COLEGIUL UCECOM « SPIRU HARET



COLEGIUL UCECOM « SPIRU HARET »

STR. ECONOMU CEZARESCU, NR. 47 - 59

SECTOR 6, BUCURESTI

TEL. 0213166195; FAX: 0213166196

GRADINITA “DUMBRAVA FERMECATA”

MOBIL: 0756251093

E-MAIL: angelas2220@

RAPORT DE ACTIVITATE PRIVIND STAREA SI CALITATEA INVATAMANTULUI IN GRADINITA

« DUMBRAVA FERMECATA »

AN SCOLAR 2012 - 2013

In Gradinita « Dumbrava Fermecata » activitatea instructiv – educativa pe semestrul I a fost desfasurata in conformitate cu curriculum – ul pentru invatamantul prescolar, cu Legea Invatamantului, cu scrisorile metodice, dar si cu particularitatile de varsta si individuale ale copiilor.

Personalul istructiv – educativ al gradinitei “Dumbrava Fermecata” cuprinde un total de 5 persoane si anume:

• Prof. Angela Serbanescu – director adjunct, grad I;

• Zlatea Madalina – institutor, definitivat;

• Braguta Violeta – profesor;

• Dumea Ioana – Victoria – profesor inv presc.

• Dinu Liliana Elena – educatoare debutanta.

In intreaga desfasurare a procesului instructiv – educativ, s- a tinut cont de urmatoarele obiective :

• formarea personalitatii creative si autonome ;

• imbogatirea capacitatii copilului prescolar de a intra in relatie cu ceilalti copii, cu adultii si de a interactiona cu mediul ;

• dezvoltarea libera, armonioasa si integrala a individualitatii umane ;

• sprijinirea copiilor in dobandirea de cunostinte, capacitati si abilitati necesare viitoarei activitati scolare, precum si a vietii sale ulterioare in societate.

Oferta educationala a gradinitei a fost armonizata prin realizarea si aplicarea curriculum - ului national, asigurandu-se un act educational de calitate.

Gradinita « Dumbrava Fermecata » functioneaza cu trei grupe de prescolari, grupa mica – 12 prescolari, grupa mijlocie – 12 prescolari si grupa mare - 12 prescolari. La inceputul anului scolar au fost inscrisi in gradinita 36 de copii care au frecventat gradinita.

Activitatile optionale au fost elaborate in concordanta cu cerintele parintilor, dar si cu resursele existente concretizandu-se urmatoarele : limba germana, limba engleza, calculator, dans sportiv, “Micul cofetar”, programul de dezvoltare socio – emotionala « Investim in pitici », pictura.

Resursele materiale ale gradinitei :

• Salile de grupa dispun de mobilier adecvat centrelor de interes (Biblioteca, Stiinte, Arta, Coltul papusii, Constructii etc) si de materiale educationale adecvate. In activitatile instructiv – educative educatoarele au folosit planse corespunzatoare diverselor mijloace de realizare a continuturilor activitatilor (jocuri Logi 1 si 2, carti, enciclopedii, jocuri educative, soft-uri educationale despre ecologie, circulatie, mijloace de transport etc).

• Pentru ariile de stimulare copiii au la dispozitie jocuri, jucarii si materiale noi adecvate nivelului de varsta.

• Pentru evaluarea initiala si continua a copiilor au fost achizitionate caiete speciale, pentru fiecare grupa in parte, in functie de nivelul fiecarui copil.

REALIZAREA PLANULUI DE SCOLARIZARE

Urmatoarele actiuni au fost derulate pentru realizarea planului de scolarizare : promovarea si prezentarea ofertei educationale in mass-media (Ghidul gradinitelor, Ziarul Ring, Pagini Aurii, Mama si Tata, etc.) si alte actiuni de promovare a gradinitelor prin distribuirea de pliante, flyere etc. copiii au fost repartizati la grupa pe nivele de varsta, iar educatoarele au fost selectate pe criterii de experienta didactica si studii de specialitate. Incadrarea in unitate a fost asigurata cu personal didactic si nedidactic calificat.

