Situaţia pieţei de produse ERP
Situaţia pieţei de produse ERP
pentru firmele mici şi mijlocii în România
Introducere
1. Comunitatea ERP din România
2. Finanţări europene nerambursabile actuale în 2012
3. Open source ERP pentru IMM
4. Studiu de caz - Integrarea produsului ERP - „CONTAB SQL” la IMM-uri
1. Arhivă electronică integrată in sistemul ERP
2. Cloud computing - "Contab SQL în nor"
3. Culegerea datelor cu ajutorul dispozitivelor mobile
4. Achiziţie de date şi configurare import – export
5. Cerinţe software şi hardware
6. Documentaţie on-line şi licenţiere
Bibliografie
Introducere
În capitolul 1 am prezentat date referitoare la comunitatea ERP din România pentru delimitarea zonei de interes a subiectului temei studiate. Punctele de interes pentru comunitatea ERP au fost cele legate de obiective, modul de reprezentare a informaţiilor la nivelul portalului, traficul de utilizatori şi profilul acestora. A fost realizată o căutare pentru obţinerea referinţelor asupra furnizorilor de software ERP din România pentru zona de interes. În capitolul 2 am prezentat oportunitatea de actualitate – data limită de depunere a proiectelor este 31 martie 2012 - pentru obţinerea de fonduri europene nerambursabile pentru IMM cu privire la sisteme informatice integrate. În capitolul 3 am prezentat aspecte legate de fenomenul open source în domeniul ERP cu accentuarea motivelor pentru care este posibilă adoptarea unei astfel de soluţii. În capitolul 4 am prezentat soluţia ERP – Contab SQL de la producătorul software COMETA SQL din perspectiva modului de integrare a soluţiei software.
1. Comunitatea ERP din România
Pentru delimitarea obiectivului propus se consideră următoarea clasificare conform [1]
Firmele mici (inclusiv microîntreprinderi) au până la 50 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
Firmele mijlocii au până la 300 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 20 milioane euro, echivalent în lei;
Firmele mari au peste 300 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de peste 20 milioane euro, echivalent în lei.
La adresa web indicată de sursa [1] se regăseşte posibilitatea de a obţine o listă adecvată de furnizori software ERP conform cu fig. 1
Fig. 1 - Filtrarea furnizorilor software ERP
[pic]
Comunitatea ERP din România are la bază o strategie concepută și implementată cu scopul de a conduce la crearea de valoare adaugată, satisfacerea potențialilor clienți (nucleul oricărui model de business) și recuperarea investiţiei făcute. Se focusează pe componente care se potrivesc cel mai bine cu strategia elaborată:
- unicitatea modelului de business în sine;
- resurse şi procese cheie prin care valoarea este creată
- eficiență;
- noutate;
- diferenţierea față de competitori;
- modele de colectare a veniturilor de la fiecare segment de clienţi;
- strategii de menținere a clienților și atragerea de noi clienți;
- integrarea activităţilor cu cea a partenerilor externi;
Comunitatea ERP [2] are următoarele obiective :
• să ofere informații serioase, corecte și complete, obținute numai din surse autorizate, mereu de actualitate;
• să pună la dispoziție informații utile despre implementările reușite și cele mai puţin reușite pentru produsele ERP selectate;
• să ajute la înţelegerea și prioritizarea nevoilor de funcționalități ERP în raport cu afacerea clienților;
•să eficientizeze timpul și efortul alocat procesului de analiză și selecție a produsului ERP.
• Să asigure interactivitatea cu mediul de afaceri astfel încât orice abonat să poată solicita relații suplimentare şi să primească informațiile direct de la sursă.
