ACADEMIA ROMANA



ACADEMIA ROMANA

Sectia de Stiinte Chimice

DARE DE SEAMA

asupra activitatii din anul 2006

I. Introducere

Activitatea Sectiei de Stiinte Chimice s-a desfasurat in conformitate cu Statutul Academiei, membrii Sectiei de Stiinte Chimice incercand sa rezolve eficient si cu promptitudine problemele care au revenit acesteia in conditiile in care pentru o buna parte a anului 2006, sectia a functionat fara un Sef de sectie si fara Secretar stiintific.

II. Probleme generale ale secţiei

Membrii secţiei au analizat dosarele de evaluare ale unităţilor de cercetare subordonate sectiei pe anul 2006 si au hotarat acordarea calificativului A celor patru institute din subordine: Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, Iasi, Institutul de Chimie Fizică “I.G. Murgulescu”, Bucuresti, Institutul de Chimie “Coriolan Drăgulescu” din Timişoara şi Centrul de Chimie Organică “C.D. Nenitescu”, Bucuresti.

O alta preocupare a constituit-o discutarea propunerilor de promovare în diferite grade stiintifice, aprobarea comisiilor de concurs (CP I, CP II) si validarea concursurilor. Membrii sectiei au făcut parte din componenta comisiilor de concurs, fie ca presedinti ai acestora, fie in calitate de membri.

S-au analizat si avizat, după caz, propunerile de cumul si prelungire in activitatea de cercetare a unor cercetatori care au atins varsta de pensionare, dar sunt implicati in proiecte importante ale institutelor.

Conducerea sectiei s-a implicat in solutionarea problemelor ridicate de institutele aflate in subordine.

De asemenea, membrii sectiei au monitorizat toate activitatile legate de desfasurarea doctoratelor: colocvii de admitere, sustineri de examene si referate, sustineri de teze. Toate actele legate de desfasurarea doctoratelor au fost analizate si aprobate de Biroul Sectiei.

III. Manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale

1. Institutul de Chimie Timisoara a organizat, in 13 aprilie 2006, Simpozionul “140 de ani de la infiintarea Academiei Romane”.

2. In perioada 26-27 mai 2006, Sectia de Stiinte Chimice a organizat in Amfiteatrul I. Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române, simpozionul “Molecular and Supramolecular Chemistry of Multimetallic Complexes”.

3. Institutul de Chimie Fizica “Ilie Murgulescu” a organizat, sub patronajul Academiei Romane si in colaborare cu catedra de Chimie Fizica a Facultatii de Chimie a Universitatii din Bucuresti si Societatea de Chimie din Romania, in perioada 6-8 septembrie 2006, a 12-a editie a Conferintei Internationale de Chimie Fizica. Manifestarea s-a bucurat de o participare extrem de numeroasa (345 participanti, din care 58 din strainatate), avand loc 6 conferinte plenare si 28 de conferinte tematice, sustinute de personalitati stiintifice din tara si din strainatate, 3 sesiuni de comunicari orale si 2 sesiuni de postere. In aceeasi perioada au avut loc ca manifestari satelit urmatoarele simpozioane: Fluid Phase Equillibria, Sol-Gel Science and Technology, Oscillatory Reactions and Magnetochemistry. De asemenea, s-au organizat o masa rotunda - EPR in Nanomaterials si un atelier - Molecular Science and Engineering.

4. In cadrul Zilelor Academice Iesene, Iasi, 27-30 septembrie 2006, a fost organizat (Institutul de Chimie Macromoleculara “Petru Poni”) Simpozionul “Progrese in Stiinta Compusilor Macromoleculari”, fiind prezentate un numar de 11 conferinte, 19 comunicari orale si 71 de postere.

