FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT



FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT

[pic]

REVISTA PRESEI

fsli.ro

16 Septembrie 2015

PREUNIVERSITAR



Profesorii reiau discuţiile cu Guvernul, pe tema salariilor

Premierul Victor Ponta a declarat că se va întâlni, marţi, la Guvern, cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, cărora le-a transmis că nu vrea ca anul şcolar să înceapă cu proteste şi că „merg în acelaşi ritm cu cei din sănătate”.

„Mă văd cu cei din educaţie, pentru că aşa le-am promis, am spus: nu începem cu proteste anul şcolar, dar ne aşezăm la masă şi mergeţi în acelaşi ritm cu cei din sănătate, cu care chiar sunt de acord şi în care aveau dreptate şi, mai pe scurt, problemele de zi cu zi le rezolvăm la Guvern foarte bine", a declarat, marţi, Victor Ponta înainte de şedinţa BPN al PSD, potrivit Mediafax.

Profesorii vor salarii mai mari sau grevă generală

În 24 august, sindicatele s-au întâlnit cu ministrul Educaţiei şi alţi reprezentanţi ai Guvernului, pe tema creşterii salariilor, iar Sorin Cîmpeanu a spus la finalul discuţiilor că au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente, dar s-a convenit o amânare a discuţiilor până pe 15 septembrie, când vom şti mai clar care este stadiul legii salarizării.

„Ne-am asumat că Educaţia şi Sănătatea sunt domenii prioritare. Pe 15 septembrie vom veni cu elemente mai concrete. După două ore de negociere, am ajuns la un numitor comun să urgentăm finalizarea legii salarizării şi încercăm în avans implementarea creşterilor salariale deja stabilite care sperăm să aibă loc cât mai devreme posibil în funcţie de stadiul Codului Fiscal şi al Legii Salarizării", a explicat Cîmpeanu pentru „Adevărul".

Dacă profesorii vor primi creşterea salarială cerută, aceasta ar însemna un efort bugetar de aproximativ 1,6 miliarde de lei, adică echivalentul efortului bugetar pentru mărirea salariilor din Sănătate cu 25% fiindcă în Educaţie sunt mult mai mulţi angajaţi, a mai explicat ministrul Educaţiei.

Un profesor câştigă cu 20% mai mult decât o femeie de serviciu

La rândul lui, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu a explicat, la ieşirea de la discuţiile care au avut loc luni la Guvern, de ce este obligatoriu ca salariile dascălilor să crească până la Crăciun. El a explicat că din 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei, cu mult peste nivelurile care se practică astăzi în învăţământ. Mai exact, un profesor debutant are un venit net de 830 de lei, iar un învăţător de 780 de lei.

"În momentul de faţă, un profesor debutant cu studii superioare câştigă cu 20% mai mult decât o femeie de serviciu. Nu este normal. Momentan, salariul brut este de 1.200 de lei, dacă ar fi să ajungem la un salariu net de 1.200 de lei, asta ar însemna o creştere salarială de 50%. Sperăm ca până la Crăciun, profesorii să beneficieze de o creştere salarială de 15%", a spus Hăncescu pentru "Adevărul". La rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", a spus că, în viziunea sa, 15% este mult prea puţin. "Salariul unui profesor debutant ar trebui să fie de două ori mai mare decât este acum", a spus Nistor.

De altfel, sindicaliştii au convenit recent cu Ministerul Educaţiei o creştere medie de 70% a salariilor personalului din învăţământ, pe parcursul a trei ani. Documentul se află în analiză la Ministerul Muncii şi face parte din noua Lege a Salarizării.



Dascălii și Guvernul nu s-au înțeles! Profesorii cer majorări salariale mai mari ca ale medicilor!

Reprezentanții sindicatelor din Învățământ au fost la negocieri, marți, la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta. Ei cer Guvernului ca, de la 1 noiembrie, salariații din învățământ să primească o majorare salarială de 15%, și încă una, de 20% din decembrie. Guvernul propune o singură majorare, de 10%, din ianuarie 2016. Negocierile sunt în impas.

La negocieri au participat și ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici şi ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Liderii sindicali au cerut  ca salariații din învățământ să primească o majorare salarială de 15% din noiembrie, și încă una, de 20% din decembrie. Întrucât nu s-a ajuns la un acord, urmează ca părțile beligerante să se întâlnească, din nou, pentru negocieri, săptămâna viitoare

În baza unui acord semnat anul trecut, între Guvern și sindicate, în 2015 profesorii au avut parte de două majorări salariale. Una de 5% în martie, și a doua, de tot atât, de la 1 septembrie.

"Nu este suficient", spun liderii de sindicat. "E normal să primim și noi cât vor primi angajații din sistemul sanitar. Premierul a declarat în nenumărate rânduri că Educația și Sănătatea sunt prioritare, atunci să fie tratate egal", au explicat aceștia.

Joi, va avea loc o şedinţă a FSLI, la care vor participa şi reprezentanţii Guvernului, pentru a prezenta reprezentanţilor confederaţiilor din ţară propunerea de creştere salarială, urmând ca sindicaliştii să decidă dacă acceptă sau nu oferta Executivului.

Victor Ponta le-a mai spus, marți, sindicaliştilor că Guvernul se străduie să trimită Legea salarizării cât mai rapid la Parlament, astfel încât ea să poată intra în vigoare la 1 decembrie. În actul normativ se prevede creşterea salariilor din sistemul educaţional cu 25% dintr-o majorarea totală de 70%, care, potrivit documentui, ar urma să se facă eşalonat, în următorii patru ani.

Conform vechiului protocol, semnat în 2014, salariile angajaților din sistemul de învățământ urmau să crească, în șase etape, cu doar 30% în total, până în 2017.

Majorările urmau să fie acordate după calendarul:

– 5% – de la 1 martie 2015 – acordată déjà

– 5% – de la 1 septembrie 2015 – vor primi salariile majorate în octombrie

– 5% – de la 1 aprilie 2016

– 5% – de la 1 octombrie 2016

– 5% – de la 1 ianuarie 2017

– 5% – de la 1 octombrie 2017



Sindicatele din educatie, nemultumite de propunerea Guvernului de majorare a salariilor cu 10%

Negocierile dintre premierul Victor Ponta si liderii sindicatelor din Educatie nu au ajuns la niciun rezultat, Guvernul propunand o majorare salariala de 10%, de la 1 decembrie, cu plata la 1 ianuarie 2016, iar sindicatele au dorit o crestere de 15%, din noiembrie, sau una de 20%, din decembrie, potrivit Mediafax.

Discutiile au avut loc la Palatul Victoria, marti seara, premierul fiind insotit de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici si ministrul Muncii, Rovana Plumb.

"Propunerea Guvernului de astazi nu ne-a multumit, de altfel nu am fi ajuns in situatia sa convocam conducerile federatiilor noastre. Cele 10 procente care ni s-au promis astazi reprezinta pentru noi mai putin decat ceea ce ne asteptam. De fapt, aceste 10 procente sunt banii pe care noi ii avem stipulati in acordul nostru cu Guvernul, de anul trecut, pentru anul 2016", a spus Anton Hadar, presedintele Alma Mater, la finalul discutiilor.

Potrivit acestuia, joi, va avea loc o sedinta a FSLI la care vor participa si reprezentantii Guvernului pentru a prezenta reprezentantilor confederatiilor din tara propunerea de crestere salariala, urmand ca sindicalistii sa decida daca accepta oferta Executivului.

Premierul le-a mai spus sindicalistilor ca Guvernul incearca sa trimita Legea salarizarii cat mai rapid la Parlament, astfel incat ea sa poata intra in vigoare la 1 decembrie. In actul normativ se prevede cresterea salariilor din sistemul educational cu 25% din majorarea totala de 70%, majorare prevazuta in document sa se faca esalonat, in urmatorii patru ani.

De asemenea, Victor Ponta le-a mai promis sindicalistilor achitarea in totalitatea a sentintelor judecatoresti pe 2016



Negocierile dintre sindicatele din educaţie şi Guvern, în impas. Cum sunt afectaţi bugetarii

Discuţiile dintre premier şi liderii sindicatelor din Educaţie nu au ajuns la nici un rezultat. Reprezentanţii profesorilor au cerut o majorare salarială de 15%, dar Guvernul nu oferă decât 10 procente majorare. Executivul a propus o majorare salarială de 10%, de la 1 decembrie, cu plata la 1 ianuarie 2016, iar sindicatele au dorit o creştere de 15%, din noiembrie, sau una de 20%, din decembrie, transmite Mediafax.

Discuţiile au avut loc la Palatul Victoria, marţi seară, premierul fiind însoţit de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici şi ministrul Muncii, Rovana Plumb.

"Propunerea Guvernului de astăzi nu ne-a mulţumit, de altfel nu am fi ajuns în situaţia să convocăm conducerile federaţiilor noastre. Cele 10 procente care ni s-au promis astăzi reprezintă pentru noi mai puţin decât ceea ce ne aşteptam. De fapt, aceste 10 procente sunt banii pe care noi îi avem stipulaţi în acordul nostru cu Guvernul, de anul trecut, pentru anul 2016", a spus Anton Hadăr, preşedintele Alma Mater, la finalul discuţiilor.

Potrivit acestuia, joi, va avea loc o şedinţă a FSLI la care vor participa şi reprezentanţîi Guvernului pentru a prezenta reprezentanţilor confederaţiilor din ţară propunerea de creştere salarială, urmând ca sindicaliştii să decidă dacă acceptă oferta Executivului. Premierul le-a mai spus sindicaliştilor că Guvernul încearcă să trimită Legea salarizării cât mai rapid la Parlament, astfel încât ea să poată intra în vigoare la 1 decembrie. În actul normativ se prevede creşterea salariilor din sistemul educaţional cu 25% din majorarea totală de 70%, majorare prevăzută în document să se facă eşalonat, în următorii patru ani.

De asemenea, Victor Ponta le-a mai promis sindicaliştilor achitarea în totalitatea a sentinţelor judecătoreşti pe 2016.



Sindicatele din educatie, nemultumite de propunerea Guvernului de majorare a salariilor cu 10%

- Negocierile dintre premierul Victor Ponta si liderii sindicatelor din Educatie nu au ajuns la niciun rezultat, Guvernul propunand o majorare salariala de 10%, de la 1 decembrie, cu plata la 1 ianuarie 2016, iar sindicatele au dorit o crestere de 15%, din noiembrie, sau una de 20%, din decembrie.

Discutiile au avut loc la Palatul Victoria, marti seara, premierul fiind insotit de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici si ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Ne pregatim de Black Friday: 22,500 € REDUCERE pentru un apartament 3 camere, de 124 mp. Profita de promotia saptamaniisi cere o oferta personalizata, pana la 20 septembrie. In plus, a doua promotie a saptamanii este pentru un apartament 2 camere, de 83 mp cu REDUCERE 8,000 € . Curios? Completeaza formularul „Afla mai multe detalii”!

"Propunerea Guvernului de astazi nu ne-a multumit, de altfel nu am fi ajuns in situatia sa convocam conducerile federatiilor noastre. Cele 10 procente care ni s-au promis astazi reprezinta pentru noi mai putin decat ceea ce ne asteptam. De fapt, aceste 10 procente sunt banii pe care noi ii avem stipulati in acordul nostru cu Guvernul, de anul trecut, pentru anul 2016", a spus Anton Hadar, presedintele Alma Mater, la finalul discutiilor.

Ponta: In viitor sanatatea si educatia vor fi domeniile in care vom investi toti banii pe care ii avem

Potrivit acestuia, joi, va avea loc o sedinta a FSLI la care vor participa si reprezentantii Guvernului pentru a prezenta reprezentantilor confederatiilor din tara propunerea de crestere salariala, urmand ca sindicalistii sa decida daca accepta oferta Executivului.

Premierul le-a mai spus sindicalistilor ca Guvernul incearca sa trimita Legea salarizarii cat mai rapid la Parlament, astfel incat ea sa poata intra in vigoare la 1 decembrie. In actul normativ se prevede cresterea salariilor din sistemul educational cu 25% din majorarea totala de 70%, majorare prevazuta in document sa se faca esalonat, in urmatorii patru ani.

De asemenea, Victor Ponta le-a mai promis sindicalistilor achitarea in totalitatea a sentintelor judecatoresti pe 2016.



Studiu OECD: Elevii care folosesc mult calculatorul la şcoală nu au neapărat rezultate mai bune

Elevii care învaţă în clase digitalizate, după manuale digitale, cu ajutorul calculatorului, nu vor avea neapărat note mai mari la şcoală, arată un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care organizează şi celebrele teste PISA de competenţe. Pe primul loc la competenţe digitale sunt elevii din Singapore.

Şcolile dotate cu instrumente digitale nu garantează o performanţă mai bună a elevilor la clasă, potrivit unui studiu publicat marţi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), realizat pe elevi de 15 ani, din date culese în anul 2012 în cadrul Programului pentru evaluarea internaţională a abilităţilor elevilor.