În fig. 2 se prezintă modul în care au fost structurate datele pentru comunitatea ERP
Fig. 2 – Model relaţional de bază de date pentru comunitatea ERP [2]
[pic]
Pentru continuarea operaţiilor de căutare se aplică conform cu fig. 3 pentru determinarea furnizorilor software ERP
Fig. 3 – Restricţionarea listei de rezultate pentru ERP
[pic]
Rezultatele pentru furnizorii software ERP pentru firmele mici şi medii sunt arătate în fig. 4
Fig. 4 - Furnizori software ERP din România pentru firme mici şi medii
[pic]
Comunitatea ERP este locul de întâlnire al managerilor cu atribuții decizionale și investiționale pe piața solutiilor IT integrate ERP (Enterprise Resource Planning) şi produse complementare: Business Intelligence (BI), Customer Relationship Management (CRM), Sales Force Automation (SFA), Supply Chain Management (SCM), sisteme de management documente (SMD) etc. Accesul în COMUNITATEA ERP este liber însă anumite informații vor fi disponibile numai abonaților, pe baza unui cont și a unei parole de acces. În secțiunea Forum cei interesaţi pot afla experiențele altor vizitatori și pot împărtăși experiențele. Funcționalitatea este permisă numai utilizatorilor inregistraţi. COMUNITATEA ERP este un forum independent, neafiliat nici unui producător sau furnizor de servicii, care răspunde 24h pe zi, 7 zile pe săptămâna tuturor întrebărilor și nelamuririlor legate de solutiile de tip ERP (Enterprise Resource Planning) şi aplicaţii complementare (Business Intelligence (BI), Customer Relationship Management (CRM), Sales Force Automation (SFA), Warehouse Management System (WMS), Supply Chain Management (SCM) etc.), de la specificaţii tehnice la oferte comerciale, de la produse la furnizori si servicii.
Traficul de vizitatori pentru comunitatea ERP se prezintă în fig. 5
Fig. 5 – Trafic de vizitatori pentru comunitatea ERP
[pic]
Pentru structura abonaţilor din comunitatea ERP se cunosc următoarele date :
Număr total: 244
Structura abonaţilor:
- Consultanti/PFA: 8,9%
- Integratori/comercianţi IT/C: 35%
- Potenţiali clienti: 56,1%
Funcţii deţinute: Director executiv, Director, Director general, Administrator, Şef departament IT, Inginer IT, Analist programator, Director Tehnic, Economist, Director de vânzări, Consultant vânzări, Project Manager, Contabil Şef, Inginer, Contabil, Director Financiar, Director de dezvoltare, Inginer sistem informatic, Student
2. Finanţări europene nerambursabile în 2012 [2]
Sisteme informatice integrate – apel de proiecte 2011
Începând cu data de 05 octombrie 2011 se pot depune cereri de finanţare pentru proiecte prin care firmele îşi propun să implementeze sisteme informatice integrate. Apelul de proiecte se închide pe data de 30 martie 2012.
1. Ce tipuri de proiecte se finanţează?
Se poate obţine finanţare nerambursabilă pentru proiecte care au ca obiective implementarea unei soluţii informatice noi sau extinderea soluţiei existente din domeniul:
• Sistem ERP (Enterprise Resource Planning)
• Sistem CRM (Customer Relationship Management)
• Soluţie software pentru design (CAD – Computer Aided Design), pentru producţie (CAM – Computer Aided Manufacturing) sau pentru îmbunătăţirea ciclului de viaţă al produselor (CAE – Computer Aided Engineering)
• Sistem informatic de analiză economică şi suport decizional (Business Intelligence Systems) sau alte aplicaţii electronice pentru managementul afacerii
2. Cine poate depune cereri de finanţare?
Această linie de finanţare europeană se adresează societăţilor comerciale din categoria microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).
3. Care sunt sumele nerambursabile acordate? Dar procentele nerambursabile?
Valoarea finanţării nerambursabile este de maxim 1.200.000 lei. Procentul de finanţare nerambursabilă pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici este de 70%, iar pentru întreprinderi mijlocii este de 60%.
4. Alte condiţii?
Ajutorul nerambursabil se acordă pentru:
• achiziţia de hardware necesar pentru funcţionarea soluţiei informatice, dar nu mai mult de 30% din valoarea eligibilă a cheltuielilor
• achiziţa de software de uz general, pentru funcţionarea echipamentelor: sisteme de operare, baze de date, soluţii de securitate
• achiziţia de software specializat, din categoriile de la pct. 1; această achiziţie este obligatorie
• servicii de consultanţă pentru elaborarea proiectului
5. Cum se poate obţine finanţarea?
Societăţile comerciale care sunt interesate să-şi dezvolte infrastructura informatică prin această operaţiune ne pot solicita serviciile simplu şi rapid, prin completarea formularului de solicitare consultanţă
3. Open source ERP pentru IMM
Subiectul [3] alegerii unui software ERP și punerii în aplicare se lărgește de la organizațiile mari la companiile mici şi mijlocii (IMM). În trecut acest lucru nu era posibil pentru IMM-uri, pentru orice implementare ERP fiind necesare investiţii masive de timp, bani, echipamente şi efort.
