Evenimentul zilei



Revista Presei

22 ianuarie 2016

|Pagina |Publicaţie |Titlu |

|2 |Click |Copacii din Cişmigiu, îmbrăcaţi cu haine |

|2 |Libertatea |Restricții de circulație în mai multe zone din București |

|3 |Mondonews |CONSUM RECORD DE ENERGIE SI GAZE IN ULTIMELE ZILE, DIN CAUZA FRIGULUI |

|4 |Mediafax |Numărul cazurilor de bullying, semnalate în 2015 la Telefonul Copilului, a |

| | |crescut de 20 de ori |

|6 |Mediafax |Cel mult 5% dintre copiii cu tulburări mintale primesc pachetul minim de |

| | |servicii |

|7 |Puterea |RADET îi rebranşează pe rău-platnici |

Copacii din Cişmigiu, îmbrăcaţi cu haine



Fenomenul social prin care oameni cu suflet mare lasă haine în copaci pentru oamenii străzii a cuprins şi Bucureştiul. Azi, parcul Cişmigiu s-a umplut de geci, paltoane şi pulovere groase.

Campania „Donează haine pentru persoanele fără adăpost” începe să ia amploare. Pătrunşi de gerul puternic de afară, foarte mulţi se gândesc acum cu milă la persoanele care locuiesc pe străzi. Astfel, s-au mobilizat pe reţelele de socializare, şi-au adunat hainele de care se pot lipsi şi le-au agăţat în copaci, „pentru cine are nevoie”.

Azi, mai multe persoane au trecut prin parcul Cişmigiu cu plasele burduşite de lucruri călduroase. Un cuplu a adus mai multe pulovere, o doamnă mai multe perechi de blugi, o bătrânică a venit cu cizme şi nişte paltoane, un tânăr a adus tricouri, şosete şi mănuşi, anunţă Samusocial.

În acelaşi timp, oamenii străzii au aflat de iniţiativă şi au venit să îşi aleagă ce le trebuie. Campania are loc până duminică, iar Samusocial va colecta hainele adunate şi le va distribui zilnic persoanelor fără adăpost. Asta, evident, în cazul în care nu şi le colectează singuri.

Restricții de circulație în mai multe zone din București



Poliția Rutieră București a anunțat că se circulă cu restricții pe mai multe străzi din București, astfel că șoferii ar putea avea bătaie de cap zilele acestea.

Astfel, din cauza unor lucrări de infrastructură, traficul este deviat sau restricționat pe următoarele artere:

— Drumul Taberei, între str. Valea Argeșului și str. Valea Ialomiței;

— Bd. Bucureștii Noi, între str. Mitropolit Varlaam — str. Cricovului și între Intrarea Berheci — Pod Străulești (str. Slt. Constantin Godeanu);

— Bd. Eroilor Sanitari între Piața Operei Române și Bd. Eroilor.

— Sos. Pantelimon între Sos. Iancului și Sos. Vergului;

— Piața Sudului;

— Bd. Liviu Rebreanu între Bd. Nicolae Grigorescu și Bd. 1 Decembrie 1918;

— Str. Valea Ialomiței;

— Str. Râul Doamnei;

— Calea Văcărești între Str. Mărțișor și Sos. Olteniței.

Polițiștii recomandă conducătorilor auto să circule cu atenție și să respecte semnificația indicatoarelor montate temporar în zonele menționate.

CONSUM RECORD DE ENERGIE SI GAZE IN ULTIMELE ZILE, DIN CAUZA FRIGULUI



Consumul national de energie electrica a crescut in aceste zile geroase la niveluri record de peste 9.400 de MW, potrivit datelor Transelectrica, in conditiile in care, intr-o zi normala de iarna, consumul nu depaseste 9.000 de MW.

Miercuri, in intervalul 18.00-19.00, , in varf de consum, la nivel national s-au utilizat 9.484 de MW de energie electrica. 

Un astfel de nivel nu a mai fost atins din data de 1 februarie 2012, atunci cand Romania s-a confruntat cu o iarna geroasa. 

“Se pare vorbim de recorduri in aceste zile, in conditiile in care, intr-o zi de iarna normala, consumul este de maximum 9.000 de MW. Pentru aceasta seara, ne asteptam din nou la un nou varf de consum foarte mare”, a declarat, Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National. 

