DE ELECTRONISCHE IDENTITEITSKAART,



DE ELECTRONISCHE IDENTITEITSKAART,

de KAARTLEZER en TAX-ON-WEB

Tegen 2008 heeft het merendeel van de Belgen een elektronische identiteitskaart. Deze is zowel een identiteitsbewijs als een instrument om een elektronische handtekening te plaatsen en ze verleent toegang tot fysieke en virtuele plaatsen.

Waarom een elektronische identiteitskaart?

De mogelijkheden van ICT om de dienstverlening van de overheid te verbeteren worden nog heel wat groter wanneer die burger zijn identiteit elektronisch kan bewijzen. Denken we maar aan de aanvraag van een geboorte-uittreksel via het web. Zo'n elektronisch identiteitsbewijs levert meteen ook extra mogelijkheden: van e-mails wettig ondertekenen tot veilige chatruimtes voor kinderen, van toegang tot het containerpark tot inloggen in het netwerk van de werkgever.

De elektronische identiteitskaart bevat naast de vermelding van de persoonlijke gegevens ook nog een computerchip. Dankzij deze chip kunnen we via de computer en het internet bewijzen wie we zijn.

Voordelen van de elektronische identiteitskaart

• Voor burgers en ondernemingen: tijdbesparing door documenten elektronisch aan te vragen en in te vullen; beveiligde chatruimtes voor kinderen, wettig handtekenen van elektronische documenten; veilige toegang tot gebouwen en computernetwerken.

• Voor ambtenaren: ontlastend en minder kans op fouten

2.1 Types kaartlezers

Een kaartlezer is op de meeste computers (nog) niet standaard ingebouwd, maar kan op een eenvoudige manier aan je PC gekoppeld worden via een zogenaamde seriële poort of een USB poort. De meeste kaartlezers zijn externe apparaatjes ter grootte van een muis (gewone lezers zonder klavier) of een bankkaartlezer (lezers met klavier). Maar kaartlezers kunnen ook geïntegreerd worden via het zogenaamde PC-card slot van een draagbare computer of kunnen geïntegreerd zijn in het toetsenbord

❖ Een eenvoudige en zogenaamd 'transparante' lezer zonder eigen toetsenbord of scherm volstaat om de eID-kaart te lezen. Dergelijke kaartlezers vereisen geen voorafgaande wijziging om compatibel te zijn met de identiteitskaart indien ze de standaard PC/SC (Personal Computer/SmartCard) ondersteunen. Kaartlezers met een USB-connector zijn veruit het makkelijkst te installeren.

❖ Ondernemingen en handelaars verkiezen echter meestal een kaartlezer met eigen toetsenbord n/of scherm. Zo'n kaartlezer heeft een secure pinpad, een beveiligd toetsenbord dat klanten toelaat in alle discretie hun pincode in te geven. Deze kaartlezers moeten worden aangepast om de PIN-codes te ontvangen en de berichten op een discrete manier op het scherm te tonen .

❖ Voor draagbare computers bestaan er kaartlezers die passen in een zogenaamde PC-CARD (of PCMCIA) slot, waardoor ze volledig in de computer opgenomen zijn .

❖ Er bestaan ook toetsenborden waarin een kaartlezer geïntegreerd is. Meestal gaat het om een gewone kaartlezer die in de behuizing van het toetsenbord zit. Er bestaan eveneens toetsenborden met een kaartlezer met klavier. Dit wordt in de productbeschrijving meestal aangeduid met secure PIN entry .

❖ Op de Belgische markt zijn toch al een aantal computers beschikbaar waar de kaartlezer standaard is ingebouwd.

2.2 Installeren:

Procedure beschreven op de website:



1. Windows,

Download de software met instructies: Windows,

Uitvoeren wat daar staat.

XP Home, prof, vista etc. vinden de driver, even geduld.

dan

Download en installeer de eID-software voor Windows opdat je computer de eID herkent.

je komt hier terecht,

setup-beid-runtime-2.6.zip (10,96 MB)

middleware_Windows_NL.pdf (0,57 MB)

Setup uitvoeren

PC herstarten met aangesloten kaartlezer

En het spel werkt.

Versie 2.6 is nog alleen beschikbaar.

Of de driver halen bij: of en installeren vooraleer de kaartlezer aangesloten is.

3 Uitlezen van jouw elektronische identiteitskaart·

We kunnen de gegevens die zich op onze eID bevinden nu gaan uitlezen. Zorg ervoor dat de kaartlezer aangesloten is op de USB-poort .

