Facerea de bine - Proverbe 3:27-28



Facerea de bine - Proverbe 3:27-28

SCOP: Tinerii creºtini sunt bombardaþi cu chemãri la a evita anumite acþiuni. Prea puþin frecvent sunt încurajaþi sã exploreze cãile pe care creºtinii pot face bine celor aflaþi în nevoie. Acestea sunt cãile prin care ei aratã altora realitatea credinþei lor. Aceastã lecþie descoperã cãi prin care tinerii îºi vor întãri credinþa într-un mod practic.

INTRODUCERE: Spune-le tinerilor sã-ºi imagineze cã au fost numiþi într-o zi preºedinte al României. Ei au dobândit astfel puterea de a face tot felul de lucruri. Pune-i pe tineri sã se gândeascã ce ar face dacã ar avea aceastã putere. Unii ar putea sã vinã cu idei prostuþe ºi egoiste, unii ar putea veni cu idei pozitive. Trebuie însã ca toþi tinerii sã se gândeascã sã-ºi foloseascã puterea pusã la dispoziþia lor pentru ceva. Aratã în avans grupului cã urmeazã sã discutaþi cum anume vor folosi puterea pe care ei o au acum la dispoziþie.

UNU: Începe prin a le da tinerilor o altã situaþie la care sã se gândeascã. Sã presupunem cã se uitã pe fereastra din camera pãrinþilor ºi observã afarã cum o bãtrânicã este atacatã pe trotuar de cineva. Cere-le tinerilor sã evalueze rãspunsurile urmãtoare la aceastã situaþie. 1-iau o camerã video ºi înregistrez atacul. 2-mã duc sã alerg. 3-dau fuga afarã ºi încep sã strig . 4-anunþ poliþia ºi urmãresc ce se întâmplã. 5-trag perdelele ºi mã uit la televizor. 6-mã duc sã iau repede trusa de prim ajutor.7-îi chem pe vecini. 8-îi comand câinelui meu ”prinde hoþu”. 9-Îl urmãresc pe atacator de la distanþã pentru a-i ajuta pe poliþiºti. 10-încerc sã-l atac pe cel ce a atacat-o pe bãtrânicã. Pune-i pe tineri sã evalueze fiecare rãspuns cu ”A” pentru cel mai bun, ”B” pentru bun, ”C” pentru acceptabil, ”D” pentru slãbuþ, ”F” pentru total greºit. Cautã sã vezi împreunã cu ei de ce au evaluat fiecare rãspuns în felul respectiv.

DOI: Citiþi Proverbe 3:27-28. Cere-le tinerilor sã spunã care este, conform acestor versete, responsabilitatea unui creºtin? Discutaþi implicaþiile ideii biblice cã a face bine atunci când avem ocazia este o datorie ºi o responsabilitate a fiecãrui creºtin. Citeºte apoi pilda samariteanului milostiv (Luca 10:25-37) pentru a da un exemplu de dragoste creºtinã în acþiune.

TREI: Pune-i pe tineri sã discute validitatea fiecãrui din urmãtoarele rãspunsuri la întrebarea ”dacã ai cunoaºte situaþia unei familii înfrigurate ºi flãmânde, când anume ai avea responsabilitatea de a face ceva?” 1-când se aflã în faþa uºii mele. 2-când sunt în stradã. 3-când se aflã aproape de moarte. 4-când se aflã în acelaºi oraº cu mine. 5-când sunt în judeþ cu mine. 6-când sunt în aceeaºi þarã cu mine. 7-când vin sã-mi cearã ajutorul. 8-când aflu despre situaþia respectivã. 9-când devin adult. 10-când este vorba de familia mea. 11-numai atunci când nu este vina lor. Ajutã-i pe tineri sã înþeleagã cã obligaþia noastrã de a ajuta pe cei în nevoie este una globalã. Discutaþi cãi prin care ei pot ajuta pe cineva cãruia îi este foame sau frig, într-o þarã îndepãrtatã.

PATRU: Prezintã-le urmãtoarele lucruri pe care ei sunt în putere sã le dea încã de pe acum. Discutaþi cãi practice prin care fiecare dintre acestea pot fi realizate: 1-sã spui un cuvânt bun. 2-sã exprimi gratitudine. 3-sã asculþi. 4-sã ajuþi. 5-sã împãrtãºeºti ceva. 6-sã încurajezi. 7-sã dai ceva. 8-sã-þi pese. Încurajeazã-i sã se gândeascã la modalitãþi practice prin care pot face aceste lucruri acasã, la ºcoalã sau la bisericã.

CINCI: Pune tinerilor urmãtoarea întrebare: Ce diferenþã va aduce în vieþile noastre faptul de a realiza cã vom da socotealã de ceea ce vom eºua în a face, la fel cum vom da socotealã de ceea ce vom face bine?

ÎNCHEIERE: Provoacã-i pe tineri sã-ºi punã credinþa în practicã într-un mod simplu, însã cu putere. Putem sã dãm mâncare celor care sunt înfometaþi, la fel cum putem sã investim viaþa noastrã în cei care sunt flãmânzi dupã acceptare ºi bunãtate. Putem arãta mulþumire pãrinþilor, profesorilor ºi prietenilor. Putem sã slujim în moduri simple, fãcând curat la bisericã, sau ajutând un frate sau o sorã care are probleme. Putem sã scriem o scrisoare sau sã dãm un telefon care va însenina ziua de naºtere a unui bunic de-al nostru. Ajutã-i pe tineri sã descopere lucruri practice pe care le pot face chiar aici, chiar acum.

BONUS: Stabiliþi o zi pentru a pune în practicã una dintre ideile practice menþionate în timpul discuþiei, cum ar fi sã faceþi curat în bisericã. , sã faceþi ºi sã duceþi mâncare unei vãduve, sau alte proiecte. Odatã ce tinerii vor experimenta satisfacþia care vine din acest fel de slujire, vor dori mai mult.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download