14 martie



14 martie

Averea

[pic]  Utile

Printeaza  |  Trimite unui prieten

Pensie de urmaş primesc doar copiii şi soţii

Cu cât anii de căsnicie sunt mai puţini, cu atât cuantumul pensiei va scădea

Persoanele care au soţii sau părinţii decedaţi pot beneficia de pensie de urmaş. Legea se aplică în cazul în care defuncţii erau pensionari sau îndeplineau condiţiile pentru obţinerea unei pensii, limita de vârstă şi stagiul de cotizare, impuse de lege.

Potrivit Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, veniturile pensionarilor decedaţi pot fi acordate de stat soţilor sau copiilor acestora, sub formă de pensie de urmaş.

Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus. 

Nu se ţine cont de vârstă şi perioadă a căsătoriei dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau tuberculozei şi în cazul în care beneficiarul nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.

Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de susţinător, în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi. Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie. În cazul în care acesta se recăsătoreşte, dreptul la pensie va fi anulat.

"În prezent, în România, peste 600.000 de persoane primesc pensie de urmaş. Valoarea medie a unei astfel de pensii este de 180 de lei. În general, persoanele care beneficiază de acest venit sunt fie soţiile casnice, care nu au o pensie proprie, fie cele care au pensie mai mică pentru limită de vârstă decât cea a soţului decedat", ne-a declarat Mihai Şeitan (foto mic), preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

Copiii au dreptul la pensie de urmaş până la vârsta de 16 ani, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată. Aceştia primesc pensia până la terminarea studiilor fără a depăşi, însă, vârsta de 26 de ani şi pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau pe băncile şcolii. Din valoarea pensiei avute de cel decedat, un urmaş beneficiază de 50%, doi urmaşi de 75% şi trei urmaşi de 100%.

[pic] Articol semnat de Andreea Dancu

Compact

Adeverinte pentru vanzarea apartamentului

Sectorul 6 Biroul de relatii cu asociatiile de proprietari din cadrul primariei a eliberat de la inceputul anului si pana in prezent 452 de cereri pentru vanzari de apartamente. Cei care doresc sa-si vanda apartamentele pot obtine o astfel de adeverinta de la Biroul Unic sau pot afla mai multe informatii la numarul de telefon: 318. 01. 51.

Gandul

Laptopuri de la Guvern pentru 1,2 milioane copii

Ziarul Gandul | 14 martie 2007

Aproximativ 1,2 milioane de copii din sistemul preuniversitar si care fac parte din familii cu venituri reduse ar putea beneficia incepand din 15 septembrie de laptopuri ieftine. Nicholas Negroponte, profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a prezentat, ieri, premierului Calin Popescu Tariceanu un astfel de laptop a carui valoare este de 150 de dolari. Seful Executivului a declarat ca in prezent se realizeaza un studiu de fezabilitate, prin care se va stabili exact modul cum se va derula acest proiect. "Scopul proiectului este unul educational, nu social", a precizat premierul Tariceanu, care a adaugat ca proiectul este in prezent in faza de concept.

Gardianul

Birocratia din Sanatate, surda la drama a doi gemeni hipoacuzici

Banii trimisi de Ministerul Sanatatii pentru implantul cohlear ar putea fi pierduti si in acest an

14.03.2007

Birocratia ce stapaneste in Ministerul Sanatatii poate lovi in sansa de vindecare a doi gemeni hipoacuzici. Dupa aproape doi ani de lupta cu autoritatile, tatal gemenilor Cristian si Andrei Bogdan spera ca, in sfarsit, copiii lui vor putea sa auda. Ministerul Sanatatii a trimis banii necesari celor doua operatii de implant cohlear, insa timpul necesar pentru procedurile de licitatie este mult prea scurt. Astfel, cei 40.000 de euro ar putea fi din nou pierduti.