1. Ga naar start, alle programma's, België, eID, Uitlezen en beheer

2. Plaats jouw eID in de kaartlezer

3. Klik op de gele chip bovenaan links om de gegevens op te vragen

4. Tabblad identiteit geeft een overzicht van al jouw gegevens

Opmerking: Van zodra je de EID in de kaartlezer stopt, krijg je de foto te zien van de persoon. De certificaten worden automatisch geregistreerd. Misschien krijg je hier nog een melding omtrent de vingerafdruk. Eer je nu op Ja of Nee klikt, de certificaten worden sowieso geregistreerd. Dit betekent dat de certificaten ook op de pc worden gezet.

Wanneer deze reeds aanwezig zijn op de pc, dan krijg je de melding Certificaten geregistreerd. Klik op OK.

Je kan op ieder moment de certificaten verwijderen. Klik hiervoor op het icoontje van de kaartlezer in het systeemvak. Klik op Verwijder de certificaten. Klik op het certificaat en klik op Verwijderen. Sluit het venster na het verwijderen van de certificaten.

4. Myminfin : persoonlijk financieel dossier

'My Minfin', is uw persoonlijk elektronisch fiscaal dossier. De FOD Financiën biedt u via 'My Minfin' de mogelijkheid om op een eenvoudige en snelle manier uw persoonlijk fiscaal dossier te beheren.

Wat biedt 'My Minfin'?

Via beveiligde pagina's hebt u rechtstreeks toegang tot Tax-on-web en kunt u de status van uw aangifte in de personenbelasting opvolgen. U krijgt ook een historiek te zien van uw voorgaande elektronische aangiften in de personenbelasting met de daarbij horende documenten.

4.1 Toegang tot myminfin

Surf naar myminfin.be

Vanuit deze welkomstpagina krijgen we toegang tot de beveiligde sessie.

Klik bovenaan op de knop naar beveiligde sessie.

We hebben toegang tot de beveiligde sessie via de elektronische identiteitskaart of token

1. Authentificatie via het federaal portaal (gebruikersnaam, paswoord en token). Klik de link aan, klik op login, vul gebruikersnaam en wachtwoord in, klik op login, voer de code in die op uw token in overeenstemming staat met het gevraagde nummer

2. Authentificatie via elektronische identiteitskaart: klik de link aan, klik op login

voer uw elektronische identiteitskaart in, voer uw pincode in, en klik op login

4.2 In de beveiligde sessie

De beveiligde sessie van myminfin bevat 6 onderwerpen, met elk een specifieke inhoud.

Het is mogelijk om informatie te raadplegen of een aantal gegevens te wijzigen.

6 onderwerpen

1. persoonlijke gegevens

2. verstuurde documenten verstuurd door FOD

3. ontvangen documenten door FOD

4. Fiscale aangifte Tax-on-web

5. Fiscale agenda

6. algemene gegevens

❖ In het hoofding van elk onderwerp kunnen we het onderwerp minimaliseren, maximaliseren of de help opvragen .

❖ Een aantal onderwerpen beschikt over lijsten. Deze lijsten kunnen we herschikken. Klik hiervoor in de betreffende lijst en kies bij vb. een ander aanslagjaar of kies bij vb. een ander type documenten.

❖ Bekijk de inhoud van een document door in de lijst op het onderlijnde segment van een document te klikken.

❖ In de onderdelen persoonlijke gegevens en de fiscale aangifte kunnen we gegevens invoeren.

❖ Het onderdeel persoonlijke gegevens bestaat uit 2 delen, een eerste deel waar we enkel de gegevens kunnen raadplegen (naam, geboortedatum en domicilie). Het tweede deel kan aangepast worden door te klikken in de invoervelden en de gegevens (telefoon, email) aan te passen.

❖ Bevestig de ingevoerde gegevens door op OK te klikken. De wijzigingen zijn direct aangepast. Indien je een email adres opgeeft wordt eerst een bevestigingsmail gestuurd door myminfin. Pas als de inhoud van deze mail bevestigd wordt, wordt het email adres toegevoegd aan jouw gegevens in myminfin.

❖ In het onderdeel Fiscale aangifte kunnen we enkel voorkeuren bepalen betreffende de elektronische aangifte.