ACTIVITATEA INSTRUCTIV- EDUCATIVA

Bazandu-ne pe rezultatelor copiilor in urma evaluarii continue si a feed – back-ului dintre educatoare si parinti (programul « Investim in pitici », chestionare date parintilor pe compartimente de activitate (educativa, sanitara etc) putem afirma faptul ca activitatea instructiv – educativa este una eficienta.

In urma evaluarilor initiale a fost gandita si pusa in practica planificarea activitatilor instructiv – educative, respectandu-se programa, interdisciplinaritatea si particularitatile de varsta si individuale ale copiilor.

O buna corelatie intre obiective, strategii didactice si mijloace de realizare a fost mentinuta de catre cadrele didactice calificate Zlatea Madalina, Dumea Ioana – Victoria si Dinu Liliana Elena.

Au fost desfasurate activitati integrate in cadrul proiectelor tematice : « Cu papucii ei de frunze, toamna a sosit in zbor », “Toamna cea bogata”, « Meserii indragite de copii », « Obiceiuri si traditii de sarbatori », etc.

La inceputul anului scolar cadrele didactice au confectionat material pentru pavoazarea gradinitei (decupat si pictat frunze, cosul toamnei cu materiale reprezentative anotimpului toamna, realizarea carutei cu legume, lipire fructe si legume de toamna prin gradinita etc.).

Inceperea anului scolar a fost marcat prin realizarea unei petreceri – surpriza pentru cei mici, la care au fost invitati atat copiii inscrisi la noi in gradinita, cat si toti parintii acestora. Acestia au fost antrenati la distractie de catre doi animatori (Trupa “Guffy Events, una din trupele cu care colaboram), care au facut ca prima zi de gradinita sa fie o zi speciala.

In cadrul sedintei cu parintii s-a prezentat regulamentul de ordine interioara, am stabilit datele urmatoarelor intalniri. S-a discutat cu parintii cu privire la cele doua saptamani de evaluare initiala si rezultatele acestora. Observatiile si masurile de ameliorare cu privire la aceasta evaluare au fost prezentate parintilor. De asemenea s-au stabilit anumite reguli privind aducerea copiilor in colectivitate.

In cadrul proiectului « Cu papucii ei de frunze, toamna a sosit in zbor », desfasurat la grupa mijlocie, copiii au realizat activitati in urma carora si-au format comportamente, atitudini, deprinderi noi, au achizitionat cunostinte si si experiente in comformitate cu proiectul.

Un alt proiect desfasurat pe parcursul a trei saptamani “Toamna cea bogata”, desfasurat la grupa mica, unde copiii si-au insusit prin activitatile practice specifice diverse deprinderi folosind materiale din natura (sa puna muraturi) si au asimilat cunostinte cu privire la specificul anotimpului toamna (despre flori, frunze, fructe si fenomene specifice).

Proiectul « Meserii indragite de copii » desfasurat la grupa mare, in urma caruia copiii au asimilat cunostinte despre diverse meserii ale membrilor familiei lor si al celorlalti oameni, modul de realizare al unora dintre ele si multe alte lucruri interesante legate de aceasta tema.

In cadrul proiectului « Obiceiuri si traditii de sarbatori » cei mici au asimilat cunostinte privind traditiile si obiceiurile de iarna, jocurile copiilor iarna, schimbarile caracteristice iernii (polei, flori de gheata, ceata etc.). Tot ce au invatat in cadrul acestui proiect s-a evidentiat in cadrul serbarii de Craciun, intitulata “Surprizele iernii”, unde copiii s-au manifestat creativ prin poezii, cantece, dansuri etc.

In activitatea lor, cadrele didactice - educatoare, au tinut cont de:

- selectarea corespunzatoare a continuturilor in functie de nivelul grupei;

- promovarea implicarii active a fiecarui copil in procesul de invatare;

- sprijinirea dezvoltarii copiilor sub toate aspectele (COGNITIV, PSIHOMOTOR,SOCIO-EMOTIONAL);

-abordarea unui sistem de evaluare focalizat pe masurarea calitatii;

Cadrele didactice au intocmit planificarile pe semestrul II, respectand noua abordare a continuturilor, incercand sa gaseasca modalitati de dezvoltare, de proiecte atractive dar si eficiente in activitatea de invatare la clasa, alaturi de optionalele stabilite impreuna cu parintii;

Intreaga activitate s-a desfasurat conform noului curriculum national, punandu-se accent pe caracterul formativ al procesului didactic, aplicandu-se atat metoda proiectelor cat si activitatile integrate, cu accent pe copil si ritmul sau individual de invatare.