Gemenii Cristian si Andrei Bogdan au acum trei ani si opt luni. Diagnosticul de hipoacuzie neurosenzoriala sever profunda bilaterala le-a fost pus insa abia la varsta de doi ani. “Nici noi si nici medicii nu ne-am dat seama ca micutii nu aud. Probabil ca nu a fost o deficienta din nastere, dar nu vreau sa mai acuz pe nimeni. I-am protezat auditiv, dar procedeul nu a dat randament. Am fost trecuti pe lista pentru programul de implant cohlear si am asteptat. Abia anul trecut, in februarie, ni s-a spus ca gemenii vor fi operati. Insa, ba nu s-a mai alocat fonduri, ba s-a amanat o licitatie, ba a inceput a doua. In final, banii au fost trimisi de Ministerul Sanatatii pe la jumatatea lui decembrie, cand nu mai puteai sa faci nimic cu ei, fiind returnati catre bugetul MS. Am depus memorii peste tot, am fost si in audienta la ministrul sanatatii, care mi-a promis ca se rezolva. Am tot sunat apoi la minister si mi s-a spus ca dureaza, ca sunt proceduri legale de achizitie. Apoi am amenintat ca ies cu gemenii in fata Ministerului Sanatatii, sa vada cum sunt tratati copiii in Romania. Abia pe 5-6 martie m-au sunat si mi-au spus ca banii au plecat spre Institutul National de Fono-audiologie, special pentru noi. Implantul cohlear este bine sa-l faci pana in varsta de patru ani. Va dati seama ca bagajul lor de cunostinte este zero si, dupa implant, e ca si cum s-ar naste din nou. Recuperarea va fi foarte grea. Speram sa nu se intample ca anul trecut si sa se piarda banii”, ne-a declarat Toni Bogdan, tatal gemenilor.

Pericol de contestatii

Alocarea banilor de la Ministerul Sanatatii s-a facut pe primul trimestru, ceea ce inseamna ca, daca suma nu va fi utilizata pana la sfarsitul acestei luni, cei 40.000 de euro vor fi pierduti. “Banii i-am primit in 5-6 martie. A trebuit sa elaboram caietul de sarcini si sa lansam anuntul pe site-ul de achizitii publice in sistem electronic. Pana acum nu avem nici o oferta, dar asteptam. Daca expira termenul de depunere a ofertelor, trebuie sa o luam de la capat cu procedurile. Termenul de 31 martie este foarte scurt, mai ales ca exista riscul sa se depuna contestatii si atunci banii ar putea fi pierduti. Probabil ca firmele nu au dispozitivele de implant cohlear si nu au nici timpul necesar sa le importe. Speram insa sa se rezolve cu bine”, a afirmat Gabriela Pantazoglu, manager al Institutului National de Fono-audiologie si Chirurgie functionala ORL “Prof. dr. Dorin Hociota”. Medicii din institut se plang si de atitudinea ostila a prof. dr. Romeo Calarasu, fostul manager al spitalului, care a refuzat sa semneze vreun act legat de implantul cohlear. Acesta este membru al Comisiei de implant cohlear din institut si, din cei 10 membri, prof. Calarasu a fost singurul care nu a semnat pentru gemeni, riscand astfel soarta acestora. In prezent, micutii sunt internati in spital pentru investigatii, iar parintii acestora asteapta cu sufletul la gura ziua operatiei, sperand si rugandu-se ca farsa banilor veniti prea tarziu sa nu se mai repete.

Claudia Marcu

Numeroase cereri de vanzari apartamente

14.03.2007

Biroul Relatii cu Asociatiile de Proprietari din cadrul Primariei sector 6 Bucuresti a eliberat de la inceputul anului pana in prezent 452 de adeverinte pentru cereri de vanzari de apartamente. Cetatenii care doresc sa-si vanda apartamentele pot obtine viza de la primarie numai in cazul in care asociatia de proprietari mentioneaza faptul ca proprietarul nu figureaza cu debite catre aceasta.

Al.C.

Jurnalul National

Fetita rapita pe drumul spre casa bunicii sale

 

14 Martie 2007 | de Alexandra Chivu

 

Iakab Roxana este din Hoghiz si a disparut la 4 noiembrie 2006. Avea atunci 4 ani si 11 luni. Simon Andreea e din Miercurea-Ciuc. Avea 9 ani cand a disparut, la 15 decembrie 2005. Tot 9 ani are si Ghioca Elvira, disparuta din Berbesti (Valcea) la 21 februarie anul acesta. In toate cele trei cazuri exista suspiciunea ca fetitele au fost rapite. Nici una dintre ele nu a fost inca gasita.