❖ We kunnen bepalen dat we geen elektronische aangifte meer wensen te ontvangen voor het volgende aanslagjaar en we kunnen een email laten toesturen 5 dagen vóór het afsluiten van tax-on-web indien we de aangifte nog niet ingediend hebben. Wijzig de voorkeuren, bevestig met OK.

TAX-ON-WEB

1 Algemeen

Tax-on-web is een internettoepassing die toelaat de aangifte in de personenbelasting on-line in te dienen (=mogelijkheid).

1.1 Doelgroep

De meesten onder ons kunnen hun inkomsten in de personenbelasting aangeven via het internet. Het gaat onder meer om loon- en weddetrekkenden, gepensioneerden, werklozen, studenten, beoefenaars van vrije beroepen, handelaars, ambachtslui en bedrijfsleiders.

1.2 Toegang tot tax-on-web

Als u tot de Tax-on-web doelgroep behoort, kunt u met een gebruikersnaam, een paswoord en een lijst met persoonlijke codes (token) toegang krijgen tot uw aangifte via uw persoonlijke TaxBox. Als u gehuwd bent of wettelijk samenwoont, moet u een gemeenschappelijke aangifte indienen via dezelfde TaxBox. Toch moet zowel uw partner als u over een eigen gebruikersnaam, paswoord en token beschikken om toegang te krijgen tot die gezamenlijke TaxBox.

Een gebruikersnaam, paswoord en token aanvragen doet u uiteraard via het internet, door u te registreren op taxonweb.be Links op die pagina kiest u voor 'zich inschrijven', zodat u op de pagina 'Inleiding tot de registratie' komt. Na een klik op 'doorgaan' en het volgen van de instructies krijgt u een gebruikersnaam en een paswoord (vrij te kiezen). Omdat de toegang tot de TaxBox extra beveiligd is, moet u ook een lijst met persoonlijke codes aanvragen. Die zogenaamde token wordt binnen 10 werkdagen vanaf de aanvraag toegestuurd (per post!). Bent u van plan voor de eerste keer uw aangifte elektronisch in te dienen, dan is het aangeraden niet langer te wachten met het aanvragen van die token.

Als u voorgaande jaren al gebruik hebt gemaakt van Tax-on-web, dan kunt u met dezelfde gebruikersnaam, paswoord en token aan de slag. Zijn één of meerdere toegangscodes verloren gegaan, dan kunnen makkelijk nieuwe worden aangevraagd via taxonweb.be.

Het aanvragen van een gebruikersnaam, paswoord en token is vrijblijvend. Het verplicht u niet om uw aangifte elektronisch in te dienen. U kunt zelfs uw TaxBox bezoeken en er uiteindelijk toch voor kiezen uw aangifte op papier te doen.

Wie een elektronische identiteitskaart (eID) heeft, kan zich inschrijven op de federale portaalsite en vermijdt de aanvraag van een token. Het enige wat u dan nodig heeft om toegang te krijgen tot uw TaxBox, zijn een kaartlezer en de nodige logistiek. Meer informatie vindt u op eid.belgium.be Hoe u de kaartlezer en de bijbehorende software moet installeren, komt u te weten op kaartlezers.be.

2 Naar mijn taxbox

2.1 Authentificatie via e-ID

Controleer of de kaartlezer aangesloten is. Surf naar taxonweb.be. kies voor Nederlands. Klik op de knop naar mijn taxbox. Kies voor authentificatie via e-ID :

Elektronische identiteitskaart invoeren + pincode van de kaart intoetsen, bevestig met OK. U bevindt zich nu in uwTax Box

2.2 Authentificatie via 'Token'

2.2.1 Registratie bij het federaal portaal

Het portaal belgium.be biedt meerdere beveiligde on-line diensten aan die uw authentificatie op het portaal vereisen. Om het portaal toe te laten u te authentificeren, moet u zich eerst inschrijven op het portaal.

Wat houdt het registratieproces in?

1. Registratie als gebruiker: identificeer uzelf op het portaal door middel van uw Rijksregisternummer, uw SIS-kaartnummer en uw identiteitskaartnummer

2. Aanvraag van een token: nodig voor de applicatie tax-on-web

2.2.2 Wat is een token?

Een token is een kaart (met de afmetingen van een bankkaart), die 24 persoonlijke codes bevat en die u wordt opgestuurd per post. Het token wordt gebruikt om uw authentificatie op het portaal te versterken en om u toe te laten toegang te krijgen tot beveiligde on-line diensten op het portaal.

