PROMISIUNE UNILATERALA DE VANZARE



PROMISIUNE UNILATERALĂ DE CUMPĂRARE - TERENURI

Nr.________/________

(model demonstrativ – 4 pagini din 11)

CAP. I PĂRȚILE CONTRACTANTE

Art.1 Promitentul cumpărător și Beneficiarul

(1) Societatea______________________________________________________,

Sediul: ___________________________________________________________________,

Înmatriculare la Oficiul Registrului Comerțului _________Nr.____________________,

Cod Unic de Înregistrare/Cod fiscal:__________________________________________,

Cont bancar nr.____________________________________________________________,

Banca_______________________________sucursala_____________________________,

Telefon______________________________e-mail________________________________,

reprezentată legal de

Dl/D-na__________________________________________________,

în calitate de:_____________________________________________,

identificat(ă) prin:________________________________________,

Telefon ____________________e-mail________________________,

în calitate de PROMITENT CUMPĂRĂTOR, denumită în continuare în prezentul contract Promitent cumpărător,

și

(2) Societatea________________________________________________________________,

Sediul: ___________________________________________________________________,

Înmatriculare la Oficiul Registrului Comerțului ________Nr._____________________,

Cod Unic de Înregistrare/Cod fiscal:__________________________________________,

Cont bancar nr.____________________________________________________________,

Banca________________________________sucursala____________________________,

Telefon______________________________e-mail________________________________,

reprezentată legal de

Dl/D-na__________________________________________________,

în calitate de:_____________________________________________,

identificat(ă) prin:_________________________________________,

Telefon ____________________e-mail_________________________,

în calitate de BENEFICIAR, denumită în continuare în prezentul contract Beneficiar,

(în cazul în care Promitent cumpărător sau Beneficiar este o persoană fizică, se va completa doar spațiul destinat acesteia)

având ca temei legal legislația civilă în materie, în vigoare, au hotărât încheierea prezentului contract în următoarele condiții:

CAP. II OBIECTUL PROMISIUNII

Art.2 Obiectul promisiunii

(1) Promitentul cumpărător își ia angajamentul ferm și irevocabil, să încheie contract de vânzare cu Beneficiarul, cu privire la terenurile descrise în Anexa nr.1 la prezentul contract, în condițiile și la prețurile stipulate, dacă Beneficiarul își manifestă opțiunea să le vândă în cadrul termenului stipulat în prezentul contract.

(2) Descrierea terenurilor, prețul, alte condiții ale vânzării precum și termenul până la care este valabilă prezenta promisiune unilaterală de cumpărare sunt menționate în Anexa nr.1 la prezentul contract, ce face parte integrantă din acesta. Prezenta promisiune se poate extinde și cu privire la alte terenuri, acestea și condițiile de vânzare constituindu-se ulterior în acte anexă la prezentul contract, parte integrantă din acesta.

(3) În cadrul termenului stipulat în anexă, Beneficiarul poate să opteze în sensul vânzării bunurilor în condițiile stabilite în prezenta promisiune, sau să refuze vânzarea acestora.

(4) Dacă în cadrul termenului stipulat, Beneficiarul a optat pentru vânzarea bunurilor, părțile vor încheia contractul de vânzare final, în formă autentică, în fața notarului public convenit de părți în anexă sau ulterior, în care se vor stipula în concret toate datele și condițiile de vânzare-cumpărare. Promitentul cumpărător devine proprietarul bunurilor prin contractul de vânzare, și nu retroactiv de la data semnării prezentei promisiunii.

(5) Sub sancțiunea daunelor-interese prevăzute în prezentul contract sau obligarea la contractare, Promitentul cumpărător se obligă să încheie cu Beneficiarul contract de vânzare la data la care acesta și-a manifestat opțiunea de a vinde, respectiv la data înscrisă în notificarea adresată de Beneficiar Promitentului cumpărător.

(6) În cazul în care, la data încheierii contractului de vânzare în formă autentică condițiile de vânzare se modifică, părțile pot stipula noi condiții de vânzare-cumpărare, conform voinței lor.

