Inschrijven bij de VDAB

Tips voor bij het solliciteren!

Op verkenning! Bij het zoeken naar een job kijk je best verder dan de VDAB ?site! Op letterlijk tientallen andere sites worden ook jobs aangeboden. Indien je zoekt in een bepaalde sector, ga dan ook op zoek naar jobaanbiedingen via de specifieke netwerken ervan. Bijv. in de sociale sector vindt je jobs via socius.be, fov.be, 11.be, via sites van sociale hogescholen, enz. Lees grondig de vacature en wees kritisch over je kansen. Probeer je in te leven in de noden van de werkgever.

Solliciteren Solliciteren voor een job doe je via een motivatiebrief en Curriculum Vitae, kort CV. Er is een belangrijk verschil tussen die twee:

In je CV vertel je over jezelf, je opleiding en eventuele werkervaring. Denk er ook aan dat je andere relevante punten vermeldt, zoals eventueel vrijwilligerswerk of andere sociale engagementen. Vermeld ook zeker indien je een aanbevelingsbrief hebt van je vorige werkgever.

In je motivatiebrief vertel je waarom jij in die specifieke organisatie wil werken. Iedere job is uniek. Maak er dus werk van om iedere motivatiebrief aan de vacature aan te passen, dus geen standaard brieven! Bereid de inhoud van de brief grondig voor, door info op te zoeken via website, infobrochures, enz.!

Zorg ervoor dat er geen taal of typfouten in je brief of CV staan. Laat je brief kritisch nalezen door iemand anders. Je kan je brief ook via de VDAB laten nalezen!

Lieg nooit in je CV of brief. Check gerust of je mail is aangekomen, bijv. via een telefoontje.

Je bent niet de enige kandidaat... Bij het solliciteren moet je niet enkel een werkgever overtuigen, je moet ook opboksen tegen (soms vele) andere kandidaten, zeker in tijden van economische crisis. Soms krijgt een werkgever tientallen en zelfs honderden reacties op een vacature. Zeker voor kleine organisaties weegt een aanwervingsprocedure zwaar. Niet alle werkgevers zullen daarom reageren op je sollicitatie. De belangrijkste reden hiervoor is vaak dat men de tijd niet heeft om op alle kandidaten te reageren. Een werkgever bekijkt niet enkel jouw brief, maar vergelijkt die ook met alle andere brieven. Hij/zij zal enkel de "beste kandidaten" uitnodigen voor de volgende ronde. Indien je niet wordt uitgekozen is dat mogelijk omdat andere kandidaten beter pasten in de visie van de werkgever.

Ook als je geen antwoorden ontvangt: laat de moed niet zakken! Blijf proberen! Wed niet op ??n paard! Reageer op meerdere vacatures. Blijf niet wachten op een antwoord van ??n

werkgever.

Gouden tip! Wanneer je op zoek gaat naar een job via een interim bureau, beschouw dit gesprek dan als een volwaardig sollicitatiegesprek! Het interim bureau zal jou namelijk moeten presenteren bij een werkgever. Zorg dat zij dus een goede indruk krijgen van jou! Bereid het gesprek ook voor, bijv. door zelf op voorhand op hun website de voor jou interessante jobs te selecteren. Print die vacature(s) uit en breng ze zeker mee naar het gesprek.

Je wordt uitgenodigd voor een gesprek! Wat nu? Bereid je grondig voor. Ga op zoek naar informatie over de organisatie en de job. Je maakt indruk in een eerste gesprek wanneer je kan aantonen dat je spontaan info over de organisatie en/of sector hebt opgezocht (bijv. via website, ...) Verzorg jezelf en je kleding. Weet dat je uiterlijk een belangrijke invloed heeft op de indruk die je maakt en dus op de beslissing. Iedere sector heeft zijn eigen kledingcode. Probeer die te achterhalen. Voor een job als metser is solliciteren in maatpak eerder een nadeel. Voor een job als commercieel bediende is pak en das bij de sollicitatie een must!

1

Vermijd de volgende zaken ... Als je een tijdje aan de receptie moet wachten, gedraag je dan onopvallend en probeer onprofessioneel gedrag - zoals met je iPod mee neuri?n of het aanbrengen van make-up - te vermijden. Zit niet voortdurend aan je kledij te prullen. Daarmee leid je de HR-manager af en zal hij of zij naar je kledij zitten staren in plaats van naar je antwoorden te luisteren. Praat niet slecht over ex-werkgevers. Dit heeft alleen maar een averechts effect. De interviewer zal immers denken dat je het prototype van een klager bent. Zet je telefoon op stil of nog beter, schakel hem uit. Je komt immers erg onge?nteresseerd over als je gsm voortdurend rinkelt ?n je deze nog eens opneemt ook. Draag geen kledij waar je je absoluut niet comfortabel in voelt. Je zal je onzeker voelen en dat gaat heus niet ongemerkt voorbij. Wees bewust van je lichaamstaal. Bepaalde gedragingen tonen nu eenmaal dat je zenuwachtig en/of onzeker bent. Probeer je voeten op de grond te houden en houd je benen stil. Houd je armen ook niet de hele tijd gekruist, dat komt immers onvriendelijk over. Informeer tijdens een eerste gesprek niet meteen naar extralegale voordelen, bonussen, vakantie etc. Je weet nog niet eens of ze jou willen aannemen! Wacht liever het juiste moment af. Een tweede gesprek is daarvoor geschikter. (Bron jobat.be)

