1 - MAER Tools



1.PIETRELE NATURALE si PROTECTIA LOR

O solutie moderna la o veche intrebare.

-ieri

Dupa Roma antica existau lespezi de piatra si marmura : primele erau pietrele ce nu puteau straluci iar celelalte erau pietre calcaroase cristaline fine folosite cel mai mult pentru statui ,placari verticale sau pardoseli.Cuvantul marmura a ajuns sinonim cu orice piatra ce putea straluci .

Omul a incercat tot timpul sa protejeze aceste pietre valoroase de deteriorare .Vitrivius si Plinio in opera lor au mentionat folosirea uleiurilor si cerurilor pentru protectia pietrei si a marmurei lustruite .In evul mediu era normal ca statuile sculptate in piatra sa fie vopsite .Pigmentii si agentii de intarire din vopsea dand atat o noua fata statuii cat si o buna protectie impotriva agentilor atmosferici . Unele scrieri din renastere descriu retete de protectie si lustruire a marmurei. In 1567 , Palatul public al lui Lovanio in Belgia a fost “vopsit cu ulei “ deoarece “piatra a fost foarte usor deteriorata de gheata”.In vremuri mult mai recente la inceputul secolului 19 , uleiurile si cerurile au fost folosite ca pretectii impotriva apei (de exemplu parafina pe Obeliscul Egiptean din Central Park din New York ) .

-Astazi

In ultimi 20 de ani a fost o mare crestere in folosirea de noi tipuri de piatra .Diferitele caracteristicilor ale pietrelor , nu au fost luate tot timpul in considerare cand a fost hotarata utilizarea lor : uneori piatra se alege in functie de aspectul ei , nu de propietatile tehnice .Pe langa acest lucru , metodele de curatare si intretinere traditionale nu sunt potrivite : detergentii industriali si produsele normale pentru intretinere pot fi utile pentru ceramica , alte substante asemanatoare , ciment , etc dar nu pentru cerintele specifice pietrelor naturale .

Pe de o parte decizia alegerii materialului potrivit e importanta, dar pe de alta parte nu toata lumea stie ca folosind tratamente de ultima generatie se pot rezolva multe probleme .

In realitate , in paralel cu dezvoltarea ofertei de piatra ,progresul stiintei pietrei si al chimiei au creat produse specifice pentru protectia pietrei de agenti atmosferici si diversi agenti externi .

Scopul acestui material este de a indica care este cel mai potrivit tratament pentru suprafetelele dumneavostra de piatra .Cu alte cuvinte , cum sa imbunatatiti si sa mentineti pentru o lunga perioada de timp frumusetea pietrelor dumneavostra si sa usurati curatarea si intretinerea lor.

1.1.Substante de protectie pentru pietre si ce sunt ele

Substantele protectoare sunt lichide care dupa ce sunt aplicate pe piatra sau alte materiale ( ciment , cotto , ceramica ,mozaic ) , previn infiltrarea apei si a murdariei ce poate fi purtata de apa . Acesta este un tip de produs impermeabilizant pentru apa . Alte produse pot preveni si patarea pietrei cu ulei , grasime si alte substante uleioase (smog , mancare ,cosmetice , sapun ).In acest caz sunt substantele impermeabilizante la apa si ulei .Mizeria ramane pe suprafata pietrei, nu se poate infiltra si astfel este posibil sa fie inlaturata cu usurinta.

1.2.Produse de protectie pentru pietre si cum functioneaza ele

Caracteristicele principale pe care un impermeabilizant ar trebui sa le aiba sunt :

- Reducerea permeabilitatii suprafetei la apa si ulei

- Rezistenta optima la agentii atmosferici fara ingalbenire in timp

- Stabilitate buna in timp

- Reducerea permeabilitatii la vapori (≧10%)

2.TIPURI DE PIETRE

- Granit

Dupa clasificarea comerciala granitul este o piatra pe baza de siliciu formata in urma solidificarii magmei la temperaturi si presiuni inalte . Are o granulatie de la compact la mediu , cu duritate mare (6-7 pe scara Mohs) si rezistenta mecanica ridicata .Sunt foarte rezistente la uzura si degradare , la agentii atmosferici , acizi si poluare.