În ciuda prezenţei noilor tehnologii în viaţa de zi cu zi, acestea nu sunt încă utilizate pe scară largă în domeniul educaţiei, mai arată studiul OECD, iar atunci când manualele digitale şi calculatoarele sunt utilizate efectiv în sala de clasă, "impactul acestora asupra performanţei elevilor este combinat, în cel mai bun caz".

"Adevărata contribuţie pe care o aduce tehnologia în educaţie nu o putem înţelege încă pe deplin, dar atâta timp cât calculatoarele şi internetul joacă un rol important în viaţa noastră de zi cu zi atât în plan personal cât şi în plan profesional, elevii care nu dobândesc aptitudini IT vor ajunge să fie deconectaţi de lumea în care trăim, de realităţile economice, sociale şi culturale", a spus Andreas Schleicher, expert în educaţie al OECD. Rezultatele pe ţări: Singapore, pe primul loc

Cei mai performanţi în înţelegerea textelor digitale sunt elevii din Singapore, China (Shanghai), Coreea de Sud, Japonia, Canada, Hong Kong.

Şi elevii francezi lucrează bine pe computer (între locurile 10 şi 14) şi pe suport de hârtie (între locurile 12 şi 16) şi în special băieţii. În cazul României, studiul nu prezintă datele complete, însă arată că şcolile româneşti au câte un calculator pentru fiecare 4,6 elevi.

Printre cele mai slabe rezultate sunt cele ale elevilor spanioli, care sunt situate sub media ţărilor dezvoltate, chiar dacă ei petrec cu 30 de minute pe zi mai mult folosind intrumente digitale pentru învăţare.



Cum arată secolul XXI în educaţie. O nouă identitate de brand pentru grădiniţa Little London Pipera

Grădiniţa Little London Pipera întâmpină noul an şcolar cu o nouă identitate de brand pregătită să susţină viitoarele proiecte educaţionale ale organizaţiei, în valoare de aproximativ 600.000 de euro.

Grădiniţa Little London Pipera, cu noul nume Questfield, este o instituţie privată de învăţământ din Bucureşti, acreditată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Questfield este o instituţie de învăţământ preocupată de design curricular, care şi-a construit de-a lungul timpului propriul concept educaţional unic, după modelul programei britanice, şi urmăreşte, alături de alte organizaţii partenere, să producă o schimbare de substanţă în mediul educaţional românesc.

În procesul creativ al schimbării de brand au fost implicaţi specialişti din zona de design, storytelling, web development, marketing, comunicare strategică şi relaţii publice, precum şi reprezentanţi ai comunităţii grădiniţei (profesori, parteneri, părinţi). În urma procesului de rebranding, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 9 luni, grădiniţa are un nou nume, un logo reprezentativ, un nou slogan (We have the journey. You have the heroes.), o poveste de brand şi un nou design grafic cu conţinut adaptat pentru site şi materialele de comunicare. Până în prezent, s-au realizat toate demersurile necesare pentru informarea internă a părinţilor, a profesorilor şi a partenerilor cu privire la aceste schimbări. În această perioadă Questfield lansează oficial noua identitate de brand şi anunţă o serie de evenimente adiacente schimbării.

“Pentru noi, această schimbare de identitate este o dovadă de curaj şi de bun simţ organizaţional; e o nevoie de transparenţă, de claritate, de creştere şi reprezentativitate. Acest proces de rebranding a fost susţinut de background-ul profund internaţional al acestei instituţii, precum şi de principiile de învăţare continuă pentru care ea este recunoscută. Dorim să legăm această schimbare identitară de motivaţia noastră de a lucra constant la structura conceptului nostru educaţional, care ne dorim să devină o adevărată alternativă la sistemul de învăţământ existent acum în România, de preocuparea noastră continuă pentru ceea ce înseamnă design organizaţional al unei instituţii deschise, de secol XXI, care interconectează experienţe din domenii diverse: storytelling, design de sistem, artă, stiinţă, marketing, comunicare, business.”, susţine Fabiola Hosu, fondatoarea proiectului Little London, actualmente Questfield.

Deschiderea şcolii, care urmează să aibă la bază acelaşi concept educaţional unic în România, se află deja în derulare şi preconizează o investiţie de aproximativ 600.000 de euro. Proiectul urmăreşte ca - prin deschiderea sa către design curricular şi implementare de noi proiecte şi principii integratoare în educaţie, către parteneriate cu alte ONG-uri din aceeaşi zonă şi împărtăşirea constantă de bune practici - să mărească masa critică a alternativelor educaţionale la sistemul de stat, contribuind astfel la schimbarea paradigmei educaţionale din România.

Despre Questfield

Questfield este o instituţie de învăţământ acreditată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din România, ce implementează un concept educaţional propriu, pornind de la modelul programei britanice. Abordarea educaţională holistică integrează metode creative de predare prin care se subliniază atât aspectul formator şi performant al actului de învăţare, precum şi preocuparea pentru dezvoltarea personală, emoţională şi socială a fiecărui individ. Este un proiect care s-a dezvoltat în perioada 2003–2015 datorită expertizei în domeniul educaţiei a fondatoarei Fabiola Hosu, a motivării şi implicării profesorilor săi transformaţionali şi a echipei sale entuziaste, devenind în scurt timp un model de succes, o referinţă în domeniul educaţiei private.



Laptopuri şi tablete pentru elevii care doresc certificarea competenţelor digitale

Elevii care se înscriu, în perioada 14-18 septembrie, pentru obţinerea permisului ECDL (European Computer Driving Licence) pot câştiga unul dintre premiile oferite de Fundaţia ECDL România. În plus, competenţele lor digitale vor fi recunoscute la nivel internaţional şi certificate pe termen nelimitat şi vor putea echivala proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului, cu ECDL PROFIL BAC.

Fundaţia ECDL ROMANIA încurajează tinerii să opteze pentru instruire şi certificare IT la standard internaţional şi în anul şcolar 2015-2016, în situaţia în care astăzi, dobândirea aptitudinilor IT este o condiţie obligatorie pentru a face faţă cerinţelor tot mai ridicate în competiţia de pe piaţa muncii. Dovedirea competenţelor digitale şi încrederea în propriile abilităţi pot fi asigurate doar prin obţinerea unei certificări la standarde internaţionale.

În perioada 14 septembrie – 18 decembrie 2015, toţi elevii înscrişi în învăţământul preuniversitar din România, care intenţionează să îşi certifice competenţele de utilizare a computerului prin Permisul ECDL, se înscriu automat în cursa pentru câştigarea unuia dintre cele patreu premii oferite de Fundaţia ECDL ROMANIA: un laptop şi patru tablete. Oferta este valabilă doar pentru elevi, în perioada respectivă. Regulamentul complet al concursului Începe şcoala cu ECDL! este public pe pagina web a Fundaţiei ECDL ROMANIA.

ECDL PROFIL permite candidaţilor să îşi construiască un profil de module ECDL în funcţie de propriile nevoi. În acest fel, este posibilă certificarea exact pe competenţele pe care un anumit job sau program de studiu le cere.

Elevii cu permis ECDL scapă de una dintre probele Bacalaureatului

Profilul ECDL pentru BAC se adresează elevilor care doresc şi să echivaleze proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu Permisul ECDL. Au fost create două Profiluri ECDL destinate elevilor - Permisul ECDL PROFIL START BAC şi Permisul ECDL PROFIL BAC, care pot fi dezvoltate apoi permanent.

Programa pentru evaluarea competenţelor digitale şi obţinerea Permisului ECDL adresat elevilor corespunde materiei pe care liceenii o parcurg în cadrul orelor de TIC din programa şcolară pentru clasele a IX-a şi a X-a. Astfel, ei se pot pregăti chiar în cadrul orelor de la şcoală pentru obţinerea unei certificări cu recunoaştere internaţională. Având deja Permisul European de Conducere a Computerului (ECDL), elevii pot solicita în clasa a XII-a echivalarea probei de competenţe digitale.

Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competenţelor digitale recunoscut la nivel internaţional în 150 de ţări şi numără până în prezent 14 milioane de persoane înregistrate în program.

În afara Europei, certificarea este cunoscută sub numele ICDL (International Computer Driving Licence). ECDL ROMANIA este Operatorul Naţional al licenţei ECDL în România, cu o reţea de peste 700 de centre de instruire şi testare acreditate pe întreg teritoriul ţării.



Klaus Iohannis: „Românii de peste graniţe, o sursă de inspiraţie de care ţara are mare nevoie”

„Eforturile noastre vor fi un succes atunci când munca în afara ţării va fi o chestiune de alegere, nu de necesitate”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la conferinţa „SMART Diaspora 2020+: Cum valorificăm potenţialul strategic al diasporei româneşti”. Preşedintele a mai schiţat câteva repere din strategia de consolidare a diasporei şi a îndemnat parlamentarii „să-şi onoreze promisiunea” şi să introducă votul prin corespondenţă.

Mecanismele de recunoaştere a diplomelor şi echivalare a studiilor trebuie optimizate.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România trebuie să găsească soluţii pentru ca românii de valoare plecaţi peste hotare să se întoarcă în ţară, pentru a contribui cu expertiza lor la dezvoltarea ţării. În acest sens ar trebui optimizate mecanismele de echivalare a studiilor.

"Convingerea mea este că potenţialul diasporei va fi pe deplin fructificat atunci când a trăi şi a munci în străinătate va fi doar o chestiune de alegere, nu una de constrângere, atunci când românii din diaspora vor avea opţiunea să se întoarcă ştiind că şi acasă munca lor este recunoscută şi răsplătită", a spus Iohannis. Preşedintele atrage atenţia că trebuie găsite soluţii pentru a transforma "exodul creierelor, aşa numitul fenomen brain train, din pierdere într-un câştig pe termen lung pentru România". El a mai spus că trebuie să facem "ca tinerii noştri de valoare, specialiştii, profesorii, medicii, cercetătorii, economiştii, dar şi toţi cei care muncesc serios, indiferent ce meserii au, care plecă din ţară să se şi întoarcă la un moment dat".

O soluţie ar fi rezolvarea problemei recunoaşterii diplomelor şi echivalării studiilor la nivel european şi internaţional, care în momentul de faţă este o procedură birocratică lentă. "Câteva mii de tineri pleacă anual în străinătate, iar experienţa pe care o pot aduce înapoi în ţară, după absolvire şi uneori după o perioadă de activitate profesională în afară este foarte valoroasă", a spus preşedintele.

Iohannis a mai spus că trebuie găsite soluţii ca cei plecaţi care îşi dorească să se întoarcă acasă să găsească aici condiţiile şi climatul necesar pentru reintegrare.

"Diferitele instituţii trebuie să colaboreze pentru a interveni acolo unde nevoie. Cred în responsabilitatea şi capacitatea României de a găsi pe termen lung soluţii pentru ca fiecare cetăţean să poată avea un parcurs profesional şi personal de succes în ţară sau să aibă oportunitatea de a rămâne legat de România, cu posibilitatea de a reveni oricând", a spus şeful statului.

Votul prin corespondenţă, o prioritate

"Asigurarea condiţiilor pentru exercitarea dreptului de vot al românilor din diasporă este esenţial. Încă de la începutul anului, după consultările pe care le-am avut aici, la Cotroceni, partidele politice s-au angajat să introducă votul prin corespondenţă. Sper ca până la finalul acestei sesiuni parlamentare să-şi onoreze promisiunea şi vă asigur că urmăresc subiectul cu foarte multă atenţie", a declarat Klaus Iohannis.

Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia au stabilit că legislaţia nu poate fi amendată cu mai puţin de un an înaintea scrutinului, deci pentru a putea fi aplicată înaintea alegerilor legislative din 2016, legea votului prin corespondenţă ar trebui să fie gata până în noiembrie.

Preşedintele comisiei de Cod electoral, Mihai Voicu, a declarat săptămâna trecută că speră ca în două săptămâni, acest proiect să intre în dezbaterea Senatului. Camera Deputaţilor este for decizional.

După alegerile prezidenţiale de noiembrie anul trecut, proiectul votului prin corespondenţă a fost considerat o prioritate în sesiunea parlamentară trecută. În momentul de faţă, la Parlament sunt înregistrate patru iniţiative pe această temă.

Fundaţia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) şi Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale, organizează la Palatul Cotroceni conferinţa „SMART Diaspora 2020+: Cum valorificăm potenţialul strategic al diasporei româneşti”.

Conferinţa i-a avut ca invitaţi de onoare şi vorbitori principali pe Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României şi Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe.

Strategia SMART Diaspora

Scopul acestei conferinţe este să readucă valoarea diasporei româneşti în prim-planul agendei publice, să genereze o dezbatere privitoare la rolul tinerilor români pregătiţi în străinătate în dezvoltarea României, şi să implice specialişti din domeniu care să contureze proiecte concrete şi propuneri de politici publice pe două direcţii de acţiune: diaspora civică şi politică şi repatrierea.

SMART Diaspora cuprinde seturi de măsuri practice concentrate în jurul a patru obiective strategice:

1. Promovarea României ca destinaţie de carieră pentru tinerii cu studii la universităţi de prestigiu din întreaga lume include măsuri de încurajare a (re) venirii în ţară prin canale diplomatice directe, dar şi prin mijloace specifice de informare şi publicitate.

