Www.primariabistrita.ro



CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI

B I S T R I Ţ A

COMPARTIMENT PREGĂTIRE DOCUMENTE,

CONTENCIOS

PROCES-VERBAL

încheiat azi 25.04.2019 în şedinţa ordinară

a Consiliului local al municipiului Bistriţa

La şedinţă participă: consilierii locali ai municipiului Bistriţa, Primarul municipiului Bistriţa – domnul Creţu Ovidiu Teodor, domnul Avram George - administratorul public al municipiului Bistrița; domnul Niculae Cristian Marius - Viceprimarul municipiului Bistriţa; domnul Muthi Adrian Gelu - Viceprimarul municipiului Bistriţa; doamna Gaftone Floare – Secretarul municipiului Bistriţa; Cincea Dumitru Matei – director executiv Direcţia Administraţie Publică, Juridic; Scurtu Nicolae – director executiv Direcția Economică; Cismaș Adrian – director executiv adjunct Direcția Economică; Ionel Elena – consilier Direcţia Economică; Brehar Claudia – consilier la Compartiment Guvernanță Corporativă la Direcţia Economică; Frandeș Florin – director Poliția Locală a municipiului Bistrița; Coceşiu Liliana – director executiv Direcţia Integrare Europeană; Pop Monica – arhitect şef; Antoneac Adriana - director Direcţia Educație Turism; Ionescu Alina – şef serviciu la Direcţia Patrimoniu; Dreptate Radu – director executiv Direcția Asistență Socială; Chirleșan Nicolae – director executiv Direcția Comunicare; Ruști Mihai – şef Serviciu Relații Publice, Comunicare; Chicheriţă Ana Maria – consilier Serviciul Relații Publice, Comunicare; Ivașcu Lia – drector executiv Direcția Tehnică; Bretfelean Nicoleta – șef Serviciu Investiții, Căi de Comunicații la Direcția Tehnică; Răzoare Luca – director executiv Direcţia de Administrare a Pieţelor; Magda Ioan – administrator Societatea Business Park Bistriţa Sud SRL; Bogatean Adriana Silvia - consilier juridic Compartimentul Pregătire Documente, Contencios, Cionca Terezia Tanţa – consilier Compartimentul Pregătire Documente, Contencios; Morariu Dorina Maria – consilier Compartimentul Pregătire Documente, Contencios; delegații sătești ai localităților componente ale municipiului Bistrița; reprezentanţi ai mass-media locală.

Şedinţa ordinară a Consiliului local al municipiului Bistriţa a fost convocată prin Dispoziţia Primarului municipiului Bistriţa nr.158/17.04.2019, care a fost publicată în presa locală, respectiv în cotidianul „Mesagerul de Bistriţa-Năsăud” nr.6429/18.04.2019, în cotidianul „Răsunetul” nr.8089 din data de 18.04.2019, şi afişată pe pagina web a instituţiei primariabistrita.ro.

Şedinţa este legal constituită. Sunt prezenți 17 consilieri locali din 20 consilieri în funcție. Absenţi: Kozuk Andrei Ioan, Moldovan Vasile, Miheştian Maria Marioara. Domnul consilier Archiudean Mircea și-a dat demisia din consiliul local.

Domnul preşedinte de şedinţă Sabău Gheorghe declară deschise lucrările şedinţei ordinare a Consiliului local al municipiului Bistriţa.

Se intonează Imnul de stat al României.

Domnul preşedinte de şedinţă – înainte de a intra în desfășurarea ședinței, vă rog să îmi permiteți să îl felicităm pe colegul nostru domnul Peteleu Ioan cu ocazia zilei sale de naștere, îi dorim La mulți ani și multă sănătate și bucurii.

Domnul consilier Peteleu Ioan – mulţumesc!

Interpelări şi întrebări adresate executivului.

Domnul consilier Sărmăşan Mihai Lucian – domnule primar, cetățenii care locuiesc în zona Independenței și care participă duminica la slujbele de la Biserica Sfânta Ana și nu doar la slujbă, au o doleanţă către dumneavoastră și către cei care se ocupă din primărie, băncile care sunt lateral de Biserica Sfânta Ana să fie mai bine mai bine făcute de acuma, pentru că joacă foarte mult la unele dintre ele lipsesc scândurile respective.

Doamna consilier Morar Olivia Diana – este o rugăminte vizavi de modul în care se prezintă la început de sezon de primăvară spațiile de joacă pentru copii, sunt foarte multe care prezintă defecte și cum a trecut iarna, dar și anterior au fost foarte multe dintre elementele care compun ansamblul de joacă, trebuie verificate toate spațiile de joacă din oraș. Sunt multe legate de structura lor de siguranță care sunt afectate și rugămintea este să se prevină eventualele neplăceri sau chiar accidente.

Domnul consilier Antal Attila – în patru puncte mai-am notat gândurile pe care vreau să le transmit din partea cetățenilor. În primul rând, fast-foond-ul de lângă Policlinică, am mai spus odată că e foarte aglomerat pentru că parchează mașinile, încă nu s-a soluționat această problemă, însă la altceva vreau să mă refer acum. Cred că ar trebui să îi rugăm, sau să instaleze primăria niște pubele mai mari, niște coșuri de gunoi mai mari cu capac, deoarece păsările scot resturile și mai ales dimineața e foarte mare mizerie în acea zonă. Poate că ar trebui să îi rugăm pe ei să se ocupe dacă e fast-foond-ul lor.

A doua problemă: trecerea de pietoni care iese de pe strada Ștefan cel Mare pe str.Grigore Bălan, care se află acolo înainte de sensul giratoriu, cred că ar trebui să fie iluminată, pentru că parchează mașini foarte aproape de trecere, există și câțiva copaci mai mari și se iese cu viteză de pe acel drumul din Ștefan cel Mare și chiar și mie mi s-a întâmplat de mai multe ori să nu observ, mai ales în perioada de iarnă când se îmbracă oamenii în culori mai închise.

Al treilea aspect pe care vreau să îl semnalez: în Parcul Municipal cred că trebui în partea de sus și în partea de jos, sau unde sunt toalete publice lângă, un loc de schimbat scutece pentru mămicile cu copii mici, pentru că efectiv dacă ies la plimbare numai dacă nu folosesc iarba, dar poate că ar fi o soluție.

Şi al patrulea aspect pe care vreau să îl spun: în partea de jos a orașului unde e Podul Berăriei și Baza sportivă Raoul, de când se desfășoară acolo Liga profesionistă de teren sintetic, liga 1, 2 şi 3, se parchează haotic pot să zic și foarte greu de trecut. Nu știu, poate ar trebui să găsim o soluție, chiar nu știu nici eu cum, unde să parcheze acele mașini, unde să percheze cei care participă la fotbal.

Domnul consilier Peteleu Ioan – domnule primar vin cu o rugăminte, până la realizarea sensurilor giratorii de la intersecția Calea Moldovei, General Grigore Bălan și Calea Clujului, Drumul Județean care merge spre Sigmir, cred că s-ar putea pune niște elemente provizorii și semne bineînțeles, de sens giratoriu, pentru că acele intersecții sunt foarte aglomerate mai ales în zona Calea Moldovei, sensul de intrare în oraș se blochează frecvent pentru că este acolo prioritare care trebuie acordată și ținând cont de deverul mare de mașini care ies din zona magazinelor nou construite și vin înspre oraș și practic acea bandă este blocată pe o lungime foarte mare, la fel și la intersecția cu Calea Clujului cred că s-ar putea pune nişte elemente provizorii, așa cum sunt puse de altfel și la intersecția Lucian Blaga, Drumul de Centură, pentru că toate lucrurile astea o să dureze. De abia este la nivel de studiu de fezabilitate, sau mă rog la nivel de proiect celălalt drum care prevede și Calea Moldovei și Intersecția cu General Grigore Bălan.

Domnul Gavrilaş Gavrilă – delegat sătesc al localităţii componente Sigmir – domnule primar, am o problemă, o singură problemă mai gravă. Domnul viceprimar a fost, domnul Avram a fost, în 23 am avut un incendiu, au venit pompierii, știind că în Sigmir avem hidranţi. Când au dat drumul la hidranti „ioc”. Ca să întoarcă 3 mașini fără apă din Sigmir, noroc ca au rămas acolo niște pompieri, că au fost niște fântâni care au mai putut deservi. Vă dați seama, să vină din Sigmir, plus că a fost un accident vis-a-vis de magazinul Sigmireana, au rupt un hidrant. Am anunțat şi au venit, l-au demontat şi l-au dus. În capătul satului din sus a fost hidrant şi l-au luat. Aquabis-ul l-a luat. Vă spun sincer că suntem de toată groaza, o grămadă de hidranti fără apă. Le-am zis să meargă pe lângă bazinul de alimentare, că sigur o să fie presiune, dar nici acolo. Trebuie văzut care este problema cu Aquabis-ul, când rămâi cu 3 lei restanţă, imediat vin după ei, dar ei nu-şi fac meseria. Vă rog frumos să luați ceva măsuri, că rămânem un sat de oameni, știind că tu ai apă, că sunt hidranţi, și nici un picur de apă nu a venit. A venit noaptea, m-a sunat cineva şi mi-a spus că acuma curge apa, că a uitat să închidă hidrantul.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – referitor la spațiile de de joacă și la mobilierul care îl avem în parcuri, cu ocazia curățeniei de primăvară 15 martie - 15 aprilie cu prelungiri, inclusiv aceste obiecte au intrat în atenție pentru a fi reparate, aranjate, strânse șuruburile. Probabil că nu peste tot. Eu o să verific băncile din parc. Referitor la locurile de joacă rugămintea mea este ca atunci când observați undeva ceva, spuneți-ne concret, ca să putem să trimitem țintit.

Coșurile de gunoi de lângă Policlinică - acolo cei care desfășoară activitate comercială, o să îi forățăm să aibă ei pubele corespunzătoare, pentru că nu e firesc să asigurăm noi salubritatea lor prin coșurile de gunoi. Dar va trebui să găsim și o modalitate de a le goli mai repede, pentru că până când rezolvăm problema cealaltă...

Am reținut iluminarea la trecerea de pietoni și loc pentru schimbat scutece în parc, faceți numai copii că facem noi loc de schimbat scutece.

Acolo la Baza Raoul, nu este o soluție, am sperat că terenul care este între Baza Raoul și drumul principal și strada Libertății, a fost negociat foarte mult timp și s-a ajuns în faze finale cu un Lidl. Şi atunci automat era o parcare acolo generoasă care ar fi rezolvat problema. Ştiu că a căzut această, mă rog, tranzacție, așa că va trebui să ne gândim. Nu avem în zona aia o soluție, să vedem poate peste apă pe lângă strada respectivă în dreapta undeva să încercam. Dar repet, nu avem aici.

Referitor la sensurile giratorii, acuma zona de intersecție General Grigore Bălan cu Calea Moldovei, acolo cred că varianta mai bună, trebuie să o clarificăm cu Poliția Română, este să interzicem să continuăm cu stâlpişorii și să interzicem la stânga. Ştiu că de câte ori vii de sus, cineva se oprește să intre. Nu are mult de mers, nu are 100 de metri până la primul sens giratoriu, poate să se întoarcă, sau poate să facă stânga și să se ducă în zona respectivă. Dacă vom rămâne pe sens giratoriu, așa cum a fost o discuție cândva, atunci o să începem cu elementele de plastic provizorii ca și la Drumul Sigmirului.

Referitor la hidranți, o să discutăm din nou cu Aquabis să rezolve problema. Informația mea este că mașinile de la pompieri n-au venit goale, au venit cu apă din Bistrița. Deci informația care o am de la pompieri, acuma nu am fost să verific acolo, dacă nu au fost pline sau dacă a fost altceva, dar problema este la Aquabis și o să discutăm cu ei să o rezolve.

Preşedintele de şedinţă supune atenţiei ordinea de zi care cuprinde următoarele puncte:

1. Proiect de hotărâre privind încetarea de drept a mandatului de consilier local al domnului Archiudean Mircea

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

2. Proiect de hotărâre privind validarea mandatului de consilier local al domnului Marton Virgil Leonuţ

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

3. Proiect de hotărâre privind actualizarea componenţei Consiliului local al municipiului Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

4. Proiect de hotărâre privind actualizarea componenţei comisiilor de specialitate ale Consiliului local al municipiului Bistriţa

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

5. Proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale datorate de persoanele fizice şi juridice din municipiul Bistriţa în anul 2020

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

6. Proiect de hotărâre privind stabilirea taxelor speciale, datorate de persoanele fizice şi juridice din municipiul Bistriţa în anul 2020

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Bistrița la realizarea proiectului de interes public Platforma regională de investiții “INNO – rethinking business networks”, implementat prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

8. Proiect de hotărâre privind aprobarea aderării municipiului Bistrița ca membru în cadrul reţelei internaţionale a municipalităţilor pentru pace „Mayors for Peace”

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

9. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului local, bugetului instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local şi bugetul creditelor interne al municipiului Bistriţa pe anul 2018

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

10. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului local, bugetului instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local şi bugetul creditelor interne al municipiului Bistriţa pe trimestrul I 2019

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

11. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.139/21.10.2015 privind desemnarea reprezentanţilor municipiului Bistriţa în Adunarea Generală a Asociaţilor (AGA) la Societatea Business Park Bistriţa Sud SRL şi aprobarea contractului de mandat al acestora

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

12. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investitii “Pod nou peste pârâul Ghinzii din localitatea Ghinda”

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

13. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.50/29.04.2018 privind aprobarea Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii “Amenajarea zonei centrale, inclusiv teren de sport în localitatea componentă Slătiniţa”

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

14. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.15/14.02.2018 privind aprobarea Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii “Modernizarea, reabilitarea și extinderea iluminatului public din municipiul Bistrița și localitățile componente”, cu modificările şi completările ulterioare

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

15. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.64/27.04.2016 privind aprobarea Documentaţiei de avizare pentru lucrări de intervenții şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii “Reabilitare şi modernizare Școala Gimnazială nr.4, municipiul Bistrița”, cu modificările şi completările ulterioare

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

16. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.65/27.04.2016 privind aprobarea Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și a indicatorilor tehnico-economici pentru unele obiective de investiţii referitoare la eficiența energetică a blocurilor de locuințe din municipiul Bistrița, cu modificările şi completările ulterioare

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

17. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.72/12.05.2016 privind aprobarea Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și a indicatorilor tehnico-economici pentru 23 obiective de investiţii, referitoare la eficiența energetică a blocurilor de locuințe din municipiul Bistrița, cu modificările şi completările ulterioare

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

18. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistrita nr.104/14.07.2016 privind aprobarea Cererii de finanţare „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 8” şi a documentaţiilor tehnico-economice aferente, în vederea solicitării finanţării prin Programul Operaţional Regional 2014-2020

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

19. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.105/14.07.2016 privind aprobarea cererii de finanţare „Imbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 15” şi a documentaţiilor tehnico-economice aferente, în vederea solicitării finanţării prin programul operaţional regional 2014-2020”

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

20. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.23/16.03.2017 privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru obiectivul de investiții ”Consolidarea și modernizarea corpului A (corp liceu), Colegiul Național Liviu Rebreanu, Bulevardul Republicii nr.8”, municipiul Bistrița

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

21. Proiect de hotărâre privind atestarea apartenenței la domeniul public sau privat al municipiului Bistrița, a unor terenuri concesionate, ocupate de construcții având diferite destinații

- iniţiator: Primarul municipiului Bistriţa

22. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistrița nr.108/19.07.2018 privind stabilirea unor măsuri în vederea schimbării destinației terenului în suprafață de 32 hectare, aferent Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, din teren agricol în teren destinat edificării de locuințe proprietate privată de către tineri sub 35 de ani, cu modificările ulterioare

- iniţiator: Viceprimarul municipiului Bistriţa, Niculae Cristian Marius

23. Proiect de hotărâre privind aprobarea extinderii intravilanului municipiului Bistriţa în vederea amenajării Parcului Recreativ Codrişor, beneficiar Consiliul local al municipiului Bistriţa

- iniţiatori: consilierii PER

24. Diverse

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – retrag de pe ordinea de zi următoarele proiecte de hotărâre:

1) Proiect de hotărâre privind atestarea apartenenței la domeniul public sau privat al municipiului Bistrița, a unor terenuri concesionate, ocupate de construcții având diferite destinații, de la poziția 21;

2) Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistrița nr.108/19.07.2018 privind stabilirea unor măsuri în vederea schimbării destinației terenului în suprafață de 32 hectare, aferent Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, din teren agricol în teren destinat edificării de locuințe proprietate privată de către tineri sub 35 de ani, cu modificările ulterioare, de la poziția 22.