- Marmura

Marmura actuala este o piatra cu o structura cristalina calcaroasa , ce s-a format la mare presiune si o temperatura de aproximativ 400ºC . Caracteristica este diversitatea tonalitatii si cristalelor componente (fine , medii sau mari ) si varietatea culorilor , tonalitatii nuantelor :roz ,galben ,gri ,verde ,rosu ,negru ,etc . Duritatea lor este inferioara granitului (3-4 pe scara Mohs ) .

- Travertin si roci sedimentare

Travertinul este o roca sedimentara calcaroasa foarte poroasa ,formata din depunerea carbonatului de calciu si descompunerea compusilor vegetali amestecati in formarea lor . Are proprietati mecanice destul de bune si se lucreaza usor datorita duritatii reduse ; unele tipuri pot fi lustruite .Culoarea lor este in general galbui deschis , dar sunt si varietatii mai inchise si de alte culori de asemenea .Alte pietre sedimentare sunt de natura calcaroasa (calcarul) de unde o mare varietate de gresii .

2.1.Aspectul natural al pietrei

- Lucios:acest aspect e obtinut prin folosirea abrazivelor cu granulatia mai fina de 800 ; rezultatul este o suprafata perfect fina in care lumina are o reflexie perfecta .

- Lustruit :acest aspect e obtinut prin folosirea diferitelor corpuri abrazive in granulatie crescanda .In general e posibil sa obtinem o suprafata fina dar nu foarte lucioasa cu multe microcavitati . E definita ca :

- suprafata lustruita rugos

- suprafata lustruita mediu

- suprafata lustruita fin

- Fiamat :este obtinut cu incingerea la temperaturi inalte cu o flacara , urmata apoi de racire imediata cu apa ce cauzeaza spargerea si sarirea unor particule .

- Buciardat : se obtine in urma impactului mecanic cu o masina cu percutie dotata cu o scula cu asperitati foarte dure , sau cu ciocane manuale dotate cu o dalta de otel .

- Antichizat : obtinut numai pe marmura , cu un jet de nisip cu mare presiune preferabil combinat si cu apa . Este posibil sa se obtina acelasi aspect folosind produse chimice pe baza de acid si atunci acest aspect se numeste antichizat .

- Scapitat : este obtinut prin despicarea pietrei in lungul straturilor .

- Taietura de fierastrau pamblica : se obtine taind blocurile de piatra cu fierastraie normale sau diamantate , lasand piatra in acea stare fara un alt tratament suplimentar .

In functie de material , aspectul lucios are o tendinta mai mica de a absorbi lichide ; din acest motiv tratamentele cu efect de aspect umed nu inchid culoarea asa de mult .

3.DE CE TREBUIE SA FOLOSIM PRODUSE DE PROTECTIE

3.1.Protectie pentru interior

Infiltrarea lichidelor poate cauza cateva probleme pardoselilor de interior .De exemplu, piatra din baie sau bucatarie va ajunge inevitabil in contact cu apa , mancare , cafea , bauturi , uleiuri , sapunuri etc. Acest lucru va duce la aparitia petelor dificil sau imposibil de inlaturat . De exemplu , chiar si podeaua unui complex comercial are de infruntat aceste probleme ; mancare , substante uleioase , inghetata , etc , ce pot lasa pete mai mult sau mai putin permanente . Daca suprafetele au fost tratate in prealabil cu substantele noastre de protectie , curatenia si intretinerea vor fi mult mai usoare si mai rapide deoarece mizeria nu va penetra adanca in piatra .