Alte manifestari stiintifice organizate de Institutul de Chimie Macromoleculara “Petru Poni”: Simpozionul “Micro/nano-interactii in sisteme pe baza de polimeri naturali si sintetici” (Iasi, 29 septembrie 2006), “Bilateral Symposium on Functional Polymers” (Teltow, 2-8 octombrie 2006, in colaborare cu Institute of Thin Films Technology and Microsensorics), Sesiunea Nationala de Comunicari Stiintifice “Produse si tehnologii pentru conservarea patrimoniului cultural si istoric” (Iasi, 26-27 mai 2006), Masa Rotunda “Materiale avansate multifunctionale dopate cu nanopulberi de argint” (Iasi, 23-24 mai 2006), Seminar “Oportunitati pentru dezvoltarea economica a Regiunii Nord-Est” (Iasi, 18 mai 2006).

Institutul de Chimie Timisoara a fost co-organizator al urmatoarelor manifestari stiintifice: The VIIIth International Symposium “The Young and Regional Multidisciplinary Research, Romania-Yugoslavia-Hungary” (Timisoara, 10-11 mai 2006), 7th International Symposium “Metal Elements in Environment, Medicine and Biology” (Timisoara, 6-8 noiembrie 2006), Workshop on Biological Activity of Metals and Metal Compunds (Sofia, 2-6 noiembrie 2006).

Prof. dr. doc. Eugen Segal, membru corespondent al Academiei Romane s-a implicat activ in organizarea celui de al 15-lea simpozion al Comisiei de Analiză Termică şi Calorimetrie a Academiei Române, care a avut loc în ziua de 17 februarie 2006, in Sala de Consiliu.

IV. Probleme editoriale

Membrii sectiei au condus si coordonat aparitia revistelor: Revue Roumaine de Chimie, Proceedings of the Romanian Academy, Seria B, precum si Cellulose Chemistry and Technology. Periodicul Revue Roumaine de Chimie continuă să apară cu ajutorul conducerii Academiei în condiţii grafice onorabile.

V. Premiile Academiei pe anul 2004, acordate în 2006

Membrii sectiei au analizat dosarele depuse pentru acordarea premiilor Academiei si au hotarat decernarea premiilor dupa cum urmeaza:

1. Premiul NICOLAE TECLU pentru grupul de lucrări: “Sinteze si proprietatile de agregare ale unor noi polielectroliti amfifili”, doamnei dr. Marieta Nichifor, CS I la Institutul de Chimie Macromoleculara “Petru Poni”.

2. Premiul COSTIN D. NENITESCU pentru grupul de lucrari: “Polimeri organici ionici reticulati. Sinteze si proprietati”, doamnei dr. Violeta Neagu, CS III la Institutul de Chimie Macromoleculara “Petru Poni”.

3. Premiul ILIE MURGULESCU pentru grupul de lucrari: “Calcule de evaluare a structurii si proprietatilor unor corpuri solide”, domnului dr. Gabriel Munteanu, CS I la Institutul de Chimie Fizica “Ilie Murgulescu”.

4. Premiul GHEORGHE SPACU pentru grupul de lucrari: “Ceramica avansata pe baza de bismut”, domnului dr. Victor Fruth, CS II la Institutul de Chimie Fizica “Ilie Murgulescu”.

VI. Probleme ale institutelor

1. Sectia de Stiinte Chimice a propus pentru anul 2006, următoarele calificative acordate institutelor:

Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, Iasi – calificativ A

Institutul de Chimie Fizică “I. G. Murgulescu”, Bucuresti – calificativ A

Institutul de Chimie “Coriolan Dragulescu”, Timişoara – calificativ A

Centrul de chime Organică, Bucureşti, - calificativ A

2. Activitatea institutelor coordonate de sectie este redata in detaliu in rapoartele de activitate intocmite de fiecare institut in parte.

VII. Programe de cercetare realizate in anul 2006 de:

1. INSTITUTUL DE CHIMIE MACROMOLECULARA “PETRU PONI”

Program de baza (2003-2007): Compusi macromoleculari: concepte, mecanisme, proprietati si perspective aplicative, divizat in 13 subprograme.