Gsm Verzorg ook de boodschap op je antwoordapparaat zodat je een goede indruk nalaat als de rekruteerder je opbelt maar je niet kunt opnemen. "Yo!! Je weet hoe het gaat, dus doe je ding" vervang je dus beter door een zakelijke boodschap waarin je duidelijk je naam vermeldt.

E-mail Zet enkel het e-mailadres in je CV waarop de rekruteerder je mag contacteren. Gebruik dus zeker niet het mailadres van je werk als ze daar niet op de hoogte zijn van je 'verhuisplannen'. Ook dingen als `poesje3@' komen niet altijd professioneel over... Controleer ook regelmatig je mailbox, want de rekruteerder kan je via mail uitnodigen voor een gesprek. Wanneer je solliciteert per e-mail, voeg dan je CV en je sollicitatiebrief toe aan een kort mailtje. Dat is beter dan je brief in je mail zelf schrijven: je hebt dan geen controle over de bladschikking.

Kledij Stijve kostuums, antieke mantelpakjes, het is geen must meer. Trek kledij aan waar je je goed in voelt. Een verzorgd geheel, dat is de boodschap. Dus ook gewassen haren en geknipte nagels,...

Het gesprek Een grapje maken mag. Humor is een onderschat wapen in de strijd om een job. Bereid het gesprek voor. Overloop wat je zou kunnen antwoorden op vragen die je zou kunnen krijgen. Wees positief.

Taal Gebruik enkel woorden in je CV en brief, die je zelf ook in het dagelijks leven gebruikt. Gebruik "u" en vermijd dialect.

De waarheid Eerlijk zijn moet, maar te eerlijk... Dingen iets gunstiger voorstellen dan ze zijn doen andere kandidaten ook, je profileren op je bescheidenheid en eerlijkheid zal zelden een goede tactiek blijken te zijn.

Hou al je stappen naar werk goed bij in een map. Dit zal van pas komen als je zou worden opgeroepen door de RVA of de VDAB.

Zoeken = verplaatsing = duur Omdat solliciteren zo duur is zijn er enkele tegemoetkomingen:

1. Als je met trein gaat solliciteren, kan je de dag voor je sollicitatiegesprek een goedkoop treinticket gaan aanvragen in de werkwinkel: een ticket kost dan nog slechts 1 euro voor een enkele rit.

2

2. Ben je in trajectbegeleiding dan kan je in samenspraak met je begeleider een abonnement voor de Lijn krijgen tegen een sterk verminderde prijs.

Werkloosheidsuitkering = een recht Maar er zijn ook plichten, informeer je hierover bij je vakbond. Toch al enkele nuttige zaken:

1. Word je na meer dan vier weken werken (of ziek zijn) weer werkloos, dan moet je je opnieuw inschrijven bij de VDAB

2. Hou alles wat met je zoektocht naar werk te maken heeft goed bij: sollicitatiebrieven, antwoorden van werkgevers, vacatures die je gebruikte, opleidingen die je volgde... Sinds 2004 wordt het feit dat je ook actief naar werk moet zoeken gecontroleerd door de RVA ! Werk zoeken is immers een plicht voor de werklozen.

Werk vinden = moeilijk Om je kansen te vergroten kan je toch enkele dingen ondernemen:

1. Misschien kom je wel in aanmerking voor een tewerkstellingsmaatregel? Er zijn er verschillende, vraag bij je vakbond of je in aanmerking komt...

2. Je kwaliteiten liggen niet vast: je kan die vergroten, bijvoorbeeld door een opleiding te volgen. Je kan Frans leren, of leren werken met een computer, je kan een diploma halen of leren werken met bepaalde machines... Het aanbod is echt groot. Wanneer je iets kan, dat een ander niet kan, dan zijn je kansen op een job meteen een pak groter. Praat erover met je bijblijf- of activeringsconsulent.

3. Kijk eens naar de beroepenfilmpjes op de VDAB-website, misschien zie je een andere job ook wel zitten?

4. Hou vol. Niet geschoten, altijd mis.

3

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download