |17.799 |2.275 |

ANEXA III

Volumul de activitate pe secţii la Tribunalul Ilfov, în anul 2016, comparativ cu anul 2015

|Instanţa |

|1 | |79 |79 |562 |423 |423 |36 |

| |Nadia Aionese | | | | | | |

|Secţia civilă |

|5 |Oprina Evelina |30 |24 |2029 |978 |477 |100 |

| |Mirela | | | | | | |

|Total general |822 |747 |28166 |14318 |9748 |1266 | |

ANEXA XI

În ceea ce priveşte încărcătura pe judecător, raportat la stocul de dosare şi dosarele nou intrate, precum şi la complexitatea acestora, situaţia se prezintă astfel

|Nr. |

|crt. |

|1 | |48 |447 |403 |4.444 |451 |4.891 |

| |Nadia Aionese | | | | | | |

|Secţia civilă |

|5 |Oprina Evelina |1.160 |4.445 |751 |4.006 |1.911 |8.451 |

| |Mirela | | | | | | |

|Total general |7.951 |45.770 |16.418 |102.446 |22.598 |137.855 | |

ANEXA XII

Potrivit datelor statistice deţinute de Tribunalul Ilfov, încărcătura pe schemă se prezintă astfel:

| |Dosare |Număr de |Număr de |Încărcătura pe |Încărcătura pe |

| | |judecă- |judecă- |judecător/schemă |judecător/efectiv |

| | |tori, conform |tori efectiv | | |

| | |schemei | | | |

| |Stoc+ dosare |Dosare rulate | | | | |

| |nou intrate | | | | | |

| | | | | |Raportat la total dosare |

| |Stoc+ dosare |Dosare rulate | | | | |

| |nou intrate | | | | | |

| | | | | |Rapor |

| | | | | |-tat total dosare |

| |Stoc+ dosare |Dosare rulate | | | | |

| |nou intrate | | | | | |

| | | | | |Rapor |Rapor |Raportat la total|

| | | | | |-tat la total |tat la rulate |dosare |

| | | | | |dosare | | |

|Tribunalul Ilfov |4.593 |11.080 |15.673 |9.515 |6.158 |476 |62,61% |

|Judecătoria Buftea |6.026 |22.429 |28.455 |24.173 |4.282 |662 |86,98% |

|Judecătoria Cornetu|2.919 |17.075 |19.994 |15.672 |4.322 |621 |80,90% |

|Total general |13.538 |50.584 |64.122 |49.360 |14.762 |1.759 | |

| | | | | | | |79,15% |

ANEXA XV

Durata de soluţionare a cauzelor la Tribunalul Ilfov, pe materii, se prezintă astfel:

|Materia |Dosare |Durata medie de soluţionare a cauzelor |

| |soluţionate | |

| |(total) | |

| | |0-6 luni |6-12 luni |1-2 ani |Peste 2 ani |

| |Nr. ds. soluţionate |Procent

(%) |Nr. ds. soluţionate |Procent

(%) |Nr. ds. soluţionate |Procent

(%) |Nr. ds. soluţionate |Procent

(%) | |1 |2 |3 |4

(col. 3 X 100/col.2) |5 |6

(col. 5 X 100/col.2) |7 |8

(col. 7 X 100/col.2) |9 |10

(col. 9 X 100/col.2) | |penal |1928 |1883 |97,67 |30 |1,56 |13 |0,67 |2 |0,10 | |civil |1930 |1156 |59,90 |436 |22,59 |248 |12,85 |90 |4,66 | |proprietate intelectuală |2 |0 |0 |0 |0 |1 |50 |1 |50 | |litigii cu profesioniştii |1679 |1101 |65,57 |331 |19,71 |186 |11,08 |61 |3,63 | |faliment |1290 |615 |47,67 |323 |25,04 |220 |17,05 |132 |10,23 | |litigii de muncă |246 |49 |19,92 |150 |60,97 |45 |18,29 |2 |0,81 | |asigurări sociale |229 |57 |24,89 |151 |65,94 |20 |8,73 |1 |0,44 | |contencios |2211 |605 |27,36 |904 |40,89 |623 |28,18 |79 |3,57 | |TOTAL cauze soluţionate |9515 |5466 |57,45 |2325 |24,44 |1356 |14,25 |368 |3,87 | |

C U P R I N S

CAPITOLUL I – INTRODUCERE ……………………... ...……….…...2 – 9

CAPITOLUL II – DATE STATISTICE PRIVIND ACTIVITATEA INSTANŢEI JUDECĂTOREŞTI ………………………..……………..10 - 67

II.1 – Volumul de activitate …………….…………...……………..……...10 - 20

II.2 – Încărcătura pe judecător şi pe schemă………………...…………... 21 - 34

II.3 – Operativitatea soluţionării cauzelor …………………….......…….35 – 37

II.4 – Indicatori de eficienţă ……………………………………………..38 - 53

II.5 – Indici de atacabilitate a hotărârilor judecătoreşti ....……………..54 – 55

II. 6 – Indici de desfiinţare a hotărârilor judecătoreşti …………...……56 – 60

II.7 – Durata de soluţionare a cauzelor …………………………………61 - 67

CAPITOLUL III – DATE STATISTICE REFERITOARE LA RESURSELE UMANE LA NIVELUL INSTANŢEI ……...…………68 - 94

III.1 – Situaţia posturilor …………………………………………………68 - 75

III.2 – Formarea profesională a personalului …………………...………76 - 91

III.3 – Situaţia sancţiunilor disciplinare şi penale aplicate în cursul anului 2016 pe fiecare categorie de personal ……………………………………91 - 94

CAPITOLUL IV – INFRASTRUCTURA INSTANŢEI ……….…….95 - 106

CAPITOLUL V – DATE STATISTICE PRIVIND COOPERAREA INTERNAŢIONALĂ ………………………………………………….107 - 111

CAPITOLUL VI – CONCLUZII ………………………………….…..112 - 118

Anexe .

[pic]

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download