Etapele unu, doi si patru s-au desfasurat in concordanta cu tema saptamanala propusa. Fiecare educatoare si-a raportat activitatea in functie de fisa postului si fisa de evaluare (autoevaluare) pe care a completat-o la sfarsitul anului scolar.

In regulamentul de ordine interioara s-a tinut cont de noile modificari prevazute de comisia de securitate si siguranta la nivelul unitatii

PARTENERIATE

Copiii din Gradinita « Dumbrava Fermecata » au fost implicati in proiecte extrascolare, extracurriculare si cu comunitatea. Este al 4-lea an de derulare a parteneriatului educational « Educatie prin credinta » cu Biserica din cartier « Sfantul Grigorie Palama ».

S-a continuat parteneriatul cu Asociatia “Kidz Romania”, avand loc numeroase activitati practice si spectacole interactive in colaborare cu aceasta asociatie.

Din acest an Gradinita « Dumbrava Fermecata » deruleaza un proiect de parteneriat cu Gradinita cu Program Prelungit nr 1 Targoviste in cadrul Proiectului Educational Interjudetean “Prieteni la distanta!”, avand ca scop principal promovarea bunelor practici educationale si dezvoltarea unor relatii de colaborare intre prescolarii din zone geografice diferite, precum si intre cadre didactice din unitati de invatamant diferite (invatamant traditional si Step by Step, invatamant de stat si privat) in vederea imbunatatirii calitatii procesului instructiv – educativ.

Avem parteneriat de asemenea cu Trupele de Teatru “Zgubilici”, “Hodoronk Tronk”si “Piccolino”.

ACTIVITATI EXTRACURRICULARE

Inceperea anului scolar a fost marcat prin organizarea unei petreceri – surpriza pentru cei mici, la care au fost invitati atat copiii inscrisi la gradinita noastra, cat si parintii acestora. Acestia au fost antrenati la distractie de catre doi animatori (Trupa “Guffy Events” cu care colaboram), care au facut ca prima zi de gradinita sa fie o zi speciala.

Ianuarie

Pe data de 24 ianuarie 2013 a avut loc spectacolul interactiv “Dumbrava Minunata”, iar pe data de 30 ianuarie copiii au urmarit spectacolul interactiv “Rapunzel”, care i-a ajutat pe copii sa intre intr-o lume a basmelor si astfel, sa se bucure de copilarie.

Februarie

Pe data de 12 februarie 2013 s-a pus in scena piesa de teatru “Cenusareasa”. Copiii au fost incantati de spectacol, fiind uimiti de priceperea actorilor si de valorile morale pe care le-au putut desprinde din respectivul spectacol.

Pe data de 15 februarie 2013, copiii au fost incantati de-a dreptul cand au putut viziona un spectacol de circ sustinut de Trupa “Toredo Magic Show”, spectacol plin de magie, numere realizate cu ajutorul unei maimute dragute, serpi si multi porumbei, care i-au dus pe cei mici intr-un taram magic al emotiei circului.

A urmat apoi, pe data de 22 februarie 2013, spectacolul interactiv, in colaborare cu Trupa Piccolino, “Iarna micutei printese”, care de asemenea, le-a placut foarte mult copiilor.

Martie

Pe data de 12,22 si 29 martie au avut loc spectacolele interactive “Martisor”, “Printesa rasfatata” si “Balaioara”, la care copiii au participat cu interes si s-au putut bucura de frumusetea papusilor si personajelor din piesele de teatru.

Aprilie

In cadrul lunii aprilie s-a desfasurat proiectul educational propus de Minister, intitulat “Scoala altfel” – « Sa stii mai multe, sa fii mai bun! » , destinat exclusiv activitatilor extracurriculare, in cadrul careia s-au desfasurat numeroase concursuri, intreceri, activitati demonstrative , precum si o iesire in Parcul Politehnica, avand ca tema “In universul plantelor” scopul fiind urmarirea evolutiei plantelor, aspectul acestora si raspandirea lor in parc.

