İNGİLTERE GIDA ÜRÜNLERİ PAZARI



İNGİLTERE GIDA VE İÇECEK ÜRÜNLERİ PAZARI

İngiltere Gıda Pazarındaki Başlıca Eğilimler ve Gıda Pazarı Hakkında Genel Bilgiler

Yiyecek ve içecek sektörü İngiltere ekonomisinin temel unsurlarından biridir, İmalat cirosu ve istihdam oranına bakıldığında ekonomiye katkısı yaklaşık %15 düzeyindedir. Sektör 440.000 kişiye doğrudan istihdam sağlamaktadır.

Yiyecek ve içecek sektöründeki işler için geçici ve kazancı düşük olan işlerdir diye bir önyargı oluşmuştur. Fakat yapılan araştırmalar haftalık kazancın, diğer endüstrilere göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Yiyecek ve içecek endüstrisi çalışanlarının 2009 yılındaki ortalama haftalık ücretleri 466 paunddur.

Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde işlenmiş yiyecek ürünlerinin ihracatında yaklaşık %15 artış olmuştur. Bu artış diğer ülkelerin İngiliz ürünlerine olan yüksek talebinin göstergesidir. Sektördeki yüksek rekabet nedeniyle, her 4 ayda bir 1500’ün üzerinde yeni ürün piyasaya sunulmaktadır.

2009 yılında yiyecek ve içecek endüstrisindeki global 500 firma arasında İngiltere’den sadece Unilever ve Cadbury firmaları yer almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri ise 5 firma ile dünyada ilk 500 firma arasında en çok firması yer alan ülkedir. Yiyecek içecek firmaları dışında ilk 500 arasında Tesco, Sainsbury’s ve Morrisons gibi İngiliz perakendecileri bulunmaktadır. Tesco 20. Sainsbury’s 97. ve Morrisons 144. sırada yer almaktadır.

Organik yiyecekler günlük yiyecekler, meyve ve sebzeler ve taze et ürünleri olarak üç ana grupta toplanmaktadır. 2009 yılında organik yiyeceklerin satışı 2008 yılına kıyasla %12,9 düşmüştür. 2010 yılında ise organik yiyeceklerin satışlarında meydana gelen artış sonucunda pazar payı %2’den %5’e çıkmıştır.

Gıda ürünleri imalatı sektörler açısından büyük çeşitlilik arz etmektedir. Başlıca ürün grupları ise; kahvaltılık tahıl gevrekleri, içecekler, şekerlemeler, balık ve balık ürünleri, işlenmiş meyve ve sebze, et ve et ürünleri, bitkisel ve hayvansal yağlar, tavukçuluk ürünleri olarak sıralanabilir.

Toptan satışlarda genel veya belli ürünlerde uzmanlaşan toptancılar, ulaştırma konusunda faaliyet gösteren firmalar ve yiyecek hizmet sunucuları yer almaktadır.

Gıda ürünlerinin nihai tüketiciye ulaşmasında ise süpermarket zincirleri, “convenience store” olarak tanımlanan süpermarketlerden daha küçük ve daha uzun süre açık kalan zincirler ile yerel marketler, gazete bayileri, manavlar gibi geleneksel küçük işletmeler rol almaktadır.

İngiltere, kozmopolit ve varlıklı nüfusuyla dünyanın en çeşitli ve yeniliğe açık pazarlarından biridir. 2008 yılında, nihai tüketiciler gelirlerinin ortalama %16’sını gıda harcamalarına ayırmışlardır. Gıda ve alkolsüz içecekler için haftalık harcanan ortalama tutar 50.70 paunddur. Tüketiciler yeni ürünler ve tatlara son derece açıktır.

İngiliz tüketicisi, medya ve devlet destekli kampanyalar nedeniyle sağlıklı beslenme konusuna giderek daha fazla önem vermektedir. Bu çerçevede, organik, düşük yağ içerikli, allerjik bünyelere göre hazırlanmış veya tedavi edici özelliği bulunan yiyeceklere olan talep hızla artmaktadır. İngiltere, sağlıklı beslenme konusunda tüketici farkındalığı açısından dünyada ilk sıradadır. Özellikle her gün beş porsiyon meyve ve sebze veya eşdeğeri ürünler tüketmenin teşvik edildiği “five a day” kampanyası birçok gıda, yiyecek ve içecek pazarlama kampanyasında referans gösterilmekte, ürünün ne kadar miktarının bir porsiyon oluşturacağı etiketlere açıkça yazılmaktadır.

İngilizlerin, tüm Avrupa ulusları içinde en fazla seyahat eden, bu nedenle de yiyecek konusunda farklı tatlara ve çeşitlere en açık uluslar arasında olması nedeniyle pazarda etnik ve yöresel yiyeceklere olan talep hızla artmaktadır.