Grupuri suplimentare de producere a energiei electrice pe carbune si pacura au fost pornite pentru a acoperi cererea.

“Nu au fost pornite toate grupurile de rezerva, inca avem capacitati pe care le putem porni in cazul in care este nevoie”, a mai spus Lohan. 

La nivelul intregii zile de miercuri, 20 ianuarie 2016, consumul mediu a fost de 8.287 MW, cu 7,8% mai mare decat in aceeasi zi a anului trecut. Carbunele a fost principala resursa a zilei: 3.214 MW, urmat de energia hidro (2.203 MW), hidrocarburi (2.184 MW), nuclear (1.383), eoliene (139 MW), biocombustibili (51 MW) si fotovoltaice (43 MW).

Joi, la ora 12.00, consumul la nivel national era 9.018 MW, iar productia ajungea la 10.301 MW, diferenta fiind reprezentata de exporturi.

Numărul cazurilor de bullying, semnalate în 2015 la Telefonul Copilului, a crescut de 20 de ori



Peste 105.000 de apeluri au fost înregistrate, în 2015, la Telefonul Copilului, 40 la sută dintre ele semnalând abuzuri asupra copilului şi violenţă în familie, iar numărul cazurilor de bullying reclamate a crescut de 20 de ori faţă de anul anterior.

Asociaţia Telefonul Copilului informează, joi, că în anul 2015 au fost înregistrate 105.194 de apeluri la numărul 116 111, iar numărul băieţilor care au raportat cazuri de bullying la Telefonul Copilului a crescut de peste 20 de ori, de la 25 la 534 de cazuri.

După centralizarea datelor din 2015, a rezultat că din totalul solicitărilor de ajutor în general formulate, cele venite de la băieţi s-a dublat în perioada analizată, înregistrându-se 1.094 de astfel de cazuri, aceştia sesizând în special cazuri de abuz de tip bullying (48,9 la sută) şi au solicitat consiliere psihologică (42,14 a sută) privind probleme sentimentale, criză de identitate, nevoia de comunicare şi relaţionare cu părinţii, relaţii de prietenie.

"Asociaţia Telefonul Copilului atrage atenţia asupra faptului că tot mai mulţi copii şi adolescenţi care au apelat 116 111 anul trecut s-au confruntat cu probleme de natură psihologică. Comparativ cu anul 2014, numărul solicitărilor de consiliere psihologică s-a dublat, iar cele mai frecvente stări emoţionale în care copiii au solicitat sprijinul specialiştilor noştri au fost: depresia, amăgirea, izolarea, stima scăzută,

singurătatea, nefericirea în sânul familiei, frica, panica, stări cu efecte devastatoare asupra sănătaţii psihice a copiilor. Este esenţial să încurajăm copiii să vorbească despre problemele cu care se confruntă. despre maniera în care familia, societatea şi tehnologia le influenţează vieţile", a declarat directorul executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului, Cătălina Surcel.

Din cele 105.194 de apeluri de anul trecut, 7.745 au fost cazuri care au necesitat intervenţie şi monitorizarea de lungă durată a specialiştilor organizaţiei neguvernamentale în colaborare cu reprezentanţii instituţiilor abilitate la nivel local.

De asemenea, din totalul cazurilor în care a fost necesară intervenţia instituţiilor, 40,58 la sută au fost situaţii de abuz asupra copilului şi violenţă în familie (3.143 de cazuri), iar formele cele mai grave sesizate au fost: molestare fizică (40,71 la sută), neglijare (31,65 la sută) şi abuz emotional (11,25 la sută).

În anul 2015 s-a dublat şi numărul cazurilor care au necesitat consiliere psihologică, fiind înregistrate 2.713 astfel de cazuri, iar jumătate dintre acestea au fost sesizate de adolescenţi şi s-au referit la situaţii de bullying şi probleme specifice adolescenţei (probleme sentimentale, criză de identitate, manifestarea sentimentelor de excludere şi dificultate în relaţionare). Alte probleme din aria psiho-emoţională care au necesitat consiliere psihologică de lungă durată se referă la: nevoia de comunicare a copiilor cu părinţii (18,58 la sută), nevoia unei relaţii funcţionale copii-părinţi (16,55 la sută), suport în depăşirea gândurilor extreme / potenţiale acte extreme, în special cele suicidare (3,75 la sută) şi nevoia de susţinere a părinţilor în depăşirea unor probleme de comportament ale copiilor (10,25 la sută).