Tot in cadrul “Saptamanii altfel”, am vizitat impreuna cu copiii, biblioteca din cadrul Colegiului UCECOM, de care apartinem, avand ca subiect “Comoara din biblioteca”, copiii fiind impresionati de multitudinea de carti, manuale, reviste ce se gasesc acolo, fiind de asemenea impresionati si de modul de organizare al acelei sali.

Pe data de 3 aprilie s-a desfasurat o activitate demonstrativa impreuna cu copiii si parintii acestora intitulata “Micul cofetar”, in cadrul careia cei mici au putut patrunde in tainele cofetariei si au realizat prajiturele.

Pe data de 4 aprilie 2013 a avut loc un spectacol interactiv, in colaborare cu Asociatia Kidz Romania. Prin metodele lor foarte eficiente cei din Asociatie au reusit sa ii atraga pe copii in spectacol, ca de fiecare data, de a-i face sa inteleaga mesajul pentru care ei au venit in gradinita noastra. Dupa spectacolul interactiv, copiii impreuna cu Asociatia au realizat o activitate practica, aceasta realizandu-se de fiecare data cand acestia vin in cadrul gradinitei, acest lucru avand ca scop ca obiectul creat impreuna cu copiii sa le reaminteasca acestora tema principala a fiecarui spectacol in parte.

Pe data de 24 aprilie 2013 a avut loc spectacolul de teatru interactiv “Rica Iepurica”, tinand cont ca se apropia venirea iepurasului si respectiv “Sfintele Pasti’, copiii fiind foarte incantati de acesta.

La sfarsitul lunii aprilie am fost impreuna cu toti copiii la Biserica “Sf. Grigorie Palama”, pentru ca toti cei mici sa se impartaseasca, cu ocazia apropierii Sarbatorilor Pascale.

Mai

Pe data de 22 mai a avut loc spectacolul de teatru interactiv “Lola, Bola si Grifonul”, in colaborare cu Trupa de Teatru “Piccolino”, pe parcursul caruia copiii au fost foarte incantati.

Cu ocazia zilei Copilului, pe data de 31 mai 2013, conducerea gradinitei s-a gandit sa le ofere copiilor o mica surpriza, astfel invitand in cadrul unei petreceri (ce a avut loc dupa serbarea copiilor din grupa mare si mijlocie), pe un animator – “Claunita vesela”. Aceasta a initiat numeroase jocuri, activitati, i-a pictat pe fata, au dansat si multe alte lucruri frumoase, iar copiii s-au simtit minunat. Toti copiii au fost incantati si de baloanele modelate in diverse forme, realizate de catre doamna Ioana Victoria Dumea, prof. inv. prescolar la grupa mica “Ingerasii”.

Tot cu ocazia zilei Copiilor, s-a organizat ”Festivalul bucuriei” . Au fost propuse concursuri de recitari, desene pe asfalt, “ Cel mai rapid”,” Cel mai dulce ” si “ Parada costumelor ” . Toti copiii au primit dipome si premii.

Iunie

Pe data de 6 iunie a avut loc spectacolul cu tema “Talentul meu e pretios!”, in colaborare cu Asociatia Kidz Romania, dupa care a urmat realizarea lucrarii practice “Buburuza”, avand ca scop reamintirea temei spectacolului.

Pe data de 13 iunie am avut serbarea de sfarsit de an “Carnavalul personajelor”, unde copiii au fost costumati in printi, printese, zane, ciupercute etc. au cantat, au recitat poezii si au dansat, iar dupa serbare au avut o surpriza deosebita – fiecare copil a primit cate un cadou si a urmat o petrecere surpriza.

In acest an scolar s-a mai participat la Concursul pentru prescolari “Cu Europa...la joaca!”, organizat de Fundatia Pentru Evaluarea Competentelor in Educatie FECD si Editura Diana.

ACTIVITATEA CU PARINTII

La toate activitatile desfasurate in parteneriat au fost invitati si au participat si parintii copiilor.

In sedintele cu parintii desfasurate in gradinita s-au disctutat problemele interne ale grupelor (alcatuirea meniului, activitatile optionale, regulamentul de ordine interioara al gradinitei, planificarea cu parintii pe semestrul I, fondul de rechizite si jucarii, rezultatele evaluarilor initiale, modul de implicare al parintilor in activitatile extracurriculare.