Propune suplimentarea ordinii de zi cu 3 plângeri prealabile:

1) Plângerea prealabilă înregistrată cu nr.27628/10.04.2019, formulată de Asociația Bistrița Civică împotriva Hotărârii nr.11/31.01.2019 a Consiliului local al municipiului Bistrița privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ””Instalație de transport persoane, tip teleschi ”SKI LIFT” pe amplasamentul pârtiei de schi din Complexul Sportiv polivalent Unirea, municipiul Bistrita și Informarea nr.27628/17.04.2019 a Direcției Administrație Publică Juridic și a Direcției Tehnice

2) Plângerea prealabilă înregistrată cu nr.27629/10.04.2019, formulată de Asociația Bistrița Civică împotriva Hotărârii nr.12/31.01.2019 a Consiliului local al municipiului Bistrița privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Instalație de vară, tip “ALPINE COASTER” pe amplasamentul pârtie de schi din Complexul Sportiv Polivalent Unirea”, municipiul Bistrița și Informarea nr.27629/17.04.2019 a Direcției Administrație Publică Juridic și a Direcției Tehnice

3) Plângerea prealabilă înregistrată cu nr.32047/23.04.2019, fomulată de personalul Compartimentului pază din cadrul Poliției locale a municipiului Bistrița, prin care se solicită revocarea Hotărârii Consiliului local nr.59/28.03.2019 privind modificarea și statul de funcții al Poliției locale a municipiului Bistrița și Raportul nr.32701/25.04.2019 al Poliției Locale a Municipiului Bistrița, a Direcției Administrație Publică Juridic și a Biroului Resurse Umane, Organizare

Preşedintele de şedinţă supune la vot ordinea de zi cu propunerile domnului primar de mai sus, şi se aprobă cu 17 voturi „pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |17 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Archiudean Mircea |- |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Abs. |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Da |

Preşedintele de şedinţă supune la vot procesul-verbal al şedinţei ordinare a consiliului local din data de 28.03.2019, şi se aprobă cu 17 voturi „pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |17 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Archiudean Mircea |- |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Abs. |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Da |

Preşedintele de şedinţă supune la vot procesul-verbal al şedinţei extraordinare a consiliului local din data de 04.04.2019, şi se aprobă cu 17 voturi „pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |16 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |16 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Archiudean Mircea |- |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Nu a votat |

|Hangan Sorin |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Abs. |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Da |

Se trece la primul punct al ordinii de zi – Proiect de hotărâre privind încetarea de drept a mandatului de consilier local al domnului Archiudean Mircea.

Proiectul de hotărâre cuprinde 4 articole şi se adoptă cu votul secret al majorităţii consilierilor prezenţi.

Preşedintele de şedinţă supune la vot, prin vot secret proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 13 voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”. Trei consilieri nu au votat.

|Rezultat |Vot |

|Da |13 |

|Nu |1 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |14 |

|Nu au votat |3 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

Se trece la punctul 2 – Proiectul de hotărâre privind validarea mandatului de consilier local al domnului Marton Virgil Leonuț.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul deschis al majorităţii consilierilor prezenţi.

Comisia de validare se retrage pentru a verifica examinarea dosarului de validare al domnului Marton Virgil Leonuţ, ca următor supleant aflat pe lista Partidului Ecologist Român.

Domnul consilier Bria Dumitru Alexandru, preşedintele Comisiei de validare – comisia a hotărât să propună Consiliului local al municipiului Bistriţa validarea domnului Marton Virgil Leonuţ în funcţia de consilier local, constatând că sunt întrunite toate prevederile legale şi toate cerinţele.

Preşedintele de şedinţă supune la vot proiectul de hotărâre, care se adoptă cu 17 voturi „pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |17 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Archiudean Mircea |- |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Abs. |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Da |

Domnul consilier Marton Virgil Leonuţ depune jurământul:

„Subsemnatul Marton Virgil Leonuţ, consilier local în Consiliul local al municipiului Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, în conformitate cu prevederile art.32 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, depun în faţa Consiliului local următorul jurământ:

“Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună - credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Bistriţa.

Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

La şedinţă sunt prezenţi 18 consilieri.

Se trece la punctul 3 – Proiectul de hotărâre privind actualizarea componenţei Consiliului local al municipiului Bistriţa.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul deschis al majorităţii consilierilor prezenţi.

Preşedintele de şedinţă supune la vot proiectul de hotărâre, care se adoptă cu 18 voturi „pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Abs. |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Da |

Se trece la punctul 4 – Proiect de hotărâre privind actualizarea componenţei comisiilor de specialitate ale Consiliului local al municipiului Bistriţa.

Proiectul de hotărâre cuprinde 6 articole şi se adoptă cu votul secret al majorităţii consilierilor prezenţi.

Domnul consilier Mârza Teodor – am o propunere de modificare a componenţei comisiilor de urbanism şi juridică, respectiv ca eu să fac parte din comisia de urbanism, iar domnul consilier Marton Virgil Leonuţ să facă parte din comisia juridică.

Preşedintele de şesinţă supune la vot, prin vot secret propunerea domnului consilier Mârza Teodor de mai sus, şi se aprobă cu 18 voturi „pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

Preşedintele de şedinţă supune la vot, prin vot secret proiectul de hotărâre, care se adoptă cu 18 voturi „pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

19 consilieri prezenţi. A venit domnul consilier Moldovan Vasile.

Se trece la punctul 5 – Proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale datorate de persoanele fizice şi juridice din municipiul Bistriţa în anul 2020.

Proiectul de hotărâre cuprinde 24 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Rus Constantin, preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Bria Dumitru Alexandru, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Peteleu Ioan – aş vrea să propun modificarea art.2 din proiectul de hotărâre, şi anume: „Impozitul pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor juridice pentru anul 2020 se stabileşte după cum urmează:

(1) Prin aplicarea cotei de 0,65% asupra valorii impozabile a clădirilor nerezidenţiale şi respectiv a cotei de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirilor rezidenţiale”.

Deci practic o diminuare cu 0,65% a propunerii pe care a făcut-o iniţiatorul proiectului de hotărâre, de 1,3% la 0,65%.

Doamna consilier Morar Olivia Diana – propunerea mea de modificare a întregului corp de hotărâre se referă la menţinerea cuantumului taxelor şi impozitelor datorte de către persoanele fizie şi juridice la cuantumul la care se referă şi în prezent, motivat de faptul că articolul din Codul fiscal care stă la baza acestui demers, al acestui proiect de hotărâre, art.489 din Legea nr.227/2015, lasă la latitudinea autorităţii admnistraţiei pulice locale dacă să se majoreze sau nu cu rata inflaţiei aceste taxe şi impozite, adică nu este o chestiune obligatorie. Ba mai mult decât atât, s-a preferat să se meargă pe cota maximă de 4,6% şi putea să se aleagă o cotă mai mică de actualizare din rata inflaţiei, sau chiar deloc. Şi din acest motiv, întrucât nu este o chestiune obligatorie, ci este o chestiune la latitudinea consiliului local, eu propun să menţinem impozitele şi taxele locale la nivelul la care sunt în prezent, pentru anul următor.

Domnul consilier Hangan Sorin – mi-e greu să înţeleg logica acestui proiect de hotărâre şi o să argumentez şi de ce. Inflaţia nu se datorează cetăţenilor, ci a unei politici economico-fiscale proaste a celor care guvernează. De ce trebuie să plătească cetăţeanul o guvernare păguboasă? În altă ordine de idei, de ce întotdeauna aplicăm dubla măsură? Adică indexăm taxele şi impozitele cu indicele de inflaţie, dar nu şi veniturile cetăţenilor, adică salariile, pensiile, alocaţiile copiilor. Un alt argument stimaţi colegi, pentru care nu ar trebui să fim de acord cu creşterea sau indexarea taxelor cu indicele de inflaţie. De ce să creştem, sau de ce să indexăm taxele şi impozitele? Ca să ţinem banii în trezorerie? Adică administraţia municipiului nostru a demonstrat în ultimii ani că a rămas la fiecare sfârşit de an cu excedent suplimentare, adică cu bani în trezorerie. De ce să creem un disconfort cetăţeanului, ca să ţinem banii în trezorerie, că nu sutem capabili să cheltuim? Adică să facem investiţii care să aducă mai mulţi bani, ca să sporească confortul cetăţeanului şi siguranţa lui. Eu spun că n-ar trebui să fim de acord cu această indexare, ba mai mult, achiesez la propunerea colegului meu de a diminua, pentru că atunci când am votat data trecută am făcut o mare prostie mergând la mximum cu taxele şi impozitele. Sper să nu primesc vreo replică de la vreun coleg, că mă rog, atitudinea sau intervenţia noastră este una populistă s-au ne-am transformat în sociali-democraţi. Nu domnilor, principiile liberale sunt că trebuie să adunăm taxe mici de la toată lumea şi din toate domeniile, nu mari de la câţiva. De la toţi aceia care plătesc de fiecare dată şi noi nu suntem în stare să cheltuim cât plătesc ei. Nu vom vota indexarea.

Domnul preşedinte de şedinţă – să înţeleg că propunerea dumneavoastră este de menţinere a impozitelor şi taxelor locale la nivelul anului precedent, pentru anul 2020? Sau aţi zis că nu ar trebui majorate, apoi aţi spus că sunteţi de acord chiar cu înjumătăţirea propusă de colegul dumneavoastră, şi acum nu mai ştim care este propunerea.

Domnul consilier Hangan Sorin – nu vom vota indexarea impozitelor şi taxelor locale.

Domnul consilier Peteleu Ioan – ca să se înţeleagă foarte bine, deci propunerea mea a fost strict pe acel articol din proiectul de hotărâre, pe art.2 care se referă la impozitele pe clădirile nerezidenţiale, adică pe proprietăţile în principiu, a celor care produc bani atât pentru bugetul municipiului Bistriţa, cât şi pentru bugetul de stat. Acest procent este maxim la Bistriţa, ceea ce nu este în ordine din punctul meu de vedere, pentru că am solicitat şi în anii precedenţi să se facă un studiu de impact real, nu cum s-a făcut cel de anul trecut, ca să putem modela aceste taxe şi impozite, nu cei care plătesc şi salarii, şi contribuţii la bugetul de stat, şi bineînţeles, la bugetul municipiului Bistriţa, să plătească şi cele mai mari impozite pe proprietate. Nu este un lucru firesc, chiar municipii reşedinţă de judeţ ca şi Clujul, au impozite pe proprietate, mă refer aici la clădirile nerezidenţiale, mai mici decât Bistriţa. Şi aşa cum spunea şi domnul consilier Hangan, noi nu cheltuim banii pe care îi colectăm la buget. Şi o să vedeţi mai departe la proiectele de hotărâre care urmează. La fel, trebuie să aveţi în vedere că, guvernul care conduce astăzi ţara a venit cu un program de guvernare care nu prevedea nici o creştere a taxelor şi impozitelor. Din contră, au fost propuneri de diminuare sau de desfiinţare a unor taxe şi impozite. Ca urmare, această iniţiativă, acest proiect de hotărâre nu are nici o fundamentare nici măcar în programul de guvernare care este al partidului din care şi dumneavoastră faceţi parte.

Domnul preşedinte de şedinţă – putem reveni la proiectul de hotărâre? Ca să nu facem declaraţii politice în timpul dezbaterilor.

Domnul consilier Peteleu Ioan – să nu uităm că în doi ani de zile de guvernare, inflaţia în România a crescut cu peste 7,5%, de la o deflaţie din anul 2014 şi 2015. Asta aţi reuşit. Deci aceste majorări de fapt, sunt mascate de această indexare cu rata inflaţiei, care nu este altceva decât puterea de cumpărare care a scăzut.

Domnul consilier Mârza Teodor – doresc să face o propunere, şi anume, reducerea cu 50%a impozitului pe clădirile rezidenţiale sau nerezidenţiale care se încadrează în clasa A de performanţă energetică.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – ca să ne lămurim cu problema de obligativitate sau nu, îl chem pe domnul director Cismaş să vină la un microfon şi să ne spună.

Doamna secretar Gaftone Floare – stimaţi consilieri, în conformitate cu art.491 din Legea nr.227/2015 Codul fiscal, Secţiunea Indexarea impozitelor şi taxelor locale, se prevede:

„(1) În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

(2) Sumele indexate conform alin.(1) se aprobă prin hotărâre a consiliului local şi se aplică în anul fiscal următor”.

Stimaţi consilieri, prin Ordonanţa 114/28.12.2018 s-a introdus un alin.3 la art.491 care prevede că: „Dacă hotărârea consiliului local nu a fost adoptată cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de expirarea exerciţiului bugetar, în anul fiscal următor, în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei ori se determină prin aplicarea unei cote procentuale, se aplică de către compartimentul de resort din aparatul de specialitate al primarului, nivelurile maxime prevăzute de prezentul cod, indexate potrivit prevederilor alin.(1)”.

Iar la art.493 alin.7 se prevede că „Limitele amenzilor prevăzute la alin.3 şi 4, se actualizează prin hotărâre a consiliilor locale conform procedurii stabilite la art.491”.

Deci trebuie să ţinem cont de elementele aduse de Ordonanţa 114/28.12.2018. Mai multe detaii vă explică domnul director Cismaş.

Domnul director executiv adjunct Cismaş Adrian – exact acesta este articolul pe care am vrut să-l citesc şi eu, pentru care este obligatoriu a se face indexarea. A nu se încurca cu majorarea sau ajustarea impozitelor, cum se mai numesc, la art.489, care prevede că, consiliul local poate majora cu până la 50% impozitele şi taxele în sumă fixă. Asta v-am spus pe scurt. Noi am aplicat indexarea, cu excepţia a 2-3 taxe. Domnul Peteleu s-a referit la o problemă, noi am făcut, pentru că am ştiut că ne puneţi problema, ne-aţi pus-o şi anul trecut. Şi vreau să vă zic că în cazul dumneavoastră care l-aţi propus, pierdem 6.404.300 lei la bugetul local. Am făcut nişte simulări.

Domnul viceprimar Niculae Cristian Marius – încă odată cei 5 consilieri PNL sunt pe arătură şi vin cu tot felul de petarde şi vin să arunce cu tot felul de învinuiri asupra noastră, că creştem taxele, le majorăm şi se vede foarte clar că tot ceea ce facem o facem din obligaţie legală pe care o avem. Această indexare trebuie făcută. Nu ne-am propus niciodată ca noi consilierii PSD să creştem impozitele şi taxele locale. Dar după cum vedeţi, trebuie să respectăm legea, trebuie să respectăm Codul fiscal şi nu mai veniţi, v-am spus, cu tot felul de petarde şi tot felul de fumigene în consiliul local, să ne demonstraţi nouă cât suntem noi de social-democraţi. Suntem social-democraţi, ne gândim la oameni, dar trebuie să respectăm legea, să punem în aplicare şi programul de guvernare.

Doamna consilier Morar Olivia Diana – domnule preşedinte de şedinţă, în primul rând nu ar trebui să permiteţi calomniile la microfon, odată, că noi suntem pe arătură. Noi nu suntem pe arătură, eu am ridicat o chestiune juridică aici. Acuma dacă domnul viceprimar nu a deschis Codul fiscal în viaţa lui, eu înţeleg, că poate i se pare că suntem pe arătură, dar nu suntem absolut deloc. Eu am avut o propunere de menţinere vis-a-vis de ceea ce am expus, pentru că noi nu suntem obligaţi să indexăm cu cota maximă. De exemplu Clujul, a majorat impozitele cu cota de 1,3%, noi le indexăm, ca să mă exprim mai corect, cu cota maximă de 4,6%. De aceea v-am spus că este o chestiune care ţine de buna noastră apreciere de la această masă. De ce alte municipalităţi, şi v-am dat exemplu Clujul, pentru că bineînţeles că toţi ne raportăm la Cluj din mai multe puncte de vedere. Da, ei au spus 1,3, Mureşul la fel. De ce noi trebuie să mergem cu cotă maximă? Şi de aceea, din moment ce există această posibilitate legală, eu am propus să nu le majorăm. Puteţi să respingeţi propunerea, nu am nimic împotrivă, bineînţeles că veţi proceda în consecinţă, dar noi nu suntem pe arătură aşa cum s-a sugerat.