2. Facilitarea (re)venirii în ţară include măsuri legale, administrative şi de asistenţă financiară care sunt de natură să înlesnească procesul (re)venirii şi stabilirii în România a tinerilor înalt calificaţi de peste hotare.

3. Integrarea tinerilor educaţi în străinătate pe piaţa muncii din România integrează diverse măsuri de facilitare a accesului la oportunităţi profesionale din ţara noastră şi prin programe care permit interacţiunea directă cu angajatorii interesaţi.

4. Pentru a face din România o destinaţie de carieră atractivă şi credibilă pe termen mediu şi lung, consolidarea legăturilor cu diaspora academică, profesională şi antreprenorială şi cu partenerii externi reprezintă un pas esenţial. În acest sens, sunt necesare măsuri de îmbunătăţire a comunicării şi a interacţiunii României cu diaspora şi cu organizaţiile şi companiile ce operează la nivel internaţional.

În dreptul fiecărei măsuri este propusă câte o instituţie care să asigure implementarea şi, de multe ori, la această propunere este adăugat şi modul concret/practic în care LSRS poate contribui (cu resursele de care dispune) la această implementare. Propunerile sunt amendabile şi transferabile în funcţie de competenţele, deschiderea şi iniţiativa fiecărui minister/ instituţie public.

SMART Diaspora conţine şi o propunere concretă de implementare, monitorizare & raportare, evaluare. Cele mai importante 10 propuneri SMART:

Introducerea procedurilor de recrutare „online” pentru candidaţii la funcţii publice aflaţi în străinătate

Oferirea de facilităţi financiare la (re)stabilirea în ţară sub forma unor deduceri fiscale pentru o perioadă determinată, acordate absolvenţilor de studii finalizate la cele mai bune 500 universităţi din întreaga lume

Instituirea unui program de atragere a investiţiilor străine directe în România prin intermediul comunităţilor de afaceri româneşti de peste hotare, cu sprijinul asociaţiilor investitorilor străini din România şi cu suportul camerelor de comerţ bilaterale

Înfiinţarea unui Corp de Experţi din Diaspora ai Statului Român care să ofere consultanţă periodică instituţiilor publice cu rol cheie în sectorul public

Derularea unor programe de „fellowship” şi de „internship” în instituţiile de stat, după modelul „White House Fellows” din Statele Unite ale Americii, deschise absolvenţilor de studii finalizate la cele mai bune 100 universităţi din întreaga lume

Dezvoltarea unor centre de cercetare şi inovare industrială în sistem integrat public – privat pentru cei mai buni ingineri şi cercetători din ţară şi din străinătate

Dezvoltarea unui website interactiv cu informaţii utile pentru românii din diaspora care doresc să se întoarcă în România, dar şi pentru străinii care aleg ţara noastră ca destinaţie de carieră

Dinamizarea procesului de recunoaştere a diplomelor şi a altor certificări academice şi profesionale obţinute în străinătate de către cei aflaţi peste hotare, români şi străini deopotrivă

Derularea unui proiect de „cartografiere a diasporei” pentru aflarea numărului, situării şi caracteristicilor socio-demografice ale românilor din diaspora, inclusiv studenţi şi absolvenţi

Organizarea bi-anuală a unor târguri virtuale de cariere dedicate tinerilor înalt calificaţi aflaţi peste hotare



Temele de acasă, povară pentru elevii români. Cum ne convingem copiii să înveţe şi în timpul liber

Elevii din România afirmă că alocă 7 ore pe săptămână pentru temele de acasă, în comparaţie cu 14 ore pe săptămână, atât cât alocă elevii din Shanghai (China), cel mai performant sistem de educaţie din lume, potrivit studiilor Programului pentru evaluarea internaţională a elevilor (PISA), realizate de Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Conform analizei, timpul acordat de elevi pentru temele de acasă a scăzut, în medie, cu o oră pe săptămână la elevii de 15 ani, în perioada 2003 - 2012. Specialiştii în educaţie pun scăderea numărului de ore alocat pentru teme, pe seama răspândirii accesului la Internet şi a folosirii acestuia mai mult ca o unealtă de divertisment şi mai puţin ca un mijloc educativ.

Temele, prea des motiv de tensiune

Specialistul în psihologia copilului, Maria Verdi, consideră că temele pentru acasă sunt un lucru normal şi nu ar trebui să fie pentru aceştia un motiv de stres şi presiune. „Nu temele pentru acasă sunt generatoare de stări anxioase în rândul elevilor. Societatea cere copiilor performanţă, sunt evaluati prin note, elevii doresc performanţă, astfel, temele pentru acasă reprezintă o unealtă logică de creştere a performanţelor. Pentru a obţine rezultate tot mai bune şi pentru a-i motiva, copii au nevoie de încurajări permanente şi feedback pozitiv din partea profesorilor şi a părinţilor. Criticile şi acuzaţiile blochează şi tensionează relaţiile dintre elevi şi părinţi sau profesori. Elevii, mai ales cei mici, au nevoie de multă repetiţie şi exerciţiu pentru a învăţa un comportament. Necesitatea temelor este, în acest sens, benefică. Comportamentele învăţării se construiesc prin repetare”, afirmă psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Totodată, specialistul în psihologia copilului îi sfătuieşte pe profesori şi părinţi să evite vânarea greşelilor facute de elevi, deoarece acestea sunt oportunităţi reale de a învăţa. „Oferiţi modele sănătoase din exemplul personal. Doar aşa, copilul învaţă să recunoasă greşelile şi să găsească alternative de soluţionare fără a se simţi vinovaţi, fără a găsi vinovaţi. Când învaţă un comportament nou (exemplu - limba străină, o materie nouă etc), copilul are nevoie de multe repetări, teme şi exerciţii până ajunge la performanţa optimă. El are nevoie să ştie ce a reuşit până în acel moment şi ce mai are de învăţat. Emoţiile pozitive sunt un context bun de a învăţa, aceasta fiind asociată cu emoţia pozitivă”, declară psihologul Verdi.

Dacă spunem copilului că nu lucrează bine sau că greşeşte, îi provocăm o reacţie emoţională negativă, generăm conflicte atât ca părinte sau ca profesor, este de părere specialistul. “Reacţia noastră negativă la greşelile lor – ca părinte sau profesor - blochează performanţa, tocmai pentru că le-am generat disconfort. Ca răspuns la starea de tensiune, copilul va refuza să-şi facă temele sau va minţi că le-a făcut, le va face în grabă, fără a le acorda atenţie. O altă evitare a temelor este implicarea în alte activităţi mai distractive sau solicitarea ajutorului părintelui, motivând că este greu, sau pur şi simplu, fuga în internet când părintele este ocupat cu altă activitate”, spune psihologul Verdi.

Teme fără pauze şi ispite

Temele pentru acasă pot fi prilej de învăţare sau conflict, iar recomandarea psihologului este ca, înainte să înceapă temele, copilul să realizeze activităţi plăcute, pentru a detensiona atmosfera. De foarte multe ori, spune specialistul, când părinţii vin obosiţi şi stresaţi de la serviciu şi trec direct la efectuarea temelor alături de copii, aceştia preiau toată tensiunea.

„Pentru a gestiona eficient momentul pregătirii temelor pentru acasă, ca părinţi, este necesar să oferiţi copilului posibilitatea de a se relaxa mai întâi după ce a venit de la şcoală, servind masa împreună (dacă este posibil) şi dându-i posibilitatea de a vă împărtăşi impresiile despre acea zi de şcoală. Stabiliţi apoi momentul bun pentru efectuarea temelor, înainte de a se conecta la TV, internet sau afară la joacă. Spaţiul în care copilul îşi face temele este necesar a fi destinat acelei energii, fără obiecte, care ar putea să-i distragă atenţia. Este bine ca sinapsele lui să functioneze când învaţă / scrie doar pe această activitate. Dacă va mânca ceva, va scrie, se va uita şi la TV sau va naviga pe internet în acelasi timp, copilul se va disipa şi va asocia toate aceste activităţi cu învăţatul”, afirmă psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life. “Pe birou se vor găsi cărţile şi caietele de şcoală, rechizitele şcolare.

Copiii mici au nevoie să lucreze în linişte deoarece pot fi distraşi cu uşurinţă de la ceea ce fac. Este corect să întrebaţi copilul despre tema de acasă, unii spun cu sinceritate ce au de făcut pentru a doua zi. Ajutaţi copilul să înceapă tema, nu făcându-i tema. Staţi alături de copil la birou. Micii şcolari au nevoie de ajutorul părinţilor pentru a intra în rutină”, continuă specialistul.

Impunerea unui set de reguli

Mulţi copii nu înţeleg sarcinile şcolare, alţii doresc să facă altceva, să se joace, să butoneze telefonul, tableta, etc. Psihologul recomandă părintelui să stabilească, împreună cu copilul, regulile de bază, de exemplu: „te poţi uita la TV sau te poţi juca pe Internet, după ce termini temele”. „Reamintiţi copilului mereu regulile de bază. Încurajaţi-l când îşi face temele cu expresii de genul “Bravo, lucrezi foarte bine”. Aceste comentarii sunt foarte utile mai ales copilului de vârstă şcolară mică, pentru a se concentra pe ceea ce face şi pentru asimilarea mai uşoară a sarcinilor şcolare. Oferiti ajutorul copilului doar dacă acesta îl cere. Stimulaţi-l să-şi facă singur temele, lăudaţi-l. Dacă greşeşte, aratăţi-i ce a facut bine şi ajutaţi-l să vadă ce a greşit. Copilul şcolar este în perioada de învăţare a abilităţilor, greşelile sunt inerente. Încurajaţi–l să lucreze mai întâi pe ciorne şi apoi să-şi treacă tema pe caietul de curat cu care va merge la şcoală. Verificaţi tema înainte de a termina”, ne sfătuieşte psihologul Maria Verdi.

Copiii doresc de cele mai multe ori să arate parintilor ce au făcut. De aceea, spune psihologul, au nevoie de validare şi apreciere mai mult pentru efort decât pentru performanţă. La finalul temelor, specialistul ne sfătuieşte să-i oferim recompense copilului. “Îi putem oferi un anumit interval de timp de vizionare TV, joacă pe calculator sau timp pentru joacă în aer liber. Stabiliţi împreună cu copilul timpul necesar navigării online şi supravegheaţi discret ce site-uri accesează. Folosirea fără măsură a internetului, pe lângă faptul că le diminuează complexul vitaminic B, Mg şi Ca, creează dependenţă. Un copil anxios, timid, un copil care se simte singur mai mereu, are un deficit de serotonină şi dopamină (hormonii stării de bine), iar prin activităţile care îi aduc plăcerea (internetul, telefonul inteligent etc.), creierul lui normalizează aceşti neurotransmiţători. Ajutati-l să-şi găsească abilităţile, să devină creativ, trăind în normalitate starea de bine, fără a fi nevoiţi s-o preia artificial, din mediul virtual”, conchide psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.



Ministerul Educaţiei, control la Şcoala „Anton Pann”. Inspectorii au luat la puricat toate actele semnate de fostul director Adrian Burlan

Ministerul Educaţiei, control la Şcoala Anton Pann. Echipa de control a poposit ieri la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea pentru scurt timp, după care a solicitat să fie condusă la sediul unităţii de învăţământ din Ostroveni.

Surse din cadrul instituţiei susţin că inspectorii din cadrul Ministerului Educaţiei au luat la puricat toate documentele semnate de fostul director al şcolii, respectiv de profesorul Adrian Burlan. Printre altele, echipa de control ar verifica în ce condiţii s-au făcut anumite investiţii şi lucrări în şcoală, cum ar fi deratizarea şi dezinsecţia, şi dacă angajările din ultimii ani s-au făcut conform legii.

Şcoala „Anton Pann” se numără printre instituţiile care au beneficiat de sprijin necondiţionat din partea Primărie Râmnicu Vâlcea, din 2014 şi până în prezent unităţii de învăţământ fiindu-i alocată suma de 438 000 de lei doar pentru schimbarea instalaţiilor electrice şi a lambriurilor. Datorită investiţiilor care s-au făcut, tot mai mulţi părinţi au ales să-şi înscrie copiii la aceată şcoală, iar performanetele elevilor nu au intarziat sa apara.

„La şcoală se fac investiţii de 1,8 miliarde şi sunt în derulare. În momentul în care am venit ca director, în şcoală învăţau 900 de elevi, iar acum sunt 1.340. Este singura şcoală care nu a avut restrângere de activitate, iar asta spune tot. Sunt mândru de ce am făcut şi sunt fericit că am fost lăsat să fac. Această şcoală, cel puţin la olimpiadele naţionale de matematică, în ultimii 15 ani nu a avut nici un calificat. Eu ca profesor am adus patru medalii la naţionalele de matematică”, declara recent fostul director Adrian Burlan, pentru cotidianul Viaţa Vâlcii.