21 februarie. O zi normala, care intr-o clipa s-a transformat in cosmar. Elvira Ghioca, in varsta de 9 ani, disparea inexplicabil din Berbesti – Valcea. Ultima oara, fetita a fost vazuta in jurul orei 14:00, cand se dadea in leaganele din fata blocului.

DISPARITIA. In parc mai erau si alti copii iesiti la joaca. Elvira a fost singura care a disparut... De atunci, hohotele de plans ale mamei se pot auzi de pe scari. "Mi-a disparut fetita! De ce tocmai ea?", se tanguie Felicia Purcaru. Cu mainile tremurande si cu ochii in lacrimi, mama spune povestea acelei miercuri blestemate. "Nu a fost la scoala, o operasem de apendicita si era slabita. Pe la 7:30 dimineata a iesit afara, la joaca. Apoi s-a intalnit cu bunica ei si au mers la cofetarie, dupa ce primise 10.000 de lei. Pe la 11:00 fara ceva am trimis-o dupa apa. Tin minte ca a venit si a aruncat nervoasa sticlele in pat. A plecat din nou afara, pe la 12:00. Iesise cu Andrei, fratiorul ei. M-a strigat ca ceilalti copii nu o lasa la leagane si am iesit pe geam. A fost ultima oara cand i-am vazut chipul", isi aminteste mama. Apoi, Andrei a urcat la masa, iar Elvira a ramas afara. Cand fratele cel mic a coborat, fetita deja disparuse. Dar parintii nu s-au ingrijorat, au crezut ca fata plecase la bunica din Sinesti, unde obisnuia sa mearga adesea singura. "Era indrazneata de fel si descurcareata. Seara nu ne-am facut griji, crezand ca e la mama mea. Apoi, cand a venit ea si mi-a spus ca Elvira nu a ajuns acolo, mi s-au muiat picioarele", a marturisit Felicia Purcaru. Disparitia a fost reclamata la Politia din Berbesti abia a doua zi. La 22 februarie, ora 11:30.

SCOTOCIRI. Imediat, o echipa de politisti insotiti de gardieni a inconjurat zona din care disparuse fetita. In aceeasi zi au fost adusi si doi caini de urma. Fadal si Fan au cautat-o din parc, pe o raza de aproximativ 2 kilometri, pana la casa bunicii, unde s-a presupus ca se indrepta fata. In prima zi, la scotociri au participat peste 100 de persoane. Evenimentul a fost anuntat imediat la IJP Valcea, iar Elvira – data in urmarire nationala. A fost solicitata harta topografica a orasului Berbesti si s-au constituit echipe mixte, compuse din politisti, jandarmi, gardieni publici, pompieri civili. Ei au periat si scotocit zona, incepand din locul disparitiei si acoperind, in cercuri concentrice, intreaga arie in care s-ar fi putut afla fata. S-a cautat in blocuri, subsoluri, apartamente sau case parasite, podete, fantani, tuneluri, pe albia paraului Taria, in cimitire si zone impadurite. Suspiciunea de inec a fost inlaturata, intrucat apa paraului ajunge abia la glezne. In urmatoarele zile au fost lipite afise cu fotografia copilei, iar politistii au facut verificari la toate unitatile spitalicesti, centrele de ocrotire si internare a minorilor, fiind luata in calcul operatia de apendicita pe care fetita o facuse, in perioada 24.01-02.02.2007, la Spitalul Judetean Valcea.

DESCINDERI. LA 24 FEBRUARIE, politistii de la Investigatii Criminale Valcea au descins, insotiti de mascati, in barurile, restaurantele si discotecile de pe raza orasului Berbesti. Atunci, localitatea a fost inchisa pentru cautari si toate masinile au fost perchezitionate. Existand suspiciunea ca fata a fost scoasa din localitate, cercetarile s-au extins in orasul Balcesti, comuna Alunu, comuna Gradistea, in Tg. Carbunesti si comuna Scoarta din judetul. Gorj, zone locuite de cetateni care frecventeaza orasul Berbesti. La aceste activitati a fost cooptat si ofiterul de etnie rroma din cadrul IPJ Valcea. Cautarile n-au avut nici un rezultat… In tot acest timp, pe numarul de urgenta 112 s-au primit zeci de apeluri de la cetateni care sustineau ca au vazut-o pe micuta. De fiecare data insa au fost gasite numai fetite ce-i semanau. La o saptamana de la disparitie, politistii au confirmat ca rapirea este cea mai plauzibila varianta, dupa ce au fost audiate toate rudele, dar si cunostinte ale familiei.