Domnul consilier Peteleu Ioan – eu apreciez că domnul director Cismaş s-a pregătit, nu ştiu însă de unde ar fi putut şti dânsul care o să fie propunerea mea, şi cu cât o să propun diminuarea acelei cote. Puteam să propun cu 100%, puteam să propun o diminuare de 10%, dar în fine. Domnule director Cismaş, dumneavoastră aţi făcut nişte calcule, nu aţi făcut o simulare. Dacă făceaţi o simulare, şi o înaintaţi iniţiatorului proiectului de hotărâre, probabil că domnul primar chiar era de acord cu acea simulare. Simulare înseamnă că diminuez dintr-o parte şi cresc în altă parte. Asta înseamnă simulare. Puteaţi să nu pierdeţi banii ăia, dacă creşteaţi cu zero virgulă la sută alte impozite şi taxe. Nu vă oprea nimeni. Asta era simularea. Dar dumneavoastră nu aţi făcut o simulare, aţi făcut un simplu calcul, nu ştiu ce procent aţi aplicat pe acel impozit ca să ajungeţi la 6 milioane şi de lei, care oricum, ţinând cont că nu s-au cheltuit bani ani la rând, sunt o nimica toată. Nu am vrut să ajungem la discuţii neprincipiale în această săptămână şi mai ales astăzi, chiar o rugasem pe doamna consilier Tabără să trasmită tuturor colegilor dânsei de partid, în şedinţa comisiei economice de ieri, să se abţină de la anumite lucruri, dar văd că domnul viceprimar Niculae nu se poate abţine nici astăzi şi nici în această săptămână, şi a demonstrat-o.

Domnul viceprimar Niculae, dumneavoastră dacă vroiaţi să faceţi o propunere, puteaţi să faceţi o propunere de diminuare a tuturor impozitelor şi taxelor cu procentul cu are se indexează, da, procentul ratei de inflaţie cu care se indexează acele impozite şi taxe locale. Atunci puteaţi să spuneţi că lucraţi pentru cetăţeni. Altfel, decât să indicaţi nu ştiu ce lege şi să spuneţi că nu vrem să respectăm legea, este total fals. Falsitatea este la dumneavoastră, nu la noi, în nici un caz. Noi am făcut nişte propuneri pe care ni le permite legea. Şi atât. Noi putem face propuneri şi de diminuare a impozitelor şi taxelor, nu numai de majorare sau de indexare cu rata inflaţiei.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – eu aş vrea să arăt câteva exemple din situaţia cotelor procentuale privind stabilirea impozitului pe clădiri pentru anul 2019. Limitele la persoanele rezidenţiale – 0,08 şi 0,2%. Noi sutem la 0,8% şi la persoane fizice şi la persoane juridice. Clujul este 0,1 – 0,1%, Baia Mare este 0,1 – 0,2%, Zalău 0,1 – 0,1%, Braşov 0,09 – 0,2%, Arad 0,15 – 0,2%, Satu Mare 0,12 – 0,2%. Deci toate aceste municipii sunt cu cotele procentuale mai mari decât Bistriţa pentru anul 2019. Am vrut numai să ştiţi unde stăm.

Domnul consilier Peteleu Ioan – domnule primar, v-aş ruga să ne spuneţi şi care sunt impozitele pentru clădirile nerezidenţiale, la acele municipii.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – am să vă spun. La persoane juridice noi avem 1,3, Baia Mare - 1,3, Braşov - 1,3, Sibiu - 1,3, Bucureşti - 1,5, Arad - 1,3, Satu Mare - 1,3.

Domnul consilier Peteleu Ioan –şi Clujul?

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – Cluj Napoca - 1.

Domnul consilier Peteleu Ioan – asta înseamnă gândire economică.

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – acesta este punctul dumneavoastră de vedere. Din punctul meu de vedere, gândire economică înseamnă la persoane rezidenţiale. Dar mă rog, putem să o discutăm asta în comisii, nu aici.

Preşedintele de şedinţă supune la vot propunerea domnului consilier Peteleu Ioan, respectiv modificarea art.2 din proiectul de hotărâre: „Impozitul pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor juridice pentru anul 2020 se stabileşte după cum urmează: (1) Prin aplicarea cotei de 0,65% asupra valorii impozabile a clădirilor nerezidenţiale şi respectiv a cotei de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirilor rezidenţiale”. Se obţin 7 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” şi 6 abţineri. Propunerea nu se aprobă.

|Rezultat |Vot |

|Da |7 |

|Nu |6 |

|Abţinere |6 |

|Au votat |19 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Abţ. |

|Bria Dumitru Alexandru |Nu |

|Flueraş Cristina Georgia |Nu |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Nu |

|Hangan Sorin |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Abţ. |

|Moldovan Victoria Valeria |Nu |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Abţ. |

|Niculae Cristian Marius |Nu |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Abţ. |

|Sabău Gheorghe |Nu |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Abţ. |

Preşedintele de şedinţă supune la vot propunerea doamnei consilier Morar Olivia Diana, menţinerea cuantumului taxelor şi impozitelor datorte de către persoanele fizie şi juridice la cuantumul la nivelului anului 2019. Se obţin 6 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” şi 7 abţineri. Propunerea nu se aprobă.

|Rezultat |Vot |

|Da |6 |

|Nu |6 |

|Abţinere |7 |

|Au votat |19 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Abţ. |

|Bria Dumitru Alexandru |Nu |

|Flueraş Cristina Georgia |Nu |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Nu |

|Hangan Sorin |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Abţ. |

|Moldovan Victoria Valeria |Nu |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Abţ. |

|Niculae Cristian Marius |Nu |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Abţ. |

|Sabău Gheorghe |Nu |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Abţ. |

Preşedintele de şedinţă supune la vot propunerea domnului consilier Mârza Teodor, reducerea cu 50%a impozitului pe clădirile rezidenţiale sau nerezidenţiale care se încadrează în clasa A de performanţă energetică. Se obţin 7 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi 9 abţineri. Un consilier nu votează. Propunerea nu se aprobă.

|Rezultat |Vot |

|Da |7 |

|Nu |2 |

|Abţinere |9 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Abţ. |

|Bria Dumitru Alexandru |Nu |

|Flueraş Cristina Georgia |Nu |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Abţ. |

|Hangan Sorin |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Abţ. |

|Moldovan Victoria Valeria |Abţ. |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Abţ. |

|Niculae Cristian Marius |Abţ. |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Abţ. |

|Sabău Gheorghe |Nu a votat |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Abţ. |

Preşedintele de şedinţă supune la vot proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator şi se adoptă cu 12 voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” şi 2 abţineri.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |2 |

|Abţinere |2 |

|Au votat |19 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Nu |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Nu |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Abţ. |

|Marza Teodor Ioan |Abţ. |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Morar Olivia Diana |Nu |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Nu |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Nu |

|Tabără Camelia |Da |

Se trece la punctul 6 – Proiect de hotărâre privind stabilirea taxelor speciale, datorate de persoanele fizice şi juridice din municipiul Bistriţa în anul 2020.

Proiectul de hotărâre cuprinde 20 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Rus Constantin, preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Bria Dumitru Alexandru, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Sărmăşan Mihai Lucian – la anexa nr.4 propun eliminarea taxei pentru oficierea căsătoriei în zilele de sâmbătă şi duminică.

Preşedintele de şedinţă supune la vot propunerea domnului consilier Sărmăşan Mihai Lucian, de eliminarea taxei pentru oficierea căsătoriei în zilele de sâmbătă şi duminică, prevăzută la anexa nr.4. Se obţin 7 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi 8 abţineri. Un consilier nu a votat.

|Rezultat |Vot |

|Da |7 |

|Nu |3 |

|Abţinere |8 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Abţ. |

|Bria Dumitru Alexandru |Nu a votat |

|Flueraş Cristina Georgia |Nu |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Abţ. |

|Hangan Sorin |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Abţ. |

|Moldovan Victoria Valeria |Nu |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Abţ. |

|Niculae Cristian Marius |Abţ. |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Abţ. |

|Sabău Gheorghe |Nu |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Abţ. |

Preşedintele de şedinţă supune la vot proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator şi se adoptă cu 14 voturi „pentru” şi 5 voturi „împotrivă”

|Rezultat |Vot |

|Da |14 |

|Nu |5 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |19 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Nu |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Nu |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Morar Olivia Diana |Nu |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Nu |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Nu |

|Tabără Camelia |Da |

Domnul primar Creţu Ovidiu Teodor – doar o informaţie vreau să-i dau domnului consilier Sărmăşan referitor la căsătoriile în zilele libere. În urmă cu 5 ani, în municipiul Sibiu, în timp ce domnul preşedinte Iohannis era primarul Sibiului, căsătoriile se oficiau exclusiv în timpul programului de lucru, în zilele de lucru. Deci nu existau căsătorii în zilele de sâmbătă şi duminică. Am vrut să aveţi infiormaţia asta.

Se trece la punctul 7 – Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Bistrița la realizarea proiectului de interes public “Platforma regională de investiții “INNO – rethinking business networks””, implementat prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord – Vest.

Proiectul de hotărâre cuprinde 6 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Se supune la vot proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 16 voturi „pentru”. Trei consilieri nu au votat.

|Rezultat |Vot |

|Da |16 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |16 |

|Nu au votat |3 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Nu a votat |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Nu a votat |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Morar Olivia Diana |Nu a votat |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Da |

Se trece la punctul 8 – Proiect de hotărâre privind aprobarea aderarării municipiului Bistriţa, ca membru, în cadrul rețelei internaționale a municipalităților pentru pace “Mayors for Peace”.

Proiectul de hotărâre cuprinde 6 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Se supune la vot proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 15 voturi „pentru”. Patru consilieri nu au votat.

|Rezultat |Vot |

|Da |15 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |15 |

|Nu au votat |4 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Nu a votat |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Nu a votat |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Nu a votat |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Morar Olivia Diana |Nu a votat |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Da |

Se trece la punctul 9 – Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului local, bugetului instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local şi bugetul creditelor interne al municipiului Bistriţa pe anul 2018.

Proiectul de hotărâre cuprinde 6 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Peteleu Ioan – practic prin acest proiect de hotărâre pe care ni-l propuneţi, şi mă refer aici bineînţeles la conducerea administraţiei, nu faceţi altceva decât să dovediţi capacitatea de administrare a oraşului. Dacă ne uităm în raport, o să observăm cu uşurinţă că la Secţiunea de dezvoltare pe bugetul local, avem impresionantul procent de realizare de 52,95%. Asta înseamnă domnule primar, domnule viceprimar, capacitatea dumneavoastră de previziune atunci când faceți propuneri pe buget. Asta înseamnă de fapt că alocați niște bani pe care nu sunteți în stare să îi cheltuiți și veniți cu aceeași placă, cel puțin de când sunt eu în consiliul local este aceeași placă atunci când nu se execută sumele din buget.

Se supune la vot proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 12 voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” şi 2 abţineri.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |5 |

|Abţinere |2 |

|Au votat |19 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Nu |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Nu |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Abţ. |

|Marza Teodor Ioan |Abţ. |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Morar Olivia Diana |Nu |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Nu |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Nu |

|Tabără Camelia |Da |

Domnul viceprimar Niculae Cristian Marius – eu l-aş rugat pe domnul director Scurtu să explice din ce cauză avem execuţie bgetară de 52,95%. A, nu vreţi să auziţi, pentru că ştiţi. Dacă ştiţi înseamnă că numai aruncaţi informaţii pe piaţă.

Domnul consilier Hangan Sorin – domnule viceprimar, până am ajuns pe arătura pe care neaţi trimis, înțelegeți, am aranjat niște cărți pe niște rafturi. De aia am înțeles, nu mai trebuie după. Treceți la următorul proiect.

Domnul viceprimar Niculae Cristian Marius – vreţi explicaţii, sau nu vreţi?

Domnul consilier Peteleu Ioan – domnule viceprimar, știm citi, ați scris dumneavoastră motivările pentru care nu ați reușit să consumaţi banii. Ce Dumnezeu, chiar așa de proşti ne credeți?

Se trece la punctul 10 – Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului local, bugetului instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local şi bugetul creditelor privind aprobarea execuţiei bugetului local, bugetului instituţiilor publice interne al municipiului Bistriţa pe trimestrul I 2019.

Proiectul de hotărâre cuprinde 6 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Se supune la vot proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 11 voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” şi 3 abţineri. Un consilier nu a votat.

|Rezultat |Vot |

|Da |11 |

|Nu |4 |

|Abţinere |3 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Nu |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Nu |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Abţ. |

|Marza Teodor Ioan |Abţ. |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Nu a votat |

|Morar Olivia Diana |Nu |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Nu |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Abţ. |

|Tabără Camelia |Da |

Se trece la punctul 11 – Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.139/21.10.2015 privind desemnarea reprezentanţilor municipiului Bistriţa în Adunarea Generală a Asociaţilor (AGA) la Societatea Business Park Bistrita Sud S.R.L. şi aprobarea contractului de mandat al acestora.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Domnul consilier Bria Dumitru Alexandru, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Peteleu Ioan – eu aș sesiza domnule președinte, că nici un reprezentant în Adunarea Generală a Asociaților nu și-a îndeplinit prevederile din contractul de mandat. Dacă doriți puteți să îl analizați dumneavoastră și să vedeți ce trebuie să facă reprezentanții în Adunarea Generală a Ssociaților la Societatea Business Park Bistrița Sud. Deci nici un reprezentant al Adunării Generale a Asociaților nu şi-a îndeplinit prevederile din contractul de mandat. Asta așa, poate totuși veniți și prezentați contractul pentru, că altfel acele plăți sunt degeaba.

Domnul preşedinte de şedinţă – nu înţeleg despre ce plăţi vorbiţi.

Domnul consilier Peteleu Ioan – de plăţile care sunt bugetate și care se fac către reprezentanții în Adunarea Generală a Asociaților.

Domnul preşedinte de şedinţă – sunteți dezinformat, domnul Peteleu. Nu se fac plăți.

Domnul consilier Peteleu Ioan – dumneavoastră ați venit acum o săptămâna și ne-ați propus în bugetul Societăți Business Park Bistrița Sud cheltuieli pentru plata indemnizaţiilor reprezentanţilor AGA.

Domnul preşedinte de şedinţă – haideți să ne lămuriți. Acuma intru în discuție cu dumneavoastră pentru simplul motiv că fac parte din acel AGA de acolo. Şi atunci vă spu eun, că aţi spus că nu şi-au exercitat, şi atunci nici nu au fost plătiți. Punct. Că dacă de acuma vor face, va fii cu totul altceva.

Domnul consilier Peteleu Ioan – să înțelegem că de asta nu v-aţi făcut treaba pentru care eraţi puşi acolo?

Domnul preşedinte de şedinţă – nu presupune nimic, eu am dat un răspuns.

Domnul consilier Peteleu Ioan – vă întreb atunci, de ce mai mergeți la adunările generale?

Domnul preşedinte de şedinţă – din plăcere.

Domnul consilier Peteleu Ioan – aha, din plăcere.

Domnul preşedinte de şedinţă – ca să știți dumneavoastră că se poate și așa ceva .

Domnul viceprimar Muthi Adrian Gelu – propun ca în locul domnului Kozuk Andrei Ioan să fie ales domnul Vamanu Dumitru în AGA.

Doamna consilier Gaga Seica Marioara – eu îl propun din partea grupului PNL pe domnul consilier Sărmăşan Mihai Lucian.

Se supune la vot, prin vot secret, propunerea domnului viceprimar Muthi Adrian Gelu, ca domnul Vamanu Dumitru să fie ales în AGA în locul domnului consilier Kozuk Andrei Ioan. Se aprobă cu 12 voturi „pentru” şi 4 abţineri. Trei consilieri nu votează.

|Rezultat |Vot |

|Da |12 |

|Nu |0 |

|Abţinere |4 |

|Au votat |16 |

|Nu au votat |3 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

Se supune la vot, prin vot secret, propunerea doamnei consilier Gaga Seica Marioara, ca domnul consilier Sărmăşan Mihai Lucian să fie ales în AGA în locul domnului consilier Kozuk Andrei Ioan. Se obţin 8 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi 7 abţineri. Propunerea nu se aprobă.

|Rezultat |Vot |

|Da |8 |

|Nu |3 |

|Abţinere |7 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

Se supune la vot, prin vot secret, proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 11 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi 3 abţineri. Doi consilieri nu votează.

|Rezultat |Vot |

|Da |11 |

|Nu |3 |

|Abţinere |3 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |2 |

|Absenţi |3 |

|Total |21 |

Se trece la punctul 12 – Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții “Pod nou peste pârâul Ghinzii din localitatea Ghinda”.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Se supune la vot proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 16 voturi „pentru”. Trei consilieri nu votează.

|Rezultat |Vot |

|Da |16 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |16 |

|Nu au votat |3 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Nu a votat |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Nu a votat |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Da |

Se trece la punctul 13 – Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr.50/29.03.2018 a Consiliului local al municipiului Bistrița, privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investitii “Amenajarea zonei centrale inclusiv teren de sport în localitatea componentă Slătinița”.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Se supune la vot proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 14 voturi „pentru” şi o abţineri. Patru consilieri nu votează.

|Rezultat |Vot |

|Da |14 |

|Nu |0 |

|Abţinere |1 |

|Au votat |15 |

|Nu au votat |4 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Nu a votat |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Nu a votat |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Morar Olivia Diana |Abţ. |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Nu a votat |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Nu a votat |

Se trece la punctul 14 – Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr.15/14.02.2018 a Consiliului local al municipiului Bistrița, privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investitii “Modernizarea, reabilitarea și extinderea sistemului de iluminat public din municipiul Bistrița și localitățile componente”, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Se supune la vot proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 19 voturi „pentru”.

|Rezultat |Vot |

|Da |19 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |19 |

|Nu au votat |0 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Da |

Se trece la punctul 15 – Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.64/27.04.2016 privind aprobarea Documentației de avizare pentru lucrări de intervenții şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii “Reabilitare şi modernizare Școala Gimnazială nr.4, municipiul Bistrița”, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Se supune la vot proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 18 voturi „pentru”. Un consilier nu votează.

|Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Nu a votat |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Da |

Se trece la punctul 16 – Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr.65/27.04.2016 a Consiliului local al municipiului Bistriţa, privind aprobarea Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și a indicatorilor tehnico-economici pentru unele obiective de investiţii referitoare la eficiența energetică a blocurilor de locuințe din municipiul Bistrița, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Peteleu Ioan – aș dori să întreb dacă aceste majorări datorate creşterii manoperei la lucrările de construcții, se vor regăsi și în cota de participare a cetățenilor la aceste investiții, sau sunt suportate de către bugetul local, de către bugetul de stat? Pentru că nu ni s-a spus încă de cine vor fi suportate aceste creșteri?