Controlul Ministerului Educaţiei a survenit la scurt timp după înlocuirea lui Adrian Burlan din funcţia de director al şcolii.



700 de elevi analfabeţi în învăţământul primar şi gimnazial din Gorj

Aproximativ 700 de elevi din învăţământul primar şi gimnazial din judeţul Gorj nu ştiu să scrie şi să citească. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a dat publicităţii acest rezultat.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a efectuat un studiu în rândul elevilor din învăţământul primar şi gimnazial. Rezultatul a fost cutremurător: 700 de elevi sunt analfabeţi.

„Există elevi analfabeţi chiar în clase mai mari, inclusiv a VII-a. Majoritatea copiilor care nu ştiu să scrie şi să citească provin din mediul rural şi sunt în clasele a III-a şi a IV-a, dar şi din clase mai mari“, a spus Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Cursuri suplimentare pentru elevii analfabeţi

Inspectoratul Şcolar Judeţean va organiza în fiecare şcoală în care au fost identificaţi elevi analfabeţi grupe de lucru suplimentar. Ion Işfan a spus că profesorii vor lucra suplimentar cu copiii: „Trebuie să abordăm şi problema celor care nu ştiu să scrie şi să citească. Avem o analiză realizată la Inspectoratul Şcolar Judeţean din care reiese că peste 700 de elevi din diferite clase, dar, în special, de la învăţământul primar, nu ştiu să scrie şi să citească. Eu mi-am propus ca în acest an şcolar să reducem această cifră. Am luat legătura cu directorii de şcoli. Se va discuta cu învăţătoarele, cu profesorii. Se va lucra suplimentar cu elevii care încă nu ştiu să scrie şi să citească. Este vorba în special de copii de la ţară, care când ajung acasă de la şcoală sunt trimişi cu vacile sau fac diferite activităţi în gospodărie. Intră seara în casă, se culcă, după care a doua zi merg din nou la şcoală. Ei când mai au timp să mai înveţe? Nu se ocupă nimeni de ei. Învăţătorii vor lucra în plus cu aceşti copii în orele de limba engleză, educaţie fizică sau religie. Ce să mai facă ei la engleză, dacă nu ştiu să scrie şi să citească în română?“.



FOTOREPORTAJ Emoţiile clasei întâia, cu veşnicile manuale jerpelite

Fiecare an şcolar începe cu o schimbare şi fără manuale. Aşa se întâmplă şi cu anul şcolar 2015-2016, pe care peste 3 milioane de elevi l-au început.

Vacanţă de iarnă, pe care cei mici deja o aşteaptă, este mai lungă cu o săptămâna, iar vacanţă de vară începe cu o săptămâna mai târziu.

La şcoala Nr. 79 din Bucureşti, 200 de elevi au început clasa pregătitoare, cu emoţii care i-au făcut să se piardă de părinţi, bunici şi cadre didactice. Cei mari au fost nerăbdători să se întâlnească cu prietenii, mai degrabă decât să înceapă şcoală.

Cei din clasele a III-a au fost dezamăgiţi de manualele vechi şi rupte şi curioşi să răsfoiască manualul de „Educaţie financiară. Banii pe înţelesul copiilor”, o materie ce îi va învăţa ce este un cont sau un card.

Printre momentele de linişte ale învăţătorilor, cei mici îşi arătau pe sub bănci noile huse de telefoane, pe care începând din acest an le vor lăsa într-o cutie ce îi aşteaptă la intrarea în clasă. Copiii vor avea voie să folosească telefonul mobil doar în cazuri de urgenţă.

A început numărătoarea inversă: 174 de zile de cursuri îi aşteaptă pe toţi elevii din România până la vacanţă mare.



Programe antidrog în şcolile din România, în noul an şcolar

Agenţia Naţională Antidrog continuă şi în acest an şcolar derularea de programe de prevenire a consumului de droguri, în şcolile din ţară.

Pentru anul şcolar 2015 – 2016, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a pregătit proiecte de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri, prin promovarea alternativelor de viaţă sănătoasă şi dezvoltarea abilităţilor de refuz al consumului acestor substanţe, se arată într-un comunicat de presă ANA. Proiectele se adresează elevilor pe cicluri de şcolarizare (primar, gimnazial şi liceal) şi conţin teme adaptate nivelului lor de înţelegere şi asimilare.

Astfel, în acest an şcolar, ANA va dezvolta proiectele tradiţionale „Mesajul meu Antidrog”, „Necenzurat”, „Fred Goes Net” şi va realiza activităţi de prevenire a consumului de droguri în cadrul programului Ministerului Educaţiei Naţionale ,,Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

Totdată, în activităţile pe care ANA le propune pe parcursul acestui an şcolar sunt prevăzute module de formare destinate părinţilor şi cadrelor didactice, care au ca obiective dezvoltarea reţelei de specialişti, formarea de abilităţi privind consolidarea relaţiilor familiale, controlul şi soluţionarea conflictelor, exersarea comunicării în familie şi formarea de atitudini potrivite cu privire la consumul de droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.



Olimpică internaţională la o materie pe care n-o studiază la şcoală. Povestea tinerei care învaţă singură neogreaca

O elevă în clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia a obţinut, pentru al doilea an consecutiv, locul I la Olimpiada Internaţională a Elenismului (Neogreacă şi elemente de cultură elenă). Performanţa tinerei Ana Zaharescu este cu atât mai mare cu cât ea nu studiază la şcoală această disciplină.

Olimpiada Internaţională a Elenismului s-a desfăşurat în perioada 9-12 septembrie, la Bucureşti. Anul acesta a avut loc a doua ediţie desfăşurată în organizarea Ministerului Educaţiei şi Uniunii Elene din România, iar Ana Zaharescu a obţinut locul I la nivel superior de competenţă, B2. În 2014, eleva din Alba Iulia a fost premiată tot cu locul I la nivelul B1.

”Înainte de olimpiadă am studiat foarte mult, chiar şi până la 10 ore pe zi. A fost o experienţă deosebită, am întâlnit tineri inteligenţi, admiratori ai culturii elene, cu performanţe la mai multe discipline, iar acest fapt m-a ambiţionat. Sunt bucuroasă că, la olimpiadă, am întâlnit fete care doresc să studieze medicina la fel ca mine şi, astfel, am avut subiecte comune, constructive. Îmi doresc să mă calific şi la anul, şi pentru că am luat acum premiul I, în 2016, ar urma să particip la nivelul C – ultimul nivel de competenţă. La acest nivel concurăm şi cu greci şi, de aceea, vreau să-mi cumpăr manuale cât mai performante”, a afirmat Ana Zaharescu.

La Olimpiada Internaţională a Elenismului au participat elevi din ţările în care există comunităţi greceşti, respectiv România, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia. Eleva nu studiază această materie la şcoală şi este pregătită, în timpul liber, de către tatăl ei. Ana Zaharescu a obţinut locul II la faţa naţională a olimpiadei. Este pasionată de biologie, chimie şi fizică motiv pentru care a şi intrat la liceu la specializarea ”Ştiinţele Naturii” şi vrea să urmeze Facultatea de Medicină.



Cum a ajuns o şcoală din România în topul celor mai bune şcoli internaţionale britanice din lume

Transylvania College din Cluj este singura şcoală internaţională din România nominalizată printre cele mai bune şcoli internaţionale britanice din lume. Aceasta concurează pentru titlu la categoria ”British international school of the year” cu alte 3 şcoli - Alice Smith School din Kuala Lumpur (Malaesia), British School in Tokyo (Japonia), şi British School din Jakarta (Indonezia).

„Suntem onoraţi că Transylvania College este pe lista scurtă pentru premiul acordat celei mai bune şcoli internaţionale britanice din lume. Această nominalizare încununează efortul nostru de a deveni o instituţie de referinţă cu un impact major în comunitatea locală, care să contribuie la adăugarea României pe harta excelenţei în educaţie”, a declarat Ruxandra Mercea, director executiv Transylvania College, pentru ”Adevărul”.

Ce este TES

Organizatorul competiţiei care desemnează cele mai bune şcoli britanice din lume este TES, cea mai mare comunitate internatională a profesorilor din toată lumea cu peste 3,6 milioane de membri din 279 de ţări. TES există de circa 100 de ani, iar săptămânal sunt descărcate online aproape 5 milioane de materiale, făcute de profesori pentru profesori.

”Scopul premiilor TES este de a recunoaşte excelenţa şi de a recompensa profesionalismul celor mai remarcabile şcoli independente din Marea Britanie. În cadrul acestor premii există şi o secţiune dedicată şcolilor britanice internaţionale, pe a cărei listă scurtă a intrat în acest an şi Transylvania College. Este singura categorie unde pot fi nominalizate şcoli britanice internaţionale. Juriul, format din 14 experţi din domeniu, a căutat exemple excepţionale de bună practică academică în anul şcolar 2013-2014. În urma unei evaluări complexe, care a durat circa 3 luni, fiecare secţiune a concursului a rămas cu o listă scurtă de până în 6 şcoli, anunţată pe 4 septembrie. Pentru titlul de ”British International School of the year”, pe lângă Transylvania College, anul acesta mai sunt nominalizate trei şcoli britanice internaţionale”, explică reprezentanţii Transylvania College.

Este vorba de Alice Smith School din Kuala Lumpur (Malaesia), British School in Tokyo (Japonia), şi British School din Jakarta (Indonezia).

”Premiul se oferă pentru o şcoală din afara Marii Britanii care promovează educaţia britanică şi care s-a remarcat printr-un proiect sau printr-un rezultat remarcabil. Această nominalizare este foarte valoroasă în rândul şcolilor internaţionale cu profil britanic. Practic, reprezintă o recunoaştere la cel mai înalt nivel a activităţii noastre”, spun cei din conducerea şcolii.

Proiectele care au adus nominalizarea

Proiectele care au adus şcoala clujeană în finala acestui concurs internaţional sunt: ”My Money Week”, School Idol, IT WiZZ şi Transylvania Open (din 2015).

”My Money Week” este un program educaţional financiar şi antreprenorial pus în practică din 2011, de la grădiniţă la liceu, susţinut de profesori şi părinţii elevilor înscrişi la Transylvania College, de CEO ai unor companii locale, antreprenori şi reprezentanţi ai comunităţii clujene. Programul a câştigat premiul I la summit-ul internaţional din Istanbul, în cadrul competitiei "Global Money Week". Tot din 2011, la şcoala clujeană a debutat proiectul ”School Idol” - un concurs de talente în domeniul artistic (solist vocal, cor, formaţie, numere de dans, magie, stand-up comedy) la care pot participa elevi din toate şcolile din judeţ. ”Ne dorim să extindem această competiţie la nivel internaţional şi să atingem recordul mondial pentru cel mai mare concurs de muzică pre-universitar”, mai spun reprezentanţii şcolii nominalizate.

Pentru cei din ciclul primar a fost gândit proiectul ”IT WiZZ” (din 2012) prin care cei mici îşi însuşesc valori morale şi de leadership, învăţând să folosească diverse programe şi aplicaţii pe calculator. Şcoala are, din acest an, şi un club de debate datorită proiectului ”Transylvania Open”, club care a organizat prima competiţie internaţională de debate din regiune.

Ce ar aduce premiul?

”Ar confirma calitatea educaţiei pe care o oferim la Transylvania College. Ne-ar aduce un mare plus de imagine şi un grad înalt de notorietate internaţională, ceea ce s-ar răsfrânge pozitiv şi asupra diplomelor elevilor care termină liceul aici”, afirmă reprezentanţii Transylvania College.



Trei elevi din Eforie Sud şi-au sacrificat vacanţa mare şi au făurit un vehicul spaţial. Invenţia a luat marele premiu la un concurs de robotică prestigios

Roboţelul teleghidat creat de trei elevi de la Liceul „Carmen Sylva“ din Eforie Sud a cucerit premiul I al concursului de robotică EXO-RO, organizat în premieră de Agenţia Spaţială Română şi de Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială - ESERO Romania.

O echipă de elevi ai Liceului „Carmen Sylva“ din Eforie Sud a câştigat marele premiu al concursului de robotică EXO-RO, organizat în premieră de Agenţia Spaţială Română şi Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială - ESERO Romania. În finala care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, la Vulcanii Noroioşi în Buzău s-au calificat 10 echipe din toată ţara. În evaluarea proiectelor au contat realizările tehnice (în proporţie de 50%), valoarea educaţională (20%), lucrul în echipă (15%), popularizarea proiectului (15%).

Robotul spaţial al elevilor de la Eforie Sud, Carmen Sylva Rover, a fost considerat cel mai performant din concurs. S-a deplasat până la un punct fix, făcând abstracţie de decalajul temporal care ar exista în realitate între locul explorat şi centrul de control. Apoi a măsurat presiunea atmosferică şi temperatura mediului înconjurător, compoziţia atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea - toate necesare pentru a determina cât de propice este spaţiul cosmic pentru a primi locuitori. La finalul misiunii, roboţelul a transmis imagini şi a colectat eşantioane din sol pentru a le pune la dispoziţia cercetătorilor viitoarei colonii orbitale.