Subprogram 1: Cercetari fundamentale cu implicatii aplicative in chimia polimerilor naturali si a substantelor insotitoare

Subprogram 2: Chimia verde a polimerilor pentru materiale multifunctionale cu aplicatii in medicina umana si veterinara, agricultura si protectia mediului

Subprogram 3: Monomeri si polimeri specifici – precursori in obtinerea de nanomateriale

Subprogram 4: Polimeri termostabili heterociclici si heterocatenari pentru micro si nanomateriale, contine proiectele:

Subprogram 5: Polimeri ionici liniari si neliniari

Subprogram 6: Compusi macromoleculari cu legaturi duble conjugate, cu posibile utilizari in microelectronica, obtinuti prin metode moderne si tehnici neconventionale

Subprogram 7: Retele polimere si sisteme macromoleculare cu proprietati prestabilite

Subprogram 8: Retele interpenetrate pe baza de polimeri biodegradabili

Subprogram 9: Arhitecturi macromoleculare si supramoleculare organice – anorganice. Precursori silico-organici functionali si materiale cu proprietati dirijate

Subprogram 10: Materiale poliuretanice inteligente micro- si nanostructurate cu aplicatii multisectoriale, contine proiectele:

Subprogram 11: Chimia fizica a sistemelor polimere multicomponente

Subprogram 12: Proprietati si procese fizico-chimice in sisteme de polimeri cu structura preconizata

Subprogram 13: Laborator de caracterizare fizica a polimerilor si materialelor polimere

Programe fundamentale sau prioritare:

1. Program interdisciplinar de prevenire a fenomenelor cu impact major la scara nationala. Stiintele chimice in prevenirea riscurilor majore si asigurarea unei dezvoltari economice si sociale durabile

2. Dezvoltari fundamentale si avansate in stiinta polimerilor

2. INSTITUTUL DE CHIMIE FIZICA “ILIE MURGULESCU”

Program 1: Chimie cuantica si structura moleculara

Program 2: Termodinamica chimica

Program 3: Cinetica chimica

Program 4: Structura interfetei, procese la interfata si reactii catalitice

Program 5: Procese de electrod si coroziune electrochimica

Program 6: Saruri topite

Program 7: Chimia fizica a materialelor oxidice

Program 8: Coloizi de asociatie si sisteme disperse

Program 9: Compusi coordinativi – Materiale avansate si precursori de materiale avansate implicati in procese biologice si catalitice. Metode orbital-moleculare si de camp al liganzilor. Studii teoretice si experimentale

Program fundamental:

Program interdisciplinar de prevenire a fenomenelor cu impact major la scara nationala. Stiintele chimice in prevenirea riscurilor majore si asigurarea unei dezvoltari economice si sociale durabile

Program prioritar:

Obtinerea si caracterizarea unor nanomateriale avansate

3. INSTITUTUL DE CHIMIE TIMISOARA

Program 1: Proiectarea moleculara asistata de calculator

Program 2: Sinteza, aplicatiile, structura si reactivitatea compusilor organici si elementorganici ai fosforului, azotului si fluorului si obtinerea unor noi compusi biologic-activi

Program 3: Studiul structurii si reactivitatii unor compusi anorganici cu proprietati speciale

Program 4: Dirijarea activitatii catalitice la substante din clasa heteropolioxometalatilor cu structura de tip Keggin prin modificarea compozitiei, structurii, texturii si proprietatilor acido-bazice, in reactii de oxidare si dehidrogenare a unor compusi organici

4. CENTRUL DE CHIMIE ORGANICA

Program 1 (prioritar): Chimie organica teoretica

Program 2: Chimia hidrocarburilor si a derivatilor lor functionali

Program 3: Chimia compusilor heteroatomici

Program 4: Tehnici experimentale si de abaliza instrumentala moderna

Program 5: Materiale noi

Program fundamental:

Program interdisciplinar de prevenire a fenomenelor cu impact major la scara nationala. Stiintele chimice in prevenirea riscurilor majore si asigurarea unei dezvoltari economice si sociale durabile

18 ianuarie 2007

COORDONATOR SECTIE,

Dr. Maria Zaharescu

[pic]

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download

To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.

It is intelligent file search solution for home and business.

Literature Lottery