Doamna directori executiv Ivaşcu Lia – pentru că cetățenii participă cu cotă procentuală din investiție la cofinanțare, desigur și creșterile se reflectă procentual în participarea dânşilor.

Domnul consilier Peteleu Ioan – mulțumesc doamna director pentru precizări, mulțumim guvernului Dăncilă-Dragnea pentru aceste modificări legislative care scot în continuare bani din buzunarele cetățenilor.

Domnul viceprimar Niculae Cristian Marius – domnule consilier Peteleu, perticiparea cetățenilor este de 3,5% din valoarea anvelopării, deci va fi o creștere extrem de mică a participaţiei în procentul de 3,5%. Stați liniștit, că va fi chiar foarte puțină contribuția cetățenilor în plus vis-a-vis de aceasta. Puteți să-mi dați ce răspuns doriți.

Domnul consilier Peteleu Ioan – domnule viceprimar, așa puteați proceda și la proiectul de mai devreme cu impozitele și taxele, puteați să creşteţi de la 0,08 la 0,1, de exemplu, spre mai buna înțelegere a filozofiei bugetare.

Se supune la vot proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 14 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 2 abţineri. Doi consilieri nu votează.

|Rezultat |Vot |

|Da |14 |

|Nu |1 |

|Abţinere |2 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |2 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Abţ. |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Nu a votat |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ. |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Nu |

|Tabără Camelia |Nu a votat |

Se trece la punctul 17 – Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr.72/12.05.2016 a Consiliului local al municipiului Bistrita privind aprobarea Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și a indicatorilor tehnico-economici pentru 23 obiective de investiţii, referitoare la eficiența energetică a blocurilor de locuințe din municipiul Bistrița, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Se supune la vot proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 15 voturi „pentru” şi 2 abţineri. Doi consilieri nu votează.

|Rezultat |Vot |

|Da |14 |

|Nu |0 |

|Abţinere |2 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |2 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Nu a votat |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Abţ. |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ. |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Nu a votat |

|Tabără Camelia |Da |

Se trece la punctul 18 – Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr.104/14.07.2016 a Consiliului local al municipiului Bistrita privind aprobarea Cererii de finanţare „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 8” şi a documentaţiilor tehnico-economice aferente, în vederea solicitării finanţării prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Se supune la vot proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 16 voturi „pentru” şi o abţinere. Doi consilieri nu votează.

|Rezultat |Vot |

|Da |16 |

|Nu |0 |

|Abţinere |1 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |2 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Nu a votat |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Morar Olivia Diana |Nu a votat |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ. |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Da |

Se trece la punctul 19 – Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr.105/14.07.2016 a Consiliului local al municipiului Bistriţa privind aprobarea Cererii de finanţare „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 15” şi a documentaţiilor tehnico-economice aferente, în vederea solicitării finanţării prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Se supune la vot proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 16 voturi „pentru” şi 2 abţineri. Un consilier nu votează.

|Rezultat |Vot |

|Da |16 |

|Nu |0 |

|Abţinere |2 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Nu a votat |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Abţ. |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Abţ. |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Da |

Se trece la punctul 20 – Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.23/16.03.2017 privind aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie pentru obiectivul de investiţii „Consolidarea şi modernizarea corpului A (corp liceu) Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, Bulevardul Republicii nr.8”, municipiul Bistriţa.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil.

Se supune la vot proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 18 voturi „pentru”. Un consilier nu votează.

|Rezultat |Vot |

|Da |18 |

|Nu |0 |

|Abţinere |0 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Da |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Da |

|Hangan Sorin |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Da |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Da |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Nu a votat |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Da |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Da |

Proiectele de hotărâre de la punctele 21 şi 22 au fost retrase.

Se trece la punctul 23 – Proiect de hotărâre privind aprobarea extinderii intravilanului municipiului Bistriţa în vederea amenajării Parcului Recreativ Codrişor, beneficiar Consiliul local al municipiului Bistriţa – iniţiatori consilierii PER.

Proiectul de hotărâre cuprinde 5 articole şi se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Preşedintele de şedinţă solicită rapoartele comisiilor de specialitate.

Domnul consilier Rus Constantin, preşedintele Comisiei pentru dezvoltare urbană – proiectul de hotărâre a fost avizat nefavorabil.

Domnul consilier Bria Dumitru Alexandru, preşedintele Comisiei juridice şi administraţie publică locală – proiectul de hotărâre a fost avizat nefavorabil.

Doamna secretar Gaftone Floare – pentru acest proiect de hotărâre am întocmit obiecţii de legalitate. În primul rând, în conformitate cu Legea 350/2001, legea urbanismului, stabilirea limitelor intravilanului municipiului Bistriţa se fac prin documentaţii de urbanism, gen PUD sau PUZ sau PUG. Nu este foarte clară reglementarea și sunt confuzii între titlul și articolul 1. Probabil că inițiatorul a dorit o actualizare a documentaţiilor PUZ Codrişor 1 și 2, inițiatorul fiind de față o să vă prezinte mai în detaliu. De asemenea, nici serviciile de specialitate din cadrul primăriei nu au dat rapoarte favorabile, punct de vedere pe care mi l-am însușit.

Domnul consilier Mârza Teodor – mulțumesc doamnei secretar pentru cuvântul dumneaei. Vreau să propun corelarea titlului articolului titlului proiectului cu articolul numărul 1 și anume: Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri în vederea extinderii intravilanului municipiului Bistriţa, iar articolul 1 se va modifica și va suna așa: Se aprobă adoptarea unor măsuri în vederea extinderii intravilanului în vederea amenajării parcului pădurii recreative Codrişor.

Se supune la vot propunerile de modificare a proietelui de hotărâre ale iniţiatorului domnul consilier Mârza Teodor şi se obţin 6 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi 10 abţineri. Un consilier nu votează. Propunerea nu se aprobă.

|Rezultat |Vot |

|Da |6 |

|Nu |2 |

|Abţinere |10 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Abţ. |

|Bria Dumitru Alexandru |Abţ. |

|Flueraş Cristina Georgia |Abţ. |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Nu |

|Hangan Sorin |Nu a votat |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Abţ. |

|Moldovan Victoria Valeria |Abţ. |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Abţ. |

|Niculae Cristian Marius |Abţ. |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Abţ. |

|Sabău Gheorghe |Nu |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Abţ. |

Se supune la vot proiectul de hotărâre în forma prezentată de iniţiator şi se obţin 6 voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” şi 7 abţineri. Doi consilieri nu votează. Proiectul de hotărâre nu se adoptă.

|Rezultat |Vot |

|Da |6 |

|Nu |4 |

|Abţinere |7 |

|Au votat |17 |

|Nu au votat |2 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Abţ. |

|Bria Dumitru Alexandru |Nu |

|Flueraş Cristina Georgia |Nu |

|Gaga Seica Marioara |Nu a votat |

|Gherman Horaţiu Ioan |Abţ. |

|Hangan Sorin |Nu a votat |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Abţ. |

|Moldovan Victoria Valeria |Nu |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Abţ. |

|Niculae Cristian Marius |Abţ. |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Abţ. |

|Sabău Gheorghe |Nu |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Abţ. |

Se trece la punctul 24 – Plângerea prealabilă înregistrată cu nr.27628/10.04.2019, formulată de Asociația Bistrița Civică împotriva Hotărârii nr.11/31.01.2019 a Consiliului local al municipiului Bistrița privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ””Instalație de transport persoane, tip teleschi ”SKI LIFT” pe amplasamentul pârtiei de schi din Complexul Sportiv polivalent Unirea, municipiul Bistrita și Informarea nr.27628/17.04.2019 a Direcției Administrație Publică Juridic și a Direcției Tehnice.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – aviz nefavorabil.

Preşedintele de şedinţă supune la vot admiterea plângerii prealabile. Se obţin 6 voturi „pentru”, 10 voturi „împotrivă” şi 2 abţineri. Un consilier nu votează. Plângerea prealabilă a fost respinsă.

|Rezultat |Vot |

|Da |6 |

|Nu |10 |

|Abţinere |2 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Abţ. |

|Bria Dumitru Alexandru |Nu |

|Flueraş Cristina Georgia |Nu |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Nu |

|Hangan Sorin |Nu a votat |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Nu |

|Moldovan Victoria Valeria |Nu |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Nu |

|Niculae Cristian Marius |Nu |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Nu |

|Sabău Gheorghe |Nu |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Nu |

Se trece la punctul 25 – Plângerea prealabilă înregistrată cu nr.27629/10.04.2019, formulată de Asociația Bistrița Civică împotriva Hotărârii nr.12/31.01.2019 a Consiliului local al municipiului Bistrița privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Instalație de vară, tip “ALPINE COASTER ” pe amplasamentul pârtie de schi din Complexul Sportiv Polivalent Unirea”, municipiul Bistrița și Informarea nr.27629/17.04.2019 a Direcției Administrație Publică Juridic și a Direcției Tehnice.

Preşedintele de şedinţă solicită raportul comisiei de specialitate.

Doamna consilier Tabără Camelia, preşedintele Comisiei economice – aviz nefavorabil.

Preşedintele de şedinţă supune la vot admiterea plângerii prealabile. Se obţin 6 voturi „pentru”, 10 voturi „împotrivă” şi 2 abţineri. Un consilier nu votează. Plângerea prealabilă a fost respinsă.

|Rezultat |Vot |

|Da |6 |

|Nu |10 |

|Abţinere |2 |

|Au votat |18 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Abţ. |

|Bria Dumitru Alexandru |Nu |

|Flueraş Cristina Georgia |Nu |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Gherman Horaţiu Ioan |Nu |

|Hangan Sorin |Nu a votat |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs. |

|Marton Virgil Leonuţ |Da |

|Marza Teodor Ioan |Da |

|Mihestian Maria Marioara |Abs. |

|Miholca Bogdan Vasile |Nu |

|Moldovan Victoria Valeria |Nu |

|Moldovan Vasile |Abţ. |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Nu |

|Niculae Cristian Marius |Nu |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Nu |

|Sabău Gheorghe |Nu |

|Sărmăşan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Nu |

Se trece la punctul 26 – Plângerea prealabilă înregistrată cu nr.32047/23.04.2019, fomulată de personalul Compartimentului pază din cadrul Poliției locale a municipiului Bistrița, prin care se solicită revocarea Hotărârii Consiliului local nr.59/28.03.2019 privind modificarea și statul de funcții al Poliției locale a municipiului Bistrița și Raportul nr.32701/25.04.2019 al Poliției Locale a Municipiului Bistrița, al Direcției Administrație Publică, Juridic și al Biroului Resurse Umane, Organizare.

Doamna consilier Morar Olivia Diana – intervenţia mea constă în faptul că nu există o discuţie prelabilă a acestei plângeri în comisii. De exemplu ea ar fi trebuit discutată conform Regulamentului consiliului local în comisia economică şi în comisia juridică, pentru că aceste două comisii avizează Organigrama, Statul de funcţii şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al aparatului de specialitate al primarului, a instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, precum şi reorganizarea şi statul de funcţii a regiilor autonome de interes local. Atribuţiile ambelor comisii sunt prevăzute în art.25 din statut, ori această plângere nu a fost dezbătută în comisii pentru a avea un aviz. De aceea solicit să o retrageţi de pe ordinea de zi, pentru a fi discutată şi repusă în termen legal, pentru a se putea da răspuns.

Domnul preşedinte de şedinţă – înţeleg că nu a fost depusă în termen pentru a ajunge la comisii.

Doamna consilier Gaga Seica Marioara – sunt de acord cu propunerea colegei Morar. De asemenea, aş vrea să le permiteţi tuturor celor care se văd lezaţi pentru această situaţie, să ia cuvântul, să-şi exprime problemele pentru care sunt aici. Doi, aş vrea ca domnul director Frandeş Florin, să ne spună de ce în momentul în care s-a făcut acea modificare la organigramă, noi nu am ştiut, nu am fost informaţi că vor fi oameni daţi afară. Nu mi se pare normal să se întâmple aşa ceva. Deci, aş vrea să ştiu de ce s-a ajuns aici. Şi să votăm ca doama să poată să-şi exprime punctul de vedere şi toţi ceilalţi care doresc.

Domnul consilier Peteleu Ioan – este în opinia mea încă o dovadă clară a modului discreţionar în care este condusă administraţia bistriţeană. Nu o să spun altceva decât că se aplică o dublă măsură vis-a-vis de unele servicii din primărie şi de altele. Mi-ar fi plăcut ca această reorganizare să fie făcută pe cu totul alte criterii şi nu discreţionar aşa cum a propus domnul viceprimar Niculae.

Domnul viceprimar Niculae Cristian Marius – domnilor consilieri, eu nu am nimic împotrivă să se exprime toţi cei care fac parte şi care dăresc să se exprime în faţa consiliului local. Eu am propus o restructurare a organigramei Poliţiei locale pentru a avea câţi mai mulţi poliţişti locali în stradă, şi repet, poliţişti locali, nu paznici. Aceşti colegi aş noştri nu sunt funcţionari publici, nu au pregătirea necesară pentru a putea să fie toţi poliţişti locali, adică funcţionari publici, de a putea să îşi exercite funcţia de poliţist local în stradă, acolo unde avem nevoie. Când am prelaut coordonarea acestei instituţii, am constatat că jumătate din poliţiştii locali sunt în birouri, sau fac pază pe la primărie. Am găsit o soluţie de restructurare ca 15 persoane să treacă în stradă în cel mai scurt timp posibil, suntem în derularea procedurii. Şi nu am nimic împotrivă să se discute, ei pot să se înscrie, scoatem 7 posturi de poliţişti locali la concurs în perioada imediat următoare, trei sunt anunţate deja, urmează să mai scoatem încă 4. Am cerut ANFP-ului încă 9 posturi de poliţişti locali care sunt aprobate deja, dar pentru anul următor, pentru că nu le avem bugetate în acest an. Eu cred că mai mult decât atât, de a angaja poliţişti locali competenţi, nu avem ce să facem. Până la urmă, dacă veniţi cu tot felul de populisme, vă legaţi de tot felul de situaţii emoţionale, putem să discutăm oricât pe tema asta. Dar dacă vreţi să avem o Poliţie locală competentă în slujba cetăţeanului, trebuie să avem oameni pregătiţi care să facă faţă acestei funcţii. Am spus, nu am nici o rpoblemă cu aceşti oameni, îi apreciez, sunt oamenii din Poliţia locală cu care mă întâlnesc de 3 ani încoace în fiecare zi şi ne salutăm şi discutăm. Am găsit soluţii şi pentru cei care nu vor putea ocupa aceste posturi, pentru că nu vor lua examenul. Pentru că au dreptul să participe la acest examen. Am stat un an şi jumătate, pentru că am propus mai repede restructurarea acestei instituţii, dar de un an şi jumătate au avut posibilitatea ca 3 dintre ei să-şi ia examenele de bacalaureat. Nu şi le-au luat şi aşteptăm de un an şi jumătate lucrul acesta. Trebuie să spun lucrurilor pe nume, adevărul. Până la urmă trebuie să avem în instituţie oameni bine pregătiţi. Îmi tot spuneţi: unde e Poliţie locală, unde e Poliţie locală? În orice situaţie. Poliţia locală păzeşte primăria. Este bine? Putem să facem cu firmă de pază. Eu sunt limitat la un poliţist local la mia de locutiori. Atunci, trebuie să-mi eficientizez scop. Nu pot să ţin 5-6 paznici, când pot să fac pază cu orice firmă din oraş, să facă paza primăriei şi să nu am în stradă cei 85 de poliţişti, numărul maxim în stradă. Haideţi să gândim pe bază reală toate aceste lucruri şi să nu mai fim populişti. Eu îmi doresc ca toţi cei 5 vizaţi de această restructurare, să participe la concursuri, să vină în corpul poliţiştilor locali ca funcţionari publici şi să-i vedem în continuare în Poliţia locală.