Alexandru Andrei Mîndra (clasa a X-a), Ioana Bărbuliceanu (clasa a X-a) şi Răzvan Ilie Armeanu Badea (clasa a XI-a), elevi la Liceul Teoretic „Carmen Sylva“ din Eforie Sud, sunt cei care au creat roboţelul spaţial Carmen Sylva Rover premiat la EXO-RO.

„Ideea de a construi un rover pentru concurs s-a ivit în timpul unei discuţii între colegi, alături de domnul profesor de fizică Florin Şerbu. Ne gândeam că urmează o vară lungă şi plictisitoare, căci noi, copii mai ciudăţei fiind, nu ne putem ţine departe de şcoală. Aşa că ideea a fost o provocare“, povesteşte Ioana, vorbăreaţa grupului.

Rolurile din echipă

Rolurile au fost împărţite în echipă. Răzvan a proiectat şi a construit roverul (robotul teleghidat), apoi a scris programul pentru controlul mişcării - mişcare de la distanţă şi mişcare autonomă. Alexandru, coordonatorul, a răspuns de proiectarea şi construcţia modulului pentru colectarea datelor şi de scrierea programelor pentru modulele Arduino (folosit la colectarea de date de la senzori) şi Raspberry Pi (utilizat la achiziţia de imagini in vizibil şi infraroşu). Tot Alexandru a asigurat proiectarea şi programarea sistemului de comunicaţii între rover şi staţia de bază. Ioana a fost responsabilă cu promovarea proiectului. A creat pagina de web şi pagina Facebook a proiectului, a strâns fonduri pentru cumpărarea de componente pentru proiect şi, foarte important, s-a ocupat de analiza şi de interpretarea datelor strânse de rover.

Variante şi testări

În iunie, echipa s-a înscris la concurs, iar în iulie a început construirea roboţelului Carmen Sylva Rover, pentru care liceenii au testat mai multe variante. Primele încercări au fost făcute cu un robot pe şenile, propulsat de două motoare care utilizează o cutie de viteză Tamiya. Suprafaţa disponibilă pentru amplasarea celor două module video şi de date era însă prea mică. „Era necesar să montăm modulele pe vertical, iar această modalitate afecta stabilitatea dispozitivului. De aceea am încercat să găsim alte platforme de dimensiuni mai mari“, explică Ioana.

A doua variantă avea o suprafaţă mai mare pentru amplasarea senzorilor, dar modelul nu dezvolta o forţă de tracţiune suficientă pentru urcarea unor pante şi pentru traversarea unor obstacole. Roboţelul era propulsat de două motoare cu o roată caster pe spate. Fiind un model cu trei roţi avea o manevrabilitate foarte bună, însă stabilitatea era scăzută.

Astfel că în cele din urmă, roboţelul Carmen Sylva Rover a fost realizat pe o platformă mai mare (295 mm x 150 mm) cu două niveluri, patru motoare şi patru roţi. Important era ca roverul să aibă o stabilitate cât mai mare pentru că, explorând şi lucrând pe un teren cu obstacole, toate cele 4 roţi trebuia să aibă în permanenţă contact cu solul. „În zona dintre cele două platforme am amplasat sistemul de alimentare, modulul cu senzorii pentru achiziţia de date şi modulul pentru procesarea imaginilor. Pe platforma superioară am amplasat modulul de mişcare, camerele video şi o parte dintre senzori“, descrie Ioana prototipul cu care au impresionat juriul.

„Ori primul, ori nimic“

Chiar dacă mai lucraseră mici proiecte, experienţa marilor concursuri le lipsea, astfel că liceenii de la Eforie se considerau norocoşi că s-au calificat în finală. Vestea că au câştigat marele premiu al primei ediţii EXO-RO i-a propulsat în sferele pe care doar speraseră să le atingă.

„A fost anunţat premiul trei, apoi premiul doi, iar când aşteptam să rostească numele câştigătorului m-am gândit: «Ori primul, ori nimic». Când am auzit: «Carmen Sylva Rover a luat premiul I», am sărit cu toţii în sus de bucurie! Sunt mândru pentru că am avut şansa să fac auzit numele Liceului «Carmen Sylva», chiar de la prima ediţie a concursului naţional EXO-RO. Si pot garanta ca fiecare membru al echipei este cel puţin la fel de mândru“, spune Alexandru Mîndra.

Despre profesorul Florin Şerbu care i-a coordonat, Alexandru spune sincer că se întâmplă ca ei doi să nu fie de acord pe unele teme tehnice, dar că fără el momentul de astăzi nu ar fi existat. „Domnul profesor Florin Şerbu a fost extraordinar pentru că a reuşit să ne facă să iubim la propriu ceea ce facem“, mărturiseşte liceeanul. Echipa a fost însoţită la finala EXO-RO de profesoara de fizică-chimie Mihaela Potera.



De ce echipamentele digitale nu sunt suficiente pentru îmbunătățirea rezultatelor elevilor

Dotarea masivă a elevilor și a claselor de studiu cu instrumente digitale nu este suficientă pentru a obține rezultate mai bune, potrivit unui studiu publicat marți de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care relevă chiar contraperformanțele în domeniu ale unor elevi din țări europene, informează AFP.

Țările care au investit masiv în domeniul digital nu au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a rezultatelor la studiul limbilor, matematicii și științelor, scrie OCDE, care a studiat pentru prima dată competențele digitale ale elevilor de cincisprezece ani pe baza datelor culese la ediția din 2012 a anchetei sale privind Programul pentru evaluarea internațională a abilităților elevilor.

În ciuda omniprezenței noilor tehnologii în viața de zi cu zi, acestea nu sunt încă utilizate pe scară largă în domeniul educației, relevă OECD. Atunci când sunt utilizate efectiv în sala de clasă, "impactul acestora asupra performanței elevilor este combinat, în cel mai bun caz", a constatat acest studiu.

Se concentrează pe navigare

"Aceasta nu înseamnă neapărat că trebuie utilizată tehnologia digitală în mod intensiv la școală pentru a răspunde bine la testele digitale", a explicat Charbonnier, analist în domeniul educției la OCDE. Aceste teste se concentrează pe înțelegerea textelor digitale, dar și pe navigare, adică pe capacitatea de a găsi răspunsul la întrebări făcând click pe o serie de link-uri relevante.

Rezultatele elevilor spanioli sunt situate sub media țărilor dezvoltate, chiar dacă ei petrec cu 30 de minute pe zi mai mult pentru învățarea digitală, a spus Charbonnier. În schimb, elevii francezi lucrează mai bine pe computer (între locurile 10 și 14) și pe suport de hârtie (între locurile 12 și 16) și în special băieții.

Cei mai performanți în înțelegerea textelor digitale sunt elevii din Singapore, China (Shanghai), Coreea de Sud, Japonia, Canada, Hong Kong. Cum aceștia nu sunt mai expuși internetului la școală decât restul elevilor, studiul deduce că "multe dintre abilitățile esențiale pentru navigarea pe internet pot fi totodată predate și învățate ca instrumente analogice tradiționale".



Combinatul siderurgic dotează școlile tehnice din Galați

Peste 1.000 de instrumente și echipamente necesare perioadei de practică a elevilor din școlile profesionale au fost donate de Combinatul siderurgic instituțiilor de învățământ din Galați și Tecuci.

Peste 1.000 de instrumente și echipamente necesare perioadei de practică a elevilor din școlile profesionale -  micrometre, şublere, ceasuri comparatoare, pile, dispozitive pentru măsurători electrice şi alte echipamente. - au fost donate de Combinatul siderurgic instituțiilor de învățământ din Galați și Tecuci, potrivit directorului de comunicare al companiei, Dorian Dumitrescu, citat de Agerpres

'Vrem să sprijinim dezvoltarea generaţiei viitoare. Unii dintre elevi ar putea deveni viitorii noştri angajaţi, de aceea, aceste instrumente îi vor ajuta în timpul sesiunilor practice. În viitor, vom continua să sprijinim şi să implementăm proiecte care se axează pe educaţie-ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică, sănătate', a declarat directorul combinatului, Bruno Ribo.

Şcoala de ucenici este un program de pregătire, pentru o perioadă de şase luni, în care tinerii absolvenţi ai liceelor tehnice (cu vârste între 18 şi 25 ani), învaţă la cursuri teoretice, dar şi practice despre ce presupune munca în combinat. Timp de şase luni, tinerii sunt angajaţi drept muncitori calificaţi, primesc salarii, iar la finalul perioadei, în urma unui examen, ei au posibilitatea să se angajeze în combinat.

Față de anul trecut, anul acesta numărul de locuri s-a dublat la 40.



Elevii din Constanţa binecuvântaţi, la începerea şcolii, de preot şi de hoge

Începerea noului an şcolar într-un cartier din Constanţa în care trăiesc laolaltă români, romi, turci, tătari este un eveniment la fel de important pentru copiii care învaţă la Școala Generală Nicolae Iorga.

Niciun oficial local nu şi-a arătat faţa la festivitatea de deschidere însă cadrele didactice au pregătit evenimentul aşa cum au putut. Nu a fost uitat nici casetofonul vechi din care a răsunat imnul României, îngânat de toţi copii, români, turci, ţigani, tătari, machedoni etc. Invitaţii de seamă ai fost părintele ortodox şi hogea de la geamia din cartierul Piaţa Chiliei.

 S-a făcut linişte când preotul i-a binecuvântat pe “toţi copilaşii ”, spunându-le: „Ştiinţa şi învăţământul au plecat, mai cu seamă, din sânul bisericii. Eu vă doresc an nou fericit , să fiţi sănătoşi, să ascultaţi de părinţi şi de dascălii dumneavoastră”. Iar preotul musulman a povăţuit. „Primul cuvânt al bunului Allah către profetul său Mohamed a fost ikra, învaţă! Vă urez succes, bunul Allah să vă ocrotească de cele rele şi să fiţi întotdeauna ascultători cu cei care vă învaţă ceva frumos”. Nu a lipsit nici poliţistul din cartier care a cerut părinţilotr şi copiilor: „Pentru problemele pe care le veţi întâmpina, vă adresaţi conducerii şcolii care ne va anunţa pe noi, ulterior, da?”.

 

În timp ce micuţii de la grădiniţă şi clasa pregătitoare se bucurau de revedere, măsurându-şi înălţimea sau arătând că în vacanţă ” mi-a căzut un dinte”, cei din anii mai mari aveau încă nostalgii. „M-am distrat cu prietenii la plajă. Aş mai fi vrut câteva săptămâni de vacanţă, dar mă bucur că m-am reîntâlnit cu prietenii”. Un început normal de an, la o şcoală din Constanţa. 



Victor Ponta: Trebuie o dezbatere foarte serioasa pe ce ii punem pe copii sa invete. In calitate de tata a doi copii, nu sunt multumit, mi se pare ca fac lucruri pe care nu le folosesc si nu fac lucruri pe care ar trebui sa le faca

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca este de acord cu pactul pe educatie propus luni de presedintele Klaus Iohannis, aratand ca este necesara o dezbatere foarte serioasa ''pe ce ii punem pe copii sa invete''. Ponta a precizat ca se uita la ce trebuie sa incete proprii sai copii la scoala, afirmand ca nu este multumit, "mi se pare ca fac lucruri pe care nu le folosesc si nu fac lucruri pe care ar trebui sa le faca". Premierul a mai aratat ca o schimbare a programei nu poate fi insa decisa de parinti, ci trebuie facuta de catre specialisti.

"M-a bucurat faptul ca domnul presedinte Iohannis, in sfarsit, a ajuns in Romania reala, cea in care intr-adevar sunt foarte multe probleme. Impreuna cu Guvernul putem sa ajutam, domnia sa stie, ca a fost primar, si a zis ca efectiv locatiile scolilor sunt ale primariilor. Cred ca mai stie, tocmai pentru ca a fost primar, ca in 2010 Guvernul cu Predoiu asta de azi le-a taiat la primari cotele defalcate de TVA si nu au mai avut bani sa intretina scolile", a declarat Victor Ponta.

Potrivit premierului, "cred ca stie si eu sunt de parere ca oricate probleme sunt cu scolile administrate de primari oricum e mai bine decat sa fie administrate de minister la Bucuresti toate scolile. Sunt de acord ca trebuie o dezbatere foarte serioasa pe ce ii punem pe copii sa invete. Acum sunt si eu tata a doi copii si nu sunt multumit, mi se pare ca fac lucruri pe care nu le folosesc si nu fac lucruri pe care ar trebui sa le faca".

"Eu am invatat in patru ani ca fiecare vine la Educatie si mai face o reforma si, nu stiu cum, iese mai rau decat inainte. Acum noi traim pe legea din 2011 a lui Funeriu, care si el a facut o reforma. Vreau sa nu zapacim oamenii cu reformele, sa ne gandim, sa masuram de 100 de ori si daca e bine sa taiem", a adaugat Ponta.