İngiltere yiyecek-içecek pazarının en büyük perakendecileri Tesco, Asda/Wal-mart, Sainsbury’s ve Morrisons zincirleridir. Aşağıda yer alan tabloda perakende sektörü pazar payları görülmektedir.

[pic]

Tarife Dışı Ticaret Engelleri

İngiltere’de tarifeler, gümrük denetimi, sağlık kontrolleri, miktar ve değer kontrolleri, lisans-standard ve etiket uygulamaları vb. konular bakımından AB ülkelerindeki uygulamadan farklı ve özel olarak dikkati çeken, ithal edilen ürünlerin pazara girişine engel oluşturan bir uygulama bulunmamaktadır. Bütün diğer AB üyesi ülkeler için geçerli olduğu gibi sağlık, güvenlik, çevre koruma gibi özellik taşıyan alanlarda, AB’de yapılan uygulamalar bazı maddelerin İngiltere’ye ithalinde güçlük yaratabilmektedir.

İngiltere’de sağlık, güvenlik amaçlı denetim uygulamalarında bazı özel durumlar hariç, pazara girişi baştan engelleyen veya güçleştiren katı uygulamalar yerine, genellikle beyan esasına dayalı, nihai sorumluluğu ithalatçıya veya dağıtıcıya bırakan esnek bir yaklaşım benimsenmiştir. Ancak, elbette ürünlerin bu rekabetçi ve yüksek fiyatlı pazarda satılabilir ve talep edilebilir nitelikte olabilmesi için oldukça iyi standartları taşıması gerekmektedir.

Ticaret İstatistikleri

İngiltere, AB’nin tarım ürünlerinde üçüncü ülkelere uyguladığı yüksek tarifelerin de etkisiyle gıda ürünleri ithalatının yarısından fazlasını AB içi ticaret yoluyla sağlamaktadır. Aşağıdaki tablodan da görülebileceği gibi Avrupa Birliği ülkeleri dışında İngiltere’nin gıda ithalatında önemli diğer pazarlar sırasıyla Asya ve Okyanusya, Amerika ve Afrika olarak sıralanmaktadır. (Ticaret istatistikleri 02, 03, 04, 07, 08, 09, 10, 12, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 fasıllar baz alınarak hazırlanmıştır.)

İngiltere Gıda Ürünleri İthalatı (Paund)

[pic]Avrupa Birliği, hemen hemen tüm alt gruplarda ilk sırada yer alan tedarikçi olmasının yanı sıra, et ve et ürünleri, süt mamülleri ve bal, sebzeler, hububat esaslı gevrek ve müstahzarlar ile meşrubat ve alkollü içkilerde büyük ölçüde tek tedarikçi bölge konumundadır.

2009 yılında Avrupa ülkeleri içinde et ürünlerinde Hollanda, İrlanda ve Danimarka; süt mamüllerinde İrlanda; sebzelerde İspanya, Hollanda ve Fransa; hububat ürünlerinde Fransa; kakao müstahzarlarında Almanya, Hollanda ve Fransa; meşrubat, alkollü içkiler ve sirkede ise Fransa ve İtalya başta olmak üzere tüm Avrupa Birliği ülkelerinin öne çıktığı görülmektedir.

Bunun yanında, yenilen meyveler ve kabuklu yemişlerde İspanya, Güney Afrika, Hollanda ve Şili’den; kahve çay, baharatlar grubunda Hindistan, Kenya, Hindistan ve Almanya’dan; hayvansal ve bitkisel yağlarda Hollanda’dan; balıklar, kabuklu hayvanlar ve yumuşakçalarda İzlanda, Çin ve Norveç’ten; şekerde Fransa, Mauritius ve Almanya’dan; kakao ve müstahsallarında Almanya, Hollanda ve Fransa başta olmak üzere Gana ve Fildişi sahillerinden de önemli ölçüde ithalat yapılmaktadır.

İngiltere’nin gıda ürünleri ithalatında en fazla pay alan GTİP’ler aşağıdaki tabloda yer almaktadır. Bu kapsamda; içecekler, et mamülleri, ekmekçilik ürünleri ile peynir ürünleri öne çıkmaktadır. Ülkemizden yapılan ithalatın bu ilk 25 mal grubunda payı incelendiğinde ise sadece kuru üzüm, turunçgiller ve soslar, lezzet verici karışımlarda %1’in üzerinde bir paya sahip olduğumuz görülmektedir.

[pic]

İkili Ticaret

[pic]

Gıda ürünleri için özel olarak baktığımızda; sektör, İngiltere ithalatının %10’unu, ihracatının ise %6’sını oluşturmaktadır.