(7) În cazul în care, la data încheierii contractului de vânzare în formă autentică, condițiile de vânzare se modifică, iar Beneficiarul nu este de acord cu noile condiții, acesta poate refuza încheierea contractului de vânzare, cu solicitarea plății de daune, sau poate solicita încheierea contractului cu creșterea prețului.

(8) Promitentul cumpărător, la rândul său, nu poate fi obligat să accepte alte condiții de cumpărare decât cele la care s-a obligat prin prezentul contract.

(9) Promitentul cumpărător declară că dispune sau va dispune de resursele financiare la momentul perfectării contractului de vânzare, în vederea achiziționării terenurilor, inclusiv pentru plata taxelor notariale, în cazul în care acestea vor fi suportate de cumpărător în întregime sau parțial.

CAP. III PREȚUL. CLAUZA DE REVIZUIRE

Art.3 Prețul de cumpărare

Prețul contractului reprezintă contravaloarea terenurilor ce se vor vinde, și este acela stipulat în Anexa nr.1 la contract, sau, după caz, în actele anexă corespunzătoare, în cuantumul și modalitățile prevăzute.

Art.4 Clauza de revizuire

(1) În situația în care, pe parcursul derulării contractului, se ivește o situație neprevăzuta ce ar putea influența prețul, părțile vor renegocia clauzele contractului și cuantumul acestuia. Prin „situație neprevăzuta”, în sensul prezentului contract se înțelege o situație generală, independentă de culpa vreuneia dintre părți, și care nu poate fi evitată, precum: scăderea bruscă a valorii imobilelor, inflație, schimbarea bruscă și neprevăzută a cursului valutar, deprecierea valorii monetare, etc, și care poate avea ca efect diminuarea sau majorarea prețului în mod substanțial, în dezavantajul uneia dintre părți cu mai mult sau mai puțin de_____________% din valoarea stabilită la data încheierii prezentei promisiuni.

(2) În cazul în care devine aplicabilă clauza de revizuire prevăzută la alineatul precedent, Beneficiarul nu are dreptul să solicite daune Promitentului cumpărător, acesta nefiind în culpă, Beneficiarul putând doar să opteze în sensul neperfectării vânzării sau perfectării vânzării cu renegocierea clauzelor.

(3) Penalitățile de întârziere se vor stabili prin contractul de vânzare, în condițiile legii.

CAP. IV DURATA PROMISIUNII. TERMENUL

Art.5 Termenul. Perioada de valabilitate a promisiunii

(1) Promitentul cumpărător se obligă să mențină promisiunea în termenul stipulat în Anexa nr.1 la contract, sau după caz, în anexele corespunzătoare terenurilor la care se referă, termen în cadrul căruia Beneficiarul își va exprima opțiunea.

(2) După trecerea termenului, promisiunea devine caducă, Promitentul cumpărător având dreptul să cumpere teren de același tip sau după cum dorește, de la o terță persoană, în mod liber, nemaifiind ținut de prezenta promisiune.

Art.6 Acceptarea promisiunii

(1) Acceptarea promisiunii se face de către Beneficiar printr-o notificare adresată Promitentului cumpărător, cu specificarea datei la care se va încheia contractul final de vânzare în formă autentică. Contractul de vânzare final se poate încheia la o dată care să depășească termenul până la care Promitentul cumpărător s-a obligat să mențină promisiunea, cu cel mult ___________zile, dacă acceptarea Beneficiarului s-a făcut în cadrul termenului.

(2) Tăcerea Beneficiarului în cadrul termenului și după trecerea acestuia, constituie refuzul Beneficiarul de a accepta promisiunea și va fi tratat ca atare.

(3) În cazul în care Beneficiarul își manifestă opțiunea de a vinde terenurile după trecerea termenului, Promitentul cumpărător poate accepta încheierea contractului de vânzare, nefiind obligat să respecte condițiile stipulate în prezenta promisiune, părțile putând renegocia clauzele contractului.

(4) Termenul în cadrul căruia Promitentul cumpărător se obligă să mențină promisiunea, poate fi schimbat cu acordul Beneficiarului, prin act adițional la prezentul contract, scris și semnat de părți.