Een token voor burgers moet worden aangevraagd via het federaal portaal. Het token wordt dan opgestuurd naar uw officieel adres. Als u uw token verliest, kunt u een nieuw token aanvragen. Eens u dat gedaan heeft, moet u minimum 10 dagen wachten vooraleer u een nieuw token kan aanvragen. Het oude token wordt ongeldig.

2.2.3 Registratie

Surf naar: taxonweb.be Kies voor Nederlands. Klik op de knop naar mijn taxbox. Authentificatie via gebruikersnaam, paswoord en een Token: gebruikersnaam + wachtwoord opgeven, bevestig met login. Daarna Token nummer ingeven en verzenden.

Nu bevoindt u zich in uw Tax Box

3. De elektronische aangifte, Tax-on-web

Voordracht.

3.1 Overzichtsvenster

Er zijn ofwel 4 of 5 tabbladen.

Deel 1: aangifte in de personenbelasting

Deel 2: aangifte in de personenbelasting (zelfstandigen)

Nota's: Deze pagina laat u toe om nota's toe te voegen aan elke vak van deel 2. Deze nota's kunnen informatie bevatten zoals extra uitleg betreffende een rubriek, commentaar, ... Kies het betreffende vak en vul hier uw gegevens in (maximum 5000 karakters).

Bijlagen: Bepaalde bijlagen kunnen worden gedownload en bij de aangifte' gevoegd. Enkel de documenten in PDF-formaat worden aanvaard. De FOD Financiën stelt een aantal documenten in PDF-formaat ter beschikking, die u kunt downloaden, aanvullen en als bijlage bij uw aangifte toevoegen.

Snelle invoering: hier vullen we de code en waarde in. We vullen niet vak per vak in.

Lijst met fouten: Hier wordt weergegeven welke fouten uw aangifte bevat (de delen en de vakken die fouten bevatten zijn aangeduid met een rood!).

3.2 Functionaliteiten

Bewaren: De ingevoerde gegevens opslaan

Berekenen van de belastingen: Een simulatie van de berekening. Er kan tevens een detail van de berekening opgevraagd worden.

Bevestigen voor verzending: Je krijgt een samenvatting van alle ingevulde vakken. Indien het gaat om een gezamenlijke aangifte dan moet uzelf en uw echtgeno(o)te de aangifte onderschrijven.

Eenmaal de aangifte ingediend werd is het niet meer mogelijk om een simulatie op te vragen of deze online te wijzigen.

Visualiseren van de aangifte: De aangifte wordt in pdf formaat getoond. Vooraf ingevulde gegevens:

❖ welk aanslagjaar

❖ persoonlijke informatie

❖ voorafbetalingen

❖ inkomstenfiches

❖ aftrekbare giften, dienstencheques

❖ pensioensparen

❖ kadastraal inkomen

Deze gegevens kunnen gewijzigd worden of moeten aangevuld worden indien niet volledig.

3.3 Uitloggen

Klik bovenaan aan in jouw elektronische aangifte op de knop terug naar mijn taxbox.

Klik in de linkse kolom op Logout

3.4 Waarom Taxonweb gebruiken

❖ Je hebt de zeerheid dat de aangifte is ingediend en goed ontvangen is .

❖ De aangifte invullen en indienen wanneer jij wilt

❖ De aangifte is zogoed als foutloos ingevuld

❖ De ingediende aangifte kan nadien nog geraadpleegd worden .

❖ Volledige aangifte afdrukken

❖ Berekenen van de belastingen

❖ Deel 2 kan eveneens ingediend worden via Tax-on-web

4 Tax-on web uitproberen

U kan oefenen op de site . minfin.fgov.be/towsimu/ app/ citizen/public/home.do . Klik op Start training. Klik op Naar mijn taxbox.

Klik op Maak een nieuwe gebruiker aan. Vul alle gevraagde gegevens in. Klik op Versturen. Indien alles ok is, komt u opnieuw op de trainingspagina.

Nu moet u de zojuist aangemaakte gebruikersnaam en wachtwoord intypen. Klik op Inloggen.

Nu kunt u het invullen van je belastingsbrief uitproberen.

Als u klaar bent, klik dan aan de linkerkant op log-out.

Indien dit alles niet lukt, doe dan het volgende:

Ga naar Extra, internetopties.

Klik op de knop Verwijderen bij Browsergeschiedenis.

Klik op de knop Alles verwijderen.

Dit kan een tijdje duren.

Sluit het venster.

Succes!

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download