3.2.Protectie pentru exterior

Apa poate cauza daune mult mai mari decat o simpla pata sau urma de apa pietrelor . De fapt, infiltratiile sunt factorul major ce dau startul degradarii materialelor de constructii . Doar ganditi-va la ce daune poate produce procesul de inghet – dezghet . Cand sunt temperaturi scazute , apa infiltrata in porii pietrei inghetand isi mareste volumul, iar piatra v-a fi supusa la o presiune foarte mare din interior . Aceasta presiune poate crapa piatra . Un fenomen mai putin cunoscut dar similar cu cel descris anterior este infiltratia in materialele de constructie a sarurilor dizolvate in apa ( de exemplu sulfatii proveniti din ploile acide , clorura de sodiu folosita la topirea ghetii de pe drumuri , diversele saruri prezente in adezivi , sape sau mortare folosite incorect .

Modul in care apa este absorbita si cauzeaza deteriorarea pietrei

Aceste saruri , in anumite conditii de umiditate si temperatura , cand sunt transportate in piatra de catre apa , pot cristaliza si isi pot mari volumul . Acest lucru va cauza o mare presiune in interiorul materialului , ceea ce poate duce la probleme foarte grave intr-un timpo foarte scurt . Pe langa acest lucru , sarurile avand proprietatea de a absorbi umiditatea , vor atrage mai multa umiditate. Cand spunem despre un perete sau o pardoseala ca este umeda , in cele mai multe cazuri este din cauza sarurilor si cateodata aceste saruri sunt vizibile in locurile unde apar niste sedimente albe ( cristalizeaza la suprafata pietrei ) .

4.Alegerea produsului potrivit

Sunt numerosi factori ce pot influenta alegerea produsului potrivit pentru fiecare caz in parte : tipul de piatra , aspectul suprafetei , mediul in care este montata , scopul in care va fi folosita , etc . Totusi este posibil sa dam cateva recomandari .

Pentru a va ajuta sa alegeti cele mai potrivite produse pentru tratamentul dorit , va rugam sa urmariti lista de mai jos , ce este bazata pe criteriul aspectului exterior.

Vreti sa mentineti aspectul natural al pietrei sau preferati sa inviati culorile pietrei ?

4.1.Principalii componenti ai produselor de protectie

- Siliconi

“Silicon “ este un termen ce include o gama de substante cu multe caracteritici si aplicatii diferite . Vorbind despre protectie , siliconii au fost primii impermeabilizanti la apa, de pe piata .

In prezent doua clase sunt cele mai folosite : silani si silosani ; prima contine substante cu vascozitate scazuta apte de a se suda chimic de piatra . Pot penetra adanc in substratul poros pentru un tratament de impermeabilizare cu durata lunga de viata . Ei nu reduc permeabilitatea la vapori datorita structurii lor particulare ce permite pietrei sa respire . Sunt foarte stabili la razele ultraviolete . Sunt disponibile in solvent sau in solutii pe baza de apa .

Silosanii sunt derivati ai silanilor care uneori avand o volatilitate prea mare pot cauza de asemenea sa reactioneze una cu alta . In acest mod este posibil sa se obtina un produs cu caracteristici similare silanului initial dar cu o volatilitate mai mica .

- Polimeri fluorinati

In mod normal ei sunt poliacrilati si poliuretani unde au fost adugati un numar anume de atomi . Acest lucru va da nastere unor molecule capabile sa mentina o tensiune superficiala ( forta de natura electro – chimica ce determina gradul de absobtie ) a suprafetelor tratate la niveluri forte scazute . Polimerii fluorinati de altfel au o putere optima de impermeabilizare la apa si ulei si pot fi folositi singuri sau uin combinatie cu silani si silosani , cu care sunt sinergici . Au o lunga durata de viata si nu schimba aspectul suprafetelor tratate . De asemenea sunt disponibili in solventi sau in solutii pe baza de apa .