Pentru sporirea increderii parintilor s-au organizat activitati in cadrul « Saptamanii Parintilor », perioada concretizata prin activitati demonstrative pe teme diferite la cele doua grupe, sustinute de cele doua educatoare.

S-au desfasurat activitati de consiliere cu parintii in cadrul programului de dezvoltare emotionala si personala « Investim in pitici ». Temele activitatilor de consiliere au fost urmatoarele :

1. Implicarea parintilor in activitatile copiilor, la initiativa educatoarei – activitate demonstrativa.

2. “Rolul jocului didactic in dezvoltarea limbajului la varsta prescolara” – prezentare referat.

3. “Parintii de azi in jocul copiilor”.

Educatoarele au oferit si ele consiliere parintilor de cate ori li s-a solicitat acest lucru si de asemenea i-a implicat pe parinti in realizarea de alte activitati, vizite si plimbari cu prescolarii.

Parintilor li s-au distribuit chestionare in vederea monitorizarii starii de multumire in legatura cu activitatea desfasurata de educatoare la grupe, dar si pentru a corecta anumite aspecte din gradinita in general.

Relatia educatoare - copil a fost una eficienta si benefica pentru toti prescolarii din Gradinita « Dumbrava Fermecata ».

Parintii au fost implicati in unele activitati la grupa si au participat si la pregatirea serbarii “Surprizele iernii”.

ACTIVITATEA DE PERFECTIONARE A

CADRELOR DIDACTICE

In ceea ce priveste formarea continua, doamna director educational, Serbanescu Angela:

• a urmat cursul “Inregistrarea electronica a autoevaluarii” – proiect cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Toate educatoarele au participat activ la actiunile desfasurate la nivel de unitate si sector, implicandu-se in achizitionarea de materiale si realizarea de exponate pentru diferite actiuni.

Doamna educatoare, Dumea Ioana – Victoria a participat la activitatile metodice ale educatoarelor debutante din sectorul 6.

Braguta Violeta a absolvit masterul in cadrul Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei.

Zlatea Madalina si Dinu Liliana Elena au finalizat anul I de master in cadrul Universitatii Politehnica.

Zlatea Madalina, Dumea Ioana – Victoria, Dinu Liliana si Braguta Violeta au participat la activitatile Cercurilor Pedagogice din sectorul 6, cu urmatoarele teme:

• “Actiune “1 Martie – Sarbatorea Martisorului”

• Ïnvatarea colaborativa in cadrul activitatilor pe domenii experientiale din gradinita”

“Metode moderne de evaluare”

S-au organizat si desfasurat activitati demonstrative de catre doamnele educatoare Zlatea Madalina, Braguta Violeta, Dinu Liliana si Dumea Ioana Victoria pentru popularizarea experientei didactice pozitive.

COMISIA METODICA

In cadrul comisiei metodice, doamna educatoare responsabila Zlatea Madalina, a cautat sa planifice teme pe toate cele patru componente: stiintifica, manageriala, psiho-pedagogica si psiho-sociala. Temele trebuie sa fie de actualitate si sa ajute la clarificarea unor nelamuriri atat prin materiale teoretice cat si prin activitati demonstrative.

La capitolul “Evaluarea activitatii desfasurate in semestrul I si stabilirea obiectivelor pe semestrul II” s-a prezentat un raport de activitate a Comisei metodice, desfasurata pe semestrul I, de asemenea s-a prezentat si un plan managerial pe semestrul al – II – lea (dezbateri, propuneri).

Activitatea Comisiei Metodice s-a desfasurat dupa o planificare semestriala si a avut urmatoarele obiective:

- dezvoltarea abilitatilor de selectie si manipulare a informatiei stiintifice

- organizarea si dotarea cabinetului metodic cu material didactic

- cultivarea interesului pentru cercetare si experimentare

- facilitarea schimbului de experienta la nivelul colectivului metodic al scolii

- conceperea si elaborarea unor materiale metodice functionale

- dezvoltarea capacitatilor empatice si a intuitiei in activitate.