Doamna consilier Morar Olivia Diana – eu aş vrea să vă aduc aminte că în urmă cu 2 luni de zile, domnul viceprimar Niculae a venit şi în comisia juridică, din care eu fac parte, dar şi în celelalte comisii, apoi pe plen, şi ne-a spus că este vorba de o restructurare a Poliţiei locale, motivul principal fiind lipsa personalului sau insuficienţa cadrelor pentru a desfăşurare în conformitate activitatea, conform regulamentului de organizare şi funcţionare a Poliţiei locale. Sens în care viziunea dumnealui la acel moment când ni s-a cerut adoptarea acelei hotărâri de consiliu local, a vizat faptul că va crea o mai mare mobilitate de poliţiştilor locali prin, îmi permit să parafrazez prin modul în care dumnealui se exprimă, scoaterea lor în stradă de prin birouri, că stau prea mult prin birouri ş.a.m.d. Dar nu a fost nici o clipă vorba că se vor reduce posturi în urma acestei restructurări. Dimpotrivă, când am întrebat, şi puteţi să consultaţi procesele-verbale de şedinţă, s-a spus că dimpotrivă, va fi vorba de angajări în acest sens şi nu va fi vorba de diminuări ale personalului existent, ci dimpotrivă, aceştia vor fi scoşi din birouri, repet, şi o să meargă la acţiunile de stradă. Acum suntem în situaţia tristă în care există înţeleg 3 persoane, care sunt în prag de pensionare cu privire la această situaţie de a le fi reduse posturile şi aş vrea să atrag atenţia că din punct de vedere juridic, din punctul meu de vedere vor avea câştig de cauză în instanţă dacă se duce la bun sfârşit acest demers, întrucât conform legislaţiei muncii, în momentul în care tu renunţi la un post şi înfiinţezi altul, care sunt motive care nu ţin de persoana angajatului, ci a angajatorului, acestea u sunt motive pentru care poţi să dai afară un om. Mai mult decât atât, categoria socială din care fac aceştia parte este protejată, fiind vorba de persoane care mai au un an până la pensie şi există, acum nu le am la îndemână prevederile legale care obligă angajatorul să procedeze angajatul în sensul de a-şi duce la bun sfârşit acel an, sau 2 ani, cât are până la pensie, în caz contrar trebuie să îi dea despăgubiri. Ori, noi suntem astăzi puşi în situaţia să votăm o plângere prealabilă prin care ni se cere să revocăm această prevedere care există în hotărârea de consiliu local de care facem vorbire, în sensul că se reduc 3 posturi. În cazul în care nu o să fim de acord cu ea, şi instanţa de judecată le dă câştig de cauză acestor 3 persoane, să ştiţi că o să fim obligaţi inclusiv la despăgubiri. şi o să vă rog să vă asumaţi acest lucru când votaţi asemenea lucruri la această masă, ca să nu fim în necunoştinţă de cauză. Personal eu o să votez pentru admiterea plângerii prealabile şi revocarea acestei prevederi şi aş aprecia dacă domnul Cristi Niculae ar fi fost sincer cu noi în momentul în care ne-a cerut votul la adoptarea acelui proiect de hotărâre.

Domnul preşedinte de şedinţă – numai o mică intervenţie, deja se pare că am intrat în dezbaterea respectivă şi aţi făcut o propunere de retrimitere la comisii. Haideţi să vedem dacă dezbatem în plen sau retrimitem la comisii. Că atunci nu mai avem subiect dacă o retrimitem la comisii.

Domnul viceprimar Niculae Cristian Marius – doamna Morar, se pare că nu înţelegeţi. Am restructurat organigrama, am avut 6 posturi la Compartimentul de pază a primăriei, din care 4 dintre ele le-am transferat la Serviciul de ordine publică la Poliţia Locală, iar 2 dintre ele au rămas tot la pază. Doi dintre cei 5 poliţişti locali, îşi vor găsi locul iarăşi în Compartimentul de pază, că au rămas 2 posturi acolo pe care le vom folosi la Biroul de Evidenţa Populaţiei. De ce avem plângerea asta? Sunt actualmente 6 posturi pe organigrama veche, chiar dacă am avut 6 posturi de paznic, nu de poliţist local, aceste persoane nu erau încadrate ca poliţist local, erau încadrate ca paznic dar ocupau locul în organigramă a unui poliţist local care ar putea fi în stradă, acolo unde avem nevoie de el stringentă. Despre asta este vorba. Pe de altă parte, doar 5 erau ocupate, un post era liber. Trei din aceste persoane nu au examenul de bacalaureat luat. Am aşteptat un an şi jumătate, şi-au susţinut de două ori examenul de bacalaureat şi nu l-au luat, atât în sesiunea de vară cât şi în cea de toamnă. Am aşteptat, am discutat cu ei şi doamna Margareta este de faţă şi vă poate confirma. Discuţia asta nu o avem de acuma, că restructurăm poliţia, o avem de aproape 2 ani de zile. Am discutat problema. O să vă răspundă la întrebări şi o să vă convingeţi de acest lucru. Chiar am fost un om care am fost atent la această problemă. Ca să fie paznic nu îi trebuia bacalaureatul, dar ca să fie poliţist local, îi trebuie. Şi eu am nevoie de poliţişti locali. De ce am nevoie de poliţişti locali? Pentru că sunt restricţionat de lege, un poliţist local la mia de locuitori. Şi eu trebuie să folosesc Poliţia locală acolo unde am nevoie, nu la paza primăriei. Despre asta este vorba. Aceşti 3 oameni au avut şansa ca în două sesiuni să-şi ia bacalaureatul şi să se prezinte la examen. Oricum, dintre cei 3 fără bacalaureat, 2 au loc tot la Compartimentul de pază, la Biroul de evidenţa populaţiei. Ei pot să formuleze orice plângere, îi ascultăm, dar eu vă spun cum stau lucrurile acum. Am găsit soluţii, ca 15 poliţişti locali să îi vedem în stradă. Nu astăzi, nu mâine, ci în 2-3 luni, pentru că trebuie să organizăm examen de ocupare a posturilor şi după aceea îi vom avea pe acei poliţişti în stradă.

Doamna consilier Gaga Seica Marioara – domnule viceprimar, avem un director al acestui serviciu, vă rog frumos să-i daţi voie să ne spună şi părerea dânsului.

Domnul viceprimar Niculae Cristian Marius – nu am nici o problemă, suntem aici să ascultăm şi părerea lui.

Domnul preşedinte de şedinţă – doamna colegă, să înţeleg că aţi trecut peste mine şi faceţi propuneri, sau cum?

Domnul viceprimar Niculae Cristian Marius – pe de altă parte, în urma acestui examen, a acestei testări profesionale care se va face pentru cei 2 care vor ocupa locul la Biroul de evidenţa populaţiei unde nu au nevoie de bacalaureat, vor rămâne, unul dintre cei care trebuie să dea examen, probabil fără loc de muncă. Am discutat şi această poblemă la o firmă de pază. Toţi cei 3 poliţişti care vor rămâne în afară dacă nu îşi vor lua bacalaureatul, pentru că 2 dintre ei care sunt acuma la pază pot să participe la concurs, numai 3 nu pot. Am discutat la LDP Security cu domnul Inţa Viorel care îi conduce şi le-am găsit variantă să muncească acolo tot ca paznici.

Domnul consilier Peteleu Ioan – câteva întrebări aş avea pentru domnul viceprimar Niculae. Domnule viceprimar, pe ce criterii aţi făcut această restructurare? 1) Nu ne-aţi prezentat nici un argument în acest sens. Dumneavaostră spuneţi de la acel microfon că aveţi, dumneavoastră aveţi nevoie de poliţişti în stradă. Pentru ce? Să vă protejeze pe dumneavoastră până acasă? Pe dumneavoastră? Sau altă întrebare domnule viceprimar Niculae, declaraţi de la acel microfon, a crescut infracţionalitatea în municipiul Bistriţa? Sau altă întrebare domnule viceprimar Niculae, de ce este nevoie de 2 poliţişti la un serviciu public? Ca să ce? Mă refer aici la Serviciul public de evidenţa populaţiei. De ce este nevoie de 2 poliţişti acolo, şi nu în stradă de exemplu, aşa cum suneţi dumneavoastră că aveţi nevoie de poliţişti în stradă? Anul trecut s-a făcut o propunere, o iniţiativă de evaluare a Serviciului public Poliţia locală, care a murit în faşă. Ne puteţi spune care sunt criteriile pe care aţi făcut totuşi această restructurare? Pentru că nu aveţi o bază fundamentată să faceţi această restructurare. Aşa cum v-am spus mai la început, este discreţionară. Iar să externalizaţi nişte servicii fără să ne prezentaţi care sunt costurile acelor servicii? Dumneavoastră spuneţi că va veni o firmă de pază. OK. Care sunt costurile cu acea firmă de pază, că-mi este greu să cred că o firmă privată plăteşte mai slab decât Primăria Bistriţa. mi-e ngreu să cred acest lucru. Prezentaţi-ne argumente înainte de a veni cu astfel de iniţiative prin care nu faceţi altceva decât să stârniţi o mare nemulţumire. Nu sunteţi singurul, a făcut-o şi domnul primar cu acele modificări de salarii, dar în sensul ăsta în care aţi venit cu această propunere, aţi putea face şi alte restructurări la alte servicii care sunt mult mai deficiente decât Poliţia locală.

Domnul consilier Rus Constantin – desigur, la începutul acestei şedinţe se făcea apel la o înţelegere mai bună, pentru că suntem în Săpămâna Patimilor şi că ar fi bine să discutăm lucrurile cu multă obiectivitate şi fără patimă. Sunt absolut de acord şi susţin acest lucru, dar nu pot să evit în această întâlnire să amintesc colegilor mei, toţi care suntem aici la această masă, că în câteva rânduri am făcut o analiză a Poliţiei locale şi ne-am declarat nemulţumiţi. Nu cred că a existat vreo unul la această masă care să fie mulţumit de activitatea Poliţiei locale. Nu a existat. Tot atunci se cereau argumente ca şi acum, în baza cărora managementul intern al acestei secţiuni să fie realizat cu mare responsabilitate. În momentul în care s-a venit cu această restructurare, ni s-a explicat. Astăzi s-a revenit. Sigur, nu este plăcut pentru un om care la un moment dat îşi vede periclitat locul de muncă, chiar dacă el se mută dintr-o sală în altă sală, dintr-un colectiv în alt colectiv, şi cei care au condus minim 5 oameni în viaţa lor, ştiu că acest lucru se întâmplă. Trebuie să ai în acelaşi timp şi bisturiu şi trebuie să ai şi mâna caldă şi mănuşa cu care să îţi iei la revedere sau să îi urezi succes în noul loc de muncă celui cu care lucrezi, colaboratorului tău. Sigur, noi care intrăm aici de atâta timp, îi cunoaştem pe dumnealor care în fiecare zi ne întâlneau la intrarea în această instituţie. Însă nu pot să uit că eu însumi m-am declarat nemulţumit de activitatea Poliţiei loale. Pentru că cetăţenii veneau şi ne spuneau, pentru că cetăţenii ne spun unde sunt poliţiştii locali. Eu am apreciat ceea ce domnul viceprimar, executivul, că nu era numai domnul voceprimar cel care a luat aceste hotărâri, a încercat să rezolve această problemă, a dat argumente. Nu pleacă, pot să dea din nou examen, au dreptul, nu se întâmplă nimic. Sigur, dacă vrem să propunem, dar nici decum acum, dacă se poate peste o lună, peste două luni. Nu, atunci când trebuie. Şi eu cred că dumnealor sunt oameni serioşi care vor înţelege că au dreptul să meargă în continuare. Sigur, alte amănunte noi nu ştim, probabil că dumnealor au dorit să vină azi să ne spună aici, absolut că sunt de acord să li se dea cuvântul, să aflăm de la dumnealor ce nemulţumiri au. Pentru că dacă sunt nişte nemulţumiri absolut subiective, că vor avea susţinerea doamnei avocat, cum spunea dumneaei mai devreme, este problema dumnealor civilă, nu este o problemă legată de consiliul local. Dar pe de altă parte, aceste lucruri trebuie să fie discutate. Şi din câte am înţeles, şi la întâlnirile precedente, şi când a fost şeful Poliţiei locale aici, l-am mitraliat toţi cu o mulţime de cerinţe vis-a-vis de organizarea acestei instituţii care este o interfaţă directă între administraţia locală şi cetăţean în diferitele zone, şi de regulă în zonele frumoase, pentru că în cele mai puţin frumoase, din păcate Poliţia locală nu prea se bagă. Dar în parc, pe terenurile de sport, la competiţii, la spectacole, la întâlniri de toate tipurile, trebuie să fie poliţistul local. Şi am auzit din gura aproape a fiecăruia dintre consilieri, şi e rău că nu am auzit de la toţi, trebuia să auzim de la toţi opţiunile pe care le au faţă de activitatea Poliţiei locale, toţi nu au trecut de nota 4. Iertaţi-mă că folosesc această evaluare pentru Poliţia locală. Noi nu am dat nume şi de aceea cred că nu este cazul astăzi aici să dăm nume, că acela şi acela şi acela. Repet, pentru toţi şi uitându-mă în jur, toţi, sau marea majoritate au condus colective de oameni şi ştiu ce înseamnă astfel de momente. Da, se aduc argumente, mie mi s-au părut pertinente. Ceea ce ni s-a explicat de către domnul viceprimar, în momentul în care a primit coordonarea acestui serviciu şi care urmare să găsim o soluţie de eficientizare. Sigur, nu voi fi de acord niciodată, oricine ar fi el, să-şi bată joc de nişte oameni, evident, dincolo de lege care îi apără şi care e firesc ca dumnealor să beneficieze de consultanţă juridică dacă ei consideră că sunt nemulţumiţi. Dar am înţeles că situaţia aceasta probabil nu le convine unora şi altora. Nu ştim, o să auzim astăzi aici. Doamna este pregătită să ne citească un material.

Doamna consilier Morar Olivia Diana – domnilor colegi, în primul rând eu sunt incompatibilă să acord asistenţă juridică oricărei speţe care vine în atenţia consiliului local. Nu fac reclamă de la această masă. În al doilea rând eu v-am expus prin prisma cunoştinţelor profesionale pe care le am, o conduită preventivă pe care putem să o adoptăm. Dar dacă dumneavoastră de la această masă, în virtutea dezmăţului pe bani publici pe care sunteţi obişnuiţi să-l votaţi, veţi aprecia că sunteţi în măsură ca din bugetul municipalităţii să plătim şi daune în eventualitatea intentării unui proces, şi unde sunt şanse reale de câştig a acestor domni care au formulat această plângere prealabilă, atunci aşa să procedaţi în consecinţă.

Domnul consilier Rus Constantin – eu am spus evident în calitate de avocat, ca om care are competenţe juridice. Dar a ne ameninţa permanent din partea aceea de masă „aveţi grjă că dacă votaţi, aveţi grijă că ...”. Doamna consilier, doamna colegă, în momentul în care am optat pentru această funcţie de consilieri locali, cred că fiecare dintre noi ne-am asumat absolut tot ceea ce facem. Şi de aceea cerem întotdeauna asistenţă juridică. Din acest motiv cerem să ni se dea argumentele necesare. Nu cred că aţi auzit pe vreun coleg de aici, că nu contează, haideţi să facem altfel. În rest, sigur la vot, fiecare votează cum îl lasă conştiinţa. Însă am spus de la început, nicidecum să ne batem joc de nişte oameni. Și dacă dumnealor vor considera că ne batem joc, măcar legal să fim acoperiți din toate punctele de vedere. Dar eu aici am apelat la moralitate și la activitatea de management a unui om care răspunde de această chestiune. Altfel, să știți că nici o clipă nu ne-am gândit, avem grijă că doamne ferește ce-o să pățim. Sigur, ne asumăm, cei care votează, cine nu votează, nu votează. Cei care ne-au votat aici vor știi - da, păi merge acolo numai ca să povestească. Mulțumesc!

Doamna consilier Morar Olivia Diana: mi s-a rostit numele, vă mulțumesc!