Prin proiectul “Ajută un sat. Schimbă o țară”, Școala și grădinița din Chișlaz, județul Bihor, beneficiază de spații de învățământ noi și modern

Pentru dascălii și cei 120 de copii de la Grădinița și Școala Gimnazială numărul 1 din Chișlaz, județul Bihor, proiectul “Ajută un sat. Schimbă o țară” a însemnat în primul rând construirea unui spațiu pentru educație la standarde europene. Prin programul “Mobilizare pentru învățare” derulat în cadrul acestui proiect, au fost făcute lucrările de construcție și renovare necesare pentru ca preșcolarii să aibă săli de clasă noi, sistem de încălzire centrală și grupuri sanitare în interior. De încălzirea centrală și de grupurile sanitare vor beneficia și elevii din ciclul primar.

“Uneori ne permitem și să visăm. Unul dintre visurile noastre a fost să le oferim copiilor din grădiniță o sală de clasă ca în povești, să vină cu drag la școală.”, spune Rodica Tiriteu – Director Școala Gimnazială Nr. 1 Chișlaz. Reamenajarea și renovarea spațiului fac posibilă funcționarea grădiniței, a bibliotecii, a arhivei și a claselor I-IV.

Sprijinul financiar non-guvernamental a fost necesar pentru a aduce școala și grădinița de la început de secol 20 în veacul 21, întrucât copiii de aici se spălau pe mâini în ligheane și mergeau la toalete în curte.

Profesorii de la Școala Gimnazială numărul 1 din Chișlaz și zece oameni din sat, voluntari, au avut nevoie de doar o lună și jumătate ca să termine lucrările pe care le visau. “Nu a fost dascăl în școala noastră care să nu pună mâna la ceea ce s-a întâmplat acum. Au pus stilourile jos, și-au pus hainele de lucru, au cărat moloz, au mutat dulapuri, materiale didactice, au spălat ferestre ca să ne putem bucura de ceea ce se poate realiza și s-a realizat.”, adaugă Rodica Tiriteu.

După finalizarea lucrărilor de renovare, se  vor dota și școala, și grădinița cu mobilier nou astfel încât, o dată cu începerea noului an școlar, să ia startul și activitățile prevăzute în planul educațional al programului “Mobilizare pentru învățare”.

Proiectul “Ajută un sat. Schimbă o țară” este derulat de Fundația Mereu Aproape în parteneriat cu Fundația Vodafone România și face parte din Programul strategic de Investiţie în Mediul Rural al Fundației Vodafone România. Acest program se desfășoară la nivel naţional şi susţine dezvoltarea de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România.

Fundația Vodafone România a finanțat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătății, educației, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit 20 milioane Euro în proiecte desfășurate de organizațiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundației se regăsesc pe fundatia-vodafone.ro, fundatiavodafone, . Fundația Vodafone România este o organizație non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă și independentă de operațiunile comerciale ale companiei, înființată în 1998.

Fundaţia Mereu Aproape este una dintre cele mai importante ONG-uri din România, cu direcții strategice în domeniile sănătății, educației și inițiativei sociale. Prin campaniile de strângere de fonduri, prin programele educaționale derulate cu sprijinul  partenerilor strategici, Fundaţia Mereu Aproape a reușit să-şi susțină proiectele şi să salveze vieţi. În fiecare an, peste 100 de copii și adulți au găsit un remediu pentru bolile lor, mai mult de 1.000 de persoane au fost ajutate în urma calamităților naturale, 210 școli și biblioteci au primit cărți, mobilier, material didactic. După inundațiile grave care au lăsat mulți români fără un acoperiș, am reușit să construim 75 de case pentru cei aflați în nevoie. Valoarea proiectelor Fundaţiei Mereu Aproape a depăşit 6 milioane de euro de-a lungul celor 10 ani de existență.

fundatiamereuaproape.ro, fundatiamereuaproape 



Klaus Iohannis: Îmi doresc un Parlament puternic. Abordări de tipul dăm azi o lege şi mâine o modificăm prin ordonanţă trebuie să dispară

Preşedintele Klaus Iohannis se va adresa, astăzi, de la ora 11.00, plenului reunit al celor două Camere, fiind a treia oară când se va adresa Parlamentului în mandatul său.

Gândul transmite LIVE TEXT principalele declaraţii:

-  Vin în faţa dumenavoastră, aşa cum am promis la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, pentru a duce în discuţie probleme pe care le consider relevante. Pornesc de la angajamentele pe care mi le-am asumat şi de la aşteptările pe care le au cetăţenii. Calea pe care am ales-o este cea a dialogului. Am spus şi o voi repeta de câte ori va fi nevoie. Îmi doresc un Parlament puternic şi care să se bucure de încrederea cetăţenilor. Sunt două trăsături care trebuie să definească: o legislaţie de calitate şi raportui funcţionale înctre celelalte instituţii de stat.

- Am acordat o atenţie deosebită legilor venite la promulgare. În 2015, asupa vechiului Cod fiscal s-a intervenit de 13 ori. Legea educaţiei, cea privind reforma în sănătăţii, legea administraţiei şi Codul Muncii au fost modificate la intervale de 2-3 luni sau de 2-3 ori în aceeaşi lună. Am constat că prin două legi distincte, treimise aproape concomitent, s-a modificat acelaşi act normativ. Am văzut un studiu în care 80 la sută dintre români se arătau nemulţumiţi că legile sunt greoaie".

- În prezent în România sunt în vigoare peste 14,000 de legi, ordonante ale guvernului. De la intrarea în vigoare până în prezent legi importante pentru funcţionarea economiei au fost modificate de nenumărate ori.

- Felul în care se fac şi mai ales cum se schimbă legile este sursa ineficienţei.

- Abordări de tipul dăm azi o lege şi mâine o modificăm prin ordonanţă trebuie să dispară.

- Demarez această largă consultare cu privire la tema educaţiei. Într-un termen de doi ani se poate găsi un numitor comun, o lege care să rămână dincolo de schimbările politice. 

- Vă cer deopotrivă să îmi fiţi parteneri în acest proiect, care nu este unul personal, nici pentru prezent, ci unul pentru generaţiile viitoare. 

- Pentru mine un Parlament puternic înseamnă şi o poziţionare corectă faţă de justiţie. Respectul faţă de lege nu poate fi disociat de relaţia cu justiţia. Am spus că pe agenda preocupărilor publice corupţia să nu mai figureze prima la finele mandatului meu. 

- Folosesc acest prilej pentru a mă referi şi la o temă separată, dar actuală şi sensibilă în contextul actual: cea privind criza refugiaţilor. Suntem pentru solidaritate în interiorul UE, suntem solidari cu statele afectate de această criză. Nu cred că această criză poate fi rezolvată printr-o abordare birocratică, matematică, ci prin consultarea cu statele membre, ţinând cont de context şi realităţi. Nu vorbim despre locuri de cazare, ci despre oameni, despre integrarea lor în societate, despre accesul lor la educaţie, sănătate şi locuri de muncă pe termen lung. Nu cred că între parteneri lucrurile se rezolvă prin impunere, ameninţarea cu sancţiuni. 

- Mâine, în CSAT, vom conveni asupra paşilor pe care România trebuie să îi facă în acest proces. 

- Ne apropiem de momentul când vom marca 100 de ani de stat român modern şi apoi de preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Trebuie să ne stabilim clar unde ne vor găsi aceste două momente. 

- Acestea sunt temele majore pe care le avem în agendă, avem provocări mari, dar şi oportunităţi mari. Nu avem timp de pierdut cu discuţii sterile sau de dragul imaginii. Avem o responsabilitate, iar cei care vor veni după noi ne vor judeca după deciziile pe care le luăm astăzi. 

Klaus Iohannis a cerut în 4 februarie să vină în faţa Parlamentului, printr-o scrisoare adresată preşedinţilor celor două Camere. Potrivit unor surse oficiale, printre temele discursului se vor afla criza refugiaţilor, votul prin corespondenţă, un cod al incompatibilităţilor şi reglementări privind aleşii locali. 

Şeful statului va aborda, de asemenea, şi subiectul migraţiei, în contextul crizei refugiaţilor şi al refuzului României de a accepta cotele obligatorii.

Cu câteva ore înainte de discursul său în Parlament, Klaus Iohannis a postat un mesaj pe pagina de Facebook: "Voi merge astăzi în faţa Parlamentului, ocazie cu care voi vorbi despre modul în care arată legislaţia în România, despre schimbările ei frecvente şi cum influenţează funcţionarea statului şi, mai ales, viaţa de zi cu zi a cetăţenilor".

La şedinţa plenului reunit al celor două Camere va fi prezent şi premierul Victor Ponta.



Dragnea nu înţelege de unde au apărut 2.000 de şcoli fără autorizaţie de funcţionare, dar îi dă dreptate lui Iohannis. ”Este o ruşine pentru toate guvernele”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnean, a declarat la finalul conducerii PSD că ştia că sunt 2.000 de şcoli fără autorizaţie de funcţionare şi nu 4.000 aşa cum a anunţat şeful statului, dar a fost de acord cu aceasta că este o ”ruşine naţională” această situaţie.

Liviu Dragnea susţine că anul trecut ministerul Educaţiei l-a informat că sunt 2.100 de şcoli pentru care nu există autorizaţie sanitară de funcţionară, adăugând că nu ştie de unde au apărut cele 4.000 de şcoli fără această autorizaţia. Cifra de 4.000 de unităţi şcolare care nu au autorizaţie de funcţionare a apărut în discursul de luni al preşedintelui, care a spus că această situaţie este o ”ruşine naţională”.

”Este foarte bună o dezbatere publică despre acest subiect, dar e bine să ştim că există lucruri care se întâmplă când vorbim, am lansat un program de a se reabilita şi finaliza 500 de şcoli din România, înainte 1.700 de şcoli erau în diverse faze de execuţie cu lucrările sistate”, a spus Dragnea.  

Acesta a subliniat că s-au trimis la Guvern documente pentru 2.100 de şcoli fără autorizaţie de funcţionare. Întrebat despre declaraţia şefului statului că este o ”ruşine naţională”, Dragnea a replicat: ”o întăresc, afirmaţia preşedintelui este o afirmaţie bună şi o întăresc, este o ruşine pentru toate guvernele dinainte, guvernele nu s-au aplecat cu atenţie pe baza unui program structurat să înceapă un program pentru reabilitarea infrastructurii din educaţie. Da, este o ruşine naţională, dar nu pentru guvernul acesta, care a început un program cu 500 de şcoli finalizate”, a subliniat Dragnea. 



Ghiozdane pentru copii sărmani din judeţul Bacău. Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului s-a implicat în combaterea abandonului şcolar

Începutul anului şcolar a însemnat punerea în practică a unor acţiuni social-educative ale Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Biserica a întreprins o serie de anchete sociale prin care au fost identificaţi copii cu o situaţie materială precară. Aceştia au beneficiat de programele Bisericii, primind rechizitele necesare anului şcolar pe care, altfel, nu aveau şanse să le achiziţioneze. Riscul abandonului şcolar în rândul acestor elevi sărmani era foarte ridicat. ÎPS Arhiepiscopul Ioachim al Romanului şi Bacăului a avut amabilitatea să ne vorbească despre aceste proiecte ce fac parte din misiunea socială a Bisericii Ortodoxe Române. (Z.P.)

Puterea: Între misiunile sociale asumate de Arhiepiscopie se află şi programe dedicate tinerilor elevi.  Aţi pus bazele, în urmă cu trei ani, uneia dintre cele mai apreciate iniţiative prin care mii de elevi au fost ajutaţi de biserică, iar sub coordonarea dumneavoastră directă se desfăşoară unul dintre cele mai ample proiecte social-educative din zonă.

ÎPS Arhiepiscop Ioachim: Biserica a pus la punct acţiuni concrete atât împotriva abandonului şcolar, cât şi pentru susţinerea elevilor defavorizaţi şi pentru promovarea educaţiei şi studiului în şcoală. Printre acestea se numără acordarea de burse de studiu, finanţarea unor programe şcolare şi acordarea de rechizite şi ajutoare. Cât despre proiectul pe care îl coordonez, acesta poartă un titlu sugestiv: „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi”. În cadrul acestui proiect, numai în acest an vor fi finanţate programe social-educative finanţate cu 75.000 de lei din fondurile Eparhiei Romanului şi Bacăului, sub formă de burse, ajutor pentru plata cazării în cămine, a transportului la şcoală, cumpărarea de haine şi rechizite destinate copiilor  şi elevilor defavorizaţi. Este un dar făcut din inimă, în numele lui Dumnezeu. La rugăciunile de binecuvântare pe care le-am organizat în Bacău, Moineşti sau Oneşti, s-au împărţit copiilor 5.000 de pachete cu rechizite şi dulciuri. Anchetele sociale pe care le-am făcut în parohii ne-au arătat unde este nevoie de ajutorul nostru.