Pentru realizarea acestor obiective au fost planificate actiuni de dezbatre, referate si lectii metodice. Activitaea comisiei metodice a avut un spectru larg, cadrele didactice participand atat la Cercurile Pedagogice, la schimburile de experienta cu invatatorii claselor I, cat si la simpozioame nationale.

Activitea metodica la nivelul gradinitei are la baza principiul autoreglarii activitatii si vizeaza perfectionarea tuturor componentelor declansate de demersurile didactice, corectarea, ameliorarea, ajustarea, revizuirea, dezvoltarea tuturor actiunilor de predare – invatare – evaluare. Pentru a raspunde solicitarii momentului, activitatea Comisiei metodice din gradinita a fost centrata cu prioritate pe dobandirea de noi competenmte profesional – stiintifice, psiho – pedagogice si relationale, in acord cu standardele profesionale, cerintele programei instructiv – educative si cu cerintele educative ale copiilor.

Educatoarele impreuna cu prescolarii au participat activ la viata culturala a comunitatii, organizand serbari cu diferite ocazii (“Sezatoare pentru mama – 8 Martie”, “Carnavalul personajelor”, “Cutia cu jucarii” etc).

Activitatea Comisiei metodice nu a fost una formala, ci a avut ca scop implicarea tuturor factorilor pentru o mai buna desfasurare atat a activitatilor instructiv – educative, cat si pentru formarea unei viziuni moderne asupra sistemului educational in general.

Activitatile demonstrative sustinute au avut drept scop transmiterea de cunostinte necesare imbogatirii vocabularului, dezvoltarea operatiilor gandirii, a unui comportament adecvat si necesar in formarea prescolarilor in vederea adaptarii cu succes la scoala.

Educatoarele au inteles ca proiectarea actiunilor trebuie sa aiaba in vedere schimbarile sociale generale, dar si pe cele cu caracter local (somajul, aparitia unor noi profesii, impactul tehnologiei moderne). De asemenea au tinut cont de urmatoarele elemente care sa ghideze comportamentul cadrului didactic :

- activitatea centrata pe copil

- scopul educatiei si instruirii este acela de a scoate cat mai multe informatii de la prescolar decat sa introduca din ce in ce mai mult in mintea sa, deci un proces de invatare lejer

- flexibilitate si creativitate in abordarea situatiilor didactice.

Relatia parinte – copil – educator s-a facut prin activitati demostrative pentru grupa mare - pregatitoare, organizarea unei vizite la scoala, consilierea si orientarea parintilor (prezentari, dezbateri, invitati etc).

In cadrul comisiei metodice s-au organizat actiuni pe componenta stiintifica, manageriala si psiho-pedagogica. Responsabila comisiei metodice institutor Zlatea Madalina a planificat la propunerea cadrelor didactice teme care sa fie in actualitate si sa ajute la clarificarea unor nelamuriri, atat prin materiale teoretice, cat si prin activitati demonstrative.

Toate educatoarele au participat la toate activitatile desfasurate atat la nivel de unitate, cat si de sector, in cadrul cercurilor pedagogice cu temele :

1. “Optionalul de teatru in gradinita de copii”

2. Activitati demomstrative pentru cadrele didactice debutante etc.

In luna septembrie s-a facut o analiza a activitatii metodice in anul scolar 2011 – 2012.

S-a stabilit graficul activitatilor metodice pentru anul scolar 2012 – 2013.

Doamna Director Angela Serbanescu a dat educatoarelor chestionare privind nevoia de perfectionare.

Impreuna cu doamnele educatoare s-au prezentat materialele de la Consfatuiri.

In luna octombrie s-au planificat activitatile cu parintii si activitatile optionale.

Doamna Director impreuna cu doamnele educatoare au dezbatut noile caiete ale educatoarelor.

Am prezentat educatoarelor despre importanta activitatilor plastice in gradinita.

In luna noiembrie au fost doua activitati demonstrative:

- grupa mare “Voiniceii” – “eu spun una, tu spui multe” – educatoare Zlatea Madalina

- grupa mijlocie “Fluturasii” – activitate matematica “Trenuletul”- educatoare Braguta Violeta.