Cele mai multe astfel de situaţii (73,66 la sută) au fost raportate de fete, peste 40 la sută dintre ele având între 16 şi 18 ani.

Din totalul solicitărilor, 12,33 la sută au fost pentru consiliere juridică personalizată primite de la părinţi şi vizau: încredinţarea minorului (60,21 la sută), drepturile copilului (26,91 la sută) şi alocaţii / prestaţii sociale (12,88 la sută).

Copiii şi părinţii au solicitat consiliere şi în mediul online, la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, unde au fost primite 1.165 de solicitări de consiliere psihologică, 90 la sută dintre ele venind de la preadolescenţi şi adolescenţi, iar 10 la sută din partea părinţilor, rudelor sau altor persoane.

Copiii au contactat online Telefonul Copilului pentru îmbunătăţirea relaţiei cu părinţii, o particularitate faţă de alţi ani fiind gestionarea relaţiei cu părinţi alcoolici (37,93 la sută), temeri legate de problemele asociate adolescenţei, gânduri legate de planificarea viitorului şi intenţia de părăsire a domiciliului familiei (34,6 la sută), cazuri de abuz asupra copiilor (molestare fizică, abuz emoţional, abuz sexual, neglijare, cerşetorie, abuz de tip bullying) - 16,14 la sută. Părinţii care preferat mediul online au solicitat consiliere juridică privind violenţa în familie, încredinţarea copilului, respectarea în fapt a dreptului la vizită al copilului pentru părintele care are o astfel de hotărâre judecătorească şi probleme din mediul şcolar

În ceea ce priveşte mediul de provenienţă, cele mai multe situaţii au fost sesizate din mediul urban (42,48 la sută), 39,38 la sută au venit din rural, iar în 18,14 la sută dintre situaţii apelanţii nu au dorit să menţioneze mediul de provenienţă. Cele mai multe apeluri au fost înregistrate din regiunea Moldova (29,7 la sută), urmată de Muntenia (21,13 la sută), Transilvania (10,03 la sută), Bucureşti (9,79 la sută), Oltenia (9,62 la sută), Dobrogea (3,43 la sută) şi Banat (2,52 la sută).

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate din judeţele: Vrancea, Teleorman, Dolj, Vaslui, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Olt, Bacău, Iaşi, iar judeţele cu cele mai puţine situaţii semnalate au fost: Harghita, Sălaj,

Mehadinţi, Covasna, Suceava, Alba, Tulcea, Maramureş şi Arad.

116 111 este linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului şi Telekom România. Numărul 116 111 poate fi apelat gratuit în reţeaua Telekom.

Cel mult 5% dintre copiii cu tulburări mintale primesc pachetul minim de servicii



Numai între 1 şi 5 la sută dintre copiii cu tulburări mintale beneficiază de un pachet minim de servicii, se arată în proiectul Strategiei pentru sănătatea mintală a copilului elaborată de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii lanseză în dezbatere publică Strategia Naţională pentru Sănătatea Mintală a Copilului şi Adolescentului 2015 -2020. Proiectul arată că, din datele actuale, rezultă că numărul maxim de copii diagnosticaţi cărora li se oferă un pachet minimal de servicii variază între 1% şi 5%.

În prezent, în cadrul structurilor publice de psihiatrie pediatrică activează 123 de medici cu specializarea psihiatrie pediatrică, 72 psihologi clinicieni, 46 asistenţi medicali cu specializarea în psihiatrie, 262 asistenţi medicali fără specializare în psihiatrie, 17 logopezi, 17 asistenţi sociali, 30 kinetoterapeuţi şi 114 infirmieri. În consecinţă, serviciile existente nu au echipe multidisciplinare complete pentru a asigura servicii de sănătate mintală pentru copil şi adolescent.

Serviciile publice de sănătate mintală sunt oferite în cadrul următoarelor structuri: 22 secţii de psihiatrie şi compartimente de psihiatrie pediatrică din spitale, 29 centre de sănătate mintală pentru copii, şapte staţionare de zi şi 21 de cabinete ambulatorii.