Astăzi IMM-urile pot adopta soluții software ERP pentru a profita de avantajele unui instrument de planificare a resurselor întreprinderii propriu zis. Acest lucru este posibil datorită softurilor ERP open source disponibile pe piaţă, cu module diverse, cu care implementarea poate începe direct, fără intermediari. Softul open source este atractiv pentru întreprinderile mici şi mijlocii care vor să pună în aplicare soluţii ERP pentru gestionarea propriilor afaceri.
În cele ce urmează sunt prezentate punctele cele mai tari pentru care IMM-urile optează pentru soluţii ERP open source pentru afacerile lor.
Costurile: Unul din cei mai importanți factori care determină IMM-urile în a opta pentru ERP open source este costul. Open source vă permite să descărcați codul programelor gratis și liber şi să-l instalați, iar societatea nu trebuie să plătească taxe de licenţă mari pentru software an de an, cum este cazul cu un ERP cu software proprietar. Prin urmare, cum costul este unul din factorii de alegere, ERP open source nu implică nici taxe de licenţă şi nici costuri de întreţinere.
Punerea în aplicare (implementarea) uşoară şi rapidă: Fiind deschis faţă de comunitate şi cu o mulţime de materiale de instalare, configurare și implementare disponibile on-line, devine uşor să se implementeze ERP open source.
Flexibilitatea: Un alt punct important de selecţie a softurilor ERP Open Source este flexibilitatea şi capacitatea de particularizare, lucru foarte dificil cu software-ul proprietar care implică deasemenea investiţii prea mari pentru o anumită personalizare.
Libertatea: Open source vă oferă libertate deplină, fără blocarea în dependență de un anumit vânzător; de la libertatea de acordare a licenţelor, la libertatea de a deţine și de a modifica programele sursă, la libertatea de a alege furnizorul de servicii de mentenanță dorit, până la libertatea de a da mai departe programele sau tehnologia. Codul sursă al software-ului open source ERP urmează clientul; el poate modifica în viitor codul şi poate primi sprijin de la furnizor ori de câte ori este necesar.
Formare şi sprijin: ERP open source este însoțit de canale de suport și de depanare de erori (bug-uri) precum şi de comunităţi deschise de experți și de dezvoltatori pentru a ajuta la depanarea de bug-uri si, de asemenea, la formarea și instruirea utilizatorilor.
Am arătat unele dintre avantajele și motivele pentru care IMM-urile optează pentru software open source de tip ERP. Dar în procesul adoptării și implementării pot apărea și puncte negative. Pentru ca o implementare să fie de succes, este necesar pentru un IMM să facă un studiu corespunzator al proceselor interne înainte de a selecta pachetul ERP open source potrivit.
Există o mulţime de software open source ERP disponibile pe piaţă, printre ele se numără OpenERP, Openbravo, Compiere, Adempiere şi altele.
4. Studiu de caz - Integrarea produsului ERP - „CONTAB SQL” la IMM-uri [4]
Pachetul Contab SQL este un sistem integrat - ERP / CRM / SFA, ce cuprinde modulele: program contabiliate, financiar, gestiune, facturare, distribuţie, mijloace fixe, producţie, program salarii, rezervări de marfă, urmărire contracte, comenzi, lansări, evidenţa centrelor de cost, antecalcul, postcalcul, interfaţa cu casele de marcat fiscale, cu cititoarele de coduri de bare, cu echipamente mobile pentru culegerea comezilor în teren, alte periferice (cântare electronice), etc. Softul permite lucrul cu mai multe firme simultan. Evidenţa poate fi ţinută în lei şi valută (salarii, gestiune, amortizare, balanţă). Funcţionează în versiunea de reţea şi monoutilizator. Datorită serverului de SQL performant (MySQL) pe care îl foloseşte, permite accesul simultan a sute de utilizatori, aflaţi local (în reţeaua întreprinderii ) cât şi la distanţă ( prin internet, dial-up, VPN ). Funcţionează pe o arhitectura client-server. Aceasta permite introducerea şi consultarea datelor de la distanţă, prin internet (cablu, radio sau dial-up). Facilitatea este utilă societăţilor care au mai multe sedii situate în locaţii diferite şi doresc să transfere informaţii în timp real - în momentul în care se introduce un document la unul din punctele de lucru acesta poate fi vizualizat în toate celelalte sedii unde este necesar.