- Rasini si ceruri

Rasinile si cerurile au o putere destul de redusa de protectie deoarece ele creeaza un strat superficial ce ofera o anume rezistenta la actiunea apei si , la un nivel scazut , la uleiuri

5.Solutiile Bellinzoni

5.1.Impermeabilizanti impotriva apei

- Strong 2000

Impermeabilizant consolodant transparent , protector , cu rasini silosanice folosit pentru protectia cladirilor si a montajelor din piatra impotriva apei si a infiltratiilor , ploilor acide . De asemenea are si o actiune consolidanta a pietrelor erodate sau foarte friabile , pentru ca previne dezintegrarea si transformarea pietrei intr-o masa sfaramicioasa . Previne calcifierea marmurei si a pietrei din cauza conditiilor climaterice , smogului , ploilor acide . Este perfect transparent si nu va da pietrei un aspect umed sau efect de lustru si va mentine culoarea originala nealterata . Previne aparitia igrasiei .

- Ker 13 D

Este un impermeabilizant la apa pentru protectia pardoselilor , fatadelor , blaturilor de bucatarie , blaturi de baie .Nu schimba aspectul si permite pietrei sa respire . Nu schimba culoarea pietrei si o lasa sa respire . Datorita impermeabilitatii la apa actioneza impotriva efectelor ghetii si previne aparitia igrasiei sau a ruginei pe suprafata .

5.2.Impermeabilizanti pentru apa si ulei

- Block D70

Este un impermeabilizant transparent la apa si ulei folosit pentru protectia cladirilor si a pietrelor impotriva apei , uleiului , grasimii alimentare , umiditatii . Previne formarea igrasiei . Formula sa permite materialului sa respire si lasa umiditatea sa iasa , dar previne absorbtia ei .

Acest produs este certificat de Departamentul American de Sanatate Publica si poate fi folosit pe suprafetele ce pot intra in contact accidental cu mancare .

- Idea XC

Este o solutie de protectie folosita la protectia cladirilor si a suprafetelor acoperite cu piatra impotriva apei , uleiurilor , grasimii alimentare , umiditatii . Se preteaza cel mai bine pe pietrele lustruite ; lasa piatra sa respire , impiedica cristalizarea sarurilor , penetreaza profund , da materialului un aspect ud placut cu o intensificare naturala a culorii si nu lasa o pelicula neplacuta pe suprafata materialului . Testele de laborator arata ca produsul este rezistent la razele UV . Previne formarea igrasiei .

- Idea HP

Solutie de protectie transparenta folosita la protectia cladirilor si a pietrelor impotriva apei , uleiurilor , grasimii alimentare ,umiditatii . Este optima si pentru materialele lustruite , lasa materialul sa respire , impiedica cristalizarea sarurilor , penetreaza adanc si nu modifica culoarea naturala a suprafetei tratate , si nu formeaza o pelicula neplacuta pe suprafata . Testele de laborator au demonstrat rezistenta la razele UV . Este perfect transparenta si nu lasa un aspect umed sau lucios suprafetei tratate . Previne aparitia igrasiei .

- Limesealer

Impregnant transparent ce consolideaza piatra ; previne aparitia petelor de sare si are efecte impermeabilizante la apa si ulei . Limesealer este un produs nou pe baza de silosan si rasina pe baza de fluor , studiat cu precadere pentru pietrele fragile ce au tendinta de a se degrada si a se faramita ca si calcarul , gresiile .Da o mare protectie impotriva apei , umiditatii si impotriva efectelor ploilor acide . Previne aparitia igrasiei la pietrele expuse umiditatii , opreste aparitita petelor de sare de pe suprafata si cristalizarea ei , lasand in acest timp materialul sa respire . In cele mai multe cazuri dupa aplicarea pe piatra , produsul este transparent ; nu da un aspect umed sau lucios suprafetei , protejand culoarea orignala nealterata .

- Idea H2O

Solutie de protectie transparenta folosita pentru protectia cladirilor si a pietrelor impotriva apei , uleiului , grasimilor alimentare , umiditatii . Optim pentru suprafete lucioase , lasa piatra sa respire , impiedica aparitia petelor cauzate de saruri , penetreaza profund si nu lasa o pelicula neplacuta la suprafata . Testele de laborator au aratat ca este rezistenta la razela UV si nu isi schimba culoarea nici dupa o lunga perioada de expunere . Intensifica stralucirea si culoarea originala a pietrei .Previne aparitia mucegaiului . Are o buna rezistenta la acoperirea cu marker permanent , si protejeaza piatra de scriere cu cele mai comune carioci permanente comerciale .