"În prezent, nu există în sistemul public servicii de promovare a sănătăţii mintale şi de prevenire a tulburărilor de sănătate mintală. (...) Există în prezent 29 centre de sănătate mintală pentru copii, cu servicii subdezvoltate în raport cu nevoile comunităţii. Medicii pediatri şi medicii de familie, profesioniştii care interacţionează primii cu copilul şi care pot sprijini părinţii în dezvoltarea cognitivă, socială şi emoţională optimă a copilului nu au competenţe în sănătate mintală. (...) Totodată sistemul actual este un sistem în care colaborarea cu specialiştii din cadrul serviciilor de educaţie şi a celor din asistenţa socială este deficitară. Tratamentul unui copil implică, în mod obligatoriu, intervenţii în contexte naturale ale copilului, la şcoală sau acasă. Intervenţii de specialitate se oferă numai în cabinetele specialiştilor în sănătate mintală", se arată în proiect.

O altă problemă identificată constă în numărul mic de copiii şi adolescenţi diagnosticaţi cu tulburări de sănătate mintală în raport cu numărul lor estimat de studiile internaţionale. Conform studiului "Mental Health in the EU", în România 48% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani are o problemă de sănătate mintală.

Proiectul mai spune că sistemul de educaţie şi sistemul de protecţie socială au un rol important în promovarea sănătăţii mintale a copilului şi adolescentului, însă resursele umane disponibile în structurile Ministerului Educaţiei şi în cele aflate în coordonarea Ministerului Muncii fiind insuficiente.

Crearea de centre comunitare integrate pentru echipele multidisciplinare sprijinite de autorităţile publice locale este un pas necesar a fi făcut spre copilul şi adolescentul cu probleme de sănătate mintală, familia sa şi comuniate, aceste centre având ca scop nu doar intervenţia terapeutică, ci şi promovarea valorilor umane în vederea acceptării şi integrării copiilor şi adolescenţilor cu tulburări de sănătate mintală, se mai arată în proiect.

RADET îi rebranşează pe rău-platnici



De la 1 februarie a.c., regia de termoficare anunţă începerea negocierilor cu asociaţiile de proprietari sau de locatari debranşate de la sistemul de termoficare pentru neplata datoriilor, pentru eşalonarea datoriilor şi repornirea sistemului de încălzire. Reluarea furnizării încălzirii se va realiza numai la cererea reprezentanţilor asociaţiilor care vor încheia angajamente de plată şi care vor achita un avans. În acest sens, aceştia trebuie să depună solicitări scrise la registratura instituţiei din str. Cavafii Vechi nr. 15, sector 3 sau prin e-mail la adresa relatii@radet.ro”.

„Invitaţia este adresată tuturor asociaţiilor care sunt debranşate de la sistemul de termoficare pentru neplata datoriilor. Revenim la invitaţia comunicată în data de 7 ianuarie pentru că ne dorim rezolvarea acestor probleme. Am arătat toată disponibilitatea noastră însă este nevoie şi de interesul şi bunăvoinţa asociaţiilor de proprietari sau locatari. Plata unui avans reprezintă suma minimă pentru demararea procedurilor de stingere a întregului debit ”, afirmă în comunicat Valentin Viţalariu, directorul general RADET.

Pentru relaţii suplimentare, Asociaţiile se pot adresa Secţiilor Transport Distribuţie Furnizare de sector şi Secţiei Centrale Termice şi Furnizare:

Sector 1, Str. Radu Greceanu nr. 10-12, tel: 0372.757.001

Sector 2, Str. Carei nr. 15, tel:0372.757.002

Sector 3, Str. Râmnicu Vâlcea nr. 15, tel: 0372.757.003

Sector 4, Str. Pridvorului nr. 19, tel:0372.757.004

Sector 5, Str. Sirenelor nr. 90, tel: 0372.757.005

Sector 6, Intr. Dr. Taberei nr. 2-4, tel: 0372.757.006

Secţia Centrale Termice şi Furnizare, Str. Bucur nr. 14,

Sector 4 tel: 0372.757.007.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download

To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.

It is intelligent file search solution for home and business.

Literature Lottery