Domnule Rus, la fel cum dumneavoastră în alocuțiunea anterioară acordați note, să spunem, ca un defect profesional al profesiei dumneavoastră, la fel luați-o și asta din partea mea. Eu v-am o conduită preventivă. Acest defect al meu că tot timpul vă ameninț cu drobul de sare deasupra capului, dar dumneavoastră, exact așa cum ați spus, în virtutea jurământului pe care l-ați prestart și v-ați asumat anumite responsabilități în calitate de consilier local, puteți să votați sau nu pentru această problemă, este opțiunea dumneavoastră personală și a conștiinței dumneavoastră. Eu încerc să îmbunătățesc și să vă aduc la cunoștință că cee ace se întâmplă și modul în care se procedează pe fondul acetei spețe este profund nelegal. Dumneavoastră puteți să-mi dați o notă de 4, să mă lăsați corigentă sau cum doriți, mie îmi este foarte clară speța. Am încercat să expun argumentele juridice care le cunosc și le am la îndemână, dar votul nu este al meu, votul este al fiecăruia de la masa aceasta și vă rog să procedați în consecință. Mulțumesc!

Doamna Gaftone Floare – Secretarul municipiului Bistrița: stimați consilieri, vreau să vă informez că … e o chestiune de legalitate, domnul…bine, vă cedez cuvântul.

Domnul consilier Niculae Cristian Marius – Viceprimarul municipiului Bistrița: așa, mulțumesc! Doamna consilier, nu mai îmbătați oamenii de cap, să meargă prin judecăți, să-și ia avocați, să ... , că știți că n-au nici o șansă.

Eu am fost cel care am discutat cu acești oameni, cred că în trei ani, cel mai mult. Domnul primar Ovidiu Crețu a vrut să facă această restructurare în urmă cu doi ani. Eu am fost cel care am mers la dânsul și am spus: haideți să le mai dăm o șansă. Așteptați, la microfon.

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: domnul Peteleu, v-am dat cuvântul de câte ori ați solicitat. Vă rog să vă abțineți!

Domnul consilier Niculae Cristian Marius – Viceprimarul municipiului Bistrița: toți acești oameni sunt aici și vă pot confirma. Eu am fost cel care am apelat și la latura umană și am discutat cu domnul primar să amânăm ca să-și poată da cele trei persoane bac-ul. Încă o dată spun: eu am fost acela. Acești oameni sunt aici - când în urmă cu doi ani domnul primar a spus: desființăm compartimentul de pază de la poartă, și-am spus: nu, lăsați-i să-și dea bac-ul, lăsați-i să se poată pregăti, să putem să-i încadrăm ca polițiști locali, ca și funcționari publici, să-i putem folosi unde avem nevoie. Păi eu am nevoie de poliția locală în parc, la locurile de joacă pentru copii care sunt vandalizate, în parcările publice, în parcările rezidențiale, la toate evenimentele participă poliția locală. Vedem peste tot mobilier stradal vandalizat – spuneți: ce face poliția locală? Ce face poliția locală? De ce sunt deșeuri pe jos? De ce sunt gunoaie pe jos? De ce nu sancționați oamenii? Păi cu cine? Cu cei de la pază, de la poartă? Eu mi-aș dori, încă o dată spun, ca toți acești colegi ai mei, să-i revăd în corpul polițiștilor locali. Au șansa asta, scoatem șapte posturi anul ăsta, mai scoatem două la anul, nouă - când vom avem buget și pentru cele nouă aprobate. Dar acum, cei trei care nu au bac-ul, pot să se prezinte la examen pentru cele două posturi de paznic care le mai avem în organigramă, și unul dintre ei, poate chiar mai mulți, am discutat la LDP, îi încadrează pentru că au nevoie de personal. Dar firmele private păzesc cu mult mai ieftin decât dacă am avea polițiști locali angajați pentru pază. De ce? Pentru că există și acea normă de hrană, se lucrează la salariul minim pe economie în firmele private de pază și cu costuri mai mici, putem păzi. Încă o dată spun, n-am făcut asta pentru a economisi bani, în primul rând, ci pentru a avea mai mulți polițiști și a eficientiza corpul, care sunt obligat să-l mențin, de 85 de polițilti locali.

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: păi o să mergem, până când? Eu zic că până mâine dimineață, că tot intervernții de la ..., și nu vorbim despre subiect.

Vă rog, doamna secretar, c-ați fost înscrisă la cuvânt!

Doamna Gaftone Floare – Secretarul municipiului Bistrița: stimați consilieri, în luna martie, când ați avut în analiză și dezbatere acest proiect de hotărâre, v-am prezentat obiecțiile mele de legalitate. V-am atenționat atunci cu privire la faptul că o parte din posturile desființate de către dumneavoastră prin aprobarea organigramei sunt ocupate de către un personal care a susținut examen pentru posturile respective și, din punctul meu de vedere, dețin posturile în mod legal. Pentru postul paznic, respectiv guard, nu este obligatoriu să aibă bacalaureatul.

Vă informez că proiectul de hotărâre, dacă vă amintiți, a fost insufucuent fundamentat, avizul comisiei juridice a fost dat înainte de a se primi avizul de la ANFP iar, culmea, avizul de la ANFP a fost primit în chiar ziua ședinței de consiliu local. Prima structură care trebuie să analizeze necesarul privind polițiștii locali și structura poliției locale este Comisia locală de ordine publică – analizează necesarul de personal conform Legii 155 din 2010. Culmea, și această comisie s-a întrunit, când considerați, chiar în ziua ședinței consiliului local. dumneavoastră apreciați că ați avut o analiză amplă astăzi. Ar fi trebuit s-o aveți în urmă cu o lună de zile.

Se folosește expresia ”trebuie să scoatem polițiști în stradă”. Vreau să vă informez că în conformitate cu Legea 155 - Legea Poliției locale, această structură care poate funcționa cu personalitate juridică, ca instituție publică sau poate funcționa și în cadrul aparatului primarului. Nu s-a luat în analiză și această variantă care ar duce și la o eficiență și la o scădere a unor cheltuieli și, cum spune și domnul primar, la mai mulți polițiști în stradă. Legea spune că noi avem structuri nu numai de ordine publică. Trebuie să avem structuri pe disciplina în construcții și control comercial, disciplina în construcții și afișaj stradal, evidența persoanei, control comercial, ordine publică. Deci trebuia să avem o analiză pe aceste structuri pentru că toată lumea din această sală și din acest oraș își dorește o poliție mult mai eficientă. Dar părerea mea este că trebuie să analizăm pe criterii și pe indicatori de performanță. Iar cu privire la acest punct pe ordinea de zi, eu am sugerat domnului primar să convoace comisia juridică, pentru că nici celelalte două plângeri prealabile n-au intrat în comisia juridică și, fiind vorba de plângeri prealabile, trebuiau analizate toate trei și-n comisia juridică, iar plângerea prealabilă venită din partea Compartimentului pază ar fi trebuit să intre atât în comisia economică – pentru că are componenta ”serviciul public” comisia economică, și comisia juridică pentru că suntem în faza unei proceduri prealabile prevăzute de Legea 554 privind contenciosul administrativ. Vă mulțumesc!

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: poftiți, doamna Morar!

Doamna consilier Morar Olivia Diana: mulțumesc!

Intervin pentru că domnul vice mi-a rostit numele și aș avea o rugăminte pe care i-o adresez. L-aș ruga frumos să ridice nivelul în care se exprimă în consiliul local, în conformitate cu CV – ul pe care-l deține. Și să nu mai folosească sintagme care pot să-i aducă eventuale trageri la răspunderi pe diferite forme, cu privire la subsemnata, că eu amețesc oamenii de cap. Nu, domnule vice. Dacă dumneavoastră, ca absolvent de drept, ați fi știut faptul că plângere prealabilă constituie primul pas înainte de a te adresa instanței de judecată, ați fi observat că nu sunt eu cea care agit spiritele aici. Dimpotrivă, eu v-am pus în lumină anumite aspecte care se pot întâmpla pe viitor și aș dori, totodată, să vă adresez o întrebare: de ce nu ați transferat aceste posturi, așa cum doreați, la Starea civilă și de ce a trebuit să le reduceți, ca după aceea să-i dați afară și să-i puneți să mai dea un concurs ca să îi duceți în celălalt compartiment, unde doreați? De ce nu exista și posibilitatea detașărilor sau transferurilor?

Domnul consilier Niculae Cristian Marius – Viceprimarul municipiului Bistrița: doamna Morar, din șase posturi de pază, am rămas cu două. Le-am transferat două. Doi dintre ei se pot transfera. Însă sunt trei care n-au bac și care pot ocupa două posturi. Se va da o testare profesională. Asta nu înțelegeți: că din cinci care sunt la pază, toți vreau să meargă, chiar dacă au bac-ul doi dintre ei, tot la pază, și nu vor să iasă în stradă la muncă efectivă. Încă o dată spun: deci din toți cei cinci, toți cei cinci vreau să meargă pe cele două posturi de pază. Și atunci se va da o testare profesională și doi dintre ei, care sunt mai buni, vor merge la pază. Nu le reducem, am restructurat posturile. Trei posturi, adică patru posturi din cele șase, trec în Serviciul de ordine publică. Dar acolo, pentru a fi polițist local, ai nevoie de bac. Doi dintre cei cinci au bac-ul și pot să dea concurs pe aceste posturi și nu-i oprește nimeni, pentru cî ei n-au dat concurs pe posturi când au ocupat posturi de pază. Ca să fii funcționar public trebuie să dai un concurs. Vă mulțumesc!

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: poftiți, domnul Peteleu!

Domnul consilier Peteleu Ioan: mulțumesc, domnule președinte! Eu, când îl aud pe domnul viceprimar Niculae că vorbește de polițiști în stradă, mă ..., cum să zic, mă curpinde groaza, mă gândesc că ne întoarcem la statul polițienesc.

Domnule viceprimar Niculae, dacă aveți nevoie, de exemplu, de oameni pentru parcări, de oameni pentru parc sau pentru alte obiective, vă întreb: de ce mai externalizați serviciile respective? C-ați spus că sunt mai ieftine firmele de pază. De ce, de exemplu, o firmă de pază nu ar putea să trimită niște oameni să verifice parcările? Să verifice spațiile de joacă dacă sunt vandalizate? Să stea în parc să facă ordine și așamai departe? Și vă mai întreb ceva: de ce trebuie să participe polițiștii locali, polițiștii locali, plătiți din bugetul municipiului Bistrița, la evenimente care n-au nici o legătură cu publicul, da, la evenimente care nu au nici o legătură cu publicul și pentru care, pentru care organizatorii de evenimente ar trebui să-și asigure, să-și asigure protecția sau paza la acele evenimente. Vă întreb: de ce trebuie să participe Poliția locală la astfel de evenimente și nu cei care organizează evenimentul să plătească protecție, pază, de ce au nevoie? Mulțumesc!

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: vă rog să interveniți doamnă dumneavoastră, acuma cred că .. să nu o ținem pe doamna aici, pentru că nu e firesc, zic eu, și după aceea ... acum puteți.

Doamna Gruștior Margareta – angajat al Poliției locale la Compartiment pază: domnilor viceprimari, doamna secretar, domnule administrator și stimați consilieri: având în vederea situația în care suntem puși în momentul de față, am hotărât să facem o plângere prealabilă la ședința din 28.03.2019.

Suntem informați de avizul favorabil de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici București, care s-a discutat în ședința din 28.03.2019 privind suplimentarea de 9 polițiști locali. Totodată, nu s-a primit aviz pentru desființarea personalului contractual din cadrul Poliției locale – Compartiment pază – obiectivul Primăriei unde efectuăm serviciul cinci agenți de pază de 12 ani, de la înființarea Poliției Comunitare, respectiv Poliția Locală unde am intrat cu un examen și, ulterior, al doilea examen - la înființarea Poliției Locale.

Întrebarea noastră, a tuturor celor cinci care suntem în cauză, este următoarea: motivul care s-a cerut pentru desființarea acestui obiectiv și se intenționează să se aducă o firmă de pază. Acea firmă de pază o să fie cu oameni mai competenți decât suntem noi? Întrebare.

În momentul când se desființează un obiectiv, nu se mai poate înființa altul. Trebuie stabilite unele criterii de supraveghere video, sau nu am fost benefici? Noi, cei cinci, care momentan suntem la Primărie, obiectivul Primăriei, Poliția locală, bineînțeles personal contractual, cred că ne-am făcut datoria.

Vă mai informăm, stimați consilieri, dumneavoastră ați votat pentru acest punct al ordinei de zi nefiind informați din partera celor îndreptățiți, să se știe adevărul. Suntem puși, cei cinci colegi, într-o situașie penibilă, să purtăm ură între noi, să ne certăm pentru situația în care am fost puși.

S-au menținut două posturi pentru agenți de pază – personal contractual, și noi cinci, noi suntem cinci – să susținem examen pe cele două posturi. Și cei trei vom fi disponibilizați – ăsta-i adevărul.

Vă rugăm să analizați situația, se poate rezolva, să se găsească o modalitate să rămânem în continuare pe aceste posturi, suntem angajați pe perioadă nedeterminată. Trebuie să avem o înțelegere și o susținere din partea domnului primar, pentru că Poliția locală este subordonată dânsului, a șefilor ierarhici, și să nu se ajungă la disponibilizări. Avem o vârstă, unii mai avem un an până la pensionare. După lege, instituția trebuie să ne asigure un loc de muncă. Vă mulțumesc!

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: domnul viceprimar, doriți să interveniți?

Domnul consilier Niculae Cristian Marius – Viceprimarul municipiului Bistrița: eu cred că am dat toate explicațiile necesare. Rămâne doar să spun faptul că îmi doresc ca toți acești colegi care i-am avut în acești trei ani, să-i văd în corpul polițiștilor locali și că nu-i oprește nimeni să participe la examene, să fie pregătiți și să ocupe aceste posturi.

Cele nouă posturi la care am primit avizul, că era o explicație aici, de la ANFP, era deja pus în dezbarere publică bugetul și nu am găsit resurse necesare anul acesta pentru a bugeta și cele nouă posturi. Dar cele șapte posturi care sunt libere acum și le avem prinse în organigramă și în buget, sunt bugetate – le vom scoate la concurs toate în acest an. Mulțumesc!

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: mulțumesc! Aș reveni la prima propunere făcută de colega noastră Morar, dar vă rog să spuneți la microfon că ați renunțat la propunere. Așa, că altfel....

Doamna consilier Morar Olivia Diana: nu mai susțin propunerea de retragere pentru a fi discutat...

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: ...de retrimitere la comisii, că asta ați spus atunci...

Doamna consilier Morar Olivia Diana: nu, pentru că s-a dezbătutu aici, pe larg, și iarăși o s-o luăm de la zero.

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: eu vroiam să se consemneze acest lucru, ca să fie clar și explicit, că așa este corect, nu, după regulament.

Doamna consilier Tabără, vă rog!

Doamna consilier Tabără Camelia: eu am înțeles că asta nu e o opțiune, că ăsta e un element de legalitate, nu că-i opțional, că vrem sau că nu vrem. Că-i un element de legalitate, că n-a fost discutat în comisii, pentru că încet – încet, de fapt a generat în complet altceva discuția noastră de principiu, vis-a-vis de calitatea actului pe care îl vrem în stradă de la poliția locală, vis-a-vis de modul în care gândești și reorganizezi, și după aceea măsura în care resursa umană îți acoperă această chestiune. Bineînțeles că e foarte delicat să faci asta în fața oamenilor care se tem de pierderea locului de muncă. Bineînțeles că suntem suficient de politicieni încât să gestionăm această chestiune, să ne prefacem că n-avem nici o problemă și că toate sunt roz și s-a găsit un monstru care se numește Viceprimarul Niculae Cristian care să eficientizeze această chestiune, și așa cum s-a spus acum un an, cu toții în cor - am spus că e un serviciu de proastă calitate. Atunci i-am chemat, ne-a explicat domnul Frandeș, atât cât ne-a explicat și n-am înțeles nimic, decât că tot al treilea cetățean pe care-l întâlnim ne întreabă unde-i Poliția locală și de ce nu-i în stradă să intervină și de ce nu-i printre cetățeni și de ce nu-i în Viișoara – când trebuie, și de ce nu-i în părculeț? De ce nu face ce trebuie? Ori, este clar că la un ”n” de persoane date, trebuie să faci anumite sacrificii ca să eficientizezi activitatea din stradă.

Vis-a-vis de ce spunea și doamna secretar - fără discuție că trebuie indicatori de calitate. Dar tot la această masă s-a spus că acel compartiment extrem de consistent, s-a lăudat cu indicatori de calitate, cu ghilimelele de rigoare, foarte multe amenzi date la control comercial, lucru pe care-l mai fac nu știu câte instituții, în paralel. Adică dacă vrem să fim corecți și onești cu această temă – putem purta o discuție, dacă nu, e pură ipocrizie, că mâine tocmai începe campania electorală. Mulțumesc!