5.3.Antigraffiti

- Strip-vapor

Antigrafiti Strip-vapor este un produs cu ceruri microcristaline pentru protectia fatedelor exterioare , statuilor , decorurilor si peretilor de scrierea cu vopsele si cele mai comune spray-uri cu vopsea de pe piata . Multumita formulei sale , Strip-vapor inchide porii pietrei , vopseaua nemaiputand penetra la fel de adanc . Formeaza pe suprafata o pelicula invizibila ce nu poate fi simtita . In timpul operatiilor de curatare a grafitiurilor , aceasta pelicula va fi indepartata folosind doar apa fierbinte sau prin curtare cu aburi , deoarece prin indepartarea cerii protectoare , vopseaua va fi de asemenea indepartata .

6. Calea de a gasi cele mai bune produse

7.Certificari , teste si performante

Pentru a asigura de eficienta produselor noastre, pe oricine le foloseste si pe toti clientii nostri , am efectuat teste bazate pe standardele internationale , realizate de laboratoare independente .In continuare vom detalia rezultatele relevante ale acestor teste .

7.1. Standardul ASTMC97 – Idea HP

Date din raportul testului numarul 4150-2007 realizat de Instituto di Ricerche e Collaudi M.Masini srl.

Testele au fost realizate pe o piatra calcaroasa de culoare galbena

- Absorbtia apei conform ASTM C97

- Determinarea eficientei protectiei

|Numarul probei |Procentajul de absorbtie (%) vezi graficul |

| |Tratat |Netratat |

|1 |1.03 |9.83 |

|2 |0.95 |9.2 |

|3 |0.73 |9.57 |

|4 |1.2 |10.15 |

|5 |0.36 |9.35 |

|Media |0.85 |9.62 |

TEST ABSORBTIE APA

|Procentajul eficientei protectiei ( PEP ) : 90.95% |

7.2.Standardul ASTMC97 – Strong2000

Date din raportul de teste numarul 4150-2007 realizat de Setsco Services

Testul a fost realizat pe granit gri fiamat .

- Absorbtia apei conform ASTM C97

- Determinarea eficientei protectiei

|Numarul probei |Procentajul de absorbtie (%) vezi graficul |

| |Tratat |Netratat |

|1 |0.04 |0.08 |

|2 |0.04 |0.12 |

|3 |0.03 |0.14 |

|4 |0.03 |0.12 |

|5 |0.03 |0.13 |

|Media |0.034 |0.118 |

[pic]

|Procentajul eficientei protectiei ( PEP ) :71.18% |

8.Recomandari practice , intrebari si raspunsuri

Am adunat unele din cele mai frecvente intrebari pe care le primim :

- Cum se aplica solutiile de protectie ?

In primul rand , suprafetele ce urmeaza a fi tratate trebuie sa fie curate si uscate .Solutia de protectie trebuie aplicata ( cu un tampon textil sau o pensula ) si trebuie lasata suficient timp pentru a fi absorbita in piatra apoi daca este necesar se va indeparta produsul in exces . Acest lucru este foarte important , daca este lasat sa se usuce , acest surplus va fi foarte greu de indepartat .

- Cum ne dam seama daca un produs este eficient ?

O buna metoda de verificare a eficacitatii protectiei este stropirea suprafetei cu cativa stropi de apa pe suprafata tratata , si daca suprafata de sub picaturi devine mai inchisa inseamna ca apa s-a infiltrat , deci e necesara reaplicarea impermeabilizantului . Foarte important : daca nu apare “efectul perla “ pe suprafata ( unghiul de contact al picaturii de apa cu suprafata mai mare de 120º ) , nu inseamna neaparat ca protectia este ineficienta . Efectul de “perla” apare in mod normal apare imediat dupa ce a fost aplicat produsul dar se reduce in timp .