Societăţile de contabilitate care ţin evidenţa unor firme ale căror date primare se prelucrează la sediul firmei, iar balanţa şi bilanţul se încheie la sediul societăţii de contabilitate vor evita transferul datelor cu dischete, inadvertenţele ce apar între datele primite pe dischetă şi modificările ulterioare de la sediul clientului. În plus toate datele se găsesc în permanenţă pe serverul clientului orice modificare făcută la sediul acestuia sau la sediul societăţii de contabilitate se operează în aceleaşi baze de date. Toate balanţele, centralizatoarele, etc. sunt accesbile simultan ambelor părţi.
Firmele ce au producţia într-o localitate şi distribuţia într-un oraş mare (sau mai multe) pot vedea simultan situaţia stocurilor şi producţia de la fabrică precum şi vânzările din punctul de distribuţie. Managerii sau agentii de vânzări aflaţi pe teren pot consulta situaţiile direct de pe laptopul conectat la internet.
4.1 Arhiva electronică integrată în sistemul ERP
Cui foloseste ?
• Firmelor ce doresc să îşi organizeze arhiva într-o manieră modernă, uşor de folosit, să beneficieze de căutari rapide ale documentelor.
• Firmelor de contabilitate care în loc sa aştepte centralizarea documentelor la sfârşitul lunii, pot ruga clientul să le scaneze şi să le încarce în program, apoi operatorul deschide documentul scanat, îl contează şi îl introduce în program, iar în final ataşează imaginea scanată documentului contabil. În acest mod pot fi uşor regăsite facturi de furnizori şi clienţi, chitanţe, extrase bancare, ştate de plată, contracte, proforme, etc. Astăzi, când deplasările prin şi între oraşe au ajuns un adevărat calvar, folosind acest modul puteţi tine contabilitatea unor firme situate geografic la distanţe semnificative folosind numai internetul, fără să vă întâlniţi cu clientul luni de zile.
• Firmelor de audit şi consultanţă le va fi mult mai uşor să verifice o societate a cărei arhivă este în format electornic, decât o societate clasică la care trebuie să răscoleşti prin dosare vechi .
Ce echipamente sunt necesare ?
Un scanner rapid preferabil cu ADF - AUTOMATIC DOCUMENT FEED. Se poate face rabat la rezoluţie în favoarea vitezei de scanare. Dacă sunteţi firmă de contabilitate şi clientul este reticent la achiziţionarea unui scanner şi la ideea de arhivare electronică faceţi-i-l cadou, oricum costul acestuia va fi amortizat prin scăderea numărului de vizite pe care le-aţi fi avut de făcut.
4.2 Cloud computing - "Contab SQL în nor"
Puteţi stoca datele în datacenter-ul Cometa, astfel veţi avea acces la ele de pe orice calculator legat la internet. În loc să cumpăraţi un server (care aduce lunar costuri de intreţinere şi consumă curent), pe care să-l ţineţi la sediul firmei (unde poate cădea curentul sau conexiunea de internet), puteţi găzdui datele în "cloud" şi scăpaţi de problemele legate de salvări, mentenanţă, upgrade-uri, etc.
4.3 Culegerea datelor cu ajutorul dispozitivelor mobile
Aplicaţia permite culegerea comenzilor clientului, rezervarea produselor, consultarea stocurilor, încasarea facturilor, consultarea balanţei şi fişei clientului, confirmarea notelor de livrare,etc. Este destinată firmelor de distribuţie ce au agenţi în teren, magazinelor de tip show room (cumpărătorul este însoţit de un agent care îi oferă detalii despre fiecare produs şi culege comanda clientului în timpul prezentării) , managerilor şi personalului de vânzări care doresc să consulte în timp real stocurile produselor şi soldurile clienţilor.
Interfaţa aplicatiei Contab SQL – fig. 6 – cu dispozitivele mobile rulează direct în browser (Opera Mobile, Internet Explorer Mobile, etc) şi este independentă de sistemul de operare instalat pe dispozitivul mobil. Programul funcţionează indiferent de viteza conexiunii la internet (chiar si prin GPRS). Aplicaţia poate fi folosită şi direct de pe PC prin intermediul browserelor clasice (Mozilla Firefox, Chrome, Opera, IE, etc). Contab SQL varianta clasică şi interfaţa pentru PDA folosesc baze de date sincronizate, orice modificare a rezervărilor, soldurilor, stocurilor într-unul din module se va reflecta în timp real şi în celălalt.