İkili ticaret gıda ürünleri açısından incelendiğinde ise, İngiltere’nin gıda ürünleri ithalatında ülkemiz %0,8 pay almaktadır. İngiltere’nin gıda ürünleri ithalatında 1.sırada Hollanda, 2. sırada Fransa, 3. sırada İrlanda bulunmaktadır, Türkiye 21.sırada yer almaktadır.

[pic]

Tarım ürünlerinde uygulanan tercihli rejim kapsamındaki ürünlerin ülkemizden yapılan ithalatın gelişiminde belirleyici bir rol oynadığı görülmektedir. Ülkemizin İngiltere’ye ihracatında yüksek paya sahip olduğu alt gruplar taze ve kuru meyveler, kabuklu yemişler, donmuş ve konserve sebze-meyvelerdir.

İngiltere pazarında ürünlerimizin daha iyi bir noktaya gelebilmesi için paketleme ve etiketleme konularında kaydedilecek gelişmelerin faydalı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca, ürünlerimizin sağlık ve hijyen standartlarına en üst düzeyde uyumlu olmasının sağlanması ile pazara girişte çok önemli bir kilometre taşı olan zincir mağaza ürün portföylerine dahil olmak mümkün olabilecektir. Bazı zincir mağazalarda bu mağazalar için özel olarak hazırlanmış, son derece cazip paketlenmiş Türk ürünleri bulunmasına karşın, bu hijyenik ve çekici paketleme kabiliyetinin sektör genelinde kazanılması ülkemizin genel kalite imajına büyük katkı sağlayabilecektir.

Ürünlerimiz ingiltere pazarında kendi markaları ile satılabileceği gibi, “private label” uygulamasından da faydalanabilirler.

İngiltere’de birçok zincir mağazada satılan ürünlerin mağaza markası ile tüketiciye sunulması anlamına gelen “private label” uygulaması benimsenmiştir. Markalı ürünlere karşı daha ucuz bir alternatif olan ve son yıllarda kalite ve yeniliği çağrıştırmaya başlayan private label ürünler perakende pazarında gittikçe önem kazanmaktadır. En büyük zincir mağazalardan Tesco, Sainsbury’s ve Marks and Spencer gıda ürünleri ile ilgili olarak sırasıyla ‘Finest’, ‘Taste the Difference’ ve ‘Eat Well for a Healthier Life-Healthy, Delicious and Nutritious’ sloganlarıyla “private label” ürünlerinin tanıtımını yapmaktadır.

Mevcut satış portföyü dışında, baharatlar, çeşitli meyveler, şaraplar ve zeytinyağının İngiltere’de pazar paylarının geliştirmeye müsait olduğu düşünülmektedir.

Ayrıca, evde yemek pişirme eğiliminin giderek düştüğü bu pazarda, hazır yemek pazarı önemli fırsatlar içermektedir. Örneğin Hint mutfağı geleneksel İngiliz damak tadına göre çok daha soslu ve baharatlı olmasına karşın, son derece yaygın şekilde satılan ve günlük yemek olarak tüketilen bir mutfak konumundadır. Ülkemizin zengin mutfak kültürü ve gelişmiş üretim imkanları düşünüldüğünde, hazır yemek pazarında Türk ürünleri donmuş ve paketli hazır yemekler olarak daha geniş yer alabilecek potansiyele sahiptir.

İngiltere’de Gıda Sektörü ile İlgili Bilgi Alınabilecek Kaynaklar

Kamu Kurumları

Defra- Department for Environment, Food & Rural Affairs



Food Standards Agency



PSD- Pesticides Safety Directorate



The International Portal on Food Safety, Animal & Plant Health



The Offıce of Public Sector Information (For UK Legislation)



TSI- The Trading Standards



UK Trade & Investment



Rural Payments Agency



Meslek Kuruluşları

Association of Port Health Authorities /

Food and Drink Federation /

Agricultural Industries Confederation /

Fresh Produce Consortium (FPC) /

National Dried Fruit Association /

Brewing, Food & Beverage Industry Suppliers Association /

The Society of Food Hygiene & Technology /

Health Food Manufacturers' Association /

British Sandwich Association /

The Infant and Dietetic Foods Association (IDFA) /

The Association of Bakery Ingredient Manufacturers /

The Federation of Bakers /

British Frozen Food Federation /

Chilled Food Association /

The British Cheese Board /

The Seasoning and Spice Association /

Food Additives and Ingredients Association /

/

Institute of Grocery Distribution (IGD) /

Margarines and Spreads Association (MSA) /

The Rice Association /

Food from Britain /

British Soft Drinks Association /

British Bottled Water /

The British Coffee Association /

The United Kingdom Tea Council /

Wine and Spirit Association of GB /

British Beer & Pub Association /

Gin & Vodka Association of GB /

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download

To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.

It is intelligent file search solution for home and business.

Literature Lottery

Related searches