- Solutiile de protectie schimba aspectul pietrei ?

Depinde . Uni dintre impermeabilizantii nostri functioneaza fara sa schimbe culoarea , textura si aspectul suprefetei pietrei . Altii dau un efect vizual , de exemplu este posibil sa obtinem un efect de suprafata umeda .

- Ce cantitate trebuie aplicata ?

Cantitatea ce trebuie aplicata difera , in functie de tipul de piatra si de finisajul ei ( in general o piatra lustruita este mai putin absorbanta ca una slefuita grosier ) . Este recomandabil sa se aplice primul strat si sa se astepte aproximativ 5 minute . Daca solutia este absorbita complet se va aplica un al doilea strat . Daca solutia ramane pe suprafata mai mult de 10 – 20 minute , este recomandabil sa s indeparteze excesul cu o laveta . In acest caz inca o aplicare nu este necesara .

- Cum trebuie efectuata intretinerea pietrei mele tratata cu solutiile voastre de protectie ?

Acesta este un punct foarte important deoarece o intretinere nepotrivita poate pune in pericol proprietatile protectoare . In acest manual veti gasi o lista a produselor ce trebuiesc folosite , si cea mai buna metoda de a mentine frumusetea pietrei pentru o perioada lunga de timp . Ne referim la manualul “ Intretinere suprafetelor de piatra naturala “

9.Note

Toate datele continute in acest document provin din experimente precise efectuate in laboratoarele noastre de catre pietrari calificati , si sunt considerate ca de incredere .

Totusi , avand in vedere numarul mare de factori ce pot influenta datele , aceste informatii nu implica garantii din partea producatorului . Consumatorul final isi asuma responsabilitatea pentru folosirea produsului , avand grija sa efectueze intai un test pe o suprafata de control .

Informatiile despre produsele noastre sunt adresate persoanelor competente pe raspunderea si riscul lor. Aceasta informatie nu se refera la folosirea vreounui produs in combinatie cu alte substante sau procese .

Deoarece produsele noastre au multe aplicatii , si aceste aplicatii sunt diversificate si nu pot fi controlate , este de datoria consumatorului final sa verifice compatibilitatea cu regulile si legile in vigoare .

-----------------------

[pic]

Substantele impermeabilizante trebuie sa functioneze ca o umbrela :sa permita vaporilor sa iasa dar sa nu permita apei sa penetreze .

Impermeabilizarea la apa este cauzata de moleculele produsului ce satureaza porii pietrei , unde formeaza o retea ce impiedica picaturile de apa sa se infiltreze.totusi umiditatea naturala poate iesi prin porii pietrei sub forma de vapori .De fapt produsele bune de impermeabilizat nu blocheaza respiratia pietrei.

[pic]

Impermeabilizarea la apa nu este eficienta impotriva petelor de ulei ,care prin natura lor pot sa treaca prin reteaua moleculara a impermeabilizanrului .

[pic]

[pic]

De aceea este necesar sa se foloseasca in impermeabilizant pentru apa si ulei ,ceea ce inseamna un produs ce poate forma o retea moleculara cu legaturi mult mai stranse ce poate opri nu numai picaturile de apa dar si cele de ulei.

[pic]

Ploaia cazand pe piatra

Condensul in porii pietrei

Condensul datorita umiditatii

Osmoza

Posibile defecte

Infiltratii din pamant

Continutul de apa din sapa

VWZ[bcdemnopyz|}[?]

6óèàèàèàÜÑàÉàè³à£à£à£à£à£à£à£à’‚tàehùi…5?CJPJ\?mHsHhùi…OJPJQJmHsH-hùi…CJOJPJQJmHsH!hùi…CJOJPJQJmHo([pic]sH-jhùi…CJU[pic]mHnHu[pic]*jhùi…CJU[pic]_H

mHnHsHxcel.Chart.8 \s [pic]

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download