PROFIL. Familia fetitei nu este privita cu ochi buni. Nici macar de politisti. Parintii nu sunt casatoriti civil, desi tatal i-a declarat la nastere pe toti cei trei copii ai lor. Amandoi sunt someri, iar barbatul este singurul care munceste cu ziua. Inainte, el a lucrat la Exploatarea Miniera, si-apoi a iesit cu ordonanta. Desi sunt saraci si traiesc inghesuiti intr-o garsoniera, ei spun ca isi iubesc copiii. In afara de Elvira, mai au un baietel de 7 ani si o fetita de 6 ani. Despre Elvira, vecinii spun ca e o fata cu tupeu, care intra in vorba cu oricine si uneori raspundea obraznic.

GOLURI. In cea de-a opta zi de ancheta, pe teren o mai cautau pe Elvira aproximativ 40 de persoane. Scotocirile incetasera dupa primele zile. Politistii s-au plans de faptul ca, dupa cei 500 de metri pe care Elvira ii parcursese pe drumul spre bunica, "se rupe filmul". Exista patru martori care au vazut-o pe fetita trecand pe un pod peste o cale o ferata, aflat in apropiere de casa bunicii. Din acest punct, nimeni nu mai stie nimic de ea.

Au existat si inca mai exista suspiciuni ca fata ar practica cersetoria, motiv pentru care, in a noua zi de cercetari, au fost adunati boschetarii, pentru a fi amprentati si audiati. Politistii din Berbesti spun ca in oras nu exista persoane care sa fi fost cercetate pentru violuri sau pentru relatii sexuale cu minori. Rudele Elvirei sustin ca tiganii ar putea avea legatura cu disparitia fetei. Au un suspect, unul de care, spun ei, "Elvira se plangea mereu. Ca s-a luat de ea, ademenind-o cu bani, pentru lucruri necurate. De la data disparitiei, domnul acesta, si cand ne aude in strada vorbind de fata, se opreste langa noi si trage cu urechea". Desi saptamana trecuta s-a anuntat ca suspectii vor fi testati cu poligraful, procedura e inca amanata. "Ca sa fie acceptati, suspectii trebuie sa nu fi consumat bauturi alcoolice inainte cu o saptamana, sa nu fie cardiaci. In al doilea rand trebuie sa fie si ei de acord, potrivit cerintelor UE", a precizat subcomisarul Marcel Sardaru, purtatorul de cuvant al IPJ Valcea.

SOLIDARITATE. La doua saptamani de la disparitia Elvirei Ghioca, politia a reluat scotocirile in zona. La ultima actiune au participat 30 de politisti, 14 jandarmi, 7 vanatori militari ISU si gardieni. Dar si 60 de elevi din localitate, veniti voluntari. Au fost rascolite peste 100 de hectare, in Berbesti, in zonele impadurite, in comunele Alunu, Sinesti, Mateesti si Copaceni. Nu s-a gasit insa nici o urma.

Ieri, la Berbesti a ajuns un ofiter de la Serviciul Investigatii Criminale din IGPR. Politistii sustin ca, in urma investigatiilor specifice, au reusit sa prinda o pista de lucru care, spera ei, va duce la gasirea fetitei.

|SIMONA SI ROXANA |

|[pic] |

| |

| |

| |

|Au trecut 15 luni de cand Simon Andreea (foto dreapta) a disparut din fata |

|blocului. Politistii care investigheaza cazul ii monitorizeaza in continuare|

|pe suspecti. Si asteapta ca si Parchetul sa se implice, activ si |

|profesionist, pentru rezolvarea acestui caz extrem de complicat. |

|[pic] |

| |

| |

| |

|Nici Iakab Roxana nu a fost inca gasita. A disparut acum 5 luni din scara |

|blocului. Din investigatiile politiei rezulta ca fetita a fost rapita. |

|Ambele cazuri sunt in atentia conducerii IGPR, care le declara ca fiind |

|prioritare. |

Libertatea

A incercat sa se sinucida din dragoste  

O bucuresteanca (28 ani) a pus pe jar politistii Sectiei 21, in noaptea de luni spre marti, dupa ce s-a urcat pe balustrada balconului de la etajul 9 al blocului in care locuieste, amenintand ca se arunca in gol.