Pentru dezvoltarea abilitatilor de palnificare s-au facut dezbateri:

– “Predarea integrata a cunostintelor – strategie moderna in invatamantul prescolar”

- “Eficienta recompensei in actul educativ”.

In luna decembrie am reamenajat gradinita in vederea sarbatorii de iarna, am finalizat scenariul pentru serbarea de Craciun “Surprizele iernii”.

A avut loc inca o activitate demonstrativa la grupa mica “Ingerasii” – “Omul de zapada” – lipire – educatoare Dinu Liliana Elena.

S-a prezentat referatul “Metode de invatare specifice activitatilor matematice”.

Activitatea metodica are ca scop final dezvoltarea competentelor stiintifice, psiho-pedagogice si sociale ale cadrelor didactice din invatamantul prescolar.

In ultimele 2 saptamani s-a realizat evaluare finala.

Având în vedere faptul că pe parcursul acestui semestru s-a lucrat tot mai mult abordând conţinuturile din perspective interdisciplinare, am considerat necesar ca şi evaluarea să se facă abordând conţinutul din aceleaşi perspective. Pentru a nu abuza de fişele de lucru, am selectat şi aplicat probe de evaluare care să permită preşcolarului să se manifeste liber, creativ şi astfel s-au constatat mai uşor cunoştinţele dodândite şi capacitatea de aplicare a acestora în practică.

 In urma evaluarii am constatat un progres realizat de copiii in ceea ce priveste nivelul de cunostinte, priceperi, deprinderi si abilitati insusite pe parcursul anului scolar si deci o evolutie in ce priveste dezvoltarea intelectuala, psiho-fizica si socio-afectiva a copiilor. Cu unele mici excepţii (copii cu personalitate puternică care uneori, din dorinţa de afirmare conturbă activitatea celorlalţi).

Constatarile evaluarilor finale evidentiaza progresul realizat de copii in ceea ce priveste nivelul de cunostinte, prieperi, deprinderi si abilitati insusite pe parcursul anului scolar si deci o evolutie in ce priveste dezvoltarea intelectuala, psiho – fizica si socio – afectiva a copiilor, astefel incat toti prescolarii sa poata frecventa cu succes urmatorul an scolar.Pe parcursul anului educatoarele au colaborat cu parintii copiilor in desfasurarea activitatilor si au fost corect informati atit despre activitatile desfasurate dar si referinte la dezvoltarea psiho-sociala a copiilor.

In ce priveste legatura cu familia, aceasta s-a concretizat prin diferite actiuni si prin desfasurarea programului de consiliere a parintilor “Sa ne cunoastem copiii”, “Cum facem copilul sa se simta special”, “Ajuta copilul sa fie inteligent”, “Idei pentru a lumina viata copilului”, “Opinia specialistului referitor la diferenta dintre dragoste si rasfat” etc.

Zilnic s-a discutat cu parintii si s-au rezolvat anumite probleme, astfel evitandu-se conflictele.

In cadrul “Saptamana parintilor”, s-a organizat o expozitie cu lucrari sustinute de activitati demonstrative cu ocazia diverselor evenimente.

In luna martie, copii din “Dumbrava Fermecata” au organizat pentru mamicile lor un spectacol cu cantece si poezii, au realizat felicitari, si au confectionat martisoare in cadrul proiectului “Simbol al primaverii”, desfasurand si o expozitie de martisoare cu vanzare in care au fost implicati activ si parintii. In cadrul acestor ateliere de lucru, la dispozitia parintilor punandu-se materiale, privind dezvoltarea emotionala a copiilor si tehnici de disciplinare pozitiva.

Colaborarea permanenta cu parintii s-a realizat si prin actiunea din luna iunie cu ocazia “Zilei Copilului”, cand parintii ne-au sprijinit in desfasurarea programului organizat intr-un cadru de sarbatoare, realizat prin concursuri, jocuri distractive, dansuri, in care toti copii au primit diplome si premii.

Anul scolar curricular s-a incheiat prin cele doua serbari, unde parintii, copiii si invitatii au avut inimile pline de emotie. Printre lacrimi de bucurie si aplauze, fiecare copil a primit cate o diploma din partea gradinitei si un album cu poze.