Domnul consilier Mârza Teodor Ioan: domnule președinte, eu propun să-l ascultăm și pe colegul doamnei, am înțeles că vrea să vorbească, dacă sunteți de acord. Mulțumesc!

Domnul consilier Peteleu Ioan, până intervine domnul..., eu cred că ipocrizia este maximă din partea doamnei consilier Tabără care este în acest consiliu de cel puțin 12 ani, da, și acum susține o reorganizare banală, o reorganizare banală, neavând, așa cum am mai spus, acele criterii de evaluare ale Serviciului public Poliția locaă care, pur și simplu, a fost o discuție care nu s-a concretizat cu absolut nimic în scris, într-un regulament. Mulțumesc!

Doamna consilier Gaga Seica Mărioara: mulțumesc, domnule președinte! V-am rugat să ascultăm și luarea de poziție a domnului manager a acestui serviciu, domnul Frandeș. Reorganizare nu înseamnă să dăm oameni afară, în primul rând. Și-n al doilea rând cred că dacă-i dăm afară, pe urmă nu va curge lapte și miere la Poliția locală. După 12 ani, cum spunea și doamna, că muncesc în acest departament, nu erau fără bacalaureat? Vă întreb, și când s-au angajat? Oamenii aceștia tot așa erau, cu același statut.

Domnul consilier Niculae Cristian Marius – Viceprimarul municipiului Bistrița: dacă-mi mai permiteți mie, că aș vrea să-i răspund domnului Peteleu că m-a întrebat că de ce nu folosim acești oameni în stradă? De ce nu folosim firme de pază în stradă? Pentru că firmele de pază nu au funcționari publici – oameni care pot să încheie procese – verbale de sancționare, de contravenții, celor pe care-i prind că nu respectă legea. Acesta este motivul. Un polițist local își face datoria și când își poate exprima dreptul de coerciție – când poate aplica legea. Ori firmele de pază, înafară de a propune ... la evenimente publice, nu pot să facă acest lucru. Deci nu poate un agent de pază de la o firmă de pază să încheie un proces – verbal de sancțiune unui cetățean care nu respectă legea. Acesta este motivul pentru care, nici măcar colegii noștri, care n-au bacalaureatul luat, nu pot fi folosiți la acest lucru, pentru că nu pot fi funcționari publici fără bacalaureatul luat. Mulțumesc!

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: da, vă rog să interveniți!

Domnul Micu Alexandru - angajat al Poliției locale la Compartiment pază: stimați domni viceprimari, stimată doamnă secretar, stimați consilieri: suntem persoane cu studii superioare și ni s-a promis de doi -trei ani că nu vom pleca din această instituție. Dar văd că, cuvântul nu-i cuvânt, fiindcă noi trebuie să dăm examen cu cei care n-au studii. Noi, trebuie să ne repartizeze, cei cu studii, nu să vină alții dinafară, să aducă alte persoane, să angajeze dinafară, și pe noi să ne disponibilizeze. Avem trei colegi fără studii, întradevăr, se pot detașa dincolo, pe cele două ... cum s-au pus două posturi, se poate pune și al treilea, și noi, două persoane care avem bac-ul, care avem facultate, nu ne pot transfera în stradă? Că așa ni s-a promis. Noi, altfel, eram plecați mai demult din instituție. Dar văd că nu, nu se întâmplă acest lucru fiindcă trebuie să dăm noi examen cu cei dinafară, adică dacă vor să te ia, te iau în instituție, dacă nu – nu, vin alții. Păi nu se poate, lucrăm de 12 ani. Eu sunt de 25 de ani în intituție, în primărie, lucrez. Am fost la gardieni, am fost la protecția mediului, trimis aici de doamna Coceșiu – 13 ani zi de zi, nu avem o abatere, o indisciplină, nici unul dintre noi. Nu vă bateți joc de oamenii care mai au, puțini colegi, mai au un an până la pensie. Cum ne-ați amânat un an – doi, nu se mai poate amâna un an ca să iasă cele două persoane la pensie? Și trei rămân pe cele două – mai puneți un post. Nu se poate să vă bateți joc chiar acuma de oameni în vârstă. Să dea examene cu cei de 20 de ani, probe sportive și șmecherii de afară. Noi oamenii care suntem pe posturi pe perioadă nedeterminată. Nu se poate așa ceva.

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: vă rog, că nu sunteți la spectacole! Când mergeți la spectacole – în altă parte, da.

Domnul Micu Alexandru - angajat al Poliției locale la Compartiment pază: dar așa ceva e bătaie de joc, vă bateți joc de oameni care muncim cinstit în această instituție de 25 de ani, fără abateri disciplinare, fără probleme. Aduceți firmă privată – credeți că ... acolo se lucrează cu 3 oameni, nu se lucrează cu 5 sau 4. Vin pensionari, domnule, la firmă privată. Acolo să nu credeți că vin oameni de 20 – 30 de ani. Vă mulțumesc!

Vă rog să luați măsurile să nu ne disponibilizați, că nu s-a spus pe postul de televiziune, în presă, că disponibilizați oameni. S-a spus că ne transferați. Unde-i transferul ăla – vreau să-l văd și eu, care avem studii. Nu există nici un transfer. Nu există așa ceva. Păi nu vă bateți joc de oameni care muncim, avem familie, avem rate. Noi am venit în instituție de stat, că dumneavoastră nu ne disponibilizați, nu ne dă nimeni afară, ne facem serviciul. Dar văd că asta-i o bătaie de joc. Nu se poate. Ne întâlnim de atâția ani aici, în primărie, ne știți, că serviciul se face în primărie. Nu există că nu s-a făcut. Ești prezent, faci aici, că vrei – că nu vrei, nu-i ca la ordine publică. Acolo vrei - faci – nu faci, dar aici trebuie să faci – nu poți lăsa ori pe cine să intre în primărie. Nu se poate așa ceva, trebuie luate măsuri de a ține cu oamenii corect și cinstit, oamenii care muncesc și au familie, au copii. Păi nu vă bateți joc de oameni. Vă mulțumesc frumos!

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: așa, vă rog să vă temperați tonul și să nu vă repetați, pe cât posibil. Ați spus o dată, s-a reținut și gata.

Poftiți, domnul viceprimar, dacă aveți ceva de adăugat!

Domnul consilier Niculae Cristian Marius – Viceprimarul municipiului Bistrița: după discuțiile pe care le-am avut cu șefii poliției locale, cu domnul Frandeș și cu domnul Gabrian, de restructurare, că am avut discuții nenumărate pe această temă cu ei, le-am cerut soluții ca acești oameni să rămână în corpul Poliției locale. Domnul Frandeș este aici, de față, și vă poate confirma acest lucru, și vă poate spune că acest lucru îl cer de doi ani de zile – să găsim soluții ca acești oameni să nu fie disponibilizați, așa cum spun ei.

Domnul Micu – care a intervenit mai înainte, are studii superioare – poate oricând să ocupe un post de funcționar public. Dar pentru a fi funcționar public, trebuie să dai un examen. Acest examen nu a fost dat de domnu. Încă o dată spun: domnul Micu poate oricând să dea acest examen pentru că are bac-ul și ca și el mai este încă un coleg care poate să dea examen să ocupe acest post. Mi s-a spus de către șefii Poliției locale că pot să-i încadreze ca polițiști locali, cu condiția să susțină examenul de funcționar public, dă devină funcționari publici. Nu-i oprește nimeni. Am cerut de nenumărate ori domnului Frandeș, și-l ascultăm imediat, pentru că-l chemîn față, la microfon, să confirme și să vă răspundă la întrebări, doamna consilier Seica, că i-ați cerut să răspundă, să vă spună de câte ori i-am spus dânsului: cum facem cu colegii de la pază? Nu are alte soluții legale, decât ca ei să participe la examen, sau s-ar putea, cei doi, transfera - dacă n-ar fi trei pe două posturi. Dar sunt trei pe două posturi și din această cauză trebuie să dăm o testare profesională pentru a alege care dintre cei trei. Nu pot să creezi, ca să faci o poliție locală eficientă, posturi pentru oameni. Am venit să restructurez, sa fac calitate. Dacă creez posturi în plus doar pentru oameni dedicate, n-o să am calitate niciodată în poliția locală și n-o să-i pot folosi unde trebuie. Asta este realitatea, și nu mai fiți demagogi, domnilor consilieri locali PNL care, pe de o parte îmi spuneți că vreți poliție locală eficientă, pe de altă parte veniți și-mi spuneți: trebuie să ținem pe oricine – de ce să deie examen, de ce să fie polițistul ... nu am spus că-i dau afară. Au șansa de-a se integra, nu le oprește nimeni dreptul de a candida și de a participa la examen. (se discută în sală fără microfon...) dar n-am spus, am spus că serviciul de pază, la acest moment, este ineficient în primărie, serviciul de pază. Și eu spun acest lucru. Lăsați-mă domnule, că orice vrem să facem, înafară de ... de trei ani de zile încoace, domnule Peteleu, înafară de cost-beneficiu și de studiu de impact – atâta știți să spuneți. Deci la orice vrem să facem noi, aici, în consiliu local, două vorbe ... studiu de impact și cost – beneficiu. Lăsați-mă, că povestea asta o știu. Atât știu de la dumneavoastră. În rest, povești goale, povești goale. Când ați fost viceprimar ați reușit să mergeți până în pășune la Slătinița (urmează câteva secunde fără înregistrare audio) ... să-mi dați ..., eu mă exprim, mă exprim la persoana a doua, vă rog frumos, încă o dată vă spun - vă rog să vă exprimați la persoana a doua, dacă vreți să ne respectăm. Vă rog, înafara ședințelor de consiliul putem să vorbim, să ne tutuim, aici nu, mulțumesc!

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: aș vrea să vă fac o propunere și să o supun la vot. După ce o să-i dăm cuvântul domnului să se exprime, să sistăm discuția pentru că începem să ne repetăm. Păi poate că domnul Frandeș nu dorește să vorbească, chiar dacă a fost provocat.

Domnul consilier Antal Attila: domnul președinte, dacă-mi dați cuvântul, înafară de domnul Frandeș cred că ar fi trebuit să votăm și pe ceilalți care au luat cuvântul și s-au anunțat din sală, și - și dacă mai este cineva, conform procedurilor. Mulțumesc!

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: domnul coleg, să ne înțelegem, propunerea mea s-a referit la altceva – să-l ascultăm pe dânsul și apoi să sistăm discuțiile pentru că ne repetăm. Cam de aproape o oră ne repetăm cu aceleași texte spuse fie de unul, fie de celălalt – asta a fost propunerea mea, deci despre asta vorbim.

Poftiți, domnul Frandeș, dacă aveți ceva de discutat, haideți, că ... șeful dumneavoastră.

Domnul Frandeș Florin – directorul executiv al Poliției Locale a municipiului Bistrița: ceea ce astăzi este adus în fața consiliului local este o plângere prealabilă împotriva unei hotărâri de consiliu local dată luna trecută. În această plângere prealabilă nu se ridică motive de netemeinicie juridică. Sunt doar motive subiective pe care vi le-au exprimat verbal dânșii – nu vor să fie disponibilizați. Da, deci este vorba de trei posturi care vor fi disponibilizate. Și nu este prima disponibilizare care s-a efectuat la Compartimentul Pază. În urmă cu mai mulți ani, după ce a fost înființată Poliția Comunitară – Poliția comunitară de atunci a preluat zece persoane ca personal de pază de la fostul Proditerm. Ulterior, după câțiva ani, s-a făcut iarăși o restructurare pentru că erau prea mulți zece – au rămas șase, tot așa, pe baza unei testări – vorbim de personal contractual.

Luna trecută, v-a explicat și domnul viceprimar, deci s-a pus problema eficientizării acestui serviciu. Sigur, trebuie mai multe persoane, nu neapărat că, vai de mine, o să fie Bistrița oraș polițienesc – nu. În timp, Poliția locală a primit – a primit, pe lângă cele stabilite expres, prin lege, multe alte atribuții. De câțiva ani de zile avem parcările cu plată, sunt în multe zone ale orașului – nu avem personal suficient să acoperim toate atribuțiile care ne-au fost conferite în ultimii ani. Atunci s-au căutat soluții. Soluții ar fi – angajarea de nou personal, dar se pare că nu sunt fonduri suficiente să angajăm atâta personal cât ne-ar conveni. Atunci s-a venit cu soluția reorganizării Organigramei și a Statului de funcții al Poliției locale, să putem aduce mai mulți oameni în stradă. Biroul comercial a fost reorganizat, au rămas două persoane – s-a transformat în compartiment, deci practic patru persoane de acolo vor merge la ordine publică, practic vor ajunge să fie văzuți în stradă. Mai mult, deși acest serviciu a fost în stradă, dar cu alte atribuții.

Compartimentul pază – a fost un raport comun la acea hotărâre în care se explica clar – se reorganizează Compartimentul pază – sunt șase posturi dintre care unul era vacant, vor rămâne două posturi la compartimentul pază, care vor face în continuare serviciul la Piața Centrală nr.2 ca pază și, în plus, nu știu, coordonarea biroului de la evidența populației, mă rog, vegherea acolo, la acel birou unde avem o persoană de la ordine publică, în momentul de față, fiind foarte multe persoane care solicită, eu știu, buletine și alte chesti ce se mai solicită acolo, și acea persoană să ajungă în stradă – deci s-a pus problema. Că nu s-au discutat - și văd că acuma, de-abia se discută această problemă - în luna trecută, asta nu este problema mea. Dar atunci se putea discuta, au fost discuții și în comisia juridică, a fost convocată și Comisia Locală de Ordine Publică – nimeni nu și-a pus problema. S-a spus exact: acest compartiment va fi restructurat. Este vorba de un personal contractual – degeaba povestim cu transfer. Nu se poate face, doamna avocat, transfer personal contractual la funcționari publici. Deci trebuie să dea un examen. Două posturi, în urma evaluării, vor fi ocupate dintre cei cinci, dar care au studiile necesare pot veni la examen pentru că deja avem avizul ANFP – ului pentru trei posturi care putem, în 4 și 6 iunie – ne-au venit confirmările – le putem scoate la concurs.

Sigur, este o situație, nu este tocmai plăcută. Ne cunoaștem de multă vreme, sunt angajați de multă vreme în primărie, dar a fost o soluție să scoatem oameni în stradă. Deci personalul contractual nu poate fi polițist local, nu se cer studiile necesare, nu pot să dea amenzi, nu pot să-și exercite atribuțiile de ordine publică, trebuie să fie funcționar public – astea sunt explicațiile.

Acum, ce trebuie discutat – este vorba de plângerea prealabilă, dacă dânșii solicită revocarea unei hotărâri de consiliu local. V-am spus, nu sunt invocate motive juridice, sunt motive subiective. Normal, oricine ar fi afectat subiectiv de o astfel de hotărâre. Și dânșii de multă vreme discută treburile astea. Într-adevăr, s-a discutat, cred că înainte de a discuta cu domnul viceprimar, cu domnul primar, de multă vreme vroia acest compartiment să fie restructurat pentru a-și scoate oamenii în stradă, de când se discuta că se va trece la taxarea parcărilor publice și noi nu aveam un compartiment specializat pentru supravegherea parcărilor publice. Deci astea sunt problemele, deci se știa, mult s-a discutat, sigur acuma nu pot să apreciez eu din ce motive acum se discută aceste probleme. V-am spus, în momentul de față avem de discutat o plângere prealabilă împotriva Hotărârii 59 cred, a hotărârii consiliului local de luna trecută.

Domnul consilier Peteleu Ioan: domnule director, din punct de vedere al costurilor – ce se câștigă prin această reorganizare? Și vis-a-vis de ce spunea domnul viceprimar Niculae – că persoanele, mă rog, de la firme private nu pot da amenzi, în primul rând nu cred că trebuie să dăm amenzi.

La parcări, de exemplu, puteți să angajați o persoană – două, pe Direcția Patrimoniu, care să se ocupe numai de parcări, nu polițiști, atenție! Ce să caute polițiștii la parcări? Întreb și eu – ce să caute? La Arad, de exemplu, este o persoană pe o anumită zonă, care nu face altceva decât se plimbă prin parcare, prin parcări toată ziua,da, cu un dispozitiv digital și face o poză sau, mă rog, scanează numărul de la mașină și îl verifică în baza de date dacă și-a plătit sau nu parcarea. Dacă nu și-a plătit parcarea, îi lasă un bilețel pe parbriz, atâta tot.

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: îi lasă o chitanță, mai exact, chitanță îi lasă, da.