CAP. V RĂSPUNDEREA PĂRȚILOR

Art.7 Răspunderea părților. Clauză penală

(1) În cazul în care, Promitentul cumpărător refuză să încheie contractul de vânzare cu Beneficiarul, dacă acesta și-a manifestat opțiunea să vândă în cadrul termenului stipulat, Promitentul cumpărător datorează Beneficiarului daune-interese, calculate astfel:

__________________________________________________________________________

(2) Promitentul cumpărător datorează daune Beneficiarului și în cazul în care, la încheierea contractului de vânzare în formă autentică, nu respectă din culpă condițiile de vânzare cumpărare stipulate în prezenta promisiune, sau nu mai dorește să cumpere în astfel de condiții.

(3) Beneficiarul poate să opteze în sensul încheierii contractului de vânzare în noile condiții cu creșterea proporțională a prețului, să solicite despăgubiri sub forma daunelor-interese prevăzute în prezentul articol sau se poate adresa instanței solicitând acesteia să pronunțe o hotărâre care să țină loc de contract de vânzare, în cazul în care Promitentul cumpărător refuză cu rea credință să contacteze.

(4) Promitentul cumpărător nu poate fi obligat să accepte alte condiții de cumpărare decât cele la care s-a obligat prin prezentul contract.

(5) Daunele interese prevăzute la al.(1) al prezentului articol pot fi solicitate și de către Promitentul cumpărător Beneficiarului, în cazul în care acesta vinde terenurile sau unul din terenuri unei terțe persoane, în cadrul termenului de valabilitate a promisiunii. (prețul dreptului de opțiune)

Art.8 Forța majoră și cazul fortuit

(1) Exceptând cazurile în care nu au prevăzut altfel, în mod expres, niciuna din părțile contractante nu va fi răspunzătoare pentru neexecutarea în termen și/sau în mod necorespunzător, total sau parțial, a oricăreia dintre obligațiile care le revin, dacă neexecutarea obligației respective a fost cauzată de un eveniment imprevizibil la data încheierii contractului, extern, absolut invincibil și inevitabil și ale cărui consecințe sunt de neînlăturat de către partea care îl invocă (ex. cutremur, etc).

(2) Partea care invocă forța majoră este obligată să aducă la cunoștința celeilalte părți, în termen de 72 ore, în scris și în mod complet, producerea acesteia și să ia toate măsurile care îi stau la dispoziție în vederea limitării consecințelor respectivului eveniment. Forța majoră este constatată și certificată de Camera de Comerț și Industrie competentă. Dacă în termen de 30 de zile de la data producerii lui, respectivul eveniment nu încetează, fiecare parte va avea dreptul să notifice celeilalte părți încetarea sau suspendarea contractului, fără ca una din părți să poată pretinde celeilalte daune – interese.

(3) Cazul fortuit înlătură răspunderea părților în măsura în care acesta a fost comunicat celeilalte părți în termenul prevăzut la alineatul precedent și poate fi dovedit.

(4) În sensul alineatului precedent, părțile convin ca următoarele situații să fie considerate caz fortuit: ___________________________________________________________________.

(5) În situațiile de forță majoră sau caz fortuit părțile nu-și datorează una celeilalte daune sau penalități și nu pot fi obligate la executarea prestațiilor cu excepția celor care necesită urgență și care pot fi executate.

(6) Pe perioada situației de forță majoră sau caz fortuit contractul se suspendă urmând a fi reluat după încetarea situației care a cauzat suspendarea.

CAP. VI CESIUNEA ȘI ÎNCETAREA CONTRACTULUI

Art.9 Cesiunea contractului

Art.10 Încetarea contractului

Art.11 Prelucrarea datelor cu caracter personal

CAP. VII DISPOZIȚII FINALE

Art.12 Notificări între părți

Art.13 Litigii

Art.14 Alte dispoziții finale

ACTE ANEXE LA PREZENTUL CONTRACT

Anexa Nr.1 – Descriere terenuri. Condiții de cumpărare;

Anexa Nr.2 – Notificarea Beneficiarului adresată Promitentului cumpărător în sensul vânzării;

Anexa Nr.3 - Acord cu privire la protecția și prelucrarea datelor cu caracter personal

Mai pot constitui acte anexă: extrase cf, titluri de proprietate, schițe ale terenurilor, documente de dobândire, proces-verbal de punere in posesie, etc.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download