Au mai fost împărţite, acum, la începutul anului şcolar 1.200 de ghiozdane complet echipate, celor mai defavorizaţi dintre copiii din judeţul Bacău şi zona Romanului. Elevii care le-au primit au fost selectaţi din familii cu venituri reduse şi risc înalt de abandon şcolar de comisii formate din preoţii noştri parohi, alături de profesorii de religie şi reprezentanţii conducerii şcolilor. Un adevărat parteneriat între Biserică, Şcoală şi Familie. Alte 500 de ghiozdane vor ajunge zilele acestea la copiii din parohia Bisericii Precista din Bacău, din Răcăciuni, Sascut, Moineşti, Buhuşi, Oneşti şi Roman.

V-au fost alături locuitorii în misiunile sociale pe care vi le-aţi asumat şi le coordonaţi?

Pot să vă spun că proiectul „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi” a debutat vineri, pe 11 septembrie, în faţa a peste 4.000 de credincioşi băcăuani. De fapt, zilele acestea, la rugăciunile de binecuvântare ne-au fost alături peste 18.000 de persoane, la Bisericile „Sf. Dumitru” şi „Sf. Împăraţi” din Bacău, la Catedrala „Naşterea Maicii Domnului” din Moineşti sau la „Pogorârea Duhului Sfânt” din Oneşti. Tineri şi bătrâni deopotrivă au venit în port popular, cu mare entuziasm şi astfel şi-au mărturisit public ataşamentul faţă de valorile spirituale, culturale şi naţionale promovate de Biserică. Să nu creadă cineva că Biserica ortodoxă va fi îngenuncheată, mai ales la poporul român. Ne-am bucurat să primim aprecierea conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău. Chiar inspectorul general prof. dr. Alina Pistol a susţinut la manifestarea noastră că instituţia pe care o conduce consideră ca esenţială implicarea Bisericii în aceste acte caritabile, care sunt un sprijin important pentru copii, în special pentru cei ce au o situaţie materială, financiară precară. Şi domnia sa crede că acţiunile noastre sunt un stimul în plus pentru a-i aduce la şcoală.

Avem cunoştinţă şi de programe pentru studenţi, în care s-a implicat Biserica.

Într-adevăr, există un proiect cu fonduri prin programele POSDRU (Fondul Social European – Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 2 – „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii” – n.r.) implementat de Fundaţia Episcop Melchisedec Filiala Bacău, în parteneriat cu Kubert HPS SRL, sub titulatura „Sprijinirea studenţilor în tranziţia spre viaţă activă prin stagii de practică specializate, orientare în carieră şi consiliere profesională – Sprijin pentru viitor!”. Proiectul se adresează nevoilor din regiunile Nord Est şi vine în sprijinul studenţilor în privinţa stagiilor de practică. Va consta în acţiuni de conştientizare şi informare asupra beneficiilor participării la stagiile de practică şi serviciile de consiliere şi orientare în carieră. În prezent, nu există în zonă entităţi care să faciliteze organizarea unor astfel de stagii. În cele mai multe instituţii de învăţământ nu se organizează stagii de practică, prin care să fie certificate studenţilor cunoştinţele teoretice dobândite pe parcursul anilor de studii.

Studenţii sunt cei care, după terminarea studiilor, trebuie să îşi caute loc de muncă şi cei mai mulţi rămân şomeri, pentru că nu au acumulat aptitudinile specifice muncii prin practică, aşa cum şi-ar dori angajatorii. Vin doar cu noţiunile teoretice, din păcate un dezavantaj la angajare. Scopul proiectului este tocmai acesta, de a asigura participarea la stagii de practică şi la servicii profesioniste de consiliere şi orientare în carieră, la intrarea pe piaţa muncii. Cel puţin 180 de studenţi din sistemul naţional de învăţământ, înmatriculaţi la universităţile din regiunea de Nord-Est, vor beneficia de efectele acestui proiect. Aplicarea lui va avea ca rezultat crearea unui parteneriat între mediul academic şi angajatori pe baza căruia, studenţii participanţi vor putea să îşi însuşească şi să îşi dezvolte cunoştinţele şi aptitudinile de muncă.

UNIVERSITAR



Ziua sunt studenţi la facultăţi de top, iar seara gameri profesionişti. Cât câştigă cei mai buni jucători de sporturi electronice din România

România devine o destinaţie de top în Europa pentru gamerii profesionişti, după eforturile depuse de unele organizaţii, în special Professional Gamers League (PGL), dar şi de tineri pasionaţi, precum Cristian Duca, fondatorul XPC Gaming, echipă locală de top care participă la competiţii profesioniste de jocuri video - eSports, în limbajul iniţiaţilor. Totuşi, mai este până când activitatea de gamer profesionist poate să le asigure multor români o sursă de venit lunară suficientă. În România, membrii echipelor de eSports nu au un salariu. De exemplu, Alin „AoD” Bălţat, jucător profesionist de League of Legends, poate ajunge să câştige 400-500 de euro pe lună atunci când este cu echipa în Challenger Series, sumă la care se adaugă premiile din evenimente. Valentin „Seminte” Bodea, jucător de top de Counter-Strike: Global Offensive, câştigă aproximativ 1.000 de lei pe lună, atunci când sunt concursuri. Asta în condiţiile în care echipamentul de care are nevoie un jucător de top nu este tocmai ieftin. Un sistem decent costă cel puţin 3.000 de lei, la care se adaugă periferice precum maus, monitor şi tastatură. Prin comparaţie, un jucător de la echipa internaţională Fnatic, una din cele mai cunoscute din lume, poate ajunge la un salariu lunar de 4.000 de dolari, la care se adaugă sponsorizăriile şi alte premii.

România este văzută ca una dintre cele mai importante destinatii pentru eSports din regiune, dar şi din Europa. Competiţia DreamHack, organizată de PGL, este principalul motiv pentru asta. Organizaţia s-a înfiinţat în 2002 şi se ocupă în principal cu organizarea de evenimente naţionale şi internaţionale în acest domeniu, pe cont propriu sau împreună cu parteneri internaţionali. Începând din 2002, PGL a găzduit competiţii, turnee şi calificări pentru DreamHack, IeSF, WCG, ESWC şi KODE5. În acelaşi timp, a susţinut scena locală de eSport prin campionate dedicate fiecărui joc.

Industria de eSports se dezvoltă în România şi datorită unor tineri pasionaţi de fenomen. Cristian Duca, în vârstă de 20 de ani, este fondatorul XPC Gaming, una dintre cele mai bune echipe profesioniste româneşti. Aceasta are echipe de: Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2, Hearthstone şi League of Legends.

Tânărul Cristian Duca studiază dreptul la City University of London şi, în acelaşi timp, face Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Ştiinte Diplomatice, la fără frecvenţă. „Cursurile la două facultăţi nu îmi uşurează munca legată de gaming absolut deloc, mai ales că cea din Londra este foarte solicitantă, atât fizic cât şi psihic, însă şcoala e şcoală, indiferent de vârstă, şi evident e prioritară, atât pentru mine, cât şi pentru jucătorii mei. Întotdeauna când aveam turnee în timpul sesiunilor sau perioada tezelor, purtam discuţii prin care le explicam că este în regulă dacă o luăm mai încet perioada asta, pentru că prioritatea numărul 1 este şcoala/facultatea”, explică Cristi cum reuşeşte să găsească un echilibru între cele două activităţi. El a adăugat că merge înainte deoarece vede un potenţial mare în acest domeniu şi speră ca într-o zi această pasiune să poată deveni în acelaşi timp o sursă stabilă de venit pentru el. „Nu este exclus ca după absolvire, să combin gamingul cu materiile studiate, de exemplu să devin un consilier juridic al entităţilor implicate în sportul electronic”.

Cristi a luat primul contact cu un joc video la vârsta de 4 ani, atunci când a primit cadou de ziua lui consola PlayStation 1. Primul joc a fost Spider-Man. A urmat apoi titlul pentru PC Zuma, un „oldie but goldie”, cum zice Cristi, iar apoi a început să joace Counter Strike 1.5. „Aveam 7 ani şi mă dusesem la vărul meu în vizită. Ţin minte că se juca pe destul de faimosul server atunci cs.draculas.ro. La cererea mea expresă, evident, m-a lasat să joc o rundă pe harta de_dust, mi-a luat awp (o carabină cu lunetă - n.r.), m-a pus în baza CT (Counter-Terrorists - n.r.) şi mi-a zis: 'Când vezi că trece cineva, apasă pe click'. Asta totodata e şi povestea primului meu frag (n.r. - pe înţelesul tuturor, adversar răpus)”, îşi aminteşte Cristi.

Încet, încet, jocurile video au devenit mai mult decât un hobby pentru Cristian Duca. Ideea fondării unei echipe profesioniste de gaming i-a venit în perioada Crăciunului din 2013. Ajunsese acasă noaptea, era vreo 1:00-2:00. Pe atunci era interesat în mare parte de jocul Dota 2. A deschis portalul şi a început să citească din ştirile de acolo. „Ideea e că eu până în momentul acela nu am urmărit niciodată un meci profesionist de Dota. Atunci, plictisit fiind, am vazut în ticker meciul dintre Mineski şi Titan, un fel de 'el clasico' pentru echipele din Sud-Estul Asiei. Uitându-mă, am fost atât de impresionat de jucătorii de acolo încât m-am gandit să fac o echipă în România care să fie cea mai bună, lucru care s-a şi întâmplat ulterior”, a declarat, pentru gândul, Cristi. Aşa apărea, în ianuarie 2014, XPC Gaming, echipă românească de eSports de top în acest moment. Cristi a început să se implice în mai multe turnee şi să stabilească conexiuni cu diferite persoane din domeniu. A urmat DreamHack, unde au participat şi cei de la Fnatic. „Am comunicat cu managerul lor foarte bine şi aşa am ajuns să lucrez pentru ei ca organizator de turnee”.

După ce a organizat MSI Beat IT în 2014, Cristi a lucrat ca voluntar pentru organizatii mai mari, precum Starladder. I s-a oferit apoi primul job plătit de către cei de la Dreamz Media, organizatorii Dota 2 Champions League şi CS:GO Champions League. Cristi lucrează şi astăzi acolo full time. „În acelaşi timp, am manageriat şi o echipă de greci (London Conspiracy - n.r.), pe care i-am cunoscut în momentul în care nu îi interesa să facă performanţă din eSports. Ei se jucau de plăcere. După ce i-am urmărit câteva meciuri, le-am văzut potenţialul şi la recomandarea mea au decis să se implice în gamingul profesional. Acum sunt la un nivel de top european”, spune Cristi.

Pe lângă sporturile electronice, Duca este un mare fan al sporturilor fizice, un susţinător înfocat al celor de la Real Madrid şi „stelist de mic”. „Probabil de aici şi vine pasiunea mea pentru gaming, pentru că este o combinaţie între lucrurile care-mi plac cel mai mult, sportul şi calculatoarele”.

Nu se poate trăi, deocamdată, exclusiv din gamingul profesionist în România

Întrebat dacă un jucător profesionist poate trăi exclusiv din eSports în România, ca membru al unei echipe locale, Cristi spune că „din păcate nu”. Sunt excepţii - români care joacă sau au jucat pentru echipe internaţionale mari. Chiar dacă în România gamingul este la un nivel ridicat, nu se investeşte suficient în industria de eSports locală. „Sponsorilor le e frică să facă următorul pas. Singurii care fac ceva pentru scena românească în acest moment sunt cei de la PGL. Tot respectul pentru ei, fac ceva foarte frumos pentru toţi gamerii din România, DreamHack un eveniment unde poţi urmări echipe internaţionale. E ceva ce nu foarte multe ţări au. PGL încearcă întotdeaua să facă şi ceva pentru echipele din România, însă, din nefericire, evenimentele lor au loc doar de două ori pe an, ceea ce este insuficient pentru a avea o scenă bine dezvoltată”, explică Duca.

PGL a mai reuşit recent o preformanţă majoră. România va organiza, pentru prima dată în istoria sa, un turneu Major de Counter-Strike: Global Offensive, fiind a patra ţară din lume după Germania, Suedia şi Polonia cu un turneu de asemenea anvergură. DH Open, găzduit de DreamHack Cluj-Napoca 2015, între 29 octombrie -1 noiembrie, va fi ultimul Major din acest an. Major este rangul cel mai înalt acordat de compania americană Valve, proprietara jocului, turneelor profesioniste CS:GO care se remarcă prin prestigiul echipelor participante, calitatea producţiei şi valoarea premiilor.

Chiar şi în aceste condiţii, deocamdată în România este greu să convingi sponsorii să te susţină. Gamingul profesionist nu este încă un concept bine înţeles de potenţialii sponsori din România. Potrivit lui Duca, dacă nu eşti cel mai bun sau dacă nu ai o bază mare de fani este aproape imposibil să faci rost de o sponsorizare. „Practic, firmele caută şi ele branding. Pot face acest lucru fie prin campanii de genul 'X - susţine cea mai bună echipă din România' sau prin brandingul pe care îl face echipa fanilor săi. Nu există sponsori pentru echipele medii (locurile 3-4+). În momentul de faţă singurele echipe româneşti care sunt sponsorizate serios şi stabil sunt XPC Gaming şi neXtPlease! Gaming. Sponsorizarile sunt în mare parte în produse, dar este vorba şi sume de bani plătite lunar, nu foarte mari evident”, explică Duca. Echipa neXtPlease! Gaming are ca sponsori principali companiile Logitech şi AMD, iar XPC Gaming este susţinută de ASUS.