Domnul consilier Peteleu Ioan: sau ce-i lasă, mă rog, da? Și este obligat ca în termen de... să o plătească, altfel intră pe alte proceduri legale.

Dar să avem polițiști care să verifice parcările, mi se pare anormal.

Vis-a-vis de cele rezidențiale - avem un regulament. Cine parchează pe alte locuri de parcare, nu trebuie să meargă poliția locală acolo. Trebuie să meargă mașina, s-o ridice, s-o ducă la..., mașina, domnul viceprimar, mașina de ridicat mașini care parchează neregulamentar și ilegal.

Domnul consilier Niculae Cristian Marius – Viceprimarul municipiului Bistrița: domnule, am cerut șefului Poliției locale să găsească soluții ca și pe acești oameni să-i putem trimite în echipe mixte, chiar dacă nu sunt funcționari publici, pentru că orice echipă trebuie să fie formată din doi polițiști care fac pază și ordine publică. Așa spune legea, să fie unul dintre cei doi, ca cel care are – care este funcționar public – să poată da sancțiune, dacă e necesar, și celălalt să fie în echipă. Nici așa nu se poate. Toate soluțiile le-am, încercat, toate. Dar bateți câmpii, pe cuvântul meu.

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: revin la propunerea inițială și mai era înscris la cuvânt ... da, să-l ascultăm și pe domnul și după aceea să încheiem discuțiile.

Domnul Ani Nicolae - angajat al Poliției locale la Compartiment pază: bună-ziua, domnilor consilieri locali. Toți spuneți – suntem polițiști locali. Nu suntem polițiști locali, că suntem personal contractual – ca să facă diferența între funcționarul public și personalul contractual.

Doi la mână: dacă au vrut restructurare, treaba e să scoată posturile de funcționari publici, cele 5 sau 7 – câte sunt, ca, colegii care pot să participe, să participe, și atunci rămâneam trei persoane, care unul – avem un coleg care are o pensie, are un venit din altă activitate, care poate cumva ar fi, ar rămânea o singură persoană. Nu să mergem noi cinci, să mergem cinci, să rămână doi, și cei doi să mai vină de acasă - ăia nu-i mai ia nimeni, că-s oameni, suntem de 50 de ani, majoritatea.

În al treilea rând: de 12 ani în Primăria Bistrița – o iarnă am iernat în Parcul industrial, acolo am fost buni, când s-a înființat Parcul industrial, la Sărata, o iarnă am stat în mașină acolo, n-o zis nimeni că nu suntem buni. O iarnă am stat lângă blocul din Decebal care a sărit în aer. O iarnă am stat în mașină, am mâncat în mașină, am plătit bani la WC – ul public din gară de ne-am dus pentru noi – am fost buni. Și fără nimic, și unul – și domnul vice nu-l contrazic, așa scrie legea, că două persoane trebuie să fie. Noi am fost numai câte unul. Nu ne-a dat nimeni a doua persoană, n-am fost niciodată. Toate rapoartele și toate procesele, dacă vreți le arătăm, dar n-am fost numai o singură persoană în Decebal, pe timp de noapte, în Parcul industrial – pe timp de noapte sau pe timp de zi.

A început pârtia de schi, și acolo s-a început, iar după aceea a venit firma de pază.

Dacă totuși a vrut să se facă restructurare – am înțeles. Nu știu ce câștig se câștigă cu doi oameni, cu trei oameni, că pleacă dintre noi doi, două persoane care mai au un an de zile - unul în iulie și unul în septembrie au limita de vârstă, de pensionare. Dacă tot s-a vrut restructurare, ar trebuit să scoată posturile cele 6 – 7 de funcționari, ca, colegii noștri, dintre noi, colegii care ar întruni condițiile, cum e și Sandu, gată facultatea anul acesta, să se ducă la poliție, rămâneau trei, da? Două posturi la Evidența populației, rămâneam unul, măcar pierdeam un om care, știți, hai să nu fim trei. Dar noi suntem trei. Deja plecăm trei - după 12 ani, folosiți în cele mai proaste lucruri din Poliția locală. În Parcul industrial o iarnă, plus eu, unul – cereți, vedeți câtă ordine publică am făcut eu, aici sunt colegii mei lângă mine. Câtă ordine publică am făcut eu – de-o fost eveniment, întruna am fost. Am fost un copil săritor, n-am făcut nici un miș-mac că să fiu ... și atunci? Acum am ajuns la 50 de ani să mă cert cu colegii, să dăm examen pe două posturi. Dacă totuși s-o vrut, de ce nu s-a făcut așa, mai omenește? Și tot la noi nu ni s-a spus real nimic. Noi numai ce am prins de la unul, de la unul – de la altul.

Încă una, domnilor consilieri: astă iarnă au fost trei posturi la Direcția de Servicii Sociale avea trei posturi scoase la concurs de agent de pază. Am zis cu voce tare: transferați-ne acolo! Nu ne-a băgat nimeni în seamă, nu ne-a auzit nimeni. Și atunci rămâneau doi. Doi aici și cu asta – basta, se încheia activitatea. Direcția de Servicii Sociale și-a scos posturile la concurs, noi plecăm, noi plecăm acasă acuma. Păi nu puteam să mă duc, domnul vice, nu puteam să mă duc ...

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: vă rog, vă rog să vă limitați la discuții ordonate și să nu interveniți în dialog continuu, peste cel care vorbește.

Domnul Ani Nicolae - angajat al Poliției locale la Compartiment pază: domnul vice, nu puteam să mă duc la concurs pentru Direcția de Servicii socieale când eu eram angajat, și mi s-a spus – ai loc de muncă. Știind că de un an și jumătate, de doi, întradevăr au fost discuții – că s-or face, că nu s-or face. Când a fost pe Dornei, fiind instituție - compartiment al primăriei, să fi zis: no știți ce? Aveți atestate, suntem de 12 ani, adică suntem mai demult, că suntem de la foștii gardieni, cu atestate de 20 de ani. Să fii zis: trei pe Dornei - la servicii sociale, sărut – mâna, nu zicea nimeni nimic, ne vedeam de treabă fiecare și nu ne certam - în săptămâna Paștilor să ajungem pe stradă. Plăteați, cine plătea ....

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: și dumneavoastră începeți să vă repetați, vă rog să fiți atent!

Domnul Ani Nicolae: mulțumesc! Asta am vrut să vă spun.

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: și eu vă mulțumesc! Vreau să supun la vot sistarea discuțiilor. Vă rog să votați!

Domnul consilier Niculae Cristian Marius – Viceprimarul municipiului Bistrița: numai puțin, vreau să vă spun – acele trei posturi, s-a dat de două ori concurs pe ele, că nu s-au ocupat posturile la concurs. S-a știut de ele, dar acele trei posturi nu au norma de hrană, haideți să spunem adevărul, sunt pe salariu mai mic. Ăsta este adevărul. Mie îmi pare rău că nu s-au dus acolo.

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: dacă nu sunteți atenți la mine, eu am supus la vot, pronunțați-vă prin vot, așa cum spune regulamentul și discutăm după aceea. Stați un pic, că este vorba de vot. Procedural, da, am supus la vot ceva și să votăm.

|Rezultat |Vot |

|Da |8 |

|Nu |5 |

|Abţinere |2 |

|Au votat |15 |

|Nu au votat |4 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Abț |

|Bria Dumitru Alexandru |Da |

|Flueraş Cristina Georgia |Da |

|Gaga Seica Marioara |Nu |

|Hangan Sorin |Nu a votat |

|Gherman Horațiu Ioan |Da |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs |

|Marton Virgil Leonuț |Abț |

|Marza Teodor Ioan |Nu |

|Mihestian Maria Marioara |Abs |

|Miholca Bogdan Vasile |Nu a votat |

|Moldovan Victoria Valeria |Da |

|Moldovan Vasile |Nu a votat |

|Morar Olivia Diana |Nu |

|Muthi Adrian Gelu |Da |

|Niculae Cristian Marius |Da |

|Peteleu Ioan |Nu |

|Rus Constantin |Nu a votat |

|Sabău Gheorghe |Da |

|Sărmășan Mihai Lucian |Nu |

|Tabără Camelia |Da |

8 voturi ”pentru”, 5 voturi ”împotrivă, 2 ”abțineri” – vreți să discutăm în continuare și la nesfârșit? Dacă vreți – putem discuta până mâine dimineață. Dar în asemenea condiții nu se poate desfășura activitatea consiliului local – să ne înțelegem. Nici o problemă.

Sunteți liberi la discuții, domnilor. Cât vreți.

Doamna Gaftone Floare – Secretarul municipiului Bistrița: stimați consilieri, această Plângere prealabilă, așa cum am spus în prima mea intervenție, nu s-a analizat în comisia juridică și nici în comisia economică. Discuțiile au fost absolut ample. Dumneavoastră ați putea, acuma, cel puțin să dați un acord de principiu ca inițiatorul să vină cu un proiect de hotărâre de modificare a Hotărârii 59 – care înseamnă să intre în comisia juridică, pentru că o hotărâre adoptată, stimați consilieri, pe principiul simetriei, în conformitate cu Legea 24, nu poate fi modificată sau revocată decât tot în baza unei expuneri de motive, raport, proiect de hotărâre.

Deci dacă apreciați că v-ați edificat cu privire la problemele ridicate, puteți să dați un acord de principiu ca domnul primar sau domnul viceprimar să vină cu un proiect de hotărâre luna viitoare, de modificare a hotărârii respective. Cât, cum? Dumneavoastră ....

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: ... doamna secretar, limitați-vă la a nu da sugestii ce putem și ce nu putem. Votul hotărâște. Dacă se ia act de plângerea respectivă sau nu. Păi asta spuneți-ne. Nu că vă sugerați că ce să facem și cum să facem. Nu, nu, nimic nici în situația asta. Exact despre ce este vorba. Domnul viceprimar, un moment. Dacă mai sunt intervenții? Pentru că n-ați vrut să fiți de acord cu sistarea discuțiilor. Vă rog să vorbiți!

Domnul consilier Sărmășan Mihai: mulțumesc, domnule președinte! Fac propunerea ca domnul primar sau domnul viceprimar, la următoarea ședință ordinară să vină cu acel proiect de hotărâre despre care vorbea doamna secretar – modificarea Hotărârii 59. – proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii 59 din 2019.

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: adică vorbiți despre ce? Hotărârea 59 spune, vorbește despre Statul de funcții. Asta vreți să faceți? Să se refacă Statul de funcții?

Domnul consilier Sărmășan Mihai: da.

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: păi dacă ați venit cu propunerea, ar fi trebuit să aveți în vedere - implică probleme bugetare modificarea statului de funcții. Reanalizați sau faceți rectificări bugetare? Gândiți-vă și apoi spuneți!

Domnul consilier Sărmășan Mihai: domnule președinte, eu am făcut propunerea, vă rog frumos s-o supneți la vot!

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: da, dacă mai sunt și alte propuneri? Imediat. Când o să fiți în locul meu, o să faceți cum doriți dumneavoastră. Acuma respectăm regulamentul și vă rog să fiți și dumneavoastră în aceeași notă. Bineînțeles, pentru toată lumea e valabil. Am zis, i-am dat cuvântul la doamna consilier.

Doamna consilier Tabără Camelia: eu asta vreau să întreb – din perspectiva legalității, deci din perspectivă strict juridică, faptul că această plângere prealabilă n-a fost discutată în comisii, e o problemă sau o vulnerabilitate care într-adevăr în instanță va bloca lucrurile.

Deci, domnul președinte, eu o s-o rog pe doamna secretar care e responsabilă pentru legalitate, să ne dea un răspuns. Că în rest, fiecare avem câte o părere, consilierii - cu mai mută sau mai puțină pregătire juridică. Mulțumesc!

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: deci intervenția se referă - la ce? La faptul că trebuia obligatoriu discutat în comisii sau putea intra în plen, direct? Asta vreau să știu, să știm noi toți. Că ce este legal sau cum ar trebui, cum ar fi fost – să fie legal?

Doamna Gaftone Floare – Secretarul municipiului Bistrița: stimați consilieri, atâta timp cât se solicită revocarea unei hotărâri a consiliului local adoptată prin votul dumneavoastră, este obligatoriu să fie analizată în cadrul comisiilor. Cele două proceduri prealabile anterioare au avut, măcar, avizul comisiei economice. Uitați-vă că la acest punct nu avem nici un aviz de la nici o comisie. Deci ea poate fi amânată, dar asta înseamnă că înăuntrul termenului de 30 de zile consiliul local trebuie să se întrunească să se pronunțe cu privire la această procedură prealabilă. În ședința ordinară din luna mai, deja depășim termenul de 30 de zile. Asta înseamnă, din nou, o extrordinară. Și vă rog să mă credeți, domnilor consilieri, că v-ați întrunit cât într-un an de zile, până în luna aprilie. E a 11 – a ședință a consiliului local din anul 2019.

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: da, mai sunt alte intervenții? Nu. Atunci supun la vot propunerea domnului, de reluare sau de modificare a Hotărârii 59 din 28.03.2019, da? Vă rog să votați!

Doamna Gaftone Floare – Secretarul municipiului Bistrița: eu am spus un acord de principiu. Eu am spus foarte clar, e un acord de principiu ca inițiatorul care poate fi viceprimarul, primarul sau o comisie, să vină cu modificare – în ce sens? Se va analiza, prin raport, prin expunere, din nou cu, Comisia locală de ordine publică, dacă se consideră că poate fi îmbunătățită Hotărârea 59.

Domnul consilier Sabău Gheorghe – Președintele de ședință: inițiatorul este? Vă rog să votați! 7 consilieri nu au votat, vă rog!

|Rezultat |Vot |

|Da |4 |

|Nu |7 |

|Abţinere |4 |

|Au votat |15 |

|Nu au votat |4 |

|Absenţi |2 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Abț |

|Bria Dumitru Alexandru |Nu a votat |

|Flueraş Cristina Georgia |Nu |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Hangan Sorin |Nu a votat |

|Gherman Horațiu Ioan |Nu |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs |

|Marton Virgil Leonuț |Nu |

|Marza Teodor Ioan |Abț |

|Mihestian Maria Marioara |Abs |

|Miholca Bogdan Vasile |Nu a votat |

|Moldovan Victoria Valeria |Nu |

|Moldovan Vasile |Nu a votat |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Nu |

|Niculae Cristian Marius |Nu |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Abț |

|Sabău Gheorghe |Nu |

|Sărmășan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Abț |

Cu 4 voturi ”pentru”, 7 voturi ”împotrivă” și 4 ”abțineri” propunerea a fost respinsă. Mulțumesc!

Deci supun la vot Plângerea prealabilă înregistrată cu nr. 32047 formulată de personalul Compartimentului de pază din cadrul Poliției Locale a municipiului Bistrița și nu citesc până la capăt, că am citit-o înainte de a începe discuțiile, sper că v-o mai amintiți. Exact cum a fost la celelalte, ”da” înseamnă că se acceptă, ”nu” înseamnă că se respinge. Vă rog să votați!

|Rezultat |Vot |

|Da |4 |

|Nu |1 |

|Abţinere |11 |

|Au votat |16 |

|Nu au votat |1 |

|Absenţi |4 |

|Total |21 |

|Observaţii |

|Antal Attila |Abț |

|Bria Dumitru Alexandru |Abț |

|Flueraş Cristina Georgia |Abț |

|Gaga Seica Marioara |Da |

|Hangan Sorin |Nu a votat |

|Gherman Horațiu Ioan |Abț |

|Kozuk Andrei Ioan |Abs |

|Marton Virgil Leonuț |Abț |

|Marza Teodor Ioan |Abț |

|Mihestian Maria Marioara |Abs |

|Miholca Bogdan Vasile |Abs |

|Moldovan Victoria Valeria |Abț |

|Moldovan Vasile |Abs |

|Morar Olivia Diana |Da |

|Muthi Adrian Gelu |Abț |

|Niculae Cristian Marius |Abț |

|Peteleu Ioan |Da |

|Rus Constantin |Abț |

|Sabău Gheorghe |Nu |

|Sărmășan Mihai Lucian |Da |

|Tabără Camelia |Abț |

4 voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și 11 ”abțineri” plângerea prealabilă a fost respinsă. Vă mulțumesc!

Fiind parcurs, cu greu, ultimul punct al ordinii de zi, domnul preşedinte de şedinţă Sabău Gheorghe declară închise lucrările şedinţei ordinare a Consiliului local al municipiului Bistriţa din data de 25.04.2019.

PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ, SECRETAR,

SABĂU GHEORGHE GAFTONE FLOARE

REDACTAT,

Consilier Suciu Anca Emilia ...................

Consilier Morariu Dorina Maria................

SAE: pag. 1 - 43

MDM: pag. 44 - 60

3 ex.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download