Fig. 6 – Operare cu dispozitive mobile în Contab SQL
[pic]
4. Achiziţie de date şi configurare import – export
Sistemul poate prelucra date primite de la cititoarele de coduri de bare şi de la casele de marcat (daca acestea sunt prevăzute cu interfaţă pentru PC). Datele pot fi introduse în sistem cu ajutorul dispozitivelor mobile: PDA, telefoane mobile situaţie utilă firmelor de distribuţie cu agenţi în teren. Toate listele programului de contabilitate, gestiune, salarii, producţie pot fi exportate în format Excel (XLS),HTML,PDF sau DBF pentru a fi utilizate în diverse raportări. Programul de salarii permite exportul automat în programele Administratiei Financiare sau Ministerului de Finanţe: CAS, somaj, sănătate, fişe fiscale. Ştatele de plată vor fi convertite automat în formatul specific băncii cu care lucraţi în situaţia în care folosiţi plata cu carduri. În situaţia în care inaintea achiziţionării sistemului de contabilitate, gestiune, mijloace fixe, salarii aţi folosit un alt soft de contabilitate, specialiştii firmei Cometa SRL vor asigura suportul tehnic şi logistic necesar importului datelor în noua aplicaţie.
4.5 Cerinţe software şi hardware
Contab SQL rulează sub urmatoarele sisteme de operare: Windows XP Service Pack 2, Windows Vista, Windows 2000 Service Pack 4, Windows Server 2003, Windows server 2008. Pe server poate rula orice sistem de operare acceptat de MySQL (Windows, Linux, FreeBSD, Debian, Centos, OS/2, Novell, etc.). Memoria minima pe statii este de 512Mb RAM, iar pe server de 1Gb RAM. Pe HDD aveţi nevoie de minim 50 Mb liberi.
7. Documentaţie on-line şi licenţiere
Contab SQL este înregistrat la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor ca aparţinând firmei Cometa. Beneficiarul nu are dreptul de a modifica programul executabil livrat sau fişierele de ajutor (help) aferente.
Versiunea gratuită
Pachetul de programe se distribuie gratuit în versiunea monoutilizator. Beneficiarul are dreptul de a utiliza programul Contab SQL - versiunea monoutilizator - pe o perioadă nedeterminată, are dreptul să-l distribuie gratuit unor terte părţi.
Limitări ale versiunii gratuite:
- funcţionează în regim monoutilizator,
- nu tipăreşte facturi pe formularele tipizate,
- nu poate fi folosit reţetarul,
- modulul de mijloace fixe calculează amortizarea numai a primelor 10 de elemente.
- modulul de salarii funcţionează numai pentru primii 5 angajaţi.
- modulul AUDIT nu este disponibil.
Versiunea gratuita NU are limitari în timp, NU are limitări în ceea ce priveşte numărul documentelor primare prelucrate (NIR, BON, NP, Facturi, Note Contabile, etc.), NU are limitări ale numărului de firme ce poate fi definit şi folosit.
Versiunea comerciala - vezi oferta de pret
Prin cumpărarea unei licenţe veţi obţine următoarele facilităţi:
- versiunea pentru reţea (functionează cu un număr nelimitat de utilizatori)
- modulul de tipărire facturi,
- reţetarul,
- modulul de mijloace fixe şi obiecte de inventar,evidenţa materialelor aflate la terţi,
- modulul de personal şi salarii.
- modulul AUDIT
[pic]
Pentru instruire cu pachetul Contab SQL se citeşte tutorial-ul (eta.ro/doc/tutorial.pdf) şi se urmăresc în paralel datele din societatea EXEMPLU. În situaţia în care societatea de pe calc dvs. conţine date din anul 2005, descărcaţi încă o dată ultima versiune a aplicaţiei gratuite (aceasta va conţine exemple de facturi din anul 2011)
Bibliografie
[1]
[2] erp/prelegere1erp.pps
[3]
[4] eta.ro
................
................
In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.
To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.
It is intelligent file search solution for home and business.