Rodica Mazilu striga cat o tinea gura ca prietenul ei nu o mai iubeste si de aceea viata nu mai merita traita.

Politistii sositi la fata locului au discutat cu ea cateva zeci de minute, timp in care si-a facut aparitia si un echipaj al pompierilor. Intr-un final, tanara femeie a fost de acord sa coboare de pe balustrada balconului, moment in care a fost imobilizata de oamenii legii. Politistii au dus-o pe femeie direct la spitalul de boli nervoase ”Alexandru Obregia” din Capitala, unde a fost preluata de medicul de garda.

Rodica Mazilu a fost internata de urgenta pentru ca specialistii sa stabileasca diagnosticul si sa-i prescrie un tratament care sa previna pe viitor alte porniri sinucigase.

Romania Libera

Bebelus abandonat de mama la Viena

Ana Dragu

Miercuri, 14 Martie 2007

» O tanara bistriteanca a nascut

intr-un spital din Viena si l-a abandonat pe bebelus

» Ea a lasat si o scrisoare in spital prin care renunta la drepturile materne, sperand ca micutul va fi adoptat in Austria

» Bebelusul a fost repatriat si dat ieri in grija unui asistent maternal

Disperarea mamelor care vor un viitor mai bun pentru copiii lor a ajuns sa determine o bistriteanca sa-si abandoneze copilul, si nu oriunde, ci in Austria.

Tanara a nascut copilul intr-un spital din Viena, unde l-a parasit pe acesta, lasand in urma ei si o scrisoare in care afirma ca renunta

[pic][pic][pic][pic][pic]

la drepturile materne. Bistriteanca spera ca, astfel, bebelusul ar fi putut sa ajunga, prin adoptie, intr-o familie instarita de austrieci. Spitalul din Viena a contactat Ministerul Afacerilor externe din Romania, care a descoperit cu ajutorul Serviciului de Evidenta Populatiei ca mama era din Bistrita, bebelusul fiind astfel adus inapoi acasa, in Romania. Ieri, el a fost dat in grija unui asistent maternal.

Fiind adus pe lume in Austria, bebelusul va putea

[AD]

sa solicite la majorat cetatenia austriaca.

Un bebelus de sapte luni a fost nascut si abandonat de o bistriteanca intr-o maternitate vieneza, mama sperand ca el va fi adop-tat acolo si va avea o viata mai buna.

Bebelusul a fost incredintat ieri de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) unui asistent maternal din Bistrita, dupa ce a fost repatriat la sfarsitul saptamanii trecute prin Ministerul Afacerilor Externe.

Romanii au inceput sa isi abandoneze nou-nascutii si in strainatate, nu doar in maternitatile din tara, sperand intr-o viata mai buna pentru copii lor. Asa a facut si o bistriteanca in varsta de 21 de ani din comuna Salva, Nicoleta Furcea.

In luna septembrie a anului trecut, tanara a dat nastere unui baietel sanatos intr-o maternitate din Viena.

Apoi a fugit din spital lasand in urma doar o scrisoare prin care isi motiveaza gestul. Femeia explica in scrisoare ca doreste sa ii ofere pruncului o viata mai buna si cere sa fie decazuta din drepturile parintesti, sperand ca micutul sa fie adoptat de o familie de austrieci instariti.

Potrivit directorului DGASPC Bistrita-Nasaud, Marin Rus, conducerea spitalului vienez a instiintat Ministerul Afacerilor Externe care a anuntat apoi Agentia Nationala pentru Protectia Copilului despre abandon. Bebelusul a fost adus la Bistruta tocmai din Austria. Scrisoarea lasata de mama nu este de ajuns pentru ca aceasta sa fie decazuta din drepturile parintesti. Pentru ca micutul sa poata fi adoptat de o familie de romani, asistentii DGASPC impreuna cu politistii vor trebui sa dea de urma mamei pentru a obtine consimtamantul scris al acesteia. Pentru ca s-a nascut in Austria, la varsta majoratului micutul va putea sa ceara cetatenia austriaca.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download