În acest moment, veniturile echipelor româneşti sunt asigurate în proporţie de 50-50% din competiţii şi sponsorizări. Pentru jucători, care nu au salariu, turneele sunt principala sursă de venit.

În acest context, ca gamer dacă nu ai turnee locale, nu ai de unde să faci bani. Iar deplasarea la competiţiile de peste hotare este un lux pe care puţini şi-l permit. „Din cauza lipsei de turnee în România, nu există un anumit venit lunar. Totul depinde de turneele organizate, totul depinde de investitori, care în momentul de faţă lipsesc”, spune Duca.

Jucătorii echipelor româneşti nu au un salariu lunar

În aceste condiţii, un jucător de la XPC, echipa fondată de Cristi, nu are salariu lunar. Potrivit lui, niciun gamer de la o echipă românească (cel puţin la jocurile Dota 2, Counter Strike: Global Offensive, League of Legends sau Hearthstone) nu are salariu. „ROI-ul (return of investment) este extrem de mic în România şi evident nu sunt fonduri pentru aşa ceva”.

Cristi este implicat şi în activitatea unor echipe internaţionale mari. A fost manager pentru Dota 2 la London Conspiracy şi este organizator de evenimente pentru Fnatic. În aceste echipe salariile variază în funcţie de jocuri şi valoarea jucătorului, de la 800 de dolari pe lună la 4.000 de dolari pe lună, la care se adaugă şi ce câştigă din turnee şi evenimente. „Diferenţa este enormă, pentru că practic un jucător român, fie el de la XPC sau alta echipă românească, nu îşi poate compara veniturile cu niciun jucător de la o echipă mare din străinătate”, potrivit lui Cristi Duca.

După cum am spus mai sus, sunt şi excepţii, dar este vorba de români care au jucat sau joacă pentru echipe mari de afară. Cristi cunoaşte astfel de cazuri. Unul este cel al lui Armand Pittner, jucător de Dota 2 cunoscut ca si „bOne7”. El a jucat pentru Cloud 9 (o organizaţie americană) timp de 1 an şi ceva. „Este singurul jucător român profesionist despre care ştiu să îşi fi câştigat existenţa exclusiv din eSports”, spune Duca. Între timp, însă, Cloud9 a renunţat la echipa de Dota, iar Pittner nu mai face parte din organizaţie.

Mai este un jucator de Hearthstone, Radu „rdu” Dima, care este membru al echipei Nihilum. Potrivit lui Cristi, nu e exclus să mai fie cineva şi la, poate, jocurile World of Tanks, Starcraft 2, Minecraft sau titluri de console.

Fondatorul XPC presupune că se pot face venituri din gaming în România şi într-un alt mod, în afara eSports: „Sunt gameri care sunt mai mult entertaineri şi chiar dacă joacă la nivel înalt, nu câştigă turnee, însă fac bani prin canalele lor sociale, cum ar fi streamingul (pe Twitch - n.r.) sau YouTube”.

Cum este structurată o echipă de gaming din România

În Romania echipele profesioniste nu sunt organizate de obicei într-o formă juridică, aşa cum se întâmplă în străinătate. Pot exista mai multe tipuri. Pot fi organizaţii, pot fi SRL-uri, pot fi ONG-uri sau pot fi simple „înţelegeri” de genul: „X are echipa Z, şi A, B, C, D, E formează o echipă puternică. X îi convinge pe A, B, C, D, E să reprezinte echipa Z”.

Cei de la XPC sunt organizaţi ca SRL. Asta pentru că echipa încasează bani de la sponsori. Pentru a putea fi folosite, acestre fonduri trebuie facturate şi impozitate.

Familia, un element important în cariera de gamer

Cristi spune că familia este foarte importantă pentru ca un gamer român să poată ajunge în top. „E important să ai nişte părinţi înţelegători. Ai mei mai strâmbau din nas când vedeau că petrec atâta timp jucându-mă, însă de când sportul electronic a luat proporţii au înteles potenţialul acestor activităţi şi au fost foarte înţelegători şi m-au susţinut când a fost cazul”. El cunoaşte mulţi jucători cu potenţial, care din cauza părinţilor şi-au limitat potenţialul. Asta deoarece oamenii ştiu că este dificil deocamdată să trăieşti exclusiv din gaming profesionist în România, iar părinţii se tem că jocurile video afectează educaţia copiilor.

Prin comparaţie, sunt ţări din Europa în care există şcoli pentru gaming. „În Suedia, echipa Ninjas in Pyjamas este un brand foarte puternic şi are produse vestimentare şi batoane de ciocolată care se vând în supermarketuri cum vindem noi Snickers. Facem paşi mari spre înţelegerea acestui domeniu şi tot ce sper este ca PGL să îşi continue treaba şi să apară şi alţii care fac acelaşi lucru”, potrivit lui Cristi.

În acest moment, unii dintre cei mai cunoscuţi jucători români pe scena internaţională de eSports sunt (numele din joc şi echipa): b0ne7 - Kaipi (Dota 2), ComeWithMe - Kaipi (Dota 2), w33 - Team Secret (Dota 2), Ar1sE - Monkey Freedom Fighters (Dota 2), rdu - Nihilum (Hearthstone), Masakary - XPC (Dota 2), Nightend - NewRoSoft (Starcraft 2), Seminte - XPC (CS:GO), AoD - XPC (League of Legends).

Alin „AoD” Bălţat, Cosmin „Masakary” Nechifor şi Valentin „seminte” Bodea - trei gameri profesionişti de top din România

Alin Bălţat. Are 22 de ani, este jucator de League of Legends şi student în anul trei la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, profil Finanţe - Bănci. Este din Simeria, iar primul joc pentru PC cu care a luat contact a fost un Star Wars.

Punctul culminant în cariera de gamer a fost atins de Alin cu echipa H2k, cu care a fost de două ori locul 1 în Challenger Series şi a ajuns la calificările spre LCS. Când este în Challenger Series, tânărul câştigă aproximativ 400-500 de euro pe lună, plus premiile din evenimente.

Challenger Series este o ligă prin care toate echipele trebuie să treacă pentru a ajunge în LCS, care este liga de top a echipelor de League of Legends.

Computerul folosit de Alin are procesor Intel Core i7-4790K de 4,00 GHz, 4 GB memorie RAM şi placă video Sapphire HD 7850. „AoD” preferă să joace peste tot cu mausul şi tastatura lui, un maus Razer Deathadder şi o tastatură Razer Blackwidow.

O zi de lucru din viaţa lui înseamnă cam opt ore de antrenament cu echipa. „Plus cât mai stai în rest pentru a juca individual pe ladder, unde joci pentru a-ţi antrena eroii pe care îi foloseşti cu echipa. Sunt şi zile în care jucăm peste 16 ore cu echipa”, spune Alin.

Cosmin Nechifor. Jucător de Dota 2, Cosmin are 23 de ani şi este student la Politehnică în Bucureşti. Primul contact cu jocurile video l-a avut atunci când, mic fiind, tatăl lui l-a luat cu el la Academia Militară, unde lucra ca inginer. „Acolo am avut ocazia să joc Panzer General 1 pe un 386”. 

 

Nechifor a decis să devină profesionist acum doi ani, când a fost chemat de un prieten la un LAN de Dota 2 la Discovery Arena, concurs de amatori pe care l-a câştigat. „Atunci mi-am dat seama că se poate face ceva mai mult din gaming şi am hotărât să mă axez pe Dota 2”, a declarat, pentru gândul, Cosmin.

Cea mai mare realizare personală ca gamer este faptul că a ajuns să joace în America, la MLG Columbus, turneu major cu premii de până la 50.000 de dolari „Nu mulţi jucători romani se pot mândri cu asta!”, spune tânărul, care a ajuns să câştige din gaming lunar între 150 şi 300 de dolari. 

Cosmin foloseşte un computer în valoare de aproximativ 4.000 de lei, cu caracteristicile tehnice: procesor Intel Core i5 4690K, placă video ASUS GTX 970 şi memorie RAM de 8 GB DDR3. Are un monitor ASUS de 144hz, care este foarte important. „Multă lume nu înţelege importanţa monitorului şi se axează doar pe componentele calculatorului, însă un monitor bun de 144 hz poate fi crucial! Singura preferinţă de periferice e sa joc cu cele cu care m-am obişnuit deja: o tastatură ASUS STRYX, o pereche de căşti SS Siberia şi un maus MadCatz RAT 5”, explică „Masakary”.

O zi din viaţa tânărului începe la sală, apoi continuă la facultate. Pe seară îşi adună echipa şi fac antrenament cam 3-4 ore. Acest lucru se repetă în jur de 4-5 zile pe saptamână.

Valentin Bodea. Jucătorul de Counter Strike: Global Offensive are 18 ani şi este student la facultatea de Medicina Dentară ,,Carol Davila” din Bucureşti. Primul contact cu un joc video l-a avut în 1999/2000, când se juca cu fratele lui Re-Volt.

 

Cele mai importante realizări din cariera de gamer sunt: câştigarea DreamHack Bucharest 2014, câştigarea ESL EECC Bucharest 2014, câştigarea PC Garage DreamHack Masters 2014, câştigarea PGL CS:GO Championship Series Romanian qualifier 2015, locul 2 la concursurile DreamHack Masters Bucharest 2014, Dreamhack Bucharest 2015 EML şi locul 4 la concursul internaţional ESL EEC Bucharest 2015. „Realizarea mea cea mai importantă pe plan personal este intrarea la Facultatea de Medicina Dentară”, subliniază Valentin.

El nu câştigă din gamingul profesionist o sumă fixă în fiecare lună: „Există perioade în care sunt concursuri şi atunci caştig cam aproximativ 1.000 de lei”.

„Seminte” foloseşte un computer cumpărat în 2013 care a costat aproximativ 4.000 de lei. E dotat cu procesor intel i5-3470 de 3,20 GHz, memorie RAM de 8 GB Corsair Vegance 1600 MHz DDR3, hard-disk SATA de 1 TB, o placă video primită de la sponsorul ASUS, GTX 760 MARS de 4 GB, şi o placă de bază ASUS. Şi Valentin are preferinţe în ceea ce priveşte monitorul şi perifericele: „Da, am preferinţe în ceea ce priveşte monitorul, deoarece în Counter-Strike: Global Offensive am nevoie de un timp de răspuns cât mai mic şi asta îmi oferă monitoarele de gaming de la ASUS de 144hz. Mausul, prefer unul în stil ergonomic şi cu laser pentru gaming, de genul ASUS Gladius şi Razer Deathadder, pe care le folosesc. Tastatura prefer să fie una mecanică şi să nu fie sensibilă la apăsat, aceasta fiind Razer Blackwidow”.

Programul zilnic al lui Valentin e unul destul de obişnuit. Iese la plimbări cu prietenii, la cafenele sau în pub-uri. Timpul de antrenament începe de la ora 20:00 şi se termină in jurul orei 00:00 de luni până vineri. Antrenamentul constă în crearea de noi tactici şi punerea în aplicare a acestora.



Burse de 60.000 de euro la EMBA-ul organizat de UBB

Patru persoane vor avea ocazia să urmeze cursurile EMBA-ului britanic dezvoltat la Cluj de către Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), împreună cu University of Hull, în calitate de bursieri. Bursierii vor fi selectați în urma unei competiții care va fi lansată în această lună. Valoarea totală a acestor burse este de 60.000 de euro și acoperă contravaloarea ambilor ani de studiu.

Bursele sunt acordate de University of Hull (Marea Britanie), SIF Moldova, Electrogrup, Banca Transilvania, un ziar din București și o emisiune de televiziune. Pe lângă această campanie, este în plină desfăşurare etapa de înscriere şi de admitere la şcoala de afaceri, care este condusă de fostul negociator-șef al României cu Uniunea Europeană, ex-ministrul Afacerilor Europene, Vasile Pușcaș.

EMBA University of Hull a fost lansat în Cluj-Napoca în februarie acest an. Cursurile sunt susţinute de profesori din Marea Britanie, de la University of Hull, iar diploma de absolvire este internaţională. Admiterea, curricula, predarea cursurilor şi examinările sunt după modelul britanic, similar şcolilor de afaceri deschise de University of Hull în Hong Kong, Singapore, Bahrain şi Oman. Din prima generaţie de cursanţi ai EMBA University of Hull, din Cluj-Napoca, fac parte aproape 30 de persoane din conducerea unor companii din domenii precum: financiar-bancar, energie, comerţ, inginerie, tehnologie, IT, resurse umane sau altele.

”EMBA University of Hull este acreditat internaţional atât de AMBA (The Association of MBAs), cât şi de AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business)”, spun reprezentanții școlii de afaceri. Programul de masterat în domeniul administrării afacerilor este dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, cea mai mare și cea mai veche din România. 

DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE F.S.L.I.[pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic]

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download

To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.

It is intelligent file search solution for home and business.

Literature Lottery

Related searches