Consiliul de administratie a avut un rol deosebit in buna desfasurare a procesului instrctiv-educativ, asigurand permanent o activitate de indrumare si control a cadrelor didactice si a personalului administrativ, in cadrul sedintelor

dezbatandu-se probleme importante pentru unitate.

Activitatea administrativ-gospodareasca si financiar-contabila, s-a desfasurat conform planificarii. Domnul administrator a asigurat permanent unitatea cu materiale de curatenie si birotica, implicandu-se in rezolvarea problemelor tehnice, in procurarea de materiale si reparatii pentru instalatiile sanitare.

Mentionez ca s-a asigurat aprovizionarea ritmica cu produse alimentare de buna calitate in spatii adecvate, meniul a fost cat mai variat, tinandu-se cont si de doleantele parintilor cat si de ratia alimentara (gramaj), sub directa indrumare a doamnei asistente Ene Melania.

Legat de activitatea cabinetului medical, asistenta a urmarit permanent starea de sanatate a copiilor prrin efectuarea triajului zilnic si a examinarilor de bilant. Zilnic s-a urmarit starea igienica a gradinitiei , in special a grupurilor sanitare, sali de grupa si a blocului alimentar.

In unitatea noastra se face lunar dezinsectie si dezinfectie, conform normelor igienico-sanitare in vigoare.

Aprovizionarea alimentelor se face ritmic, iar alimentele se primesc numai in baza certificatului de calitate. A fost organizata functionarea cantinei bucatariei, s-a asigurat servirea la timp a mesei. Contributia pentru procurarea hranei copiilor a fost stabilita de catre doamna contabil sef Preotescu Mariana si a fost incasata la timp de catre doamna casier Rizescu Mihaela, in asa fel incat sa nu existe disfunctionalitati in aprovizionare si alcatuirea meniurilor zilnice. Permanent au fost respectate termenele pentru realizarea diferitelor operatii contabile, iar in luna ianuarie, am finalizat inventarierea patrimoniului gradinitei, fara a fi constatate lipsuri in gestiune.

Intreg personalul auxiliar al gradinitei, a desfasurat o activitate sustinuta, pentru a pastra permanent curatenia in toate spatiile gradinitei in scopul prevenirii imbolnavirii copiilor. Am remarcat o buna colaborare intre compartimente, neexistand conflicte. Intreg personalul a avut in vedere asigurarea sanatatii copilului cat si a securitatii acestuia.

Pentru intreaga activitate desfasurata, atat cadrele didactice cat si personalul auxiliar au primit calificativul foarte bine pentru anul scolar 2012 – 2013.

In concluzie, cresterea eficientei generale a procesului de invatamant prescolar si valorificarea potentialului de formare prin activitate independenta, individuala si de grup, pot beneficia de resurse mari, prin:

1. Acordarea importantei cuvenite jocului liber si activitatilor alese de copii.

2. Alegerea celor mai potrivite tipuri de activitati clasificate dupa continut, pe de o parte, cat si a formelor de organizare si desfasurare cat mai placute pentru copii, pe de alta parte.

3. Revizuirea obiectivelor noului curriculum si corelarea lui cu standarde de evaluare pertinente si eficiente.

4. Realizarea planificarilor fiecarei grupe de copii cu nivel de dezvoltare a varstei, dar si luand in considerare nivelurile diferite de dezvoltare al fiecarui copil in raport cu obiectivele realizabile.

Puncte tari:

-Cadre didactice bine pregatite profesional.

-Spatii scolare dotate corespunzator.

-Copii capabili sa se adapteze cu usurinta scolii si societatii.

Puncte slabe:

-Completarea fondului de carte si a cabinetului metodic cu materiale educationale nou-aparute in aria invatamantului prescolar.

In concluzie intre compartimente s-a remarcat o colaborare buna (contabilitate, cabinet medical, administratie etc.), fapt ce a condus la buna desfasurare a activitatilor instructiv – educative si administrative in cadrul unitatii de invatamant.

Intreg personalul Gradinitei « Dumbrava Fermecata » a avut in vedere asigurarea sanatatii copiilor si a securitatii acestora printr-o supraveghere permanenta si intocmirea unui “Regulemnt privind sanatatea copiilor nostri” aprobat si semnat de catre toti parintii copiilor din gradinita.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download